Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Αυτοί που δε γύρισαν. Οι (Σλαβο)Μακεδόνες πολιτικοί πρόσφυγες του Εμφυλίου



Η Συμφωνία των Πρεσπών εγκρίθηκε. Ίσως ήρθε η ώρα να λυθεί και μια μεγάλη ιστορική αδικία που μας βαραίνει εδώ και δεκάδες χρόνια. Ένα ρεπορτάζ της Μαρίας Λούκα.
26.01.2019

Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία αλλά δεν μπορώ να κάνω το ταξίδι σας
Είμαι επισκέπτης
Το κάθε τι που αγγίζω με πονάει πραγματικά
κι έπειτα δεν μου ανήκει
Όλο και κάποιος βρίσκεται να πει «δικό μου είναι»
Εγώ δεν έχω τίποτε δικό μου είχα πει κάποτε με υπεροψία
Τώρα καταλαβαίνω πως το τίποτε είναι τίποτε
Ότι δεν έχω καν όνομα
Και πρέπει να γυρεύω ένα κάθε τόσο
Δώστε μου ένα μέρος να κοιτάω
Ξεχάστε με στη θάλασσα
Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έγραψε αυτό το ποίημα το 1982. Στη συνέχεια το ενέταξε στο φιλμικό κείμενο της ταινίας «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» (φωτογραφία εξωφύλλου). Γιατί μάλλον για εκεί ήταν γραμμένο, για μια εικονοποιητική ελεγεία του προσφυγικού πόνου, για τις χαραγμένες γραμμές στο χάρτη που βάζουν όρια στην ύπαρξη, για τα ανεκπλήρωτα τάματα που κουβαλάνε τα ποτάμια, για τις ρίζες που τραβήχτηκαν μανιασμένα από το χώμα, για τις ιστορίες που σβήστηκαν με μια μικρόψυχη σφραγίδα, για τους ανθρώπους που πέρασαν όλη τους τη ζωή σε τόπους – αίθουσες αναμονής και ποτέ δε φτάσανε στον προορισμό τους.

Από παλιά διωγμένοι, μόνιμα επισκέπτες, παντού ξένοι και εμφατικά ανεπιθύμητοι. Αυτοί που, σε καιρό ειρήνης, δε μπόρεσαν να επιστρέψουν στα χωριά που γεννήθηκαν και πέθαναν μ’ αυτό το μαράζι.
Σκηνή από το «Μετέωρο βήμα του πελαργού».

Στη Φλώρινα, στην Καστοριά, στις Πρέσπες υπάρχουν σημεία σημαδεμένα από την απουσία, την ερήμωση και τον βίαιο εξανδραποδισμό της μνήμης. Οικογένειες ολόκληρες που χωρίστηκαν σε ζόρικους καιρούς και δεν αντάμωσαν ξανά, σχέσεις ζωής που έμειναν μετέωρες να ξεροσταλιάζουν σε αντικριστές πόλεις αλλά θωρακισμένες με αόρατα τείχη αποκλεισμού, λίγα χιλιόμετρα που πήραν την απόσταση της αβύσσου.

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Χιλή 1973 - Βενεζουέλα 2019




«Ας είναι μία στις δέκα οι πιθανότητες, αλλά σώστε τη Χιλή! (…) δεν μας ενδιαφέρουν οι πιθανοί κίνδυνοι (…) διαθέτουμε 10 εκατομμύρια δολάρια, και περισσότερα αν χρειαστεί (…) κάντε την οικονομία να ουρλιάξει», ανέφερε στις χειρόγραφες σημειώσεις του ο διευθυντής της CIA Ρίτσαρντ Χελμς από τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον.


Ήταν 15 Σεπτεμβρίου 1970 και λίγες ημέρες νωρίτερα ο συνασπισμός του Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή κέρδισε τις εκλογές και στις 24 Οκτωβρίου το Κογκρέσο αναμενόταν να τον κηρύξει ξανά πρόεδρο της χώρας. Οι ΗΠΑ είχαν περιθώριο επτά εβδομάδες για να το αποτρέψουν.

Αρχικά διατέθηκαν χρήματα για την εξαγορά Χιλιανών βουλευτών ώστε να ψηφίσουν υπέρ του αντιπάλου του Αλίεντε, κάτι όμως που θεωρήθηκε ότι δεν θα είχε τα ικανοποιητικά αποτελέσματα, κι έτσι έπειτα από τις πιέσεις Νίξον οι αμερικανικές προσπάθειες επικεντρώθηκαν στο να ωθήσουν τον στρατό της Χιλής να κάνει πραξικόπημα ώστε να ακυρωθεί η ψηφοφορία εντελώς, ενώ ξεκαθάρισε στη CIA ότι ακόμη και η δολοφονία του Αλιέντε δεν θα ήταν κακή ιδέα.
Έτσι ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία προπαγάνδας για να πειστεί ο στρατός και οι πολίτες της Χιλής για τα δεινά που θα αντιμετώπιζαν αν ορκιζόταν ξανά πρόεδρος ο Αλιέντε.

Στο διάστημα αυτό των επτά εβδομάδων, σύμφωνα με τη CIA, γράφτηκαν στα μέσα ενημέρωσης της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης περισσότερα από 700 άρθρα, προϊόντα της αμερικανικής υπηρεσίας. Επίσης δημοσιογράφοι από τουλάχιστον δέκα χώρες που πληρώνονταν από τη CIA πήγαν στη Χιλή για να ενισχύσουν την αξιοπιστία του υλικού τους με επιτόπιες μαρτυρίες.

Παράλληλα η CIA παρείχε «εσωτερική» πληροφόρηση σε Αμερικανούς δημοσιογράφους για την κατάσταση στη Χιλή. Μια αναφορά που δόθηκε στο περιοδικό Time ανέφερε ότι ο Αλιέντε σκοπεύει να στηρίξει τη βία και να καταστείλει την ελευθεροτυπία στη Χιλή.

Παρά τις προσπάθειες αυτές, στις 3 Νοεμβρίου ο Αλιέντε ορκίζεται πρόεδρος. Και τότε ξεκίνησε «ένα πείραμα για να ελεγχθούν οι τεχνικές της ευρείας οικονομικής επένδυσης σε μια προσπάθεια να χάσει την αξιοπιστία της και να καταρρεύσει μια κυβέρνηση», όπως δήλωσε αργότερα ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Κόλμπι.
«Ούτε ένα παξιμάδι, ούτε μία βίδα δεν θα επιτρέψουμε να εισαχθεί στη Χιλή υπό τον Αλιέντε», προειδοποίησε ο τότε Αμερικανός πρεσβευτής στη χώρα Έντουαρντ Κόρι.

Της πατρίδας μου η σημαία...


Ενημέρωση σχετικά με την κινητοποίηση του ΣΜΤ για το εργατικό δυστύχημα στο εργοτάξιο της Ν. Φιλαδέλφειας



Δελτίο Τύπου

Μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της κατασκευαστικής εταιρείας «ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ ΑΕ» το πρωί της Τετάρτης 23/01 έπειτα από κάλεσμα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, με αφορμή το θάνατο του εργάτη, στις 9 Γενάρη, στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία του ΔΣ του Σωματείου και ένας εκπρόσωπος –ως μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ – συναντήθηκαν με εκπροσώπους της εταιρείας. Οι εκπρόσωποι του Σωματείου επέμειναν στην ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των μέτρων υγείας & ασφάλειας. Τόνισαν την αρχή της εργοδοτικής ευθύνης και ότι σε κάθε περίπτωση η εργοδοσία είναι υπεύθυνη για την υγεία & ασφάλεια των εργαζόμενων στο χώρο δουλειάς. Στην συνάντηση οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας επαναλάμβαναν επίμονα ότι η εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη για το θάνατο του συναδέλφου.

Σημειώνουμε ότι όλες τις προηγούμενες μέρες, από την αναγγελία της συγκέντρωσης μας μέχρι και την παραμονή της κινητοποίησης, η εργοδοσία με επανειλημμένες παρεμβάσεις της, επιχείρησε να αποτρέψει την κινητοποίηση με το επιχείρημα ότι «η κινητοποίηση αποτελεί συκοφαντική δυσφήμιση για την εταιρεία» όπως επισήμανε η δικηγόρος της. Η εργοδοτική αυτή πρακτική αποτελεί σαφής παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης και επιχείρηση απαγόρευσης του δικαιώματος της διαμαρτυρίας και της έκφρασης.

Απέναντι στις πιέσεις της εργοδοσίας το Σωματείο απάντησε με την μαζική του κινητοποίηση. Με την κινητοποίηση αυτή το Σωματείο κατάγγειλε το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» και ανέδειξε τις εργοδοτικές ευθύνες για τους θανάτους των εργατών στους χώρους δουλειάς.

Δηλώνουμε ότι:

– Δε μπορούμε να περιμένουμε τον επόμενο νεκρό συνάδελφο μας
– Με τους αγώνες μας υπερασπιζόμαστε τη ζωή μας

•Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας & ασφάλειας τώρα.
Όχι στην εντατικοποίηση και την εξαντλητική δουλειά που φέρνουν ατυχήματα για να τηρηθούν τα «σφιχτά χρονοδιαγράμματα των έργων».

•Υπογραφή αξιοπρεπών συμβάσεων εργασίας. Ανθρώπινα ωράρια και αποδοχές. Πραγματικές αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από μια δουλειά. 35ωρο, 7ωρο, 5θήμερο.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
Γραφεία: Ερμού & Φωκίωνος 11,10563,4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ 

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα: Σοκ «αριστερής» καταισχύνης και αμερικανοφροσύνης!

Εδώ η πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ελλάδα:


Εδώ το κείμενο μεταφρασμένο και ο σχολιασμός από τον ημερόδρομο:

Εδώ η πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους γείτονες:  Integrated Country Strategy: Macedonia
Ο «Ημεροδρόμος» παρουσιάζει το πλήρες κείμενο της αμερικανικής έκθεσης για τις σχέσεις κυβέρνησης Τραμπ – ΣΥΡΙΖΑ 

***

Η τιτλοφορούμενη ως «Ολοκληρωμένη Έκθεση («Integrated Country Strategy») του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την Ελλάδα» αποτελεί κείμενο το οποίο εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2018 από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αποδεσμεύτηκε προς δημοσιοποίηση από την αμερικανική πλευρά πριν μερικούς μήνες στην αγγλική γλώσσα.

Η έκθεση που η αποκάλυψή της έγινε από σειρά δημοσιευμάτων του «Ριζοσπάστη», αποτελεί ένακείμενο – ντοκουμέντο που καταγράφει τις επιδιώξεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, το ρόλο και την αποστολή της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και της αμερικανικής κυβέρνησης, το περιεχόμενου του λεγόμενου «Στρατηγικού Διαλόγου»μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Πρόκειται για κείμενο σοκαριστικό όσον αφορά την ωμότητα με την οποία καταγράφεται ο ρόλος της κυβέρνησης ως συνεταίρου και συνενόχου των σχεδίων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού καθώς και τον κυνισμό με τον οποίο περιγράφεται η προσφορά από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ της Ελλάδας σαν «οικόπεδο» για την επίτευξη των συμφερόντων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή και σαν «πιόνι» για την προστασία της «Αμερικανικής πατρίδας»!

Πρόκειται για ένα κείμενο ιστορικής σημασίας και ανείπωτης καταισχύνης που έλκει την καταγωγή του από τις εποχές του “Στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας”, άκρως αποκαλυπτικό τηςαμερικανοφροσύνης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα (στρατιωτικό, γεωπολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό κτλ).

Ιδιαίτερης, δε, σημασίας όσον αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις, είναι το γεγονός ότι ο κυνισμός των συντακτών της έκθεσης δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας ως προς τον Αμερικανο-ΝΑΤΟικό χαρακτήρα της συμφωνίας των Πρεσπών ως μέρος της συνολικότερης αποστολής που έχει ανατεθεί στην Ελλάδα για την ΝΑΤΟποίηση των Βαλκανίων.

Ενδεικτικά, και μεταξύ άλλων, στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γίνεται λόγος
για την «ενθάρρυνση της ενεργούς συμμετοχής της Ελλάδας στην ενίσχυση της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας για την προστασία της Αμερικανικής πατρίδας και των συμφερόντων της» (!)

Διαδικασία πλήρωσης θέσεων ευθύνης Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων της Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 22-1-2019
Αρ. Πρωτ. : 7656

Προς: Πίνακα Αποδεκτών

Θέμα : Διαδικασία πλήρωσης θέσεων ευθύνης Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων της Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων.


Κε Περιφερειάρχη, κε Γενικέ Γραμματέα
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, όπως γνωρίζετε, αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα. Απευθυνόμαστε σε εσάς για το θέμα που έχει ανακύψει σχετικά με τη διαδικασία κρίσεων θέσεων ευθύνης Προϊσταμένων Διευθύνσεων στο Υπουργείο σας.
Συνάδελφοι μέλη μας, μας ενημέρωσαν σχετικά με τις διαδικασίες που έχει υιοθετήσει το 1ο Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων της Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων. Με βάση τα αναφερόμενα τους, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα σε σχέση με τις διαδικασίες αναγνώρισης και μοριοδότησης μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων και της συνάφειας αυτών σε σχέση με τις προκηρυχθείσες θέσεις Γενικών Διευθυντών της Περιφέρειας (Γενική Διεύθυνση Τουρισμού, Παραγωγής και Ανάπτυξης, τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και τη Γενική Διεύθυνση Υποδομών και Μεταφορών).
Όπως θα γνωρίζετε η Ομοσπονδία μας, από τις 8/11/2018 έχει εκφράσεις τις επιφυλάξεις της σε σχέση με την Υπ’ αριθ. 174/2018 ατομική Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ότι: «καθώς και τη μοριοδότησή τους, θεωρούνται ως κάτοχοι του εν λόγω τίτλου σπουδών, από τη δημοσίευση της προβλεπόμενης από την παρ. 2 του άρθρου 46 του ως άνω νόμου, διαπιστωτικής απόφασης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, εφόσον η απόφαση αυτή έχει δημοσιευτεί μέχρι τη λήξη της ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην οικεία κάθε φορά προκήρυξη.». Κατά τη γνώμη μας και σύμφωνα με το Νομοθέτη τα integrated master ανάγονται στην ημερομηνία απονομής του Διπλώματος μας, συνεπώς δεν είναι μεταπτυχιακοί τίτλοι που εκ των υστέρων αποκτήθηκαν και συνεπώς πρέπει να ληφθούν υπόψη μοριοδοτικά και στις εν εξελίξει κρίσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την ημερομηνία έκδοσης των σχετικών ΦΕΚ.
Κατόπιν των ανωτέρω, σας καλούμε να παρέμβετε, ώστε να επανεξεταστούν από το Συμβούλιο τα κριτήρια μοριοδότησης καθώς, αφενός δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά και υπόνοιες, αφετέρου εγείρουν ζήτημα νομιμότητας και εγκυρότητας της όλης διαδικασίας.
Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί των θεμάτων αυτών.

Πίνακας Αποδεκτών

Αποδέκτες
1. Περιφερειάρχη Ιόνιων Νήσων κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο
2. Γεν. Γραμματέα Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης κο Θεοδωράκη Γρ.
3. 1ο Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (1ο ΕΙ.Σ.Ε.Π.)


Κοινοποίηση:
  1. Πρόεδρο και Δ.Ε. του ΤΕΕ.
  2. ΕΜΔΥΔΑΣ Ηπείρου – Κέρκυρας - Λευκάδος

«Γκρίζα»… δάνεια Καλογρίτσα από την Attica Bank

Το πάρτι, με τα αποθεματικά μας συνεχίζεται, υπό νέα διεύθυνση...


Επιπλέον χρηματοδότηση, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, ενέκρινε το Δ.Σ. της Attica Bank, ανεβάζοντας το επιτρεπόμενο υπόλοιπο του επιχειρηματία στα 111,5 εκατ. ευρώ

Στις… υπηρεσίες του Χρήστου Καλογρίτσα φέρεται να βρισκόταν από τις αρχές του 2015 η Attica Bank, αποτελώντας τον μοναδικό -και σταθερό- χρηματοδότη των εταιριών του επιχειρηματία, παρά την παντελή έλλειψη διασφαλίσεων.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από την έκθεση εσωτερικού ελέγχου, βασικά σημεία του οποίου αποκαλύπτει η ιστοσελίδα BankingNews, οι χορηγήσεις προς τον ομώνυμο όμιλο εκτοξεύτηκαν, από 49,1 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2014, σε 108,7 εκατ. ευρώ στις 22/7/2016. Μέσα σε ενάμιση χρόνο, δηλαδή, τα υπόλοιπα δανείων των εταιριών συμφερόντων Χρήστου Καλογρίτσα αυξήθηκαν κατά 59,6 εκατ. ευρώ.

Γκρίζες ζώνες

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 μικτά κλιμάκια της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) και του SSM, που ανέλαβαν να καταγράψουν τις «γκρίζες ζώνες» στις επαφές της Τράπεζας με τον εργολάβο, εντόπιζαν παράνομες και παράτυπες πρακτικές από την πλευρά των υπευθύνων της Τράπεζας Αττικής, αλλά και κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις από την πλευρά του επιχειρηματία. Ταυτόχρονα, το πόρισμα επισήμαινε ότι οι εξασφαλίσεις των δανείων ήταν ανεπαρκείς έως χαριστικές και βασίζονταν κυρίως στην ανάληψη δημοσίων έργων.

«Οι απίθανες πρακτικές στην Αττικής δεν εξαντλούνται στο τέλος του 2016, αλλά συνεχίζονται και έως το 2018, παρά το γεγονός ότι στις αρχές του 2017 υπεβλήθη business plan από πλευράς του εργολάβου (το εκπόνησε η Planet), βάσει του οποίου οι υποχρεώσεις στο τέλος του 2017 θα είχαν μειωθεί στα 99,2 εκατ. ευρώ, από 105,95 εκατ. ευρώ που ήταν στην αρχή του έτους», επισημαίνει η ιστοσελίδα και συνεχίζει: «Οι υποχρεώσεις, όμως, αντί να μειωθούν αυξήθηκαν τον Μάρτιο του 2018 στα 119,06 εκατ. ευρώ, με το ακάλυπτο μέρος των πιστοδοτήσεων να αυξάνεται στα 91,34 εκατ. ευρώ, από 76,14 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2016».
Αύξηση ορίων

Επιπλέον χρηματοδότηση, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, ενέκρινε το Δ.Σ. της Attica Bank, ανεβάζοντας το επιτρεπόμενο υπόλοιπο του επιχειρηματία στα 111,5 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, «τα στελέχη της Ανώτατης Επιτροπής Πιστοδοτήσεων (Αθανάσιος Τσάδαρης, Ιωάννης Τσακιράκης, Ιωάννης Αννινος, Κωνσταντίνος Λουκρέζης και Μιχάλης Ανδριώτης) προχώρησαν στις εγκρίσεις για αύξηση των ορίων Καλογρίτσα μετά από εισηγήσεις της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ειδικών Λογαριασμών και της Υποδιεύθυνσης Πιστοδοτήσεων Επιχειρήσεων, οι οποίες όμως είχαν τραγικές ελλείψεις, που απέκρυπταν πραγματικά γεγονότα, τα οποία επιβάρυναν τη θέση των εταιριών Καλογρίτσα».
Προσημειώσεις… μαϊμού

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι, σύμφωνα με την έκθεση, η αξία των προσημειωμένων ακινήτων υπολογιζόταν με βάση το ποσό που δύναται να καταβάλει ο αγοραστής λόγω των ιδιαίτερων και μοναδικών χαρακτηριστικών αυτών. «Υπάρχουν προσημειώσεις στις οποίες αποδίδεται συνολική αξία 25,4 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 20,7 εκατ. ευρώ αφορούν σε “ειδική αξία” ακινήτων (ένα στη Νέα Σμύρνη και τρία στη Σαρωνίδα) από την εταιρία Geoaxis, που δεν συνεργάζεται με την τράπεζα», υπογραμμίζει το BankingNews.

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Aλληλεγγύη στην αντίσταση και την αυτονομία των Ζαπατίστας

Aλληλεγγύη στην αντίσταση και την αυτονομία των Ζαπατίστας
(Ιανουάριος 2019)

Όσες και όσοι υπογράφουμε εδώ, πανεπιστημιακοί, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, ακτιβιστές και άνθρωποι καλής θέλησης, καθώς επίσης και οργανώσεις, ενώσεις και συλλογικότητες από διάφορες χώρες, δηλώνουμε:

την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή μας στον EZLN (Ζαπατιστικός Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης) σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του, και

την αγανάκτησή μας για την εκστρατεία παραπληροφόρησης, ψεμάτων και συκοφαντιών εναντίον του, η οποία εξελίσσεται σήμερα στο Μεξικό και αλλού.

Για εμάς, όπως και για χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ο αγώνας των Ζαπατίστας αποτελεί παράδειγμα αντίστασης, ακεραιότητας, συνέπειας και πολιτικής δημιουργικότητας. Η κραυγή τους «Ya Basta!» που ακούστηκε πριν 25 χρόνια σε όλο τον πλανήτη, υπήρξε ένα κομβικό γεγονός και ήταν εκείνη που έδωσε το έναυσμα για τις μεγάλες αντιδράσεις απέναντι στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Ήταν η κραυγή τους που άνοιξε το δρόμο για την κριτική ενός μοντέλου που εκείνη την εποχή έμοιαζε να θριαμβεύει απόλυτα και τελεσίδικα. Ήταν επίσης, και παραμένει, η έκφραση του δίκαιου αγώνα των ιθαγενών λαών ενάντια στην καθυπόταξη και την περιφρόνηση αιώνων και υπέρ του δικαιώματός τους στην αυτονομία. Η λαϊκή αυτοδιακυβέρνηση που έβαλαν σε πράξη οι Ζαπατίστας μέσα από τα Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησης τους (Juntas de Buen Gobiernο) αποτελεί ένα παράδειγμα πραγματικής και ριζοσπαστικής δημοκρατίας, που μπορεί να εμπνεύσει τους αγώνες σε ολόκληρο τον κόσμο και αξίζει να μελετηθεί σε όλες τις σχολές κοινωνικών επιστημών του πλανήτη. Η οικοδόμηση της ζαπατιστικής αυτονομίας αντιπροσωπεύει την αδιάκοπη, έντιμη και κριτική αναζήτηση ενός εναλλακτικού και απελευθερωτικού προτάγματος που είναι ουσιώδες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ενός κόσμου, ο οποίος μοιάζει να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε μια βαθιά κρίση: οικονομική, κοινωνική, πολιτική, οικολογική και ανθρώπινη ταυτόχρονα.

Όχι στην ανοικοδόμηση του χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδας

Ο ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδας σε πρώτη αποτύπωση και γραφική αναπαράσταση από τους αρχιτέκτονες J. Stuart και N. Revett 1751- 1753 (πρώτη δημοσίευση 1762) πηγή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη.[1] https://archive.org/details/antiqvitiesAthe1Stua/page/n63
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΕΡΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ


ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

Ο Ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδας ήταν κτισμένος σε μια περιοχή της Αρχαίας Αθήνας με εξαιρετική περιβαλλοντική αξία. Τα νερά του Ιλισού ποταμού, η πηγή της Καλλιρρόης και «αι Άγραι» (δηλαδή οι λόφοι που βρίσκονταν ανάμεσα στον Ιλισό και το σημερινό Α Νεκροταφείο), ενέπνευσαν την δημιουργία ενός χώρου πλούσιων κοινωνικών δραστηριοτήτων. Στην περιοχή είχαν κτισθεί πολλά ιερά και άλλα μνημεία, που σήμερα ονομάζονται “Παριλίσσια Μνημεία” (Ναός Δελφινίου Απόλλωνος, το τέμενος που αποδίδεται στον Κρόνο και τη Ρέα, ο Ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδας και ο διπλανός ναός του Μειλιχίου Διός που ανακαλύφθηκε πρόσφατα κλπ).

Τον Ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδας αναφέρουν ο Πλάτων και ο Παυσανίας, ενώ κατά τον Πλούταρχο στην περιοχή του τελούνταν και τα Μικρά Ελευσίνια Μυστήρια. Χτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ., εικάζεται από τον Καλλικράτη λόγω της εποχής κατασκευής του και της ομοιότητάς του με τον Ναό της Απτέρου Νίκης. Συνδέεται άμεσα με την νίκη των Αθηναίων στη Μάχη του Μαραθώνα. Εδώ τελούταν ετήσιες θυσίες και γιορτές προς τιμή της θεάς Αρτέμιδας από τους Αθηναίους για να την ευχαριστήσουν για τη νίκη τους στη Μάχη.


Μετατράπηκε αργότερα σε χριστιανικό ναό με νεκροταφείο και διευρύνθηκε κατά τον 17ο αιώνα με τρούλο, ενώ ονομάστηκε «Παναγιά στην Πέτρα». Καταστράφηκε το 1778 για να κτιστεί το τείχος του Χατζή Αλή Χασεκή γύρω από την περιοχή της Ακρόπολης.

Από τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία διατηρούνται θραύσματα της ζωφόρου του, που βρίσκονται σε μουσεία της Αθήνας, της Βιέννης και του Βερολίνου. Σώζονται επίσης οι πώροι του αναλήμματος, οι οποίοι είναι στη θέση τους και είναι λαξεύματα στο βράχο.


Αν αυτά συνδυαστούν με τη σημασία που είχε ο ναός της Αρτέμιδος για την αρχαία αρχιτεκτονική είναι πολύτιμα λείψανα ενός επί 20 αιώνες τοπόσημου. Καθορίζουν τον χώρο ως απόληξη του ιστορικού τόπου των παριλισσίων μνημείων και του Ολυμπιείου - και μάλιστα έναν από τους ελάχιστους με μνημειακά κατάλοιπα της κλασικής περιόδου.





Ο Ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδας και οι μεταγενέστερες φάσεις της μετατροπής του σε χριστιανικό ναό, σε αποτύπωση και γραφική αναπαράσταση από τον αρχιτέκτονα Ι. Τραυλό, 1962

Σχετικά με τα κατηργημένα Επιδόματα Εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και Επίδομα Αδείας

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                            
                                                                                 Αθήνα, 21/1/2019
Αρ. Πρωτ. :7653                        
              Προς:  Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα :  Σχετικά με τα κατηργημένα Επιδόματα Εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα    και Επίδομα Αδείας
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Σε συνέχεια των αναρτήσεων μας, για υποβολή Αιτήσεων διακοπής της παραγραφής, για τις αναδρομικές απαιτήσεις μας, για τα Επιδόματα Εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το Επίδομα Αδείας και κατόπιν ενημέρωσης από δικηγόρους, σας ενημερώνουμε τα παρακάτω:

Η γενόμενη διακοπή της παραγραφής των παραπάνω απαιτήσεών μας είχε ως συνέπεια να μην έχουν παραγραφεί οι απαιτήσεις μας, α) για μεν τους υπαλλήλους του Δημοσίου, για δύο (2) χρόνια ακριβώς πριν την ημερομηνία υποβολής της Αίτησης διακοπής της παραγραφής, δηλαδή να μην έχουν παραγραφεί για αυτούς το Επίδομα Εορτών Χριστουγέννων του έτους 2016 και τα Επιδόματα Εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το Επίδομα Αδείας των ετών 2017 και 2018, συνολικού ποσού 2.500 ευρώ, β) για δε τους υπαλλήλους των Περιφερειών, των Δήμων και των Ν.Π.Δ.Δ., για τα έτη 2016, 2017 και 2018, δηλαδή να μην έχουν παραγραφεί για αυτούς τα Επιδόματα Εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το Επίδομα Αδείας των πιο πάνω τριών (3) ετών, συνολικού ποσού 3.000 ευρώ, λόγω ενάρξεως για τους τελευταίους της διετούς παραγραφής όχι ημερολογιακά από τη γένεση των αξιώσεων, αλλά από το τέλος του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο γεννήθηκαν οι αξιώσεις τους αυτές και έγιναν δικαστικά επιδιώξιμες.

Μετά την επελθούσα αυτή εξωδικαστική διακοπή της παραγραφής και ανάλογα με το εάν υπήρξε απάντηση ή όχι στην Αίτηση διακοπής της παραγραφής, η νέα διετής παραγραφή αρχίζει να τρέχει από την ημερομηνία της έγγραφης απάντησης στην Αίτηση διακοπής της παραγραφής ή σε περίπτωση μη απάντησης μετά από έξι (6) μήνες από την ημερομηνία υποβολής της Αίτησης διακοπής της παραγραφής. 

Η απόφαση του ΣτΕ δεν όρισε τίποτα αναφορικά με το πότε θα ισχύσει η αντισυνταγματικότητα αυτή, ήτοι αναδρομικά ή για το μέλλον (δηλαδή από την δημοσίευσή της και εφεξής). Ως εκ τούτου, το εν λόγω ζήτημα ενδεχομένως να τεθεί στην Ολομέλεια, η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί την 1.02.2019 με Εισηγήτρια την κ. Φιλοπούλου.

Ανάλογα με την απόφαση και υπό την προϋπόθεση θετικής για τους υπαλλήλους έκβασης των εκκρεμουσών υποθέσεων στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα μπορούσαν να ασκηθούν οι αγωγές δικαστικής διεκδίκησης των ανωτέρω αναδρομικών απαιτήσεών μας, για τα παραπάνω κατά περίπτωση διαστήματα, το αργότερο μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια από την ημερομηνία υποβολής των Αιτήσεων διακοπής της παραγραφής, δεδομένου ότι δεν εκδόθηκαν έγγραφες απαντήσεις στις ως άνω Αιτήσεις μας, σωρεύοντας μάλιστα στις αγωγές αυτές και τις νέες απαιτήσεις μας για τα επόμενα αυτά χρόνια. 

Τα ενδεχόμενα απόφασης δε μπορούμε να τα γνωρίζουμε, μπορεί (και θα όφειλε) να είναι η αναδρομική χορήγηση των από 2013 κατηργημένων μισθών (13ος και 14ος) ή η από εδώ και στο εξής επαναφορά τους ή η επαναφορά τους σε όσους έχουν προσφύγει (μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ ή μέχρι κάποιο άλλο όριο).

Επειδή ως Ομοσπονδία λόγω :

Α) τεράστιας εξάπλωσης χώρων εργασίας όπου είναι πάρα πολύ δύσκολη (προς το παρόν τουλάχιστον) η συγκέντρωση ομαδικών αγωγών (ανά πενήντα οι μόνιμοι υπάλληλοι στα αρμόδια διοικητικά πρωτοδικεία και μεγαλύτερο αριθμό κατά αγωγή οι συμβασιούχοι υπάλληλοι στα αρμόδια Ειρηνοδικεία), 

Β) ασαφών δεδομένων όπως τα έχουμε παρουσιάσει μέχρι σήμερα (και λόγω ύπαρξης του περιθωρίου του εξαμήνου και εν όψει αναμονής της οριστικής απόφασης) 

Γ) αντίστοιχης στάσης και της ΑΔΕΔΥ, μέχρι στιγμής τουλάχιστον

Δ) της άποψης μας ότι (και) το ζήτημα αυτό οφείλει πολιτικά να το επιλύσει η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση ισότιμα για όλους τους υπαλλήλους και αναδρομικά μια και συνιστά μια καταφανώς άδικη περικοπή (όπως ακριβώς το έπραξε για τα Ειδικά Μισθολόγια).

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι εφόσον οι ίδιοι θέλουν άμεσα να κινηθούν νομικά για το ζήτημα της διεκδίκησης επιστροφής του 13ου και 14ου μισθού να απευθυνθούν στα εργασιακά σωματεία του χώρου τους, αλλιώς θα αναμένουμε την εκδίκαση της 1/2/2019 και τις γνώμες της ΑΔΕΔΥ και των δικηγόρων.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς 

Δείτε επίσης 
ΑΔΕΔΥ: ''Διεκδίκηση αναδρομικών 13ου - 14ου μισθού''. .doc

Γνωμοδότηση-Αποφάσεις ΣτΕ για τα επιδόματα .pdf...

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Διεθνιστικό Όχι στη συμφωνία των Πρεσπών - Ειρήνη και φιλία των λαών


ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Η κυβέρνηση έφερε για ψήφιση στη βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών. Η συμφωνία αυτή, που τόσες αντιπαραθέσεις και πολιτικούς τριγμούς έχει προκαλέσει, δεν έγινε γιατί οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αποφάσισαν ξαφνικά να παραμερίσουν εθνικιστικές και αλυτρωτικές αντιλήψεις και να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση, όπως ισχυρίζεται η κυβερνητική προπαγάνδα. Δεν έγινε ούτε γιατί οι δύο κυβερνήσεις έγιναν προδοτικές και αποφάσισαν να ξεπουλήσουν τα «εθνικά» τους δίκαια, όπως διατυμπανίζουν οι εθνικιστικές και πατριδοκάπηλες φωνές και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Η συμφωνία έγινε γιατί αυτό απαιτούν τα αμερικανικά συμφέροντα στη γειτονιά μας. Για να προωθηθεί η ολοκληρωτική προέλαση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στα δυτικά Βαλκάνια. Για να ανακοπεί και εκμηδενιστεί η όποια ρωσική επιρροή στην περιοχή, ν’ αλλάξουν οι συσχετισμοί στον μεταξύ τους ανταγωνισμό και να αποκτήσουν οι αμερικανο-νατοϊκοί ισχυρότερα ερείσματα και βάσεις για τον έλεγχο ολόκληρης της ανατολικής Μεσογείου και της ανατολικής Ευρώπης.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών προχώρησαν στη συμφωνία γιατί θεωρούν ότι, υπό τη νατοϊκή ομπρέλα, μπορούν να κατοχυρώσουν (ΠΓΔΜ) ή να αναβαθμίσουν τη θέση και το ρόλο τους. Ειδικά η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας κάνει τη στρατηγική επιλογή πρόσδεσης στον άξονα ΗΠΑ-ΕΕ-Ισραήλ, φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο τοποτηρητή του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή.

Και στις δύο χώρες, για να περάσει η συμφωνία, στα μεν κοινοβούλια επιστρατεύτηκαν οι γνωστές άθλιες πρακτικές συναλλαγών, αποσκιρτήσεων, μεταγραφών, στις δε κοινωνίες τέθηκαν με τον πιο χυδαίο τρόπο κάθε είδους εκβιαστικά διλήμματα. Οι ιμπεριαλιστές, που τα καθοδήγησαν όλα αυτά, έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Οι 26 «πλουσιότεροι» έχουν περισσότερα από ό,τι το «φτωχότερο μισό» της ανθρωπότητας



Η «απίστευτη» συγκέντρωση του πλούτου επιταχύνθηκε ακόμη περισσότερο το 2018, με 26 δισεκατομμυριούχους να έχουν πλέον στα χέρια τους περιουσίες που ισούνται με τα εισοδήματα του φτωχότερου μισού της ανθρωπότητας, σύμφωνα με έκθεση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, που αποδεικνύει ότι η συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια είναι εγγενής τάση του καπιταλιστικού συστήματος.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ «OXFAM», οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται αθροιστικά κατά 12% ή 2,5 δισ. δολάρια την ημέρα πέρυσι, ενώ τα 3,8 δισ. άνθρωποι που αποτελούν το φτωχότερο μισό του πληθυσμού της υφηλίου είδαν τον δικό τους πλούτο να μειώνεται αθροιστικά κατά 11% ή κατά 500 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με την έκθεση.

Αν και η ΜΚΟ με κανέναν τρόπο δεν αμφισβητεί τα «ιερά και τα όσια» του καπιταλιστικού συστήματος, δηλαδή την ατομική ιδιοκτησία στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής (άλλωστε ως λύση προτείνει τη βαριά φορολόγηση των πλουσίων) τα στοιχεία που παρουσιάζει στην έκθεσή της είναι αρκετά ακριβή και στηρίζονται σε δεδομένα που συγκεντρώνουν το περιοδικό «Forbes» και η τράπεζα Crédit Suisse.

Γενικά, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε κατά 900 δισ. πέρυσι (ήτοι κατά 2,5 δισ. την ημέρα). Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων έχει διπλασιαστεί από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2008, τονίζει η «Όξφαμ», διαπιστώνοντας πως «οι πλούσιοι επωφελούνται όχι μόνο από την επέκταση της περιουσίας τους, αλλά επίσης και από τα χαμηλότερα επίπεδα φορολόγησης εδώ και δεκαετίες» σε πολλά κράτη.

Η «Όξφαμ» υπολογίζει πως ανά κάθε δολάριο φορολογικών εσόδων, μόλις τα τέσσερα σεντς προέρχονταν από τη φορολόγηση του πλούτου.

Για τη ΜΚΟ, η οποία εκτιμά πως οι πλουσιότεροι κρύβουν από τις φορολογικές αρχές περίπου 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σε χώρες όπως είναι η Βραζιλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, «το 10% των φτωχότερων πληρώνει πλέον φόρους επί των εσόδων του αναλογικά πολύ υψηλότερους από ό,τι οι πλουσιότεροι».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, «Reuters»)

ΣΜΤ: 23/01 κινητοποίηση για τον θάνατο του εργάτη στο εργοτάξιο του Γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια

Τετάρτη 23/01 κινητοποίηση για τον θάνατο του εργάτη στο εργοτάξιο του Γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια

8:30 πμ στα γραφεία της κατασκευάστριας εταιρείας ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ ΑΕ στην Λεωφόρο Κηφισίας 308 (Χαλάνδρι)

Μία εβδομάδα μετά το τραγικό δυστύχημα στην Νέα Φιλαδέλφεια δημοσιεύματα στον τύπο κάνουν λόγο για «νέα συγκλονιστικά στοιχεία» και επιχειρούν να μετατρέψουν ένα εργοδοτικό έγκλημα σε αυτοκτονία και να συγκαλύψουν την ευθύνη της εργοδοσίας. Η εργοδοσία με συνεχόμενα ψέματα και φήμες που δεν επιβεβαιώνονται επιχειρεί να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της. Σε κάθε περίπτωση ο 60χρονος οικοδόμος με ευθύνη της εργοδοσίας έχασε τη ζωή του και αυτό δεν αλλάζει.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε τον επόμενο – Με τους αγώνες μας να υπερασπιστούμε τη ζωή μας

Δείτε την ανακοίνωση του ΣΜΤ εδώ

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Είκοσι χρόνια ευρώ: τραγωδία εντός, φιάσκο εκτός


Πηγή: ECB, The international role of the euro, The interim report, σελ. 5

Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Περίσσευαν τα μεγαλόπνοα σχέδια και οι υπερφίαλες εξαγγελίες 20 χρόνια πριν, όταν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έκανε το ντεμπούτο του σε λογιστική μορφή την 1η Ιανουαρίου 1999, για να ακολουθήσει τρία χρόνια μετά κι η έκδοσή του σε φυσική μορφή χαρτονομισμάτων και κερμάτων.Κοινός παρονομαστής των δηλώσεων που έκανε η πολιτική και οικονομική ελίτ της Ευρώπης ήταν πώς το ευρώ θα ενισχύει τις τάσεις σύγκλισης εντός της Ευρώπης, που σήμαινε ότι τα φτωχότερα κράτη μέλη θα έρθουν πιο κοντά στα πλουσιότερα. Ποιος δε θυμάται άλλωστε εκείνα τα χρόνια τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Σημίτη να ανακοινώνει κάθε τρεις και λίγο το ποσοστό σύγκλισης που επιτεύχθηκε μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, δημιουργώντας την προσδοκία ότι σε 10-20 χρόνια θα φτάσουμε το μέσο ευρωπαϊκό όρο;

Είκοσι χρόνια μετά, η σιωπή που επέλεξαν να ακολουθήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, αποφεύγοντας πομπώδεις εορτασμούς δείχνει τουλάχιστον ότι έχουν συναίσθηση της κατάστασης. Εν ολίγοις, της όξυνσης των αντιθέσεων που δημιούργησε το ενιαίο νόμισμα στις 19 χώρες της ευρωζώνης. Αυτή η εξέλιξη ήταν προβλέψιμη και αναμενόμενη για μια ένωση που περιείχε στους κόλπους της τόσο διαφορετικές οικονομίες όπως από τη μια την Ολλανδία και τη Γερμανία με το ήμισυ και πλέον του ΑΕΠ τους να εξάγεται κι από την άλλη χώρες όπως οι μεσογειακές με ασθενείς κι ευάλωτες παραγωγικές δομές όπου οι εξαγωγές μόλις και μετά βίας φτάνουν το ένα τρίτο του προϊόντος τους.

Η ένταση των αντιθέσεων ήταν προβλέψιμη κι αναμενόμενη από τη στιγμή που τα φτωχότερα κράτη μέλη της Ευρωζώνης έχασαν το όπλο της υποτίμησης, το οποίο επί δεκαετίες τους επέτρεπε να βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των γερμανικών επιχειρήσεων. Επρόκειτο για εργαλείο που προφανώς συνοδευόταν από κοινωνικό κόστος, υπό τη μορφή των ανατιμήσεων στα εισαγόμενα προϊόντα το οποίο κατέβαλλαν τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Επ’ ουδενί όμως το κόστος δεν ανήλθε στο ύψος που έφτασε με την κρίση χρέους του 2010-2011, όταν οι περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης και δη Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρος πετάχτηκαν στα βράχια με τα χέρια δεμένα, χωρίς δηλαδή εργαλεία για να διαχειριστούν μια κρίση. Έτσι τάχιστα μια κρίση πιθανά ρουτίνας έλαβε τη μορφή χιονοστιβάδας. Το ευρώ επομένως έκανε τις πλούσιες χώρες πλουσιότερες και τις φτωχές φτωχότερες μαζί φυσικά με όλους τους εργαζόμενους από το βορά μέχρι το …νότο. Οι δε εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας αποδείχθηκαν ψέματα που μοναδικό σκοπό είχαν να αποσπάσουν τη συναίνεση των λαών για ένα ολέθριο οικονομικό πείραμα που θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε για πολλά χρόνια ακόμη, με τη μορφή της λιτότητας διαρκείας (βλέπε ευρωπαϊκό εξάμηνο) και των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Το ευρώ αποδείχθηκε επίσης μεγαλειώδες φιάσκο στο εξωτερικό, εκτός δηλαδή της γηραιάς ηπείρου. Το κοινό νόμισμα που ήταν θέμα χρόνου να αντικαταστήσει το δολάριο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες των Ευρωπαίων ηγετών στο τέλος του προηγούμενου αιώνα, 20 χρόνια μετά καταλαμβάνει μόνο το 20% των διεθνών αποθεμάτων σε συνάλλαγμα, όταν το δολάριο καταλαμβάνει το 63%. Ακόμη δε χειρότερα, τίποτε δεν προμηνύει ότι το ευρώ θα κατακτήσει στο ορατό μέλλον ακόμη κι εκείνη την αίγλη που είχε το 2008 πριν το ξέσπασμα της κρίσης, όταν καταλάμβανε το 28% στα συναλλαγματικά αποθέματα και μουσικοί και μοντέλα όπως ο JayZ και η Giselle Bundschen ζητούσαν να πληρώνονται σε ευρώ κι όχι σε δολάρια. Αυτοί τουλάχιστον συνεχίζουν να πληρώνονται, αντίθετα με χιλιάδες ανέργους…

Ξεπούλημα άνευ προηγουμένου-Αυτά είναι τα 587 μνημεία που διεκδικεί το Υπερταμείο!

Από Iskra


Κατάλογο 587 μνημείων που κινδυνεύουν με μεταβίβαση στο Υπερταμείο έδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τη δέσμευση για εξαίρεση των μνημείων από τη μεταβίβαση.
Η Κνωσός, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, οι προμαχώνες από το Ενετικό Κάστρο του Ηρακλείου, το Κάστρο της Χίου, η Σπιναλόγκα, η Ακρόπολη της Σπάρτης, ο Τάφος του Λεωνίδα, το Βυζαντινό Κάστρο των Τρικάλων, το Φρούριο Φιρκά, τα Ενετικά Νεώρια των Χανίων, το Υστερομινωικό Νεκροταφείο των Αρμένων, η Ροτόντα (μνημείο UNESCO), η Αχειροποίητος (μνημείο UNESCO), ο Λευκός Πύργος, το ανάκτορο του Γαλέριου στην πλατεία Ναυαρίνου, το δάσος του Σέιχ Σου, το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Ρωμαϊκό Στάδιο Αμφιθέατρο των Πατρών, το Κάστρο της Πάτρας, το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών και οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων (μνημείο UNESCO), το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, ο αρχαιολογικός χώρος στο Λευκαντί στην Εύβοια, το Ακρωτήρι της Σαντορίνης, ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας, η Ηετιώνεια Πύλη στον Πειραιά.

Αυτά είναι μερικά μόνο από 587 μνημεία και πολιτιστικά ακίνητα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και τα οποία περιλαμβάνονται στα 10.119που με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου έχουν μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ ΑΕ που ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, πιο γνωστή ως Υπερταμείο.

Ο κατάλογος των 587 μνημείων και ακινήτων, τον οποίο δημοσιεύουμε και εμείς, αποτελεί μέρος των συνολικά 2329 μνημείων και ακινήτων που το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εξαιρεθούν της μεταβίβασης στο Υπερταμείο.
Δεν δίνει στοιχεία

Όμως, μέχρι τώρα και παρά τα επίμονα αιτήματα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων το υπουργείο Πολιτισμού έχει αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα τον πλήρη σχετικό κατάλογο με τα μνημεία που το ίδιο εκτιμά ότι πρέπει να εξαιρεθούν.

Την ίδια στιγμή, παρά το θόρυβο που έχει προκληθεί και παρά τις αντιδράσεις τοπικών και επιστημονικών φορέων, το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει στις σχετικές εξαιρέσεις ούτε έχει εκδώσει σχετική τροποποιητική απόφαση, επικαλούμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, την ανάγκη να «ακούσουμε τι λένε και οι “θεσμοί”»

Η επιμονή του υπουργείου Οικονομικών να δίνει «γενικές διαβεβαιώσεις» αλλά στη συνέχεια να μην προχωράει στις αναγκαίες κινήσεις και εξαιρέσεις, αρνούμενο να ικανοποιήσει ακόμη και το σχετικό αίτημα του ίδιου του υπουργείου Πολιτισμού, έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία ότι όντως μεθοδεύεται ουσιαστικά η εκποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Επτά ασφαλιστικά σοκ μέσα στη χρονιά για τους ελεύθερους επαγγελματίες


Κοινωνικός αυτοματισμός είναι να επιβαρύνεις τους αυτοαπασχολούμενους όταν ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός...

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Επτά ασφαλιστικά σοκ θα υποστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από φέτος. Κι αυτό γιατί θα βρεθούν αντιμέτωποι με ισόποσα νέα, αλλά και αναδρομικά "πακέτα" ασφαλιστικών εισφορών, τα οποία ετοιμάζει η κυβέρνηση από τις αρχές κιόλας του νέου έτους.

Τα "πακέτα" αυτά, διαψεύδοντας στην πράξη τα όσα περί "ενίσχυσης" της μεσαίας τάξης υποστηρίζει η κυβέρνηση, θα επιβαρύνουν προπαντός τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, αλλά και τους αμειβόμενους με απόδειξη δαπάνης.

Έτσι, θα καταστεί πιο δύσκολο για τους ίδιους να είναι συνεπείς προς τα Ταμεία ακόμα και για τις τρέχουσες, μηνιαίες εισφορές τους, Γι’ αυτόν τον λόγο, θα μπορούσαν να προστεθούν νέα ασφαλιστικά χρέη, πέρα από τα ήδη υπάρχοντα.

Είναι γι’ αυτό που η κυβέρνηση επισπεύδει για τον ερχόμενο Μάιο τη θέσπιση μιας νέας ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών, σε έως 120 δόσεις εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Τα "πακέτα" των εισφορών

Πιο συγκεκριμένα, τα επερχόμενα καινούργια "πακέτα" εισφορών για τους επαγγελματίες έχουν ως εξής:

- Από τον 1/1/2019 ισχύουν νέες τρέχουσες εισφορές επικουρικού (7%), που θα επιβληθούν στους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς και δικηγόρους (ασφαλισμένοι τέως ΕΤΑΑ). Παράλληλα, θα αρχίσει η αναδρομική εξόφληση των αναδρομικών εισφορών του επικουρικού για την περίοδο 2017-2018.

- Από τον τρέχοντα μήνα (Ιανουάριο 2019) επιβάλλονται νέες εισφορές για το εφάπαξ (4%) στους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ. Ταυτόχρονα, θα "τρέξουν" και οι αναδρομικές εισφορές για τον ίδιο κλάδο για το 2017-2018.