Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής στο ΣτΕ για τη μη υλοποίηση του άρθρου 2, της παραγράφου 4 της Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΕΝ, κ. Σταθάκη

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


ΠΑΝΟΡΜΟΥ 2, 11523 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282  FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr
Αθήνα, 12 Οκτώβρη 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής αποφάσισε να καταθέσει αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής στο ΣτΕ για τη μη υλοποίηση του άρθρου 2, της παραγράφου 4 της Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταθάκη (ΦΕΚ Β’ Τεύχος 3136/31-07-18), συνδυαστικά με το άρθρο 36, παρ.3 του ν.4495/17 και να εισηγηθεί για να ληφθεί σχετική παρόμοια απόφαση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ.
Το σκεπτικό της απόφασης είναι:

Ο ν.4495/17 για τον έλεγχο και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, άλλαξε σε καίρια σημεία, τις αρμοδιότητες που είχαν οι ΥΔΟΜ έως την έναρξη ισχύος του. Οι σημαντικότερες αλλαγές και σχετικά με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων αφορούν:
  1. Την κατάργηση των Τμημάτων Ελέγχου Κατασκευών από τις ΥΔΟΜ και μεταφορά τους στα Παρατηρητήρια που θα ανήκουν πλέον στις Περιφέρειες, αφαιρώντας τους όμως την κύρια αρμοδιότητα της καταγραφής αυθαιρέτων κατασκευών που τη μεταφέρει εξολοκλήρου στους ελεγκτές δόμησης.
  2. Την κατάργηση ελέγχου για το σύννομο των οικοδομικών αδειών πριν την έκδοσή τους, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους που πλησιάζει το 90% αυτών και αφορούν την κατηγορία 3 του άρθρου 36, παρ. 3, συνδυαστικά με το άρθρο 2, παρ.4 της Υ.Α. (ΦΕΚ Β’ Τεύχος 3136/31-07-18), όπου ως μοναδικό απαραίτητο στοιχείο για την έκδοση Οικοδομικής Αδείας απαιτεί τη βεβαίωση όρων δόμησης από την οικεία ΥΔΟΜ.
Αναλυτικότερα, στην κατηγορία 3 υπάγονται όλες οι ανεγέρσεις και προσθήκες κτιρίων σε εντός εγκεκριμένου σχεδίου περιοχή (κατοικίες έως 2000 τμ και ειδικά κτίρια έως 1000 τμ) και άρτιου κατά κανόνα γηπέδου σε εκτός σχεδίου, για χρήση κατοικίας, που ΔΕΝ απαιτείται έγκριση κάποιου άλλου φορέα πριν την έκδοση Ο.Α., όπως της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, του Δασαρχείου, του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής κλπ.
Όμως, καταργώντας τον έλεγχο του τοπογραφικού διαγράμματος, αυξάνονται οι κίνδυνοι ανέγερσης κτιρίου σε οικόπεδο υπό αμφισβήτηση ή σε οικόπεδο που αν και βρίσκεται εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου δεν μπορεί να δομηθεί, λόγω ύπαρξης ρεμάτων, ζωνών προστασίας κλπ, που θεσμοθετήθηκαν ή είναι υπό θεσμοθέτηση μεταγενέστερα του σχεδίου.

Το τοπογραφικό διάγραμμα είναι η κύρια βασική μελέτη και προεργασία για κάθε έργο δόμησης που θα συνδεθεί με το οικιστικό περιβάλλον. Είναι ουσιαστικά η ταυτότητα του ακινήτου όπου αναγράφεται το εμβαδόν, οι διαστάσεις του, τα κτήρια που υπάρχουν σε αυτό, αν δομείται και πόσα μέτρα χτίζει, καθώς επίσης  προσδιορίζει με ακρίβεια τη θέση του γηπέδου ή του οικοπέδου με τη χρήση των κρατικών συντεταγμένων ΕΓΣΑ ‘87. Η παράληψη του ελέγχου της ορθότητας και αρτιότητας των τοπογραφικών μελετών από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες θα οδηγήσει, σε μεγάλο ποσοστό, σε αυθαίρετη δόμηση, καθώς και σε επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα οδηγούνται σε λανθασμένες διοικητικές πράξεις, δικαστικές διαμάχες, ακόμα και σε ανάκληση αδειών δόμησης λόγω λαθών, αναληθών και ψευδών στοιχείων. Επίσης, θα οδηγήσει περαιτέρω σε μείζονα περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Συχνά λάθη που έχουν παρατηρηθεί και αντιμετωπιστεί κατά τον έλεγχο τοπογραφικών διαγραμμάτων είναι τα εξής:

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Η αυταρχική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ


Άρθρο των Στάθη Κουβελάκη και Κώστα Λαπαβίτσα στον ιστότοπο Jacobin
Μετάφραση: Βάσια Χιώτη

Είναι πολλοί όσοι στην Αριστερά παγκοσμίως πιστεύουν πως τα πράγματα στην Ελλάδα σιγά-σιγά βελτιώνονται, και πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μια αριστερή δύναμη που, παρά τις αντίξοες συνθήκες, προστατεύει τα συμφέροντα των εργαζόμενων και των φτωχών. Για όσους έχουν αυτή την άποψη, οι πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα θα αποτελέσουν μια δυσάρεστη έκπληξη.

Η πικρή πραγματικότητα είναι ότι, αφού παραδόθηκαν στην Τρόικα των δανειστών τον Ιούλιο του 2015, ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του ακολούθησαν τις ίδιες ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοσαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010, όταν υπογράφηκε το πρώτο Μνημόνιο. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει προχωρήσει σε δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών, σε περαιτέρω απορύθμιση της οικονομίας και των εργασιακών σχέσεω, σε εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις. Ολα αυτά συνοδεύουνται με την σύνθλιψη των μισθών, των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων. Οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί, ενώ η έμμεση και άμεση φορολογία έχει φθάσει σε επίπεδα ευρωπαϊκού ρεκόρ, χτυπώντας ανελέητα τα νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η μόνη διαφορά με τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ότι ο Τσίπρας και το κόμμα του είχαν εκλεγεί τον Ιανουάριο του 2015 ακριβώς για να ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές. Η πρωτοφανής του στροφή 180 μοιρών – μερικές μόνο μέρες μετά από ένα δημοψήφισμα όπου το 61% των ψηφοφόρων απέρριψε την περαιτέρω επιβολή της λιτότητας – απετέλεσε τραυματικό σοκ για την ελληνική κοινωνία. Στα τρία χρόνια που ακολούθησαν, ο κυνισμός της κυβέρνησης Τσίπρα οδήγησε σε βαθιά κατάπτωση του ηθικού του λαού, μια κατάπτωση που διαπερνά όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.

Η παθητικότητα και η αναδίπλωση κυριαρχούν και επιτρέπουν στην κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα ακόμη μνημόνιο χωρίς να έχει να αντιμετωπίσει μείζονες αντιδράσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λοιπόν προσφέρει στην Τρόικα εξαιρετικές υπηρεσίες. Ωστόσο, τέτοιου είδους πολιτικές λιτότητας, απορρύθμισης και ιδιωτικοποίησης, που πλήττουν την πλειοψηφία του πληθυσμού, είναι εν τέλει αδύνατον να εφαρμοστούν χωρίς έναν βαθμό αυταρχισμού και ένα ευρύ πλαίσιο καταναγκασμού. Είναι αδύνατον να επιβληθούν οι περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες, οι μειώσεις στις συντάξεις και τους μισθούς, οι αυξήσεις στους φόρους, οι συνθήκες υπερεκμετάλλευσης της εργασίας, χωρίς να καταπνιγεί η ενεργητική αντίσταση και χωρίς την καλλιέργεια του φόβου σε όσους δεν υποκύπτουν. Η πολιτική εμπειρία των τελευταίων 40 χρόνων τόσο στην Δυτική Ευρώπη όσο και στις Η.Π.Α. και σε πλειάδα άλλων χωρών, το κατέδειξε εμφατικά.

Εισήγηση του ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της 12/10/2018

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr



Αρ. Πρωτ.: 7528
Αθήνα, 11 / 10 / 2018
Εισήγηση του ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της 12/10/2018

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα σημαδεύσει τη φετινή χρονιά. Η ΔΕΘ και η επικοινωνιακή φιέστα της Ιθάκης αξιοποιήθηκαν από τον πρωθυπουργό και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ με κύριο στόχο να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, για “δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια”. Την περίοδο που τα μέτρα όλων των μνημονίων (εκατοντάδες δηλαδή Νόμοι) που όλες οι κυβερνήσεις ψήφισαν είναι σε πλήρη εφαρμογή κι εξέλιξη (Νόμος Κατρούγκαλου για τις συντάξεις, μείωση αφορολόγητου, αύξηση εισφορών, ΕΝΦΙΑ, αύξηση Φ.Π.Α., φοροληστεία κ.λ.π.), με ψευδοπαροχές κι επικοινωνιακά τεχνάσματα προσπαθούν, να αντιστρέψουν τη ζοφερή πραγματικότητα με την άγρια λιτότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι κι όλοι οι πολίτες της χώρας μας. Η πλήρης αποκατάσταση των περικοπών σε δικαστικούς, στρατιωτικούς κλπ δείχνει τις προτεραιότητες και της παρούσας κυβέρνησης.
Η πολιτική της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια όλες οι κυβερνήσεις της χώρας μας σε συνεργασία με τους δανειστές ΕΕ-ΔΝΤ, οδήγησε στη βύθιση του ΑΕΠ κατά 25%, στην έκρηξη της ανεργίας, στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στην υποβάθμιση και την ανατροπή των εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, στη μετανάστευση χιλιάδων νέων. Και όλα αυτά για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου και να αποπληρωθεί ένα ληστρικό χρέος.
Η αντιπολίτευση των ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-Ποτάμι κλπ -απολύτως συνυπεύθυνη και αυτή για όλα τα παραπάνω μιας και τα υπερψήφισε, υλοποίησε- επιδεικνύει με κάθε ευκαιρία το στυγνό της νεοφιλελευθερισμό, που εξάλλου τον ζήσαμε το πρόσφατο παρελθόν.
Επειδή οι αντοχές μας έχουν πια εξαντληθεί από την συνεχή υποβάθμιση εκτιμούμε ότι έχει φτάσει η ώρα για το κίνημα των εργαζομένων και ειδικότερα για τον κλάδο μας να σηκώσει την φωνή του διεκδικώντας να πάρει πίσω όσα μας στέρησαν τα μνημόνια τα τελευταία οκτώ χρόνια. Τώρα είναι η ώρα να εντείνουμε τους αγώνες μας για προσλήψεις, για Συλλογικές Συμβάσεις, για αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων, για να σταματήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις.
Είναι κατανοητή η κούραση και η απογοήτευση που όλοι έχουμε μετά από δέκα συνεχή χρόνια υποβάθμισης. Καμία βελτίωση της θέσης μας όμως ως εργαζόμενοι επιστήμονες δε θα προκύψει αν δεν υπάρξει επανασυσπείρωση και συλλογική αγωνιστική διεκδίκηση. Οι ατομικές λύσεις είναι προσωρινές και αδιέξοδες, η ιστορία του κλάδου μας και των κατακτήσεων που είχε, δείχνει ότι μόνο ο συνεχής αγώνας μπορεί να φέρει λύσεις προς όφελος των εργαζομένων.
Ιδιωτικοποίηση Υπηρεσιών και Δημοσίου Ελέγχου

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018





Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, στις 8:00 μ.μ., στο ΤΕΕ (Νίκης 4), στην αίθουσα του 7ου ορόφου.

Η παρουσία σας είναι σημαντική ώστε να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε τη δράση μας για τα παρακάτω σημαντικά θέματα που αφορούν όλους μας:
– Διεκδικήσεις / τοποθετήσεις της ΑΣΜ ως προς τα τρέχοντα, φλέγοντα ζητήματα που θέτει το σύγχρονο “ασφαλιστικό σύστημα” – Συσσωρευμένα Χρέη, ΚΕΑΟ, Εισφορές ΕΦΚΑ, Ρυθμίσεις, Συντάξεις, κτλ.
– Οργάνωση Ανοιχτής Συντονιστικής Συνέλευσης, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν ομάδες, συλλογικότητες άλλων κλάδων (ΟΑΕΕ, Δικηγόροι, κτλ) που ενδιαφέρονται για κοινή αγωνιστική δράση, για την από κοινού οργάνωση μας απέναντι στα προβλήματα που αφορούν το σύνολο των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ (Κάλεσμα, newsletter, αφίσα, κτλ.)
– Ασφαλιστικές εισφορές
– Οι χρεώσεις του ΚΕΑΟ (Ανάλυση οφειλών)
– Αναδρομικές διαγραφές (που συνεχίζουν να μην πραγματοποιούνται)
– Διοικούσα επιτροπή Μηχανικών του ΕΦΚΑ (που δεν ενεργοποιείται)
Εάν θέλετε, μπορείτε να προτείνετε κάποιο ακόμα θέμα για συζήτηση.
Ελάτε στη συνέλευση να το θέσετε και να οργανώσουμε μαζί την κοινή μας δράση.

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

1ο Φεστιβάλ Συνεργατισμού CoOpenAir Festival 12,13 και 14 Οκτωβρίου στη ΒΙΟΜΕ



Το 1ο Φεστιβάλ Συνεργατισμού CoOpenAir Festival θα πραγματοποιηθεί στις 12,13 και 14 Οκτωβρίου στη ΒΙΟΜΕ.

Όπως αναφέρει το κάλεσμα:

Ο δρόμος του συνεργατισμού, της αυτοδιαχείρισης, της αλληλεγγύης, της αυτοοργάνωσης και της αξιοπρέπειας στην εργασία, ήταν είναι και θα είναι ο δρόμος ο οποίος επιλέξαμε να πορευτούμε με πρόταγμα την εργασία χωρίς αφεντικά, την ισοτιμία και την ισότητα. Τασσόμαστε ανοιχτά στο πλευρό των συνεργατικών δομών που λειτουργούν πραγματικά αμεσοδημοκρατικά και βλέπουν τους εαυτούς τους, όπως και εμείς, ως κομμάτι του προπλάσματος για μια άλλη κοινωνία. 1ο Φεστιβάλ Συνεργατισμού CoOpenAir Festival για να δείξουμε ότι μπορούμε χωρίς αφεντικά, από τα κάτω, αυτοοργανωμένα, με αυτοδιαχείριση ενάντια στην οικονομική τους βαρβαρότητα.

Μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις, συζητήσεις και workshops, αναδεικνύουμε τα ζωντανά παραδείγματα συνεργατικών εγχειρημάτων που εργάζονται και λειτουργούν ριζοσπαστικά. 

Σε αυτό το ταξίδι έχουμε μαζί μας, αρκετά συνεργατικά εγχειρήματα: ΣΕ ΒΙΟΜΕ, Ακυβέρνητες Πολιτείες- Συνεργατικό Βιβλιοπωλείο-Καφέ, ThessPro, Συνεταιρισμός Τζεπέτο - Geppetto Co-operative, Το Κιβώτιο- Συνεταιρισμός/Κολεκτίβα Εργασίας, Mεταδεύτερο, Εκδόσεις των συναδέλφων, Ποέτα Συνεταιριστικό Βιβλιοπωλείο Καφέ, Το Ωραίον Ντεπώ, Το Παγκάκι- Καφενείο/Κολεκτίβα Εργασίας, Εκλεκτίκ, Terra Verde-chania, Από Κοινού: Ψυχοκοινωνική Ενδυνάμωση και Ψυχοθεραπεία, Bedreddin, Obscura Lab, AllosTropos, ΦωτΟμαδα, Εργατικό Ιατρείο στη ΒΙΟΜΕ, Πρωτοβουλία

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Κόντρες για τα αντιπλημμυρικά έργα στους αυτοκινητόδρομους



Η πρόσφατη διακοπή της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνας - Κορίνθου, εξαιτίας των βροχοπτώσεων, δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί προβλήματα σε πολλά σημεία του νέου οδικού δικτύου.

Σημείο τριβής ανάμεσα στους παραχωρησιούχους του εθνικού οδικού δικτύου και στην πολιτεία αποτελεί η εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στις περιοχές γύρω από τους αυτοκινητόδρομους. Οι παραχωρησιούχοι ξεκίνησαν τη μελέτη των έργων με την υπόσχεση του υπουργείου Υποδομών ότι θα τους ανατεθεί η εκτέλεσή τους. 

Ωστόσο στελέχη της κυβέρνησης αντέδρασαν σε αυτή την προοπτική, ζητώντας να διενεργηθούν διαγωνισμοί, με αποτέλεσμα οι παραχωρησιούχοι να επανεξετάζουν σήμερα την πρόθεσή τους να εκπονήσουν αδαπάνως τις οριστικές μελέτες.

Η πρόσφατη διακοπή της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνας - Κορίνθου, εξαιτίας των βροχοπτώσεων, δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί προβλήματα σε πολλά σημεία του νέου οδικού δικτύου, από τη Μακεδονία έως τη νότια Πελοπόννησο, με πολλούς δημάρχους να κατηγορούν τις κοινοπραξίες των παραχωρησιούχων ότι επιτείνουν τα πλημμυρικά προβλήματα στις περιοχές τους.

Επειτα από εκτενείς συζητήσεις με τους πέντε ενδιαφερόμενους (Ολυμπία Οδός, Νέα Οδός, Μορέας, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Κεντρική Οδός), τον Οκτώβριο του 2017 το υπουργείο Υποδομών ζήτησε και εγγράφως από τις κοινοπραξίες να εκπονήσουν δωρεάν προμελέτες για τα αναγκαία έργα, ώστε να αυξηθεί η παροχετευτικότητα των ομβρίων υδάτων στις περιοχές γύρω και κάτω από τους αυτοκινητόδρομους. Οι προμελέτες εκπονήθηκαν και στη συνέχεια (τον Μάιο του 2018) το υπουργείο ζήτησε από τους παραχωρησιούχους να προχωρήσουν στις οριστικές υδραυλικές μελέτες. Μέσω των μελετών των παραχωρησιούχων το Δημόσιο είχε και μια πρώτη εκτίμηση για το κόστος των έργων αυτών, που προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Εκδίκαση Αγωγών για την Ειδική Προσαύξηση

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr                                                                                                             
Αθήνα,  9/10/2018
Αρ. Πρωτ. : 7525                                       
Προς :    Α' βάθμιες Ενώσεις.                       

Θέμα : Εκδίκαση Αγωγών για την Ειδική Προσαύξηση.

Συνάδελφοι
          Σας κοινοποιούμε ενημέρωση που λάβαμε από το Δικηγόρο, ο οποίος έχει αναλάβει τις αγωγές διεκδίκησης της Ειδικής Προσαύξησης από δεκάδες μέλη μας:

Κύριοι 

Στις 16 Οκτωβρίου 2018, ώρα 12.30 συζητείται ενώπιον του 2ου Μονομελούς Τμήματος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών ( αίθουσα Ι2), η πρώτη προσδιορισμένη αγωγή των μελών της ΕΜΔΥΔΑΣ για την ειδική προσαύξηση. 

Αναλόγως με τις απόψεις που θα καταθέσει ο ΕΦΚΑ, θα αρχίσουμε να προσδιορίζουμε και τις υπόλοιπες αγωγές, και αν παραστεί ανάγκη θα κάνουμε και κάποιες διορθώσεις, ανάλογα με τα επιχειρήματα της Διοίκησης. 

Την εξέλιξη της αγωγής μπορείτε να παρακολουθείτε από την ιστοσελίδα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών ( αριθμός εισαγωγικού δικογράφου ΑΓ8885/2017 κωδ. web 76728281)

Η παρουσία των διαδίκων δεν είναι απαραίτητη.

Αν κάποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει τη δίκη η Διεύθυνση του Διοικητικού Πρωτοδικείου είναι Λουίζης Ριανκούρ 85 , στάση Μετρό ΠΑΝΟΡΜΟΥ . 

Με τιμή 

Σαράντος Θ. Θεοδωρόπουλος 
Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω

theod.sar@gmail.com

Παλαιότερες αναοικώσεις μας για το θέμα:

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Η εταιρεία Planet γνώριζε για τους αρχαιολογικούς χώρους που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο ενώ… εξαιρούνταν! Τι έχει να πει τώρα η κυβέρνηση;



Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα οι αγάπες μένουν… Όπως η αγάπη του Υπουργείου Πολιτισμού για την Planet SA, που καθώς φαίνεται, είναι εντελώς διαχρονική! Κι όμως, δεν είναι αστείο: η εταιρεία Planet SA είναι ταυτόχρονα (διαχρονικός) τεχνικός σύμβουλος της ΔΔΕΑΜ για το «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο» και σύμβουλος του Υπερταμείου για την κατάρτιση της λίστας με τα 10.119 ακίνητα που πέρασαν από το δημόσιο στο Υπερταμείο.
Για να ξαναδούμε λίγο τα δεδομένα…

Από την πρώτη μέρα η κυβέρνηση προσπαθεί να μιλήσει για «λάθος» ή για έναν κατάλογο από τον οποίο τώρα θα εξαιρεθούν τα ακίνητα που… εξαιρούνται. Αυτά επανέλαβαν σήμερα η υπουργός Μ. Ζορμπά και ο υφυπουργός Κ. Στρατής, κάνοντας και επίθεση στην απεργία της 11/10 –αλλά σε αυτό θα απαντήσουμε στο τέλος.

Από την πρώτη μέρα κι εμείς απαντάμε ότι σε τέτοια θέματα δεν γίνονται «λάθη» κι ότι κάποιοι στο Υπερταμείο ήξεραν πολύ καλά ποια ακίνητα-φιλέτα έβαζαν στη λίστα. Ήρθε λοιπόν και η δημοσιοποίηση των ονομάτων των συμβούλων του Υπερταμείου για να το αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας!
Planet: υπηρέτης πολλών αφεντάδων;

Η μία από τις δυο εταιρείες συμβούλων, η Planet SA, είναι πολύ παλιά γνώριμος των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ, καθώς ανέλαβε τεχνικός σύμβουλος του προηγούμενου ΕΣΠΑ (μαζί με την ΣΤΑΔΙΟΝ ΑΕ) και παραμένει μέχρι σήμερα τεχνικός σύμβουλος (και γενικός νταλαβερτζής, για να το πούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια…) του έργου «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο» μέχρι σήμερα.

Δεν ξέρουμε αν αυτή η «προϋπηρεσία» της μέτρησε για να αναλάβει ως σύμβουλος στο έργο του Υπερταμείου, όμως η ίδια η εταιρεία επαίρεται ότι επιλέχθηκε για την εξειδίκευσή της στην συλλογή και ανάλυση των δεδομένων για να επιλεγούν τα καλύτερα «φιλέτα» από την ακίνητη περιουσία του δημοσίου (στη γλώσσα της Planet: “collecting and analyzing the necessary data that will result to the integrated evaluation of available public properties. The aim of this task is to specify and recommend the most prominent real estate assets that could present commercial success to the Hellenic Public Properties Company”).

H εταιρεία Planet, λοιπόν, είχε πλήρη πρόσβαση στο υλικό του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου (μαζί και με τη συνεργάτιδα ΣΤΑΔΙΟΝ), όπως είχε και πλήρη πρόσβαση στη λίστα ακινήτων που κατήρτισε το Υπερταμείο και έδωσε στην κυβέρνηση να γίνει το ΦΕΚ της μεταβίβασης στην ΕΤΑΔ (σύμφωνα με όσα λέει το ίδιο το ΥΠΟΙΟ και το ίδιο το Υπερταμείο). Βέβαια ως σύμβουλος στο Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο δούλευε (δήθεν μου τάχα μου) για να «προστατεύσει» τα ακίνητα του ΥΠΠΟΑ, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, ενώ ως σύμβουλος στο Υπερταμείο δούλευε για να τα κάνει «φιλετάκια» για τις ιδιωτικοποιήσεις, για «αξιοποίηση» (δείτε εδώ τι θα σημαίνει αυτή η αξιοποίηση) και για ρευστοποίηση (όπως λέει επί λέξει το Μνημόνιο 3!). Και για όλα αυτά την πλήρωσε και το ΥΠΠΟΑ και το Υπερταμείο –δηλαδή την πληρώσαμε όλοι εμείς ως φορολογούμενοι δύο φορές!

Πορεία αλληλεγγύης στο Συριακό λαό – Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο



Η απροκάλυπτη εμπλοκή του Ισραήλ στην ιμπεριαλιστική επίθεση κατά της Συρίας και η μεγάλη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων στην περιοχή αποτελούν κλιμάκωση της επιθετικότητας των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του εναντίον της συριακής επικράτειας, όπως και προσπάθεια να υπονομευτεί κάθε ειρηνευτική διαδικασία. Οι προηγούμενοι τυχοδιωκτισμοί και τώρα ο ανοιχτός πόλεμος που ανοίγουν κατά της Συρίας, αποτελεί επίθεση κατά της κυριαρχίας της χώρας και έχουν στοιχίσει μέχρι σήμερα χιλιάδες νεκρούς στο συριακό λαό, που βιώνει μια πολεμική λαίλαπα χωρίς τελειωμό. Η επίθεση αυτή ενορχηστρώνεται από τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό σε συμμαχία με τα αντιδραστικά καθεστώτα του Κόλπου και αξιοποιώντας τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Δίχως αμφιβολία η παράταση του πολέμου τους θα επιφέρει νέο κύμα προσφύγων, νέους πνιγμούς στο Αιγαίο, νέα άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης.



Η ελληνική κυβέρνηση με τη σειρά της επιλέγει πρόσδεση στους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ-ΕΕ και του κράτους-δολοφόνου Ισραήλ, που αποτελεί τον κύριο παράγοντα αποσταθεροποίησης και πολεμικών τυχοδιωκτισμών στη Μέση Ανατολή. Εμπλέκει δε, τη χώρα στον πολεμικό μέτωπο με τις φρεγάτες ‘Έλλη’, ‘Νικηφόρος Φωκάς’ και ‘Λήμνος’, τέσσερα αεροπλάνα F-16, ένα C-130, τρία επιθετικά ελικόπτερα AH-64 και ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο της Νατοϊκής επιχείρησης, ενώ την ίδια στιγμή σχεδιάζεται μετατροπή της Σκύρου σε «φρούριο» υποστήριξης των αμερικάνικων drones, αναβαθμίζεται η βάση στην Αλεξανδρούπολη και συζητιέται ανοιχτά η δημιουργία νέας αμερικανικής βάσης στην Κάρπαθο. Με τον τρόπο αυτό, το εθελόδουλο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο εντάσσει τα συμφέροντα του σε αυτή την κατεύθυνση και δρομολογεί τη μετατροπή της χώρας σε Νατοϊκό εφαλτήριο και συνένοχης στο έγκλημα κατά του συριακού λαού.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Συμμετοχή μας σε κινητοποιήσεις της ΠΟΕ ΥΠΟ στις 11 Οκτωβρίου 2018

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr                                                                                                                             
Αθήνα,  8/10/2018
Αρ. Πρωτ. : 7523                                       
Προς :    Α' βάθμιες Ενώσεις.
                            

Θέμα : Συμμετοχή μας σε κινητοποιήσεις της ΠΟΕ ΥΠΟ στις 11 Οκτωβρίου 2018.

Συνάδελφοι
  Ενημερώνουμε ότι η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ έχει κηρύξει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τις 11 Οκτώβρη. Ο λόγος της απεργιακής αυτής κινητοποίησης είναι για τη μεταβίβαση μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και άλλων ακινήτων αρμοδιότητας του ΥΠ.ΠΟ.Α. στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.) που περιλαμβάνονται στην «Εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Κυβερνητικής πολιτικής προς τον Υπουργό Οικονομικών» (ΦΕΚ 2317/Β/19-6-2018), βάσει του άρθρου 196 παρ. 6 και 209 του Ν. 4329/2016, και μεταβιβάζονται με σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2320/Β/1906-2018). Η συνεχιζόμενη ταύτιση και άλλων Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ.), που περιλαμβάνονται στη λίστα, με μνημεία και λοιπά ακίνητα αρμοδιότητας του ΥΠ.ΠΟ.Α, όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού ή τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου, τα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, αρχαιολογικά μουσεία, όπως του Ηρακλείου, της Σπάρτης και του Αργοστολίου, αποδεικνύει ότι στον μακρύ κατάλογο των 10.119 μεταβιβαζομένων στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. ακινήτων συμπεριλαμβάνονται δυστυχώς και άλλα ακίνητα του δημοσίου που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία ή χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του Υπουργείου Πολιτισμού, από τη μεταβίβαση οποιουδήποτε δικαιώματος επί αυτών προς την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., και θα πρέπει να εξαιρεθούν με νέα Υπουργική Απόφαση ή με Υπουργικές Αποφάσεις, που ρητά θα εξαιρούν τα συγκεκριμένα ακίνητα και ρητά θα αναιρούν τις δύο προηγούμενες εκδοθείσες πράξεις (ΦΕΚ 2317/Β/19-6-2018, ΦΕΚ 2320/Β/1906-2018), αφού προηγηθούν:
  • Η άμεση ταύτιση των σχετικών κωδικών αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ.), με σύνταξη και δημοσιοποίηση του πλήρους καταλόγου αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων και γενικότερα ακινήτων που χρησιμοποιούνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Τεράστιες Μειώσεις στις Συντάξεις Χηρείας

Αναρτούμε απόφαση χορήγησης σύνταξης χηρείας σύμφωνα με το Νόμο Κατρούγκαλου Ν.4387/16, ο οποίος μειώνει το ποσοστό αναπλήρωσης τους από το 75% στο 50% (προσθέτοντας ηλικιακά και άλλα όρια). Οι συντάξεις χηρείας εξανεμίζονται και μάλιστα θα είναι ακόμα μικρότερες για τους συνταξιοδοτηθέντες μετά τις 13/5/2016 μια και θα είναι το 50% επί ήδη μειωμένων ποσών:





Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Η Αρχιτεκτονική του Πολέμου: Πόλεις, Βία & Εντοπισμός (Βίντεο)


Η Forensic Architecture και ο ιδρυτής της Eyal Weizman βρέθηκαν μεταξύ των ομιλητών της Βαβυλωνίας τον περασμένο Μάιο στο B-FEST 7, όπου και παρουσίασαν συγκεκριμένα ευρήματα και αποτελέσματα των ερευνών τους. Οι ίδιοι έγιναν ευρέως γνωστοί στο ελληνικό κοινό προσφάτως έπειτα από τη μελέτη και την παρουσίαση της τεχνικής τους έκθεσης για το χρονικό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Παρακάτω δημοσιεύεται το πλήρες βίντεο της ομιλίας τους που διεξήχθει στις 26/05 στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στα πλαίσια του B-FEST με θέμα: “Η Αρχιτεκτονική του Πολέμου: Πόλεις, Βία & Εντοπισμός” με ομιλητές τους:

Eyal Weizman (αρχιτέκτονας, Goldsmiths, παν/μιο του Λονδίνου)
Χριστίνα Βαρβία & Στέφανος Λεβίδης (Forensic Architecture)
Σπύρος Τζουανόπουλος (περ. Βαβυλωνία)

Η Forensic Architecture είναι μία ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα, η οποία χρησιμοποιεί εργαλεία της αρχιτεκτονικής για να εντοπίσει στον χώρο κρατικά εγκλήματα. Χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες επιτήρησης και εντοπισμού, χαρτογράφησης και ανάλυσης του χώρου «αντιστρεφει» το βλέμμα και τη χρήση τους, από εργαλεία κρατικής βίας σε αποδείξεις των κρατικών, πολιτικών, περιβαλλοντικών εγκλημάτων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι αποδείξεις αυτές παρουσιάζονται στη δημόσια σφαίρα σε πολιτικά και νομικά φόρα ενώ χρησιμοποιούνται συχνά από δικαστήρια, διεθνείς οργανισμούς και οργανωσεις υπεράσπισης ανθρ. Δικ/των.

Ο Eyal Weizman είναι Ισραηλινός βραβευμένος αρχιτέκτονας, καθηγητής Χωρικού & Οπτικού Πολιτισμού, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Αρχιτεκτονικής στο Goldsmiths, παν/μιο του Λονδίνου. Ιδρυτής της ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture. Συγγραφέας πολλών βιβλίων με κύριο ενδιαφέρον την αρχιτεκτονική ως πολιτική παρέμβαση και τον ρόλο της πειθαρχίας στο σύγχρονο αστικό πεδίο πολέμου. Ιδρυτικό μέλος της ομάδας Decolonizing Architecture Art Residency στη Δυτική Όχθη της Παλαιστίνης.

Μεταξύ των βιβλίων του Eyal Weizman βρίσκεται το πρόσφατο Forensic Architecture: Violence at the Threshold of Detectability (2017) καθώς και τα Hollow Land: Israel’s Architecture of Occupation, The Conflict Shoreline: Colonialism as Climate Change, Mengele’s Skull. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το Μέσα από τοίχους, εκδ.Τοποβόρος (2011).

«Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι θέμα πολιτικής βούλησης»

Σάιμον Λιούις

Ο Σάιμον Λιούις είναι καθηγητής της Επιστήμης των Παγκόσμιων Αλλαγών
Ο καθηγητής της Επιστήμης των Παγκόσμιων Αλλαγών Σάιμον Λιούις εξηγεί τι είναι η «Ανθρωπόκαινος εποχή», διευκρινίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί έναν πολλαπλασιαστή ήδη υπαρχόντων προβλημάτων.
Θεωρεί ότι η συζήτηση για τον καπιταλισμό, την παραγωγή και την κατανάλωση είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ και τονίζει ότι η απάντηση στις σοβαρές περιβαλλοντικές προκλήσεις είναι θέμα πολιτικής βούλησης.
• Στην Ελλάδα οι πρόσφατες δασικές πυρκαγιές στην Αττική οδήγησαν στον θάνατο κοντά 100 ανθρώπους, ενώ έγιναν και αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, παρότι όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει διαχρονική ευθύνη στις κυβερνήσεις για την αυθαίρετη δόμηση και την καταπάτηση δημόσιας γης. Πώς το σχολιάζετε;
Πρόκειται για μια πραγματική τραγωδία. Καύσωνες και κίνδυνοι πυρκαγιών θα συνεχίσουν να κλιμακώνονται ταχύτατα, καθώς το κλίμα αλλάζει. Η κλιματική αλλαγή συχνά πολλαπλασιάζει τις απειλές που ήδη υπάρχουν. Στην Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι οι δασικές πυρκαγιές μπορεί να γίνουν ακόμα πιο θανάσιμες. Σύμφωνα με την αμερικανική στρατιωτική ορολογία, η κλιματική αλλαγή είναι ένας πολλαπλασιαστής των απειλών. H αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιδράσεών της σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη «μετριασμού» και «προσαρμογής». Για να ελέγξουμε τις δασικές πυρκαγιές, χρειάζεται διαχείριση της γης, περιλαμβανομένων των ζωνών πυρασφάλειας και των σχεδίων εκκένωσης, όπως και πολλών άλλων μέτρων, εάν θέλουμε να μειώσουμε τα δεινά στο μέλλον.
• Δεν νομίζετε ότι η έννοια της «Ανθρωποκαίνου» εποχής καταλογίζει εξίσου τις ευθύνες σε όλους τους ανθρώπους χωρίς διάκριση και συγκαλύπτει τις ευθύνες ενός αρπακτικού συστήματος όπως ο καπιταλισμός;
Δεν υπάρχει κάποια μοναδική οντότητα που να ονομάζεται «ανθρωπότητα» και να έχει προκαλέσει τις αλλαγές που βλέπουμε στον πλανήτη μας. Κάθε ιδιαίτερη ομάδα έχει μια ιδιαίτερη περιβαλλοντική επίδραση. Ενας κυνηγός-συλλέκτης στα δάση του Κονγκό έχει μια εντελώς διαφορετική σχέση με το περιβάλλον από έναν επικεφαλής μιας πολυεθνικής επιχείρησης.

Αυτές είναι οι νέες εισφορές για 200.000 αυταπασχολούμενους

Από 39,06 ευρώ έως 107,42 ευρώ το μήνα ανεξαρτήτως εισοδήματος κυμαίνονται – σύμφωνα με τους πίνακες που δημοσιεύει σήμερα το money money.gr – οι νέες εισφορές επικούρησης και εφάπαξ που έρχονται από 1/1/2019 για 200.000 αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, αρτοποιούς και βενζινοπώλες.


Οι εν λόγω εισφορές "αγνοούνταν" από την 1/1/2017 καθώς δεν έχουν καταλογιστεί μέχρι σήμερα στους υπόχρεους ασφαλισμένους με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευτεί ένας σημαντικός όγκος αναδρομικών οφειλών. Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016) οι εισφορές για την επικουρική ασφάλιση υπολογίζονται στο 7% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους (αργότερα προστέθηκαν στην βάση υπολογισμού και οι ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους), ποσοστό που πέφτει στο 6,5% από 1η Ιουνίου 2019. Οι εισφορές πρόνοιας – εφάπαξ αντιστοιχούν στο 4% επί της ίδιας βάσης υπολογισμού.

Υποχρέωση ασφάλισης για επικούρηση ή και πρόνοια έχουν κυρίως οι μισθωτοί, ενώ από τους μη μισθωτούς ασφαλίζονταν στους εν λόγω κλάδους υποχρεωτικά μόνο οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες του ΕΤΑΑ και μια μικρή μερίδα ελευθέρων επαγγελματιών του ΟΑΕΕ, συνολικά περίπου 200.000 ασφαλισμένοι. Από την 1/1/2017 το επικουρικό υπερταμείο εισπράττει μόνο από τους μισθωτούς που συνιστούν και την ευρεία πλειοψηφία των ασφαλισμένων του. Ταυτόχρονα αναζητούνταν η κατάλληλη φόρμουλα είσπραξης των οφειλομένων και τρεχουσών εισφορών από τους μη μισθωτούς, που να μην οδηγεί όμως σε οικονομική εξάντληση των υπόχρεων, οι οποίοι ήδη κατέβαλαν το 26,95% του εισοδήματός τους για κύρια σύνταξη και υγεία.

Η λύση που δίνεται τώρα είναι διττή : 
υπολογισμός αναδρομικά από 1/1/2017 των υποχρεώσεων για όλους με βάση το ελάχιστο πλαφόν, δηλαδή εισφορά σταθερού ποσού και 
αποπληρωμή των αναδρομικών που συσσωρεύτηκαν για 24 μήνες σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δηλαδή σε 36 μήνες.

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Χωρίς καθηγητές η Αρχιτεκτονική Πατρών. Σε διάλυση-ιδιωτικοποίηση Πολυτεχνεία και Πανεπιστήμια



Μαζί με τον νόμο Κατρούγκαλου, στην Ελλάδα των μνημονίων καταργήθηκαν και «οι πόροι υπέρ τρίτων». Για τα πολυτεχνεία οι πόροι ΤΣΜΕΔΕ. « Οι Πόροι ΤΣΜΕΔΕ», ήταν ένας κοινωνικός πόρος-φόρος που εδώ και δεκαετίες πλήρωναν οι επαγγελματίες μηχανικοί υπέρ των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών σχολών της χώρας πάνω στις αμοιβές τους για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Συγχρόνως τα χρόνια των μνημονίων όλα τα πανεπιστήμια υποχρηματοδοτούνται και δεν γίνονται οι απαραίτητοι διορισμοί μόνιμου προσωπικού.

Από τους πόρους αυτούς που καταργήθηκαν η Αρχιτεκτονική Πατρών και οι άλλες πολυτεχνικές σχολές της χώρας προσλάμβαναν έκτακτο προσωπικό (π.χ.: στην Αρχιτεκτονική σχολή Πατρών το 50% του απαραίτητου διδακτικού προσωπικού). Όσο πιο εργαστηριακές είναι οι πολυτεχνικές σχολές (ιδιαίτερα οι αρχιτεκτονικές που δουλεύουν με εργασίες-θέματα) τόσο χειρότερη βαίνει η κατάσταση. Στην πραγματικότητα αυτές οι σχολές βρίσκονται μπροστά στο χάος και στην διάλυση.

Ο πρόεδρος του τμήματος με ανακοίνωσή του: (http://www.arch.upatras.gr/sites/default/files/uploads/news/5790/files/28269/anakoinosi_pros_toys_foitites_toy_tmimatos_arhitektonon_2_maioy_2018.pdf) πρότεινε ως λύση την δημιουργία παραρτήματος στην Αθήνα και την επιβολή διδάκτρων στη σχολή (1800 ευρώ αρχικά για όσους έρθουν στο παράρτημα) ώστε να πιαστεί το «έλλειμμα λειτουργίας» που υπολογίζει σε 700.000 ευρώ ετησίως.

Πρόκειται ουσιαστικά για σχέδιο που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων, κάτι που ήδη μερικώς έχει συμβεί με την πληρωμή διδάκτρων για τα μεταπτυχιακά.

Πρέπει άμεσα να επανέλθουν οι πόροι ΤΣΜΕΔΕ που η τρόικα κατάργησε στην Ελλάδα. Να χρηματοδοτηθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Να διοριστούν μόνιμοι καθηγητές. Να καταργηθούν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.

Στην Αρχιτεκτονική Πατρών δεν υπάρχει άλλη λύση από την κατάληψη έως ότου διοριστούν καθηγητές.

Είναι η ώρα να αναγεννηθεί το φοιτητικό κίνημα σε μια χώρα που τα πολυτεχνεία και τα πανεπιστήμια διαλύονται από τα μνημόνια. Σε μια χώρα που σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου, το 51% των νέων μηχανικών μεταναστεύει.

Ο Κων. Δοξιάδης κατά των ουρανοξυστών

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΩΝ

Στην Καθημερινή (2 Απριλίου 2008, απόψεις, γράμματα αναγνωστών) δημοσιεύτηκε η επιστολή του καθηγητή Αρχιτεκτονικής κ. Αντώνη Κ. Αντωνιάδη - ΕΜΠ, AIA, AICP - Αρχιτέκτονα-πολεοδόμου/συγγραφέα τ. καθηγητή Αρχιτεκτονικής UΤΑ, με τίτλο : Περιβαλλοντικοί βρικόλακες

Στην επιστολή επισυνάπτεται το κείμενο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, επιφανούς αρχιτέκτονα και πολεοδόμου, διεθνώς αναγνωρισμένου, του οποίου το σημαντικό έργο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά κατεδαφίζει το σχέδιο της επένδυσης στο Ελληνικό καταστρέφοντας ταυτόχρονα πολλά στρέμματα δάσους.

Κύριε διευθυντά

Με φρίκη διαβάζω τα περί «ουρανοξυστών» και «Σύγκρουσης των δύο κόσμων με όπλα το ύψος και το γυαλί» στο φύλλο σας της 29ης Μαρτίου 2008 (άρθρα Δ. Ρηγόπουλου - και Ν. Βατόπουλου, σ. 4), και μάλιστα με υποστηρικτικές αναφορές στο κατά την περίοδο της χούντας περιβαλλοντικό έγκλημα του Πύργου των Αθηνών και άλλων ψηλών κτιρίων στο λεκανοπέδιο, όπως π.χ το πράσινο κτίριο στο ύψος του Χαλανδρίου, το ξενοδοχείο «President» κτλ.

Επιτρέψτε μου, αντί οποιασδήποτε άλλης κριτικής επιχειρηματολογίας, ενάντια στο υποβόσκον νέο εθνικό περιβαλλοντικό έγκλημα των «ουρανοξυστών» (που οι πρώτοι δεν ήσαν παρά εξοργιστικές αντιγραφικές παραλλαγές κτιρίων του εξωτερικού - κάτι που έγινε συστηματικά από πολλούς «εγχωρίως επώνυμους» Έλληνες αρχιτέκτονες του δευτέρου μισού του 20ού αιώνα και εξακολουθεί μέχρι σήμερα), να επιστήσω την προσοχή σας στο τι ακριβώς είχε πει ο μεγάλος και διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Κωνσταντίνος Δοξιάδης για το θέμα των ουρανοξυστών την εποχή που όλα παίζονταν, και μάλιστα εν μέσω χούντας (λίγες μέρες πριν από την πτώση της). Σε άρθρο του Γερ. Μαζαράκη, «Τριάντα ουρανοξύστες σχεδιάζονται στην Αθήνα», «Επίκαιρα», 27 Ιουνίου - 3 Ιουλίου 1974, σ. 33. και με την ευκαιρία της τότε εκκρεμότητας γύρω από τους ουρανοξύστες, ο Κ.Α. Δοξιάδης μίλησε στα «Ε». Αντιγράφω ακριβώς όλη τη συνομιλία της άποψής του, όπως την είχε καταγράψει ο δημοσιογράφος:

Ποιο επίδομα ανεργίας; Πάλι μας δουλεύουνε


Μετά βαΐων και κλάδων ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας – με αρκετά χρόνια σκόπιμη καθυστέρηση, από τότε που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος – ότι θα αποδοθεί επίδομα ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους του πρώην ΕΤΑΑ. Ένα “φιλοκοινωνικό” μέτρο, που μας κάνουν τη «χάρη» να θεσμοθετήσουν. Ανακοινώθηκε μεν, διαφημίστηκε, άλλα δεν εφαρμόζεται πουθενά.

Από την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, μέχρι την ουσία και την πραγματικότητα υπάρχει μεγάλη απόσταση. Επίδομα ανεργίας ανακοινώθηκε, αλλά σε κανέναν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει αποδοθεί. Ας δούμε τους δύο κύριους λόγους που αυτό συμβαίνει:

1. Αποκλεισμός

Άλλη μια «παροχή», που σχεδιάστηκε για να μην την πάρει σχεδόν κανένας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρώτη υπουργική απόφαση υπήρχε απροκάλυπτα όρος να μην έχει κανείς οφειλές στο ταμείο. Ποιος αυτοαπασχολούμενος θα έβγαινε στο ταμείο ανεργίας, αν μέσα σε αυτά τα χρόνια της κρίσης δεν είχε συσσωρεύσει άδικες οφειλές στο ταμείο; Ο κόσμος έβγαινε στην ανεργία ακριβώς για να βάλει ένα φρένο στην περαιτέρω συσσώρευση οφειλών. Μετά από γενική κατακραυγή ο όρος αυτός απαλείφθηκε. Να όμως που είχε μπει και άλλος, εφεδρικός, όρος που σχεδόν παίζει τον ίδιο ρόλο: πρέπει λέει να έχεις πληρώσει (όχι χρεωθεί, αλλά πληρώσει) υπέρ ΟΑΕΔ για τουλάχιστον τρία έτη. Μα στους μηχανικούς άρχισαν να ζητούν την καταβολή πόρου υπέρ ΟΑΕΔ μόλις το 2013 (έχει χρεωθεί και αναδρομικά από το 2011). Δηλαδή μέσα σε αυτά τα χρόνια της άγριας κρίσης, ιδιαίτερα άγριας για το επάγγελμα μας, μεταξύ 2013 και σήμερα, θα έπρεπε κάποιος νυν άνεργος μηχανικός να πλήρωνε εισφορές για τρία από τα πέντε αυτά χρόνια (αν δεν έχει πληρώσει τα 240 ευρώ για τα αναδρομικά των 2 ετών). Όμως ξαναλέμε: οι περισσότεροι άνεργοι πολύ απλά δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα, άρα δεν έχουν πληρώσει και τις εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ, και παράλληλα το γεγονός αυτό τους στερούσε τη δυνατότητα εργασίας, μέσω της απαίτησης ασφαλιστικής ενημερότητας. Υπάρχουν και διάφοροι άλλοι απίθανοι όροι που αποκλείουν κόσμο. Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρεια, οι περισσότεροι είναι ειδικές περιπτώσεις. Να επισημάνουμε μόνο ένα θέμα σχετικό με το εισοδηματικό κριτήριο που μπαίνει: από πότε θεωρείται σωστό, πολιτικά δικαιολογημένο και ηθικό ένας άνθρωπος που είχε εισόδημα μόλις 10.000 ευρώ (από οποιαδήποτε πηγή) και έχει χρεωθεί σχεδόν 3.000 ευρώ σε εισφορές το χρόνο, όπως είναι σήμερα (και ακόμα περισσότερα παλαιότερα), συν φόρους, συν φόρους επιτηδεύματος, συν ΕΝΦΙΑ, συν όλα τα άλλα χαράτσια που μας επιβάλλονται, να αποκλείεται και από αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας; Είναι «ευκατάστατος», κατά την κυβέρνηση; Να σημειώσουμε ότι αντίστοιχα για τους μισθωτούς – και δικαίως – δεν υπάρχει κανένα τέτοιο εισοδηματικό κριτήριο.

Συνέλευση Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Τετάρτη 10/10 || Η μάχη για την συλλογική σύμβαση είναι υπόθεση όλων μα

Απεργία 1 Νοέμβρη για την διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης εργασίας

Συνέλευση Σωματείου Τετάρτη 10 Οκτώβρη 7.00μμ στο ΤΕΕ (Νίκης 4 Σύνταγμα)



Κυβερνητική κοροϊδία για τις συλλογικές συμβάσεις

Οι πρόσφατοι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την «έξοδο» από τα μνημόνια, μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να ακουστούν στα αυτιά μας. Η κυβέρνηση κρατά σε ισχύ τους 714 ψηφισμένους μνημονιακούς νόμους και βρίσκεται σε απόλυτη σύμπλευση με τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, των «επενδυτών» και της ΕΕ. Όμως το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας δυσκολεύεται καθημερινά, πλατιά κομμάτια των εργαζομένων ζουν οριακά, ενώ η πολυδιαφημιζόμενη μείωση της ανεργίας οφείλεται στη συνεχή μετανάστευσης της νεολαίας και σε δουλειές της συμφοράς.

Οι δήθεν φιλολαϊκές ρυθμίσεις-υποσχέσεις για επαναφορά των ΣΣΕ και την αύξηση του κατώτατου μισθού αποδείχτηκαν κοροϊδία και στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, από κοινού με την ΝΔ, το ΚΙΝ.ΑΛ. και την ένωση κεντρώων, ψήφισε την εφαρμογή του νόμου Βρούτση. Πρόκειται για ένα νόμο του 2ου μνημονίου που διατηρεί πετσοκομμένο τον κατώτατο μισθό, ο οποίος θα εξακολουθεί να καθορίζεται με κυβερνητική απόφαση. Έτσι ο κατώτερος μισθός θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση τον Ιανουάριο και θα είναι αυτός που θα υποδείξει ο ΣΕΒ, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ ώστε να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Εξάλλου η όποια πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού (για 1% κάνει λόγο ο ΣΕΒ…) θα πληρωθεί από τους εργαζόμενους, με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών του από το κράτος προς τους εργοδότες τους (!) όπως ξεκάθαρα εξήγγειλε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ…

Τα χυδαία ψέματα και τα τεχνάσματα που προβάλλει η Υπ. Εργασίας Αχτσιόγλου για δήθεν επαναφορά των ΣΣΕ, δείχνουν ότι πρόκειται για… άνθρακες. Η πολυδιαφημιζόμενη επεκτασιμότητα των ΣΣΕ, εναπόκειται αποκλειστικά στην βούληση των εργοδοτικών οργανώσεων. Μάλιστα η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία επέκτασης των συμβάσεων από συγκεκριμένες συμβάσεις που αφορούν ένα μικρό τμήμα εργαζομένων που κυριαρχεί το πάγωμα των μισθών και μια σειρά αντεργατικές ρυθμίσεις.

Η «ανάπτυξη» τους θα γκρεμίσει ό,τι άφησε όρθιο η κρίση τους

Από την πλευρά του ο ΣΕΒ και οι εργοδότες κάνουν σαφές ότι τα εργατικά δικαιώματα ανήκουν πλέον στο παρελθόν ενώ μόνο διεκδικήσεις ψίχουλα θα είναι αποδεκτές.

Είναι σαφές ότι η «ανάπτυξη» που θέλει το κεφάλαιο περνά μέσα από την καταστροφή των εργατικών δικαιωμάτων και τη ληστεία του πλούτου που παράγουμε. Περνά μέσα από τη μετατροπή της εργασίας σε σύγχρονη δουλεία του 21ου αιώνα, τη διάλυση της δημόσιας υγείας και ασφάλισης, τους πλειστηριασμούς, την ανακύκλωση της ανεργίας, το ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών.

Στον κλάδο της μελέτης – κατασκευής ο ΣΤΕΑΤ (η εργοδοτική ένωση των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών) επιδιώκει η όποια συλλογική σύμβαση υπογραφεί να περιλαμβάνει μειώσεις μισθών σε σχέση με το 2009!

Μάχη για την συλλογική σύμβαση εργασίας