Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Περιφερειακή Ξεφτίλα Βορείου Αιγαίου


Χτες βραδυ το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, το αποτελούμενο από την συντριπτική πλειοψηφία των παρατάξεων που πρόσκεινται στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όπως αυτά υπήρχαν το 2010 που έγιναν οι δημοτικές εκλογές, γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία θετικά για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Βιομηχανίας ΑΠΕ Ιμπερντρόλα στα νησιά μας.
Θα μου πείτε, εδώ ξεπουλάνε τη χώρα οι όμοιοί τους στο κοινοβούλιο, σήμερα ψήφισαν να γίνονται τα ξεπουλήματα της δημόσιας περιουσίας δίχως να περνούν από τη Βουλή αλλά μόνο με απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, μια γνωμοδότηση επί κάποιας ΜΠΕ, κάποιας πολυεθνικής θα τους ένοιαζε;
Θα σας πω και βέβαια όχι. Τα παραδοσιακά πολιτικά ρετάλια που βρίσκονται ακόμα σε θέσεις αιρετών αυτοδιοίκησης μόνο και μόνο επειδή ξέμειναν από μιαν άλλη, περασμένη, προϊστορική πλέον εποχή, απέδειξαν για μια φορά ακόμα πως είναι αναξιοπρεπείς ναινέκοι και έχουν μάθει από τα πολιτικά μικράτα τους να σκύβουν κεφάλι και να στήνουν οπίσθια σε κάθε φραγκάτο που έρχεται και κουνάει καθρεφτάκια με την υπόσχεση να τους αναπτύξει.
Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί η στάση τους. Διότι όταν είσαι επιφυλακτικός και δεν έχεις πεισθεί, όπως δηλώνεις, από μια μελέτη, δεν την ψηφίζεις με επιφυλάξεις αλλά την απορρίπτεις λόγω αμφιβολιών, αν είσαι ευσυνείδητος και αξιοπρεπής. Οι εν λόγω προτίμησαν να μην αντιταχθούν στα συμφέροντα της εταιρίας και να εκτεθούν στους πολίτες της Λήμνου, της Λέσβου και της Χίου, οι οποίοι κατά χιλιάδες έχουν ταχθεί ενάντια στις Βιομηχανίες της πολυεθνικής και με σθένος και πείσμα θα αντισταθούν με κάθε τρόπο στην εκπόρνευση του φυσικού περιβάλλοντος των νησιών τους και στην υποβάθμιση της ζωής τους.
Χτες το βράδυ στη Μυτιλήνη τα αυτοδιοικητικά πολιτικά ρετάλια της ακροδεξιάς κυβέρνησης ΝΔ ΠΑΣΟΚ και Σία, με δυο εξαιρέσεις ανάμεσά τους, έμειναν πιστοί υπηρέτες των δούλων κομματικών ανωτέρων τους, έδειξαν για άλλη μια φορά πως παραμένουν υπόδουλοι των αποικιοκρατών και έθεσαν εαυτούς στην πολιτική ιστορία του τόπου ως άξιους μονάχα για τη χλεύη και την οργή των επόμενων γενιών κατοίκων αυτών των νησιών, χλεύη και οργή που θα εισπράξουν αναμφισβήτητα, ακόμα κι αν το έργο δεν γίνει.
Και δεν θα γίνει. Τα νησιά μας δεν πρόκειται να μετατραπούν σε εργοστάσια, τα βουνά μας δεν πρόκειται να δοθούν προς εκπόρνευση σε καμία πολυεθνική, όσους πολιτικούς παλιάτσους κι αν έχει στο πλάι της. Διότι η δύναμη των κατοίκων είναι τεράστια και κανένα από αυτά τα πολιτικά απολιθώματα δεν την εκφράζει σήμερα. Ούτε μάλλον την φαντάζεται.
Χτες βράδυ στην Μυτιλήνη οι αιρετοί εκπρόσωποι του ξεπουλημένου και υπόδουλου κατεστημένου που παραπαίει, ψήφισαν, όπως κάνουν και οι ανώτεροί τους στην Βουλή, υπέρ των συμφερόντων της πολυεθνικής και όχι των νησιών που τους εξέλεξαν κάποτε. Ψήφισαν μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αναφέρει κατά λέξη πως τα εν λόγω νησιά του ΒΑ, τα νησιά τους δηλαδή, είναι χαμηλής πολιτιστικής και τουριστικής αξίας, γι αυτό προτείνεται να εγκατασταθούν εκεί οι Βιομηχανίες της.
Τα συμπεράσματα δικά σας και η ντροπή, η ξεφτίλα μόνο δική τους.

Υπογράφω, απαιτώ και διεκδικώ την κατάργηση των Μνημονίων και των Δανειακών Συμβάσεων

Διατηρώντας όλες τις διαφωνίες και τις επιφυλάξεις που έχουμε για τις πολιτικές επιλογές του ΚΚΕ, φιλοξενούμε την πρωτοβουλία του για συλλογή υπογραφών υποστήριξης στην πρόταση νόμου του για κατάργηση των μνημονίων και δανειακών συμβάσεων. Την πρόταση αυτή εξάλλου προτείναμε και υποστηρίξαμε και στην ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής. Θετικό γεγονός και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή που δήλωσε ότι υπερψηφίζει την πρόταση. (υγ. Προσέξτε ποιος υπογράφει πρώτος - πρώτος).

Η ειδική ιστοσελίδα βρίσκεται [εδώ
Η αιτιολογική έκθεση για την πρόταση νόμου βρίσκεται [εδώ].

Υπογράφω, απαιτώ και διεκδικώ
την κατάργηση των Μνημονίων και των Δανειακών Συμβάσεων

Το ΚΚΕ ανταποκρινόμενο στη δίκαιη απαίτηση του λαού και υλοποιώντας την προεκλογική του δέσμευση, κατέθεσε στις 12 Ιούλη στη Βουλή πρόταση νόμου για την «Κατάργηση των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 – 2015, των εφαρμοστικών τους νόμων, καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των μνημονίων».

Αυτήν την πρόταση νόμου έχει συμφέρον και χρέος να την υποστηρίξει κάθε εργαζόμενος, νέος που θέλει να υψώσει τη φωνή του ενάντια στα νέα ολέθρια μέτρα που φέρνουν κυβέρνηση – ΕΕ και καταδικάζουν εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα μόνιμα στη χρεοκοπία και στην εξαθλίωση.

Η λαϊκή απαίτηση για κατάργηση των μνημονίων, της δανειακής σύμβασης και των εφαρμοστικών νόμων μπορεί να γίνει βήμα λαϊκής χειραφέτησης, να μπει τέλος στις οδυνηρές για το λαό θυσίες.

Γι’ αυτό υπογράφω και απαιτώ και εγώ να ψηφιστεί στη Βουλή, να υποστηριχτεί από το λαό η πρόταση του ΚΚΕ

Να αποφασίσει η Α/ΤΕΕ για την Τράπεζα Αττικής

Αναρτούμε το αίτημα μας να εισαχθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Α/ΤΕΕ ως θέμα προς συζήτηση το τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής.

Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής

Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής. Ντοκουμέντα από την ιστορία και τη δράση μιας ναζιστικής ομάδας: Ομιλία του Δημήτρη Ψαρρά - videο. Αναδημοσίευση από το "για την κοινωνική αριστερά" και το enosy.blogspot.gr 


Η ομιλία του Δ. Ψαρρά στην εκδήλωση που διοργάνωσε η "Επιτροπή για την υπεράσπιση της Κοινωνίας και της Δημοκρατίας" στις 23/10/2012 με θέμα: ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΚΦΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ. (Αναλυτική ενημέρωση για την εκδήλωση και το υπόλοιπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων [εδώ])


Κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες το νέο βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά “Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής, Ντοκουμέντα από την ιστορία και τη δράση μιας ναζιστικής ομάδας”, εκδόσεις Πόλις, Οκτώβριος 2012.

Περιεχόμενα:
1. Η «φάλαγγα» που έγινε κόμμα (Προλεγόμενα σε έναν εφιάλτη)
2. Οι πρώτοι νοσταλγοί (Οι νεοφασίστες της μεταπολίτευσης, 1975-1980)
3. Μεταξύ Χίτλερ και Παπαδόπουλου (Η Χρυσή Αυγή και η Νεολαία ΕΠΕΝ, 1981-1985)
4. Από το πεζοδρόμιο στις πλατείες (Η δράση και η προπαγάνδα του Λαϊκού Συνδέσμου, 1987-1997)
5. Το παράπονο του φαλαγγάρχη (Η δολοφονική επίθεση που εξιχνιάστηκε)
6. Η κατάμαυρη Γαλάζια Στρατιά (Η πρώτη μεταμφίεση)
7. Συμμαχία με τον εαυτό της (Η δεύτερη μεταμφίεση)
8. Οι αόρατες πράξεις στο εδώλιο (Η χρυσή Αυγή και η δικαιοσύνη)
9. Εκλεκτικές συγγένειες (Οι ιδιαίτερες σχέσεις με την ΕΛ.ΑΣ.)
10. Η κρυφή γοητεία του ναζισμού (Τα μέσα ενημέρωσης και η Χρυσή Αυγή)
11. Και αγκυλωτός και ορθόδοξος (Η ευλογία της εκκλησίας)
12. Ο ναζισμός που επιμένει (Η αναλλοίωτη ιδεολογία)
13. Το όνομά της είναι η ψυχή της (Η Αυγή του Αδόλφου)
14. Το κρυφτούλι με τη σβάστικα (Τα σύμβολα και τα συνθήματα)
15. Αλήτες, προδότες, συνάδελφοι ( Η κοινοβουλευτική διαδρομή ενός αντικοινοβουλευτικού σχήματος, 1994-2012)
16. Νικητές εναντίον όλων (Η εκτίναξη της απήχησης, 2010-2012)
17. Πογκρόμ και λιντσάρισμα (Η δράση της οργάνωσης μετά τις εκλογές)
18. Η αμηχανία της δημοκρατίας (Τι να κάνουμε και τι όχι)
19. Θα περάσει ο φασισμός; (Επιλεγόμενα σε έναν εφιάλτη)

Χειρόγραφες οι βεβαιώσεις των μηχανικών στα συμβόλαια

Αναδημοσίευση από το Έθνος. Το ΥΠΕΚΑ ξαναχτυπάει, λόγω της απεργίας του ΤΕΕ, όπως ακριβώς έκανε και για τα ενεργειακά πιστοποιητικά, προβλέπει συμβόλαια χωρίς ηλεκτρονική βεβαίωση αμοιβής μηχανικού. Άλλη μια επιτυχία των συμβολαιογράφων -που ενώ δεν έχουν πει κουβέντα για τα μνημόνια- δυο βδομάδες τώρα τα έχουν με τους μηχανικούς, έτσι είναι μια και η συγκυβέρνηση τους έταξε και από ένα 50άρι € για κάθε θάνατο.

Χειρόγραφες οι βεβαιώσεις των μηχανικών στα συμβόλαιαΜε τη δημοσίευση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δίνεται πλέον η δυνατότητα στους μηχανικούς να παρέχουν χειρόγραφες βεβαιώσεις που αφορούν τη σύναψη συμβολαιογραφικών πράξεων, χωρίς να χρειάζεται να εγγραφούν στο πληροφοριακό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του οποίου η λειτουργία έχει ανασταλεί, λόγω των κινητοποιήσεων των μηχανικών.
Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι βεβαιώσεις, για όσο διαρκεί η αναστολή της λειτουργίας του συστήματος, θα εκδίδονται και θα υπογράφονται από τον αρμόδιο μηχανικό χωρίς μοναδικό αριθμό, και κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη σχετική διάταξη, και θα προσαρτώνται στα συμβόλαια.
Όπως διευκρινίζεται, στη σχετική βεβαίωση θα σημειώνεται και θα μονογράφεται η εξής επισήμανση:
«Εκδίδεται από το Μηχανικό λόγω αναστολής λειτουργίας των υπηρεσιών του πληροφοριακού συστήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Τα στοιχεία της βεβαίωσης θα καταχωρισθούν στο πληροφοριακό σύστημα, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 4014/2011 και την παρ. 16 του άρθρου 49 του ν. 4030/2011, εντός προθεσμίας 2 μηνών από την έκδοση».
Για τη συγκεκριμένη επισήμανση θα γίνεται ειδική αναφορά στη συμβολαιογραφική πράξη.
Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς η αναστολή λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ κρίθηκε ως έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης και ότι ένεκα αυτής έπρεπε να ρυθμιστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται στη σύνταξη συμβολαίων, καθώς και στην είσπραξη των εκ του νόμου σημαντικών εσόδων του κράτους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ΦΕΚ.

Εκλογές Συλλόγου Χημικών Μηχανικών

Oι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 04-11-2012. Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις8:00π.μ. και θα τελειώσει στις 19:00μ.μ. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε - ψηφίζουμε την Αριστερή Συσπείρωση Εργαζόμενων Χημικών Μηχανικών.

Εκλογικά τμήματα θα υπάρχουν στην

1. ΑΘΗΝΑ, ΤΕΕ Νίκης 4 Αθήνα (τηλ. επικοινωνίας: 6979188235)
καθώς και στα  Περιφερειακά Τμήματα - Π.Τ (και συγκεκριμένα στα Γραφεία των Περιφερειακών Τμημάτων του Τ.Ε.Ε. στις ακόλουθες πόλεις ):

2. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ έδρα του ΠΤ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας
Εθνικής Αμύνης 25 (τηλ. επικοινωνίας: 2310 229776, 6972661391)

3. ΚΟΖΑΝΗ ως εκλογικό τμήμα του ΠΤ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας
Μπούσιου & Εστίας 3 (Κτίριο ΤΕΕ ΤΔΜ)
(τηλ. επικοινωνίας 2310 229776, 6972 661391)

4. ΠΑΤΡΑ έδρα του ΠΤ Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Ηπείρου &ι Iονίων Νήσων
Τριών Ναυάρχων 40 (τηλ. 2610 334787, 2610 310478, 6932 266972)

5.ΛΑΡΙΣΑ έδρα του ΠΤ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας
Καλλιθέας 7 & Τζαβέλλα (τηλ. 24210 26173)

6. ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, έδρα του ΠΤ Κρήτης
Ταξιάρχου Μαρκόπουλου 20 (τηλ 2810 241528, 6937616817)

7. ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ως εκλογικό τμήμα του ΠΤ Κρήτης

8.ΒΟΛΟΣ, έδρα του ΠΤ Μαγνησίας
Ξενοφώντος 1 & 2ας Νοεμβρίου (τηλ 24210 26173, 6942501415)

9.ΚΑΒΑΛΑ, έδρα του ΠΤ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Βότση 2 (τηλ. 2510 227430, 6973213157)

4 Νοέμβρη 2012
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ:
ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ – ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ Α.Σ.Ε.Χ.Μ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΜΟΝΙΜΩΣ ΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Οι Χημικοί Μηχανικοί στο μάτι του κυκλώνα

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Ανακοίνωση της συσπείρωσης

συσπείρωση αριστερών μηχανικών

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ της συγκυβέρνησης και της τρόϊκας
Η συγκυβέρνηση των πρόθυμων (τρόικα εσωτερικού) με διαδικασίες fast track ετοιμάζεται να καταθέσει τα νέα μέτρα επιδρομής σε όσα δικαιώματα και κατακτήσεις έχουν απομείνει. Αύξηση ωραρίων, νέα μείωση στους μισθούς και στα επιδόματα, αύξηση των ωρών εργασίας, κατάργηση αποζημιώσεων για απολύσεις, τελειωτικό χτύπημα στις συμβάσεις, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού σε συντάξεις και μισθούς, καταλήστευση του εφάπαξ, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις, κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, φόροι και χαράτσια μέχρι εξόντωσης, μαζικές απολύσεις… βαρέλι δηλαδή χωρίς πάτο, όσο τους αφήνουμε να ρημάζουν τα πάντα. Όσο οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να μασάνε τα παραμύθια περί «ανάπτυξης», «επαναδιαπραγμάτευσης», «μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας», αυτοί θα προχωρούν ανενόχλητοι στο ξεπούλημα της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, στη διαμόρφωση του «λευκού κινέζου» εργαζόμενου με εμάς ως πρώτο δείγμα του.
 Ασφαλιστικό –
μας πετάνε εκτός επαγγέλματος
Κομμάτι της επίθεσης είναι και η κατάργηση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Το ΤΣΜΕΔΕ, ένα ταμείο που και πριν την εφαρμογή των νέων μέτρων χαρακτηρίζονταν από δυσβάσταχτες εισφορές που επιβαρύνουν δυσανάλογα τους πιο αδύναμους, οδηγείται στην καταστροφή, καθώς τις διαχρονικές απώλειες που κατέγραψαν τα αποθεματικά όλων των Ταμείων με την άτοκη κατάθεσή τους στην Τράπεζα της Ελλάδας,
συμπληρώνει η οφειλή άνω των 550 εκατ. € του Δημοσίου στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης, με αποκορύφωμα την κλοπή άνω του 1,5 δις € στο πλαίσιο του «κουρέματος» των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά τη διάρκεια του PSI. Παράλληλα με την τεράστια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που ψηφίστηκε στο πλαίσιο του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» το καλοκαίρι του 2011, ακολουθεί η ενδεχόμενη μετατροπή του Κλάδου Υγείας του Ταμείου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με ανταποδοτικά κριτήρια.
Με εντολή της νέας μνημονιακής κυβέρνησης ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ, ανακοινώθηκε από το ΕΤΑΑ στις 23 Αυγούστου 2012 η εφαρμογή αυτών των αυξήσεων που είχαν παγώσει προεκλογικά, με αναδρομική ισχύ από την 1 Ιουλίου 2011 και με τη θετική ψήφο των εκπροσώπων του ΤΕΕ! Ενώ οι αυξήσεις θίγουν όλες τις κατηγορίες των μηχανικών, ειδικά για τους «νέους» ασφαλισμένους (μετά το 1992) ελεύθερους επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων και των μισθωτών με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών αλλά και των υποαπασχολούμενων και ανέργων, οι αυξήσεις είναι τεράστιες: μετά την πενταετία φτάνουν μαζί με την ειδική προσαύξηση τα 423,10€ το μήνα ή 2538,60€ το εξάμηνο (σε αυτή την κατηγορία θα υπαχθούν άμεσα και όλοι οι παλαιότεροι ασφαλισμένοι) και κλιμακώνονται μετά από τρία έτη σε 499,76€ το μήνα ή 2998,56€ το εξάμηνο (3η ασφαλιστική κατηγορία), μετά από επιπλέον τρία έτη σε 576,19€ το μήνα ή 3457,14€ (4η ασφαλιστική κατηγορία), κ.ο.κ. μέχρι την 14η ασφαλιστική κατηγορία!!! Είναι σαφές ότι με τον τρόπο αυτό η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων θα βρεθεί αργά ή γρήγορα εκτός κοινωνικής ασφάλισης, εκτός υγειονομικής περίθαλψης αλλά και εκτός επαγγέλματος!

Η φορολογική επιδρομή

Κάλεσμα για τη δεύτερη συνάντηση εργαζομένων με μπλοκάκι

O  Συλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών καλεί την Παρασκευή 2/11, 8 μ.μ.]
Μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19/10 η πρώτη διακλαδική συνάντηση εργαζομένων με μπλοκάκι. Συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, μεταφραστές, επιμελητές κάναμε ένα πρώτο βήμα επικοινωνίας και ανταλλαγής εμπειριών. Όπως είχαμε αναφέρει και στο πρώτο μας κάλεσμα, αλλά και όπως έγινε σαφές από την πρώτη αυτή συνάντηση, η πραγματικότητα της εργασιακής μας συνθήκης συνοψίζεται στα εξής:


Εδώ και πολλά χρόνια έχει θεσμοθετηθεί από το κράτος ένας τύπος εργαζομένου, ο επονομαζόμενος «μπλοκάκιας», χωρίς κανένα δικαίωμα αλλά με επιτακτικές και συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος και τους εργοδότες. Έχει διαμορφωθεί έτσι ένα ευρύ εργατικό στρώμα ειδικευμένων και ανειδίκευτων εργαζομένων, σε διάφορους κλάδους επαγγελμάτων (δημοσιογράφοι, καθαριστές, τεχνικοί, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία, καλλιτέχνες, πωλητές, μεταφραστές, επιμελητές κ.ο.κ.), οι οποίοι αντιμετωπίζονται από το κράτος ως επιχειρηματίες και από τους εργοδότες ως σκλάβοι.


Είναι επιτακτικό, λοιπόν, να ορίσουμε εμείς οι ίδιοι, κι όχι το κράτος ή οι εργοδότες, ποιοι είμαστε: Δεν είμαστε ούτε επιχειρηματίες ούτε εργοδότες. Δεν εκμεταλλευόμαστε την εργασία κανενός. Δεν είμαστε «αφεντικά του εαυτού μας». Είμαστε εργαζόμενοι με μπλοκάκι.


Η επισφαλής μας θέση (χαμηλοί μισθοί/αμοιβές, υψηλή φορολογία/αυτασφάλιση, αδυναμία απεργίας, κατακερματισμός, κανένα δικαίωμα σε περίπτωση απόλυσης/«παύσης της συνεργασίας» κ.λπ.), σε συνδυασμό με το κοινωνικό γόητρο που υποτίθεται ότι παρέχει η λεγόμενη «αυτοαπασχόληση» (η «καρδιά της μεσαίας τάξης», σύμφωνα με τους «ειδικούς»), έχει καθορίσει μέχρι τώρα την αδυναμία μας να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους εργασίας και, ει δυνατόν, να ακυρώσουμε την ίδια την ύπαρξη του εργαζόμενου («εσωτερικού» ή «εξωτερικού») με μπλοκάκι.


Είναι επιτακτικό, λοιπόν, να συλλογικοποιήσουμε τις επιθυμίες και τη δράση μας ενάντια στον γενικευμένο κατακερματισμό.


Βασικό χαρακτηριστικό της εργασιακής μας συνθήκης είναι ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα έναντι των εργοδοτών. Την ίδια στιγμή, πρέπει να καταβάλλουμε υπέρογκες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και μεγάλα ποσά για μια σειρά άμεσων και έμμεσων φόρων. Η εποχή των Μνημονίων έβαλε κι εμάς στο στόχαστρο, όπως και όλους τους υπόλοιπους εργαζομένους, επιβάλλοντας, μεταξύ άλλων, το τέλος επιτηδεύματος, την εισφορά αλληλεγγύης και τη μείωση του αφορολόγητου, με αποτέλεσμα την εξώθησή μας στην ανεργία, την ανασφάλεια, τη «μαύρη» εργασία, την αποδοχή κατάπτυστων εργασιακών όρων και συνθηκών, το φέσωμά μας από τους εργοδότες και την υπερδιόγκωση των οφειλών μας στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία. Η νέα σειρά μέτρων διάσωσης του καπιταλιστικού συστήματος επιδεινώνει την κατάσταση ακόμα περισσότερο: αύξηση της φορολόγησης, με επιβολή ενιαίου συντελεστή, και πιθανή αύξηση της παρακράτησης φόρου, κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ (με διατήρησή του για όσους δουλεύουν σε έναν μόνο εργοδότη), πιθανή επιβολή νέου χαρατσιού κ.ο.κ. Όποιο κι αν είναι το πόρισμα των εκπροσώπων του κεφαλαίου, ο στόχος είναι ο ίδιος: ακόμα μεγαλύτερη υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης, ακόμα μεγαλύτερη πειθάρχηση στις προσταγές εργοδοτών και κράτους, ακόμα μεγαλύτερος κατακερματισμός των εργαζομένων με μπλοκάκι σύμφωνα με τους διαχωρισμούς που το ίδιο το κράτος θα ορίσει.

Καταγγελία ΣΤΕΒ για τραμπούκικη επίθεση στην ΙΝΤΕΡΚΕΜ


Στάση Εργασίας του ΣΜΤ για συμμετοχή στην Παντεχνική συγκέντρωση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Καλούμε στην παντεχνική συγκέντρωση στο Υπ. Οικ. (πλατεία συντάγματος) την Παρασκευή 2 Νοέμβρη στις 12:00 Πραγματοποιούμε Στάση Εργασίας 11:30 – 14:30

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ

Με εντολή της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, και τη συμφωνία του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ κλιμακώνεται η επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Έτσι ανακοινώθηκε η εφαρμογή των αυξήσεων που είχαν παγώσει προεκλογικά, με αναδρομική ισχύ από την 1 Ιουλίου 2011 και με τη θετική ψήφο των εκπροσώπων του ΤΕΕ! Οι αυξήσεις θίγουν όλες τις κατηγορίες των μηχανικών, ειδικά για τους «νέους» ασφαλισμένους (μετά το 1992) ελεύθερους επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων και των μισθωτών με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών αλλά και των υποαπασχολούμενων και ανέργων.

Οι αυξήσεις είναι τεράστιες: μετά την πενταετία φτάνουν μαζί με την ειδική προσαύξηση τα 423,10€ το μήνα ή 2538,60€ το εξάμηνο (σε αυτή την κατηγορία θα υπαχθούν άμεσα και όλοι οι παλαιότεροι ασφαλισμένοι) και κλιμακώνονται μετά από τρία έτη σε 499,76€ το μήνα ή 2998,56€ το εξάμηνο (3η ασφαλιστική κατηγορία), μετά από επιπλέον τρία έτη σε 576,19€ το μήνα ή 3457,14€ (4η ασφαλιστική κατηγορία), κ.ο.κ. μέχρι την 14η ασφαλιστική κατηγορία! Είναι σαφές ότι με τον τρόπο αυτό η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων θα βρεθεί αργά ή γρήγορα ανασφάλιστη, χωρίς υγειονομική περίθαλψη αλλά και εκτός επαγγέλματος.

Στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση κινείται και η νέα κυβερνητική επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων μηχανικών με την πρόθεση της κυβέρνησης για υποχρεωτική ένταξη του κλάδου υγείας του ΤΣΜΕΔΕ στον ΕΟΠΥΥ. Ισοδυναμεί με άμεση επιδείνωση των παροχών υπηρεσιών υγείας των ασφαλισμένων. Εντάσσεται στο σχεδιασμό της ενιαιοποίησης προς τα κάτω των παροχών υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ για την ανταποδοτικότητα. Ταυτόχρονα, οδηγεί σε υφαρπαγή των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ με όχημα την κάλυψη της μαύρης τρύπας του ΕΟΠΥΥ. Η μετατροπή του κλάδου υγείας σε ΝΠΙΔ, όπως προπαγανδίζει η διοίκηση του ΤΕΕ, δεν αποτελεί φιλολαϊκή λύση, αφού οδηγεί νομοτελειακά σε νέες δραστικές αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του κλάδου υγείας. Παρότι απορρίφτηκε από τη Βουλή το άρθρο για την ένταξη ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, το ζήτημα θα επανέλθει σύντομα.

Η απόφαση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά αποτελεί φυσική συνέχεια της πολιτικής της ανταποδοτικότητας στην κοινωνική ασφάλιση δηλαδή της μεταφοράς των ασφαλιστικών βαρών από το κράτος και την εργοδοσία στις πλάτες των εργαζόμενων με μια σειρά νόμους, με αποκορύφωμα για το ΤΣΜΕΔΕ τον 3518/2006.Είναι κομμάτι της συνολικής επίθεσης που δέχονται τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, κορωνίδα της οποίας είναι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 για όλους, ενώ την ίδια στιγμή μειώνονται δραστικά οι εργοδοτικές εισφορές αποκαλύπτοντας πως μοναδικός ωφελημένος είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ταυτόχρονα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων δίνονται βορά στις τράπεζες και στους ομίλους, καθώς τις διαχρονικές απώλειες που κατέγραψαν τα αποθεματικά όλων των Ταμείων με την άτοκη κατάθεσή τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, συμπληρώνει η οφειλή άνω των 550 εκατ. € του Δημοσίου στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης, με αποκορύφωμα την κλοπή άνω του 1,5 δις € στο πλαίσιο του «κουρέματος» των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά τη διάρκεια του PSI. Η νέα ληστεία του αποθεματικού του ΤΣΜΕΔΕ που αποφάσισε το ΤΕΕ με την «αξιοποίηση» 400 εκ ευρώ για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Κόκκινη γραμμή για τους εργαζόμενους μηχανικούς είναι η απαίτηση άμεσης αποδέσμευσης απ’ τον χρηματιστηριακό τζόγο με άμεση κάλυψη όλων των απωλειών του αποθεματικού (από το κούρεμα και από τις χρηματιστηριακές απώλειες) από το κράτος φορολογώντας τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Ψήφισμα Παντεχνικής Ολομέλειας ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΕΕ/ΤΑΚ ΤΗΣ 1ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

To τελευταίο διάστημα, οι μηχανικοί αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι, βιώνουμε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, όπου όλα τα “δεδομένα” της ζωής μας είναι σε πλήρη αμφισβήτηση: Οι μισθοί και τα επιδόματα μετατρέπονται σε χαρτζιλίκια βαλκανικού ύψους, οι συντάξεις σε άπιαστο όνειρο, το ρεύμα σε χαράτσι, η υγεία σε εμπόρευμα, η “δημοκρατία” σε μνημόνια και δανειακές συμβάσεις. Και όσο η προσπάθεια της τρικομματικής συγκυβέρνησης και της τρόικας για τη «σωτηρία» της χώρας συνεχίζεται, τόσο η αφαίμαξη-επίθεση στον κόσμο της εργασίας και τα μικρομεσαία στρώματα εντείνεται.
Κομμάτι της επίθεσης είναι και η κατάργηση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Το ΤΣΜΕΔΕ οδηγείται στην καταστροφή, καθώς τις διαχρονικές απώλειες που κατέγραψαν τα αποθεματικά όλων των Ταμείων με την άτοκη κατάθεσή τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, συμπληρώνει η οφειλή άνω των 550 εκατ. € του Δημοσίου στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης, με αποκορύφωμα την κλοπή άνω του 1,5 δις € στο πλαίσιο του «κουρέματος» των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά τη διάρκεια του PSI. Με την καλοκαιρινή ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του ΕΤΑΑ, επικυρώθηκε το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του 2011 που εκτός των άλλων προβλέπει την εκτίναξη των ασφαλιστικών μας εισφορών.
Ήδη οι περισσότεροι συνάδελφοι αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές. Η νέα αύξηση θα οδηγήσει σίγουρα σε κατάργηση της ασφαλιστικής μας κάλυψης, στον επαγγελματικό αφανισμό και στην έξοδο από το επάγγελμα.
Καλούμε το ΤΕΕ να συνεχίσει τις κινηματικές διαδικασίες και δράσεις στην κατεύθυνση της διεκδίκησης της διασφάλισης των εργασιακών, ασφαλιστικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών και να χρησιμοποιήσει προς τούτο όλα τα θεσμικά μέσα. Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή στην 48ωρη Πανεργατική Απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 6 & 7/11/2012 από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς και στην 24ωρη στις 14/11/2012,μαζί με τα συνδικάτα σε Ισπανία και Πορτογαλία.
Καταθέτουμε συμπληρωματικά προτάσεις στο πλαίσιο δράσης που έχει ήδη τεθεί από το ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Διεκδικούμε:
1. Δυνατότητα διακοπής πληρωμών για τις εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ για όποιον συνάδελφο αποδεδειγμένα είναι άνεργος, χωρίς να χάνει την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη.

2. Δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για τους άνεργους μηχανικούς όπως έχει προτείνει το ΤΕΕ/ΤΑΚ (αφού επικαιροποιηθεί και σε συνεννόηση με τη νομική υπηρεσία του ΤΕΕ) και κατοχύρωση της ιδιότητας του ανέργου για τον κλάδο των μηχανικών με κάλυψη των ανέργων χωρίς καμία επιβάρυνση των ασφαλιστικών εισφορών μας.
3. Μπλοκάρισμα της έκδοσης των ειδοποιητηρίων με τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές σε συνεργασία με τους υπαλλήλους του ΤΣΜΕΔΕ.
4. Άρνηση καταβολής των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών, εφόσον εκδοθούν, με την κάλυψη του ΤΕΕ.
5. Άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στα προ του 1992 επίπεδα.
6. Αποχή από κάθε συναλλαγή με την τράπεζα Ελλάδος, και διασφάλιση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΕΕ.
7. Ανάληψη ευθυνών από όλους τους μηχανικούς που συμμετέχουν στο Δ.Σ. του ΕΤΑΑ και ψήφισαν την αύξηση των εισφορών, υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους στους φορείς τους οποίους εκπροσωπούν. Ζητάμε να τους αποδοθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες.

Η νέα φορο-επιδρομή της συγκυβέρνησης

Αναδημοσίευση από το Ίσκρα
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ!
ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Την ώρα που η κυβέρνηση περικόπτει, στη βάση του νέου μνημονιακού πακέτου, δαπάνες μέσα στο 2013, κυρίως μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, δαπάνες υπηρεσιών υγείας, απίστευτου ύψους 10 δισ., την ίδια ώρα έρχεται να επιβάλλει ένα νέο φορολογικό «τσουνάμι» που θα δώσει τη χαριστική βολή, μαζί με την άνοδο των τιμών, στα λαϊκά εισοδήματα.
Το ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επιδίδεται σε μια νέα φοροεπιδρομή στα μικρομεσαία εισοδήματα, την ίδια ώρα προβαίνει στη φοροελάφρυνση των μεγάλων επιχειρήσεων και του πολύ μεγάλου πλούτου, στο όνομα των δήθεν κινήτρων για επενδύσεις.
Όλα δείχνουν ότι το 2013, αν δεν ακυρώσουμε μνημόνια και «πακέτο», κινδυνεύει να γίνει η πιο δύσκολη, στην πραγματικότητα η μοιραία χρονιά για τα πλατιά μικρομεσαία στρώματα.
Το νέο φορο - πακέτο, που φέρνει πρόσθετες επιβαρύνσεις σε όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, ενώ είναι δεδομένο ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί θα μειωθούν ακόμη περισσότερο όχι μόνο από τις επικείμενες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και από τις αλλαγές που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Ορισμένα μάλιστα από τα φορολογικά μέτρα εξετάζεται να έρθουν και νωρίτερα, δηλαδή να μην ισχύσουν από το 2013, αλλά να τεθούν σε εφαρμογή αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012, όπως η κατάργηση των φοροαπαλλαγών.
Η νέα φορο-καταιγίδα, πάντως, περιλαμβάνει 11 μέτρα-φωτιά:
1. Καταργούνται τα πρόσθετα αφορολόγητα λόγω τέκνων, που είναι σήμερα 2.000 ευρώ για 1 παιδί, 4.000 ευρώ για 2 παιδιά, 7.000 ευρώ για 3 παιδιά και 10.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά.
Η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά θα αντικατασταθεί με οικογενειακά επιδόματα.
Σύμφωνα με το σχέδιο τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ το μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ για το δεύτερο παιδί, 50 ευρώ για το τρίτο παιδί, 50 ευρώ για το τέταρτο παιδί και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα.
Τα ποσά αυτά θα δίδονται στο σύνολό τους σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.
2. Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές για όλα τα φυσικά πρόσωπα, όπως δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, δωρεές, χορηγίες, ιατρικά έξοδα, ασφάλιστρα και διατροφή. Μέχρι και φέτος εξέπιπταν κατά 10% από το φόρο. Ορισμένες από τις φοροαπαλλαγές θα καταργηθούν αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2012, επιβαρύνοντας κατά 500 εκατομ. ευρώ τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς! Διατηρούνται μόνο οι εκπτώσεις για ιατρικές επισκέψεις, νοσήλια και ασφάλιστρα ζωής.
3. Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ για όλους τους επιτηδευματίες και τους αγρότες. Τα καθαρά τους κέρδη θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ κλιμακωτά, με συντελεστές 26% και 33%, ενώ για τα αγροτικά εισοδήματα η φορολογία θα αρχίζει από 6%.
Με την κλίμακα των μισθωτών θα φορολογούνται όσοι:
- Έχουν υποβάλει δήλωση έναρξης εργασιών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011 και έχουν ως έδρα την κατοικία τους και έχουν μέχρι τρεις εργοδότες.
- Υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών για πρώτη φορά για το έτος της έναρξης και για τα δύο επόμενα έτη και αποκτούν εισοδήματα από ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.
Στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενους έχει εισοδήματα από μισθωτή εργασία ή ακίνητα και ασκεί ελευθέριο επάγγελμα θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων για τα εισοδήματα που προκύπτουν από τη μισθωτή εργασία και με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών για τα εισοδήματα που προκύπτουν από το ελευθέριο επάγγελμα.

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης Aρχιτεκτόνων Αττικής στις 24/10/2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ 24-09-2012

ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Ώρα μηδέν για το ασφαλιστικό!
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ
Με εντολή της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, και τη συμφωνία του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ κλιμακώνεται η επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Έτσι ανακοινώθηκε η εφαρμογή των αυξήσεων που είχαν παγώσει προεκλογικά, με αναδρομική ισχύ από την 1 Ιουλίου 2011 και με τη θετική ψήφο των εκπροσώπων του ΤΕΕ! Οι αυξήσεις θίγουν όλες τις κατηγορίες των μηχανικών, ειδικά για τους «νέους» ασφαλισμένους (μετά το 1992) ελεύθερους επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων και των μισθωτών με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών αλλά και των υποαπασχολούμενων και ανέργων.
Οι αυξήσεις είναι τεράστιες: μετά την πενταετία φτάνουν μαζί με την ειδική προσαύξηση τα 423,10€ το μήνα ή 2538,60€ το εξάμηνο (σε αυτή την κατηγορία θα υπαχθούν άμεσα και όλοι οι παλαιότεροι ασφαλισμένοι) και κλιμακώνονται μετά από τρία έτη σε 499,76€ το μήνα ή 2998,56€ το εξάμηνο (3η ασφαλιστική κατηγορία), μετά από επιπλέον τρία έτη σε 576,19€ το μήνα ή 3457,14€ (4η ασφαλιστική κατηγορία), κ.ο.κ. μέχρι την 14η ασφαλιστική κατηγορία! Είναι σαφές ότι με τον τρόπο αυτό η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων θα βρεθεί αργά ή γρήγορα ανασφάλιστη, χωρίς υγειονομική περίθαλψη αλλά και εκτός επαγγέλματος.
Η απόφαση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά αποτελεί φυσική συνέχεια της πολιτικής της ανταποδοτικότητας στην κοινωνική ασφάλιση δηλαδή της μεταφοράς των ασφαλιστικών βαρών από το κράτος και την εργοδοσία στις πλάτες των εργαζόμενων με μια σειρά νόμους, με αποκορύφωμα για το ΤΣΜΕΔΕ τον 3518/2006.Είναι κομμάτι της συνολικής επίθεσης που δέχονται τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, κορωνίδα της οποίας είναι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 για όλους, ενώ την ίδια στιγμή μειώνονται δραστικά οι εργοδοτικές εισφορές αποκαλύπτοντας πως μοναδικός ωφελημένος είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ταυτόχρονα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων δίνονται βορά στις τράπεζες και στους ομίλους, καθώς τις διαχρονικές απώλειες που κατέγραψαν τα αποθεματικά όλων των Ταμείων με την άτοκη κατάθεσή τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, συμπληρώνει η οφειλή άνω των 550 εκατ. € του Δημοσίου στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης, με αποκορύφωμα την κλοπή άνω του 1,5 δις € στο πλαίσιο του «κουρέματος» των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά τη διάρκεια του PSI.

Μαζί με το μνημόνιο 3 η ένταξη των ταμείων στον ΕΟΠΥΥ

Όπως είχαμε προβλέψει από χθες τη Δευτέρα επανέρχεται η τροπολογία για την ένταξη των ταμείων (ΕΤΑΑ κλπ) στον ΕΟΠΥΥ. Πηγαίνει για ψήφιση τηνΤετάρτη 7/11 μαζί με το μνημόνιο 3, ενώ ο προϋπολογισμός του 2013 μάλλον για την Κυριακή 11/11.
Έπειτα από έντονο παρασκήνιο και με τις γραμμές των συγκυβερνώντων κομμάτων -και κυρίως του ΠΑΣΟΚ- να «σπάνε», η τροπολογία για την ένταξη ορισμένων από τα αποκαλούμενα «ευγενή» Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ απορρίφθηκε την Τετάρτη με πλειοψηφία 143 «όχι», έναντι 136 «ναι» και 14 «παρών».

Το πολυνομοσχέδιο με τα εργασιακά και την τροπολογία για την ένταξη Ταμείων στον ΕΟΠΥΥ θα κατατεθεί τη Δευτέρα, ενώ σύμφωνα με το σχεδιασμό η ψηφοφορία θα γίνει την Τετάρτη. Την ίδια ώρα  σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται ηΈνωση Συντακτών και τα σωματεία των ΜΜΕ  με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Η ψηφοφορία θρίλερ και το αποτέλεσμα της που συνιστά την πρώτη κοινοβουλευτική ήττα της τρικομματικής κυβέρνησης, προκάλεσε τριγμούς στα κόμματα και πανηγυρισμούς στους εκπροσώπους του Τύπου που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή διαμαρτυρόμενοι καθώς η τροπολογία περιλάμβανε και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, όπως και τα Ταμεία δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, και άλλων.


Η τροπολογία καταψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση, καθώς και 23 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ακολούθησαν την επίσημη «γραμμή», ενώ υπερψηφίστηκε από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και έναν της ΔΗΜΑΡ, που διαφοροποιήθηκαν από τα κόμματά τους. Στους δέκα απόντες περιλαμβάνονταν και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που ήταν μεν στη Βουλή, αλλά δεν ψήφισαν.


Τα κυβερνητικά κόμματα αλληλοκατηγορούνται για τους χειρισμούς που προηγήθηκαν της αιφνιδιαστικής κατάθεσης της τροπολογίας, αλλά και για τη στάση που τήρησαν οι βουλευτές τους στην ψηφοφορία.


Από την πλευρά της ΝΔ ισχυρίζονταν ότι υπήρξε πρόθεση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα να αποσύρει την τροπολογία, κάτι, ωστόσο, που δεν έγινε την τελευταία στιγμή, επειδή «το ΠΑΣΟΚ απείλησε ότι θα καταψηφίσει συνολικά το νομοσχέδιο».

Αποτελέσματα εκλογών ΕΜΔΥΔΑΣ/ΔΕ

Αναρτούμε τα αποτελέσματα των εκλογών της ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτικής Ελλάδος, όπου η παράταξη Εναλλακτική Άποψη (δείτε εδώ την εκλογική της διακύρηξη), στην οποία συμμετέχουν και οι άνθρωποι της συσπείρωσης πέτυχε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Η ΕΔΑΚ προέρχεται από το χώρο της πρώην ΠΑΣΚ, και η Ενότητα στο χώρο του ΠΑΜΕ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. (31/10/2012)
Στις εκλογές της 31/10/2012 ψήφισαν 177 Μηχανικοί Δ.Υ. Τα αποτελέσματα είναι τα παρακάτω:

Για Δ.Σ. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ/Δ.Ε.

2012
2010
ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΨΗΦΟΙ
ΕΔΡΕΣ
ΨΗΦΟΙ
ΕΔΡΕΣ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
124
5
81
2
Ε.Δ.Α.Κ. (πρώην ΠΑΣΚ)
39
2
106
3
ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
9
-
8
-
Δ.Κ.Μ.
-
-
57
2
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
-
-
39
-
ΛΕΥΚΑ
3


5


ΑΚΥΡΑ
2


3


Για αντιπροσώπους στην Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ


2012
2010
ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΨΗΦΟΙ
ΕΔΡΕΣ
ΨΗΦΟΙ
ΕΔΡΕΣ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
125
5
89
4
Ε.Δ.Α.Κ. (πρώην ΠΑΣΚ)
40
2
95
4
ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
6
-
12
-
Δ.Κ.Μ.
-
-
47
2
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
-
-
50
2
ΛΕΥΚΑ
4


3


ΑΚΥΡΑ
2


4




Για Ελεγκτική επιτροπή

Πανελλαδική συνάντηση συσπείρωσης

συσπειρωση αριστερων μηχανικων

Η συσπειρωση αριστερων μηχανικων καλεί τα μέλη και τους φίλους της σε πανελλαδική συνάντηση την Κυριακή 11 Νοέμβρη στις 12:00 το μεσημέρι στα γραφεία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) Κλάδου και Βρυσακίου 15 στην Πλάκα (στάση ΜΕΤΡΟ : Μοναστηράκι)
Το βασικό θέμα της συνάντησης είναι η αντιμετώπιση των συντριπτικών επιπτώσεων των μνημονιακών πολιτικών τόσο στους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς (εργασιακό, ασφαλιστικό, τρόπος άσκησης του επαγγέλματος), όσο και σε ολόκληρη την κοινωνία. Επιπτώσεις που επιτείνονται από τη σοβαρή κρίση εκπροσώπησης του κλάδου σε όλα τα επίπεδα (ΤΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ, Σύλλογοι κ.λ.π.) και χρήζουν άμεσων και ριζικών απαντήσεων.

Τηλέφωνα επικοινωνίας :
Αντώνης Μαούνης 6945431603
Δημήτρης Πετρόπουλος 6955515939 
Σπύρος Κοντομάρης 6946747262
Γιάννης Πάνου 6972014033
Ουρανία (Μπουλίνα) Οικονόμου 6945153030
Αλέκος Χαλικιάς 6977089873

Σε περίπτωση κινητοποιήσεων εκείνη την ημέρα, η συνάντηση θα μεταφερθεί σε άλλη ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

48ωρη Γενική Απεργία 6 και 7/11

48ωρη απεργία για τις 6 και 7 Νοέμβρη αποφάσισαν τελικά οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ (πραφανώς κάτω από την κατακραυγή για τη μέχρι τώρα στάση τους). Αύριο Παρασκευή (στις 12μμ) είναι επίσης η απεργία των μηχανικών και η παντεχνική συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Είναι εκαιρία να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα πρωτοβάθμια σωματεία την υπόθεση στα χέρια τους και να ξεπεράσουν  τις συμβιβασμένες ηγεσίες. Με συνελεύσεις, καταλήψεις χώρων εργασίας (όπως ήδη γίνεται στους δήμους), εξορμήσεις και συνέχεια. Μπορούμε να τους ανατρέψουμε

48ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΤΡΙΤΗ και ΤΕΤΑΡΤΗ 6 και 7/11
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ σε έκτακτη συνεδρίασή της, αξιολογώντας τις εξελίξεις και τις κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό και τα νέα βάρβαρα αντεργατικά, αντικοινωνικά και αναποτελεσματικά μέτρα που προωθούνται για ψήφιση στη Βουλή, αποφάσισε τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα ως εξής:
1.   48ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ την ΤΡΙΤΗ και ΤΕΤΑΡΤΗ 6 και 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2012.
2.   Απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων την Τρίτη 6/11 και ώρα 11:00 στο Πεδίο του Άρεως.
3.   Απεργιακό συλλαλητήριο των συνδικάτων την Τετάρτη 7/11 και ώρα 17:00 στο Σύνταγμα.
Κεντρικό αίτημα και απαίτηση των συνδικάτων είναι η ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ των απαράδεκτων, εξοντωτικών και εκβιαστικών μέτρων που επιβάλλουν οι Τροϊκανοί και αποδέχεται η κυβέρνηση.
Μέτρα που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και γενικά τους απλούς πολίτες της χώρας, «μονιμοποιούν» τη λιτότητα, τη φοροαφαίμαξη πολιτικές που εκποιούν – ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία και τις επιχειρήσεις του δημοσίου. Μέτρα και πολιτικές που εκτινάσσουν την ΑΝΕΡΓΙΑ και την ΥΦΕΣΗ χωρίς να εξασφαλίζουν τη σωτηρία της οικονομίας και της χώρας.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε:
ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΕΞΟΝΤΩΝΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΜΜΟΝΕΣ.
ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΡΟΙΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΔΕΔΥ

   48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ

ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 6-7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2012

Σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα, Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και στα πλαίσια των αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου, εκτιμώντας αφ’ ενός την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση της Ελληνικής κοινωνίας από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, και αφ’ ετέρου τα νέα μέτρα που κατατίθενται στη Βουλή, τη Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012, με τα οποία διευρύνεται η βαρβαρότητα, η αδικία, η φτώχεια και η εξαθλίωση του κάθε πολίτη,