Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

"Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες"

Ερίκ Τουσέν: Συνέντευξη στo Periodiko

erictoussaint
Συνέντευξη: Ελένη Μαυρούλη - Πολιτική + Οικονομία, Συνεντεύξεις - 04/03/2015
Στην Αθήνα βρέθηκε, λίγα 24ωρα πριν τη συμφωνία στο Eurogroup και την αποστολή της «λίστας Βαρουφάκη» στους πιστωτές, ο γνωστός Βέλγος πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός, διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Παρισιού VIII και του Πανεπιστημίου της Λιέγης, Ερίκ Τουσαίν. Μιλώντας με ToPeriodiko.gr ο Ε. Τουσέν, πριν την υπογραφή της συμφωνίας, υπογραμμίζει ότι ο συσχετισμός δυνάμεων εντός της Ε.Ε δεν επιτρέπει πρακτικά άλλη επιλογή παρά αυτήν των μονομερών κινήσεων δια της κατάθεσης αιτήματος λογιστικού ελέγχου του ελληνικού χρέους, στη βάση αξιοποίησης κανονισμού της ίδιας της Ε.Ε.
Εκτιμά ότι, εφόσον η πίεση προς την Ελλάδα κλιμακωθεί από τους πιστωτές, και κυρίως από την ΕΚΤ, που θα μπορούσε να διακόψει την ρευστότητα προς τις τράπεζες, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει υπό τον έλεγχο του κράτους τις τράπεζες και να διασφαλίσει, μέσα από τον έλεγχο της μετακίνησης κεφαλαίων, τη ρευστότητα. Είναι, δε, βέβαιος ότι το ελληνικό χρέος, σχεδόν στο σύνολό του, μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι επαχθές και παράνομο και υπογραμμίζει ότι και οι πιστωτές γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν μπορεί να αποπληρωθεί, αλλά το χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης για την προώθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής, που είναι και ο βασικός τους στόχος.
Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, ο Ε. Τουσαίν είναι, επίσης, πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους των Χωρών του Τρίτου Κόσμου (Comité pour l’annulation de la dette du Tiers Monde, CADTM) και μέλος της Προεδρικής Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους (CAIC) στον Ισημερινό. Έχει έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, συμμετείχε στο ντοκυμαντέρ Debtocracy του Άρη Χατζηστεφάνου, και πρωτοστατεί στις προσπάθειες δημιουργίας Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του ελληνικού χρέους.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:
Πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου υπήρχε η εντύπωση ότι το πρώτο  θέμα που θα έθετε η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν το ζήτημα της διαγραφής του χρέους. Τώρα επικρατεί η εντύπωση ότι αυτό έχει τεθεί στο περιθώριο. Ποια είναι η δική σας γνώμη;
Eρίκ Τουσέν: Έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επέλεξε να βάλει ως προτεραιότητα το ζήτημα της διασφάλισης από τις ευρωπαϊκές αρχές της δυνατότητας να εφαρμόσει το πρόγραμμα του κόμματος κατά της λιτότητας. Και, προφανώς, θεώρησε ότι δεν πρέπει να έρθει σε άμεση αντιπαράθεση για το ζήτημα του χρέους με την Ε.Ε.
Είδαμε γρήγορες εξελίξεις καθώς,  πριν από τις εκλογές, γινόταν συζήτηση για την διενέργεια μια ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος και αμέσως μετά τις εκλογές ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε μια συγκεκριμένη πρόταση: την πρόταση για αντικατάσταση των ελληνικών ομολόγων σε ομόλογα στο διηνεκές (perpetual bonds) από την ΕΚΤ, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποπληρώνεται το κεφάλαιο των δανείων, αλλά μόνο οι τόκοι και με ένα επιτόκιο που θα εξαρτάται από την πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι επέρχεται σοβαρή μείωση του χρέους, γιατί αν μετατρέψουμε τα ομόλογα που πρέπει να αποπληρωθούν σε ομόλογα που δεν είναι υποχρεωτικό να αποπληρωθούν, προφανώς αυτό σημαίνει ότι δεν αποπληρώνεις το κεφάλαιο.
Επί της ουσίας, η συζήτηση για την μείωση του χρέους αντικαταστάθηκε από μια άλλη συζήτηση, την οποία εγώ εκλαμβάνω ως μια επικοινωνιακή τακτική από την πλευρά της κυβέρνησης. Έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια τέτοια αλλαγή,  καθώς αντιλήφθηκε ότι δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτε συγκεκριμένο (καμία υποχώρηση) όσον αφορά στο κούρεμα του χρέους και, συνεπώς, δεν υπήρχε κανένας λόγος να επικεντρώσει όλες τις συζητήσεις σε αυτό το θέμα. Γι’ αυτό, έριξε το βάρος κυρίως στο βασικό θέμα, που είναι ο τερματισμός των μέτρων λιτότητας.
 Η Ελλάδα χρεώθηκε για να γλιτώσουν κυρίως ορισμένες γαλλικές και γερμανικές τράπεζες

Πώς θα ρυθμιστούν τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Από τον Ελεύθερο Τύπο. Ακύρωση των αυξήσεων δε βλέπουμε, ούτε αναδρομικότητα, για να μην πούμε και για τη χρησιμοποίηση του ΚΕΑΟ ως "εργαλείου". Επιβεβαιώνονται όσα γράψαμε στη χθεσινή μας ενημέρωση

Πώς θα ρυθμιστούν τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία
Ρύθμιση όλων των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με μηνιαία δόση από 50 ευρώ, αναστολή κάθε αναγκαστικού μέτρου με την πληρωμή μίας δόσης, συμψηφισμό των ποσών που κατασχέθηκαν από τραπεζικούς λογαριασμούς με το υπόλοιπο της οφειλής και επιλογή ως και 3 χαμηλότερων κατηγοριών για την πληρωμή εισφορών στον ΟΑΕΕ προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τη ρύθμιση των 100 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Δωδεκάμηνη ασπίδα
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα μπορούν να ενταχθούν τα ληξιπρόθεσμα μέχρι 1/2/2015 χρέη προς τα Ταμεία, ενώ για φυσικά πρόσωπα που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα (ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ) καθώς και για ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ με μηδενικό εισόδημα για το 2014, προβλέπεται περίοδος χάριτος 12 μηνών, χωρίς τη λήψη κανενός αναγκαστικού μέτρου, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν αίτηση για ρύθμιση των χρεών τους ως τις 31 Μαρτίου 2016. Στον ΟΑΕΕ υπάρχουν πάνω από 125.000 διακόψαντες και άλλοι 15.000 από το ΕΤΑΑ, οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν από τη ρύθμιση αυτή και να εντάξουν όλες τις οφειλές τους όπως θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016
Για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, η αίτηση για ένταξη στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2015. 
«Μεταφορά»
Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους με τις δυο προηγούμενες ρυθμίσεις (ν.4152/13 και 4305/14) και θέλουν να μεταφερθούν στη νέα και πιο ευνοϊκή αποπληρωμή των χρεών τους, παίρνοντας μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης των προσαυξήσεων για την εναπομείνασα οφειλή, καθώς και όσοι έχουν ενταχθεί στον προσωρινό διακανονισμό οφειλών του ν. 3943/2011, εφόσον το υπόλοιπο της οφειλής τους υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
Επίσης, για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα (ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ) καθώς και για ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, προβλέπεται η αναστολή όλων των εισπρακτικών μέτρων και των διώξεων για 12 μήνες, ύστερα από αίτησή τους που πρέπει να υποβληθεί στους αρμόδιους φορείς, μέχρι τις 31/3/2016.
Η νέα ρύθμιση αφορά πάνω από 1 εκατ. οφειλέτες με βεβαιωμένα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 18 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13 δισ. ευρώ έχουν μεταφερθεί από τα Ταμεία στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που είναι και αρμόδιο για την είσπραξή τους. 
Τα μυστικά
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:
1 Στη ρύθμιση εντάσσονται οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες την 1η Φεβρουαρίου 2015, με αίτηση που θα πρέπει να υποβάλουν οι οφειλέτες στα Ταμεία τους ως τις 30 Απριλίου 2015.
2 Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από την 1/2/2015 και εφεξής.
3 Το σύνολο της οφειλής που υπάγεται στη ρύθμιση (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις) κεφαλαιοποιείται μέχρι και τον προηγούμενο της ρύθμισης μήνα. 
4 Η ρύθμιση της οφειλής γίνεται μέχρι και σε 100 δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ μηνιαίως.
5 Οταν το ποσό της οφειλής είναι πάνω από 5.000 ευρώ, επιβάλλεται τόκος 0,25% μηνιαίως (3% ετησίως) στο ανεξόφλητο ποσό, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προσαύξηση ή ποινή. Για οφειλή μέχρι 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεται επιτόκιο.
6 Στους οφειλέτες οι οποίοι θα ενταχθούν στη ρύθμιση χορηγείται έκπτωση επί των προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών (εξαιρουμένου του προστίμου των 10.550 ευρώ για αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία), η οποία, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
* Εκπτωση 100% για εφάπαξ καταβολή.
* Εκπτωση 70% για ρύθμιση έως 50 δόσεις.
* Εκπτωση 50% για ρύθμιση από 51 έως 100 δόσεις.

Ζητάμε την ανάκληση της παράνομης και καταχρηστικής απόλυσης της συναδέλφου από την ELPHO

http://somt.gr/node/4102


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
Ερμού και Φωκίωνος 11, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somt.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879 , 6977806266.
Με τον αγώνα μας βάζουμε τέρμα στα εργασιακά κάτεργα
Ζητάμε την ανάκληση της παράνομης και καταχρηστικής απόλυσης της συναδέλφου από την ELPHO (Ελληνική Φωτογραμμετρική ΕΠΕ)
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών πραγματοποίησε πολύωρη μαζική κινητοποίηση στα γραφεία της ELPHO (Ελληνική Φωτογραμμετρική ΕΠΕ) το περασμένο Σάββατο 28/2/2015 με αφορμή την παράνομη και καταχρηστική απόλυση εργαζόμενης συναδέλφου με πρόφαση τη «μη ικανοποιητική απόδοση», μια μέρα μετά την άρνησή της να δουλέψει τις επόμενες τέσσερις Κυριακές αδήλωτα και «μαύρα». Λόγω της παρέμβασης του σωματείου καμία από τις δύο βάρδιες εργασίας που έχει επιβάλλει η εργοδοσία της εταιρίας, δεν πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. Επίσης, η εργοδοσία σκόπευε να προχωρήσει και σε νέα απόλυση εργαζόμενου η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Η κινητοποίηση είχε ευρύτερο χαρακτήρα ενημέρωσης, οργάνωσης και αγώνα των συναδέλφων εργαζομένων καθώς η εργοδοσία της ELPHO έχει δημιουργήσει ένα κάτεργο τρίμηνης διάρκειας για τις «ανάγκες» του έργου «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων (Ψ.Υ.-ΔΗ.ΠΕ.Ε.Κ.)» του Υπουργείου Οικονομικών. Σκοπός της να αποκομίσει το μέγιστο κέρδος από τη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση δεκάδων τεχνικών για το τρίμηνο Ιανουαρίου –Μαρτίου που διαρκεί η Α’ Φάση του έργου και για αυτό το λόγο επινόησε και χρησιμοποιεί πολλές μεθόδους:

  • Εργασία 6 ημερών την εβδομάδα, πέντε ημέρες (καθημερινές) 7ωρο και το Σάββατο 5ωρο με τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου για 580 ευρώ μικτά.
  • Πρόσληψη με σύμβαση αορίστου χρόνου και ταυτόχρονη υπογραφή του εντύπου «οικειοθελούς αποχώρησης» για τέλη Μάρτη οπότε και ολοκληρώνεται το έργο.
  • Πρόσληψη με ΔΠΥ για όσους τεχνικούς έχουν μπλοκάκι, για τις ίδιες θέσεις εργασίας. Πληρωμή «με το κομμάτι» που οδηγεί σε ξέφρενη εντατικοποίηση προκειμένου να βγει το μεροκάματο. Για τους «συνεργάτες» η εργοδοσία απαλλάσσεται από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ενώ θεωρεί ότι έχει «λυμένα» τα χέρια της όσον αφορά τη δυνατότητα απόλυσής τους στο τέλος του τριμήνου.

«Μπλόκο» του ΣτΕ στην ανάπλαση του Αστέρα Βουλιαγμένης

Την έκρινε μη νόμιμη - Τι αναφέρει το Συμβούλιο στη γνωμοδότησή του. Από το Βήμα
«Μπλόκο» του ΣτΕ στην ανάπλαση του Αστέρα Βουλιαγμένης


Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ΄ αριθμ. 28/2015 γνωμοδότηση του Ε' Τμήματός του, έκρινε μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπλαση της έκτασης του Αστέρα Βουλιαγμένης και γενικότερα, της χερσονήσου του Μικρού Καβουριού.
Η γνωμοδότηση του ΣτΕ
Ειδικότερα, κρίθηκε μη νόμιμο ως προς το σκέλος εκείνο που προβλέπει τη δημιουργία νέων μονοκατοικιών («καμπάνες») και την κατασκευή κτισμάτων στο αδόμητο τμήμα της χερσονήσου.

Αναλυτικότερα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κατατεθεί για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο προβλέπεται η έγκριση «του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), η τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως της Βουλιαγμένης στην έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης και ο καθορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης».

Με το σχέδιο διατάγματος επιχειρήθηκε: 1) η έγκριση ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) συνολικού εμβαδού 301.864,99 τ.μ. που βρίσκεται στο Μικρό Καβούρι Αττικής, 2) η τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης της Βουλιαγμένης Αττικής στην έκταση του «Αστέρα Βουλιαγμένης», 3) ο καθορισμός χρήσεων γης και όρων δομήσεως κατά ζώνες και 4) η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος, η έκταση των 301.864,99 τετραγωνικών μέτρων του Αστέρα Βουλιαγμένης χωρίζεται σε πέντε ζώνες και στην κάθε μια από αυτές καθορίζονται διαφορετικές χρήσεις.

Η πρώτη ζώνη έχει έκταση 201.425 τ.μ. και χαρακτηρίζεται ως περιοχή τουρισμού, αναψυχής και παραθεριστικής κατοικίας.

Από τα 201.425 τ.μ., επιτρέπεται να δομηθούν τα 56.500 τ.μ., εκ των οποίων στα 17.000 τ.μ. θα ανεγερθούν αποκλειστικά ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, στα 39.500 τ.μ. θα ανεγερθούν κατά κανόνα αυτοτελείς πολυτελείς κατοικίες, αλλά και άλλες εγκαταστάσεις. Ο συντελεστής δόμησης καθορίζεται 0,2 και ο συντελεστής κάλυψης 0,1.

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Noah Addis: Οι πόλεις του «μέλλοντος»

Από εδώ

Σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο «καταληψίες στέγης» στον κόσμο. Περίπου ένας τους έξι ανθρώπους πάνω στη Γη. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί στα δύο δισεκατομμύρια μέχρι το 2030, και μέχρι τα μισά του αιώνα, θα υπάρχουν τρία δισεκατομμύρια ανθρώπων που «καταλαμβάνουν» ένα κομμάτι γη για να βρουν εναν τρόπο να κοιμούνται.

Οι «πόλεις του μέλλοντος »  (future cities) είναι μια σειρά φωτογραφιών που αποτυπώνει τις πρόχειρες «εγκαταστάσεις», του ανεπίσημους οικισμούς και τις απρογραμμάτιστες εξελίξεις σε πόλεις του κόσμου. Αυτές οι κοινότητες έχουν πάρει πολλές μορφές, αλλά μοιράζονται μια κοινή ιστορία. Άνθρωποι, κυρίως μετανάστες από αγροτικές περιοχές, έρχονται σε μια πόλη σε αναζήτηση εργασίας. και  στην ανάγκη μιας οικονομικά προσιτής στέγασης που δεν υπάρχει, καταφεύγουν στην κατασκευή πρόχειρων σπιτιών σε κάποιο κομμάτι αχρησιμοποίητης γης.

Άλλοι κάτοικοι ακολουθούν, και το τελικό αποτέλεσμα είναι μια νέα κοινότητα μέσα στην πόλη.

23a0e49f2d6d148b18d27c9313e6f467-large.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν αποτύχει στο να αναλάβουν την ευθύνη για αυτή τη μαζική αστική μετανάστευση. Πολλοί από τους καταληψίες του κόσμου ζουν, υπάρχουν σε ένα «νομικό κενό». Εργάζονται εκτός της επίσημης οικονομίας και δεν προστατεύονται από κανέναν.

Παρά το γεγονός ότι οι καταληψίες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, οι οικισμοί αυτοί είναι εξαιρετικά δημιουργικά και ζωντανά μέρη. Οι άνθρωποι που ζουν σε άτυπες κοινότητες σε όλο τον κόσμο δεν χρειάζονται ελεημοσύνη ούτε τους «άλλους» να τους πουν πως θα ζήσουν.  Στην πραγματικότητα, οι ανάγκες τους, σε όλο τον κόσμο, είναι συνήθως πολύ συγκεκριμένες.

Πρωτίστως, οι καταληψίες χρειάζονται να βρουν εναν δρόμο σχετικά με τα υπάρχοντα ιδιοκτησιακά καθεστώτα, έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν το σπίτι τους, να δηλωθεί στο σχέδιο της πολεοδομίας κι έτσι να βάλουν νερό, φως, να αποκτήσουν και επίσημα «πρόσωπο» στις πόλεις που ζουν.  Να μπορούν να δηλώσουν «διεύθυνση κατοικίας» έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και να μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Πολλές από αυτές τις ανάγκες  δεν πληρούνται.

17f31f7aed57a8698ceade4bea750c55-large.

Ο Noah Addis, Αμερικανός φωτογράφος δηλώνει:

Έχουν μεταναστεύσει περισσότεροι από 10.000 πολιτικοί μηχανικοί

Από εδώ. Οι ετήσιες εισφορές για το 2014 πάντως ανέρχονταν στις 5000 € ετησίως και όχι 4000.
 
Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος Γιώργος Τσιαμτσιακίρης, μιλώντας στο CRASHonline τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν οδηγηθεί στη μετανάστευση περισσότεροι από 10.000 πολιτικοί μηχανικοί, και με τις υπάρχουσες συνθήκες οι διαρροές θα συνεχιστούν.

Η ανεργία και η απόγνωση όπως επίσης η μη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην χώρα μας αλλά και η έλλειψη προοπτικής που να οδηγεί στην ανάπτυξη, οδήγησαν στην μετανάστευση χιλιάδες Έλληνες και από τον κλάδο των Πολιτικών Μηχανικών.
Αυτό επισήμανε με δηλώσεις του στο crashonline.gr ο διακεκριμένος πολιτικός μηχανικός Γιώργος Τσιαμτσιακίρης. Για την συνεχή διαρροή δυνατών μυαλών και Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Μηχανικών Ελλάδος τόνισε: «Στο διάστημα από το 2009 μέχρι και τώρα πάνω από 10.000 πολιτικοί μηχανικοί και άνθρωποι του δικού μας κλάδου έχουν εγκαταλείψει την χώρα μας αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Κάποιοι μεταξύ άλλων μετακινήθηκαν στο Ντουμπάι. Εκεί οι μηνιαίες απολαβές τους φθάνουν το ποσόν των 3.000 ευρώ. Τουλάχιστον με αυτά τα χρήματα μπορεί να ζήσει κανείς αξιοπρεπώς την οικογένειά του.

Σχετικά με το αν στο άμεσο μέλλον είναι εφικτή μια λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα οπότε και μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επιστροφής αυτών των ανθρώπων στην χώρα μας ο κ. Τσιαμτσιακίρης απάντησε: «Με τις υπάρχουσες προϋποθέσεις δεν νομίζω ότι υπάρχει αυτή η προοπτική. Η κατάσταση είναι απελπιστική αφού ακόμα και οι άνεργοι αναγκάζονται να πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος και παράλληλα άπαντες από τον κλάδο μας φορολογούνται από το πρώτο κιόλας ευρώ. Και ακόμα μεταξύ άλλων οι εισφορές στον κλάδο μας φθάνουν το ποσόν των 4.000 ευρώ ετησίως. Και αυτό το ποσόν το πληρώνουν όλοι ακόμα και αν είναι άνεργοι.»

Ενημέρωση από τη χθεσινή συνάντηση της Ανοικτής Συνέλευσης Μηχανικών στο Υπ. Κοινων. Ασφάλισης


Όπως είχαμε προγραμματίσει, έγινε χθες συνάντηση της Ανοικτής Συνέλευσης Μηχανικών με τον Ειδικό Σύμβουλο του Υπ. Κοινωνικής Ασφάλισης κο Τεμπονέρα. Συγκεντρωθήκαμε περίπου 20 συνάδελφοι και κάποιοι ανεβήκαμε ως αντιπροσωπεία.
Στη συνάντηση που κράτησε πάνω από 1,5 ώρα θέσαμε αρκετά αναλυτικά όλα τα θέματα και τις διεκδικήσεις μας που περιλάμβανε το πλαίσιο μας το οποίο και καταθέσαμε. Μίλησαν μάλιστα όλοι οι παριστάμενοι συνάδελφοι και δώσαμε και συγκεριμένα στοιχεία για το ύψος των αυξήσεων εισφορών και τα οικονομικά δεδομένα του ταμείου (πλήθος ανεξόφλητων ειδοποιητηρίων, διαγραφές μηχανικών από το ΤΕΕ, οικονομικά στοιχεία κλπ)

Μια πρώτη διαπίστωση είναι πως α) κανείς άλλος φορέας μηχανικών δεν έχει ενημερώσει το Υπ. Ασφάλισης για τις διεκδικήσεις των μηχανικών και τις ιδιαιτερότητες της ασφάλισης μας β) όπως είναι εν μέρει λογικό, ούτε η νέα κυβέρνηση έχει ενημερωθεί επαρκώς (δε γνώριζαν ότι έχουν ήδη υλοποιηθεί οι αυξήσεις εισφορών, ότι το ταμείο μας είναι πλεονασματικό κλπ)

Περνώ κατευθείαν στις απαντήσεις που μας έδωσε ανά θέμα:

- για την υγεία εκτός της επέκτασης της περυσινής ρύθμισης επεξεργάζονται ένα σχέδιο καθολικής ασφάλισης για ανασφάλιστους με την μορφή ΚΥΑ, το οποίο να παρέχει ένα μίνιμουμ παροχών υγείας (πχ νοσοκομεία). Ζητήσαμε έστω να υπάρχει η δυνατότητα κάθε Ταμείο να κρίνει ανάλογα για τα μέλη του με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας. Εξετάζεται η αποσύνδεση των εισφορών υγείας από αυτές της ασφάλισης, αλλά αυτό θα εξεταστεί και από δημοσιονομικής άποψης καθώς σε ορισμένα ταμεία η εισφορά αποτελεί κίνητρο ασφάλισης και πιθανόν να μην γίνει πλήρη αποσύνδεση.
- για το ΚΕΑΟ δε σκοπεύουν να καταργηθεί μια και θεωρούν ότι αποτελεί "εργαλείο", έχουν όμως δώσει οδηγία για "κοινωνική ευαισθησία" (έχει εισπράξει αν σημείωσα καλά 300εκατ το 2013 και μάλλον 500 εκατ το 2014), δηλαδή δε θα αγγίζει -για την ώρα- την κλίμακα οφειλών 15.000 έως 60.000 ευρώ αλλά από 60.000 ευρώ και πάνω.
- για τις αυξήσεις στις εισφορές επεξεργάζονται σχέδιο επιλογής 1 ή 2 κατώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών (όχι κατάργηση των επίμαχων άρθρων όπως εμείς ζητάμε, όχι ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας), θέσαμε να είναι αναδρομική η όποια ρύθμιση και να αφορά και τους προ 93 ασφαλισμένους
- για την ανεργία δε γνώριζε ότι δε δικαιούμαστε επιδόματος αν και καταβάλουμε σχετικές εισφορές, τον ενημερώσαμε ότι ποτέ δεν εκδόθηκε σχετική υπουργική απόφαση που να ρυθμίζει το θέμα, είπε πως είναι δίκαιο και θα το δούνε
- για το ύψος εισφορών και τη μη υποχρέωση καταβολής εισφορών από όσους δεν έχουν εισόδημα, είπε θα εξεταστεί αργότερα (την αναστολή την εξετάζουν για την περίοδο της κρίσης πιθανά). Για τη διαγραφή οφειλών ότι θέλει μεγαλύτερη συζήτηση, θα υπάρχει μόνο διαγραφή προσαυξήσεων.
- υπάρχουν γενικά πολλοί μεγαλοοφειλέτες και κινούν υποθέσεις προς τον εισαγγελέα
- υπάρχει ήδη ανακατανομή πόρων μεταξύ ταμείων (πλεονάσματα κάποιων όπως το δικό μας, καλύπτουν τρύπες άλλων)
- οι κοινωνικοί πόροι που καταργήθηκαν ενδεχομένως θα αντικατασταθούν από κάποια εισφορά στα δημόσια έργα ή στα τυχερά παιχνίδια για το σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος όμως. Δε μπορούν να επανέλθουν με την παλιά μορφή, γιατί υπάρχει Ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία πίεσε για την κατάργηση τους
-θα υπάρξει αναστολή του Ν3863 και του Ν3865/2010 που άλλαζαν τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων καθιερώνοντας τα 360€ βασική σύνταξη και θα επαναφέρουν τον υπολογισμό με το 70% της καλύτερης 5ετίας
- θα καταργήσουν το νόμο που προβλέπει μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις (εμάς το ΤΣΜΕΔΕ δε δίνει ακόμα γιατί φτιάχτηκε το 1993) αλλά θα υπάρξουν μειώσεις της τάξης του 15%
- θα καταργήσουν ή τροποποιήσουν (;) τον Ν4093/2012 που αύξησε κατά μια διετία τα όρια ηλικίας
- δεν ήταν θετικός για το ζήτημα της πρόωρης συνταξιοδότησης των μηχανικών μητέρων ανηλίκων αλλά πιθανά θα εξατ΄σουν κάποιες παροχές για ειδικές κατηγορίες όπως τρίτεκνες

για την καταγραφή
πετρόπουλος δημήτρης

Κατάργηση του Ν. 4093/12 που προσθέτει 2 χρόνια επιπλέον για την συνταξιοδότηση

Αναρτούμε μήνυμα που λάβαμε από συνάδελφο

Αυτός είναι ο μνημονικός νόμος Βρούτση - 4093/12 - που μας προσθέτει 2 χρόνια επιπλέον για την συνταξιοδότηση. Άλλη μια μεγάλη αδικία των μνημονιακών κυβερνήσεων. Καλό λοιπόν θα είναι να υποβάλουμε αίτημα όλοι οι ασφαλισμένοι που θεμελιώνουμε δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1/1/2013 (αυτό με συμβούλεψε στέλεχος του ΤΣΜΕΔΕ), καθ ότι πλήττονται τα δικαιώματα μας από τον συγκεκριμένο μνημονικό νόμο. Η κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί για την Κατάργηση διατάξεων που μειώνουν συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και αυξάνουν όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όπως προανήγγειλε, για την αποκατάσταση αυτής της μεγάλης αδικίας. 

Εγκύκλιος Ο.Α.Ε.Ε. αρ. 55/11.12.2012
Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος βάσει διατάξεων ν. 4093/28-11-2012
Κατηγορία: Ασφαλιστικά - ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - Λοιπά


Αθήνα, 11/12/2012
Αρ. πρωτ. ΔΙ Π ΣΥΝ/Φ1/12/982945
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών
Ο.Α.Ε.Ε. 
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
  
TAX. Δ/ΝΣΗ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 5
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ε. ΤΣΑΛIΓΟΠΟΥΛΟΥ - Ε. ΦΑΓΚΡΑ
ΤΗΛ. 210 5274386-5274375
ΦΑΞ 210 5220504 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 55
  
ΘΕΜΑ: Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος βάσει διατάξεων ν. 4093/28-11-2012 

ΣΧΕΤ: Το αρ. πρ. Φ10035/οικ.26538/840/21-11-2012 έγγραφο Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Με το παραπάνω έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων γνωστοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου πρώτου, υποπαρ. ΙΑ4 παρ. 1 - 5 του ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222/τευχ.Α/12-11-2012) με τις οποίες επέρχονται ουσιαστικές μεταβολές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ.

Γενικοί όροι 

Άρθρο Πρώτο. 

Υποπαράγραφος ΙΑ4

Παρ. 1,2,3: Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Από 1-1-2013 για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων φορέων κοινωνικής ασφάλισης εφαρμόζονται οι προϋποθέσεις του αρθρ. 10 ν. 3863/2010, όπως ισχύει, ως προς τα όρια ηλικίας και το χρόνο ασφάλισης, όπως αυτά διαμορφώνονται με τις ανωτέρω διατάξεις από 1-1-2015.

Από 1-1-2013 όλα τα όρια ηλικίας των παραπάνω περιπτώσεων καθώς και όλα τα ισχύοντα την 31-12-2012 όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των φ.κ.α. αρμοδιότητας Υπουργείου μας, όπου αυτά προβλέπονται αυξάνονται κατά δύο (2) έτη.

Εξαιρούνται από την αύξηση του ορίου ηλικίας οι νέες ασφαλισμένες - μητέρες ή οι νέοι ασφαλισμένοι - χήροι πατέρες τέκνων ανικάνων για κάθε βιοποριστική εργασία.

Παρ. 4: Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα

Ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για τις εξελίξεις και τη συμφωνία κυβέρνησης - "θεσμών"

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 3-3-2015
Αρ. Πρωτ. : 6809
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ πιστή στις θέσεις των συνεδρίων της, θα συνεχίσει να διεκδικεί και από τη νέα κυβέρνηση λύση στα θεσμικά, ασφαλιστικά και οικονομικά προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων μηχανικών, τα οποία οξύνθηκαν στον υπέρτατο βαθμό λόγω των μνημονιακών πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Από τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναμένουμε ριζική αλλαγή κατεύθυνσης και όχι διαχείριση των προηγούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Σε αυτά τα πλαίσια έχουμε ξεκινήσει γύρο επαφών με την κυβέρνηση, ώστε να θέσουμε υπόψη τους τα δίκαια αιτήματα μας.

Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε ότι -κατά τη γνώμη μας- η πρόσφατη συμφωνία της Παρασκευής 20/2 και το συνοδευτικό μειλ των δεσμεύσεων, σηματοδοτεί μια πρώτη υποχώρηση της κυβέρνησης τόσο από τις εξαγγελίες της (πρόγραμμα Θεσ/κης), όσο και από τις ανάγκες και επιδιώξεις των εργαζόμενων και της κοινωνίας. Και αυτό γιατί δείχνει να κινείται στα προηγούμενα ασφυκτικά πλαίσια επιτήρησης και αξιολόγησης από τους “θεσμούς” ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και αναγνώρισης ενός χρέους, το οποίο είναι τόσο άδικο, όσο και αδύνατο να πληρωθεί χωρίς να εξοντώσει την ελληνική κοινωνία.

Τα οφέλη από την ακύρωση των απαράδεκτων δεσμεύσεων της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με το μειλ Χαρδούβελη, αλλά και της μικρής (και επισφαλούς) πίστωσης χρόνου δε μπορούν να αντιστοιχηθούν με την υποχώρηση που συνιστούν τα παραπάνω.

Οι εκβιασμοί με “πιστωτική ασφυξία” των “εταίρων” μας και η προκλητική στάση όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Η στρατηγική της “εσωτερικής υποτίμησης” των εργαζόμενων στις χώρες τους αποτελεί κοινό ταξικό τους συμφέρον και δε θα το εγκαταλείψουν χωρίς μεγάλες συγκρούσεις.

Τι στιγμή αυτή χρειάζονται αποφασιστικά βήματα μπροστά, με εφαρμογή των Κυβερνητικών δεσμεύσεων όπως διατυπώθηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις και στην πορεία του χρόνου ριζική αλλαγή πολιτικής σε αντίθετη κατεύθυνση από τη μνημονιακή περίοδο, με προστασία των εργαζομένων, αποκατάσταση αδικιών, επαναφορά δικαιωμάτων που λεηλατήθηκαν, προστασία του δημοσίου συμφέροντος και όχι αυτών που λεηλατούν το δημόσιο πλούτο.

Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία οφείλουν να στηρίξουν τέτοιες πολιτικές, αλλά και να σταθούν απέναντι σε πισωγυρίσματα και υπαναχωρήσεις.
Όπως αποφασίσαμε και στο 15ο μας Συνέδριο αγωνιζόμαστε για:

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Η Digea στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση!

digea1Από εδώ
Η πρώτη επίσημη τοποθέτηση των καναλαρχών στο διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης να χορηγήσει τηλεοπτικές άδειες και να απαιτήσει από τους σταθμούς να πληρώνουν για την κατοχή των συχνοτήτων, έρχεται μέσω τηλεοπτικού …ρεπορτάζ!
Στον ΑΝΤ1 βγήκε το θέμα για τη Digea που “μας μετέφερε στην ψηφιακή εποχή”. Όπου Digea η κοινή εταιρεία των τηλεοπτικών εταιρειών πανελλαδικής εμβέλειας, Mega, Ant1, STAR, Alpha, ΣΚΑΙ και …Alter. Στη θέση και όχι ρεπορτάζ του καναλιού, δηλώνεται πως “μια αμιγώς ελληνική εταιρεία” με “ιδία κεφάλαια”, κατάφερε (!) μέσα σε 224 ημέρες να ολοκληρώσει την ψηφιακή μετάβαση της τηλεόρασης, παρέχοντας στο κράτος “τη δυνατότητα” να πουλήσει το ψηφιακό μέρισμα στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Και από αυτή την πώληση, να έχει “έσοδα” περίπου 400 εκατ. ευρώ! Εννοοείται πως στο εταιρικό ρεπορτάζ γίνονται χαρακτηρισμοί, όπως “τέλεια εικόνα” και δηλώνεται πως το σήμα της Digea καλύπτει το 96% του πληθυσμού. Προφανώς το εταιρικό ρεπορτάζ αναμένεται να προβληθεί και στα κανάλια των άλλων μετόχων. Και επειδή η Digea έχει …απόλυτο δίκιο στη θέση της, ας δούμε ορισμένα δεδομένα της ψηφιακής μετάβασης που ανέλαβε να φέρει σε πέρας και τα …κατάφερε.
-Η ψηφιακή μετάβαση ξεκίνησε το 2009, έτος δημιουργίας και της Digea από την κυβέρνηση Καραμανλή (επί Ρουσόπουλου) με την εταιρεία των καναλαρχών να αναλαμβάνει προνομιακά, χωρίς κανένα διαγωνισμό ή άλλη μορφή, την “προσωρινή” ψηφιακή μετάβαση της TV.
-Συναποφασίστηκε η ψηφιακή μετάβαση σε 26 σημεία εκπομπής όλης της χώρας
-Μέσα σε 5 χρόνια (2009-2013) η εταιρεία κατάφερε να κάνει ψηφιακή εκπομπή στα 11 από τα 26 σημεία. Η Nova που αποφάσισε να κάνει το ίδιο για τη συνδρομητική της τηλεόραση, σε οκτώ μήνες έκανε ψηφιακά και τα 26 σημεία του δικτύου της. Το οποίο πέρυσε κατήργησε!
-Το 2012 εκδίδεται ο χάρτης ψηφιακών συχνοτήτων με πρόταση του καθηγητή που ανέλαβε να τον συντάξει να αποφασισθούν 250 κέντρα εκπομπής σε όλη τη χώρα. Το σχέδιο ήταν ακριβό για όσους θα αγόραζαν τις ψηφιακές συχνότητες. Έτσι με τη συμμετοχή στελέχους της ΕΕΤΤ, νυν αντιπρόεδρου της Ν.Παπαουλάκη, στελέχους του υπ.Μεταφορών και στελέχους της Digea, σε μια εβδομάδα ξαναφτιάχνεται ο ψηφιακός χάρτης με 156 σημεία.
-Για να καλυφθεί πλήρως η γεωγραφία της χώρας απαιτούνται 2.000 αναμεταδότες για τους οποίους καμία απολύτως κρατική πρόβλεψη δεν υπήρξε!
-Τον Μάϊο του 2013 γίνεται διαβούλευση για την προκήρυξη του ψηφιακού φάσματος. ForthnetΙ( της Nova) και Digital Union εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις, με την πρώτη να δηλώνει πως αν γίνει τέτοιος διαγωνισμός που ευνοεί την εταιρεία που ήδη έχει αναλάβει την ψηφιακή προσωρινή μετάβαση, δεν θα μετάσχει.

Τα κινήματα της Λατινικής Αμερικής. Αυτονομία - Αυτοδιαχείριση και κεντρική εξουσία

Εκδήλωση - Συζήτηση

Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα σας προσκαλεί την Παρασκευή 6 Μαρτίου και ώρα 19:30 στην Εκδήλωση - Ανοικτη συζήτηση με θέμα :

 ''Τα κινήματα της Λατινικής Αμερικής. Αυτονομία - Αυτοδιαχείριση και κεντρική εξουσία.''

Ομιλητης: Σταύρος Σταυρίδης - Αρχιτέκτονας, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ

(ΑΠΕ)ραντα κέρδη με κρατική επιχορήγηση

Της Ντίνας Δασκαλοπούλου από εδώ. Οι όμιλοι Κοπελούζου-Μυτιληναίου και μια παλιά γνώριμη της ελληνικής, αλλά και της γερμανικής Δικαιοσύνης, η πολυεθνική Enercon, θα λάβουν ζεστό χρήμα και φοροαπαλλαγές για να «επενδύσουν» στα αιολικά πάρκα σε Λάρισα, Αγρίνιο, Πάρο, Νάξο, Δελφούς και Βόνιτσα.

Ο Αίολος δεν λατρεύτηκε ποτέ σ’ αυτή τη χώρα σαν θεός, παρ' όλα αυτά ήταν σεβαστός, αφού έπαιζε τον ρόλο του «ταμία των ανέμων». Προφανώς, αυτή η ιδιαίτερη σχέση των ανέμων με το ταμείο εμπνέει και τους επιγόνους των αρχαίων Ελλήνων, που εσχάτως ανακάλυψαν τις μπίζνες του αέρα. Δουλειές καθόλου για αεριτζήδες ωστόσο, αφού τα αιολικά πάρκα που ετοιμάζεται να σπείρει η κυβέρνηση θα επιδοτούνται με εκατομμύρια ζεστά ευρώ.

Λάρισα, Αγρίνιο, Πάρος, Νάξος, Δελφοί, Βόνιτσα είναι οι τόποι που θα γευτούν από πρώτο χέρι την πράσινη ανάπτυξη, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του κυρίου Μηταράκη, που πέρασε στη Βουλή πριν από λίγες μέρες. Κοπελούζος-Μυτιληναίος θα μοιραστούν το 50% και το άλλο 50% η γερμανική πολυεθνική Enercon, ενώ με 93.149.945 ευρώ θα ενισχυθούν οι επενδυτές.

Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε «σκάνδαλο» το νομοσχέδιο και «νέα Siemens» τη γερμανική πολυεθνική. Πρόκειται για μια παλιά γνώριμη του ελληνικού κράτους, αλλά και της γερμανικής Δικαιοσύνης. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές έχει καταθέσει εναντίον της Enercon αγωγή, με την κατηγορία της δόλιας εξαπάτησης για υπερκοστολόγηση της σύμβασης για 9 αιολικά πάρκα στο Αιγαίο, ενώ εναντίον της έχει κινηθεί και η γερμανική Δικαιοσύνη για υποθέσεις διακρατικής διαφθοράς.

Στα κρυφά

Κατά τον προσφιλή στην κυβέρνηση τρόπο, το νομοσχέδιο εισήχθη με επείγουσες διαδικασίες στις 20 Ιουνίου. Χωρίς καμία διαβούλευση με τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες, υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία μία εβδομάδα μετά. Οι βουλευτές κλήθηκαν να επεξεργαστούν με διαδικασίες-εξπρές τρία κομβικής σημασίας νομοθετήματα: το ρυθμιστικό, αυτό για τη «μικρή ΔΕΗ» και αυτό για τα αιολικά πάρκα.

Ολα αυτά στο φόντο του εσπευσμένου κλεισίματος της Ολομέλειας «ελλείψει νομοθετικού έργου»! Αλλωστε, με ποιόν να πρωτοδιαβουλευτεί η κυβέρνηση; Συντονιστικές επιτροπές αγώνα στρέφονται κατά των αιολικών πάρκων απ' άκρου εις άκρον της χώρας: από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη κι από την Κεφαλλονιά μέχρι τη Μυτιλήνη, οι κάτοικοι αντιδρούν και κινητοποιούνται.

Πυρ ομαδόν

3000 διαγραφές μηχανικών από το ΤΕΕ

Στοιχεία Διαγραφών – Επανεγγραφών μελών ΤΕΕ όπως δόθηκαν στη ΔΕ του ΤΕΕ κατόπιν αιτήματος του εκπροσώπου μας Γ. Πάνου, ενώ εκκρεμούν ακόμα κάποιες εκατοντάδες. Η υποχρέωση καταβολής εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ από ανέργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους, εξωθεί εκτός επαγγέλματος χιλιάδες.

Η εγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ σύμφωνα με το άρθρο 6 του αναγκαστικού Νόμου 2326/1940 προϋποθέτει την εγγραφή στο ΤΕΕ (βλέπε συνημμένο ΦΕΚ). Ως εκ τούτου το ΤΣΜΕΔΕ δεν συζητά διαγραφή πριν την διαγραφή από το ΤΕΕ και μέχρι σήμερα η πρακτική αυτή λειτουργεί και τα Μέλη του ΤΕΕ που διαγράφονται από το ΤΕΕ διαγράφονται  και από το ΤΣΜΕΔΕ. Ειδική έγκριση απαιτείται μόνο στις περιπτώσεις αναδρομικών διαγραφών οι οποίες εισάγονται στο ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ αλλά πάλι απαιτείται η αντίστοιχη αναδρομική διαγραφή από το ΤΕΕ.
Στους παρακάτω πίνακες δίνονται διαχρονικά οι διαγραφές και επάνοδοι Μελών ΤΕΕ και ανάλυση ανά χώρα αποφοίτησης και βασική ειδικότητα.

Πίνακας Διαγραφών - Επανόδων Μελών ΤΕΕ ανά έτος
Έτος Διαγραφές Επάνοδοι
2000 6
2001 9
2002 9
2003 11
2004 12
2005 13
2006 9
2007 19
2008 13 1
2009 33 2
2010 59 2
2011 180
2012 445
2013 1169 6
2014 942 23
2015 16
Σύνολο 2945 34

Κατανομή Διαγραφών ανά Βασική Ειδικότητα
ΑΑ Βασική Ειδικότητα Διαγραφές Ποσοστό (%) Τακτικά Μέλη Ποσοστό (%)
1 ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ 662 22,09 28525 27,02
2 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ 667 22,26 17316 16,4
3 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ 435 14,51 16680 15,8
4 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ 476 15,88 17985 17,04
5 ΜΗΧ/ΛΟΓΟΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚ 60 2 1011 0,96
6 ΑΓΡΟΝΟΜΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ 137 4,57 5942 5,63
7 ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ 319 10,64 9650 9,14
8 ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΟΣ-ΜΕΤΑΛ/ΓΟΣ ΜΗΧ/Κ 100 3,34 2424 2,3
9 ΝΑΥΠΗΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ 2 0,07 55 0,05
10 ΝΑΥΠΗΓΟΣ-ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ 32 1,07 1772 1,68
11 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ 107 3,57 4213 3,99


Κατανομή Διαγραφών ανά χώρα αποφοίτησης