Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

ΕΜΔΥΔΑΣ ΚΜ: Στάση Εργασίας

     
ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μανουσογιαννάκη 6, ΤΘ 50511 , Θεσσαλονίκη τηλ 2310-243271-2 fax 2310-243273 http://emdydaskm.blogspot.com, kmemdydas@gmail.com,

                                                                  
Θεσσαλονίκη, 4-11-2019
                                                                                                             Αρ. Πρωτ. 19
                                                                                               
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019, από 08.00 έως 13.00

Το ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ ΚΜ εκφράζει την απόλυτη συμπαράστασή του, στην συνάδελφο, Αναστασία Πατσιούρα, (Μηχανολόγος Μηχανικός, Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Πολυγύρου), ενόψει της υπόθεσης που θα εκδικαστεί την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019, στον ΠΟΛΥΓΥΡΟ, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής.  
Η δίωξή της προέκυψε μετά από Αγωγή Αστυνομικού, ο οποίος διεκδικεί το ποσό των 22.000€ για προσωπική αποζημίωση διότι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, θίχθηκε η τιμή και η υπόληψή του, μετά την διαμαρτυρία της συναδέλφου για άδικη εις βάρος της κατηγορία, κατά την άσκηση υπηρεσιακών καθηκόντων.
Η συνάδελφος κατηγορήθηκε άδικα, για παραλείψεις στην σήμανση, σε μια αυθαίρετη διάνοιξη τάφρου (περιοχή «Έξι βρύσες», Πολύγυρο) η οποία έγινε μετά από εντολή αιρετού εν αγνοία των μηχανικών του Δήμου. Αποτέλεσμα αυτής της εντολής ήταν ο χαμός ενός νέου παιδιού, τον Αύγουστο του 2009.
Η συνάδελφος, την στιγμή του δυστυχήματος, απουσίαζε σε θερινή άδεια και μετά από επτά μήνες (Μάρτιο 2010), της επιδόθηκε κλήση-κατηγορία από τον αστυνομικό, με δικαιολογία ότι την συνέλαβε επ’ αυτοφώρω για πλημμελή σήμανση κατά τις εργασίες διάνοιξης της τάφρου. Στη συνέχεια της βεβαιώθηκε, από την Αστυνομία, για αυτό το λόγο, πρόστιμο 1.500€.
Είναι γνωστό ότι για την αυθαίρετη διάνοιξη της τάφρου δεν προηγήθηκε καμία μελέτη από την τότε αρμόδια ΤΥΔΚ του νομού και δεν ορίσθηκε κανένας επιβλέπων μηχανικός. Επίσης κανένας υπάλληλος του Δήμου Πολυγύρου δεν ευθυνόταν για την αυθαίρετη διάνοιξη της τάφρου (σε προηγούμενο δικαστήριο, καταδικάστηκε αιρετός).
Κι ενώ το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την προσφυγή της συναδέλφου, κατά της κλήσης-κατηγορίας και επιβολής προστίμου του αστυνομικού καθώς έκρινε ότι η συνάδελφος δεν είχε καμία απολύτως ευθύνη για το δυστύχημα, καλείται στις 6 Νοεμβρίου 2019 να αντιμετωπίσει την εναντίον της, αντίδραση του αστυνομικού, ο οποίος αδίκως την ενέπλεξε όπως αποδείχθηκε. Σημειώνουμε επίσης ότι κακώς στράφηκε κατά προσώπου ενώ έπρεπε να στραφεί κατά της υπηρεσίας, εάν ήθελε και εφόσον συνέτρεχε λόγος, διότι οι μηχανικοί του Δημοσίου δεν ενεργούν μόνοι τους αλλά ακολουθούν τις εντολές της υπηρεσίας τους.
Συμπαραστεκόμαστε στη συνάδελφό μας, Αναστασία Πατσιούρα και αντιδρούμε σε κάθε άδικη εμπλοκή συναδέλφου σε μακροχρόνιες και πολυδάπανες δικαστικές περιπέτειες, με προσωπικό κόστος και εις βάρος της εργασίας μας και της οικογενειακής μας ηρεμίας.
Καλούμε τις δικαστικές αρχές να εξετάζουν σε βάθος τις υποθέσεις και να κρίνουν βάσει των πραγματικών γεγονότων και των συνθηκών εργασίας μας. Μόνο τότε θα αντιληφθούν τις προσπάθειες των Μηχανικών που μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, προσπαθούν να επιτελέσουν το καθήκον τους.
Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην ποινικοποίηση της εργασίας των μηχανικών, στην «εύκολη» παραπομπή σε δικαστικές και κατά συνέπεια και σε πειθαρχικές διώξεις.
·         Λέμε ΟΧΙ στην ποινικοποίηση της εργασίας μας
·         Λέμε ΟΧΙ στις άδικες διώξεις υπαλλήλων για θέματα που δεν αποτελούν δική τους ευθύνη
·         Λέμε ΟΧΙ στην “Αμυντική” άσκηση των καθηκόντων των μηχανικών εξαιτίας αυτής της κατάστασης
·         Στεκόμαστε δίπλα σε όλους τους μηχανικούς που εμπλέκονται άδικα σε δικαστικές και πειθαρχικές περιπέτειες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου