Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

«Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς»

THE MAN WHO WOULD BE KING1

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΦΟΥΣ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ KΕΝΤΡΟ-ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Από τις Θέσεις



1. Βοναπαρτική ηγεσία



Ζούμε την ολοκλήρωση της καταστατικής μετάλλαξης αυτού που κάποτε φιλοδοξούσε να εγγραφεί στον πολιτικό τόπο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, με την εγκαθίδρυση του μνημονιακού πολιτικού πλαισίου ως περίπου μόνιμου και αδιαμφισβήτητου «υπερταξικού» εργαλείου άσκησης πολιτικής. Ενός πλαισίου το οποίο είναι μεν «αντιλαϊκό» στην «καθ’ υπερβολή» εφαρμογή του, αλλά που με κατάλληλο χειρισμό από μέρους της κρατικής διαχείρισης μπορεί να περιοριστεί σε «αναγκαίο κακό», τις διαστροφές του οποίου μπορεί να μετριάσει ή να αντιστρέψει η φιλολαϊκή κρατική διαχείριση.

Ευτυχώς λοιπόν, στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση δεν επικράτησε η «υποχείρια του κεφαλαίου» Νέα Δημοκρατία και τα παρακλάδια της. Και τώρα η σθεναρή διαπραγματευτική τακτική της Αριστεράς κατορθώνει να ανακόψει την κεφαλαιακή επίθεση του μνημονίου «μετριάζοντας» τις επιπτώσεις του. Προωθεί το «παράλληλο πρόγραμμα», που αν και κάπως «θολό» εντούτοις είναι διαρκώς παρόν στην κυβερνητική προπαγάνδα, έστω και δια της συνεχούς αναβολής και συρρίκνωσής του.

Οι «λεπτοί χειρισμοί» που απαιτούνται για τον περιορισμό των «κοινωνικά άδικων» επιπτώσεων του Μνημονίου, αναδεικνύουν με σαφήνεια και επιτακτικότητα το ρόλο Α. Τσίπρα ως θεματοφύλακα της αριστεροσύνης μιας κυβέρνησης που «κλήθηκε» να υπερασπίσει τα «λαϊκά συμφέροντα» σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και είναι «αποφασισμένη να μην λιποτακτήσει». Αυτός ο περίπου επαναστατικός ρόλος του leader maximo που αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός αναδεικνύει για μια ακόμη φορά τη σημασία των κρατικών μηχανισμών στην υλοποίηση του «στρατηγικού στόχου» της Αριστεράς, που έστω και με μνημονιακό μανδύα, συνδυασμένος με τακτικές υποχωρήσεις, παραμένει ο «σοσιαλισμός».

Με την παρουσία του ηγεμόνα Βοναπάρτη Α. Τσίπρα ως πρωθυπουργού, η Αριστερά «δίνει μάχες» υιοθετώντας όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια με διαδικασίες που τίποτε δεν έχουν να ζηλέψουν από τους αναγκαστικούς νόμους έκτακτων καθεστώτων, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο τον προσχηματικό χαρακτήρα της αντιπροσώπευσης ως ιδεολογικού κρατικού μηχανισμού που σε τελική ανάλυση αναστέλλεται όποτε οι «συνθήκες» το απαιτούν, ένα είδος καθεστώτος έκτακτης ανάγκης μέσα στη «δημοκρατική ομαλότητα».

Και είναι εξαιρετικά διδακτικό το γεγονός ότι ο αριστερός βοναπαρτισμός της εξουσίας έχει επιλεκτικό πρόσημο: Για την ψήφιση μνημονιακών θεσμικών συνταγών παρατάσσει τα «αριστερά στρατιωτάκια» σε συντεταγμένη κοινοβουλευτική φάλαγγα, ενώ για τα έστω και υποτυπώδη «παράλληλα» μέτρα που απλά και μόνο επιδιώκουν την αποτροπή κοινωνικής έκρηξης των εξαθλιωμένων «από κάτω» κοινωνικών στρωμάτων, δίνεται χρόνος «διαλόγου» και «διαβούλευσης» προκειμένου να πειστούν οι δανειστές ότι δεν «κινδυνεύουν» οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας από αυτά τα ψίχουλα «κοινωνικής ελεημοσύνης».

Έτσι λοιπόν επαληθεύεται η προεκλογική ρήση ότι η Αριστερά «έφυγε για λίγο από το Μαξίμου για να επιστρέψει για τα καλά», με την εγγύηση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, «κυρίαρχου» των κρατικών μηχανισμών. Ενός πρωθυπουργού που αποδεικνύεται μέχρι στιγμής πολύ «αποτελεσματικότερος» από τους προκατόχους του στη θεσμική κατοχύρωση της βίας του κοινωνικού ανταγωνισμού. Ενός σύγχρονου Βοναπάρτη που με μνημονιακό μανδύα επιβάλλει «κοινωνική σιγή» τιθασεύοντας την κοινωνική «βουλιμία» των «από πάνω» αλλά και τις κοινωνικές «ακρότητες» των «από κάτω».



2. Στιγμιαίο Μνημόνιο


Πώς είναι όμως δυνατό να επιβληθεί «κοινωνική ειρήνη» σε ένα καθημαγμένο τοπίο «κοινωνικού Αρμαγεδδώνα»; Ποιο είναι εκείνο το ιδεολογικό προπέτασμα που αξιοποιείται σε αυτή την απίστευτη μετάλλαξη από την απόπειρα ριζοσπαστικής αριστερής κριτικής στην προηγηθείσα μνημονιακή διαχείριση, σε μια πλήρη αποδοχή των επιταγών των Μνημονίων; Τι συνέτεινε στην αποδοχή και εφαρμογή ενός καθεστώτος έκτακτης ανάγκης χωρίς το παραμικρό πρόσχημα, έστω και αυτού που είχε προεκλογικά διακηρυχθεί ως «πολιτικός και κοινωνικός εκβιασμός» από μέρους των δανειστών; Με ποιο ιδεολογικό προπέτασμα επιχειρείται η αποκαθήλωση όλων των κοινωνικών συντεταγμένων που έστω και εξ αντανακλάσεως σηματοδοτούσαν την ύπαρξη και λειτουργία ενός ακρωτηριασμένου κράτους πρόνοιας στην Ελλάδα;

Νέο Ασφαλιστικό: Οι 10 βόμβες σε συντάξεις, όρια ηλικίας και εφάπαξ

Νέο Ασφαλιστικό: Οι 10 βόμβες σε συντάξεις, όρια ηλικίας και εφάπαξ
Καταιγισμό μέτρων και σαρωτικών αλλαγών στις συντάξεις, στις εισφορές και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης φέρνει η μεταρρύθμιση-σταθμός στο Ασφαλιστικό το 2016.
Ο νέος νόμος ανατρέπει όλα ή σχεδόν όλα από όσα ισχύουν στο ασφαλιστικό σύστημα το οποίο στην ουσία θα χτιστεί από την αρχή με προοπτική βιωσιμότητας για μία 50ετία. 
Τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο Ασφαλιστικό δεν θα εξαντληθούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου που, εκτός απροόπτου, έρχεται μέσα στον Ιανουάριο, αλλά θα έχει ειδικές ρήτρες, που θα μεταβάλουν το ύψος των συντάξεων αυτόματα και χωρίς να απαιτούνται κάθε φορά νέες νομοθετικές ρυθμίσεις!
Η πρώτη και πιο ισχυρή δόση από το σοκ των αλλαγών θα περιλαμβάνει συνοπτικά 10 μέτρα που θα εφαρμοστούν μέσα στο 2016, τα οποία παρουσιάζει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» του «Ελεύθερου Τύπου» με όλες τις πληροφορίες της τελευταίας στιγμής.

Τα 10 μέτρα περιλαμβάνουν:
1. Μειώσεις στις κύριες συντάξεις, τόσο στις νέες για τις οποίες θα εφαρμοστεί νέος τρόπος υπολογισμού που οδηγεί σε μικρότερες αποδοχές, όσο και στις ήδη καταβαλλόμενες, οι οποίες θα επανυπολογιστούν με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης. 
2. Κατάργηση όλων των κατώτατων συντάξεων για όσους αποχωρούν από 1/7/2015 και μετά. Μπορεί να μοιάζει ακραίο αλλά τα νέα ποσά για τις κατώτατες κύριες συντάξεις θα ξεκινούν από τα 170 ευρώ.
3. Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Το ψαλίδι θα ξεκινά από 8% και θα φτάνει το 15% ή και το 30%. 
4. Περικοπές ως 40% στα μερίσματα του Δημοσίου. 
5. Αυξήσεις σε τρεις δόσεις στις εισφορές των αγροτών που θα πάνε από το 7% στο 20% του ποσού της ασφαλιστικής τους κατηγορίας.
6. Μείωση κατά 10% ως 15% στο νέο εφάπαξ.
7. Χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ με αποτέλεσμα να το χάνουν 70.000 δικαιούχοι.
8. Ανατροπή στις πρόωρες συντάξεις με κρυφές αυξήσεις στα όρια ηλικίας και μείωση σύνταξης πάνω και από 40% για το Δημόσιο.

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Υγιεινός περίπατος ή λίγη ακόμη κόλαση;


Τα μυστήρια της πρώτης αξιολόγησης και η λογιστική της απομάκρυνσης του ΔΝΤ – Ιδιωτικοποιήσεις και κόκκινα δάνεια σαρώνουν την παραγωγική βάση της χώρας


Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου από το Δρόμο

Τελικώς, επικράτησε το πνεύμα των Χριστουγέννων. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης αποδέσμευσε τη δανειακή δόση του 1 δισ., χωρίς αστερίσκους αυτή τη φορά. Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλιγκ, φρόντισε να υπενθυμίσει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά και αφορούν πρωτίστως την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, από την οποία εξαρτάται απολύτως και οποιαδήποτε συζήτηση περί ελάφρυνσης του χρέους.

Καθίσταται, λοιπόν, και πάλι αμφίβολο αν το Παράλληλο Πρόγραμμα θα βγει, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, από την κατάψυξη στις αρχές Ιανουαρίου, παραμονές της έναρξης της αξιολόγησης και της τελικής συζήτησης του σχεδίου για το Ασφαλιστικό. Στις 11 νομοθετικές δράσεις που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός για τις αρχές του 2016 στη τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2015 απουσίασε χαρακτηριστικά ευθεία αναφορά στο περίφημο Παράλληλο Πρόγραμμα. Αντ’ αυτού, υπήρξε η θορυβώδης αναφορά στα νέα στοιχεία χιλιάδων ύποπτων συναλλαγών της λίστας Λαγκάρντ που διαβιβάστηκαν στις εισαγγελικές Αρχές.

Εξομάλυνση;

Η εντύπωση που δημιουργεί η συμπεριφορά του κουαρτέτου είναι ότι η σχέση με την κυβέρνηση έχει εξομαλυνθεί. Η συμπεριφορά αυτή υπονοεί ότι η πρώτη αξιολόγηση μπορεί και να εξελιχθεί σε υγιεινό περίπατο. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Πρώτον, διότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι δανειστές θα αποδεχθούν τις απελπιστικά αποχρωματισμένες «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό, το οποίο μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εμπλοκής, μια και είναι αδύνατο και να υπηρετηθεί ο στόχος περικοπής της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ και να μείνουν ανέπαφες οι συντάξεις. Δεύτερον, διότι παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις, οι δανειστές είναι βέβαιο ότι θα επαναφέρουν, κυρίως μέσω του Μεσοπρόθεσμου 2016-2018, τις πιέσεις για πρόσθετα μέτρα και δημοσιονομικές προβλέψεις ύψους από μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια μέχρι μερικά δισ. Οι δανειστές έχουν εγγράψει τη δυσπιστία τους για τον νέο Προϋπολογισμό και για τη δημοσιονομική απόδοση πολλών από τα μέτρα που έχουν «εγκρίνει». Ως εκ τούτου, τίποτα δεν αποκλείει αντί υγιεινού περιπάτου να έχουμε μια μακρόσυρτη και αδιέξοδη πρώτη αξιολόγηση. Οι δανειστές το έχουν ξανακάνει με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τίποτα δεν τους εμποδίζει να το επαναλάβουν.

Ο λογαριασμός του δανείου

Καζαμίας 2016

Ηλίας Μυλωνάς* από εδώ


Μια χιουμοριστική ματιά στα μελλούμενα.

ΙΑ­ΝΟΥΑ­ΡΙΟΣ:

-Παρά τους πολ­λούς πρό­σθε­τους φό­ρους του 2015, οι στό­χοι που έθε­σαν στην κυ­βέρ­νη­ση οι δα­νει­στές για τα προ­α­παι­τού­με­να δεν επε­τεύ­χθη­σαν από­λυ­τα. Έτσι, εξαγ­γέλ­λο­νται νέα φο­ρο­μπη­χτι­κά μέτρα, μετά τη μεί­ω­ση των επι­κου­ρι­κών συ­ντά­ξε­ων και την αύ­ξη­ση των ερ­γα­τι­κών ει­σφο­ρών.

Μπαί­νει ει­δι­κό τέλος στους γά­μους και τα βα­φτί­σια ενώ φο­ρο­λο­γού­νται επι­πλέ­ον όσοι δια­θέ­τουν δεύ­τε­ρο WC στην κα­τοι­κία τους, φω­τι­στι­κά swarovski, κα­τοι­κί­δια πα­ντός εί­δους και εξω­τι­κά πτηνά.

-Ο υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών Ευ­κλεί­δης Τσα­κα­λώ­τος δη­λώ­νει: « Ο πόνος μας είναι βαρύς και η στε­να­χώ­ρια μας παίρ­νει ανε­ξέ­λεγ­κτες δια­στά­σεις γιατί εί­μα­στε ανα­γκα­σμέ­νοι να εφαρ­μό­σου­με τα συ­γκε­κρι­μέ­να μέτρα, όμως επι­μέ­νω ότι κα­νέ­νας δεν έχει δι­καί­ω­μα να ταυ­τί­ζει αυτή την αρι­στε­ρή κυ­βέρ­νη­ση με όλες τις προη­γού­με­νες».

-Κατά τον επί­ση­μο εορ­τα­σμό των Θε­ο­φα­νί­ων στο λι­μά­νι του Πει­ραιά, τον πρω­θυ­πουρ­γό συ­νο­δεύ­ει η σύ­ζυ­γος του Πε­ρι­στέ­ρα, δί­νο­ντας ένα συμ­βο­λι­κό τόνο στην τε­λε­τή.

ΦΕ­ΒΡΟΥΑ­ΡΙΟΣ:

-Τσου­χτε­ρό κρύο και έκτα­κτα μέτρα ανα­κοι­νώ­νο­νται εξ’ αι­τί­ας της αλό­γι­στης χρή­σης ξυ­λό­σο­μπων, μα­γκα­λιών και τζα­κιών κάθε εί­δους, τα οποία δη­μιουρ­γούν νέφος αι­θα­λο­μί­χλης. Κα­θιε­ρώ­νο­νται τα μο­νά-ζυ­γά και στη θέρ­μαν­ση. Τις μισές μέρες θα καίνε τα σπί­τια που έχουν μονό αριθ­μό διεύ­θυν­σης και τις υπό­λοι­πες όσα έχουν ζυγό. Τα σαβ­βα­το­κύ­ρια­κα δεν θα καίει κα­νέ­να.

-Ξε­κι­νά­ει η κα­τα­σκευή του γη­πέ­δου της ΑΕΚ. Στα επί­ση­μα εγκαί­νια του έργου, την κυ­βέρ­νη­ση εκ­προ­σω­πούν ο Αλέ­κος Φλα­μπου­ρά­ρης και η Ρένα Δού­ρου, που ανταλ­λάσ­σουν θερ­μούς ασπα­σμούς με τον πρό­ε­δρο του συλ­λό­γου Μι­χά­λη Με­λισ­σα­νί­δη.

Το γή­πε­δο θα είναι χω­ρη­τι­κό­τη­τας 55.000 θε­α­τών, θα δια­θέ­τει εμπο­ρι­κά κα­τα­στή­μα­τα, εστια­τό­ρια, κα­φε­τέ­ριες, μπό­ου­λινγκ, αμ­φι­θέ­α­τρο, κι­νη­μα­το­γρα­φι­κές αί­θου­σες, αί­θου­σα μπίν­γκο, παι­δό­το­πους, κέ­ντρο υγεί­ας, ένα πα­ρεκ­κλή­σι της Αγια-Σο­φιάς καθώς και άνετο παρ­κινγκ που θα βρί­σκε­ται στο χώρο του ση­με­ρι­νού Άλ­σους Ν. Φλα­δέλ­φειας, το οποίο σχε­διά­ζε­ται να με­τα­φερ­θεί σε πα­ρα­πλή­σιο χώρο.

-Ο νε­ο­ε­κλε­γείς πρό­ε­δρος της Ν.Δ. Ευάγ­γε­λος Μεϊ­μα­ρά­κης, κάνει βα­ρυ­σή­μα­ντη δή­λω­ση για την πο­ρεία της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας: «Ε ντε λα μα­γκέν ντε Βο­τα­νίκ και η Αγ­γέ­λω φα­λι­μέ­ντο».

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Αποπλάνηση ενηλίκου...

Γεγονός το οποίο συνέβη το έτος 2015 και πέρασε σχεδόν απαρατήρητο...
Πατρότητα έργου, άγνωστης προέλευσης.
Ήταν ένα μικρό καράβι…
…Ήταν ένα μικρο καράβι…Η Ελλάδα…

…που ήταν α-α-αταξίδευτο….
Οε-οε -οε-οε….
Κι’ έκανε ένα μακρύ ταξίδι…
…. Κι’ έκανε ένα μακρύ ταξίδι…
…στην Ευρωπαϊκή Ένωση…
…και στην Ευρωζώνη…

Προχωράει το τουριστικό θέρετρο Kilada Hills


Μετά την Ίο και η Αργολίδα... γιορτινή επέλαση αδειοδοτήσεων σε φαραωνικές τουριστικές επενδύσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (σε συνέχεια των προηγούμενων). Βλέπε σχετικά και εδώ


Του Δημήτρη Δελεβέγκου από εδώΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΕΣΧΑΔΑ (10 MB)

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται το τουριστικό θέρετρο Kilada Hills του οποίου το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΔΑ) δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδος της Κυβέρνησης.

Τον περασμένο Ιούνιο το Ε' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε εγκρίνει το ειδικό χωροταξικό σχεδίου (ΕΣΧΑΣΕ), αναφέροντας ότι η έκταση βρίσκεται εκτός των ορίων τού από το 1980 κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου του σπηλαίου Φράγχθι.

Το συγκρότημα θα αναπτύξει η εταιρεία Mind Compass Overseas Ltd. σε έκταση 2.100 στρεμμάτων που είναι θυγατρική της Dolphin Capital Investors, με την επένδυση να είναι ενταγμένη στο νόμο για την επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων.

Θα υλοποιηθεί:

-υπερπολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα Chedi 300 κλινών επιφάνειας 29.150 τ.μ.
-γήπεδο γκολφ επιφάνειας 768 στρεμμάτων
-320 επαύλεις, 100 βίλες και 28 κατοικίες

Συνολικά η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση στο σύνολο του παραθεριστικού – τουριστικού χωριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 207.578 τ.μ.

Τι προβλέπει το ΕΣΧΑΔΑ

Η απόφαση που συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομίας Γ. Σταθάκης, Πολιτισμού-Αθλητισμού Αρ. Μπαλτάς, Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης και Γ. Τσιρώνης προβλέπει ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση στο σύνολο του παραθεριστικού – τουριστικού χωριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 207.578 τ.μ.

Επίσης, καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης ως εξής.

Στην περιοχή Ι, συνολικής επιφανείας 2.018.476 τ.μ. καθορίζονται χρήσεις γης και όροι και περιορισμοί δόμησης κατά Ζώνες Α και Β, ως εξής:

Όχι στο σύνθετο τουριστικό συγκρότημα στο Διακοφτό Ίου - Συλλογή Υπογραφών





Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην πρόσφατη έγκριση παραχώρησης αιγιαλού στον επενδυτή του σύνθετου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην χερσόνησο Διακοφτό στην Ιο, από μέρους των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας και Οικονομικών, επειδή είναι καταστροφική για το φυσικό και πολιτισμικό χαρακτήρα του νησιού, περιλαμβάνοντας βίλες, μεγάλους δρόμους, μόλους και τεχνητές παραλίες, έξω από την κλίμακα ενός μικρού νησιού. Το συγκρότημα θα υποβαθμίσει ανεπανόρθωτα ένα από τα πιο άθικτα τοπία του Αιγαίου ώστε τελικά να ζημιώσει και την ίδια την τουριστική ανάπτυξη της χώρας η οποία βασίζεται στην ομορφιά των τοπίων και το φυσικό περιβάλλον. 

Με βάση τα παραπάνω ζητάμε την άμεση ανάκληση της παραπάνω υπουργικής απόφασης και ταυτόχρονα την επιτάχυνση των απαραίτητων νομικών παρεμβάσεων ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο αδειοδότησης των όποιων επενδύσεων βρίσκουν σχεδόν πάντα ως εύκολο θύμα το περιβάλλον κι εν τέλει την ίδια τη βιωσιμότητα.
Ζητάμε ακόμη τον πλήρη έλεγχο των παραβάσεων και παρανομιών του επενδυτή που: 
Α: Έχει ήδη αρχίσει τις εργασίες μέσα στις αργίες των Χριστουγέννων χωρίς να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της άδειας, αναρτώντας μόνο τον αριθμό της αίτησης και 
Β: Έχει ήδη καταπατήσει στο παρελθόν σημαντικό υγρότοπο και ρέμα της Ίου, το ρέμα Παπά και το μετέτρεψε σε ιδιωτικό κήπο και έχει διανοίξει παράνομο δρόμο.

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Tο εκσυγχρονιστικό ιδεώδες της «κυβέρνησης της Αριστεράς»

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η παιδεία, από παράλληλο πρόγραμμα της Αριστεράς, μετατράπηκε τάχιστα σε μία ακόμα δέσμευση της κυβέρνησης προς τους «θεσμούς», προς μέγιστη ικανοποίηση των Κοστέλο-Διαμαντο­πούλου 
 από την ΕφΣυν
Το υπουργείο Παιδείας έχει εξαγγείλει «εθνικό διάλογο για την παιδεία» κατά το γνωστό πασοκικό υπόδειγμα.
Η πρώτη παρατήρηση αφορά τη λέξη «εθνικός», όταν βασική μαρξιστική παραδοχή -κλασική πλέον και για τους μη μαρξιστές- είναι ότι η παιδεία συγκροτεί έναν από τους πλέον ισχυρούς ιδεολογικούς κρατικούς μηχανισμούς ταξικής διαλογής και καταμερισμού σε θέσεις στην παραγωγή.
Επομένως, μακράν από εθνική-διαταξική υπόθεση, είναι βαθύτατα ταξική, εφόσον αναπαράγεται ή/και μετασχηματίζεται διά αυτής η διαστρωμάτωση του κοινωνικού σχηματισμού.
Με θλίψη αναλογίζεται κανένας ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που έχει διαμορφωθεί από την αλτουσεριανή παράδοση, απεμπολεί ήδη από το εναρκτήριο λάκτισμά της ένα από τα λίγα επίπεδα ιδεολογικής διαφοροποίησης που έχουν απομείνει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον ιστορικά προνομιακό για την Αριστερά χώρο της παιδείας.
Πολύ συνειδητά τον παραδίδει στις συστημικές δυνάμεις, επιχειρώντας αφενός να κατευνάσει «το μαύρο μέτωπο» που είχε συνασπιστεί εναντίον της με το σύνθημα «όχι Μπαλτάς στην παιδεία» και αφετέρου να τον χρησιμοποιήσει για το μέλλον ως πρόπλασμα ευρύτερων συναινέσεων και συγκλίσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Μετατρέπει δηλαδή έναν χώρο, όπου θα μπορούσε -κατά τα λεγόμενά της- να δομήσει ένα παράλληλο αριστερό πρόγραμμα, στο αντίστροφό του, σε γέφυρα «εθνικής» συνεννόησης.
Για να μην κατηγορηθεί κανείς ότι κάνει δίκη προθέσεων, ταυτοχρόνως εξαγγέλλει την «Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία» με επικεφαλής τον κ. Α. Λιάκο, η τοποθέτηση του οποίου σηματοδοτεί απολύτως όλα τα παραπάνω.

76% Όχι στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων στο δημοψήφισμα της Περιφέρειας Ιονίων νήσων

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ






ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΝΕΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων - Αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων 29/12/2015

Η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων, τέσσερα από τα οποία ενδιαφέρουν άμεσα την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, και η παράδοση τους σε ημικρατική εταιρεία γερμανικών συμφερόντων θεωρείται επιζήμια για την οικονομία της χώρας και της περιοχής και καταχρηστική για το γενικότερο δημόσιο συμφέρον.

Επιζητούμε την εφαρμογή νέου μοντέλου για διαχείριση των αεροδρομίων με δημόσιο χαρακτήρα και τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών παραγωγικών φορέων.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ : ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

Νέα όρια ηλικίας για σύνταξη από το ΕΤΑΑ

Tαμείο ΕΤΑΑ


Μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι «φορτώνονται» από 9 έως και 17 χρόνια ασφάλισης για να βγουν στη σύνταξη, μετά τις αλλαγές που θέτει σε εφαρμογή η τελευταία εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας 

Τις πληγές τους μετρούν στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων στο οποίο ασφαλίζονται νομικοί, υγειονομικοί και πολιτικοί μηχανικοί, καθότι κάποιες κατηγορίες χάνουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας, κάτι που σημαίνει ότι ειδικά στον χώρο των νομικών κάποιοι επιβαρύνονται με έως και 17 έτη επιπλέον παραμονής στην εργασία.
Αναλυτικά οι μεταβολές είναι οι εξής στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης λόγω γήρατος:
Α Ασφαλισμένοι μέχρι 31/12/1992 με καταληκτικό όριο τα 62 (Πίνακας 1) και χρόνο ασφάλισης για την κατοχύρωση ή θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μεγαλύτερο ή ίσο των 35 ετών (10.500 ημέρες ασφάλισης).
Tα όρια ηλικίας για κάθε έτος μέχρι το 2022
Εδώ λοιπόν θίγονται όσοι ασφαλισμένοι επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν:
■ με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης και του 60ού έτους της ηλικίας για τους άνδρες και του 58ου για τις γυναίκες (κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος το 2010),
■ με τη συμπλήρωση 36 ετών ασφάλισης και του 60ού έτους της ηλικίας για τους άνδρες και του 58ου για τις γυναίκες (κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος το 2011),
■ με τη συμπλήρωση 37 ετών ασφάλισης και του 60ού έτους της ηλικίας για τους άνδρες και του 59ου για τις γυναίκες (κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος το 2012)
Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται οι ασφαλισμένοι για τους οποίους δεν προβλεπόταν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
Κυρίως αφορά ασφαλισμένους που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν ως γονείς ή σύζυγοι ή αδέλφια αναπήρων ατόμων (συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης).
Σ’ αυτή την κατηγορία θεσπίζεται ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για την εν λόγω κατηγορία ασφαλισμένων το 55ο έτος.
Β Ασφαλισμένοι που έχουν καταληκτικό όριο ηλικίας τα 67 έτη (Πίνακας 2)

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Πόσο προστατεύεται η πρώτη κατοικία;



Με αφορμή άρθρο του Στάθη Σχινά που εκθειάζει την κυβερνητική πολιτική για τα κόκκινα δάνεια

του Παύλου Δερμενάκη* από το Δρόμο

Με άρθρο του ο κ. Στάθης Σχινάς, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, οικονομικός αρθρογράφος διατυπώνει κάποιες «επιθετικές» απόψεις σε σχέση με την κριτική που έχει δεχθεί η κυβέρνηση για την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη. Κρίνουμε σκόπιμο να δοθούν κάποιες απαντήσεις στο εν λόγω άρθρο, καθώς έχει αναπαραχθεί «κατά κόρον» σε ενημερωτικά sites, blogs και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, σε μια προσπάθεια να «αποδειχθεί» ότι τελικά με την τροποποίηση του νόμου δεν άλλαξε και κάτι. Αντίθετα, προστατεύεται πλέον η πρώτη κατοικία της οποίας η προστασία ήταν σε αμφισβήτηση με τον ισχύοντα, ώς τώρα, νόμο του Δεκεμβρίου 2013.

Στο άρθρο ο κ. Σχινάς παρουσιάζει τα στοιχεία της τελευταίας τροποποίησης του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με αυτή την τροποποίηση «καλύπτεται το 100% των φτωχών δανειοληπτών και η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων εισοδημάτων».

Χωρίς να θέλουμε να αμφισβητήσουμε τα μεγέθη εισοδήματος και φορολογικών δηλώσεων που επικαλείται, θα συμφωνήσουμε ότι σε αυτό το συμπέρασμα μπορεί κάποιος να καταλήξει αν αφήσει εκτός ανάλυσης μια σειρά στοιχεία τόσο του ίδιου του νόμου όσο και του λοιπού θεσμικού πλαισίου που αφορά γενικά το Πτωχευτικό Δίκαιο και τα θέματα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες. Θεσμικό πλαίσιο που έχει τροποποιηθεί ιδιαίτερα το τελευταίο εξάμηνο υπέρ των τραπεζών και φυσικά σε βάρος των δανειοληπτών (Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, Κώδικας Δεοντολογίας Τράπεζας της Ελλάδος [ΤτΕ] δυνατότητα πώλησης δανείων σε αρπακτικά funds) ενώ την ίδια στιγμή λαμβάνονται νέα μέτρα σε βάρος του λαού, τόσο με τη μείωση εισοδημάτων και κοινωνικών δαπανών, όσο και με την αύξηση των φόρων.

Κατ’ αρχήν προκαλούν εντύπωση: 1) Η ευκολία με την οποία ξεχάστηκαν όλες οι αναλύσεις και προτάσεις που γίνονταν τα τελευταία χρόνια γύρω από το θέμα οι οποίες συνοψίζονταν στο σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και 2) η λέξη «σεισάχθεια», που συμπεριλαμβανόταν σε όλα τα κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση και των ανθρώπων του, έχει χαθεί σήμερα από το λεξιλόγιο των υποστηρικτών της κυβερνητικής πολιτικής όπως και από το… λεξικό του ΣΥΡΙΖΑ.

1. Τι γίνεται με τους εκτός ρύθμισης

Νέο Ταμείο για τον έλεγχο της διαχείρισης/υφαρπαγής του συνόλου της ιδιωτικής και δημόσιος περιουσίας του κράτους από τους ευρωπαϊκούς "θεσμούς"

 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

Δελτίο Τύπου
28/12/2015

ΝΕΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ/ΥΦΑΡΠΑΓΗΣ
ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ «ΘΕΣΜΟΥΣ»

1. Στην εφημερίδα Αυγή (Κυριακή 20/12/2015) σε άρθρο των Γ. Αγουρίδη και Φ. Κλαυδιανού με τίτλο «Όλο το σχέδιο για το Ταμείο για τη Δημόσια Περιουσία» δίδονται αναλυτικά στοιχεία για το ταμείο αυτό του οποίου ο χρόνος ζωής -35 χρόνια- και οι δραστηριότητες υπερβαίνουν κατά πολύ τα ισχύοντα για το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ, που εύλογα είχε χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση.
Παρόλο που το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου), το οποίο ιδρύθηκε το 2011 προκειμένου μέσα σε μία εξαετία να πραγματοποιήσει πολυάριθμες ιδιωτικοποιήσεις, εκποιούσε βασικά περιουσιακά στοιχεία του κράτους σε εξευτελιστικές τιμές οι «θεσμοί» δεν έμειναν ικανοποιημένοι. Από τη μια η αντίσταση των πολιτών, οι πολλές προσφυγές στο ΣτΕ και κάποιες θετικές αποφάσεις του, από την άλλη η απροθυμία των «επενδυτών» και η γραφειοκρατία - δηλ. η τήρηση της στοιχειώδους νομιμότητας - δεν επέτρεψαν να υλοποιηθεί παρά μικρό μόνο μέρος του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Εδώ και πολύ καιρό υπήρχαν πιέσεις να αναλάβουν οι ίδιοι οι δανειστές τη διοίκηση του ταμείου (μεταφορά στο Λουξεμβούργο) που δεν είχαν τελεσφορήσει. Με την υπογραφή του τρίτου επαχθέστερου μνημονίου, που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραχωρείται στους «θεσμούς» ο πλήρης έλεγχος όχι μόνο του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και του συνόλου της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας του κράτους.

2. Ήδη ο ν4334/2015 (τρίτο μνημόνιο) προβλέπει τη μεταφορά των «πολύτιμων ελληνικών περιουσιακών στοιχείων σε ένα ανεξάρτητο ταμείο που θα ρευστοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσωνΑυτό το ταμείο θα συσταθεί στην Ελλάδα και θα διοικείται από τις ελληνικές αρχές υπό την επίβλεψη των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Θεσμών».
Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Σύμφωνα με το άρθρο της Αυγής «Ήδη έχει συμφωνηθεί πως η έδρα του ταμείου θα είναι στην Ελλάδα, θα υπόκειται στο ελληνικό δίκαιο και θα είναι ανώνυμη εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο». Αυτά όμως είναι μόνο για το θεαθήναι καθώς «Το ταμείο θα διοικείται από ένα πενταμελές εποπτικό συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου θα καθορίζεται κατά 3/5 από την ελληνική κυβέρνηση και κατά τα 2/5 από την Κομισιόν και τον ESM. Ωστόσο, για να υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση, θα πρέπει να υπάρχει πλειοψηφία 4/5, ενώ και οι δύο πλευρές θα έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο στην επιλογή των μελών του. Επίσης το ίδιο θα καθορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ταμείου, αλλά και το συμβούλιο των ειδικών, το οποίο θα έχει την ευθύνη της αξιολόγησης των business plan του ταμείου,… ενώ η διάρκεια του ταμείου θα είναι 35 χρόνια».

Εκεί σταμάτησαν το Μπερναμπέου, εδώ πληρώνουμε την Αγιά Σοφιά

Δύο άρθρα στην ΑΥΓΉ και ένα ακόμη για την άρνηση του Δήμου Μαδρίτης για το Μπερναμπέου 


Eντωμεταξύ: 
- Ακόμη δεν έχει γνωμοδοτήσει το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (έχει λήξει εδώ και ένα μήνα η παράταση της διαβούλευσης που είχε δοθεί από το Υπουργείο μετά από αίτημα του Δήμου).
-Ταυτόχρονα τα 20 εκατ. χρηματοδότηση παραμένουν στον προυπολογισμό της περιφέρειας και φέτος ενώ άλλα 15 εκατ. προβλέπονται για συνοδά έργα στο δημόσιο χώρο.

Οι σύνδεσμοι:




Αναδημοσίευση από το http://3pointmagazine.gr/


Πρόσφατα η Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε κονδύλι ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για το γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, η κατασκευή του οποίου έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Αδιάσειστο επιχείρημα όσων υποστηρίζουν ότι δεν θέλουν το γήπεδο είναι η έλλειψη αξιοπιστίας των σχετικών περιβαλλοντικών μελετών, που δεν αποτυπώνουν το μέγεθος των μεταβολών που θα υπάρξουν εφόσον τελικά γίνει το έργο. Η μείωση των δασικών στρεμμάτων και η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι μόνο ορισμένες από τις συνέπειες που αναμένεται να πλήξουν την περιοχή.

Στη Μαδρίτη αντίθετα, όπου δήμαρχος είναι η Μανουέλα Καρμένα, η οποία εξελέγη πέρυσι με την υποστήριξη του Podemos και της Ενωμένης Αριστεράς, απέρριψε την πρόταση επέκτασης του Μπερναμπέου από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το σχέδιο για το γήπεδο προέβλεπε κατασκευή εμπορικού κέντρου και ενός ξενοδοχείου, καθώς και ενός πάρκινγκ χωρητικότητας 600 αυτοκινήτων.

Με την προηγούμενη δήμαρχο της Μαδρίτης Άννα Μποτέγια, σύζυγο του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, η ηγεσία της Ρεάλ είχε συμφωνήσει στο σχέδιο και μάλιστα από το 2012 είχε αναθεωρηθεί το σχέδιο της πόλης προκειμένου να υπάρχει τυπική νομιμότητα. Η αναθεώρηση ακυρώθηκε από δικαστήριο πρόσφατα. Το δημοτικό συμβούλιο αιτιολόγησε την απόφαση, αναφέροντας ότι «θα υποστηρίξει σχέδια που είναι συνεπή με το δημόσιο συμφέρον, το οποίο δεν περιλαμβάνει καινούργιες χρήσεις δημόσιας γης και περιορίζεται αποκλειστικά στην περιοχή που καταλαμβάνεται από τις παρούσες αθλητικές εγκαταστάσεις».

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Για το νέο ασφαλιστικό που έρχεται το 2016 και το νεοφιλελεύθερο μέλλον μας



Πέτρος Σταύρου από εδώ

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως με το νέο ασφαλιστικό νόμο που θα φέρει στη βουλή, τον Ιανουάριο, δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Εντάξει, να το αποδεχτούμε για την οικονομία της κουβέντας αλλά εδώ δεν μας ενδιαφέρει το αν η κυβέρνηση θα εκπληρώσει την πολύ συγκεκριμένη υπόσχεση της αλλά για το τι είδους μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα φέρει στη βουλή και αυτό γιατί μπορεί να διαβεβαιώνει κανείς με χίλιους τρόπους κάποιον/α ότι δεν θα μειωθεί το εισόδημα του/της αλλά ορισμένοι τρόποι εξ αυτών να είναι καθαρά νεοφιλελεύθεροι με μακροπρόθεσμες συνέπειες στην αλλαγή της κοινωνικής ισχύος και στην αναπαραγωγή των εργαζόμενων τάξεων. Ας δούμε όμως κάποια πράγματα λίγο πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον, έτσι όπως παρουσιάζονται από τον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο, ελπίζουμε όχι διαστρεβλωμένα.

Η διατήρηση της μέσης σύνταξης με κάθε κόστος.

Όταν η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα μειώσει τις κύριες συντάξεις εννοεί ότι θα επιχειρήσει το νέο ασφαλιστικό σύστημα να αποδίδει τη σημερινή μέση κύρια σύνταξη που είναι γύρω στα 800 ευρώ. Οι δανειστές από τη μεριά τους ζητούν η «αναγκαία» μείωση των δαπανών του ασφαλιστικού συστήματος να επαναπροσδιορίσει τη μέση σύνταξη στο επίπεδο των 600 ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δύο τρόπους να επιφέρει την «αναγκαία» δημοσιονομική προσαρμογή που και η ίδια υποστηρίζει όπως και οι δανειστές. Ή να μειώσει το κόστος του συνταξιοδοτικού συστήματος εφαρμόζοντας αυτό που λέει το «κουαρτέτο των θεσμών», να μειώσει δηλαδή τις κύριες συντάξεις (εκτός από τις δραματικές μειώσεις στις επικουρικές, στα μερίσματα και τα εφάπαξ) στο επίπεδο των 600 ευρώ, ή να στρέψει αλλού την πολιτική προσαρμογής της, σε άλλο σημείο του προγράμματος λιτότητας που εφαρμόζει.

Στη καλύτερη των δυνατών περιπτώσεων, όταν η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα εφαρμόσει νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις εννοεί ότι για τους ήδη συνταξιούχους θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αναδιανομής υπέρ των συντάξεων, αυξάνοντας είτε την φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων ή τις εισφορές των εργοδοτών ή και τα δύο μαζί. Βέβαια, κάτι τέτοιο θα σήμαινε σφοδρή σύγκρουση με τους δανειστές και εκτός κάποιων δηλώσεων περί «κόκκινων γραμμών» δεν φαίνεται κάποιο σοβαρό σχέδιο «μετωπικής» μαζί τους. Αν πάλι η κυβέρνηση εννοεί ότι δεν θα επιτρέψει νέες οριζόντιες μειώσεις συντάξεων, με έμφαση στο χαρακτηρισμό "οριζόντιες", τότε θα πρέπει να προσδιορίσει τις στοχευμένες μειώσεις που είναι αποφασισμένη να κάνει, αλλά και πάλι κάτι τέτοιο δεν το έχει, μέχρι τώρα, προσδιορίσει. 

Πάντως, είτε έτσι είτε αλλιώς, θα πρέπει να ξέρει η κυβέρνηση, από την εμπειρία της με την περίφημη διαπραγμάτευση, ότι οι γενικότητες και οι ασάφειες δεν απέδωσαν και τόσα πολλά, ως άμυνα, απέναντι στη σκληρή και μεροληπτική ταξική πολιτική των δανειστών. Το αντίθετο, οι ασάφειες οδήγησαν σε καταστροφή όλων των θεσμών προστασίας των λαϊκών συμφερόντων.

Η διαφαινόμενη δομή του νέου ασφαλιστικού και το πρόβλημα με τη χρηματοδότηση της μετάβασης

Αλλά ας υποθέσουμε ότι κάποιου είδους «λύση» στο γρίφο: όχι άλλη μείωση των υπαρχουσών συντάξεων – εμφανής δημοσιονομική ελάφρυνση, θα προκύψει. Υπάρχει από κει και πέρα κάποιο άλλο θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση; Από ότι φαίνεται όχι. Το ότι θα εφαρμόσει κάτι που μοιάζει μορφικά και περιεχομενικά πολύ με αυτό που είχε προτείνει τη δεκαετία του 90 ο καθηγητής Σπράος και λίγο αργότερα ο Γιαννίτσης δεν την απασχολεί και τόσο. 

Τα δώρα του Χρήστου Σπίρτζη. Εξι απευθείας αναθέσεις συμβάσεων την παραμονή των Χριστουγέννων

Πηγή



Μέσα σε δύο ημέρες, στις 22 και 23 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης υπέγραψε έξι απευθείας αναθέσεις συμβάσεων συμβούλων για τα μεγάλα οδικά έργα σε μηχανικούς και δικηγόρους καθώς και σε δύο ισχυρές εταιρείες μελετών. Πρόκειται για αποφάσεις που αφορούν συμβάσεις με προϋπολογισμό κάτω των 60.000 ευρώ ώστε να καλύπτονται οι απαιτήσεις του νόμου.
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει πως αν η προεκτιμώμενη αμοιβή είναι άνω των 60.000 ευρώ τότε απαιτείται η διενέργεια διαγωνισμού. Προβλέπεται, μάλιστα, πως «είναι δυνατή η ανάθεση υπηρεσιών Συµβούλου οποιασδήποτε ειδικότητας, µόνο εφόσον η προς ανάθεση σύµβαση έχει προεκτιµώµενη αµοιβή κάτω του ορίου εφαρµογής της Οδηγίας 2004/18/ΕΚ και εφόσον ο προϋπολογισµός του Έργου υπερβαίνει τα 30 εκατοµµύρια €. Σύµφωνα µε τις υπόψη διατάξεις, που διατηρούνται σε ισχύ, ο τρόπος ανάθεσης, οι όροι της σύµβασης και η αµοιβή του Συµβούλου ορίζονται µε απόφαση του αρµόδιου Υπουργού χωρίς δέσµευση από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη».
- Ετσι, στις 23 Δεκεμβρίου, με απόφαση του κ. Σπίρτζη, ανατίθεται ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου της Ειδικής Υπηρεσίας ∆ηµοσίων Έργων Κατασκευής Έργων µε Σύµβαση Παραχώρησης Πελοποννήσου και Βορείου Ελλάδος κατά την περίοδο Μελετών – Κατασκευών του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηµατοδότηση, Εκµετάλλευση, Λειτουργία και Συντήρηση µε Σύµβαση Παραχώρησης για τον Αυτοκινητόδροµο Π.Α.Θ.Ε., τµήµα Μαλιακός–Κλειδί, από Α/Κ Ραχών έως τον Α/Κ Κλειδίου» στην Πολιτικό Μηχνανικό κα Ελένη Φλασκή. Η αμοιβή της για το επόμενο 18μηνο θα ανέλθει συνολικά σε 41.400 ευρώ συν ΦΠΑ. 
- Την ίδια ημέρα ανατίθεται απευθείας, με απόφαση του κ. Σπίρτζη ο ρόλος του «Συμβούλου Οργάνωσης για την υποβοήθηση της υπηρεσίας σε θέματα σχεδιασμού και οργάνωσης των απαιτούμενων δομών στο πλαίσιο της παρακολούθησης της Σύμβασης Παραχώρησης Ιόνιας Οδού και ΠΑΘΕ» στην εταιρεία συμβούλων Planet. Η αμοιβή της, για περίοδο οκτώ μηνών, ανέρχεται σε 50.000 ευρώ συν ΦΠΑ. 

Ξεπουλάνε




Στις 29 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας (ΚΣΔΑΔΠ) με σκοπό να τακτοποιηθούν διάφορες εκκρεμότητες που αφορούν 10 ιδιωτικοποιήσεις, την ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ προσβλέπει το 2016 σε ολοκλήρωση διαγωνισμών που θα του αποφέρουν έσοδα ύψους 2,6 δισ. ευρώ
Με εντολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, συνεδρίασε στις 11 Δεκεμβρίου όπου παρουσιάστηκαν εκκρεμότητες σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις. Με ενημερωτικό σημείωμά της, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, ενημέρωσε στις 15/12 τα μέλη του ΚΣΔΑΔΠ, πως το Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου στις 29 Δεκεμβρίου, με σκοπό να παρουσιαστούν και να τακτοποιηθούν οι εναπομείνασες εκκρεμότητες.

Οι εκκρεμότητες αυτές, έχουν να κάνουν με αιτήματα του ΤΑΙΠΕΔ για εισηγήσεις και παρουσιάσεις του ΚΣΔΑΔΠ σχετικά με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) έκδοσης Πολεοδομικής Μελέτης για τον υδροβιότοπο της Κασσιώπης στην Κέρκυρα και το Ξενία Σκιάθου αλλά και έγκρισή των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) για το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου, τη Σαμπάριζα Θερμησίας της Ερμιονίδας, την Ακτή και το κάμπινγκ στο Ποσείδι, Κασσάνδρας Χαλκιδικής, το Castello Bibelli της Κέρκυρας, το Ξενία «Καρτερού» στο Ηράκλειο Κρήτης, το ακίνητο Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης και επί του τροποποιημένου σχεδίου ΠΔ για το ακίνητο Αφάντου Ρόδου.

Τέλος στο σημείωμα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας προς τα μέλη του ΚΣΔΑΔΠ παρουσιάζεται ως εκκρεμότητα και το θέμα του Αστέρα Βουλιαγμένης στο Μικρό Καβούρι, για το οποίο το ΣτΕ με την υπ’ αριθ. Δ28/2015/4.3.2015 απόφασή του, απέρριψε το σχέδιο ΠΔ για την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ.

Το ΤΑΙΠΕΔ στοχεύει στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με σκοπό, το 2016 να έχει ολοκληρώσει διαγωνισμούς που θα του αποφέρουν έσοδα 2,6 δισ. ευρώ καθώς για το 2015, τα έσοδα ανήλθαν στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμη, με το νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων των 50 δις. Να βρίσκεται στα σκαριά, έσοδα, υποδομές και εταιρείες που βρίσκονται στο ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να μεταφερθούν στην διάδοχη κατάσταση.

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Από τον ιδρυτή του Pirate Bay: "τα έχω παρατήσει”

Μετάφραση Πάνος Πετρόπουλος από εδώ

Σημείωση πριν τη μετάφραση: Πώς από τη μάχη για την μη ποινικοποίηση του “πειρατικού” downloading, που εξελίχθηκε σε συνολική μάχη για την ελευθερία του ίντερνετ, και μέλος του “κόμματος πειρατών”, καταλήγει εν τέλει σε μια άνιση δίκη, από την οποία ηττημένος και φυλακισμένος από μεγαθήρια όπως το Hollywood και οι μεγάλες πολυεθνικές βιομηχανίες μουσικής, εξέρχεται πλέον ως οπαδός μιας κοινωνίας ισότητας, υποστηρικτής του σοσιαλισμού και του Μαρξ. Η σύντομη ιστορία της προσωπικότητάς του PeterSunde, ενός από τους ιδρυτές του “The Pirate Bay”, τα πιστεύω του και η συλλογιστική του, ακολουθούν, στην τελευταία του συνέντευξη.



Ακολουθεί η συνέντευξη, μεταφρασμένη στα ελληνικά, όπως δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό “Motherboard”, στις 11 Δεκεμβρίου 2015.


“Το ίντερνετ είναι σκατά σήμερα. Είναι κατεστραμμένο. Πιθανόν να ήταν από πάντα, αλλά σήμερα είναι χειρότερα από ποτέ”.

Η συνομιλία μου με τον Peter Sunde, έναν από τους ιδρυτές και εκπροσώπους του “The Pirate Bay”, δεν ξεκίνησε και πολύ αισιόδοξα. Υπάρχει ένας καλός λόγος γι' αυτό: Τους τελευταίους μήνες, η κουλτούρα του σύγχρονου downloading έχει δείξει βαριά σημάδια ήττας στη μάχη του ίντερνετ.

Τον τελευταίο μήνα είδαμε το Demonii να εξαφανίζεται. Ήταν ο μεγαλύτερος torrent tracker σ.1παγκοσμίως, υπεύθυνος για περισσότερους από 50 εκατομμύρια άλλους trackers κάθε χρόνο. Ακόμα, η MPAA έκλεισε το Popcorn Time και “φίμωσε” το YIFI σ.2. Στη συνέχεια μάθαμε από τις ειδήσεις ότι η ολλανδική “Dutch Release Team” (σ.σ. κάτι σαν κολλεκτίβα που διέθετε ταινίες ελεύθερες για κατέβασμα στο διαδίκτυο), υπέγραψε μια “νομική διευθέτηση” με την ομάδα αντι-πειρατείας BREIN.

Μπορεί να φαίνεται ακόμα ότι οι “torrenters” δίνουν τη μάχη, ωστόσο ο Sunde ισχυρίζεται ότι στην πραγματικότητα όλα έχουν κριθεί: “Έχουμε ήδη χάσει”.

Πίσω στο 2003, ο Peter Sunde, μαζί με τους Fredrik Neij και Gottfrid Svartholm, ξεκίνησαν το “The Pirate Bay”, έναν ιστότοπο που έμελλε να γίνει ο μεγαλύτερος και διασημότερος ιστότοπος διαμοιρασμού αρχείων στον κόσμο. Το 2009, οι τρεις ιδρυτές κατηγορήθηκαν για “παρακίνηση [τρίτων] σε παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων”, σε μία άκρως επίμαχη και αμφιλεγόμενη δίκη.

“Σταματήστε να αντιμετωπίζετε το ίντερνετ σαν να είναι κάτι διαφορετικό και ξεκινήστε να επικεντρώνεστε στο πώς θα θέλατε να είναι η ίδια η κοινωνία”

Ο Sunde φυλακίστηκε το 2014 και αφέθηκε ελεύθερος ένα χρόνο μετά. Μετά το χρόνο που πέρασε στη φυλακή ξεκίνησε τη συγγραφή άρθρων στο blog του όσον αφορά το “συγκεντρωτισμό” της εξουσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν υποψήφιος με το φιλανδικό “Κόμμα Πειρατών” για το ευρωκοινοβούλιο και ίδρυσε το Flattr, ένα σύστημα για δωρεές σε προγραμματιστές.

Ήθελα να μιλήσω στον Sunde για την τωρινή κατάσταση του ελεύθερου και ανοιχτού διαδικτύου, αλλά αυτή η συνομιλία γρήγορα άλλαξε κατεύθυνση σε μία ανταλλαγή ιδεών όσον αφορά την κοινωνία και τον καπιταλισμό – ο οποίος είναι, σύμφωνα με τον Sunde, το πραγματικό πρόβλημα.

Είχα σκοπό να σε ρωτήσω αν τα πράγματα πάνε καλά, αλλά μόλις μου έκανες ξεκάθαρο ότι συμβαίνει το αντίθετο.

Συνέντευξη στην Ertopen για το ασφαλιστικό των μηχανικών (και όχι μόνο)


Συνέντευξη των Π Μούζιου προέδρου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και του Δ. Πετρόπουλου μέλους ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής (και μελών της Α/ΤΕΕ) στην Ertopen (106.7 FM) στην εκπομπή "Στη δουλειά και στον αγώνα" του Γ. Χρήστου στις 19/12/2015. Το ασφαλιστικό των μηχανικών (και όχι μόνο), η ανακεφαλαιοποίηση της Άττικα, οι εργασιακές σχέσεις, το 3ο μνημόνιο και οι επιπτώσεις του στους μηχανικούς.