Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Με δικαστική απόφαση: Ακυρη η άδεια Μελισσανίδη! - Εκθετη η κυβέρνηση και οι υπηρεσιακοί παράγοντες

Η φωτορεαλιστική μακέτα του γηπέδου της "Δικέφαλος Α.Ε 1924" http://www.dikefalos1924.gr/

Αναδημοσιεύουμε από: krisseis.blogspot.gr

Στις 20 Σεπτέμβρη, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με δικαστή την πρωτοδίκη Μαγδαληνή Σακέτου, εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 8648/2017 απόφασή του, με την οποία έκανε δεκτές στο σύνολό της την αγωγή και την πρόσθετη παρέμβαση που κατέθεσαν μέλη της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, απέρριψε τις πρόσθετες παρεμβάσεις της ΠΑΕ ΑΕΚ και της ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ και έκρινε ως ανυπόστατη την απόφαση της γενικής συνέλευσης του σωματείου στις 3-2-2015, επομένως και το παράνομο παραχωρητήριο του οικοπέδου της ΑΕΚ προς τη συμφερόντων Μελισσανίδη εταιρία. 


Σε μια αναλυτικότατη και με πλήρη νομική επιχειρηματολογία απόφαση, έκτασης 21 σελίδων, η δικαστής αναφέρεται στα πραγματικά περιστατικά, απορρίπτει όλους τους ισχυρισμούς της πλευράς Μελισσανίδη και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η γενική συνέλευση (αυτή που εμείς χαρακτηρίσαμε από την πρώτη στιγμή παρωδία) συγκλήθηκε από αναρμόδιο όργανο, διότι από τα δεκαπέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ είχαν μείνει πέντε (πέντε είχαν παραιτηθεί και πέντε ήταν έκπτωτα) και επομένως μαζί με τα πέντε αναπληρωματικά μέλη δεν συμπλήρωναν τον απαιτούμενο αριθμό των δεκαπέντε μελών. Επιπλέον, από τα εννιά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, που αποφάσισαν να συγκαλέσουν αυτή τη γενική συνέλευση, τα τέσσερα ήταν έκπτωτα, με συνέπεια να μην υπάρχει η απαιτούμενη για λήψη απόφασης απαρτία των οχτώ μελών.

Ετσι, η γενική συνέλευση-παρωδία κρίθηκε ανυπόστατη, όπως και οι αποφάσεις που πήρε, στην εξέταση των οποίων δεν μπήκε το δικαστήριο, δεδομένου πως όταν κρίνεται ανυπόστατη η γενική συνέλευση, θεωρούνται ανυπόστατες και οι αποφάσεις της.

Ετσι, το παραχωρητήριο που εγκρίθηκε από εκείνη τη γενική συνέλευση-παρωδία είναι άκυρο. Ακυρη είναι και η οικοδομική άδεια που εκδόθηκε στις 25 Ιούλη του 2017, με συγκύριο του έργου τη «Δικέφαλος 1924» ΑΕ.

3η Προσυνεδριακή Ημερίδα του Τμήματος Αττικής ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και συναυλία Jazz : Λαύριο 30.9.2017, ώρα 18:30 & 21:30



Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, 18:30, Τοπική Προσυνεδριακή Ημερίδα στο Λαύριο / Έκθεση Φωτογραφίας LOSS – Φωτογραφική Ομάδα METAPolis, στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο, Αποθήκη Επίπλευσης

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, 21:00, Μουσική Συναυλία στο Λαύριο, στο Εργοστάσιο Δέδε, οδ. Αγωνιστών Μακρονήσου, στο λιμάνι, με τους Sera Bellos Quartet (Σεραφείμ Μπέλος κρουστά, Ξένια Ντάνια φωνή, Μονίκ Καμπασελέ φωνή, Σάκης Τσινούκας κιθάρα)

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

ΚΑΣ για το Ελληνικό: απόφαση με γνώμονα το νόμο και την επιστημονική συνείδηση

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28-9-2017
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ:
ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στις 27-9-2017 με θέμα το Ελληνικό θέτει με σαφή τρόπο το πλαίσιο του νόμου και της επιστημονικής συνείδησης εντός των οποίων τα μέλη του διαβουλεύονται και λαμβάνουν αποφάσεις. Η προστασία των αρχαιοτήτων και των νεώτερων μνημείων είναι μια βασική καταστατική συνθήκη ύπαρξης του ΥΠΠΟ, η οποία δεν μπορεί να παραβιάζεται από υπερκείμενες πολιτικές πιέσεις και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στο Ελληνικό, όπως και σε άλλες «επενδύσεις», τίθενται με αμείλικτο τρόπο μείζονα ζητήματα δημοκρατίας και κυριαρχίας της χώρας. Μ’ άλλα λόγια τίθεται το ερώτημα: ποιός κυβερνά αυτό τον τόπο · η συντεταγμένη πολιτεία που έχει υποστεί μία δραματική δημοκρατική συρρίκνωση στη μνημονιακή εποχή ή αυτοπρόσωπα η διεθνής των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, που θεωρούν το πολιτικό προσωπικό εντολοδόχους τους; Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τους λειτουργούς του πολιτισμού και κάθε διαφωνούντα ο στρατευμένος στο πλευρό των «επενδυτών» τύπος είναι προκλητικός και προσβλητικός για ανθρώπους που διέσωσαν, χάρις στην απίστευτη αφοσίωση στην εργασία τους, την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Όλα τα παραπάνω, αδιανόητα παλαιότερα, προσπαθούν να μας επιβάλλουν ότι “νόμος είναι το δίκιο του «επενδυτή»”.

Η αρχαία πόλη γύρω από την Ακρόπολη και το αττικό τοπίο από τη Σαλαμίνα μέχρι το Σούνιο, που διαμόρφωσαν την ταυτότητα της Αθήνας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και εν πολλοίς το δυτικό πολιτισμό, δεν είναι αγαθά ανταλλάξιμα με το «επενδυτικό σχέδιο» μιας ιδιωτικής πόλης 35.000 κατοίκων και 3.600.000 τμ, που ξεπήδησε από το ισοπεδωτικό διεθνές στυλ ενός Ντουμπάι και ενός Λας Βέγκας.

Η πετρελαιοκηλίδα της ρύπανση και οι κηλίδες της ντροπής

Η ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ 
ΚΑΙ ΟΙ ΚΗΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ 

Το έγκλημα στο Σαρωνικό είναι διαχρονικό

Από τη δεκαετία του 60 ο Νίκος Γκάτσος είχε περιγράψει στον “Εφιάλτη της Περσεφόνης” όσα συνέβησαν τον μισό και πλέον αιώνα μέχρι τις ημέρες μας στο Σαρωνικό κόλπο. Πιστεύουμε ότι δε θα μπορούσε να έχει γραφτεί κάποιο κείμενο περισσότερο προφητικό για τον εφιάλτη (οικολογικό, οικονομικό και πολιτικό) που ζούμε σήμερα: Είχε προφητεύσει την κυριαρχία των κατασκευαστικών εταιρειών και την καταστροφή του φυσικού τοπίου με την τσιμεντοποίηση του Σαρωνικού (εκεί που φύτρωνε φλυσκούνι και άγρια μέντα, τώρα παζαρεύουν τα τσιμέντα). Είχε επισημάνει την υποταγή των ιστορικών μνημείων στις κερδοσκοπικές επιδιώξεις των τουριστικών επιχειρήσεων (εκεί που σμίγανε τα χέρια τους οι μύστες, τώρα πετάνε τα αποτσίγαρα οι τουρίστες). Τέλος είχε προβλέψει και την κυριαρχία των πετρελαϊκών εταιρειών (το καινούργιο παν να δουν διυλιστήριο) σε μια από τις ωραιότερες παράκτιες ζώνες

Είναι φανερό ότι τα οργανωμένα συμφέροντα (εφοπλιστικό κεφάλαιο, πετρελαϊκές, κατασκευαστικές και τουριστικές επιχειρήσεις) είχαν σχεδιάσει πολύ νωρίς το πώς θα κερδοσκοπούν στο Σαρωνικό χωρίς κανένα έλεγχο, με την αμέριστη βέβαια στήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες τόσο στο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον και τα ιστορικά μνημεία, όσο και στις τοπικές κοινωνίες: Καταπατήσεις του αιγιαλού για κατασκευή αυθαίρετων και παράνομων κτιριακών εγκαταστάσεων (ξενοδοχείων, εστιατορίων, βιλών κ.α,) μόλυνση και ρύπανση από τα διαλυτήρια των πλοίων, εκτεταμένες περιφράξεις παραλιών με απαγόρευση πρόσβασης των πολιτών για κολύμπι, συνεχή εργατικά και οικολογικά ατυχήματα στα ΕΛΠΕ, στα άλλα διυλιστήρια και στα πλοία, είναι μόνο μερικές από τις συνέπειες της ασύδοτης δράσης του κεφαλαίου. 

Η κατάσταση αυτή άλλαξε προς το χειρότερο στα χρόνια της εφαρμογής των μνημονίων. Από το 2011 που η κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, υπηρετώντας πιστά τη μνημονιακή πολιτική, μίλησε δια στόματος του κ. Σαμαρά για την περίφημη “Ριβιέρα” η αυθαιρεσία και η παρανομία στο Σαρωνικό έγιναν νόμος. Το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ, που εξελίχθηκε σε οικολογική καταστροφή απροσδιόριστων διαστάσεων με την πετρελαιοκηλίδα να προκαλεί ρύπανση με ανυπολόγιστες ζημίες άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα, και στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα αλλά και τη ζωή των κατοίκων των παράκτιων δήμων και των νησιών του Σαρωνικού, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, στην αυθαιρεσία και της καταπάτηση των νόμων και του Συντάγματος.

Όμως το 3ο μνημόνιο και ιδιαίτερα το Υπερταμείο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και έχει αναχθεί σε ύψιστο νόμο του κράτους, καθιστώντας τη χώρα μας αποικία, έχει προκαλέσει και θα συνεχίσει να προκαλεί για έναν αιώνα, και μέχρι να εκποιηθεί όλος ο δημόσιος πλούτος, πολλές μαύρες κηλίδες με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στην κοινωνία. Μεγάλο μέρος των κηλίδων αυτών αφορά το Σαρωνικό: Το ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά, του ιστορικότερου λιμανιού της Μεσογείου, στην κινέζικη εταιρεία Cosco με πλήρη καταπάτηση της ελληνικής νομοθεσίας, έστειλε το σινιάλο για την επιβολή της νέας φάσης αυθαιρεσίας και παρανομίας στο Σαρωνικό. Ακολούθησε το ξεπούλημα ολόκληρης της χερσονήσου της Βουλιαγμένης στην Αραβοτουρκιών συμφερόντων πολυεθνική Jermyn Real Estate με καταπάτηση της δασικής νομοθεσίας και του νόμου για τις αρχαιότητες. Τώρα έχει σειρά το Ελληνικό. Ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, κυβέρνηση και υπηρεσίες και από κοντά και ο δήμαρχος του Ελληνικού, Γιάννης Κωνσταντάτος, ψάχνουν να βρουν τρόπους να παραββιάσουν το νόμο για τις αρχαιότητες και τη δασική νομοθεσία προκειμένου να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της Lamda Develpoment και του Λάτση και να τους παραχωρήσουν για τσιμεντοποίηση 6500 χιλιάδες στρέμματα παράκτιου ελεύθερου δημόσιου χώρου στην καρδιά του Σαρωνικού. Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωσταντέλος, ανακοίνωσε περιχαρής την πώληση τριών ακτών του Δήμου (π.Κάμπινγκ, Β’ Πλαζ και η ελεύθερη ακτή της Βάριζας), των μόνων ελεύθερων ακτών, επισημαίνοντας ότι θα πουληθούν με βάση τις ανάγκες και τα κριτήρια της …αγοράς. Το υπουργείο Άμυνας δίνει το πράσινο φως για την τσιμεντοποίηση του μικρού καταπράσινιου νησιού Φλέβες, απέναντι από τη Βουλιαγμένη (ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας δύο “επενδύσεις”, η μία 1,5 έως και 2,5 δισ. Ευρώ και η άλλη 700 εκατ. Ευρώ). Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανοίγει το δρόμο για τουριστικοποίηση του ιστορικού νησιού Υδρούσα. Ο κατάλογος βέβαια παρόμοιων αποφάσεων του κράτους και πολλών δήμων, που αποτελούν την πηγή των αυθαιρεσιών και της παρανομίας και στον κόλπο του Σαρωνικού είναι πολύ μακρύς. 

Το Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού εκτιμά ότι η κατάσταση αυθαιρεσίας και παρανομίας θα συνεχίζεται, όσο θα συνεχίζεται η μνημονιακή πολιτική και όσο θα ισχύει το Υπερταμείο και η Ελλάδα είναι αποικία. Επομένως η πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε το ναυάγιο του Αγία Σοφία ΙΙ, δε θα είναι η τελευταία, όπως και όλες οι παρανομίες που γίνονται στις ακτές και τα νησιά του Σαρωνικού. Το κράτος θα συνεχίσει όχι μόνο να καλύπτει τις αυθαιρεσίες και τις παρανομίες των επιχειρηματιών, αλλά και να τους διευκολύνει να διαπράξουν και νέες. 

Για την αποτελεσματική υπεράσπιση του Σαρωνικού έχει γίνει πλέον φανερή η ανάγκη συντονισμού των κινημάτων και των συλλογικοτήτων κυρίως αυτών που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο και τα νησιά, αλλά και ολόκληρης της Αττικής Το Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού θα πάρει άμεσα πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση και παράλληλα θα συμμετάσχει σε όποια πρωτοβουλία έχει τον ίδιο στόχο. 

Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού 

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

2η Προσυνεδριακή Ημερίδα του Τμήματος Αττικής ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: ΚΕΡΑΤΕΑ 29.9.2017 ώρα 19:00, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΡΩΜΑ 12


Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω προβλεπόμενης κακοκαιρίας η αυριανή ημερίδα (29.9.2017 και ώρα 19:00) στην Κερατέα, αλλάζει χώρο.

Μεταφέρεται στο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΡΩΜΑ 12, ΚΕΡΑΤΕΑ

Το πρόγραμμα της Ημερίδας

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, 18:30: Τοπική Προσυνεδριακή Διημερίδα στην Κερατέα (1η ημέρα)

Radical It: Να σταματήσουν οι απολύσεις στην European Dynamics ΤΩΡΑ!




Μειωμένη απόδοση: Η έννοια πάνω στην οποία γίνονται οι περισσότερες απολύσεις στους κλάδους της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών και που έρχεται συλλήβδην να αιτιολογήσει μια εργασιακή καθημερινότητα εντατικοποίησης, συνδικαλιστικών διώξεων καθώς και μιας συνολικής καταπάτησης κάθε εργασιακού δικαιώματος.


Με αυτή την πρόφαση, η διοίκηση της EuropeanDynamics προχώρησε σε δύο νέες απολύσεις την εβδομάδα που μας πέρασε. Μέσα σε διάστημα δύο συνεχόμενων ημερών η μειωμένη απόδοση «χτύπησε» τους συναδέλφους λίγο πριν αυτοί κλείσουν ένα χρόνο δουλειάς έτσι ώστε να μη δικαιούνται την προβλεπόμενη προειδοποίηση και αποζημίωση. Η ED όπως είναι πλέον γνωστό, είναι μια από τις εταιρείες που έχει ενσωματώσει ολόκληρο το νομοθετικό πλαίσιο που διέλυσε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επισημοποίησε τις απλήρωτες υπερωρίες, καθώς και τις πολιτικές των μνημονίων που έχουν εκτοξεύσει την ανεργία και τη λιτότητα δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους. Οι δύο αυτές απολύσεις ήρθαν αμέσως μετά την απόλυση συναδέλφου λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης και της ενεργού συμμετοχής του στο κλαδικό σωματείο του ΣΕΤΗΠ.

Ανακοίνωση ΑΡΑΓέΣ για το κλείσιμο του ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ



Στις 31 Ιουλίου, μετά από αλλεπάλληλες ιπαραιτήσεις μελών του ΔΣ, συνεδρίασε η Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ, η οποία πρακτικά αποτελείται από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ και αποφάσισε το κλείσιμο του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του ΤΕΕ.


  • Είναι κοινό μυστικό ότι στο ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ γινόταν όργιο κακοδιαχείρισης τα τελευταία – μάλλον πολλά – χρόνια, πράγμα που φάνηκε και στις εκθέσεις της Grant Thornton που εμφάνισαν ως και μη τιμολογημένες οφειλές ύψους 640 χιλιάδων ευρώ! Εισηγητές ή ακόμα και σεμιναριακοί κύκλοι επιλέγονταν συχνά με κάθε άλλο παρά επιστημονικά κριτήρια (το γνωστό διαπαραταξιακό παζάρι του ΤΕΕ), άλλοι εισηγητές δεν πληρώθηκαν ποτέ ενώ τα δίδακτρα των σεμιναρίων εισπράχθηκαν κανονικά, δαπάνες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ οι οποίες είναι προφανές ότι δεν έπιαναν τόπο. Η μη βιωσιμότητα του ΙΕΚΕΜ ήταν γνωστή καιρό τώρα, ενώ τον περασμένο Μάιο στην σύγκληση της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ είχε ψηφιστεί τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΤΕΕ κατά 250 χιλιάδες ευρώ, με την προφορική αιτιολόγηση του ανοίγματος ότι το ΙΕΚΕΜ είχε «άνοιγμα» 800 χιλιάδες ευρώ, το οποίο χρειάζεται να καλυφθεί εν μέρει. Η εισήγηση, την οποία είχε καταψηφίσει ο σ. Γιάννης Πάνου στη Διοικούσα Επιτροπή και στη συνέχεια την καταψηφίσαμε και στην Αντιπροσωπεία, δεν αναφερόταν ρητώς στην ανακεφαλαιοποίηση του ΙΕΚΕΜ στους σκοπούς της, επιτρέποντας στην ηγεσία του ΤΕΕ να πάρει εκ των υστέρων τις αποφάσεις της για το αν θα συνεχίσει ή όχι τη λειτουργία του ΙΕΚΕΜ.

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

H Εποχή του Καπνού

της Naomi Klein για το The Intercept

Ακούμε επίσης για τις επικές πλημμύρες που έχουν εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από το Μπαγκλαντές μέχρι τη Νιγηρία (αν και δεν ακούμε αρκετά). Και είμαστε μάρτυρες, και πάλι, της τρομακτικής δύναμης του νερού και του ανέμου, όπως με τον τυφώνα Ίρμα -μία από τις πιο ισχυρές καταιγίδες που καταγράφηκε ποτέ- που αφήνει πίσω του καταστροφή στην Καραϊβική και τώρα στρέφεται στη Φλόριντα.

Ωστόσο, για μεγάλα τμήματα της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Αφρικής, αυτό το καλοκαίρι δεν είχε να κάνει με το νερό. Στην πραγματικότητα σχετιζόταν με την απουσία του. Είχε να κάνει με μια γη τόσο ξερή και με θερμοκρασίες τόσο υψηλές που τα δασώδη βουνά ήταν σαν να εξερράγησαν βγάζοντας καπνό όπως τα ηφαίστεια. Είχε να κάνει με πυρκαγιές τόσο σφοδρές που πέρασαν πάνω από τον ποταμό Κολούμπια. Φωτιές που αναπτύσσονταν τόσο γρήγορα που έκαψαν τα περίχωρα του Λος Άντζελες, σαν ένας στρατός εισβολέων. Και τόσο διαπεραστικές φωτιές ώστε να απειλήσουν φυσικούς θησαυρούς, όπως τα ψηλότερα και πιο αρχαία δέντρα σεκόια και το Εθνικό πάρκο Γκλάσιερ.

Για εκατομμύρια ανθρώπους από την Καλιφόρνια ως τη Γροιλανδία, το Όρεγκον και την Πορτογαλία, τη Βρετανική Κολούμπια και τη Μοντάνα, τη Σιβηρία και τη Νότια Αφρική, το καλοκαίρι του 2017 ήταν το καλοκαίρι της φωτιάς. Και περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ήταν το καλοκαίρι του πανταχού παρόντος, αναπόφευκτου καπνού.

Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες του κλίματος μας προειδοποιούσαν ότι ένας θερμαινόμενος πλανήτης είναι ένας ακραίος κόσμος, στον οποίο η ανθρωπότητα είναι παγιδευμένη τόσο από τη βίαια υπερβολή όσο και από την ασφυκτική απουσία των βασικών στοιχείων που κράτησαν σε ισορροπία την εύθραυστη ζωή για χιλιετίες. Στο τέλος του καλοκαιριού του 2017 -με μεγάλες πόλεις βυθισμένες στο νερό και άλλες περικυκλωμένες από φλόγες- ζούμε την πρώτη εμφάνιση αυτού του ακραίου κόσμου, όπου τα ακραία φαινόμενα στη φύση έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τα κοινωνικά, φυλετικά και οικονομικά ακραία φαινόμενα.
#ΨευδήςΚαιρός

Έλεγξα την πρόβλεψη του καιρού πριν έρθω στην παραλία Σάνσαϊν Κόαστ της Βρετανικής Κολούμπια, μια δαντελωτή λωρίδα ακτογραμμής που χαρακτηρίζεται από σκούρα καταπράσινα δάση, που έρχονται σε αντίθεση με τους βραχώδεις γκρεμούς, και από παραλίες που καλύπτονται με ξεβρασμένα ξύλα, τα γοητευτικά υπολείμματα από δεκαετίες πρόχειρων εργασιών υλοτομίας. Προσβάσιμο μόνο με πλοίο ή αεροπλάνο, αυτό είναι το μέρος όπου ζουν οι γονείς μου, όπου γεννήθηκε ο γιος μου και όπου πέθαναν οι παππούδες μου. Αν και εξακολουθώ να το νιώθω σαν σπίτι μου, τώρα ερχόμαστε εδώ μόνο για μερικές εβδομάδες το χρόνο.

Η σελίδα της κυβέρνησης για τον καιρό του Καναδά προέβλεπε ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι υπέροχη: συνεχής ηλιοφάνεια, καθαρός ουρανός και θερμοκρασίες υψηλότερες από τις συνήθεις μέσες. Φαντάστηκα ζεστά απογεύματα κάνοντας κωπηλασία στον Ειρηνικό Ωκεανό και ήρεμες, έναστρες νύχτες.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ο απεργοσπαστικός εκβιασμός δεν πρέπει να περάσει

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 7159 Αθήνα, 26 /9 /2017
Προς: Α’ Βάθμιες Ενώσεις

Συνεχίζουμε την Απεργία – Αποχή από την αξιολόγηση
Ο απεργοσπαστικός εκβιασμός δεν πρέπει να περάσει
Συνάδελφοι,
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με τη ΝΔ, την Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου, υπερψήφισαν την εκβιαστική, διασπαστική, αντισυνταγματική και απεργοσπαστική τροπολογία της, για την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Με αυτήν την τροπολογία η Κυβέρνηση προσπαθεί να «απαντήσει» στην καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία – αποχή που έχει κηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. από την μνημονιακή υποχρέωση για «αξιολόγηση». Με την τροπολογία αυτή, εκβιάζει τους εργαζόμενους και όλους όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης. Επιχειρεί να αποκρύψει την ήττα της και το «ναυάγιο» που υπέστη στο θέμα αυτό και να στείλει το μήνυμα ότι έτσι μπορεί πάρει τη ρεβάνς.
Χτύπησε όμως λάθος πόρτα. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δεν είναι ούτε υπάλληλοι της εκάστοτε κυβέρνησης, ούτε υποτελείς της. Δεν μπορεί, λοιπόν, η κυρία Γεροβασίλη να «αποφασίζει και να διατάζει»! Δεν μπορεί προκειμένου να «σπάσει» μια απεργία, να νομοθετεί ποινές για αυτούς που συμμετέχουν σε αυτή, να τροποποιεί διοικητικές διαδικασίες, να αλλάζει ημερομηνίες προκειμένου να μπορέσει η ίδια να «απολογηθεί» στους θεσμούς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΔΝΤ! Αυτή είναι η «μεταρρύθμιση» που ευαγγελίζονται στην κυβέρνηση; Η «αξιοκρατία», η «ικανότητα» και η «ανασυγκρότηση» έγκειται στο να μην απεργείς;
Η τροπολογία αυτή καθιερώνει την τιμωρία των απεργών με τον αποκλεισμό τους από τις διαδικασίες κρίσεων, γεγονός που αποτελεί πρωτοφανή καταπάτηση του δικαιώματος στην απεργία και ευθέως δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού.
Καλούμαστε με τη συλλογική και αποφασιστική στάση μας να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε την απεργία-αποχή και να χαλάσουμε και αυτό το σχέδιο της Κυβέρνησης που αποτελεί σοβαρή δημοκρατική εκτροπή.
Επισυνάπτουμε γνωμοδοτήσεις Νομικών σύμφωνα με τις οποίες: «η μη εκπλήρωση της «υποχρέωσης αξιολόγησης», όταν οφείλεται σε συμμετοχή σε νομίμως προκηρυχθείσα απεργία δεν μπορεί να αποτελεί λόγο αποστέρησης από τους υπαλλήλους της δυνατότητας συμμετοχής σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης Προϊσταμένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3528/2007 και του Ν.3584/2007 ή σύμφωνα με άλλες γενικές ή ειδικές διατάξεις.»


Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Η σημερινή πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ πρώην υπάλληλος του Λάτση!




Η Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου έχει διατελέσει υπάλληλος της Lamda Development. Σήμερα είναι πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και από τη θέση της ενορχηστρώνει την προσπάθεια να προχωρήσει η επένδυση του πρώην αφεντικού της με καταπάτηση της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Πρόκειται για το φαινόμενο που ονομάζεται «περιστρεφόμενες πόρτες«: ένα στέλεχος του ιδιωτικού τομέα περνά σε μια θέση του δημοσίου και, αφού επιτελέσει το ρόλο του, γυρνά πάλι στην θέση του στον ιδιωτικό τομέα. Για μαντέψτε: ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετεί από τη δημόσια θέση που καταλαμβάνει;

Και το ερώτημα που προκύπτει: για ποιανού τα συμφέροντα δουλεύει το (δημόσιο, κατά τα άλλα) ΤΑΙΠΕΔ και η Πρόεδρός του;

Πολλά «γιατί» είχαν μαζευτεί στην περίπτωση της επένδυσης στο Ελληνικό.

Γιατί η Lamda Development, ενώ γνωρίζει από το 2012 (όταν κατατέθηκε εγγράφως πλήρης έκθεση τεκμηρίωσης) τις αρχαιότητες στο Ελληνικό, παριστάνει την ανίδεη;

Γιατί οι μηχανικοί της Lamda Development δεν προσαρμόζουν τη μελέτη τους στην ύπαρξη των γνωστών αρχαιοτήτων;

Γιατί πολεοδομούν τη χερσόνησο του Αγίου Κοσμά, που είναι γνωστό ότι έχει σημαντικές αρχαιότητες και μάλιστα κηρυγμένες;

Γιατί σχεδιάζουν να χτίσουν μια ολόκληρη γειτονιά στον λόφο Χασάνι, όπου γνωρίζουν πως έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες που μαρτυρούν διαχρονική κατοίκηση από τα προϊστορικά έως τα μεταβυζαντινά χρόνια;

Γιατί δεν τους νοιάζει να συνεννοηθούν με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, όπως κάνει κάθε λογικός μηχανικός, για να μην πέσουν πάνω σε αρχαιότητες; Και μιλάμε για μια έκταση 6.000 στρεμμάτων, όχι για κάνα οικοπεδάκι που δεν έχει χώρο…

Γιατί η Lamda Development δεν εμφανίζεται καν να υπερασπιστεί τις θέσεις της στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αλλά αισθάνεται τόση «σιγουριά» ότι θα εκπροσωπήσει επάξια τα συμφέροντά της το ΤΑΙΠΕΔ;

Τα περίπλοκα ερωτήματα έχουν απλές απαντήσεις

27 Σεπτεμβρίου έως 22 Οτωβρίου οι δραστηριότητες του Επιστημονικού Συνεδρίου του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής ΑΤΤΙΚΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

Δελτίο Τύπου

Την επόμενη Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, με την Τοπική Ημερίδα στην Πλατεία Ρολογιού στον Ασπρόπυργο, ξεκινούν οι δραστηριότητες στα πλαίσια του Συνεδρίου του Τμήματος Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων, με συνοπτικό τίτλο: Αττική σε Κρίση

Με θέματα τις τρέχουσες εξελίξεις στον χωρικό σχεδιασμό και την οικιστική πραγματικότητα, τον κοινωνικό εξοπλισμό, το περιβάλλον, τους ελεύθερους χώρους, τα χωρικά προβλήματα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, την οικιστική κληρονομιά, την χωροθέτηση παραγωγικών δραστηριοτήτων κλπ, στην Αττική, στις προσυνεδριακές ημερίδες και το Συνέδριο θα αναπτυχθούν πάνω από 200 ανακοινώσεις από αρχιτέκτονες πολεοδόμους, μηχανικούς άλλων ειδικοτήτων, νομικούς, ιστορικούς, αρχαιολόγους, επιστήμονες άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και συλλογικούς κοινωνικούς φορείς και κινήματα από πολλά σημεία της Αττικής.

Οι δραστηριότητες, σύμφωνα με το Συνοπτικό Πρόγραμμα που σας επισυνάπτουμε, θα διεξάγονται μέχρι την πραγματοποίηση του Συνέδριου, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή έως Κυριακή, 20 έως 22 Οκτωβρίου, στο Κτήριο Αβέρωφ του ΕΜΠ.

Αναλυτικά, τα προγράμματα των τοπικών ημερίδων (Λαύριο, Κερατέα, Λόφος Λαμπράκη, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μέγαρα), των θεματικών ημερίδων (Κοινωνική Γεωγραφία στον καιρό της κρίσης, Συλλογικές μορφές κατοίκησης, Μοντερνιστική πρόσληψη του Παρθενώνα από τους Φρόυντ και Λε Κορμπυζιέ, Ιστορική Γενιά των σπουδαστών του ΄40 και των αρχιτεκτόνων του ΄50 και του ΄60), των συναυλιών (Αθήνα, Πειραιάς, Λαύριο, Ελευσίνα) με σημαντικούς μουσικούς , με τις οποίες στοχεύουμε στην ανάδειξη υποβαθμισμένων περιοχών με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον που εν μέσω κρίσης εγκαταλείπονται και καταστρέφονται , οι λοιπές πολιτιστικές δραστηριότητες, καθώς και το πρόγραμμα και οι περιλήψεις των 140 ανακοινώσεων του τελικού τριημέρου, βρίσκονται αναρτημένες στο site Συνεδρίου:


και περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα που θα διατίθεται σε τόμο (200 σελίδων), στον χώρο και κατά την διάρκεια όλων των προσυνεδριακών και συνεδριακών δραστηριοτήτων.

Η προσέλευση πολιτών σε όλες τις προσυνεδριακές και συνεδριακές δραστηριότητες είναι ελεύθερη.

Ο Πρόεδρος

Αντώνης Μαούνης

Η Γενική Γραμματέας

Ελένη Βαφειάδου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας καλούμε να συμμετάσχετε την Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, ώρα 7:00, στην Πλατεία Ρολογιού στον Ασπρόπυργο, στην Τοπική Προσυνεδριακή ημερίδα, στα πλαίσια του Συνεδρίου του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής.

ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ

Ποιους εξυπηρετεί η ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Υμηττού;

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
Ανακοίνωση
Ποιους εξυπηρετεί η ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Υμηττού;
Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) προστασίας του Υμηττού, λόγω της μη εκπόνησης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), βρίσκεται μεν στα πλαίσια της ισχύουσας νομιμότητας, δημιουργεί ωστόσο νέους σοβαρούς κινδύνους για το οικοσύστημα του βουνού και το δημόσιο συμφέρον.
Το Π.Δ. (ΦΕΚ 187Δ’/16.6.2011) που καθόριζε μέχρι σήμερα το πλαίσιο προστασίας του Υμηττού επεκτείνοντας την Ζώνη Α’ απόλυτης προστασίας του βουνού, συνάντησε εξ’ αρχής τις έντονες αντιδράσεις εκατοντάδων αυθαιρετούχων - διεκδικητών - καταπατητών του βουνού, καθώς και κάποιων Δημάρχων όμορων δήμων οι οποίοι είχαν καταθέσει από το 2011 στο Συμβούλιο της Επικρατείας αιτήσεις ακύρωσης του Π.Δ. επικαλούμενοι προσχηματικά την «προστασία του περιβάλλοντος», διεκδικώντας όμως ουσιαστικά τη νομιμοποίηση περιοχών αυθαιρέτων, την προσθήκη νέων χρήσεων γης και, κυρίως, τη συρρίκνωση της Ζώνης Α’ απόλυτης προστασίας του βουνού.
Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ και με δεδομένη την αναγκαιότητα ύπαρξης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), σύμφωνα με την προδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 10/09/2015, ζητήσαμε από τον Οκτώβριο του 2015 επί υφυπουργίας Τσιρώνη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μη τεθεί σε κίνδυνο το ισχύον καθεστώς προστασίας του Υμηττού. Ακόμη, καλέσαμε τα εμπλεκόμενα όργανα και τις υπηρεσίες της πολιτείας, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς - ιδιαίτερα τους όμορους στον Υμηττό Δήμους - να τοποθετηθούν στο θέμα που έχει ανακύψει και να αποτρέψουν οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη.

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Χωμάτινα φράγματα πάνω σε σεισμικά ρήγματα

Από κατάρρευση φράγματος ορυχείου στη Βραζιλία το 2015.



Κείμενο: Δημήτριος Λεμπίδας
Πολιτικός Μηχανικός

ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Πληροφορίες για την κατασκευή των φραγμάτων στις Σκουριές- ελλιπής επίβλεψη από ιδιώτες και υπηρεσίες

Τα χωμάτινα φράγματα για να κατασκευασθούν απαιτούν έμπειρο προσωπικό, καθώς και χρήση υλικών των οποίων τα χαρακτηριστικά προηγουμένως έχουν υπολογισθεί με εργαστηριακές μεθόδους. Τέτοια χαρακτηριστικά είναι:

Το πορώδες και ο δείκτης πόρων, η πυκνότης, το ειδικό βάρος, τα φαινόμενο βάρος, η περιεκτικότητα σε ύδωρ, η κοκκομετρική σύνδεση κ.α,
Το έδαφος λοιπόν είναι υλικό περισσότερο πολύπλοκο από εκείνο που λαμβάνεται υπόψη στους υπολογισμούς. Η αναγνώριση του εδάφους και ο κατάλληλος χαρακτηρισμός των διαριθμητικών συντελεστών αποτελεί το πρώτο βήμα για το εργαστήριο. Το δεύτερο βήμα είναι η εκτέλεση υπολογισμών με την εφαρμογή μεθόδων που στηρίζονται στη θεωρία της ελαστικότητας και της θραύσης. Η μελέτη και τα αποτελέσματα ενός τμήματος εδάφους δεν παρουσιάζουν ΓΕΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. Ευρισκόμεθα λοιπόν αντιμέτωποι με ένα σύνολο πληροφοριών, ενώ είναι επικίνδυνο να παραδεχθούμε ότι τα αποτελέσματα του τμήματος αυτού ισχύουν υποχρεωτικά και για όλα τα άλλα. Τα αποτελέσματα των ερευνών μερικών αξιόλογων μελετητών Consideve (1870) και Coulomb, δεν είναι αρκετά για να χαρακτηρίσουν την αντοχή του εδάφους σε όλες τις περιπτώσεις.
Βρισκόμαστε λοιπόν σε ένα δύσκολο πρόβλημα, η επίλυση του οποίου με εφαρμογή μαθηματικού τύπου, προσθέτοντας τα χαρακτηριστικά του εδάφους που βρήκαμε εργαστηριακά, οδηγεί σε συμπεράσματα κατά προσέγγιση και μάλιστα τις περισσότερες φορές είναι εσφαλμένα.

Αυθαίρετα: λύσεις & ασάφειες του νέου Ν/Σ, δόσεις, εκπτώσεις & μείωση στα παράβολα



Αυτόματη και ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, μειωμένα παράβολα στο ύψος των 250 ευρώ από 500 που είναι σήμερα και διευκολύνσεις πληρωμής έως σε 80 δόσεις επιστρατεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να δελεάσει τους απρόθυμους ιδιοκτήτες ακινήτων που περιμένουν καρτερικά έναν χρόνο την ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου που φέρνει πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα.

Αισίως, οι δηλώσεις με τους τρεις προηγούμενους νόμους υπερέβησαν το 1 εκατομμύριο και το ταμείο πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το μεγάλο απόθεμα κατοικιών που παραμένει εκτός νόμου αποτελεί μια μεγάλη δεξαμενή που θεωρείται εφικτό να κινητοποιήσει το νέο πλαίσιο, δίνοντας ισχυρά οικονομικά κίνητρα και περιθώριο δύο επιπλέον ετών στους πολίτες, καθώς η ισχύς του παρατείνεται έως τον Ιούνιο του 2019. Στο σχέδιο για τoν έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, που υποβλήθηκε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης στις αρχές Ιουνίου και προβλέπεται να κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή, περιλαμβάνεται πλήθος ρυθμίσεων.

Μέσα σε 147 άρθρα ο νομοθέτης περιγράφει όλα τα εργαλεία για την ανακοπή της αυθαίρετης δόμησης, με κυριότερο όπλο το Παρατηρητήριο Δόμησης. Ο νέος υπερφορέας θα εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και θα διαθέτει Περιφερειακές Διευθύνσεις σε κάθε Περιφέρεια για να διενεργεί όλους τους πολεοδομικούς ελέγχους, την κατεδάφιση και να κάνει όλη την ηλεκτρονική καταγραφή και τον εντοπισμό αυθαιρέτων. Ο νόμος «ανασταίνει» επίσης τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης και της Τράπεζας Γης, επαναφέρει την αδρανοποιημένη ρύθμιση για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων (αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασής τους αλλά και παρακολούθηση κάθε μεταβολής), ενώ αφιερώνει αρκετές σελίδες σε διατάξεις ενεργειακού περιεχομένου, με πιο ενδιαφέρουσα την εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες πολυκατοικιών. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται οι σοβαρές δυσλειτουργίες και οι έριδες μεταξύ συνιδιοκτητών που προκλήθηκαν από την αδυναμία επαρκούς θέρμανσης χιλιάδων νοικοκυριών λόγω της οικονομικής κρίσης. Η εγκατάσταση επιτρέπεται και χωρίς απόφαση της πλειοψηφίας της πολυκατοικίας. Στους καταναλωτές αυτούς παρέχεται η δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου ή χρήσης άλλων εναλλακτικών μορφών θέρμανσης και η απαλλαγή τους από τις δαπάνες της κεντρικής θέρμανσης πλην των δαπανών συντήρησης. Υπάρχουν όμως ασάφειες και αδυναμίες εφαρμογής των προβλέψεων στα αμιγώς πολεοδομικά θέματα που θολώνουν το τοπίο. Μία από αυτές είναι η απαγόρευση της μίσθωσης σε ακίνητα με αυθαιρεσίες, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποιο θα είναι το αποδεικτικό της πολεοδομικής «καθαρότητας» του κτιρίου, καθώς η κατηγορία αυτή δεν θα υπόκειται σε υποχρεωτική βεβαίωση μηχανικού όπως συμβαίνει με τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Τηλεοπτικές πρακτικές υποτίμησης των αμοιβών των μηχανικών προς τα κάτω

Στις 21/9/2017, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, προβλήθηκε ρεπορτάζ για την τακτοποίηση αυθαιρέτων με τον νέο νόμο που κατατέθηκε στη Βουλή.
Είναι συνηθισμένο σ’ αυτά τα ρεπορτάζ να αξιοποιούνται οι δηλώσεις «ειδικών» που, τις περισσότερες φορές σε ρόλο "μαϊντανού", αναλαμβάνουν να «εκλαϊκεύσουν» τα πρόστιμα και με τρόπο αυθαίρετο και γενικό να ορίσουν τις αμοιβές των μηχανικών. Προφανώς τα κανάλια δεν βρίσκουν τους «ειδικούς» στο δρόμο και προφανώς δεν τους επιλέγουν τυχαία.
Ένας τέτοιος «ειδικός», στο κεντρικό δελτίο του STAR, προσδιόρισε το εύρος της αμοιβής μηχανικού για την τακτοποίηση ενός αυθαιρέτου. 
Έβαλε την διατίμηση και απεφάνθη ότι «ανάλογα και με το μέγεθος της αυθαιρεσίας» η αμοιβή του μηχανικού είναι «από 150 μέχρι 300 ευρώ»i !!!
Η λεζάντα μας ενημέρωνε για το όνομα και την ιδιότητα του «ειδικού»: «ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΑΡΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ»  
Τι ακριβώς υπηρετεί μια τέτοια παρουσία στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων;
Είναι για ένα λεπτό δημοσιότητας; Είναι διαφήμιση και άγρα πελατών με αθέμιτο τρόπο;
Ακόμα κι αν αυτό είναι το μοναδικό κίνητρο, είναι προφανές ότι υπονομεύει την εμπιστοσύνη και τις διαπροσωπικές σχέσεις των άλλων μηχανικών με τους πελάτες τους (χθεσινούς, σημερινούς ή μελλοντικούς) που γίνονται αποδέκτες πληροφοριών και εκτιμήσεων που δεν ισχύουν.
Είναι θλιβερό μεν, αλλά η θλίψη γίνεται θυμός για την κοροϊδία και την υποκρισία όταν, από μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο, βρίσκουμε τον «ειδικό» να εκπροσωπεί τους Μηχανικούς ως μέλος της αντιπροσωπείας στο ΤΕΕ και το όνομά του να φιγουράρει στους εκλεγμένους με το «ψηφοδέλτιο ελπίδας» της Ελ.Ε.Μ.ii που όπως λέει, «Οι υποψήφιοι της ΕλΕΜ αγωνίζονται για την επαγγελματική και επιστημονική αξιοπρέπεια των ελευθέρων επαγγελματιών και κατ’ επέκταση του συνόλου των μηχανικών».

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Με τον λαό της Καταλονίας ενάντια στους επιγόνους του Φράνκο και στους σύγχρονους Ευρωπαίους Μέτερνιχ!

(Του Γιώργου Μητραλιά)


Πηγή : contra-xreos.gr

Όποιος έχει μάτια είδε, και όποιος έχει αυτιά άκουσε. Η φετινή καταλανική Diada έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Κατέβασε στους δρόμους της Βαρκελώνης ένα εκατομμύριο Καταλανούς, και αποστόμωσε, όλους εκείνους, μέσα στο Ισπανικό Κράτος αλλά και στη “δημοκρατική” Ευρώπη μας, που αρνούνται σε ένα ολάκερο έθνος και σε ένα μεγάλο λαό σαν τον καταλάνικο το στοιχειώδες δημοκρατικό και ανθρώπινο δικαίωμά του να αποφασίσει, αυτός και μόνον αυτός, για το μέλλον του! 

Ενώ λοιπόν απομένουν μόλις δυο εβδομάδες για το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, οι αρχές της Μαδρίτης (κυβέρνηση, βασιλιάς, δικαστές, αστυνομία, καθολική εκκλησία, στρατός, εργοδοσία, ΜΜΕ, …) αλλά και η αντιπολίτευση της Αυτού Μεγαλειότητας που είναι η ισπανική Σοσιαλδημοκρατία, ακονίζουν τα μαχαίρια τους εν όψει της μεγάλης (αιματηρής;) καταστολής της “καταλανικής ανταρσίας” που διαγράφεται ήδη στον ορίζοντα. Μετά από τις διώξεις και τα εντάλματα ενάντια στα μέλη της -δημοκρατικά εκλεγμένης- κυβέρνησης, την πρόεδρο της Βουλής και βουλευτές της Καταλονίας, τώρα διώκουν και απειλούν να συλλάβουν και τους δημάρχους των -τουλάχιστον- 712 καταλανικών πόλεων που δηλώνουν πρόθυμοι να διευκολύνουν το δημοψήφισμα! Και όχι μόνον όλα αυτά. Οι αστυνομίες και οι λοιπές μυστικές και μη υπηρεσίες τους, αναλώνονται ψάχνοντας μανιωδώς...να βρουν τις κάλπες και τα ψηφοδέλτια του “παράνομου” δημοψηφίσματος: Πολιορκούν ή κάνουν εφόδους σε γραφεία καταλανικών εφημερίδων όπου τάχα κρύβονται τα ψηφοδέλτια ή οι κάλπες, συλλαμβάνουν και ανακρίνουν Καταλανούς βουλευτές μόλις βγουν έξω από την Καταλονία, φτάνουν ακόμα και να απαγορεύσουν διαλέξεις με θέμα το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και απειλούν να συλλάβουν την ίδια τη δήμαρχο της Μαδρίτης που διαφωνεί με την απαγόρευση! Και φυσικά, κατατρομοκρατούν τους “πραξικοπηματίες” (όπως τους αποκαλούν) Καταλανούς απειλώντας να ακυρώσουν και αυτή ακόμα την “αυτονομία” της Καταλονίας, επαναφέροντας σε ισχύ την “παλιά καλή” διακυβέρνησή της από τη Μαδρίτη του δικτάτορα Φράνκο! 

Και όλα αυτά, καθώς και τα πολύ χειρότερα που θα ακολουθήσουν, όχι με την ανοχή αλλά μάλλον με την ενεργό συννενοχή της εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσης “δημοκρατικής Ευρώπης” μας που, εδώ και χρόνια κάνει τα πάντα για να φοβερίσει τους Καταλανούς και να στηρίξει τον λατρευτό της Ισπανό νεοφιλελεύθερο εταίρο, τον κ. Ραχόι και το Λαϊκό του κόμμα. Και από κοντά τα κράτη -ή μάλλον οι κυβερνήσεις- μέλη της, και “φυσικά” τα μεγάλα ΜΜΕ και τα διεθνή και εθνικά πρακτορεία ειδήσεων που αναμασούν καθημερινά τα “επιχειρήματα” του κ. Ραχόι παρουσιάζοντάς τα περίπου ως θεόπεμπτες αιώνιες “αλήθειες”.

Πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε καθεστώς σύγχρονης δουλείας


Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν υπό καθεστώς δουλείας, καταναγκαστικής εργασίας και καταναγκαστικών γάμων, τον περασμένο χρόνο σύμφωνα με την πρώτη κοινή εκτίμηση που έκαναν σημαντικές οργανώσεις κατά της δουλείας σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων παγκοσμίως. 

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), η οποία ανήκει στον ΟΗΕ, η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Walk Free Foundation και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσαν ότι 40,3 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν θύματα της σύγχρονης δουλείας το 2016, ενώ πρόσθεσαν ότι αυτή είναι μια συντηρητική εκτίμηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με την εκτίμησή τους, 24,9 εκατομμύρια άνθρωποι εξαναγκάζονται να εργάζονται σε εργοστάσια, σε εργοτάξια, σε χωράφια και σε αλιευτικά, ως οικιακοί βοηθοί ή να παρέχουν υποχρεωτικά σεξουαλικές υπηρεσίες, ενώ 15,4 εκατομμύρια άνθρωποι υποχρεώνονται σε καταναγκαστικούς γάμους.

Τρεις στους τέσσερις γυναίκες κι ένα στους τέσσερις παιδί
Σχεδόν τρεις στους τέσσερις σκλάβους ήταν γυναίκες και κορίτσια και ένα στους τέσσερις παιδί και η σύγχρονη δουλεία είναι πιο διαδεδομένη στην Αφρική, ενώ ακολουθούν η Ασία και η περιοχή του Ειρηνικού, όπως αναφέρει η σχετική έκθεση.

«Οι σύγχρονοι σκλάβοι παρήγαγαν μέρος των τροφίμων που τρώμε και των ρούχων που φοράμε και έχουν καθαρίσει τα κτίρια στα οποία πολλοί από εμάς κατοικούν ή εργάζονται», αναφέρουν οι οργανώσεις στην έκθεσή τους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα τονίζοντας ότι το έγκλημα είναι παρόν σε όλες τις χώρες.