Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Αντίσταση και διεθνιστική αλληλεγγύη – Το πολυεθνικό 30ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ

Από ντόπιους Σλαβομακεδόνες και Τουρκόφωνους πρόσφυγες, μέχρι Αυστριακούς, Γεωργιανούς ακόμα και Μαροκινούς περιλάμβανε το πιο “πολύχρωμο” τάγμα του ΕΛΑΣ στην Κατοχή.



Στον ηρωικό αγώνα του ΕΛΑΣ κατά των κατακτητών και του φασισμού, εκτός από εθνοτικά Έλληνες, που αποτελούσαν την πλειονότητα, συμμετείχαν επίσης αντιφασίστες από άλλες χώρες, αλλά και μέλη μειονοτήτων της ελληνικής επικράτειας. Μάλιστα, στην περίπτωση του 30ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ μιλάμε για ένα πραγματικό μωσαϊκό εθνοτήτων, που πολέμησε με την ίδια αυταπάρνηση, χωρίς διακρίσεις μεταξύ τους για την αποτίναξη του ζυγού. Επιπλέον, είχε συνεργασία, τόσο με Βούλγαρους, όσο και με Γιουγκοσλάβους αντάρτες. Η δημιουργία του ανάγεται στην ενοποίηση των μαχητών του Αρχηγείου Κρούσας με αυτούς του Πάικο το φθινόπωρο του 1943,στους οποίος προστέθηκαν και άλλοι μαχητές, με αποτέλεσμα σε ένα ένα χρόνο οι δυνάμεις του να δεκαπλασιαστούν και να ανέλθουν σε 4000 άντρες. Το Σύνταγμα αποδείχτηκε ιδιαίτερα μάχιμο, προκαλώντας συνολικά 700 νεκρούς κι εκατοντάδες τραυματίες στου Γερμανοβούλγαρους κατακτητές, ενώ συνέλαβε και 300 αιχμαλώτους. Πήρε πλούσια λάφυρα στις δεκάδες μάχες που έδωσε, ενώ οργάνωσε και σειρά σαμποτάζ, τα οποία δυσχέραναν τη μεταφορά προσώπων και υλικού στο κρίσιμο Ανατολικό Μέτωπο του πολέμου.

Πολύτιμες πληροφορίες αντλούνται από τα απομνημονεύματα του πολιτικού επιτρόπου του συντάγματος Θανάση Μητσόπουλου: «Το 30ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Στα μακεδονικά βουνά». Ακολουθούν αποσπάσματα από το βιβλίο, όπως παρατίθενται στο our Balkans.

Από τα Κρούσσια στο Πάικο

Ήδη από τον Αύγουστο του ’43, λίγο πριν την αναχώρηση από τα Κρούσσια, εντάσσονται στον αντάρτικο σχηματισμό τρεις Σοβιετικοί πρώην αιχμάλωτοι των Γερμανών οι οποίοι κατάφεραν να δραπετεύσουν από το στρατόπεδο Παύλου Μελά της Θεσσαλονίκης και να συνδεθούν με τους ΕΛΑΣίτες αντάρτες του Κιλκίς.


Τον Αύγουστο του ‘43 φτάνουν στο τμήμα τρεις Ρώσοι παρτιζάνοι που δραπέτευσαν από στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Θεσσαλονίκη την 1η Ιούλη. Μέσα σε καταιγίδα οι δύο απ’ τους τρεις φτάνουν έξω από τη Νέα Σάντα. Συναντούν έναν χωρικό που τους κάνει νεύμα να περιμένουν. Αυτοί το ρισκάρουν. Ο χωρικός γυρίζει με ένα 12χρονο παιδί και τους δίνουν τρόφιμα. Τους φέρνουν μέσα στη Νέα Σάντα, τους παραλαμβάνει η οργάνωση και τους προωθεί στο Περιστέρι.

Κατευθείαν ζητούν οπλισμό. Οι αντάρτες μέσω κάποιων Πόντιων που ήξεραν λίγα ρώσικα αρχίζουν να ρωτούν πληροφορίες για τη ζωή στην ΕΣΣΔ. Μπαίνει πρόγραμμα μαθημάτων για τη ζωή στην ΕΣΣΔ.

Μετά από πέντε ημέρες ασταμάτητου περπατήματος, οι 154 μαχητές του Αρχηγείου Κρουσών φτάνουν τελικά στο Πάικο. Εκεί ανάμεσα στους αντάρτες συναντούν και δύο Ιταλούς

Αγώνας δρόμου για ιδιωτικοποιήσεις


Όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο...αυτών που σχεδιάζουν


Η ολοκλήρωση της συμφωνίας επέκτασης της παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος» που έχει ήδη συμφωνηθεί αναμένεται ότι θα είναι η πρώτη αποκρατικοποίηση του 2019.



Μόλις στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου ήρθε και το πράσινο φως από την Κομισιόν για 20ετή επέκταση της παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Τα έσοδα ύψους 1,115 δισ. ευρώ θα εγγραφούν στα έσοδα του προγράμματος για το 2018.



Τη σκυτάλη παίρνει τώρα η πώληση του 30% των μετοχών του «Ελευθέριος Βενιζέλος» που ανήκουν στο Ταμείο, διαδικασία την οποία ξεκλειδώνει η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης. Με στόχο να ξεκινήσει η διαδικασία στα τέλη Ιανουαρίου, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμό για την επιλογή οικονομικού, τεχνικού, νομικού και ασφαλιστικού συμβούλου.

Εκτιμάται ότι το όφελος για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μπορεί να ξεπεράσει εφέτος και το ένα δισ. ευρώ, δεδομένου ότι η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης έδειξε τον δρόμο, ενώ η επιβατική κίνηση σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2018 έκλεισε για το σύνολο των ελληνικών αεροδρομίων με πάνω από 61 εκατ. επιβάτες.

Το κομβικό τρίμηνο

Οι ρυθμοί με τους οποίους θα προχωρήσουν τα πράγματα κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς θα κρίνουν και την πορεία του προγράμματος του Ταμείου, καθώς μεγάλα πρότζεκτ βρίσκονται στην τελική ευθεία. Οσο πιο σύντομα ωριμάσουν δεν υπάρχει και η ανησυχία ότι θα εκτροχιαστούν λόγω της συνήθους εκλογικής ραστώνης. Πολλά θα φανούν και από τις αποφάσεις του ΚΥΣΟΙΠ, καθώς θα κληθεί σύντομα να εγκρίνει το αναθεωρημένο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ, τον οποίο η ισχυροποίηση των σχημάτων που αναμένεται να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές φέρνει προς ολοκλήρωση κατά το πρώτο τρίμηνο. Πάντως από την κούρσα για το 50,1% των ΕΛΠΕ, της οποίας ηγούνται οι Glencore και Vitol, εξαρτάται εκτός από την ενίσχυση του ομίλου στη διεθνή αγορά, και η πορεία του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ. Κατέχοντας σήμερα ποσοστό 35% της ΔΕΠΑ, δεν είναι υπερβολή η εκτίμηση ότι το μέλλον της «ΔΕΠΑ Εμπορίας» που θα προκύψει από το σπλιτ της μητρικής βρίσκεται στα χέρια του αυριανού αγοραστή των ΕΛΠΕ.

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Χημικά και καταστολή στα συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών και ενάντια στην επίσκεψη Μέρκελ

Απεργία πραγματοποιούν σήμερα δάσκαλοι και καθηγητές, με τους εκπαιδευτικούς να διαμαρτύρονται με αυτόν τον τρόπο για το προς ψήφιση σχέδιο νόμου σχετικά με τους διορισμούς την επόμενη τριετία, που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρουγλου. Οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίστηκαν με άγρια καταστολή από τα ΜΑΤ, με συνέπεια μία γυναίκα να τραυματιστεί στο κεφάλι.

Η πορεία διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο πρόσληψης των μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Στη σχετική ανακοίνωσή τους, οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν:

«Σας στέλνουμε μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα ενάντια στο προσοντολόγιο – έκτρωμα που απολύει χιλιάδες συναδέλφους μας, απαξιώνει τα πτυχία και τα χρόνια δουλειά μας, οδηγεί σε ένα αέναο κυνήγι προσόντων και ανταγωνισμού, μονιμοποιεί την επισφάλεια, την ελαστική εργασία και την ανακύκλωση της ανεργίας. Κάνουμε κάλεσμα προς όλους τους συναδέλφους, από όλη την Ελλάδα που απεργούν μαζικά και ετοιμάζονται για την διαδήλωση να στηρίξουν εμπράκτως την κατάληψη, κατεβαίνοντας άμεσα στα Προπύλαια. Μετατρέπουμε την Πρυτανεία σε κέντρο αγώνα και μεταφέρουμε την Πανελλαδική Συνέλευση Αγώνα (αναπληρωτών, Εκπ/κών Σωματείων, Φοιτητών, μαθητών) αμέσως μετά τη διαδήλωση στο αμφιθέατρο της Πρυτανείας».

Προσθέτουν επίσης ότι «σας καλούμε να συμπαρασταθείτε στον αγώνα μας για μόρφωση και δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους. Ενάντια στα σχέδια Κυβέρνησης, ΕΕ, ΟΟΣΑ και Κεφαλαίου που μας θέλουν σκλάβους, στέλνουμε μήνυμα ενότητας, συσπείρωσης και αντίστασης».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αρχικά, δυνάμεις της αστυνομίας απώθησαν με γκλομπ και ασπίδες τους διαδηλωτές, προκειμένου μην μπουν στο προαύλιο της Βουλής.Στη συμβολή της Βασ. Σοφίας με την Ηρώδου του Αττικού συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να αναποδογυρίσουν τις κλούβες των ΜΑΤ που βρίσκονται στο σημείο, με την ΕΛΑΣ να απωθεί κάνοντας χρήση χημικών.

Όπως προσθέτει το news247.gr, o βουλευτής Γιάννης Δελλής του ΚΚΕ τραυματίστηκε στο χέρι και ακόμη μια γυναίκα τραυματίστηκε στο κεφάλι κατά τα επεισόδια νωρίτερα έξω από το Μέγαρο Μαξίμουλή από τα ΜΑΤ, με συνέπεια μία γυναίκα να τραυματιστεί στο κεφάλι.

φωτογραφίες: Nikos Libertas / SOOC

Χημικά και καταστολή στη συγκέντρωση ενάντια στην επίσκεψη Μέρκελ

Δεν φτάνει που προχώρησαν σε απαγόρευση διαδηλώσεων γύρω από τη Βουλή, δεν φτάνει που θυροκόλλησαν (μέσω της αστυνομίας») την απαγόρευση τους σε γραφεία πολιτικού κόμματος χρησιμοποιούν και τα ΜΑΤ τους για αντιμετωπίσουν τους «εχθρούς» διαδηλωτές. 

Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων κατά της επίσκεψης Μέρκελ έγινε ασταμάτητη ρίψη χημικών και οι δυνάμεις καταστολής έχουν ανέλαβαν δράση, σύμφωνα και με καταγγελίες που έχουν φτάσει και στον «Ημεροδρόμο». Αφορμή για την επίθεση στους συγκεντρωμένους ήταν προσπάθεια μπλοκ διαδηλωτών να «σπάσουν» τον απαγορευτικό κλοιό (κλούβες των ΜΑΤ και διμοιρίες) κοντά στη Βουλή. 

Η εκτεταμένη ρίψη χημικών είχε ως αποτέλεσμα, ιδιαιτέρως μεγαλύτερης ηλικίας να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα. Αξίζει να σημειωθεί πως η ρίψη χημικών ήταν τόσο έντονη, που επιβάτες του μετρό (που δεν συμμετείχαν στη διαδήλωση αλλά απλά περνούσαν μέσα στο συρμό από τους σταθμούς «Πανεπιστήμιο» και «Σύνταγμα») εισέπνευσαν δακρυγόνα, λες και ήταν στο σημείο των συγκεντρώσεων!


Αλληλεγγύη στους διωκόμενους συναδέλφους μας – Δευτέρα 14/01/2019, στις 8.30 π.μ., στο 3ο Μονομελές πλημμελειοδικείο Αθηνών


Αλληλεγγύη στους διωκόμενους συναδέλφους μας 

Συγκέντρωση τη Δευτέρα 14/01/2019, στις 8.30 π.μ., στο 3ο Μονομελές πλημμελειοδικείο Αθηνών –

Δικαστήρια Ευελπίδων Κτίριο 9, Ισόγειο, Αίθουσα 2

Τη Δευτέρα 14/01/2019, δικάζονται εξ αναβολής συνάδελφοι και συναγωνιστές μας που κατά τα έτη 2013 – 14 συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις της Ανοιχτής Συνέλευσης, καθώς και άλλων φορέων των Μηχανικών, στο ΕΤΑΑ, ενάντια στην εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων, προασπίζοντας τα στοιχειώδη δικαιώματα μας.

Η κατάργηση των ληστρικών αυξήσεων των εισφορών του ν.3986/2011 (ο σημερινός βραχνάς των «αναδρομικών»), η κατάργηση του ΚΕΑΟ, η κατάργηση των τοκογλυφικών προσαυξήσεων των οφειλομένων στο ΤΣΜΕΔΕ, η παροχή πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ασφαλισμένους και στα προστατευόμενα μέλη τους, ήταν κάποιες από τις κυρίαρχες διεκδικήσεις εκείνων των ημερών. Διεκδικήσεις που όχι απλά παραμένουν επίκαιρες, αλλά γίνονται ακόμη πιο επιτακτικές στα πλαίσια της απρόσκοπτης συνέχισης της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής. Τα δυσβάστακτα οικονομικά προβλήματα των μηχανικών, η ομηρία τους μέσω της εξακολουθητικής κατασκευής χρεών, η στέρηση της υγείας, της δυνατότητας εργασίας και της σύνταξης, σε συνδυασμό με την απειλή των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών λόγω οφειλών, σε χιλιάδες άνεργους ή υποαπασχολούμενους συναδέλφους, δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο της επιτελούμενης κοινωνικής καταστροφής – μιας καταστροφής που οι τότε κοινωνικοί αγώνες προσπαθούσαν να αποτρέψουν.

Η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών – που συνεχίζει να αναδεικνύει τα φλέγοντα προβλήματα του κλάδου μας και γνωρίζει ότι η δικαίωση των αγώνων προϋποθέτει πάνω απ’ όλα την ενεργή συμμετοχή και την παρουσία των ίδιων των πληττόμενων στα κέντρα λήψης αποφάσεων που τους αφορούν – στηρίζει ολόψυχα τους διωκόμενους.

Θεωρούμε την άδικη, εκδικητική και παντελώς ανυπόστατη στοχοποίηση των συγκεκριμένων συναδέλφων, ως ενδεικτική μιας επίθεσης που εξαπολύεται ακριβώς πάνω στο ίδιο το Δικαίωμα στην κοινωνική δράση, στην αυτοπρόσωπη παρουσία και τη συλλογική διεκδίκηση, όπως συντελέσθηκαν την περίοδο 2013-2014 με τις κινητοποιήσεις μας στο ΤΕΕ, το ΤΣΜΕΔΕ, το ΚΕΑΟ, το Υπουργείο και το ΕΤΑΑ.

ΣΜΤ: Καταγγελία για το θάνατο εργάτη στο εργοτάξιο Μελισσανίδη στη Ν. Φιλαδέλφεια

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ ΣΤΗ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ – Η «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ!

Την Τετάρτη 9 Γενάρη 2019, ένας 60χρονος ηλεκτροσυγκολλητής, έπεσε νεκρός από σκαλωσιά στο εργοτάξιο του γηπέδου της «Δικέφαλος ΑΕ» (συμφερόντων Μελισσανίδη). Ο πρώτος νεκρός εργάτης του 2019 δούλευε για λογαριασμό της εταιρείας ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ ΑΕ που έχει αναλάβει την κατασκευή. Ο εργάτης υποχρεώθηκε μαζί με άλλους οικοδόμους, να δουλέψει πάνω στους πυλώνες, σε πολύ μεγάλο ύψος, σε συνθήκες παγετού.

Ο θάνατος αυτός, δεν είναι «ατύχημα», που οφείλεται σε «ανθρώπινο λάθος». Είναι μία ακόμα δολοφονία που έρχεται να προστεθεί στο συνεχή, μακάβριο και βαρύ φόρο αίματος που πληρώνουν οι εργαζόμενοι στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Οι μισθωτοί τεχνικοί γνωρίζουμε πολύ καλά πού οδηγούν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, η πίεση για την μείωση του κόστους, η υπερεργασία, η βιολογική και κοινωνική εξόντωση, τα χαμηλά μεροκάματα και οι οικονομικοί δείκτες των εταιριών.

Αλλά και ως σωματείο μισθωτών τεχνικών έχουμε καταγγείλει στο παρελθόν την προσπάθεια παράδοσης μιας ολόκληρης περιοχής στα συμφέροντα του Μελισανίδη και του κεφαλαίου, αλλά και τις απροκάλυπτες επιθέσεις σε όσους αντιδρούσαν.

Σημειώνουμε επίσης ότι στο συγκεκριμένο έργο, είχαν επισημανθεί από τους εργαζόμενους, οι κίνδυνοι από την εντατικοποίηση και την έλλειψη βασικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Λίγους μήνες πριν την πρόσφατη εργατική δολοφονία, στις 22/10/2018 τραυματίστηκε οικοδόμος στον ίδιο χώρο, ενώ το συνδικάτο οικοδόμων προχώρησε σε κινητοποιήσεις και 24ωρη απεργία στις 24/10/2018.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την πολιτική της ενθαρρύνει την ανεξέλεγκτη δράση της εργοδοσίας. Έχει τεράστια ευθύνη για τη μη τήρηση ελέγχων για την ασφάλεια των εργαζόμενων στα εργοτάξια και στους χώρους δουλειάς. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτείται γενναία και από την περιφερειακή αρχή της Δούρου.

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

ΑΣΜ: Συσσωρευμένα Χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία – Δυνατότητες αντιμετώπισης του προβλήματος και των συνεπειών του

Κάλεσμα προς τους αυταπασχολούμενους / συνασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, σε Εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο ΤΕΕ, την Δευτέρα 4/2/2019, ώρα 6:00 μ.μ. 

θέμα: Συσσωρευμένα Χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία – Δυνατότητες αντιμετώπισης του προβλήματος και των συνεπειών του

Η απορρόφηση των κλαδικών ταμείων από τον ενιαίο ΕΦΚΑ, έδωσε την ευκαιρία να διαπιστωθούν τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι αυτοαπασχολούμενοι όλων των κλάδων στην παρούσα συγκυρία. Προβλήματα που πηγάζουν από τη μετατροπή του ασφαλιστικού σε καθαρά εισπρακτικό σύστημα και που έχουν ως βάση τους το Χρέος.

Εργαζόμενοι, υποαπασχολούμενοι και άνεργοι, στοχοποιούμαστε από το μηχανισμό του χρέους για να αδειάσουμε τον χώρο της αγοράς στους “μεγάλους παίκτες”, να ενισχύσουμε με τις περιουσίες μας τον χρεοκοπημένο χρηματοπιστωτικό τομέα και να στερηθούμε ακόμη και την πενιχρή ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη που έχει ξεφύγει από τις ορέξεις του τελευταίου. Ο τωρινός οικονομικός και κοινωνικός αποκλεισμός μας προδιαγράφει το μέλλον μας ως φτηνό “απασχολήσιμο” εργατικό δυναμικό.

Έτσι, αρχικά το “ασφαλιστικό” χρέος μας κατασκευάστηκε με εισφοροδοτικές υποχρεώσεις που, σε συνδυασμό με τις φορολογικές, ήταν εμφανώς αναντίστοιχες των οικονομικών μας δυνατοτήτων. Στη συνέχεια γιγαντώθηκε με τοκογλυφικές προσαυξήσεις οφειλών (άσχετες με τα τρέχοντα επιτόκια), απαγόρευση εργασίας οφειλετών (άρα τελικά και κάθε δυνατότητας αποπληρωμής των οφειλών μας), ανέφικτες ρυθμίσεις οφειλών και χρέωση ασφαλιστικών υπηρεσιών που δεν παρέχονται. Το κατασκευασμένο χρέος μετατράπηκε σε “χρέος προς το δημόσιο”: ένας υποκριτικός ευφημισμός που εξυπηρετεί τη δρομολόγηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, μέτρων που με βουλιμία ακόμη και πέραν των ορίων της τυπικής νομιμότητας, εφαρμόζει πλέον μαζικά το ΚΕΑΟ.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, σας καλούμε να οργανώσουμε συλλογικά την άμυνά μας, ξεκινώντας από μια σειρά διεκδικήσεων πάνω σε αυτά που θα έπρεπε να θεωρούνται προφανή:
Αφαίρεση οφειλόμενων εισφορών για μη παρεχόμενες υπηρεσίες όπως:

– Εισφορές υγείας: οι οφειλέτες ήταν αποκλεισμένοι από παροχές υγείας

– Χρέωση υπέρ ΟΑΕΔ: οι οφειλέτες ήταν αποκλεισμένοι από επίδομα ανεργίας

Επίσης, Αφαίρεση τόκων και προσαυξήσεων στο 100% – γιατί οι οφειλές δεν δημιουργήθηκαν με υπαιτιότητα του ασφαλισμένου (έχει αναγνωριστεί επίσημα από την πολιτεία ότι ήταν αποτέλεσμα της απρόοπτης μεταβολής συνθηκών λόγω της οικονομικής κρίσης)
Επανυπολογισμός οφειλών με βάση τα πραγματικά εισοδήματα –όπου προκύπτουν χαμηλότερες χρεώσεις
Για την οφειλή που απομένει μετά τα παραπάνω, να θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο πολλαπλών επιλογώνώστε κάθε ασφαλισμένος να μπορεί να επιλέξει με βάση την πραγματική του κατάσταση:

– Πάγωμα για το διάστημα στο οποίο ο οφειλέτης δεν έχει επαρκές εισόδημα από το επάγγελμά του

Αξιολόγηση και Επιπτώσεις του Μηχανισμού Προθεσμιακών Προϊόντων (τύπου ΝΟΜΕ) στην Αγορά Ενέργειας και στη Χώρα


Αξιολόγηση και Επιπτώσεις του Μηχανισμού Προθεσμιακών Προϊόντων (τύπου ΝΟΜΕ) στην Αγορά Ενέργειας και στη Χώρα



Παρακολουθώντας την πορεία της Ελληνικής χονδρεμπορικής Αγοράς καθώς και τις επανειλημμένες χωρίς επιτυχία ρυθμιστικές παρεμβάσεις από τη θέση σε ισχύ του Μηχανισμού Προθεσμιακών Προϊόντων (τύπου ΝΟΜΕ) τον Δεκέμβριο 2016 και μέχρι σήμερα, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι ο Μηχανισμός αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους στόχους του για τους οποίους θεσπίστηκε.

Στο τέλος του 2018, το μερίδιο των τρίτων προμηθευτών στη χονδρεμπορική Αγορά μόλις τους τελευταίους δύο μήνες έφτασε το 20% αντί του 37,76% βάσει των νομοθετικών ρυθμίσεων, με τους πελάτες Υψηλής Τάσης να εκπροσωπούνται σχεδόν στο σύνολό τους από τη ΔΕΗ και την Επιχείρηση να υφίσταται διαρκώς οικονομικές ζημιές, οι οποίες βαίνουν αυξανόμενες λόγω των αυξανόμενων δημοπρατούμενων Προθεσμιακών Προϊόντων (ΠΠ), συναρτήσει του γεγονότος ότι δεν αυξάνονται τα μερίδια των τρίτων προμηθευτών.

Είναι σαφές ότι, η αύξηση των μεριδίων των τρίτων προμηθευτών (κατόχων ΠΠ) είναι αποκλειστικά ευθύνη τους και ο χαμηλός ρυθμός αύξησης των μεριδίων τους αποτελεί και μόνο εμπορική επιλογή τους, διότι οι δημοπρατούμενες ποσότητες τύπου ΝΟΜΕ ενώ είναι μεγαλύτερες από τις ποσότητες που απορροφούν για τους πελάτες τους, με τιμές χαμηλότερες της χονδρεμπορικής Αγοράς, οι ποσότητες αυτές δεν διοχετεύονται στην εγχώρια Αγορά. 

Αναζητώντας την αιτία είναι προφανές ότι οι τρίτοι προμηθευτές-κάτοχοι ΠΠ προτιμούν να εξάγουν μέρος των ποσοτήτων ΝΟΜΕ γιατί τους συμφέρει περισσότερο.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι αφενός τιμωρείται η ΔΕΗ λόγω της συμπεριφοράς των τρίτων με συνεχώς αυξανόμενες δημοπρατούμενες ποσότητες ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ, οι οποίες κοστίζουν περισσότερο για να παραχθούν απ’ ότι δημοπρατούνται, και αφετέρου τιμωρείται η Αγορά ενέργειας και η Χώρα, διότι η μέχρι σήμερα λειτουργία του Μηχανισμού έχει επιφέρει τα εξής: 

1. Η ύπαρξη των προθεσμιακών προϊόντων τύπου ΝΟΜΕ αναγκάζει τη ΔΕΗ να παρέχει προς δημοπρασία περί τις 14 TWh, δηλαδή να δημοπρατείται όλη η λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της σε τιμές χαμηλότερες του κόστους παραγωγής της, με αποτέλεσμα να μην ανακτά τα σταθερά της κόστη μέσω αυτής της παραγωγής και να μένουν μόνο οι Μονάδες φυσικού αερίου, που με την παραγωγή τους, προφανώς, είναι αδύνατον να τα ανακτήσουν.

Δηλαδή, η Επιχείρηση υποχρεούται να δίνει το 57% του παραγωγικού της δυναμικού κάτω του κόστους, το εκμεταλλεύονται οι τρίτοι κατά το δοκούν χωρίς όμως να αυξάνουν τα μερίδια τους κατ’ αντιστοιχία, με συνέπεια η Επιχείρηση να υφίσταται οικονομική ζημιά, μόνο για το έτος 2018, της τάξης των 230 εκ.€. 

2. Η ποσοστιαία χρήση των προθεσμιακών προϊόντων για εξαγωγές κυμαίνεται από 33% έως 57%, αποτυπώνοντας με ευκρίνεια την εκτεταμένη χρήση τους για εξαγωγές με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το ετήσιο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, κατά 3,7 TWh, αυξάνοντας τις ανάγκες εγχώριας παραγωγής. Το γεγονός αυτό, όπως είναι προφανές, οδηγεί:

Κατέρρευσε η σκευωρία του συστήματος Ψωμιάδη για τον δρόμο Μεσημερίου -Επανωμής


Τρεμόπουλος: έρχεται η σειρά των συκοφαντών να καθίσουν στο σκαμνί


Παύει οριστικά κάθε ποινική δίωξη κατά του πρώην υπαλλήλου της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης Ι. Σιάννη, που κατηγορούνταν για διαδικασίες σύνταξης και πληρωμής μελέτης στην οδό Μεσημερίου –Επανωμής ενώ είναι ένας από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη του συστήματος Ψωμιάδη.
Ο συγκεκριμένος πρώην μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης έχει συμβάλει στην αποκάλυψη του σκανδάλου με τα περιβόητα 456 «45άρια» (διάσπαση 456 ενιαίων έργων σε μικρότερα κάτω από 45.000 ευρώ, ώστε να μπορούν να δοθούν με απευθείας αναθέσεις) και τις εικονικές συμβάσεις έργου, για τις οποίες οι αδελφοί Ψωμιάδη και άλλα υπεύθυνα δικάζονται στις 21/1/2019 για κακουργηματικές πράξεις και βλάβη του Δημοσίου ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ για τα 45αρια και άλλου ενός εκατομμυρίου ευρώ και πλέον για τις συμβάσεις έργου.

«Κατέρρευσε η σκευωρία εναντίον ενός έντιμου υπαλλήλου, που απλώς έκανε το καθήκον του προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον, δεν υπέκυψε στις πιέσεις του συστήματος Ψωμιάδη, στήριξε τη χάραξη ενός δρόμου που σεβόταν το ανάγλυφο της περιοχής και δεν υπάκουσε στα οργανωμένα συμφέροντα κερδοσκοπίας πάνω στη γη, με αλλαγές στη χάραξη, που θα μείωναν την αξία των οικοπέδων», δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος κατέθεσε και ως βασικός μάρτυρας υπεράσπισης του Ι. Σιάνη. «Έγιναν αποδεκτά όλα όσα είχαμε υποστηρίξει στην κατάθεσή μας. Απέτυχαν στο σχέδιο να μειωθεί η αξιοπιστία του μάρτυρα στη δίκη τους. Τώρα έρχεται η σειρά των συκοφαντών να καθίσουν στο σκαμνί και να απολογηθούν για τη σοβαρή κατηγορία της απιστίας κατά του Δημοσίου».

Πιο αναλυτικά, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, σε μια δίκη που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως κ. Τιντικάκη και απάλλαξε τους συνταξιούχους υπαλλήλους Σιάννη Ι., Τζαναβάρη Θεμ. και τον μελετητή Παρωτίδη Ι. από την κατηγορία για απιστία κατά του Δημοσίου και ηθική αυτουργία στην απιστία, αντίστοιχα, ζημιώνοντας την περιουσία της ΝΑΘ με την πληρωμή 190.792 ευρώ για συμπληρωματικές μελέτες για την οδό αυτή, από τον Ιούνιο 2004 έως τον Μάιο 2006.

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Αριστερές Οργανώσεις ενάντια στην επίσκεψη Μέρκελ: Συγκέντρωση Πέμπτη 10/01


ΜΕΡΚΕΛ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΓΕΝΑΡΗ 6μμ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΗ – ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΕ

Την εκπρόσωπο του γερμανικού ιμπεριαλισμού, Άνγκελα Μέρκελ, ετοιμάζεται να υποδεχτεί η κυβέρνηση Τσίπρα. Για πρώτη φορά μετά το 2014, και αφού το «Go Back» του Τσίπρα προς τη Μέρκελ το 2014 έχει μετατραπεί σε πλήρη υποταγή του στα συμφέροντα του ντόπιου και Ευρωπαϊκού Κεφαλαίου και των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, η Μέρκελ έρχεται στη χώρα μας, με σκοπό να προωθήσει τα ιδιαίτερα συμφέροντα της γερμανικής πολιτικής στα Βαλκάνια και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου:
Να πιέσει ακόμη μια φορά για την υπερψήφιση της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ και την απρόσκοπτη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Να δηλώσει το «παρών» στις σημαντικές και επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις που παίρνουν μια νέα τροπή μετά και την ανακοίνωση των ΗΠΑ για αποχώρησή τους από τη Συρία και εμπλέκουν άμεσα Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία.
Να κλειδώσει τη “μετα”μνημονιακή πολιτική σταθερότητας στην Ελλάδα, μέσα από τη δικαίωση των πολιτικών ΕΕ – Γερμανίας, προβάλλοντας την ΕΕ σαν μοναδικό εγγυητή για τους λαούς απέναντι στην κρίση.

Γι’ αυτό καλούμε σε

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΓΕΝΑΡΗ 6μμ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΕ

Αριστερές Οργανώσεις και Συλλογικότητες ενάντια στην επίσκεψη Μέρκελ

Στηρίζουν οι παρακάτω Οργανώσεις και Συλλογικότητες:

ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ- Ομάδα Κομμουνιστών/Κομμουνιστριών
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
ΈΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ
ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΙΚΤΥΟ
ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΝΕΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ»

Όταν η αριστεία εκδικείται...Ανοίγει ξανά ο φάκελος Μπουλούτα



Αύριο πρωί - πρωί (αριθμός πινακίου 1) εκδικάζεται, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, η αγωγή που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς κατά του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ και όλων των μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας , ζητώντας αποζημίωση 100.000 € από κάθε μέλος για συκοφαντική δυσφήμιση. 

Η αγωγή έχει να κάνει με την υπόθεση της εκπαιδευτικού Φώφης Μπουλούτα και τη μετα-θάνατο δικαίωσή της από το υπουργείο Παιδείας. 

Ο κ. Σαμαράς δεν ακολούθησε την τυπική οδό για την εκδίκαση αγωγών που αφορούν δια του τύπου συκοφαντία, αλλά ακολούθησε τη διαδικασία των περιουσιακών διαφορών. Ένας πρώην πρωθυπουργός επιδιώκει την οικονομική εξόντωση των συνδικαλιστών που τον έκριναν, και όχι μόνο, με προφανή σκοπό τον εκφοβισμό όσων ασκούν κριτική και όσων συνδικαλίζονται. Μ’ ένα σπάρο δυο τρυγόνια.
Καταγγέλλουμε την ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και συμπαραστεκόμαστε στους διωκόμενους συνδικαλιστές της ΟΙΕΛΕ. Ο εκφοβισμός των εργαζομένων και των συλλογικών φορέων τους δεν θα περάσει.


Ανοίγει ξανά ο φάκελος Μπουλούτα: Το παρασκήνιο και ντοκούμεντα από συνομιλίες

Αποκαλύψεις στη συνέντευξη τύπου της ΟΙΕΛΕ

Τεράστιες αποκαλύψεις σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση της αδικοχαμένης συναδέλφου Φώφης Μπουλούτα έφερε η σημερινή (8/1) συνέντευξη τύπου της ΟΙΕΛΕ.

Στην συνέντευξη τύπου έγινε η σύνοψη της υπόθεσης της εκπαιδευτικού που απολύθηκε εκδίκητικά από το Κολλέγιο Αθηνών, επειδή μονόγραψε την κόλλα του υιού Σαμαρά για αντιγραφή. Στο φως ήρθαν οι αποφάσεις του ΚΥΣΔΕ που επικύρωσε την απόφαση του κολλεγίου, αλλά και το παρασκήνιο πίσω από την παράτυπη απόφαση να εκδιωχθούν νομικοί εκπρόσωποι της εκπαιδευτικού αλλά και εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ από κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ για την υπόθεση.

Στη δημοσιότητα δίνονται και ιδιωτικές συνομιλίες από στελέχη του υπουργείου με εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ.

Τέλος, υπενθυμίζεται η υπουργική απόφαση που ακύρωσε την επικυρωτική απόφαση του ΚΥΣΔΕ ως παράτυπη.
Δείτε το δελτίο της ΟΙΕΛΕ, καθώς και σημαντικά έγγραφα και ντοκουμέντα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΟΙΕΛΕ: 
ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΦΙΜΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η σημερινή συνέντευξη τύπου δε σχετίζεται μόνο με τον φάκελο Φώφης Μπουλούτα ή με τη δικαστική διαμάχη του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ και της Ομοσπονδίας με τον Αντώνη Σαμαρά. Να σημειώσουμε εδώ πως η δίωξή του κατά της Ομοσπονδίας αποτελεί για εμάς χτύπημα κατά της δημοκρατίας, κατά της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του συνδικαλίζεσθαι. Είναι μια κρίσιμη υπόθεση, στην οποία ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει την αλαζονεία της εξουσίας, όπως αυτή εκφράστηκε μέσω όσων συνέβησαν σε ένα εκ των πλέον ιστορικών σχολείων της χώρας, του Κολλεγίου Αθηνών.

Σήμερα, όπως δεσμευτήκαμε, φέρνουμε στη δημοσιότητα σημαντικά στοιχεία που δίνουν ευρύτερη διάσταση στην υπόθεση. Στοιχειοθετούν τη θέση μας για τη στάση και τις ενέργειες του κ. Σαμαρά, ιδίως από τη θέση του ως Πρωθυπουργού, και πώς αυτές επηρέασαν το ζήτημα της Φώφης Μπουλούτα. 

Α. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Πλειστηριασμοί 2018-το δέος των αριθμών και η μελωδία των κινημάτων


Η εξέλιξη και τα αποτελέσματα της διαδικασίας 
των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (ηλ.πλ) για το έτος 2018


εισαγωγικά
Από το γράφημα αυτό αποδεικνύεται ότι το εργαλείο των ηλ.πλ. αποτελεί το υπερόπλο των τραπεζών. Καθίσταται απλός και "παραγωγικός" ο τρόπος να βγαίνουν σπίτια και περιουσίες στο σφυρί σαν να ήταν χαλιά. Γιατί έτσι το θέλησε η κυβέρνηση, έτσι το θέλησαν οι θεσμοί: "Πρώτα οι τράπεζες"
Για τους πάσης κοπής οφειλέτες προκειμένου να σώσουν την πρώτη κατοικία τους, καθίσταται πλέον δύσκολο να αποφύγουν είτε έναν κανιβαλιστικού τύπου συμβιβασμό με την τράπεζα και τους λοιπούς πιστωτές τους, είτε να αρκεσθούν στην αναιμική προστασία του νέου νόμου, που αναμένεται ως τα τέλη Φλεβάρη του 2019 να αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη. Όσοι βέβαια θα πληρούν τα νέα αυστηρά κριτήρια ένταξης στο νέο νόμο "προστασίας" Εκτός εάν... 
...οι 120.000 άμεσα απειλούμενοι από τους πιστωτές τους οφειλέτες αποφασίσουν πως η σωτηρία τους δεν χαρισθεί από τους τραπεζίτες τους αλλά από τον ίδιο τον αγώνα τους. 

οι αριθμοί λένε την αλήθεια ; Μια αναγκαία διευκρίνηση
Αναφέρομαι στον αριθμό των πλειστηριασμών που "ολοκληρώθηκαν". Για λόγους που δεν αναφέρονται αλλά είναι κατανοητή η στόχευσή τους, στο μέγεθος αυτό περιλαμβάνονται και οι πλειστηριασμοί που κατέστησαν άγονοι. Στα οικεία πεδία των ιστοσελίδων των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν διαχωρίζονται οι άγονοι από τους γόνιμους πλειστηριασμούς. Για να έχουμε πάντως έναν αριθμό των άγονων πλειστηριασμών που να αγγίζει την πραγματικότητα θα ανατρέξουμε σε δημοσιεύματα του Σεπτέμβρη 2018, όπου αναφέρεται πως έξι από τους δέκα πλειστηριασμούς που είχαν διενεργηθεί το πρώτο οκτάμηνο του 2018 κηρύχθηκαν άγονοι. Επίσης, την ίδια εποχή άλλα δημοσιεύματα μιλούσαν για ένα ποσοστό της τάξης του 80% πλειστηριασμών που "γονιμοποιήθηκαν¨ από τις ίδιες τις πιστώτριες τράπεζες. Δηλαδή Γιάννης κερνάει-Γιάννης πίνει...

Να σημειώσουμε ότι οι τράπεζες θα ήθελαν να "κτυπάνε" περισσότερα ακίνητα αν δεν έμπαινε το φρένο του ESM. Οι λόγοι που το ESM ανάγκασε τις τράπεζες να σταματήσουν να κτυπάνε οι ίδιες σωρηδόν ακίνητα είναι δύο.
-Ο ένας είναι ότι οι έξωθεν θεσμοί και ο ESM προτιμούν να πουληθούν τα καλά κόκκινα δάνεια (που έχουν εξασφαλίσεις φιλέτα) προκειμένου ξένοι επενδυτές να τζογάρουν πάνω στα δεσμευμένα ακίνητα.
-και ο δεύτερος λόγος είναι ότι για τα ακίνητα τα οποία βγαίνουν σε πλειστηριασμό και είναι δεσμευμένα από περισσότερους πιστωτές (π.χ. άλλες τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία) η επισπεύδουσα και πλειοδότης τράπεζα υποχρεούται να εκταμιεύσει το αναλογούν ποσό των υπολοίπων πιστωτών που έχουν λαμβάνειν από τον οφειλέτη. Και σε καιρούς πενιχρής ρευστότητας, που τέτοια δυνατότητα. 

Το δέος των αριθμών και οι 16408 τουφεκιές

Τα σενάρια για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία


Αναρτούμε άρθρα σχετικά με την επερχόμενη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, που αφορά πάρα πολλούς συναδέλφους. Απουσιάζουν προτάσεις όπως η δυνατότητα ολικής διαγραφής οφειλής, η απομάκρυνση και η επιστροφή της Ειδικής Προσαύξησης, ακύρωση των αυξήσεων του Ν3986/11 που ειδικά στο χώρο των μηχανικών θα μπορούσαν να δώσουν διεξόδους σε πολλούς συναδέλφους. Ο τυχόν επανυπολογισμός οφειλών είναι εντελώς ασαφής για το πως θα λειτουργήσει και ειδικά στους μηχανικούς (με πρόσθετο εφάπαξ και επικουρικό) και λόγω καθυστέρησης στην εφαρμογή των κλάσεων έχει πολύ μικρή επίδραση στο ύψος της οφειλής. Η δε επίπτωση στην αναμενόμενη σύνταξη θα είναι συντριπτική.

Τον επανυπολογισµό των ληξιπρόθεσµων ασφαλιστικών οφειλών, µε στόχο την άµεση ρύθµισή τους, ελεύθερων επαγγελµατιών, αυτοαπασχολούµενων και αγροτών, µε «κούρεµα» των προσαυξήσεων έως και 85%, προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το θέµα αναµένεται να τεθεί επί τάπητος µε την έλευση των δανειστών στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήµερο του Ιανουαρίου, µε στόχο η ρύθµιση να τεθεί σε εφαρµογή εντός του πρώτου τριµήνου του 2019.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας, η ρύθµιση που σχεδιάζει ο αρµόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, αφορά περισσότερους από 900.000 εγκλωβισµένους ασφαλισµένους, οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και κινδυνεύουν µε κατασχέσεις, µε οφειλές περίπου 20 δισ. ευρώ. Η πλειοψηφία των οφειλετών είναι ελεύθεροι επαγγελµατίες (550.000), 350.000 αγρότες και περίπου 20.000 αυτοαπασχολούµενοι. Υπολογίζεται ότι εξ αυτών περίπου 80.000 οφειλέτες είναι ένα βήµα πριν από τη συνταξιοδότηση και, επειδή οφείλουν, δεν έχουν κανένα εισόδηµα. Μετά τον επανυπολογισµό, η νέα οφειλή θα αποπληρωθεί σε κλιµακωτές 36 έως 120 δόσεις, ανάλογα µε τη δυνατότητα του εκάστοτε οφειλέτη. Με το παλαιό καθεστώς, οι ελεύθεροι επαγγελµατίες κατέβαλλαν µέση µηνιαία εισφορά 342 ευρώ, ενώ οι αγρότες κατέβαλλαν 132 ευρώ.

Σύµφωνα µε πληροφορίες της Realnews, ο νέος υπολογισµός των εισφορών για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης θα περιορίζει την ελάχιστη εισφορά στα 158 ευρώ για ελεύθερους επαγγελµατίες και 58 ευρώ για τους αγρότες. Με αυτό τον τρόπο, η οφειλή για τους ελεύθερους επαγγελµατίες θα κουρευτεί κατά 54% και για τους αγρότες κατά 56%.

Παράλληλα, οι προσαυξήσεις θα µειωθούν κατά 85%.Το οικονοµικό επιτελείο έχει υποβάλει τεκµηριωµένη πρόταση στα τεχνικά κλιµάκια, µε την οποία ζητά τον επανυπολογισµό των οφειλών µε βάση το νέο σύστηµα που προβλέπεται στον νόµο Κατρούγκαλου. Οι δανειστές δεν είναι αρνητικοί στη συγκεκριµένη κυβερνητική πρωτοβουλία, καθώς δεν επηρεάζει το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης, αφού οι ασφαλισµένοι θα λάβουν αναλογική σύνταξη σύµφωνα µε το ύψος των εισφορών που θα αποπληρώσουν.

Ποιους αφορά

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Οι 15 Έλληνες που καθορίζουν την παγκόσμια ναυτιλία

Κρίση και μνημόνια για τους εργαζόμενους, κέρδη και ξανά κέρδη για τους εφοπλιστές


Οι Έλληνες εφοπλιστές συνέχισαν να κυριαρχούν στον κλάδο της ναυτιλίας και να αναδεικνύονται στους επιχειρηματίες με τη μεγαλύτερη ισχύ και επιρροή παγκοσμίως το 2018, ξεπερνώντας ακόμα και την ολοένα και πιο ισχυρή στον κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών Κίνα. Η ελληνική πρωτοκαθεδρία επιβεβαιώνεται εκ νέου από τη φετινή κατάταξη της πιο έγκυρης και φημισμένης λίστας που καταρτίζει το "Lloyd’s List". Η μόνη χώρα που εμφανίζεται να έχει μεγαλύτερη ναυτιλιακή ισχύ την Κίνα είναι, σύμφωνα με το "Lloyd’ s List" η Ελλάδα: από τη χώρα του Δράκου προέρχεται το 12% της λίστας των πιο ισχυρών ανθρώπων της ναυτιλίας, ενώ από την Ελλάδα το 14% (15 εκπρόσωποι). Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Βρετανία (10%) και ακολουθούν Νορβηγία (8%), Ηνωμένες Πολιτείες (7%), Κορέα (6%) και Γερμανία (5%). Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η επιρροή της Κίνας εμφανίζεται ελαφρά μειωμένη σε σχέση με τη λίστα του 2017, εξέλιξη που αποδίδεται στις αναταράξεις που προκάλεσε ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος. Αντίθετα, οι Έλληνες εμφανίζονται να διευρύνουν την επιρροή τους και να ηγούνται του κλάδου, ο οποίος διέρχεται μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο, τόσο εξαιτίας των νέων περιβαλλοντικών ρυθμίσεων (διαχείριση θαλάσσιου έρματος, νέα αποθειωμένα καύσιμα ΙΜΟ 2020, στόχοι για δραστική μείωση των εκπομπών CO2 το 2050) όσο και εξαιτίας του ελληνικού επιχειρηματικού δαιμονίου, που καταφέρνει να βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις και να μετατρέπει ακόμα και κρίση σε ευκαιρία.

"Greek list"

Σύμφωνα με το "Lloyd’s List", οι Έλληνες εφοπλιστές παραμένουν η μεγαλύτερη δύναμη στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία και συνεχίζουν να "διδάσκουν" πως μπορεί να είναι κανείς κερδισμένος ακόμα και στον καθοδικό κύκλο της αγοράς, αναφέρει χαρακτηριστικά η λίστα που αποτελεί διεθνές σημείο αναφοράς για τον κλάδο. Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές παρουσίες, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις κινήσεις κυριαρχίας στη νέα αγορά του LNG που γίνονται από τους εφοπλιστές Γιάννη Αγγελικούση, Γιώργο Προκοπίου και Παναγιώτη Λιβανό, στη ραγδαία αναπτυσσόμενη Star Bulk, της οποίας ηγείται ο Πέτρος Παππάς, αλλά και στην Capital Group με τις ισχυρές μερισματικές αποδόσεις του Ευ. Μαρινάκη. Επίσης, η λίστα σημειώνει την τεχνογνωσία που συνεχίζουν να επιδεικνύουν ως επικεφαλής ορισμένων από τις μεγαλύτερες εισηγμένες ναυτιλιακές οι Αγγελική Φράγκου και Γιώργος Οικονόμου. Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε για λογαριασμό του "Κ" η VesselsValue, οι 16 Έλληνες της λίστας διαθέτουν στόλο 1.058 πλοίων όλων των τύπων (φορτηγά ξηρού, τάνκερ, δεξαμενόπλοια υγροποιημένου αερίου, πλοία γεωτρύπανα, φορτηγά containerships) συνολικής αξίας 38,187 δισ. δολαρίων.

Οι Έλληνες του "Lloyd’ s List"

Αλληλεγγύη στους διωκόμενους συναδέλφους - Όχι στις διώξεις μελών της ΕΜΔΥΔΑΣ

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αρ. Πρωτ.: 7631 
Αθήνα, 7/1/2019

Αλληλεγγύη στους διωκόμενους συναδέλφους
Όχι στις διώξεις μελών της ΕΜΔΥΔΑΣ 
Στάση Εργασίας για την Αττική τη Δευτέρα 14/1/2019


Η ποινική δίωξη που ασκείται εις βάρος μελών της Αντιπροσωπείας και της Διοικούσας του ΤΕΕ (μεταξύ αυτών και του νυν Προέδρου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ Δ. Πετρόπουλου και του πρώην Προέδρου Αθ. Μπούμη) που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις στο ΕΤΑΑ το διάστημα 2013-2014, ενάντια στην επονείδιστη μνημονιακή πολιτική εις βάρος των μηχανικών, ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στην συλλογική κινητοποίηση και χειραφέτηση του Κλάδου. 

Πρόκειται για εκδικητική, επιλεκτική και παντελώς ανυπόστατη στοχοποίηση μελών του ΤΕΕ που δια της παρουσίας τους στο ΕΤΑΑ εφάρμοζαν συλλογικές αποφάσεις συνδικαλιστικών φορέων (του ίδιου του ΤΕΕ, της ΕΜΔΥΔΑΣ, του ΣΑΔΑΣ κα) την περίοδο 2013-2014 στο ΤΕΕ, το ΤΣΜΕΔΕ, στο ΚΕΑΟ, στο Υπουργείο και το ΕΤΑΑ. 

Η κατάργηση των αυξήσεων των εισφορών του 3986/2011, η κατάργηση του ΚΕΑΟ, η κατάργηση των τοκογλυφικών προσαυξήσεων των οφειλόμενων στο ΤΣΜΕΔΕ, η παροχή πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ασφαλισμένους και στα προστατευόμενα μέλη τους και η λειτουργία του κλάδου ειδικών παροχών, αποτελούν αίτημα, διεκδίκηση και κυρίως ανάγκη όλων των συναδέλφων και συνεχίζουν να παραμένουν ανεκπλήρωτα. 

Στο πρόσωπο των διωκόμενων για άσκηση “παράνομης βίας” κατά των ανεκδιήγητων, παράνομων και καταχρηστικών επιλογών διοίκησης του ΕΤΑΑ, ουσιαστικά διώκεται ο αγώνας των μηχανικών ενάντια στην καταστροφή τους. 


Πρόκειται καθαρά για διώξεις ενάντια σε μέλη του ΤΕΕ, της ΕΜΔΥΔΑΣ και τους αγωνιζόμενους μηχανικούς και στο δικαίωμα τους να υπερασπίζονται τα δικαιώματα που σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΤΕΕ έχουν υποχρέωση να υπερασπίζονται. Οι μηνύσεις κατόπιν υποδείξεως (του κ. Σελλιανάκη πρώην Διοικητή του ΕΤΑΑ και μόνο από τους μάρτυρες) είναι σε πλήρη συμφωνία με όλο το αντιδραστικό πλαίσιο διώξεων και περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων που συνόδευσαν τις μνημονιακές πολιτικές (παράνομες απεργίες - απαγορεύσεις συγκεντρώσεων - χιλιάδες κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους στους κοινωνικούς αγώνες). Είναι στα γνωστά πλαίσια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, ώστε να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει. Γνωστή τακτική αλλά δε μας αγγίζει. Οι κοινωνικοί αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας είναι δίκαιοι και δεν ποινικοποιούνται. 

Καταγγέλλουμε την ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών – κοινωνικών – πολιτικών κινητοποιήσεων και καλούμε την εισαγγελία Πρωτοδικών να αποσύρει τις ανυπόστατες κατηγορίες και να βάλει την υπόθεση στο αρχείο. 

Οι αγώνες αυτοί, παρά τις διώξεις, ήταν και είναι δίκαιοι, γι' αυτό όταν με επιμονή συνεχίζονται και δεν εγκαταλείπονται, στο τέλος φέρνουν και αποτελέσματα. Οι ληστρικές αυξήσεις εισφορών του Ν.3986/11 θα επανακριθούν από το ΣτΕ και το σκέλος τους που αφορά στους προ 93 μισθωτούς μηχανικούς (Ειδική Προσαύξηση), αναγκάστηκαν μετά από 7 ολόκληρα χρόνια να τις ακυρώσουν (όπως ενημερώσαμε πρόσφατα). 

Προκηρύσσουμε Παναττική Στάση εργασίας τη Δευτέρα 14/1 από την έναρξη του ωραρίου έως τις 12μμ. Καλούμε τους συναδέλφους να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους συναδέλφους μηχανικούς με συγκέντρωση στις 8.30πμ στο 3ο Μονομελές πλημμελειοδικείο Αθηνών στα Δικαστήρια Ευελπίδων Κτίριο 9, Ισόγειο, Αίθουσα 2.

Να μειωθεί άμεσα ο Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο



Τα τρία μνημόνια «εκτόξευσαν» τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 21€/χιλιόλιτρο που ήταν το 2009 στα 280€/χιλιόλιτρο σήμερα (αύξηση 1344%) και τον ΦΠΑ στο 24%. Αποτέλεσμα της τρομακτικής αυτής αύξησης και του περιορισμού των εισοδημάτων είναι να έχει μετατραπεί το δικαίωμα στη θέρμανση σε είδος πολυτελείας για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Διαβάστε παλαιότερα άρθρα μας:
Να μειωθεί άμεσα ο Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο στα προ μνημονίων επίπεδα καθώς οι αντίστοιχοι φόροι σε Φυσικό Αέριο και Ηλεκτρική Ενέργεια. Για να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα από ψύχος, μαγκάλια και πυρκαγιές καθώς και περιβαλλοντική υποβάθμιση από τα επικίνδυνα υλικά που καίγονται για λόγους θέρμανσης.

Ο “χάρτης” της ενεργειακής φτώχειας στην Αθήνα της κρίσης

Είναι η ενεργειακή κρίση μια νέα κοινωνική μάστιγα; Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ενεργειακή φτώχεια πλήττει πλέον σχεδόν τέσσερα στα δέκα ελληνικά νοικοκυριά, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ.

Τα στοιχεία για την Αθήνα σοκάρουν: Στην Αττική το διάστημα 2008-2013 η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 70%, ενώ την περίοδο 2008-2015 πτώση -κατά μέσον όρο 12% ανά νοικοκυριό- σημείωσε και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, με το ποσοστό να φτάνει σε κάποιες περιοχές ακόμη και στο 40%…

Το 2014 περισσότερες από 4 στις 10 πολυκατοικίες δεν χρησιμοποίησαν κεντρική θέρμανση, ενώ στο Κέντρο και ειδικά σε γειτονιές όπως ο Άγιος Παύλος, η πλατεία Αττικής, η Κυψέλη και τα Πατήσια υπάρχουν συγκροτήματα κτιρίων όπου το ποσοστό χωρίς μόνωση ξεπερνά το 80%. Αξιοποιώντας τα στοιχεία φορέων του κράτους, όπως τα παραπάνω, δύο αρχιτέκτονες-πολεοδόμοι διδάκτορες στο ΕΜΠ, η κ. Φερενίκη Βαταβάλη και η κ. Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου, κατάρτισαν χάρτες με την κατανομή της ενεργειακής φτώχειας ανά δημοτικό διαμέρισμα στον Δήμο Αθηναίων.

Εικόνα

Η γεωγραφική κατανομή της ενεργειακής φτώχειας στην Αθήνα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες, δεν έχει μέχρι σήμερα διερευνηθεί με λεπτομέρειες. «Με την εργασία αυτή επιδιώξαμε να διαμορφώσουμε μια πρώτη μακροσκοπική εικόνα των χωροκοινωνικών διαστάσεων της ενεργειακής φτώχειας, εστιάζοντας στον Δήμο Αθηναίων. Για τον σκοπό αυτό συγκεντρώσαμε και επεξεργαστήκαμε πρωτογενή δεδομένα για τα χαρακτηριστικά και τη χρήση των κτιρίων, τα οικογενειακά εισοδήματα, την κατανάλωση ενέργειας, καθώς και τη συμμετοχή των νοικοκυριών σε προγράμματα επιδότησης ενέργειας, προκειμένου να δημιουργήσουμε μια σειρά από σχετικούς χάρτες», εξηγούν. Η έρευνα διαπιστώνει ότι η πλειονότητα των κτιρίων είναι πολυκατοικίες χτισμένες κατά τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες. Στις περισσότερες δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις συντήρησης με αποτέλεσμα να διαθέτουν ανεπαρκή μόνωση. Σε αυτό το τοπίο το 33% των πολυκατοικιών στην Αθήνα δεν χρησιμοποίησε κεντρική θέρμανση την περίοδο 2012-2013, αριθμός που έφτασε το 44% τον χειμώνα του 2013-2014. Η εικόνα συμπληρώνεται από τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ: Οπως αναφέρεται στην έρευνα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των ετών 2008 και 2015 μειώθηκε σημαντικά, με εξαίρεση μικρούς θύλακες στο κέντρο της πόλης.

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

«Κυρ-Παντελήδες» vs «Kακομοίρηδων»

Το πολιτικό τοπίο της πόλωσης που ονειρεύονται, για το 2019, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Από την μία «Έξοδος από το Μνημόνιο + Κάθαρση», από τη άλλη «Νόμος και Τάξη + Μακεδονικό».



«Εκλογές». Αυτή είναι αναμφισβήτητα η λέξη κλειδί για τις πολιτικές εξελίξεις το 2019. Είτε όμως επικρατήσουν τα σενάρια που τις θέλουν «πρόωρες» τον Φλεβάρη, είτε γίνουν «στην ώρα τους» τον Οκτώβρη, είτε με 4 κάλπες τον Μάη, ένα είναι το στοιχείο που θα τις χαρακτηρίσει: «Πόλωση». Αυτή είναι η δεύτερη κομβική λέξη της νέας χρονιάς. Η πολιτική της καρδιά.

Δίπολο

Οι «ξεχειλωμένες» χρονικά αντιπαραθέσεις στην Βουλή, τον Δεκέμβριο, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουν δώσει ήδη μια γεύση του τι θα συμβεί. Όπως και για τις «ατζέντες» ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας: Από την μία «Έξοδος από το Μνημόνιο + Κάθαρση», από τη άλλη «Νόμος και Τάξη + Μακεδονικό».

Η κυβερνητική πλευρά, μετά από 3 χρόνια μνημονίων και μια συμφωνία 30 ετών υπερ – πλεονασμάτων για το δημόσιο χρέος, θα προσπαθήσει να διαμορφώσει έναν ψηφοφόρο «χαμηλών προσδοκιών». Έναν «Κακομοίρη» που θα αντιλαμβάνεται ως «ανακοπή της λιτότητας» την μονιμοποίηση της φτώχειας. Η Νέα Δημοκρατία πάλι οικοδομεί τον δικό της «Κυρ-Παντελή» επενδύοντας στον φόβο και την ανασφάλεια.

Χαμηλές προσδοκίες

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα των κυβερνητικών σχεδιασμών είναι η υπόθεση των θεμάτων που σχετίζονται με την αγορά εργασίας. Εδώ οι «χαμηλές προσδοκίες» είναι απολύτως μετρήσιμες.

«Κατάτμηση μείζονος εκτάσεως» - «Αντιπαροχή»- «airbnb» ή «Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων». Ας ανοικοδομήσουμε την «ιστορική μας μνήμη»


«Κατάτμηση μείζονος εκτάσεως» - «Αντιπαροχή»- «airbnb» ή «Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων». Ας ανοικοδομήσουμε την «ιστορική μας μνήμη»


Περιβάλλον: Εσείς οι Αρχιτέκτονες, απ’ ότι διαβάζω, είστε σε σύγχυση τώρα τελευταία με το θέμα που προέκυψε με το airbnb την «βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων». Προσπαθείτε να βρείτε λύσεις, αλλά διαπιστώνω ότι αυτό δεν είναι εύκολο για σας.
Αρχιτέκτονας: Τα προβλήματα της πόλης είναι σύνθετα, έχουν ταξική κοινωνικό-οικονομική-πολιτική διάσταση. Αυτό που μπορεί να κάνει ο Αρχιτέκτονας είναι έχοντας αναλύσει την ταξική κοινωνικό-οικονομική-πολιτική πραγματικότητα της πόλης, να προτείνει λύση στα προβλήματα. Το θέμα είναι ότι για να προτείνει λύση πρέπει να πάρει ταξική θέση. Αυτό είναι σήμερα το πρόβλημα των Αρχιτεκτόνων. Πολλοί πιστεύουν ότι μπορούν να δώσουν λύσεις χωρίς να πάρουν ταξική θέση. Και αυτό γίνεται γιατί στους Αρχιτέκτονες καλλιεργείται η άποψη, την καλλιεργούν έντονα οι Αρχιτεκτονικές σχολές σήμερα και στην χώρα μας και αλλού, ότι η Αρχιτεκτονική και η Πολεοδομία είναι οι «Θεότητες» που λύνουν τα προβλήματα, και σαν «Θεότητες» είναι και πρέπει να είναι «αταξικές», ή το πολύ «ρομαντικά ανθρωπιστικές». - Έτσι σήμερα διατυπώνονται απόψεις με τίτλους ρομαντικούς όπως «Το δικαίωμα στη στέγη» , «Το δικαίωμα στην Πόλη» ή το «Αυτονόητο δικαίωμα στην κατοικία» κ.α- Για τον ίδιο λόγο καλλιεργείται στους Αρχιτέκτονες, η άποψη ότι «στον πολύπλοκο κόσμο της ταχύτητας που ζούμε σήμερα, τα Πολεοδομικά προβλήματα που παρουσιάζονται είναι προβλήματα που παρουσιάζει η σημερινή κοινωνία της ταχύτητας και δεν έχουν καμιά σχέση και σύνδεση με την βραδυκίνητη προηγούμενη κοινωνία. Η σύνδεση, η εξάρτηση και η σχέση με το παρελθόν μπορεί να περιοριστεί σε μια λέξη. Με μια λέξη με μορφή «ετικέτας» μπορούμε να ξεμπερδέψουμε με το παρελθόν, και να ασχοληθούμε με το παρόν, αυτό απαιτεί η σημερινή κοινωνία της ταχύτητας». Και σήμερα κυκλοφορούν αρκετές τέτοιες «ετικέτες», όπως «Η Αθήνα αναπτύχθηκε άναρχα Πολεοδομικά από την ίδρυσή της» , «η αντιπαροχή κατέστρεψε τις πόλεις μας μεταπολεμικά» , κ.α. Οι «ετικέτες» αυτές, λένε, αυτοί που τις επινόησαν, «ανταποκρίνονται στην ιστορική πραγματικότητα και είναι αταξικές στο περιεχόμενό τους». Δημιουργήθηκαν, ισχυρίζονται, με μοναδικό σκοπό να διευκολύνουν τον Αρχιτέκτονα, να ξεμπερδέψει γρήγορα με το παρελθόν και τη σχέση του με το παρόν, χωρίς να χρονοτριβεί, και να προχωρήσει στη λύση του προβλήματος που έχει μπροστά του.
Σήμερα λοιπόν αρκετοί Αρχιτέκτονες, για την διευκόλυνσή τους, διαλέγουν μια από αυτές τις «ετικέτες», τις θεωρούν ιστορικά αποδεκτές, και τις χρησιμοποιούν στην «ιστορική ανασκόπηση» της έρευνάς τους. Είναι όμως αλήθεια ότι οι «ετικέτες» ανταποκρίνονται στην «ιστορική πραγματικότητα» και έχουν περιεχόμενο «αταξικό» ; Ας δούμε τις δύο «ετικέτες» που αναφέραμε παραπάνω:
1. «Η Αθήνα αναπτύχθηκε άναρχα Πολεοδομικά από την ίδρυσή της», και για το λόγο αυτό αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα. Αν όμως φτιάξουμε ένα χάρτη της Αθήνας με τις μεγαλοϊδιοκτησίες γης της εποχής και δούμε πως αυτές «κατατμήθηκαν» πως μεταβιβάστηκαν οι «κατατμημένες» ιδιοκτησίες και τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκαν, θα δούμε ότι η «κατάτμηση μείζονος εκτάσεως» ήταν ο «κανόνας» που επικράτησε στην πολεοδομική επέκταση της Αθήνας. Η μεγαλοϊδιοκτησία τεμάχιζε την ιδιοκτησία της με δικό της σχέδιο, με δρόμους πλάτους το πολύ 3,00-4,00μ, και δημιουργούσε οικόπεδα με εμβαδόν που αυτή όριζε, με τυφλά οικόπεδα όταν αυτό την εξυπηρετούσε. Η «κατάτμηση μείζονος εκτάσεως» ήταν νόμιμη συντάσσονταν συμβολαιογραφικές πράξεις, τα συμβόλαια πώλησης μεταγραφόταν νόμιμα στο υποθηκοφυλακεία, το Κράτος παρείχε κάθε ευκολία στην μεγαλοϊδιοκτησία. Μέχρι εδώ δεν βλέπουμε καμιά «αναρχία». Εγώ τουλάχιστον δεν βλέπω κάτι τέτοιο. Η μεγαλοϊδιοκτησία τεμαχίζει νόμιμα την ιδιοκτησία της, πουλάει με νόμιμα συμβόλαια, τα υποθηκοφυλακεία της χώρας τα μεταγράφουν νόμιμα και όλα κυλούν «ήρεμα». Αυτό το κομμάτι της ιστορίας όμως άλλοι το παρακάμπτουν, άλλοι το αγνοούν θεληματικά, άλλοι προσπαθούν να το υποτιμήσουν και ισχυρίζονται ότι «ναι μεν η μεγαλοϊδιοκτησία είχε τον έλεγχο της κτηματαγοράς αλλά οι κατώτερες τάξεις είναι αυτές που αντιδράσανε στις επιλογές του Κράτους να επιβάλλει διατάξεις και κανονισμούς στην δόμηση και στον πολεοδομικό σχεδιασμό». 
Για να το δούμε λίγο το πρόβλημα αυτό. Το Κράτος όταν ήθελε να εντάξει τις περιοχές αυτές στο σχέδιο ήταν προφανές ότι οι δρόμοι με πλάτος το πολύ 4,00μ δεν επαρκούσαν, τα τυφλά οικόπεδα δημιουργούσαν προβλήματα, έπρεπε να απαλλοτριώσει οικόπεδα για να δημιουργήσει τους απαραίτητους κοινούς και κοινόχρηστους χώρους κ.α. Αυτό σήμαινε ρυμοτομήσεις οικοπέδων, απαλλοτριώσεις οικοπέδων κ.α. Αυτό λένε προκάλεσε την οργή των ιδιοκτητών, κανείς δεν λέει των νέων ιδιοκτητών, και οι ενστάσεις πέφτανε «βροχή» στις αρμόδιες Υπηρεσίες. Μάλιστα κάποιοι σημειώνουν «έκπληκτοι»: «Αιτήσεις που αμφισβητούσαν τις πολεοδομικές αποφάσεις ή ζητούσαν εξαίρεση, δεν καταθέτονταν μόνο από τους μορφωμένους πολίτες. Κατά τη διαδικασία ανοικοδόμησης των νεοελληνικών πόλεων ακόμα και τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα εξοικειώθηκαν με τα διάφορα πολεοδομικά και γραφειοκρατικά ζητήματα που ανέκυπταν. Έτσι, πολλές φορές «έβαζαν έναν γραφιά ή ένα μορφωμένο μέλος της οικογένειάς τους να τους ετοιμάσει» τις όποιες ενστάσεις ή παρεμβάσεις» .https://kompreser.espivblogs.net/2011/09/09/neoklasiki-poleodomia-mixanismos/

Ενημέρωση από την ΠΡ.Ε.Σ.Α Πολιτικών Μηχανικών




Αναρτούμε μια συνοπτική ενημέρωση για τη συνεδρίαση του ΔΣ του συλλόγου που έγινε την Παρασκευή 21/12/18 και η οποία δεν είχε απαρτία (5/15 μέλη παρόντα) καθώς και το ψήφισμα που κατέθεσε η ΠΡ.Ε.Σ.Α.

Στη συνεδρίαση ουσιαστικά δεν συζητήθηκαν τα θέματα της Η.Δ. εκτός από το 5ο θέμα.
Σημείωση: για την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση υπάρχει η εκτίμηση πως θα γίνει το Φεβρουάριο, σύμφωνα και με το καταστατικό, για να οδηγηθούμε σε εκλογές το επόμενο διάστημα. Στην επόμενη συνεδρίαση θα αποφασιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της ΓΣ.

Για το 5ο θέμα της Η.Δ. "Συλλογική Σύμβαση Εργασίας", το οποίο ζητήσαμε να μπει σε προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ, καταθέσαμε το παρακάτω ψήφισμα.

Το ψήφισμα που καταθέσαμε έχει στόχο να υποστηρίξουμε ομόφωνα ως σύλλογος τους εργαζόμενους πολιτικούς μηχανικούς που είναι μέλη του ΣΠΜΕ και μέλη του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη για τη σύναψη ΣΣΕ μεταξύ ΣΜΤ και εργοδοτικών ενώσεων.
Από τις τοποθετήσεις που έγιναν στη συνεδρίαση θεωρούμε πως υπάρχει θετικό κλίμα για να δημιουργηθεί μια επιτροπή του ΣΠΜΕ για "εργασιακά θέματα" με διευρυμένο αντικείμενο δράσης τα εργασιακά θέματα τριών διαφορετικών ομάδων πολιτικών μηχανικών οι οποίες δεν θεωρούμε πως δρουν ανταγωνιστικά μεταξύ τους:

α) εργαζόμενοι μηχανικοί του δημοσίου τομέα
β) εργαζόμενοι μηχανικοί σε εταιρείες του κατασκευαστικού και μελετητικού κλάδου
γ) ελεύθεροι επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενοι

Η επιτροπή θα εργαστεί προκειμένου να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις στο ΔΣ και στη ΓΣ του ΣΠΜΕ και θα έχει εξωστρεφή δράση για την προώθηση των εργασιακών θεμάτων με παρεμβάσεις σε Υπ. Εργασίας και Υπ. Υποδομών.

Το ψήφισμα έχει σταλεί και ηλεκτρονικά στα μέλη του ΔΣ για παρατηρήσεις έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ/ΣΠΜΕ σε σχετική απόφαση επί του θέματος.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ/ΣΠΜΕ 21/12/18
ΘΕΜΑ: ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κοινοποίηση:

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Pawel Kuczynski

Pawel Kuczynski graduated Fine Arts Academy in Poznan has been rewarded with more than 100 prizes and distinctions creating thought-provoking illustrations that comment on social, economic, and political issues through satire.

In 2005 he received "Eryk" * prize from Association of Polish Cartoonists, for the newly discovered cartoonist, with a record number of awards in international competitions.


Pawel Kuczynski




Pawel Kuczynski