Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

Η παρά θίν’ αλός αλλήθωρη πολιτεία



Η παρά θίν’ αλός αλλήθωρη πολιτεία
05.04.2023 • 20:48

Η είδηση πέρασε στα «ψιλά». Την προηγούμενη εβδομάδα, σε ένα νομοσχέδιο για τη στήριξη των πληγέντων από το δυστύχημα στα Τέμπη, «εισχώρησε» μια ρύθμιση, με την οποία ουσιαστικά ιδρύεται μια «τουριστική πολεοδομία», μια υπηρεσία μέσω της οποίας θα εκδίδονται οικοδομικές άδειες για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις άνω των 300 κλινών.

Ο τουρισμός σιγά σιγά αυτονομείται. Η προνομιακή για τις τουριστικές εγκαταστάσεις νομοθεσία, που ξεκίνησε να «γεννάται» πριν από μία δεκαετία με την επίκληση της οικονομικής κρίσης, συνεχίζει να διευρύνεται, να επεκτείνεται. Τα μοντέλα οργανωμένων τουριστικών αναπτύξεων (ΕΣΧΑΣΕ, ΕΣΧΑΔΑ, Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα κ.ά.) έχουν πλήρως ανεξαρτητοποιηθεί από τους πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες, με μόνη δικλίδα ασφαλείας το ότι εγκρίνονται μέσω προεδρικού διατάγματος (άρα υπόκεινται σε προδικαστικό έλεγχο από το ΣτΕ). Μπορούν να χωροθετηθούν σε εκτός σχεδίου περιοχές, σε δασικές περιοχές, σε περιοχές που μέχρι τότε ήταν αδόμητες ή είχαν σοβαρούς περιορισμούς δόμησης. Μπορούν να απαλλοτριώνουν εκτάσεις ιδιωτών, μπορούν να «ενοποιούν» εκτάσεις, μπορούν να χτίζουν γέφυρες μέσα σε παραλίες, μπορούν να φθάνουν επάνω στο κύμα, μπορούν να ανοίγουν δρόμους, μπορούν να φτιάχνουν γκολφ σε άνυδρες περιοχές. Το επόμενο βήμα θα είναι η «τουριστική πολεοδομία» να αναλάβει και καθήκοντα πολεοδομικών ελέγχων και επιβολής προστίμων, όπως επιχείρησε κάποτε να κάνει η ναοδομία (άλλος «αυτονομημένος» χώρος). Αρκεί κάποιος να το ζητήσει, τα υπουργεία Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Τουρισμού μάλλον θα είναι πρόθυμα να νομοθετήσουν.

Κανείς δεν αντιλέγει για τη σημασία του τουρισμού στην οικονομία της χώρας μας. Κανείς δεν αντιλέγει ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα άλλη «βιομηχανία», ούτε φαίνεται πιθανό να αναπτυχθεί άμεσα. Ομως, αν η θέσπιση ενός ειδικού, προνομιακού πολεοδομικού πλαισίου για τον τουρισμό μπορούσε να δικαιολογηθεί σε μια πτωχευμένη χώρα, πώς θα δικαιολογήσουμε σήμερα όχι μόνο τη διατήρηση αυτού του πλαισίου, αλλά τη διαρκή επέκταση και πριμοδότησή του;

Φοβάμαι ότι η επόμενη γενιά θα «ξεχωρίζει» αυτά που θα αδειοδοτήσουμε αυτά τα χρόνια, όπως εμείς «ξεχωρίζουμε» στα νησιά τις τεράστιες κατασκευές που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Δυστυχώς, αυτές οι επεμβάσεις στη φύση, στο τοπίο, είναι για πάντα.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με την ανάρμοστη συμπεριφορά του Αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου προς υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων ( Δ.Τ.Ε.Κ.)

 


Θέμα : Σχετικά με την ανάρμοστη συμπεριφορά του Αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου προς υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων ( Δ.Τ.Ε.Κ.)

 

Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ λαμβάνοντας υπόψη τόσο το έγγραφο του Τμήματος Κυκλάδων της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, όσο και το Υπηρεσιακό Σημείωμα των Τεχνικών Υπαλλήλων Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων, συντάσσεται με τους συναδέλφους μας και καταγγέλλει την απαράδεκτη συμπεριφορά του Αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου. Οι παρεμβάσεις του στο έργο των Υπαλλήλων, η μειωτική αναφορά στο φύλο των συναδέλφων μας, η περιφρόνηση της νομοθεσίας που διέπει τα δημόσια έργα, η αποστολή προσωπικών εκφοβιστικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε συναδέλφους μας, δημιουργούν ένα κλίμα στο οποίο δεν μπορεί να υλοποιηθεί το αναγκαίο κλίμα συνεργασίας και σεβασμού που πρέπει να υπάρχει σε όλους τους χώρους εργασίας, ειδικά αυτούς με αυξημένα καθήκοντα και ευθύνες, όπως οι Τεχνικές Υπηρεσίες.

Τα πρόβλημα φυσικά δεν αφορά μόνο την συμπεριφορά του συγκεκριμένου αντιπεριφερειάρχη. Η στοχοποιητική / απαξιωτική / εκφοβιστική συμπεριφορά, ενάντια σε δημόσιους λειτουργούς από πλευράς πολιτικών δυνάμεων, Μ.Μ.Ε. ιδιοκτησίας ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων και μερίδας πολιτικών (σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο), αποτελεί τον ιμάντα για την παραχώρηση έμμεσα ή άμεσα του έργου του δημόσιου, σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών. Ακόμα και όταν φαίνεται ότι πρόκειται για προεκλογική γραφικότητα ορισμένων, τελικά καταλήγει να «οπλίζει» τα χέρια οργάνων ιδιωτικών συμφερόντων όπως διαπιστώσαμε πρόσφατα με την δολοφονική, μαφιόζικη επίθεση στον συνάδελφο αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Παράλληλα, όπως δυστυχώς αποδείχτηκε, η πεποίθηση (;) ορισμένων, ότι τα έργα και οι μελέτες σχεδιάζονται και υλοποιούνται από «εμπλεκομένους» και όχι από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους ειδικευμένους τεχνικούς επιστήμονες, σύμφωνα με τους νόμους και τους κανόνες της επιστήμης, όπως, ακόμη περισσότερο, η υποτίμηση παραμέτρων ασφάλειας για λόγους «κόστους» ή άλλων σκοπιμοτήτων, οδηγούν, με ακρίβεια, σε τραγωδίες, όπως η πρόσφατη στα Τέμπη.

Οι συνάδελφοί μας, πέρα από τις συμπεριφορές που καταγγέλλουμε, αντιμετωπίζουν καθημερινά την δραματική υποστελέχωση των υπηρεσιών, την έλλειψη επιμόρφωσης, μέσων και πόρων για την δουλειά μας, την πλήρη ανυπαρξία νομικής υποστήριξης , την πρακτική ανυπαρξία νομικής κάλυψης κ.λ.π., ερχόμενοι συχνά αντιμέτωποι με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Επειδή τα καταγγελλόμενα σε βάρος του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων είναι πλήρως τεκμηριωμένα, επειδή σύμφωνα με τους τεχνικούς υπαλλήλους της Δ.Τ.Ε. Κυκλάδων και τον Σύλλογο Υπαλλήλων Π.Ε. Κυκλάδων της Π.Ν. Αιγαίου , δεν είναι η πρώτη φορά που ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων συμπεριφέρεται με παρόμοιο τρόπο ούτε η πρώτη φορά που επιχειρεί να υποβιβάσει τα στελέχη και το έργο της Δ.Τ.Ε.Κ., επειδή, κατά την άποψή μας, τέτοιες συμπεριφορές δεν αποτελούν ενδεδειγμένο τρόπο διοίκησης, καλούμε τους αρμόδιους ( κ. Υπουργό Εσωτερικών, τον Συνήγορο του Πολίτη, την κ. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, όπως και τον κ. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου (ως άμεσο προϊστάμενο του αντιπεριφερειάρχη) να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των υπαλλήλων της ΔΤΕ Κυκλάδων από την απαξιωτική / προσβλητική/ επιθετική και εκφοβιστική συμπεριφορά του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γ. Λεονταρίτη.

Σε περίπτωση που δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, επιφυλασσόμαστε για την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με την περίπτωση των Επιθεωρήσεων Μεταλλείων του Υ.Π.ΕΝ.

 https://emdydas.gr/images/stories/news/11.4.2023_epitheorisi_metalleion_9066.pdf



Θέμα : Σχετικά με την περίπτωση των Επιθεωρήσεων Μεταλλείων του Υ.Π.ΕΝ.

 

Σε συνέχεια προηγούμενων μας ανακοινώσεων σχετικά με τις ακραίες συνθήκες υποστελέχωσης που βιώνουν το σύνολο των Τεχνικών Υπηρεσιών της χώρας και τις μεγάλες επιπτώσεις που αυτές έχουν, επανερχόμαστε σχετικά με την περίπτωση των Επιθεωρήσεων Μεταλλείων του Υ.Π.ΕΝ.. Όπως αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση τόσο ο Σύλλογος Υπαλλήλων τ. ΥΠ.ΑΝ. (Τομείς Βιομηχανίας ΥΠ.Α.Ε. και Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών Υ.Π.ΕΝ.), όσο και η Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Βιομηχανίας, Ενέργειας & Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ):

Παράδειγμα και χαρακτηριστική περίπτωση είναι η κατάντια των Επιθεωρήσεων Μεταλλείων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.), των μοναδικών δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών που υπάρχουν για να προστατεύουν τη ζωή των εργαζομένων του επικινδυνότερου, μαζί με τον κατασκευαστικό και το ναυπηγοεπισκευαστικό, οικονομικού κλάδου, καθώς και για την προστασία του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Οι Επιθεωρήσεις Μεταλλείων Βορείου και Νοτίου Ελλάδος του Υ.Π.ΕΝ. (τέως Υ.Π.Α.Π.ΕΝ., Υ.Π.Ε.Κ.Α. και ΥΠ.ΑΝ.) επέχουν θέση Επιθεωρήσεων Εργασίας, για θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) σε όλα τα έργα έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλείων, λατομείων, ορυχείων, υδρογονανθράκων και γεωθερμικών πεδίων της χώρας, καθώς και στις εγκαταστάσεις τους. Ο ουσιαστικότερος ρόλος των Επιθεωρήσεων Μεταλλείων είναι η πραγματοποίηση απροειδοποίητων προληπτικών ελέγχων, ώστε να διαπιστώνονται οι πραγματικές συνθήκες ΥΑΕ και να δίνονται οδηγίες και εντολές βελτίωσης των συνθηκών αυτών στους εργοδότες, να επιβάλλονται σε αυτούς πρόστιμα σε περίπτωση παραβάσεων, να γίνονται απαγορεύσεις εργασιών όταν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, καθώς και για να δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους και στα σωματεία τους να υποδεικνύουν προβλήματα και να λαμβάνουν άμεσα ενημέρωση.

Οι δύο Επιθεωρήσεις έχουν υπό την εποπτεία τους περίπου 2.000 εργοτάξια και εγκαταστάσεις του εξορυκτικού κλάδου, στα οποία απασχολούνται περί τους 20.000 εργαζόμενους. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Μεγαλόπολη, κ.α.), τα μεταλλεία και τα μεταλλουργικά εργοστάσια της ΛΑΡΚΟ και της Ελληνικός Χρυσός, τα μεταλλεία και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας βωξίτη στη Φωκίδα και λευκολίθου στην Εύβοια και τη Χαλκιδική, τα ορυχεία βιομηχανικών ορυκτών της Μήλου, τα λατομεία μαρμάρου στη Δράμα, οι πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου στον Πρίνο, τα συνεργεία έρευνας υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Αιγαίο, καθώς και τα πάμπολλα λατομεία πέτρας, άμμου, σκύρων, αργίλου, σχιστολιθικών πλακών, μαρμάρου, κλπ, σε κάθε γωνία της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.

Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Υπερβάλλουσα θνησιμότητα και κορονοϊός

 



14η χειρότερη θέση στον κόσμο η Ελλάδα, σε νεκρούς ανά εκατομύριο πληθυσμού, από COVID. 36.582 νεκροί συνολικά και σύγκριση μόνο με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Περισσότεροι από ΗΠΑ και κάθε άλλη χώρα της Δυτ. Ευρώπης, αν και εφαρμόστηκε το σκληρότερο λοκ ντάουν.

How government pandemic responses’ stringency has changed

Oxford Stringency Index




https://ourworldindata.org/excess-mortality-covid

Όσον αφορά την υπερβάλλουσα θνητότητα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, διαβάστε τα παρακάτω: