Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

ΑΣΜ: Συσσωρευμένα Χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία – Δυνατότητες αντιμετώπισης του προβλήματος και των συνεπειών του

Κάλεσμα προς τους αυταπασχολούμενους / συνασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, σε Εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο ΤΕΕ, την Δευτέρα 4/2/2019, ώρα 6:00 μ.μ. 

θέμα: Συσσωρευμένα Χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία – Δυνατότητες αντιμετώπισης του προβλήματος και των συνεπειών του

Η απορρόφηση των κλαδικών ταμείων από τον ενιαίο ΕΦΚΑ, έδωσε την ευκαιρία να διαπιστωθούν τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι αυτοαπασχολούμενοι όλων των κλάδων στην παρούσα συγκυρία. Προβλήματα που πηγάζουν από τη μετατροπή του ασφαλιστικού σε καθαρά εισπρακτικό σύστημα και που έχουν ως βάση τους το Χρέος.

Εργαζόμενοι, υποαπασχολούμενοι και άνεργοι, στοχοποιούμαστε από το μηχανισμό του χρέους για να αδειάσουμε τον χώρο της αγοράς στους “μεγάλους παίκτες”, να ενισχύσουμε με τις περιουσίες μας τον χρεοκοπημένο χρηματοπιστωτικό τομέα και να στερηθούμε ακόμη και την πενιχρή ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη που έχει ξεφύγει από τις ορέξεις του τελευταίου. Ο τωρινός οικονομικός και κοινωνικός αποκλεισμός μας προδιαγράφει το μέλλον μας ως φτηνό “απασχολήσιμο” εργατικό δυναμικό.

Έτσι, αρχικά το “ασφαλιστικό” χρέος μας κατασκευάστηκε με εισφοροδοτικές υποχρεώσεις που, σε συνδυασμό με τις φορολογικές, ήταν εμφανώς αναντίστοιχες των οικονομικών μας δυνατοτήτων. Στη συνέχεια γιγαντώθηκε με τοκογλυφικές προσαυξήσεις οφειλών (άσχετες με τα τρέχοντα επιτόκια), απαγόρευση εργασίας οφειλετών (άρα τελικά και κάθε δυνατότητας αποπληρωμής των οφειλών μας), ανέφικτες ρυθμίσεις οφειλών και χρέωση ασφαλιστικών υπηρεσιών που δεν παρέχονται. Το κατασκευασμένο χρέος μετατράπηκε σε “χρέος προς το δημόσιο”: ένας υποκριτικός ευφημισμός που εξυπηρετεί τη δρομολόγηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, μέτρων που με βουλιμία ακόμη και πέραν των ορίων της τυπικής νομιμότητας, εφαρμόζει πλέον μαζικά το ΚΕΑΟ.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, σας καλούμε να οργανώσουμε συλλογικά την άμυνά μας, ξεκινώντας από μια σειρά διεκδικήσεων πάνω σε αυτά που θα έπρεπε να θεωρούνται προφανή:
Αφαίρεση οφειλόμενων εισφορών για μη παρεχόμενες υπηρεσίες όπως:

– Εισφορές υγείας: οι οφειλέτες ήταν αποκλεισμένοι από παροχές υγείας

– Χρέωση υπέρ ΟΑΕΔ: οι οφειλέτες ήταν αποκλεισμένοι από επίδομα ανεργίας

Επίσης, Αφαίρεση τόκων και προσαυξήσεων στο 100% – γιατί οι οφειλές δεν δημιουργήθηκαν με υπαιτιότητα του ασφαλισμένου (έχει αναγνωριστεί επίσημα από την πολιτεία ότι ήταν αποτέλεσμα της απρόοπτης μεταβολής συνθηκών λόγω της οικονομικής κρίσης)
Επανυπολογισμός οφειλών με βάση τα πραγματικά εισοδήματα –όπου προκύπτουν χαμηλότερες χρεώσεις
Για την οφειλή που απομένει μετά τα παραπάνω, να θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο πολλαπλών επιλογώνώστε κάθε ασφαλισμένος να μπορεί να επιλέξει με βάση την πραγματική του κατάσταση:

– Πάγωμα για το διάστημα στο οποίο ο οφειλέτης δεν έχει επαρκές εισόδημα από το επάγγελμά του

– Μακροχρόνια Ρύθμιση χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Τα ποσά των δόσεων να καθορίζονται κατόπιν αφαίρεσης εύλογων (αξιοπρεπών) δαπανών διαβίωσης, τρεχουσών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων του οφειλέτη

– Διαγραφή μέρους ή όλου του οφειλόμενου ποσού
Διαγραφή υποχρεώσεων – που έχουν χρεωθεί άδικα και σε προφανή αναντιστοιχία με το εισόδημά τους – για τους άνεργους και υποαπασχολούμενους ασφαλισμένους
Άμεση απόδοση των Συντάξεων σε όλους τους δικαιούχους ασφαλισμένους, σε συνδυασμό με πρόβλεψη για:

– Ουσιαστική Αύξηση του ορίου οφειλών προς το ασφαλιστικό ταμείο, όσον αφορά το δικαίωμα συνταξιοδότησης

– Θέσπιση της δυνατότητας συμψηφισμού των (ως άνω εκκαθαρισμένων) οφειλών με ενδεχόμενες παροχές που δικαιούται ο ασφαλισμένος (π.χ. εφάπαξ)

– Αύξηση των ετών που μπορεί να “εξαγοράσει” ο οφειλέτης προκειμένου να αποκαταστήσει τη σύνταξή του
Μέχρι να ρυθμιστούν όλα τα παραπάνω, άμεση Άρση όλων των ‘μέτρων αναγκαστικής είσπραξης’ (που έχουν ως στόχο την υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων των ασφαλισμένων οφειλετών) από πλευράς ΚΕΑΟ
Δικαίωμα πλήρους πρόσβασης στις υπηρεσίες που αφορούν την υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (ΠΕΔΥ / ΕΟΠΥΥ) για όλους, ανεξαρτήτως οφειλών.
Άρση κάθε μέτρου περιορισμού άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω οφειλών (εξαιρούνται οι οφειλές εργοδοτικών εισφορών)

Μετά και τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που έκριναν ως παράνομες τις πρακτικές του ΚΕΑΟ, προτείνουμε τη Συλλογική οργάνωση της άμυνας απέναντι στις ληστρικές διαθέσεις του, για την (έστω και προσωρινή) ακύρωση των ‘μέτρων αναγκαστικής είσπραξης’ – που ξεκινούν 20 μέρες από την παραλαβή της ατομικής ειδοποίησης. Στη βάση των παράτυπων και καταχρηστικών χαρακτηριστικών που ενέχονται στις εφαρμοζόμενες διαδικασίες από το ΚΕΑΟ (κατ’ εντολή του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ), θα μπορούσε να στηθεί μια επιχειρηματολογία με νομική τεκμηρίωση, η οποία μεταξύ άλλων να επισημαίνει:

– την αποστολή ειδοποιητηρίων χωρίς να έχει αποσταλεί, ούτε προηγουμένως ούτε συγχρόνως, η απαιτούμενη ανάλυση χρεώσεων

– την ασάφεια όσον αφορά το είδος των αναγραφομένων χρεών στην ταυτότητα οφειλής (που μεταγενέστερα καταφέρνει να πάρει ο οφειλέτης)

– τις διαπιστωμένες χρεώσεις αχρεωστήτως καταβλητέων εισφορών (για κάποιες από τις οποίες εκκρεμούν αποφάσεις του ΣτΕ).





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου