Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Ποινική ασυλία για το καρτέλ των εργολάβων


Η κυβέρνηση «πουλάει» ποινική ασυλία στους παραβάτες για να εισπράξει άμεσα. Όχι άλλη "σύγκρουση με τα συμφέροντα", χορτάσαμε...

Γέφυρες συμβιβασμού με τους εργολάβους που εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση καρτέλ των κατασκευαστικών εταιρειών σπεύδει να ρίξει η κυβέρνηση με δύο «φωτογραφικές» ρυθμίσεις που προβλέπουν μείωση κατά 15% στα πρόστιμα σε περίπτωση ομολογίας και -το πιο εκκωφαντικό- πλήρη απαλλαγή από κάθε ποινική ευθύνη εφόσον πληρώσουν τα πρόστιμα.

Οι ρυθμίσεις αυτές που σε άλλες εποχές θα ταρακουνούσαν κυβερνήσεις περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και επιχειρείται να θεσπιστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, στον απόηχο της ιδιαιτέρως επιβαρυντικής εισήγησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την οποία κατηγορούνται για οριζόντιες συμπράξεις συνολικά 63 εγχώριοι και διεθνείς κατασκευαστικοί όμιλοι.

Ειδικά η διάταξη που προβλέπει γενική αποποινικοποίηση για οποιοδήποτε οικονομικό αδίκημα (π.χ. δωροδοκία, διασπάθιση δημόσιου χρήματος, απάτη, ξέπλυμα χρήματος, απιστία κ.λπ.) έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις, ειδικά από τη στιγμή που τινάζει στον αέρα κάθε προσπάθεια των οικονομικών εισαγγελέων να εξετάσουν το ποινικό σκέλος όχι μόνο της συγκεκριμένης υπόθεσης, αλλά όλων των φακέλων που έχουν ανοίξει μετά από παραβάσεις των κανόνων του ανταγωνισμού.

Η συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 106) προβλέπει πως σε περίπτωση που το πρόστιμο εξοφληθεί ολοσχερώς (φτάνουν μέχρι το 10% του κύκλου εργασιών της εμπλεκόμενης επιχείρησης), εξαλείφεται το αξιόποινο των εγκλημάτων του παρόντος νόμου (περί ανταγωνισμού) όσο και των συρρεόντων εγκλημάτων που στρέφονται κατά της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων και τελούνται χωρίς χρήση βίας ή απειλής, ενώ επέρχεται πλήρης απαλλαγή από άλλου είδους διοικητικές κυρώσεις.

Επιπλέον προβλέπεται πως ακόμη και αν το πρόστιμο εξοφληθεί τμηματικά στο πλαίσιο διακανονισμού και ο οφειλέτης είναι συνεπής, αναστέλλεται η ποινική δίωξη για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση. Κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής, αναστέλλεται η παραγραφή των εγκλημάτων χωρίς να ισχύουν οι χρονικοί περιορισμοί του εδαφίου α’ της παραγράφου 3 του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία της τελευταίας στιγμής μετατρέπει σε οφειλές το σύνολο των εκπτώσεων του Ν4387/16

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, μετατρέπει σε οφειλές το σύνολο των εκπτώσεων που προέβλεπε ο αντιασφαλιστικός νόμος Ν.4387 για τα έτη 2017-2020 (50% για εισοδήματα έως 13000€). Ιδρύει επίσης κοινό μητρώο φόρων και εισφορών για να μην τους ξεφύγει κανείς άνεργος ή υποαπασχολούμενος. Αλήτες είναι ο ηπιότερος χαρακτηρισμός που μπορεί να κάνει κανείς για αυτή την αντικοινωνική συμμορία που ξεφτιλίζει κάθε έννοια αριστεράς.
Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο ασφαλιστικό περιλαμβάνει τροπολογία, που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο.
Συγκεκριμένα, στην τροπολογία συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
  • Διευκρινίζεται ότι, μετά την πάροδο τριετίας και υπό τις ισχύουσες προϋποθέσεις για την καταβολή σύνταξης σε επιζώντα σύζυγο, λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, εφαρμόζεται η καταβολή του 50% αυτής στον επιζώντα, εάν εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη πηγή.
  • Αποτελούν ασφαλιστικές οφειλές και εξοφλούνται κατά την οριζόμενη διαδικασία, οι χορηγούμενες εκπτώσεις προς τους παλαιούς και νέους ασφαλισμένους που υπάγονται ή θα υπάγονταν, έως την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, στην ασφάλιση του ΕΤΑΑ, καθώς και προς τους αυτοαπασχολούμενους αποφοίτους σχολών ανώτατης εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια, αναφορικά με την καταβολή εισφορών κύριας σύνταξης και υγειονομικής περίθαλψης. Ακόμη, για τους ίδιους ασφαλισμένους, τίθεται χρονικό όριο πέντε ετών στη χορηγούμενη έκπτωση για τον υπολογισμό, επί του εκάστοτε κατώτατου βασικού μισθού, του προβλεπόμενου ποσοστού εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη.

Ψήφισμα Εργατικών Σωματείων ενάντια στην απόπειρα δημιουργίας Φασιστικής «Εργατικής Συνδιάσκεψης»

ΟΙ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ.


Να λοιπόν που η ναζιστική συμμορία άρχισε πάλι να ξεμυτίζει από τις τρύπες που είχε λουφάξει. Βλέποντας τις πλάτες που τους κάνει η δικαστική και πολιτική εξουσία και τον εκφυλισμό της δίκης (πρόσφατα μάλιστα είχαμε και την παραγραφή των αδικημάτων για το πογκρόμ του Μάη του 2011), φαίνεται ότι πήραν θάρρος. Βαρύτατες ευθύνες έχει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία με την πολιτική της σπέρνει μνημόνια, αντεργατικούς νόμους, φτώχεια, ανεργία, απογοήτευση. Αυτή η πολιτική δίνει έδαφος στους φασίστες να προωθήσουν την βρώμικη προπαγάνδα τους.

Έτσι πέρα από τα γνωστά καραγκιοζιλίκια που κάνουν στη Βουλή (δεν θα μπορούσαν να κάνουν και κάτι άλλο), αφού από την πρώτη μέρα της παρουσίας τους εκεί πολλές φορές που χρειάστηκε να στηρίξουν και οι βουλευτές τους με την ψήφο τους τα επιχειρηματικά συμφέροντα διαφόρων ομάδων του κεφαλαίου και ιδιαίτερα των εφοπλιστών, το έκαναν με μεγάλη χαρά και προθυμία, τις επόμενες μέρες θα προσπαθήσουν να απευθυνθούν και πάλι προς τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Στις 14/5 πραγματοποίησαν τη φιέστα με τίτλο «γιορτή νεολαίας» και για τις 22/5 επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν «εργατική συνδιάσκεψη» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Το μαχόμενο εργατικό κίνημα, αλλά και όλος ο κόσμος του αγώνα δεν μπορούν να σφυρίζουν αδιάφορα. Είναι προκλητικό οι φασίστες που όλο το προηγούμενο διάστημα χτυπούσαν τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, να προσπαθούν σήμερα να εμφανίζονται με φιλολαϊκό προσωπείο.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ- ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ

– Τα γραφεία εργασίας που είχαν οργανώσει και προσλάμβαναν κόσμο με μισθό κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις που τότε υπήρχαν. Εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των ανέργων στήριζαν τα σχέδια των αφεντικών, των κυβερνήσεων και της τρόικας να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις.

– Τον απεργοσπαστικό τους ρόλο στην μεγάλη απεργία της Χαλυβουργίας και ότι συμμετείχαν σαν δύναμη κρούσης μαζί με τα ΜΑΤ και τους απεργοσπάστες στην επίθεση ενάντια στους απεργούς στην Χαλυβουργία του Βόλου.

– Την προβοκάτσια που έστησαν τον Ιούνιο του 2011 στο συλλαλητήριο του Συντάγματος οι χρυσαυγίτες οδηγοί της ΕΘΕΛ μαζί με τους φίλους τους από τα ΜΑΤ.

Ευρωπαϊκή «διάσωση» της αξιολόγησης

Ευρωπαϊκή «διάσωση» της αξιολόγησης |του Γιάννη Κιμπουρόπουλου
Η αποκαλυπτική «ανάγνωση» της εκκολαπτόμενης συμφωνίας από τους δανειστές, τα πολιτικά της κίνητρα και η επιχείρηση δελεασμού του σιωπηρού ΔΝΤ
 Αν θέλει να έχει κανείς σαφή εικόνα για το περιεχόμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο EuroWorkingGroup για την αξιολόγηση, που προϊδεάζει για τελική -τουλάχιστον «ευρωπαϊκή»- απόφαση στο Eurogroup της 24/5, καλό θα είναι να διαβάσει προσεκτικά τις αναλυτικές δηλώσεις του ανώνυμου «κορυφαίου Ευρωπαίου αξιωματούχου» που αναπαρήγαγαν τα περισσότερα ΜΜΕ. Προφανώς ο ανώνυμος αξιωματούχος είναι κάποιος μεταξύ των Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EWG και Γερούν Ντάισελμπλουμ, προέδρου του Eurogroup, αλλά αυτό έχει ελάχιστη σημασία.
Σημασία έχει το πώς «διαβάζουν» οι Ευρωπαίοι δανειστές αυτή τη συμφωνία.
Με εξαίρεση την εκκρεμότητα της μορφής του «αυτόματου δημοσιονομικού μηχανισμού» και το θέμα του χρέους, από το οποίο το ΔΝΤ εξαρτά τον τύπο εταιρικής σχέσης με το 3o Μνημόνιο, ο Eυρωπαίος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι για μια δόση… σε δόσεις, που ενδέχεται να φτάσει τα 10,7 δισ., οι δανειστές ζητούν ως «εγγύηση» τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους φορολογούμενους και όλη η δημόσια περιουσία.
 Ο γλαφυρός αξιωματούχος
Σταχυολογούμε μερικές από τις αποκαλυπτικές επισημάνσεις του:
  • Για το κλείσιμο της αξιολόγησης ορίζονται 17 συμφωνημένα προαπαιτούμενα, συν τον «δημοσιονομικό κόφτη». Τα δύο, Aσφαλιστικό και φορολογία εισοδήματος, είναι ήδη ψηφισμένα. Εκκρεμεί να νομοθετηθούν αυξήσεις έμμεσων φόρων 1,8 δισ., δημιουργία «ανεξάρτητης» αρχής συλλογής εσόδων, απελευθέρωση πώλησης δανείων (όχι μόνο κόκκινων), απελευθέρωση αγορών, με έμφαση στην ενέργεια (ήτοι, συρρίκνωση της ΔΕΗ), νέο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

«Άφεση» επί πληρωμή για το καρτέλ των εργολάβων

Διάταξη στο πολυνομοσχέδιο προβλέπει ασυλία εφόσον πληρωθούν τα πρόστιμα. Είδες να έχεις Υπουργό το Σπίρτζη?
Δύο μόλις ημέρες μετά την σκληρή εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τις κατηγορίες κατά κατασκευαστικών εταιρειών για «καρτέλ» έρχεται μια «περίεργη» διάταξη  στο νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, η οποία δίνει μερική... άφεση θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Εφόσον πληρωθούν τα πρόστιμα και οι εμπλεκόμενοι «ομολογήσουν» θα απαλλαχθούν από ποινικές ευθύνες.
Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 106 (Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή), εφόσον κατασκευαστικές εταιρείες, εργολάβοι και... λοιποί πληρώσουν ολόκληρα τα πρόστιμα που αποδίδονται, τότε θα υπάρξει απαλλαγή από κάθε ποινική ευθύνη. Μάλιστα, η νέα αυτή διάταξη προβλέπει και μείωση κατά 15% στα πρόστιμα εφόσον οι εμπλεκόμενοι... ομολογήσουν τις πράξεις τους.
Οι προαναφερθείσες διατάξεις θεωρούνται «φωτογραφικές», ιδιαίτερα από τη στιγμή που έρχονται στη Βουλή την ώρα που είναι σε εξέλιξη η εκδίκαση της μεγάλης υπόθεσης. Πάντως, δεν είναι σίγουρο εάν κάποιοι από τους εμπλεκόμενους θα κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων ή θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη μετά την έκδοση των οριστικών αποφάσεων.
Με τις «προσθήκες» αυτές η κυβέρνηση, ουσιαστικά, δυσκολεύει το έργο τηςΕπιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία, μόλις προχθές κοινοποίησε την ιδιαιτέρως επιβαρυντική εισήγησή της για 63 εγχώριους και διεθνείς κατασκευαστικούς ομίλους.
Όπως επισημαίνεται στην εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Ολομέλεια της οποίας θα συνέλθει στις 21 Ιουλίου για να λάβει αποφάσεις, «Οι εταιρείες των ομίλων Ελλάκτωρ, J&P ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΕΓΕΚ, Τεχνική Ολυμπιακή και Intracom, συμμετείχαν, με διαφορετικό χρόνο έναρξης έκαστη, σε καρτελική σύμπραξη για τη χειραγώγηση διαγωνισμών δημόσιων έργων, η οποία διήρκεσε για μακρό χρονικό διάστημα (1989 έως 2016)».
Το θέμα είχε αναδείξει η «Εφημερίδα των Συντακτών» ήδη από το 2013 (δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ), ενώ σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα (την περασμένη Τρίτη, 17/05/1016) ανέφερε πως σχεδόν όλοι οι μεγάλοι «παίκτες» μπαίνουν στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ιδιωτικοποιείται το 49% του νερού για την αποπληρωμή του χρέους

Ιδιωτικοποιείται το 49% του νερού για την αποπληρωμή του χρέους – Τι έλεγε ο Τσίπρας – Κ. Μαριόγλου: Μας φέρνουν ένα αποτυχημένο μοντέλο που οι ίδιοι οι Γερμανοί απορρίπτουν
Την ιδιωτικοποίηση του νερού, σε ποσοστό 49% (+23% σε σχέση με το πακέτο που ήδη έχει ιδιωτικοποιηθεί), προανήγγειλαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής του, Γιώργος Χουλιαράκης, ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τα προληπτικά μέτρα και τον αυτόματο “κόφτη” δαπανών.
Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. συζητήθηκε το θέμα του ΤΑΙΠΕΔ και ο τρόπος διοίκησής του, καθώς σύμφωνα με τις διατάξεις του Μνημονίου, θα υπάρχει εκπρόσωπος των θεσμών στο νέο Υπερταμείο.
Οι δύο υπουργοί επεσήμαναν ότι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ δεν θα έχει δικαίωμα διπλής ψήφου, ενώ αναγνωρίστηκε ότι “η χώρα έχει ένα βάρος που, στη φάση στην οποία βρίσκεται, δεν μπορεί να το σηκώσει”. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ειπώθηκε στους βουλευτές, προωθείται η λογική των συμπράξεων που σε ορισμένους τομείς, όπως το νερό, θα μείνει στο Δημόσιο το 51% που, όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές, είναι και συνταγματικώς κατοχυρωμένο.
Όπως όλα δείχνουν, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ προχωράει με γοργούς ρυθμούς, παρεκκλίνοντας κατά πολύ από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κουμουνδούρου. Ειδικότερα, βασική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, το οποίο χαρακτηριζόταν από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ως «ανθρώπινο δικαίωμα», στις εκστρατείες εναντίον της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαμήνυε σε δήλωσή του στα αγγλικά, ότι στηρίζει το νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα και ότι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί.

Γενικό πωλητήριο

Αποκαλυπτική για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων ήταν η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής την Πέμπτη. Σύμφωνα με το παράρτημα που κατατέθηκε, στη νέα «Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών Α.Ε.» (ΕΔΗΣ) μεταφέρονται άμεσα 6 ΔΕΚΟ, ενώ ακόμη 6 πρόκειται να μεταφερθούν το επόμενο διάστημα. Δείτε λεπτομερώς τι είναι το νέο υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων


Διαβάζουμε και σχολιάζουμε ζωντανά το πολυνομοσχέδιο. Δείτε πώς

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 197 ορίζονται οι αρμοδιότητες της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών, θυγατρικής του υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στις αρμοδιότητές του είναι «Να κατέχει τις συμμετοχές του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις, να διαχειρίζεται επαγγελματικά και να επαυξάνει την αξία των συμμετοχών αυτών και να τις αξιοποιεί σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣA».

Σύμφωνα με το παράρτημα που κατατέθηκε, άμεσα μεταβιβάζονται ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΟΣΕ, ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ, ενώ στο επόμενο διάστημα πρόκειται να μεταβιβαστούν ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ και ΔΕΗ.

Όσον αφορά την ΔΕΗ, αυτό που πρόκειται να ισχυριστεί η κυβέρνηση είναι πως παρά το γεγονός ότι μεταβιβάζεται στη ΕΔΗΣ, υπάρχει πρόβλεψη για διατήρηση στο δημόσιο του 51% του ΑΔΜΗΕ όπως προβλέπεται σε άλλο άρθρο του πολυνοmοσχεδίου.

Δείτε το παράρτημα που κατατέθηκε στη Βουλή. (εκ παραδρομής όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος δεν αναφέρεται ο ΟΣΕ, ο οποίος όμως συμπεριλαμβάνεται στις ΔΕΚΟ που μεταφέρονται άμεσα).

Για την «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ»



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ
19/8/2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΑΕ
Η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Κράτους και
ο εθνικός / παραγωγικός / οικονομικός / κοινωνικός σχεδιασμός
παραχωρούνται στον απόλυτο έλεγχο των δανειστών

Στο κατατεθέν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 18/5/2016 Σχέδιο Νόμου : «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» το Μέρος Τέταρτο αφορά στην «Ίδρυση Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ και άλλες διατάξεις» και αναπτύσσεται στα άρθρα 184 - 233.

1. Η ανωτέρω Εταιρεία δεν ανήκει στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι διατάξεις που αναφέρονται σε δημόσιες επιχειρήσεις δεν εφαρμόζονται ως προς την Εταιρεία, εκτός εάν αυτό προβλέπεται ρητά από τον παρόντα νόμο. 


Η Εταιρεία λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας χάριν του δημοσίου συμφέροντος για ειδικό σκοπό, ο οποίος προσδιορίζεται α. ως αποπληρωμή του φερόμενου ως δημόσιου χρέους β. ως συνεισφορά πόρων για τη επενδυτική πολιτική της χώρας η οποία ελέγχεται πλήρως από τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και ΕΕ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Επομένως, ακολουθεί τις κατευθύνσεις της νεοφιλελεύθερης ενιαίας οικονομικής σκέψης που ονομάζει επενδυτική πολιτική τα συμφέροντα του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου, τα οποία καταργούν βάναυσα κάθε έννοια εθνικού/δημόσιου/λαϊκού συμφέροντος, υφαρπάζοντας και σπαταλώντας τον κοινό πλούτο, καταστρέφοντας την ανθρώπινη εργασία και υπονομεύοντας την επιβίωση του πλανήτη. 


Η διανομή των κερδών της Εταιρείας γίνεται ως εξής : ποσοστό 50% καταβάλλεται για το χρέος, τα υπόλοιπα κέρδη χρησιμοποιούνται για τις επενδύσεις της Εταιρείας σύμφωνα με την πολιτική που αναφέρεται στα άρθρα του νόμου. 


2. Η διάρκεια της Εταιρείας ορίζεται σε 99 έτη - η διάρκεια του ΤΑΙΠΕΔ ήταν 6 έτη και το νέο Ταμείο υπολογιζόταν αρχικά να έχει διάρκεια 35 ετών - αλλά μπορεί και να παραταθεί, αν το επιθυμεί το Ελληνικό Δημόσιο. «Θεσμοί» και κυβερνήσεις φαντάζονται ότι το μέλλον θα τους ανήκει αιώνια !! 

Κυβέρνηση και ΕΤΑΑ ζητάνε τώρα και τις αναδρομικές αυξήσεις από το 2011

Δεν πρόλαβε να ψηφιστεί το πρόσφατο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων καταργεί και το ΤΣΜΕΔΕ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε αγαστή συνέργεια με τους "πρόθυμους" του ΕΤΑΑ απαιτεί την καταβολή των αναδρομικών αυξήσεων που εκκρεμούν από το 2011. Την Τετάρτη 18/5 στη συνεδρίαση του ΕΤΑΑ εισήχθει αιφνιδιαστικά το θέμα και η Διοικούσα Επιτροπή με ψήφους 11-1 (μειοψήφησε μόνο ο εκπρόσωπος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ) αποφάσισε να ζητήσει την καταβολή τους σε 8 εξαμηνιαίες δόσεις.

Η παρούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακυρώνοντας τα ψήγματα ανακούφισης του Ν.4331/15 (ρυθμίσεις Στρατούλη τις οποίες είχαμε κριτικάρει εδώεπανέφερε πλήρως για το 2015 και το 2016 τις ληστρικές αυξήσεις του Ν3986/11 και επιπρόσθετα απαιτεί την είσπραξη των αναδρομικών για τα έτη 2011-2015, οδηγώντας στην απόγνωση και την καταστροφή χιλιάδες ασφαλισμένους. 
Ευτυχώς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έδειξε μεγαλύτερη ευαισθησία από την κυβέρνηση και άνοιξε το δρόμο για να παραταθεί η ρύθμιση του Ν.4331 και για το 2016. Σχετική απόφαση (που όμως εξαιρεί όσους δεν είχαν υπαχθεί πέρισυ στη ρύθμιση) πήρε επίσης προχθές το ΕΤΑΑ

Συνεπώς το ΕΤΑΑ απαιτεί την άμεση καταβολή των αναδρομικών αυξήσεων από το Β εξάμηνο του 2011 (εφαρμογή του Ν.3896/11). Ο ακρότατος παραλογισμός είναι ότι ζητάνε αναδρομικά εισφορές ακόμα και για κλάδο που πρόσφατα κατήργησαν (Ειδική Προσαύξηση)...ή για Ταμείο Ανεργίας το οποίο ποτέ δε δημιουργήθηκε...

Πιο συγκεκριμένα και υπενθυμίζοντας προηγούμενη σχετική αναλυτική μας ανάρτηση, "Με μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις της ανοικτής συνέλευσης μηχανικών, που ανάγκασαν και φορείς μηχανικών να κινηθούν, επιβάλαμε τον Απρίλη του 2013, αυτές να "παγώσουν" μέχρι την εκδίκαση στο ΣτΕ της προσφυγής του ΤΕΕ."

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

«Φιλαράκια» οι εργολάβοι...

Εργολάβοι- κατασκευαστικές


Οι μεγαλύτεροι ελληνικοί όμιλοι του κατασκευαστικού κλάδου και ξένοι κολοσσοί, όπως οι γερμανικές Hochtief και Siemens αλλά και η γαλλική Vinci -η μεγαλύτερη του κόσμου- καθώς και οι δύο σύνδεσμοι εκπροσώπησης των τεχνικών εταιρειών και μία τράπεζα εμπλέκονται στο καρτέλ των κατασκευαστικών έργων που επί τρεις δεκαετίες μοίραζε την «πίτα» των δημόσιων έργων.
Αυτό προκύπτει από την εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.), η οποία ωστόσο δεν είναι δεσμευτική για την Ολομέλεια που θα συνεδριάσει στις 21 Ιουλίου ώστε να αποφασίσει «συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών», αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής.
Η απόφαση δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από το φθινόπωρο καθώς λόγω του όγκου των στοιχείων και των εμπλεκομένων (45 εταιρείες) εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν αρκετές συνεδριάσεις.
Στην εισήγηση, η κοινοποίηση της οποίας ολοκληρώθηκε χθες, επισημαίνεται ότι οι εταιρείες των ομίλων Ελλάκτωρ, J&P Αβαξ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τεχνική Ολυμπιακή και Intracom (μέσω της Ιntrakat) συμμετείχαν με διαφορετικό χρόνο έναρξης η κάθε μία σε σύμπραξη -καρτέλ– για τη χειραγώγηση διαγωνισμών δημόσιων έργων για το διάστημα από το 1989 έως το 2016.
Σε αυτούς τους διαγωνισμούς συγκαταλέγονται μεγάλοι οδικοί άξονες, έργα Μετρό, Προαστιακού, σιδηροδρομικών γραμμών, έργα που δημοπρατήθηκαν με το σύστημα παραχώρησης και έργα μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Με άλλα λόγια, σχεδόν όλα τα έργα της περιόδου της ευμάρειας και της κρίσης «μοιράστηκαν» με αδιαφανείς μεθόδους, σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων.

Ανακοίνωση ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για το Πολυνομοσχέδιο

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα,   19-5-2016
Αρ. Πρωτ. : 6955                                        
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
για το πολυνομοσχέδιο
         Η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., μετά τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης με τον πράσφατα ψηφισμένο αντιασφαλιστικό – φορομπηχτικό νόμο, προωθεί για ψήφιση ένα νέο μνημονιακό Πολυνομοσχέδιο. Πρόκειται για ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο που θεσμοθετεί «αυτόματο μηχανισμό – κόφτη» περικοπής μισθών, συντάξεων, κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών (ΠΔΕ) στο όνομα της επίτευξης «πλεονασμάτων» στον κρατικό προϋπολογισμό για την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων στους δανειστές και μάλιστα με τρόπο που παρακάμπτει τη Βουλή και ακυρώνει τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία στη χώρα μας. Στην ουσία τίθεται σε λειτουργία μια μηχανή φτωχοποίησης που θα δουλεύει ακατάπαυστα παράγοντας εξαθλίωση από τη μία και πλεονάσματα από την άλλη.
Με το νέο νομοσχέδιο επιβάλλονται πρόσθετοι έμμεσοι φόροι ύψους 1,8 δις ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης (24 από 23%), παράλληλα με τους νέους άμεσους φόρους στο εισόδημα ύψους 1,8 δις, που επιβλήθηκαν πρόσφατα, σε μισθωτούς, συνταξιούχους και άλλα λαϊκά στρώματα.
Με το πολυνομοσχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο πώλησης 19 ΔΕΚΟ και μεγάλης αξίας περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, ΤΡΕΝΟΣΕ, «Ελληνικό» κλπ). Με τη συγκρότηση του «νέου Ταμείου» ιδιωτικοποιήσεων, θα συγκεντρώνονται όλα τα έσοδα του ξεπουλήματος των «ασημικών» του λαού και της χώρας, για να παραδίδονται στους δανειστές. Στο διάστημα 2016-18 προβλέπεται να δοθούν τουλάχιστον 5,8 δις €.
Προωθείται επίσης η πώληση σε ξένα αρπακτικά κερδοσκοπικά κεφάλαια όχι μόνο «κόκκινων» αλλά και ενήμερων δανείων, χωρίς να διασφαλίζεται ούτε η αποτροπή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων.
Τέλος, με το νέο πολυνομοσχέδιο προωθείται η επίσημη μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε «Ανεξάρτητη Αρχή», που δεν θα δίνει λογαριασμό ούτε στον υπουργό Οικονομικών ούτε στην εκάστοτε κυβέρνηση. Η παράδοση των δημοσίων εσόδων σε «Ανεξάρτητη Αρχή» είναι άκρως αντισυνταγματική και η επίκληση της «αποτελεσματικότητας» στον έλεγχο της φοροδιαφυγής είναι απολύτως προσχηματική, ενώ ουσιαστικά αποτελεί βήμα αναίρεσης της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας. Για το προσωπικό της Αρχής προβλέπεται περιορισμένη εφαρμογή (αν όχι κατάργηση) του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα αν και πλήρης ευελιξία στη διαχείριση του και τις υπηρεσιακές του μεταβολές.
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ καταγγέλλει την πολιτική λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων και της δημόσιας περιουσίας, την πολιτική φτωχοποίησης του λαού. Αγωνίζεται για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών της Κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΔΝΤ και κεφαλαίου και καλεί τους συναδέλφους σε κινητοποιήσεις για να μην περάσει το Πολυνομοσχέδιο – λαιμητόμος στη Βουλή.

Για την Αττική ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΙΟΥ 2016
Πλατεία Συντάγματος, ώρα 5:30μμ                                                                 

7.000 σελίδες πολυ-φοροληστρικού ν/σ και ξεπουλήματος - Η τροπολογία για «κόφτη» σε μισθούς & συντάξεις

tsipras-tamplo
Θα τις διαβάσουν άραγε τις 7000 σελίδες ή θα τις ψηφίσουν πάλι με κλειστά μάτια?
Καταιγίδα αυξήσεων στους έμμεσους φόρους φέρνει το πολυνομοσχέδιο
Στη δίνη του… του αυτόματου δημοσιονομικού «κόφτη» θα βρίσκονται μισθοί και συντάξεις, όπως προκύπτει από την σχετική τροπολογία που κατατέθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο φέρνει στις πλάτες του κόσμου της εργασίας και των φτωχών λαϊκών στρωμμάτων ένα βαρύ εμπροσθοβαρές πακέτο έμμεσων φόρων. Αρχικά, το νομοσχέδιο -περίπου... 7.000 σελίδες τον αριθμό!!!!- κατατέθηκε χωρίς τον αυτόματο κόφτη, αλλά λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα η κυβέρνηση με τροπολογία συμπεριέλαβε και τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης.
Η συζήτηση θα αρχίσει στις 13:00 στην αίθουσα της Γερουσίας σε κοινή συνεδρίαση των τριών συναρμόδιων επιτροπών, όπου θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων.
Οι βουλευτές θα έχουν λιγότερα από τέσσερα 24ωρα στη διάθεσή τους για να επεξεργαστούν ένα ογκωδέστατο κείμενο εκατοντάδων σελίδων, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τις συμβάσεις για την παραχώρηση των αεροδρομίων από την οποία το Δημόσιο προσβλέπει σε έσοδα 1,2 δισ. ευρώ.
Το πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί και αύριο στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια το Σάββατο στις 10 το πρωί στο πλαίσιο μιας μαραθώνιας συνεδρίασης η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και την Κυριακή όπου αναμένεται να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συνεδρίαση της Κυριακής αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 18:00, καθώς ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναχωρήσει για επίσημο ταξίδι στην Τουρκία. Η συνεδρίαση θα κλείσει με τη διεξαγωγή ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας που αναμένεται να ζητήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θέλει να έχει στα χέρια του ψηφισμένο κείμενο τη Δευτέρα, ημέρα πραγματοποίησης του EuroWorkingGroup κατά το οποίο θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα τεχνικά κείμενα της συμφωνίας ενόψει του Γιούρογκρουπ της επόμενης Τρίτης.
Ο «ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΚΟΦΤΗΣ»
Η τροπολογία για τον «κόφτη» ορίζει ότι μέχρι τις 10 Μαΐου κάθε έτους, ο υπουργός Οικονομικών θα συντάσσει έκθεση στην οποία μεταξύ άλλων θα διαπιστώνονται τυχόν αποκλίσεις ενώ από την 1η Ιουνίου του ίδιου οικονομικού έτους, θα γίνεται μείωση των δαπανών κατά ανώτατο όριο 2% του ΑΕΠ σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:
  • Εάν η απόκλιση είναι ίση με 0,25% δεν θα λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής
  • Για απόκλιση από 0,26% έως 0,75% τα μέτρα θα είναι 0,5% του ΑΕΠ
  • Για απόκλιση από 0,76% έως 1,25% τα μέτρα θα είναι 1% του ΑΕΠ
  • Για απόκλιση από 1,26% έως 1,75% θα μέτρα θα είναι 1,5% του ΑΕΠ ενώ αν
  • Η απόκλιση είναι 1,76% έως 2,25% τα μέτρα θα είναι 2% του ΑΕΠ.
ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
Από τον «αυτόματο κόφτη» των δαπανών θα εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες:
  1. Δαπάνες απορρέουσες από αξιώσεις ιδιωτών από την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων
  2. Δαπάνες Ύδρευσης, Ηλεκτρικής Ενέργειας και Χρήσης Φυσικού Αερίου
  3. Δαπάνες συντήρησης και επισκευής μεταφορικών μέσων ξηράς, πλωτών μέσων και αεροσκαφών
  4. Το σύνολο των δαπανών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
  5. Το σύνολο των δαπανών υγείας
  6. Δαπάνες για επιδόματα πολυτέκνων, θέρμανσης, ανεργίας, και προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται μέσω ΚΑΠ
  7. Δαπάνες για ενισχύσεις νοικοκυριών, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και τέκνα που φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση ή με τέκνα που σπουδάζουν μακριά του τόπου κατοικίας τους
  8. Δαπάνες για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
  9. Δαπάνες για το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι
  10. Δαπάνες σχετικά με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
ΕΔΩ το πολυνομοσχέδιο, η Αιτιολογική Έκθεση και οι άλλες Εκθέσεις.

Αποτελέσματα Φοιτητικών Εκλογών 2016

Όπως τα βρήκακε στις ιστοσελίδες της ΠΚΣ και της νΚΑ

Μπλόκο είναι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία η συνεργασία ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ - AΡΔΙΝ σε πολλές σχολές.

Συγκεντρωτικά αποτελέσματα AEI 2016

Σε 191 απο 199
 20162015Διαφορά
ΨΗΦΙΣΑΝ50947- %59520- %-85730.00%
ΕΓΚΥΡΑ49079- %57335- %-82560.00%
ΑΚΥΡΑ1868- %2185- %-3170.00%
ΛΕΥΚΑ12042.45%13082.28%-1040.17%
ΠΚΣ1004220.46%1144319.96%-14010.50%
ΔΑΠ1485530.27%2043835.65%-5583-5.38%
ΔΑΠ*45079.18%00.00%--%
ΠΑΣΠ528210.76%619310.80%-911-0.04%
ΜΠΛΟΚΟ (ΣΥΡΙΖΑ)4630.94%00.00%--%
ΕΑΑΚ41698.49%807014.08%-3901-5.59%
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ **36477.43%00.00%--%
ΑΡ.ΕΝ.2700.55%43637.61%-4093-7.06%
ΛΟΙΠΑ46409.45%55209.63%-880-0.18%



Συγκεντρωτικά (2016) σε 120 σχολές
ΨήφισανΕγκυραΆκυρα
2016:31780306101170
2015:60287582622025
20162015Μεταβολή
ΠαράταξηΨήφοιΠοσοστόΨήφοιΠοσοστόΨήφοιΠοσοστό
ΔΑΠ1150837,60%2234838,36%-10840-0.76%
ΠΚΣ654521,38%1145319,66%-4908+1.72%
ΕΑΑΚ αριστερές συνεργαζόμενες δυνάμεις ΑΡΕΝ, ΑΡΔΙΝ608019,86%819714,07%-2117+5.79%
ΠΑΣΠ307210,04%57699,90%-2697+0.13%
ΑΛΛΑ ΔΕΞΙΑ8932,92%15522,66%-659+0.25%
Λευκά8112,65%12682,18%-457+0.47%
ΑΛΛΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ7302,38%12312,11%-501+0.27%
ΔΙΑΦΟΡΟΙ4211,38%15212,61%-1100-1.24%
Αγ. Κινήσεις2870,94%5400,93%-253+0.01%
Bloco2390,78%
Πορεία240,08%
Αριστερή Ενότητα43837,52%