Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Να μειωθεί άμεσα ο Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο



Τα τρία μνημόνια «εκτόξευσαν» τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 21€/χιλιόλιτρο που ήταν το 2009 στα 280€/χιλιόλιτρο σήμερα (αύξηση 1344%) και τον ΦΠΑ στο 24%. Αποτέλεσμα της τρομακτικής αυτής αύξησης και του περιορισμού των εισοδημάτων είναι να έχει μετατραπεί το δικαίωμα στη θέρμανση σε είδος πολυτελείας για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Διαβάστε παλαιότερα άρθρα μας:
Να μειωθεί άμεσα ο Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο στα προ μνημονίων επίπεδα καθώς οι αντίστοιχοι φόροι σε Φυσικό Αέριο και Ηλεκτρική Ενέργεια. Για να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα από ψύχος, μαγκάλια και πυρκαγιές καθώς και περιβαλλοντική υποβάθμιση από τα επικίνδυνα υλικά που καίγονται για λόγους θέρμανσης.

Ο “χάρτης” της ενεργειακής φτώχειας στην Αθήνα της κρίσης

Είναι η ενεργειακή κρίση μια νέα κοινωνική μάστιγα; Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ενεργειακή φτώχεια πλήττει πλέον σχεδόν τέσσερα στα δέκα ελληνικά νοικοκυριά, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ.

Τα στοιχεία για την Αθήνα σοκάρουν: Στην Αττική το διάστημα 2008-2013 η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 70%, ενώ την περίοδο 2008-2015 πτώση -κατά μέσον όρο 12% ανά νοικοκυριό- σημείωσε και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, με το ποσοστό να φτάνει σε κάποιες περιοχές ακόμη και στο 40%…

Το 2014 περισσότερες από 4 στις 10 πολυκατοικίες δεν χρησιμοποίησαν κεντρική θέρμανση, ενώ στο Κέντρο και ειδικά σε γειτονιές όπως ο Άγιος Παύλος, η πλατεία Αττικής, η Κυψέλη και τα Πατήσια υπάρχουν συγκροτήματα κτιρίων όπου το ποσοστό χωρίς μόνωση ξεπερνά το 80%. Αξιοποιώντας τα στοιχεία φορέων του κράτους, όπως τα παραπάνω, δύο αρχιτέκτονες-πολεοδόμοι διδάκτορες στο ΕΜΠ, η κ. Φερενίκη Βαταβάλη και η κ. Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου, κατάρτισαν χάρτες με την κατανομή της ενεργειακής φτώχειας ανά δημοτικό διαμέρισμα στον Δήμο Αθηναίων.

Εικόνα

Η γεωγραφική κατανομή της ενεργειακής φτώχειας στην Αθήνα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες, δεν έχει μέχρι σήμερα διερευνηθεί με λεπτομέρειες. «Με την εργασία αυτή επιδιώξαμε να διαμορφώσουμε μια πρώτη μακροσκοπική εικόνα των χωροκοινωνικών διαστάσεων της ενεργειακής φτώχειας, εστιάζοντας στον Δήμο Αθηναίων. Για τον σκοπό αυτό συγκεντρώσαμε και επεξεργαστήκαμε πρωτογενή δεδομένα για τα χαρακτηριστικά και τη χρήση των κτιρίων, τα οικογενειακά εισοδήματα, την κατανάλωση ενέργειας, καθώς και τη συμμετοχή των νοικοκυριών σε προγράμματα επιδότησης ενέργειας, προκειμένου να δημιουργήσουμε μια σειρά από σχετικούς χάρτες», εξηγούν. Η έρευνα διαπιστώνει ότι η πλειονότητα των κτιρίων είναι πολυκατοικίες χτισμένες κατά τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες. Στις περισσότερες δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις συντήρησης με αποτέλεσμα να διαθέτουν ανεπαρκή μόνωση. Σε αυτό το τοπίο το 33% των πολυκατοικιών στην Αθήνα δεν χρησιμοποίησε κεντρική θέρμανση την περίοδο 2012-2013, αριθμός που έφτασε το 44% τον χειμώνα του 2013-2014. Η εικόνα συμπληρώνεται από τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ: Οπως αναφέρεται στην έρευνα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των ετών 2008 και 2015 μειώθηκε σημαντικά, με εξαίρεση μικρούς θύλακες στο κέντρο της πόλης.

«Σε Ομόνοια, Μεταξουργείο, πλατεία Βάθη, Ψυρρή, Γεράνι η κατανάλωση κατέγραψε πτώση από 25% έως 40%, ενώ σημαντικές μειώσεις εντοπίστηκαν και στις περιοχές ανάμεσα στον άξονα της Πατησίων και τη γραμμή του ΗΣΑΠ, σε Σεπόλια, Κυψέλη, στην περιοχή του Μουσείου, στην Πλάκα και στο Κολωνάκι. Αντιθέτως χαμηλότερη μείωση παρατηρείται στις βόρειες παρυφές του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή στα Ανω Πατήσια, στη Ριζούπολη, στην περιοχή Προμπονά αλλά και στο Πολύγωνο, στο Γηροκομείο και τους Αμπελοκήπους», επισημαίνουν οι ερευνήτριες.

Τον δείκτη ενεργειακής φτώχειας απεικονίζει, σύμφωνα με τις ίδιες, και το ύψος συμμετοχής στο πρόγραμμα δωρεάν παροχής ρεύματος και επανασυνδέσεων του υπουργείου Εργασίας. «Οπως προκύπτει, οι ωφελούμενοι του προγράμματος συγκεντρώνονται σε περιοχές χαμηλών εισοδημάτων, όπως σε Σεπόλια, Κυψέλη, Πατήσια, Κολωνό, Ακαδημία Πλάτωνος, Αγιο Παύλο και Μεταξουργείο. Το 2015, βάσει των στοιχείων της ΗΔΙΚΑ, στον Δήμο Αθηναίων οι ωφελούμενοι της δωρεάν επανασύνδεσης και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος έφτασαν τους 7.894», αναφέρουν.

Οικογένειες που ζουν στο σκοτάδι, άνθρωποι που πέρασαν τον χιονιά χωρίς θέρμανση. Κι αν ο ήπιος χειμώνας της περιόδου 2015-2016 «έκρυψε» εν μέρει το πρόβλημα, η σκληρή πραγματικότητα επιζητά λύσεις…

Κατανομή
Η αντίφαση με τους δικαιούχους επιδόματος πετρελαίου το 2013-2014

Μια αντίφαση παρουσιάζουν τα στοιχεία για τον αριθμό των δικαιούχων επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης στην Αθήνα. Τον χειμώνα του 2014-2015, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι δικαιούχοι στον Δήμο Αθηναίων έφτασαν τους 23.012 σε σχέση με τους 12.057 του 2013.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι δικαιούχοι συγκεντρώνονται περισσότερο στους περιφερειακές περιοχές του δήμου, στα Σεπόλια, τη Ριζούπολη, τα Ανω Πατήσια, την Ανω Κυψέλη, το Πολύγωνο, το Γηροκομείο και τον Νέο Κόσμο. «Αντιθέτως», εξηγούν οι ερευνήτριες, «οι περιοχές εκατέρωθεν της Πατησίων παρότι συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά φτώχειας δεν παρουσιάζουν μεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Αυτό εξηγείται αφενός από το γεγονός ότι καλύπτονται από το δίκτυο φυσικού αερίου και έτσι αρκετά κτίρια εκεί δεν χρησιμοποιούν πετρέλαιο και αφετέρου από το γεγονός ότι εκεί κατοικούν μεγάλα ποσοστά μεταναστών που είτε αποκλείονται από το πρόγραμμα λόγω έλλειψης εγγράφων είτε δεν έχουν πρόσβαση σε πληροφόρηση. Ως εκ τούτου ο χάρτης του επιδόματος θέρμανσης δεν αποτυπώνει απαραίτητα την κατανομή της ενεργειακής φτώχειας στον χώρο».

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Ακόμα και το Κολωνάκι των υψηλών εισοδημάτων κρυώνει τους χειμώνες

Κεντρικό εύρημα της έρευνας, όπως επισημαίνουν η κ. Βαταβάλη και η κ. Χατζηκωνσταντίνου, είναι η διάχυση της ενεργειακής φτώχειας σε όλη την έκταση του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ανεπηρέαστες περιοχές στο θέμα της πρόσβασης στην ενέργεια.

Είναι ενδεικτικό ότι μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφεται και σε περιοχές με παραδοσιακά υψηλότερα εισοδήματα όπως το Κολωνάκι. «Ωστόσο εντοπίζονται μικρότερες ή μεγαλύτερες χωρικές ενότητες όπου τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα οξυμμένα», επισημαίνουν οι ερευνήτριες. «Ξεχωρίζουμε τη ζώνη που περιλαμβάνει μέρος του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και των περιοχών βόρεια από αυτό (Πατήσια, Σεπόλια, Κυψέλη κτλ.). Σε αυτή συγκεντρώνονται χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, απαξιωμένο κτιριακό δυναμικό, σημειώνεται μεγάλη μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνότερη ενέργεια μέσω του δικτύου φυσικού αερίου δεν μοιάζει να είναι καθοριστική».

Η έρευνα «Χαρτογραφώντας την ενεργειακή φτώχεια στην Αθήνα της κρίσης», η οποία δημοσιεύτηκε στον Κοινωνικό Ατλαντα της Αθήνας αποτελεί τμήμα ευρύτερης έρευνας για τις κοινωνικές διαστάσεις της ενεργειακής φτώχειας η οποία ξεκίνησε το 2014 και συνεχίζεται.

Γράφει η Κατερίνα Ροββά, Πηγή Έθνος


Ενεργειακή φτώχεια: Χωρίς θέρμανση 1 στα 3 νοικοκυριά

Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης για τους πολίτες, σύμφωνα με έκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και απασχόληση το 2017.

Η σημαντική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών κατά την περίοδο 2010-2015 , σύμφωνα με την έκθεση, επέφερε αρνητικές επιπτώσεις στη δυνατότητα κάλυψης μιας σειράς βασικών αναγκών τους.

Ειδικότερα, αύξηση από 15,4% σε 29,2% παρουσιάζει το ποσοστό των νοικοκυριών εκείνων που εμφανίζουν αδυναμία επαρκούς θέρμανσης της οικίας τους. Επίσης, η αδυναμία πληρωμής λογαριασμών ΔΕΚΟ στην ώρα τους παρουσιάζει άνοδο, καθώς το ποσοστό αυξάνεται από 18,8% το 2010 σε 42% το 2015.

Χαρακτηριστικό της οικονομικής αδυναμίας στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά νοικοκυριά είναι η πολύ μεγάλη αύξηση εκείνων που αδυνατούν να καλύψουν έκτακτες δαπάνες, το ποσοστό των οποίων αυξάνεται από 28,2% το 2010 σε 53,4% το 2015.


Πριν από λίγες ώρες κι ενώ η Ελλάδα δέχεται απανωτά χτυπήματα κακοκαιρίας, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστίνα Καλογήρου, βγήκε και μίλησε για τη δραματική κατάσταση που ζουν χιλιάδες πρόσφυγες
Φωτό αρχείου

Πριν από λίγες ώρες κι ενώ η Ελλάδα δέχεται απανωτά χτυπήματα κακοκαιρίας, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστίνα Καλογήρου, βγήκε και μίλησε για τη δραματική κατάσταση που ζουν χιλιάδες πρόσφυγες. Με το θερμόμετρο να είναι ακόμη και κάτω από το μηδέν η κ. Καλογήρου κατήγγειλε ότι χιλιάδες ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες και μετανάστες ζουν αυτή τη στιγμή, με το κρύο τσουχτερό, σε καλοκαιρινές σκηνές.

Ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Κλάπας, επισκέφθηκε τη Σάμο μόλις την Παρασκευή το απόγευμα, προκειμένου να παραστεί σε σύσκεψη με αντικείμενο τον εντοπισμό ζεστών χώρων, ώστε να μεταφερθούν οι άνθρωποι με τις οικογένειες τους.


Όπως υπογράμμισε ωστόσο η κ. Καλογήρου, δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι, ενώ και ο στρατός δήλωσε αδυναμία φιλοξενίας. Και οι πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες με μικρά παιδιά ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες κι ενώ αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας από τη Δευτέρα.

Όχι μόνο στη Σάμο, αλλά και στη Χίο και φυσικά στη Λέσβο και τη Μόρια, οι άνθρωποι αυτοί έχουν αφεθεί στο έλεος της κακοκαιρίας και προσπαθούν να επιβιώσουν στους καταυλισμούς χωρίς προστασία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ειδικά οι «σύντροφοι» της Κουμουνδούρου που κάποτε χαρακτήριζαν κολαστήριο την Αμυγδαλέζα σιωπούν. Αντί να είναι η προστασία των προσφύγων το νούμερο ένα θέμα στην ατζέντα τους επιλέγουν απλά τις επισκέψεις εθιμοτυπικού χαρακτήρα παρά τις προειδοποιήσεις τοπικών παραγόντων ότι μπορεί να θρηνήσουμε θύματα από το κρύο.

Μάλιστα, η κυβέρνηση κόπτεται τόσο πολύ για το προσφυγικό ώστε αποφάσισε να κρατήσει χαμηλά τον ΦΠΑ μόνο για τα νησιά που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες. Με λίγα λόγια «φιλοξένησε και εσύ μετανάστες και πρόσφυγες για να έχεις χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ». Κάποτε ο Καμμένος έλεγε ότι θα παραιτηθεί αν αυξηθούν οι συντελεστές.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Ελλάδα έγινε γίνει διεθνώς ρεζίλι με απανωτά δημοσιεύματα που περιγράφουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των φιλοξενουμένων δεν είναι μεγάλος, ούτε οι ροές από την Τουρκία ανησυχητικές.

Η κυβέρνηση έχει μείνει στις μεγαλοστομίες και στα ψεύτικα λόγια, τη στιγμή που έχουν σπαταληθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε «ημετέρους» και «κολλητούς», αλλά κανείς εισαγγελέας δεν ασχολείται με το θέμα. Ούτε βεβαίως ο ευαίσθητος γιατρός Παύλος Πολάκης που γράφει ασταμάτητα στο facebook για τη Novartis.

Δραματική κατάσταση

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (ΕΣΚΕΣΜΑ) του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στα νησιά βρίσκονται πλέον 14.489 άτομα: Στη Λέσβο είναι 6.738, στη Σάμο 4.174, στη Χίο 1.436, στη Λέρο 1.063, στην Κω 1.029 και σε μικρότερα νησιά 49.

Στη Μόρια στη Λέσβο, παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός του ΚΥΤ να μειωθεί, απέχει πολύ από το να φτάσει τους 3.000 που είναι η χωρητικότητά του. Οι συνθήκες παραμένουν απαράδεκτες και τώρα με την κακοκαιρία επιδεινώνονται. Όπως αναφέρει ο Ριζοσπάστης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως παρότι τις τελευταίες μέρες αγρίευε κι άλλο ο καιρός στο νησί, δεν είχαν ανακοινωθεί μέτρα για την προφύλαξη των προσφύγων και μεταναστών. Οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν εκτός καταυλισμού, είναι εκτεθειμένοι στον αέρα, στη βροχή, στις χαμηλές θερμοκρασίες και ενδεχομένως αυτές τις μέρες και στο χιόνι, συχνά χωρίς πρόσβαση σε ζεστό νερό, σχεδόν χωρίς καθόλου θέρμανση… Ακόμα και τα κοντέινερ στα οποία υποτίθεται πως ζουν οι πιο… ευνοημένοι, τρέχουν νερό και χρειάζεται να επιδιορθώνονται από εργαζόμενους που πηγαίνουν να βοηθήσουν. Επιπρόσθετα, αυτές οι συνθήκες προκαλούν σε παιδιά και ενήλικες κινδύνους για την υγεία τους, σωματικά αλλά και ψυχολογικά.

Παραμένουν έτσι μετέωρα το αίτημα του κλεισίματος του κατ’ όνομα «Κέντρου Υποδοχής» της Μόριας και του απεγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών με τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα καθώς και η μεταφορά των ευάλωτων ομάδων στην ηπειρωτική Ελλάδα σε ασφαλή οικήματα.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση και στο ΚΥΤ της Σάμου, που χωρά μόλις 648 άτομα. Παρά τις πρόσφατες υποσχέσεις του υπουργού περί αποσυμφόρησης μέχρι τις 14 Δεκέμβρη, με τον απεγκλωβισμό 2.000 ανθρώπων, αυτές έχουν αποδειχτεί κοροϊδία, αφού έχουν φύγει μόνο μερικές εκατοντάδες.

Άθλιες συνθήκες βιώνουν αυτή την περίοδο και οι πρόσφυγες που βρίσκονται εγκατεστημένοι στα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας που λειτουργούν στη Βόρεια Ελλάδα. Με τη χώρα να εισέρχεται σε συνθήκες πολικού ψύχους, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Οι ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, ενώ καθημερινά καταφθάνουν και άλλοι, μέσω του δικτύου των διακινητών που έχει εξαπλωθεί. Μπορεί τις τελευταίες μέρες να εμφανίζονται μειωμένες οι ροές μεταναστών και προσφύγων που εισέρχονται από τον Έβρο, όμως σχεδόν κάθε μέρα καταγράφεται τουλάχιστον ένα περιστατικό σύλληψης διακινητών που μεταφέρουν τους πρόσφυγες και τους εγκαταλείπουν στο …πουθενά.

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Προσφύγων στο Φυλάκιο του Έβρου, βρίσκονται υπό αστυνομική φύλαξη περίπου 250 πρόσφυγες, χωρίς δυνατότητα προαυλισμού. Σχεδόν οι μισοί απ’ αυτούς είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Στο Κέντρο Φιλοξενίας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης φιλοξενούνται περίπου 400 άτομα σε κοντέινερ (οικίσκους). Τα κοντέινερ δεν επαρκούν για να φιλοξενηθούν και όλοι οι πρόσφυγες που συνεχίζουν να καταφθάνουν από τον Έβρο. Έτσι έχουν στηθεί και σκηνές, όπου στοιβάζονται κατά δεκάδες. Σύμφωνα με εκπροσώπους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, γίνεται προσπάθεια να θερμανθούν και όσοι διαβιούν στις σκηνές, ενώ ξαναμπήκε σε λειτουργία και πρόγραμμα σίτισης για να μη μείνουν χωρίς φαγητό.

Δημοσίευμα – κόλαφος

«Στην κόλαση της Μόριας» είναι ο τίτλος πρόσφατου άρθρου της Handelsblatt: «Στους προσφυγικούς καταυλισμούς των ελληνικών νησιών του Αιγαίου επικρατούν καταστροφικές συνθήκες. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Και η Ευρώπη αδιαφορεί».

Περιγράφοντας την κατάσταση στο νησί ο συντάκτης επισημαίνει: «Νεοαφιχθέντες, που δεν βρίσκουν χώρο στα κοντέινερ του προσφυγικού κέντρου πρέπει να βρουν καταφύγιο έξω από αυτό, στον αυτοσχέδιο καταυλισμό. Εκεί στήνουν τις σκηνές τους ή ζουν σε αυτοσχέδιες καλύβες. Παιδιά παίζουν μέσα στα σκουπίδια που βρίσκονται παντού πεταμένα ανάμεσα στις σκηνές. Δίπλα στον φράχτη που περιβάλλει τον καταυλισμό ρέει ένα βρωμερό ρυάκι από ακαθαρσίες. Όταν βρέχει ο καταυλισμός μετατρέπεται σε μια έρημο από λάσπη».

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος παραθέτει στοιχεία για τον αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα και σημειώνει ότι: «Διεθνείς Οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα κινδύνου. Υπάλληλοι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχουν δει φίδια και αρουραίους στη Μόρια. ‘Απόνερα και ακαθαρσίες τρέχουν μέσα στον καταυλισμό’ αναφέρεται σε σχετική έκθεση. Ο Κούμι Ναϊντού, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε «άναυδος και σοκαρισμένος». Η κατάσταση στο προσφυγικό κέντρο είναι «ό,τι πιο αηδιαστικό και ντροπιαστικό έχω δει». Αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι ο φόβος για σεξουαλική βία που του μετέφεραν πολλές γυναίκες.

Ακόμη και νέοι, υγιείς άνδρες, όπως τρεις Σύροι (σ.σ. που ζουν στο προσφυγικό κέντρο στη Μόρια) φοβούνται. Όταν πέφτει το σκοτάδι έρχονται οι συμμορίες: ‘Ναρκωτικά, πορνεία, βιασμοί, ληστείες – εδώ ισχύει μόνο ο νόμος της βίας’ λέει ο Μαλέκ. […]

Η πολιτική την οποία υποστηρίζει η ΕΕ και η οποία προβλέπει να κρατούνται οι αιτούντες άσυλο στα νησιά μέχρι να αποφασιστεί για την αίτησή τους, έχει μετατρέψει τη Λέσβο σε υπαίθρια φυλακή, αναφέρει ο Τόντορ Γκάρντος από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rights Watch. Η οργάνωση επιρρίπτει ευθύνες και στην ΕΕ: ‘Οι απεχθείς συνθήκες συνιστούν ντροπή για όλη την Ευρώπη’. Αλλά η Ευρώπη αδιαφορεί. Αρκεί να μένουν οι μετανάστες στην Ελλάδα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου