Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Πολλαπλά (εμ)φράγματα απειλούν τα ποτάμια των Βαλκανίων


Σε αυτό το τμήμα του ποταμού Αώου/Βιόσα στην Αλβανία σχεδιάζεται η κατασκευή φράγματοςGREGOR SUBIC ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 10.06.2019, 14:05
Πολλαπλά (εμ)φράγματα απειλούν τα ποτάμια των Βαλκανίων

Στη Χερσόνησο του Αίμου υπάρχουν ήδη πάνω από 1.000 υδροηλεκτρικά έργα και εκτροπές ποταμών, ενώ για τα επόμενα χρόνια έχουν προγραμματιστεί άλλα 3.000! Αγώνας έιναι σε εξέλιξη και από τις δύο πλευρές των ελληνοαλβανικών συνόρων για τη διάσωση του Αώου/Βιόσα, του τελευταίου ελεύθερης ροής άγριου ποταμού. Τι δείχνουν τα στοιχεία οικολογικών οργανώσεων για την κατάσταση των ποταμών σε Ελλάδα και Ευρώπη.


Ενώ τα Βαλκάνια γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή ως παράδεισος παραθεριστικών διακοπών, κρατούν ένα κρυμμένο μυστικό. Η Βαλκανική Χερσόνησος φιλοξενεί το πλουσιότερο δίκτυο άγριων ποταμών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ωστόσο, η μοναδική βιοποικιλότητα, ο φυσικός παράδεισος και οι υδάτινοι πόροι πολλών τοπικών κοινοτήτων βρίσκονται υπό μεγάλη απειλή.

Πάνω από 3.000 υδροηλεκτρικά φράγματα και εκτροπές έχουν προγραμματιστεί στην περιοχή, από την Αλβανία μέχρι τη Σλοβενία, εκτός από τα περισσότερα από 1.000 που ήδη υπάρχουν.

Η εισβολή αυτή χρηματοδοτείται από διεθνείς τράπεζες, αλλά οι τοπικές κοινότητες των Βαλκανίων δεν παραδίδουν τους φυσικούς τους θησαυρούς χωρίς μάχη. Από τη λαίλαπα των υδροηλεκτρικών φραγμάτων δεν εξαιρείται ούτε η χώρα μας.

Οι κίνδυνοι που απειλούν τα ποτάμια των Βαλκανίων και οι αντιστάσεις των τοπικών κοινοτήτων αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της προβολής της ταινίας «Blue Heart» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και των τοποθετήσεων που ακολούθησαν, την περασμένη εβδομάδα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου «Διασώζοντας τον τελευταίο ελεύθερης ροής άγριο ποταμό – Βιόσα/Αώος» από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Ανθρωπο (MedINA).

Η ταινία «Γαλάζια Καρδιά» εστιάζει στους αγώνες των κατοίκων που δίνονται αυτή τη στιγμή στην Αλβανία για έναν ελεύθερης ροής Αώο ποταμό, στην προσπάθεια που γίνεται στη Βόρεια Μακεδονία να σωθεί ο απειλούμενος με εξαφάνιση βαλκανικός λύγκας και στον πολύμηνο αγώνα των γυναικών της περιοχής Κρούζιτσα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για προστασία της μοναδικής πηγής γλυκού νερού της κοινότητάς τους.

Ο ποταμός Αώος είναι ένας από τους τελευταίους ζωντανούς ποταμούς της Ευρώπης και ένας από τους λιγότερο εξερευνημένους. Η κύρια πηγή του βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια κοντά στο χωριό Βοβούσα. Στα πρώτα του 80 χιλιόμετρα, ο ποταμός διασχίζει την Ελλάδα και ονομάζεται Αώος.

Στην Αλβανία μετατρέπεται σε Βιόσα και διασχίζοντας ακόμη 190 χιλιόμετρα εκβάλλει στην Αδριατική Θάλασσα, ακριβώς βόρεια της λιμνοθάλασσας Νάρτα - μιας από τις μεγαλύτερες και οικολογικά πιο πλούσιες λιμνοθάλασσες της Αλβανίας.

Ο ποταμός έχει πανευρωπαϊκή και παγκόσμια σημασία. Αποτελεί ένα από τα τελευταία ανέγγιχτα μεγάλα ποτάμια συστήματα στην Ευρώπη, που φιλοξενούν όλα τα διαφορετικά είδη οικοσυστημάτων στα στενά φαράγγια του άνω τμήματος έως τα πλατιά πλεγμένα τμήματα του ποταμού στο μεσαίο και μέχρι το φυσικό δέλτα που δημιουργεί στην απόληξή του.

Οπως και για τα περισσότερα ποτάμια, έτσι και για τον Αώο, η μεγαλύτερη απειλή είναι η υδροηλεκτρική ενέργεια. Ενώ ο Βιόσα αποτελεί το σύνορο για πολλές προστατευόμενες περιοχές (3 από τις οποίες ορίζονται ως Εθνικοί Δρυμοί), το ίδιο το ποτάμι δεν έχει ειδικό καθεστώς προστασίας.

Η απουσία ενός ολοκληρωμένου, διμερούς σχεδίου διαχείρισης μεταξύ των δύο χωρών για ολόκληρη τη λεκάνη απορροής του άνοιξε τον δρόμο στους επενδυτές ώστε να προχωρήσουν σε έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Σε όλη τη λεκάνη απορροής του Αώου υπάρχουν 38 υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Στην ελληνική πλευρά κατασκευάστηκε φράγμα στη δεκαετία του ’80 στις πηγές του ποταμού, το οποίο παρακρατά 100 εκατομμύρια κυβικά μετρά νερού ετησίως που δεν καταλήγουν στον φυσικό τους αποδέκτη, τον Αώο.

Αργότερα υπήρξαν σχέδια για την κατασκευή νέου φράγματος στο Αρκουδόρεμα, τον κύριο παραπόταμο του Αώου, που θα παρακρατούσε άλλα 70 εκατομμύρια κυβικά μετρά ετησίως.

Στη δε αλβανική πλευρά, το υπουργείο Ενέργειας σχεδιάζει την κατασκευή 38 φραγμάτων στο ποτάμι και τους παραποτάμους του.

Σήμερα, 10 ευρωπαϊκές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η MedΙna, η EuroNatur και η Πίνδος Περιβαλλοντική, που εδρεύει στα Ιωάννινα και δραστηριοποιείται στην ανάδειξη και προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της Πίνδου από το 1999, ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να συνεχίσουν τους αγώνες των κατοίκων που είχαν προηγηθεί ενάντια στην κατασκευή φραγμάτων, στα σχέδια εκτροπής και σε οποιαδήποτε παρέμβαση θα αλλοίωνε ή θα επιβάρυνε ανεπανόρθωτα τον ποταμό Αώο.

«Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο ποταμός Αώος θα παραμείνει ένας από τους τελευταίους ελεύθερους ποταμούς της Ευρώπης, που δεν θα θυσιαστεί στις κερδοσκοπικές ορέξεις των επενδυτών της υδροηλεκτρικής ενέργειας», επισήμανε ο Βασίλης Χρήστου, διευθύνων σύμβουλος της Πίνδος Περιβαλλοντική, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η MedINA.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Κινητοποίηση στο Τ.Ε.Ε. για τις εξορύξεις

Κινητοποίηση στο Τ.Ε.Ε.

Την Τρίτη 18/06 το Τ.Ε.Ε. με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης οργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Οι Υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο». Το πάνελ των ομιλητών περιλαμβάνει εκπροσώπους από την ΕΔΕΥ, πετρελαϊκές εταιρείες εμπλεκόμενες στους σχεδιασμούς στον ελλαδικό χώρο (ΕΛΠΕ/Energean), καθώς και πανεπιστημιακούς, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί έντονα υπέρ των εξορύξεων υδρογονανθράκων ως εργαλείο για την αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης του ελληνικού κράτους στη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης τη συγκεκριμένη στιγμή και με τους συγκεκριμένους ομιλητές δεν αποτελεί τυχαία επιλογή για το Τ.Ε.Ε.. Λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, η εκδήλωση εκφράζει τη διάρκεια και τη σταθερότητα που έχουν -ως στρατηγική επιλογή- οι παραχωρήσεις για έρευνα-εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο 1/3 της χώρας. Οι κυβερνήσεις και οι πρωθυπουργοί μπορεί να αλλάζουν ανά τετραετία, ωστόσο οι κρατικοί μηχανισμοί και οι στενές σχέσεις τους με τις εταιρείες παραμένουν ανέπαφες. Η ΕΔΕΥ, η οποία ιδρύθηκε το 2011 και έχει αναλάβει τη διευκόλυνση και προώθηση της εταιρικής λεηλασίας, συνεχίζει αδιάκοπα το έργο της παρά την αλλαγή τριών κυβερνήσεων τα τελευταία οκτώ χρόνια, το κράτος έχει συνέχεια. Η συμμετοχή υποψηφίου της ΝΔ ως ομιλητή στην εκδήλωση δείχνει και την κοινή στρατηγική πορεία των εταιρικών, κρατικών, κοινωνικών και κομματικών φορέων που συγκροτούν το εξορυκτικό μπλοκ. Αυτή την πολιτική σύμπλευση επιχειρεί να εκφράσει η εκδήλωση του Τ.Ε.Ε.

Ούτε η ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου των υδρογονανθράκων αποτελεί τυχαία επιλογή από το Τ.Ε.Ε.. Έρχεται σε μια εποχή ευρύτερων ανταγωνισμών ανάμεσα σε παλιές και νέες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, γενικότερων εντάσεων στη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο, όξυνσης του ανταγωνισμού μεταξύ τουρκικού και ελληνικού κράτους -με τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων της περιοχής στο επίκεντρό του- και της ανάπτυξης του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Η εμπλοκή ενεργειακών κολοσσών όπως η ExxonMobil, με τη στρατιωτική στήριξη μεγάλων δυνάμεων για τους δικούς τους γεωστρατηγικούς στόχους, έχει οδηγήσει στη μετατροπή της θαλάσσιας έκτασης γύρω από την Κύπρο σε μια από τις περιοχές με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ναυτικών δυνάμεων παγκοσμίως. Η διοργάνωση, λοιπόν, μιας εκδήλωσης με ομιλητές οι οποίοι προωθούν ανοιχτά την περαιτέρω όξυνση και με εταιρείες όπως η Energean, η οποία έχει επενδύσει τεράστια κεφάλαια στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ, ποιο μήνυμα στέλνει; Κανένα άλλο, πέρα απ’ αυτό που λέει πως όπως το κράτος έχει συνέχεια, έτσι και η πολεμοκαπηλεία και ο διαρκής τυχοδιωκτισμός έχουν συνέχεια, με τη μεγάλη πλειοψηφία να καλείται να συμμετάσχει σε ανταγωνισμούς -και να σκοτωθεί γι’ αυτούς, αν χρειαστεί-, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τις δικές της ανάγκες και επιθυμίες.

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συνάντησε προεκλογικά το Περιβάλλον

«Ανάπτυξη για όλους - Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» ήταν ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσίασε στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής ο Αλέξης Χαρίτσης. Το κυβερνών κόμμα λοιπόν, τάσσεται προεκλογικά υπέρ μίας «ριζικής στροφής στην πράσινη ενέργεια» και ενάντια στις πολιτικές που πρεσβεύει η ΝΔ και οδηγούν «στη διεύρυνση των ανισοτήτων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος». Τα πεπραγμένα της τελευταίας τετραετίας όμως σε εμβληματικά ζητήματα περιβάλλοντος, το διαψεύδουν.

του Θάνου Καμήλαλη

Πρόκειται για περιβαλλοντικά ζητήματα μείζονος σημασίας, που έχουν απασχολήσει ή πρόκειται να απασχολήσουν την ελληνική κοινή γνώμη και κινητοποιούν τις τοπικές κοινωνίες σε αγώνες για το δίκιο τους, για την προστασία του τόπου τους και (να το πούμε μια που πρόκειται για το νέο σύνθημα ΣΥΡΙΖΑ) για τη ζωή τους. Ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έμεινε, στην καλύτερη περίπτωση, απλός παρατηρητής, στρώνοντας το έδαφος για τις ολέθριες επιλογές της Νέας Δημοκρατίας που θα ακολουθήσουν. Στη χειρότερη περίπτωση βέβαια, η κυβέρνηση τα κατάφερε με τρόπο που θα ζήλευε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κι όλα αυτά, σε έναν τομέα όπου δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Ακόμα κι αν δεχθεί κανείς όλα τα επιχειρήματα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την ΤΙΝΑ, τον «συμβιβασμό» του 2015, τα «χέρια που ήταν δεμένα» και την (ευφυέστατη) μέθοδο της «εξόδου από τα μνημόνια» δια της πλήρους υλοποίησής τους, όλα αυτά τα εμπόδια δεν υπήρχαν σε μια σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν με υποτιθέμενες επενδύσεις που απειλούν το περιβάλλον. Η πολιτική που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά και θα εκμεταλλευτούν οι επόμενοι, ήταν ξεκάθαρα δική του.

Τώρα, έναν μήνα πριν τις εθνικές εκλογές, ο Χαρίτσης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι:

«Απέναντι στη λογική του εύκολου κέρδους και των πελατειακών σχέσεων που πρεσβεύει η ΝΔ και η οποία οδηγεί στη διεύρυνση των ανισοτήτων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Εμείς, υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο:

ΚΥΑ για τη διαχείριση, διάθεση & κατανομή της κράτησης 6°/οο (έξι τοις χιλίοις) των μηχανικών

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για τη διαχείριση, διάθεση και κατανομή των ποσών της κράτησης της περίπτωσης β1 της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 2326/1940 (Α΄145), η οποία προστέθηκε με την παρ. 34 του αρ. 27 του ν. 2166/1993* (6°/οο)


Στην απόφαση αναφέρονται τα εξής:

Άρθρο 1

1. Εγκρίνουμε την διάθεση ποσοστού 80% εκ των εισπραχθέντων ανά έτος χρηματικών ποσών (πόρου) της περίπτωσης β1 της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 2326/1940, για το χρονικό διάστημα από 1.11.2011 έως 31.05.2019, μετά από την εκκαθάρισή τους από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, τα οποία τηρούνται σε σχετικό λογαριασμό του ΕΦΚΑ (προερχόμενο από το πρ. ΕΤΑΑ /ΤΣΜΕΔΕ).

2. Το ως άνω ποσό κατανέμεται ως ακολούθως:
α) Δικαιούχοι του πόρου είναι οι διπλωματούχοι μηχανικοί ΑΕΙ που έχουν υπηρετήσει κατά το χρονικό διάστημα της παρ. 1 της παρούσας ως μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι, ή ως πολιτικοί υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στο Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., και ΟΤΑ, μη περιλαμβανομένου του αντίστοιχης ειδικότητας προσωπικού των εξαίρεσεων που προβλέπονται στις διατάξεις των περιπτώσεων γ΄,δ',ε',η', ια', ιβ', ιγ' και ιδ' της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994, όπως αυτή ίσχυε προ της τροποποίησής της καθώς και του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για κάλυψη παροδικών αναγκών.
β) Ειδικότερα δικαιούχοι είναι: βα) όσοι κατά το χρονικό διάστημα της παρ. 1 της παρούσας υπηρετούσαν ως εν ενεργεία διπλωματούχοι μηχανικοί ββ) οι συνταξιούχοι μηχανικοί για όσο χρονικό διάστημα, εκ του οριζόμενου στην παρ. 1 του παρόντος μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, αυτοί ήταν εν ενεργεία και βγ) οι μηχανικοί των οποίων η υπηρεσιακή κατάσταση μεταβλήθηκε, για όσο χρονικό διάστημα εκ του οριζόμενου στην παρ. 1 του παρόντος μέχρι την αποχώρησή τους από τον κλάδο, διατηρούσαν την ανωτέρω ιδιότητα.

3. Το προς διάθεση ποσό της παραγράφου 1, μετά τις παρακρατήσεις της παραγράφου 4, κατανέμεται ανά έτος αναλόγως των ετήσιων εισροών στον σχετικό λογαριασμό. Για κάθε έτος καταρτίζεται πίνακας με τους δικαιούχους του ποσού ανάλογα με την ημερομηνία πρόσληψης, συνταξιοδότησης ή μεταβολής της υπηρεσιακής κατάστασης εκάστου εξ αυτών. Όσοι έχουν ενεργό υπηρεσία καθ' όλη τη διάρκεια του έτους αναφοράς δικαιούνται να λάβουν ολόκληρο το ποσό του αναλογούντος μεριδίου, ενώ όσοι συνταξιοδοτήθηκαν ή αποχώρησαν από τον κλάδο ή μετέβαλαν την υπηρεσιακή τους κατάσταση κατά τη διάρκεια του έτους αναφοράς δικαιούνται να λάβουν τόσα δωδέκατα (1/12) όσα αναλογούν στο διάστημα μέχρι την συνταξιοδότηση ή την αποχώρησή τους ή τη μεταβολή της υπηρεσιακής τους κατάστασης από τον κλάδο αντίστοιχα.

ΣΜΤ: Κινητοποίηση Παρασκευή 14 Ιούνη, 7:45πμ στην τεχνική εταιρεία ΑΔΚ


Κινητοποίηση Παρασκευή 14 Ιούνη, 7:45πμ στην τεχνική εταιρεία ΑΔΚ Θεμιστοκλέους 106,Εξάρχεια




Καλούμε τους συναδέλφους με τη στήριξη του ΣΜΤ να αγωνιστούμε για: Ανάκληση των απολύσεων –Άμεση και πλήρη εξόφληση των δεδουλευμένων –σταθερές εργασιακές σχέσεις – Κατάργηση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών

Εδώ και αρκετό καιρό η διοίκηση της εταιρείας ΑΔΚ καθυστερεί συστηματικά, πρακτικά επ’ αόριστον την εξόφληση των δεδουλευμένων στους υπαλλήλους της. Μέχρι σήμερα έχει καθυστερήσει την καταβολή μισθών στους εργαζομένους της έως και 10 μήνες. Η τακτική αυτή έχει παγιωθεί στη συγκεκριμένη εταιρεία τα τελευταία χρόνια.

Σε μία πρωτοφανή κίνηση επιθετικότητας, η εταιρεία προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες, σε απολύσεις 2 συναδέλφων τεχνικών και 2 διοικητικών υπαλλήλων.

Η χρονική στιγμή μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς οι απολύσεις πραγματοποιήθηκαν λίγο καιρό μετά την κίνηση κάποιων από τους εργαζομένους να στραφούν νομικά εναντίον της εταιρείας για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους. Μάλιστα ξεπέρασε τα όρια της προκλητικότητας: Προκειμένου να περικόψει το ύψος των αποζημιώσεων εκμεταλλεύτηκε το χρονικό περιθώριο που της δίνει η αντεργατική νομοθεσία για μειωμένη αποζημίωση σε απολύσεις με προειδοποίηση κάποιους μήνες πριν.

Η ΑΔΚ είναι μια μελετητική εταιρεία που απασχολεί περίπου 30 άτομα με δραστηριότητα σε έργα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου με συμμετοχή σε πολύ μεγάλα έργα, στήνοντας την κερδοφορία της σε βάρος των εργαζομένων μέσω της κυριαρχίας του δελτίου παροχής υπηρεσιών για να μην έχουν οι εργαζόμενοι κανένα δικαίωμα, καθώς βαφτίζονται «συνεργάτες» ενώ παρέχουν εξαρτημένη εργασία όπως και όλοι οι άλλοι υπάλληλοι. Μέσα στην κρίση τα αφεντικά δεν έβαλαν ούτε ευρώ από τα κέρδη των προηγουμένων χρόνων. Αντίθετα μετέτρεψαν τους εργαζόμενους σε ομήρους και στην πράξη τους υποχρέωσαν να γίνουν χρηματοδότες του εργοδότη τους μέσω των παρακρατούμενων μισθών υποκαθιστώντας τις τράπεζες… στο δανεισμό της ΑΔΚ για να συνεχίζει η εργοδοσία την επιχειρηματική της δραστηριότητα.

Απέναντι στις απολύσεις, το σωματείο προσπάθησε άμεσα να επικοινωνήσει με την εργοδοσία. Παρόλα αυτά η διοίκηση της ΑΔΚ αρνείται συστηματικά να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συνομιλία, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες.

Το Σωματείο το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει εκ νέου να επικοινωνήσει με τη διοίκηση της εταιρείας. Καλούμε τους εργαζομένους να καταγγείλουν τις πρακτικές της εταιρείας και να παλέψουν για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους, σπάζοντας το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να δημιουργήσει η εργοδοσία μέσω των απολύσεων.

Τα σχέδια της διοίκησης της ΑΔΚ για απολύσεις προσωπικού θα μας βρουν απέναντί τους.
Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι απολύσεις.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων σε όλους τους υπαλλήλους της εταιρείας.
Παλεύουμε για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Χώροι των κοινών, χώροι της χειραφέτησης

Ο Σ. Σταυρίδης, στο τελευταίο του βιβλίο, μελετά και τεκημριώνει την έννοια του κοινού χώρου ως ενός χώρου διακριτού σε σχέση με τους πόλους της παραδοσιακής διάκρισης μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χώρου. Περιγράφει και αναλύει τη διαμόρφωση του κοινού χώρου ως πολύμορφη χειραφετητική κοινωνικοχωρική διαλεκτική, εντός, εκτός κι εναντίον του καπιταλισμού, με πλούσιο και σαφή τρόπο χάρη στον σημαντικό εννοιολογικό πλούτο του βιβλίου, τη φαντασία και την αναδίφηση σε ποικίλα ιστορικά, αναστοχαστικά και εμπειρικά δεδομένα.


Σταύρος Σταυρίδης
μετάφραση: Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος
Angelus Novus, 2018 | 408 σελίδες

Το βιβλίο Κοινός χώρος. Η πόλη ως τόπος των κοινών είναι ο τελευταίος καρπός του μακροχρόνιου συγγραφικού μόχθου του Σταύρου Σταυρίδη, στην κατεύθυνση της εξερεύνησης πρακτικών αντίστασης στην αγοραία κυριαρχία μέσα στην πόλη και της ανάδυσης ετεροτοπικών μορφών οργάνωσης και βίωσης του χώρου.[1]

Η σύγχρονη πόλη διαμορφώνεται σύμφωνα με τον συγγραφέα σαν ένα αστικό αρχιπέλαγος: ο αστικός χώρος είναι μια απέραντη θάλασσα, περιβάλλουσα τα νησιά, τους επιμέρους χώρους της πόλης. Τα νησιά–χώροι, οριοθετούνται αυστηρά βάσει των λειτουργιών τους, των κανόνων που ισχύουν στο εσωτερικό σχετικά με τη χρήση τους και την ενδεδειγμένη συμπεριφορά εντός τους. Πρόκειται για θύλακες, αυτοτελείς κόσμους, στο εσωτερικό των οποίων είτε οι εσωτερικοί κανονισμοί/πρωτόκολλα χρήσης υπερφαλαγγίζουν το ισχύον γενικό νομικό πλαίσιο, είτε οι αρχές που είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία τους αντικαθιστούν τις κρατικές, με τη συναίνεση των χρηστών τους. Για την περιγραφή των μηχανισμών και τεχνικών εξουσίας σε αυτούς τους χώρους ο συγγραφέας μετέρχεται των φουκωικών εννοιών της κυριαρχικής και της πειθαρχικής εξουσίας. Η κυριαρχική εξουσία καθορίζει τα όρια των θυλάκων, ενώ η πειθαρχική εξουσία ρυθμίζει και κανονικοποεί συμπεριφορές εντός των θυλάκων.

Η διακυβέρνηση χαρτογραφεί τα πιο απόμακρα σημεία του αστικού αρχιπελάγους, επιχειρεί να γνωρίσει πρότυπα, στυλ, ρυθμούς ζωής, προκειμένου να εντάξει, να περικλείσει, να κανονικοποιήσει χώρους και συμπεριφορές μέσα σε έναν κόσμο που αποτελείται από πολλούς περιφραγμένους κόσμους, εντός των οποίων οι κοινωνικές ομαδοποιήσεις συγκροτούν κοινές ταυτότητες, πρακτικές, αξίες. Ωστόσο οι κόσμοι δεν είναι εντελώς στεγανοί, αδιαπέραστοι, είναι ανοιχτοί στο μετασχηματισμό, τη ροή, την αμφισβήτηση.

Αυτές τις δυνατότητες ανιχνεύει ο συγγραφέας προκειμένου να αναδείξει το μετασχηματισμό των κοινών χώρων σε κόσμους του μοιράσματος (commoning). Πρέπει να τονιστεί ότι οι κοινοί χώροι που συγκροτούνται μέσω αυτών των διαδικασιών, διακρίνονται τόσο από τους ιδιωτικούς χώρους, όσο και από τους δημόσιους χώρους, νοούμενους ως χώρους θεσμοθετημένους από τοπικές, περιφερειακές ή κεντρικές κρατικές αρχές. Ο δημόσιος χώρος διαθέτει εξαρχής συγκεκριμένη ταυτότητα και ομοιογένεια, σε αντίθεση με τον χώρο των κοινών, όπου η ταυτότητα είναι ένα αντικείμενο υπό διακύβευση, υπό διαρκή διαπραγμάτευση, επαναπροσδιορισμό και ενίοτε σύγκρουση. Η μετατόπιση από τον δημόσιο στον κοινό χώρο είναι κρίσιμη για την κατανόηση της προβληματικής που διέπει το σύνολο του βιβλίου.

Το μοίρασμα συνίσταται στη συλλογική επινόηση του χώρου, στη συνδιαμόρφωση των λειτουργιών του, σε πρακτικές συλλογικής δημιουργίας και ιδιοποίησης αγαθών και πόρων. Ωστόσο, κι αυτό είναι κομβικό για την κατανόηση της έννοιας, το μοίρασμα δεν ταυτίζεται με μια οικονομική διαδικασία, με μια από τα κάτω αναδιανομή αγαθών. Πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία μετασχηματισμού της χρήσης του χώρου, εγκαθίδρυσης νέων συλλογικών κοινωνικών πρακτικών, πολιτικής και ηθικής συγκρότησης των υποκειμένων. Ωστόσο, σε αντίθεση με την αντίληψη στοχαστών όπως οι Νέγκρι&Χαρντ, ο συγγραφέας δεν προσδίδει απαραίτητα στο μοίρασμα αντικαπιταλιστικά/χειραφετητικά χαρακτηριστικά. Αυτά είναι δυνατόν να υπάρξουν μόνο εάν οι πρακτικές του μοιράσματος διευρύνονται πέρα από τα ενδεχόμενα αρχικά όρια της κοινότητας χρηστών.

Μηχανικοί- οι ασφαλισμένοι με υποχρεώσεις χωρίς δικαιώματα


Προτάθηκε από το ΑΡΑΓΕΣ στη συνεδρίαση της Α/ΤΕΕ ΤΚΜ και εγκρίθηκε
ΨΗΦΙΣΜΑ
Μηχανικοί- οι ασφαλισμένοι με υποχρεώσεις χωρίς δικαιώματα
Ακόμα μια πρωτοτυπία (να δούμε στις πόσες θα σπάσει το κοντέρ) εις βάρος των μηχανικών του κατά τα άλλα ενοποιημένου ασφαλιστικού φορέα ΕΦΚΑ!
Σύμφωνα με ενημέρωση από νέους συναδέλφους, η οποία επιβεβαιώθηκε μετά από επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΤΕΕ-ΤΚΜ και του ΣΜΤ-Μ στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ, οι νεοεισερχόμενοι στο επάγγελμα του μηχανικού που εγγράφονται στο ΤΕΕ και στον ΕΦΚΑ και ανοίγουν βιβλία ως αυτοαπασχολούμενοι, θα πρέπει να περιμένουν 9 μήνες τουλάχιστον με απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα (ίσως και πάνω από 1 χρόνο) για να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους στο ταμείο.  Η αδυναμία αυτή προέρχεται, όπως ενημερωθήκαμε από αδυναμία του τοπικού τμήματος να διεκπεραιώσει τις εγγραφές νέων μελών, καθώς δεν έχει αυτήν την αρμοδιότητα και την ταυτόχρονη έλλειψη προσωπικού στο κεντρικό τμήμα. Το αποτέλεσμα είναι πως δεν ολοκληρώνεται η εγγραφή του ενδιαφερόμενου και δεν εκδίδεται καμία εισφορά.
Πρακτικά αυτή η κατάσταση σημαίνει πως οι νεοεισερχόμενοι:
1.       Δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για περίπου 1 χρόνο, με αποκλειστική ευθύνη του ΕΦΚΑ
2.       Δεν έχουν καμία δυνατότητα να πληρώνουν εισφορές καθώς το σύστημα εκδίδει μηδενική εισφορά
3.       Θα χρεωθούν, όταν με το καλό τους εγγράψει ο ΕΦΚΑ, αναδρομικές εισφορές για χρονικό διάστημα που δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη και μάλιστα συσσωρευμένες.
4.       Δε μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Επειδή οι μηχανικοί δεν είναι ασφαλισμένοι  χωρίς δικαιώματά, αλλά μόνο με υποχρεώσεις θα κινηθούμε με κάθε μέσο για την άμεση διευθέτηση του προβλήματος και εγγραφή των συναδέλφων  και απαιτούμε:

Εκλογές δε γίνονται χωρίς αναδρομικά

Ψηφίστηκαν το 2011 από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, υλοποιήθηκαν εν μέσω αγώνων από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το 2014, επανήλθαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2016.

Και επειδή δεν έχουμε τελειώσει, υπάρχει μία ακόμη δόση για την επόμενη κυβέρνηση ώστε να μην μείνει κι αυτή παραπονεμένη.



Ανάρτηση ειδοποιητηρίων αναδρομικών ΤΣΜΕΔΕ Α' εξαμήνου 2014

Ενημερώνουμε τους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ ότι αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια αναδρομικών διαφορών Α' ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2014 (Ν.3986/2011) ενεργών και ανενεργών ασφαλισμένων σύμφωνα με την υπ'αριθμ.398/18.05.2016 απόφαση του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ.

Τελευταία ενημέρωση: 10.06.2019 23:00

Είσοδος στην εφαρμογή από εδώ: http://www.tsmede.gr:65401/


Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Διαλεκτική/ές του χώρου και τροπικότητες της εξουσίας


Το βιβλίο του Δημήτρη Πέττα εισάγει τον αναγνώστη/την αναγνώστρια στη βασική προβληματική των θεωρήσεων για το δημόσιο χώρο και την πόλη και των διασυνδέσεών τους με τη νεωτερική εξουσία, μελετά τα κινήματα πόλης ως ειδική κατηγορία κινημάτων και αναδεικνύει μέσα από μία εθνογραφική έρευνα με ποιο τρόπο οι διαφορετικές σχέσεις εξουσίας που αρθρώθηκαν σε τρεις πλατείες της Αθήνας επηρέασαν τη διαμόρφωση της καθημερινότητάς τους.


Δημήτρης Πέττας
Οι εκδόσεις των Συναδέλφων, 2018 | 200 σελίδες

Ο Δημήτρης Πέττας στο βιβλίο του Δημόσιος Χώρος, Πόλη και Εξουσία μελετά τον δημόσιο χώρο προσεγγίζοντάς τον καταρχήν ως χώρο κοινωνικό, ως χώρο που παράγεται αρχικά ως δυνητικός, ως επιθυμητική μορφή κάλυψης συγκεκριμένων, κοινωνικά ιεραρχημένων αναγκών. Βασικό σημείο αναφοράς της μελέτης είναι η ιστορικοϋλιστική μέθοδος του Ανρί Λεφέβρ και οι έννοιες που αυτός προτείνει. Ο χώρος παράγεται και υφίσταται ως αποτέλεσμα της ιεραρχικής, ανταγωνιστικής και ανισόμετρης σχέσης τριών διακριτών διαδικασιών: των χωρικών κοινωνικών πρακτικών (κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις), της διανοητικής σύλληψης και των λόγων για τον χώρο και, τέλος, των αναπαραστάσεων του χώρου ως βιωμένης εμπειρίας, ως πεδίου της μνήμης, φαντασίας, συμβολισμών και καλλιτεχνικών πρακτικών. Στο πλαίσιο της ιστορικοϋλιστικής μεθόδου του Λεφέβρ, η παραγωγή του χώρου εντάσσεται σαφώς εντός του πλαισίου των κυρίαρχων κοινωνικών σχέσεων (εν προκειμένω των κεφαλαιοκρατικών στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής) και της κυρίαρχης θέσης μιας κοινωνικής τάξης.

Παράλληλα με τα εργαλεία και την εννοιολόγηση του χώρου από τον Λεφέβρ, o Πέττας αξιοποιεί τη μεταδομιστική προσέγγιση του χώρου των Ντελέζ και Γκουαταρί, με τις έννοιες της απεδαφικοποίησης/επανεδαφικοποίησης, της επικράτειας και της ροής και αποπειράται μια μάλλον δύσκολη σύνθεση/συνάντηση με όψεις του λεφεβριανού στοχασμού (συγκεκριμένοι χωρικοί τύποι).

Μετά τη μεθοδολογική εισαγωγή, ο συγγραφέας αποπειράται τη σκιαγράφηση της γενεαλογίας του δημόσιου χώρου, εκθέτοντας αδρομερώς στάδια και μεταβολές στη χρήση και τη νοηματοδότησή του, στο εκάστοτε ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο: από τις πόλεις της αρχαίας Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας και την ελληνική πόλη-κράτος, στη δυτική φεουδαρχία, την ανάδυση της καπιταλιστικής νεωτερικότητας έως τη μεταμοντέρνα σύλληψη του χώρου. Κομβικές στη διαμόρφωση του νεωτερικού δημόσιου χώρου και την πρόσληψή του καθώς και τη σφυρηλάτηση του αντίστοιχου κοινωνικού υποκειμένου θεωρούνται η φουκωική έννοια της βιοεξουσίας που διαδέχεται την προνεωτερική πειθαρχική εξουσία και η κυριαρχία από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα της ιδιωτικής σφαίρας πάνω στη δημόσια (ιδεολογία της οικειότητας σύμφωνα με τον Ρ. Σένετ).

Ο δημόσιος χώρος παράγεται (και) από σχέσεις εξουσίας, που ασκούνται σε πολλαπλά επίπεδα. Στο επόμενο τμήμα της μονογραφίας εξετάζονται αυτές ακριβώς οι σχέσεις, οι τροπικότητες, οι μηχανισμοί και οι συνθήκες για την άσκηση αυτών των σχέσεων. Ο συγγραφέας προσεγγίζει το φαινόμενο της εξουσίας μέσω της μεθοδολογίας του Φουκώ, ως εμμενούς στο σύνολο των κοινωνικών σχέσεων, μη ταυτιζόμενης με την κρατική μορφή, πολύσημης, διαρθρωμένης σε -και εκπορευόμενης από- θεσμούς, στρατηγικές, τεχνικές και λόγους/γνώσεις, ενώ το στοιχείο της αντίστασης σε αυτήν είναι εγγεγραμμένο στην άσκησή της. Ο συγγραφέας απορρίπτει δυαδικά σχήματα εξουσίας μεταξύ δύο πόλων, εξουσιαστή-εξουσιαζόμενου (επιλογή με αξιοσημείωτες πολιτικές προεκτάσεις).

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ενημέρωση για την ΚΥΑ με θέμα «Παροχή μέσων ατομικής προστασίας σε υπαλλήλους των OTA α ́ και β ́ βαθμού»

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 11/6/2019
Αρ. Πρωτ. : 7835
Προς: Α’ βάθμιες Ενώσεις (για ενημέρωση των μελών).


Θέμα : Ενημέρωση για την ΚΥΑ με θέμα «Παροχή μέσων ατομικής προστασίας σε υπαλλήλους των OTA α ́ και β ́ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών και μέτρα προληπτικής ιατρικής»


Συνάδελφοι/σες

Αναρτούμε το ΦΕΚ με την κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών (ΚΥΑ 43726/07-06-2019), με θέμα «Παροχή μέσων ατομικής προστασίας σε υπαλλήλους των OTA α ́ και β ́ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών και μέτρα προληπτικής ιατρικής». Σε αυτήν, περιγράφονται αναλυτικά οι κλάδοι-χώροι, οι ειδικότητες, οι εργασίες και τα μέτρα ατομικής προστασίας που οφείλουν οι αυτοδιοικητικές αρχές να παρέχουν προς τους εργαζομένους, αλλά και οι ιατρικές εξετάσεις και οι εμβολιασμοί που πρέπει να υποβληθούν. Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να παρέχει τα μέσα ατομικής προστασίας, ενώ ο εργαζόμενος υποχρεωτικά τα φοράει, για την ασφάλεια και υγιεινή του, και σε καμία περίπτωση δεν παρέχονται σε χρήμα. Αναλυτικότερα:

Βάσει της ΚΥΑ 43726/07-06-2019, ορίζεται πως στους μόνιμους υπαλλήλους και στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου, Αορίστου και Ορισμένου Χρόνου, καθώς και στους συμβασιούχους μίσθωσης έργου των OTA α΄ και β΄ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών, ανάλογα με τον κλάδο/ειδικότητα, τον χώρο και το αντικείμενο εργασίας, παρέχονται τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), καθώς και οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμοί για την ατομική προστασία αυτών.

Ενώ για πρώτη φορά υπάρχει ρητή αναφορά στους ΠΕ Μηχανικούς των Τεχνικών Υπηρεσιών (σελ.8) στους Επιβλέποντες Μηχανικούς και στις Επιβλέψεις Εκτέλεσης Έργων, υπάρχει όμως αδικαιολόγητη αναφορά μόνο σε Πολ. Μηχ. και Τοπ. Μηχ. και απουσία των υπόλοιπων εμπλεκόμενων ειδικοτήτων καθώς και απουσία των συναδέλφων που υπηρετούν σε Τμήματα Αυθαιρέτων και πραγματοποιούν αυτοψίες σε αυθαίρετα.

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ είχε καταθέσει εγκαίρως τις προτάσεις της (εδώ και εδώ), αν και δεν είχε κληθεί σε συμμετάσχει στη σχετική επιτροπή. Έστω και την ύστατη στιγμή οι αβλεψίες αυτές οφείλουν να διορθωθούν.

Προφανώς αντίστοιχες προβλέψεις πρέπει να επεκταθούν στο σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών που απασχολούνται και σε Υπουργεία, ΝΠΔΔ και ασχολούνται με επιβλέψεις Εκτέλεσης Έργων.

ΦΕΚ Β΄/2208/8-6-2019 .pdf

Ασφαλιστικό και Εργασιακά: Πρόταση για συντονισμό δράσης





Το ασφαλιστικό σύστημα, όπως έχει διαμορφωθεί από την ενιαία πολιτική που επί χρόνια εφαρμόζουν διαφορετικές κυβερνήσεις, αποτελεί πλέον βασικό εργαλείο εφαρμογής της νεοφιλελεύθερης επίθεσης:
Οικονομική εξόντωση των χαμηλότερων εισοδημάτων και κατασκευή χρέους σε βάρος τους μέσω εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών
Απαλλοτρίωση των ασφαλιστικών ταμείων υπέρ των χρεοκοπημένων τραπεζών και των συμβεβλημένων με αυτές μεγαλοεργολάβων
Εκκαθάριση του εργασιακού τοπίου υπέρ των τελευταίων με την εξολόθρευση της αυτοαπασχόλησης
Διάλυση των ασφαλιστικών υπηρεσιών και των συντάξεων, υπό το πρόσχημα των οποίων κατασκευάζεται το ασφαλιστικό χρέος
Δρομολόγηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που μετατρέπουν το χρέος αυτό σε εγγυημένο χρήμα υπέρ του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Διάλυση της μισθωτής εργασίας μέσω μορφών ελαστικής απασχόλησης και ΔΠΥ με μεταφορά των ασφαλιστικών και άλλων υποχρεώσεων στον εργαζόμενο.

Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, με αφετηρία τον νόμο 4387/16 προσανατολίζονται στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του κατ’ επίφαση «ασφαλιστικού συστήματος», καθώς και στην επικοινωνιακή συγκάλυψη του απάνθρωπου χαρακτήρα του:
Ιδιαίτερη επιβάρυνση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων υπό το πρόσχημα της «ελάφρυνσης» των πολύ χαμηλών ή ανύπαρκτων (που ούτε και αυτή στην πραγματικότητα, συμβαίνει)
Μείωση των συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων του συστήματος προς όλους – και ακόμα μεγαλύτερη μείωσή τους – στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας, για τους «ωφελούμενους» των προαναφερθέντων «ελαφρύνσεων».
Επικοινωνιακή κοροϊδία κατά την οποία η αναβολή χρέωσης ορισμένων εισφοροδοτικών υποχρεώσεων παρουσιάζεται ως «ελάφρυνση», για να ζητηθούν αυτές -και αναδρομικά- στην συνέχεια (ΕΤΕΑΕΠ)
Ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών (που στο μεταξύ έχουν μετατραπεί σε κοινωνική μάστιγα) σχεδιασμένες στο πρότυπο τραπεζικού δανείου, με επαχθείς όρους που διασφαλίζουν την χρεοκρατία
Περαιτέρω μείωση των συντάξεων μέσω αναγκαστικού συμψηφισμού με το κατασκευασμένο χρέος, στο πλαίσιο των παραπάνω ρυθμίσεων
Αναβάθμιση του ΚΕΑΟ -που εφαρμόζει παράτυπες εισπρακτικές πολιτικές- σε διεκπεραιωτή κάθε ρύθμισης οφειλής
Μεροληπτικό διοικητικό χάος προσανατολισμένο στην πρακτική ακύρωση μέτρων ανακούφισης χρέους, ακόμη και για τους οφειλέτες που εξαναγκάζονται σε παραίτηση από επάγγελμα, σύνταξη και ασφαλιστικά δικαιώματα
Περαιτέρω μετατροπή των μισθωτών σε υπό αίρεση εργαζόμενους-οιονεί αυτοαπασχολούμενους- υποκείμενους σε όλες τις παραπάνω μεθοδεύσεις
Χειρισμός της ανεργίας και των ιατροφαρμακευτικών αναγκών ως παραγόντων ασφαλιστικής χρέωσης, όχι όμως και παροχής των αντίστοιχων υπηρεσιών

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Επικαιρότητα με χιούμορ



ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Όχι στη μετατροπή των Μηχανικών σε εξιλαστήρια θύματα – Ανάκληση αιτήματος παραίτησης

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 7834 Αθήνα, 10/6/2019
Προς: Πίνακα Αποδεκτών


Θέμα: Όχι στη μετατροπή των Μηχανικών σε εξιλαστήρια θύματα – Ανάκληση αιτήματος παραίτησης


Σε συνέχεια του με αρ. πρωτ. 10 και 11/8.6.2019 εγγράφων του Τμήματος Πολιτισμού της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής και μετά από ενημέρωσή μας από τον συνάδελφο Μηχανικό Σπύρο Προύσαλη ως ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ μας, σας αναφέρουμε ότι:

Η αναίτια και ετεροχρονισμένη προφορική απαίτηση της Ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, μέσω Δελτίων Τύπου, παραίτησης του συναδέλφου μας Σπύρου Προύσαλη, Προϊσταμένου του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών, και της Ελένης Μπάνου, Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, δεν προβλέπεται θεσμικά και διοικητικά .

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των Υπηρεσιών (και ειδικά των Τεχνικών) έχουν επισημανθεί πολλαπλά και από εμάς και από τους εργαζόμενους του Υπ. Πολιστισμού. Οι συνάδελφοι μας δεν πρέπει να μετατρέπονται σε εξιλαστήρια θύματα για πολιτικές και καταστάσεις για τις οποίες δεν ευθύνονται.

Τόσο η Ιεραρχία όσο και το κοινό (και μέσω ιστοσελίδας ΥΠΠΟΑ) είχαν ενημερωθεί για την κατολίσθηση βραχωδών και την επιβεβλημένη αναστολή της λειτουργίας του αναβατορίου όπως και της διαδρομής που οδηγεί σε αυτό για λόγους ασφαλείας. Αντιλαμβανόμαστε αλλά και πιστεύουμε ότι γνωρίζοντας το ήθος, την επιστημονική κατάρτιση, την αίσθηση ευθύνης και την πορεία του συγκεκριμένου συναδέλφου τόσο στην υπαλληλική του καριέρα, όσο και στην ενασχόληση του στα κοινά με την ιδιότητα του μαχόμενου συνδικαλιστή στο πλαίσιο των παραπάνω ιδιαίτερων συνθηκών, ο συνάδελφος μας Μηχανικός έπραξε τα μέγιστα προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα και να αποκατασταθεί η λειτουργία του αναβατορίου και της διαδρομής το συντομότερο δυνατόν μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων που του δίνει η θέση ευθύνης που κατέχει. Η παραπάνω θέση μας τεκμηριώνεται και από σειρά εγγράφων που αποδεικνύουν τις ενέργειες των συναδέλφων σε όλο το χρονικό διάστημα της αναστολής λειτουργίας του αναβατορίου. 

Κατόπιν των ανωτέρω, απαιτούμε να ανακληθεί άμεσα το αίτημα παραίτησης των συναδέλφων μας, που έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους με γνώμονα την προστασία του μνημείου και την ασφάλεια των επισκεπτών ΑΜΕΑ, καθώς και να αποκατασταθεί η υπόληψή τους.

Πίνακας Αποδεκτών

ΠΡΟΣ:

1. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μυρσίνη Ζορμπά

2. Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού (Τομέα Πολιτισμού), κ. Κωνσταντίνο Στρατή

ΚΟΙΝ.: 

1.Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού (Τομέα Αθλητισμού), κ. Γεώργιο Βασιλειάδη

2. Γενική Γραμματέα ΥΠΠΟΑ, κ. Μαρία Βλαζάκη

3. Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, κ. Αμαλία Ανδρουλιδάκη

4. Τ.Ε.Ε.

5. ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

6. ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΠΟΑ