Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

“Μίλησαν” τα τηλέφωνα στη δίκη της Χρυσής Αυγής – Οργανωμένη η δολοφονική επίθεση στον Παύλο Φύσσα (video)



Σχεδιάγραμμα που είχε δώσει στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ μετά τις συλλήψεις για τη δολοφονία Φύσσα.

Το δικαστήριο ολοκλήρωσε την ανάγνωση του εγγράφου 275, που περιείχε το σύνολο των κλήσεων που έλαβαν χώρα το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα (17-18/9/2013), και τα πορίσματα ήταν αποκαλυπτικά.

Η συγκρότηση του τάγματος εφόδου που συγκεντρώθηκε στα γραφεία της Νίκαιας, κατόπιν μηνύματος του πυρηνάρχη της ΧΑ Γεώργιου Πατέλη, πραγματοποιήθηκε κατά τον πάγιο ιεραρχικό τρόπο δράσης της οργάνωσης και αποδεικνύει τον οργανωμένο χαρακτήρα της δολοφονικής επίθεσης.

Συγκεκριμένα προέκυψαν οι ακόλουθες κλήσεις:
23:19: ο Ι. Άγγος, μέλος της Ασφάλειας της Νίκαιας, ευρισκόμενος στην καφετέρια Κοράλλι και αφού έχει εντοπίσει την παρέα του Παύλου Φύσσα, καλεί τον Ι. Καζαντζόγλου, υπεύθυνο πολιτικής δράσης της ΤΟ Νίκαιας.
23:21: ο Ι. Καζαντζόγλου καλεί τον Γ. Πατέλη, υπεύθυνο της τοπικής Νίκαιας και συνομιλεί μαζί του για 198 δευτερόλεπτα.

23:26: ο Γ. Πατέλης κάνει αναπάντητη κλήση στον βουλευτή και περιφερειάρχη Πειραιά I. Λαγό, ο οποίος επιστρέφει την κλήση που τελικά διαρκεί 64 δευτερόλεπτα.

«Εξοικονομώ ΙΙ»: Εφιάλτης στο δρόμο με τα θερμομονωτικά




Με επιστολή του Τμήματος προς τον Υπουργό Π.ΕΝ. ζητείται η άμεση ακύρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στο Πρόγραμμα ‘’Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ’’ και η αναθεώρησή της, διότι η κατάσταση εξελίσσεται σε εμπαιγμό των συναδέλφων μηχανικών και των πολιτών και καθίσταται διαβλητή όταν με κριτήριο επιλογής των δικαιούχων την σειρά προτεραιότητας δεν εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση όλων για υποβολή αίτησης λόγω αδυναμιών του συστήματος.
Το πρόβλημα είχε επισημανθεί εγκαίρως και από πολλές πλευρές.


Δείτε την επιστολή (εδώ).

«Ανακοίνωση της Αριστερής Κίνησης Μηχανικών Ηπείρου (Α.Κ.Μ.Η.)και της Αριστερής Συνεργασίας Μηχανικών Ηπείρου- Λευκάδας Ιωάννινα, 20-03-2018

«Εξοικονομώ ΙΙ»: Εφιάλτης στο δρόμο με τα θερμομονωτικά

Το τελευταίο διάστημα παίζεται ένα δράμα στη σκηνή των συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών κονδυλίων με το κωδικό όνομα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ ΙΙ». Μετά το φιάσκο του «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ Ι» και τα κονδύλια που δε δόθηκαν ποτέ σε ιδιοκτήτες και κατασκευαστές, έρχεται το σίκουελ που μετατρέπει πραγματικά σε αρένα την υποβολή δηλώσεων μέσω της μορφής first come first served, μιας και θα τηρηθεί σειρά ηλεκτρονικής προτεραιότητας μέχρι να δεσμευτούν τα προβλεπόμενα ποσά, πράγμα που έχει κάνει τους συναδέλφους να κανονίζουν ολονυχτίες στα γραφεία τους την ημερομηνία ανοίγματος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Εδώ δε θα αναφερθούμε στην ουσία του προγράμματος όσο στις διαδικασίες του. Πρόκειται για διαδικασίες τόσο πρόχειρες που είναι να απορεί κανείς. Ή … να θυμώνει.
Φαντάζεται κανείς τι γίνεται με τους συναδέλφους μηχανικούς να ξεροσταλιάζουν μπροστά από τις οθόνες τους, μέχρι να αναρτηθούν οι αιτήσεις για λογαριασμό των πελατών τους, ώστε να είναι μεν αξιόπιστοι επαγγελματίες, αλλά και να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη πληρωμή τους.
Οι νεοφιλελεύθεροι συνάδελφοι μηχανικοί θα έλεγαν πως, στα πλαίσια της αξιοκρατίας, ο καλύτερος κερδίζει. Στην ουσία όμως ο πιο τυχερός κερδίζει και βέβαια, ο πιο μεγάλος. Εταιρείες – γαλέρες, οι οποίες έχουν για σκλάβους νέους μηχανικούς, έχουν γίνουν εργοστάσια παραγωγής πιστοποιητικών και προτάσεων, για να κερδίσουν το προβάδισμα σε μια τέτοια διαδικασία που σημασία έχει τόσο η γρηγοράδα όσο και η φυσική αντοχή.
Οι μηχανικοί καλούμαστε να διαβάσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε άνω των 20 παραρτημάτων εντός λίγων ημερών, να συντάξουμε σωστά τις αιτήσεις και να ολοκληρώσουμε τις προϋποθέσεις του προγράμματος (π.χ. ρύθμιση αυθαιρέτου, συμφωνία Ε9-Ε1, κ.λπ.), με αρωγό ένα help desk που καθοδηγεί λάθος τους συναδέλφους που απευθύνονται σε αυτό και δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο. Πρόκειται για μια συνολικά αναξιόπιστη και αδιαφανή διαδικασία.

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Νόμος και Πραγματικότητα





Από τα στατιστικά στοιχεία, προκύπτει ότι 4.107.315 πολίτες χρωστάνε στην εφορία. Αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή, κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ακινήτων, έχουν επιβληθεί σε 1.067.857 φορολογούμενους. Μόνο τον Ιανουάριο ο εισπρακτικός μηχανισμός προχώρησε σε κατασχέσεις σε περισσότερους από 17.500 πολίτες ∙ ενώ οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία θα ξεκινήσουν την 1η Μαΐου. Σύμφωνα δε με τη νομοθεσία που πρόσφατα ψήφησε η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστερά», ο εισπρακτικός μηχανισμός επιτρέπεται να βγάζει στο «σφυρί» ακίνητα, ακόμα και για χρέος από 500 ευρώ. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει την τροπολογία με την οποία προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον επιδιώκει να εμποδίσει τη αρπαγή της λαϊκής κατοικίας από το κράτος και από τα παράσιτα της κοινωνίας, τους τραπεζίτες. 


Για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, είτε αυτοί αφορούν δάνεια προς τις πολλάκις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες με χρήματα των εργαζομένων, είτε χρέη δημιουργημένα από την αβάστακτη φορολογία που επιβλήθηκε από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αρμόδιοι του υπουργείου Δικαιοσύνης διακινούν εγγράφως το «απαραίτητο» της εφαρμογής τους με την εξής επιχειρηματολογία: «Η αναγκαστική εκτέλεση (σσ: του πλειστηριασμού) εκτυλίσσεται, εξ ορισμού, σε ένα πεδίο σύγκρουσης συμφερόντων αλλά και υψηλής ψυχικής έντασης. Πλην, όμως, είναι αναγκαία σε κάθε έννομη τάξη. Η διενέργεια του πλειστηριασμού με ηλεκτρονικά μέσα επιτυγχάνει τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους και την ελαχιστοποίηση του προσωπικού κόστους. Για όλους τους παραπάνω λόγους, προτείνεται η καθολική εφαρμογή του».

Αυτό το νομοθετημένο έγκλημα σε βάρος της εργαζόμενων συντελείται από την κυβέρνηση του Τσίπρα, σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από την εξαθλίωση και την απαξίωση μεγάλου μέρους του εργαζόμενου λαού, τη μαζική ανεργία και την φτώχεια. Δηλαδή, η κυβέρνηση των «αριστερών» συνταυτίζεται με την κυρίαρχη καπιταλιστική και νεοφιλελεύθερη θεωρία και πρακτική η οποία δεν παύει να θεωρεί, ότι η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός μερίδας πολιτών αποτελούν φυσιολογική κατάσταση της οικονομίας της αγοράς, και ότι το μόνο που απαιτείται για να διορθωθούν οι στρεβλώσεις είναι η απρόσκοπτη λειτουργία της.

Ο ΕΦΚΑ απέρριψε αίτημα του ΤΕΕ για τις αναδρομικές εισφορές 2011 – 2012


Πηγή: b2green.gr

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ, απέρριψε, πρόσφατα, το αίτημα του ΤΕΕ, για ακύρωση ή έστω αναβολή της καταβολής των αναδρομικών εισφορών του 2011 – 2012, μέχρι την εκδίκαση των ομαδικών προσφυγών στη δικαιοσύνη που έκαναν μηχανικοί στις 27 Φεβρουαρίου, με στόχο την ακύρωση αυτών των εισφορών.

Έτσι, όσοι μηχανικοί, δεν καταβάλλουν το αργότερο έως τις 30 του Μάρτη, τις εισφορές -μαζί, με τις τρέχουσες μηνιαίες, για το 2018 και τις αναδρομικές του 2017- δεν θα μπορούν, να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα και έτσι, να υπογράψουν σύμβαση έργου ή να πληρωθούν, για σύμβαση, που έχουν ήδη υπογράψει. Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε παράλυση των οικονομικών δραστηριοτήτων, τον κατασκευαστικό και τον τεχνικό τομέα.

ΤΕΕ: «Κανόνι» σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ μετά το λουκέτο στο ΙΕΚΕΜ


Οφειλές που αγγίζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ άφησε προς προσωπικό, συνεργάτες και δημόσιο, το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του ΤΕΕ, που έκλεισε το περασμένο καλοκαίρι. Τι καταγγέλλει ο τελευταίος διευθύνων σύμβουλος του ΙΕΚ.

Στα μουλωχτά και αφού βάρεσε «κανόνι» που φτάνει σήμερα τις 850.000 ευρώ στην αγορά και απλήρωτο το προσωπικό, η διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας έκλεισε το περασμένο καλοκαίρι το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Μελών του ΤΕΕ (ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ).

Το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ είχε αφεθεί, βέβαια, από καιρό στην τύχη του, παρά το γεγονός πως οι ανάγκες επιμόρφωσης των μηχανικών, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ανεργίας, είναι σήμερα μεγαλύτερες από ποτέ.

Μάλιστα, η διοίκηση του ΤΕΕ υπό τον πρόεδρο Γιώργο Στασινό, έκλεισε το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ, αφήνοντας απλήρωτους τους επτά μόνιμους εργαζόμενους και τους συνεργάτες και έκθετο το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο (βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις!), αλλά ίδρυσε μια νέα ανώνυμη εταιρεία: Το Ινστιτούτο Μελετών ΤΕΕ.

Πριν κλείσει, με απόφαση που έλαβε η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ στις 31 Ιουλίου 2017, το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ είχε απαξιωθεί έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες λειτουργίας. Η προτελευταία διοίκηση του ινστιτούτου, υπό τον πρώην πρόεδρο του επιμελητηρίου Γιάννη Αλαβάνο, είχε αποχωρήσει όταν έληξε η θητεία της. Εξαιτίας διαμάχης με την τότε ηγεσία του ΤΕΕ (πρόεδρος ήταν ο κ. Χρ. Σπίρτζης) υποστήριζε από καιρό πως το ΙΕΚΕΜ δεν είχε αντικείμενο. Το διοικητικό συμβούλιο που διαδέχθηκε την περίοδο Αλαβάνου συγκροτήθηκε σε σώμα έπειτα από πολλούς μήνες καθυστέρησης, καθώς περίμενε τις διεργασίες στο ΤΕΕ. Όταν συγκροτήθηκε σε σώμα, έμαθε πως το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ κλείνει!

Το Σωματείο ανήκει στις Μισθωτές Τεχνικούς, τελεία.

Ριζοσπαστική Κίνηση Τεχνικών

Το Σωματείο ανήκει στις Μισθωτές Τεχνικούς, τελεία.

Ενόψει των εκλογών του Δεκεμβρίου σημειώναμε ως Ριζοσπαστική Κίνηση Τεχνικών ότι τα 2 τελευταία χρόνια το Σωματείο βρισκόταν σε υπολειτουργία, με αναλογικές ευθύνες. Ακόμα τονίζαμε την ανάγκη για αναζωπύρωση της εξωστρεφούς παρουσίας (εργασιακούς χώρους) και των διαδικασιών βάσης του Σωματείου προκειμένου αφενός να μαζικοποιηθεί και αφετέρου να λειτουργήσει με ανοιχτό τρόπο, με αρχές τη συμπερίληψη και τη σύνθεση. Η εκλογική διαδικασία επιβεβαίωσε τη θεώρησή μας περίτρανα και πέρα από κάθε αμφιβολία με μια μείωση της συμμετοχής κατά 25% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και τη συμμετοχή να ανέρχεται στο 30% των εγγεγραμμένων στο Σωματείο. Το παραπάνω δεν αποτελεί φυσικό φαινόμενο αλλά απότοκο μιας διπλής απόσυρσης, του Σωματείου από το πλευρό των εργαζομένων και των εργαζομένων από τη ζωή του Σωματείου. Παραταύτα το αποτέλεσμα των εκλογών κατέγραψε ως πρώτη και αυτοδύναμη παράταξη την ΕΣΑΚ για δεύτερη συνεχή θητεία. Από τότε και ύστερα εκτυλίσσεται από τη μια ένα θέατρο του παραλόγου και από την άλλη η παγίωση της ιδιοκτησιακής αντίληψης του Σωματείου από την ΕΣΑΚ. Πιο συγκεκριμένα και με χρονική σειρά:

Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο (8/01) αποφασίσαμε τη συμμετοχή στην απεργία της 12/01 καλύπτοντας τους εργαζομένους του κλάδου. Στα πλαίσια της προετοιμασίας της απεργίας αποφασίστηκαν παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους. Παρόλα αυτά η ΕΣΑΚ που είχε επωμιστεί την ευθύνη της ενημέρωσης των μελών του Σωματείου (ακόμη και του ΔΣ) για τα μέρη και τις ώρες που αυτές θα πραγματοποιούνταν δεν έπραξε το οτιδήποτε και ακόμη παραμένει άλυτος γρίφος το εάν και από ποιους πραγματοποιήθηκαν οι εν λόγω παρεμβάσεις.

Στις 21/01 είχε καλεστεί Συνέλευση του Σωματείου, μετά από πρόταση μας, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε λόγω απαρτίας (43 μέλη έναντι των 45 που χρειάζονταν για να γίνει εξ αναβολής) αλλά ανάχθηκε σε ανοιχτό ΔΣ. Προφανώς οι ευθύνες της μη απαρτίας βαραίνουν κάθε πολιτική δύναμη του Σωματείου αναλογικά με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα που προέκυψαν μόλις ένα μήνα νωρίτερα. Στη συνέλευση αυτή η πρόταση που καταθέσαμε ως Ριζοσπαστική Κίνηση Τεχνικών, για πρωινή μαχητική παρέμβαση στα γραφεία του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, αναφορικά με τα αναδρομικά και το νόμο Κατρούγκαλου (νέα αύξηση εισφορών), αντιμετωπίστηκε με αδικαιολόγητη- εκτός ορίων επιθετικότητα και απορρίφθηκε από την ΕΣΑΚ. Κατόπιν η ίδια κατέθεσε αντιπρόταση για απογευματινή παρέμβαση στην ίδια ημερομηνία 29/01 στα γραφεία του ΕΦΚΑ αυτήν τη φορά, στην πλατεία Αριστοτέλους. Εκεί διαπιστώσαμε παρόντες στην ώρα και στο μέρος που προτάθηκε, ότι η δύναμη που πρότεινε την παρέμβαση ήταν και αυτή που έλαμψε δια της απουσίας της. Προφανώς δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε για την απόφαση (δε στάλθηκε καν mail κάλεσμα στη λίστα του Σωματείου) αλλά ούτε και για την απουσία της ΕΣΑΚ.

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

«Εξοικονομώ»: το χάος με παραδείγματα



Τα μηνύματα στη Greenagenda αλλά και σε πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης από δεκάδες πολίτες και μηχανικούςείναι ενδεικτικά των ατελείωτων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι με το νέο εξοικονομώ, δηλαδή το πρόγραμμα «Eξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» και την ηλεκτρονική του πλατφόρμα. Τη μία ημέρα πέφτει ολόκληρη η πλατφόρμα, την άλλη μέρα δε λειτουργεί η διασύνδεση με τη ΓΓΠΣ, την τρίτη «κολλάει» το syzefxis,την τέταρτη δέχονται επίθεση από κακόβουλο λογισμικό, την πέμπτη υπάρχει μεγάλος όγκος προσπαθειών πρόσβασης. Όλες οι δικαιολογίες επιστρατεύθηκαν από το ΥΠΕΝ το προηγούμενο διάστημα. Αλλά το αποτέλεσμα ήταν ένα και μόνο: η ταλαιπωρία των ενδιαφερόμενων. Ούτε η συγγνώμη του Γιώργου Σταθάκη, ούτε η αναβολή έναρξης, ούτε το σπάσιμο της έναρξης σε διαφορετικές περιφέρειες ανά εβδομάδα έλυσε το πρόβλημα. Γιατί αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι αυτό που συζητούσε η αγορά επί μήνες – αλλά δεν «έβλεπε» το αρμόδιο Υπουργείο: ότι η βάση και το πρόγραμμα έχουν σχεδιαστεί με λάθος απαιτήσεις και προδιαγραφές. Με ευθύνη του Υπουργείου…

Το χάος

Τα παραδείγματα του χάους που αντιμετωπίζουν όσοι από τους ενδιαφερόμενους καταφέρνουν να συνδεθούν και να προχωρήσουν σε συμπλήρωση των φορμών, είναι πλέον δεκάδες.

Δεκάδες αναγνώστες της Greenagenda μάς καταγγέλλουν ότι το σύστημα κάνει «ότι του γουστάρει» πολλές φορές! Πολλοί πολίτες αναφέρουν ότι το σύστημα από σφάλμα έβαλε από μόνο του κάποια στοιχεία, τα οποία ούτε μπορούν να αλλάξουν ούτε να ακυρώσουν την αίτηση καθώς είναι πλέον «κλειδωμένα». Παράλληλα πάρα πολλές αναφορές υπάρχουν για περιπτώσεις που από οθόνη σε οθόνη (δηλαδή από βήμα σε βήμα της πλατφόρμας) γίνεται αλλαγή της αίτησης από «μεμονωμένο διαμέρισμα» σε αίτηση για πολυκατοικία!

Το κορυφαίο παράδειγμα αναποτελεσματικής λειτουργίας, που με βάση τη νομοθεσία αποτελεί και αδίκημα, είναι η καταχώριση αίτησης χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου – που είναι το αναγνωριστικό στοιχείο της πρότασης! Αναγνώστης καταγγέλλει (η Greenagenda έχει εκτυπώσεις από την πλατφόρμα των ισχυρισμών, που δεν δημοσιεύει για να προστατέψει τον πολίτη) ότι έκανε οριστική υποβολή αίτησης, το σύστημα τη δέχθηκε ως οριστικά υποβληθείσα με απόδοση πρωτοκόλλου «ακέραιου εξαψήφιου αριθμού» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σύστημα, αλλά με ένα πρόβλημα: αντί για εξαψήφιος αριθμός υπήρχε μία παύλα! Δηλαδή δεν δόθηκε στον πολίτη αριθμός πρωτοκόλλου. Και αυτό δεν συνέβη μόνο στο Interface του προγράμματος αλλά και στο παραγόμενο αρχείο pdf…

Εισήγηση της Α.Κ.Μ.Η. & της Αριστερής Συνεργασίας Μηχανικών Ηπείρου-Λευκάδας για τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων


Εισήγηση της Α.Κ.Μ.Η. & της Αριστερής Συνεργασίας Μηχανικών Ηπείρου-Λευκάδας για τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην συνεδρίαση της αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε./Τμήμα Ηπείρου στις 21/3/2018

Για την ιστορία στις 14/5/2014 υπογράφηκε σύμβαση μίσθωσης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και των εταιρειών «Energean Oil &Gas-Ενεργειακή Αιγαίου Α. Ε. Έρευνας και Παραγωγής Υδατανθράκων» και «Petra Petroleum INC» η οποία κυρώθηκε με τον Ν.4300/2014 ΦΕΚ 222/3/10/2014. Είχαν προηγηθεί η ψήφιση του Ν. 4001/2011 που εκσυγχρόνισε κατά το μνημονιακότερο τον Ν.2289/1995 για τη διαδικασία αδειοδότησης της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, μειώνοντας το ποσοστό της φορολογικής επιβάρυνσης του αναδόχου από 40% σε 25% (20% για το Δημόσιο και 5% για την περιφέρεια), στη συνέχεια ακολούθησε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης (πακέτο) στις περιοχές Πατραϊκού Κόλπου, Κατάκωλου και Ιωαννίνων (Α’ εξάμηνο του 2012) και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΠΜΕ) για την περιοχή των Ιωαννίνων, που εκπονήθηκε τον Απρίλιο του 2012 και εγκρίθηκε στις 2/12/2013 από το ΥΠΕΚΑ. Συμπληρώνοντας το χρονολόγιο, τον Μάρτιο του 2017 (7/3/2017) εγκρίθηκε η ΣΜΠΕ και για το πρόγραμμα ερευνών και εξορύξεων στην περιοχή «Άρτα-Πρέβεζα» των Περιφερειών Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας απόφαση από την οποία απουσιάζει τόσο η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, όσο και της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, γνωμοδοτήσεις που υπήρχαν στην απόφαση έγκρισης της ΣΜΠΕ της περιοχής Ιωαννίνων, έστω και αν η Περιφέρεια Ηπείρου δεν εισήγαγε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά στην Επιτροπή Περιβάλλοντος.
Τρία χρόνια κατόπιν της έναρξης της ισχύος της σύμβασης για την περιοχή των Ιωαννίνων μία τρίτη εταιρεία η «Repsol» Ισπανικών συμφερόντων – η οποία αγόρασε το 60 % των δικαιωμάτων μαζί και την διαχείριση - και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, όπως επιβάλλουν οι διεθνείς κανονισμοί, (επερώτηση Νίκου Χουντή στο Ευρωκοινοβούλιο) εγκαθίσταται στην περιοχή, αρχίζει τις έρευνες και εκ των υστέρων απευθύνεται στην κοινωνία και τους φορείς της, όταν αντιλαμβάνεται κινητικότητα προερχόμενη από ομάδες πρωτοβουλίας των κατοίκων της περιοχής.
Στις 19/12/2017 παρέστησαν στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου εκπρόσωποι της εταιρίας ΕΝVECO υπεύθυνης για τη συγγραφή του Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης για να παρουσιάσουν στοιχεία για τις έρευνες υδρογονανθράκων κυρίως για την πρώτη φάση των ερευνών, (σεισμικές έρευνες προσδιορισμένες χωρικά σε μεγάλα τμήματα του Νομού Ιωαννίνων και του Νομού Θεσπρωτίας) και κάποιες αναφορές στις επόμενες φάσεις (ερευνητικές γεωτρήσεις).
Από τα γενικόλογα μη δεσμευτικά στοιχεία των εκπροσώπων της εταιρείας στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου προέκυψαν τα εξής:

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ : Ασφαλιστικές Κρατήσεις σε νεοδιορισμένους Μηχανικούς της ΑΑΔΕ

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 19-3-2018
Αρ. Πρωτ. : 7324

Προς: 1. Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών
κ. Γ. Χουλιαράκη.

Κοιν.: 1. Υφ. Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
κ. Αν. Πετρόπουλο
2. Δκτη ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή Γ.
3. Πρόεδρο και Δ.Ε. του ΤΕΕ.
4. Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ.

Θέμα : Ασφαλιστικές Κρατήσεις σε νεοδιορισμένους Μηχανικούς της ΑΑΔΕ.

Κυρία Υπουργέ,
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί τους περίπου 8.000 Διπλωματούχους Μηχανικούς του Δημοσίου Τομέα. Απευθυνόμαστε σε εσάς για το θέμα που έχει ανακύψει σχετικά με τις ασφαλιστικές κρατήσεις νεοδιορισμένων Μηχανικών της ΑΑΔΕ.
Μετά από σχετική επικοινωνία με συναδέλφους μηχανικούς που προσλήφθηκαν πρόσφατα στο Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧΚ), ενημερωθήκαμε ότι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και όχι στο ΤΣΜΕΔΕ, όπως φαίνεται στα εκκαθαριστικά τους σημειώματα.
Σύμφωνα την εγκύκλιο με Αριθ. Πρωτ. Φ.10043 / οικ.14224 / 430 της 31/3/2017, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που επαναλαμβάνεται και στην πρόσφατη εγκύκλιο 11 του ΕΦΚΑ (http://www.efka.gov.gr/_memos/files/EGK_11_2018.pdf) αναφέρεται σαφώς ότι είτε πρόκειται για παλαιούς ασφαλισμένους είτε για νέους, ο φορέας κύριας σύνταξης είναι πλέον ο ΕΦΚΑ με το καθεστώς του πρώην ΤΣΜΕΔΕ και συνεπώς για το φορέα αυτό θα πρέπει να πραγματοποιούνται κρατήσεις, και όχι για το ΙΚΑ.
Ελπίζουμε ότι θα προβείτε σε κατάλληλες ενέργειες ώστε το πρόβλημα να επιλυθεί σύντομα, καθώς όλοι οι συνάδελφοι είναι ήδη ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ πλέον της δεκαετίας. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς δημιουργείται πρόβλημα και με την ασφάλισή τους στον κλάδο υγείας του ταμείου, καθώς η μη ορθή καταβολή εισφορών στο ΕΦΚΑ/ΤΣΜΕΔΕ συνεπάγεται προβλήματα στην ασφαλιστική τους ικανότητα.
Σας καλούμε να αποκαταστήσετε τη δυσλειτουργία αυτή και να αποκατασταθούν οι προβλέψεις ασφάλισης των Διπλωματούχων Μηχανικών για τους συναδέλφους. Με αφορμή τέλος το αίτημα μας αυτό ζητάμε και συνάντηση μας μαζί σας, ώστε να συζητήσουμε συνολικά τα θέματα που αφορούν τους Διπλ. Μηχανικούς του Υπουργείου σας.

Αποσύνδεση ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ και ΕΤΑΑ– ΤΑΝ από την ιδιότητα


Εγκύκλιο που αναφέρεται στην αποσύνδεση της ασφάλισης των αυτοαπασχολούμενων πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ και ΕΤΑΑ– ΤΑΝ (δικηγόρων) από την ιδιότητα, εξέδωσε ο ΕΦΚΑ.

Στην εγκύκλιο, ειδικότερα σημειώνεται: 

«Με την εγκύκλιο 16/2018 του Ε.Φ.Κ.Α. κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 4488/2017 (Φ.Ε.Κ.137/τ.Α’/13-9-2017) «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις» με θέμα την αποσύνδεση της ασφάλισης των αυτοαπασχολούμενων του τ. ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ και τ. ΕΤΑΑ – ΤΑΝ (δικηγόρων) από την ιδιότητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο γίνονται γνωστά τα εξής:

«Όπως είναι γνωστό, στην υποχρεωτική ασφάλιση των εν λόγω φορέων υπάγονταν τα μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) ή οι εγγεγραμμένοι στους οικείους Δικηγορικούς Συλλόγους, με κριτήριο την ιδιότητά τους και ανεξάρτητα εάν ασκούσαν ή όχι επαγγελματική δραστηριότητα.

Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις και τις οδηγίες του σχετικού εγγράφου, μεταβάλλονται οι προϋποθέσεις υπαγωγής των προαναφερόμενων προσώπων και καθορίζεται η ασφαλιστική διαχείριση των προσώπων αυτών μετά την έναρξη ισχύος των ανωτέρω διατάξεων.

Θεσπίζεται ως βασικό στοιχείο υπαγωγής στην ασφάλιση η έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ.

Για την πληρέστερη κατανόηση και την ενιαία εφαρμογή των νέων διατάξεων παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες:

1. Έναρξη ισχύος

Η ισχύς των νέων διατάξεων αρχίζει την 1/1/2017.

2. Πεδίο εφαρμογής

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Καζίνο... mall σε οικόπεδο του Λασκαρίδη

20 Μαρτίου 18 - RE+D magazine


Σε μια κίνηση – έκπληξη σχετικά με το καζίνο της Πάρνηθας που μετακομίζει, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν οι μεγαλομέτοχοι, οικογένεια Λασκαρίδη και Κόκκαλης.

Ο τελευταίος ήταν αυτός που απέκτησε το 30% της Athens Resort Casino που πούλησε ο όμιλος Ελλάκτωρ της οικογένειας Μπόμπολα.

Η κίνηση αφορά στην μετεγκατάσταση του καζίνο καθώς φαίνεται ότι βρέθηκε ο χώρος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα οικόπεδο στο Μαρούσι, που χρόνια πολλά ανήκει στον όμιλο Λασκαρίδη, θα μπορούσε να φιλοξενήσει το νέο project. Σκοπός είναι να κατασκευαστεί μεν κτίριο για τη ρουλέτα και τα τραπέζια πόκερ αλλά να υπάρξουν και χώροι αναψυχής, καταστήματα, εστιατόριο, κέντρο διασκέδασης κι ένας υπερτοπικός πόλος που θα μπορεί να υποδεχθεί χιλιάδες Αθηναίους αλλά και τουρίστες.

Το οικόπεδο βρίσκεται κοντά στο Υγεία και θεωρείται «φιλέτο» καθώς είναι από τα λίγα μεγάλα κομμάτια της Κηφισίας που δεν έχει οικοδομηθεί.

Με την κατάθεση του business plan θα μπορεί να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης του Μον Παρνές.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ψήφισμα καταγγελίας των αυταρχικών πρακτικών της εργοδοσίας της εταιρείας VresNET

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 20-3-2018
Αρ. Πρωτ. : 7326

Ψήφισμα καταγγελίας των αυταρχικών πρακτικών της εργοδοσίας της εταιρείας VresNET

Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ καταδικάζει την εργοδοσία της εταιρείας VresNET (εταιρεία τηλεφωνικού καταλόγου στην Καλλιθέα, Αθήνα), η οποία απέλυσε έγκυο εργαζόμενη στον έβδομο μήνα εγκυμοσύνης και στην συνέχεια απέλυσε τρεις ακόμα εργαζόμενους από την εταιρεία που τόλμησαν να μιλήσουν για το αυτονόητο, υπερασπιζόμενοι τη συνάδελφό τους.

Στη συνέχεια, και σε ένα όργιο αυταρχισμού, ο εργοδότης πρόσφατα προχώρησε και σε μηνύσεις. Μια σε συνάδελφο μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΗΠ και μια στην εργαζόμενη συνάδελφο που κατέθεσε υπέρ της εργαζόμενης εγκύου στην επιθεώρηση εργασίας! Οι δύο εργαζόμενοι που μηνύονται για την αυτονόητη συμπαράστασή τους στην απολυμένη συμμετέχουν στο κλαδικό συνδικάτο ΣΕΤΗΠ. Ταυτόχρονα μήνυσε και την απολυμένη εργαζόμενη επειδή αντιστάθηκε στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο ίδιος άνθρωπος μήνυσε και ολόκληρο το ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, επειδή τόλμησε να εκφράσει και αυτό την αλληλεγγύη του στην εργαζόμενη! Αυτό το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα την κράτηση στο Α.Τ. Τούμπας της προέδρου της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και του αντιπροέδρου για ώρες. Είναι απαράδεκτο κάθε φορά που ένας αυταρχικός εργοδότης μηνύει για “συκοφαντική δυσφήμιση” όσους διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν τις αυθαιρεσίες του, να τη βγάζουν συνδικαλιστές στα κρατητήρια!

Έκθεση – "καταπέλτης" της Ε.Ε για τις ΣΔΙΤ

– «Φωτιά» η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου

– Στο «μικροσκόπιο» 12 συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα
– Μεγάλη «χασούρα» για τους φορολογούμενους από την κατασκευή τριών αυτοκινητόδρομων
– Αύξηση του κόστους ενώ οι δρόμοι κατασκευάστηκαν…. μισοί
– Για υπονόμευση της διαφάνειας κάνει λόγο η Ε.Ε

Πραγματικός «καταπέλτης» είναι η έκθεση της Ε.Ε, σχετικά με τη σύμπραξη ιδωτικού και δημόσιου τομέα στην χώρα μας για την κατασκευή τριών αυτοκινητόδρομων.

Η έκθεση εστιάζει στον αυτοκινητόδρομο Ε 65, στην Ολυμπία οδό και στον αυτοκινητόδρομο Μορέα.Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση, οι φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ, λόγω των αλλεπάλληλων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωσή τους.

Εκτός όμως από αυτό, οι αυτοκινητόδρομοι φαίνεται να κάλυψαν τελικά λιγότερα χιλιόμετρα από το αρχικό σχέδιο. Με λίγα λόγια και μεγαλύτερο κόστος και μικρότερο έργο.
Ε-65

Η έκθεση αναφέρει πως στον αυτοκινητόδρομο Ε-65, η έκταση μειώθηκε κατά 55% (!), με λόγια δεν έγινε ούτε ο μισός! Την ίδια ώρα ωστόσο το κόστος αυξήθηκε 47%, δηλαδή ακολούθησε πορεία αντιστρόφως ανάλογη των έργων.

Σε ευρώ αυτό μεταφράστηκε σε 415 εκατομμύρια παραπάνω κόστος. Επίσης η Ε.Ε αναφέρει πως είχε υπολογιστεί λάθος και η συχνότητα διέλευσης των αμαξιών, αφού το 2013 εκτιμήθηκε ότι θα τον χρησιμοποιούν 1.792, δηλαδή 63% χαμηλότερο από τον αρχικό υπολογισμό. Ωστόσο σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ούτε αυτή δικαιολογούσε ένα τέτοιο έργο.
Ολυμπία οδός

Στην Ολυμπία οδό η Ε.Ε εντοπίζει μείωση του έργου κατά 45%, με αύξηση του κόστους ανά χιλιόμετρο στο 69%. Αυτό σημαίνει πως το δημόσιο επιβαρύνθηκε επιπλέον 678 εκατ. ευρώ.

Ανεπίσημα αποτελέσματα εκλογών ΣΜΤ 2018

Αναρτούμε τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών ΣΜΤ 2018


Ψηφίσαντες 1538 (1377)
Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών 691 (44,9%)
ΕΣΑΚ 502 (32,6%)
ΡΙΣΤΑΡΤ 176 (11,4%)
ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ 123 (8%)
ΕΡΓΑΣ 33 (2,1%)
ΑΚΥΡΑ-ΛΕΥΚΑ 13 (0,8%)

Τελική κατανομή εδρών 
ΑΠΤ 3 
ΕΣΑΚ 2 
ΡΙΣΤΑΡΤ 1 
ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ 1

* Η Συνάρτηση είναι νέα παράταξη του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ

Τα αποτελέσματα του 2015 είναι εδώ: 

ΣΥΝΟΛΙΚΑ – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ
Ψηφίσαντες 1377 (1168)
Άκυρα Λευκά.8 (5)

1) Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών: 671 - 49% (577) έδρες 4 (4)2) ΕΣΑΚ: 452 - 33% (393) έδρες 2(2)3) Ριζοσπαστικός Χώρος Τεχνικών-Συνεργασία Αριστερών Τεχνικών: 221 - 16,1% (180 Ριζοσπαστικός χώρος Τεχνικών) έδρες 1(1)4) ΕΡΓΑΣ-Ταξική Πορεία: 27 - 2% (13 Αγωνιστική Συνεργασία)

ΑΘΗΝΑ
Ψηφίσαντες: 1165 (1015)
Άκυρα Λευκά6 (4)

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Ο χρόνος αναμονής για την κυβέρνηση τελείωσε


Μετά τις εκλογές του 2015 η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα ήταν να παρατείνει τον χρόνο του στην εξουσία αναμένοντας μια αισθητή οικονομική ανάκαμψη. Θα μπορούσε έτσι να πει στις επόμενες εκλογές ότι δεν έκανε ότι είχε υποσχεθεί, αλλά τουλάχιστον έβγαλε τη χώρα από τη κρίση «με την κοινωνία όρθια». 

Η στρατηγική αυτή έφτασε στο τέλος της. Το αμέσως επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να λάβει πολύ δύσκολες αποφάσεις και τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα υπολόγιζε. Το κύριο πρόβλημα του είναι ότι πλέον δεν υπάρχει άλλος χρόνος αναμονής στην οικονομία. Το 2017 έκλεισε με ασθενική ανάπτυξη της τάξης του 1,4%, δηλαδή περίπου τη μισή από αυτή που αρχικά περίμενε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πλήγμα είναι πολύ μεγάλο για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. 

Πτώση της κατανάλωσης

Πρώτος και κυριότερος λόγος είναι η υποχώρηση της συνολικής κατανάλωσης κατά 0,2%. H ιδιωτική κατανάλωση έμεινε στάσιμη ενώ η δημόσια, δηλαδή οι αγορές αγαθών και υπηρεσιών από το κράτος, μειώθηκε κατά 1,1%. Η στασιμότητα της ιδιωτικής κατανάλωσης οφείλεται στους χαμηλούς μισθούς και τη βαρύτατη φορολογία. Η μείωση της δημόσιας κατανάλωσης οφείλεται στο θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα του κ. Τσακαλώτου. Εν ολίγοις, το τρίτο Μνημόνιο συνέθλιψε την κατανάλωση.

Η υποχώρηση της κατανάλωσης απεικονίζει και την εκτίναξη της ανισότητας. Στα μεγάλα αστικά κέντρα - Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα - είναι πλέον διακριτό ένα στρώμα που καταναλώνει πολυτελώς και δεν το κρύβει. Αντίθετα, στα λαϊκά στρώματα η φτωχοποίηση συνεχίζεται αμείλικτη. Το δείχνει η παρατεταμένη αδυναμία των λιανικών πωλήσεων, με πτώση του τζίρου των σουπερμάρκετ το 2017 και ορισμένα πρωτοφανή φαινόμενα. 

Συγκεκριμένα, πέφτει συνεχώς η κατανάλωση των ειδών διατροφής. Πιο εντυπωσιακή και εξαιρετικά αποκαλυπτική για την κατάσταση είναι η πτώση στις πωλήσεις ζυμαρικών, ίσως και πάνω από 10%. Από την αρχή της κρίσης τα λαϊκά στρώματα στράφηκαν προς τα ζυμαρικά για να επιβιώσουν, ως την πλέον οικονομική διατροφή. Στην κοινωνία που έφτιαξαν τα Μνημόνια η φτώχεια πλέον αγγίζει το μεδούλι αναγκάζοντας τον λαϊκό κόσμο να περιορίσει ακόμη και τα ζυμαρικά. Το χάσμα είναι μεγαλύτερο από ποτέ.

Αδυναμία των επενδύσεων

Ο δεύτερος λόγος είναι η πλήρης έλλειψη δυναμισμού των επενδύσεων, οι οποίες το 2017 αυξήθηκαν μόλις κατά 15,7%, φτάνοντας περίπου τα 25δις. Να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις πριν την κρίση ήταν περίπου 60δις το χρόνο. Ακόμη και από αυτές τις ανεπαρκέστατες επενδύσεις του 2017 ένα μεγάλο μέρος ήταν για εξοπλισμό στον τουρισμό και τις υπηρεσίες και όχι για την παραγωγή. 

Η αδυναμία των επενδύσεων πηγάζει από τη μνημονιακή πραγματικότητα. Η εκτίναξη της φορολογίας και η ραγδαία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών χτύπησε το κίνητρο για επενδύσεις. Παράλληλα, η συνεχής μείωση του τραπεζικού δανεισμού και τα ακριβά επιτόκια περιόρισαν την πρόσβαση σε πιστώσεις. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ανίκανο να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη των επενδύσεων. Πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν το 45% του τραπεζικού ενεργητικού είναι προβληματικά δάνεια; Αν προσθέσουμε την εκτόξευση των χρεών προς το Δημόσιο και τη συνεχιζόμενη ανυπαρξία εμπορικής πίστωσης, δεν υπάρχει κανένα μυστήριο για την αδυναμία των επενδύσεων. 

Αποτυχία της «εξωστρέφειας»

Τελικά αποτελέσματα εκλογών 11.3.2018 για την ανάδειξη της Αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ



Τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη της Αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ δεν έχουν οριστικοποιηθεί, καθώς πρέπει να τηρηθούν οι σχετικές καταστατικές προβλέψεις και αποφάσεις. Όμως η γενική εικόνα Όπως την επισυνάπτουμε στους ΠΙΝΑΚΕΣ [1] & [2] καθώς και σε προηγούμενη ανάρτησή μας για τα αποτελέσματα του Τμήματος Αττικής [3] έχει σαφώς δημιουργηθεί και μας επιτρέπει τις πρώτες διαπιστώσεις που ακολουθούν.

Κατανομή των δυνάμεων

1. Ανάμεσα στους 19 εκλογικούς συνδυασμούς υποψηφίων για την Αντιπροσωπεία, την πρώτη θέση έλαβε η ΔΚΜ (που πρόσκειται στην ΝΔ). Το ποσοστό της όμως (περί το 16%), ακόμη και αν σε αυτό αθροιστούν μικρά παραταξιακά σχήματα με συγγενείς κομματικές κατευθύνσεις δεν δικαιολογεί καμιά θριαμβολογία από τον χώρο αυτό, ιδιαίτερα μετά μια μακρά περίοδο δημοσκοπικού προβαδίσματος της ΝΔ, της συντριπτικής παράστασης νίκης της σε ενδεχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές και την αναμενόμενη επιρροή των προηγουμένων σε αρχαιρεσίες μαζικών φορέων.

2. Οι αριστερές αντιμνημονιακές είτε αντικαπιταλιστικές παρατάξεις ψηφίστηκαν από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων. Ανάμεσα στις παρατάξεις αυτές η Συσπείρωση συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων με ποσοστό 10%, παρά την αποχώρηση παλιών μελών της του 2014, που προσχώρησαν στην νέα κυβερνητική παράταξη την Ριζοσπαστική Συνεργασία Αρχιτεκτόνων.

3. Η Ριζοσπαστική Συνεργασία Αρχιτεκτόνων συγκέντρωσε ποσοστό 11%, το οποίο - όπως από την καταμέτρηση της σταυροδοσίας προκύπτει - διαμορφώθηκε κατά σειρά επιτυχίας από:
- Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που στις εκλογές ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ 2014 εκλέχτηκαν με την Σύγχρονη Αρχιτεκτονική Έκφραση (προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ)
- Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που στις εκλογές ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ 2014 εκλέχτηκαν με την Συνεργασία Αριστερών Αρχιτεκτόνων (προσκείμενη κυρίως στην ΔΗΜΑΡ)
- Μέλη που συμμετείχαν στον ΣΥΡΙΖΑ προ της μνημονιακής κυβερνητικής μεταστροφής.

4. Οι υπόλοιπες παρατάξεις σε γενικές γραμμές διατήρησαν την εκλογική τους επιρροή.

Συμμετοχή

Άνευ προηγουμένου αυταρχικές μεθοδεύεις στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών

Από Iskra


Όχι στην ποινικοποίηση του δικαιώματος έκφρασης
Όχι στην καταστολή των συνδικαλιστικών πρακτικών
Ανακοίνωση νέων της ΛΑ.Ε.

Ο Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιος Νικολάου και η υπεύθυνη για την Πρακτική Άσκηση των φοιτητών του τμήματος Άννα Φτερνιάτη, τις τελευταίες μέρες έχουν επιδοθεί σε αυταρχικές μεθοδεύσεις που δεν έχουν προηγούμενο, με σκοπό να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν αγωνιστές συνδικαλιστές φοιτητές του Τμήματος που έφεραν στο φως καταγγελίες συμφοιτητών τους για αντιπαιδαγωγικές συμπεριφορές που παρατηρούνται σε σχολείο της Πάτρας όπου οι φοιτητές κάνουν την πρακτική τους άσκηση.

Συγκεκριμένα, υπήρξαν από τεταρτοετείς φοιτητές καταγγελίες ότι στο συγκεκριμένο σχολείο τα παιδιά του δημοτικού εκφοβίσθηκαν με βέργα από κλαδί δέντρου, καθώς και ότι συγκεκριμένος δάσκαλος χρησιμοποιεί προσβολές και τιμωρίες, ώστε τα παιδιά «να μάθουν να σέβονται». Μετά τις καταγγελίες αυτές, δυνάμεις και σχήματα της αριστεράς συγκάλεσαν Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών για να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, και το συγκεκριμένο θέμα. Ενώ κανείς θα ανέμενε ότι οι καταγγελίες θα διερευνούνταν, όχι μόνο από τα όργανα του φοιτητικού συλλόγου, αλλά και από το ίδιο το τμήμα και τους αρμόδιους καθηγητές του ΠΤΔΕ, η αντίδραση των καθηγητών ήταν πρωτοφανής και παραβιάζει κάθε έννοια κατοχυρωμένης δημοκρατικής λειτουργίας και αυτοτέλειας των οργάνων του φοιτητικού κινήματος.

Την επόμενη ημέρα, η υπεύθυνη για την πρακτική, αφού πραγματοποίησε συνάντηση με στελέχη της ΔΑΠ, της παράταξης της ΝΔ στα πανεπιστήμια, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάλεσε τους φοιτητές του τέταρτου έτους σε έκτακτο εργαστήριο, σημειώνοντας ότι η παρουσία τους είναι υποχρεωτική (!), με σκοπό να ζητηθεί «δήλωση μετανοίας» για την προβολή αιτιάσεων για το συγκεκριμένο σχολείο. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, το οποίο δεν είχε κανέναν «ακαδημαϊκό», αλλά αυστηρά πολιτικό χαρακτήρα, ο Πρόεδρος του Τμήματος άσκησε σωματική βία σε φοιτήτρια, αρπάζοντάς την από το λαιμό με σκοπό να την απωθήσει βίαια από την αίθουσα. Την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκε στους φοιτητές ότι, εάν δεν ζητήσουν συγγνώμη με κείμενο – επιστολή, θα κοπούν οι πρακτικές όλων των τεταρτοετών φοιτητών, ενώ ταυτόχρονα οι συνδικαλιστές φοιτητές που είχαν καταγγείλει τα γεγονότα απειλήθηκαν με πειθαρχικές διώξεις.

Το τμήμα υλοποίησε την απειλή αυτή και με ανακοίνωση της κας Φτερνιάτη ανέστειλε όλες τις πρακτικές και ενημέρωσε τους φοιτητές να μην πάνε στα σχολεία όπου ασκούνται, με προφανή στόχο να διαμορφώσει έναν ιδιότυπο κοινωνικό αυτοματισμό και να τρομοκρατήσει τους φοιτητές. Όλα τα παραπάνω έγιναν σε αγαστή συνεργασία με τη ΔΑΠ, η οποία ανέλαβε τη συλλογή υπογραφών σε κείμενο – δήλωση μετανοίας, σε σχέση με τις πρακτικές που είχαν καταγγελθεί στο συγκεκριμένο σχολείο.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Μισθολογικά Θέματα νεοδιορισμένων Διπλωματούχων Μηχανικών

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 19-3-2018
Αρ. Πρωτ. : 7325
Προς: 1. Υπ. Οικονομικών κ. Τσακαλώτο
2. Αναπλ. Υπ. Οικον. κ. Χουλιαράκη Γ.

Κοιν.: 1. Υπ. Διοικητικής Ανασυγρότησης
κα Ολ. Γεροβασίλη
2. Πρόεδρο και Δ.Ε. του ΤΕΕ.
3. Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ.

Θέμα : Μισθολογικά Θέματα νεοδιορισμένων Διπλωματούχων Μηχανικών

Κύριε Υπουργέ,
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί τους περίπου 8.000 Διπλωματούχους Μηχανικούς του Δημοσίου Τομέα. Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με τα θέματα ένταξης στο μισθολόγιο των νεοδιορισμένων Διπλωματούχων Μηχανικών
Το σταδιακό «ξεπάγωμα» των προσλήψεων έχει οδηγήσει σε κάποιες ελάχιστες νέες προσλήψεις Διπλωματούχων Μηχανικών σε διάφορες Δημόσιες Υπηρεσίες το 2017 και το 2018. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από διάφορους Διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, οι οποίοι λόγω της μνημονιακής αναστολής των προσλήψεων δεν ολοκληρώθηκαν με την προβλεπόμενη διαδικασία, αλλά ανεστάλησαν για 6-8 χρόνια.
Το αποτέλεσμα είναι συνάδελφοι με μεγάλη πείρα και επαγγελματική ηλικία, να διορίζονται με τεράστιες καθυστερήσεις και αποδοχές πλήρους υποτίμησης (680-750 € καθαρά το μήνα). Σε μία τουλάχιστον περίπτωση, αυτή των επιλαχόντων του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισµού του ΑΣΕΠ έτους 1995, στους οποίους σύμφωνα µε το άρθρο 28 του Ν. 4440/2016 τους αναγνωρίστηκε ο χρόνος της αναμονής από το 1997 έως το σημερινό διορισμό τους, ως χρόνος υπηρεσίας για την βαθµολογική και µισθολογική εξέλιξη τους. Η πρόβλεψη αυτή για λόγους ισότιμης μεταχείρισης θα όφειλε να επεκταθεί στο σύνολο των νεοπρασλαμβανόμενων υπαλλήλων που καθυστέρησε λόγω μνημονιών η διαδικασία πρόσληψης.
Επιπρόσθετα για το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών διεκδικούμε :
Κλαδικό Μισθολόγιο που να αποτυπώνει τις ιδιαιτερότητες του κλάδου (αυξημένες ποινικές ευθύνες, υποχρεωτική εγγραφή σε Επαγγελματικό Επιμελητήριο και αποκλειστική χρήση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων από το Δημόσιο, Πενταετής σπουδές κλπ).
Να προσμετρηθεί κανονικά ο εργασιακός χρόνος της διετίας 2016-2017 στη μισθολογική ωρίμανση, που αυθαίρετα η κυβέρνηση με το Ν.4354/15 έχει καταργήσει.

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Από τις 16 Απριλίου η πλατφόρμα ρύθμισης οφειλών για ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ



Στις 16 Απριλίου «ανοίγει» η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης ρύθμισης οφειλών σε έως 120 δόσεις από οφειλέτες- ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Η κίνηση αυτή υπάγεται στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού και σε εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης με αριθ. οικ. 62134/4100 (ΦΕΚ 4640Β/29-12-2017).

Ρύθμιση οφειλών μηχανικών προς Φ.Κ.Α. με βάση την απόφαση ΟΙΚ 62134/4100 – ΦΕΚ 4640 29/12/2017



Οδηγός για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Αναλυτικό οδηγό με επεξηγήσεις και απαντήσεις σε ερωτήματα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων εξέδωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Στον οδηγό, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για όλα όσα αφορούν στις οφειλές που εντάσσονται στη διαδικασία, τα ευεργετήματα της υπαγωγής, τα δικαιώματα που διατηρεί το Δημόσιο έναντι των οφειλετών.

ΕΔΩ ο οδηγός.

Το RADICAL IT για τη δίωξη των μέλων του ΔΣ Α’ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης ελέω εργοδότη VRESNET

Ο εργοδότης της VRESNET δεν έχει κανένα όριο: το αστείο παρατράβηξε



Ενημερωθήκαμε ότι ο Η. Μπάμζας, εργοδότης της εταιρείας VresNet, άσκησε μήνυση ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης! Ο λόγος; Το ψήφισμα στήριξης και αλληλεγγύης στην απολυμένη από την ίδια εταιρεία στον έβδομο μήνα εγκυμοσύνης, καθώς και στα μηνυθέντα μέλη του Radical IT, που ψηφίστηκε ομόφωνα.

Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα την κράτηση στο Α.Τ. Τούμπας της προέδρου της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και του αντιπροέδρου, ενώ αναζητούνται και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ να αφεθούν! Κάθε φορά που ένας εργοδότης μηνύει αυτούς που διαμαρτύρονται για τα δικαιώματα εργαζόμενων για “συκοφαντική δυσφήμιση” εμείς θα τη βγάζουμε στα κρατητήρια; Καταγγέλλουμε τις αστυνομικές αρχές Καλλιθέας και Θεσσαλονίκης για αυτό!

Ο κ. Μπάμζας στην αρχή απολύει παράνομα έγκυο γυναίκα. Στη συνέχεια μηνύει ανθρώπους που διαμαρτυρήθηκαν γι’ αυτό καθώς και την ίδια την έγκυο. Και τώρα συνεχίζει με το ίδιο βιολί… Αν σας λέγαμε κύριε Μπάμζα, ότι είναι δεκάδες τα σωματεία τα οποία έχουν περάσει το ίδιο ψήφισμα; Ε λοιπόν είναι! Τώρα θα στείλετε μηνύσεις σε ακόμα 200 άτομα;

Όπως το φίδι όταν βρεθεί σε κίνδυνο αρχίζει και δαγκώνει προς όλες τις κατευθύνσεις, έτσι αντιδρά και ο κ. Μπάμζας…

Γνωρίζει πως η δικαίωση της εργαζόμενης θα έρθει από στιγμή σε στιγμή.

Εμείς εμμένουμε στην αρχική μας θέση: ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ Η ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΜΑΣ. Γι’ αυτό κύριε Μπάμζα, αντί να στέλνετε μηνύσεις παντού, αποδεχθείτε ότι έχετε ήδη χάσει. Πράξτε κατά τα νόμιμα, δώστε στους συναδέλφους την νόμιμη αποζημίωσή τους, αποσύρετε τις μηνύσεις. Μέχρι να το κάνετε αυτό, εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε δημοσιότητα στο θέμα και να σας πολεμάμε με όλα τα μέσα. Θα μας βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας.

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Τα κίτρινα παιχνίδια Σάλλα με δάνεια και ακίνητα

«Σοβαρές ενδείξεις» για παρανομίες, όπως ξέπλυμα χρήματος, του πρώην διοικητή της Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα και άλλων στελεχών της τράπεζας, διαπιστώνει έκθεση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Το πόρισμα επικεντρώνεται στο τρίτο σκέλος μιας σειράς αγοραπωλησιών ακινήτων, που φαίνεται να έχουν κοστίσει στην τράπεζα περίπου 6,4 εκατ. ευρώ. Η έρευνα αυτή έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενα πορίσματα για την υπόθεση, με βάση τα οποία ο πρώην ισχυρός άνδρας της Πειραιώς και άλλα πρώην μεγαλοστελέχη της τράπεζας, διώκονται για κακουργήματα.

Στο πόρισμα της Αρχής που επικαλείται το Bloomberg, με ημερομηνία 2 Νοεμβρίου, εξετάζονται οι αγοραπωλησίες πέντε ακινήτων, τα οποία πουλήθηκαν το 2003 με δάνεια της Πειραιώς, σε εταιρείες που «συνδέονταν με το Σάλλα ή μέλη της οικογένειάς του» και στη συνέχεια εξαγοράστηκαν το 2006 από την Πειραιώς, ενώ το 2016 πωλήθηκαν ξανά, αυτήν τη φορά σε κυπριακή εταιρεία. Η νέα αυτή έκθεση επικεντρώνεται στο τρίτο σκέλος της υπόθεσης, την πώληση δηλαδή των ακινήτων το 2016 στην κυπριακή εταιρεία Copiouso Holdings Ltd και έχει σταλεί στους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίοι εξακολουθούν να διερευνούν τις συμφωνίες. 

Το συμπέρασμα της έκθεσης, σχετικά με τις πωλήσεις του 2016, είναι ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις ότι ο Μιχάλη Σάλλας, που αποχώρησε από τη διοίκηση της τράπεζας τον Ιούλιο του ίδιου έτους και μέλη της διοίκησης της Πειραιώς που συμμετείχαν στις συναλλαγές έχουν προβεί σε παρανομίες». Οι συναλλαγές αυτές, με χρήματα που περνούν από μία σειρά από ενδιάμεσες εταιρείες, «παραβιάζουν τις τραπεζικές μεθόδους συνετούς διαχείρισης, με οικονομικές επιπτώσεις στην τράπεζα». Η δε ζημία εκτιμάται στα 6,4 εκατ. ευρώ.

Τις παραβιάσεις των «καλών τραπεζικών πρακτικών και της συνετούς διαχείρισης» φαίνεται να εντοπίζει και η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με σημείο του πορίσματος που επικαλείται το Bloomberg. Παράλληλα, η ΤτΕ ερευνά τη διαγραφή κόκκινων δανείων και παραβιάσεις capital controls στην Πειραιώς..

Πρόκειται για την τρίτη μελέτη σχετικά με την υπόθεση της πώλησης ακινητών από την Πειραιώς σε εταιρείες της οικογένειας Σάλλα το 2003, την επαναγορά τους το 2006 και τη νέα πώληση στην κυπριακή εταιρεία το 2016. Ήδη, με βάση προηγούμενα πορίσματα, ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου έχει ασκήσειποινικές διώξεις κατά του Σάλλα και άλλων διευθυντικών στελεχών της Πειραιώς, για απιστία κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος. Μεταξύ των στελεχών που διώκονται είναι και ο Θεόδωρος Πανταλάκης, πρώην αντιπροέδρος – αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς και νυν Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank.

Οι πράξεις του δράματος, σύμφωνα με τα πορίσματα: