Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Συγνώμη, έμεινα έγκυος: η διάκριση και τρομοκρατία που βιώνουν οι έγκυες και οι νέες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα

Σήμερα, το Μωβ αναδημοσιεύει ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα από το insidestory.gr, το οποίο απευθύνθηκε σε διωκόμενες εργαζόμενες έγκυους – μητέρες, με σκοπό να μοιραστούν τις ιστορίες τους.
Αλιεύει η Ιρέν Κόντου
Συγγνώμη, έμεινα έγκυος
Στα λόγια ξέρουμε να τιμάμε τις μητέρες. Στις πράξεις δεν τα πηγαίνουμε το ίδιο καλά. Ικανοποιώντας το αίτημα των αναγνωστών μας, αναζητήσαμε περιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα όπου παραβιάστηκαν οι ήδη ανεπαρκείς νόμοι για την προστασία της εγκυμοσύνης και της μητρότητας. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά.

Οι περισσότερες ζήτησαν να μας μιλήσουν ανώνυμα. Μόνο μία περίπτωση, που έφτασε στα δικαστήρια, ήταν επώνυμη. Η μεγαλύτερη δυσκολία, μας είπαν, ήταν ο φόβος να μην «σταμπαριστούν» και δεν ξαναβρούν δουλειά. Γρήγορα καταλάβαμε πως η κακομεταχείριση των γυναικών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι –και αυτή– ένα θέμα-ταμπού.
Ταυτόχρονα με τις προσωπικές μαρτυρίες, αναζητήσαμε έρευνες για τον αριθμό των καταγγελιών που γίνονται ετήσια και το είδος των προβλημάτων που καταγγέλλονται. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, όπως μας είπαν από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, όμως βρήκαμε μία έκθεση (Pregnancy and Maternity-Related Discrimination and Disadvantage – Equality and Human Rights Commission – HM Government) που παρήγγειλε η βρετανική κυβέρνηση το 2016, τα γενικά συμπεράσματα της οποίας μοιάζουν πολύ με την εικόνα που σχηματίσαμε στο ρεπορτάζ.
Η εκθεση συντάχτηκε με βάση συνεντεύξεις από 3.254 μητέρες και 3.034 εργοδότες. Σύμφωνα με αυτές, τα τρία τέταρτα των εγκύων και νέων μητερών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα στη Βρετανία βιώνουν διακρίσεις (Fifth of women harassed at work over pregnancy or flexible hours, report finds | The Guardianκαι η μία στις εννιά χάνει τη δουλειά της.

Η εμπειρία των μητερών ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας του εργοδότη
 
ΜικρήΜεσαίαΜεγάληΣύνολο μητερών
Ανέφεραν αρνητικές εμπειρίες ή διακρίσεις75%81%77%77%
Αισθάνθηκαν πίεση να αφήσουν τη δουλειά τους13%11%7%11%
Ανέφεραν οικονομικές απώλειες18%22%23%20%
Ανέφεραν αρνητικό αντίκτυπο στο εργασιακό τους καθεστώς, ή στις ευκαιρίες ή στην ασφάλεια της εργασίας τους48%54%52%50%
Ανέφεραν κίνδυνο ή πραγματικό αντίκτυπο στην υγεία ή ευεξία τους42%46%37%41%
Ανέφεραν παρενόχληση (όχι σεξουαλική) ή αρνητικά σχόλια19%23%21%20%
Ανέφεραν αρνητική εμπειρία σε σχέση με τον θηλασμό4%6%5%5%
Ανέφεραν αρνητική εμπειρία σε σχέση με το αίτημά τους για ευέλικτο ωράριο10%12%12%11%
Πηγή: Έρευνα Βρετανικής Κυβέρνησης
Όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, οι Βρετανίδες έγκυες που δουλεύουν για μικρές εταιρείες είναι πιο πιθανό να πιεστούν να αφήσουν τη δουλειά τους. Από την άλλη, οι μητέρες που εργάζονται σε μεγάλες εταιρείες είναι πιο πιθανό να χάσουν χρήματα από την υπόθεση «εγκυμοσύνη». Ίσως γιατί δέχονται να μετακινηθούν σε λιγότερο απαιτητικές θέσεις, προκειμένου να έχουν πιο ευέλικτα ωράρια, συχνό φαινόμενο και στην Ελλάδα.

«Σήμερα θάπτομεν τον ..Ποδονίφτην»



«Σήμερα θάπτομεν τον… Ποδονίφτην» (για να παραφράσω τα λόγια του δικτάτορα Ι. Μεταξά, όταν αναφώνησε «σήμερα θάπτομεν τον Ιλισσό» το 1939 και θάφτηκε δια παντός).

Αυτός θα μπορούσε να είναι και τίτλος του 6ου θέματος κατά τη χθεσινή , 14 Ιουνίου 2018, συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Αττικής, όπου συζητήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την τσιμεντοποίηση του μοναδικού εναπομείναντος τμήματος περίπου 800 μέτρων ελεύθερη κοίτης του Ποδονίφτη, που βρίσκεται στα όρια των δήμων Ν.Φιλαδελφείας -Ν. Χαλκηδόνας και του δήμου Αθηναίων.
Θλιβερή και ντροπιαστική συνεδρίαση.
Οι αντιπεριφερειάρχες της παράταξης «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου, κος Αναγνωστόπουλος (εισηγητής) και οι κυρίες Σαπουνά και Κυπριανίδου, με ελλιπή ή διαστρεβλωμένα στοιχεία και ανεπάρκεια γνώσεων, συνέθεσαν το παζλ της καταστροφής. Είδαμε εικόνες, από προγενέστερες εποχές που δεν αποτύπωναν την πραγματική εικόνα του ποταμού, παραποιημένες αναφορές των στοιχείων κινδύνων πλημμύρας, διαστρέβλωση γεγονότων ή απάλειψή τους .
Υπερασπίστηκαν μια Μελέτη, την οποία και οι δύο δήμοι, που τους αφορά άμεσα, έχουν με επιστημονικά στοιχεία αποδομήσει και καταψηφίσει ως ανεπανόρθωτη καταστροφή. Ο μεν δήμος Ν. Φιλαδέλφειας -Χαλκηδόνας με επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε 11 Δεκεμβρίου 2017, με δημόσια διαβούλευση και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου και ο δήμος της Αθήνας, με ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου Ε΄ διαμερίσματος και με συντριπτική πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Κι όμως στην εισήγησή του, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αναγνωστόπουλος «λησμόνησε» να αναφέρει τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δύο δήμων .
Και οι δυο δήμοι ζητούσαν από την Περιφέρεια την ανάγκη εύρεσης άλλων μεθόδων αντιπλημμυρικής προστασίας οι οποίες θα είναι με σύγχρονες επιστημονικές προδιαγραφές και βάσει ευρωπαϊκών νομοθεσιών και Οδηγιών, οι οποίες ευρέως εφαρμόζονται πλέον σε όλο τον κόσμο χωρίς να καταστρέφουν το οικοσύστημα των ποταμών. Τι και αν χθες ο δήμαρχος Ν. Φιλαδελφείας –Ν. Χαλκηδόνας Άρης Βασιλόπουλος, και η αντιδήμαρχος Πρασίνου του δήμου Αθηναίων, Ελένη Μυριβήλη, μαζί με συλλογικότητες και κατοίκους, πήραν τον λόγο και υποστήριξαν για άλλη μια φορά ότι η μελέτη που έρχεται προς ψήφιση, είναι στρεβλή και παρωχημένη, χρονολογείται δε από το 2002 και ακολουθεί άλλες από την δεκαετία του 1960, που έκλεισαν και τσιμέντωσαν τα ποτάμια της Αθήνας, με ολέθριες συνέπειες στην πορεία. Τίποτα δεν ελήφθη υπόψη! Η απόφαση ήταν σαφώς ειλημμένη. Έχοντας η πρώτη παράταξη στο περιφερειακό συμβούλιο το τεκμήριο της… πλειονοψηφίας μπορεί εύκολα να επικυρώνει τις αποφάσεις . Ούτε καταμέτρηση, ούτε «αγωνίες» και «ταλαιπωρίες» των περιφερειακών της συμβούλων.

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Ενημέρωση από τη συνέντευξη του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ» ΤΟΥ


15/6/2018

Η εκδίωξη με τελεσίγραφο του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού δημιούργησε παγκόσμια και ελληνική θύελλα αντιδράσεων. Το θέμα ήρθε στο Ευρωκοινοβούλιο από τη Ρεμπέκα Χαρμς, ευρωβουλεύτρια των Πράσινων που είναι από τους βασικούς υποστηρικτές της δομής. Σε χθεσινή συνέντευξη τύπου δόθηκαν όλα τα στοιχεία από τις κινητοποιήσεις που υποχρέωσαν την κυβέρνηση να δηλώσει ότι το Ιατρείο θα παραμείνει στο χώρο και θα μετεγκατασταθεί, σε συνεργασία με τους εθελοντές, μόνο εάν εξευρεθεί ο κατάλληλος χώρος για τις ανάγκες του. 

Το έργο του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, όπως παρουσιάστηκε και στη συνέντευξη τύπου (14/6) είναι συγκλονιστικό. Όχι μόνο γιατί κινητοποίησε χιλιάδες ανθρώπους σ’ ένα εξαιρετικά λειτουργικό δίκτυο αλληλεγγύης, όχι μόνο γιατί γιατροί, φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι και άλλοι εθελοντές πήραν επάνω τους το πρόβλημα των ανασφάλιστων λόγω μνημονίων συμπολιτών μας και εξ αυτού καταδικασμένων σε σοβαρούς κινδύνους, αλλά και γιατί η δομή αυτή λειτούργησε υποδειγματικά. 250 εθελοντές και χιλιάδες άλλοι συμβοηθούντες συντονίστηκαν χωρίς την παρέμβαση καμιάς ιεραρχίας ενώ οι σχέσεις που οικοδομήθηκαν έδωσαν ένα σπάνιο υπόδειγμα του τι σημαίνει αλληλεγγύη, οικοδομώντας μια Αλληλέγγυα Κοινότητα των εθελοντών και των ασθενών. 

Το Ιατρείο θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στο χώρο του με θεατρική παράσταση και άλλα δρώμενα. Δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί η ημερομηνία. Επισυνάπτονται στοιχεία από τις δράσεις του. 

Ελένη Πορτάλιου


Έφτασαν και τα αναδρομικά του Α εξαμήνου 2013

Για να μη σας κρατάμε σε αγωνία και γνωρίζοντας ότι σε όλους μας περισσεύουν πρόσθετα χρήματα από αυτά που σπαταλάμε σε πολυτέλειες όπως φαγητό, ρεύμα, χαράτσια και σε τίποτα διακοπές (οι πιο τυχεροί), προτείνουμε έναν πρόσθετο τρόπο ξοδέματος.
Να πληρώσουμε τις λατρεμένες μας αναδρομικές αυξήσεις εισφορών του Ν3986/11 (ναι αυτές που κατάργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) μια και μόλις εκδόθηκε η τέταρτη δόση (Α εξάμηνο 2013, έχουμε 3 ακόμα για πρόσθετη απόλαυση).
Οι προηγούμενες τρεις (από τις καταργημένες και αυτές) έχουν ήδη σταλεί στον ΕΦΚΑ ο οποίος μας χαρίζει πρόσθετες στιγμές περιπέτειας, κόβοντας μας την ασφαλιστική ικανότητα (ακόμα και αν έχουμε ξοφλήσει όλο το 2017), στέλνοντας  τις στο ΚΕΑΟ ώστε να κατάσχει ότι μπορεί και αυτό.
Ευτυχώς τουλάχιστον που έχουμε "κυβέρνηση της αριστεράς"...

υγ. αν αναρωτιέστε για το ποσό, απλά αφαιρέθηκε το σκέλος της Ειδικής Προσαύξησης, δε συμψηφίστηκαν όμως τα προηγούμενα τα οποία είχαν πληρωθεί
Στο tsmede.gr οι λυπητερές για να μην ξεχνάμε τα παλιά

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας Δήμου Ρόδου

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 14-6-2018
Αρ. Πρωτ.: 7397
Προς: 1. Δήμαρχο Ρόδου
2. Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου.
Κοιν.: 1. Υπ. Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη Π.
2. Υπ. Διοικ. Ανασυγκρότησης.
κα Γεροβασίλη Όλ.
3. ΕΜΔΥΔΑΣ Δωδεκανήσου
4. ΔΕ ΤΕΕ

Θέμα : Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας Δήμου Ρόδου.

κ. Δήμαρχε – κ. Συντονιστή
Σε συνέχεια σχετικής αλληλογραφίας της Πρωτοβάθμιας μας Ένωσης ΕΜΔΥΔΑΣ Δωδεκανήσου, που αφορά το θέμα του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου και λαμβάνοντας υπόψη το από 11/5/2018 Έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου καθώς και την απουσία απαντήσεων από πλευράς του Δήμου Ρόδου, είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε, ώστε να απαιτήσουμε τη συμμόρφωση του Δήμου στην υπ' αριθμόν 36/07-12-2011 απόφαση της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν.3463/2006.
Όπως διαπιστώσαμε ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου διατηρεί σε όλες τις θέσεις ευθύνης οργανικών μονάδων (Διευθύνσεις, Τμήματα) τη διαζευκτική επιλογή υπαλλήλων διαφορετικής κατηγορίας (ΠΕ ή ΤΕ).
Όπως θα γνωρίζετε, ήδη από τις 8/2/2018, καθαρογράφτηκαν και εκδόθηκαν στις 16/1/2018, έξι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με το θεσπιζόμενο από το άρθρο 97 του κώδικα κατάστασης δημόσιων πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων και υπάλληλων ΝΠΔΔ, προβάδισμα των κατηγοριών στην επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων, οι οποίες ακυρώνουν ΠΔ Οργανισμών κατά το μέρος που στις διατάξεις του, που αφορούν στον ορισμό προϊσταμένων στις σχετικές οργανικές μονάδες, ορίζεται ότι επιλέγονται διαζευκτικά υπάλληλοι διαφορετικής κατηγορίες (ΠΕ ή ΤΕ), χωρίς να ορίζεται ότι η κατηγορία ΠΕ έχει προβάδισμα έναντι της κατηγορίας ΤΕ. Το σκεπτικό έχει ως εξής:
«………, ο προσβαλλόμενος οργανισμός παρανόμως προβλέπει την επιλογή διαζευκτικώς υπαλλήλων διαφορετικής κατηγορίας (ΠΕ ή ΤΕ) ως προϊσταμένων σε όλες τις αναφερθείσες οργανικές μονάδες (Διευθύνσεις ή Τμήματα), καταργώντας αδιακρίτως το θεσπιζόμενο προβάδισμα με το άρθρο 97 του κώδικα κατάστασης δημοσίων πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων και υπαλλήλων ν.π.δ.δ…….»
Πρόσφατα το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε την υπ' Αριθμ. Πρωτ. 26109/5-6—2018 σχετική Εγκύκλιο για την “Εφαρμογή του προβαδίσματος κατηγοριών κατά την επιλογή προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού “, όπου με σαφήνεια αναφέρεται:

Σύμφωνα με το σκεπτικό των ανωτέρω αποφάσεων, κατά την έννοια των συνταγματικών αρχών της ισότητας, της αξιοκρατίας και της κατοχυρωμένης στο άρθρο 103 του Συντάγματος αρχής της ορθολογικής οργανώσεως της δημόσιας διοίκησης καθώς και των προαναφερθεισών Ελληνική διατάξεων και ιδίως του άρθρου 97 του Υπαλληλικού Κώδικα και της προαναφεθείσας νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως του ν. 3852/2010, το καθοριζόμενο προβάδισμα των κατηγοριών των υπαλλήλων παύει να ισχύει μόνον στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι οργανικές διατάξεις βάσει του αντικειμένου των συγκεκριμένων οργανικών μονάδων και την ειδικότητα του κλάδου των υπαλλήλων προβλέπουν την τοποθέτηση ως προϊσταμένου οργανικής μονάδας υπαλλήλου που έπεται κατά το προβάδισμα και όχι αδιακρίτως για όλες τις σχετικές οργανικές μονάδες.
Είναι δεδομένο ότι οι εν λόγω αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τη Διοίκηση κατά την κατάρτιση και τροποποίηση των οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίας αλλά και κατά τη διαδικασία της έγκρισης αυτών, προκειμένου να υπάρχει εναρμόνιση των οικείων οργανικών διατάξεων των ΟΤΑ με τα κριθέντα από το ΣτΕ. Συνεπώς, ενόψει της επικείμενης διενέργειας επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων με τις διατάξεις του ν. 4369/2016, θα πρέπει οι φορείς άμεσα να προχωρήσουν στις αναγκαίες προσαρμογές των διατάξεων των Οργανισμών τους, σύμφωνα με τα κριθέντα στις ανωτέρω δικαστικές αποφάσεις, όπου συντρέχει περίπτωση. ”

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Άμεση επαναπρόσληψη της απολυμένης συναδέλφου από την εταιρεία Unify!




Ακόμη ένα περιστατικό εργοδοτικής τρομοκρατίας απέναντι σε εργαζόμενη μητέρα έλαβε χώρα πρόσφατα αυτή τη φορά στη Unify. Η εργοδοσία της Unify δεν δίστασε να εξωθήσει σε παραίτηση εργαζόμενη που παρόλο που προσπάθησε για μεγάλο διάστημα της εγκυμοσύνης της να αντεπεξέλθει στις επαγγελματικές τις υποχρεώσεις, δεν πήρε τις άδειες μητρότητας που δικαιούταν. Η χυδαία αυτή στάση απέναντι στην εργαζόμενη, αποτελεί παράδειγμα για τις αδίστακτες πρακτικές που μπορεί να υιοθετήσει η εργοδοσία προκειμένου να αποκομίσει τα μέγιστα από τον κάθε εργαζόμενο και τη κάθε εργαζόμενη χωρίς να διστάσει σε αυτή τη διαδικασία να καταπατήσει ακόμη και κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα.

Η υπόθεση της Unify αποτελεί ακόμα ένα σημείο στο ψηφιδωτό της ασυδοσίας που υπάρχει στο κλάδο μας. Σε έναν από τους πιο κερδοφόρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας εν μέσω κρίσης τα εργασιακά δικαιώματα μπαίνουν δυναμικά στο περιθώριο από τη πλευρά των εργοδοτών. Παράλληλα η απόφαση της ΕΕ για τις απολύσεις εγκύων ακόμη και αν δεν φωτογραφίζει κάθε περίσταση, αποτελεί δείκτη για το καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα που οραματίζεται τόσο η ΕΕ, όσο και η ελληνική κυβέρνηση και εργοδοσία, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις συναδέλφισσες μας. Στο ίδιο μήκος κύματος τα ωράρια αυξάνονται, οι απολύσεις γίνονται “συνήθεια” και οι κουβέντες για συλλογικές συμβάσεις και κατοχυρωμένα δικαιώματα μπαίνουν στο περιθώριο.

Η υπόθεση της VresNet και της απόλυσης της Αριστέας έδειξε ότι τέτοιοι αγώνες μπορούν να είναι νικηφόροι. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά μέσα από τα σωματεία τους, τις εργατικές λέσχες, τις εργατικές συλλογικότητες. Μπορεί η Unify να φοράει το προσωπείο της “σοβαρής επιχείρησης”, ωστόσο απέναντι σε κάθε τέτοιο περιστατικό πρέπει να ξέρει ότι θα μας βρει απέναντί της!

Απαιτούμε την διαλεύκανση της υπόθεσης από τη πλευρά της εργοδοσίας της Unify και την άμεση επαναπρόσληψη της συναδέλφου.

O ιδιωτικού δικαίου φορέας στο Ελληνικό θεσμοθετεί την εξουσία του ιδιώτη έναντι του δημοσίου


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Δελτίο Τύπου 13-6-2018

Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΣΜΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
ΜΕ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΙΣ Ή/ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε στις 11/6/2018 στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τίτλο «Διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων - Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022» για κατεπείγουσα ψήφιση με συνοπτικές διαδικασίες, κατ’ επιταγήν των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, που καθορίζουν και εποπτεύουν την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας, τις οποίες κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με εξαίρεση το ΚΚΕ, υλοποιούν. Από τα δόγματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, δεν υπάρχει διέξοδος, όπως ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, μόνο επιπλέον φτωχοποίηση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, παράδοση του δημόσιου πλούτου σε ιδιωτικές εταιρείες, κατάλυση της δημοκρατίας και της κυριαρχίας ανεξάρτητου κράτους και υποθήκευση του μέλλοντος της χώρας.
Στα άρθρα 1-14 του σχεδίου νόμου καθορίζεται η Ίδρυση Ιδιωτικού Δικαίου Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά.

1. Γίνεται σαφές από τις σκανδαλώδεις ή/και αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου, από τις αρμοδιότητες που έχει αυτός ο ιδιωτικού δικαίου φορέας, από τις παροχές που λαμβάνει από το κράτος και τους δημότες, ότι η σύσταση του, όπως ρητά ομολογείται, «εξυπηρετεί την ομαλή λειτουργία της επένδυσης, η οποία έχει χαρακτήρα έντονου δημοσίου συμφέροντος» (άρθρο 1). Η απροσχημάτιστη αυτή δήλωση ταύτισης των ιδιωτικών συμφερόντων ενός επενδυτή με το δημόσιο συμφέρον διέπει το πνεύμα και το γράμμα του νόμου, θέτοντας ζητήματα εκχώρησης κρατικής κυριαρχίας σε ιδιώτη, στην περίπτωση κυρίως των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης που συγκροτούν το αποκεντρωμένο κράτος και διοικούνται από εκλεγμένα με καθολική ψηφοφορία δημοτικά συμβούλια.

2. Με το άρθρο 2 «Σκοπός και αρμοδιότητες του Φορέα» παραχωρούνται σ’ αυτόν όλες οι βασικές αρμοδιότητες των δήμων καθώς και «η αποκλειστική είσπραξη και διαχείριση οποιωνδήποτε ανταποδοτικών τελών και ανάλογων χρεώσεων». Ένας ιδιωτικού δικαίου φορέας υποκαθιστά στα τμήματα του ακινήτου του Ελληνικού, που ανήκουν στους δήμους Ελληνικού- Αργυρούπολης, Αλίμου, Γλυφάδας, τις αιρετές δημοτικές αρχές σε θέματα υπηρεσιών καθαριότητας, περισυλλογής και μεταφοράς απορριμμάτων, υπηρεσιών ηλεκτροφωτισμού, μέριμνας και λήψης μέτρων για την πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους, συντήρησης και διαχείρισης οδικών υποδομών, ονομασίας των οδών, πλατειών κλπ, συντήρησης και φύλαξης εξοπλισμού. Στην αρμοδιότητα του φορέα δεν περιλαμβάνεται η έκταση του ΜΠΑΑ- αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για τα 660 στρ. χώρων που μένουν ελεύθεροι όταν αφαιρεθούν οι αποδοτικές για τον ιδιώτη πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές.

Η Περιφέρεια Αττικής καταστρέφει τον Ποδονίφτη αγνοώντας τους Δήμους



Εισήγηση για την πλήρη μετατροπή του ποταμού Ποδονίφτη σε ανοιχτό τσιμεντένιο αγωγό απορροής ομβρίων, κατεβάζει η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, την Πέμπτη 14-6-2018 (http://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=27448:ll&catid=3:2008-09-06-21-42-59&Itemid=31).
Η εισήγηση γίνεται παρά την κατηγορηματική απόρριψη του έργου από τα Δημοτικά Συμβούλια και των δύο όμορων Δήμων Ν. Φιλαδέλφειας –Ν. Χαλκηδόνας και Αθηναίων, τα οποία μάλιστα αποφάσισαν, το πρώτο ομόφωνα και το δεύτερο με συντριπτική πλειοψηφία, ότι επιθυμούν τη διάσωση του ποταμού και την μελέτη εναλλακτικής λύσης σύμφωνης με τις σύγχρονες παγκόσμιες τάσεις, την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.
Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι ότι μόλις την περασμένη Τετάρτη 6/6, η αντιπεριφερειάρχης κεντρικού τομέα της Αθήνας, Ε.Κυπριανίδου, κάλεσε τους δύο Δήμους σε διευρυμένη συνάντηση εργασίας. Ας σημειωθεί ότι από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων εκτός των αντιδημάρχων, παρέστησαν και 4 εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλαδή της Ανοιχτής Πόλης, της παράταξης που υποστηρίζει το κυβερνών κόμμα. Τόσο η αντιδήμαρχος του Δήμου Αθήνας, Λένη Μυριβήλη όσο και ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Ρήγας Αξελός και οι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της Αθήνας, μετέφεραν την άποψη ότι ο Ποδονίφτης είναι ένα πολύτιμο οικοσύστημα, το τελευταίο ποτάμι του Δήμου Αθηναίων και ότι δεν δέχονται σε καμία περίπτωση την καταστροφή του. Μόνη παραφωνία ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων της Αθήνας, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν ο μόνος που μειοψήφησε στο Δημοτικό Συμβούλιο και που στη συνέχεια αποχώρησε από την συνάντηση. Από την πλευρά του Δήμου ΝΦ-ΝΧ, οι δύο αντιδήμαρχοι περιβάλλοντος Γιώργος Ανεμογιάννης και τεχνικών έργων Νίκος Ανανιάδης, μαζί με τους δύο ειδικούς συνεργάτες του Δημάρχου, ζήτησαν το ποτάμι να παραμείνει σε φυσική μορφή και να αναδειχθεί σε τόπο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αναψυχής. Ανέφεραν μάλιστα πως με πρωτοβουλία του Δήμου, έχουν καταγραφεί και αναγνωριστεί ανθρωπογενείς επεμβάσεις και αυθαίρετες κατασκευές και στις δύο όχθες του ποταμού, οι οποίες πρέπει να απομακρυνθούν από την κοίτη του ποταμού.

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Μάης ’68: Η διεκδίκηση της πόλης

Rue de Vaugirard, 1968 (Henri Cartier-Bresson)



«Και ο μήνας Μάης δεν θα ξανάρθει ποτέ από σήμερα ως το τέλος αυτού του κόσμου του θεάματος, δίχως να μας θυμηθούν»

Γκυ Ντεμπόρ, από την ταινία Η κοινωνία του θεάματος

Και έτσι έγινε!

Εικόνες πόλης, εικόνες εξέγερσης. Η ομιλούσα πόλη. Μια απάντηση στην κυρίαρχη αφήγηση. Η εξέγερση του Μάη υπήρξε εντός της Πόλης, μίλησε για την Πόλη, μίλησε μέσα από την Πόλη. Αντέστρεψε την διαδικασία αλλοτρίωσης της πόλης με τον βομβαρδισμό του πλήθους των μηνυμάτων καταναλωτικής ευωχίας και κοινωνικής χειραγώγησης και μετέτρεψε τον αστικό χώρο σε πομπό του πολύμορφου μηνύματος των εξεγερμένων. Το τεράστιο υλικό αφισών αλλά και συνθημάτων στους τοίχους που τον χαρακτήρισε, σημάδεψε την γλώσσα των κινημάτων στο διηνεκές. Ὠστόσο, όπως ευφυώς παρατήρησε ο Ντεμπόρ, ο Μάης υπήρξε στιγμή τη στιγμή, πολέμησε για να μην εγκατασταθεί στα αυτονόητα, τα προφανή, τα κυρίαρχα, αποτέλεσε, για όσους και όσες τον αναγνωρίζουν, μια από εκείνες τις ιδιαίτερες στιγμές που η ου-τοπία είναι παρούσα αλλά και γέμισε τρόμο πολλούς στην ιδέα της κατάρρευσης μιας βολικής τάξης ακόμα κι όταν αυτή ήταν δυσάρεστη, άδικη ή καταστροφική, και ενεγράφη στο συλλογικό σαν επιθυμία αλλά και σαν θέαμα.


Η πόλη διαχρονικό πεδίο ταξικού ανταγωνισμού. Τόπος συγκέντρωσης και διαχείρισης του πλεονάσματος. Οι μηχανισμοί αστικοποίησης ήδη από τα πολύ πρώιμα στάδια της βιομηχανικής επανάστασης τροποποιούν τον χαρακτήρα της πόλης. Επιδιώκουν τη συγκέντρωση μεγάλων πληθυσμών, όχι πλέον μόνο για να διαμορφώνουν τους όρους της αναπαραγωγής της απαιτούμενης εργατικής δύναμής αλλά και για να δημιουργούν αυξημένες και ελεγχόμενες προϋποθέσεις κατανάλωσης. Ένα από τα κεντρικά ζητήματα που αποσχολούν πλέον τις εργαζόμενες τάξεις είναι ότι οι πολίτες χάνουν πλέον τον «έλεγχο» των όρων της καθημερινής ζωής και αποκλείονται κατά περίπτωση από τις ιεραρχημένες μορφές οργάνωσης του χώρου.

Όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας διαβιβάζονται στο ΚΕΑΟ από τον ΕΦΚΑ


Άλλη μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ...


Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η με Αριθμ. 29715/2410/30.5.2018 απόφαση του Υπ. Εργασίας με την οποία τροποποιείται το πρώτο εδάφιο της αριθμ. 58039/3275/28.12.2016 (Β 4504) απόφασης ως εξής:

Από δημοσιεύσεως της παρούσας στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) διαβιβάζονται από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται σε καθεστώς ενεργούς ρύθμισης.

Κατά τα λοιπά, η αριθμ. 58039/3275/28.12.2016 (Β΄ 4504) υπουργική απόφαση ισχύει ως έχει.

Δείτε την απόφαση με Αριθμ. 29715/2410/30.5.2018 εδώ.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Στάση Εργασίας ενάντια στο Πολυνομοσχέδιο προαπαιτούμενων

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr


Αρ. Πρωτ.: 7395 Αθήνα, 12/6/2018


Προς: Α’ Βάθμιες Ενώσεις.
(Κοινοποίηση και στα μέλη μας μέσω των Α΄Βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ).

Θέμα: Στάση Εργασίας ενάντια στο Πολυνομοσχέδιο προαπαιτούμενων.


Συνάδελφοι, -σσες,

Η κυβέρνηση με τη γνωστή πια μορφή του «κατεπείγοντος», κατέθεσε νέο πολυνομοσχέδιο με δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στην τέταρτη "αξιολόγηση". Μεταξύ αυτών η μείωση του αφορολόγητου από το 2020 (2 δις € ανά έτος), οι μειώσεις των συντάξεων (3 δις € ανά έτος) από το 2019, η παροχή εγγυήσεων έως 25 δισ. ευρώ από τα περιουσιακά στοιχεία του υπερταμείου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, δυσμενείς ρυθμίσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και άλλες αντιλαϊκές ρυθμίσεις. 

Δεν παρασυρόμαστε από υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για το δήθεν «τέλος των μνημονίων». Η “μεταμνημονιακή Ελλάδα” όχι μόνο δεν φέρνει ανάκτηση των απωλειών και ανακούφιση για τον εργαζόμενο λαό, αλλά θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αντιλαϊκή επίθεση με βάση τα μνημόνια επιτήρησης κυβερνήσεων-ΕΕ-ΔΝΤ.

Προκηρύσσουμε Στάση Εργασίας την Πέμπτη 14/6 από τις 12μμ έως τη λήξη του ωραρίου και διαδηλώσουμε και για τις δικές μας διεκδικήσεις ως Διπλωματούχοι Μηχανικοί μαζί και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα:

Όχι στο πολυνομοσχέδιο - Ακύρωση της μνημονιακής επιτροπείας.
Ενάντια στους Αντιασφαλιστικούς Νόμους και τη διάλυση του ταμείου μας.
Για αξιοπρεπείς μισθούς – συντάξεις και Νομική Κάλυψη των μηχανικών.
Ενάντια στις πολλαπλές ιδιωτικοποιήσεις και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες.
Για προσλήψεις και αναβάθμιση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών
Για μόνιμη και σταθερή εργασία και επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων.

Για την Αττική η συγκέντρωση μας θα γίνει στις 13μμ στην πλατεία Κολοκοτρώνη.

Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

ΟΑΚΑ - Εξώδικο στον Υφυπουργό Αθλητισμού

Ύστερα από τα δημοσιεύματα, αλλά και επίσημες δηλώσεις, ότι σχεδιάζεται η παραχώρηση σε επιχειρηματικά συμφέροντα για την κατασκευή και εκμετάλλευση εμπορικών κέντρων, ξενοδοχείων, καζίνο κλπ εντός του χώρου του ΟΑΚΑ, ο δικηγόρος και συμπολίτης μας Κυριάκος Μακαρώνας απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία-όχληση προς τον υφυπουργό Αθλητισμού και Πολιτισμού κ. Γ. Βασιλειάδη και τον Γ. Γραμματέα Αθλητισμού κ. Ι. Συνοδινό στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται:

* Να αποστείτε πάσης ενεργείας σχετικώς με την παραχώρηση του Ο.Α.Κ.Α. – Σ.ΛΟΥΗΣ σε οιονδήποτε ιδιώτη,

* Να προστατεύσετε τους αθλητικούς χώρους του Ο.Α.Κ.Α. – Σ.ΛΟΥΗΣ από τις επιβουλές

* Να διαθέσετε – διότι μπορείτε να τα βρείτε – τα αναγκαία για την αποκατάσταση των περιουσιακών μας στοιχείων τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος των καταστροφέων τους και από τους προκατόχους σας.

* Να προγραμματίσετε και να διεξαγάγετε αυτό που παραλείψατε, πριν προβείτε ως κυβέρνηση στις ανακοινώσεις για το «ATHENS ALIVE», δηλαδή να συναποφασισθεί το πρακτέο για το Ο.Α.Κ.Α. – Σ.ΛΟΥΗΣ εν συνεργασία με τους Ο.Τ.Α. των ομόρων Δήμων ως θεσμικών εκπροσώπων των κατοίκων τους, τους κατοίκους της περιοχής και τους Αθλητικούς Φορείς και τις Ομοσπονδίες των Ολυμπιακών Αθλημάτων.

* Να αποτρέψετε αυτό που μετ’ επιτάσεως προβάλλεται από τους ως άνω κερδοσκοπικούς ομίλους δηλαδή (τα επαναλαμβάνω αν και τα γνωρίζετε καλώς) την καταστροφή του σταδίου τη μετατροπή του σε ποδοσφαιρικό γήπεδο και την εγκατάσταση στο Ο.Α.Κ.Α. ξενοδοχείων, εστιατορίων, πρατηρίων βενζίνης, συνεδριακών κέντρων, εμπορικών γραφείων και καταστημάτων, υπεραγορών(σούπερ μάρκετ), οδών προσβάσιμων σε οχήματα (Ι.Χ.Ε. και άλλα).

* Να αποφύγετε, κυρίως προς δικό σας όφελος, το βαρύ στίγμα που θα σας συνοδεύει και αφού αφυπηρετήσετε, το στίγμα δηλαδή των ανθρώπων που κατέστρεψαν με τις πράξεις και παραλείψεις τους το μοναδικό αξιόλογο στάδιο της χώρας και άφησαν απροστάτευτους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους όπως έχει γίνει με άλλες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις (βλπ. GOLDEN HALL) .

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων για την Παράκτια Ζώνη της Θεσσαλονίκης

«Το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης μήκους 54 χλμ. από τη Χαλάστρα μέχρι το Αγγελοχώρι, εκτός από την κατά τόπους βαριά κακοποίηση και την υποβάθμιση αποτελεί εδώ και δεκαετίες αντικείμενο συζητήσεων για την ανάκτηση του, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του είναι ελάχιστα ή καθόλου προσπελάσιμο. Ωστόσο δεν εννοούν όλοι τα ίδια όταν μιλούν για ανάκτηση και άνοιγμα του στους πολίτες», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων της Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει στη συνέχεια η ανακοίνωση: 

Τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής τοπικής αυτοδιοίκησης και κυβέρνησης πρέπει να ανησυχούν τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Σε όλο αυτό το μήκος και χωρίς κανένα σχεδιασμό και τεχνικονοοικονομική τεκμηρίωση οι τουριστικοί λιμένες (μαρίνες) με τις σχετικές χερσαίες ζώνη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που κυρίως ενδιαφέρουν τους κερδοσκόπους γης σχεδιάζεται να φτάσουν τους οκτώ. Επίσης εκτός κάθε ευρύτερου σχεδιασμού έχουν αναγγελθεί επιχειρηματικά-ερευνητικά πάρκα στην Πυλαία, επιχειρηματικά πάρκα στους Λαχανόκηπους, Μακεδονικές Ριβιέρες για την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης της παράκτιας ζώνης ανατολικά με χρήσεις τουρισμού και αναψυχής και άλλα θαύματα. Χαρακτηριστική δε της ταξικής αντίληψης τους για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, είναι η μη ύπαρξη πρόβλεψης για πρόσβαση των πολιτών της Δυτικής Θεσσαλονίκης στην παράκτια ζώνη της. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει παραδοθεί ψυχή και σώμα στους επιχειρηματίες των καταστημάτων εστίασης και τουρισμού και με πρόσχημα την ανταποδοτικότητα για το κόστος συντήρησης, εμπορευματοποιεί τη χρήση και αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του παράκτιου μετώπου της πόλης με αποκορύφωμα την οργανωμένη απαξίωση της Νέας Παραλίας. Στα Δυτικά πάλι, το καθεστώς της επικινδυνότητας των εγκαταστάσεων SEVEZO παραμένει άθικτο, παρότι με τα σχεδιαζόμενα έργα μεταφορών και διαμετακόμισης η κίνηση θα πολλαπλασιαστεί.

 Μητροπολιτικός Σχεδιασμός; «Δεν χρειάζεται, η Θεσσαλονίκη είναι μικρή πόλη»

 Αυτή είναι η απάντηση του υπουργού περιβάλλοντος για την ανάγκη θεσμοθέτησης Ρυθμιστικού σχεδίου και του αντίστοιχου φορέα.Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή της, απροστάτευτη και χωρίς ενιαίο χωροταξικό-αναπτυξιακό σχεδιασμό, έρμαιο των δυνάμεων της αγοράς και του τοπικού πολιτικού προσωπικού της (αυτοδιοικητικού, επιστημονικού, οικονομικού). Αποσπασματικές θεσμικές χωρικές ρυθμίσεις με Ειδικά Χωρικά Σχέδια εδώ κι εκεί και Τοπικά Χωρικά Σχέδια (πρώην ΓΠΣ), με τους δημάρχους ανεξέλεγκτους από οποιονδήποτε υπερκείμενο σχεδιασμό να χωροθετούν ότι νομίζουν ότι θα προσελκύσει «επενδυτές» στο δήμο τους και γιατί όχι και στον εκλογικό τους συνδυασμό. Η κυβέρνηση είναι επίσης που στο πρόσφατο νομοσχέδιο για τον θαλάσσιο χωρικό σχεδιασμό δεν ενσωματώνει τις προβλέψεις της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την παράκτια ζώνη. Και πως να το κάνει αυτό όταν ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει αυθαιρεσίες και να εντείνει την εμπορική εκμετάλλευση της παράκτιας ζώνης. 

Ειδικό Χωρικό Σχέδιο ή λίστα αγοραίων επιλογών; 

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Συμμετοχή στην Απεργία – Αποχή από την αξιολόγηση

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 7394 Αθήνα, 11/6/2018
Προς: Α’ Βάθμιες Ενώσεις.
(Κοινοποίηση και στα μέλη μας μέσω των Α΄Βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ).
Θέμα: Συμμετοχή στην Απεργία – Αποχή από την αξιολόγηση

Συνάδελφοι, -σσες,

Ενημερώνουμε πως σε συνέχεια του από 22/5/2018 εγγράφου μας συνεχίζουμε την απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης και με τα κλαδικά μας αιτήματα και διεκδικήσεις. Η απεργία – αποχή έχει προκηρυχτεί από την ΑΔΕΔΥ η οποία εξέδωσε και απέστειλε στις 17/5/2018 προς Υπουργεία, Περιφέρειες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ΚΕΔΕ κλπ ΕΞΩΔΙΚΟ για την προκήρυξη «απεργίας-αποχής από κάθε διαδικασία ή ενέργεια, που συνδέεται με την διαδικασία αξιολογήσεως, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό πλήρη κάλυψη στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου». 

Σε συνεργασία με τις κατά τόπους Πρωτοβάθμιες Ενώσεις μας ή τοπικά σωματεία, οι συνάδελφοι να καταθέτουν την ακόλουθη δήλωση συμμετοχής στην απεργία – αποχή: http://adedy.gr/synexizoymeapergiaapoxiajiologisibkuklos/

Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποφάσισε ομόφωνα να καλύψει νομικά συνάδελφο μας του ΥΠΕΝ, ο οποίος αποκλείστηκε από τις κρίσεις των Γενικών Διευθυντών του Υπουργείου, λόγω της απεργοσπαστικής διάταξης Γεροβασίλη για τη συμμετοχή του στην περσινή απεργία – αποχή. Ήδη έχουν κατατεθεί προσφυγές στο ΣτΕ, με τη νομική στήριξη της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., για λήψη ασφαλιστικών μέτρων, οι οποίες εκδικάζονται αυτές τις μέρες. 

Επιπρόσθετα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων απαγορεύεται η χρήση του ΑΦΜ και οποιουδήποτε άλλου προσωπικού δεδομένου χωρίς τη συναίνεσή μας. Άρα οι υπηρεσίες που θα ενημερώσουν το μητρώο της Απογραφής από τους φακέλους μας χωρίς τη συναίνεσή μας θα είναι εκτεθειμένες. Το θέμα έχει ανατεθεί από την ΑΔΕΔΥ στους νομικούς της συμβούλους.

Ιδρυτική συνέλευση για έναν Πανελλαδικό Αντιπολεμικό Κινηματικό Συντονισμό


Τρίτη 12 Ιουνίου, 19.00. Κτήριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134

«... ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους... »

Μπ. Μπρεχτ

Στη περιοχή μας πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου. Από την Ουκρανία ως τη Συρία, στα Βαλκάνια, το Αιγαίο, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή, σχηματίζεται ένα τόξο θερμών αντιπαραθέσεων με κύριο υπαίτιο τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλιστικό Άξονα ΗΠΑ-ΕΕ-Ισραήλ. Οι ΗΠΑ δια του ΝΑΤΟ αναδιατάσσουν με απροκάλυπτη επιθετικότητα τις στρατιωτικές δυνάμεις του ευρωατλαντικού Άξονα, διαμελίζουν χώρες, επαναχαράσσουν σύνορα και ανατρέπουν κυβερνήσεις με πραξικοπήματα, Στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους αφήνουν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες. Είναι ανάγκη να απευθύνουμε ένα κάλεσμα φιλίας σε όλους τους γειτονικούς λαούς για μια λαϊκή, φιλειρηνική ασπίδα ενάντια σε κάθε επιθετικότητα, αιματοχυσία και πολεμικό τυχοδιωκτισμό.

Η Τουρκία προσπαθεί να κατοχυρωθεί με σχετική αυτονομία σαν περιφερειακή δύναμη. Από την εισβολή του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία, την αντιδημοκρατική εκτροπή στο εσωτερικό της Τουρκίας με χιλιάδες στις φυλακές, έως και την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, το γκριζάρισμα ζωνών στο Αιγαίο και τις απειλές πολέμου με κάθε αφορμή προς την Ελλάδα, όλα δείχνουν ότι η συμμαχία Ερντογάν - Γκρίζων Λύκων προωθεί την πλέον φιλοπόλεμη, εθνικιστική και αυταρχική ατζέντα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκφράζοντας τα συμφέροντα της ελληνικής ολιγαρχίας, αναζητεί προστασία στο πλευρό των ΗΠΑ και εμπλέκει τη χώρα σε επικίνδυνα γεωπολιτικά σχέδια (υδρογονάνθρακες, ενεργειακοί δρόμοι, συμφωνίες με Ισραήλ και Αίγυπτο) προσπαθώντας να αναδειχθεί ο αποτελεσματικότερος επιστάτης του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η μεταφόρτωση πυραύλων από τη ΝΑΤΟϊκή βάση της Σούδας στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα που χτύπησαν τη Συρία κατέστησαν τη χώρα άμεσα συνυπεύθυνη, έστω και ως υποτελές ενεργούμενο.

Αυτή η πολιτική της εθελοδουλίας στον ευρωατλαντικό Άξονα –στην οποία διαχρονικά δηλώνουν πίστη όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις– εγκυμονεί τον κίνδυνο να συνθλιβεί η χώρα μεταξύ σχεδιασμών και συμμαχιών που όλο αλλάζουν. Μεθοδεύεται συστηματικά η ακόμη πιο άμεση μετατροπή της Ελλάδας σε ορμητήριο των τυχοδιωκτισμών του ευρωατλαντικού Άξονα, που προβάλλεται παραπλανητικά ως «καθήκον υπεράσπισης των συμφερόντων της πατρίδας», καθώς και η καπηλεία των αισθημάτων εθνικής ταπείνωσης (λόγω μνημονίων, επιτροπείας, ενοχοποίησης του λαού για την κρίση και το χρέος) από τον εθνικισμό, την ξενοφοβία και το φασισμό. Ποτέ και πουθενά –ούτε στην εισβολή-κατοχή της βόρειας Κύπρου ούτε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ούτε στην Ουκρανία ούτε στη Συρία– η ΝΑΤΟϊκή πολεμική μηχανή δεν εγγυήθηκε την ειρήνη, παρά μόνο τον πόλεμο.

Μόνο ο λαός μπορεί να εμποδίσει τον πόλεμο και να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Σήμερα απαιτείται η μέγιστη συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, μαζικών φορέων, διανοούμενων και καλλιτεχνών για ένα αντιπολεμικό κίνημα που θα ξεσκεπάσει την παραπληροφόρηση, θα αντιταχθεί στη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο και ενεργούμενο του ΝΑΤΟ και θα συμβάλει στη δημιουργία δικτύων αλληλεγγύης και ειρήνης μεταξύ ανεξάρτητων και κυρίαρχων λαών.

Στη βάση των παραπάνω απευθύνουμε κάλεσμα για την ιδρυτική συνέλευση ενός Πανελλαδικού Αντιπολεμικού Κινηματικού Συντονισμού (ΠΑΚΣ) που θα παλέψει για:

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ

ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΑΠΟ ΤΟ NATO

ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ

ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Κι όμως το ΤΣΜΕΔΕ και οι μηχανικοί έχουν κερδίσει από την Άττικα...

Ας ακούσουμε και ας θυμηθούμε τον Χρήστο Σπίρτζη να περηφανεύεται ότι το ΤΣΜΕΔΕ έχει πάρα πολλά αποθεματικά, περί τα 2,5 δισ και πως το ΤΣΜΕΔΕ δεν έχει χάσει από την στήριξη της Attica bank με εκατοντάδες εκατομμύρια euro.

Πολυνομοσχέδιο διαιώνισης της μνημονιακής φτώχειας και της υποτέλειας

του Λεωνίδα Βατικιώτη


Το πολυνομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα και κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή 8 Ιουνίου είναι για την Αυγή «το τελευταίο πολυνομοσχέδιο πριν από την έξοδο από τα Μνημόνια», όπως γράφει σε ένα αδιάφορο «χτύπημα» της 1ης σελίδας. Συνεπώς, μικρό το κακό κι απομεινάρι ενός παρελθόντος που περνάει στην ιστορία οριστικά κι αμετάκλητα…

Ισχύει όμως το ακριβώς αντίθετο. Το πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση που αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, είναι το τελευταίο και πιο φαρμακερό καρφί στο φέρετρο της ελληνικής χρεοκρατίας, όχι λόγω των πολλών και σοβαρών αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνει, όπως άλλωστε περιελάμβανε κάθε άλλο πολυνομοσχέδιο που απαιτούσαν οι δανειστές από το πρώτο του 2010, μέχρι σήμερα. Το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφισθεί την Πέμπτη 14 Ιουνίου στη Βουλή ισοδυναμεί με όλεθρο στο διηνεκές επειδή μέσα σε λίγα μόλις άρθρα ολοκληρώνεται ένα οικονομικό έγκλημα που ξεκίνησε να σχεδιάζεται και να υλοποιείται τον Αύγουστο του 2015, όταν ΣΥΡΙΖΑ κι ΑΝΕΛ παραδόθηκαν ολοσχερώς στους πιστωτές: την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας, που μετατρέπεται σε εγγύηση για την αποπληρωμή των δανείων.

Στους δανειστές η δημόσια περιουσία

Η πρώτη πράξη ήταν η δημιουργία του υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, ΕΕΣΥΠ) με το νόμο 4389/2016, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης όπου πέρασε όλη η δημόσια περιουσία. Τα επιχειρήματα που επικαλούνταν τότε οι ΣΥΡΙΖΑίοι ξεκίναγαν και τελείωναν με την ανάγκη καλύτερης διαχείρισης, αξιοποιώντας τα τρωτά της δημόσιας διοίκησης. Αποδεικνύεται πώς Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και οι συν αυτώ συνειδητά εξαπατούσαν κι έριχναν στάχτη στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας, γιατί αποκλείεται να μην είχαν ακούσει το αίτημα των πιστωτών, που όλη η κοινωνία διαισθανόταν και φοβόταν από το 2010! Οι επόμενες δύο πράξεις που επιχειρούν να ναρκοθετήσουν κάθε μελλοντική πιθανότητα μονομερούς διαγραφής του δημόσιου χρέους με πράξεις κυρίαρχου κράτους (όπως περιγράφονταν στο πόρισμα της Επιτροπής αλήθειας του δημόσιου χρέους το 2015, ή ακόμη και αδυναμίας αποπληρωμής) ορίζονται στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο. 

Στο Γ’ Κεφάλαιο, άρθρο 109, προβλέπεται η τροποποίηση της δανειακής σύμβασης, όπως (σοφά και καθόλου τυχαία) είχε προβλεφθεί από τον Αύγουστο του 2015 «προκειμένου να ληφθεί υπόψη η οντότητα που περιγράφεται στη Δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης ως το ανεξάρτητο ταμείο που θα δημιουργηθεί από τοπ δικαιούχο κράτος μέλος για να διαχειρίζεται αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία και να τα αξιοποιεί με ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα». Έκτοτε, «το Φεβρουάριο του 2017 συγκροτήθηκε σε σώμα το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της. Τον Ιανουάριο του 2018, οι συμμετοχές του δικαιούχου κράτους μέλους σε διάφορες εταιρείες μεταφέρθηκαν στην ΕΕΣΥΠ», όπως με σαφήνεια γράφεται στο προοίμιο.

Και περνάμε έτσι στο επίμαχα άρθρα, που μετατρέπουν την Ελλάδα κανονικά και με τον υπό ψήφιση σε αποικία χρέους:

14.2A Η ΕΕΣΥΠ αμετάκλητα και άνευ όρων:

Παρεμβάσεις της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για περικοπή της υπερβάλλουσας μείωσης και ασφαλιστικές κρατήσεις

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr                     
                                                                                                                                         
Αθήνα, 8-6-2018
Αρ. Πρωτ. : 7392

Προς:   1.  Υπουργείο Οικονομικών, ΓΛΚ, Γεν.
                Διεύθυνση Δημοσιονομικής Πολιτικής, Διεύθυνση           Εισοδηματικής Πολιτικής
2.    Υπουργείο Εσωτερικών
3.    Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδος και Ιονίου
4.    Δήμος Κορίνθου

                                                  Κοιν.:  1 Πρόεδρο και Δ.Ε. του ΤΕΕ.
                                                              2 ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Θέμα :  Παράνομη Περικοπή της Υπερβάλλουσας Μείωσης Μεταταγέντων Υπαλλήλων.

Κύριοι ,
          Απευθυνόμαστε σε εσάς για το θέμα που έχει ανακύψει σχετικά με την περικοπή της Υπερβάλλουσας Μείωσης σε συναδέλφους Διπλωματούχους Μηχανικούς που πρόσφατα μετατάχθησαν στο Δήμο Κορίνθου.
          Με το υπ' Αριθμ. Πρωτ. το 2/27420 /ΔΕΠ/26-4-2018 απαντητικό έγγραφο της Διεύθυνσης Εισοδηματικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται ότι “από 1/1/2016 σε περίπτωση μετάταξης ή μεταφοράς του υπαλλήλου με τις διατάξεις των άρθρων 74, 78, 181, 182 του Ν.3584/2007, σε άλλο φορέα, η προσωπική διαφορά του ανωτέρω άρθρου παύει να καταβάλλεται” .
Σύμφωνα όμως με το μεταγενέστερο άρθρο 99 του Ν.4483/2017 και τη Σχετική Υπ. Αριθ. Πρωτ.: οικ. 39456/17-11-2017 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών:
“Παρ. 2: Εξαίρεση από την περικοπή της υπερβάλλουσας μείωσης
Με τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 99 προβλέπεται η αναδρομική χορήγηση της υπερβάλλουσας μείωσης (προσωπική διαφορά) του άρθρου 29 του ν. 4024/2011 για τους υπαλλήλους των εξής περιπτώσεων:
1.    των υπαλλήλων που μετατάσσονται ή μεταφέρονται στους Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και στις υπηρεσίες του πρώην Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,
2.    των υπαλλήλων που έχουν μεταταγεί, στο πλαίσιο της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας του άρθρου 30 του ν. 4223/2013 (Α'287), όπως ισχύει, σε Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού,
3.    των δημοτικών αστυνομικών, των σχολικών φυλάκων, καθώς και όσων μετατάχθηκαν σε άλλες υπηρεσίες μετά τη θέση τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4093/2012 (Α' 222), 4172/2013 (Α' 167), 4199/2013 (Α'216), 4316/2014 (Α'270) και 4257/2014 (Α' 93), των σχολικών φυλάκων που μετατάχθηκαν υποχρεωτικά σε νοσοκομεία,
4.    των πρώην δημοτικών αστυνομικών που παρέμειναν στις υπηρεσίες των σωφρονιστικών καταστημάτων ή όσων επανήλθαν στις υπηρεσίες τους, σύμφωνα με τα άρθρα 14, 17 και 21 του ν. 4325/2015 (Α' 47),
5.    των απασχολούμενων σε προσωποπαγείς θέσεις κλάδου ΥΕ καθαριστριών, που συστήθηκαν κατ' εφαρμογή των διατάξεων αυτών.
6.    Των υπαλλήλων που μετατάχθηκαν / μεταφέρθηκαν σε Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού, σύμφωνα με τα άρθρα 74, 78, 181 και 182 του ν. 3584/2007 (Α' 143) και 246 του ν. 3852/2010 (Α' 87).