Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

O Τοξότης, το κανόνι και η Τράπεζα Αττικής

O Τοξότης, το κανόνι και η Τράπεζα Αττικής

10-01-2020 - Πηγή: liberal.gr

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Όταν το 1997 το ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) αποκτούσε το 34% των μετοχών της Τραπέζης Αττικής, το Τεχνικό Επιμελητήριο έκανε πάρτι. Οι πανηγυρισμοί, συνοδεύτηκαν με δηλώσεις όπως, «επιτέλους ο μηχανικοί θα έχουν την τράπεζα τους», «θα παίρνουμε χαμηλότοκα δάνεια», «έφτασε η στιγμή να παρέμβουμε στην οικονομία» και άλλες.

Με αυτήν την υπερφίαλη φιλοσοφία, πορεύθηκε η τράπεζα τα τελευταία είκοσι χρόνια, προσφέροντας απλόχερα χρηματοδοτήσεις σε κατασκευαστές και εργολάβους, που δεν τηρούσαν τους αυστηρούς τραπεζικούς κανόνες ακόμα και μετά το ξέσπασμα της κρίσης του παγκόσμιου και εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Και με αυτήν την φιλοσοφία, η τράπεζα έγινε «φύλλο – φτερό» και η επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ εξαϋλώθηκε.

Κατά την διάρκεια της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμένου, η τράπεζα Αττικής είχε αποκτήσει έναν άκρως σημαντικό ρόλο. Ο ρόλος αυτός εξυπηρετούσε την κυβέρνηση, στο να πετύχει δύο στόχους. Ο πρώτος στόχος, ήταν να χρηματοδοτήσει και να βοηθήσει την γιγάντωση του Ομίλου Καλογρίτσα, ανεβάζοντας το πιστωτικό του όριο από τα 10 εκατ. ευρώ το 2014, στα 100 εκατ. ευρώ το 2015 και εκδίδοντας σωρεία εγγυητικών επιστολών. Ο δεύτερος στόχος, ήταν η μετατροπή της τράπεζας Αττικής στην κομματική τράπεζα αναπτύξεως και στην κορωνίδα του «παράλληλου τραπεζικού συστήματος», όπως ήταν ο διακαής πόθος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σύριζα – Ανελ, Γιάννη Δραγασάκη.

Και σήμερα, που πέφτουν οι τίτλοι τέλους του Ομίλου Καλογρίτσα, η τράπεζα Αττικής θα βρεθεί αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα. Και μαζί με αυτήν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις φαεινές επενδυτικές τους επιλογές, ο ΕΦΚΑ, το ΤΣΜΕΔΕ, το ΤΑΠΙΛΤΑΤ, η ΕΥΔΑΠ και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, που είναι εκ των βασικών μετόχων της τράπεζας.

Η εταιρεία δομικών υλικών «Ιντερμπετόν» αιτήθηκε της πτώχευσης της “Τοξότης ATE”, που είναι η βασική εταιρεία του Ομίλου Καλογρίτσα, για οφειλές ύψους 600.000 ευρώ. Αυτό το ποσό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το βέλος που έριξε ο Τοξότης στην αγορά.

Μεγαλύτερης σημασίας και βαρύτητας από το βέλος του Τοξότη προς τους προμηθευτές του, είναι το κανόνι που έριξε ο Τοξότης στην τράπεζα Αττικής. Το κανόνι αυτό, ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο ήδη από τον Φεβρουάριο του 2019, όταν είχε βγει στο φως της δημοσιότητας η έκθεση ελέγχου των δανειοδοτήσεων του ομίλου Καλογρίτσα από τον εσωτερικό έλεγχο της τράπεζας Αττικής. Μια έκθεση που αναδείκνυε τα λάθη, τις παραλείψεις, αλλά και τις παραβιάσεις των διαδικασιών που σημειώθηκαν στο εσωτερικό της τράπεζας.

Ελλάδα 2020: Πεθαίνοντας επειδή δεν μπορείς να ζεσταθείς

Ελλάδα 2020: Πεθαίνοντας επειδή δεν μπορείς να ζεσταθείς

Στη «μεταμνημονιακή» Ελλάδα, στην Ελλάδα της «κανονικότητας», της «αριστείας» και της «ανάπτυξης» μέσα σε λίγες ώρες χάθηκαν 4 ανθρώπινες ζωές. Δεν μπόρεσαν να ζεσταθούν, είτε καθόλου, είτε με στοιχειώδη ασφάλεια

Στη «μεταμνημονιακή» Ελλάδα, στην Ελλάδα της «κανονικότητας», της «αριστείας» και της «ανάπτυξης» μέσα σε λίγες ώρες χάθηκαν 4 ανθρώπινες ζωές. Δεν μπόρεσαν να ζεσταθούν, είτε καθόλου, είτε με στοιχειώδη ασφάλεια. 
Κέρκυρα: Μια γυναίκα 63 χρονών βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της. «Ο θάνατος της άτυχης γυναίκας επήλθε από κρυοπληξία», δήλωσε ο ιατροδικαστής Κέρκυρας. Η σορός της εντοπίστηκε από τους γείτονές της όταν την αναζήτησαν. Δεν είχε δώσει σημεία ζωής τις τελευταίες μέρες. Έμενε μόνη της, σε ένα μικρό σπίτι χωρίς θέρμανση στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, στο κέντρο της πόλης. 
Μεταξουργείο: Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή από αναθυμιάσεις από σόμπα υγραερίου στο διαμέρισμά τους σε πολυκατοικία. Ήταν ζευγάρι Πακιστανών. Τους βρήκαν τα παιδιά τους που κοιμόντουσαν σε διπλανό δωμάτιο. Η οικογένεια είχε ανάψει ένα θερμαντικό σώμα που λειτουργούσε με γκάζι και πιθανότατα υπήρξε διαρροή. Τα παιδιά ηλικίας, 11, 17 και 19 ετών, είδαν τους γονείς τους χωρίς τις αισθήσεις τους. Κάλεσαν το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους. 
Κομοτηνή: Ένα 7χρονο κοριτσάκι βρήκε φρικτό θάνατο όταν πήρε φωτιά το παράπηγμα, στον συνοικισμό Αλάν Κογιού, στο οποίο έμενε με την οικογένειά του. Κλήθηκε η Πυροσβεστική για να σβήσει τη φωτιά. Οι πυροσβέστες εντόπισαν νεκρό το κοριτσάκι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην παράγκα έμεναν συνολικά επτά παιδιά με τους γονείς τους. Σώθηκαν τα έξι παιδιά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά προκλήθηκε από θερμαντικό σώμα που χρησιμοποιούσε η οικογένεια για να ζεσταθεί.

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Η χτισμένη πόρτα






Η χτισμένη πόρτα
Τάσης Παπαϊωάννου*

Παρατηρώ την είσοδο του 5ου Σχολείου στα Εξάρχεια. Χτισμένη μέχρι πάνω με γκρίζους τσιμεντόλιθους. Τα σκαλοπάτια στο πεζοδρόμιο οδηγούν τώρα αφύσικα πάνω σε τοίχο, όχι σε πόρτα. Το κτίριο μοιάζει να μην αναπνέει, σαν κάποιος να του έφραξε το στόμα. Δεν βλέπεις πια μικρά προσφυγόπουλα να μπαινοβγαίνουν ή να κάθονται πάνω στα μαρμάρινα σκαλιά χαζεύοντας την κίνηση του δρόμου


Ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα νιώθεις ότι η βία, υπό τη μορφή ακραίας κρατικής καταστολής, εδραιώνεται και κατακάθεται σαν απειλητική σκοτεινιά πάνω στην πόλη. Απλώνεται πάνω σε κτίρια, πλατείες, δρόμους, μα πιο πολύ σκιάζει τους κατοίκους της. Στο όνομα της «κανονικότητας» οι πολίτες διαχωρίζονται, ταξινομούνται, χαρακτηρίζονται. Δεν θεωρούνται πια οι κάτοικοι μιας πόλης ενιαίας.

Η πόλη χωρίζεται με άυλα συρματοπλέγματα σε επιμέρους επικράτειες. Κοινωνικές ομάδες στοχοποιούνται, ενώ ακόμη μια φορά οι φοιτητές θεωρούνται ταραχοποιά στοιχεία. Οποιοσδήποτε δεν συμμορφώνεται με τις επιταγές της «αναγκαστικότητας» αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο για την καθεστηκυία τάξη και πρέπει να τιμωρείται αυστηρά.

Η αμφισβήτηση συκοφαντείται, η αντίσταση ποινικοποιείται και οι νέοι που δεν σκύβουν το κεφάλι σέρνονται στα δικαστήρια. Γελιούνται όμως οι κυβερνώντες αν νομίζουν ότι έτσι θα εκφοβίσουν και θα υποτάξουν, αφού λησμονούν τη διαχρονική αλήθεια: ότι οι νέοι δεν συμβιβάζονται, δεν τρομοκρατούνται, δεν φιμώνονται. Παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο, ονειρεύονται –όπως πάντοτε κάνει η νεότητα– να μετατρέψουν την ουτοπία σε πραγματικότητα.


Ενας διάχυτος φασισμός υφέρπει στην πόλη, ενώ ο δημόσιος χώρος της πλημμυρίζει με φόβο και γίνεται ολοένα και πιο εχθρικός. Περπατάμε στην αστυνομοκρατούμενη Αθήνα θαρρείς και βρισκόμαστε υπό κατοχή. Κράνη, ασπίδες, όπλα, βλοσυρά βλέμματα επιτηρούν, οριοθετούν, περιχαρακώνουν∙ αποκόπτουν, δεν συνδέουν. Η πόλη σταδιακά χάνει την ελευθερία της, τη συνοχή της, την ίδια ώρα που η εγκληματικότητα των ναρκέμπoρων παραμένει αλώβητη, σαν να προστατεύεται κιόλας μέσα στο σκοτεινό τοπίο της πόλης. Οι διάφορες μαφίες δρουν πλέον ανενόχλητες, καταλαμβάνοντας σιγά σιγά περισσότερο δημόσιο χώρο χύνοντας το δηλητήριό τους.

Μέρα τη μέρα, ο αστικός ιστός χάνει τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του. Δεν είναι φιλόξενος∙ εκδιώκει, δεν προσκαλεί. Ο ξένιος Δίας έχει μετακομίσει από καιρό μακριά. Τα κτίρια που στέγαζαν πρόσφυγες αδειάζουν. Οι κλούβες γεμίζουν. Οι παρείσακτοι «επιτέλους» απομακρύνονται από τις γειτονιές μας, διατυμπανίζουν τα «ανεξάρτητα» ΜΜΕ. Τα κτίρια των καταλήψεων ξαναγυρνάνε στην προηγούμενη ζοφερή τους κατάσταση. Βουβά μέσα στην ερημιά και στην εγκατάλειψη, μένουν και πάλι ακατοίκητα, άδεια δοχεία δίχως ζωή. Παράθυρα σφραγίστηκαν, κάγκελα προστέθηκαν, πόρτες χτίστηκαν.

«Η πόρτα θέτει, τρόπον τινά, έναν αρμό ανάμεσα στο χώρο του ανθρώπου και σε όλα όσα βρίσκονται εκτός αυτού, αίρει τον χωρισμό ανάμεσα στο μέσα και το έξω. Ακριβώς επειδή μπορεί να ανοίξει, η κλειστότητά της δίνει την αίσθηση μιας εντονότερης απομόνωσης από κάθε τι που βρίσκεται πέρα από αυτόν το χώρο, σε σύγκριση με έναν απλό μεμονωμένο τοίχο. Ο τοίχος είναι βουβός, αλλά η πόρτα μιλάει» επισημαίνει στοχαστικά ο Γκέοργκ Ζίμελ1.

Δεν υπάρχει πιο θλιβερή εικόνα από τη χτισμένη με τσιμεντόλιθους πόρτα! Το κατώφλι της πόρτας, αυτό το όριο ανάμεσα στο μέσα και στο έξω ακυρώνεται. Ο εσωτερικός χώρος του κτιρίου απομονώνεται, φυλακίζεται. Οπως η ταφόπλακα σκεπάζει για πάντα τον νεκρό. Τα άδεια κτίρια που ζωντάνευαν στεγάζοντας τις κατατρεγμένες οικογένειες των προσφύγων, ως χώροι προσωρινής φιλοξενίας, νέκρωσαν ξανά. Τα φώτα πάλι έσβησαν, με τους σχολιαστές των δελτίων ειδήσεων να πανηγυρίζουν για τη βάναυση εκκένωσή τους.

Παρατηρώ την είσοδο του 5ου Σχολείου στα Εξάρχεια. Χτισμένη μέχρι πάνω με γκρίζους τσιμεντόλιθους. Τα σκαλοπάτια στο πεζοδρόμιο οδηγούν τώρα αφύσικα πάνω σε τοίχο, όχι σε πόρτα. Το κτίριο μοιάζει να μην αναπνέει, σαν κάποιος να του έφραξε το στόμα. Δεν βλέπεις πια μικρά προσφυγόπουλα να μπαινοβγαίνουν ή να κάθονται πάνω στα μαρμάρινα σκαλιά χαζεύοντας την κίνηση του δρόμου. Ενώ λίγο πιο πάνω το υπέροχο δημοτικό σχολείο του Πικιώνη αντηχεί από τις ανέμελες φωνές και το τρεχαλητό των μικρών παιδιών, το 5ο στέκει ξανά αμίλητο, με το στόμα του κλειστό από τσιμεντόλιθους κι ας ήθελε κι αυτό να αφηγηθεί τις ιστορίες παιδιών που ήρθαν διωγμένα από άλλες πατρίδες.

Ο τόπος μας, αέναο σταυροδρόμι μετακινούμενων πληθυσμών, μεγάλων πολιτισμών του παρελθόντος που συναντιούνταν σε τούτη τη γη, κινδυνεύει να χάσει αυτό που τον χαρακτήριζε και τον ζωογονούσε μέσα στους αιώνες. Την ώσμωση της ετερογένειας, δηλαδή, που οδηγούσε κάθε φορά στη δημιουργία ενός νέου, διαρκώς ανανεούμενου πολιτισμού. Δεν ανοίγεται πια στον κόσμο, αλλά κλείνεται στην αποπνικτική του εσωστρέφεια, στη φοβική του μελαγχολία.

Κοιτάζω ξανά τη χτισμένη πόρτα που τώρα έχασε τη «μιλιά» της. Στέκεται εκεί να συμβολίζει τα νέα ήθη των καιρών, να αφηγείται –όπως πάντοτε κάνει ο χτισμένος χώρος– τον σύγχρονο πολιτισμό μας. Αναρωτιέμαι: Πώς έγινε και χάσαμε την ανθρωπιά μας σε τούτη την πόλη; Μέρα με τη μέρα τη γεμίζουμε με θραύσματα τοίχων που αποκόπτουν, διαχωρίζουν, δηλώνουν την εχθρότητα για τον άλλον. Τοίχων που, αντί να γκρεμίζονται για να ελευθερώσουν και να ενώσουν, περιχαρακώνουν και υποτάσσουν, ενισχύοντας τα φοβικά σύνδρομα και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Σήμερα στα Εξάρχεια η δημοκρατία δυστυχώς βιάζεται στο όνομα της κανονικότητας, την ίδια ώρα που η αλήθεια, το δίκαιο και η αλληλεγγύη φυλακίζονται πίσω από χτισμένες πόρτες. Η πόλη νιώθει πια έντονα στο σώμα της τις βάρβαρες και επικίνδυνες επεμβάσεις που στο όνομα –τάχατες– του νόμου και της τάξης συντελούνται στο χτισμένο περιβάλλον της, αφήνοντας ανεξίτηλο το σκοτεινό και εφιαλτικό σημάδι τους.
1. Georg Simmel, «Περιπλάνηση και νεωτερικότητα», Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2004.


*Αρχιτέκτων-καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αλληλεγγύη στους απεργούς εργαζόμενους του ΟΤΕ


Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 8037
Αθήνα, 10-1-2020
Αλληλεγγύη στους απεργούς εργαζόμενους του ΟΤΕ

Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο συνεχιζόμενο αγώνα των εργαζομένων του ΟΤΕ που με απεργία διάρκειας παλεύουν ενάντια στις απολύσεις και για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Καταδικάζει τις συλλήψεις 5 εργαζομένων – συνδικαλιστών στον ΟΤΕ, μετά από εντολή της Διοίκησης του Οργανισμού, προκειμένου να σπάσει τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων. Αντί να τρομοκρατεί τους εργαζόμενους, να απολύει και να μηνύει, προκειμένου να χτυπήσει την απεργία, τις διαδηλώσεις και την αποφασιστικότητα των συναδέλφων, ας προχωρήσει σε συλλογικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπογραφεί συλλογική σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου.

Η αλληλεγγύη στην απεργία είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι σε κάθε προσπάθεια να περάσει η καταστολή, η εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία. 
  • Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους του ΟΤΕ! 
  • Να ανακληθούν, τώρα, οι απολύσεις! 
  • Υπογραφή, τώρα, Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου! 

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο το Σάββατο 11/1

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο το Σάββατο 11/1


Αντιπολεμικές κινήσεις και πολιτικές οργανώσεις, με κοινό δελτίο τύπου καλούν σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, το Σάββατο 11 Ιανουαρίου, στις 14:00 στο Σύνταγμα.

Κοινό κάλεσμα σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο προς την Αμερικάνικη πρεσβεία

Σάββατο 11/1, 2μμ Σύνταγμα

Οι αντιπολεμικές κινήσεις και πολιτικές οργανώσεις που υπογράφουμε τη δήλωση αυτή αναγνωρίζουμε την ανάγκη να συντονίσουμε τη δράση μας μέσα στους χώρους δουλειάς, σε σχολεία, σχολές και γειτονιές, να συμβάλουμε από κοινού στην οργάνωση της αντίστασης στο ενδεχόμενο νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο το Ιράκ και το Ιράν μετά την εγκληματική ενέργεια των ΗΠΑ και τις απειλές νέων χτυπημάτων από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ενώνουμε τη φωνή μας με τα αντιπολεμικά κινήματα σε όλο τον κόσμο και απαιτούμε καμία εμπλοκή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και δολοφονικά χτυπήματα. Στην κατεύθυνση αυτή θα προχωρήσουμε σε συλλαλητήριο το Σάββατο 11 Γενάρη, 2 μμ Σύνταγμα και πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία.

Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός, Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, Αναμέτρηση, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, Αριστερό Ρεύμα, ΔΕΑ, Ιντιφάντα – Αντιμπεριαλιστικό Μέτωπο, κ.ο. Ανασύνταξη, Κρίση και Κριτική, Κ-σχέδιο, ΛΑΕ, Παρέμβαση, Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά,

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Κοινόχρηστος χώρος η πρώην Αμερικάνικη βάση Γουρνών, όχι ξενοδοχεία και καζίνο!

Κοινόχρηστος χώρος η πρώην Αμερικάνικη βάση Γουρνών, όχι ξενοδοχεία και καζίνο!


Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

Το νέο αντισυνταγματικό σχέδιο που επιφυλάσσει το ΤΑΙΠΕΔ για την πρώην Αμερικάνικη Βάση στις Γούρνες θέλει να μετατρέψει τους τελευταίους ελεύθερους χώρους του βόρειου παραλιακού μετώπου του ν. Ηρακλείου σε ξενοδοχεία και καζίνο. Ζητάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να εμμείνει στην αρχική του απόφαση με την οποία αρνήθηκε αυτή την αυθαιρεσία και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την υλοποίηση των ελεύθερων χώρων.

- Στις 4-3-2019 συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) για το χώρο της πρώην Αμερικάνικης Βάσης στις Γούρνες. Με το σχέδιο αυτό, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προωθεί την «αξιοποίηση» 316 στρεμμάτων για τουριστική μονάδα με παραθεριστικές κατοικίες, 29 στρεμμάτων για εμπορικό κέντρο και αιγιαλό και παραλία για τη δημιουργία τουριστικού λιμένα.

- Στις 10-1-2020 θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο μια τροποποιημένη μελέτη για το ίδιο Σχέδιο, που έρχεται να προσθέσει και ...καζίνο στις παραπάνω χρήσεις.

Το ΕΣΧΑΔΑ για το χώρο της πρώην Αμερικάνικης Βάσης στις Γούρνες είχε προκαλέσει την αντίδραση του Περιφερειακού Συμβουλίου και την ομόφωνη καταψήφισή του. Στην εισήγηση την οποία υιοθέτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο καταγράφεται ότι «η έκταση μετατρέπεται ουσιαστικά σε γκέτο για ξενοδοχεία υπερπολυτελείας», ότι «η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ δεν συμφωνεί με τη φιλοσοφία του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου και το Περιφερειακό Χωροταξικό», ότι «το παραλιακό μέτωπο θα μπορούσε να ανακουφίσει μια ακτογραμμή η οποία είναι γεμάτη ξενοδοχεία, που ο πληθυσμός του ζητάει να προσεγγίσει τη θάλασσα» και εν τέλει ότι «ο χαρακτήρας της έκτασης αυτής θα πρέπει να έχει κοινόχρηστο και εξωστρεφή χαρακτήρα», ενώ «στην πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ δεν παρουσιάζεται τίποτα ως κοινόχρηστο στα τριακόσια πενήντα στρέμματα της έκτασης».

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, ανέκαθεν ευαισθητοποιημένη στο ζήτημα της προστασίας των κοινόχρηστων χώρων, επειδή θεωρεί ότι το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι ότι ο χώρος που προορίζεται για «αξιοποίηση» από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είναι ο ίδιος χώρος που από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΣΧΟΟΑΠ) προβλέπεται να μείνει κοινόχρηστος,

• έστειλε στις 26-3-2019, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στην Περιφέρεια Κρήτης αίτημα να ακυρωθεί το ΕΣΧΑΔΑ της Πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών, να εφαρμοστεί το ΣΧΟΟΑΠ που προβλέπει 60% ελεύθερους χώρους και να εκπονηθεί η πολεοδομική μελέτη της περιοχής, προβάλλοντας και το γεγονός ότι είναι αντισυνταγματικό να κτίζονται χώροι που είναι χαρακτηρισμένοι από το εγκεκριμένο σχεδιασμό ως κοινόχρηστοι,

• προχώρησε σε συλλογή υπογραφών με θέμα «Πνεύμονας ελεύθερων χώρων και πρασίνου η πρώην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών» με το ίδιο παραπάνω σκεπτικό, που μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει πάνω από 1800 πολίτες.

Επειδή θεωρούμε ότι το πιο σημαντικό θέμα είναι η εξασφάλιση των κοινόχρηστων χώρων, τους οποίους καταργεί τόσο το αρχικό ΕΣΧΑΔΑ όσο και η τροποποίησή του, και ότι η προσθήκη καζίνου, όχι μόνο δεν συνιστά βελτίωση αλλά αντίθετα επιδεινώνει το καθεστώς αποξένωσης της κοινωνίας από ένα χώρο που της είναι απόλυτα αναγκαίος για άλλη χρήση,

ζητάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης να εμμείνει στην αρχική του θέση, να αρνηθεί την προοπτική αλλαγής της χρήσης γης σε τουρισμό αναψυχής και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την υλοποίηση των ελεύθερων χώρων που προβλέπονται από το σχεδιασμό για τον μεγαλύτερο κοινόχρηστο χώρο του βόρειου μετώπου του ν. Ηρακλείου.


Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης των αναδρομικών εισφορών του Ν.3986/11 που είχε κάνει το ΤΕΕ

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης των αναδρομικών εισφορών του Ν.3986/11 που είχε κάνει το ΤΕΕ. Οι αναδρομικές αυξήσεις του Ν.3986/11 υλοποιήθηκαν με βάση αυτή την απόφαση του ΔΣ του ΕΤΑΑ.


Διαβάστε το σκεπτικό της απόρριψης (για τυπικούς λόγους):

Περίληψη αποφάσεων του Α´ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις πρόσθετες εισφορές των ασφαλισμένων του πρώην ΤΣΜΕΔΕ (άρθρο 44 παρ. 14 και 15 του ν. 3986/2011)
08/01/2020

Α' Τμήμα 
Αποφάσεις 2658 και 2659/2019

Πρόεδρος: Σπ. Χρυσικοπούλου
Εισηγητής: Χ. Χαραλαμπίδη 

Με τις αποφάσεις 2658 και 2659/2019 του Α΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδόθηκαν κατά τη διαδικασία της πρότυπης δίκης του άρθρου 1 του ν. 3900/2010 επί προσφυγών ασφαλισμένων του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, μετέπειτα ΕΤΑΑ και ήδη, ΕΟΠΥΥ, από 1.6.2012 (ως προς τον κλάδο υγείας) και ΕΦΚΑ (ως προς τον κλάδο κύριας σύνταξης) και ΕΤΕΑΕΠ (ως προς τους κλάδους επικουρικής σύνταξης και πρόνοιας), από 1.1.2017, και με τις οποίες ζητήθηκε η ακύρωση ειδοποιητηρίων πληρωμής εισφορών του Β΄ Εξαμήνου του έτος 2012, που αναρτήθηκαν στις 18.12.2017 στον ιστότοπο του πρώην ΤΣΜΕΔΕ και αφορούν τις προβλεπόμενες στο άρθρο 44 παρ. 14 και 15 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152) πρόσθετες εισφορές των ασφαλισμένων του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, κρίθηκαν τα εξής: Με βάση τους προβαλλόμενους λόγους προσφυγής τα ειδοποιητήρια πληρωμής προσβάλλονται μόνο κατά το μέρος που με αυτά γνωστοποιείται στους ασφαλισμένους το ποσό των πρόσθετων εισφορών του άρθρου 44 παρ. 14 και 15 του ν. 3986/2011 που αναλογεί σε καθέναν από αυτούς για το Β΄ εξάμηνο του 2012, και όχι και κατά το μέρος που τάσσεται προθεσμία εξόφλησής των εισφορών (έως 30.3.2018) και τους γνωστοποιείται ότι μετά τη λήξη της πιο πάνω προθεσμίας οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη. Με βάση τη νομοθεσία του πρώην ΤΣΜΕΔΕ που προβλέπει την έκδοση ειδοποιητηρίων πληρωμής εισφορών, τα σχετικά ειδοποιητήρια εκδίδονται προς διευκόλυνση των ασφαλισμένων, με αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωσή τους για το ποσό των εισφορών τους και την προθεσμία καταβολής τους. Επομένως, τα ειδοποιητήρια πληρωμής κατά το πιο πάνω μέρος που προσβάλλονται δεν έχουν εκτελεστό χαρακτήρα ούτε προσδίδει σε αυτά εκτελεστό χαρακτήρα το γεγονός ότι, ενώ αφορούν εισφορές του έτους 2012, εκδόθηκαν το έτος 2018, δηλαδή με μεγάλη καθυστέρηση, η οποία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, οφείλεται στις αμφιβολίες που διατυπώθηκαν από τα όργανα του καθ΄ ου ασφαλιστικού φορέα για τη σκοπιμότητα της επιβολής των ένδικων πρόσθετων εισφορών και για την έννοια των ρυθμίσεων του άρθρου 44 παρ. 14 και 15 του ν. 3986/2011. Και τούτο διότι οι διοικητικές πράξεις επιφέρουν τις έννομες συνέπειες, οι οποίες ορίζονται από τον νόμο που προβλέπει την έκδοσή τους και δεν επάγονται έννομες συνέπειες οι τυχόν ενέργειες ή παραλείψεις των οργάνων του ασφαλιστικού φορέα κατά το χρονικό διάστημα 2012-2018. Άλλωστε η επί μακρόν μη εφαρμογή του νόμου δεν οδηγεί σε κατάργησή του. Εξάλλου οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ μετά τη λήξη της οριζόμενης στον νόμο προθεσμίας για την εξόφληση των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος εκδίδουν ατομικές εκτελεστές καταλογιστικές πράξεις για τη βεβαίωση των οφειλών από καθυστερούμενες εισφορές. Επομένως οι κρινόμενες προσφυγές στρεφόμενες κατά των πιο πάνω ειδοποιητηρίων πληρωμής, δηλαδή κατά πράξεων μη εκτελεστών, είναι απορριπτέες ως απαράδεκτες.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Κατάργηση μη ανταποδοτικών κρατήσεων του Ν. 3986/11


Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 8033 Αθήνα, 8-1-2020
Προς: 1. Υπουργό Εργασίας & Κοιν. Υπ. κ. Βρούτση
2. Υπουργό Οικονομίας κ. Σταϊκούρα
3. Υφυπουργό Οικονομίας κ. Σκυλακάκη
4. Υφυπουργό Εργασίας & Κοιν. Υπ. κ. Μηταράκη
Κοιν.: 1. Πρόεδρο και ΕΓ ΑΔΕΔΥ
2. Α' βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
Θέμα: Κατάργηση μη ανταποδοτικών κρατήσεων του Ν. 3986/11.

Κύριοι Υπουργοί

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί Πανελλαδικά το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α και Β βαθμού). Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με τις μη ανταποδοτικές κρατήσεις του Ν. 3986/11, ώστε να θέσουμε το θέμα της κατάργησης τους μια και ο χαρακτήρας τους ήταν έκτακτος και προσωρινός και δεδομένου ότι έχουν περάσει 9 ολόκληρα χρόνια από την εφαρμογή τους.

Με τον Νόμο 3986, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την 1/7/2011, (Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015) επιβλήθηκε (εκτός των άλλων) η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, για τις διαχειριστικές χρήσεις 2010 έως και 2014. Η εισφορά υπολογίζεται με αυξανόμενους συντελεστές σε διαφορετικά επίπεδα εισοδημάτων, αλλά πάντα από το πρώτο ευρώ. Το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης παρακρατείται, σε ό,τι αφορά τους αμειβόμενους με μισθό (δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα) ή τους συνταξιούχους, κατά την εκκαθάριση της μηνιαίας μισθοδοσίας τους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό του φόρου μισθωτής εργασίας (ΦΜΥ).

Στον ίδιο νόμο όμως και στο άρθρο 38, προβλέπονται άλλες δύο “εισφορές αλληλεγγύης” (παρ. 2α και 2β) για την καταπολέμηση της ανεργίας! Συγκεκριμένα η πρώτη εισφορά υπολογίζεται σε ποσοστό 2% επί των τακτικών αποδοχών, πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., καθώς και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ.. Χαρακτηριστικό της εισφοράς αυτής είναι ότι το 2% εφαρμόζεται επί του συνόλου των μικτών αποδοχών του μήνα.

Η δεύτερη ειδική εισφορά καθιερώνεται και αφορά τους ασφαλισμένους στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), πέραν των προβλεπομένων και παρακρατείται υπέρ του Ταμείου αυτού. Υπολογίζεται σε ποσοστό 1%, επίσης επί των τακτικών (μικτών) αποδοχών, πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων του Ταμείου. Στην περίπτωση που οι υπάλληλοι δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΠΔΥ, η εισφορά υπολογίζεται με ποσοστό 1% επί των ως άνω τακτικών αποδοχών, πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων, αλλά υπέρ του ΟΑΕΔ. Σημειώνεται ότι και οι δύο αυτές εισφορές, αφαιρούνται από το σύνολο των μικτών αποδοχών του υπαλλήλου, προκειμένου να υπολογιστεί ο φόρος μισθωτής εργασίας, σε αντίθεση με την ειδική εισφορά του άρθρου 29, η οποία όπως είδαμε πιο πάνω, δεν αφαιρείται, γεγονός που παραπέμπει στο παράδοξο και αντισυνταγματικό: «Φόρος επί φόρου».

Θεωρούμε ότι μετά την παρέλευση εννέα ολόκληρων ετών από την υλοποίηση των “έκτακτων” και μη ανταποδοτικών αυτών κρατήσεων, ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για την πλήρη κατάργηση τους (και αυτής του άρθρου 29 και αυτών του άρθρου 38), η οποία θα οδηγήσει σε μικρές μεν, αναγκαίες όμως αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές των Δημοσίων Υπαλλήλων. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Τεχνητή νοημοσύνη κατά παραγγελία των «μεγάλων του διαδικτύου»

Τεχνητή νοημοσύνη κατά παραγγελία των «μεγάλων του διαδικτύου», του Λεωνίδα Βατικιώτη


Εκπρόσωποι των μεγαλύτερων κολοσσών του ίντερνετ συζήτησαν και αποφάσισαν για τους κανόνες ηθικής που θα διέπουν την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης κατ’ εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξασφαλίζοντας έτσι ένα πλαίσιο εφαρμογών όπου θα κυριαρχεί η αναζήτηση του κέρδους.

Τα όσα έγραψε στην ημερήσια γερμανική εφημερίδα Τάγκεσπιγκελ (Tagesspiegel) στις 8 Απριλίου ο καθηγητής Θεωρητικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Μάιντζ, Τόμας Μέτζινγκερ, θα έπρεπε να είχαν προκαλέσει αν όχι μία-δύο παραιτήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τουλάχιστον έναν ευρείας έκτασης και ουσιαστικό δημόσιο διάλογο για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο.[i] Το άρθρο γνώμης του Γερμανού διανοούμενου είδε το φως της δημοσιότητας την ίδια μέρα με το κείμενο που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό τον τίτλο «Οδηγίες ηθικής για αξιόπιστη Τεχνητή Νοημοσύνη».[ii] Εν συντομία, πρόκειται για έναν «οδηγό καλής συμπεριφοράς» στο ραγδαία αναπτυσσόμενο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Συγγραφείς αυτού του οδηγού ήταν η «Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη», την οποία συγκρότησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία αποτελούνταν από 52 εμπειρογνώμονες, μεταξύ αυτών και ο Γερμανός καθηγητής. Μαζί του, εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων και επίσης των μεγαλύτερων πολυεθνικών του διαδικτύου και όχι μόνο: Google, IBM, Bosch, SAP, Orange, Nokia, AXA, Bayer, κ.ά.

Το κείμενο της Επιτροπής είναι γραμμένο στη συνήθη… εμπνευσμένη, πρωτότυπη, απαλλαγμένη από αμφισημίες και κυρίως φιλική προς τον χρήστη γλώσσα που χρησιμοποιεί η Επιτροπή... «Η αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη περιλαμβάνει τρία συστατικά στα οποία θα πρέπει να ανταποκρίνεται κατά τη διάρκεια ολόκληρου του κύκλου ζωής του συστήματος. Πρώτο, θα πρέπει να είναι νομότυπη, συμμορφούμενη με όλους τους εφαρμοστέους νόμους και ρυθμίσεις. Δεύτερο, θα πρέπει να είναι ηθική, εξασφαλίζοντας την τήρηση των ηθικών αρχών και αξιών και, τρίτο, εύρωστη τόσο από τεχνική όσο και από κοινωνική σκοπιά, καθώς, ακόμη και με καλές προθέσεις, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να προκαλέσουν ακούσια ζημιά», αναφέρεται από τις πρώτες κιόλας σελίδες της επιτελικής σύνοψης, όπου ξεκαθαρίζεται ότι αυτές οι κατευθύνσεις θέτουν το πλαίσιο για την επίτευξη μιας αξιόπιστης Τεχνητής Νοημοσύνης. Στη συνέχεια περιγράφονται τα θεμέλια, οι απαιτήσεις και οι τεχνικές και μη-τεχνικές μέθοδοι για την υλοποίηση μιας αξιόπιστης Τεχνητής Νοημοσύνης.

Προς το τέλος δε των κατευθύνσεων της Επιτροπής αναφέρονται παραδείγματα ευκαιριών, αλλά και πεδία «κρίσιμου προβληματισμού», όπως χαρακτηρίζονται. Στις ευκαιρίες περιλαμβάνεται η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η δημιουργία βιώσιμων υποδομών, η βελτίωση της υγείας και της ευημερίας, κ.λπ. Από την άλλη, παρατίθενται συγκεκριμένα πεδία που «εγείρουν προβληματισμό», κατά την ορολογία της Ομάδας Ειδικών Υψηλού Επιπέδου, όπως για παράδειγμα η ταυτοποίηση και η παρακολούθηση ατόμων με μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης, η εν αγνοία των ανθρώπων επαφή τους με καλυμμένα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, η «κοινωνική αξιολόγηση»[1] και το πλέον δραματικό, το χειρότερο όλων, η ανάπτυξη αυτόνομων οπλικών συστημάτων.

Μνημεία βιομηχανικής παρακμής



Μνημεία βιομηχανικής παρακμής
ΚΙΜΠΙ

Οταν βρέχει δυνατά, η παλιά Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου, στο ρεύμα προς Αθήνα, στο ύψος της «Χαλυβουργικής» στην Ελευσίνα, γίνεται κανονική λίμνη. Τα αυτοκίνητα μποτιλιάρουν κατά μήκος της μάντρας που περιβάλλει για εκατοντάδες μέτρα την τεράστια βιομηχανική εγκατάσταση, κόβοντας τη δίοδο του νερού προς τη θάλασσα. Αυτό συμβαίνει εδώ και δεκαετίες. Αλλά ουδείς διανοήθηκε ποτέ να διαταράξει τον πάλαι ποτέ παραγωγικό οργασμό της μονάδας που σήμερα πλέον είναι μνημείο βιομηχανικής παρακμής. Οπως, άλλωστε, οι περισσότερες χαλυβουργίες, μεταλλουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες που κάποτε προβάλλονταν ως πρέσβεις του ελληνικού μικροϊμπεριαλισμού.

Η «Χαλυβουργική» έχει πεθάνει προ πολλού, πολύ πριν ξαποστείλει με μερικούς μισθούς αποζημίωσης τους τελευταίους εργαζόμενους. Το μόνο που εκκρεμεί είναι η ληξιαρχική πράξη θανάτου της. Η οποία μπορεί να αργήσει πολύ, καθώς ακόμη και το κουφάρι της ίσως αποδειχτεί προσοδοφόρο για τους ιδιοκτήτες της. Ως οικόπεδο, ως σκραπ, ποιος ξέρει, ακόμη και ως κανονικό μνημείο. Ενδεχομένως να «πουλήσουν» στους βιομηχανικούς αρχαιολόγους την πρώτη υψικάμινο που απέκτησε η Ελλάδα μόλις το 1961, σηματοδοτώντας την καθυστερημένη είσοδό της στον βιομηχανικό καπιταλισμό κι αυτή με τεράστιες αναπηρίες και ελλείψεις. Την πρώτη υψικάμινο που υψώθηκε δύο δεκαετίες και βάλε μετά την έκδοση της ομότιτλης συλλογής του Εμπειρίκου.

Η ιστορία της «Χαλυβουργικής» αποτελεί τη συμβολική συμπύκνωση της διαδρομής του εγχωρίου καπιταλισμού μέσα από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό με το κράτος, τον παρασιτισμό εις βάρος του δημόσιου πλούτου, τις σκανδαλώδεις συναλλαγές με το πολιτικό σύστημα, τις καιροσκοπικές τράμπες με το ξένο κεφάλαιο, τους αριβισμούς, τους μικρομεγαλισμούς, τους κανιβαλικούς ανταγωνισμούς, τις ανελέητες οικογενειακές διαμάχες, τα μικρά και μεγάλα εγκλήματα εις βάρος του κόσμου της εργασίας και του περιβάλλοντος. Στη θέση της θα μπορούσε να είναι η ιστορία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, της ΑΓΕΤ Ηρακλής, της Εμπορικής Τράπεζας, της «Πετρόλα» ή της «Ολυμπιακής». Και στη θέση της δυναστείας Αγγελόπουλου να είναι οι δυναστείες Νιάρχου, Τσάτσου, Ανδρεάδη, Λάτση ή Ωνάση.

Συντονιστικό Αγώνα Εργαζομένων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29

Εδώ και δύο μήνες οι εργαζόμενοι μέσω του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29 σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς, βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις ενόψει της λήξης των συμβάσεών μας. 

Μετά από επίμονες κινητοποιήσεις και ενώ δεν παίρναμε απάντηση από την κυβέρνηση σε σχέση με την ανανέωση των συμβάσεών μας, ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Μηταράκης μας ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να ανανεώσουν τις συμβάσεις μας. Εδώ και μήνες καλύπτουμε κενά στο δημόσιο που έχουν δημιουργήσει όλες οι κυβερνήσεις, με τη στοχευμένη υποστελέχωση και συρρίκνωσή του. Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εργαζόμαστε ισότιμα με κάθε άλλο εργαζόμενο/η στις υπηρεσίες μας. Ωστόσο η κυβέρνηση επιλέγει να απολύσει τους 3.650 εργαζόμενους του προγράμματος αφήνοντας, από τη μία τις υπηρεσίες “ξεκρέμαστες” χωρίς καμία πρόθεση για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, και από την άλλη οδηγώντας μας στην ανεργία. 

Παίρνουν, εδώ και χρόνια, την πολιτική επιλογή να ανακυκλώνουν την ανεργία με τα διάφορα προγράμματα του ΟΑΕΔ, διαμορφώνουν και διευρύνουν ένα τοπίο ελαστικής εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 

Οι εργαζόμενοι/ες, όμως, δεν είμαστε αναλώσιμοι και ανακυκλώσιμοι. Είμαστε απαραίτητες/οι. Η λύση στην ανεργία δεν έρχεται με ολιγόμηνα προγράμματα που εναλλάσσουν τους εργαζόμενους μεταξύ τους. Η απάντηση στην ανεργία είναι η οριστική κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 

Εμείς αρνούμαστε να δεχτούμε το παρόν και το μέλλον που μας φτιάχνουν. Οργανωνόμαστε και διεκδικούμε την ανανέωση των συμβάσεών μας. Ο αγώνας αυτός δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά όσες/ους εργάζονται με ελαστικές σχέσεις, που βρίσκονται, έχουν βρεθεί ή προβλέπεται να βρεθούν σε κάποιο πρόγραμμα ανακύκλωσης της ανεργίας του ΟΑΕΔ. Αφορά κάθε εργαζόμενο/η είτε μόνιμο, είτε ΙΔΟΧ, είτε ΙΔΑΧ, είτε στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα, που βλέπει τα δικαιώματά του μέρα με τη μέρα να περιστέλλονται.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Από το καλοριφέρ στα καυσόξυλα, εντός και εκτός κρίσης

Από το καλοριφέρ στα καυσόξυλα, εντός και εκτός κρίσης


Βυτιοφόρο μεταφοράς υγρών καυσίμων παραδίδει πετρέλαιο θέρμανσης σε περιοχή της Αθήνας.

Καθώς μπαίνουμε βαθιά στον χειμώνα, το ερώτημα της θέρμανσης των κατοικιών γίνεται επιτακτικό και συχνά επώδυνο. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές εκδηλώσεις της κρίσης και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής στη μνημονιακή Ελλάδα είναι η έκπτωση στο στοιχειώδες δικαίωμα στη θέρμανση.

Το 2010, το 65,9% των κατοικιών είχε κεντρική θέρμανση με καλοριφέρ πετρελαίου, 7,2% καλοριφέρ φυσικού αερίου, 5% σόμπα υγραερίου, 1,4% σόμπα πετρελαίου, 5,4% ξυλόσομπα, 2,6% θερμοσυσσωρευτές, 4,7% ηλεκτρικές συσκευές (θερμάστρες, αερόθερμο κ.λπ.), χρήση κλιματισμού έκανε το 4,8%, άλλο είδος 2,3%, ενώ χωρίς θέρμανση δήλωνε μόλις το 0,5% (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ). Το 2009, το ποσοστό του πληθυσμού που δεν μπορούσε να καλύψει ορισμένες βασικές ανάγκες, μεταξύ αυτών και της ικανοποιητικής θέρμανσης, έφθανε το 23%. Εξι χρόνια αργότερα, το 2014, είχε εκτιναχθεί στο 39,5%.

Ραγδαία ήταν και η υποβάθμιση στα θερμαντικά μέσα που χρησιμοποιούσαν οι πολίτες: το καλοριφέρ πετρελαίου είχε περιοριστεί στο 35,9%, το αντίστοιχο φυσικού αερίου ήταν 8,8%, η ξυλόσομπα είχε «φουντώσει» φθάνοντας στο 12,4% (ενώ η σόμπα πετρελαίου είχε πέσει στο 3% και η υγραερίου σταθερά στο 1,8%), τα ηλεκτρικά μέσα είχαν επίσης κάνει άλμα στο 13%, όπως και η χρήση air condition (12,2%), οι θερμοσυσσωρευτές έπεσαν στο 2,2%, ενώ εμφανίστηκε ένα ανησυχητικό «άλλο μέσο» (9,7%), που μπορεί να σημαίνει από τις πιο ακατάλληλες και επικίνδυνες μεθόδους (π.χ. μαγκάλι, αστικό τζάκι) ή και απολύτως τίποτα. Ακόμα και το «χωρίς θέρμανση» τριπλασιάστηκε, φθάνοντας στο 1,5%. Η αλλαγή είναι πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αφορούν όλη τη χώρα και όχι μόνο τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου ήρθαν τα πάνω, κάτω.

Ηταν η εποχή κατά την οποία ο κόσμος άφηνε τα καλοριφέρ να παγώνουν και στρεφόταν είτε σε «λύσεις» με ηλεκτρικό ρεύμα (με αποτέλεσμα υπέρογκους λογαριασμούς, καθώς από το 2005 έως το 2016 τα τιμολόγια του ρεύματος αυξήθηκαν κατά 150%!), είτε στην καύση ξυλείας, πολλές φορές όμως ακατάλληλης, ενώ από άγνοια ή απελπισία έριχνε στη φωτιά βαμμένα και επεξεργασμένα ξύλα, πλαστικά και συνθετικά υλικά. Η ρύπανση στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλα αστικά κέντρα γιγαντωνόταν, ενώ τα παγωμένα χέρια του χειμώνα σφιχταγκάλιαζαν πλήθος οικογενειών.

Κέρδη για τα στελέχη, απολύσεις και μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ

Κέρδη για τα στελέχη, απολύσεις και μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ

Συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων του ΟΤΕ

Καινούργια απόφαση για συνέχιση της απεργίας που ξεκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου πήρε το ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου, διεκδικώντας υπογραφή τριετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην εταιρεία και τις θυγατρικές της (όχι ολιγόμηνη όπως προτείνει η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ COSMOTE), αυξήσεις για όλους και προς τα πάνω εξίσωση των νεοπροσληφθέντων (και όχι αύξηση 3% μόνο στους νεοπροσληφθέντες, όπως πρότεινε η διοίκηση του Ομίλου), διασφάλιση από απολύσεις. Επίσης διεκδικούν την ανάκληση του 35ωρου με 5ημερη εργασία για όλους τους εργαζόμενους και την κατάργηση του άρθρου 13 του ΕΚΠ, το οποίο νομοθετεί το διευθυντικό δικαίωμα στις απολύσεις και τις μειώσεις των μισθών. Η απεργία θα συνεχιστεί έως τις 12 Ιανουαρίου και την επόμενη ημέρα θα προχωρήσουν σε πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας με παράσταση στο Υπουργείο Εργασίας, ενώ θα ακολουθήσουν συνελεύσεις με σκοπό την περαιτέρω ενημέρωση του κοινού και των εργαζομένων στον Όμιλο του ΟΤΕ.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι έχουν προκληθεί δυσλειτουργίες σε πολλές υπηρεσίες και καταστήματα του ΟΤΕ λόγω της απεργίας, το γεγονός δεν έχει λάβει έκταση στα ΜΜΕ, ή, όπου έχει αναφερθεί γράφεται ότι οι απεργοί είναι αδιάλλακτοι και δεν ακούνε τις εκκλήσεις της εταιρείας για διάλογο. Ωστόσο, η αλήθεια φαίνεται να είναι διαφορετική, καθώς μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει η ΟΜΕ-ΟΤΕ στις ανακοινώσεις της, πριν προκηρυχθεί η απεργία πραγματοποιήθηκαν τρεις συναντήσεις του σωματείου με την εταιρεία, οι οποίες ήταν άκαρπες καθώς η εταιρεία επέμενε στην πολιτική της για εργαζομένους πολλών ταχυτήτων, υπογραφή τρίμηνων ή σε κάποιες περιπτώσεις μονοετών ΣΣΕ, καμία αύξηση στους μισθούς όταν τα έσοδα και τα κέρδη του Ομίλου που έχει στα χέρια της πλέον η Deutsche Telekom έχουν αυξηθεί και η παραγωγικότητα των εργαζομένων αυξήθηκε μεταξύ 2012 και 2018 κατά 55%, ενώ το μισθολογικό κόστος συρρικνώθηκε κατά 55%, με μείωση 7% ανά έτος από το 2016 έως σήμερα. Επίσης, η Διοίκηση του ΟΤΕ απουσίασε στα καλέσματα για διάλογο με τρίτο μέρος (τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας) πριν την έναρξη της απεργίας. Και έχει καταγγείλει με εξώδικο την απεργία ως «παράνομη και καταχρηστική», ενώ η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει καλέσει σε δημόσιο διάλογο, ως όφειλε ακριβώς όπως ορίζει ο νόμος, τέσσερις ημέρες πριν από την κήρυξη έναρξης της απεργίας, στον οποίο δεν ανταποκρίθηκε η Διοίκηση.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη τύπου δύο μέρες πριν την έναρξη της απεργίας, στον Όμιλο υπάρχουν 5.500 εργαζόμενοι με 6ωρα εργασίας και 400 ευρώ μικτά, με 4ωρα εργασίας και 320 ευρώ μικτά, και 8ωρα εργασίας στα 650 ευρώ μικτά. Υπάρχουν 2.500 εργαζόμενοι με το νέο μισθολόγιο του 2015, το οποίο τέθηκε σε ισχύ πριν 2 χρόνια με 790 μικτά και 840 μικτά, ενώ περίπου 5.000 εργαζόμενοι έχουν συμβάσεις πριν από το 2015 και έχουν χάσει το 40% των αμοιβών τους. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται στους ισολογισμούς της εταιρείας, η εταιρεία έχει αυξήσει τα λειτουργικά κέρδη κατά 88%, ενώ μετά το 2016 αυξάνονται με ρυθμό 6% ανά έτος.

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Οι άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων "Για τον Παύλο"



Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, στην τελευταία δικάσιμη του έτους, η εισαγγελέας της δίκης της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντία Οικονόμου, πρότεινε την πλήρη απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων, πρώην βουλευτών του ναζιστικού κόμματος, από την κατηγορία της «διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση» (κακούργημα).
Η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ισχυρίστηκε ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, η επίθεση σε βάρος μαθητή στο Παλαιό Φάληρο, η επίθεση στο στέκι Αντίπνοια στα Κάτω Πετράλωνα, αποτελούν «μεμονωμένα περιστατικά».
Η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ (Πέραμα, 12 Ιουνίου 2012), η ανθρωποκτονία του Πακιστανού μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν (Πετράλωνα, 17 Ιανουαρίου 2013), η απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ (Πέραμα, 12 Σεπτεμβρίου 2013), η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα (Κερατσίνι, 18 Σεπτεμβρίου 2013) και άλλες 60 υποθέσεις που συνεξετάζονται στην δίκη της Χρυσής Αυγής, αποτελούν «μεμονωμένα περιστατικά»….
83 μήνες νεκρός ο Σαχζάτ Λουκμάν, ο γιος της Σούκραν Μπίμπι
75 μήνες νεκρός ο Παύλος Φύσσας, ο γιος της Μάγδας 
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πεθάνει και η δικαιοσύνη, που αιμάσσει πολλαπλά τραυματισμένη, σε αυτήν τη χώρα.
Εμείς, οι άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, οι άνθρωποι που επιθυμούμε να αφήσουμε στο μέλλον της χώρας μας μια παρακαταθήκη ελπίδας, δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί μετά από την εισαγγελική πρόταση – πρόκληση.
Απαιτούμε δικαιοσύνη για τα θύματα της Χρυσής Αυγής.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Χρόνος, χώρος και πρόγραμμα εργασιών της συνάντησης για την ενέργεια

Η πανελλαδική συνάντηση - συνέλευση συλλογικοτήτων για την ενέργεια θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 18-19/1/2020, στην Αθήνα, στο χώρο της Νομικής σχολής (πίσω από το κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών) και, πιο συγκεκριμένα, στο αμφιθέατρο 1, με είσοδο από την οδό Μασσαλίας και το αίθριο της σχολής (παρατίθεται σχετικός χάρτης πρόσβασης).




Πρόγραμμα εργασιών

Σάββατο 18/1/2020 (από τις 12 το μεσημέρι, μέχρι τις 6 το απόγευμα)

Θα υπάρξει μια σύντομη εισαγωγική παρέμβαση, από μέρους της οργανωτικής επιτροπής και των συλλογικοτήτων που ανέλαβαν την πρωτοβουλία της συνάντησης.

Όλος ο υπόλοιπος χρόνος θα αφιερωθεί στις τοποθετήσεις και στο διάλογο, σε δύο φάσεις:
· στην πρώτη, θα παρουσιαστούν οι συλλογικές επεξεργασίες των σχημάτων και των φορέων, που δραστηριοποιούνται κινηματικά για τα ζητήματα της ενέργειας ή έχουν έμμεση εμπλοκή με αυτά.
· στη δεύτερη, θα γίνουν προσωπικές τοποθετήσεις και παρεμβάσεις άλλων φορέων και συλλογικοτήτων.