Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Το Εξοικονομώ σας εύχεται .. "Καλό Πάσχα"


Ξηλώνουν το νόμο Κατρούγκαλου για τον ΕΦΚΑ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε παράνομη την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και την εισφορά του 26,95%.

Θυμίζουμε ότι τις ληστρικές αυξήσεις του Ν.3986/11 το ΣτΕ τις είχε βγάλει συνταγματικές.
http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2015/03/blog-post_19.html



Βόμβα μεγατόνων θα τραντάξει συθέμελα τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας να κρίνει αντισυνταγματικές «ζωτικές» διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ξηλώνοντας ουσιαστικά τον νόμο Κατρούγκαλου.

Στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ την προηγούμενη Παρασκευή, παραμονή του Λαζάρου, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα οι σύμβουλοι με ψήφους 17 υπέρ, 8 κατά δικαίωσαν του κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματική:

-την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματικών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόρο) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

-τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος)

Η δημοσιοποίηση της απόφασης αναμένεται ότι θα ταρακουνήσει τα θεμέλια του ΕΦΚΑ, αφού ο φορέας έχει στηθεί με βάση ενιαίους κανόνες ασφάλισης και συνταξιοδότησης για όλους τους κλάδους των ασφαλισμένων.

Αν ακυρωθεί η ένταξη μερίδας ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, ουσιαστικά ξηλώνονται όλο το νομοθέτημα και η αρχιτεκτονική του συστήματος.

Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

16ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ | 4 ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ: Νερό, Στρατιωτικοποίηση - Πόλεμο, Εμπορική Συμφωνία MERCOSUR, Δημοκρατία στη Βραζιλία

16ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ | 4 ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ: Νερό, Στρατιωτικοποίηση - Πόλεμο, Εμπορική Συμφωνία MERCOSUR, Δημοκρατία στη Βραζιλία | 12-17 Μαρτίου 2018 στη Βραζιλία


16ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ 12-17 Μαρτίου 2018 στη Βραζιλία

4 ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ, ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙhΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ε.Ε. ΚΑΙ MERCOSUR, ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Συνέχεια της ενημέρωσης από τους ΦΙΛΟΥΣ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greeceγια τη διεξαγωγή του 16ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ με θέμα«Αντίσταση είναι να δημιουργείς - Αντίσταση είναι να μετασχηματίζεις» που πραγματοποιήθηκε στο Σαλβαδόρ της Μπαχία στη Βραζιλία από τις 12 μέχρι τις 17 Μαρτίου 2018 παρουσιάζουμε τα 4 ψηφίσματα που εγκρίθηκαν.

Διακήρυξη του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ 2018 των εκπροσώπων των κοινοβουλίων και πολιτικών δυνάμεων 21/03/18.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ
Ως μέλη των κοινοβουλίων και εκπρόσωποι προοδευτικών και διεθνιστικών δυνάμεων από όλο τον κόσμο που συναντηθήκαμε στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ και που βρισκόμαστε μέσα στους αγώνες για το δικαίωμα στο καθαρό νερό και ενάντια στην εμπορευματοποίηση του, επαναλαμβάνουμε ότι το ανθρώπινο δικαίωμα σε καθαρό νερό είναι απαραίτητο για μία ειρηνική και αξιοπρεπή διαβίωση. Είναι προϋπόθεση για την εκπλήρωση άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ενωμένοι σε μία κοινή αντιμετώπιση του νερού, θεωρούμε ότι:
1. Το νερό είναι κοινό αγαθό των ζώντων οργανισμών και η προσβασιμότητα είναι θεμελιώδες και αναπαλλοτρίωτο ανθρώπινο δικαίωμα. Το νερό ανήκει στους ζώντες οργανισμούς και η διαχείρισή του γίνεται από τις κοινότητες, τους λαούς και την ανθρωπότητα, οπότε δεν πρόκειται για εμπόρευμα.
2. Η διαχείριση και ο έλεγχος του νερού πρέπει να ανήκει στη δημόσια, κοινωνική και συμμετοχική σφαίρα και να μην βασίζεται στο κέρδος.
3. Η αλληλεγγύη πρέπει να διασφαλιστεί για τις παρούσες και μέλλουσες γενιές καθώς και ανάμεσα στις ηπείρους, τις χώρες, τις περιοχές, τις κοινότητες και τους λαούς.

Απορρίπτουμε:

Πασχαλιάτικο Δώρο της Κυβέρνησης....ενεργειακό χαράτσι

Πασχαλιάτικο Δώρο της Κυβέρνησης....ενεργειακό χαράτσι (ήταν που θα καταργούσε τα παλιά, έφερε και νέα)

Με νέα διεκπεραίωση γραφειοκρατικής και φορομπηχτικής εργασίας απειλούμαστε όσοι έχουμε απομείνει στο επάγγελμα. Η Κυβέρνηση επιβάλει νέο παράβολο- ενεργειακό χαράτσι από 5€ ως 30€ για έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού.

Πρωτοτυπία του παραβόλου αυτού είναι πως ενώ επιβαρύνει τον υπόχρεο ιδιοκτήτη(όπως τονίζει η ανακοίνωση), αυτό εκδίδεται μεσώ του buildicert, δηλαδή μέσω του συστήματος που χειρίζεται ο μηχανικός-ενεργειακός επιθεωρητής και όχι όπως όλα τα υπόλοιπα παράβολα, τα οποία εκδίδονται μέσω taxisnet. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως θα πρέπει υποχρεωτικά να δαπανήσουμε επιπλέον εργατοώρες ως "εισπράκτορες" του δημοσίου για την έκδοση του παραβόλου. 

Είναι σχεδόν σίγουρο πως εφόσον ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία, εκτός του επιπλέον χρόνου ο μηχανικός θα αναγκαστεί επιβαρυνθεί και το κόστος του παραβόλου. Κάτι τέτοιο άλλωστε υποκινεί η όλη διαδικασία, η οποία αποτελεί χυδαία μεθόδευση της Κυβέρνησης έκθεσης των μηχανικών, για να αποφύγει τις αντιδράσεις των πολιτών.

Κύριοι της κυβέρνησης θα ήταν πιο συνεπές να λέγατε πως το ετήσιο παράβολο ανανέωσης εγγραφής ενεργειακού επιθεωρητή αντικαθίσταται (και όχι καταργείται) από το νέο παράβολο ανά ενεργειακή επιθεώρηση (γιατί έτσι προφανώς βγαίνουν μεγαλύτερα έσοδα για εσάς). 

Φυσικά δεν σας εμποδίζει τίποτα να επανενεργοποιήσετε στο μέλλον το παράβολο ανανέωσης και έτσι να μας έχετε φορτώσει και τα δύο χαράτσια. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση μέσω του buildingcert

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Χαριστική βολή στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας

Ρέμα στην Αττική - φωτ. αρχείου

03.04.2018, 19:47 | Ετικέτες:  Ραφήναδημόσια έργαπεριφέρειεςποτάμια
Σε μια διαδικασία-παρωδία, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, που συνεδρίασε σήμερα, προχώρησε στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, που αφορά τον εγκιβωτισμό 15 χιλιομέτρων του μεγαλύτερου φυσικού και λειτουργικού ρέματος της Αττικής.
Η απόφαση λήφθηκε δίχως να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία, παρά μόνο με την ανακοίνωση ότι η πλειοψηφούσα παράταξη εγκρίνει τη μελέτη, ενώ αγνοήθηκε το αίτημα τόσο των παρατάξεων της μειοψηφίας όσο και των πολιτών που κινητοποιούνται για τη σωτηρία των ρεμάτων να δοθεί αναβολή, προκειμένου να λάβουν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τις μελέτες στις οποίες βασίζεται το προτεινόμενο έργο, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα, έπειτα από άρνηση του υπουργείου να τις παράσχει.
Όπως είχαν προειδοποιήσει 14 περιβαλλοντικοί-τοπικοί φορείς/κινήσεις, η έγκριση της ΜΠΕ ισοδυναμεί με την τσιμεντοποίηση του ρέματος, γεγονός που αυξάνει τον πλημμυρικό κίνδυνο, ενώ διαπράττει ένα οικολογικό έγκλημα, όχι μόνο εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

ΑΝΤΙΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ, ΑΝΤΙΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΞΠΡΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΡΑΣΕ Η ΜΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΓΚΙΒΩΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

Διαδικασίες και χρονικό

Με απαξίωση της πολιτικής βαρύτητας του Περιφερειακού Συμβουλίου και του καθενός ξεχωριστά συμβούλου αλλά και των φορέων, συλλογικοτήτων, συμβούλων, πολιτών και επιστημόνων της Ραφήνας και των γύρω περιοχών έγινε σήμερα3/4 ( Μ. Τρίτη!) η συζήτηση για τη ΜΠΕ των έργων οριοθέτησης και διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Ενώ και από εμένα, ως περιφερειακή σύμβουλο και από τον Νίκο Αδαμόπουλο και από δύο φορείς «ΡΟΗ-Πολίτες υπέρ των ρεμάτων» και «Κίνηση για την προστασία και ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας» είχε ζητηθεί αναβολή εγγράφωςκαι κατά την έναρξη, κάτι που στη συνέχεια ζητήθηκε από το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας, εξαιτίας των σοβαρότατων ελλείψεων και ασαφειών που υπήρχαν στην εισήγηση, με «συνοπτικές» διαδικασίες ο Πρόεδρος του Περιφερειακού ξεκίνησε τη διαδικασία της συζήτησης θέτοντας το θέμα της αναβολής μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σημείο δε σοβαρό (και εδώ φαίνεται ο αντιδημοκρατικός χαρακτήρας του Καλλικρατικού πλαισίου) ότι αν γινόταν καταμέτρηση επί των παρόντων στη μεν διαδικασία της ψήφισης για αναβολή οι ψήφοι υπέρ της αναβολής ήταν περισσότεροι στην δε ψηφοφορία της εισήγησης τα αποτελέσματα ήταν οριακά. Είναι και μόνο από αυτό φανερή η επιθυμία της Περιφερειακής αρχής να περάσει άρον άρον το θέμα, χωρίς ουσιαστικά κανένα σοβαρό και τεκμηριωμένο διάλογο.

Παραθέτω την τοποθέτησή μου

Το "μεγάλο σχέδιο" του υπερταμείου

Το Στρατηγικό Σχέδιο 2018- 2022, για την αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας-ΕΕΣΥΠ (υπερταμείο).

Το Σχέδιο αυτό, όπως αναφέρεται από το υπουργείο Οικονομικών που είναι ο μοναδικός μέτοχος, αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης του βασικού στόχου που έθεσε το Δημόσιο: Να συγκεντρωθούν κάτω από μία ενιαία στέγη, να αποτυπωθούν με πληρότητα και διαφάνεια, και να αξιοποιηθούν με συντονισμένο τρόπο, τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία που περιλήφθηκαν στο χαρτοφυλάκιο του υπερταμείου.

Σύμφωνα με το υπουργείο:

*Όσον αφορά στις Δημόσιες Επιχειρήσεις, η ΕΕΣΥΠ, καλείται να διαδραματίσει έναν διττό ρόλο, αφενός να αποτελέσει θεματοφύλακα της ορθής διακυβέρνησής τους, κατοχυρώνοντας σύγχρονες και διαφανείς διαδικασίες για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής τους λογοδοσίας, αφετέρου να σχεδιάσει, σε συνεργασία με τις διοικήσεις τους, τον βέλτιστο τρόπο εκπλήρωσης του ειδικού σκοπού της καθεμίας, να βρει συνέργειες μεταξύ τους και να παράξει αξία μέσα από αυτές, καθώς και να διασφαλίσει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

-Όσον αφορά στη δημόσια ακίνητη περιουσία, στόχος είναι να αποτυπωθεί με ακρίβεια, λαμβάνοντας υπόψη την παράλληλη προσπάθεια καταγραφής της από άλλους φορείς, όπως το Κτηματολόγιο, να αξιοποιηθεί με οργανωμένο τρόπο σεβόμενο το περιβάλλον και τις ανάγκες της κοινωνίας, και να ενταχθεί στον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό.

-Όσον αφορά στο ΤΑΙΠΕΔ, πέρα από την προσπάθεια ενίσχυσης των διαδικασιών διαφάνειας και λογοδοσίας, στόχος είναι να ενταχθεί η εφαρμογή του Επιχειρησιακού του Σχεδίου σε μια ευρύτερη λογική συνολικής αξιοποίησης ευκαιριών και δυνατοτήτων που προκύπτουν από τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΕΕΣΥΠ.

-Τέλος, σημαντική το επόμενο διάστημα θα είναι η συμβολή του ΤΧΣ στην ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, με στόχο την αποκατάσταση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται επίσης, ότι οι επιδιώξεις του σχεδίου είναι οι εξής:

1. Έσοδα/επαύξηση οικονομικής αξίας: Παραγωγή εσόδων για αποπληρωμή μέρους του χρέους και πραγματοποίηση επενδύσεων, διαμόρφωση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καλύτερη διαχείριση πόρων και επιδοτήσεων όπου απαιτείται κ.ά.

2. Επαύξηση της δημόσιας αξίας: Η εισαγωγή της έννοιας της δημόσιας αξίας στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΕΕΣΥΠ είναι πολύ σημαντική καθώς μέσω αυτής επιδιώκεται η διασφάλιση της κοινωνικής ανταποδοτικότητας, η διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η βελτιστοποίηση διαδικασιών και διαχείρισης πόρων και εντέλει η προώθηση επενδύσεων βιώσιμης ανάπτυξης.

Παράταση για τα αναδρομικά Β εξαμήνου 2012 από τον ΕΦΚΑ

Την παράταση μέχρι τις 30/4/2018 της προθεσμίας καταβολής των αναδρομικών ασφαλιστικών εισφορών Β' εξαμήνου του 2012, για τους ασφαλισμένους στον Τομέα Μηχανικών του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, αποφάσισε η διοίκηση του ΕΦΚΑ στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ. 

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη προθεσμία έληγε κανονικά στις 30 Μαρτίου 2018 και λόγω ειδικής τραπεζικής αργίας η πληρωμή είχε μεταφερθεί μέχρι και τις 3/4/2018.

Σημειώνεται ότι αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για τις λεπτομέρειες της παράτασης.

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους, ασφαλισμένους στον Τομέα Μηχανικών του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, ότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ, την παράταση της προθεσμίας καταβολής των αναδρομικών ασφαλιστικών εισφορών Β εξαμήνου του 2012 μέχρι 30/4/2018. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη προθεσμία έληγε κανονικά στις 30 Μαρτίου 2018 και λόγω ειδικής τραπεζικής αργίας η πληρωμή είχε μεταφερθεί μέχρι και τις 3/4/2018.

Η απόφαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ ελήφθη μόλις χθες και αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για τις λεπτομέρειες της παράτασης.

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

«Ανάπτυξη» των καλωδίων; Μάλιστα, αλλά ποιοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό;



Δεκαοκτώ χρόνια από την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι λίγα! Κι’ όμως συνεχίζουμε να μην αντιλαμβανόμαστε ότι οι κανόνες στον τομέα της ηλεκτροδότησης έχουν αλλάξει ριζικά. Οι επενδύσεις που αναγγέλλονται με τυμπανοκρουσίες σήμερα, στρώνουν το δρόμογια νέες αυξήσεις της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας αύριο και βασικός τους στόχος δεν είναι πλέον η εξυπηρέτηση των αναγκών των καταναλωτών, αλλά της «αγοράς», της «επιχειρηματικότητας» και της «ανάπτυξης» των κερδών των επενδυτών.


Χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιας επένδυσης είναι η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων. Ένα από τα έργα που έχει προγραμματίσει και έχει αρχίσει την υλοποίηση του ο ΑΔΜΗΕ1 , ο οποίος είναι ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση του δικτύου Υψηλής και Υπερυψηλής Τάσης, του λεγόμενου «Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ)».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αυτού φθάνει τα 245 εκατομμύρια ευρώ. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η Α’ φάση του, η οποία εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό στις 19.3.2018 και περιλαμβάνει τη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο, καθώς και με τα νησιά Πάρο, Μύκονο και Τήνο. Βασικός δε κορμός του είναι το καλώδιο υψηλής τάσης, μήκους 105 χιλιομέτρων που συνδέει πλέον τη Σύρο στο ηπειρωτικό σύστημα, μέσω του υποσταθμού που κατασκευάστηκε στο Λαύριο.

Το έργο αυτό διαφημίζεται εδώ και χρόνια ότι θα φέρει μεγάλο όφελος στους καταναλωτές με τη δραστική μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ λόγω της εξοικονόμησης δαπανών από το κλείσιμο των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής των νησιών που λειτουργούν με πετρέλαιο. Αυτό όμως που μέχρι τώρα δεν έχει ειπωθεί επισήμως και αρχίζει να εμφανίζεται σε δημοσιεύματα της τελευταίας εβδομάδας, είναι ότι το κόστος του έργου θα το πληρώσουν οι καταναλωτές και ότι όχι μόνο δεν θα δούμε μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά θα έχουμε και πρόσθετη επιβάρυνση, καθώς όποια ελάφρυνση προκύψει από τη μείωση των ΥΚΩ, θα υπερκαλυφθεί από την αύξηση της χρέωσης του ΑΔΜΗΕ, η οποία αναμένεται ακόμη και να διπλασιαστεί από το 2019 (2).

Ξανά στο εδώλιο για τα 28 ακίνητα του Δημοσίου


Ως συνεργοί σε απιστία παραπέμπονται εκ νέου σε δίκη ενώπιον του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων, έξι μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, που είχαν γνωμοδοτήσει στον τρόπο αξιοποίησης 28 ακινήτων του Δημοσίου την περίοδο 2013-2014, σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Με το βούλευμά του, το Συμβούλιο Εφετών δείχνει για δεύτερη φορά, καθώς έχει προηγηθεί άλλο ένα βούλευμα που αναιρέθηκε από τον 'Αρειο Πάγο, εδώλιο στους έξι εμπειρογνώμονες που είχαν γνωμοδοτήσει για την πώληση και επαναμίσθωση των 28 επίμαχων ακινήτων, διαδικασία η οποία, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, αποδείχθηκε "μη επωφελής" για το Δημόσιο.

Ωστόσο με το νέο βούλευμα, οι έξι τεχνοκράτες, εκ των οποίων οι τρεις είναι αλλοδαποί, παραπέμπονται για απλή συνέργεια σε απιστία, αντί της απιστίας που είχε αποφανθεί υπό άλλη σύνθεση, το Συμβούλιο με το προηγούμενο βούλευμα.

Οι εφέτες αυτήν την φορά, προχώρησαν σε μεταβολή της κατηγορίας από απιστία σε απλή συνέργεια σε απιστία, καθώς δέχονται ότι η απόφαση για την αξιοποίηση των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, ανήκε αποκλειστικά και μόνο στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου. Δέχονται παράλληλα, ότι οι έξι κατηγορούμενοι είναι συνεργοί των αρμοδίων του Ταμείου, καθώς συναίνεσαν αποφαινόμενοι ότι οι επίμαχες συμβάσεις ήταν επωφελείς.

Να σημειωθεί ότι με τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, τα μέλη της διοίκησής του έχουν ακαταδίωκτο για πράξεις ή παραλείψεις τους, που έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου κι έχουν περάσει από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και έτσι δεν έχουν καμία ποινική ή αστική ευθύνη. Για τον λόγο αυτό δεν διώκονται για το αδίκημα της απιστίας οι θεωρούμενοι ως υπαίτιοι, πλην όμως με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται να δικαστούν οι εμπειρογνώμονες ως φερόμενοι συνεργοί τους.

Λίγο πριν την απόφαση της διαιτησίας, η Eldorado ομολογεί την παραβίαση της Σύμβασης #skouries

Με την «Τεχνική Έκθεση Σκουριών» της Eldorado Gold που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, μόνο στο εξωτερικό, η εταιρεία ομολογεί ευθέως οτι εφαρμόσιμη μελέτη μεταλλουργίας δεν υπάρχει και ότι εγκαταλείπει την παραγωγή καθαρών μετάλλων στην Ελλάδα που είναι συμβατική της υποχρέωση. Η έκθεση έχει ημερομηνία 1/1 αλλά η εταιρεία περίμενε για να την ανακοινώσει στις 29/3, ελάχιστες μέρες πριν την ανακοίνωση της διαιτητικής απόφασης που κατά πάσα πιθανότητα έχει ήδη ληφθεί. Η επιλογή της ημερομηνίας ήταν, κατά την άποψή μας, δόλια από την πλευρά της εταιρείας, με στόχο να μην μπορεί η ξεκάθαρη ομολογία παραβίασης της σύμβασης να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο ενώπιον του διαιτητικού δικαστηρίου. Επειδή η διαιτητική απόφαση θα είναι μη-εφέσιμη, θεωρουμε οτι το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει την ολιγοήμερη επιμήκυνση της διαδικασίας της διαιτησίας προκειμένου η επίσημη αυτή ανακοίνωση της Eldorado Gold να τεθεί υπ’οψιν του δικαστηρίου.Ακολουθεί η ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ με θέμα: “Η Eldorado Gold ομολογεί ευθέως την παραβίαση της Σύμβασης” που στείλαμε σήμερα στον Υπουργό κ. Σταθάκη. Σε μορφή pdf εδώ.

Κύριε Υπουργέ,

Την Πέμπτη 29 Μαρτίου, η Eldorado Gold κατέθεσε στις χρηματιστηριακές αρχές Τορόντο και Νέας Υόρκης την αναθεωρημένη “Τεχνική Έκθεση Σκουριών” που είχε από καιρό προαναγγελθεί. Η Τεχνική Έκθεση βρίσκεται πλέον αναρτημένη στον ιστότοπο της εταιρείας, προσβάσιμη από τον καθένα:


Η Εldorado Gold, μητρική εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός, τροποποιεί μονομερώς ριζικά το περιβαλλοντικά και τεχνικά αδειοδοτημένο υποέργο Σκουριών, σε όλα σχεδόν τα επιμέρους έργα του: σχεδιασμό εξόρυξης, χρονοδιαγράμματα, εργοστάσιο εμπλουτισμού, μέθοδο και χώρο απόθεσης τελμάτων εμπλουτισμού. Δεν θα αναφερθούμε επί του παρόντος εκτενώς στις τροποποιήσεις αυτές. Θα αναφέρουμε μόνον οτι από την κατάθεση εκ μέρους της Ελληνικός Χρυσός τροποποίησης του Προσαρτήματος 3 “Τεχνική Μελέτη Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Εξορυκτικών Αποβλήτων Υποέργου Σκουριών”, ήδη διαφαίνεται οτι η εταιρεία επιδιώκει να αποφύγει την απαιτούμενη από την κείμενη νομοθεσία περιβαλλοντική αδειοδότηση του νέου σχεδιασμού. Και ασφαλώς θα επανέλθουμε.

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

«Χρειαζόμαστε τη ριζοσπαστι­κοποίηση της Αριστεράς»

Σαμίρ Αμίν, οικονομολόγος - συγγραφέας

Σαμίρ Αμίν, οικονομολόγος - συγγραφέας

Ο Αμίν, στο νέο του βιβλίο «Modern Imperialism, Monopoly Finance Capital, and Marx’s Law of Value», «ξαναδιαβάζει» τον Μαρξ και επαναθεμελιώνει την ανάγκη για μελέτη βασικών αναλύσεων του Γερμανού φιλοσόφου. Μιλά στην «Εφ.Συν.» για την Ευρώπη, τη Σοσιαλδημοκρατία, την Αριστερά και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
• Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ, ενός ανθρώπου που συνέβαλε αποφασιστικά στην κατανόηση της νεωτερικότητας, των αντιφάσεων του καπιταλισμού αλλά και της σημασίας της ανθρώπινης δράσης στην προσπάθεια για κοινωνική αλλαγή. Τι πρέπει να κρατήσουμε απ’ αυτόν σήμερα;
Χρειαζόμαστε τον Μαρξ περισσότερο από ποτέ. Αυτό που έκανε, δεν ήταν ότι έγραψε για τον 19ο αιώνα, έναν περασμένο αιώνα, αλλά έδωσε τη μοναδική εξήγηση για το τι είναι ο καπιταλισμός, για το ποια είναι η ουσία του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Και ακόμα περισσότερο, είδε όχι μόνο την οικονομική πλευρά του προβλήματος, αλλά και την κοινωνικοπολιτική πλευρά της καπιταλιστικής κοινωνίας.
Στον βαθμό που ζούμε σ’ αυτήν την καπιταλιστική κοινωνία, πρέπει να την κατανοήσουμε, όποια και αν είναι η βαθμίδα ανάπτυξής της. Φυσικά, η καπιταλιστική κοινωνία σήμερα είναι πολύ διαφορετική από εκείνην του 19ου αιώνα, όταν έγραφε ο Μαρξ. Αυτό όμως είναι δευτερεύουσας σημασίας, διότι η ουσία του καπιταλισμού είχε ήδη κατανοηθεί από τον Μαρξ.
Και αυτή η ουσία συνεχίζεται για όσο ζούμε σ’ αυτή την κοινωνία. Αυτό είναι κάτι πολύ βασικό. Ο Μαρξ το κατάλαβε από πολύ νέος. Μπορείς να βρεις τις ρίζες του μαρξισμού –από τότε που έγινε μαρξισμός– ήδη από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, 170 χρόνια πριν, το 1848. Τότε ήταν μόλις 30 ετών. Εάν διαβάσετε σήμερα το Μανιφέστο, θα βρείτε προτάσεις οι οποίες ισχύουν περισσότερο σήμερα παρά τότε.
• Ήταν μια επαναστατική εποχή…
Εκείνη την εποχή, το 1848, ο καπιταλισμός στην τελική του μορφή είχε κυριαρχήσει σ’ ένα πολύ μικρό μέρος της Ευρώπης, όπως η Αγγλία, η Γαλλία, το Βέλγιο και σ’ ένα μικρό τμήμα της Δυτικής Γερμανίας. Σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη το καπιταλιστικό σύστημα δεν είχε κυριαρχήσει πραγματικά. Ούτε καν σαν οικονομικό σύστημα και πολύ λιγότερο ως κοινωνικοπολιτικό σύστημα.
Και όμως, ο Μαρξ κατανόησε ότι αυτό το κοινωνικό πλαίσιο πρόκειται να κατακτήσει σύντομα όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Κανένας άλλος δεν το αντιλήφθηκε αυτό εκείνη την εποχή. Όλοι νόμιζαν ότι θα υπάρχει για πολύ καιρό αυτό που ονομάστηκε φεουδαρχισμός. Ο Μαρξ ήταν ο μόνος που κατάλαβε ότι αυτό το σύστημα θα αναπτυχθεί πολύ γρήγορα.
Μετά, στο μείζον έργο του, «Το Κεφάλαιο», και κυρίως στους τόμους 1 και 2, αναλύει την ουσία του καπιταλισμού σαν έναν τρόπο παραγωγής και σαν κοινωνία. Δεν μας παρουσιάζει την ιστορία τού πώς εμφανίστηκε αυτό το σύστημα, αλλά πηγαίνει κατευθείαν στην ουσία. Και η ουσία είναι η ανακάλυψη από τον Μαρξ της θεωρίας της αξίας της εργασίας. Ότι η εργασία μετατρέπεται σε ένα εμπόρευμα. Ότι η εργατική δύναμη είναι ένα εμπόρευμα που πουλιέται. Γίνεται το μείζον πλαίσιο της εργασίας – όχι το μοναδικό, αλλά το μείζον.

Η καταστροφή είχε φωτογένεια αλλά ποιος θυμάται τη Μάνδρα 4 μήνες μετά;

«Καλησπέρα. Πιστεύω πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να δει ο κόσμος τι ακριβώς έχει γίνει στη Μάνδρα μετά τη φονική πλημμύρα. Πέρασαν 4 μήνες και πρέπει να δει ο κόσμος την πόλη-φάντασμα και το πού πήγαν τα χρήματα που διέθεσαν εταιρείες, ποδοσφαιρικές ομάδες και απλοί πολίτες. Τι θα λέγατε να έρθετε μία βόλτα από εδώ που θα σας μείνει πραγματικά αξέχαστη; Θα δείτε τι έχουν φτιάξει και τι δεν έχουν φτιάξει που θα έπρεπε να είχαν φτιάξει! Είμαι έτοιμος να τα ανεβάσω στο ίντερνετ».



Φωτογραφίες: Τζένη Τσιροπούλου

Λίγες μέρες αφού λάβαμε αυτό το email από έναν κάτοικο της Μάνδρας, αντικρύζαμε εκ νέου την πόλη που στις 15 Νοεμβρίου 2017 μια φονική πλημμύρα έπνιξε 24 ανθρώπους. «Κίνδυνος χωρίς ανθρωπογενή παρέμβαση δεν υπάρχει» όμως, όπως μας επιβεβαίωνε τότε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παπανικολάου. Και η Μάνδρα ήταν η επιτομή του πλημμυρικού κινδύνου εξαιτίας κυρίως των επιχωματώσεων, ή πιο απλά του μπαζώματος, «στα βόρεια της Μάνδρας, στα παλιά μεταλλεία βωξίτη, ακριβώς εκεί που συσσωρεύθηκε όλη η λάσπη λόγω του μπλοκαρίσματος της φυσικής εκροής».

Η μαρμάρινη επιγραφή «Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας» μας δείχνει την είσοδο. Αυτή τη φορά το μάτι δεν κατακλύζεται από λάσπες, αλλά ένα παραμερισμένο πανό που καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ελευσίνα στα Γραφεία Αντιπεριφέρειας μάς κεντρίζει το ενδιαφέρον: «Παλεύουμε για αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα».

«Και τον επόμενο χειμώνα οι κάτοικοι θα τον περάσουν χωρίς αντιπλημμυρικά»

Δυστυχώς, λίγο αργότερα, ο Δήμος θα μας πει ότι, παρά το ότι έγιναν κάποια βήματα μετά την πλημμύρα, «και τον επόμενο χειμώνα οι κάτοικοι θα τον περάσουν χωρίς αντιπλημμυρικά». 

Τα έργα τα χειρίζεται η Περιφέρεια Αττικής, με τις διαδικασίες τώρα να βρίσκονται στο στάδιο της κήρυξης των απαλλοτριώσεων των κατοικιών που βρίσκονται εκεί όπου πρέπει να γίνουν τα αντιπλημμυρικά. Η πρόβλεψη αυτήν τη στιγμή είναι ότι η δημοπράτηση των έργων θα γίνει μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο και αυτό σημαίνει ότι τον χειμώνα δε θα έχουν ολοκληρωθεί. Ακόμα και για το 2019, τίποτα δεν είναι σίγουρο και το γεγονός ότι τα έργα δεν προχώρησαν γρήγορα όταν το τραύμα ήταν νωπό, προκαλεί μεγάλη απαισιοδοξία.

Οι κάτοικοι δεν ξεχνάνε ότι, σύμφωνα με τα πρακτικά συνεδρίασης του Δήμου Μάνδρας τον Μάιο του 2017, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Σαμπάνης και Μπάμπης Θεοδώρου προειδοποιούσαν τη δήμαρχο, Ιωάννα Κριεκούκη, πως αντί για έργα ανάπλασης πεζοδρομίου στην κεντρική οδό Κοροπούλη θα έπρεπε να προηγηθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς η οδός βρίσκεται πάνω στο ρέμα της Αγίας Αικατερίνης -το ένα από τα δύο ρέματα που έχουν μπαζωθεί και προκλήθηκε έτσι η θανατηφόρα καταστροφή.

Η κ. Κριεκούκη έχει καταγραφεί να απαντάει ότι: «Aν έγινε μία περίπτωση [πλημμύρας] ή αν θα γίνει στα 30 χρόνια, που το απευχόμαστε, άλλη μία, δεν μπορούμε να κάνουμε το δρόμο ρέμα».

Οι Μανδραίοι - όσοι δεν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους γιατί όλο το βιος τους καταστράφηκε - είναι θυμωμένοι, απογοητευμένοι και νιώθουν ότι οι τοπικοί άρχοντες και η πολιτεία τούς περιπαίζουν και αδιαφορούν πλήρως για τις τόσες ζωές της πόλης.


Όταν περνάμε από το νεκροταφείο, το οποίο παραμένει σε άσχημη κατάσταση με μπάζα ατάκτως ερριμμένα και τάφους σπασμένους και ανοιγμένους, οι ντόπιοι λένε με πικρία: «Εδώ δεν δίνουν δεκάρα για τους ζωντανούς, οι νεκροί μας θα τους νοιάξουν;» 

Εκεί που το κράτος είναι ανύπαρκτο, επιχειρηματίες χτίζουν το κοινωνικό τους προφίλ

Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας: κινητοποίηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Διαβάστε σχετικά και εδώ:

Κινηση για την Προστασια & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας



Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας....
Η κιτρινοσουσουράδα και η λεία της, μια προνύμφη εντόμου ...
Ο κύκλος τη Φύσης, ο κύκλος της ζωής .....

Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής...
Ο κύκλος της Αμαρτίας, ο κύκλος των συμφερόντων...

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του, Θ. Σχινά, πρόκειται να συνεδριάσει τη Μεγάλη Τρίτη, 3 Απριλίου 2018 και ώρα 15:30 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, Παπάγου-Χολαργός).

Το τρίτο θέμα αφορά τη γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των έργων διευθέτησης – οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, στα Μεσόγεια Ανατολικής Αττικής.
(Εισηγητής ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Α. Αναγνωστόπουλος)

Τη Μεγάλη Τρίτη το τελευταίο τροπάριο στην ακολουθία είναι αυτό της ευσεβούς και λογίας ποιητρίας του Βυζαντίου, Κασσιανής.

Τη Μεγάλη Τρίτη ξεκινά το τελικό στάδιο για τη σταύρωση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας...

Κύριε, ἡ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις περιπεσοῦσα γυνή,

τὴν σὴν αἰσθομένη θεότητα, μυροφόρου ἀναλαβοῦσα τάξιν,

ὀδυρομένη, μύρα σοι, πρὸ τοῦ ἐνταφιασμοῦ κομίζει.

ζοφώδης τε καὶ ἀσέληνος ἔρως τῆς ἁμαρτίας.

Αντισταθείτε!!!!!
Αντιδράστε!!!!
Εναντιωθείτε στην Ανομία της Εξουσίας!!!!

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Ενάντια στη διάσπαση και την παραταξιοποίηση // Για τα ΕΑΑΚ - τα ανεξάρτητα αριστερά σχήματα των νικηφόρων αγώνων

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ// ΓΙΑ ΤΑ ΕΑΑΚ – ΤΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΙΚΗΦΟΡΩΝ ΑΓΩΝΩΝ



Το κείμενο υπογράφεται από 545 αγωνιστές / αγωνίστριες του φοιτητικού κινήματος και μέλη των ΕΑΑΚ, από 107 φοιτητικούς συλλόγους*, 88 σε ΑΕΙ και 19 σε ΤΕΙ.


Τα τε­λευ­ταία χρό­νια βρι­σκό­μα­στε μπρο­στά σε μία φάση υπο­χώ­ρη­σης του φοι­τη­τι­κού κι­νή­μα­τος και απο­δυ­νά­μω­σης των συλ­λο­γι­κών δια­δι­κα­σιών εντός των σχο­λών. Η ητ­το­πά­θεια, η απο­γο­ή­τευ­ση, η εμπέ­δω­ση ότι δεν υπάρ­χει εναλ­λα­κτι­κή απέ­να­ντι στα μνη­μό­νια, που ενι­σχύ­θη­κε μετά τη νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη προ­σαρ­μο­γή του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, αλλά και η εμπέ­δω­ση πτυ­χών της ανα­διάρ­θρω­σης, αλ­λά­ζουν τον συ­σχε­τι­σμό της δύ­να­μης στα πα­νε­πι­στή­μια. Παρά τους δυ­σμε­νείς όρους, τη φε­τι­νή χρο­νιά δια­μορ­φώ­θη­καν δυ­να­τό­τη­τες κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων. Οι πρώ­τοι γύροι συ­νε­λεύ­σε­ων και οι κι­νη­το­ποι­ή­σεις γύρω από το ζή­τη­μα της ανα­στο­λής δια­νο­μής των συγ­γραμ­μά­των είχαν θε­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα, ενώ φά­νη­κε ότι ο κό­σμος των σχο­λών ανέ­πτυ­ξε προ­βλη­μα­τι­σμούς και μία πρω­τό­λεια διά­θε­ση εμπλο­κής σε συλ­λο­γι­κές πρα­κτι­κές. Τα ΕΑΑΚ θα έπρε­πε να αξιο­ποι­ή­σουν αυτές τις δυ­να­τό­τη­τες, ωστό­σο αυτό δεν συ­νέ­βη.

Μέσα στην ευ­ρύ­τε­ρη συν­θή­κη της υπο­χώ­ρη­σης του κι­νή­μα­τος και της αρι­στε­ράς, τα ΕΑΑΚ βρί­σκο­νται σε βαθιά κρίση πο­λι­τι­κής στρα­τη­γι­κής, γραμ­μής και φυ­σιο­γνω­μί­ας, η οποία διαρ­κώς οξύ­νε­ται από το 2015 και μετά. Τα σχή­μα­τα έχουν απο­μα­κρυν­θεί από μία πο­λι­τι­κή γραμ­μή που θα μπο­ρεί να οι­κο­δο­μεί μα­ζι­κά μπλοκ στους συλ­λό­γους, να διεμ­βο­λί­ζει και να κι­νη­το­ποιεί ευ­ρύ­τε­ρα ακρο­α­τή­ρια, να κα­θι­στά τα ΕΑΑΚ πο­λι­τι­κό νεύρο για τους συλ­λό­γους, αλλά και κε­ντρι­κό πόλο για μία με­τω­πι­κή κα­τεύ­θυν­ση συ­σπεί­ρω­σης δυ­νά­με­ων της ρι­ζο­σπα­στι­κής αρι­στε­ράς στις σχο­λές.

Το φοι­τη­τι­κό κί­νη­μα και τα σχή­μα­τα έχουν ανά­γκη από μία με­θο­δο­λο­γία πα­ρέμ­βα­σης που θα ιε­ραρ­χεί την υπε­ρά­σπι­ση των υλι­κών συμ­φε­ρό­ντων των φοι­τη­τών, θα επα­νει­σά­γει στην κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα των συλ­λό­γων τις ρι­ζο­σπα­στι­κές πρα­κτι­κές και τη σύ­γκρου­ση με τους φο­ρείς της κοι­νω­νι­κής εξου­σί­ας εντός των σχο­λών, αλλά και με τις κα­θε­στω­τι­κές πα­ρα­τά­ξεις. Που θα αφή­νει πίσω την από­συρ­ση σε απο­κλει­στι­κά δευ­τε­ρεύ­ο­ντα ζη­τή­μα­τα και θα επι­χει­ρεί να απο­σπά­σει νίκες μέσα στις σχο­λές.

Βόλος: Mπλόκο στα σκουπίδια της ΑΓΕΤ από πολίτες στην Αγριά. Προσαγωγές μελών της Επιτροπής Αγώνα


Όχι δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο


Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών κατάφεραν να αποκαλύψουν το μέλλον που μας προδιαγράφεται.
Πλοίο από την Πεσκάρα της Ιταλίας μετέφερε και ξεφορτώνει μέχρι και τώρα στο λιμάνι της ΑΓΕΤ περίπου 2000 τόνους σκουπιδιών. Μετά από διαμαρτυρία στην πύλη του λιμανιού της τσιμεντοβιομηχανίας το πρωί της Κυριακής 1 Απριλίου 2018, πολίτες σε ακινητοποιημένο φορτηγό της εταιρείας είδαν το φορτίο το οποίο αποτελούνταν κατά κόρον από δεκάδες τόνους πλαστικών υλικών. Η δυσοσμία τους επίσης αφόρητη. Πρόκειται για σκουπίδια αποτελούμενα κυρίως από πλαστικές συσκευασίες, τα οποία θα καούν στους κλιβάνους της ΑΓΕΤ διαγράφοντας το μέλλον των παιδιών μας ζοφερό και δυσοίωνο.
Μετά την αποκάλυψη, απαίτησαν να διερευνηθεί η νομιμότητα του φορτίου. Κλιμάκιο της Περιφέρειας μετέβει στο σημείο και έλαβε δείγμα από τα σκουπίδια, ενώ ανάλογο δείγμα πήραν και τα μέλη της Επιτροπής.

Τρία μέλη της Επιτροπής προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση μετά το πέρας της διαμαρτυρίας και κρατούνται. Αν οι πολίτες του Βόλου δεν δείξουν την αλληλεγγύη τους και δεν ξεσηκωθούν στην καύση των σκουπιδιών, τότε θα πρέπει να ετοιμαστούν για τις συνέπειες. Καρκίνος, αυτοάνοσα νοσήματα και παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος θα γίνουν συχνότεροι επισκέπτες στην καθημερινότητά μας. Λες και δεν μας έλειπαν.
Δείτε τι καίγεται και μπαίνει στα πνευμόνια μας. Αν συγκλονιστήκατε, ελάτε σήμερα στα δικαστήρια να συμπαρασταθείτε σε αυτούς που το αποκάλυψαν.




Βόλος: Mπλόκο στα σκουπίδια της ΑΓΕΤ από πολίτες στην Αγριά. Προσαγωγές μελών της Επιτροπής Αγώνα
Από Iskra

Mπλόκο στα σκουπίδια της ΑΓΕΤ από πολίτες στην Αγριά – Δειγματοληψία στο φορτίο από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος

Οδηγίες για την υπαγωγή στην ασφάλιση για υγειονομική περίθαλψη και Χορήγηση ασφαλιστικής κάλυψης στους μισθωτούς και μη μισθωτούς ασφαλισμένους του Ε.Φ.Κ.Α. και στους ανέργους

Αριθμ. πρωτ.: Φ. 40021/οικ. 18530/ 1001/2018 Γνωστοποίηση των διατάξεων των άρθρων 22 και 23 του ν. 4529/2018 (A'56) σχετικά με την υπαγωγή στην ασφάλιση για υγειονομική περίθαλψη και Χορήγηση ασφαλιστικής κάλυψης στους μισθωτούς και μη μισθωτούς ασφαλισμένους του Ε.Φ.Κ.Α. και στους ανέργους

(Γνωστοποίηση των διατάξεων των άρθρων 22 και 23 του ν. 4529/2018 (A'56) σχετικά με την υπαγωγή στην ασφάλιση για υγειονομική περίθαλψη και Χορήγηση ασφαλιστικής κάλυψης στους μισθωτούς και μη μισθωτούς ασφαλισμένους του Ε.Φ.Κ.Α. και στους ανέργους)

Κατηγορία: Ασφαλιστικά ΕΦΚΑ

ΑΘΗΝΑ, 30 / 3 / 2018
Αρ. Πρ. Φ. 40021 / οικ.18530 / 1001

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Δ/ΝΣΗ:Σταδίου 29
ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚΑΣ:10110 Αθήνα
ΤΗΛΕΦΩΝΟ:2131516785
ΦΑΞ:2103368166
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :Ελ. Γεωργούντζου
E-MAIL:asfasth@ypakp.gr

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ 

ΘΕΜΑ: Γνωστοποίηση των διατάξεων των άρθρων 22 και 23 του ν. 4529/2018 (A'56) σχετικά με την υπαγωγή στην ασφάλιση για υγειονομική περίθαλψη και Χορήγηση ασφαλιστικής κάλυψης στους μισθωτούς και μη μισθωτούς ασφαλισμένους του Ε.Φ.Κ.Α. και στους ανέργους.

Σχετ: Το αρ.Φ. 40021 / οικ. 11259 / 571/2018 (ΑΔΑ: 7ΑΞΠ465ΘΙΩ-7Β4) έγγραφό μας

Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού εγγράφου μας σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 56 τ. Α' δημοσιεύθηκε ο νόμος 4529/2018, με τίτλο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/104/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Νοεμβρίου 2014, σχετικά με ορισμένους κανόνες που διέπουν τις αγωγές αποζημίωσης βάσει του εθνικού δικαίου για παραβάσεις των διατάξεων του δικαίου ανταγωνισμού των κρατών -μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες διατάξεις», όπου με το άρθρο 22 καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπαγωγής στην ασφάλιση για υγειονομική περίθαλψη και με το άρθρο 23 καθορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας για υγειονομική περίθαλψη των ενταχθέντων στον Ε.Φ.Κ.Α. κλάδων, τομέων και λογαριασμών υγείας.

Ειδικότερα:

Α. Άρθρο 22

1. Με τις διατάξεις του άρθρου 22:

- καθορίζονται τα πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α. για παροχές υγειονομικής περίθαλψης και προσδιορίζονται ενιαία τα πρόσωπα που θεωρούνται μέλη οικογενείας των άμεσα ασφαλισμένων και των συνταξιούχων λόγω αναπηρίας ή γήρατος ή των δικαιούχων εξωιδρυματικού επιδόματος,

- αναδιατυπώνονται οι διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 48 του ν.3996/2011 (Α'170) και

- αναμορφώνεται η ισχύουσα νομοθεσία ώστε να ασφαλίζονται και τα άγαμα τέκνα που σπουδάζουν σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Κέντρα/Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης ή στο «Μεταλυκειακό έτος- τάξη μαθητείας», τα ανάδοχα τέκνα, τα τέκνα με αναπηρία άνω του 67% που εργάζονται ή απασχολούνται είτε για βιοποριστικούς λόγους είτε για λόγους εργασιοθεραπείας ή απασχολησιοθεραπείας, καθώς και τα εκτός γάμου εγγόνια, εφόσον ο γονέας δεν ασφαλίζεται από ίδιο δικαίωμα.

Συγκεκριμένα, στον Κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών του Ε.Φ.Κ.Α. υπάγονται για παροχές υγειονομικής περίθαλψης οι άμεσα ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι των πρώην Κλάδων Υγείας των παρακάτω ασφαλιστικών οργανισμών που εντάχθηκαν από 1-1-2017 στον Ε.Φ.Κ.Α., καθώς και τα μέλη οικογενείας τους, ως ακολούθως:

Επείγον: υπόμνημα για την εφαρμογή των εγκυκλίων για την ειδική προσαύξηση και τις αναδρομικές διαγραφές ασφαλισμένων

Θα θέλαμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας τα εξής:


Οι δυο νέες εγκύκλιοι που - σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπουργείου εργασίας - εκδόθηκαν την προηγούμενη Δευτέρα, 26/2/2018 – 1. «Ασφαλιστικές εισφορές Ειδικής Προσαύξησης κατ’ εφαρμογή του άρθρου 44, παρ.14 -17, του Ν.3986/2011» και 2. «Αναδρομική διαγραφή από το πρώην ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ» – δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής τον απαιτούμενο αριθμό πρωτοκόλλου προκειμένου να τεθούν σε ισχύ.

Η χρονική καθυστέρηση που παρατηρείται, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι (μετά την πρόσφατη αναβολή των πληρωμών) στις 3/4/2018 εκπνέει η προθεσμία καταβολής των αναδρομικών, εξαναγκάζει τους συναδέλφους σε πληρωμή εισφορών που πλέον δεν ισχύουν, προκειμένου να μη χαθούν ρυθμίσεις, διακανονισμοί, ασφαλιστικές ενημερότητες, κτλ.

Με δεδομένη την μη εξαγγελία - της απαραίτητης για τον επανυπολογισμό των εισφορών - παράτασης εκ μέρους του ΕΦΚΑ και την μη ενεργοποίηση της σχετικής εγκυκλίου – καθώς όπως φαίνεται, για λόγους ανεξήγητους σε μας, η πρωτοκόλληση αποτελεί μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία – είναι προφανές ότι επείγει η άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας (προ της λήξης της προθεσμίας καταβολής των εισφορών και του απαιτούμενου χρόνου διεκπεραίωσης των σχετικών τραπεζικών ενεργειών) ούτως ώστενα διασφαλιστεί ότι - μέχρι την ολοκλήρωση της αναπροσαρμογής των ειδοποιητηρίων - η μη πληρωμή των αναδρομικών δεν θα έχει ως συνέπεια τις προαναφερθείσες απώλειες (ρυθμίσεων, διακανονισμών, κτλ.) για τους συναδέλφους μας.

Θεωρούμε ότι η αδράνεια του διοικητικού μηχανισμού και όλων των εμπλεκομένων προσώπων είναι εμφανώς έκθετη στην εύλογη υποψία ότι ενέχει δόλο, καθώς παράτυπα και εκβιαστικά οδηγεί τους ασφαλισμένους στα ταμεία για την άμεση καταβολή μη οφειλομένων ποσών.

Ακόμη σοβαρότερη θα είναι τυχόν παράταση της αδράνειας ως προς την επικύρωση της δεύτερης εγκυκλίου, καθώς οι εγκλωβισμένοι στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ συνάδελφοι - που με βάση αυτήν δικαιούνται την αναδρομική διαγραφή - θα κινδυνεύσουν από 1/5/18 να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ζωτικών περιουσιακών τους στοιχείων, για χρέη που και τυπικά δεν έχουν.

Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Η ζωή στην Ανάφη μέσα από τον φωτογραφικό φακό των εξορίστων στο νησί

Πριν τον πόλεμο η γεωγραφία του αρχιπελάγους ήταν αλλιώτικη. Τα νησιά απομονωμένα και αποκομμένα από τα διοικητικά κέντρα, οι κάτοικοι αποκομμένοι από τις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί οι τόποι επελέγησαν ως τόποι εξορίας. Με το ιδιώνυμο, που ψηφίστηκε στις 25 Ιουλίου 1929, θεσπίστηκε η ποινή της δικαστικής εκτόπισης και όλο και περισσότερα νησιά άρχισαν να χρησιμοποιούνται ως τόποι εξορίας. Ο αριθμός των πολιτικών εξορίστων αυξήθηκε πολύ την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά. Υπολογίζεται ότι οι εξόριστοι αυτή την περίοδο ξεπέρασαν τις 5.000. Πολύ μεγαλύτερος αριθμός πολιτικών εξορίστων υπήρξε την περίοδο του εμφυλίου, οπότε και δημιουργούνται νέα και μεγαλύτερα στρατόπεδα εξορίας. Το μέτρο του εκτοπισμού παρέμεινε σε ισχύ κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της μετεμφυλιακής περιόδου. 



Ανάφη γύρω στο 1941


Ένας τόπος εξορίας ήταν και το μικρό νησί της Ανάφης. Η ερευνήτρια Μάργκαρετ Κέννα, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Wales, Swansea, τη δεκαετία του 60 ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια της ανθρωπολογίας ήρθε στην Αθήνα σε επαφή με τους μετανάστες από το νησί στην πρωτεύουσα. Συνδέθηκε μαζί τους και άρχισε να ερευνά συστηματικά τη ζωή στην Ανάφη. Τα πρώτα θέματα της έρευνάς της ήταν η οργάνωση της ζωής των νησιωτών και τα έθιμά τους. Δυο σχεδόν δεκαετίες αργότερα, τον Ιούλιο του 88 η Μάργκαρετ Κέννα φιλοξενείται στην Ανάφη από μια ντόπια οικογένεια την οποία γνώριζε από το 1966. Ένα πρωί άρχισαν να ανοίγουν κουτιά με ενθύμια. Πολλά ξύλινα κιβώτια τα οποία περιείχαν μαριονέτες, γυάλινες πλάκες και σελιλόιντ. Ημερολόγια και έγγραφα εξορίστων Αυτά τα κουτιά ήταν κρυμμένα σε ένα από τα σπίτια που είχαν νοικιάσει οι πολιτικοί εξόριστοι, πίσω από ένα ψεύτικο τοίχο στον οποίο υπήρχαν επίσης βιβλία και άλλα αναμνηστικά. Οι εξόριστοι επέστρεψαν στην Αθήνα στην διάρκεια της Κατοχής και τα «αρχεία τους» είχαν μείνει πίσω. Τα βρήκαν τα παιδιά του νησιού που έπαιζαν μέσα στο εγκαταλελειμμένο σπίτι. Το αρχείο αποτελείται από περισσότερα από 160 αρνητικά σε γυαλί και σελιλόιντ τα οποία χρονολογούνται από το 1935 έως και το 1942 και δείχνουν τη ζωή μιας κοινότητας των πολιτικών εξορίστων τα μέλη της οποίας ζούσαν στο νησί. Ήταν κυρίως άνθρωποι που είχαν καταδικαστεί με «διοικητική απέλαση» βάσει των νόμων που δήλωναν ότι οι ιδέες και οι δράσεις τους ήταν ένα δημόσιος κίνδυνος και θα μπορούσαν να απειλήσουν την υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα. Χειρόγραφος τύπος από εξορίστους στην Ανάφη Μερικά αρνητικά δείχνουν μικρές ή και μεγάλες ομάδες ανθρώπων, πλάνα από εκδρομές, πικ-νικ, παρελάσεις. Λιγότερες περιγράφουν κοινωνικά γεγονότα. ένα φεστιβάλ, ένα γάμο, κάποιες κηδείες κυρίως κατά τη διάρκεια του λοιμού το 41-42. Το αρχείο ανέβηκε στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου με την ελπίδα να μπορέσουν να ταυτοποιηθούν τα πρόσωπα των φωτογραφιών και να συμπληρωθούν τα ονόματα στις φωτογραφίες. Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια δημοσίευσαν το 2004 το βιβλίο της Κέννα «Η κοινωνική οργάνωση της εξορίας», στηριγμένο σε ένα σημαντικό φωτογραφικό αρχείο, σε μαρτυρίες και προσωπικές αφηγήσεις πρώην εξορίστων. Οι άνθρωποι που βρέθηκαν στην Ανάφη, έπρεπε να αντιμετωπίσουν ένα κοινό και δυσβάσταχτο πεπρωμένο που αποτελεί ένα κομμάτι της πολιτικής και κοινωνικής μας ιστορίας άμεσα συνδεδεμένο με το πολυδιάστατο ανθρώπινο δράμα. Οι παρακάτω φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο που βρέθηκε μέσα στον ψεύτικο τοίχο και περιγράφει κυρίως την καθημερινότητα των εξορίστων της Ανάφης. 

Ακυρώνει οριστικά με νομοθετική ρύθμιση τις αναδρομικές αυξήσεις εισφορών η κυβέρνηση

Ακυρώνει οριστικά με νομοθετική ρύθμιση τις αναδρομικές αυξήσεις εισφορών η κυβέρνηση.

Λίγες ημέρες πέρασαν από τα πρόσφατα σχέδια εγκυκλίων που ακυρώνουν τις αναδρομικές αυξήσεις εισφορών στο σκέλος της Ειδικής Προσαύξησης μονάχα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζετε να προχωρήσει σε μια κίνηση που θα ανακουφίσει χιλιάδες μηχανικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, θα υπάρξει -σύντομα- νομοθετική ρύθμιση που θα ακυρώνει αναδρομικά τις ληστρικές αυξήσεις εισφορών του Ν.3986/11. 

Θυμίζουμε ότι με τις διατάξεις του άρθρου 44 παρ. 14 έως 17 του ν.3986/2011, από 1/7/2011 (άρθρο 20 παρ. 5α και β του ν.4019/2011) τροποποιήθηκε ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών της Ειδικής Προσαύξησης του πρώην ΤΣΜΕΔΕ.

Συγκεκριμένα, για τους μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένους (παλαιοί ασφαλισμένοι) προβλέφθηκε πρόσθετη εισφορά ύψους 2% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας του π.δ. 124/1993, όπως ίσχυε, και για τους από 1/1/1993 ασφαλισμένους (νέοι ασφαλισμένοι) προβλέφθηκε η υποχρεωτική τους μετάταξη ανά 3ετία σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Ακολούθησαν μαζικές κινητοποιήσεις των μηχανικών -με πρωταγωνιστικό ρόλο της ανοικτής συνέλευσης μηχανικών- το έτος 2013 στην πρώτη απόπειρα εφαρμογής τους, που οδήγησε και το ΤΕΕ στο να ακολουθήσει (αν και ο νυν Πρόεδρος του ως εκπρόσωπος στο ΕΤΑΑ τις είχε υπερψηφίσει. Σαν αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων αυτών, το πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ δεν προχώρησε στην εφαρμογή των ανωτέρω ρυθμίσεων, δεδομένου ότι εκκρεμούσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) . Μετά την έκδοση της αριθ. 117/2015 απόφασης του ανωτέρω Δικαστηρίου, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης τέθηκε ζήτημα αναδρομικής καταβολής των σχετικών ποσών. Ως απότοκος των κινητοποιήσεων προέκυψε και μήνυση κατά μελών του ΤΕΕ (μεταξύ αυτών και νυν κυβερνητικών στελεχών όπως του Υπουργού. Χρ. Σπίρτζη) μετά από καταγγελίες του τότε προέδρου του ΕΤΑΑ κου Σελιανάκη (στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας).

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που πλέον είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση το 2015 -αν και προσωρινά πάγωσε τις αυξήσεις αυτές με το Ν.4331/15 - στη συνέχεια τις επανέφερε στο ακέραιο και απαίτησε σε 7-8 δόσεις τα αναδρομικά αυτά. Ήδη 3 δόσεις από αυτές έχουν λήξει (δύο το Φλεβάρη του 2018 και μία εχθές), ανώ απομένουν 4-5 ακόμα, οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες μηχανικούς που κοντά στην αναδουλειά, στο φιάσκο του "εξοικονομώ" και των χαρατσιών ΕΦΚΑ και εφορίας έχουν να πληρώσουν και τις αναδρομικές αυξήσεις.

Τέρμα όμως στην ταλαιπωρία αυτή φαίνεται να βάζει η κυβερνητική απόφαση να ακυρώσει -συνολικά και αναδρομικά- τις αυξήσεις αυτές, επιτρέποντας σε χιλιάδες συναδέλφους να επανέλθουν στο επάγγελμα. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση αυτή φαίνεται να έπαιξε η παρουσία δεκάδων μηχανικών στην κυβέρνηση, μεταξύ αυτών του ίδιου του Πρωθυπουργού και της συζύγου του, που κινδύνευσαν να χάσουν την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των παιδιών τους.

Η ρύθμιση αυτή σηματοδοτεί -με συμβολικό τρόπο- το πέρας της εποχής των μνημονίων και το πέρασμα σε μια νέα εποχή ελπίδας και ανάπτυξης και αποστομώνει με τον καλύτερο τρόπο όλους αυτούς τους αριστεριστές που επιμένουν να φωνάζουν, να διαμαρτύρονται και να διεκδικούν αντί να τρυπώσουν σε καμία αμοιβόμενη θέση και να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στη νέα εθνική προσπάθεια.