Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Δικαιώθηκαν οι αγώνες του ΤΕΕ - το Υπουργείο Υποδομών είναι σε καλά χέρια

από τον πιτσιρίκο 
Υπουργός Υποδομών στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας του Εθνικού Σωτήρα Λουκά Παπαδήμου είναι ο Μάκης Βορίδης. Ο κ. Βορίδης ανέκαθεν είχε μια αγάπη στις υποδομές και γι’ αυτό κυκλοφορούσε στο κέντρο της Αθήνας με τσεκούρι. Ας μην σπεύσουν οι κακοπροαίρετοι να τον κρίνουν για τις νεανικές του τρέλες – ποιος από εμάς δεν κυκλοφορούσε στα νιάτα του με τσεκούρι στην Ακαδημίας για να ανοίγει κεφάλια;

Πέντε δυσκολίες για να γράψει κανείς την αλήθεια

Το κείμενο αυτό του Bertolt Brecht, το οποίο εκφώνησε στο Συνέδριο για την υπεράσπιση της κουλτούρας, στο Παρίσι το 1935, διατηρεί στο ακέραιο τη δύναμη και την επικαιρότητα του. Ένα μέρος του μάλιστα συνοδεύει το blog μας  (στην ταυτότητα του) από την πρώτη στιγμή που "βγήκαμε στον αέρα". Το αναρτούμε σήμερα ολόκληρο, από το blog για την κοινωνική αριστερά, μια και αποτελεί ένα εξαίρετο σχόλιο (και τροφή για σκέψη) πάνω στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις.
 
Κι η τέχνη πρέπει, σε αυτούς τους καιρούς των αποφάσεων να αποφασίσει. Μπορεί να κάνει  τον εαυτό της όργανο µιας µικρής µερίδας ορισµένων που παίζουν τις θεότητες της µοίρας για τους πολλούς και που απαιτούν µια πίστη που πρέπει πρώτα από όλα να είναι τυφλή, και µπορεί να σταθεί στο πλευρό των πολλών και να βάλει τη µοίρα τους στα δικά τους χέρια. Μπορεί να παραδώσει τον άνθρωπο στις συγχύσεις, τις αυταπάτες και τα θαύµατα, και µπορεί να παραδώσει τον κόσµο στον άνθρωπο. Μπορεί να µεγαλώσει την αµάθεια και µπορεί να µεγαλώσει τη γνώση. Μπορεί να κάνει έκκληση στις δυνάµεις που αποδείχνουν τη δύναµη τους καταστρέφοντας, και στις δυνάµεις που αποδείχνουν τη δύναµή τους Βοηθώντας.
Όποιος σήµερα θέλει να πολεµήσει την ψευτιά και την αµάθεια και να γράφει την αλήθεια έχει ξεπεράσει το λιγότερο πέντε δυσκολίες. Πρέπει να έχει το θ ά ρ ρ ο ς να γράφει την αλήθεια παρόλο που παντού την καταπνίγουν· την ε ξ υ π ν ά δ α να την αναγνωρίσει παρόλο που τη σκεπάζουν παντού· την τ έ χ ν η να την κάνει ευκολοµεταχείριστη σαν όπλο, την κ ρ ί σ η να διαλέξει εκείνους που στα χέρια τους η αλήθεια θα αποχτήσει δύναµη, την π ο ν η ρ ι ά να τη διαδώσει ανάµεσά τους. Αυτές οι δυσκολίες είναι µεγάλες για κείνους που γράφουν κάτω από το φασισµό, υπάρχουν όµως και για αυτούς που τους κυνήγησαν ή που έφυγαν, ακόµα και για όσους γράφουν στις χώρες της αστικής ελευθερίας.


 Α: Το Θάρρος να γράψει κανείς την αλήθεια
Φαίνεται αυτονόητο πως αυτός που γράφει πρέπει να γράφει την αλήθεια, με την έννοια δηλαδή πως δεν πρέπει να την καταπνίγει ή να την αποσιωπά και πως δεν πρέπει να γράφει τίποτα που δεν είναι αληθινό. ∆εν πρέπει να σκύβει στους ισχυρούς, δεν πρέπει να εξαπατά τους αδύναμους. Είναι φυσικά πολύ δύσκολο να μη σκύβεις στους ισχυρούς, και είναι πολύ κερδοφόρο να εξαπατάς τους αδύναμους. Το να μην αρέσεις στους πλούσιους σημαίνει να παραιτείσαι απ’ τον πλούτο. Το να παραιτείσαι από την πληρωμή για καμωμένη δουλειά πάει να πει, σε ορισμένες συνθήκες, να θυσιάζεις τη δουλειά, και το ν’ αποδιώχνεις τη φήμη ανάμεσα στους ισχυρούς σημαίνει συχνά ν’ αποδιώχνεις κάθε φήμη. Όλα αυτά απαιτούν θάρρος. Οι καιροί της πιο σκληρής καταπίεσης είναι τις πιο πολλές φορές καιροί όπου γίνεται πολύς λόγος για μεγάλα και υψηλά πράγματα. Χρειάζεται θάρρος για να μιλάς σε τέτοιους καιρούς για πράγματα τόσο χαμηλά και τόσο φτηνά, όπως το φαγητό και το σπίτι του εργαζόμενου, μέσα σε μια βοή από ξεφωνητά ότι το βασικό είναι το πνεύμα της θυσίας. Όταν φορτώνουν τους αγρότες με τιμές, χρειάζεται θάρρος να μιλάς για μηχανήματα και φτηνές ζωοτροφές που θα ευκόλυναν την τιμημένη δουλειά. Όταν απ’ όλους τους ραδιοσταθμούς ουρλιάζουν πως ο άνθρωπος χωρίς γνώση και μάθηση είναι καλύτερος από το μορφωμένο, θέλει τότε θάρρος να ρωτήσεις: καλύτερος για ποιόν; Όταν γίνεται λόγος για τέλειες και ατελείς φυλές, χρειάζεται θάρρος να ρωτήσεις αν ή πείνα κι η αμάθεια κι ο πόλεμος δεν φέρνουν βαριές παραμορφώσεις. Και ξανά, θέλει θάρρος να πει κανείς την αλήθεια για τον εαυτό του, το νικημένο.

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

11/11/11

Τότε tanks - σήμερα banks
11/11/11

Αναδουλειές με τα αυθαίρετα

Αναδημοσιεύουμε από την Καθημερινή. Όσο και να προσπαθεί το ΤΕΕ να εξυπηρετήσεις τις μνημονιακές κυβερνήσεις, δεν πάνε καλά οι δουλειές φαίνεται.
 
Οι δραματικές πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αλλά και η κακή οικονομική συγκυρία δείχνουν να έχουν επηρεάσει αρνητικά τη δημοτικότητα τα ρύθμισης για τα αυθαίρετα. Με τη μισή προθεσμία να έχει παρέλθει, οι δηλώσεις περιορίζονται στις 43.785, με τα τρία τέταρτα αυτών να βρίσκονται στο αρχικό, διερευνητικό στάδιο, δηλαδή να μην έχουν πληρώσει ούτε το παράβολο. To Τεχνικό Επιμελητήριο, πάντως, εκτιμά ότι η παράταση τα ρύθμισης είναι αναπόφευκτη.
Χθες, η ρύθμιση για τα αυθαίρετα συμπλήρωσε πέντε εβδομάδες ισχύος, μην έχοντας -προς το παρόν- καταφέρει να προσελκύσει μαζικά τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 43.785 αιτήσεις, από τις οποίες οι 31.221 βρίσκονται σε αρχικό στάδιο επεξεργασίας. Σε στάδιο αρχικής υποβολής βρίσκονται οι 8.416, σε στάδιο προσωρινής υπαγωγής οι 2.633, ενώ 1.515 αυθαιρετούχοι έχουν καταβάλει το σύνολο του προστίμου,  ολοκληρώνοντας τη διαδικασία.
Εισπρακτικά, η ρύθμιση κινείται ακόμα μάλλον χλιαρά: μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί 1.181.910  ευρώ, από τα οποίο τα 510.000 ευρώ είναι παράβολα και τα 671.910 πρόστιμα. Τα αναμενόμενα έσοδα από τις 12.564 δηλώσεις που βρίσκονται μετά το στάδιο αρχικής υποβολής σύμφωνα με τα  τετραγωνικά και τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί, είναι 11.310.679 ευρώ, από τα οποία τα 6.434.000 θα είναι παράβολα και τα 4.876.000 πρόστιμα.
To Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, πάντως, που είναι υπεύθυνο για το σύστημα ηλεκτρονικής  υποβολής δηλώσεων, εκτιμά ότι το κλίμα θα αναστραφεί όσο πλησιάζουμε στην καταληκτική  ημερομηνία της 30ής Νοεμβρίου. «Όντως υπάρχουν πάρα πολλές δηλώσεις που βρίσκονται στο  αρχικό στάδιο επεξεργασίας και καθυστερούν να προχωρήσουν», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του TEE, κ. Χρήστος Σπίρτζης. «Εκτιμώ ότι αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: στο μεγάλο ύψος του προστίμου και στις σημαντικές ασάφειες του νόμου, που οδηγούν τους μηχανικούς να αναζητούν διευκρινίσεις».
Σύμφωνα με το TEE, η παράταση πέραν της 30ής Νοεμβρίου είναι επιβεβλημένη. «To υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει οπωσδήποτε να αποφασίσει την παράταση της ρύθμισης, αλλά και να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων στις οποίες μπορεί κάποιος να καταβάλει το πρόστιμο, ώστε να μπορούν περισσότεροι άνθρωποι να αντεπεξέλθουν», λέει ο κ. Σπίρτζης.
Πτωτικά κινείται πλέον και η ρύθμιση για τους ημιυπαίθιους, παραμένοντος όμως «ζωντανή» από πλευράς ενδιαφέροντος. Στις 4 Νοεμβρίου οι αιτήσεις είχαν φθάσει τις 669.061, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 10.000 το τελευταίο δεκαήμερο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, στο Πράσινο Ταμείο έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρωθεί από πρόστιμα ημιυπαίθριων 650 εκατομμύρια ευρώ.

Οι μύθοι για τους "τεμπέληδες" εργαζόμενους

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Αντί σχολίου...

«Βροχή» τροπολογιών στο παρά 5′ στο νόμο για τις οικοδομικές άδειες

Αναδημοσιεύουμε άρθρο της Κάτιας Αντωνιάδη, από enet.gr. Χωρίς κυβέρνηση ψήφισαν χτες βιαστικά-βιαστικά το νέο νόμο για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Δε θα αφήσουν τίποτα όρθιο. Το ΤΕΕ φυσικά πανυγηρίζει για την επιτυχία του.

Αρον άρον και με διαδικασίες «ψεκάστε-σκουπίστε» παρουσίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος χθες στη Βουλή ένα «βουνό» τροπολογιών πάνω στο νόμο για τις οικοδομικές άδειες, πιέζοντας για την κατεπείγουσα ψήφισή τους προκειμένου να προλάβει την -αναμενόμενη, μέχρι εκείνη την ώρα- παραίτηση της κυβέρνησης.
Εν μέσω σαρωτικών πολιτικών εξελίξεων αλλά και έντονων αντιρρήσεων από βουλευτές της Ολομέλειας, το υπουργείο έφερε προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για την αλλαγή στον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, σειρά τροποποιήσεων στον πρόσφατο νόμο για τα αυθαίρετα (4014/2011) και ένα πλήθος άλλων, ανομοιογενούς περιεχομένου, τροπολογιών. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, έθεσε διαδικαστικό ζήτημα καθώς οι τροπολογίες δεν ακολούθησαν την πεπατημένη για εξέτασή τους πριν από την ψήφιση.
Αρχικά, ο υφ. Περιβάλλοντος, Ν. Σηφουνάκης, ανακοίνωσε την αύξηση του αριθμού των δόσεων για τα αυθαίρετα από 30 σε 36, καθώς και τη δυνατότητα να προχωρήσουν απρόσκοπτα στην αποπεράτωση του αυθαιρέτου τους όσοι ιδιοκτήτες ενταχτούν στη σχετική ρύθμιση. Παράλληλα, γνωστοποίησε την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εφόσον τα Ι.Χ. πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα πληρούν συγκεκριμένες απαιτήσεις ανώτατων ορίων εκπομπών καυσαερίων «οι οποίες καθορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών ΠΕΚΑ και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων». Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη τροπολογία, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κώστας Καρτάλης, εξέφρασε τη διαφωνία του αρνούμενος να την ψηφίσει.
Καταργεί απαγορεύσεις

Όχι άλλες εξετάσεις...

Και ενώ όλα γύρω καταρρέουν, οι μηχανικοί ξενιτεύονται ή εγκαταλείπουν το επάγγελμα, τα χαράτσια έρχονται από παντού, το ΤΕΕ σε αγαστή σύμπνοια με την κυβέρνηση του μνημονίου (και την παλιά και τη νέα βεβαίως-βεβαίως) νομοθετεί ένα ακόμη βήμα διάλυσης του επαγγέλματος. Αναλαμβάνει την εξεταστική διαδικασία για τους ενεργειακούς επιθεωρητές, το πρώτο βήμα -όπως ήδη έχουμε γράψει- στην πλήρη και οριστική διάλυση των επαγγελματικών διακιωμάτων και των πτυχίων και την αντικατάσταση τους από "πιστοποιήσεις", "προσόντα" και άλλα φανταχτερά. Το παρακάτω ΦΕΚ αναλαμβάνει τα διαδικαστικά.
Ενεργειακοί Επιθεωρητές

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Ένας χρόνος λειτουργίας του blog της συσπείρωσης

Τις ημέρες αυτές "γιορτάζουμε" τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του μπλογκ μας. Πήραμε την επιλογή αυτή τυχαία, μια και το σχεδιάζαμε καιρό αλλά όλο το αναβάλαμε. Κάτι το δελτίο του ΤΕΕ που το βλέπαμε ότι πάει για κατάργηση από την πρόθυμη διοίκηση του, κάτι η πρωτοφανής συγκυρία της καπιταλιστικής κρίσης και των πολιτικών εξόντωσης της κοινωνίας που προωθούν οι κυρίαρχοι, κάτι η άνθηση των νέων μέσων στα πρόσφατα κοινωνικά κινήματα, την πήραμε την απόφαση. Ένα χρόνο μετά μάλλον δικαιωμένοι αισθανόμαστε από το πρόσθετο αυτό βάρος που μας προέκυψε. Η ενημέρωση στους μηχανικούς καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από ένα αστείο δελτίο προβολής του προέδρου του TEE και της κυβέρνησης, η χρεωκοπία είναι πλέον εδώ και μαζί της οι κοινοβουλευτικές εκτροπές και η σκλύρηνση της καταστολής. Αλλά και η κοινωνία που προσπαθεί παρά τα εμπόδια να σηκώσει κεφάλι με απεργίες, διαδηλώσεις, ανυπακοή, άμεση δημοκρατία, πλατείες, πρωτοβουλίες κλπ χρησιμοποιεί περισσότερο παρά ποτέ τα νέα μέσα για συντονισμό, διάλογο, ενημέρωση κόντρα στους ελεεινούς μονολόγους της τηλεόρασης. 
Σε κάποιο μικρό βαθμό θεωρούμε ότι πέρα από την πολιτική-συνδικαλιστική μας δουλειά σε σωματεία-συλλόγους-πρωτοβουλίες και η ηλεκτρονική αυτή παρέμβαση βοήθησε. Προέβαλε απόψεις, ενημέρωσε για θέματα μηχανικών (εργασιακά, ασφαλιστικά) για τα οποία οι πλειοψηφίες του ΤΕΕ σιωπούν, οργάνωσε και πρόβαλε κινητοποιήσεις, έδωσε ειδική προβολή σε αγώνες για το περιβάλλον και ελεύθερους χώρους. Ειδικά στη φωτογραφική κάλυψη κινητοποιήσεων (και κυρίως χάρη στην προσωπική δουλειά της κ) πιστεύουμε ότι έγινε μια πολύ καλή δουλειά αποτύπωσης όλων των μεγάλων κινητοποιήσεων του τελευταίου χρόνου (απεργίες, διαδηλώσεις, πλατείες). Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε επίσης στο παλιό μας site (http://www.sam.tee.gr/) το οποίο ήταν πρωτοπόρο για την εποχή του (ξεκίνησε το 1997) και αποτέλεσε τον προπομπό του παρόντος.
Μας στεναχώρησε λίγο η όχι αρκετά ικανοποιητική προβολή του από άλλα μπλογκ και site (5-6 μόνο μας ενέταξαν στη λίστα των συνδέσμων τους και τους ευχαριστούμε), γεγονός εξηγήσιμο βέβαια μια και η συσπείρωση χρόνια τώρα παρά τις πολιτικές εντάξεις των μελών της, πάει κόντρα στις στοιχίσεις πίσω από το ένα ή το άλλο πολιτικό εγχείρημα. Μας χαροποιεί όμως ιδιαίτερα η (απρόσμενη για μας) "επιτυχία" του που αποτυπώνεται στα παρακάτω στατιστικά: 61.500 μοναδικοί αναγνώστες, 109.000 επισκέψεις, 162.000 προβολές σελίδων μέσα σε ένα χρόνο (τον πρώτο κιόλας) δείχνουν ότι υπάρχει μια ανάγκη που σε κάποιο βαθμό την καλύπτει αυτό το ιστολόγιο. Θα θέλαμε την επόμενη περίοδο να βελτιώσουμε τις ενημερώσεις μας για επαγγελματικά και επιστημονικά θέματα (από την πλευρά των δυνάμεων της εργασίας πάντα), να έχουμε πιο πανελλαδική κάλυψη θεμάτων, περισσότερες ανταποκρίσεις από χώρους εργασίας. Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν με κάθε τρόπο και σας καλούμε (ειδικά τους συναδέλφους μηχανικούς) να συμβάλετε στην πληροφόρηση, την επικοινωνία, το διάλογο, και κυρίως στους αγώνες.

υγ. Τυχαίνει αυτή η "επέτειος" να συμπίπτει και με τα 30 (ναι σωστά διαβάσατε) χρόνια από την πρώτη παρουσία της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών στα πράγματα των μηχανικών. Ελπίζουμε - αν βρούμε το χρόνο - να επανέλθουμε και για αυτή την "επέτειο".

Όχι στις εξοντωτικές αυξήσεις εισφορών

Αναρτούμε έγγραφο του Συλλόγου Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος ενάντια στις επερχόμενες αυξήσεις εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ. Μήπως έφτασε η ώρα να κινητοποιηθούμε μαζικά για να τις αποτρέψουμε? Η συσπείρωση θα πάρει πρωτοβουλίες τις επόμενες ημέρες σε αυτή την κατεύθυνση.
Θεσσαλονίκη 7/11/2011
Αρ. Πρωτ.: 7916
Προς: ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ (Τ.Ε.Ε.)
Υπ’ όψιν Προέδρου κ. Χρήστου Σπίρτζη
Κοιν: Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ
Υπ’ όψιν Προέδρου κ. Αναστάσιου Κονακλίδη
Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (Π.Σ.Δ.Μ.Η.)
Υπ’ όψιν Προέδρου κ. Θεόδωρου Παπαδόπουλου
Θέμα: Αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών.
Ενημέρωση για τη διαχείριση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ – Επιπτώσεις από το «κούρεμα» του χρέους.
Σήμερα με την θεσμική και οικονομική κρίση να έχει επηρεάσει το σύνολο σχεδόν των μηχανικών της χώρας, το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ:
• Σχεδιάζει το νέο πλήγμα στην οικονομική κατάσταση των ασφαλισμένων με την επικείμενη αύξηση των εισφορών, τη στιγμή που ο κλάδος ψυχορραγεί και οι αποδοχές όλων των μηχανικών μειώνονται δραστικά.
• Αδιαφορεί πλήρως για τους ασφαλισμένους με προβλήματα υγείας που μέχρι σήμερα πλήρωναν τις εισφορές τους, αλλά σήμερα λόγω οικονομικής κατάστασης αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
• Διατηρεί τους ίδιους απαράδεκτους τιμοκαταλόγους ιατρικών εργασιών.
• Παρουσιάζει σοβαρές καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων.
• Συνεχίζει να κρατά τα διάφορα οικονομικά στοιχεία στη σκιά.
• Φροντίζει να διατηρήσει τις πολυάνθρωπες ουρές, έχοντας σοβαρότατο πρόβλημα στον αριθμό των ενεργών εργαζόμενών του.
Ο ΣΜΗΒΕ θεωρεί ότι οποιαδήποτε αύξηση εισφορών είναι καταδικαστική και βγάζει εκτός επαγγέλματος τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων, οι οποίοι ούτως ή άλλως αδυνατούν να εξοφλήσουν τις ισχύουσες σήμερα εισφορές τους.
Ποια η στάση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για τα παραπάνω ζητήματα που καθημερινά προβληματίζουν τον τεχνικό κόσμο, πολλά μέλη του οποίου δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και σκέφτονται να παραδώσουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος τους;
Είναι γνωστό σε όλους ότι το ΤΣΜΕΔΕ ήταν ένα από τα ταμεία με τα μεγαλύτερα αποθεματικά. Και πώς να μην είναι, αφού, όταν παίρνεις από όλους και δεν δίνεις πουθενά είναι επόμενο να συσσωρεύεις περιουσία. Λόγω της περιουσίας του, η οποία ανήκει στους μηχανικούς και γενικότερα σε όλους τους ασφαλισμένους του, τοποθετήθηκε στο στόχαστρο των κερδοσκόπων. Τόσα χρόνια δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από τις εκάστοτε διοικήσεις του ΤΣΜΕΔΕ, αλλά ούτε από το ΤΕΕ, το οποίο όφειλε να ενημερώνεται εσωτερικά, σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των αποθεματικών του ταμείου, δηλαδή των δικών μας χρημάτων. Σήμερα το πρόβλημα είναι ακόμα εντονότερο δεδομένων των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων και του λεγόμενου «κουρέματος» κατά 50% του Ελληνικού Δημοσίου χρέους, το οποίο θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα αποθεματικά του ταμείου μας.
To TEE δεν είναι άμοιρο ευθυνών. Οφείλει, έστω και καθυστερημένα, να προστατέψει τα συμφέροντα των μελών του, αποφασίζοντας μια Παντεχνική ανυποχώρητη κινητοποίηση.
Με τιμή
Για το ΔΣ

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Αποτελέσματα των Εκλογών του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ , 6 /11/ 2011

Αναδημοσιεύουμε από το blog της συσπείρωσης αριστερών αρχιτεκτόνων.


Εκλογές ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ 6 Νοέμβρη 2011. 

Για την Αντιπροσωπεία.

Συγκεντρωτικά - Πανελλαδικά Εκλογικά Αποτελέσματα

(Άτυπα, Πρώτα, αποτελέσματα σύμφωνα με τηλεφωνικές ανακοινώσεις προς τη Γραμματεία του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ. Τα οριστικά αποτελέσματα  θα ανακοινωθούν αφού αποσταλούν τα επίσημα πρακτικά των τοπικών εφορευτικών επιτροπών)

ΨΗΦΙΣΑΝ:     2.372
ΕΓΚΥΡΑ:      2.348
ΑΚΥΡΑ:            24
ΛΕΥΚΑ:            34

Οι παρατάξεις κατά σειρά ψήφων και οι έδρες στην Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ.

                                                                                                                                                  ΨΉΦΟΙ        ΠΟΣΟΣΤΑ        ΕΔΡΕΣ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ (ΔΚΜ-ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ) (Ν.Δ.)* ....................... 538             22,91%             38

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΕΛΕΜ) ........................................................................... 327             13,93%             23

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ (ΠΑΣΟΚ)* ..........................................................................  296             12,61%             21

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ .................................................................................... 220               9,37%             16

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ (ΚΚΕ)* .........................................198              8,43%             14

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ (ΣΥΝ & ΔΗΜ.ΑΡ.)*  ......................................................... 161              6,86%             11

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ......................................................................... 95              4,04%               7

ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ .......................................................................................................... 84               3,58%              6

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ .............................................................................................. 73               3,11%               5

ΕΝΕΡΓΟΙ «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ» ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ......................................................................... 62               2,64%               5

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - FORUM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ......... 61              2,60%               4

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ............................................................................................................. 51               2,17%               4

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΧΑΝΙΩΝ (*) ............................................................................47               2,00%               3

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ............... 23               0,98%               2

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ – ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ Ν. ΣΕΡΡΩΝ ............................................................... 21               0,89%               2

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (*) ......................................................................... 17               0,72%               1

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ....................................................................................................... 17               0,72%               1

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ............................................................................................................. 12               0,51%               1

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΘΕΣΗ  ...................................................................... 10               0,43%               1

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ............................................................................................................ 1              0,04%                -

(σχόλια συσπείρωσης)*

(*) Τοπικές Παρατάξεις, τις οποίες στηρίζει η συσπείρωση αριστερών αρχιτεκτόνων.

Ιδού η Ρόδος ...

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Στάθη Κουβελάκη από το "Δρόμο" 5/11/2011

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι ακόμη γνωστό αν η ζωή της κυβέρνησης ΓΑΠ θα παραταθεί για μερικές ακόμη ώρες ή κάποιες μέρες. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι, όπως είχε ήδη διαφανεί από την 15η Ιούνη και την πρώτη απόπειρα σχηματισμού «μεγάλης συμμαχίας» ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, η κυβέρνηση και γενικότερα η υπάρχουσα διάταξη του πολιτικού σκηνικού έχει καταρρεύσει. Σε αντίθεση όμως με τη εντύπωση που δημιούργησαν οι καταιγιστικές εξελίξεις κορυφής του τελευταίου τετραήμερου, το καθοριστικό στοιχείο που πυροδότησε την συντελούμενη ανατροπή δεν είναι αυτή καθ’αυτή η πρωτοβουλία για δημοψήφισμα αλλά η εξεγερσιακή κατάσταση στην οποία και συμβολικά πλέον βρίσκεται η χώρα μετά τα γεγονότα της 28ης Οκτώβρη και στην οποία προσπάθησε να απαντήσει η σπασμωδική, όσο και μοιραία, κίνηση του ΓΑΠ.
Οι τελευταίες εξελίξεις μπορούν εξ’αλλου να κατανοηθούν ως λογική κατάληξη των τάσεων που έχουν διαμορφωθεί από τον περασμένο Ιούνη, σε εκείνη την πρώτη κορύφωση της λαϊκής κινητοποίησης των πλατειών και τη συνεπακόλουθη πολιτική κρίση. Από τότε είναι εμφανές ότι κάθε μεγάλη καμπή της συγκυρίας καθορίζεται κατ’αρχήν από την κίνηση τριών παραγόντων: 1) τον υπό εξέλιξη λαϊκό ξεσηκωμό 2) την όξυνση της κρίσης του πολιτικού συστήματος και τη μετατροπή της σε κρίση του εξουσίας και 3) το ρόλο του ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού κέντρου ως καίριου συνδιαμορφωτή των εσωτερικών εξελίξεων.
Μια σύντομη ανάλυση αυτών των τριών παραγόντων είναι αναγκαία προτού εξετασθεί το ζήτημα των ζητημάτων, δηλαδή η στάση και η προοπτική της αριστεράς στην παρούσα φάση.

Ο λαϊκός ξεσηκωμός
Με τη 48ωρη γενική απεργία της 19 και 20 Οκτώβρη επιβεβαιώθηκε ότι ο «παρατεταμένος πόλεμος» που διεξάγουν οι λαϊκές δυνάμεις από την αρχή της μνημονιακής εποχής μπήκε σε μια νέα φάση, με καινούργια ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ο όγκος των διαδηλώσεων, η πανελλαδική τους διάχυση, το εύρος της κοινωνικής σύνθεσης των συμμετεχόντων (μισθωτή εργασία, άνεργοι, νεολαία, μικρομεσαίοι, συνταξιούχοι) αλλά και η προετοιμασία του διήμερου από ένα ολόκληρο φάσμα δράσεων και κινητοποιήσεων (καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, πρωτοβουλίες άρνησης πληρωμής των χαρατσιών, μακρόχρονες απεργίες ορισμένων κλάδων) συνθέτουν την εικόνα ενός ανοδικού εργατικού και λαϊκού κινήματος, με ισχυρές εφεδρείες και πλειοψηφικά στηρίγματα στο κοινωνικό σώμα. Για να το πούμε διαφορετικά, άρχισε να συνενώνεται με έναν πιο οργανικό τρόπο η διαμαρτυρία των πλατειών με το οργανωμένο λαϊκό κίνημα. Σ’αυτό συνέβαλλε και η διευρυμένη εμπλοκή μαζικών κοινωνικών και πολιτικών φορέων, πρωτ’απ’όλα των συνδικάτων, αλλά και των κομμάτων της αριστεράς, και ειδικότερα του ΚΚΕ. Ενα ΚΚΕ που, κάτω από την πίεση της βάσης του και του ευρύτερου κοινωνικού του περίγυρου, ξέφυγε από τη ρουτίνα της αδιάφορης παράτας του κομματικού του στρατού και έδειξε διάθεση παρατεταμένης παρουσίας στον αγωνιστικό χώρο, έστω με τον σεκταριστικό τρόπο που το χαρακτηρίζει, αλλά που σε καμμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί τη δολοφονική, και διαλυτική για την κινηματική έκφραση, επίθεση που δέχθηκε από τμήμα του αναρχικού χώρου.
Μετά απ’αυτό το διήμερο το σκηνικό είχε πάντως στηθεί για το ιστορικής σημασίας ξέσπασμα της 28ης Οκτώβρη, που μπορεί να θεωρηθεί ως συμβολικά ισοδύναμο με μια στιγμή τύπου «κατάληψης της Βαστίλλης» αλά ελληνικά. Την ημέρα ακριβώς που το κράτος και οι κορυφαίοι εκπρόσωποί του επιδιώκουν να αναβαπτίσουν τη νομιμότητά τους ως αντιπρόσωποι του έθνους - που καλείται να παρελάσει ενωπιόν τους- εκδιώχνονται από τη φυσική/συμβολική θέση τους (τις εξέδρες των επισήμων), που καταλαμβάνεται από το πλήθος, το οποίο δηλώνει με αυτόν τον τρόπο ότι αποτελεί πλέον τη μοναδική νόμιμη «ενσάρκωση» του κοινωνικού όλου. Αυτή η συμβολική ανακατάληψη της «κενής», καθ’ότι εκκενωμένης, θέσης της εξουσίας από τον ίδιο το λαό εκφράστηκε και από ένα πλήθος άλλων σημασιών που αναδείχθηκαν εκείνη τη μέρα: η σύνδεση του σήμερα με το «όχι» του 1940, η ταύτιση των νυν κυβερνώντων με τους τότε δοσίλογους, το κάψιμο των σημαιών της ΕΕ και της Γερμανίας. Ολα αυτά δείχνουν ότι στο συμβολικό τουλάχιστον επίπεδο έχει κατακτηθεί από ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας μια εθνικά νομιμοποιημένη και αντιπαραθετική προς την εξουσία αφήγηση, μια αφήγηση διαμορφωμένη κυρίως από τα κάτω, με ηγεμονική διάσταση και εκρηκτική δυναμική, που συνθέτει το κοινωνικό με το εθνικό και την λαϊκή μνήμη με το παρόν. Κάτω απ’αυτές τις συνθήκες φαίνεται ελάχιστα πιθανό να ξαναγυρίσει στην κοίτη του το λαϊκό ποτάμι ή να καναλιζαριστεί εύκολα σε μια καθαρά εκλογική διέξοδο.

Όταν το παντελόνι φτάνει στα γόνατα...


thumbΑναδημοσιεύουμε άρθρο του Σταύρου Χριστακόπουλου από το Ποντίκι.
«Ο ΓΑΠ είναι ο μόνος πολιτικός που το όνομά του δεν θα δοθεί σε δρόμο αλλά σε αδιέξοδο»! Αυτή η ατάκα, που γράφτηκε στο twitter την ώρα που μιλούσε ο... τέως πρωθυπουργός μας στη Βουλή ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης για να φύγει, απεικόνιζε άψογα την πολιτική κατάσταση της χώρας. Ένα απίστευτο πολιτικό αδιέξοδο, το οποίο θα μπορούσε να λυθεί μόνο με εκλογές, καταλήγει αυτές τις ώρες σε ένα ακόμη μεγαλύτερο...

Ο πρωθυπουργός με την πιο καταστροφική θητεία και ο εν αναμονή διάδοχός του (35% των ψήφων έχουν απολύτως εξασφαλισμένο και οι δυο μαζί στις δημοσκοπήσεις και περιμένουν τους «αναποφάσιστους» για να πάρουν τα όποια ρέστα) αποφάσισαν χθες ότι θα συγκυβερνήσουν... χωρίς οι ίδιοι, ως άτομα, να συμμετέχουν.

Αυτά τα δύο παλικάρια, κάποτε συμφοιτητές και ακόμα φίλοι, αποφάσισαν ότι θα στηρίξουν μαζί μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι πολιτικός.

Την ώρα που η κοινωνία και η χώρα διαλύονται υπό το βάρος της χρεοκοπίας, ενώ η επίσημη πτώχευση κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας σαν δαμόκλειος σπάθη, ενώ απ’ όλους διαπιστώνεται ότι η ελληνική κρίση είναι σε τεράστιο βαθμό πολιτική, δύο απίστευτοι τύποι, οι οποίοι ηγούνται των δύο μεγαλύτερων (;) κομμάτων, αποφασίζουν ότι την κρίση αυτή πρέπει να τη διαχειριστούν μη πολιτικά πρόσωπα.

Αυτοί οι δύο... πολιτικοί ηγέτες, λοιπόν, ο ένας εκλεγμένος από τον ελληνικό λαό, ο άλλος «βέβαιος» ότι θα εκλεγόταν αν γίνονταν εκλογές, και οι δύο εκλεγμένοι συνολικά από σχεδόν δύο εκατομμύρια ψηφοφόρους των κομμάτων τους στις ανάλογες εσωκομματικές διαδικασίες, αποφάσισαν, ύστερα από κάμποσες «σωτήριες» συμφωνίες, δάνεια, Μνημόνια, Μεσοπρόθεσμα και πολυνομοσχέδια, ύστερα από αμέτρητες αιματηρές θυσίες των Ελλήνων, ότι η πολιτική τους παρουσία δεν είναι ικανή να «σώσει» άλλη μια φορά τη χώρα.

Πρώτος υποψήφιος, τις τελευταίες δύο μέρες, να αναλάβει την πρωθυπουργία είναι ένας σκληρός τραπεζίτης. Ακριβώς την ώρα που η χώρα υποτίθεται ότι πρέπει να διαπραγματευθεί το χρέος της με τους τραπεζίτες για να το... μειώσει – πάλι «υποτίθεται».

Εναλλακτική λύση, ένας συνταξιούχος διπλωμάτης 83 ετών.

Εκτός από τους Παπανδρέου και Σαμαρά, έχουν μπει στη σειρά διάφοροι ψοφοδεείς, που είτε περιμένουν να δουν το... πλαίσιο για να δουν τι θα ψηφίσουν στην ψήφο εμπιστοσύνης είτε εκλιπαρούν να συμπεριληφθούν στη νέα κυβέρνηση.

Ανησυχούν μήπως δεν εκτιμηθούν οι μέχρι τώρα υπηρεσίες τους. Μήπως δεν κριθούν κατάλληλοι να συμπράξουν σε όλα όσα ενθέρμως προπαγανδίζουν. Μην τυχόν και δεν αναγνωριστεί το τσατσιλίκι τους...

Τι μας καταδεικνύει αυτό; Ότι το πολιτικό σύστημα όχι μόνο δεν έχει προσωπικό επαρκές για να διαχειριστεί τη χώρα, αλλά αναγνωρίζει την ανικανότητά του και αποσύρεται με κάτω τα χέρια. Επιβεβαιώνοντας τη ρήση ενός παλαιού και καλού φίλου: Όταν το παντελόνι φτάνει στα γόνατα, μετά πέφτει μόνο του...

Τα πολιτικά πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» θα τελούν υπό τις εντολές είτε ενός τεχνοκράτη που αποδεδειγμένα «δεν δακρύζει το μάτι του» είτε ενός διπλωμάτη που βρισκόταν στην πλήρη ακμή του πριν από δεκαετίες.

Σκληρή η διαπίστωση, αλλά ρεαλιστική: Δυστυχώς το πολιτικό προσωπικό της χώρας δηλώνει αδυναμία διαχείρισης και ομολογεί την οριστική χρεοκοπία του.



Τον διώχνουν ως ανίκανο

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Σημειώσεις μιας μαύρης Δευτέρας


Αναδημοσιεύουμε από το Lenin Reloaded.

Στις μηντιοκρατούμενες κοινωνίες μας, κάθε αλλαγή ή μετατόπιση του συσχετισμού δυνάμων τείνει να παράγει και μια συμπυκνωμένη έκφρασή της στο λεξιλόγιο των εικόνων. Έτσι, χθες το βράδι αναδύθηκε από τους τηλεοπτικούς δέκτες και η αρμόζουσα συμβολοποίηση του τέλους της φάσης που ξεκίνησε στις 25 Μάη και που, στην εξέλιξή της, σηματοδότησε την ολοκλήρωση του πρώτου πολιτικού κύκλου της ελληνικής (και συνάμα, της ευρωπαϊκής) κρίσης: η εικόνα του αγανακτισμένου "πλήθους" μπροστά απ' την Βουλή αντικαταστάθηκε από την εικόνα του πλήθους των διαγκωνιζόμενων δημοσιογράφων και ανταποκριτών από όλο τον κόσμο που περίμεναν την ανακοίνωση του αποτελέσματος των συνομιλιών Παπούλια-Παπανδρέου-Σαμαρά μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο.

Η αλλαγή παραδείγματος ήταν ιδιαίτερα εύγλωττη: από την μυθολογική παραμυθία μιας μηντιακά επικαθορισμένης, "μεταμοντέρνας" grassroots democracy αμερικανικού τύπου και έμπνευσης (παρά τις παροδηγητικές της αναφορές στην αρχαία Αθήνα, η αντικειμενική της λογική δεν βρισκόταν εκεί αλλά στην Νέα Υόρκη του Occupy Wall Street), στην δήλωση κυριαρχίας της ίδιας της μηντιοκρατίας, στην ωμή επιβεβαίωση της απόλυτης απομόνωσης της πολιτικής πρακτικής από τις μάζες, της απεύθυνσής της αποκλειστικά "στην αγορά", οι ακραίες "ευαισθησίες" της οποίας σε μεταβολές σπρώχνουν δημοσιογράφους από κάθε γωνιά του κόσμου να καλύψουν "γεγονότα" που είναι πολιτικά ασήμαντα (αφού δεν αφορούν στο παραμικρό την παθητικοποιημένη πια παρατηρήτρια της εκλογικής "βάσης"), αναμένεται όμως, σωστά ή λάθος, να επηρεάσουν μια παγκόσμια οικονομία της οποίας η ίδια η ουσία και ψυχή είναι ακριβώς η εικονικότητα. Αντί για πολίτες που αξιώνουν μια αλλαγή στον τρόπο της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος προς την κατεύθυνση της "δημοκρατικοποίησης" (μετερχόμενοι τα μέσα της "ερασιτεχνικής" δημοσιογραφίας και των κοινωνικών δικτύων), λοιπόν, επαγγελματίες δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις διαχειριστικές μηχανορραφίες εντολοδόχων της αγοράς, που αποφασίζουν ανενόχλητοι και χωρίς καμιά "από τα κάτω" πίεση για το μέλλον των πολιτών· και συνάμα, η τηλεοπτική κάλυψη, σε παγκόσμια κλίμακα, ενός πειράματος για την δυνατότητα πλήρους κένωσης της ουσίας της δημοκρατικής νομιμότητας που είναι πιθανό να έχει ιδιαίτερη σημασία για κυβερνήσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης και της Δύσης γενικότερα, καθώς επεκτείνεται και βαθαίνει η κρίση (τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές αναγγέλεται το "μικρό" κώλυμα του αντισυνταγματικού χαρακτήρα αυτού που συμφωνήθηκε χθες, δηλαδή της παράδοσης της εξουσίας από έναν εν ενεργεία εκλεγμένο πρωθυπουργό σε έναν άλλο χωρίς την παρέμβαση εκλογών, ενώ η "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης" εμφανίζεται στο ασαφές του χρονοδιαγράμματος της παραμονής του πειραματόζωου της συγκυβέρνησης στην εξουσία*, και ταυτόχρονα, το πολιτικό προσωπικό διατείνεται, καθόλου τυχαία, ότι οι εκλογές είναι πλέον ανέφικτες για τη χώρα διότι ισούνται αυτόματη χρεοκωπία).

Αποτελέσματα εκλογών Αρχιτεκτόνων

Αναρτούμε τα αποτελέσματα των εκλογών του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ που έγιναν χτες. Θα ακολουθήσει και αναλυτικότερη ενημέρωση και εκτίμηση τους. Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής (σε παρένθεση τα προηγούμενα αποτελέσματα) :

Για το Τμήμα Αττικής

Ψηφίσαντες ............................................881
Λευκά ...................................................8
Άκυρα ...................................................8

ΔΚΜ - Αρχιτέκτονες ....................................204, Έδρες 4
Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων .....................135, Έδρες 2
Αρχιτέκτονες ΕλΕΜ .....................................133, Έδρες 2
Συνεργασία Αριστερών Αρχιτεκτόνων ......................96, Έδρες 2
Πανεπιστημονική ........................................91, Έδρες 2
Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων ...............77, Έδρες 1
Σύγχρονη Αρχιτεκτονική Έκφραση .........................74, Έδρες 1
Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων ................................52, Έδρες 1
Ανεξάρτητος Υποψήφιος ...................................3, Έδρες 0

Για την πανελλήνια Αντιπροσωπεία

Ψηφίσαντες ...........................................2372(3082)
Λευκά ..................................................34(16)
Άκυρα ..................................................24(16)

ΔΚΜ - Αρχιτέκτονες ...........................538 (844), Έδρες 38(45)
Αρχιτέκτονες ΕλΕΜ ............................327 (242), Έδρες 23(13)
Σύγχρονη Αρχιτεκτονική Έκφραση ...............296 (637), Έδρες 21(37)
Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων ............220 (250), Έδρες 16(14)
Πανεπιστημονική ..............................198 (178), Έδρες 14(10)
Συνεργασία Αριστερών Αρχιτεκτόνων ............161 (161), Έδρες 11(9)
Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων ......95  (30), Έδρες  7(2)
Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων .......................84 (132), Έδρες  6(7)
Αρχιτέκτονες Μηχανικοί Εύβοιας ................73 (106), Έδρες  5(6)
Ενεργοί "Αρχιτέκτονες" Απέναντι στην Κρίση ....62   (-), Έδρες  5(-)
Συνεργασία Αριστερών Αρχιτεκτόνων Κ.Μακεδονίας 61 (116), Έδρες  4(6)
Αρχιτέκτονες Θεσσαλίας ........................51  (43), Έδρες  4(2)
Ανεξάρτητη Κίνηση Αρχιτεκτόνων Χανίων .........47  (54), Έδρες  3(3)
Συνεργασία Αριστερών Αρχιτεκτόνων Δυτ. Ελλάδας 23  (47), Έδρες  2(3)
Ανεξάρτητοι-Αδέσμευτοι Αρχιτέκτονες Ν.Σερρών ..21   (-), Έδρες  2(-)
Παρέμβαση Αρχιτεκτόνων Δυτικής Ελλάδας ........17  (39), Έδρες  1(2)
Πρωτοβουλία Αρχιτεκτόνων ......................17   (-), Έδρες  1(-)
Αρχιτέκτονες Κέρκυρας .........................12  (22), Έδρες  1(1)
Ανεξάρτητη Επτανησιακή Αρχιτεκτονική Θέση .....10  (16), Έδρες  1(1)
Ανεξάρτητος Υποψήφιος ..........................1   (-), Έδρες  0(-)

Άμεσα δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο

Όπως έχουμε ήδη γράψει, έχει ανοίξει επικίνδυνα ο δρόμος για πολλές χιλιάδες απολύσεων στο Δημόσιο Τομέα. Δεν είναι μονάχα η αντισυνταγματική αθλιότητα του "προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος" και της "εφεδρείας" όσων είναι κοντά στη σύνταξη, διαδικασίες που ήδη ξεκίνησαν. Είναι και κανονικές απολύσεις χιλιάδων μονίμων ή αορίστου χρόνου υπαλλήλων μέσω του κόλπου της κατάργησης οργανικών θέσεων. Το πολυνομοσχέδιο της ντροπής (Νόμος πλέον Ν.4024-2011 (ΦΕΚ 226-Α-27.10.2011): Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο − βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012−2011) και οι εγκύκλιοι που έχουμε ήδη αναρτήσει (Εγκύκλιος 5 με θέμα: Αναδιοργάνωση δημοσίων υπηρεσιών και ανακατανομή οργανικών θέσεων) επιταχύνουν πολύ τις δραματικές εξελίξεις.
Επισημαίνουμε ότι με τη διαδικασία που περιγράφεται ως Α' φάση στην Εγκύκλιο 5, σχετικά με την κατάργηση μέσω ΚΥΑ των οργανικών θέσεων που πλεονάζουν, σε συνδυασμό με την παρ. 5 του άρθρου 35 του Ν.4024-2011, που ουσιαστικά προβλέπει την εξασφάλιση των οργανικών θέσεων των "ημετέρων", καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος για άμεσες απολύσεις  προσωπικού με το τέλος της Α' φάσης (δηλ. μέχρι 31-12-2011) ή -στην καλύτερη περίπτωση- τους πρώτους μήνες της Β' φάσης (Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2012), όταν οι ιδιώτες αξιολογητές θα αρχίσουν την "αξιολόγηση" προφανώς από το πλεονάζον προσωπικό που έχει χάσει τις οργανικές του θέσεις, πριν προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των οργανικών μονάδων και των οργανικών θέσεων, με τη διαδικασία που περιγράφεται στη Β' φάση.
Η παραπάνω εκτίμηση ενισχύεται από το γεγονός ότι ο αριθμός των οργανικών θέσεων που θα καταργηθούν προβλέπεται να είναι τουλάχιστον 150.000 την επόμενη διετία. Ακολουθεί η 5ης εγκύκλιος και δύο σχετικά δημοσιεύματα από τον Τύπο. Αν υπολογίσει κανείς ότι το καθεστώς φυσικά εξαιρεί δικαστικούς, στρατιωτικούς, αστυνομικούς από τη διαδικασία αυτή (όπως τους εξαίρεσε και από το μισθολόγιο-φτωχολόγιο), προκύπτει ότι σχεδιάζουν απόλυση περίπου του 30% των σήμερα υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων. Πιθανά αυτό για τους μηχανικούς να είναι ακόμα μεγαλύτερο μια και έχουν απαξιώσει πλήρως τις δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες. Αυτό εξηγεί σε κάποιο βαθμό και το τεράστιο άγχος της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΣΥ. Δεν εξηγεί όμως με τίποτα την εγκληματική αδράνεια των σωματείων και των συνδικαλιστικών δυνάμεων που τα διοικούν.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΝ Πληρώνω το χαράτσι της ΔΕΗ

Αναδημοσιεύουμε κείμενο που κυκλοφορεί στις γειτονιές της αθήνας με πρακτικές οδηγίες άρνησης πληρωμής του χαρατσιού της ΔΕΗ καθώς και video με τον τρόπο επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος από το μετρητή της ΔΕΗ. Στο σύνδεσμο αυτό επίσης υπάρχουν οδηγίες καταβολής μέσω ΑΤΜ μόνο του ποσού που αντιστοιχεί στο ρεύμα και στα δημοτικά τέλη. Ενδιαφέρον έχει και η πρωτοβουλία Δήμων (Ν. Ιωνία, Ελληνικό, Περιστέρι) να στηρίξουν τους δημότες τους στην αντίσταση απέναντι και σε αυτή την επιδρομή.
 
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ! το χαράτσι της ΔΕΗ


Τι μπορούμε να κάνουμε:
  • Έχουμε 40 μέρες περιθώριο για να εξοφλήσουμε το λογαριασμό από την ημέρα που θα τον λάβουμε και 25 ημέρες μετά την έγγραφη ειδοποίησή μας με τον επόμενο λογαριασμό, μέχρι την επικείμενη διακοπή ρεύματος.
  • Δεν αφήνουμε κανένα συνεργείο να μπει σε ιδιωτικό χώρο, για να κόψει το ρεύμα, παρά μόνο παρουσία εισαγγελέα:
  1. Αν ο μετρητής ρεύματος βρίσκεται σε προαύλιο χώρο κλειδώνουμε την εξώπορτα ώστε η πρόσβαση σε αυτό να είναι δυνατή μόνο με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη
  2. Σε μονοκατοικίες όπου ο μετρητής βρίσκεται στο πεζοδρόμιο φροντίζουμε να τον κλείσουμε με ένα ξύλινο ή μεταλλικό ερμάριο (κουτί-ντουλάπι) ή αν υπάρχει ήδη αυτό, φροντίζουμε να βάλουμε ένα γερό λουκέτο
  3. Στις πολυκατοικίες-διαμερίσματα όπου όλοι μετρητές είναι σε ένα κοινό ντουλάπι βάζουμε ένα γερό λουκέτο και το κλειδί το κρατάει π.χ. ο διαχειριστής ή αντικαταστάτης του.
  4. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις φροντίζουμε ώστε το ρολόι να είναι προσβάσιμο μόνο την προβλεπόμενη ημερομηνία καταγραφής της ένδειξης του μετρητή (αναγράφεται στον λογαριασμό) ή διαβάζουμε μόνοι μας την ένδειξη και τηλεφωνούμε στο 10500 της ΔΕΗ.
  • Κάνοντας τα παραπάνω απλά πράγματα, εμποδίζουμε την διακοπή του ρεύματος από τον μετρητή, οπότε η μόνη επιλογή που απομένει στην ΔΕΗ και τους εργολάβους της είναι να κινητοποιήσουν συνεργείο με καλαθοφόρο όχημα προκειμένου να κόψουν την παροχή ρεύματος από την κολώνα (κάτι που μπορεί να γίνει μόνο για τις μονοκατοικίες και όχι για τις πολυκατοικίες). Σε αυτήν την περίπτωση και αφού έχουμε συνεννοηθεί με τους γείτονες μας είμαστε εκεί για να τους εμποδίσουμε και να βοηθήσουμε έμπρακτα τον διπλανό μας.
  • Και αν παρόλα αυτά καταφέρουν να μας κόψουν το ρεύμα τότε μπορούμε να το επανασυνδέσουμε μαζί με τεχνικούς που έχουν ήδη δηλώσει διαθεσιμότητες.
  • Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε! Με συνελεύσεις σε πολυκατοικίες και γειτονιές να οργανώσουμε την άμυνα μας απέναντι στην ληστεία τους, να μην αφήσουμε κανένα συνεργείο να κόψει το ρεύμα σε κάποιον που δεν έχει ή δεν θέλει να πληρώσει, να σηκώσουμε τον διακόπτη. Κανένας να μην μείνει μόνος του σε αυτή τη μάχη!
Επειδή τα μέτρα τους δεν έχουν τελειωμό,
ας τελειώνουμε μια και καλή με αυτούς!
Όλοι μαζί ενωμένοι, μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνεται ο νόμος που προβλέπει πρόστιμα για την μη πληρωμή διοδίων

Με διαδικασίες «εξπρές» εισήχθη στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση του δήμου και του δημάρχου Ωρωπού Ιωάννη Οικονομάκου που ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ο «νόμος Ρέππα», που προβλέπει ότι αποτελεί παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) η μη καταβολή των διοδίων και προβλέπει παράλληλα την επιβολή προστίμου.

Ειδικότερα, στις 14 Μαρτίου 2011 το Β' Τμήμα Αυτοκινητοδρόμων Αττικής «έκοψε» πρόστιμο 200 ευρώ στον δήμαρχο Ωρωπού, καθώς οδηγώντας αυτοκίνητο του δήμου δεν κατέβαλε διόδια στις Αφίδνες.

Ο Δήμος προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ζητώντας να ακυρωθεί το επίμαχο πρόστιμο, ενώ κατέθεσε και αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3900/2010) προκειμένου η αίτησή του να δικαστεί με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης («εξπρές δίκη») από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.


Όντως από την αρμόδια επιτροπή του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Παναγιώτη Πικραμμένο και μέλη τους αντιπροέδρους Κωνσταντίνο Μενουδάκο και Σωτήρη Ρίζο, το αίτημα έγινε δεκτό και αναμένεται να προσδιοριστεί η ημερομηνία εκδίκασής του.


Υπενθυμίζεται ότι με το Ν. 3922/2011 (νόμος Ρέππα) προστέθηκε στο άρθρο 29 του Κ.Ο.Κ. διάταξη που προβλέπει ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων σε αυτοκινητόδρομους χωρίς την καταβολή «διοδίου-τέλους» και στους παραβάτες θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα.


Ο δήμαρχος σημειώνει ότι η Εθνική οδός διχοτομεί συγκοινωνιακά τους κατοίκους του Δήμου Ωρωπού οι οποίοι για τις καθημερινές μετακινήσεις τους υποχρεούνται να πληρώσουν διόδια.