Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Πολυτεχνείο. Η απόφαση έχει ληφθεί

Αναδημοσίευση από εδώ

 Τα συμβάντα
                 7
Ο Νοέμβρης επάρατος οπλισμένος
με δόρυ περσικό
στων αγγέλων το στήθος πέφτοντας
το Μέγα Σπήλαιο αναδείχνει
όπου η Ελλάδα αγιάζεται
Ο δαίμονας ανάβει
την τελευταία φωτιά
και σβήνει και , φυσώντας
οργίλους ανέμους
των παιδιών η Ελλάδα.
Ύστερα ωραίοι νεκροί 
ανυψώνουν την έντρομη
Ελευθερία πάνω από τον τρόμο της
και πάνε να κοιμηθούν 
στα θρανία τους. Να μην 
τα ξυπνήσει κανείς, μόνο
να τους φέρουν λευκά μαξιλάρια
κεντημένα απ΄τα χέρια σου, Ελλάδα
Δεν έχουν άλλη νύχτα να περάσουν
άναψαν όλα τ' αστέρια 
με τα χεράκια τους τα νεκρά
(Κρίτων Αθανασούλης: Ο αγαθάγγελος ο εφιάλτης και τα συμβάντα)
 Το ερπετό που ξυπνάει

40 χρόνια Πολυτεχνείο: Ένα πολύτιμο αρχείο

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του ΣΕΚ. Δείτε επίσης και την ιστορική μπροσούρα της ΟΣΕ για τον αντιδικτατορικό αγώνα, ένα κείμενο δώδεκα σελίδων, που γράφτηκε και μοιράστηκε μόλις 20 μέρες πριν την εξέγερση του Πολυτεχνείο.

Με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα δίνει στη δημοσιότητα ένα τμήμα από το αρχείο του από τα χρόνια πριν από τον Νοέμβρη του 1973.

Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα www.sekonline.gr μπορείτε να δείτε μια σειρά από τα φύλλα της εφημερίδας «Η Μαμή» καθώς και το περιοδικό «Επανάσταση» που εκδίδονταν από τις «Επαναστατικές Σοσιαλιστικές Ομάδες». Το τεύχος Νο 7 της «Επανάστασης» θα κυκλοφορήσει και σε ανατύπωση από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο.

Η επαναστατική αριστερά που ήταν πρωταγωνιστής στην εξέγερση του Νοέμβρη δεν έπεσε από τον ουρανό. Διεθνή ρεύματα που είχαν αναδειχθεί μετά τον Μάη του ’68 και βρίσκονταν σε ρήξη με τον παραδοσιακό ρεφορμισμό των ΚΚ ήρθαν να συναντήσουν αγωνιστές που έσπαγαν προς τα αριστερά από την ΕΔΑ, το ΚΚΕ και το ΚΚΕ(εσωτερικού) στα χρόνια της δικτατορίας.

Η λεγόμενη «Γενιά του 114» που είχε πίσω της δυνατές εμπειρίες από τα Ιουλιανά του 1965, αναζητούσε απαντήσεις για το πώς επιβλήθηκε η δικτατορία της 21ης Απρίλη και για το πώς μπορούσε να παλέψει για να την ανατρέψει. Αυτές οι αναζητήσεις τροφοδοτούνταν και από τη νέα αριστερά που εμπνεόταν από τον Τσε Γκεβάρα, την Πολιτιστική Επανάσταση της Κίνας και από τα τροτσκιστικά ρεύματα που πρωταγωνιστούσαν μετά τον Μάη στη Γαλλία και τη Βρετανία.

Το χειμώνα του 1970-71 έκαναν την εμφάνισή τους οι «Επαναστατικές Σοσιαλιστικές Ομάδες» με το τεύχος 7 του περιοδικού «Επανάσταση» και την έκδοση της εφημερίδας «Η Μαμή» κάθε μήνα από τον Γενάρη του 1971 μέχρι το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς. Τον Μάρτη του 1971 στο Παρίσι η οργάνωση «Revolution» γιορτάζει τα εκατό χρόνια της Κομμούνας στη Mutualite και η Μαρία Στύλλου μεταφέρει τον χαιρετισμό των ΕΣΟ στην εκδήλωση.

Μέσα από αυτό το σχήμα ξεχώρισε και δημιουργήθηκε εκείνο το φθινόπωρο η «Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση», μια από της βασικές συνιστώσες της επαναστατικής αριστεράς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οργάνωση από την οποία προέρχεται το «Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα». Τα επόμενα φύλλα της «Μαμής» μέχρι τη Μεταπολίτευση κυκλοφορούσαν παράνομα σαν έντυπο της ΟΣΕ και είναι ήδη διαθέσιμα μέσα από την έκδοση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου με τίτλο «Οι ρίζες της επαναστατικής αριστεράς».

Οι σελίδες του αρχείου που τώρα δίνεται στη δημοσιότητα είναι χρήσιμες για κάθε αγωνιστή που θέλει να ανατρέξει σε εκείνη την περίοδο. Στη «Μαμή» του Γενάρη του 1971, παραδείγματος χάρη, διαβάζουμε ειδήσεις όπως η σύλληψη συνδικαλιστών δημοσιογράφων στην Αθήνα (Λούης Δάνος, Κώστας Παπαϊωάννου) και του Χρήστου Σαρτζετάκη στη Θεσσαλονίκη, αλλά και άρθρα για τις άγριες απεργίες στην Αγγλία και για την εξέγερση των εργατών στην Πολωνία. Στο φύλλο του Σεπτέμβρη 1971, το πρωτοσέλιδο άρθρο τελειώνει ως εξής: «Οι αντιπολιτευόμενοι των Αθηνών με επικεφαλής τη γνωστή τετράδα (Μαύρος, Κανελλόπουλος, Παπασπύρου, Ζίγδης) αρχίζουν να προσαρμόζονται. Τώρα πια ούτε συζήτηση για το Σύνταγμα του 1968. Σιωπηρά αποδεκτό. Όλη τους η προσπάθεια πια συγκεντρώνεται στο να πείσουν τους αμερικάνους να συμπεριληφθούν στο επόμενο στάδιο με κάποιες εκλογές». Η άρνηση του κινήματος να ενσωματωθεί στα ανοίγματα Μαρκεζίνη που ήρθαν αργότερα είχε ήδη ξεκινήσει.

Αναζητήσεις

Ντοκουμέντο από το Πολυτεχνείο

Με αφορμή τα 40 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου αναρτούμε εξαιρετική έρευνα του Ιού και ντοκουμέντα για την εποχή αυτή. "Φιλοξενούμε όμως σήμερα ένα πολύ σημαντικό ντοκουμέντο γι’ αυτή την υπόθεση. Πρόκειται για την έκθεση που συνέταξε προς την καθοδήγηση του ΚΚΕ το Νοέμβριο του 1975 ο Γιάννης Γρηγορόπουλος, φοιτητής τότε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, μέλος της ΑντιΕΦΕΕ, με σημαντική συμβολή στο αντιδικτατορικό κίνημα και την κατάληψη του Πολυτεχνείου. Ο κ. Γρηγορόπουλος ήταν εκπρόσωπος της σχολής του στην πρώτη Συντονιστική Επιτροπή και στη συνέχεια ήταν στη θέση του συντονιστή, έως το μεσημέρι της Παρασκευής, με ιδιαίτερη ευθύνη στο χώρο του ραδιοφωνικού πομπού, την εκπόνηση των κειμένων και των συνθημάτων. Με δική του επιλογή αποφεύγει τη συμμετοχή στις κατ’ έτος παρουσιάσεις των «πρωταγωνιστών της εξέγερσης» από τον Τύπο και την τηλεόραση. "

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ φ.

Η προβοκάτσια ζει

Μεθεόρτια Πολυτεχνείου και αναστήθηκε η θεωρία των προβοκατόρων που δήθεν το οργάνωσαν στις πλάτες των αθώων φοιτητών και η ΚΝΕ ξαναθυμάται την αμαρτωλή "Πανσπουδαστική φ. 8". Την καλύτερη απάντηση δίνει ένα αδημοσίευτο εσωτερικό ντοκουμέντο του ΚΚΕ.
 
Ο φετινός 31ος εορτασμός του «Πολυτεχνείου» σημαδεύτηκε από δυο σημαντικά πολιτικά εγχειρήματα. Στο πρώτο δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα, εφόσον αφορούσε προσωπικότητες με εξέχουσα θέση στην πολιτική σκηνή. Μιλάμε για τις γνωστές αναφορές στο σκασιαρχείο του Κώστα Καραμανλή τις μέρες του Νοέμβρη του 1973 από τον κ. Τζουμάκα και την επίσημη εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, με την οποία επιχειρήθηκε -κάπως άγαρμπα- η μετατόπιση της εξέγερσης στο «μεσαίο χώρο».

Το δεύτερο, όμως, εγχείρημα παρέμεινε ασχολίαστο, αν και δεν έχει λιγότερο ενδιαφέρον και οπωσδήποτε είναι ενδεικτικό του πνεύματος των καιρών. Αναφερόμαστε στην πρωτοφανή πρωτοβουλία της ΚΝΕ να προβάλει στο κεντρικό της ταμπλό για το Πολυτεχνείο το πασίγνωστο φύλλο 8 της παράνομης «Πανσπουδαστικής» (Γενάρης 1974), στο οποίο δημοσιεύεται πλαστό κείμενο δήθεν της Συντονιστικής Επιτροπής, όπου καταγγέλλεται η εξέγερση ως έργο 350 προβοκατόρων του Ρουφογάλλη, δηλαδή της χουντικής ΚΥΠ, και συκοφαντείται ως χαφιές ο φοιτητής Διονύσης Μαυρογένης (στέλεχος του ΕΚΚΕ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης).

Η υπόθεση είναι γνωστή, και έχει αποτελέσει επί τρεις δεκαετίες προπαγανδιστικό χαρτί στα χέρια όσων ήθελαν να επικρίνουν το ΚΚΕ για την επιφυλακτική στάση του απέναντι στο αυθόρμητο ξέσπασμα εκείνων των ημερών. Μέχρι σήμερα, όμως, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν κάνει σαφές ότι δεν θεωρούν έγκυρη αυτή την ανάλυση, χωρίς βέβαια να αποκηρύξουν ανοιχτά το δελτίο αυτό της παράνομης «ΑντιΕΦΕΕ». Η επίσημη κομματική ιστορία -χωρίς να ξεχνά τους προβοκάτορες- δεν τους δίνει το πάνω χέρι στην εξέλιξη των γεγονότων. Αλλά έρχεται σήμερα η νεολαία του κόμματος να κάνει σημαία της αυτή την παραχάραξη των πραγματικών γεγονότων. Και αν τότε, σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας, μπορεί κανείς να βρει ελαφρυντικά γι’ αυτή τη συκοφαντία, η επάνοδος σήμερα στην ίδια επιχειρηματολογία, μετά από τόσες αναλύσεις, καταγραφές και ιστορικές αναμνήσεις, είναι τουλάχιστον ακατανόητη.

Οι ερμηνείες που μπορεί να δοθούν σ’ αυτή την πολιτική παλινδρόμηση είναι πολλές. Ισως είναι προάγγελος κάποιων μεταβολών στο εσωτερικό του κόμματος. Ισως απλώς η πίεση τόσων χρόνων -με την προπαγανδιστική χρήση αυτού του κειμένου από τους πολιτικούς αντιπάλους του ΚΚΕ- να οδήγησε κάποια στελέχη της σημερινής νεολαίας του κόμματος να «αντεπιτεθεί» στους αριστεριστές, υιοθετώντας εκ των υστέρων το σκληρό κομματικό κείμενο.

Ο,τι και να συμβαίνει, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός, διότι η προβολή της «Πανσπουδαστικής φ.8» παρέμεινε μέχρι τέλους του εορτασμού στο ταμπλό της ΚΝΕ, παρά τις διαμαρτυρίες κάποιων περαστικών που κατάγγειλαν το γεγονός στους παρευρισκόμενους εκπροσώπους της οργάνωσης. Οπως, μάλιστα, προκύπτει και από άλλα δημοσιεύματα, το κείμενο αυτό διαβάστηκε και ως «ντοκουμέντο» σε φοιτητικoύς χώρους από εκπροσώπους της ΚΝΕ (βλ. πχ «Απογευματινή», 17.11.04).

Η αναβίωση αυτού του πλαστού κειμένου ολοκληρώνεται με την κυκλοφορία από το περιοδικό «Μετρό» της ταινίας «Εδώ Πολυτεχνείο!» του Δημήτρη Μακρή, όπου περιλαμβάνονται τέσσερα κομμάτια από τη δήθεν «ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής». Ενα από τα κομμάτια αυτά είναι το γνωστό περί «προβοκατόρων της ΚΥΠ», το οποίο εμφανίζεται να το απαγγέλλει μέλος της Συντονιστικής. Και ο μεν δημιουργός της ταινίας δεν μπορεί να έχει καμιά ευθύνη, διότι την σκηνοθέτησε στην Ιταλία πριν πέσει η χούντα και είναι φυσικό να παρασυρθεί από την «Πανσπουδαστική φ. 8» και να μην φανταστεί ότι έγινε νόθευση τέτοιας μορφής σε επίσημο έντυπο της Αντίστασης.

Επειδή, όμως, η ταινία κυκλοφόρησε μαζί με το περιοδικό και έγινε ανάρπαστη, ίσως θα ήταν χρήσιμο να περιληφθεί στο προσεχές τεύχος του «Μετρό» κάποια σχετική αναφορά, για να μην παραπλανηθούν οι καλόπιστοι θεατές της.

Το κείμενο-ντοκουμέντο

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Ραδιοφωνικό σποτ της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών για τις εκλογές του ΤΕΕ 2013



Ακούστε το ηχητικό σποτάκι της συσπείρωσης για τις εκλογές του ΤΕΕ

αν θέλετε πάλι μονάχα τη μουσική... 
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0J2QdDbelmY

Μπροσούρα της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών για τις εκλογές ΤΕΕ 2013

Η θεωρία των "δυο άκρων" ή... σύγκρουση "δυο κόσμων";

Εκδήλωση - Συζήτηση: Η θεωρία των "δυο άκρων" ή... σύγκρουση "δυο κόσμων";

Εκδήλωση - Συζήτηση του Αντιφασιστικού Συντονισμού Επιτροπών, Συλλογικοτήτων, Πρωτοβουλιών Αθήνας-Πειραιά
Η θεωρία των "δυο άκρων" ή... σύγκρουση "δυο κόσμων";

Παρασκευή 15 Νοέμβρη,
στις 17:30, Πολυτεχνείο


Ομιλητές:
  • Ν. Κατσιαούνης, Περιοδικό "Βαβυλωνία"
  • Δ. Σαραφιανός, δικηγόρος, μέλος ένωσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου
  • Σ. Σεφεριάδης, Επ. Καθηγητής τμ. Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
     
Συντονιστής: 
Ν. Γιαννόπουλος, Αντιφασιστικός Συντονισμός Επιτροπών, Συλλογικοτήτων, Πρωτοβουλιών Αθήνας – Πειραιά

Αναστολή της υποχρεωτικής ένταξης σε κατηγορίες?

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης αναδημοσιεύουμε είδηση από το site της ΠΕΔΜΕΔΕ. Έρχονται εκλογές σε μια βδομάδα και θα ακούσουμε πολλά ακόμα. Αφενός η αναστολή αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας ισχύει ούτως ή άλλως μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ, αφετέρου πρέπει να τη δεχτεί ο Υπ. "Ασφάλισης" Βρούτσης. Επιπλεόν δεν καταλάβαμε ούτε αυτό περί τριετίας (από το 2011 έως το 2014 δηλαδή, μετά τι?), ούτε την "παράλληλη μείωση των απολαβών στη σύνταξη σε όσους το επιλέξουν".

Έγινε δεκτή από το ΕΤΑΑ η πρόταση της ΠΕΔΜΕΔΕ για επιλογή κλάσεων στο καθεστώς ασφάλισης. Ισχύει για νέους μηχανικούς

Το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ αποφάσισε, μετά την πρόταση της Ένωσης, να αναστείλει την υποχρεωτική ένταξη σε κατηγορίες και ο Πρόεδρος του Ταμείου απέστειλε σχετική ενημέρωση προς τον Υπουργό για δυνατότητα παραμονής στο ισχύον, προ του 2011, ασφαλιστικό καθεστώς, τουλάχιστον για μία τριετία με παράλληλη μείωση των απολαβών στη σύνταξη σε όσους το επιλέξουν ώστε να υπάρχει αντιστοίχηση στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται με τα χορηγούμενα ποσά σύνταξης.
Σημειώνεται ότι οι κατηγορίες είναι 14 και ότι το μέτρο αυτό αφορά νέους μηχανικούς που εισήλθαν στο επάγγελμα από το 2008. 

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για τα 40 χρόνια του Πολυτεχνείου

Αθήνα, 14-11-2013
Αρ. Πρωτ. : 6652
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Η ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη 1973 αποτέλεσε κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας.
Το κεντρικό σύνθημα "Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία – Εθνική Ανεξαρτησία" που καταγράφηκε ανεξίτηλα στην κοινωνική συνείδηση του λαού, αποτελούν και σήμερα σε συνθήκες "οικονομικής δικτατορίας" από την Κυβέρνηση, την ΕΕ, το ΔΝΤ και τα αλλεπάλληλα μνημόνια, κυρίαρχα συνθήματα. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων, στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, στις καταλήψεις, στις γεμάτες με την οργή του λαού πλατείες και τα συλλαλητήρια συνεχίζουν και σήμερα – σαράντα χρόνια μετά - την αντίσταση και πάλη του λαού μας για ανατροπή των μνημονιακών κυβερνήσεων και πολιτικών για έναν κόσμο ελευθερίας, δημοκρατίας και αλληλεγγύης.
Το μήνυμα του Πολυτεχνείου – ειδικά σήμερα - είναι ένα μάθημα ενάντια στην ηττοπάθεια, τον συμβιβασμό και την υποταγή. Είναι ένα μάθημα ότι, όταν ο λαός θέλει, μπορεί. Εκεί που όλα δείχνουν τελειωμένα, ο λαός μπορεί να κάνει την ανατροπή.
Καλούμε τους Διπλωματούχους Μηχανικούς του Δημοσίου να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της 40ης εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που θα κορυφωθούν την Κυριακή 17 Νοέμβρη, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τη νεολαία.
Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής όπως κάθε χρόνο θα καταθέσει στεφάνι την ίδια μέρα και ώρα 10.00 στο χώρο του Πολυτεχνείου.-

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ
ΝΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Το ΤΣΜΕΔΕ προχωρά ξανά στην υλοποίηση των μνημονιακών ληστρικών αυξήσεων στις εισφορές

Το ΤΣΜΕΔΕ, όπως διαπιστώνουμε από το παρακάτω έγγραφο προχωρά ξανά στην υλοποίηση των μνημονιακών ληστρικών αυξήσεων στις εισφορές - αυτή τη φορά στους μισθωτούς - μια και από 1/1/2014 καλεί τους εργοδότες στο ηλεκτρονικό αρχείο που υπαβάλλουν να προσθέσουν νέο πεδίο στο "οποίο θα εμφανίζεται το ποσόν της πρόσθετης εισφοράς του Ν. 3986/11 ( ποσόν 13,87 σήμερα)." Είναι γνωστό ότι οι ληστρικές αυτές αυξήσεις, έχουν παγώσει προσωρινά (έως την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ), οπότε το ΤΣΜΕΔΕ εκτός του ότι στρέφεται για άλλη μια φορά εναντίον των συναδέλφων, δε σέβεται ούε καν τις αποφάσεις. Όπως και την άνοιξη θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει, με την κινητοποίηση των συναδέλφων.

ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΚΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ ΑΠΟ 01/01/2014


Με την Υπ’ Αριθμόν 1407/7/10/2013 απόφαση του ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ
ορίζονται τα εξής.

Α. ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ

Προστίθεται νέο πεδίο στο αρχείο ( αμέσως μετά το πεδίο που απεικονίζεται το ποσόν της ειδικής προσαύξησης) στο οποίο θα εμφανίζεται το ποσόν της πρόσθετης εισφοράς του Ν. 3986/11 ( ποσόν 13,87 σήμερα )

Καταργούνται οι κωδικοί ( 01,02 ) από τον πίνακα επιτρεπτών τιμών πεδίου #33 (Τύπος Αποδοχών ).

Για να δείτε την νέα Γραμμογράφηση του αρχείου πηγαίνετε στην σελίδα υποβολής ηλεκτρονικών αρχείων.

Α. ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ

Το αρχείο της περιόδου θα υποβάλλεται έως τις 15 του επόμενου μήνα .

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Δελτίο Τύπου των κατειλημμένων Σχολών του ΕΜΠ

Η σύγκλητος του ΕΜΠ και η επιτροπή εορτασμού του Πολυτεχνείου, να σταθούν στο ύψος τους, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και το δελτίο τους, όπως και όλος ο λαός να βρεθούν στο Πολυτεχνείο και να τιμήσουν τους αγώνες, 40 χρόνια μετά, όπως τους αξίζει, με νέους αγώνες. Η κυβέρνηση απλά να μην τολμήσει...

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ Γ.Α.Δ.Α. ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΟ 3ΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Εδώ και 10 εβδομάδες, η κυβέρνηση επιχειρεί να πετύχει ένα μεγάλο χτύπημα απέναντι στη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, ένα χτύπημα που μέσα απο τις εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων στα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας(ΕΚΠΑ-ΕΜΠ-ΑΠΘ-ΠΑΤΡΩΝ κλπ), στόχο έχει την διάλυση και το ξεπούλημα των ιδρυμάτων και παράλληλα να ανοιχθεί ο δρόμος για την υλοποίηση όλης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής(δίδακτρα, συγχωνεύσεις σχολών και σπάσιμο πτυχίων,διαγραφές). Οι Σύλλογοι Εργαζομένων και Φοιτητών του ΕΜΠ αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή σε αυτή την κίνηση της Κυβέρνησης. Σε αντίθεση λοιπόν με όσους θέλουν να μιλάνε για μειοψηφίες που ‘’κλείνουν’’ τις σχολές, είμαστε περήφανοι που μπορούμε να λέμε ότι όχι μόνο δεν κλείνουμε τις σχολές μας, αλλά είμαστε εμείς που μέσα από τις μαζικές και μαχητικές απεργίες και καταλήψεις μας, παλεύουμε ώστε το Πολυτεχνείο να παραμείνει πραγματικά ανοιχτό.
Στην 10η και πιο κρίσιμη εβδομάδα, 9 από τους 9 Φοιτητικούς Συλλόγους του ΕΜΠ αποφάσισαν μέσα από τις πιο μαζικές συνελεύσεις των τελευταίων χρόνων, ότι ο αγώνας που φοιτητές και εργαζόμενοι δίνουμε μαζί, είναι δίκαιος, κοινωνικά χρήσιμος και άρα πρέπει να συνεχιστεί με στόχο να αγκαλιαστεί από όλη την νεολαία και τους εργαζομένους. Για να το πετύχουμε αυτό, αποφασίσαμε ότι 40 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, θα πρέπει τόσο το 3ήμερο εκδηλώσεων (14-15-16) στο κτήριο της Πατησίων όσο και η Παλλαϊκή-Αντιιμπεριαλιστική- Αντιφασιστική πορεία (17/11) να γεμίσουν από τον κόσμο που τόσα χρόνια τυραννιέται από αυτή την εξαθλιωτική πολιτική. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε μια σειρά σωματείων από τον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα, απεργούς και άνεργους, να δώσουν το παρόν έτσι ώστε στους καιρούς των απανωτών Μνημονίων, της φτώχιας και του φασισμού, να σηκώσουν και στις δικές τους πλάτες την βαριά κληρονομιά που μας αφήνουν οι νεκροί του ’73. Οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ήτανε από τους πρώτους στην λίστα των καλεσμένων μας και αυτό φάνηκε να αναστάτωσε τα κυβερνητικά επιτελεία. Η ΓΑΔΑ απείλησε ανοιχτά ότι σε περίπτωση που το σήμα της ΕΡΤ εκπέμψει από το Πολυτεχνείο, το κτήριο θα αποκλειστεί και θα ακολουθήσει εισβολή αστυνομικών δυνάμεων!
Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μας πείσει πια για το ‘’όραμα της Ανάπτυξης’’ μιας και έχουμε καταλάβει ότι αυτό θα σημαίνει μισθούς με 400 ευρώ, θα σημαίνει νεολαία και εργαζομένους βουτηγμένους στα χρέη και την ανεργία. Δεν μπορεί πια να μας πείσει και έτσι επιλέγει ανοιχτά να μας τρομοκρατήσει, όπως επιβεβαιώνει και το τελεσίγραφο της ΓΑΔΑ. Ο Σαμαράς και η παρέα του, μπορεί να φαίνονται σαν μανιασμένοι εκτελεστές, έτοιμοι να πετσοκόψουν κάθε εργασιακό δικαίωμα, κάθε έννοια δημοκρατίας, ανάλογα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ. Μπορεί να χλευάζουν τις θυσίες των νεκρών και να χαμογελούν θεωρώντας ότι 40 χρόνια μετά, θα πάρουν τη ρεβάνς. Όμως εμείς δεν φοβόμαστε. Δεν φοβόμαστε και δεν σκύβουμε το κεφάλι, γιατί ξέρουμε ότι υπάρχουν εκείνες οι στιγμές στην Ιστορία όπου η οργή του λαού συναντάται και μετατρέπεται σε κύμα ανατροπής. Εμείς θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε ο Νοέμβρης του ’13, ο δικός μας Νοέμβρης, να είναι μια τέτοια στιγμή. Μια στιγμή όπου η οργή του φτωχού και του άνεργου, θα ενωθεί με την οργή του μαθητή που διαβάζει χωρίς ρεύμα και την οργή του άρρωστου που αργοπεθαίνει στα νοσοκομεία για 25 ευρώ.
Και τότε μονάχα εμείς θα χαμογελάμε.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΤ, ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ !
ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΗΣΙΩΝ!

Ψήφισμα της Διεθνούς Ενωσης Αρχιτεκτόνων: Rethink τους ιδιωτικούς διαγωνισμούς

Βόμβα στα θεμέλια του μεγάλου πρότζεκτ «Rethink Athens» από τη Διεθνή Ενωση Αρχιτεκτόνων (International Union Architects). Υπενθυμίζουμε και το δικό μας  Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό "Η ανασυγκρότηση του τρόπου κατοίκησης των μηχανικών με βασικό εργαλείο το χαρτοκούτι"


Με ομόφωνο ψήφισμα του 122ου ετησίου Συμβουλίου της, που έγινε στις 19-20 Οκτωβρίου στο Πεκίνο, επισημαίνει ότι για τη διαμόρφωση δημοσίων χώρων δεν είναι δυνατόν να διενεργούνται ιδιωτικοί διαγωνισμοί από ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως συνέβη για τον επανασχεδιασμό και τη διαμόρφωση της οδού Πανεπιστημίου στην Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι η Πανεπιστημίου θα αλλάξει κατόπιν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που προκήρυξε το Ιδρυμα Ωνάση.
Το ελληνικό παράδειγμα έθεσε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου της UIA το μέλος της, γνωστός αρχιτέκτονας Νίκος Φιντικάκης, ο οποίος ζήτησε τη στήριξη της Διεθνούς Ενωσης σε δύο θέματα τα οποία απασχολούν την ελληνική κοινωνία των αρχιτεκτόνων. Και τα δύο αφορούν στη διαχείριση των δημοσίων χώρων με ποιοτικές και θεσμικές διαδικασίες που υπακούουν στη συνθήκη UIA της UNESCO, βάσει της οποίας μελέτες και έργα σε δημόσιους χώρους πρέπει να προκηρύσσονται και να ανατίθενται σύμφωνα με τις διεθνείς θεσμικές συμβάσεις και να αποτελούν το επιστέγασμα ανοικτών διεθνών θεσμικών διαδικασιών.
«Δεν είναι δυνατόν να ανασχεδιάζονται δημόσιοι χώροι όπως είναι το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και η Πανεπιστημίου και να διενεργούνται από ιδιωτικές επιχειρήσεις ιδιωτικοί αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί κατά παρέκκλιση των διεθνών συμβάσεων» υποστηρίζει ο κ. Φιντικάκης, διαβλέποντας πως με αυτό τον τρόπο ανοίγεται ένας δρόμος ιδιωτικοποίησης όλων των δημοσίων έργων, που δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει στο μέλλον.
Το ψήφισμα εκδόθηκε ύστερα από ομόφωνη απόφαση της διεθνούς κοινότητας των αρχιτεκτόνων που εκπροσωπεί 125 κράτη-μέλη απ' όλο τον κόσμο και ενάμισι εκατ. αρχιτέκτονες. «Και αυτό συνέβη γιατί φαινόμενα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες δεν είναι ελληνικό μόνο φαινόμενο. Παρατηρούνται και σε άλλα μέρη του κόσμου με αποτέλεσμα να δημεύεται ουσιαστικά η δημόσια περιουσία» καταλήγει ο κ. Φιντικάκης.
Η UIA εξέδωσε άλλο ένα ψήφισμα που αφορά στη στήριξη των αρχιτεκτονικών σχολών των ελληνικών πανεπιστημίων και των διωκόμενων μελών των διοικήσεων της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ολοι στο ΙΚΑ με 360 ευρώ ενιαία εθνική σύνταξη

ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ 2,6 ΔΙΣ. ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Τρία φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους γεγονότα ανοίγουν εκ νέου τον «ασκό του Αιόλου» για τέσσερις εκ βάθρων αλλαγές στο Ασφαλιστικό, με νέες συγχωνεύσεις κύριων και επικουρικών ταμείων, μειώσεις συντάξεων, καθώς και δημιουργία Εθνικού Φορέα Συντάξεων, με κορμό το ΙΚΑ.
Προφητικό το πρωτοσέλιδο της «Ε» στις 2 Μαρτίου 2013
Προφητικό το πρωτοσέλιδο της «Ε» στις 2 Μαρτίου 2013
Τα γεγονότα αυτά σχετίζονται με:
1Τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων (2,6 δισ. ευρώ για το 2014) και τις απαιτήσεις της τρόικας για περαιτέρω περικοπές και διαρθρωτικές αλλαγές.
2 Τις θέσεις που έχει εκφράσει στο παρελθόν ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, για τη δημιουργία ενός Ταμείου κύριας σύνταξης, τις οποίες έχει δώσει εγγράφως στην κυβέρνηση και αναμένεται να επαναφέρει σε σχετική ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για το Ασφαλιστικό την ερχόμενη Πέμπτη.
3Τις απόψεις του προέδρου της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, χθες κατά τη γιορτή της Ημέρας Ασφάλισης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Ρ. Σπυρόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει στη συνεδρίαση τέσσερις στόχους για την επόμενη μέρα στο Ασφαλιστικό, που είχε παρουσιάσει η «Ε» στις 2 Μαρτίου:
1ος στόχος: Η δημιουργία ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Συντάξεων με τους διακριτούς κλάδους (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) για παροχή:
- Ενιαίας Εθνικής Σύνταξης 360 ευρώ προς όλους τους ασφαλισμένους, όπως αυτή ορίζεται στο Ν. 3863/2010 και επιπρόσθετα στους ανασφάλιστους που δεν ξεπερνούν ένα κατώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος (7.000 ευρώ,) με την ταυτόχρονη ισχύ της κατώτερης σύνταξης.
- Ανταποδοτικής σύνταξης, η οποία αθροίζεται στην ενιαία και θα προκύπτει από τις εισφορές εργοδότη και εργαζομένου για τους μισθωτούς και μόνο από τις εισφορές του αυτοαπασχολούμενου για το σύνολο της ομάδας αυτής.
(Την παροχή υπηρεσιών υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αντίστοιχα, προς όλους τους ασφαλισμένους καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.)
2ος στόχος: Η δημιουργία εναλλακτικών (προσωπικών) επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέσω επαγγελματικών ταμείων για παροχή:
- πρόσθετων τμημάτων σύνταξης,
- πρόσθετων υπηρεσιών υγείας,
- άλλων παροχών.

Συμμετοχή της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στη στάση εργασίας

 Αθήνα, 14-11-2013

Αρ. Πρωτ. : 6653
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ, που αρνήθηκαν να απογραφούν κατά τη διάρκεια της απεργίας τους, τίθενται σε αργία για παράβαση καθήκοντος, σοβαρή απείθεια και μη απογραφή, με εντολή των υπουργών Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Οι 278 εργαζόμενοι διώκονται πολιτικά γιατί αρνήθηκαν να υποκύψουν στον αυταρχισμό της κυβέρνησης που καλούσε απεργούς να ασκήσουν διοικητικά καθήκοντα.
Η απόφαση αυτή της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ποινικοποιεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία, ποινικοποιεί το φρόνημα και το κατοχυρωμένο δικαίωμα της ανυπακοής των εργαζομένων απέναντι σε αποφάσεις της κυβέρνησης που καταστρατηγούν το Σύνταγμα.
Δεν ξεχνάμε ότι πάνω από 250 Διπλωματούχοι Μηχανικοί βρίσκονται ήδη σε διαθεσιμότητα (ΥΑΣΒΕ-ΤΑΣ-ΕΥΔΕ κλπ.). Δεν μπορούμε λοιπόν, παρά να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στις αποφάσεις της Τρόικας και της ανάλγητης Κυβέρνησης που διαλύουν τις Δημόσιες Υπηρεσίες.

Συμμετέχουμε στην πανελλαδική στάση εργασίας που αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου από τις 12.00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13.00 στα Προπύλαια.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΑ Α.Ε.Ι.
ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Κινητοποίηση του ΣΜΤ στο ΤΣΜΕΔΕ (Τρίτη 19/11)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
Ερμού και Φωκίωνος 11, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somt.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879 , 6977806266.
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ ΤΡΙΤΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΗ, 9:00 πμ, και στη συνέχεια στο Υπ. Εργασίας, στάση εργασίας έως τις 12.00μμ
ΤΑΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Βρισκόμαστε μετά από ένα διάστημα συστηματικών, μαζικών και μαχητικών κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό των μηχανικών, που οδήγησαν σε ορισμένες πρώτες νίκες. Μετά από πολύμηνες κινητοποιήσεις, το ΔΣ του ΕΤΑΑ αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των ληστρικών αυξήσεων στις εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ (μέχρι την εκδίκαση στο ΣτΕ, στις 17-12), ενώ ήδη από το 2012 καταχτήθηκε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (υπό προϋποθέσεις) σε ανέργους και υποαπασχολούμενος που έχουν χρέη στο ταμείο.
Ωστόσο η συμμαχία τραπεζών, ΕΕ, ΔΝΤ και συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ οργανώνει την δικιά της αντεπίθεση, συνεχίζοντας τον πόλεμο απέναντι στην κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη, τα αποθεματικά και τους ασφαλισμένους. Νέα μέτρα προετοιμάζονται, για ακόμα μεγαλύτερη απαλλαγή κράτους και εργοδοτών από κάθε υποχρέωση στην ασφάλιση, γεγονός που θα αυξήσει τις «τρύπες» στα Ταμεία. Ήδη μετράμε την καταλήστευση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ με το κούρεμα των ομολόγων, όπου το ταμείο έχασε 1.5 δις ευρώ, καθώς και την "συμμετοχή" του ΤΣΜΕΔΕ στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Αττικής δίνοντας ακόμα 200 εκ € (με τις ευλογίες του ΤΕΕ). Το «πλούσιο» και «εύρωστο» ΤΣΜΕΔΕ, που χτίστηκε από τις εισφορές μας, υφίσταται μια διαρκή ληστεία με στόχο τη διάσωση των τραπεζών και επιχειρηματικών ομίλων. Η κυβέρνηση και η τρόικα, θέλουν να επιβάλουν μια νέα πραγματικότητα όπου δικαίωμα σύνταξης και περίθαλψης θα έχουν μόνο όσοι μπορούν να πληρώνουν υπέρογκα χαράτσια ή την ιδιωτική ασφάλιση, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα είναι ανασφάλιστοι, χωρίς περίθαλψη και σύνταξη.
Την ίδια ώρα οι υπέρογκες αυξήσεις των εισφορών εξακολουθούν να επικρέμονται πάνω από τα κεφάλια μας (μαζί με τα αναδρομικά από 1/1/2012) την ώρα που το 40% των «ελευθέρων επαγγελματιών» (δηλαδή των ανέργων, των μισθωτών με δελτίο, των αυτοαπασχολούμενων), δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Για τους συναδέλφους που είναι τυπικά μισθωτοί, για τους οποίους οι εισφορές επίσης εκτινάχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια, συνεχίζεται η κράτηση των νέων αυξημένων εισφορών.
Το ΤΣΜΕΔΕ έχει μετατραπεί σε έναν εισπρακτικό μηχανισμό, σε μια θηλιά στο λαιμό μας, στερώντας παροχές από αυτούς που τις έχουν ανάγκη:

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Το νέο ΡΣΑ Αθήνας-Αττικής για τον Υμηττό

Νέο ΡΣΑ:
Καταργείται η Δυτ.Περιφ.Λεωφ.Υμηττού - Νέες ρυθμίσεις
                

Το ΥΠΕΚΑ προωθεί για δημόσια διαβούλευση την πρότασή του για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής 2021. Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνονται μια σειρά ρυθμίσεις για τις οποίες θα χρειαστεί να σταθούμε αναλυτικά, όταν θα έχουμε το πλήρες κείμενο της πρότασης του ΥΠΕΚΑ.

Αυτό που ωστόσο μπορούμε να επισημάνουμε, είναι ότι το ΥΠΕΚΑ υιοθετεί την πρόταση της "Πρωτοβουλίας Πολιτών για την προστασία του Υμηττού" σχετικά με την κατάργηση της επέκτασης της Αττικής Οδού (Δυτική Περιφερειακή Υμηττού) στον Υμηττό, πάνω από την Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη.
Αυτό προκύπτει σαφώς από τον Χάρτη 9 - (Οδικοί άξονες) και το αρχικό κείμενο.

Η θετική αυτή εξέλιξη, αποτελεί κατάληξη ενός πολύχρονου αγώνα που ξεκίνησε το 1989 η "Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού" στην Ηλιούπολη και επεκτάθηκε στην συνέχεια στους γειτονικούς Δήμους Βύρωνα, Υμηττού, Αργυρούπολης, Ελληνικού, Γλυφάδας. (βλ Εισήγηση στην Συνάντηση της "Διαδημοτικής Επιτροπής για την διάσωση του Υμηττού"- 30.1.2011).

Ακόμη, από το ΥΠΕΚΑ υιοθετείται η πρότασή μας για υπόγεια σύνδεση στην περιοχή της Ηλιούπολης του υφιστάμενου οδικού άξονα Λ. Κατεχάκη-Καρέα με την Λ. Βουλιαγμένης και την αναβάθμιση της Λ. Βουλιαγμένης μέχρι το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, καθώς και της Λ. Αλίμου.

Από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, δεν προκύπτει η πρόθεση του ΥΠΕΚΑ να καταργηθεί η υπερτοπική κυκλοφορία οχημάτων στον διερχόμενο από Ηλιούπολη-Αργυρούπολη οδικό άξονα (Λ. Ελ. Βενιζέλου – Λ. Αργυρουπόλεως), που αποτελεί μακροχρόνιο αίτημα των κατοίκων αυτών των Δήμων και της "Διαδημοτικής Επιτροπής για την διάσωση του Υμηττού".

Τέλος, στην πρόταση του ΥΠΕΚΑ, φαίνεται να γίνεται δεκτή και η πρότασή μας για την σύνδεση με μέσο σταθερής τροχιάς του Ελληνικού με το νέο αεροδρόμιο στα Σπάτα, ενώ φαίνεται να παραμένει ανοικτό το ζήτημα της οδικής σύνδεσης Ελληνικού - Αεροδρομίου Σπάτων με νέο αυτοκινητόδρομο διαμέσου του Υμηττού.
                                     Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού
                                                                                                              30.10.2013

Συναυλία: "1973-2013 Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία"

Συναυλία: "1973-2013 Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία"
Συνδιοργανώνουν οι απεργοί του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ

Με το ίδιο σύνθημα 40 χρόνια μετά, οι απεργοί του Πολυτεχνείου ξεκινούν τις εκδηλώσεις για την επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης. 
Συναυλία με τη Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης"
Κύκλοι τραγουδιών σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου
Προαύλιο του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων
Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, ώρα 19.00


Οδηγίες προς... διωκόμενους ανασφάλιστους του ΟΑΕΕ (και του ΕΤΑΑ συντόμως...)


Αναδημοσίευση άρθρου της Ρούλας Σαλούρου από το Capital. O O.A.E.E. έχει ήδη ενταχθεί στο ΚΕΑΟ από 1/10/2013, το ΕΤΑΑ εντάσσεται την 1/1/2014. Θα τους αφήσουμε να κατάσχουν ακίνητα και καταθέσεις, επειδή ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν να καλύψουν τους ανέργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους? Καμία πληροφορία οφειλής δεν πρέπει να φύγει από ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ.

Αντιμέτωποι με τη λήψη αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ θα βρεθούν περίπου 246.544 ελεύθεροι επαγγελματίες - ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που χρωστούν εισφορές άνω των 5.000 ευρώ (για τους 133.300 οι οποίοι έχουν οφειλές έως 5.000 ευρώ η αρμοδιότητα για την είσπραξη παραμένει στον ΟΑΕΕ).

Μάλιστα, αυτές τις μέρες, λήγει η προθεσμία των 20 ημερών για εξόφληση ή ρύθμιση, που απέστειλαν οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ τηλεφωνικά, με επιστολή, με sms, ή μέσω e-mail. Συγκεκριμένα, στην ατομική ειδοποίηση προβλέπεται προθεσμία 20 ημερών για την εξόφληση ή ρύθμιση της οφειλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα ειδοποιητήρια εστάλησαν στις 17 Οκτωβρίου και από τις 10 Νοέμβρη, όσοι δεν ανταποκρίθηκαν ή δεν ανταποκριθούν, θα  έρθουν αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Και είναι πολλοί αυτοί που αντικειμενικά αδυνατούν να καταβάλλουν όχι τις οφειλές, αλλά ακόμη και τις τρέχουσες εισφορές τους.

Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις της διοικήτριας, Γεωργίας Κωτίδου, στη Βουλή, ανέρχονται σε 370.000. Εκ των οποίων, μόλις το 7%-8% εντάχθηκε σε ρύθμιση…

Συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα στις ρυθμίσεις τακτοποίησης οφειλών εντάχθηκαν 28.500 ασφαλισμένοι (ποσοστό 7%- 8%). Από αυτούς, η πλειοψηφία, ήτοι ποσοστό 60%, οφείλουν έως 15.000 ευρώ, όμως το 31% του συνόλου των οφειλετών του ΟΑΕΕ οφείλει περισσότερα από 20.000 ευρώ. 

Η διοικητής του ΟΑΕΕ ενημέρωσε επίσης ότι ο Οργανισμός κεφαλαιοποίησε περίπου 170 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή των ρυθμίσεων, ωστόσο - όπως είπε - αν οι ρυθμίσεις ήταν ευνοϊκότερες (επί παραδείγματι να υπήρχαν σημαντικές εκπτώσεις στα τέλη καθυστέρησης) οι εισπράξεις για το Ταμείο θα ήταν μεγαλύτερες.

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας και συγκέντρωση

Πανελλαδική στάση εργασίας αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου από τος 12.00 μέχρι τη λήγη του ωραρίου συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις της ημέρας (διοικητικοί Πανεπιστημίων, σχολικοί φύλακες, ΕΡΤ, κλπ).
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αναλυτικά αποφάσισε "να συνεχίσει τις δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας - κινητικότητας που επιτείνει τη διάλυση των Δημοσίων Υπηρεσιών και οδηγεί στην απόλυση και την ανεργία χιλιάδες Δημοσίους Υπαλλήλους", να καταγγείλει  την ενεργοποίηση της τροπολογίας των Υπουργών Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την οποία οδηγούνται σε καθεστώς υποχρεωτικής αργίας οι υπάλληλοι των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι . με το σαθρό επιχείρημα ότι δεν απογράφησαν καθώς απεργούσαν.

Όπως αναφέρει ακόμη "Με τη συγκεκριμένη τροπολογία η κυβέρνηση ουσιαστικά ποινικοποιεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας".

Στο πλαίσιο της Στάσης Εργασίας, η ΑΔΕΔΥ καλεί σε  συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13.00 στα Προπύλαια.


Δείτε εδώ και το κάλεσμα της ΠΟΣΠΕΡΤ

Στο Δημόσιο τυχόν ελλείμματα στους νέους αυτοκινητόδρομους

Θα καλύπτει τους παραχωρησιούχους εάν έχουν μικρό κυκλοφοριακό φόρτο
Του Γιωργου Λιαλιου από την Καθημερινή
Το Δημόσιο δέχθηκε τελικά να θυσιάσει για τη σωτηρία των τεσσάρων παγωμένων οδικών έργων τα δύο μεγαλύτερα «ατού» που του έδιναν οι συμβάσεις παραχώρησης.
Το ρίσκο της χαμηλής κυκλοφορίας, το οποίο ανήκε στον παραχωρησιούχο, και τα μελλοντικά έσοδά του από τα διόδια.
Οπως προβλέπεται στα σχέδια των υπό τροποποίηση συμβάσεων παραχώρησης, εφόσον τα έσοδα του παραχωρησιούχου κατά την περίοδο λειτουργίας του άξονα είναι ελλειμματικά (λόγω μικρού κυκλοφοριακού φόρτου), τότε το Δημόσιο θα αναλαμβάνει να καλύψει το κενό από το μερίδιο των εσόδων του από τα διόδια. Ολα αυτά, εκτός από την καταβολή αποζημιώσεων, την απόφαση επιπλέον χρηματοδότησης έργων και, σε δύο περιπτώσεις, τη γενναία περικοπή του τεχνικού αντικειμένου.
Λίγες ημέρες έχουν πλέον απομείνει μέχρι την υπογραφή των τεσσάρων συμβάσεων παραχώρησης και την κατάθεσή τους στη Βουλή. Ηδη, όπως αποκάλυψε η «Κ» στις 27 Οκτωβρίου, οι τέσσερις συμβάσεις έχουν αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα ο υπεύθυνος της ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευθύμης Βιδάλης, πραγματοποίησε σε εμπιστευτικό κλίμα αναλυτική ενημέρωση σε εκπροσώπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στις συμβάσεις.
Ετσι, οι αλλαγές στο χρηματοδοτικό μοντέλο των τεσσάρων συμβάσεων παραχώρησης αρχίζουν πλέον να αποκρυσταλλώνονται. Εκτός από την υπογραφή συμφωνίας για το κλείσιμο όλων των οικονομικών διαφορών μέσω της καταβολής 400 εκατ. ευρώ αποζημιώσεων (που έφερε στο φως η «Κ» στις 5 Μαρτίου) και την απόφαση καταβολής επιπλέον 1-1,2 δισ. ευρώ ως πρόσθετη χρηματοδοτική συμβολή (που αποκάλυψε η «Κ» στις 15 Σεπτεμβρίου), όπως προκύπτει το Δημόσιο αποφάσισε να διαθέσει και μέρος των μελλοντικών εσόδων του από τα διόδια στους παραχωρησιούχους.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», με τις νέες συμβάσεις πρόκειται να επέλθει μια πολύ σημαντική αλλαγή: το Δημόσιο αναλαμβάνει να καλύψει τυχόν έλλειμμα στα ετήσια έσοδα των παραχωρησιούχων και, έτσι, θα έρχεται πλέον 3ο σε προτεραιότητα αναφορικά με την είσπραξη οποιουδήποτε εσόδου από το έργο (από 1ο στις αρχικές συμβάσεις). Αμεση προτεραιότητα του νέου χρηματοοικονομικού μοντέλου των έργων θα είναι η εξόφληση των τραπεζών που δανείζουν τον παραχωρησιούχο.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Στις υπό τροποποίηση συμβάσεις παραχώρησης προβλέπεται ότι το Δημόσιο ξεκινά να εισπράττει ένα ποσοστό από τα διόδια μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής κάθε έργου (στην Ολυμπία Οδό κατ’ εξαίρεση λίγο αργότερα), το οποίο ποσοστό αυξάνεται σταδιακά μέχρι να φθάσει το 100% στο τέλος της 30ετούς περιόδου παραχώρησης των δρόμων.
Οπως λοιπόν ορίζεται σαφώς στα σχέδια τροποποίησης των συμβάσεων, το Δημόσιο αποδέχεται ότι θα πληρώνεται τελευταίο, όχι μόνο για τα έσοδα από τα διόδια, αλλά και για κάθε άλλη πληρωμή (λ.χ. απόδοση ΦΠΑ από τα διόδια). «Οποιαδήποτε ποσά πρόκειται να πληρωθούν στο Δημόσιο, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, θα είναι πληρωτέα από τον παραχωρησιούχο μόνο σύμφωνα με τον “καταρράκτη” πληρωμών της δανειακής σύμβασης, ο οποίος θα κατατάσσει πάντοτε τις ληξιπρόθεσμες και απαιτητές πληρωμές από τον παραχωρησιούχο προς τους δανειστές πριν από τις ληξιπρόθεσμες και απαιτητές πληρωμές από τον παραχωρησιούχο προς το Δημόσιο», αναφέρεται.
Επιπλέον, το Δημόσιο αναλαμβάνει και το κυκλοφοριακό ρίσκο, μέσα από έναν «Μηχανισμό Ανακύκλωσης Εσόδων».
- Κύριο στοιχείο του, η δημιουργία από το Δημόσιο ενός τραπεζικού λογαριασμού (περιγράφεται ως λογαριασμός αποθεμάτων) στον οποίον θα κατατίθεται από τους παραχωρησιούχους το μερίδιο του Δημοσίου από τα διόδια.
- Ο παραχωρησιούχους ή/και οι δανειστές θα μπορούν να καταθέσουν «αίτημα υποστήριξης» και να αντλήσουν χρήματα από τον λογαριασμό αυτό, δηλαδή από τα έσοδα του Δημοσίου.
Δύο αλλαγές
Ακόμα δύο ενδιαφέρουσες αλλαγές σε σχέση με το κατασκευαστικό κομμάτι των έργων «κλείδωσαν» τις προηγούμενες ημέρες. Η πρώτη φορά στην Ιόνια Οδό και ειδικότερα το θέμα της Κλόκοβας. Με δεδομένο ότι η υπόθεση συζητήθηκε στο ΣτΕ μόλις τον προηγούμενο μήνα, η σύμβαση θα περιλαμβάνει δύο σενάρια (σήραγγα ή ανοιχτός δρόμος) ώστε το έργο να μην «μπλοκαριστεί». Η δεύτερη αλλαγή αφορά στην Ολυμπία Οδό: ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις με τον κατασκευαστή, τελικά το Δημόσιο συμφώνησε να δοθεί μια μικρή παράταση 6 μηνών (δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2016) για την ολοκλήρωση του κόμβου του Ρίου και κάποιων άλλων έργων, που είναι πολύ σύνθετα και δεν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015.

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η «θεωρία των άκρων» σε σκίτσα…

Αναδημοσίευση από το Αξιοπρέπεια και Αντοχή

01. Ο κηπουρός
02. Ο (κατα)δικαστής
03. Να καταδικάζεις την Αριστερά
04. Αν χτυπήσουν, θα πονέσουν
05. Δεν σέβεται τους εργολάβους

Υπογράφουμε για να μην εκδοθούν από το Ελληνικό κράτος οι αγωνιστές - απεργοί πείνας από την Τουρκία.

1.000 χειρόγραφες υπογραφές μέχρι τώρα!

Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν

Υπογράφουμε για να μην εκδοθούν από το Ελληνικό κράτος οι αγωνιστές - απεργοί πείνας από την Τουρκία. Οι Hasan BIBER 55 ετών, Erdogan CAKIR 48 ετών, Ahmet DUZGUN YUKSEL 51 ετών, και Mehmet YAYLA 33 ετών, απειλούνται με έκδοση στην Τουρκία, στη Γερμανία και στη Γαλλία για την πολιτική και συνδικαλιστική τους δράση. Η έκδοσή τους ισοδυναμεί με θάνατο και πολυετείς καθείρξεις σε καθεστώς απομόνωσης. Να σταματήσουν, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, οι διώξεις αγωνιστών για τα πολιτικά τους φρονήματα. 

Την 50ή μέρα απεργίας πείνας, φρουρούμενοι στο Ασκληπιείο της Βούλας διανύουν οι αγωνιστές από την Τουρκία, Ερντογάν Τζακίρ και Μεχμέτ Γιαϊλά.
Συνολικά, τέσσερις αγωνιστές πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις ελληνικές φυλακές και υπάρχει γι” αυτούς αίτημα για την έκδοσή τους από Γερμανία, Γαλλία, Τουρκία. Το έγκλημά που τους καταλογίζεται από τις χώρες αυτές είναι η πολιτική τους δράση.
Η Επιτροπή Αλληλεγγύης επισημαίνει: «Αν ο AHMET DUSGUN YUKSEL εκδοθεί στην Γερμανία θα φυλακιστεί για 3 χρόνια σε καθεστώς απομόνωσης. Πολύχρονη φυλάκιση περιμένει και τονERDOGAN CAKIR, αν εκδοθεί στη Γαλλία. Η έκδοση στην Τουρκία των HASAN BIBER και MEHMET YAYLA θα σημαίνει για τους δύο αγωνιστές φυλάκιση, βασανιστήρια, εξόντωση«.
Οι 4 φυλακισμένοι αγωνιστές βρίσκονται σε απεργία πείνας αορίστου χρόνου από τις 24 Σεπτέμβρη ενάντια στις άδικες δικαστικές αποφάσεις σε βάρος τους και με αίτημα τη μη έκδοσή τους.

Εξυπηρέτηση συµφερόντων ή ισόρροπη χωρική ανάπτυξη στον τουρισµό;

Αναρτούμε άρθρο της Τόνιας Κατερίνη (μέλος της συσπείρωσης) από το Left.gr. Στις αρχές Σεπτεµβρίου κατατέθηκε στη διαβούλευση το νέο εθνικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισµό.

Σήµερα µε διαδικασίες επείγοντος, για άλλη µια φορά, έρχεται για γνωµοδότηση στο Εθνικό Συµβούλιο Χωροταξίας ώστε να προχωρήσει άµεσα σε διαδικασία ψήφισης. Παρότι το υφιστάµενο σήµερα χωρικό θεσµικό πλαίσιο για τον τουρισµό είναι εξαιρετικά προβληµατικό, το νέο σχέδιο που έρχεται να το αντικαταστήσει δεν απαντά παρά ελάχιστα στα προβλήµατα που έχουν ήδη δηµιουργηθεί, µεθοδολογικά αφίσταται κατά πολύ από µια τεκµηριωµένη πρόταση, και ουσιαστικά έρχεται να εξυπηρετήσει συγκεκριµένα συµφέροντα παρά να αναζητήσει µια ισόρροπη χωρική ανάπτυξη µε προστασία των φυσικών και κοινωνικών πόρων.
Προβλήµατα επί της ουσίας
• Το σχέδιο είναι σαφώς προσανατολισµένο στην αντίληψη ότι ο τουρισµός αποτελεί πρωτεύουσα αναπτυξιακή δραστηριότητα. Ο πρωτογενής τοµέας υποβαθµίζεται καθώς δεν υπάρχουν µέριµνες προστασίας της γεωργικής γης και αντιµετωπίζεται ως παρακολούθηµα του τουρισµού (τοπικά προϊόντα που προβάλλονται κ.λπ.) και ο δευτερογενής τοµέας αντιµετωπίζεται ως υποβάθµιση στην προοπτική της τουριστικής αξιοποίησης. Το σχέδιο δηλώνει ρητά ότι έρχεται να απαντήσει στις ειδικές ανάγκες που θέτει για την οικονοµία η «κρίση» καθώς και την ανάγκη να εναρµονιστεί µε τα προηγούµενα νοµοθετήµατα του υπουργείου Τουρισµού (ν. 4179 κλπ ) στο πνεύµα της διευκόλυνσης και της προσέλκυσης επενδυτών.
• Διαπνέεται από µια αντίληψη που συνεχίζει να δίνει έµφαση στη µεγέθυνση και όχι στην αειφορία, ενώ αντιλαµβάνεται όλο το εγχείρηµα της αναβάθµισης του τουριστικού προϊόντοςς ως ζήτηµα κτισµένου περιβάλλοντος, υποβαθµίζοντας µια σειρά από άλλες παραµέτρους όπως ποιότητες υπηρεσιών, άυλους πόρους κ.λπ. Μια τέτοια αντίληψη κινδυνεύει, όπως ήδη έχει συµβεί σε πολλές χώρες, να οδηγήσει σε µια νέα φούσκα ακινήτων που αυτή τη φορά θα σχετίζεται µε την τουριστική κατοικία και τα οργανωµένα τουριστικά συγκροτήµατα.
• Αντιλαµβάνεται την αναβάθµιση του τουριστικού προϊόντος ως τουρισµό πολυτελείας υποτιµώντας τις εναλλακτικές µορφές τουρισµού και αντικαθιστώντας τες ακόµα και στους ορισµούς µε τις «ειδικές µορφές» (χιονοδροµικά κέντρα, ιαµατικά κέντρα, αθλητικός τουρισµός κ.λπ.). Με δεδοµένη την οικονοµική κρίση, τη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και τη µηδενική µέριµνα για τις εργασιακές σχέσεις στο χώρο του τουρισµού όπου κυριαρχεί η µαύρη εργασία πρόκειται για µια ταϋλανδοποίηση του ελληνικού χώρου. Αντιστρατεύεται έτσι ακόµα και τη βασική αρχή που το ίδιο διακηρύσσει µέσα από την έννοια του «σηµείου αποδεκτής αλλαγής» ότι η τουριστική ανάπτυξη δεν θα πρέπει να αλλοιώνει τα κοινωνικά και πολιτισµικά χαρακτηριστικά του τόπου όπου αναπτύσσεται.
• Εισάγει τη νέα έννοια του Οργανωµένου Υποδοχέα Τουριστικών Δραστηριοτήτων, και επιτρέπει τη δηµιουργία του σχεδόν παντού µε µοναδικό κριτήριο το µέγεθος του διατιθέµενου προς οικοδόµηση οικοπέδου, µε άµεσο κίνδυνο την αλλοίωση του χαρακτήρα αξιόλογων τοπίων. Παράλληλα οδηγεί στην απαξίωση το µεγάλο δυναµικό των µικρών µονάδων που παράγουν θέσεις εργασίας σε όλη την επικράτεια, καθώς η µόνη µέριµνα για την αναβάθµισή τους είναι ασαφείς υποσχέσεις για κίνητρα αναβάθµισης.

Διακήρυξη της συσπείρωσης για τις εκλογές του ΤΕΕ

Σε μορφή pdf Μπορείτε να την κατεβάσετε και από τον παρακάτω σύνδεσμο:
 
https://drive.google.com/file/d/0B2iPq8AkxUHGdFEyNlFha09FQ0U/edit?usp=sharing
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 24/11/2013



ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΑΛΛΟ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ

ΟΣΟΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΜΕΙΟ



ΤΟ ΤΕΕ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ

ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ, ΤΩΝ ΕΠΙΣΦΑΛΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΤΩΝ ΠΕΝΙΧΡΑ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΩΝ

ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ




ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ

ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ



ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

ΓΙΑ Ν’ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΥΣ ΤΗΣ

ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ




Γιατί η μαζική συμμετοχή μας στις εκλογές αποτελεί εφιάλτη

για την πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης του ΤΕΕ

και την μνημονιακή κυβέρνηση


  • γιατί η πλειοψηφία στην διοίκηση του ΤΕΕ κατά τη διάρκεια της θητείας της, που φρόντισε να παρατείνει σκανδαλωδώς, συνεργάστηκε για την εφαρμογή του μνημονίου στους μηχανικούς και την κοινωνία
  • γιατί επέβαλε «το μαύρο» στο δημόσιο λόγο των μηχανικών, στερώντας από όλους τους συναδέλφους και τις παρατάξεις το δικαίωμα της ενημέρωσης και της επικοινωνίας, στοιχειώδη προϋπόθεση για τη μαζική μας δράση, καταργώντας το ενημερωτικό δελτίο και διατυπώνοντας αστείες τεχνικές δικαιολογίες για την αδυναμία ηλεκτρονικής επικοινωνίας
  • γιατί η ανοιχτή συνεργασία της με τις κυβερνήσεις του μνημόνιου δεν μπορεί να κρυφτεί από τις αντιμνημονιακές φραστικές κορώνες,
  • γιατί έπαιξε ενεργό ρόλο αναζητώντας προσόδους από τη μετατροπή των μηχανικών σε φοροεισπάχτορες της τρόικας και από τη διεκπεραίωση αντισυνταγματικών κατασκευασμάτων όπως οι τακτοποιήσεις αυθαιρέτων
  • γιατί πλουτίζει από την ανεργία των μηχανικών αντί να επιμορφώνει αφιλοκερδώς, μέσω του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ
  • γιατί αποδέχτηκε, πάντα με το αζημίωτο, «πιστοποιήσεις» και φραγμούς στο επάγγελμα (ΚΕΝΑΚ, Ελεγκτές δόμησης, Ενεργειακοί Επιθεωρητές κλπ)
  • γιατί άφησε ανενόχλητη την προσπάθεια της κυβέρνησης και της ΕΕ ως προς την λεγόμενη «απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων», δηλαδή την κατάργηση των εγγυημένων αμοιβών και των κατοχυρωμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων
  • γιατί άφησε, μέχρι και την τελευταία στιγμή, τους εκπροσώπους της στο ΕΤΑΑ (Γαμβρίλη, Στασινό, Βασιλείου) να ψηφίζουν υπέρ της εφαρμογής των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών στις 23.08.2012, για να φιλοτιμηθούν όλοι τους να διαφοροποιηθούν μόνο όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με την Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών
  • γιατί εισηγήθηκε την περαιτέρω αιμορραγία του ΤΣΜΕΔΕ προς την Τράπεζα Αττικής, με ακόμα 200 εκατ. €, φροντίζοντας να διασώσει την τράπεζα και όχι τους ασφαλισμένους μηχανικούς που καταστρέφονται
  • γιατί προωθεί τη λογική ενός νέου ΤΕΕ πολλών ταχυτήτων και λιγότερων ισότιμων μελών μέσω της προσωρινή ανάκλησης της ιδιότητας του μέλους, σαν «απάντηση στην αδυναμία αποπληρωμής των ασφαλιστικών οφειλών», αντί να επιδιώξει ελαφρύνσεις, απαλλαγές ή διαγραφή άδικων ασφαλιστικών χρεών
  • γιατί περιορίστηκε σε μια στάση ουδετερότητας μέχρι παρεξηγήσεως απέναντι στα μέλη του, τα οποία ως μέλη των Δ.Σ. των εργοδοτικών ενώσεων κατάργησαν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΜΤ, ΣΤΕΒ και ΣΤΥΕ)


γιατί έκανε τα πάντα για να νιώσουμε αηδιασμένοι, απογοητευμένοι, παραιτημένοι, ώστε να μην συμμετάσχουμε στις εκλογές, για να συμμετάσχουν μόνο οι μηχανισμοί και να συνεχίσουν να συνεργούν στη μνημονιακή καταστροφή





Ποιοι είμαστε εμείς που μπορούμε ψηφίζοντας

να τους στείλουμε στο σπίτι τους