Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Η ελληνική πρόταση μεταφρασμένη

Αναρτούμε ανεπίσημη μετάφραση του 47σέλιδου -που για τη κυβέρνηση αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική βάση για συμφωνία με τους εταίρους- η οποία έχει γίνει από το ThePressProject για την καλύτερη ενημέρωση μας.
Εδώ θα βρείτει το 1ο κεφάλαιο με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνονται για την οικονομική πολτική καθώς και τα έσοδα που υπολογίζονται από τις ιδιωτικοποιήσεις από το 2015 μέχρι και το 2022.
Ακολουθεί μετάφραση του κεφαλαίου που αφορά στο ασφαλιστικό η οποία έχει γίνει από συνάδελφο.


ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ – ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 07/2015 – 31/03/2016 ΚΑΙ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΜΑΙΟΣ 2015


  1. Ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων: Μέσα στο 2015, σε δύο φάσεις και εντός περιόδου 3 ετών, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία έτσι ώστε να τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης να ενοποιηθούν σε 3. Μέχρι τις 31-12-2016 θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της επιχειρησιακής τους συγχώνευσης. Τα ήδη διαπιστωμένα μειωμένα συνολικά και μισθολογικά κόστη τους (30% μείωση) θα παραμείνουν. Επιπροσθέτως, θα αναζητηθεί επιπλέον μείωση του λειτουργικού κόστους σε συνδιασμο με πιο αποτελεσματική διαχειρηση των πόρων των ταμείων συμπεριλαμβανομένης της εξισορρόπησης των απαιτήσεων μεταξύ των πιο πλούσιων και των πιο φτωχών ταμείων.
  2. Η ρήτρα μηδενικού ελλέιματος στα ταμεία αναστέλεται για τα έτη 2015 και 2016 και σε κάθε περίπτωση μέχρι την καθιέρωση του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα.
  3. Νέα μέθοδος υπολογισμού συντάξεων: Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σύμφωνα με το νόμο 3843/2010 αναστέλλεται για το 2015.
  4. Κατάργηση πρόωρων συντάξεων
  5. Νέα αναλογιστική μελέτη 2015-2050 για τη βιωσιμότητα των ταμείων: η χώρα ήδη ολοκληρώνει μία νέα αναλογιστική μελέτη για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης 2015-2016 σχεδιασμένο για τη συνολική μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου της κοινωνικής ασφάλισης.


Eπανεξετάζεται η εκποίηση 28 ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ


Αναδημοσίευση από το  "Press Publica"


της Ε. Πορτάλιου

μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών  για την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ


Η υπόθεση της εκποίησης των 28 κτιρίων του δημοσίου μέσω ΤΑΙΠΕΔ εξετάζεται από την Εισαγγελέα Διαφθοράς κα Αγγελική Τριαντάφυλλου, μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο από τους δικηγόρος Γιάννη Καρδαρά και Γιάννη Βρέλλο, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. Τα 28 κτίρια, μεγάλης οικονομικής αξίας, ομαδοποιούνται σε δύο χαρτοφυλάκια και αφορούν σημαντικές κυβερνητικές/δημόσιες υπηρεσίες και βασικά υπουργεία (Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Πολιτισμού, Παιδείας, Δικαιοσύνης).  

Η υπογράφουσα το άρθρο και η Μαριλένα Ιατρίδου, πολιτικός μηχανικός, μέλη και οι δύο της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, καταθέσαμε  στην Εισαγγελέα Διαφθοράς σχετικό φάκελο – προσωπικά έδωσα και ένορκη κατάθεση. Θέσαμε υπ’ όψιν της τα αποδεικτικά εκείνα στοιχεία που, κατά την κρίση μας, θεμελιώνουν εύλογες αιτιάσεις για μη σύννομες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, με αποτέλεσμα η πώληση να είναι εξαιρετικά επαχθής για το δημόσιο.

Α.  Το θέμα είχε τεθεί με εξώδικη πρόσκληση στο ΤΑΙΠΕΔ, την οποία είχα συνυπογράψει, στις 22/12/2013 και είχε τίτλο : Παράνομη, αντισυνταγματική, αδιαφανής και επιβλαβής για την Εθνική Οικονομία η παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ   των 28 δημοσίων ιδιοχρήστων κτιρίων στις εταιρίες Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ.

Τα βασικά σημεία του εξώδικου είναι τα παρακάτω :

I.  Τα προς πώληση ακίνητα είναι εκτός συναλλαγής βάσει του Συντάγματος.
Τα κτίρια αυτά είναι ιδιόχρηστα, ανήκουν στη δημόσια κτήση και όχι στην ιδιωτική περιουσία του κράτους και ως εκ τούτου είναι αναπαλλοτρίωτα, αμεταβίβαστα και εκτός συναλλαγής, όπως προκύπτει ερμηνευτικά από τον συνδυασμό των ακολούθων συνταγματικών ρυθμίσεων και αρχών (από την αρχή της ελεύθερης ανάπτυξης προσωπικότητας κατά τη διάταξη του αρθ.5 παρ.1 Συντ., από την πρόσφατα εισαχθείσα ρητώς αρχή του κοινωνικού κράτους κατά το αρθ.25 παρ.1 εδ. α΄ Συντ., εν τέλει και από την ίδια την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας ως βάσης του δημοκρατικού πολιτεύματος αρθ.1  παρ. 2 Συντ.).

Επομένως η σκοπούμενη πώλησή τους είναι παράνομη και αντισυνταγματική.

PSI: Μια τρύπα στο νερό

efsyn 
Δε μείωσε το χρέος το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων
Η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους του Φεβρουαρίου του 2012 (PSI) δεν ήταν μόνο κοινωνικά ολέθρια, καθώς προέβλεπε οριζόντια μείωση μισθών, μαζικό ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μεταξύ πολλών άλλων (Ν. 4046/2012).
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ από την ΕφΣυν
Ήταν και ατελέσφορη καθώς απέτυχε παταγωδώς να μειώσει το ύψος του δημόσιου χρέους. Κοινώς μια …τρύπα στο νερό, όπως μαρτυρά η αύξηση του δημόσιου χρέους στα 317 δισ. ευρώ ή 177% του ΑΕΠ στις 31/12/2014 (από 299 δισ. ή 115% του ΑΕΠ το 2009). Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης τότε, διαψεύστηκε πλήρως όταν υποσχόταν πως πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη λύση που θα καταστήσει το χρέος οριστικά βιώσιμο, καθώς το «κούρεμα» παλιών ομολόγων ύψους 106 δισ. ευρώ συνοδευόταν από νέο δάνειο συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ. Οι λόγοι που το χρέος βραχυπρόθεσμα θα αυξανόταν ήταν από τότε γνωστοί. Οι δύο σημαντικότεροι αφορούσαν στο δάνειο ύψους 41 δισ. ευρώ με το οποίο ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες, για να αποκαταστήσουν τις απώλειές τους από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, κι επίσης στο γεγονός ότι η καταλήστευση των αποθεματικών εκατοντάδων φορέων του δημοσίου δεν μείωσε ούτε κατά 1 ευρώ το ύψος του δημοσίου χρέους, επειδή επρόκειτο για ενδοκυβερνητικό χρέος, το οποίο δεν βαρύνει το χρέος της κυβέρνησης δεδομένου του σαφούς τρόπου με τον οποίο υπολογίζεται. Αυτή η αλήθεια περιγράφτηκε πρόσφατα με τον πιο σαφή τρόπο από τον φυσικό αυτουργό του πλιάτσικου, την Τράπεζα της Ελλάδας. «Το καθαρό όφελος από την αναδιάρθρωση του χρέους μετριάστηκε σημαντικά, κυρίως λόγω… γ) του γεγονότος ότι η μείωση της αξίας των ομολόγων που διακρατούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία ή άλλοι φορείς (ύψους 16,2 δισ. ευρώ) δεν οδήγησε σε μείωση του χρέους, επειδή επρόκειτο για ενδοκυβερνητικό χρέος». (Το χρονικό της μεγάλης κρίσης – Η τράπεζα της Ελλάδας, εκδ. Τράπεζα της Ελλάδας – Ευρωσύστημα, σελ. 107).
Επομένως (όπως συνέβη στα εργασιακά και τις συλλογικές ελευθερίες) η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους χρησιμοποιήθηκε σαν αφορμή για να εμφανιστεί επιβεβλημένη και δικαιολογημένη μια ιστορικών διαστάσεων οπισθοδρόμηση. Εν προκειμένω, την κατά παράβαση κάθε νομιμότητας ιδιοποίηση από το δημόσιο των αποθεματικών εκατοντάδων νομικών προσώπων, από ασφαλιστικά ταμεία και πανεπιστήμια μέχρι επιμελητήρια και μουσεία, με διαδικασίες μάλιστα εξόχως διαβλητές: την μετατροπή συγκεκριμένα καταθέσεων στην Τράπεζα της Ελλάδας σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Ποια ιδιωτική τράπεζα δικαιούται να μετατρέψει τις καταθέσεις σε ομόλογα εν αγνοία και παρά την διαφορετική γνώμη των δικαιούχων;
Η σημασία της υπενθύμισης των «σκοτεινών» σημείων του PSI έχει ξεχωριστή πολιτική σημασία σήμερα όχι μόνο λόγω των συζητήσεων για επαναφορά της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία που θεωρεί δεδομένες τις απώλειες του ασφαλιστικού συστήματος από την ανταλλαγή των ομολόγων το 2012. Είναι επίκαιρη επίσης λόγω και των νέων σχεδίων αναδιάρθρωσης του χρέους που εξετάζουν οι πιστωτές. Κανένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε υπό τις ίδιες συνθήκες και τη δεύτερη φορά δεν έδωσε διαφορετικά αποτελέσματα…

Οικογενειακές μπίζνες στο Δημοκρίτειο... μέρος 2ο

  Στο πρυτανικό συμβούλιο, στο συμβούλιο διοίκησης και στην εταιρεία αξιοποίησης της περιουσίας του ΔΠΘ τα ίδια πρόσωπα που είναι συνέταιροι στις εταιρείες με τα φωτοβολταϊκά - Οργισμένη μετά τις αποκαλύψεις η φοιτητική κοινότητα
Λίγες μέρες μετά το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» (22.5.2012, «Ο διαχρονικός εργολάβος σίτισης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου») που αναστάτωσε την πανεπιστημιακή κοινότητα και απασχόλησε το υπουργείο Παιδείας, νέα αδιαμφισβήτητα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια από τη δημοσιογραφική έρευνα.
Στοιχεία που φανερώνουν νομικές (ασυμβατότητα στην αρχή της αμεροληψίας) και ηθικές παραβάσεις διαπλεκόμενων ακαδημαϊκών, συγγενών και εργολάβων.
Οι Αντώνιος Χούτος και Κώστας Σιμόπουλος Οι Αντώνιος Χούτος και Κώστας Σιμόπουλος |
Με αφορμή μια σκανδαλώδη απευθείας ανάθεση έργου σίτισης των φοιτητών ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, είχαμε αναφερθεί βάσει δημοσίων εγγράφων σε δύο ονόματα εναλλασσόμενων πρυτάνεων (Α. Καραμπίνης-Κ. Σιμόπουλος), στον επί 10 χρόνια εργολάβο σίτισης (Χούτος), σε στενούς οικογενειακούς δεσμούς και στις εξωπανεπιστημιακές εταιρικές σχέσεις αρκετών ακαδημαϊκών.

Η γυναίκα του Καίσαρα

Ο νυν πρύτανης Α. Καραμπίνης, στην απάντησή του στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» (την οποία δεν κοινοποίησε στην εφημερίδα), αναφέρει μεταξύ άλλων πως ως προς «τα περί συμμετοχής προηγουμένων πρυτάνεων και μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας σε εταιρείες φωτοβολταϊκών, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να απαντηθούν από εμένα. Εάν και εφόσον είναι αλήθεια, θα απαντηθούν πιστεύω από τους αναφερόμενους στο δημοσίευμα».
Βέβαια, στις αναφερόμενες εταιρείες φωτοβολταϊκών συμμετέχει η σύζυγός του, Μαρία Λάππα, ως βασικός μέτοχος με 16% (εταιρεία ΗΛΙΟΧΡΗΣΗ Α.Ε.), όπου επίσης μέτοχος με 25% είναι και ο πρώην πρύτανης Κ. Σιμόπουλος.
Ταυτόχρονα, μια άλλη ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΗΛΙΟΣΤΟΙΧΕΙΟ» με παρόμοιο αντικείμενο έχει ιδρυτές και βασικούς μετόχους τον εργολάβο Αντώνιο Χούτο και τον πρώην πρύτανη Κ. Σιμόπουλο.
Στις 30 Ιουνίου 2011, οι δύο εταιρείες ΗΛΙΟΣΤΟΙΧΕΙΟ και ΗΛΙΟΧΡΗΣΗ πραγματοποίησαν γενική συνέλευση (στις 12 μ. και στις 3 μ.μ.) στα κοινά γραφεία επί της οδού Ευριπίδου 7-9 και Πραξιτέλους 46, όπου παρευρέθηκαν -με βάση τα πρακτικά- όλοι οι μέτοχοι των δύο εταιρειών.
Στο μεταξύ, τον Μάρτιο 2011 ιδρύεται και νέα (τρίτη) εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά με επωνυμία «SUNGARDEN-ΗΛΙΟΚΗΠΟΣ Α.Ε.» από τους Σιμόπουλο Κων/νο, τον γιο του, Ε. Σιμόπουλο, και τον καθηγητή Νομικής του ΔΠΘ και πρόεδρο της Νομικής Υπηρεσίας του πανεπιστημίου, Στυλιανό Σταματόπουλο.

Το σκάνδαλο της σίτισης

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον στο Ελληνικό



Tην Κυριακή 7 Ιούνη, πάρτε τα παιδιά σας, τα ποδήλατά σας,

φέρτε τις παρέες, τους φίλους, τους γείτονές σας,

φέρτε τα σκαλιστήρια σας και τα φαγητά σας,

κι’ ελάτε στον «Aυτοδιαχειριζόμενο Αγρό Ελληνικού»
από τις 11π.μ και μετά:

*να περιποιηθούμε τις ελιές που φυτέψαμε πριν τρία χρόνια

* να συζητήσουμε τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε να γίνει

στο Ελληνικό και στην παραλία του Αγίου Κοσμά.



Πρόσβαση στον χώρο του «Αγρού»
από Λ.Βουλιαγμένης- ΜΕΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού- δίπλα στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο



Πρωτοβουλία «Ένα Πάρκο για όλους στο Ελληνικό»

parkogiaolous@gmail.com

ΨΗΦΙΣΜΑ του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ. Οι αρχιτεκτονικές μελέτες παραδοσιακών, διατηρητέων, μνημείων και ιστορικών κέντρων, αποκλειστικά σε αρχιτέκτονες

Από συσπείρωση αριστερών αρχιτεκτόνων





Γιά την ιστορία:


Το μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ Παναγιώτης Αντιβαλίδης, Πολιτικός Μηχανικός, εκπόσωπος της παράταξης ΔΥΝΑ.ΜΗ. (μετεκλογικής διάσπασης της ΕΛΕΜ στη θεσσαλονίκη κυρίως) κοινοποίησε την Πέμπτη 21.5.2015 στα μέλη της ΔΕ του ΤΕΕ  την προσφυγή που έχει καταθέσει στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης κατά του άρθρου 8 παρ. 2 του Ν.4030/11


Πρόκειται για την παράγραφο του νόμου που αναφέρεται στα αποκλειστικά δικαιώματα αρχιτεκτονικών μελετών:


Άρθρο 8Μητρώο Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών και καθήκοντα
 2. Οι μελετητές μηχανικοί ευθύνονται για την εκπόνηση όλων των επί μέρους μελετών σύμφωνα 
με τις κείμενες διατάξεις. Για τις άδειες δόμησης που αφορούν κτίρια σε παραδοσιακό οικισμό, 
παραδοσιακό ή ιστορικό τμήμα πόλης, οικιστικό σύνολο που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό 
διατηρητέο μνημείο, καθώς και κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια ή νεότερα μνημεία οι αρχιτεκτονικές 
μελέτες εκπονούνται και υπογράφονται αποκλειστικά από αρχιτέκτονες μηχανικούς και οι στατικές 
μελέτες από τους αρμόδιους πολιτικούς μηχανικούς.

  

Ο Π. Αντιβαλίδης, κάνει την δικαστική προσφυγή για προσωπική του μελέτη 
η οποία απορρίφθηκε για λόγους αναρμοδιότητας υπογραφής

Σχέδιο Νόμου για την ασφάλιση, χωρίς καμία απολύτως πρόβλεψη για τις εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ

 
Κατατέθηκε πριν από λίγο σχέδιο νόμου για την ασφάλιση, το οποίο δεν περιέχει καμία απολύτως πρόβλεψη για τις εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ.


Μόνο οργή...

Η κυβέρνηση μάλιστα συνεχίζει να ακολουθεί την απαράδεκτη διαδικασία της διαβούλευσης για 3 μόλις ημέρες...

Το ειδοποιητήριο που θα μας καλέσουν να πληρώσουμε:

Οφείλουμε να οργανωθούμε και να αντιδράσουμε 

Σε ευχαριστούμε πολυαγαπημένη μας τράπεζα

"Διευκολύνσεις" από την Attica Bank για τις οφειλές ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ. Πληρώστε βρε τις εισφορές της, η τράπεζα μας έχει έξοδα...
Η Τράπεζα ανταποκρινόμενη σε επιστολές του ΕΤΑΑ και στην πολύχρονη συνεργασία με το ταμείο, ανακοίνωσε την πρόθεση της για την εξυπηρέτηση εξόφλησης ασφαλιστικών οφειλών στο σύνολο των ασφαλισμένων, με σύστημα διευκόλυνσης ανάλογο της εξόφλησης οφειλών στο Δημόσιο.
Οι Δυνατότητες είναι οι ακόλουθες:
Α. Εφάπαξ εξόφληση ρυθμισμένων ασφαλιστικών εισφορών

Β. Πληρωμή δόσης ρύθμισης

Γ. Πληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών (6μηνο ειδοποιητήριο)
Δ. Πιστωτική κάρτα ΕΙΣΦΟΡΩΝ


Στα προγράμματα διευκόλυνσης θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι υφιστάμενοι τύποι καρτών visa της Attica Bank.
Χορηγείται προνομιακό επιτόκιο εκτοκισμού εξόφλησης ασφαλιστικών εισφορών: 7,50% πλέον εισφοράς Ν. 128/75 (σήμερα 0,60%).Το ποσό της χρέωσης θα είναι άτοκο σε περίπτωση που ο κάτοχος αποπληρώνει το σύνολο της μηνιαίας οφειλής (full payment) είτε μέσω πάγιας εντολής εξόφλησης του λογαριασμού, είτε με μετρητά, είτε μέσω e-banking.
Σε περίπτωση που ο κάτοχος εξοφλεί το ελάχιστο ποσό της οφειλής τότε ο εκτοκισμός θα λαμβάνει χώρα σύμφωνα με τα ισχύοντα για τον κάθε τύπο κάρτας, επιτόκια. Η πιστωτική κάρτα, παράλληλα με την υπόλοιπη χρήση της (αγορές, ανάληψη μετρητών) θα μπορεί να χρησιμοποιείται και για την εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών εφόσον επαρκεί το πιστωτικό όριο της κάρτας. Εξαιρούνται οι πιστωτικές κάρτες εισφορών των οποίων το όριο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές ή ανάληψη μετρητών.
Σε περίπτωση που το υφιστάμενο πιστωτικό όριο της κάρτας δεν επαρκεί ο κάτοχος δύναται να ζητήσει από την Attica Bank αύξηση πιστωτικού ορίου για την έγκριση του οποίου ισχύουν τα πιστοδοτικά κριτήρια της Τράπεζας.
Στο έγγραφό της προς το ΕΤΑΑ, η Attica Bank προτείνει τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας, η οποία πλέον των δυνατοτήτων εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών, θα εξετάζει όλες τις λοιπές δυνατότητες συνεργασίας σε μια επωφελή αμοιβαία αποδοτική βάση.

Αντίσταση και δράση για το ασφαλιστικό

Συνάδελφε,
Κατά την παρέμβαση στις 04-05-2015 στη ΔΕ ΤΣΜΕΔΕ ενημερωθήκαμε πως υπάρχει δέσμευση του Υπουργείου Εργασίας να κατατεθεί σχέδιο νόμου για την κοινωνική ασφάλιση μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου που θα περιλαμβάνει τη μη εφαρμογή των αυξημένων εισφορών και θα επαναφέρει αναδρομικά το καθεστώς πριν από την 01/07/2011. Επίσης γνωρίζουμε ότι η έκδοση των ειδοποιητηρίων παρατάθηκε έως 15/06/2015 και η εξόφληση έως 31/07/2015 με ορίζοντα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αυτό όμως δεν έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα. Βρισκόμαστε έτσι μπροστά στην απειλή άμεσης εφαρμογής σε βάρος μας των γνωστών μνημονιακών πολιτικών.
Ως άμεση αντίδραση στις παραπάνω εξελίξεις και στα πλαίσια μιας γενικότερης δράσης για το ασφαλιστικό αλλά και της συνολικότερης αντιμετώπισης των κυβερνητικών παλινδρομήσεων, σε καλούμε σε μια σειρά κινητοποιήσεων:
  • Δευτέρα 08/06/2015 στις 15:00: Παρέμβαση στη ΔΕ ΤΣΜΕΔΕ (Κολοκοτρώνη 4) με σκοπό να παρθεί την ίδια ημέρα απόφαση εισήγησης προς το ΔΣ ΕΤΑΑ για τη μη εφαρμογή των αυξημένων εισφορών. 
  • Πέμπτη 11/06/2015 στις 15:00: Παρέμβαση στο ΔΣ ΕΤΑΑ (Μάρνη 22), με σκοπό την επικύρωση της εισήγησης της ΔΕ ΤΣΜΕΔΕ έτσι ώστε να μην εκδοθούν ειδοποιητήρια με αυξημένες εισφορές, καθώς και την κατάθεση των άμεσων διεκδικήσεων μας για το ασφαλιστικό των μηχανικών στη νέα διοίκηση του ΕΤΑΑ. 
  • Γενική παντεχνική κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας, με σκοπό την άμεση κατάργηση των αυξήσεων των εισφορών και την υλοποίηση των διεκδικήσεων μας σύμφωνα με το υπόμνημα που έχει ήδη κατατεθεί στο Υπουργείο Εργασίας.
Η ημερομηνία κινητοποίησης στο Υπουργείο Εργασίας δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, θα είναι όμως την εβδομάδα μεταξύ 12/06-19/06/2015. Για τον σκοπό αυτό θα γίνει παρέμβαση στη ΔΕ του ΤΕΕ, όποτε αυτή συνεδριάσει, με σκοπό να τεθούν στη νέα διοίκηση οι άμεσες διεκδικήσεις μας και να παρθεί απόφαση από τη ΔΕ ΤΕΕ για συμμετοχή στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας.
Την Τετάρτη 10/06/2015 στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων-Τμήμα Αττικής θα συζητηθεί το θέμα του ασφαλιστικού και θα γίνει πρόταση να δημιουργηθεί ένας ευρύτερος παντεχνικός συντονισμός, ώστε να συνδιοργανωθεί η κεντρική κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας και να προγραμματιστεί μια κοινή εκδήλωση για το ασφαλιστικό. Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες Γενικές Συνελεύσεις από όλους τους συλλογικούς φορείς των μηχανικών, σωματεία, επιστημονικούς συλλόγους κ.α.

Η επόμενη Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών θα γίνει την Παρασκευή 05/06/2015 στις 7.30μμ στο ΤΕΕ (Νίκης 4) και θα πρέπει να είναι μαζική και διευρυμένη γιατί θα αποτελέσει τον ''Παντεχνικό Συντονισμό'' για την επόμενη εβδομάδα κινητοποιήσεων.
Η δυναμική μας παρουσία θα είναι καθοριστική για τις εξελίξεις.


https://synelefsimixanikon.espivblogs.net/

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Μέτρα 1,9 δισ. ευρώ σε... 47 σελίδες


Χρήματα 
 
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα...η διαπραγμάτευση
 
Μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ για το 2015 προβλέπει το σχέδιο της ελληνικής πρότασης (47 σελίδες) που απέστειλε η κυβέρνηση προς έγκριση στους δανειστές. Στο σχέδιο αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο θα βρεθούν αυτά τα λεφτά.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται η έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 5 εκατ. ευρώ (μέτρο που έχει επιβληθεί επί υπουργείας Γιάννη Παπαθανασίου), η αναθεώρηση των συντελεστών του ΦΠΑ και η κατάργηση της έκπτωσης του 30% στην έκτακτη εισφορά, με τον συντελεστή να... αγριεύει για τους έχοντες εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ. 
Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, το κυβερνητικό σχέδιο κάνει λόγο για έσοδα (σωρευτικά) 10,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από την πώληση ακινήτων και δημοσίων επιχειρήσεων, λιμανιών και περιφερειακών αεροδρομίων κι άλλα. 
Ο «λογαριασμός» για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού:
1. ΦΠΑ. Η ελληνική πρόταση προβλέπει τρεις συντελεστές 6%, 11% και 23%. Στο 6% μπαίνουν μόνο φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου. Στο 11% εφημερίδες και περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τα τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Στο 23% μπαίνουν όλα τα υπόλοιπα. Ειδικότερα, η ελληνική πρόταση, φέρνει στο 23% περίπου το 28% των τροφίμων μεταξύ των οποίων θαλασσινά (όχι ψάρια), έτοιμα γλυκίσματα και μαρμελάδες, επεξεργασμένο ψωμί και ζυμαρικά, σάντουιτς, προψημένα φαγητά, σοκολάτες, έτοιμες σάλτσες κ.α. .
2. Έκτακτη εισφορά, Οι προτεινόμενοι συντελεστές είναι 0,7% (όσο και σήμερα) για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ , 1,4% (όσο και σήμερα) για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ, 2% (από 1,4%) για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ, 4% ( από 2,1%) για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ, 6% (από 2,8%) για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και 8% (από 2,8%) για εισοδήματα από 500.001 ευρώ και πάνω. Προβλέπονται εισπράξεις 220 εκατ. ευρώ.   
3. Έξτρα έκτακτη εισφορά στις μεγάλες (κερδ0φόρες) επιχειρήσεις Η εισφορά προβλέπεται να επιβληθεί σε επιχειρήσεις με ετήσια κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ με συντελεστές οι οποίοι φτάνουν το 10%. Συγκεκριμένα προβλέπεται συντελεστής 5% για καθαρά κέρδη από ένα έως δέκα εκατομμύρια ευρώ (εφόσον υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ευρώ), συντελεστής 7% για καθαρά κέρδη από δέκα έως 25 εκατ. ευρώ και 10% για καθαρά κέρδη άνω των 25 εκατ. ευρώ. Προβλέπονται εισπράξεις 1,064 δισ. ευρώ.
4. Αύξηση του Φόρου Πολυτελείας από το 10% στο 13%. Αφορά Ι.Χ άνω των 2.500 κυβικών, αεροσκάφη, ελικόπτερα, σκάφη αναψυχής και πισίνες με στόχο πρόσθετα έσοδα 30 εκατ. ευρώ.
5. Φόρο στις τηλεοπτικές διαφημίσεις με στο την είσπραξη 100 εκατ. ευρώ.
6. Έσοδα 120 εκατ. ευρώ από τηλεοπτικές άδειες και άλλα 220 εκατ. ευρώ από «τηλεοπτικούς σταθμούς»
7. Έσοδα 120 εκατ. ευρώ από τα ανασφάλιστα οχήματα ή αυτά τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ
8. Ιδιωτικοποιήσεις:  

Όχι άλλη αδιαφορία απέναντι στην ανθρώπινη ζωή - Διαδήλωση ενάντια στο εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ


ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΕΛ.ΠΕ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΟΥΝΗ, 6.30 μ.μ. ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ – ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τα εργατικά αγωνιστικά σχήματα-κινήσεις-παρεμβάσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καλούν κάθε εργατική συλλογικότητα και όλες τις δυνάμεις του μαχόμενου κινήματος σε συγκέντρωση διαδήλωση, ενάντια στην εργοδοτική δολοφονία των 4 εργατών και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων 2 στην πρόσφατη έκρηξη στα ΕΛΠΕ.
Το αίμα των νεκρών και των βαριά τραυματισμένων των ΕΛΠΕ βαραίνει την εργοδοσία, που χρησιμοποιεί τους εργάτες ως φθηνή καύσιμη ύλη στη μηχανή της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Βαραίνει το καθεστώς των εργολαβιών και της απαξίωσης κάθε εργατικής νομοθεσίας, όλου του πλαισίου προστασίας της εργασίας και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας που θεωρούνται «περιττά έξοδα» και «κόστος» για τις εταιρείες και το κεφάλαιο.
Βαρύτατες ευθύνες φέρουν και όλες οι κυβερνήσεις, που επέτρεψαν και επιτρέπουν στο κεφάλαιο να ξεσαλώνει, διαλύοντας τις εργασιακές σχέσεις, διαλύοντας τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να κυνηγούν το μεροκάματο όπως – όπως, δημιουργώντας τις συνθήκες και το «περιβάλλον» για τα εργοδοτικά εγκλήματα όπως στα ΕΛΠΕ.
Ως μια άμεση και πρώτη απάντηση, ως ζήτημα τιμής για τους νεκρούς συναδέλφους μας, καλούμε σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας τους εργαζόμενους, τις συλλογικότητες του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, όλες τις δυνάμεις του αγώνα, την Παρασκευή 5 Ιούνη, στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια και διαδήλωση προς το Υπουργείο Εργασίας.
·       Όχι άλλο εργατικό αίμα για τα κέρδη του κεφαλαίου
·       Να πληρώσει η εργοδοσία για το έγκλημα στα ΕΛ.ΠΕ.
Εργατικά Σχήματα-Κινήσεις-Παρεμβάσεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Απεργία στη Vodafone για την απόλυση ενοικιαζόμενων εργαζομένων


Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία προανήγγειλε για την Παρασκευή 5 Ιουνίου το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ διαμαρτυρόμενο για τις απολύσεις δύο ενοικιαζόμενων εργαζομένων.


Την προηγούμενη Τρίτη η Βίκυ Κωστοπούλου, εργολαβική εργαζόμενη σε τηλεφωνικό κέντρο της VODAFONE, απολύθηκε με τη δικαιολογία της χαμηλής απόδοσης.
Την ίδια μέρα το σωματείο οργάνωσε επί τόπου κινητοποίηση.
Χθες ακόμη ένας ενοικιαζόμενος εργαζόμενος, ο Χάρης Σιδέρης, κλήθηκε από την εργολαβική εταιρεία που τον νοικιάζει στη VODAFONE προκειμένου να υπογράψει την απόλυσή του με το πρόσχημα της καταπάτησης του κανονισμού ασφαλείας, καθώς στην κινητοποίηση της περασμένης εβδομάδας βοήθησε τη Βίκυ Κωστοπούλου να μπει στο κτίριο προκειμένου να μαζέψει τα πράγματά της και να αποχαιρετήσει τους συναδέλφους της, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το σωματείο.
«Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με δίωξη όλων όσοι οργανώνονται και αγωνίζονται. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ξεκάθαρη συνδικαλιστική δίωξη γιατί η μεν Βίκυ είναι εγγεγραμμένη στο σωματείο, ενώ ο Χάρης είναι οργανωμένο μέλος της βοηθητικής επιτροπής του σωματείου», μας λέει η Ζακλίν Γκόρου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ.
Εκτάκτως χθες πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση του σωματείου και αποφασίστηκε 24ωρη πανελλαδική απεργία στη VODAFONE για αυτή την Παρασκευή, με αιτήματα να ανακληθούν οι δύο απολύσεις, να καταργηθεί η ενοικιαζόμενη εργασία και να προσληφθούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι από τη VODAFONE, για την οποία ουσιαστικά εργάζονται.
«Η VODAFONE, πέραν όλων των άλλων, όπως το ότι δεν υπογράφει συλλογική σύμβαση, προσπαθεί να χτυπήσει όποιον διεκδικεί τα δικαιώματά του και όποιον οργανώνεται σε συνδικαλιστική βάση» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Ζ. Γκόρου.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ
(Αρ. Απόφ. Πρωτοδικείου: 5215/2008)
Τηλ.: +30 210 6702 590 - Φαξ: +30 210 6702 580 - Ε-mail: info@pasevodafone.gr
Αρ. Πρωτ. 35/2015
                                                                                                                                      Αθήνα, 2 Ιουνίου 2015
ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ VODAFONE ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ VODAFONE ΚΑΙ ΕΠΙΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΒΙΚΥΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΗ ΣΙΔΕΡΗ

Συνάδελφοι,

Μετά την απόλυση της συναδέλφου Βίκυς Κωστοπούλου την προηγούμενη εβδομάδα, η διοίκηση της Vodafone, από κοινού με την εταιρεία CQS/Paladino, απέλυσε σήμερα και τον συνάδελφο Χάρη Σιδέρη, επί 4,5 χρόνια εργαζόμενο στα τηλεφωνικά κέντρα με το «δουλεμπορικό» καθεστώς της υπενοικίασης υπαλλήλων και μισθό 330 ευρώ μεικτά για 5ωρη εργασία. Όταν η εταιρεία δεν έχει δικαιολογίες για να απολύσει συναδέλφους, ακόμη και αυτούς που βάσει των δικών της αξιολογήσεων είχαν εξαιρετική απόδοση, καταφεύγει σε διάφορες προφάσεις. Στην περίπτωση του συναδέλφου, το πρόσχημα που βρέθηκε ήταν ο κανονισμός ασφαλείας.

Ο πραγματικός λόγος της απόλυσης του είναι ότι συμμετείχε στις κινητοποιήσεις του Σωματείου, όντας για αρκετό διάστημα ενεργό μέλος, ενώ είναι περαιτέρω προκλητικό πως απολύθηκε την επομένη της ανακοίνωσής στην οποία αναφέρεται –μαζί με άλλους συναδέλφους- ως μέλος Επιτροπής του Σωματείου.

Απαγορεύουν ανατροπή των μνημονιακών προτάσεων

Από το Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου (Τhe Council of the European Union / SOOC)

Πηγή. Σύγκρουση ή συνέχιση των ληστρικών αυξήσεων εισφορών
 
Απαγόρευση της ανατροπής των μνημονιακών προτάσεων στα εργασιακά, μείωση δαπανών συνταξιοδοτικού, συνέχιση ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πακέτο των θεσμών προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Καμία αναφορά σε ελάφρυνση του χρέους

Αναλυτικά, το δεκασέλιδο κείμενο των θεσμών προς την Αθήνα, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1% για το 2015 και 2% για το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018.

Για να επιτευχθεί ο στόχος του 2015, υπολογίζονται περίπου 3 δισ. μέτρα, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.
Για τον ΦΠΑ προβλέπονται δύο συντελεστές, 11% και 23%. Στο 11% θα ενταχθούν φάρμακα, τρόφιμα και ξενοδοχεία. Στο 23% όλα τα υπόλοιπα.

Για το ασφαλιστικό, ισχύει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αλλά δίνεται η δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να βρει ισοδύναμα οφέλη σε περίπτωση που δεν θέλει να την εφαρμόσει.

Επίσης, η Ελλάδα από τον Ιούλιο καλείται να μειώσει τις δαπάνες του συνταξιοδοτικού από 0,25% σε 0,50% του ΑΕΠ και περαιτέρω μείωση 1% το 2016.

Στον τομέα των εργασιακών, ζητείται να τερματιστεί κάθε ανατροπή μνημονιακών νόμων, καθώς και να μην υπάρξει αύξηση βασικών μισθών.

Ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις

Ακόμα, η Αθήνα καλείται να περάσει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και να συνεχιστουν οι ιδιωτικοποιήσεις του Ελληνικού και των περιφερειακών αεροδρομίων.

Επιπλέον, καλείται σε συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, καθώς και σε επανεξέταση της ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ώστε να μην συμπεριλαμβάνει τους μεγάλους οφειλέτες ή να τους αναγκάζει να πληρώνουν ταχύτερα και μεγαλύτερα ποσά.

Τέλος, στο κείμενο των θεσμών δεν γίνεται αναφορά σε ελάφρυνση χρέους.

ΠΣΔΜΗ: Εκλογές 7 Ιούνη 2015: στηρίζουμε Ανεξάρτητη Αριστερή Συσπείρωση

Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής του ΠΣΔΜΗ την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 από ώρα 8.00 μέχρι 20.00. Στηρίζουμε, ενισχύουμε την Ανεξάρτητη Αριστερή Συσπείρωση Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων για μια διαφορετική πορεία του Συλλόγου, για να διεκδικήσουμε πίσω τα επαγγελματικά, ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα που μας στέρησαν οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές. Για την κατάργηση των ληστρικών αυξήσεων εισφορών, τη μείωση τους και την απαλλαγή όσων δεν έχουν εισόδημα, την κατάργηση των εξετάσεων και των "πιστοποιήσεων" για τους ενεργειακούς επιθεωρητές και όχι μόνο, την επαναφορά του κώδικα αμοιβών και των Συλλογικών Συμβάσεων, τον παραγωγικό ανασχεδιασμό με βάση τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες και όχι τα ιδιωτικά συμφέροντα. Χωρίς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΡΟΣ: Τα μέλη του ΠΣΔΜ-Η
ΘΕΜΑ: Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων (ΠΣΔΜ-Η) θα πραγματοποιήσει εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής, την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 από ώρα 8.00 μέχρι 20.00.
Εκλογικά Τμήματα θα υπάρχουν σε όλους τους Νομούς, όπου έχουν έδρα τα Περιφερειακά Τμήματα του ΠΣΔΜ-Η καθώς και στη Θεσσαλονίκη. Η ακριβείς τοποθεσίες των εκλογικών τμημάτων θα ανακοινωθούν έγκαιρα από την Εφορευτική Επιτροπή.
Για τα μέλη μας με έδρα τον Ν. Αττικής οι εκλογές θα διεξαχθούν στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ (Νίκης 4, Αθήνα), στην Αίθουσα Εκδηλώσεων, 1ος όροφος, την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 από 08:00 έως 20:00.
Στις εκλογές μπορούν να ψηφίσουν όλα τα μέλη του Συλλόγου πληρώνοντας το αντίτιμο των 2 ευρώ κατά την προσέλευσή τους στην κάλπη.
Σας υπενθυμίζουμε ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους την κάρτα μέλους του ΤΕΕ ή το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι εκλογές του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλ. Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων θα διεξαχθούν στις 7 Ιουνίου 2015 από 08.00 έως 20.00 στα κάτωθι εκλογικά τμήματα:

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Η επόμενη μέρα της ρήξης, του Λεωνίδα Βατικιώτη

 
Η εισήγηση του Λεωνίδα Βατικιώτη στην εκδήλωση του ΚΟΜΜΟΝ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2015.…

Όταν τα ήπια επιχειρήματα, για το «σπίτι των λαών», τη δυνατότητα της ΕΕ να μεταρρυθμιστεί και την πειθώ των λογικών επιχειρημάτων, καταρρέουν τότε επιστρατεύεται το τελευταίο επιχείρημα των Μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων: Η ρήξη εμφανίζεται σαν ισοδύναμο της επιστροφής στην «εποχή των σπηλαίων».
 
Αξίζει έτσι να επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε το περίγραμμα της επόμενης μέρας της ρήξης, δηλαδή της αθέτησης πληρωμών και της μονομερούς διαγραφής του δημόσιου χρέους και της εξόδου από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αναγκαίο δε να τονισθεί το τεράστιο μεθοδολογικό πρόβλημα που εγείρεται καθώς με τα δεδομένα του σήμερα επιχειρείται να λυθεί μια εξίσωση του αύριο, όταν όλες οι παράμετροι του προβλήματος θα έχουν αλλάξει άρδην. Πρόκειται μάλιστα για περιορισμό που δεν επιδρά μόνο ούτε καν κυρίως αρνητικά, δεδομένου ότι η σύγκρουση με το κεφάλαιο θα στερήσει την κοινωνία από πολύτιμους και υπαρκτούς πόρους (πχ τα 6 δισ. καθαρών εισροών από τις δοσοληψίες με την ΕΕ το 2015), αλλά κατά βάση θετικά, δεδομένης της ασύλληπτης καταστροφής παραγωγικών δυνάμεων, που τείνει να λάβει ενδημικό χαρακτήρα: από την ανεργία που έχει σταθεροποιηθεί στο 26%, μέχρι το αργούν παραγωγικό δυναμικό που στη βιομηχανία αγγίζει το 34%.
 
Επτά είναι οι τομείς που θα επηρεαστούν άμεσα την επόμενη μέρα της ρήξης κι έχουν επίσης σημασία τόσο για τα λαϊκά εισοδήματα όσο και για την οικονομία: Νόμισμα, χρηματοδότηση εισαγωγών και ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού, τράπεζες, διατροφή, ενέργεια και φάρμακα.
 
Η ισοτιμία του νέου νομίσματος το πρώτο χρονικό διάστημα θα είναι συνδεδεμένη και σε σχέση ένα προς ένα με το ευρώ, παρότι η ισοτιμία που αντιστοιχεί στη δομή της ελληνικής οικονομίας είναι χαμηλότερη ακόμη κι απ’ αυτήν που έχει σήμερα το ευρώ: Μια ισοτιμία ιδανικά «μαλακή» (λόγω της παρουσίας των νοτίων χωρών στην ευρωζώνη) για να μπορεί να εξάγει η Γερμανία, καταστροφικά «σκληρή» ωστόσο για την περιφέρεια. Η πρόσδεση στο ευρώ θα είναι πολιτική απόφαση για να αποτραπούν τιμωρητικού χαρακτήρα κερδοσκοπικές επιθέσεις στη νέα δραχμή και τα απανωτά σοκ στις καθημερινές συναλλακτικές συνήθειες. Ανάλογες πρακτικές «σύνδεσης» δεν ακολουθούνται μόνο από «κλειστές οικονομίες», αλλά και από υπερ-διεθνοποιημένες όπως του Χονγκ Κονγκ. Οι επιπτώσεις της υποτίμησης στα λαϊκά εισοδήματα μπορούν να εξουδετερωθούν με ανάλογες μισθολογικές αυξήσεις, ενώ στο επίπεδο τιμών, όπως έχει δείξει ο Θ. Μαριόλης, θα είναι ελεγχόμενες. Δεν θα προκύψει δηλαδή ανεξέλεγκτος πληθωρισμός. Κίνδυνος που είναι αστείο να προβάλλεται σε μια οικονομία η οποία πάσχει από αποπληθωρισμό και, σε επίπεδο ευρωζώνης, για την αντιμετώπισή του ξοδεύονται μηνιαίως 60 δισ. ευρώ, μέσω του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δάνεια που έχουν συναφθεί σε ευρώ, με νόμο θα μετατραπούν στο νέο νόμισμα.
 
Το αναγκαίο συνάλλαγμα για την κάλυψη του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου που (χωρίς καύσιμα και πλοία) ανήλθε το 2014 σε 8,13 δισ. ευρώ (από 16,04 δισ. το 2010) μπορεί να καλυφθεί από το πλεονασματικό ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών που το 2014 ανήλθε σε 11,32 δισ. ευρώ (13,39 δις. εισπράξεις μείον 2,07 πληρωμές). Η μικρή παρουσία καθετοποιημένων τουριστικών δραστηριοτήτων, που ελέγχονται από πολυεθνικές-παρά την αυξανόμενη τους διείσδυση στον κλάδο τα τελευταία χρόνια, επιτρέπει σε μια κυβέρνηση να παρέχει τα κατάλληλα κίνητρα για να συγκεντρώσει αυτούς τους πόρους. Επιπλέον το κλίαρινγκ (μη εγχρήματες μορφές ανταλλακτικού εμπορίου) μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη συναλλάγματος, ενώ έξυπνα μέτρα προώθησης των εισαγωγών, όπως αυτά που εφαρμόζει πετυχημένα η Αργεντινή με την υποχρέωση που αναλαμβάνει κάθε εισαγωγέας να εξάγει ένα συγκεκριμένο ποσοστό της αξίας των εισαγωγών του, περιορίζουν την ανάγκη σε συνάλλαγμα και τονώνουν τις εξαγωγές.
 

Χωροταξικό εις βάρος των «ιθαγενών». Συνέντευξη – Βάννα Σφακιανάκη

Χωροταξικό εις βάρος των «ιθαγενών». Συνέντευξη – Βάννα Σφακιανάκη
    
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Μάριο Διονέλλη

Για πιθανά μη αναστρέψιμα τετελεσμένα από την αναθεώρηση των περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων της χώρας μιλά στον Δρόμο η αρχιτέκτονας Βάννα Σφακιανάκη. Ειδικά για την αναθεώρηση του χωροταξικού της Κρήτης τονίζει πως υπηρετεί πιστά τη μνημονιακή φιλοσοφία του «success story» καθώς δίνει σαφή προτεραιότητα στη συγκέντρωση κέρδους σε λίγους εις βάρος των συμφερόντων της κοινωνίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού γίνεται στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Πόσο το γεγονός αυτό καθορίζει το περιεχόμενο και τη φιλοσοφία της πρότασης για την Κρήτη;
Καθορίζει δραματικά! Οι μελέτες για όλες τις Περιφέρειες παραδόθηκαν πριν από τις πρόσφατες εκλογές, αφού υποχρεώθηκαν να εναρμονιστούν με όλη τη νομοθεσία που υπηρετούσε το «success story».
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα Χωροταξικά δεν είναι μόνο χάρτες που μοιράζουν τη γη σε δραστηριότητες. Είναι αναπτυξιακά εργαλεία. Πίσω από τους χάρτες έχουν την αναπτυξιακή πολιτική όπως κάθε φορά υπηρετείται από τη νομοθεσία και τα κίνητρα. Μνημονιακή υποχρέωση ήταν να αναθεωρηθούν τα Χωροταξικά για να εναρμονιστούν με τα Ειδικά Χωροταξικά για τον τουρισμό, την ενέργεια, τη βιομηχανία, τις ιχθυοκαλλιέργειες και το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) που θα χρηματοδοτήσει τα έργα. Να συμπεριλάβουν ακόμα και τα έργα του ΤΑΙΠΕΔ.
Τα Χωροταξικά δεν εφαρμόζονται αυτόματα και δεν ορίζουν χρήσεις γης. Για κάθε χρήση-παραγωγική δραστηριότητα, θα ισχύει η μνημονιακή νομοθεσία. Ωστόσο τα Χωροταξικά -αν εγκριθούν ως έχουν- θα συνδράμουν για να θωρακίσουν τα έργα που προβλέπουν απέναντι σε ενδεχόμενες  προσφυγές, όπως λεγόταν ευθέως στη Βουλή, όταν περνούσαν οι μνημονιακοί νόμοι.
Τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια ανά Δήμο που καθορίζουν χρήσεις γης, θα εναρμονίζονται με τα Περιφερειακά Χωροταξικά, σταδιακά τα επόμενα χρόνια και θα αποτυπώνουν όλο αυτό το σκηνικό. Ακόμα χειρότερα, όσο ισχύει ο νόμος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2013 και μεταρρυθμίζει το χωροταξικό σχεδιασμό, ανά πάσα στιγμή θα μπορεί με ένα Ειδικό Χωρικό Σχέδιο να «χωροθετείται» μια επένδυση «εθνικής σημασίας», που δεν έχει προβλεφθεί!

Η πρόταση για την Κρήτη εντάσσει και θεωρεί ως δεδομένα έργα που έχουν συναντήσει ισχυρές αντιδράσεις από κατοίκους και φορείς. Λαμβάνονται υπόψη οι αντιδράσεις αυτές στη διαβούλευση;
Στη «διαβούλευση» που έγινε στην Α΄ φάση του χωροταξικού –σε εισαγωγικά γιατί σήμερα υπάρχει διαστροφή της έννοιας της διαβούλευσης, που περιορίζεται σε κατάθεση απόψεων και όχι πραγματική συζήτηση με την κοινωνία– πάρα πολλοί φορείς, οργανώσεις και άτομα κατέθεσαν απόψεις για όλα αυτά. Οι απόψεις αυτές πέρασαν μέσα από το φίλτρο της γνωμοδότησης της Περιφέρειας, η οποία κάποιες απ’ αυτές υιοθέτησε (π.χ. το Λιμάνι του Νότου), αλλά για άλλες θεωρούσε τα έργα αδιαπραγμάτευτα (π.χ. το αεροδρόμιο Καστελλίου). Οι απόψεις διαβιβάστηκαν και στο υπουργείο και στους μελετητές, αλλά όπως καταλαβαίνετε αυτό που βάρυνε είναι αφενός οι προδιαγραφές και αφετέρου οι απόψεις της Περιφέρειας. Είναι πολύ σημαντικό πάντως ότι τώρα η κοινωνία δείχνει ένα πρωτοφανές ενδιαφέρον να κατανοήσει και να παρέμβει.

Ειδικά για το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης το νέο χωροταξικό προβλέπει εκτός από ΑΠΕ, καλώδιο διασύνδεσης αλλά και υποδομές σχετιζόμενες με την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό;