Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Το ΣτΕ ακύρωσε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του τσιμεντώματος του Ποδονίφτη



Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας δημοσιοποίησε σήμερα στο ακροατήριο την απόφασή του Ε’ τμήματός του σύμφωνα με την οποία ακυρώνεται η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το τσιμέντωμα του Ποδονίφτη. Η καταργηθείσα απόφαση είχε εκδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και αφορούσε έργο που σχεδίαζε η Περιφέρεια Αττικής στα τελευταία 770 μέτρα φυσικής κοίτης του Ποδονίφτη. Κατά της απόφασης αυτής είχαν προσφύγει με τρεις ξεχωριστές αιτήσεις ακύρωσης οι Δήμοι Αθηναίων και Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, όπως και 49 πολίτες της περιοχής μαζί με τον Σύλλογο «Ροή – Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων».

Εντός των ερχόμενων εβδομάδων, θα δημοσιευτεί και το σκεπτικό της απόφασης. Το σίγουρο είναι ότι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής απορρίφθηκε και η επιχειρηματολογία των προσφευγόντων δικαιώθηκε και η τσιμεντοποίηση δεν πρόκειται να συμβεί, όχι τουλάχιστον τώρα και κατά τον τρόπο που ήθελε το πολιτικό, υπαλληλικό και εργολαβικό κατεστημένο της Περιφέρειας. Οι υπερασπιστές του Ποδονίφτη θα πρέπει βέβαια να παραμείνουν σε εγρήγορση.


Δεκτές οι προσφυγές κατά του τσιμεντώματος του Ποδονίφτη – Το ΣτΕ ακυρώνει την ΑΕΠΟ


Ακυρώνεται η Απόφαση ‘Εγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο εγκιβωτισμού του Ποδονίφτη, όπως ανακοινώθηκε σήμερα (6/11) στο ακροατήριο από τον πρόεδρο του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής είχαν προσφύγει ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, ο Δήμος Αθηναίων και ο Σύλλογος Ροή – Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων μαζί με κατοίκους. Η απόφαση, το σκεπτικό της οποίας αναμένεται, δικαιώνει τους προσφεύγοντες και ακυρώνει το σχεδιασμένο έργο της Περιφέρειας Αττικής για τσιμέντωμα των τελευταίων 780 μέτρων φυσικής κοίτης του ποταμού που βρίσκεται στα όρια του Δήμου μας.
Η απόφαση αποτελεί πλήρη δικαίωση της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου μας, η οποία εμπεριστατωμένα απέρριψε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, υιοθετώντας τις επισημάνσεις ειδικών επιστημόνων και οργανώσεων και οργανώνοντας εκτεταμένες συζητήσεις με τους κατοίκους. Στην απόφαση και την τεκμηρίωση του δικού μας Δήμου στηρίχθηκε και ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος επίσης απέρριψε το έργο.
Μετά από αυτή την εξέλιξη η Περιφέρεια Αττικής είναι υποχρεωμένη να σχεδιάσει εξ αρχής την όποια παρέμβαση στον Ποδονίφτη και οι δυο όμοροι Δήμοι θα πρέπει να παρέμβουν για την σχεδίαση ενός έργου που να διαφυλλάσσει και να αναδεικνύει το φυσικό περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου