Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Πρωτοβουλία για μια πανελλαδική συνάντηση - συνέλευση συλλογικοτήτων, που αναπτύσσουν δράσεις για ζητήματα ενέργειας και για τις επιπτώσεις των ενεργειακών δραστηριοτήτων



Πρωτοβουλία για μια πανελλαδική συνάντηση - συνέλευση συλλογικοτήτων, που αναπτύσσουν δράσεις για ζητήματα ενέργειας και για τις επιπτώσεις των ενεργειακών δραστηριοτήτων



Οι δυο τελευταίες δεκαετίες είναι περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν συντελεστεί ριζικές αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο της χώρας, τόσο στο επίπεδο της νομοθεσίας, όσο και στο επίπεδο της ανάπτυξης πληθώρας ενεργειακών δραστηριοτήτων σε όλους τους τομείς. Κάποιες από αυτές παρουσιάζονται σαν αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες μεταξύ τους. Χρειάζεται αρκετή συζήτηση, ως προς αυτό. Το βέβαιο είναι ότι τίποτα απ’ όλα αυτά δε γίνεται τυχαία, αφού είναι προϊόντα κρατικών ή διακρατικών σχεδιασμών και επιχειρηματικών επιδιώξεων μεγάλης κλίμακας, που δεν έχουν πεδίο αναφοράς μόνο τη δική μας χώρα.



Μεγάλα τμήματα της κοινωνίας μας συνειδητοποιούν ότι όλα αυτά γίνονται ερήμην τους. Ταυτόχρονα, ανησυχούν και τρομάζουν, αφενός εξαιτίας της μεγάλης κλίμακας των ενεργειακών έργων και των επιπτώσεών τους και, αφετέρου, εξαιτίας της ενεργειακής «φρενίτιδας» των ημερών μας, που -ολοφάνερα- πυροδοτείται από τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας. Σε αυτές τις συνθήκες, το μόνο που μπορούν να διακρίνουν είναι η καθημερινή επιδείνωση των όρων της ζωής τους, σε όλα τα επίπεδα (περιβαλλοντικό, κοινωνικό, οικονομικό κλπ.).


Για τα τοπικά και θεματικά κινήματα στο χώρο της ενέργειας το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν έχουν καταφέρει να αποτρέψουν αυτές τις εξελίξεις, ούτε καν να τις ερμηνεύσουν με έναν ενιαίο τρόπο. Ενώ αντιλαμβάνονται, όλο και περισσότερο, την ανάγκη να δράσουν ενιαία, εμφανίζονται αμήχανα και ανήμπορα να περιγράψουν ένα πειστικό πλαίσιο αρχών που θα τεκμηριώνει αυτήν την ανάγκη και θα περιγράφει κάποιους βασικούς κοινούς στόχους. Αυτήν την αδυναμία δεν μπορούν να κρύψουν, φυσικά, περιστασιακές συνεργασίες ή συμπράξεις, που μένουν στην επιφάνεια των προβλημάτων και που έχουν περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα. Χρειαζόμαστε κάτι πολύ περισσότερο, κάτι πολύ πιο αποτελεσματικό, ιδιαίτερα τώρα, που κάποιες επιλογές τείνουν να πάρουν οριστικό χαρακτήρα.

Η κατάληψη Πάτμου και Καραβία κινδυνεύει

30 Χρόνια για την την Ποιότητα Ζωής στις γειτονιές μας στα Πατήσια, ο αγώνας συνεχίζεται.
Συλλογικότητες και κάτοικοι της περιοχής, που πιστεύουν στην αυτοοργάνωση, αυτοδιάθεση και στην σύνδεση της κοινωνίας με την αλληλεγγύη και τον πολιτισμό, συναντιούνται στο χώρο της ΚΑΤΑΛΗΨΗ & ΠΑΤΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΑΒΙΑ , διαμορφώνοντας με την άποψη τους και την έμπρακτη συμπαράσταση τους την συνέχεια της παρουσίας μας και όχι μόνο, στο  χώρο της  ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ.
Το Σάββατο 9 Νοέμβρη  δίνουμε  ραντεβού στις 4μμ. να συζητήσουμε να στηρίξουμε , να χαρούμε τον όμορφο κήπο και να ακούσουμε όμορφες μουσικές.
 Η δική μας κανονικότητα δεν μοιάζει με καμμιά άλλη ……!

Χιλή: 23 νεκροί, 2.500 τραυματίες, 9.000 υπό κράτηση …αλλά ο λαός παραμένει στους δρόμους




Χιλή: 23 νεκροί, 2.500 τραυματίες, 9.000 υπό κράτηση …αλλά ο λαός παραμένει στους δρόμους

Τα άμεσα αιτήματα του κινήματος

Συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις στη Χιλή, με τη νεολαία, την εργατική τάξη και τους συνταξιούχους να απορρίπτουν τα «ψίχουλα» που πετά στο τραπέζι η αντιδραστική κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη η συσπείρωση 115 συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, με την επωνυμία «Κοινωνική Ενότητα» (Unidad Social), πραγματοποίησε νέες συγκεντρώσεις και συζητήσεις σε όλη τη χώρα, και την Τρίτη συγκέντρωση έξω από το Κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο, καταδικάζοντας τη λεγόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης.

Η συγκεκριμένη συσπείρωση των συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα συνδικάτα, την Ενωτική Συνομοσπονδία Εργατών Χιλής, τις Ομοσπονδίες Εργαζομένων στη Μεταλλευτική Βιομηχανία, στις Κατασκευές, στα λιμάνια, στην Υγεία, τις Συνταξιουχικές Ενώσεις, το Συνδικάτο Καλλιτεχνών, τις Ενώσεις Καθηγητών και Πανεπιστημιακών, τις Ενώσεις Φοιτητών και Μαθητών και άλλες οργανώσεις.

Ο εργαζόμενος λαός της Χιλής προβάλει το δικό του «μανιφέστο» ενάντια «στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο και καλεί σε ουσιαστικές αλλαγές που δεν έγιναν εδώ και 30 χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας του Πινοσέτ.

Τα άμεσα αιτήματα είναι: 
Νέο Σύνταγμα μέσω Συνταγματικής Συνέλευσης.
Σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τιμωρία όσων τα παραβιάζουν.
Ελάχιστος μισθός 500.000 πέσος για τους εργαζόμενους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Πλήρης αναγνώριση των συνδικαλιστικών ελευθεριών σε όλα τα επίπεδα, δικαίωμα στην απεργία και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Ελάχιστη σύνταξη ισοδύναμη με τον ελάχιστο μισθό.
Βασικές ποιοτικές υπηρεσίες.
Δικαίωμα στις δημόσιες μεταφορές.
Μείωση του ωραρίου εργασίας.
Προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, στη στέγαση.

Οι ελιγμοί της αντιδραστικής κυβέρνησης

Με αυτά τα αιτήματα η Κοινωνική Ενότητα έδωσε την Τρίτη περιθώριο στον Πινιέρα και στην κυβέρνησή του να απαντήσουν σε 5 μέρες και γραπτά, προειδοποιώντας ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα με νέα γενική απεργία και άλλες μορφές πάλης.

Την Τετάρτη ο Πινιέρα υπέγραψε σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει κρατική επιδότηση για την αύξηση του κατώτερου μισθού των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στα 350.000 πέσος (426 ευρώ) μηνιαίως. Το μέτρο, υπόκειται πάντως στην έγκριση του Κογκρέσου. Ο κατώτερος μισθός ανέρχεται σήμερα σε 301.000 πέσος (366 ευρώ) μηνιαίως.

Τα θύματα της κρατικής καταστολής

Ταυτόχρονα, οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι οι νεκροί διαδηλωτές από πυρά της στρατιωτικοποιημένης αστυνομίας (καραμπινιέροι) και του στρατού (που μετά από δυο βδομάδες κινητοποιήσεων η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει) φτάνουν τους 23, πάνω από 2.500 είναι οι τραυματίες, ενώ υπό κράτηση βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που σύμφωνα με τους εκπροσώπους των διαδηλωτών φτάνει μέχρι και τους 9.000 ανθρώπους.

Ταυτόχρονα πληθαίνουν καταγγελίες αλλά και τα στοιχεία για μαζικούς βασανισμούς διαδηλωτών. Ταυτόχρονα μια από βασικές προϋποθέσεις των διαδηλωτών για να υπάρξει διάλογος είναι να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι των δολοφονιών και των βασανισμών.

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: παρουσίαση θέσεων για το οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής και την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: παρουσίαση θέσεων για το οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής και την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων
03/11/2019

Η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή, καθώς έχει δρομολογηθεί η συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής για, τουλάχιστον, δέκα χρόνια ακόμη.

Όταν το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, από το 2016, προειδοποιούσε για την επερχόμενη κρίση στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, οι περισσότεροι αδιαφορούσαν και σιωπούσαν. Άλλοι από άγνοια και έλλειψη ενδιαφέροντος και άλλοι επειδή προσδοκούσαν οφέλη (πολιτικά και οικονομικά) από τη γιγάντωση της κρίσης. Σήμερα, όλοι μιλούν γι’ αυτήν. Μόνο που τώρα τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιο δύσκολα, αφού: 
Τα χρονικά περιθώρια -για αναστροφή πορείας- έχουν στενέψει ασφυκτικά. 
Το πολιτικό περιβάλλον, σε εθνικό επίπεδο και στο επίπεδο της περιφέρειας, δεν ευνοεί λύσεις σε φιλοπεριβαλλοντική κατεύθυνση και σε όφελος της κοινωνίας. 
Υπάρχει ισχυρή επιχειρηματική πίεση για την υιοθέτηση πολιτικών και πρακτικών, που θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα, με προμετωπίδα την πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων και την εισαγωγή της καύσης, σαν βασικής μεθόδου. 

Ακριβώς αυτή τη στιγμή και σε πείσμα όσων προσπαθούν να ξαναπαίξουν το χαρτί της Φυλής, σαν προσωρινής ή μεταβατικής λύσης,

το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

παρουσιάζει τις θέσεις του για:

το οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής και

την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής

την Τρίτη 12.11.2019, στις 19:00, στο Δημαρχείο Ιλίου

(Κάλχου 48-50)

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας

oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Παρέμβαση για το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 6-11-2019
Αρ. Πρωτ.: 7962
Προς: Υπουργό Οικονομικών
κ. Σταϊκούρα
Κοιν.: Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
Θέμα : Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.
Κύριε Υπουργέ
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού). Μέλη μας είναι 19 Πρωτοβάθμιες Ενώσεις στο σύνολο της χώρας. Απευθυνόμαστε σε εσάς σε σχέση με το θέμα που έχει ανακύψει με το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.
Οι προβλέψεις του Ν.4557/18 -που η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε- αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο συνδικαλιστικές οργανώσεις και κάθε άλλης μορφής Εταιρίες, Νομικά Πρόσωπα κλπ  συνδέοντάς τις όλες έμμεσα με το μαύρο χρήμα από εγκληματικές ή τρομοκρατικές οργανώσεις. Αποτελεί τεράστια πρόκληση να αντιμετωπίζονται εν δυνάμει τα συνδικάτα ως «εγκληματικές οργανώσεις που ξεπλένουν μαύρο χρήμα ή χρηματοδοτούν την τρομοκρατία». Είναι αδιανόητο μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων με τους ανθρώπους του υποκόσμου, τους σύγχρονους δουλέμπορους, τους εμπόρους όπλων και ναρκωτικών και κάθε λογής μαφιόζους. Επιπρόσθετα οι υποχρεώσεις τήρησης πολύπλοκων διαδικασιών κοστίζει στα σωματεία των εργαζομένων πολύτιμο χρόνο και χρήμα που οφείλουν αλλού να διαθέσουν ώστε να διαφυλάξουν τα δικαιώματα των μελών τους.
Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε να αποσύρετε τις συνδικαλιστικές ενώσεις από τις προβλέψεις του Ν.4557/18. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Το ΣτΕ ακύρωσε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του τσιμεντώματος του Ποδονίφτη



Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας δημοσιοποίησε σήμερα στο ακροατήριο την απόφασή του Ε’ τμήματός του σύμφωνα με την οποία ακυρώνεται η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το τσιμέντωμα του Ποδονίφτη. Η καταργηθείσα απόφαση είχε εκδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και αφορούσε έργο που σχεδίαζε η Περιφέρεια Αττικής στα τελευταία 770 μέτρα φυσικής κοίτης του Ποδονίφτη. Κατά της απόφασης αυτής είχαν προσφύγει με τρεις ξεχωριστές αιτήσεις ακύρωσης οι Δήμοι Αθηναίων και Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, όπως και 49 πολίτες της περιοχής μαζί με τον Σύλλογο «Ροή – Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων».

Εντός των ερχόμενων εβδομάδων, θα δημοσιευτεί και το σκεπτικό της απόφασης. Το σίγουρο είναι ότι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής απορρίφθηκε και η επιχειρηματολογία των προσφευγόντων δικαιώθηκε και η τσιμεντοποίηση δεν πρόκειται να συμβεί, όχι τουλάχιστον τώρα και κατά τον τρόπο που ήθελε το πολιτικό, υπαλληλικό και εργολαβικό κατεστημένο της Περιφέρειας. Οι υπερασπιστές του Ποδονίφτη θα πρέπει βέβαια να παραμείνουν σε εγρήγορση.


Δεκτές οι προσφυγές κατά του τσιμεντώματος του Ποδονίφτη – Το ΣτΕ ακυρώνει την ΑΕΠΟ


Ακυρώνεται η Απόφαση ‘Εγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο εγκιβωτισμού του Ποδονίφτη, όπως ανακοινώθηκε σήμερα (6/11) στο ακροατήριο από τον πρόεδρο του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής είχαν προσφύγει ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, ο Δήμος Αθηναίων και ο Σύλλογος Ροή – Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων μαζί με κατοίκους. Η απόφαση, το σκεπτικό της οποίας αναμένεται, δικαιώνει τους προσφεύγοντες και ακυρώνει το σχεδιασμένο έργο της Περιφέρειας Αττικής για τσιμέντωμα των τελευταίων 780 μέτρων φυσικής κοίτης του ποταμού που βρίσκεται στα όρια του Δήμου μας.
Η απόφαση αποτελεί πλήρη δικαίωση της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου μας, η οποία εμπεριστατωμένα απέρριψε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, υιοθετώντας τις επισημάνσεις ειδικών επιστημόνων και οργανώσεων και οργανώνοντας εκτεταμένες συζητήσεις με τους κατοίκους. Στην απόφαση και την τεκμηρίωση του δικού μας Δήμου στηρίχθηκε και ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος επίσης απέρριψε το έργο.
Μετά από αυτή την εξέλιξη η Περιφέρεια Αττικής είναι υποχρεωμένη να σχεδιάσει εξ αρχής την όποια παρέμβαση στον Ποδονίφτη και οι δυο όμοροι Δήμοι θα πρέπει να παρέμβουν για την σχεδίαση ενός έργου που να διαφυλλάσσει και να αναδεικνύει το φυσικό περιβάλλον.

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Απορρίφθηκε πρωτόδικα η πρώτη αγωγή για την επιστροφή των εισφορών της Ειδικής Προσαύξησης

Αναρτούμε το κείμενο της απόφασης 15117 / 2019 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία απορρίπτεται "ως αβάσιμη" η αγωγή 50 συναδέλφων που διεκδικούσαν την επιστροφή των εισφορών που είχαν καταβάλλει στον κλάδο της Ειδικής Προσαύξησης για τα έτη 2007 - 2015 όπου και καταργήθηκε λόγω του Ν.4387/16. Η υπόθεση  είναι με  αριθμό  εισαγωγής  ΑΓ8885/2017 και την βρίσκει κανείς από το http://www.adjustice.gr/webcenter/portal/dprotodikeioath/Home?_adf.ctrl-state=v1w5jyb8t_27&_afrLoop=30058407232075273#
 Τα ονόματα έχουν αφαιρεθεί για ευνόητους λόγους. Δεκάδες αντίστοιχες αγωγές δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα.


Κείμενο απόφασης
Αριθμός Απόφασης 15117 / 2019



ΑΚΔ ΑΓ8885/2017



ΤΟ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Τμήμα 2ο Μονομελές

Σ υ ν ε δ ρ ί α σ ε δημόσια στο ακροατήριό του στις 16 Οκτωβρίου 2018, με δικαστή τη Βαρβάρα Γεωργίου, Πρωτοδίκη Δ.Δ., και γραμματέα τον Ιορδάνη Ιορδάνογλου, δικαστικό υπάλληλο,

γ ι α να δικάσει την αγωγή με ημερομηνία κατάθεσης 6.9.2017, 

τ ω ν: 1) ........), οι οποίοι παραστάθηκαν δια του δικηγόρου Σαράντου Θεοδωρόπουλου,

κ α τ ά του ν.π.δ.δ. με την επωνυμία “ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (Ε.Φ.Κ.Α.), το οποίο εκπροσωπείται από το Διοικητή του και δεν παραστάθηκε. 

Κατά τη συζήτηση, οι διάδικοι που παραστάθηκαν στο ακροατήριο ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους και ζήτησαν όσα αναφέρονται στα πρακτικά.

Αφού μελέτησε τη δικογραφία

Η κρίση του είναι η εξής:

1. Επειδή, με την κρινόμενη αγωγή, για τη συζήτηση της οποίας δεν απαιτείται η καταβολή δικαστικού ενσήμου, μετά τη νομότυπη τροπή, με προφορική δήλωση του πληρεξούσιου δικηγόρου των εναγόντων στο ακροατήριο (βλ. οικεία πρακτικά δημόσιας συνεδρίασης του Δικαστηρίου) και με το από 19.10.2018 υπόμνημα των τελευταίων, του αιτήματός τους από καταψηφιστικό σε έντοκο αναγνωριστικό (άρθρο 75 παρ. 3 και 274 παρ. 1 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, ν. 2717/1999, Φ.Ε.Κ. Α' 97), ζητείται να αναγνωρισθεί η υποχρέωση του εναγόμενου Φορέα να καταβάλει σε κάθενα από τους ενάγοντες τα ειδικότερα αναφερόμενα στο κρινόμενο δικόγραφο ποσά (κυμαινόμενα, συνολικά, από 813,03 έως 7.774,77 ευρώ), ως αποζημίωση, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 105 - 106 του Εισ.Ν.Α.Κ., άλλως κατά τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού (άρθρα 904 επ. Α.Κ.), για την αποκατάσταση της περιουσιακής ζημίας που, όπως αυτοί ισχυρίζονται, υπέστησαν από τη φερόμενη ως παράνομη άρνηση του εναγομένου να επιστρέψει σε έκαστο εξ αυτών τις ασφαλιστικές εισφορές που αυτός κατέβαλε στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., μετέπειτα Ε.Τ.Α.Α. - Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα επιμέρους χρονικά διαστήματα, για το σχηματισμό της Ειδικής Προσαύξησης του άρθρου 2 του ν. 3518/2006 (Φ.Ε.Κ. Α' 272), μετά την κατάργησή της, από 1.1.2016, με το άρθρο 94 του ν. 4387/2016 (Φ.Ε.Κ. Α' 85). Οι ενάγοντες αιτούνται τα ποσά αυτά να τους καταβληθούν νομιμοτόκως, από την 1η Δεκεμβρίου ενός έκαστου έτους, οπότε, όπως υποστηρίζουν, κατέστησαν ληξιπρόθεσμα και απαιτητά, άλλως από την επίδοση της κρινόμενης αγωγής.

2. Επειδή, κατά την πρώτη συζήτηση της κρινόμενης υπόθεσης, στην παρούσα δικάσιμο, η 48η εκ των εναγόντων (....) δεν εμφανίσθηκε στο ακροατήριο, προκειμένου, με προφορική δήλωσή της, να νομιμοποιήσει τον υπογράφοντα το δικόγραφο της αγωγής δικηγόρο Σαράντο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος παραστάθηκε στο ακροατήριο για τους λοιπούς ενάγοντες. Εξάλλου, το από 27.4.2017 ιδιωτικό έγγραφο με το οποίο η ως άνω εξουσιοδότησε τον προαναφερόμενο δικηγόρο και το Γεώργιο Θεοδωρόπουλο να παραστεί και να την εκπροσωπήσει ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου κατά τη συζήτηση της επίδικης υπόθεσης φέρει θεώρηση του γνησίου της υπογραφής της από τον τελευταίο αυτό δικηγόρο (βλ. σχετικό έγγραφο). Πλην όμως, η προαναφερόμενη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής της 48ης ενάγουσας μόνο από δικηγόρο δεν αρκεί, καθότι στα καθήκοντα του τελευταίου δεν περιλαμβάνεται, σύμφωνα με άρθρο 36 παρ. 2 εδαφ. δ΄ του Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013, Φ.Ε.Κ. Α΄ 208), η θεώρηση του γνησίου της υπογραφής διαδίκου για τη χορήγηση δικαστικής πληρεξουσιότητας σε δικηγόρο ενώπιον διοικητικού δικαστηρίου (πρβλ. Α.Π. 1176/2013, βλ. Τρ.Διοικ.Εφ.Κομοτηνής 156/2017, σκ. 5). Περαιτέρω, η 10ήμερη προθεσμία που χορηγήθηκε από το Δικαστήριο στον παραστάντα δικηγόρο προκειμένου να προσκομισθούν νομιμοποιητικά έγγραφα (βλ. οικεία πρακτικά δημόσιας συνεδρίασης του Δικαστηρίου) παρήλθε άπρακτη ως προς την ως άνω ενάγουσα. Κατόπιν όλων των ανωτέρω, κατ' εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 27 παρ. 1, 28, 30 και 35 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν. 2717/1999, Φ.Ε.Κ. 97 Α΄), η κρινόμενη αγωγή πρέπει να απορριφθεί κατά το μέρος που ασκείται από την 48η ενάγουσα ως απαράδεκτη. Κατά τα λοιπά, έχουσα ασκηθεί εν γένει παραδεκτώς, η κρινόμενη αγωγή πρέπει να εξετασθεί, περαιτέρω, στην ουσία.

Σωματείο ΚτΥΠ: Για την πρωτοφανή επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων από τον διευθύνοντα σύμβουλο


    ΣΩΜΑΤΕΙΟ   ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

στην εταιρία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.

Φαβιέρου  30 - Τ. Κ.  10438  Α Θ Η Ν Α – Τηλέφωνα : 210.5272443 –  210.5272299

                 6977 674562, 6978 900537- FAX: 210.5272489  e-mail: somateio@ktyp.gr

                                                                                                                                   Αθήνα 5/11/2019
                                                                                                                              Αρ. πρωτ. 1328
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Για την πρωτοφανή επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων
από τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Χαρωνίτη

          Οι εργαζόμενοι στις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ (πρώην ΟΣΚ, ΘΕΜΙΣ, ΔΕΠΑΝΟΜ, τεχν.ΚΕΔ) καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη και ακραία αυταρχική ενέργεια του Διευθύνοντος συμβούλου κ. Χαρωνίτη ο οποίος, έστειλε Εσωτερικό σημείωμα προς όλους τους εργαζόμενους με θέμα: «Περικοπή ωρών εργασίας όλου του προσωπικού λόγω παράστασης στο γραφείο του Διευθύνοντος συμβούλου» (το επισυνάπτουμε). Σε αυτό απειλεί ότι θα περικόψει ώρες από τους μισθούς ΟΛΩΝ εφόσον γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διοίκησης !! Επιπλέον καλεί όσους δεν θέλουν να υποστούν την περικοπή, να δηλώσουν εγγράφως ότι δεν θα συμμετέχουν !!! Η εργοδοτική τρομοκρατία και αυταρχισμός σε όλο τους το μεγαλείο. Μάλλον ο Διευθύνων νομίζει ότι είναι δερβέναγας στο τσιφλίκι του, υπεράνω ακόμα και των νόμων, αφού επιτάσσει να γίνουν περικοπές μισθών σε ΟΛΟΥΣ που δεν θα γίνουν δηλωσίες, ανεξάρτητα αν βρίσκονται στο χώρο εργασίας τους.
Οι εργαζόμενοι στις Κτιριακές υποδομές τονίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αγωνιστικά τα δικαιώματά μας, όπως έχουμε κάνει και μέχρι σήμερα, απέναντι σε κάθε επιχείρηση τρομοκρατίας και αυταρχισμού.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τον εποπτεύοντα υπουργό Υποδομών να πάρουν θέση απέναντι σε αυτές τις ακραία αντιδημοκρατικές ενέργειες του διευθύνοντα συμβούλου που μας γυρίζουν σε «μαύρες εποχές» λίγες μόνο μέρες πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Καλούμε συνδικαλιστικούς και άλλους μαζικούς φορείς να μας στηρίξουν.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
την ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ στις 11 πμ στο ΙΣΟΓΕΙΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ !


Για το Δ.Σ. του Σωματείου

   Ο πρόεδρος                                                       Ο γεν. γραμματέας
                 Μ. Δανδουλάκης                                                        Σ. Παπαδόπουλος
                  (6977-674562)                                                           (6971-900537)

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με τα Ρέματα και τις πολιτικές διαχείρισής τους

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                        
Αθήνα,  5/11/19
Αρ. Πρωτ.: 7960                                               
Προς:   1. Υπ. Υποδομών κ. Καραμανλή Κ.         2. Υπ. Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη        
3. Υπ. Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο         

        Κοιν.:   1. ΕΝΠΕ
                     2. ΚΕΔΕ
                     3. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
                     4. Α’ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα : Σχετικά με τα Ρέματα και τις πολιτικές διαχείρισής τους.

Κύριοι Υπουργοί
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση της συχνότητας και της έντασης των «ακραίων καιρικών φαινομένων»,  πρόσφατα τραγικά παραδείγματα είχαμε στην Κρήτη , στην Μάνδρα αλλά και πολλά ακόμη σε όλη την ελληνική επικράτεια, που φέρνουν στην επικαιρότητα το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των Ρεμάτων.
 Η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη χρηματοδότησης έργων συντήρησης υποδομών και ρεμάτων, η ασαφής και δαιδαλώδης νομοθεσία, η αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες και η υποστελέχωση των υπηρεσιών οδηγούν σε απώλειες ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, σε καταστροφές υποδομών και κρίσιμων φυσικών πόρων.
Προκειμένου να ξεπεραστεί η αδιέξοδη σημερινή κατάσταση και να υπάρξει μια σύγχρονη πολιτική διαχείρισης των ρεμάτων που να μπορεί να εφαρμοστεί, καταθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις μας:

Α) Είναι απαραίτητη η δημιουργία  Μητρώου Ρεμάτων όπου να αποτυπώνεται η σημερινή κατάσταση, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, οι ιδιαιτερότητες της περιοχής που διασχίζουν με την χλωρίδα. Τα σύγχρονα μέσα και εργαλεία της επιστήμης μας δίνουν σήμερα την δυνατότητα με την αξιοποίηση τους να προβούμε στην δημιουργία ενός τέτοιου Μητρώου ανά Περιφερειακή Ενότητα, που θα αποτελέσει εργαλείο για την συντήρηση και την διαχείριση τους γενικότερα. Επισημαίνουμε όμως ότι υπάρχει το κομμάτιασμα των ρεμάτων και η απόδοσή τους σε καταπατητές από το Υπουργείο Γεωργίας με τον αναγκαστικό νόμο του 1951.

Β) Να υπάρξουν ξεκάθαρες αποφάσεις σχετικά με τις αρμοδιότητες και τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις για με τον καθαρισμό, τις επεμβάσεις αποκατάστασης και τα τεχνικά έργα για την πρόληψη.

Γ) Να γίνουν μελέτες οριοθέτησης και διευθέτησης όλων των ρεμάτων και η εξαίρεσή τους για τα έργα συντήρησης να αφορά μόνο περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Να καθοριστεί όμως ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο το σύνολο των μελετών οριοθέτησης των ρεμάτων να έχει ολοκληρωθεί. Οι οριοθετήσεις αυτές φυσικά να αναφέρονται στο σύνολο του μήκους τους και να μην είναι αποσπασματικές.

Δ) Η νομοθεσία περί ρεμάτων θα πρέπει να προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα, να απλοποιηθεί και να κωδικοποιηθεί προκειμένου να είναι εφαρμόσιμη και αποτελεσματική.  Να αρθούν οι αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες.  

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

αυθαιρεσία στο χώρο του Προφήτη Ηλία στον Υμηττό

"ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ»"


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 10/11 στις 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ 

Τους τελευταίους μήνες, κυριολεκτικά κάτω από την μύτη του Δασαρχείου και του Δήμου, δίπλα σε επιτηρούμενους Δημοτικούς χώρους, εξελίσσεται μια απίστευτου θράσους αυθαιρεσία στο χώρο του Προφήτη Ηλία. Μια μεγάλη σύγχρονη οικοδομή κατασκευάζεται παράνομα, περικλείοντας το παλιό ξωκλήσι, με προφανή πρόθεση αυτό στη συνέχεια να γκρεμιστεί. Σημειωτέον πως συνεχίζονται οι λειτουργίες με το κοινό να εισέρχεται σ΄ένα γιαπί, με τίνος άραγε την ευθύνη για τυχόν ατύχημα; Ταυτόχρονα έχουν γίνει απαράδεκτες παρεμβάσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι οικοδομικές εργασίες και όλα αυτά σε δημόσιο, δασικό χώρο, ευαίσθητο σε πυρκαγιές.

Χρειάστηκε η καταγγελία πολιτών για να αναδειχθεί η παρανομία αλλά και πάλι πληροφορούμαστε πως ο τοπικός εφημέριος συμπεριφέρθηκε με περισσό θράσος στον Δήμο, αρνούμενος να παρουσιάσει οποιαδήποτε άδεια και δηλώνοντας την πρόθεσή του να ολοκληρώσει την κατασκευή. Αυτή την στιγμή οι εργασίες, μετά από καταγγελία πολίτη, έχουν σταματήσει με εντολή του Δασαρχείου. Επειδή όμως γνωρίζουμε πως δυστυχώς στη χώρα μας η αυθαιρεσία κινείται ύπουλα και κατά κανόνα γίνεται τελικά καθεστώς, μια ομάδα πολιτών αφού υπογράψαμε σχετική καταγγελία που επιδώσαμε στον Δήμο, συγκεντρωθήκαμε στις 3/11 στο Δημοτικό αναψυκτήριο και αποφασίσαμε:

-Άμεση συνάντηση με τον Δήμαρχο με αίτημα να σφραγιστεί η πρόσβαση στην παράνομη οικοδομή και να περιφραχτεί ο χώρος.

-Καταγγελία σ’όλες τις αρμόδιες αρχές με αίτημα να συνταχθεί άμεσα πρωτόκολλο κατεδάφισης και να επανέλθει όλος ο περιβάλλων χώρος στην πρότερη φυσική του κατάσταση.

-Καταδικάζουμε την στάση του Δημοτικού συμβούλου κ.Καλαρρύτη του μοναδικού που στηρίζει ανοιχτά την παρανομία, όντας αντιπρόσωπος του Δήμου στον ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος για την Προστασία και Ανάπτυξη του Υμηττού!)

-Δημιουργία μόνιμης ανοιχτής επιτροπής πολιτών για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στον Υμηττό

-Συγκέντρωση στην είσοδο του δρόμου προς τον Προφήτη Ηλία την Κυριακή 10/11 στις 12 το μεσημέρι, όπου προσκαλούμε όλους τους Ηλιουπολίτες να ενημερωθούν επιτόπου και να συζητήσουμε παραπέρα ενέργειες.

Ηλιούπολη 4.11.2019


.


ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Υποστελέχωση Υπηρεσιών – Ανάγκη Προσλήψεων – Διαβαθμιδικές Συνεργασίες

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 1-11-2019
Αρ. Πρωτ.: 7959                                                  
Προς:   Περιφερειάρχη Στ. Ελλάδος κ. Σπανό Φ.  
        Κοιν.:  1. Υπ. Εσωτερικών, Γραφ. Υπουργού
           2. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
 3.  ΕΜΔΥΔΑΣ Στερεάς Ελλάδος
Θέμα : Υποστελέχωση Υπηρεσιών – Ανάγκη Προσλήψεων – Διαβαθμιδικές Συνεργασίες.
Κύριε  Περιφερειάρχη
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού). Απευθυνόμαστε σε εσάς σε συνέχεια του από 22/10/2019 Υπηρεσιακού Σημειώματος που απέστειλαν οι Υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας.
Σύμφωνα με αυτό στη Διεύθυνση υπηρετούν μόλις επτά (7) Μηχανικοί ΠΕ ή ΤΕ (συμπεριλαμβανομένου και του αναπληρωτή Διευθυντή), οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με καθήκοντα σύνταξης μελετών και επίβλεψης τεχνικών έργων για την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος αρμοδιότητας Π.Ε. Ευρυτανίας, παράλληλα με τα καθήκοντά τους σε άλλα τμήματα μη συναφούς αντικειμένου, ενώ στο Δήμο Αγράφων δεν υπάρχει ούτε ένας Μηχανικός! Οι συνταξιοδοτήσεις και η αναστολή προσλήψεων έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση με προοπτικές περαιτέρω επιδείνωσης. Όπως αναλυτικά αναφέρουν στο Σημείωμά τους είναι επιφορτισμένοι με πληθώρα αρμοδιοτήτων (Τεχνικό Πρόγραμμα, Ρέματα, Οδικό Δίκτυο, Έκτακτα φαινόμενα, Επιτροπές, Παράλληλα καθήκοντα) για τις οποίες είναι υπόλογοι και φέρουν ακέραιες ποινικές και αστικές ευθύνες, ενώ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και σε εξοπλισμό και μέσα. Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες όλης της χώρας.
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω διαπιστώσαμε πρόσφατα ότι δρομολογείται Σύμβαση Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και του Δήμου Αγράφων (ΑΔΑ: 6ΟΒ8Ω6Α-ΕΕΑ) για την υποστήριξη του Δήμου Αγράφων για την υλοποίηση του Τεχνικού του Προγράμματος, στην Τεχνική Υπηρεσία του οποίου όμως σήμερα δεν υπηρετεί κανένας Μηχανικός. Δηλαδή πρακτικά μεθοδεύεται η πλήρης υλοποίηση του Τεχνικού του Προγράμματος του Δήμου Αγράφων από Μηχανικούς της Δ.Τ.Ε. της Π.Ε. Ευρυτανίας. Έχοντας υπ΄ όψιν τα ανωτέρω, γίνεται προφανές ότι η Δ.Τ.Ε. της Π.Ε. Ευρυτανίας είναι αδύνατο να συμβάλλει στην Τεχνική στήριξη τόσο του Δήμου Αγράφων όσο και του Δήμου Καρπενησίου, αφού όπως προκύπτει από τα προαναφερόμενα αδυνατεί να ανταποκριθεί πλήρως στις δικές της υποχρεώσεις όπως αυτές διαμορφώνονται από την ισχύουσα νομοθεσία και την στοχοθεσία της πολιτικής της ηγεσίας. Εξ’ άλλου με την παρ. 1 του άρθρου 44 του Ν.4412/2016 η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία κάθε αναθέτουσας αρχής απαιτείται να διαθέτει μία ελάχιστη στελέχωση «προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στα/στις προς ανάθεση έργα/μελέτες ανάλογα με την εκτιμώμενη αξία, το είδος, την κατηγορία τους, το μέγεθος και την πολυπλοκότητα τους».
Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών με το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό (και ειδικά με Διπλωματούχους Μηχανικούς που διαθέτουν και τα απαιτούμενα Επαγγελματικά Δικαιώματα), με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας καθώς και στην ακύρωση των διαδικασιών για την υπογραφή της προαναφερόμενης Σύμβαση Διαβαθμιδικής Συνεργασίας. Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

ΕΜΔΥΔΑΣ ΚΜ: Στάση Εργασίας

     
ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μανουσογιαννάκη 6, ΤΘ 50511 , Θεσσαλονίκη τηλ 2310-243271-2 fax 2310-243273 http://emdydaskm.blogspot.com, kmemdydas@gmail.com,

                                                                  
Θεσσαλονίκη, 4-11-2019
                                                                                                             Αρ. Πρωτ. 19
                                                                                               
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019, από 08.00 έως 13.00

Το ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ ΚΜ εκφράζει την απόλυτη συμπαράστασή του, στην συνάδελφο, Αναστασία Πατσιούρα, (Μηχανολόγος Μηχανικός, Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Πολυγύρου), ενόψει της υπόθεσης που θα εκδικαστεί την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019, στον ΠΟΛΥΓΥΡΟ, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής.  
Η δίωξή της προέκυψε μετά από Αγωγή Αστυνομικού, ο οποίος διεκδικεί το ποσό των 22.000€ για προσωπική αποζημίωση διότι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, θίχθηκε η τιμή και η υπόληψή του, μετά την διαμαρτυρία της συναδέλφου για άδικη εις βάρος της κατηγορία, κατά την άσκηση υπηρεσιακών καθηκόντων.
Η συνάδελφος κατηγορήθηκε άδικα, για παραλείψεις στην σήμανση, σε μια αυθαίρετη διάνοιξη τάφρου (περιοχή «Έξι βρύσες», Πολύγυρο) η οποία έγινε μετά από εντολή αιρετού εν αγνοία των μηχανικών του Δήμου. Αποτέλεσμα αυτής της εντολής ήταν ο χαμός ενός νέου παιδιού, τον Αύγουστο του 2009.
Η συνάδελφος, την στιγμή του δυστυχήματος, απουσίαζε σε θερινή άδεια και μετά από επτά μήνες (Μάρτιο 2010), της επιδόθηκε κλήση-κατηγορία από τον αστυνομικό, με δικαιολογία ότι την συνέλαβε επ’ αυτοφώρω για πλημμελή σήμανση κατά τις εργασίες διάνοιξης της τάφρου. Στη συνέχεια της βεβαιώθηκε, από την Αστυνομία, για αυτό το λόγο, πρόστιμο 1.500€.
Είναι γνωστό ότι για την αυθαίρετη διάνοιξη της τάφρου δεν προηγήθηκε καμία μελέτη από την τότε αρμόδια ΤΥΔΚ του νομού και δεν ορίσθηκε κανένας επιβλέπων μηχανικός. Επίσης κανένας υπάλληλος του Δήμου Πολυγύρου δεν ευθυνόταν για την αυθαίρετη διάνοιξη της τάφρου (σε προηγούμενο δικαστήριο, καταδικάστηκε αιρετός).
Κι ενώ το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την προσφυγή της συναδέλφου, κατά της κλήσης-κατηγορίας και επιβολής προστίμου του αστυνομικού καθώς έκρινε ότι η συνάδελφος δεν είχε καμία απολύτως ευθύνη για το δυστύχημα, καλείται στις 6 Νοεμβρίου 2019 να αντιμετωπίσει την εναντίον της, αντίδραση του αστυνομικού, ο οποίος αδίκως την ενέπλεξε όπως αποδείχθηκε. Σημειώνουμε επίσης ότι κακώς στράφηκε κατά προσώπου ενώ έπρεπε να στραφεί κατά της υπηρεσίας, εάν ήθελε και εφόσον συνέτρεχε λόγος, διότι οι μηχανικοί του Δημοσίου δεν ενεργούν μόνοι τους αλλά ακολουθούν τις εντολές της υπηρεσίας τους.
Συμπαραστεκόμαστε στη συνάδελφό μας, Αναστασία Πατσιούρα και αντιδρούμε σε κάθε άδικη εμπλοκή συναδέλφου σε μακροχρόνιες και πολυδάπανες δικαστικές περιπέτειες, με προσωπικό κόστος και εις βάρος της εργασίας μας και της οικογενειακής μας ηρεμίας.
Καλούμε τις δικαστικές αρχές να εξετάζουν σε βάθος τις υποθέσεις και να κρίνουν βάσει των πραγματικών γεγονότων και των συνθηκών εργασίας μας. Μόνο τότε θα αντιληφθούν τις προσπάθειες των Μηχανικών που μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, προσπαθούν να επιτελέσουν το καθήκον τους.
Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην ποινικοποίηση της εργασίας των μηχανικών, στην «εύκολη» παραπομπή σε δικαστικές και κατά συνέπεια και σε πειθαρχικές διώξεις.
·         Λέμε ΟΧΙ στην ποινικοποίηση της εργασίας μας
·         Λέμε ΟΧΙ στις άδικες διώξεις υπαλλήλων για θέματα που δεν αποτελούν δική τους ευθύνη
·         Λέμε ΟΧΙ στην “Αμυντική” άσκηση των καθηκόντων των μηχανικών εξαιτίας αυτής της κατάστασης
·         Στεκόμαστε δίπλα σε όλους τους μηχανικούς που εμπλέκονται άδικα σε δικαστικές και πειθαρχικές περιπέτειες