Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Μηχανικοί- οι ασφαλισμένοι με υποχρεώσεις χωρίς δικαιώματα


Προτάθηκε από το ΑΡΑΓΕΣ στη συνεδρίαση της Α/ΤΕΕ ΤΚΜ και εγκρίθηκε
ΨΗΦΙΣΜΑ
Μηχανικοί- οι ασφαλισμένοι με υποχρεώσεις χωρίς δικαιώματα
Ακόμα μια πρωτοτυπία (να δούμε στις πόσες θα σπάσει το κοντέρ) εις βάρος των μηχανικών του κατά τα άλλα ενοποιημένου ασφαλιστικού φορέα ΕΦΚΑ!
Σύμφωνα με ενημέρωση από νέους συναδέλφους, η οποία επιβεβαιώθηκε μετά από επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΤΕΕ-ΤΚΜ και του ΣΜΤ-Μ στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ, οι νεοεισερχόμενοι στο επάγγελμα του μηχανικού που εγγράφονται στο ΤΕΕ και στον ΕΦΚΑ και ανοίγουν βιβλία ως αυτοαπασχολούμενοι, θα πρέπει να περιμένουν 9 μήνες τουλάχιστον με απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα (ίσως και πάνω από 1 χρόνο) για να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους στο ταμείο.  Η αδυναμία αυτή προέρχεται, όπως ενημερωθήκαμε από αδυναμία του τοπικού τμήματος να διεκπεραιώσει τις εγγραφές νέων μελών, καθώς δεν έχει αυτήν την αρμοδιότητα και την ταυτόχρονη έλλειψη προσωπικού στο κεντρικό τμήμα. Το αποτέλεσμα είναι πως δεν ολοκληρώνεται η εγγραφή του ενδιαφερόμενου και δεν εκδίδεται καμία εισφορά.
Πρακτικά αυτή η κατάσταση σημαίνει πως οι νεοεισερχόμενοι:
1.       Δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για περίπου 1 χρόνο, με αποκλειστική ευθύνη του ΕΦΚΑ
2.       Δεν έχουν καμία δυνατότητα να πληρώνουν εισφορές καθώς το σύστημα εκδίδει μηδενική εισφορά
3.       Θα χρεωθούν, όταν με το καλό τους εγγράψει ο ΕΦΚΑ, αναδρομικές εισφορές για χρονικό διάστημα που δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη και μάλιστα συσσωρευμένες.
4.       Δε μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Επειδή οι μηχανικοί δεν είναι ασφαλισμένοι  χωρίς δικαιώματά, αλλά μόνο με υποχρεώσεις θα κινηθούμε με κάθε μέσο για την άμεση διευθέτηση του προβλήματος και εγγραφή των συναδέλφων  και απαιτούμε:

1.       Την άμεση ενεργοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την αφαίρεση από τις αναδρομικές εισφορές (όταν εκδοθούν) του κλάδου υγείας για το διάστημα που ο ασφαλισμένος δεν είχε πρόσβαση σε αυτές της παροχές με αποκλειστική ευθύνη του ΕΦΚΑ.
2.       Την δυνατότητα για ευνοϊκή και χωρίς τόκους και προσαυξήσεις ρύθμιση των αναδρομικών εισφορών που θα προκύψουν όταν ολοκληρωθεί η εγγραφή.
3.       Την νομοθετική ρύθμιση ούτως ώστε να έχουν τα τοπικά γραφεία την αρμοδιότητα ολοκλήρωση της εγγραφής.
4.       Τη στελέχωση των υπηρεσιών με ικανό αριθμό υπαλλήλων για την εξυπηρέτησή μας.
Για το σκοπό αυτό προτείνουμε το ΤΕΕ-ΤΚΜ να αναλάβει πρωτοβουλία με την αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στα νέα του μέλη προκειμένου να τα εκπροσωπήσει στη διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων με επιστολές διαμαρτυρίας στους αρμόδιους φορείς και με άλλες νομικές ενέργειας ή και καταγγελίες σε περίπτωση μη διευθέτησης της απαράδεκτης αυτής κατάστασης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου