Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Εργοδότες δεν πληρώνουν τις εισφορές μισθωτών μηχανικών

Αναρτούμε επιστολή συναδέλφων προς το ΤΣΜΕΔΕ η οποία αναδυκνείει μια πολύ συνηθισμένη πλέον εργοδοτική πρακτική. Να παρακρατούνται δηλαδή οι εισφορές του μισθωτού μηχανικού κανονικά από τον εργοδότη και ο εργοδότης να μην τις καταβάλλει στο ΤΣΜΕΔΕ όπως όφειλε (ούτε φυσικά και τις δικές του εργοδοτικές εισφορές). Το αποτέλεσμα είναι αβεβαιότητα και ταλαιπωρία για τον εργαζόμενο μια και όπως όλοι γνωρίζουμε οι υπηρεσίες του ΤΣΜΕΔΕ δεν είναι και πολύ πρόθυμες στην εξυπηρέτηση των συναδέλφων. Οι συνάδελφοι σε αυτή την περίπτωση πρέπει να καταγγείλουν τον εργοδότη στο ΤΣΜΕΔΕ (στη Διοικούσα Επιτροπή του), ώστε να βεβαιωθούν οι οφειλές σε αυτόν και να διεκδικήσουν κανονικά το σφράγισμα του βιβλιαρίου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

 23/9/2012 Πειραιάς

               ΠΡΟΣ
 ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ
 Διοικούσα Επιτροπή Μ.Ε.Δ.Ε.
 Κολοκοτρώνη 4
 10561 Αθήνα

Κοιν.
 Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ
 Μαυρομματαίων 17, Αθήνα    

Προς πάντα υπεύθυνο,

Εργαζόμαστε ως μισθωτοί μηχανικοί με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου από τον Οκτώβριο του 1999 στο Ίδρυμα ΧΧΧΧΧ ΧΧΧΧΧΧΧ), το οποίο είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Δυστυχώς από το 2009 υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στον οργανισμό με αποτέλεσμα τόσο να υστερούν οι πληρωμές αλλά και να μην καταβάλλονται οι εισφορές ΤΣΜΕΔΕ. Παρόλο που η δική μας εισφορά παρακρατείται κανονικά από τον μηνιαίο μισθό, δεν καταβάλλεται ούτε αυτή, ούτε η εργοδοτική εισφορά στο ΤΣΜΕΔΕ.
Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να μην έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη 22 μήνες εισφορών.

Δυστυχώς παρά τις συνεχείς ενοχλήσεις προς την διοίκηση του ιδρύματος, αυτό δεν έχει προβεί σε κανένα νέο διακανονισμό των οφειλών προς το ΤΣΜΕΔΕ από τις αρχές του χρόνου, αναβάλλοντάς διαρκώς την καταβολή των εισφορών.
Παρόλο που δεν ευθυνόμαστε για τις πράξεις του εργοδότη μας, το τμήμα εισφορών μας θεωρεί συνυπεύθυνους και αρνείται να ενημερώσει τα βιβλιάρια υγείας, με αποτέλεσμα να είμαστε χωρίς υγειονομική περίθαλψη πάνω από ένα χρόνο.

Παρακαλούμε να προχωρήσετε σε βεβαίωση οφειλής εισφορών προς το Ίδρυμα ΧΧΧΧΧΧ ΧΧΧΧΧΧΧ  και να διεκδικήσετε τις μη καταβληθείσες εισφορές. Παρακαλούμε επίσης να δώσετε εντολή στο Τμήμα Εισφορών να θεωρήσει τα βιβλιάρια υγείας μας, καθώς εμείς δεν ευθυνόμαστε για την μη καταβολή των εισφορών μας προς το ΤΣΜΕΔΕ, και να μας παρέχει ασφαλιστική ενημερότητα εφόσον ζητηθεί από την Εφορία ή άλλο οργανισμό.

Καλούμε την Διοικούσα επιτροπή να εξετάσει γενικότερα το θέμα οφειλής στον εργοδότη, όπως συμβαίνει σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς (π.χ. ΙΚΑ), ώστε να μην θεωρούνται συνυπεύθυνοι εισφοροαποφυγής και να ταλαιπωρούνται αδίκως οι ασφαλισμένοι μισθωτοί μηχανικοί.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση είμαστε στην διάθεσή σας.

Μετά τιμής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου