Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Η κυβέρνηση παραδίδει την Ακαδημία Πλάτωνος στην πολυεθνική Artume

Συναγωνιστές εχουμε μια πολύ δυσμενή εξέλιξη για τις περιοχές μας ,αλλα και της Δυτικής Αθήνας,Περιστέρι, Αιγάλεω.Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπο τον Γ Δραγασάκη στις 9 Μαη,αποφάσισε να δώσει το πράσινο φώς για την κατασκευή του Mall της πολυεθνικής ARTUME-BLACKROC,στο χώρο του πρώην εργοστασίου Μουζάκη.
Για όλους εμάς τους κατοίκους που έχουμε αγωνιστεί όλο το προηγούμενο διάστημα ειναι μια πρόκληση, δεν θα τους αφήσουμε να υλοποιήσουν τα σχέδια τους θα τους σταματήσουμε με τους αγώνες μας.
Καλούμε την Κυριακή 14 Μάη στις 12 το μεσημέρι στην οδο Τριπόλεως και Πλάτωνος για μια πρώτη εξόρμηση ενημέρωσης της γειτονιάς με την ανακοίνωση της λαικής συνέλευσης.

Συνέντευξη τύπου από τον "Συντονισμό για την υπεράσπιση των ελευθεριών και των κοινών αγαθών", απέναντι στη βία και την τρομοκρατία που τείνει να επιβληθεί στη Ν. Φιλαδέλφεια

Συνέντευξη τύπου έδωσε ο Συντονισμός για την υπεράσπιση των ελευθεριών και των κοινών αγαθών, μια συλλογική πρωτοβουλία κινημάτων πόλης, σωματείων εργαζομένων, επιστημονικών φορέων και αυτοδιοικητικών σχημάτων απέναντι στη βία και την τρομοκρατία που τείνει να επιβληθεί στη Ν. Φιλαδέλφεια για την ανεξέλεγκτη επιβολή ιδιωτικών συμφερόντων.

Η συνέντευξη δόθηκε σήμερα το μεσημέρι, στο κτίριο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. Μίλησαν εκ μέρους του Συντονισμού ο Πέτρος Ψαρρέας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αττικής, Αντώνης Μαούνης, ο εκπρόσωπος του ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής (Ένωση Μηχανικών της Δημόσιας Διοίκησης), Βασίλης Γκέκας και ο Σταυρος Φωκαεύς, εκπρόσωπος της Λ. Συνέλευσης Φιλαδέλφειας.

Όπως επισημάνθηκε στόχος της πρωτοβουλίας είναι να σπάσει το πέπλο σιωπής που αποκρύπτει τη ζοφερή πραγματικότητα που εγκαθίσταται βαθμηδόν τα τελευταία χρόνια, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ένα καθεστώς πολλαπλής εκτροπής που εάν δεν αντιμετωπιστεί σήμερα συλλογικά, μαζικά και αποφασιστικά, θέτει τις προϋποθέσεις για να μετατραπεί σε υπόδειγμα που θα αναπαράγεται ολοένα και συχνότερα σε ολοένα και περισσότερες περιοχές. Η δράση οργανωμένων ομάδων φανατικών ή και μισθοφόρων με την ανοχή της αστυνομίας και της Κυβέρνησης, είναι το νέο φαινόμενο που προστίθεται στις σκανδαλώδεις νομοθετικές και διοικητικές ρυθμίσεις, την παραχώρηση δημόσιων χώρων και αγαθών και τη δημόσια χρηματοδότηση Ανώνυμων Εταιρειών των μεγαλοεπιχειρηματιών που κατασκευάζουν και διαχειρίζονται αρένες επαγγελματικού ποδοσφαίρου και όχι αθλητικά στάδια.

Οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν ότι δεν θα αφήσουν μόνους τους πολίτες μιας ολόκληρης περιοχής.

Πουλήθηκαν κόκκινα δάνεια στο 8,68%! Πώς «καθάρισε» η Attica Bank

Η "τράπεζα μας", πουλάει τα δάνεια της μόλις στο 8,68% της αξίας τους, σε  funds φυσικά και όχι στους δανειολήπτες...

Η αθέατη πλευρά του deal. Γιατί οι τράπεζες αποφεύγουν τα «κοράκια» των funds και προτιμούν τη συνεργασία με τους οφειλέτες
Πουλήθηκαν κόκκινα δάνεια στο 8,68%! Πώς «καθάρισε» η Attica Bank
Η οικονομική είδηση της ημέρας «θάφτηκε» μέσα σε ποταμούς κειμένων και ανακοινώσεων με τεχνικούς όρους, όπου ελάχιστοι κατάλαβαν τι κρύβεται: Η Attica Bank πούλησε ένα μεγάλο πακέτο κόκκινων δανείων της (806,4 εκ. ευρώ) στο 8,68% του ονομαστικού ποσού! Πήρε δηλαδή μόλις 8,68 ευρώ για κάθε 100 ευρώ ληξιπρόθεσμης απαίτησης. Είναι μια ένδειξη του τι μπορούν να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες από την πώληση δανείων χαμηλής εισπραξιμότητας  στα funds των «κορακιών  με τα ριγέ κοστούμια» - και γιατί προσπαθούν  αγωνιωδώς να βρουν άλλους τρόπους διαχείρισης  των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων τους.
Η Attica Bank  ήταν βέβαια στριμωγμένη και έπρεπε να βρει φρέσκο - μη δανειακό ή καταθετικό – χρήμα 70 εκατ. ευρώ, για να κλείσει μέχρι τον Ιούνιο την κεφαλαιακή τρύπα που εμφανίζει σύμφωνα με τα τελευταία stress test.  Επέλεξε αυτή τη λύση  και για να μην αναγκασθεί να καταφύγει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μέσω της οποίας θα διαφοροποιούνταν η μετοχική της σύνθεση, καθώς ο βασικός της μέτοχος (το ΤΣΜΕΔΕ) μάλλον δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει.
Όμως, και οι  άλλες τράπεζες που  θα ήθελαν να πουλήσουν κόκκινα δάνεια  αυτής της κατηγορίες, έχουν διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν καλύτερο τίμημα.
Τα «θεσμικά κοράκια»
Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, το τίμημα που προσφέρουν τα διεθνή «θεσμικά κοράκια» και τα distress fund είναι της τάξεως του 8%-10%.  Μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν στο πωλούμενο πακέτο περιλαμβάνονται δάνεια που θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα εισπραχθούν, ανεβαίνει στο 12%.
Γι αυτό οι τράπεζες  σκοπεύουν να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα ρυθμίσεων για να καταστούν ενήμερα συνολικά δάνεια 30,8 δισ. ευρώ και υπολογίζουν ότι με ρευστοποιήσεις διασφαλίσεων θα καλύψουν απαιτήσεις 11,5 δισ. ευρώ, ενώ θα πουλήσουν κόκκινα δάνεια μόνον 7,4 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δυόμισυ χρόνια.
Επισημαίνεται πάντως ότι από την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων σε πολύ χαμηλές τιμές (8-12% του ονομαστικού ποσού απαίτησης), οι τράπεζες δεν πρόκειται να εγγράψουν ζημίες, καθώς έχουν ήδη σχηματίσει ανάλογες προβλέψεις επισφαλειών.

Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Διαβάζοντας το νέο μνημόνιο

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ Συμμετοχή στην απεργία 17/5

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
   
 Αθήνα,  9/5/2017
Αρ. Πρωτ.: 7092
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ  ΣΤΗ  ΓΕΝΙΚΗ  ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ  ΣΤΙΣ  17 ΜΑΗ 2017

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχοντας προδώσει ελπίδες και προσδοκίες του Ελληνικού λαού, για απαλλαγή από την βαρβαρότητα των μνημονίων, που συνιστούν υποδούλωση και διάλυση της Πατρίδας μας και εξαθλίωση του λαού, φέρνει για ψήφιση το 4ο μνημόνιο που θα προσθέσει νέα αβάσταχτα βάρη στο σύνολο της Ελληνικής Κοινωνίας.
Αυτή η κυβέρνηση ως " θείο δώρο " για δανειστές, ΕΕ, ΔΝΤ και την ντόπια και ξένη ολιγαρχία του πλούτου, εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια τις επιθυμίες τους και με στόχο την αδηφάγο κερδοφορία τους, ξεπουλάει την χώρα, ιδιωτικοποιεί κάθε κερδοφόρο και κρίσιμο τομέα της, εμπορευματοποιεί τα κοινωνικά αγαθά συντρίβει εργαζόμενους, συνταξιούχους, νέους, ανέργους, το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας. 

Βασικές συνέπειες του 4ου μνημονίου είναι :
Μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, διεύρυνση  της ελαστικής εργασίας και της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, διευκόλυνση των απολύσεων των εργαζομένων, ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ με κύρια αιχμή το ξεπούλημα της ΔΕΗ, συρρίκνωση του δημόσιου και ιδιαίτερα των κοινωνικών του υπηρεσιών, με τη μνημονιακή «αξιολόγηση» δομών, υπηρεσιών και προσωπικού, «άνοιγμα» του «κλειστού» επαγγέλματος του μηχανικού, εκχώρηση των ελεύθερων χώρων και παραπέρα διάλυση εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. 
Μόνο από τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων οι εργαζόμενοι θα χάνουν σε ετήσια βάση έναν μισθό και οι συνταξιούχοι δύο συντάξεις.
Ιδιαίτερα για τον Κλάδο μας εκτός από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και για το σύνολο των αιτημάτων μας όπως περιγράφονται στην πρόσφατη ανακοίνωσή μας (2-5-2017).

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ  ΤΑ  ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ  ΣΤΙΣ  ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ  ΚΑΙ  ΤΗΝ 
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ  ΑΓΑΘΩΝ
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ  ΣΤΗΝ  ΠΑΡΑΠΕΡΑ  ΜΕΙΩΣΗ  ΜΙΣΘΩΝ  ΚΑΙ  ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ 
ΚΑΙ  ΣΤΗΝ  ΔΙΕΥΡΙΝΟΜΕΝΗ  ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ 

Καλούμε όλους τους Μηχανικούς του Δημοσίου να συμβάλλουν  στην επιτυχία αυτής της απεργίας για την ανατροπή αυτών των πολιτικών συγκροτώντας σε κάθε πόλη της χώρας μέτωπο με όλα τα πληττόμενα από τα μνημόνια στρώματα, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, της εργασίας, της ίδιας μας της ζωής και του μέλλοντος που υποθηκεύεται για τη χώρα και τις νεότερες γενιές. 


ΟΛΟΙ  ΣΤΗ  ΓΕΝΙΚΗ  ΑΠΕΡΓΙΑ  ΤΕΤΑΡΤΗ  17 ΜΑΗ  

ΚΑΙ  ΣΤΙΣ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ  ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ






Εξαίρεση από την υποχρέωση χρήσης POS ζητούν οι μηχανικοί - Επιστολή από ΤΕΕ



Την εξαίρεση των μηχανικών από την υποχρεωτική χρήση POS στις συναλλαγές τους κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους ζητά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, που κοινοποιείται στον Αναπληρωτή Υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, στην Υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, στη σχετική επιστολή Στασινού προς Τσακαλώτο, μετά από ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ παραθέτει τους λόγους για τους οποίους το ΥΠΟΙΚ οφείλει να προχωρήσει στην εξαίρεση των μηχανικών από την υποχρεωτική χρήση POS και αποδομείται πλήρως η λογική της επιβολής αυτού του μέτρου. Αναλυτικά, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή:

1. Οι εισπράξεις των αμοιβών των μηχανικών γίνονται σχεδόν αποκλειστικά μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό επαγγελματικό λογαριασμό. Το ΤΕΕ διαθέτει, από το 2007, πληροφοριακό σύστημα υποβολής και υπολογισμού της νόμιμης αμοιβής, το οποίο εκδίδει κωδικούς κατάθεσης των αμοιβών σε επαγγελματικό λογαριασμό και έτσι δεν τίθεται θέμα απόκρυψης φορολογικής ύλης. Επιπλέον, το ύψος των αμοιβών των μηχανικών, λόγω της φύσεως της παρεχόμενης εργασίας, η οποία δεν είναι στιγμιαία και απαιτεί χρόνο ολοκλήρωσης, είναι σχετικά υψηλή ανά συναλλαγή (μέσος όρος 2016 περίπου 600€) και δεν προσφέρεται για είσπραξη μέσω POS. Με δεδομένο ότι οι αμοιβές υπολογίζονται και καταβάλλονται σε επαγγελματικό λογαριασμό, η επιβολή POS δεν συμβάλλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, απλά θα επιβαρύνει τους μηχανικούς και τους πολίτες.

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Aποκατάσταση της δημοκρατίας στον ελληνικό δήμο Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας τώρα!





Σ΄ έναν ελληνικό δήμο της Αττικής, τη Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα, που δημιουργήθηκε κυρίως από πρόσφυγες της Μ. Ασίας το 1922, η δημοκρατία έχει καταλυθεί. Οργανωμένοι, ακραίοι οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ, υπό την σκέπη ενός μεγαλοεπιχειρηματία που προωθεί τα σχέδιά του, ήδη από το 2014, προβαίνουν σε κατά συρροή παράνομες ενέργειες κατά της δημοτικής αρχής και των δημοτών: πολιορκία του δημαρχείου, συνεχείς βανδαλισμοί, διάλυση δημοτικών συμβουλίων, απειλές κατά της ζωής του δημάρχου, ξυλοδαρμοί και τραυματισμοί αιρετών, εργαζομένων, δημοσιογράφων και απλών πολιτών, διαρκής στρατοπέδευση στην πόλη και επιθέσεις σε όποιους τολμούν να δημοσιοποιήσουν μια διαφορετική γνώμη.

Ο στόχος των ακραίων οπαδών είναι η ανέγερση γηπέδου της ΑΕΚ με παράβαση της κείμενης νομοθεσίας και του Συντάγματος. Η αστυνομία καλύπτει αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση την ανέχεται και δεν παρεμβαίνει. Επιπλέον, τόσο η παρούσα όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις υποστηρίζουν τα σχέδια του επιχειρηματία με ειδικές, σκανδαλώδεις νομοθετικές ρυθμίσεις.

Οι υπογράφοντες αιρετοί εκπρόσωποι των δήμων και δημοκρατικοί πολίτες της Ευρώπης, ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές και την ελληνική κυβέρνηση την άμεση αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ν. Φιλαδέλφεια - Ν. Χαλκηδόνα.



In the Greek municipality of Attica named New Philadelpheia - New Chalkedona, that has been created mainly by refugees from Asia Minor in 1922, democracy has broken down. Extreme well organized followers of the AEK football club, under the cover of a rich businessman who promotes his plans, proceed, already from 2014, to illegal acts against the municipal authority, the citizens and everybody who does not agree with them: siege of the town hall, continuous acts of vandalism, breaking down of the town council, beatings and wounds of members of the council, of employees, of journalists and of ordinary people, continuous camp in the city and attacks to everyοne who ventures to express an opposite opinion

The target of all these extremes is the enforcement of the construction of the AEK F.C. football field with the violation of the laws and the Constitution. Police covers this situation, the government tolerates it and doesn’t intervene. Furthermore, the present and previous governments back up the businessman’s plans with special, scandalous legislations

Members of the municipality authorities and democratic citizens all-around Europe ask from the competent authorities and the Greek government to restore democracy in New Philadelpheia - New Chalkedona.

ΣΜΤ: Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 12 Μάη ώρα 19:00


ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στη Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 12 Μάη ώρα 19:00
(οδός Νίκης 4, Σύνταγμα) & στην Απεργία την Τετάρτη 17 Μάη
Δεν υπάρχει τέλος στον κατήφορο…
Σε νέα συμφωνία με πακέτο μέτρων προχωρήσανε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δανειστές στο Χίλτον και μάλιστα την επομένη της εργατικής πρωτομαγιάς. Πρόκειται για νέο μνημόνιο και αφορά την τριετία από το 2018 έως το 2020. Ενδεικτικά, σε αυτό περιλαμβάνονται:
* Η νιοστή μείωση συντάξεων από 1/1/2019, ώστε να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1% του ΑΕΠ το 2019!
* H μείωση του αφορολόγητου κατά περίπου τρεις χιλιάδες ευρώ από 1/1/2020 (ή και νωρίτερα αν δεν πιαστούν οι στόχοι!). Το νέο αφορολόγητο ορίζεται στα 5.861 €, δηλαδή άμεσος φόρος για κάθε εργαζόμενο και συνταξιούχο από πεντακοσάρικο και πάνω!
* Η μείωση των επιδομάτων ανεργίας, τέκνων (!!!), φτώχειας, στήριξης οικογενειών, θέρμανσης.
* Η εργάσιμη Κυριακή στο εμπόριο.
* Η απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων μέσω της κατάργησης του βέτο του Υπουργείου Εργασίας.
* Η απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
* Οι απολύσεις συμβασιούχων του δημοσίου.

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Να ξεσηκωθούμε! Πουλάνε την χώρα: ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ, Αεροδρόμιο Αθηνών, ΟΛΘ, Ελληνικό, ΕΑΒ

Από Iskra -09/05/2017


Γενικός συναγερμός για γενική λαϊκή εξέγερση χρειάζεται να ηχήσει σε όλη την χώρα μπροστά στην ψήφιση του τέταρτου μνημονιακού τέρατος και του ξεπουλήματος των στρατηγικών φιλέτων της χώρας, κίνηση εσχάτης προδοσίας και υποθήκευσης της χώρας

Κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις δεν αφήνουν οι δανειστές, θέτοντας πολύ αυστηρά χρονικά περιθώρια και μία μακροσκελής λίστα προαπαιτούμενων. Η κυβέρνηση ξεκινά έναν «αγώνα δρόμου» για να πετύχει τους στόχους εσόδων –2,2 δισ. ευρώ το 2018- αλλά και ταυτόχρονα να ξεπεράσει τις όποιες εσωκομματικές αντιδράσεις προκύψουν με την πώληση της ΔΕΗ και των άλλων ΔΕΚΟ.

Τελειώνει και η περιπέτεια για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, καθότι το νέο Μνημόνιο προβλέπει ως προαπαιτούμενο το διορισμό της νέας διοίκησης στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η Γενική Συνέλευση του Υπερταμείου να υιοθετήσει τον κανονισμό λειτουργίας που αποτελεί απόφαση υψίστης σημασίας για την αποφυγή πολιτικών παρεμβάσεων.

Θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με το σχέδιο δράσης που έχει συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο του 2015, τον ιδρυτικό νόμο του υπερταμείου και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ για τις κρατικές επιχειρήσεις και του ελληνικού κώδικα για την εταιρική διακυβέρνηση.

Σύμφωνα με έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση δεσμεύεται:

-να παρατείνει για μια τριετία η θητεία του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η θητεία του λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο. Ο ιδρυτικός νόμος (ν. 3896/2011) προέβλεπε εξαετή διάρκεια

Ο Σταθάκης υπογράφει Μνημόνιο Συνεργασίας με την Artume για το εμπορικό κέντρο “Academy Gardens”!

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από κυβερνητική ανακοίνωση. Όχι άλλο "παράλληλο πρόγραμμα" παρακαλώ...
To Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργού Ενέργειας & Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, για τροποποίηση των όρων δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Η νέα ρύθμιση λαμβάνει υπόψη:
– τις δυσμενείς πολεοδομικές συνέπειες από τη μη ρύθμιση του ζητήματος τις οποίες έχει επισημάνει στις αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και την επισήμανση του ΣτΕ ότι η προτεινόμενη ρύθμιση πρέπει να προκύψει από την συνεκτίμηση των πολεοδομικών αναγκών και της ανάγκης για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος.
– τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ επί των προτεινόμενων σχεδίων Π.Δ
– τις εισηγήσεις και γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών του Υπουργείου Ενέργειας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Η ΜΑΚΈΤΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΎ ΚΈΝΤΡΟΥ “ACADEMY GARDENS”.
Η τροποποίηση των όρων δόμησης συνδέεται με την ανάπλαση και αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του Αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να συνταχθεί Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και της «Artume Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης ακινήτου και κινητής περιουσίας (Artume A.E.)». Στο Μνημόνιο Συνεργασίας θα αναφέρονται:
α) οι πρωτοβουλίες και δράσεις του Υπουργείου για την αρμονική ένταξη του έργου Academy Gardens στον αστικό ιστό και για την άμεση δημιουργία και απόδοση στην κοινή χρήση ζώνης πρασίνου και δικτύου πεζοδρόμων, πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και
β) η δέσμευση της Artume Α.Ε. για συμβολή στην υλοποίηση των εν λόγω δράσεων και για ανάληψη πρωτοβουλιών για την αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής και τη διασύνδεσή της με τον αρχαιολογικό χώρο επ’ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών.

ΑΔΕΔΥ: Ανακοίνωση – Κάλεσμα για την 24ωρη πανεργατική απεργία στις 17 Μάη

Συνάδελφοι, -σσες… Η περίοδος που διανύουμε βρίσκει όλους εμάς, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τα ευρύτερα φτωχομεσαία κοινωνικά στρώματα, μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ υλοποιεί με απαράμιλλη προσήλωση και θρησκευτική ευλάβεια το σύνολο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του ευρωπαϊκού και εγχώριου κεφαλαίου.
Τα μέτρα που προωθούνται, στο χώρο του Δημοσίου, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές περί συρρίκνωσης του Δημοσίου, εφαρμόστηκαν απαρέγκλιτα από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις και στοχεύουν σε ένα κράτος που, τυπικά, θα εποπτεύει τις αρμοδιότητες που θα ασκούν ιδιωτικές εταιρείες, ενώ για τις ανάγκες του θα προσλαμβάνει, κυρίως, προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Μάλιστα αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση, με τη συμφωνία που έκλεισε με τους δανειστές, δίνει το τελειωτικό χτύπημα σε όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει. Η νέα συμφωνία, που αποτελεί ουσιαστικά το 4ο μνημόνιο, έρχεται να περικόψει κι άλλο τις συντάξεις, μετατρέποντάς τες σε προνοιακά βοηθήματα, να φοροληστέψει κι άλλο τον ελληνικό λαό, μέσω της μείωσης του αφορολόγητου, να διατηρήσει το πετσοκομμένο νομοθετικό πλαίσιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να ξεπουλήσει δημόσιες επιχειρήσεις, κρίσιμες υπηρεσίες κι οργανισμούς και να περιορίσει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Και όλα αυτά, σε μια περίοδο που η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, η μερική απασχόληση κι η μαύρη κι εκ περιτροπής εργασία έχουν εκτιναχθεί στο ζενίθ, με τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζόμενων στο ναδίρ, ενώ διευρύνονται τα προνόμια κι η φοροασυλία του μεγάλου κεφαλαίου.
Ταυτόχρονα τα λαϊκά στρώματα δέχονται συνολικά μια πρωτοφανή επίθεση από την κυβέρνηση, τους δανειστές (ΕΕ και ΔΝΤ) και τις δυνάμεις του κεφαλαίου, με ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων 3,8 δις ευρώ σε ετήσια βάση. Αυτό περιλαμβάνει, πιο συγκεκριμένα, τη νέα μείωση των κύριων συντάξεων (μέχρι και 330 ευρώ τον μήνα), αλλά και των επικουρικών, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς από 1-1-2019, τη μείωση του αφορολόγητου από 8.600 σε 5.681 ευρώ (που έχει ως συνέπεια την απώλεια ενός μισθού τον χρόνο από κάθε εργαζόμενο), νέες σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, με πρώτο θύμα τη ΔΕΗ και την ακόμα μεγαλύτερη «απελευθέρωση» των ομαδικών απολύσεων και απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Σοκ και δέος με τις εισφορές 1,4 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών





Τουλάχιστον έως 30% θα αυξηθούν μέχρι την 1/1/2019 οι εισφορές 1,4 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών μετά την «κρυφή» συμφωνία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τους δανειστές -που επιβεβαίωσε χθες η υπουργός Ε. Αχτσιόγλου- να μην αφαιρούνται από το εισόδημα οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν το προηγούμενο έτος.

Η αύξηση θα γίνει σε δύο φάσεις καθώς το 2018 θα υπάρξει μία έκπτωση 15%, δηλαδή θα λαμβάνεται υπόψη το 85% του εισοδήματος (μαζί με τις εισφορές που καταβλήθηκαν το προηγούμενο έτος) ενώ από την 1/1/2019 τα ασφάλιστρα θα υπολογίζονται στο 100% του εισοδήματος. Την ανατροπή υποχρεώθηκε να αποδεχθεί η κυβέρνηση καθώς οι δανειστές «πίεζαν» να αυξηθούν τα έσοδα από εισφορές ιδιαίτερα για την ομάδα των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν χαμηλό φορολογητέο εισόδημα έως 7.000 ? 8.000 ευρώ και πληρώνουν πολύ χαμηλά ασφάλιστρα. Η αλλαγή, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα δώσει ένα επιπλέον κίνητρο... απόκρυψης εισοδημάτων.

Οι επιβαρύνσεις

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Ξανά το "άνοιγμα" του επαγγέλματος του μηχανικού στα προαπαιτούμενα του 4ου μνημονίου

Πηγή. Συνεχίζουν τη φιλολογία περί "κλειστού επαγγέλματος" κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ και στο 4o υπό ψήφιση μνημόνιο, προωθώντας της πλήρη απορύθμιση του εντός ασφυκτικών περιθωρίων...Το ΤΕΕ στον κόσμο του φυσικά...


Τα μέτρα που πρέπει να υλοποιήσει και οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Ελλάδα με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, περιγράφονται αναλυτικά στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου με ημερομηνία 2 Μαΐου, ημέρα που ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, που έφερε στη δημοσιότητα η γερμανική Handelsblatt. Ωστόσο αγκύλες και αστερίσκοι στο κείμενο δείχνουν ότι το παιχνίδι ακόμη παίζεται, με την έννοια ότι υπάρχουν αρκετά ασαφή σημεία που μάλλον θα οριστικοποιηθούν με πολιτική συμφωνία.
Σε ότι αφορά τις 140 προαπαιτούμενες δράσεις που καλείται να ολοκληρώσει η Ελλάδα προκειμένου να κλείσει η συμφωνία, η Ναυτεμπορική παρουσιάζει τον πλήρη κατάλογο. Ανάμεσά τους υπάρχουν δράσεις που αφορούν στο επάγγελμα του μηχανικού, στις χρήσεις γης και στα ενεργειακά. Κάποιες από αυτές θα πρέπει να νομοθετηθούν μέσα από το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται ως τα τέλη της εβδομάδας στη Βουλή, άλλες να υλοποιηθούν με υπουργικές αποφάσεις, ενώ υπάρχουν και προαπαιτούμενα που δεν χρήζουν νομοθετικής παρέμβασης. Στον κατάλογο που ακολουθεί οι δράσεις που απαιτούν νόμο φέρουν το σύμβολο (*), ενώ όσες δεν απαιτούν συνοδεύονται από το σύμβολο (-).
Ι. EΠΙΤΕΥΞΗ ΒΙΩΣΙΜΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

Δημοσιονομική πολιτική

1. Υιοθέτηση προϋπολογισμού για το 2017 *

2. Υιοθέτηση παραμετρικών μέτρων για την επίτευξη συμπεφωνημένων δημοσιονομικών στόχων έως το τέλος του 2018, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων μέτρων για την αναθεώρηση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.*

Δημοσιονομικά μέτρα μετά το πρόγραμμα

Όλοι/ες στη Ν. Φιλαδέλφεια τη Δευτέρα 15/5

Την επόμενη Δευτέρα 15 Μάη, διοργανώνεται ανοιχτή συγκέντρωση- συναυλία στην κεντρική πλατεία της Ν.Φιλαδέλφειας.


Η επιτυχία και τη μαζικότητα της συγκέντρωσης αυτής είναι κρίσιμη για όλους: στην Ν.Φιλαδέλφεια δοκιμάζεται εδώ και πολύ καιρό ένα μοντέλο που φαίνεται να παίρνει διαστάσεις σε όλη τη χώρα. Αυτό της απευθείας επιβολής ενός καθεστώτος απαγόρευσης κάθε αντίστασης στα σχέδια του μεγαλοεπιχειρηματικού κεφαλαίου, μέσω της δράσης οργανωμένων "οπαδικών" ομάδων που τρομοκρατούν την περιοχή, προκαλούν καταστροφές σε δημόσιους χώρους, απειλούν και προπηλακίζουν αιρετούς, πολιορκούν το Δημαρχείο κλπ.
Η εκκωφαντική σιωπή της πλειοψηφίας των ΜΜΕ για τα έκτροπα και η συκοφάντηση κάθε αντίθετης άποψης αποτελεί ωμή χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση καλύπτει απροκάλυπτα τη δράση αυτή. Η αστυνομία παρακολουθεί, η Βουλή νομοθετεί κατά παραγγελία, η Περιφέρεια συνεργεί και ετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει τo γήπεδο και να υπογειοποιήσει τους δρόμους μπροστά από αυτό.

Πρόσκληση
Φορείς και συλλογικότητες που συνυπογράφουν κείμενο ενάντια στη βία και την τρομοκρατία που έχει επιβληθεί στη Ν. Φιλαδέλφεια ώστε να κατασταλεί κάθε αντίθετη άποψη με την κατασκευή αρένας ποδοσφαίρου, σας καλούν σε συνέντευξη τύπου, την Πέμπτη 11 Μαΐου στις 12.00, στα γραφεία του ΣΑΔΑΣ (Συλλόγου Αρχιτεκτόνων), βρυσακίου 13, στο Μοναστηράκι δίπλα στη Στοά Αττάλου.
Επισυνάπτουμε το κείμενο στήριξης με τις υπογραφές των φορέων και των συλλογικοτήτων.
Συντονισμός για την υπεράσπιση των ελευθεριών και των κοινών αγαθών

Email επικοινωνίας: freefiladelfeia@gmail.com


Η ΒΙΑ ΚΑΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!
στη Ν. Φιλαδέλφεια - Ν. Χαλκηδόνα

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΝΑΥΛΙΑ
15 Μαΐου 2017, 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Ν. Φιλαδέλφειας (στη λεωφ. Δεκελείας)

«Handelsblatt»: Ιδού το 4ο μνημόνιο – Το τελικό κείμενο (αγγλικά)




Η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» έφερε στο φως της δημοσιότητας το τελικό κείμενο της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών που επετεύχθη στις 2 Μαΐου και ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο. Είναι ένα κείμενο 53 σελίδων και αναφέρεται σε όλες τις δράσεις από την περικοπή των επιδομάτων του 2018 μέχρι τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει μείωση συντάξεων και αφορολόγητου εντός των επόμενων ετών. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως και για 5 χρόνια, δραματικές περικοπές στα επιδόματα, περικοπές στις δημόσιες δαπάνες κατά 189 εκατ. και το 2018, «τσεκούρι» στα επιδόματα ανεργίας που θα μειωθούν μειώνονται κατά 1,5 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα:

Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να ακολουθήσουν όσα έχουν συμφωνήσει από τον Αύγουστο του 2015 και αναφέρει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% για το 2017 και 3,5% για το 2018, ενώ το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% θα διατηρηθεί μέχρι το 2020-2021. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που προβλέπει ότι όλα τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί στο πλαίσιο της πρώτης αναθεώρησης εφαρμόζονται εγκαίρως και έχουν τις αναμενόμενες αποδόσεις, προβλέπεται δημοσιονομικό κενό της τάξης του 0,3% του ΑΕΠ έως το 2018, χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων.Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να ακολουθήσουν όσα έχουν συμφωνήσει από τον Αύγουστο του 2015 και αναφέρει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% για το 2017 και 3,5% για το 2018, ενώ το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% θα διατηρηθεί μέχρι το 2020-2021. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που προβλέπει ότι όλα τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί στο πλαίσιο της πρώτης αναθεώρησης εφαρμόζονται εγκαίρως και έχουν τις αναμενόμενες αποδόσεις, προβλέπεται δημοσιονομικό κενό της τάξης του 0,3% του ΑΕΠ έως το 2018, χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

ΜΕΙΩΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ

Από την προκαταρκτική συμφωνία, προκύπτει ότι η έκπτωση φόρου ή διαφορετικά το έμμεσο αφορολόγητο διαμορφώνεται ως εξής:

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Μια βραδιά στο Κάραβελ

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 1984, ώρα 6.45 μ.μ. Η υποδοχή του Ζαν-Μαρί Λεπέν στο αποκορύφωμά της


Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 1984, ώρα 6.45 μ.μ. Η υποδοχή του Ζαν-Μαρί Λεπέν στο αποκορύφωμά της | Τ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

«Το κράτος Προνοίας είναι το καθαρτήριο πριν να περάσουμε στο κράτος της κολάσεως, του κομμουνισμού»
Ζαν-Μαρί Λεπέν (χαιρετισμός στην Α' Πανελλήνια Συνδιάσκεψη της ΕΠΕΝ, Σπόρτιγκ 5/12/1984)
Καθώς οι Γάλλοι ετοιμάζονται να προσέλθουν στις κάλπες για να επιλέξουν πρόεδρο ανάμεσα σ’ έναν απελπιστικά νεοφιλελεύθερο εκφραστή της «γερμανικής Ευρώπης» και την επικεφαλής της ρατσιστικής Ακροδεξιάς, η στήλη ταξιδεύει σήμερα 33 χρόνια πίσω - όταν το όνομα Λεπέν έγινε για πρώτη φορά πρωτοσέλιδο στον ελληνικό Τύπο.
Βρισκόμαστε στο 1984. Χρονιά που για προφανείς λόγους είχε αναγορευθεί σε «έτος Οργουελ» αλλά, με την ύστερη γνώση που προσφέρει η χρονική απόσταση, θα μπορούσαμε επίσης άνετα να την αποκαλέσουμε «έτος Λεπέν»: η απρόσμενη επιτυχία του γαλλικού Εθνικού Μετώπου στις ευρωεκλογές της 17/6/1984, όταν απέσπασε το 11% των ψήφων (έναντι 0,2% στις βουλευτικές του 1981), σηματοδότησε ουσιαστικά την έξοδο της ευρωπαïκής Ακροδεξιάς από το μεταπολεμικό περιθώριο και την έναρξη του σταδιακού μετασχηματισμού της σε υπολογίσιμη πολιτική δύναμη.
Στη χώρα μας, που διήνυε τότε τον τέταρτο χρόνο ΠΑΣΟΚικής «Αλλαγής», το 1984 έκλεισε με την επεισοδιακή πρώτη επίσκεψη του Ζαν-Μαρί Λεπέν στην Αθήνα και την πρωτοφανή (για τα δεδομένα της εποχής) αστυνομική καταστολή των αντιφασιστικών αντιδράσεων.
Ταυτόχρονα, όμως, υπήρξε η χρονιά κατά την οποία συζητήθηκαν για πρώτη φορά δημόσια μια σειρά από εκφάνσεις του εγχώριου ρατσισμού:

 Τον Μάιο αποκαλύφθηκε το ρατσιστικό έγκλημα σε βάρος 11 Αφρικανών «λαθρεπιβατών» (και επίδοξων «λαθρομεταναστών») που ο Ελληνας πλοίαρχος και το μισό πλήρωμα ενός ελληνικού πλοίου είχαν «ξεφορτωθεί» στις 28/3/1984, πετώντας τους σε μια θάλασσα γεμάτη καρχαρίες. Ακολούθησε η αποκάλυψη ακόμη δύο πανομοιότυπων εγκλημάτων, επιβεβαιώνοντας την υποψία πως αυτού του είδους οι πρακτικές δεν ήταν καθόλου άγνωστες στην ένδοξη εμπορική ναυτιλία μας.

Ποιος καθορίζει την πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΟΙΟΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ;
Λίγες μόλις μέρες μετά την «Αναπομπή και Επανεξέταση», από την αρμόδια για το θέμα υπουργό κα Λυδία Κορνιόδου, της απόφασης για τα νεώτερα διατηρητέα μνημεία στο Ελληνικό, πληροφορηθήκαμε έκπληκτοι την ανάκληση της σχετικής απόφασης.
Ήδη η Καθημερινή και ο ΣΚΑΪ, που έχουν αναλάβει εργολαβικά  την υποστήριξη των συμφερόντων του «επενδυτή» υπεράνω Συντάγματος και νόμων, είχαν εξαπολύσει μύδρους κατά της απόφασης. Ανάλογη, εξ’ όσων μπορούμε να αντιληφθούμε, υπήρξε η αντίδραση του ΤΑΙΠΕΔ, της Ελληνικόν ΑΕ και των εντεταλμένων κυβερνητικών παραγόντων που χειρίζονται την υπόθεση. 
Έτσι, κατόπιν συντονισμένων και ασυντόνιστων διακομματικών ενεργειών, η απόφαση ανακλήθηκε, η υπουργός εξετέθη και οι πολίτες αντιλήφθηκαν για πολλοστή φορά ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο. Στο μεταξύ η Ελλάδα ταξιδεύει μέσα στη νέα μνημονιακή καταιγίδα, οι άνθρωποι αφανίζονται και η δημοκρατία έχει υποκατασταθεί από την ολιγαρχία του ευρωπαϊκού και εγχώριου πλούτου.

Πληροφορίες :

Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού,
Ελένη Πορτάλιου 2107512560, portel@central.ntua.gr 
ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Τμήμα Αττικής,  Αντώνης Μαούνης, 6945431603, amaounis@otenet.gr

Χρέη στα Ταμεία: Έστειλαν 269.913 ραβασάκια και απειλούν με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών


Ειδοποιητήρια-φωτιά για ρύθμιση χρεών ή αλλιώς… έρχονται κατασχέσεις, πήραν 269.913 οφειλέτες που χρωστούν λιγότερα και από 5.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Είναι η πρώτη «φουρνιά» των ειδοποιητηρίων που έστειλε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) σε όσους χρωστούν μικροποσά, καθώς πλέον από την 1/1/2017 όποιος χρωστούσε στο παρελθόν στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ, στον ΟΓΑ, στο ΕΤΑΑ και άλλους φορείς, θα τα χρωστά πλέον στο ΚΕΑΟ που μαζεύει όλα τα ανείσπρακτα χρέη όλων των Ταμείων και όλων των οφειλετών.

Το ποσό των χρεών που θα πρέπει να κυνηγήσει το ΚΕΑΟ είναι 22,49 δισ. ευρώ, που το χρωστούν 619.768 οφειλέτες, εκ των οποίων το 80% χρωστά ως 15.000 ευρώ.

Μαστίγιο…

Αυτά ήταν αφανή χρέη, στα συρτάρια των Ταμείων, και τώρα όχι μόνον βγαίνουν στην επιφάνεια, αλλά η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας το ΚΕΑΟ, εφαρμόζει πολιτική μαστίγιου και καρότου, καθώς

  • Από τη μια λέει ότι δεν θα κάνει κατασχέσεις λογαριασμών σε όσους χρωστούν ως 5.000 ευρώ (σχετικές δηλώσεις, υπουργού Εργασίας, Εύη Αχτσιόγλου, και υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου τέλη του 2016).
  • Από την άλλη, το ΚΕΑΟ λέει στην επίσημη έκθεσή του που δημοσιοποίησε χθες, ότι από τα χρέη 335.000 οφειλετών που του μεταβίβασαν τα Ταμεία, το πρώτο τρίμηνο του 2017, έστειλε σε 269.913 από αυτούς τη δεύτερη και πιο αυστηρή προειδοποίηση ότι αν δεν κάνουν ρύθμιση, θα έρθουν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή με κατασχέσεις λογαριασμών. Οι οφειλέτες αυτοί χρωστούν λιγότερα από 5.000 ευρώ στα Ταμεία.
Με καπέλο 8%

Η τακτική της κυβέρνησης έχει όμως και στοιχεία εμπαιγμού, αν όχι και εξαπάτησης, γατί στα ειδοποιητήρια που στέλνονται, οι οφειλές δεν είναι παγωμένες ως το τέλος του 2016, όπως υποσχόταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, αλλά αντίθετα τα χρέη και άνω και κάτω των 5.000 ευρώ τοκίζονται κανονικότατα με πρόστιμο 8% το μήνα και για το 2017!
Οφειλέτης που χρωστούσε στο τέλος του 2016 στο ΙΚΑ 3.750 ευρώ από το κεφάλαιο και 1.250 ευρώ από παλιές προσαυξήσεις, δηλαδή 5.000 ευρώ συνολικά, σήμερα βρίσκεται να χρωστά 5.125 ευρώ και στο τέλος του 2017 θα βρεθεί να χρωστά 5.300. Το χρέος του δεν πάγωσε, όπως του έταξε ο κ. Τσίπρας, αλλά αντίθετα αβγατίζει κάθε μήνα.
Οφειλέτης με χρέος 21.100 ευρώ στο τέλος του 2016, έχει «μαζέψει» στο πρώτο πεντάμηνο του 2017 άλλα 528 ευρώ, από πρόστιμα που υποτίθεται θα πάγωνε η κυβέρνηση. Οφειλέτης με χρέη 34.900 ευρώ στο τέλος του 2016, έχει φτάσει να χρωστά 35.772 ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του 2017, με «τόκο-πρόστιμα» 873 ευρώ. Αυτά είναι που θα έμεναν παγωμένα, αλλά επειδή καμία τέτοια διάταξη δεν πέρασε από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα Ταμεία συνεχίζουν να χρεώνουν τα πρόστιμα χωρίς καμία αλλαγή.

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Μεγάλη ανατροπή στις εισφορές του ΕΦΚΑ φέρνει κρυφή συμφωνία με τους δανειστές

Όπως φαίνετια και πό το σημείο 38, προβλέπεται η αλλαγή της βάσης υπολογισμού, από 1/1/2018 και να μην αφαιρούνται οι εισφορες πριν τον υπολογισμό, με μια έκπτωση 15% για το 2018. 



Εμμεση αύξηση ασφαλίστρων για τους ελευθερους επαγγελματίες φέρνει σε δυο φασεις, μερικώς από το 2018 και πληρως το 2019, η "κρυφή" συμφωνία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τους δανειστές να μην αφαιρούνται από το εισοδημα οι ασφαλιστικες εισφορές που καταβλήθηκαν το προηγούμενο έτος.

Στελέχη του υπουργείου επιβεβαιώνουν ότι η αλλαγή της βάσης υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί να ψηφιστούν. Για να αποφευχθεί μάλιστα η απότομη επιβάρυνση που θα προκύψει, προβλέπεται το 2018 να λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή των ασφαλίστρων στον ΕΦΚΑ το 85% του φορολογητέου εισοδήματος μαζί με τις αναλογούσες εισφορές (θα γίνεται έκπτωση 15%).

Και από το 2019 να ισχύσει το νέο μέτρο πλήρως για το 100% του εισοδήματος συμπεριλαμβανομένων των εισφορών. Την είδηση ότι επίκειται αλλαγή στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών έδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος μίλησε για μια μεταβατική λύση ενώ η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο αποσιώπησαν το θέμα.

Στελέχη του υπουργείου σημειώνουν ότι για τον υπολογισμό της σύνταξης πχ των μισθωτών λαμβάνονται υπόψη οι ακαθάριστες αποδοχές, δηλαδή δεν αφαιρούνται οι εισφορες. Και πως το ίδιο θα πρέπει να γίνεται και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μένει, πάντως, να διευκρινιστεί αν οι εισφορές θα ...φορολογούνται και από πάνω.

«Αττική σε Κρίση»: Συνέδριο του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ, 20-21-22 Οκτωβρίου 2017, Κτίριο Αβέρωφ, Ε.Μ.Πολυτεχνείο

«Αττική σε Κρίση»: Συνέδριο του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ, 20-21-22 Οκτωβρίου 2017, Κτίριο Αβέρωφ, Ε.Μ.Πολυτεχνείο























Συνέδριο Τμήματος Αττικής Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ)


Μητροπολιτική Περιοχή της Αττικής: Όψεις της Κρίσης στην Πόλη και την Κατοικία και οι Αρχιτέκτονες. Μεταλλαγές στις Διαδικασίες Χωρικής Παραγωγής και Σχεδιασμού


20-22 Οκτωβρίου 2017, Κτίριο Αβέρωφ, Ε.Μ.Πολυτεχνείο, Πατησίων 42, Αθήνα

Η σύνθεση της επιστημονικής και της οργανωτικής επιτροπής.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Όσες και όσοι ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν στο Συνέδριο ανακοίνωσή τους σχετική με τον τίτλο του, καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι και την 31 Μαΐου 2017 προς την ηλεκτρονική διεύθυνση της γραμματείας του ΣΑΔΑΣ Τμήματος Αττικής (tmattikissp@gmail.com ή tmattikissp@tee.gr). Λεπτομέρειες εδώ



Συνδεθείτε με την ιστοσελίδα του Συνεδρίου (https://atticaincrisis.com/) προκειμένου να ενημερώνεστε για την προετοιμασία να συμμετέχετε στην εξέλιξη και να παρακολουθήσετε τη διεξαγωγή του Συνεδρίου και των παράλληλων εκδηλώσεων.


Η απόφαση της προκήρυξης του Συνεδρίου





ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ


ΤΙΤΛΟΣ, ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ



Διανύουμε τον 8ο χρόνο κρίσης και ενώ ο κυρίαρχος λόγος αφορά κυρίως την οικονομική πλευρά της, μέσα από τη δημόσια συζήτηση δεν προβάλλεται επαρκώς: