Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

#save_falasarna ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ !!!


#save_falasarna ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ !!!

Δημιουργός ψηφίσματος:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Π. - Παραλήπτες:
Ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες
# save_falasarna ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΑΡΑΩΝΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ. ΟΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗ ΦΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ! Τον Αύγουστο του 2022 τέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση τα σχέδια τουριστικής εταιρείας για την κατασκευή ξενοδοχείου 850 κλινών στη θέση Φαλάσαρνα του νομού Χανίων Κρήτης. Το ξενοδοχείο θα καταλαμβάνει ολόκληρη την κεντρική παραλία, μήκους σχεδόν 1 χλμ. Μια παραλία που έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Ευρώπης, γιατί συνδυάζει μοναδικά τυρκουάζ νερά, σημεία με ροζ άμμο από κοχύλια, ένα ξεχωριστό ηλιοβασίλεμα, μια απέραντη αμμουδιά με αμμοθίνες και αμμόλοφους και γενικά ένα μοναδικό άγριο φυσικό τοπίο της Δυτικής Κρήτης. Απ’ όλα αυτά θα αποκλειστούν οι «κοινοί θνητοί» και θα μπορούν να τα απολαμβάνουν μόνο οι πελάτες του 5στερου ξενοδοχείου. Η παραλία είναι επιπλέον ενταγμένη στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura, και σε μεγάλο κομμάτι της φύεται το απειλούμενο με εξαφάνιση παγκοσμίως, Androcymbium rechingeri ή κρινάκι όπως το λένε οι ντόπιοι. Η ίδια εταιρεία σχεδιάζει μια άλλη θηριώδη επένδυση σε μια άλλη περιοχή Natura και παραλία παγκοσμίου φήμης, το Λαφονήσι (ή Ελαφονήσι). Δεν θεωρούμε τυχαίο ότι τα σχέδια αυτά συμπίπτουν με την ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της νομοθεσίας(νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις) για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και για την προστασία των περιοχών Natura. Με δεδομένη την αρνητική γνωμοδότηση για την "επένδυση", από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κισσάμου, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, ΖΗΤΑΜΕ: Να μην εγκριθούν από την ελληνική κυβέρνηση και από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες τα σχέδια αυτά, καθώς είναι προφανές ότι: Με την ιδιωτικοποίηση της παραλίας πλήττεται το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και τα δικαιώματα που απορρέουν από το άρθρο 24 του Συντάγματος. Μια τέτοια φαραωνική κατασκευή θα καταστρέψει μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και θα δημιουργήσει μεγάλη οικολογική καταστροφή σε μια προστατευόμενη περιοχή με απειλούμενα είδη. Θα πληγούν εκατοντάδες μικρές τουριστικές επιχειρήσεις που αναπτύχθηκαν ακριβώς γιατί η περιοχή Φαλάσαρνα είναι ένας πόλος έλξης λόγω της μοναδικής παραλίας της. Αν εγκρίνετε αυτό το σχέδιο, σειρά έχει το Λαφονήσι και η λιμνοθάλασσα του Μπάλου. Σε όλη την Δυτική Κρήτη οι περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους θα ιδιωτικοποιηθούν και καταστραφούν και από μοναδικά δώρα της φύσης θα γίνουν οι «βεράντες» εκατομμυριούχων επενδυτών.

#save_falasarna ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

ΑΜΑΚ: Τα δάκρυα ήταν… κροκοδείλια!!! Αναστέλλονται για τρίτη φορά οι κατεδαφίσεις…

ΑΜΑΚ | Αναστολή Ν.3 των κατεδαφίσεων: Η κυβέρνηση επιβραβεύει και διαιωνίζει την παρανομία, θέτει σε κίνδυνο τους ευαίσθητους υδάτινους αποδέκτες


ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ | Τα δάκρυα ήταν… κροκοδείλια!!! Αναστέλλονται για τρίτη φορά οι κατεδαφίσεις…

Με προσθήκη – τροπολογία που κατατέθηκε την 1η Νοεμβρίου σε νόμο του Υπουργείου Οικονομικών, ψηφίστηκε στη Bουλή, μόνο με τις ψήφους της κυβέρνησης, η αναστολή μέχρι τις 03.01.2023 της εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για υφιστάμενα πριν τις 09.03.2021 έργα, κάθε είδους, που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού χωρίς υφιστάμενη απόφαση παραχώρησης της χρήσης τους.

Είναι η τρίτη φορά που αναβάλλονται οι κατεδαφίσεις. Στη δεύτερη αναστολή, σε δελτίο τύπου μας το Μάρτιο του 2022, αναφέραμε: «Μετά από τις αλλεπάλληλες αυτές παρατάσεις, εύλογα σκεφτόμαστε ότι το Υπουργείο αναζητά τρόπο νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών, παρά το ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, με πολλές αποφάσεις του, έχει κρίνει αντισυνταγματική (όχι μόνο με το κριτήριο της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και με το κριτήριο της ισονομίας) οποιαδήποτε διαδικασία νομιμοποίησης παράνομων κατασκευών ή χρήσεων σε αιγιαλούς και παραλίες, αλλά και δίπλα ή μέσα σε ρέματα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, οι ρυθμίσεις της τελευταίας δεκαετίας, περί νομιμοποίησης των αυθαιρέτων κατασκευών, εξαίρεσαν τις συγκεκριμένες κατηγορίες.».

Και επιβεβαιωθήκαμε….

«Η παράταση κρίνεται επιβεβλημένη, λόγω των επαναλαμβανόμενων καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν μακροπρόθεσμα, εξαιτίας της πανδημίας, ως προς την ομαλή διεξαγωγή των διαδικασιών νομιμοποίησης/τακτοποίησης των σχετικών έργων», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε ότι «η υλοποίηση κατεδάφισης και της αποβολής στην παρούσα χρονική συγκυρία, θα ήταν δυσχερής για πολυπληθείς ομάδες ενδιαφερομένων και τουριστικές επιχειρήσεις που επικεντρώνουν τη δραστηριότητα τους σε έργα κατασκευασμένα στον αιγιαλό και την παραλία, χωρίς να υφίσταται ενεργή απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών». Ο κ. Βεσυρόπουλος είπε εξάλλου, ότι οι εν λόγω ενδιαφερόμενοι δεν θα είχαν επαρκείς εναλλακτικές δυνατότητες μετά την κατεδάφιση και τη διοικητική αποβολή1.

Η παραπάνω τροπολογία κατατέθηκε μόλις δεκαπέντε ημέρες μετά τις πλημμύρες στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και μόλις μία ημέρα μετά τις κατολισθήσεις στην Αγία Φωτιά όπου έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος!!

Η πολιτική κατεύθυνση παραμένει σταθερή …!Έλλειψη εξειδικευμένου σχεδιασμού του παράκτιου χώρου με βάση τις σύγχρονες προσεγγίσεις για την προστασία των ακτών,
Έλλειψη ολοκληρωμένου πολεοδομικού σχεδιασμού στις ανεπτυγμένες αστικές περιοχές,
Σταδιακή αποδυνάμωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας,
Έντονη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου (αδειοδοτήσεις μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στην παράκτια ζώνη, αδειοδότηση μεγάλων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας »κατεβάζοντας» τα βουνά κ.α.),
Ξεπούλημα του δημόσιου χώρου, μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Με συνέπειες:Η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος να γίνεται όλο και πιο προσχηματική,
Να μην έχουν ακόμα οριοθετηθεί τα ρέματα και οι γραμμές αιγιαλού και παραλίας,
Να συρρικνώνεται διαρκώς ο δημόσιος χώρος,
Να υποβαθμίζονται οι δημόσιες υπηρεσίες,
Την έλλειψη παρεμβάσεων, έστω εκ των υστέρων, μετά το μπάζωμα σχεδόν όλων των υδάτινων αποδεκτών, προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Η αναστολή εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης :Επιβραβεύει και διαιωνίζει την παρανομία.
«Αχρηστεύει» για φέτος τα 6,28 εκατ. ευρώ που είχαν δεσμευτεί από το Πράσινο Ταμείο για τις κατεδαφίσεις παρανόμων κατασκευών σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Διαθέσιμες πιστώσεις υπάρχουν και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, για κατεδάφιση έργων που έχουν κριθεί παράνομα, βάσει τελεσίδικων αποφάσεων.
Θέτει σε κίνδυνο τους ευαίσθητους υδάτινους αποδέκτες, κοντά ή μέσα στους οποίους έχουν ανεγερθεί παράνομα κτίσματα, με απρόβλεπτες συνέπειες για το φυσικό αλλά και το ανθρωπογενές περιβάλλον.

Στην επόμενη απώλεια ανθρώπινης ζωής θα χυθούν και πάλι… κροκοδείλια δάκρυα….

Με ανησυχία και αγανάκτηση ρωτάμε:Ως πότε θα επιβραβεύεται η παρανομία και η αυθαιρεσία;
Ως πότε οι εναπομείναντες δημόσιοι χώροι θα είναι δέσμιοι ιδιωτικών συμφερόντων;
Ποιός θα διασφαλίσει, επιτέλους, τη νομιμότητα;
Αξίζει η ανθρώπινη ζωή;

Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων: Εκλογές ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ 2022


 Απόφαση Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: Εκλογές ΣΑΔΑΣ–ΠΕΑ Κυριακή 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022
σ

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Μεγάλη κινητοποίηση στη Χαλκίδα κατά της εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών!

Το πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια καλεί φορείς συλλογικότητες και πολίτες σε συμμετοχή στην κινητοποίηση που πραγματοποιείται στην παραλία της Χαλκίδας, στο Στρογγυλό, την Κυριακή 13/11, στις 13:00.

Η κινητοποίηση διοργανώνεται από δήμους, φορείς και συλλογικότητες της Εύβοιας και της Σκύρου, ο αριθμός των οποίων καθημερινά μεγαλώνει. Στο επίκεντρό της βρίσκεται η αντίσταση στην καταστροφή της Εύβοιας και της Σκύρου, εξαιτίας των σχεδιαζόμενων έργων εγκατάστασης ανεμογεννητριών, και έχει σαν σύνθημα «Την Εύβοια και τη Σκύρο δεν τις χαρίζουμε!».

Θα προηγηθεί, το πρωί της ίδιας μέρας, πεζοπορία στο δάσος του Ξεροβουνίου, στα σημεία που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες, η οποία θα καταλήξει το μεσημέρι στο χώρο της συγκέντρωσης.
Η δράση οργανώνεται από σειρά ορειβατικών σωματείων και έχει τη στήριξη και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Περισσότερα εδώ:

--

Πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια

f/b: Δίκτυο για την ενέργεια

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Συνδικάτο ΟΜΕ-ΟΤΕ κατά συνδικαλιστών της Αριστεράς | Νέες πρακτικές με τις αβάσιμες μηνύσεις και αγωγές SLAPP

Συνδικάτο ΟΜΕ-ΟΤΕ κατά συνδικαλιστών της Αριστεράς | Νέες πρακτικές με τις αβάσιμες μηνύσεις και αγωγές SLAPP



Εξώδικο από την ΟΜΕ-ΟΤΕ σε συνδικαλιστές της Αριστεράς που αναφέρθηκαν στην ακύρωση άτυπης συμφωνίας του 1993 για την υπηρεσία απορρήτων του ΟΤΕ | Πηγή: efsyn.gr, Χριστίνα Κοψίνη

Δεν κινδυνεύουν μόνο η δημοσιογραφία και οι δημοσιογράφοι από τα γνωστά SLAPPS, δηλαδή από τις αβάσιμες μηνύσεις και αγωγές που αποσκοπούν στην τρομοκράτησή τους και τη σιωπή τους. Φαίνεται ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών και η όποια αναφορά σε αυτό δημιουργεί νέες πρακτικές τις οποίες με θλίψη βλέπει κανείς να ενστερνίζονται ακόμη και κάποια από τα πάλαι ποτέ κραταιά συνδικάτα.

Διότι, πώς μπορεί κάποιος να εξηγήσει τη σπουδή της ΟΜΕ-ΟΤΕ λίγες ημέρες πριν από την πανελλαδική απεργία της 9ης Νοεμβρίου να απαιτεί, με εξώδικο προς τις συνδικαλιστικές παρατάξεις «Αγωνιστική Συνεργασία ΟΤΕ» (Α.Σ.) και «Ενωμένοι Εργαζόμενοι Ομίλου ΟΤΕ» να κατεβάσουν τις ανακοινώσεις τους από τις ιστοσελίδες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωση, ακόμη και από τις προσωπικές ηλεκτρονικές σελίδες επτά συνδικαλιστών, τους οποίους κατονομάζουν, προσθέτοντας ότι πρέπει να εκφράσουν και τη συγγνώμη τους.
Ισορροπία

Eυκαιρίας δοθείσης, από το εξώδικο που απέστειλε η ΟΜΕ με τις υπογραφές των Δ. Φούκα και Β. Κατσαρού, υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο σημείο στις ανακοινώσεις των παρατάξεων και των συνδικαλιστών, που τώρα απειλούνται με ένδικα μέσα, ήταν η παραβίαση μιας άτυπης συμφωνίας που ακολουθούσαν από τη δεκαετία του 1990 οι παρατάξεις και αποδεχόταν μέχρι πρότινος και η διοίκηση ΟΤΕ, για αναλογική –βάσει της δύναμης των κοινοβουλευτικών κομμάτων– στελέχωση στην υπηρεσία απορρήτων του ΟΤΕ: «…Στην υπηρεσία, λοιπόν, των απορρήτων ΟΤΕ/Cosmote δεν υπάρχει πια κανένας (!) εργαζόμενος που να μην έχει υποδειχθεί από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (εκ μέρους της “ενιαίας δύναμης”) σε πλήρη αντίθεση με την άτυπη διακομματική συμφωνία που έγινε το 1993 μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών», σημείωνε η Α.Σ. στην ανακοίνωσή της στις 2 Σεπτεμβρίου και πρόσθετε: «Οι όποιες ευθύνες της υπηρεσίας απορρήτων ΟΤΕ/Cosmote για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κι άλλων πολιτικών προσώπων – δημοσιογράφων, ανήκουν πλέον σε αυτούς και μόνο που τη στελέχωσαν δίχως πολυφωνία. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι επινόησαν και εκτελούν με πλήρη αναισθησία το project της εξόντωσης των εργαζομένων στον Ομιλο ΟΤΕ… Γιατί άραγε ούτε η ΟΜΕ, ούτε κανένα σωματείο που πρόσκειται στην ενιαία δύναμη (sic!), ούτε φυσικά και η ίδια η παράταξη δεν έχει βγάλει ανακοίνωση με την οποία να καταδικάζει τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις; Κανένας στην παράταξη της ενιαίας δύναμης δεν έχει ευαισθησίες για την προάσπιση της δημοκρατίας; Ή, μήπως, δεν υπάρχει κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην ενιαία δύναμη και έχουν όλοι πλήρως προσχωρήσει στη Νέα Δημοκρατία;».

Το Φαινόμενο Υπόσκαφος Δόμηση: Υποσκάπτοντας το Κυκλαδίτικο Τοπίο

Το Φαινόμενο Υπόσκαφος Δόμηση: Υποσκάπτοντας το Κυκλαδίτικο Τοπίο

7 Νοεμβρίου, 2022


Μετά την αυξανομένη συχνότητα αιτημάτων προς αρχιτεκτονικά συμβούλια και γραφεία μελετητών για κατασκευές υπόσκαφων κατασκευών, παραθέτουμε τις θέσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κυκλάδων ο οποίος επισημαίνει τις αρνητικές αισθητικές παρεμβάσεις στο κυκλαδίτικο τοπίο:
γενική θεώρηση φαινομένου

Όταν οι συνάδελφοι του ΥΠΕΝ προχωρήσαν στην νομοθετική ρύθμιση περί “δόμησης υπόσκαφων κτιρίων” και προέβλεπαν ότι η καινοτόμος αυτή πρακτική θα ενέτασσε τα κτίσματα ,στο περιβάλλον- ανάγλυφο αυτών (δίδοντας παράλληλα ένα σημαντικό μπόνους δόμησης) , δεν ήταν δυνατόν να διανοηθούν ότι η ευφάνταστη αυτή πρακτική θα ήταν εκ του αποτελέσματος αντίθετη του ευκταίου. Τώρα, μετά την πλήρη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας , το παραχθέν αποτέλεσμα εμφανίζεται κατά το πλείστον, αρνητικό και βλαπτικό για το φυσικό περιβάλλον .
με κύρια χαρακτηριστικάΥπερμεγέθεις εκσκαφές, μη αναστρέψιμες επεμβάσεις, υπερμεγέθη κτίσματα σε ευαίσθητες πλαγιές .
Κεκλιμένες οροφές , αντίθετες με την οριζόντια οροφή των κτισμάτων Κυκλάδων.
Επαναλαμβανομένη, αδιάφορη αισθητική , που απορρέει από την προτεινομένη σχετική νομοθεσία με χαρακτηριστικό την ανάπτυξη κτιρίου “ενιαίας όψης”.
Εκτός κλίμακος κουφώματα , υάλινες επιφάνειες, που κατά την δύση η ανατολή αντανακλούν ως τεράστιοι διάσπαρτοι “τεχνητοί ήλιοι” !!
Εμφάνιση -προσφάτως- διώροφων, υπόσκαφων κατασκευών.
Εμφάνιση κτισμάτων με ημικυκλική ανάπτυξη όψης σε σε σχήμα ημισέληνου “βασιζόμενοι” στην προβλεπόμενη από την σχετική νομοθεσία, περί συνεχούς κυρίας όψης
Μη αποκατάσταση του περιβάλλοντος φυσικού ανάγλυφου και απόθεση tων προϊόντων εκσκαφών ως “μπαζώματα” των πρανών.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Απόφαση Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: Εκλογές ΣΑΔΑΣ–ΠΕΑ Κυριακή 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Απόφαση Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: Εκλογές ΣΑΔΑΣ–ΠΕΑ Κυριακή 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022



Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων θα πραγματοποιήσει εκλογές για την ανάδειξη της νέας Αντιπροσωπείας, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, από ώρα 9:00 – 20:00.

Εκλογικά τμήματα θα υπάρχουν σε όλες τις Περιφέρειες, στις έδρες των Τμημάτων και στις έδρες Νομών που θα ανακοινωθούν έγκαιρα από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Τόπος διενέργειας εκλογών

Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε όλη τη χώρα την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 και από ώρα 9.00 – 20.00 (άρθρο 11 παρ. 1).

Οι συνάδελφοι της Αττικής θα ψηφίσουν στα γραφεία του ΤΕΕ (Νίκης 4, Αθήνα).

Οι συνάδελφοι των Περιφερειών θα ψηφίσουν σε οποιοδήποτε από τα εκλογικά τμήματα της Περιφέρειάς τους που θα ανακοινωθούν έγκαιρα από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Προσοχή: Οι συνάδελφοι ψηφίζουν μόνο στην Περιφέρεια στην οποία ανήκουν.

Ειδικά για τους συναδέλφους της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες & Δωδεκάνησα) και Βόρειου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος & Σάμος), εκτός από τα εκλογικά κέντρα που θα υπάρχουν στην Περιφέρειά τους επιτρέπεται να ψηφίσουν και στην Αθήνα σε ειδική κάλπη.

Επισημαίνουμε επίσης ότι οι συνάδελφοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί παραμένουν ενεργά μέλη στον ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ με πλήρη δικαιώματα και βεβαίως με τα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Πρόσκληση μαζικής συμμετοχής

Το Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων προσκαλεί όλους τους αρχιτέκτονες να λάβουν μέρος στις αρχαιρεσίες του συλλογικού τους οργάνου. Η μαζική συμμετοχή θα συμβάλει στην ενδυνάμωση του κλάδου και στην επίλυση των θεσμικών και επαγγελματικών προβλημάτων μας.

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Ξυνομηλάκης

[*] Υπενθυμίζουμε την τοποθέτηση της συσπείρωσης αριστερών αρχιτεκτόνων σχετικά με αυτή την απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ
Θα στηρίξουμε τη διεξαγωγή των εκλογών, με μαζική συμμετοχή. Στα χέρια των αρχιτεκτόνων βρίσκεται πλέον ο αγώνας για την έξοδο της αρχιτεκτονικής και του Συλλόγου από τον πρωτοφανή στην ιστορία σημερινό διασυρμό.

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Αυξήσεις στους μισθούς μας τώρα | Όλοι και όλες στη γενική απεργία στις 9/11

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής | Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022 – Όλοι και όλες στην Απεργία | Αυξήσεις τώρα στους μισθούς | Προσυγκέντρωση ΕΜΔΥΔΑΣ στο Υπ. Εργασίας – Σταδίου 29, 11:00 πμ.



ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αυξήσεις τώρα στους μισθούς | Όλοι και όλες στη γενική απεργία στις 9/11 | Συνάδελφοι/σες… Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ καλεί όλους τους συναδέλφους Μηχανικούς να συμμετέχουν μαζικά στη ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της 9ης του Νοέμβρη που γίνεται από το σύνολο των εργαζομένων σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με κυρίαρχο αίτημα: «Αυξήσεις ΤΩΡΑ στους μισθούς μας για να ζούμε με αξιοπρέπεια» Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο 12 χρόνια ΤΩΡΑ όχι μόνο δεν είδαμε καμία αύξηση στον μισθό μας, αλλά αντίθετα είχαμε περικοπές που έφτασαν μέχρι και 50%. Μειώθηκαν δραματικά οι αποδοχές μας, καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός, πάγωσε η διετία 2016 – 17 για τη μισθολογική εξέλιξη, μειώθηκε το αφορολόγητο, καταργήθηκαν τα κλαδικά επιδόματα

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Βόρεια Εύβοια, "Το Σχέδιο"

Βόρεια Εύβοια, "Το Σχέδιο". ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ σε 2 ΜΕΡΗ από τους Νέλλη Ψαρρού & Ιωάννη Λαζάρου


Αναδημοσιεύουμε από https://tosxedio.com

Μετά από δεκατέσσερις μήνες έρευνας ολοκληρώθηκε το έργο που αναλάβαμε, να αναδείξουμε τις αιτίες της τεράστιας καταστροφής που υπέστη η Βόρεια Εύβοια το καλοκαίρι του 2021.

Έτσι προέκυψαν δύο ντοκιμαντέρ όπου στο 1ο μέρος, με τίτλο “8 δέκατα και αναφορά”, παρουσιάζουμε μέσω των μαρτυριών των κατοίκων το “Πώς” κάηκε η Βόρεια Εύβοια, και είναι ελεύθερα διαθέσιμο από τον Απρίλιο. Ο κόσμος το υποδέχτηκε με θέρμη, και έχει ήδη 360.000 προβολές, χωρίς καμία διαφήμιση, καθώς οι δημιουργοί είναι μια μικρή ομάδα ανεξάρτητων ερευνητών, με ελάχιστους πόρους, πυρόπληκτοι και οι ίδιοι (από τη Λίμνη που κάηκε στις πυρκαγιές).

Το 2ο μέρος, με τίτλο “Πάρτυ Συνεργειών”, διερευνά μέσα από αναλύσεις, μαρτυρίες και ντοκουμέντα, το «Γιατί» αφέθηκαν να καούν δάση, χωριά, ζώα και καλλιέργειες στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021, τι ετοιμάζουν κυβέρνηση και εταιρείες για την περιοχή καθώς και από πότε ήταν έτοιμος ο σχεδιασμός αυτός. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο με αλλαγές χρήσεις γης, βιομηχανικές ζώνες και αιολικά.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτό το ντοκιμαντέρ έχει ως αφορμή τη Βόρεια Εύβοια αλλά αφορά σε όλη τη χώρα. Στις μελέτες που μόλις πριν λίγες μέρες κατατέθηκαν από το σωματείο Διάζωμα, του Σταύρου Μπένου, αναφέρεται το εξής: «ο πιο υψιπετής στόχος του Προγράμματος είναι να εφαρμοστεί ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό σχέδιο αναγέννησης της Βόρειας Εύβοιας που θα αποτελέσει το έναυσμα για να μεταδοθεί σε όλη τη χώρα».


Για τη δουλειά μας αυτή βασιστήκαμε στη στήριξη του κόσμου. Πριν λίγες μέρες ανανεώσαμε το κάλεσμα για οικονομική ενίσχυση, καθώς ακόμη προσπαθούμε να καλύψουμε τα κόστη για τα δύο ντοκιμαντέρ. Είστε χιλιάδες όσοι μας τιμήσατε βλέποντας και προωθώντας την προσπάθειά μας για να λάμψει η αλήθεια για την Βόρεια Εύβοια. Και η ελάχιστη πραγματικά συνεισφορά σας είναι σημαντική καθώς ενέχει και ένα στοιχείο ηθικής ανταμοιβής, πέραν της υλικής βοήθειας που συνοψίζεται στο μότο μας, “λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους”.


Για την στήριξή μας, μπείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:


Ευχόμαστε αυτή η έρευνα να αφυπνίσει τους συμπολίτες μας και να αναλάβουμε από κοινού δράση ώστε να υλοποιήσουμε τα δικά μας οράματα.


Σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας σε όλα μας τα βήματα ως τώρα.