Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Ταινιόδρομος Κράκαρη: Θλίψη για ένα από τα τελευταία βιομηχανικά μνημεία του Πειραιά




20.07.2019, 10:44
Ταινιόδρομος Κράκαρη: Θλίψη για ένα από τα τελευταία βιομηχανικά μνημεία του Πειραιά

Αλεξάνδρα Μούργου *

Ο χθεσινός σεισμός, μεταξύ άλλων, είχε ως θλιβερή συνέπεια την κατάρρευση μεγάλου τμήματος του Ταινιόδρομου Κράκαρη, μεσοπολεμικής κατασκευής, που αποτελεί - εδώ και περίπου έναν αιώνα- ένα από τα χαρακτηριστικότερα τοπόσημα του λιμανιού του Πειραιά και σημαντικότατο μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Κτισμένος στο δυτικό όριο του λιμανιού, σηματοδοτεί την είσοδο σε αυτόν με πλοίο.

Η κατασκευή του λιμενοβραχίονα ήταν ένα από τα πολλά εκσυγχρονιστικά λιμενικά και βιομηχανικά έργα που πραγματοποιήθηκαν από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα.



Όψη εργοστασίου από μώλο Κράκαρη τη δεκαετία του 1930 ΕΜΠ: Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος, 2001, Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων (1909-1993). Παρελθόν και μέλλον ενός ιστορικού βιομηχανικού συγκροτήματος, ΕΜΠ, Αθήνα, σελ. 48

Καταγγελία Radical IT: 5,1 Ρίχτερ ήταν αρκετά για να πέσουν οι μάσκες της εργοδοσίας σε Cosmote e-Value, Vodafone 360 Connect, Teleperformance

19 Ιουλίου 2019



Δε θα τους περάσει! Η τακτική των εταιρειών αυτών είναι γνωστή: να αυξήσουν τα κέρδη τους σε βάρος των εργαζομένων, ακόμα και της υγείας τους αν χρειαστεί. Εμείς από την πλευρά μας τους προειδοποιούμε: να μη διανοηθούν να βάλουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν στα ίδια κτήρια, αν δεν επισκευάσουν πρώτα τα πάντα και δεν γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Μέτρα ασφαλείας παντού! Ασκήσεις σεισμού, μέτρα εκτάκτου ανάγκης, πυροσβεστήρες σε κάθε αίθουσα.

Καταγγελία για την απαράδεκτη στάση της διοίκησης της Cosmote e-Value για τα μέτρα προστασίας

Καταγγέλλουμε τη διοίκηση και τους προϊστάμενους της eValue για την απαράδεκτη στάση τους κατά τη διάρκεια του σεισμού στις 19 Ιουλίου το μεσημέρι, και για τα απαράδεκτα μέτρα ασφαλείας που αποδείχτηκε ότι υπάρχουν στο κτήριο της Δάφνης. 

Εν μέσω του σεισμού και ενώ κυριολεκτικά σείονταν τα πάντα οι προϊστάμενοι φώναζαν “δεν κλείνουμε τις κλήσεις!” ενώ ταυτόχρονα ψευδοροφές υποχωρούσαν και έπεφταν πάνω στα γραφεία των εργαζόμενων, και άνοιγαν ρωγμές στους τοίχους του κτηρίου! Όταν δε οι εργαζόμενοι άρχισαν να κινούνται προς την έξοδο, οι προϊστάμενοι φώναζαν “ποιος σας είπε να βγείτε; δεν έχουμε εντολή εκκένωσης”. Τελικά, η εντολή εκκένωσης ήρθε 15 λεπτά μετά, και ενώ ήδη είχαν συμβεί μετασεισμοί με τους εργαζόμενους εντός του κτηρίου…

Τα εργατικά ατυχήματα δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζουμε, δεν αφορούν μόνο τις βαριές δουλειές! Για μερικά εκατοστά δεν έπεσαν οι ψευδοροφές στα κεφάλια συναδέλφων μας! Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι εργοδότες της eValue το σκέφτονται αν θα έρθουν οι επόμενες βάρδιες να δουλέψουν στο ίδιο κτήριο! Και με τους μετασεισμούς να είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν.

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

ΣτΕ: «Ορθή» η περικοπή 13ου & 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων


Νόμιμη έκρινε η Ολομέλεια του ΣτΕ την περικοπή των δώρων-επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας των δημοσίων υπαλλήλων.
Κατά τους δικαστές ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων που κυμαίνεται από τα 780 ευρώ έως και 1.092 ευρώ, ακόμη και μετά την κατάργηση των τριών επίμαχων επιδομάτων, εξασφαλίζουν «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, τόσο σε σχέση με όσους διαβιούσαν στα όρια της φτώχειας όσο και με όσους απασχολούνταν στον ιδιωτικό τομέα με τον κατώτατο βασικό μισθό και ημερομίσθιο» (!!!) ενώ η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού ήταν αναγκαία (!!!) σύμφωνα με τα δημοσιονομικά δεδομένα.
Ειδικότερα η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου με μια σειρά αποφάσεων της (1307-1316/2019) έκρινε μεταξύ άλλων κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν 2 αντιπρόεδροι και 4 συμβούλοι Επικρατείας), ότι η κατάργηση των τριών επιδομάτων, «τεκμηριώνεται επαρκώς»! 
Έτσι οι σύμβουλοι Επικρατείας «έκλεισαν οριστικά την πόρτα» στους δημοσίους υπαλλήλους ως προς τη χορήγηση 13ου και 14ου μισθός, αφήνοντας στην άκρη τις αποφάσεις του Μισθοδικείου και ειδικά τις τελευταίες για τις μισθολογικές ωριμάνσεις και τα χρονοεπιδόματα των δικαστών και εισαγγελέων, όπως έλεγαν δικηγόροι, οι οποίοι κάνουν λόγο, με νόημα, για δύο μέτρα και δύο σταθμά. 
Από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά πλειοψηφία και αφού αντικαταστάθηκαν εισηγητές και τακτικά μέλη της σύνθεσης του δικαστηρίου με αναπληρωματικά μέλη (με δικαίωμα ψήφου), αναστράφηκαν κατά 180 μοίρες οι θετικές για τους δημοσίους υπαλλήλους αποφάσεις της επταμελούς σύνθεσης του ΣΤ΄ Τμήματος του ΣτΕ, που είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των τριών επιδομάτων-δώρων, που έγιναν με το νόμο 4093/2012. Υπενθυμίζεται ότι το ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ είχε κρίνει ότι η κατάργηση των δώρων-επιδομάτων αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.
Συγκεκριμένα η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητές οι σύμβουλοι Επικρατείας, Ελένη Παπαδημητρίου και Ιωάννης Σπερελάκης (αρχικά εισηγήτρια ήταν η Κωνσταντίνα Φιλοπούλου) με μια σειρά αποφάσεων της (1307-1316/2019) έκρινε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν 2 αντιπρόεδροι και 4 σύμβουλοι Επικρατείας), μεταξύ των άλλων, ότι η κατάργηση των τριών επιδομάτων, «τεκμηριώνεται επαρκώς» και δεν παρίσταται απρόσφορο μέτρο, και μάλιστα προδήλως, για «την επίτευξη των επιδιωκόμενων σκοπών, ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν ήταν αναγκαίο, δεδομένου ότι με αυτό το μέτρο, το οποίο εφαρμόζεται γενικά σε όλους τους μισθωτούς του δημόσιου τομέα, γίνεται προσπάθεια εξοικονόμησης και περιορισμού των διογκωμένων δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, η οποία υπαγορεύεται από επιταγές της Ε.Ε. για μείωση του υπερβολικού δημοσίου ελλείμματος».

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Ελληνικό: Το ΣτΕ έδωσε «πράσινο φως» για τους ουρανοξύστες



Δόθηκε το «πράσινο φως» από το ΣτΕ για τους ουρανοξύστες στο Ελληνικό.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ενέκρινε σήμερα οριστικά την επένδυση στο Ελληνικό Αττικής και ειδικότερα για τα έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν στο λεγόμενο μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, ύψους 6 δισ. ευρώ

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με δύο αποφάσεις της (1305 και 1306/2019) απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης περίπου 550 κατοίκων της περιοχής του Ελληνικού (Κάτω και Άνω Ελληνικό, Άγιος Κοσμάς, Αργυρούπολη και όμοροι δήμοι), όπως και νομικά πρόσωπα (Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, Οικολογική Συνεργασία, Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση WWF Ελλάς, Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης). Όλοι ζητούσαν να ακυρωθεί το από 28.2.2018 Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά, συνολικής εκτάσεως 6.008.076 τ.μ. Με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα είχαν εγκριθεί οι κατευθύνσεις και οι όροι για την προστασία του περιβάλλοντος και όροι για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, επικυρώθηκαν δε οι οριογραμμές των διαρρεόντων την περιοχή ρεμάτων.

Με τις αιτήσεις ακύρωσης ζητούσαν, μεταξύ των άλλων, να ακυρωθεί του επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα κατά το σκέλος εκείνο που προβλέπει την τοποθέτηση 6 υψηλών κτιρίων (ουρανοξύστες), ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, μέγιστου ύψους 200 μέτρων, που γίνονται αντιληπτά ως τοπόσημα (landmarks).

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Χρήστο Ντουχάνη απέρριψαν τις αιτήσεις ακυρώσεως.

Το ΣτΕ, ερμηνεύοντας τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις έκρινε, αφενός ότι ο αριθμός των 6 ειδικών κτιρίων είναι εύλογος προκειμένου αυτά να επιτελέσουν την αρχιτεκτονική τους λειτουργία ως τοποσήμων και, αφετέρου, ότι από τις συνοδευτικές του σχεδίου αρχιτεκτονικές μελέτες θα εξαρτηθεί αν θα εξαντληθεί το μέγιστο προβλεπόμενο ύψος των 200 μ.

Ακόμη, κρίθηκε ότι καμία από τις νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες κυρώθηκε η Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Φλωρεντίας για το τοπίο, και το άρθρο 22 του ν. 4277/2014 (νόμος για το ΡΣΑ), δεν υπάγει στην αρμοδιότητα της αρχαιολογικής αρχής την έγκριση χωρικού σχεδίου για λόγους προστασίας του τοπίου.

Σενάρια για «σπάσιμο» του ΕΦΚΑ στα τρία


Ολική επαναφορά Ν3986/2011 με ανά τριετία αύξηση εισφορών;

Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό δρομολογεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει προβλήματα κληρονομημένα από το παρελθόν, αλλά και νέα ζητήματα που προκύπτουν καθημερινά, προβλήματα για τα οποία και η ΝΔ είναι συνυπεύθυνη, με την προσήλωσή της και την ψήφιση μνημονίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γ. Βρούτσης και Ν. Μηταράκης επεξεργάζονται το σενάριο διαχωρισμού Ταμείων εντός του ΕΦΚΑ, αλλά και εκείνο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών σε ορίζοντα τετραετίας.

Εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη των επίμαχων ρυθμίσεων του νόμου 4387/2016 (Ν. Κατρούγκαλου), οι επιτελείς της οδού Σταδίου μελετούν τη δυνατότητα διαχωρισμού εντός του ΕΦΚΑ των Ταμείων των μισθωτών, των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ένα τέτοιο πιθανό «σπάσιμο» του ΕΦΚΑ, θα άνοιγε τον δρόμο για την επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων για επαγγελματίες και αγρότες και την επιλογή χαμηλού ή υψηλότερου ασφαλίστρου από τους ίδιους τους ασφαλισμένους.

Παράλληλα σχεδιάζεται η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζομένους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από το 2020

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Πώς οι ιθαγενείς πέτυχαν μια νίκη ορόσημο, προστατεύοντας τον Αμαζόνιο από τις εξορύξεις πετρελαίου



Η φυλή των Γαοράνι του Ισημερινού πέτυχε μια ιστορική δικαστική νίκη για τη προστασία των σπιτιών τους - και του πλανήτη - από την καταστροφή.


Δημοσιεύτηκε στο Open democracy και μεταφράστηκε συλλογικά από μέλη της πλατφόρμας των 1101.



Στις 16 Μαΐου, εκατοντάδες αυτόχθονες ταξίδεψαν από διάφορες Αμαζόνιες περιοχές του Ισημερινού στην πρωτεύουσα Κίτο, για να απαιτήσουν την τήρηση της ιστορικής δικαστικής απόφασης της 26ης Απριλίου, στην οποία η φυλή Γαοράνι του Ισημερινού υπερασπίστηκε επιτυχώς 2 εκατομμύρια στρέμματα τροπικού δάσους των αυτόχθονων κοινοτήτων του Αμαζονίου από τις εξορύξεις πετρελαίου.

Μετά από δύο εβδομάδες διαβουλεύσεων, η απόφαση ορόσημο, που έλαβε μια ομάδα τριών δικαστών του περιφερειακού δικαστηρίου της Παστάζα, διέκοψε άμεσα και επ’ αόριστον τα σχέδια για τον πλειστηριασμό 180 χιλιάδων εκταρίων γης της φυλής Γαοράνι σε πετρελαϊκές εταιρείες, καταφέροντας ένα μεγάλο πλήγμα και στην κυβέρνηση του Ισημερινού. 

Η απόφασή αυτή παρέχει προστασία σε μια έκταση μεγαλύτερη από εκείνη που είχε αρχικά δημοπρατηθεί. Σύμφωνα με την Amazon Frontlines, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοήθησε στην υπόθεση των Γαοράνι, «Η ετυμηγορία διακόπτει επίσης τον υπό διαβούλευση πλειστηριασμό 16 “οικοπέδων” πετρελαίου, που εκτείνονται σε μια περιοχή 7 εκατομμυρίων εκταρίων αυτόχθονης γης, προσφέροντας ένα ανεκτίμητο δεδικασμένο για άλλους γηγενείς πληθυσμούς σε όλο τον Αμαζόνιο του Ισημερινού».

Στις 16 Μαΐου, μέσω μιας κινητοποίησης στο Κίτο, ομάδες ιθαγενών αποδοκίμασαν τις δηλώσεις της κυβέρνησης μετά τη δικαστική απόφαση. «Ελπίζουμε ότι κατά την έφεση η απόφαση μπορεί να αναστραφεί», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας και Μη-Ανανεώσιμων Φυσικών Πόρων, Κάρλος Πέρες. Αδιαφορώντας πλήρως για την αυτονομία και τα δικαιώματα των ιθαγενών πρόσθεσε : «Δεν είναι δυνατόν αποφάσεις με εθνικό αντίκτυπο, να λαμβάνονται σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, όπως στην περίπτωση των υδρογονανθράκων και των εξορύξεων». Με την απόφασή τους, οι δικαστές παρέμειναν πιστοί στα πρότυπα του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Ισημερινού και της διεθνούς νομοθεσίας. Οι αποφάσεις που αφορούν την γη των ιθαγενών δεν δύνανται να λαμβάνονται μονομερώς από την κεντρική κυβέρνηση.


Ειδικότερα, η απόφαση ακυρώνει τη διαδικασία που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του Ισημερινού με τους Γαοράνι το 2012, η οποία, σύμφωνα με τους δικαστές, παραβίαζε το δικαίωμα των Γαοράνι σε μια ελεύθερη και εμπεριστατωμένη διαβούλευση καθώς και στην αυτοδιάθεσή τους. Η απόφαση όριζε δηλαδή ότι η διαβούλευση έγινε κακή τη πίστη και απέτυχε να ενημερώσει ορθά τους Γαοράνι για τους κινδύνους και τις επιπτώσεις των σχεδίων της κυβέρνησης για τον πλειστηριασμό της γης τους, αγνοώντας παράλληλα την κουλτούρα των Γαοράνι και τις παραδοσιακές μεθόδους λήψης αποφάσεων της φυλής.

Στις 13 Μαρτίου, οι Γαοράνι εκλήθησαν σε μια εσπευσμένη ακρόαση στην επαρχιακή πρωτεύουσα του Πούγιο, για να υπερασπιστούν τη θέση τους. Σύμφωνα με τη συνήγορο της κοινότητας, Λίνα Μαρία Εσπινόζα, το δικαστήριο έκανε λόγο για «μεροληπτικές πρακτικές του κράτους του Ισημερινού, και ανικανότητα ή έλλειψη ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για τα δικαιώματα και τα έθιμα λαών και πολιτισμών χιλιετιών, που προσπαθούν να προστατέψουν τις περιοχές τους και τα συνταγματικά τους δικαιώματα».

«Τα οστά των προγόνων μας είναι θαμμένα κάτω από αυτήν την γη», είπαν οι Γαοράνι σε μια δήλωση στο Amazon Frontlines. «Ελάφια, αγριογούρουνα και ιαγουάροι ακόμα περιφερονται ελεύθερα σε αυτήν την γη. Η μνήμη μας, η γλώσσα μας και τα τραγούδια μας γεννιούνται από το δάσος, και θα διασφαλίσουμε τη συνέχειά τους από γενιά σε γενιά». Ένα σημαντικό σημείο της απόφασης είναι ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις γης προστατεύονται από το σύνταγμα του Ισημερινού, το οποίο ορίζει τα «αναφαίρετα και αδιαίρετα» δικαιώματα των αυτόχθονων λαών «στην πατρογονική τους γη και στην ελεύθερη επιδίκαση διαμαχιών για αυτή». 

Οι δικαστές αποφάσισαν πως η κυβέρνηση του Ισημερινού οφείλει να επαναλάβει την ελεύθερη, προηγούμενη και ενημερωμένη διαβούλευση, ακολουθώντας τα πρότυπα του διεθνούς δικαίου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Ισημερινού. Επιπλέον, το Υπουργείο Ενέργειας και Μη-Ανανεώσιμων Φυσικών Πόρων και το Υπουργείου Περιβάλλοντος πρέπει να εκπαιδεύσουν επαρκώς κυβερνητικούς αξιωματούχους σχετικά με το δικαίωμα της ελεύθερης, προηγούμενης και ενημερωμένης διαβούλευσης, αλλά και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης πριν τους αναθέσουν υποθέσεις. 

“Η κυβέρνηση προσπάθησε να πουλήσει τη γη μας στις εταιρείες πετρελαίου χωρίς την έγκριση μας,” είπε ο Νεμόντε Νενκίμο, πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου των Γαοράνι του Εκουαδόρ-Παστάζα (Pastaza CONCONAWEP), ένας πολιτικός οργανισμός των Γαοράνι και ενάγων στην μήνυση. “Εμείς αποφασίζουμε τι θα γίνει με τη γη μας. Ποτέ δε θα πουλήσουμε το τροπικό δάσος στις πετρελαϊκές εταιρείες.Τα εξορυκτικά συμφέροντα της κυβέρνησης δεν έχουν μεγαλύτερη αξία από τα δικαιώματα μας, τα δάση και τις ζωές μας.”

Η μήνυση κατατέθηκε μαζί με τον Διαμεσολαβητή του Ισημερινού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατά του Υπουργείου Ενέργειας και Μη-Ανανεώσιμων Φυσικών Πόρων, της Γραμματείας Υδρογονανθράκων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την Amazon Frontlines,

η αγωγή υποστηρίζει ότι τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των Γαοράνι “παραβιάστηκαν μέσω μιας καταχρηστικής διαδικασίας διαβούλευσης, που προηγήθηκε μιας δημοπρασίας πετρελαίου, η οποία θα προσέφερε τη γη των Γαοράνι στην επαρχία Παστάτσα στην πλειοδότρια εταιρεία.”

Η δημοπρασία της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους, περιελάμβανε 16 νέες παραχωρήσεις πετρελαίου, που καλύπτουν πάνω από επτά εκατομμύρια στρέμματα πρωτογενούς, χωρίς υποδομές (π.χ. δρόμοι), Αμαζόνιου δάσους κατά μήκος του νοτιοανατολικού Ισημερινού. Μια ανατολική επαρχία ζούγκλας, η Παστάζα, της οποίας το ομώνυμο ποτάμι είναι ένας από τους χίλιους περίπου παραπόταμους που τροφοδοτούν τον επιβλητικό Αμαζόνιο, περιλαμβάνει μερικές από τις πιο πλούσιες σε βιοποικιλότητα περιοχές του κόσμου. 

Ο εκπρόσωπος των Γαοράνι, Οσβάντο Νενκίμο, δήλωσε, ότι ενώ η απόφαση αποτελεί “ένα νομικό προηγούμενο για τα δικαιώματα των αυτόχθονων”, “η μάχη μόλις τώρα ξεκίνησε.” Πρόσθεσε πως “η κυβέρνηση θα ασκήσει έφεση επειδή ακόμη θέλουν το πετρέλαιο κάτω από τη γη μας.” Όντως, μια μέρα μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε ακριβώς αυτό. Σε μια δήλωση, το Υπουργείο Ενέργειας και Μη-Ανανεώσιμων Φυσικών Πόρων είπε ότι “θα ασκήσει έφεση στην απόφαση, καθώς, παρά την παρουσίαση εγγράφων και βίντεο και τη τήρηση της διαδικασίας σύμφωνα με τα πρότυπα, αυτά δεν λήφθηκαν υπόψη από το δικαστήριο.”

“Η επερχόμενη έφεση είναι κρίσιμη για τους Γαοράνι, αλλά και για τους αυτόχθονες λαούς σε όλη τη χώρα, που αγωνίζονται για να προστατέψουν εκατομμύρια στρέμματα πατρογονικής, αυτόχθονης, δασικής γης,” δήλωσε ο Μπράιαν Πάρκερ, δικηγόρος με το Amazon Frontlines, στο Ινστιτούτο Ανεξάρτητων Μέσων. “Στέκονται ενωμένοι δίπλα στους Γαοράνι επειδή τα δικαιώματα των αυτόχθονων λαών παραβιάζονται συστηματικά από την κυβέρνηση του Ισημερινού προς όφελος του πετρελαίου, των εξορύξεων και των υδροηλεκτρικών έργων σε όλη τη χώρα.”

Στις 21 Μαΐου, όμως, ο πρόεδρος, Λένιν Μορένο, εξέδωσε ένα καινούριο διάταγμα, παραχωρώντας δύο οικόπεδα αυτόχθονης γης στην εταιρεία Yasuni National Park Area, χωρίς να συμβουλευτεί τις αυτόχθονες κοινότητες και πιθανότατα ξεκινώντας ακόμη μία νομική διαμάχη.



Παραχωρήσεις εναντίον Συνταγματικών Δικαιωμάτων



Οι παραχωρήσεις αυτές καλύπτουν τις περιοχές που βρίσκονται στην κυριότητα των εθνών Σούαρ, Ακουάρ, Κιχγουά, Γαοράνι, Σιγουίαρ, Αντόα και Σαπάρα, με ένα κομμάτι να βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσα στην περιοχή των Γαοράνι. Η συμμαχία αυτόχθονων κοινοτήτων προειδοποιεί, ότι, αν παραχωρηθούν στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, θα απειληθούν τόσο η υγεία και οι ζωές των κοινοτήτων που ζουν στην περιοχή, όσο και η σπάνια βιοποικιλότητα και το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής. Αλλά ανεξάρτητα από τις περιβαλλοντικές και κοινωνικοπολιτισμικές απειλές, οι ενάγοντες υποστήριξαν επιτυχώς ότι οι παραχωρήσεις καταπατούν τα συνταγματικά τους δικαιώματα. 

Το πετρέλαιο και οι άλλες εξαγωγικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να αποτελέσουν από μόνα τους μια συνταγματική πρόκληση. Το 2008, ο Ισημερινός έγινε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τα δικαιώματα της φύσης στο Σύνταγμά του, το οποίο αναθεωρήθηκε για να αναγνωριστεί ότι η φύση σε όλες τις έμβιες μορφές της “έχει το δικαίωμα να υπάρχει, να επιμένει,να διατηρεί και να αναγεννά τους ζωτικούς κύκλους, τις δομές, τις λειτουργίες και τις διαδικασίες στην εξέλιξη.”



Βιομηχανική Ανάπτυξη εναντίον Αυτόχθονων Λαών



Ο Ισημερινός είναι ένας από τους μικρότερους παραγωγούς πετρελαίου στον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC). Μόνο η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ισημερινή Γουινέα και η Γκαμπόν αντλούν ακόμα λιγότερο. Αλλά αυτό δεν έχει εμποδίσει τη χώρα από το να συνάψει μεγάλες συμφωνίες με κράτη πεινασμένα για πετρέλαιο. Το 2009, ένα χρόνο μετά τη χρεοκοπία της χώρας – έχοντας συσωρεύσει ένα χρέος 3 δισεκατομμυρίων δολλαρίων – ο τότε πρόεδρος, Ραφαέλ Κορέα, έκανε μια συμφωνία με τη Κίνα για παραχώρηση πετρελαίου έναντι μετρητών. Σε αντάλλαγμα για την πώληση του αργού πετρελαίου της χώρας στην κρατική Petrochina, η Κίνα παρείχε στον Ισημερινό δάνειο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. 

Τώρα η χώρα ψάχνει να προσελκύσει επενδύσεις συνολικού ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων για την τόνωση της παραγωγής πετρελαίου, την οποία η κυβέρνηση εκτιμά ως κρίσιμη για την βελτίωση της οικονομίας. “Ήρθε η ώρα για τον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει,” είπε ο πρόεδρος Μορένο το 2018 σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα, υποστηρίζοντας ότι συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στις υποδομές, στο πετρέλαιο, στην ενέργεια, στις εξορύξεις και στους τομείς τηλεπικοινωνίας θα μπορούσαν να αποφέρουν 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις μέχρι το 2021.

Η μήνυση των Γαοράνι προέκυψε από την αθέτηση της υπόσχεσης του κράτους. Το Δεκέμβριο του 2017, μετά από δύο εβδομάδες πορεία διαμαρτυρίας 200 μιλίωναπό τη ζούγκλα του Αμαζονίου στην πρωτεύουσα Κίτο, οι αυτόχθονες ακτιβιστές απαίτησαν ένα τέλος στη δραστηριότητα της εξαγωγικής βιομηχανίας στις περιοχές τους. Η κυβέρνηση του Μορένο δεσμεύτηκε στο Συντονιστικό των Ιθαγενών Εθνοτήτων (CONAIE), τον μεγαλύτερο οργανισμό αυτοχθόνων στον Ισημερινό, να σταματήσει νέες πετρελαϊκές και εξορυκτικές παραχωρήσεις σε περιοχές όπου δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση με τα τοπικά έθνη αυτόχθονων. Όμως, όπως ισχυρίστηκε η αγωγή, οι Γαοράνι δεν είχαν ενημερωθεί σωστά.

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

ΕΜΔΥΔΑΣ/ΚΜ: Ανακοίνωση για τις τραγικές απώλειες και τις καταστροφές στη Χαλκιδική




Το ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζει τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας (10/7/2019), στην Χαλκιδική.

Δυστυχώς κάθε τραγικό συμβάν αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες κράτους και κυβερνήσεων και ανοίγει συζητήσεις για θέματα αντιμετώπισης των έκτακτων καιρικών φαινομένων, αυθαίρετων κατασκευών, ελέγχων, διευθέτησης ρεμάτων, πολεοδομικής Νομοθεσίας, κατασκευής υποδομών κ.λπ.

Επίσης πιστεύουμε ότι η κλιματική αλλαγή επιβάλει, πλέον, την προσαρμογή των δεδομένων σε όλους τους τομείς για να σταματήσουμε να θρηνούμε, θύματα.

Χωρίς να υποβαθμίζουμε την ισχύ των καιρικών φαινομένων, με μια πρώτη εκτίμηση, θεωρούμε ότι οι βασικότεροι παράγοντες που είναι «συνεργοί» στο τραγικό συμβάν είναι τα χρόνια προβλήματα που σχετίζονται με την υποστελέχωση των υπηρεσιών, τη δαιδαλώδη και συνεχώς τροποποιούμενη νομοθεσία, την υποβάθμιση του ρόλου του μηχανικού, την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων διαφορετικών φορέων, τη δυνατότητα παραγραφής προστίμων πολεοδομικών παραβάσεων, τις συγχωνεύσεις και διασπάσεις υπηρεσιών χωρίς κανένα κριτήριο (που έχουν οδηγήσει την χώρα και την δημόσια διοίκηση σε χαώδη κατάσταση), την ανεξέλεγκτη χορήγηση αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα (χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο) κ.ά.

Ευθύνες υπάρχουν κυρίως στην έλλειψη ενημέρωσης / εκπαίδευσης των πολιτών σε θέματα ασφαλείας των κατασκευών, προστασίας από φυσικές καταστροφές και της περιβαλλοντικής κρίσης που διανύουμε, στις εγκληματικές ανθρώπινες παρεμβάσεις στην φύση και στις διοικήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίες λειτουργούν τις περισσότερες φορές, έτσι ώστε να έχουν το λιγότερο πολιτικό κόστος και με «ανταποδοτικό» χαρακτήρα.

Κύριος στόχος πρέπει να είναι, η αυτοματοποίηση μεθόδων ώστε να υπάρχει επαρκής έλεγχος και πρόληψη εκ μέρους του Δημόσιου Τομέα. Αναγκαία είναι η επίτευξη ομοιογένειας και ο εκσυγχρονισμός όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων, όλου του δημόσιου τομέα ο οποίος αυτή την στιγμή υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα τις ατελείωτες καθυστερήσεις, την δίκαια αγανάκτηση των πολιτών και τελικά την μη παραγωγή έργου προς κοινωνικό όφελος.

Επίσης, επιβάλλεται η έντονη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α & Β βαθμού) όσο αφορά στην πρόληψη, έλεγχο και ενέργειες σε θέματα Πολιτικής Προστασίας αλλά και ελέγχου αυθαίρετης δόμησης και εν γένει εφαρμογή της νομοθεσίας σε όλο το δομημένο περιβάλλον, κάτι που προϋποθέτει ενισχυμένες δημόσιες υπηρεσίες.

Καλούμε την πολιτεία να μεριμνήσει άμεσα, ώστε να γίνει αποκατάσταση όλων των ζημιών και να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

Επίσης, ζητάμε την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών, με Μηχανικούς και την παροχή κατάλληλων εργαλείων ώστε να υπάρχει επαρκής έλεγχος και πρόληψη εκ μέρους του Δημόσιου Τομέα.

Για το Δ.Σ.

Η πλειοψηφούσα

  1. Κριστίνα Ηλέκτρα Μακνέα

Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

ΝΔ- ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ βάφτισαν "Εθνικό" καύσιμο τις εισαγωγές ρεύματος!



Πασοκ - ΝΔ - Σύριζα έκαναν όλοι μαζί ΤΟ θαύμα: "εθνικό" καύσιμο οι εισαγωγές ρεύματος!
Στις αρχές του μήνα είδαμε τα στοιχεία παραγωγής ηλεκτρισμού του Απριλίου και του 1ου 4μήνου 2019. Ο φετινός Απρίλης είχε ελάχιστα νερά στα υδροηλεκτρικά, μόνο 176GWh και 4%, έναντι 627GWh και 17% την προηγούμενη χρονιά, αποδεικνύοντας άλλη μια φορά πως η αξιοπιστία των ΑΠΕ είναι εντελώς συζητήσιμη. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τα Φ/Β, η "παραγωγή στο δίκτυο" τον Απρίλη 2019 ήταν 455GWh, αλλά ένα χρόνο νωρίτερα ήταν 492GWh, 8% περισσότερο.

Κι έπειτα, ήλθε ο Μάιος 2019. Το τελευταίο Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ είναιεντελώς αποκαλυπτικό του τεράστιου μπάχαλου που έχουν προκαλέσει Πασοκ - ΝΔ - Σύριζα, όλοι μαζί από κοινού, στην ηλεκτροπαραγωγή και στην οικονομία και φαίνεται χαρακτηριστικά στο πιο πάνω διάγραμμα: νέο "εθνικό" καύσιμο, με 26% και 1.014GWh οι εισαγωγές έτοιμου ρεύματος, στη 2η θέση το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο με 24% και 946GWh, ενώ είμαστε χρεοκοπημένοι κατορθώσαμε να εισάγουμε πλέον το 50% του ηλεκτρισμού μας! Κι αυτοί που προκάλεσαν ΤΟ μπάχαλο, όχι μόνο ζητούν ξανά στις 7 Ιουλίου την ψήφο μας, αλλά δεν ντρέπονται και να λένε πως μετά απ' αυτούς είναι το χάος! Όταν αυτοί είναι ΤΟ χάος! 

Φυσικά η εξέλιξη αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία, αποτελεί μέρος προδιαγεγραμμένου σχεδίου που εξελίσσεται εδώ και πολλά χρόνια και υπηρετείται πιστά κι απ' τα τρία κόμματα που μας κυβέρνησαν και είτε μας χρεοκόπησαν είτε διαχειρίζονται τη χρεοκοπία: