Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Για μια άλλη αγωνιστική κατεύθυνση στο εργατικό κίνημα

Αναρτούμε προσκλήσεις για δύο ενδιαφέρουσες συναντήσεις εργαζομένων που προσπαθούν να ξεπεράσουν την αδράνεια και την υποταγή των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Μετά από 16 24ωρες απεργίες και 2 48ωρες (σύνολο 20 απεργιακές ημέρες) ποια μπορεί να είναι η απαραίτητη συνέχεια του εργατικού κινήματος? Μπορούμε να φανταστούμε τι θα είχε γίνει αν τις κάναμε συνεχόμενες αντί μεμονωμένες τις απεργίες αυτές? Η πρόταση της συσπείρωσης στην ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ είναι συντονισμός όλων των μεγάλων Ομοσπονδιών του Δημοσίου (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΕ ΟΤΑ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, Υπουργεία κλπ) και ευρύτερου δημοσίου τομέα (Μεταφορές, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ) για από κοινού απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας με πολιτικό χαρακτήρα.

Συνάντηση εργατικής αντίστασης

Πρόσκληση
Την Κυριακή 30 Σεπτέμβρη στις 10πμ στο θέατρο Διάνα (Ιπποκράτους 7), η πρωτοβουλία για μια πανελλαδική Συνάντηση Εργατικής  Αντίστασης οργανώνει  την πρώτη της συνάντηση. Σκοπός μας είναι αγωνιστές της βάσης, συνδικαλιστές, επιτροπές αγώνα και σωματεία, να βρεθούμε όλοι μαζί για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα του κινήματος για την ανατροπή της  τρικομματικής συγκυβέρνησης της τρόικα και της πολιτικής τους.
Στην Συνάντησή μας θα έχουμε μαζί μας για να μιλήσουν τον Segundo Menendez Collar, συνδικαλιστή ανθρακωρύχο από την Astourias της Ισπανίας  που πρωτοστάτησε στον ηρωικό αγώνα των ανθρακωρύχων το καλοκαίρι, και συμμετέχει σήμερα στον νέο ξεσηκωμό των ισπανών εργατών και νεολαίας, και την Marianne Owens συνδικαλίστρια από το δημόσιο (PCS) στην Μ Βρετανία.
Σε καλούμε να είσαι μαζί μας την Κυριακή στο θέατρο Διάνα, για να συμμετέχεις στην πρώτη μας συνάντηση.

Κάλεσμα σε σύσκεψη, Δευτέρα 1 Οκτώβρη. Για τη συνέχεια και την κλιμάκωση του αγώνα!


ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΟΚΤΩΒΡΗ 
ΣΤΙΣ 6.30 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΜΕ (ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2, ΣΥΝΤΑΓΜΑ).

Χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες, μετανάστες, συμμετείχαν μαζικά στην απεργία της 26ης Σεπτέμβρη και στις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Το μήνυμα που δόθηκε ήταν ξεκάθαρο: Ο λαός απορρίπτει τα μέτρα που ετοιμάζεται να φέρει η νέα τρικομματική κυβέρνηση - χούντα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ).

Η απεργία και ογκώδεις εργατικές - λαϊκές διαδηλώσεις αποτελούν ένα πρώτο αγωνιστικό σταθμό και φέρνουν άνεμο αισιοδοξίας για τη δυνατότητα του λαού να ανατρέψει τον μνημονιακό εφιάλτη και την επίθεση κυβέρνησης- Ευρωπαϊκής Ένωσης-κεφαλαίου. Υπογραμμίζει την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα για να μην περάσει το σφαγιαστικό πακέτο των 14 δις.
Άμεσα πρέπει να προετοιμαστούν νέες αποφασιστικές και πολυήμερες κινητοποιήσεις, που θα μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει τα νέα μέτρα και θα την αναγκάσουν να μην τα φέρει καν προς ψήφιση στη Βουλή. Οι αγωνιστικές ομοσπονδίες και σωματεία, οφείλουν άμεσα να συμβάλλουν στην ανάπτυξη συντονισμένων και αποτελεσματικών αγώνων.

Καλούμε πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες, σε σύσκεψη τη Δευτέρα 1 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της ΟΛΜΕ. Να συζητήσουμε και να δράσουμε συλλογικά. Να αγωνιστούμε όχι συμβολικά, αλλά αποφασιστικά και με φιλοδοξία νίκης.

Μπροστά σε μια αλλαγή μοντέλου

Αναρτούμε κείμενο που λάβαμε από συναδέλφους, μέλη της συσπείρωσης
Σεπτέβρης 2012
  1. Τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιούνη και τη συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνησης με κέντρο της την Ν.Δ., ο συνασπισμός εξουσίας με μοχλό το κυβερνητικό κέντρο εμβαθύνει τη συνολική επίθεση απέναντι στα λαϊκά και στα μικροαστικά στρώματα, επιχειρώντας να διαμορφώσει τους όρους για μία μακροπρόθεσμη κοινωνική αναδιάρθρωση και αναμόρφωση του καθεστώτος συσσώρευσης στην Ελλάδα. Η στρατηγική αυτή δεν περιλαμβάνει μόνο τις νέες περικοπές των 13,5 δις και τις ιδιωτικοποιήσεις, μέτρα τα οποία είναι προσωρινά μέχρι τα επόμενα, αλλά και τις συνολικότερες αλλαγές του συσχετισμού δύναμης στους χώρους εργασίας, με τη ραγδαία μείωση του κόστους της εργατικής δύναμης, την εντατικοποίηση της εργασίας, την ανεργία που ενισχύει τον εργοδοτικό δεσποτισμό και αποδυναμώνει τις συνδικαλιστικές αλλά και τις κοινωνικές αντιστάσεις των εργαζόμενων τάξεων
  2. Η στρατηγική αυτή υπαγορεύεται από τον τρόπο που η αστική τάξη και τα διεθνή στηρίγματά της που αντιπροσωπεύονται με μεγάλο ειδικό βάρος στον αστικό συνασπισμό εξουσίας στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν την κρίση, ως μεγάλο κίνδυνο αλλά και ως ενδεχόμενη ευκαιρία. Η στρατηγική αυτή έχει σα στόχο να μεταβάλλει δραστικά τον οικονομικό συσχετισμό δύναμης μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας μειώνοντας υπέρμετρα το κόστος εργασίας, αλλά και να μετασχηματίσει τα χαρακτηριστικά των εργαζόμενων τάξεων στην Ελλάδα, ως πρώτη απαραίτητη προϋπόθεση, για την ευρύτερη αλλαγή του καθεστώτος συσσώρευσης. Πρόκειται για μία στρατηγική που εμπεριέχει πτυχές της κρίσης αλλά και αντιφάσεις στο βαθμό που έρχεται σε ρήξη με το προγενέστερο αναπτυξιακό πρότυπο της κατανάλωσης και της διατήρησης πτυχών ευημερίας μέσω του δανεισμού χωρίς να το αντικαθιστά με κάποιο άλλο. Έτσι, η αστική τάξη κινείται για την διαχείριση της εξίσωσης της κρίση μόνο ως προς τον ένα παράγοντα, αυτόν της συμπίεσης της εργασίας, γεγονός που σωρεύει μεγάλες εντάσεις και αντιφάσεις.
  3. Ταυτόχρονα, σε διεθνές επίπεδο φαίνεται ότι η κρίση του 2008 – 2009 όχι μόνο δεν έχει επιλυθεί πλήρως, αλλά επανέρχεται μία δεύτερη φάση ύφεσης. Ιδιαίτερα η Ε.Ε και η Ευρωζώνη που λόγω των ενδογενών αντιφάσεων και της αστάθειας που παρήγαγε η Ο.Ν.Ε και το ευρώ εμφανίζει σήμερα σημαντικότερα κρισιακά συμπτώματα από ότι οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί ή και ανερχόμενοι οικονομικοί πόλοι.
  4. Η κοινωνική και οικονομική πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την εξέλιξη της διεθνούς οικονομικής κατάστασης, έχει σαν αποτέλεσμα την πρωτοφανή πτώση του Α.Ε.Π., η οποία καθιστά την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, ακόμα και μετά τις περικοπές του ιδιωτικού χρέους, αδύνατη. Καθίσταται όλο και περισσότερο σαφές ότι με βάση την οικονομική πολιτική και τις οικονομικές εξελίξεις, την πτώση του Α.Ε.Π κατά 7 %, την αύξηση της ανεργίας σε ύψη που προσεγγίζουν το 30 % αν ληφθούν υπόψη η μακροχρόνια άνεργοι, την μείωση των φορολογικών εσόδων οδηγεί στην αδυναμία αποπληρωμής του χρέους, ενώ όλες οι παραδοχές του τρίτου μνημονίου μέσα σε λίγους μήνες έχουν καταρρεύσει. Έτσι, με μετριοπαθείς παραδοχές για την μείωση του Α.Ε.Π και των φορολογικών εσόδων, αλλά και των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, το ελληνικό χρέος θα ανέλθει σε 210 % του Α.Ε.Π. Έτσι, κάποια στιγμή θα γίνει ξανά απαραίτητη η περικοπή του χρέους που κατέχει πια η Ε.Κ.Τ και η τρόικα, δηλαδή τα ιμπεριαλιστικά κράτη. Αυτή θα καταστεί αναπόφευκτη και η μόνη εναλλακτική λύση θα αποτελέσει η ελληνική χρεοκοπία.
  5. Οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί και τα ιμπεριαλιστικά κράτη, αλλά και η ελληνική αστική τάξη έχουν επίγνωση αυτού του γεγονότος. Η προσπάθεια η οποία καταβάλλουν έχει τρεις άξονες α) ο κεντρικός άξονας είναι να αξιοποιήσουν την κρίση συντρίβοντας ένα σύνολο οικονομικών και εργασιακών συνθηκών με την απειλή της κρίσης και της χρεοκοπίας να διαμορφώσουν τους όρους μίας νέας «πρωταρχικής συσσώρευσης» που θα αυξήσει την καπιταλιστική κερδοφορία σε ορισμένους οικονομικούς κλάδους και θύλακες στη φάση μετά το επόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους β) μέχρι τότε να αποσπάσουν όσο γίνεται περισσότερους πόρους για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους και γ) ο “παραδειγματισμός” των αστικών τάξεων, χωρών που βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση.
  6. Είναι σαφές ότι μία τέτοια στρατηγική είναι ανολοκλήρωτη, προϋποθέτει εκτεταμένη ανεργία αλλά και πρωτοφανή μείωση των μισθών και της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων τάξεων. Η Ελλάδα, λόγω της οξύτητας της κρίσης, αν και μικρή χώρα, αποτελεί ένα πεδίο δοκιμής αυτού του νέου καθεστώτος για τις δυνάμεις της εργασίας, που με διαφορετικούς ρυθμούς και τρόπους, ανάλογα με την οικονομική συγκυρία και τον ταξικό συσχετισμό δύναμης, επεκτείνεται ή μπορεί να επεκταθεί από την περιφέρεια της Ευρωζώνης, εν μέρει και στις χώρες των πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών. Οι κυρίαρχες τάξεις είναι διατεθειμένες να δοκιμάσουν αυτή τη στρατηγική στο έπακρο. Οι εκτεταμένες περικοπές μισθών, αλλά και οι τροχιοδεικτικές βολές για την υπό όρους κατάργηση τη πενθήμερης εργασίας θα έχουν επιπτώσεις στην αλλαγή του συνολικού κοινωνικού μοντέλου των τελευταίων τριάντα ετών, ένα από τα κεντρικά στοιχεία του οποίου αποτέλεσε η αύξηση της κατανάλωσης, αλλά και η σύνδεση της με την αύξηση του «ελεύθερου χρόνου».

Καμία ανοχή στην αδράνεια και τον κυβερνητισμό της διοίκησης του ΤΕΕ

Σχέδιο ψηφίσματος που προτίθεται η συσπείρωση να κατεβάσει στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ.


ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΕ

Η πολιτική που επιβάλλει η τρόικα των ΔΝΤ/ΕΚΤ/ΕΕ, σε πλήρη συνεργασία με όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, οδηγεί στην ολοκληρωτική εξαθλίωση την κοινωνική πλειοψηφία και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, Ειδικότερα για τον κλάδο των μηχανικών/τεχνικών, η πολιτική αυτή συνοψίζεται στα εξής
  • Κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών,
  • Καταγγελία υπογεγραμμένων ΣΣΕ από εργοδοτικές οργανώσεις - συνοδοιπόρους της διοίκησης του ΤΕΕ
  • Ληστεία 1,4 δις αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ την οποία μάλιστα υπερψήφισαν και οι 3 εκπρόσωποι των μηχανικών στο ΕΤΑΑ, συνεπικουρούμενοι από τη διοίκηση του ΤΕΕ και παράλληλα μη απόδοση της οφειλόμενης κρατικής επιχορήγησης στα πλαίσια της τριμερούς χρηματοδότησης
  • Επιβολή τέλους επιτηδεύματος ακόμα και για συναδέλφους με μηδενικά έσοδα
  • Κατάργηση του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους με φορολόγηση 30% από το πρώτο €
  • Κατάργηση της δωρεάν περίθαλψης, μέσω της μετατροπή του ΚΥΤ σε ΝΠΙΔ με κριτήρια ανταποδοτικότητας
  • Νέα εξοντωτική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους
Απέναντι σε όλα τα παραπάνω η διοίκηση του ΤΕΕ όχι μόνο δεν αντιστάθηκε σε τίποτα, αλλά ουσιαστικά συμπολιτευόταν την εκάστοτε κυβέρνηση. Κρύβεται από τους συναδέλφους και αποφεύγει να αναλάβει τις βαρύτατες ευθύνες της. Σκόπιμα δεν εκδίδει όλο αυτό το διάστημα το ενημερωτικό δελτίο του ΤΕΕ για να μην πάρει ξεκάθαρη θέση, για να αφήσει τους συναδέλφους στο σκοτάδι και για να στερήσει το βήμα επικοινωνίας από τις παρατάξεις που δεν ανήκουν στην πλειοψηφία της διοίκησης.
Η κατάργηση του ενημερωτικού δελτίου ήταν αναγκαία προϋπόθεση για τον κατακερματισμό, την εξατομίκευση και την απομόνωση των συναδέλφων, σε μια εποχή που υλοποιούνται εξοντωτικές αλλαγές στη ζωή τους.
Η διοίκηση του ΤΕΕ και οι παρατάξεις που συνεχίζουν να της παρέχουν στήριξη έχουν ως στόχο να μην κουνηθεί φύλλο! Να μην ενημερωθούν, να μην κινητοποιηθούν, να μην αντιδράσουν οι πληττόμενοι συνάδελφοι. Δεν υπερασπίστηκε επ΄ ουδενί τα συμφέροντα και δικαιώματά μας, αλλά της κυβέρνησης, των εργολάβων και των τραπεζιτών

Η μόνη πραγματική υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει παρούσα διοίκηση του ΤΕΕ στους χιλιάδες υπό εξόντωση συναδέλφους είναι η παραίτηση της.
Καλούμε την Α/τεε έστω και τώρα, να σταματήσει επιτέλους να καλύπτει την ανοιχτά συνεργαζόμενη με την κυβέρνηση διοίκηση του ΤΕΕ και να αποφασίσει:
  1. Να επανεκδοθεί άμεσα το ενημερωτικό δελτίο του ΤΕΕ
  2. Την επ΄ αόριστο αποχή όλων των μελών του ΤΕΕ από πάσης φύσεως Επιτροπές και Συμβούλια στον κρατικό μηχανισμό
  3. Την επ΄ αόριστο διακοπή λειτουργίας του Γραφείου Αυθαίρετων και της αντίστοιχης διαδικτυακής εφαρμογής
  4. Την επ΄ αόριστο διακοπή λειτουργίας της διαδικτυακής εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος αμοιβών
  5. Να ζητήσει την παραίτηση των εκπροσώπων των φορέων των Μηχανικών από το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ
  6. Να διαγραφούν από μέλη του ΤΕΕ, όσοι βουλευτές ψηφίζουν τα αντικοινωνικά μέτρα των μνημονίων και όσα μέλη Δ.Σ. εργοδοτικών οργανώσεων συναίνεσαν στην καταγγελία υπογεγραμμένων ΣΣΕ
  7. Να καλεστεί από το ΤΕΕ σε συντονισμό με σωματεία και φορείς, στα μέσα Οκτώβρη μεγάλη Πανελλαδική - Παντεχνική Συγκέντρωση στην Αθήνα με εξαγγελίες σε ΜΜΕ.

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Τα βασικά μέτρα στα οποία συμφώνησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί

Από το σημερινό Βήμα

Αύξηση του φόρου επί των τόκων των καταθέσεων από το 10% στο 15% φέρεται να περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων, επί των βασικών αξόνων των οποίων συμφώνησαν την Πέμπτη οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, μετά από τρεις ώρες σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Η επίσημη ανακοίνωση των μέτρων αναμένεται την άλλη εβδομάδα, μετά την τελική συμφωνία με την τρόικα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι θα ακολουθήσει πρωθυπουργικό διάγγελμα.

Το πακέτο βρέθηκε στο επίκεντρο μακράς συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, στα βασικά μέτρα περιλαμβάνονται τα εξής:

Αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης από 65 στα 67 έτη 

Κόβεται 13ος - 14ος μισθός στο Δημόσιο και η 13η 14η σύνταξη σε όλα τα Ταμεία (πλην ΟΓΑ)

Μείωση της σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ

Κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών 

Περικοπή εδικών μισθολογίων 5%-20% 

Μείωση επιδομάτων των θέσεων ευθύνης, κατάργηση επιδομάτων παραγωγικότητας στο Δημόσιο 

Περικοπή κοινωνικών επιδομάτων (αργάτες, ανασφάλιστοι, δικαιούχοι εποχικών επιδομάτων ανεργίας) 

Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα 

Μείωση των δαπανών σε νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ 

Φόροι 
Αύξηση της φορολόγησης στους τόκους των καταθέσεων από 10% στο 15%

Διατήρηση του βασικού αφορολογήτου για μισθωτούς και συνταξιούχους των 5.000 αλλά με κατάργηση του επιπλέον αφορολογήτου για τα προστατευόμενα παιδιά 

Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο στο επίπεδο του πετρελαίου κίνησης 

Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση με ισοδύναμο μέτρο την επιβολή ειδικού τέλους στους χώρους εστίασης που θα επιτρέπεται το κάπνισμα

Αύξηση των φόρων στα τσιγάρα 

Όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι» και έχουν συνεχή απασχόληση στον ίδιο εργοδότη δεν θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά ως μισθωτοί και τα εισοδήματά τους θα φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Καταργούνται τα υψηλά κλιμάκια φορολογίας και αντικαθίστανται από ένα συντελεστή 35% στη φορολογία εισοδήματος

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι επιθυμούν πλέον μια λύση «πακέτο» για το ελληνικό ζήτημα που θα περιλαμβάνει δηλαδή τη λήψη των μέτρων, τη διετή επιμήκυνση και την άμεση εκταμίευση της δόσης εντός του Οκτωβρίου. 

Ταυτόχρονα ζητούν τη θέσπιση «συμμετρικής» (όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Στουρνάρας) ρήτρας αντικατάστασης, ώστε σε περίπτωση επίτευξης των στόχων να ελαφρύνεται αναλόγως το πακέτο περικοπών, και όχι μόνο να ενεργοποιούνται οριζόντια μέτρα σε περίπτωση αρνητικής απόκλισης από τους στόχους.

Αποφασίστηκε η ένταξη του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ

Αναρτούμε άρθρο της Πεννυς Μπουλουτζα από την Καθημερινή


Την ένταξη του Ταμείου των Επιστημόνων (ΕΤΑΑ) και του Ταμείου Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας (ΤΑΥΤΕΚΩ) στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αποφάσισαν χθες οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, σε διυπουργική συνάντηση με θέμα τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Η απόφαση αυτή βασίστηκε στο ότι η ένταξη των δύο ταμείων στον ΕΟΠΥΥ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και για τον λόγο αυτό ασκούνται πιέσεις από την τρόικα για την υλοποίησή της. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ από 1ης Μαΐου για το ΤΑΥΤΕΚΩ και από 1ης Ιουνίου για το ΕΤΑΑ, ωστόσο εξαιρέθηκαν κάνοντας χρήση διατάξεων πρόσφατου νόμου που τους έδινε αυτή τη δυνατότητα με την προϋπόθεση να συντάξουν αναλογιστική μελέτη και να μη λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε και το ζήτημα της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, με δεδομένο ότι τα χρέη του Οργανισμού έως σήμερα ανέρχονται στα 3 δισ. ευρώ. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που εκτιμά ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ εφέτος μπορεί να φτάσει στα 2,5 δισ. ευρώ, ψάχνει τρόπους να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» με μείωση της φαρμακευτικής –κυρίως– δαπάνης (νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, επέκταση της χρήσης των γενοσήμων και συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία), αλλά και να συγκρατήσει τα συνολικά έξοδα του Οργανισμού σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα. Την ίδια στιγμή, χωρίς δωρεάν ιατρική περίθαλψη κινδυνεύουν να μείνουν οι ασφαλισμένοι, αφού οι ιδιώτες συμβεβλημένοι κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης - αποθεραπείας αποφάσισαν από κοινού την αναστολή της παροχής φροντίδας στους ασφαλισμένους από τις 8/10 έως τις 12/10, κατηγορώντας τον Οργανισμό για στάση πληρωμών. Οπως αναφέρουν, η πλειονότητα των παρόχων του ΕΟΠΥΥ είναι απλήρωτοι για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο του 2012 και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν ρητές δεσμεύσεις από το υπουργείο Υγείας για την εξόφλησή τους.
Η κινητοποίηση θα λάβει τη μορφή των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων επισχέσεων εργασίας και ανάλογα με τις εξελίξεις θα καθορίζεται η συνέχισή της. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, εν όψει των κινητοποιήσεων και ειδικά για τις ψυχιατρικές κλινικές, τις Μονάδες Αιμοκάθαρσης και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι κλινικές θα ζητήσουν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας την παρέμβαση του εισαγγελέα προκειμένου οι νοσηλευόμενοι να μεταφερθούν με ευθύνη του ΕΟΠΥΥ σε δημόσιες μονάδες υγείας.

Στο fast track το Κάβο Σίδερο

Θυμάστε την «αμαρτωλή» υπόθεση της επένδυσης πάνω στα 26 χιλιάδες στρέμματα της Μονής Τοπλού; Μετονομάστηκε σε fast track «Ίτανος Γαία» λες και απευθύνονται σε λωτοφάγους. Για την ακρίβεια «βαφτίστηκε» όπως στη «καλογερική» σαρακοστή από «κρέας» σε «ψάρι» και ήδη άρχισαν τα «πανηγύρια» ενός νέου επενδυτικού «Ελντοράντο»  στη Κρήτη!!!
Την Πέμπτη, με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη, αποφασίστηκε η ένταξη σε διαδικασία fast track της επένδυσης «΄Ιτανος Γαία» στην περιοχή Κάβο Σίδερο στο Λασίθι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πρόκειται για μια τουριστική επένδυση 267 εκατ. ευρώ για την κατασκευή πέντε ξενοδοχείων και γηπέδου γκολφ 18 οπών σε έκταση 26 χιλ. στρεμμάτων που βρίσκεται δίπλα στο φοινικόδασος του Βάι. Επενδυτής είναι η βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική του Ομίλου Minoan Group Plc, ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά AIM(αγορά υψηλού ρίσκου επενδύσεων) του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Η επένδυση προβλέπεται να δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας και αναμένεται να συμβάλει στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη και του κ. Μηταράκη, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο και για επενδύσεις που πάνε κόντρα στον άνεμο.
Υπέροχα όλα αυτά, μακάρι να γίνει καμιά επένδυση να πέσει και χρήμα στην Ελλάδα. Όμως το συγκεκριμένο έργο δεν είναι κάτι καινούργιο, έχει μια μακρά ιστορία που θα πρέπει να σας τη διηγηθούμε θέτοντας ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα στην κυβέρνηση που πιστεύει ότι μπορεί με διαδικασίες «άρπα κόλλα» να εξαγνίσει ένα πιθανό σκάνδαλο με το πρόσχημα της ανάγκης για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Η έκταση αυτή των 26.000 στρεμμάτων βρίσκεται σε μια εκπληκτική περιοχή στην Κρήτη, γνωστή και ως Κάβο Σίδερο. «Ανήκε» στην Μονή Τοπλού η οποία το 1992 έκανε ένα διαγωνισμό και το 1998 υπέγραψε τη σύμβαση με τους Βρετανούς οι οποίοι ήρθαν ως μεγάλοι επενδυτές στην Ελλάδα. Για σχεδόν δέκα χρόνια προσπαθούσαν να ξεμπλοκάρουν την επένδυση η οποία στο αρχικό της σχέδιο ήταν της τάξης του 1,2 δις ευρώ και προέβλεπε ξενοδοχεία, γκολφ και τουριστικά χωριά με 5.000 τουριστικές κατοικίες για πλουσίους.

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

«Υπάρχει ζωή εκτός της Ευρωπαικής Ένωσης;»

Αναρτούμε πρόσκληση για μια ενδιαφέρουσα πολιτική εκδήλωση, μια και μιλούν σε αυτή δύο μέλη της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών, την Παρασκευή 28/9 στα Πατήσια.


"Θα κάνουμε τα πάντα για να παραμείνουμε στο Ευρώ?"
"Υπάρχει ζωή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης?"
Η Τ.Ε. Πατήσια-Γαλάτσι-Κυψέλη της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α και
το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής μας καλούν
την Παρασκευή 28/9 στις 6.30 μμ στο Κτήμα Δρακόπουλου, Πατησίων 356-358
σε μια συζήτηση για την αναγκαία απάντηση του κινήματος και της Αριστεράς από τη σκοπιά των εργαζομένων.
Τη συζήτηση θα ανοίξουν ο Δημήτρης Πετρόπουλος και ο Κώστας Παππουλής.

Το Ελληνικό Δεν Πωλείται

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ

τετραήμερο εκδηλώσεων
27-30 Σεπτεμβρίου 2012
 
Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, σε συνεργασία με φορείς και συλλογικότητες απ’ όλη την Αθήνα  και τη στήριξη των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας οργανώνουν τετραήμερο πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων 27 με 30 Σεπτεμβρίου 2012 στο Ελληνικό, στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας του Αγίου Κοσμά. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων: 
Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου
Συναυλία διαμαρτυρίας.
Με αγώνες συνεχίζουμε η Κρήτη & ο Πόντος.

Στις 19.00 στην Πλατεία Σουρμένων, Ελληνικό
Συμμετέχουν:  Χορευτικό Ένωσης Ποντίων Σουρμένων
                         Χορευτικό Συλλόγου Κρητών Ελληνικού “Ο Ψηλορείτης”
                         Αντώνης Κεχαγιαδάκης (τραγούδι-λύρα)
                         ΣΥΝΑΜΑ-"tunning" (Στέφανος Φίλος και Μελίνα Αργυρίου)
                         Χρήστος Ροζάκης-ΔΥΜΑ (μουσικό τρίο)
                         Φώτης Αθανασίου (γιουκαλίλι)
                         ΕlektroBalkana
Οργάνωση: Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ένωση Ποντίων Σουρμένων, Σύλλογος Κρητών Ελληνικού «Ο Ψηλορείτης»

Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 28, 29, 30 Σεπτεμβρίου
Από το Εγώ στο Εμένα & από το Εμείς στο Μαζί. Μέσα από τα πέντε βασικά συναισθήματα.

> Παρασκευή στις 17.00, Σάββατο & Κυριακή στη 13.00 και στις 17.00
Κτ.Δυτικού Αεροδρομίου (είσοδος από λεωφ.Ποσειδώνος)   
Διάρκεια παράστασης: 120’              
Κρατήσεις: τηλ.6943637456

> Σάββατο στις 19.00 συζήτηση με θέμα: Ο φόβος ως ανοχή και ενοχή κοινωνικά
Οργάνωση: [nomáδes artcore]
Με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΠΟΛΚΕΟΑ)

Παράσταση Διαμαρτυρίας στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, το Σάββατο 29/9

ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

Η εφαρμογή των πολιτικών που επιβάλλει η τρόικα ΔΝΤ/ΕΚΤ/ΕΕ, με πρόθυμους συμμάχους όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, οδηγεί στην μεθοδευμένη εξαθλίωση ευρύτατων κομματιών του πληθυσμού, στην κινεζοποίηση των εργασιακών σχέσεων και στην εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων, χωρίς καν να μειώνει το δημόσιο χρέος που αποτελεί την πρόφαση την οποία επικαλούνται. Ειδικότερα για τον κλάδο των μηχανικών / τεχνικών, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των ελάχιστων αμοιβών και η συνεχιζόμενη φορολογική επιδρομή (με τα χαράτσια και κυρίως με την επερχόμενη κατάργηση του αφορολόγητου και τη φορολόγηση με 30%), σε συνδυασμό με την οξύτατη ύφεση στην οποία εσκεμμένα βυθίζουν την οικονομία, οδηγούν στην ανεργία, την εξαθλίωση και τη νέα μετανάστευση.
Κομμάτι της επίθεσης είναι και η κατάργηση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Το ΤΣΜΕΔΕ, ένα ταμείο που και πριν την εφαρμογή των νέων μέτρων χαρακτηρίζονταν από δυσβάσταχτες εισφορές που επιβαρύνουν δυσανάλογα τους πιο αδύναμους, οδηγείται στην καταστροφή, καθώς τις διαχρονικές απώλειες που κατέγραψαν τα αποθεματικά όλων των Ταμείων με την άτοκη κατάθεσή τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, συμπληρώνει η οφειλή άνω των 550 εκατ. € του Δημοσίου στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης, με αποκορύφωμα την κλοπή άνω του 1,5 δις € στο πλαίσιο του «κουρέματος» των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά τη διάρκεια του PSI. Παράλληλα με την τεράστια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που ψηφίστηκε στο πλαίσιο του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» το καλοκαίρι του 2011, ακολουθεί η ενδεχόμενη μετατροπή του Κλάδου Υγείας του Ταμείου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με ανταποδοτικά κριτήρια.
Με εντολή της νέας μνημονιακής κυβέρνησης ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ, ανακοινώθηκε από το ΕΤΑΑ στις 23 Αυγούστου 2012 η εφαρμογή αυτών των αυξήσεων που είχαν παγώσει προεκλογικά, με αναδρομική ισχύ από την 1 Ιουλίου 2011 και με τη θετική ψήφο των εκπροσώπων του ΤΕΕ! Ενώ οι αυξήσεις θίγουν όλες τις κατηγορίες των μηχανικών, ειδικά για τους «νέους» ασφαλισμένους (μετά το 1992) ελεύθερους επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων και των μισθωτών με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών αλλά και των υποαπασχολούμενων και ανέργων, οι αυξήσεις είναι τεράστιες: μετά την πενταετία φτάνουν μαζί με την ειδική προσαύξηση τα 423,10€ το μήνα ή 2538,60€ το εξάμηνο (σε αυτή την κατηγορία θα υπαχθούν άμεσα και όλοι οι παλαιότεροι ασφαλισμένοι) και κλιμακώνονται μετά από τρία έτη σε 499,76€ το μήνα ή 2998,56€ το εξάμηνο (3η ασφαλιστική κατηγορία), μετά από επιπλέον τρία έτη σε 576,19€ το μήνα ή 3457,14€ (4η ασφαλιστική κατηγορία), κ.ο.κ. μέχρι την 14η ασφαλιστική κατηγορία!!! Είναι σαφές ότι με τον τρόπο αυτό η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων θα βρεθεί αργά ή γρήγορα εκτός κοινωνικής ασφάλισης, εκτός υγειονομικής περίθαλψης αλλά και εκτός επαγγέλματος!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Ανάκληση της απόφασης ή παραίτηση των μηχανικών εκπροσώπων στο ΕΤΑΑ και στο ΤΣΜΕΔΕ. Σε αντίθετη περίπτωση απόσυρση των εκπροσώπων του ΤΕΕ από τη διοίκηση του ταμείου ή παραίτηση της Δ.Ε. του ΤΕE
  • Ούτε ένα ευρώ αύξηση εισφορών καμίας κατηγορίας ασφαλισμένου, άμεση μείωση τους στα προ του 1992 επίπεδα.
  • Να μην περάσουν τα βάρβαρα φορολογικά και τα υπόλοιπα αντικοινωνικά μέτρα
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων που εφαρμόζονται. Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού «παλιών» - «νέων», κατάργηση των ασφαλιστικών κατηγοριών.
  • Ουσιαστικούς άτοκους διακανονισμούς για τα χρωστούμενα, με αποσύνδεση από την τρέχουσα εισφορά.
  • Κάτω τα χέρια απ’ τα αποθεματικά – έξω το ταμείο από Τράπεζα Αττικής – χρηματιστήριο - ομόλογα. Πλήρη κάλυψη απ’ το κράτος των απωλειών του αποθεματικού.
  • Υγειονομική περίθαλψη για όλα τα μέλη του ΤΣΜΕΔΕ, ανεξάρτητα από χρέη
  • Ουσιαστική προστασία και επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους συναδέλφους (μισθωτούς ή ΔΠΥ) και τους ελευθεροεπαγγελματίες με μηδενικό ή πολύ μικρό εισόδημα
  • Καμία περικοπή σύνταξης και ιατροφαρμακευτικής παροχής. Αύξηση των παροχών και των καλύψεων.

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ!
  • Καλούμε τους συλλογικούς φορείς του κλάδου να προχωρήσουν άμεσα σε Γενικές Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις για το θέμα
  • Προχωράμε σε κινητοποιήσεις, με πρώτο σταθμό την παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012, στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» και δεύτερο βήμα την κινητοποίηση στο ΤΣΜΕΔΕ την Τετάρτη 3 Οκτώβρη στις 9πμ στην οποία καλούν σωματεία του κλάδου
  • Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία της 26ης Σεπτέμβρη και όσες ακολουθήσουν

"Πρωτοβουλία μηχανικών για το ασφαλιστικό"

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Δείχνουν την έξοδο σε 60.000 υπαλλήλους

Αναδημοσίευση από τον Ελεύθερο Τύπο

Με τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις όσοι δεν αποχωρήσουν τώρα ή μέσα στο 2013, θα αναγκαστούν να παραμείνουν στην εργασία μέχρι τα 67 τους χρόνια


Βόμβα σκάει στο Δημόσιο με 60.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις το 2013 και το 2014. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη σύνδεση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 με την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ώστε όσοι δεν θελήσουν να πάνε σε συνταξιοδοτική εφεδρεία να έχουν ως εναλλακτική επιλογή την υποχρεωτική παραμονή για σύνταξη στα 67!


Το σχέδιο αυτό απορρέει από τη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, κατά 150.000 ως το τέλος του 2014.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο, ειδικά για το Δημόσιο, προτείνεται η κατάργηση των συνταξιοδοτικών προνομίων για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 ώστε να διευκολυνθεί μέσα σε ένα με δύο χρόνια η αποχώρηση ενός «ιδιαίτερα σημαντικού» αριθμού δημοσίων υπαλλήλων.
Για να γίνει αυτό προτείνεται να απαλειφθούν διατάξεις του νόμου 3865/10 (ασφαλιστικό Δημοσίου) με τις οποίες ορίστηκε ότι οι υπάλληλοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2010 εξακολουθούν να το διατηρούν οποτεδήποτε και αν αποχωρήσουν, καθώς εξαιρούνται από το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στο 65ο έτος, που τώρα πάει στα 67!
Οσοι δηλαδή δεν φύγουν τώρα ή μέσα στο 2013, θα «κλειδωθούν» για σύνταξη στα 67!

Αποτέλεσμα αυτών των ευνοϊκών διατάξεων (σ.σ.: οι οποίες ισχύουν και για τις ΔΕΚΟ με το νόμο 3863/10) είναι ότι ένας υπάλληλος που είχε μέχρι τις 31/12/2010 συμπληρωμένη 25ετία στο Δημόσιο και θεμελίωνε δικαίωμα αποχώρησης από το 55ο μέχρι το 60ό έτος να μην επηρεάζεται από την ενδιάμεση αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 65ο, και τώρα στο 67ο έτος, ή από την αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ασφάλισης στα 40 έτη για σύνταξη στο 60ό έτος!
Με την κατάργηση όμως αυτών των ευνοϊκών διατάξεων, πολλοί θα φύγουν άμεσα για να γλιτώσουν μια απότομη αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης έως και 10-12 χρόνια!
Οσοι δεν αποχωρήσουν, θα μπουν αναγκαστικά στον προθάλαμο της συνταξιοδοτικής εφεδρείας.

Στα θετικά της πρότασης αυτής που ισοδυναμεί με ένα σχέδιο εθελουσίας εξόδου είναι ότι θα διευκολύνει την πρόσληψη νέων σε ηλικία υπαλλήλων στο Δημόσιο, οι οποίοι θα αμείβονται και με χαμηλότερους μισθούς. Στα αρνητικά είναι ότι για ένα διάστημα θα υπάρξει μεγάλη πίεση στα Ταμεία, αλλά ενδέχεται το κόστος για τον Προϋπολογισμό να είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό που θα πληρώσει για την εφεδρεία.


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1

Υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ με 29 έτη.
1. Μισθός 1.983 ευρώ.
2. Μισθός με εφεδρεία (60% των αποδοχών): 1.190 ευρώ.
3. Ασφαλιστικές εισφορές κράτους: 143 ευρώ.
4. Τελικό κόστος εφεδρείας για τον Προϋπολογισμό: 1.380 ευρώ.
5. Σύνταξη μετά από τριετή εφεδρεία: 1.276 ευρώ.
6. Αν το κράτος καλύψει και τις εισφορές του δημοσίου υπαλλήλου, τότε το συνολικό κόστος (μισθός εφεδρείας και εισφορές) μπορεί να φτάσει στα 1.790 ευρώ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2

Υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ με 29 έτη
1. Μισθός (μικτά) 1.983 ευρώ.
2. Συντάξιμες αποδοχές: 1.685 ευρώ (1.545+140).
3. Ποσό σύνταξης: 1.117 ευρώ.
4. Επίδομα εξομάλυνσης: 45 ευρώ.
5. Σύνολο σύνταξης: 1.162 ευρώ.
6. Με την άμεση (πρόωρη) αποχώρηση θα καταβάλλεται μικρότερο ποσό σύνταξης από αυτό που θα έπαιρναν οι υπάλληλοι που θα παρέμεναν για περισσότερο χρόνο στο Δημόσιο αποφασίζοντας να αποχωρήσουν όποτε το θελήσουν.

Ζωντανή Ενημέρωση από τις Απεργιακές Διαδηλώσεις 26/9/2012 (#26sgr)


Όλοι στην απεργία της 26ης Σεπτέμβρη - Μουσείο 10.30 πμ

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ - ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Όλοι στην απεργία της 26ης Σεπτέμβρη-Μουσείο 10.30 πμ


Η νέα τρικομματική κυβέρνηση - χούντα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ) υλοποιεί όλες τις απαιτήσεις των τραπεζών, του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η περίφημη «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου αποδείχτηκε ένα τεράστιο ψέμα.
Ανακοινώνουν νέα εξοντωτικά μέτρα. Νέα τεράστια μείωση μισθών και συντάξεων. Μείωση ή κατάργηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων. Κατάργηση ή συγχώνευση εκατοντάδων δημοσίων οργανισμών. Νέα ληστρικά χαράτσια. Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Διάλυση της Υγείας και της Παιδείας. Μέχρι και το εξαήμερο θέλουν να επιβάλλουν για να μας κάνουν δούλους της εργοδοσίας.
Διαλύουν τις ζωές μας, με απλήρωτη εργασία, με «μισθούς κάτω από 500 ευρώ και με την ανεργία να φτάνει στο τέλος του χρόνου το εφιαλτικό 28 - 30%.
Προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν. Με τη διαρκή τρομοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την εργοδοσία που έχει μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε σύγχρονα στρατόπεδα. Με τις απειλές του Δένδια πως θα χρησιμοποιηθεί κάθε μέσο ενάντια στις διαδηλώσεις. Με τη φασιστική βία των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής που κυνηγούν τους πιο αδύνατους.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ! ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΞΩ Η ΤΡΟΙΚΑ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ
Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναμονής. Μέσα στην παγκόσμια κρίση του συστήματος οι δυνάμεις του κεφαλαίου μας οδηγούν σε μια πρωτοφανή οπισθοδρόμηση. Δεν θα υπάρξει επιβίωση του λαού, χωρίς σύγκρουση με το κεφάλαιο, τους δανειστές και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, δεν θέλουν και δεν μπορούν να οργανώσουν νικηφόρους αγώνες. Να τους γυρίσουμε την πλάτη. Να μπούμε όλοι μπροστά χωρίς ανάθεση στους «πεφωτισμένους» ηγέτες.

Να συγκροτήσουμε ένα μεγάλο αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής, σωτηρίας και αξιοπρέπειας. Ζητούμενο σήμερα είναι ο παλλαϊκός ξεσηκωμός, με αποφασιστικούς αγώνες διαρκείας. Τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να περάσουν. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει μαζί με τους νόμους της από τη λαϊκή οργή. Με επαναλαμβανόμενες γενικές απεργίες. Με συντονισμένους κλαδικούς αγώνες. Με δυναμικές μορφές πάλης όπως καταλήψεις, αποκλεισμούς δημοσίων κτιρίων κα. Με μαζικές μορφές ανυπακοής κατά της φορομπηξίας. Με το συντονισμό όλων των αγωνιζόμενων χώρων σε ένα μαζικό, πανελλαδικό κέντρο ανυποχώρητου αγώνα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΖΩΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Στο απόσπασμα οι αυτοαπασχολούμενοι

Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη. "Ας δούμε όμως και στην πράξη τι σημαίνουν όλα αυτά. Ας πάρουμε ένα υποθετικό εισόδημα 15 χιλ. ευρώ το χρόνο, που πιθανόν να είναι και υπερβολικό για τη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων στις σημερινές συνθήκες. Η φορολογική επιβάρυνση έχει ως εξής, 15.000 ευρώ x 20%=3.000 ευρώ αν προσθέσουμε και 500 ευρώ τέλος επιτηδεύματος έχουμε έναν φόρο 3.500 ευρώ, του μένουν 11.500 ευρώ. Αν πληρώσει και τον ΟΑΕΕ (ή ΤΣΜΕΔΕ προσθέτουμε εμείς), περίπου 5.000 ευρώ του μένουν 6.500 ευρώ, δηλαδή 540 ευρώ το μήνα. Και δεν έχουμε υπολογίσει χαράτσια της ΔΕΗ, πιθανούς τόκους από δάνεια (από εκεί δεν ξεκίνησε η φιλολογία της φοροδιαφυγής;) κλπ. Με αυτό το εισόδημα δεν μπορεί κάποιος να ζήσει." 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση, οι αστικές εφημερίδες και τα κανάλια, συντονίζονται για να στρώσουν το έδαφος για αντιλαϊκά μέτρα. 
Το έργο το έχουμε ξαναδεί τόσες φορές στο παρελθόν, που το χιλιοπαιγμένο σενάριο, καταντά μονότονο και ανούσιο. Τα χάλια της οικονομίας φορτώνονται εναλλάξ πότε στο ένα λαϊκό στρώμα και πότε στο άλλο, «διαίρει και βασίλευε», δηλαδή, σε διάφορες παραλλαγές. Η αστική τάξη και τα μονοπώλια στο απυρόβλητο, η αντιλαϊκή πολιτική καθαγιάζεται και τα βάρβαρα μέτρα βαπτίζονται, δήθεν, αναγκαία και σωτήρια. Το ίδιο έργο ξαναπαίχτηκε τη βδομάδα που μας πέρασε με τίτλο «η φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών», και μάλιστα κλήθηκαν και ερευνητές από το Σικάγο να λουστράρουν το σενάριο. Και πριν πέσουν οι τίτλοι του τέλους, να και τα νέα φορολογικά μέτρα για τους αυτοαπασχολούμενους στο πιάτο. Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι που μας ενδιαφέρουν, αλλά αξίζει τον κόπο να αποκαλύψουμε και πώς σερβίρονται.
Η ...έρευνα και ο κουρνιαχτός των ΜΜΕ
Τι λέει, λοιπόν, η έρευνα από το Σικάγο. Οτι ορισμένοι κλάδοι ελεύθερων
επαγγελματιών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία κάποιας τράπεζας, πληρώνουν σε δάνεια υπερβολικά ποσά σε σχέση με το εισόδημα που δηλώνουν στην εφορία. Με διάφορες παραδοχές, καταλήγει ότι κρύβουν εισόδημα 48 δισ. ευρώ, το οποίο με 40% συντελεστή φορολογίας θα απέδιδε στο κράτος 11,2 δισ. ευρώ, όσο περίπου και το κόστος των μέτρων που σήμερα διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα.
Πολλές ενστάσεις θα μπορούσαμε να προβάλουμε για την αρτιότητα και την αξιοπιστία της έρευνας. Οπως ότι ανάγει ένα δείγμα λίγων δεκάδων χιλιάδων σε ένα σύνολο 800 χιλ., ότι βασίζεται στην αυθαίρετη υπόθεση ότι όποιος δανείζεται ένα ποσό από την τράπεζα, πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον τριπλάσιο εισόδημα, και βέβαια ο συντελεστής φορολόγησης δεν είναι για όλα τα εισοδήματα 40%, υπάρχει και αφορολόγητο κλπ. Αλλωστε τα συμπεράσματα αντιφάσκουν με άλλα στοιχεία, όπως το γεγονός ότι οι μισοί αυτοαπασχολούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε την ασφάλισή τους (ΟΑΕΕ), ότι προβλέπονται 190 χιλ. λουκέτα τους επόμενους μήνες (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) κ.λπ. Αν δίναμε βάση στις παραπάνω αναλύσεις, θα καταλήγαμε στον παραλογισμό ότι οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν εξασφαλίσει «και τα εγγόνια τους» από τη φοροδιαφυγή, και άρα δεν ενδιαφέρονται ούτε για τη σύνταξη, ούτε για το μαγαζάκι τους. Και τέλος πάντων, καλές είναι τέτοιου είδους έρευνες για την άσκηση των μεταπτυχιακών φοιτητών (περί αυτού πρόκειται), άλλα όταν γίνονται εργαλείο οικονομικής πολιτικής, το παιγνίδι χοντραίνει.
Εδώ παρεμβαίνουν τα κανάλια και οι αστικές εφημερίδες για να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στην «επιστήμη» και την εξόφθαλμη πραγματικότητα. Κανένας δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει ολόκληρη την έρευνα. Αρκούνται στην παρουσίασή της σε ένα οικονομικό blog πριν ένα μήνα. Κάποιος την κρατούσε στην εφεδρεία για την κατάλληλη στιγμή. Και μόλις δόθηκε το σύνθημα τα ρεπορτάζ πήραν φωτιά.
«Οργιο φοροδιαφυγής από ελεύθερους επαγγελματίες» (ΗΜΕΡΗΣΙΑ).
«Πρωταθλητές στην φοροδιαφυγή οι ελεύθεροι επαγγελματίες» (ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ).
«Η φοροδιαφυγή στους ελεύθερους επαγγελματίες χτυπάει κόκκινο» (IN.GR).
Υπερβολές, μισές αλήθειες και προφανή ψέματα όλα μαζί ανακατεμένα σε μια δύσοσμη σούπα. Κανένας δεν κάνει κουβέντα για τα αντικειμενικά κριτήρια, το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων, το φόρο επιτηδεύματος, το πετσόκομμα του αφορολόγητου, που φόρτωσαν στους αυτοαπασχολούμενους τα προηγούμενα χρόνια όλες οι αστικές κυβερνήσεις. Αποσιωπούνται οι «νόμιμες» φοροαπαλλαγές των μεγάλων επιχειρήσεων, τα, πάσης φύσεως, κίνητρα πότε για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και πότε για την προσέλκυση επενδύσεων. Ξεχνάνε ότι ο συντελεστής φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων κατρακύλησε από το 45% στο 20%. Αυτά όμως είναι «ψιλά γράμματα».

Ετοιμάζουν νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank


Δε μας έφτανε το λητρικό "κούρεμα" των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ. Ετοιμάζονται να σπρώξουν άλλα 400 εκατ. € στη μαύρη τρύπα της Άττικα. Η "Τράπεζα μας" δε συμμετέχει (όπως και όλες οι δημόσιες τράπεζες) στα Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το όποιο φορτώνει το δημόσιο χρέος με 40 δις € επιπλεόν, για να σώσει τις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες), συνεπώς μας καλούν να ταϊσουμε πάλι το θηρίο. Θυμάται άραγε κανείς πόσα έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια στην Τράπεζα Αττικής? Τι αξία έχουν τώρα? Τι εξυπηρετεί τους μηχανικούς αυτή η "επένδυση"? (εκτός του να βολεύει διάφορους με δάνεια, προσλήψεις κλπ). Για να μη μπούμε στην ουσία του τι σημαίνει για τα ταμεία να μετατρέπονται οι κόποι μας (εισφορές) σε τραπεζικά παιχνίδια, δομημένα ομόλογα, venture capital, μετοχές, παράγωγα, cds κοκ. Τουλάχιστον τώρα ξέρουμε που θα πάνε οι αυξημένες εισφορές.


Στάση Εργασίας της ΕΜΔΥΔΑΣ/ΔΕ για τη μη καταβολή των εκτός έδρας


Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ 
ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 
Τριών Ναυάρχων 40, Πάτρα 
Τηλ: 2610-326922   fax: 2610-326922  Ηλεκτρ. Δ/νση: www. emdydas-de.gr 

Πάτρα 17-09- 2012

Αρ. Πρωτ. : 8
Προς: Μέλη μας
Κοιν:  1. Ιστοχώρο ΕΜΔΥΔΑΣ Δ.Ε.
           2. Δ.Σ. ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ
           3. ΤΕΕ/ΤΜ. ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ
           4. Σύλλογο Εργοληπτών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
     Οι Υπάλληλοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που  εργάζονται  στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, ασχολούνται με τον σχεδιασμό, προγραμματισμό, παρακολούθηση, έλεγχο, επίβλεψη, παραλαβή μελετών και έργων του Δημοσίου (κτιριακά, εγγειοβελτιωτικά, υδραυλικά, συγκοινωνιακά, λιμενικά, ηλεκτρομηχανολογικά, περιβαλλοντικά κ.λ.π.) στους τομείς της κατασκευής και συντήρησης  καθώς και με τη διενέργεια τεχνικών αυτοψιών για την αντιμετώπιση ποικίλων θεμάτων αρμοδιότητας Π.Δ.Ε. (Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας).
     Για τη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους,  που έχουν τεχνικές και διοικητικές πτυχές,  μεταβαίνουν εκτός έδρας για τη διαμόρφωση γνώμης, την παρακολούθηση και την επίλυση θεμάτων μελετών και έργων.
           
      Σε εφαρμογή της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής της τρικομματικής κοινοπραξίας των μνημονίων Ε.Ε. – Ε.Κ.Τ. – Δ.Ν.Τ. (υποβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών με άμεσο στόχο την ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων των τεχνικών υπηρεσιών, τεράστιες μισθολογικές  περικοπές, λεηλασία ασφαλιστικών και υγειονομικών παροχών, φοροεπιδρομές, απολύσεις κ.λ.π.), πολιτικοί και υπηρεσιακοί Προϊστάμενοι της Π.Δ.Ε., (με παράλογα και παρελκυστικά επιχειρήματα) συστηματικά δημιουργούν προσκόμματα στην καταβολή των αποζημιώσεων των τεχνικών υπαλλήλων για τις υλοποιηθείσες εκτός έδρας μετακινήσεις τους του έτους 2012. Οι εντολές μετακίνησης  έχουν συνταχθεί με βάση τις κατευθύνσεις της Π.Δ.Ε. (με αποζημίωση από πιστώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, δεδομένου ότι είναι η μόνη Υπηρεσία που με βάση τον οργανισμό της Π.Δ.Ε. συντονίζει, προγραμματίζει, εκτελεί, επιβλέπει και παραλαμβάνει τεχνικά έργα σε όλη την Περιφέρεια), είναι νόμιμα υπογραμμένες από τους υπαλλήλους, τους Τμηματάρχες και τη Διευθύντρια της Δ.Τ.Ε./Π.Δ.Ε. και έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες οικονομικές Υπηρεσίες της Π.Δ.Ε .

   Η Π.Δ.Ε. ουσιαστικά, κατά παράβαση της νομιμότητας και σε σύγκρουση με τη στοιχειώδη λογική, επιθυμεί  οι υπάλληλοι να μεταβαίνουν εκτός έδρας, να δαπανούν έξοδα διατροφής, διαμονής και μετακίνησης με Ι.Χ. αυτοκίνητα, χωρίς να πληρώνονται. Ουσιαστικά επιβάλλει χρηματοδότηση των μελετών και των έργων και κάθε μορφής τεχνικών ενεργειών από τους υπαλλήλους. Δυστυχώς, αν και εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο ανοχής και υπομονής, δεν έχουν καταβληθεί οι νόμιμες αποζημιώσεις. Είναι φυσικό, το γεγονός αυτό να έχει δημιουργήσει αναταραχή και αγανάκτηση στους υπαλλήλους και παράλληλα να έχει πληγεί η στοιχειώδης αξιοπιστία των Πολιτικών και Υπηρεσιακών Προϊσταμένων.

   Ταυτόχρονα σημειώνουμε ότι δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις για τις εκτός έδρας μετακινήσεις το α! εξάμηνο του 2011 σε σημαντικό αριθμό τεχνικών υπαλλήλων.

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ερώτηση στη Βουλή για την Αύξηση Ασφαλιστικών Εισφορών Μηχανικών ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ

Αναρτούμε ερώτηση τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον Υπ. Εργασίας για το ζήτημα των ληστρικών αυξήσεων εισφορών.


21-09-2012
Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας

Θέμα: Αύξηση Ασφαλιστικών Εισφορών Μηχανικών ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ

Με τις διατάξεις των παρ. 14 και 15 του άρθρου 44 του ν.3986/2011 «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015», που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 152 Α΄/1-7-2011, επέρχονται μεταβολές στις εισφορές που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονται στην ασφάλιση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.).

Ειδικότερα:
  1. Με τις διατάξεις της παρ. 14 του ανωτέρω άρθρου επιβάλλεται πρόσθετη εισφορά, πέραν της προβλεπόμενης, για τους μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένους (παλαιοί ασφαλισμένοι), οι οποίοι υπάγονται στην ασφάλιση του Ε.Τ.Α.Α. ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Το ύψος της πρόσθετης εισφοράς για τους Τομείς του κλάδου κύριας ασφάλισης (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. – Τ.Σ.Α.Υ. – Τ.Α.Ν.) ανέρχεται σε 2% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, όπως αυτή διαμορφώνεται κάθε φορά. Πρόσθετη εισφορά προβλέπεται και για την Ειδική Προσαύξηση του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., ύψους 2% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας. Αντίστοιχα, για τους Τομείς των λοιπών κλάδων του Ε.Τ.Α.Α. καταβάλλεται πρόσθετη εισφορά 0,6 % για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, 0,4 % για τον κλάδο πρόνοιας και 0,65% για τον κλάδο ασθένειας επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας όπως έχει διαμορφωθεί για το έτος 2011 (693,35 €).
  2. Με τις διατάξεις της παρ. 15 του ανωτέρω άρθρου, προβλέπεται για τους από 1/1/1993 και εφεξής ασφαλισμένους (νέοι ασφαλισμένοι), που υπάγονται στην ασφάλιση του Ε.Τ.Α.Α. ως ελεύθεροι επαγγελματίες, η υποχρεωτική υπαγωγή τους στην 1η ασφαλιστική κατηγορία κατά την πρώτη ασφάλισή τους στους Τομείς του κλάδου κύριας ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α., και η υποχρεωτική μετάταξή τους στην αμέσως επόμενη ασφαλιστική κατηγορία, ανά τριετία, και πάντα την 1η του επομένου έτους στο οποίο συμπληρώθηκε η τριετία.
  3. Με τις διατάξεις της παρ.2 του ανωτέρω άρθρου, προβλέπεται επιπλέον η παρακράτηση από τους ελεύθερους επαγγελματίες μηνιαίου ποσού 10€ ως εισφορά που θα αποδίδεται στον ΟΑΕΔ για τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενων, ενώ δεν υπάρχει στο Νόμο η έννοια του Άνεργου Μηχανικού, ούτε εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια για τον προσδιορισμό του.
Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις επέρχεται μια συντριπτική αύξηση των καταβαλλομένων εισφορών των μηχανικών στο Ταμείο τους ως εξής:
  1. Για τους για τους μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένους (παλαιοί ασφαλισμένοι), οι οποίοι υπάγονται στην ασφάλιση του Ε.Τ.Α.Α. ως ελεύθεροι επαγγελματίες από 335 σε 385 € μηνιαίως
  2. Για τους από 1/1/1993 και εφεξής ασφαλισμένους (νέοι ασφαλισμένοι), που υπάγονται στην ασφάλιση του Ε.Τ.Α.Α. ως ελεύθεροι επαγγελματίες από 335 σε 423 € μηνιαίως άμεσα, ενώ προοπτικά αυτές ανά τριετία θα αναπροσαρμόζονται σε 499 ,576, 650 € κοκ
Οι συνθήκες απασχόλησης των μηχανικών έχουν επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα των ακολουθούμενων μνημονιακών πολιτικών. Η δραματική μείωση (έως εξαφάνιση) του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η εξαφάνιση της ιδιωτικής κατασκευαστικής δραστηριότητας, η συρρίκνωση της βιομηχανίας και των υπηρεσιών έχουν περιορίσει δραματικά την απασχόληση των διπλωματούχων μηχανικών. Με αποτέλεσμα την υποαπασχόληση, την επίσημη αλλά κυρίως τη μη καταγεγραμμένη ανεργία, την ετεροαπασχόληση, τις πενιχρές αποδοχές. Ήδη μεγάλο μέρος των μηχανικών αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές του στο Ταμείο, ενώ μεγάλο μέρος -ειδικά των νέων-  μηχανικών μεταναστεύει.
Επίσης, μεγάλο μέρος των νέων επιστημόνων και ειδικά των μηχανικών εμφανίζεται ως «ελεύθερος επαγγελματίας», ενώ στην πραγματικότητα είναι μισθωτός με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Πρόκειται για νέους μηχανικούς που εργάζονται με «μπλοκάκι», δηλαδή με απόδειξη παροχής υπηρεσιών –όλοι αυτοί καλούνται να πληρώσουν! Σημειωτέο, δε, ότι καταβάλλουν υπέρογκα ποσά υποχρεωτικά κάθε εξάμηνο, ανεξάρτητα του εισοδήματος που έχει κανείς.
Επιπλέον, στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ δεν προβλέπεται ούτε αναστολή ιδιότητας (όπως σε άλλα ταμεία Ελευθέρων Επαγγελματιών), ούτε δυνατότητα μετάβασης σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, ούτε καν Ταμείο Ανεργίας οπότε οι άνεργοι επιστήμονες μηχανικοί χωρίς κανένα εισόδημα έχουν να πληρώσουν και τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές.
Τέλος, το ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ το οποίο ήταν από τα πλέον εύπορα και υγιή Ταμεία το οποίο δέχθηκε συντριπτικό πλήγμα από το πρόσφατο PSI χάνοντας 1,4 δις € λόγω της υποχρεωτικής από το Νόμο κατάθεσης των αποθεματικών του στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Επειδή στις δραματικές αυτές συνθήκες οποιαδήποτε επιβάρυνση των ασφαλιστικών εισφορών θα αποβεί καταστροφική για τον κλάδο των μηχανικών αφού θα εξωθήσει εκτός επαγγέλματος την πλειοψηφία των ασφαλισμένων μετά το 1993 μηχανικών και ειδικότερα των νέων
Επειδή και αυτή η πολιτική επιλογή θα οδηγήσει τους νέους επιστήμονες στη μετανάστευση, θυμίζοντας τις μαύρες εποχές της μετεμφυλιακής Ελλάδας
Επειδή από δημοσιοοικονομική σκοπιά θα λειτουργήσει μεσοπρόθεσμα σε βάρος του ασφαλιστικού συστήματος και του Ταμείου, διότι τα επιπλέον έσοδα δε θα αντισταθμίσουν την τεράστια φυγή ασφαλισμένων (όπως δείχνουν και σχετικές αναλογιστικές μελέτες του ΤΕΕ).

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
    1. Σκοπεύει να αναθεωρήσει την πολιτική δραματικής αύξησης των εισφορών, την ώρα μάλιστα που οι Συντάξεις και οι άλλες Προνοιακές Παροχές υποβαθμίζονται δραματικά;
    2. Σκοπεύει να προσφέρει στους δοκιμαζόμενους από την ανεργία και υποαπασχόληση μηχανικούς Ταμείο Ανεργίας και Προνοιακές Παροχές ώστε να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες δυσκολίες;

    ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
    Φωτίου Θεανώ
    Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
    Παπαδημούλης Δημήτρης

    Συμμετοχή της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στην 24ωρη απεργία της 26/9

    Αυτόματη θα είναι η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων σε περίπτωση κατά την οποία εντός του 2013 παρουσιαστούν αποκλίσεις στην υλοποίηση του πακέτου με τις περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όλοι την Τετάρτη με τα σωματεία των μηχανικών στην απεργία (προσυγκέντρωση πύλη ΕΜΠ). Μέχρι και το ΤΕΕ έβγαλε ανακοίνωση για συμμετοχή στην απεργία.

    Αθήνα, 19-9-2012
    Αρ. Πρωτ.: 6451
    Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

    Συμμετοχή στην 24ωρη Γενική Απεργία
    των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων
    την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012
    Συνάδελφοι,
    Τα βάρβαρα μέτρα που έρχονται να προστεθούν στην σκληρή επίθεση που εδώ και δυόμισι χρόνια δέχονται συνολικά οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι αυτής της χώρας, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν, αποχή από το αγωνιστικό προσκλητήριο στις 26 Σεπτέμβρη, προτάσσοντας
    μεμψιμοιρίες, εσωτερικές αντιθέσεις και αδικίες που υπάρχουν, μεταξύ των εργαζομένων ή σχετίζονται με τη στάση κάποιων συνδικάτων.
    • Η διάλυση κάθε εργασιακού δικαιώματος, οι απολύσεις και οι στρατιές των ανέργων που μεγαλώνουν καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο.
    • Η συντριβή των αποδοχών μας.
    • Η διάλυση του Δημόσιου Τομέα, η ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση των δράσεών του, η συστηματική σπίλωση των Δημοσίων Υπαλλήλων.
    • Η διευρυνόμενη φορομπηχτική πολιτική πάνω στις πλάτες μισθωτών και συνταξιούχων αποκλειστικά και τα κάθε λογής χαράτσια.
    • Η κατάρρευση των Ασφαλιστικών μας Ταμείων με τις συνεχείς κλοπές των αποθεματικών τους, συνοδευόμενη από δραματικές μειώσεις συντάξεων (κύριων και επικουρικών), εφάπαξ, κοινωνικών παροχών και εξευτελιστικά επίπεδα υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
    Τα παραπάνω δεν επιτρέπουν σε κανέναν εργαζόμενο κανενός είδους δικαιολογία, που μόνο την βάρβαρη Κυβερνητική πολιτική εξυπηρετεί και τον σχεδιασμό της, για διαίρεση και αντιπαλότητες μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, ώστε να περάσει τα μέτρα με λιγότερους κραδασμούς και αντιδράσεις, στόχο που βέβαια το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ συστηματικά καλλιεργεί.
    Η μόνη λύση να αποκρούσουμε αυτή τη βαρβαρότητα και να κερδίσουμε την ζωή που μας κλέβουν καθημερινά, είναι να ορθώσουμε ένα μαζικό ενωτικό και αγωνιστικό μέτωπο για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική και αυτούς που την εφαρμόζουν.

    Για τους Διπλ. Μηχανικούς της Αττικής η προσυγκέντρωση θα γίνει
    στην πύλη του Πολυτεχνείου (Πατησίων) στις 11.00