Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Περίεργες συμπτώσεις με αναθέσεις έργων

Αναδημοσίευση από το Ποντίκι

Μπορεί ο πρόεδρος ενός συνδικαλιστικού - επιστημονικού συλλόγου, που είναι παράλληλα και υψηλόβαθμο στέλεχος της Ν.Δ., να παίρνει έργα με απευθείας αναθέσεις από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ; Μπορεί επίσης με απευθείας αναθέσεις να παίρνει έργα και συνεργάτης του; Η απάντηση σε αυτά τα δυο ερωτήματα ποικίλλει ανάλογα με το κριτήριο που επιλέγει κανείς. Το νόμιμο ή το ηθικό.
Μπορεί, δηλαδή, κάποιος να απαντήσει ευθέως ότι μπορεί, αφού δεν υπάρχει κανένα τυπικό κώλυμα. Αντίστοιχα μπορεί κάποιος άλλος να απαντήσει ευθέως όχι, επισημαίνοντας ότι το πολιτικό στέλεχος και πρόεδρος ενός σημαντικού συνδικαλιστικού - επιστημονικού συλλόγου θα έπρεπε να έχει εξαιρέσει τον εαυτό του από τις απευθείας αναθέσεις και να βγάζει τα προς το ζην μόνον από αναλήψεις έργων μέσω διαγωνισμών.
Η ιστορία που περιγράφουμε έχει γίνει talk of the town στο ΥΠΕΚΑ, αφού πρόκειται για τον πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας Γιώργο Στασινό, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., με θητεία στην ΟΝΝΕΔ και από τα πιο δυναμικά και ανερχόμενα, όπως λένε, στελέχη της ομάδας Σαμαρά.
Οι συζητήσεις, μάλιστα, δίνουν και παίρνουν και λόγω της συχνότατης παρουσίας του στις συσκέψεις του υπουργού αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη και του γενικού γραμματέα Σωκράτη Αλεξιάδη, με αντικείμενο την πορεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), έργα του οποίου έχει αναλάβει με απευθείας ανάθεση. Την παρουσία του έχουν επισημάνει σε συζητήσεις τους και πολλοί δήμαρχοι, που στο πλαίσιο αξιοποίησης του προγράμματος έχουν συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, στις οποίες, όπως λένε, έχει ρόλο άτυπου συμβούλου ο Γ. Στασινός.

Ο συνεργάτης
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το «Ποντίκι», ο πρόεδρος του ΣΠΜΕ έχει αναλάβει με απευθείας ανάθεση τουλάχιστον δύο έργα. Από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη στις 19.12.2012 το έργο «Παρακολούθηση Προόδου Εξέλιξης ΕΠΠΕΡΑΑ» ύψους 18.450 ευρώ και στις 17.6.2013 με απευθείας ανάθεση από τον γ.γ. Σωκράτη Αλεξιάδη το έργο «Σύμβουλος υποστήριξης της ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ στο πλαίσιο υπηρεσίες συμβούλων» ύψους 24.600 ευρώ.
Ο συνεργάτης του, σύμφωνα με το μητρώο του ΤΕΕ, Αδάμ Γεωργιάδης πήρε με απευθείας ανάθεση από τον Σταύρο Καλαφάτη στις 19.10.2012 το έργο «Υποστήριξη της ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ στην παρακολούθηση της προόδου εξέλιξης των απορροφήσεων του ΕΠΠΕΡΑΑ» ύψους 18.450 ευρώ και στις 14.6.2013 με απευθείας ανάθεση από τον Σωκράτη Αλεξιάδη το έργο «Υποβοήθηση της ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ στην επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης των έργων ύδρευσης του άξονα 2 ΕΠΠΕΡΑΑ» ύψους 24.600 ευρώ.
Αρκετοί θα πουν ότι τα ποσά των έργων που ανέλαβαν με απευθείας αναθέσεις δεν είναι ιλιγγιώδη και ότι ως επαγγελματίες έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες, είτε πρόκειται για απευθείας αναθέσεις είτε για διαγωνισμούς. Το ζητούμενο, όμως, εδώ είναι εάν ένα πολλά υποσχόμενο στέλεχος της Ν.Δ., μέλος της Πολιτικής Επιτροπής, που μπήκε δυναμικά στον συνδικαλισμό και είναι ένας εκ των 33 που υπέγραψαν το αίτημα υποψηφιότητας του Ανδρέα Παπαμιμίκου για τη θέση του γραμματέα της Ν.Δ., οφείλει ή όχι να διαφοροποιήσει λόγω της πολιτικής του θέσης και στάσης την επαγγελματική του πορεία συμμετέχοντας μόνο σε διαγωνισμούς και αρνούμενος έργα με απευθείας αναθέσεις.

Εκλεκτικές «συγγένειες»

Ένα άλλο θέμα που έχει προκαλέσει σούσουρο στο ΥΠΕΚΑ ήταν η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα του συνεδρίου του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στις 25 και 26 Μαΐου 2013 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με τίτλο «Re-engineering Greece». Το σούσουρο προκλήθηκε επειδή το συνέδριο χρηματοδοτήθηκε με 40.000 ευρώ συνολικά από κοινοτικούς πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), που προορίζονται για δράσεις... ευαισθητοποίησης του κοινού σε περιβαλλοντικά θέματα.
Το σούσουρο, όμως, δεν αφορά μόνο τη χρηματοδότηση ενός συνεδρίου από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αλλά και τα σοβαρά ερωτήματα που προέκυψαν μετά. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Σύμφωνα με τα έγγραφα του ΥΠΕΚΑ στις 23.5.2013, εγκρίθηκε η ανάθεση παροχής υπηρεσιών για το συνέδριο του ΣΠΜΕ με δαπάνη 17.835 ευρώ στην εταιρεία «MSCOMM A.E. - Εμπορικές - Διαφημιστικές Υπηρεσίες», στο πλαίσιο του έργου του ΕΠΠΕΡΑΑ «Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για περιβαλλοντικά θέματα και για θέματα εφαρμογής των πολιτικών του ΥΠΕΚΑ».
Την ίδια ημέρα για τις ανάγκες του συνεδρίου και με κονδύλι από το ίδιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εγκρίθηκε ποσό ύψους 22.140 ευρώ στην εταιρεία «Φαίδων Γρηγόριος Κυδωνιάτης - Ατομική Επιχείρηση με δ.τ. Euroasian Partners - Υπηρεσίες Διαφημιστικού Σχεδιασμού» για την οργάνωση της επικοινωνιακής προβολής του συνεδρίου των Πολιτικών Μηχανικών. Η πρώτη εταιρεία θα είχε, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για την ενοικίαση και διαμόρφωση του κατάλληλου χώρου (Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών).
Όπως προκύπτει, όμως, από αλληλογραφία του προέδρου του ΣΠΜΕ με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου, το Ίδρυμα έκανε δεκτό αίτημα του ΣΠΜΕ και παραχώρησε την Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στο πλαίσιο χορηγικής συνεργασίας! Εν ολίγοις, από την αλληλογραφία προκύπτει ότι η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παραχωρήθηκε και δεν ενοικιάστηκε για τις εργασίες του συνεδρίου και η χορηγική συνεργασία προέβλεπε την παρουσίαση του έργου «Rethink Athens» στο συνέδριο, αλλά και την παρουσίασή της υπό μορφή καταχώρισης στο περιοδικό που εκδίδει ο ΣΠΜΕ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου