Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS αύριο θα είναι πολύ αργά


ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2019, 11-14/ 7/2019, ΑΘΗΝΑ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ;

Ομιλητές/τριες : Ελένη Πορτάλιου, Λέανδρος Μπόλαρης, Ορέστης Ηλίας


Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS
ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ !



Εισήγηση : Ελένη Πορτάλιου
μέλος περιβαλλοντικών κινημάτων


Η χθεσινή δραματική καταστροφή στη Χαλκιδική, που άφησε πίσω της 7 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, ήρθε να ταράξει την πολιτική και κοινωνική αμεριμνησία για τη ραγδαία καταστροφή του κλίματος και τις ανεπίστρεπτες επιπτώσεις στην επιβίωση των ανθρώπινων κοινωνιών.
Μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι η διεθνής ερευνήτρια και πανεπιστημιακός Νατάσσα Ρωμανού δήλωσε : «Λόγω της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη έχουν τετραπλασιαστεί οι πλημμύρες και έχουν διπλασιαστεί οι καύσωνες, οι ξηρασίες, οι πυρκαγιές και οι καταιγίδες ενώ στην Αττική, την περισσότερο πυρόπληκτη περιφέρεια της χώρας, έχει καεί το 40% του δασικού πλούτου της. Η θερμοκρασία στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 1,3 βαθμούς σε σχέση με 50 χρόνια πριν ενώ τα πιο θερμά χρόνια ήταν από το 2011 και μετά».
Στην Ελλάδα τα κύρια μέτωπα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή είναι. Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων, η διαχείριση των απορριμμάτων και οι καταστροφές των δασών και των πράσινων χώρων. Τα υπαρκτά σήμερα κινήματα σ’ αυτούς τους τομείς πρέπει να ενισχυθούν.
Με στόχο την κατανόηση και τις δυνατότητες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής θα οργανώσω την τοποθέτησή μου σε τρία σημεία.


Σημείο 1
Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ

Το 2015 στη Διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα, παρουσία διεθνών κινημάτων και οργανώσεων με αντικείμενο τη σωτηρία του πλανήτη και με μεγάλη συμβολή της LCR στην υποστήριξη της λαϊκής διαμαρτυρίας, τέθηκαν ως όριο περαιτέρω αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη οι 2 oC για τα αμέσως επόμενα χρόνια. Αποδείχθηκε πολύ σύντομα ότι οι 2 oC έπρεπε να μειωθούν περαιτέρω. Άλλωστε, όχι μόνο ο Τραμπ, εκπρόσωπος των πετρελαϊκών λόμπυ, δεν υπέγραψε τη συμφωνία αλλά και δεν υπήρξαν ουσιώδεις παγκόσμιας εμβέλειας ρυθμίσεις και μέτρα ανάσχεσης της ραγδαία επερχόμενης καταστροφής του κλίματος.
Το 2018 επανήλθε το Διακυβερνητικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (International Panel on Climate Change - IPCC). Σύμφωνα με την απόφασή του, που εγκρίθηκε από 195 κράτη - μέλη, θα προκληθεί μη αναστρέψιμη απώλεια της φύσης αν η αύξηση της θερμοκρασίας υπερβεί τον 1,5 Co σε σχέση με τα προβιομηχανικά όρια. Ελάχιστα χρόνια είναι η προθεσμία που θέτει το τελεσίγραφο του ΟΗΕ για ν’ ανακοπεί η υπαρξιακή απειλή για τον πλανήτη, εφόσον βέβαια ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ανάσχεσης !
Δύο είναι οι κύριοι παράγοντες της υπερθέρμανσης του πλανήτη : 1. Η γενικευμένη χρήση των ορυκτών καυσίμων που ενοχοποιούνται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 2. Η υπερχειλίζουσα αστικοποίηση της γης που επιταχύνθηκε μετά τη βιομηχανική επανάσταση και στην οποία σήμερα προστίθεται η ιλιγγιώδης αστικοποίηση της Κίνας. Τα δάση απομειώνονται δραματικά παγκόσμια και η γη κυριολεκτικά δεν μπορεί να αναπνεύσει. 35% των μαγκρόβιων δασών έχει ήδη εξαφανιστεί και ορισμένες χώρες έχουν ήδη απολέσει το 80% της επικάλυψής τους.

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Απλοποίηση διαδικασιών. Ως Υφυπουργός θα παραλαμβάνει τις μελέτες κοινοπραξίας στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος

ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

Κοίτα να δεις που απλοποιούνται τόσο πολύ οι διαδικασίες έγκρισης για το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό και δε θα καθυστερήσει καθόλου, αφού ο κ. Οικονόμου που έχει αναλάβει από πέρυσι τη μελέτη, θα μπορεί να την εγκρίνει τώρα που έγινε υφυπουργός, μόνος του!


ΑΝΑΤΕΘΗΚΕ Η ΣΜΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 

του Θοδωρή Καραουλάνη

Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος Ρένας Κλαμπατσέα προχωρά επιτέλους με απευθείας ανάθεση (αλλά μετά από διενέργεια δημόσιας ηλεκτρονικής κλήρωσης) η μελέτη με τίτλο«Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον τουρισμό».

Πρόκειται για το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας για την υιοθέτηση, επιτέλους, νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό. Είχε προηγηθεί η ανάθεση της μελέτης «Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό (ΕΧΠ Τουρισμού)» με την υπογραφή σύμβασης στις αρχές Ιουνίου με την ένωση οικονομικών φορέων: Οικονόμου Δημήτριος, Τσακίρης Στυλιανός, Κοτζαμπόπουλος Αλέξανδρος και «Δ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ και συνεργάτες Ο.Ε., μελέτες για το περιβάλλον». Η πρώτη φάση του έργου της ομάδας που εκπονεί το ΕΧΠ Τουρισμού πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβρη, μετά από παράταση που πήρε, και ακολούθως να προχωρήσει στο 20 στάδιο και παράλληλα να προχωρήσει και η διαδικασία της ΣΜΠΕ, την οποία το ΥΠΕΝ αποφάσισε να δώσει ως ξεχωριστό έργο (σε άλλες περιπτώσεις τα δύο αυτά κείμενα δίνονταν, ως έργο, μαζί).

Θυμίζουμε ότι η χώρα μας στερείται παντελώς, εδώ και 2,5 χρόνια περίπου, ενός ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον Τουρισμό (σε αντίθεση με άλλους τομείς όπως η βιομηχανία, οι ΑΠΕ κλπ των οποίων τα ΕΧΠ βρίσκονται εν ισχύ και επίκειται η αναθεώρησή τους) διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε για διαδικαστικούς λόγους (χωρίς να μπει στην ουσία του περιεχομένου) το τελευταίο ΕΧΠ Τουρισμού που ενέκρινε η κυβέρνηση το 2014, ενώ λίγο αργότερα το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε για άλλους λόγους, ουσίας, και το Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού του 2009 (που ήταν η πρώτη φορά που θεσμοθετήθηκε). Με βάση τις σχετικές αναφορές του ΣτΕ, στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρι την έγκριση νέου ΕΧΠ, η διοίκηση θα προχωρά με βάση τις προβλέψεις των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων (τα οποία όμως έχουν εκπονηθεί με παραδοχές όσα αναφέρονταν στο ΕΧΠ που ακυρώθηκε). Για να μην σας μπερδεύουμε: η χώρα μας δεν έχει σήμερα ειδικές διατάξεις για το πού, τι μεγέθους και πόσα ξενοδοχεία, μονάδες και τουριστικές δραστηριότητες επιτρέπονται ή απαγορεύονται αλλά μόνο ειδικές προβλέψεις ανά Περιφέρεια. Σημειώνουμε ότι τη γρήγορη θεσμοθέτηση νέου ΕΧΠ Τουρισμού ζητούν μετ’ επιτάσεως όλοι οι οικονομικοί και θεσμικοί φορείς της αγοράς (ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΤΕΕ, κλπ).

Η «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον τουρισμό» συνολικού προϋπολογισμού δεκαεννέα χιλιάδων τριακοσίων δύο ευρώ και δεκατριών λεπτών (19.302,13 €), πλέον ΦΠΑ, (δηλαδή συνολικά περίπου 24.000 ευρώ) ανατίθεται στην εταιρεία Ι.ΦΡΑΝΤΖΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Π.Ε. ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, που εδρεύει στην Αθήνα. Η μελέτη έχει ως αντικείμενο την εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό και την παροχή τεχνικών υπηρεσιών για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της δημόσιας διαβούλευσης επί αυτής, στο πλαίσιο της διαδικασίας Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης στην οποία υποβάλλονται τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. Αριθμ. ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/οικ.107017/28-8-2006 (Β’ 1225) «Εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων (…)».

Μηταράκης: Η μεγάλη αλλαγή στο ασφαλιστικό θα είναι το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στις επικουρικές


Η κεφαλαιοποίηση των εισφορών είναι το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Κανείς δε λέει βέβαια κουβέντα για το τι θα γίνει με τις ήδη πληρωμένες εισφορές



"Η ψηφιακή μεταμόρφωση της χώρας αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, ένας στόχος που, όταν επιτευχθεί τελικά, αφενός μεν θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών αφετέρου δε θα αποτελέσει ένα μέτρο εξοικονόμησης πόρων για τη Γενική Κυβέρνηση" δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RealFm 97,8.

Έτσι, όπως είπε, θα εξοικονομηθούν χρήματα για φοροαπαλλαγές, αλλά και για άλλους τομείς πρώτης προτεραιότητας, όπως είναι η παιδεία, η υγεία, κ.λπ.


Στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως δεν υπάρχει το ακριβές νούμερο από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αλλά αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, υψηλά στην ατζέντα είναι το ζήτημα με τις συντάξεις χηρείας, όπου πρέπει να εφαρμοστούν οι αλλαγές που έχουν γίνει στο νομοθετικό πλαίσιο.

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του OPEN για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης όσον αφορά το ασφαλιστικό, το μέλλον των συντάξεων, καθώς και τα ζητήματα ασφαλείας που προκύπτουν από το μεταναστευτικό.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι η μεγάλη αλλαγή στο ασφαλιστικό θα γίνει στις επικουρικές συντάξεις, καθώς θα γίνει κεφαλαιοποιητικό, δηλαδή τα χρήματα των ασφαλισμένων θα βρίσκονται στο δικό τους λογαριασμό. "Αυτό, σε συνδυασμό με την κύρια σύνταξη, θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στους συνταξιούχους και αισιοδοξία στους σημερινούς νέους για περισσότερη ισορροπία στον ασφαλιστικό τους κουμπαρά, ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών της χώρας" υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα μείωσης συντάξεων, ενώ σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση ευελπιστεί πως με τη βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας θα μπορεί να επιτευχθεί μακροπρόθεσμα και μία αύξηση στις συντάξεις.

Κλείνοντας, ο κ. Μηταράκης επανέλαβε την εξαγγελία του πρωθυπουργού για 25% μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Όπως ανέφερε, αυτό συνεπάγεται αύξηση στο εισόδημα των εργαζομένων και μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, που θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Για το μεταναστευτικό, ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι το θέμα του μεταναστευτικού, αλλά και το σωφρονιστικό σύστημα, "για εμάς είναι ζητήματα ασφάλειας". "Για την κυβέρνηση, η ασφάλεια των πολιτών είναι πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας" συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά με τη συγκρότηση του ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Σχετικά με τη συγκρότηση του ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Η συγκρότηση του νέου ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ μετά το 18ο Συνέδριο συνέπεσε (όχι με δική μας επιλογή) με την πρώτη ημέρα παραλαβής της νέας κυβέρνησης.
Ελπίζουμε ότι η σύμπτωση αυτή δεν έχει σχέση με τις συμπορεύσεις που ακολούθησαν.
Το 18ο Συνέδριο και τα αποτελέσματά του ήρθαν ως επιστέγασμα της δουλειάς του προηγούμενου ΔΣ, γεγονός που αποδεικνύεται από:
  • την πρωτοφανή αύξηση συμμετοχής των εκλεγμένων αντιπροσώπων σε πανελλαδικό επίπεδο ως αποτέλεσμα της μαζικής συμμετοχής παλαιών και νέων μελών στις εκλογές των πρωτοβάθμιων Ενώσεων (από 88 εκλεγμένοι σύνεδροι στο 16ο συνέδριο σε 179 σύνεδροι στο 18ο συνέδριο δηλ. μία αύξηση κατά 100% των εκλεγμένων αντιπροσώπων),
  • την σχεδόν καθολική αποδοχή των εκλεγμένων αντιπροσώπων σχετικά με τη λειτουργία του προηγούμενου ΔΣ και του συγκεκριμένου Προεδρείου (94% έγκριση Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού),
  • την εκλογική στάση των 79 συνέδρων στους 175 οι οποίοι έδωσαν στην παράταξή μας (Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση) την πρώτη θέση με ποσοστό 45% και 7 έδρες στις 15 στο ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ.
Θυμίζουμε ότι τα αποτελέσματα στις εκλογές για το 15μελές ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ είναι:
Η Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση (με ένωση 2 ιστορικών παρατάξεων της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ της Αγωνιστικής Συνεργασίας και της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών, την παρουσία των πλειοψηφουσών παρατάξεων από Αττική και από Κεντρική Μακεδονία αλλά και με ένα άνοιγμα προς συναδέλφους από διάφορους χώρους) πήρε 7 έδρες, η ΔΚΜ1 πήρε 3 έδρες, η ΔΚΜ2 πήρε 1 έδρα, η ΕΔΑΚ πήρε 2 έδρες, η Περιφερειακή Συνεργασία πήρε 1 έδρα και η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα πήρε 1 έδρα.
Εκτιμώντας τα αποτελέσματα του Συνεδρίου, η πρόταση που εισηγήθηκε αρχικά η παράταξή μας ήταν, να παραμείνει η σύνθεση του προεδρείου ίδια με την προηγούμενη για τους παρακάτω λόγους:
  • Αποδείχτηκε στην πράξη ότι είχε επιτυχία ο τρόπος λειτουργίας του προηγούμενου ΔΣ, με παρουσία όλων των παρατάξεων (αντιπροσωπευτικό).
  • Η αρχής της αναλογικότητας των αποτελεσμάτων των εκλογών πρέπει να χαρακτηρίζει τη νέα σύνθεση του ΔΣ. Επομένως η παράταξή μας ως η Πρώτη (με μεγάλη διαφορά) παράταξη (με 7 από τις 15 έδρες και ποσοστό 45% δικαιούται 2 έδρες στο Προεδρείο (όπως ακριβώς στο προηγούμενο ΔΣ),
  • η θέση του Προέδρου καταλαμβάνεται από τον πρώτο σε σειρά εκλογής (Πετρόπουλο Δημήτρη) και του Αντιπροέδρου από τον δεύτερο σε σειρά εκλογής (Μακνέα Κριστίνα), ώστε να μπορεί να αναπληρώνει τον Πρόεδρο όταν χρειαστεί, σύμφωνα με το καταστατικό της Ένωσής μας
  • η θέση του Αντιπροέδρου, στο προηγούμενο ΔΣ, εκπροσωπήθηκε επάξια από την Μακνέα Κριστίνα, η οποία εκπροσωπούσε τη δεύτερη μεγαλύτερη Ένωση και Περιφέρεια της Ελλάδας, αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας. Η παρουσία, η ανιδιοτελής πρόσφορά και το έργο της Κριστίνας Μακνέας ήταν καταλυτικά στοιχεία για την αναβάθμιση και ταυτόχρονα την συσπείρωση του κλάδου μας
Δυστυχώς η απολύτως λογική και άκρως τεκμηριωμένη αυτή πρότασή μας συνάντησε την άρνηση των υπολοίπων παρατάξεων. Η (ενωμένη πλέον) ΔΚΜ και η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα έβαλαν ως προϋπόθεση την αποδοχή της από όλους, στηρίζοντας εμμέσως (πλην σαφώς) την επιμονή της ΕΔΑΚ και της Περιφερειακής Συνεργασίας να διεκδικήσουν αναβαθμισμένη παρουσία στο νέο ΔΣ καταλαμβάνοντας τις θέσεις του Αντιπροέδρου και του Ταμεία αντίστοιχα.
Μετά την άρνηση αυτή, η Παράταξή μας επανήλθε με συμβιβαστική πρόταση διαμοιρασμού της θητείας του Αντιπροέδρου μεταξύ των δύο υποψηφίων, της Κριστίνας Μακνέας και της Πλουμίτσας Τριανταφυλοπούλου (με όποια μάλιστα σειρά το επιθυμούν), η οποία μετά από διαβουλεύσεις δυστυχώς απορρίφθηκε επίσης από την ΕΔΑΚ. Ο κίνδυνος να αναβληθεί η συγκρότηση προεδρείου για το φθινόπωρο, να χρεωθεί η Ομοσπονδία με επιπλέον έξοδα και να μην υπάρχει εκλεγμένο προεδρείο για να δουλέψει, ήταν ορατός καθώς δεν υπήρξε διάθεση για αντίστοιχες υποχωρήσεις και από τις υπόλοιπες πλευρές.

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Τεχνικός σύμβουλος για το Ελληνικό αναλαμβάνει ο πρόεδρος του TEE, Γιώργος Στασινός

Πρωτοφανής υποβάθμιση του κύρους του ΤΕΕ δια του Προέδρου του, αναλαμβάνοντας το ρόλο διεκπεραιωτή των συμφερόντων των επενδυτών.
Το ίδιο το ΤΕΕ πριν από πέντε χρόνια τεκμηριωμένα αποδομούσε το τίμημα της επένδυσης...

Τεχνικό Επιμελητήριο: €3 δισ. η πραγματική αξία του Ελληνικού

Τι Ελληνικό, τι Βραχάτι Κορινθίας. Ίδιες φαίνεται ότι είναι για το ελληνικό δημόσιο οι αξίες ενός οικοπέδου στην περιοχή «φιλέτο» του πρώην αεροδρομίου και αντίστοιχης έκτασης στην παραθαλάσσια κωμόπολη της Κορινθίας.
ΤΕΕ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΟΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ- ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ (ΜΠΕΑ)

Τεχνικός σύμβουλος για το Ελληνικό αναλαμβάνει ο πρόεδρος του TEE, Γιώργος Στασινός



Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό. Στη συνάντηση παρέστη και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης και μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι αναθέτει στον κ. Στασινό καθήκοντα τεχνικού συμβούλου, στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Ειδικότερα, ο υπουργός δήλωσε: «Όπως έχουμε τονίσει με κάθε ευκαιρία, η εμβληματική επένδυση του Ελληνικού θα προχωρήσει άμεσα. Θέλουμε να δώσουμε με το σημαντικό αυτό έργο, ξεκάθαρο μήνυμα ότι στην Ελλάδα γίνονται επενδύσεις και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Προχωρούμε με συγκεκριμένες κινήσεις στην επίλυση όλων των προβλημάτων. Στην προσπάθεια αυτή, είναι όχι μόνο χρήσιμη, αλλά απαραίτητη η συμμετοχή του ΤΕΕ και του προέδρου, κ. Στασινού, προκειμένου οι επιλογές που θα γίνουν να έχουν και την κατάλληλη επιστημονική τεκμηρίωση. Η νέα κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς διότι, όπως έχουμε τονίσει, οι στόχοι για την ανάπτυξη της χώρας πιστεύουμε ότι είναι κοινοί και οφείλουμε να ενώσουμε σε αυτόν τον αγώνα όσο το δυνατόν περισσότερους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Στασινός είπε: «Προσπαθούμε με συνέπεια να ενισχύσουμε κάθε προσπάθεια, κάθε κυβέρνησης, που συμβάλλει στην πραγματική ανάπτυξη, δημιουργεί δουλειές και εισόδημα. Η επένδυση στο Ελληνικό είναι ένα σύνθετο τεχνικό σχέδιο που οφείλουμε να προωθήσουμε με τεχνική επάρκεια και επιστημονική πληρότητα. Για μια ανάπλαση που έχει αργήσει πολύ, με περιβαλλοντικό όφελος για όλη την Αττική. Θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στις καλύτερες δυνατές λύσεις, ώστε να επισπευστεί η προώθηση όλων των ζητημάτων, σε κάθε επίπεδο».

Εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2018 Μη Μισθωτών Ασφαλισμένων



Σας ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2018 Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών. 
Τα ειδοποιητήρια εκκαθάρισης έχουν αναρτηθεί στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες με εμπρόθεσμη ημερομηνία καταβολής της 1ης δόσης την 30.8.2019.


ΕΦΚΑ: Οδηγίες εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών του 2018 


Αναλυτικές οδηγίες για την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2018 για διαφορετικές κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων με παράλληλη απασχόληση δίνει νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, η οποία παρέχει πληροφορίες για τις αλλαγές που έχουν υλοποιηθεί και τη μηχανογραφική τους απεικόνιση στην ιστοσελίδα του οργανισμού και στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες στην εφαρμογή «Ασφάλιση – Έσοδα Μη Μισθωτών».

Συγκεκριμένα, οι οδηγίες αφορούν τις εξής κατηγορίες ασφαλισμένων: α) αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι έχουν και παράλληλη δραστηριότητα ως μισθωτοί, β) υγειονομικούς που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ), γ) εταίρους και διαχειριστές πολυπρόσωπων ΙΚΕ. Επισημαίνεται ότι όσοι ασφαλισμένοι έχουν χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των εισφορών του έτους 2018, θα πρέπει να το αποπληρώσουν σε πέντε μηνιαίες δόσεις και η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 30 Αυγούστου του 2019. Στις περιπτώσεις που υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο μεγαλύτερο από 50 ευρώ, αυτό μπορεί να συμψηφιστεί με τις επόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Χθες, η διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2018 Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών. Ήδη, τα ειδοποιητήρια εκκαθάρισης έχουν αναρτηθεί στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες με εμπρόθεσμη ημερομηνία καταβολής της 1ης δόσης την 30.8.2019.

Χρονοδιάγραμμα διαχείρισης 

Για τη διαχείριση του αποτελέσματος εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών του 2018, κατά περίπτωση, ισχύουν τα εξής: 

Όταν υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο άνω των 50,01 ευρώ, αυτό το ποσό μπορεί να συμψηφιστεί με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Για την άσκηση του δικαιώματος επιλογής παρέχεται δυνατότητα υποβολής αίτησης -δήλωσης συμψηφισμού έως 30.08.2019, στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ με την ένδειξη: (Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες / Υποχρεώσεις Κοινωνικής Ασφάλισης / Εκκαθάριση έτους 2018). 

Μετά την πάροδο της πιο πάνω προθεσμίας και εφόσον δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση, το ποσό θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων που έχουν δηλώσει αριθμό λογαριασμού (ΙΒΑΝ). 

Προσοχή! Χρεωστικό υπόλοιπο εκκαθάρισης αναζητείται ισόποσα κατανεμημένο σε πέντε (5) μηνιαίες δόσεις, της πρώτης καταβαλλόμενης έως 30.08.2019. Για τη βεβαίωση του χρεωστικού υπολοίπου της εκκαθάρισης στο ΚΕΑΟ και την ενδεχόμενη ρύθμισή του σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4611/2019 θα ακολουθήσουν νεότερες οδηγίες του ΕΦΚΑ. 

Έξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες από φονικό μπουρίνι στη Χαλκιδική. Έρευνες για αγνοούμενο ψαρά (βίντεο, φωτογραφίες)

Σφοδρή κακοκαιρία με έξι νεκρούς (ανάμεσά τους ένα δίχρονο αγοράκι) και περίπου 700τραυματίες στη Χαλκιδική. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική. Χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές – στην περιοχή μεταβαίνει με εντολή του Πρωθυπουργού κυβερνητικό κλιμάκιο. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να κρατήσουν έως τις 6 το πρωί. Μετά τον καύσωνα και τους 42 βαθμούς άρχισαν οι βροχές και καταιγίδες στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα ενώ πέφτει η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα.

Στους έξι ανήλθαν οι νεκροί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τις προηγούμενες ώρες τη Χαλκιδική, ενώ όπως έγινε γνωστό μεταξύ των νεκρών είναι και ένα ανήλικο αγόρι. Όπως επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική, πρόκειται για 8χρονο παιδί από τη Ρουμανία, που βρισκόταν στην ταβέρνα στα Νέα Πλάγια όπου έπεσε το στέγαστρο, καταπλακώνοντας θαμώνες του καταστήματος. Εκεί τραυματίστηκε επίσης θανάσιμα μια 54χρονη, επίσης από τη Ρουμανία, Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί από την Πυροσβεστική εάν τα δύο θύματα είχαν συγγένεια.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν επίσης τη ζωή σε ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη και το όχημά τους φαίνεται να ανατράπηκε από τους σφοδρούς ανέμους. Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι 18 ετών, είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Φορτώνουν σε τεχνικούς υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων τις ευθύνες για όλες τις κακοδαιμονίες χρόνων και χρόνων


ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΑΤΤΙΚΗΣ
Λ. Συγγρού 80-88, ΤΚ:11741 Αθήνα
https:// syllogospatt.wordpress.com
τηλ. προέδρου: 6932442294
τηλ. γραμματέα: 6972820724


Αθήνα 8- 7 -2019
Αρ. Πρωτ.: 162
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΕΡΓΩΝ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΙΟΥΛΗ 2019, από ώρα 11.00 – λήξη ωραρίου
Συγκέντρωση στις 11.30 πμ έξω από το κτίριο 9 της πρώην Σχολής Ευελπίδων
Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας, αλλά και την αγανάκτησή μας για την ποινική ευθύνη που φορτώνεται σε συναδέλφους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, για τις πλημμύρες του 2017 στη Μάνδρα.
Φορτώνουν σε τεχνικούς υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων τις ευθύνες για όλες τις κακοδαιμονίες χρόνων και χρόνων, για τα αποτελέσματα των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και όλων των Τοπικών Αρχών (Νομαρχιών, Περιφερειαρχών, Δήμων).
Καλούν συναδέλφους μας να απολογηθούν ως κατηγορούμενοι στην ανακρίτρια του 7ου Τακτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Αθηνών, στις 11 και 12 Ιούλη 2019.
Οι ευθύνες για τους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας στην Δυτική Αττική, οι ευθύνες για τις καταστραμμένες περιουσίες δεν μπορεί ούτε να κρύβονται ούτε να μεταβιβάζονται, γιατί απορρέουν από προδιαγεγραμμένα εγκλήματα.
Χρόνια τώρα κυβερνήσεις, Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές υποτιμούν τα μέτρα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και «φορτώνουν» όλα τα δεινά στα λεγόμενα «ακραία» καιρικά και γεωλογικά φαινόμενα. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι έτσι και θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και υλικές ζημιές.
Ως Σύλλογος έχουμε καταθέσει αιτήματα και έχουμε στηρίξει αναφορές και διαμαρτυρίες συναδέλφων μας – τεχνικών υπαλλήλων για την τραγική υποστελέχωση που υπάρχει στις Τεχνικές υπηρεσίες, για τον τεράστιο όγκο δουλειάς που έχουν να υλοποιήσουν, για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας από τον ελλειπή εξοπλισμό, την απαρχαιωμένη νομοθεσία κλπ.
Ελάχιστοι υπάλληλοι σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα καλούνται να εκτελέσουν μια πληθώρα αρμοδιοτήτων, που αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες και ολοκληρωμένα. Τι να προλάβουν;

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του ΤΕΕ για τις εκλογές του 2016



Συναδέλφισες –οι,

Το Δ.Σ. του ΣΕΤΕΕ εξάντλησε κάθε καλόπιστη προσέγγιση από τη μεριά των εργαζομένων ώστε να καταβληθούν αυτά που οφείλει το ΤΕΕ στους εργαζόμενους για τις εκλογές του 2016.

Προθεσμίες επί προθεσμιών που μας ζητήθηκαν από το ΤΕΕ, για να καταβάλλει τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους παρήλθαν άπρακτες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΤΕΕ

Όλοι στην Αθήνα και στα Περιφερειακά Τμήματα στη στάση εργασίας 
την Πέμπτη 11 Ιουλίου από την έναρξη του ωραρίου έως 12 μμ

Συγκέντρωση έξω από στο Κεντρικό ΤΕΕ στις 10 πμ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ 
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΤΟ 2016

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολήθηκαν σε πολυήμερες και επίπονες εργασίες, εκτός ωραρίου και εκτός των υπερεσιακών τους καθηκόντων για τις εκλογές του ΤΕΕ το 2016, παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 3 χρόνια.

Επανειλημμένες συναντήσεις του Δ.Σ. του ΣΕΤΕΕ με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Στασινό, δεν έφεραν αποτέλεσμα ενώ οι δεσμεύσεις του για την πληρωμή των δεδουλευμένων δεν υλοποιήθηκαν.

Αυτό συνιστά, πέρα από τα άλλα, και απαξίωση του συλλογικού οργάνου των εργαζομένων.

Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι καλούμαστε και πάλι να εργαστούμε το ίδιο σκληρά για τις ερχόμενες εκλογές του ΤΕΕ το Φθινόπωρο του 2019. Ήδη εργαζόμενοι στο ΤΕΕ δέχονται πιέσεις, εντολές, ή υποσχέσεις ακόμη και από εξϋπηρεσιακούς παράγοντες να κάνουν την ίδια δουλειά όπως στις εκλογές του ΤΕΕ το 2016 για την οποία όμως δεν έχουν πληρωθεί.

Απευθυνόμαστε στη Διοικούσα του ΤΕΕ, στις Παρατάξεις του ΤΕΕ που πήραν μέρος στις εκλογές του 2016 ή θα κατέβουν στις προσεχείς εκλογές, στα μέλη της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και στους Προέδρους των Περιφερειακών Τμημάτων και τους ζητάμε να πάρουν θέση στο ζήτημα των απλήρωτων εργαζόμενων. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εργαζόμενους και Διοίκηση όταν θεμελιώδεις αρχές του Εργατικού Δικαίου δεν υφίστανται.

Μέχρι να λυθεί το ζήτημα της πληρωμής των δεδουλευμένων το Δ.Σ. του ΣΕΤΕΕ αποφασίζει:

Να καλέσει τους εργαζόμενους σε αποχή από κάθε εργασία που αφορά στις εκλογές (επισκευή υπολογιστών, ψηφιακή υποστήριξη, διεκπεραίωση Προμηθειών, εργασία σε αποθήκες, διαλογή ψηφοδελτίων στις αποθήκες, έλεγχος μητρώου κλπ) είτε ζητηθεί εντός είτε περισσότερο εκτός ωραρίου.

Να καταγγείλει κάθε υπηρεσιακό ή εξωϋπηρεσιακό όργανο ή παράγοντα που θα προσπαθήσει με πιέσεις, εντολές, ή υποσχέσεις να αναγκάσει τους εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι να δουλέψουν για τις εκλογές. Να καταγγείλει τις «διαρροές» για ανάθεση της εργασίας σε ιδιώτες σε περίπτωση άρνησης των απλήρωτων εργαζόμενων του ΤΕΕ.

Να καλέσει τους εργαζόμενους σε προειδοποιητική στάση εργασίας στο Κεντρικό ΤΕΕ και την Περιφέρεια την Πέμπτη 11 Ιουλίου από την αρχή του ωραρίου έως και τις 12μμ με συγκέντρωση των συναδέλφων της Αθήνας στην είσοδο του ΤΕΕ στις 10 πμ.

Να παρέμβει στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ την Τρίτη 2 Ιουλίου, για να ενημερώσει για το ζήτημα.

Να καλέσει τις Παρατάξεις του ΤΕΕ τους Συλλόγους και τα σωματεία των Μηχανικών την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, την ΕΜΔΥΔΑΣ την ΠΟΣΕΥΠΕΧΩΔΕ να πάρουν θέση πάνω στο θέμα.

συναδελφικά

Για το Δ.Σ. του ΣΕΤΕΕ

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στο ΤΕΕ
Αβραμίδης Κώστας

Η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζόμενων στο ΤΕΕ
Μαρία Πέτρου


Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 10-7-2019
Αρ. Πρωτ. :

Προς: Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
Κοιν. : 1. Σύλλογο Εργαζομένων ΤΕΕ
2. ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Θέμα : Καθυστέρηση καταβολής δεδουλεμένων εργαζομένων ΤΕΕ

Συνάδελφε Πρόεδρε και μέλη της ΔΕ ΤΕΕ
Ως Ομοσπονδία γίναμε αποδέκτες από το Σύλλογο Εργαζομένων ΤΕΕ επιστολής για την καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων για τις εκλογές του ΤΕΕ 2016 στους υπαλλήλους του ΤΕΕ. Λαμβάνοντας υπόψη τη διαχρονικά καλή συνεργασίας μεταξύ ΤΕΕ και ΕΜΔΥΔΑΣ, την αποδεδειγμένη ευαισθησία που έχετε για τα θέματα των εργαζομένων αλλά και ενόψει των επερχόμενων εκλογών του ΤΕΕ σας καλούμε να βοηθήσετε για την καλύτερη δυνατή επίλυση του δίκαιου αιτήματος των εργαζομένων του Επιμελητηρίου.

Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Υπογραφηκε η ΚΥΑ, το καζίνο Πάρνηθας κατεβαίνει στο Μαρούσι



Είναι οριστικό! Υπογραφηκε η ΚΥΑ, το καζίνο Πάρνηθας κατεβαίνει στο Μαρούσι

Στο παρά πέντε της εκλογικής αναμέτρησης, η απερχόμενη κυβέρνηση ενέκρινε τους όρους της επένδυσης για τη μεταφορά του καζίνο της Πάρνηθας στο Μαρούσι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι όροι αυτοί καθορίζουν την ελάχιστη αξία της επένδυσης, η οποία βαρύνει κυρίως τους ιδιώτες μετόχους της επιχείρησης «Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας» (ΕΚΠ).

Οι τελευταίοι, ανάλογα με την υπεραξία που θα αποκομίσουν, μέρος των απαιτούμενων κεφαλαίων της επένδυσης θα το εισφέρουν σε μετρητά και μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια θα αναζητηθούν μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου της ΕΚΠ.

Τα εισφερόμενα κεφάλαια σε μετρητά από τους ιδιώτες μετόχους θα καθοριστούν από το ύψος της υπεραξίας που θα αποκομίσουν.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των (τέως) υπουργών Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου, η υπεραξία θα εκτιμηθεί μέσω δύο ανεξάρτητων εκτιμητών, τους οποίους θα προσλάβει η Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Το κόστος ωστόσο των δύο συμβάσεων θα βαρύνει την ΕΚΠ.

Ο πρώτος εκτιμητής θα αποτιμήσει την αξία της επιχείρησης στο Μαρούσι και στην Πάρνηθα και ο δεύτερος την (αναπόσβεστη) αξία των ακινήτων που βρίσκονται στην Πάρνηθα.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: ΚΥΑ για τη Νομική Κάλυψη Τεχνικών Υπαλλήλων Υπ. Υποδομών και Μεταφορών σε περίπτωση διώξεων σε βάρους τους

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 8/7/2019
Αρ. Πρωτ. : 7852
Προς: Α’ βάθμιες Ενώσεις (για ενημέρωση των μελών).


Θέμα : Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη Νομική Κάλυψη Τεχνικών Υπαλλήλων Υπ. Υποδομών και Μεταφορών σε περίπτωση διώξων σε βάρος τους.

Συνάδελφοι/σες
Ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε το επισυναπτόμενο ΦΕΚ 2844/Β/5-7-2019 με την Αριθμ. ΔΝΣβ/οικ.54351/ΦΝ Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη Νομική Κάλυψη Τεχνικών Υπαλλήλων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε περίπτωση διώξων σε βάρος τους. Η συγκεκριμένη ΚΥΑ επαναφέρει (αναδρομικά) από την ημερομηνία εφαρμογής του Ν.4412/16 τη Νομική Κάλυψη που προϋπήρχε (Ν.3316/2005) και είχε καταργηθεί. Υπενθυμίζουμε ότι κατόπιν συνεχών παρεμβάσεων της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ με την παρ.3 τoυ άρθρου 57 του ν. 4568/2018 (Α΄178), επανήλθε μεν σε ισχύ, αλλά εκκρεμούσε η επανέκδοση των αντίστοιχων ΚΥΑ ανά Υπουργείο. Η πρώτη αυτή ΚΥΑ πρέπει να αποτελέσει πιλότο για τις αντίστοιχες που πρέπει να εκδοθούν από όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, με επόμενο το Τπ. Εσωτερικών που συγκεντρώνει και την πλειοψηφία των εμπλεκόμενων Τεχνικών Υπαλλήλων.

ΦΕΚ Β΄ 2844/5-7-2019 Νομική Κάλυψη .pdf

Για το απερχόμενο Δ.Σ.

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Έγγραφο Υπ. Εργασίας για τις κρατήσεις στην προσωπική διαφορά

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 5/7/2019
Αρ. Πρωτ. : 7851
Προς: Α’ βάθμιες Ενώσεις (για ενημέρωση των μελών).


Θέμα : Έγγραφο Υπ. Εργασίας για τις κρατήσεις στην προσωπική διαφορά .

Συνάδελφοι/σες
Ενημερώνουμε ότι μας κοινοποιήθηκε η επισυναπτόμενη έγγραφη απάντηση του Υπ. Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης & Κοιν. Αλληλεγγύης σε απάντηση του 7498/2018 εγγράφου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ. Σύμφωνα με αυτό και με βάση τις αναφερόμενες Εγκυκλίους επιλύθηκε και επισήμως το θέμα των συναδέλφων μας Ιδιωτικού Δικαίου (Αορίστου ή Ορισμένου χρόνου) που αμείβονται με τις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου. Συγκεκριμένα από 1/7/2018 και εφεξής δεν διενεργούνται κρατήσεις υπέρ κύριας, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ, παροχής και υγειονομικής περίθαλψης επί της προσωπικής διαφοράς του αρ. 27 παρ. 1 του Ν.4354/15. Υπενθυμίζει τέλος ότι από 1/1/2019 η εισφορά εφάπαξ παροχής όλων των μισθωτών μηχανικών (παλαιών και νέων, μονίμων και ΙΔΑΧ ή ΙΔΟΧ) προς τον Κλάδο εφάπαξ παροχών του πρώην ΕΤΑΑ ανέρχεται σε ποσοστό 4% επί του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού, όπως εκάστοτε ισχύει.

Για το απερχόμενο Δ.Σ.

Έγγραφο Υπ. Εργασίας για κρατήσεις στην προσωπική διαφορά. pdf