Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Γιατί δε θέλουν να λογοδοτήσει ο Γεωργίου

(του Λεωνίδα Βατικιώτη)
Πηγή: kommon.gr - 21 Ιουλίου 2017

Mια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους δανειστές και την κυβέρνηση λίγα 24ωρα μετά την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. κι αφού πρώτα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχαν υλοποιήσει μέχρι τέλος κάθε απαίτηση των Ευρωπαίων πιστωτών και του ΔΝΤ. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβανόταν η αθώωση των τριών στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ από Ιταλία, Ισπανία και Σλοβενία για διώξεις που τους βάραιναν και του πρώην Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου ο οποίος φούσκωσε το έλλειμμα του 2009 έτσι ώστε η Ελλάδα να υπαχθεί στο καθεστώς των Μνημονίων. Ακόμη και την αποζημίωσή του με το ποσό των 100.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα στα οποία υποβλήθηκε ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε μια ακραία πράξη πολιτικής τους ταπείνωσης.

Η έκπληξη που ακολούθησε την εκταμίευση αφορούσε την άσκηση αναίρεσης εκ μέρους της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, εναντίον του βουλεύματος των συμβουλίων εφετών (υπ. αρ. 969/2017) το οποίο εκδόθηκε στις 26 Μαΐου 2017 και με το οποίο ο Α. Γεωργίου απαλλάγηκε των κατηγοριών για τεχνητή διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Με το συγκεκριμένο βούλευμα που προτάθηκε από τον εισαγγελέα εφετών, Ιωάννη Κούτρα, και υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία (μόνο η εφέτης Χριστίνα Ρωμέση ψήφισε την παραπομπή τους) αποφασίστηκε να μην παραπεμφθούν στο ειδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων της Αθήνας ο Α. Γεωργίου και δύο ακόμη συνεργάτες του (Κωνσταντίνος Μολφέτας και Αθανασία Ξενάκη) για την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία σε βάρος του δημοσίου υπό την ιδιαζόντως επιβαρυντική περίσταση της ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας του αντικειμένου του εγκλήματος. 

Πρέπει να αναφερθεί μάλιστα ότι αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο Α. Γεωργίου και οι συγκατηγορούμενοι του απαλλάσσονταν με βούλευμα του συμβουλίου εφετών Αθηνών. Είχε προηγηθεί μια πανομοιότυπη απόφαση απαλλαγής (1149/2015) από την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για ψευδή βεβαίωση στοιχείων.

Ποτέ δεν αθωώθηκε ο Γεωργίου!

Κατά συνέπεια όσοι υποστήριξαν ότι ο Α. Γεωργίου έχει αθωωθεί δύο φορές ως τώρα έκαναν μια διασταλτική ερμηνεία του βουλεύματος. Μετέτρεψαν τα απαλλακτικά βουλεύματα σε αθωώσεις με εμφανή στόχο να παρουσιάσουν τον Α. Γεωργίου σαν θύμα διώξεων. Κι αντί να απολογηθεί για την αδυναμία του να αποδείξει την αθωότητά του στην ακροαματική διαδικασία, όπως υποχρεούται να πράξει κάθε κατηγορούμενος, να εμφανίζεται ως θύμα πολιτικών σκευωριών. Όταν η μοναδική πολιτική σκευωρία που είναι σε εξέλιξη στοχεύει στην αθώωσή του. 

Σε κίνδυνο δύο μεγάλα έργα στην Πιερία


Σοβαρές ευθύνες έχουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η ανάδοχος κοινοπραξία

του Γιώργου Θεοδωρόπουλου*

Σε περιπέτεια μπαίνουν δυο σημαντικά έργα της Πιερίας. Η «Περιφερειακή Οδός Κατερίνης» και «Αντιπλημμυρική προστασία ποταμού Πέλεκα». Στις 26 Ιουνίου κοινοποιήθηκε στην Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) η από τις 8 Μαρτίου 2017 απόφαση (681/2017) του Ελεγκτικού Συνεδρίου – Τμήμα Μείζονος Επταμελούς Σύνθεσης με την οποία κρίθηκε οριστικά ότι κωλύεται η σύναψη της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης του έργου «Περιφερειακή Οδός Κατερίνης – Β φάση» ποσού 11.787.712,20 ευρώ (με ΦΠΑ) μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της αναδόχου κοινοπραξίας με την επωνυμία «Κ/Ξ Γ/ Πετρής ΑΤΕ – Αναστηλωτική ΑΤΕ». Η εν λόγω κοινοπραξία από 15/11/2016 εκτελεί αμμοληψίες στον ποταμό Πέλεκα για τις ανάγκες του έργου «Περιφερειακή οδός Κατερίνης».

Στις 31/10/2016 (Αρ.Πρωτ.18911) η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών εξέδωσε Κοινή Υπουργική Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού οικονομικών κ. Τρύπωνα Αλεξιάδη και του Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ιωάννη Μπαλάφα με την οποία δίνεται: Δωρεάν παραχώρηση κατά κυριότητα, δάνειων υλικών από το ρέμα «Πέλεκας» στα πλαίσια κατασκευής του έργου «Διαμόρφωση κοίτης και αποκατάσταση οριογραμμών και απόληψη υλικών για την αντιπλημμυρική προστασία του ρέματος Πέλεκα» στα διοικητικά όρια του Δήμου Κατερίνης και του Δήμου Δίου Ολύμπου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 200 του Ν.3463/2006. Η προαναφερόμενη ΚΥΑ θέτει ως «απαραίτητη προϋπόθεση της παραχώρησης την κατασκευή και ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού έργου στο σύνολο του, σύμφωνα με την εγκεκριμένη Οριστική Μελέτη και τους Περιβαλλοντικούς Όρους, εντός προθεσμίας δύο ετών από την υπογραφή της παρούσας απόφασης».

Για την εκτέλεση του έργου «Διαμόρφωση κοίτης και αποκατάσταση οριογραμμών και απόληψη υλικών για την αντιπλημμυρική προστασία του ρέματος Πέλεκα» εξεδόθη στις 15/11/2016 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων κ. Ιωάννη Γιώργο με θέμα την Ανάθεση αρμοδιότητας μελέτης, δημοπράτησης και εκτέλεσης του έργου. Η Απόφαση αυτή ανακλήθηκε στις 21-12-2016.

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Δικαίωση από τον Άρειο Πάγο για τις 393 απολυμένες καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών

Ο Άρειος Πάγος με την υπ. αριθμ. 1194/2017 απόφασή του απέρριψε την αναίρεση που είχε ασκήσει το Ελληνικό Δημόσιο στις 20/11/2014 κατά της πρωτόδικης, θετικής για αυτές, απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών


Η ανακοίνωση των δικηγόρων των καθαριστριών

Ύστερα από πολυετή δικαστική μάχη των 393 καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών που απολύθηκαν από το Υπουργείο στις 16/9/2013, ο Άρειος Πάγος με την υπ. αριθμ. 1194/2017 απόφασή του δικαίωσε νομικά τις προσπάθειές μας και απέρριψε την αναίρεση που είχε ασκήσει το Ελληνικό Δημόσιο στις 20/11/2014 κατά της πρωτόδικης θετικής για αυτές απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Η δικαστική αυτή απόφαση σηματοδοτεί νομική και ηθική δικαίωση ενός αγώνα, που το γραφείο μας στήριξε νομικά, αποτελώντας ταυτόχρονα μία σημαντική παρακαταθήκη στο νομικό πολιτισμό της Χώρας μας και στη νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Αθήνα, 27/7/2017 

Οι πληρεξούσιοι Δικηγόροι

Γιάννης Καρούζος

Ελένη Διονυσοπούλου

Το ΤΕΕ υπερ της επένδυσης στο Ελληνικό

Όχι πως δεν το περιμέναμε αλλά από που ακριβώς προκύπτει ότι θα δημιουργηθούν "75.000 θέσεων εργασίας, εκ των οποίων οι 15.000 αφορούν σε μηχανικούς"?



Το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) για την ανάπλαση του Ελληνικού παρουσιάστηκε σήμερα από την ομάδα των μελετητών του έργου στα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και εκπροσώπους επιστημονικών συλλόγων Διπλωματούχων Μηχανικών. Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το ΣΟΑ και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού − Αγίου Κοσμά. Η ομάδα των μελετητών παρουσίασε στους εκπροσώπους του τεχνικού κόσμου της χώρας το σχέδιο ανάπτυξης του Ελληνικού, με έμφαση στην ιδέα και την έμπνευση της ανάπλασης. Ακολούθως παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές και τα στοιχεία των μελετών του ΣΟΑ που αφορούν την πολεοδομική τεκμηρίωση του Σχεδίου, αναλύοντας θέματα πολεοδομικής φύσεως (χωρικός προορισμός, πολεοδομικά μεγέθη ακινήτου ανά ζώνες κλπ.), η Μελέτη Πάρκου με τα στοιχεία για το σχεδιασμό του Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου, οι βασικές κατευθύνσεις της κυκλοφοριακής μελέτης που συνοδεύει το ΣΟΑ και τα βασικά στοιχεία της ΣΜΠΕ με ζητήματα που άπτονται περιβαλλοντικών θεμάτων και τη σύγκριση των εναλλακτικών σεναρίων που την συνοδεύουν. Μετά την αναλυτική παρουσίαση ακολούθησε διάλογος.

Σχετικά με το θέμα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

«Με δεδομένη την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για υλοποίηση του Έργου του Ελληνικού, είναι πολύ σημαντική η τήρηση ενός χρονοδιαγράμματος που θα επιτρέψει την εκκίνηση του έργου το συντομότερο δυνατό. Η πρόβλεψη για δημιουργία 75.000 θέσεων εργασίας, εκ των οποίων οι 15.000 αφορούν σε μηχανικούς, θα έδινε μεγάλη ανάσα στον κλάδο μας που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Εκτός όμως των παραπάνω, αποτελεί ένα τεράστιο έργο που θα κάνει καλύτερη την ζωή των πολιτών της Αττικής με την δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα παγκοσμίως».


Η νέα εγκύκλιος για τα POS - Υποχρέωση και για τη δευτερεύουσα δραστηριότητα



Δημοσιεύθηκε η απόφαση με νέες διευκρινίσεις για την εγκατάσταση συστημάτων αποδοχής καρτών (pos) 

Aναλυτικά οι διευκρινίσεις που δίνονται είναι οι εξής: 

"Με το άρθρο 65 του ν. 4446/2016 «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη - Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις» (Α' 240), όπως ισχύει μετά την τροποποίηση με το άρθρο 74 του ν. 4472/2017, θεσπίστηκε η υποχρέωση για τους δικαιούχους πληρωμής1 να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα κατά τις συναλλαγές τους με πληρωτές2 οι οποίοι δρουν για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Με υπουργικές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών, οι δικαιούχοι πληρωμής θα εντάσσονται σταδιακά στην παραπάνω υποχρέωση αποδοχής πληρωμής με κάρτα, βάσει του κύριου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ). 

Βάσει της ανωτέρω εξουσιοδοτικής διάταξης, δημοσιεύθηκε στις 27 Απριλίου 2017 η υπ' αριθ. 45231/20.4.2017 «Ρύθμιση Υποχρέωσης Αποδοχής Πληρωμών με Κάρτα σύμφωνα με το άρθρο 65 του ν. 4446/2016 (Α' 240)» (Β' 1445) Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία ορίζει ένα σύνολο δικαιούχων πληρωμής οι οποίοι υποχρεούνται εντός ορισμένης προθεσμίας να προβούν στην απόκτηση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών και μέσων πληρωμής με κάρτα (POS) και κατ' επέκταση υποχρεούνται να αποδέχονται πληρωμές μέσω καρτών.

Ο καθορισμός των υπόχρεων γίνεται βάσει του τετραψήφιου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), όπως προκύπτει από την Εθνική Ονοματολογία Οικονομικών Δραστηριοτήτων, και δεν σχετίζεται με τη δηλούμενη στις φορολογικές αρχές κύρια δραστηριότητα της επιχείρησης. Επομένως, κάθε δικαιούχος πληρωμής που διαθέτει ΚΑΔ, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της εν λόγω κυα και τον έχει δηλώσει είτε ως κύρια είτε ως δευτερεύουσα δραστηριότητα, κρίνεται υπόχρεος και οφείλει να προβεί στην απόκτηση POS εφόσον συναλλάσσεται με πληρωτές οι οποίοι δρουν για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική τους δραστηριότητα. 

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

«Όλη η Ελλάδα τρέχει για ένα πιάτο φαΐ»



Πελετίδης: Πυροτέχνημα η δράση της ΚΕΔΕ «Όλη η Ελλάδα τρέχει για ένα πιάτο φαΐ»

«Συνεχίσουμε στη ρότα που έχουμε χαράξει χωρίς τυμπανοκρουσίες»

Ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής για την πανελλαδική δράση της ΚΕΔΕ «Όλη η Ελλάδα τρέχει για ένα πιάτο φαΐ»:

«Με πρόσφατη επιστολή του ο κ. Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., ενημέρωσε το Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε., να υλοποιήσει δράση με τίτλο “Όλη η Ελλάδα τρέχει για ένα πιάτο φαΐ”, σε συνεργασία με τον φορέα “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ” και με την υποστήριξη του ΣΚΑΙ. Σύμφωνα με όσα σχεδιάζουν θα διοργανωθούν σε 52 Δήμους τοπικοί αγώνες δρόμου, όπου οι συμμετέχοντες δρομείς θα προσφέρουν τρόφιμα στα αντίστοιχα Κοινωνικά Παντοπωλεία.

Με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία θα θέλαμε να θίξουμε ορισμένα ζητήματα που αφορούν την αλληλεγγύη των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων προς όλους εκείνους που βιώνουν με τον χειρότερο τρόπο τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, τη φτώχεια, την πείνα, την ανεργία.

Είναι γνωστή στον πατραϊκό λαό και δοσμένη η ευαισθησία και η στήριξη του Δήμου μας στις λαϊκές οικογένειες που βιώνουν καθημερινά, τα αποτελέσματα των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των αστικών κυβερνήσεων, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Έχουμε αναπτύξει μια σειρά δραστηριότητες, όπως την απαλλαγή ή τη μείωση στα δημοτικά τέλη και στην ύδρευση, τα Λαϊκά Φροντιστήρια, τις θερινές κατασκηνώσεις κ.ά. Ο Κοινωνικός Οργανισμός λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Σε όλες τις δομές του Δήμου μας, μόνιμο μέλημα μας είναι να μπορούν οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες της πόλης μας να βρίσκουν αποκούμπι χωρίς να χάνουν την αξιοπρέπειά τους. Γι’ αυτό δεν έχουμε δώσει δημοσιότητα και ούτε σκοπεύουμε να το κάνουμε στο μέλλον, σε πρωτοβουλίες που στόχο έχουν τη συλλογή τροφίμων, ώστε να καλύπτουμε τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν σε οικογένειες της πόλης μας. Πρωτοβουλίες που στηρίζονται από εκατοντάδες συμπολίτες μας, από επαγγελματίες και βιοτέχνες της πόλης μας, χωρίς να απαιτούν τη διαφήμισή τους ως χορηγοί. Η φτώχεια και η εξαθλίωση για μας δεν είναι ένα κοινωνικό event…

Στο ΣτΕ για έλεγχο επένδυση του «Atalanti Hills»



Την υπογραφή του σχεδίου προεδρικού διατάγματος με το οποίο καθορίζεται το πλαίσιο για τουριστική επένδυση «Atalanti Hills» στη Φθιώτιδα ανακοίνωσαν, χθες, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού. Το διάταγμα, με το οποίο χαρακτηρίζεται και οριοθετείται η «Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης» (ΠΟΤΑ) θα σταλεί για έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η επένδυση, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί σε έκταση 12.500 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι δασική (περί τα 11.300 στρέμματα). Για την κυριότητα της έκτασης υπήρξε μακρά διαφωνία ανάμεσα στο δασαρχείο Αταλάντης και τον επενδυτή, με την υπηρεσία να υποστηρίζει ότι πρόκειται για δημόσια δασική έκταση.

Τελικώς, η θέση αυτή εγκαταλείφθηκε με την προτροπή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έκρινε ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν θεμελιώνεται επαρκώς και έτσι ξεκίνησε η διαδικασία αδειοδότησης, που οδήγησε πριν από ένα έτος στην έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει υποβάλει η εταιρεία, το Atalanti Hills θα περιλαμβάνει 3.306 τουριστικές κατοικίες, τρία ξενοδοχειακά συγκροτήματα με 2.990 κλίνες και τρία γήπεδα γκολφ. Στη χρησιμοποίηση ποσοστού της δασικής έκτασης της επένδυσης για αθλητικές υποδομές συνέβαλε και πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (ν.4280/14). Εφόσον υλοποιηθεί, το Alatanti Hills θα είναι η δεύτερη ΠΟΤΑ στη χώρα μας μετά το Costa Navarino και η πρώτη σε μη παραθαλάσσια έκταση.

Νόμιμη η πρόσβαση των εργοδοτών στους Η/Υ των υπαλλήλων κατά τον Άρειο Πάγο

1/2017 Απόφαση Ολομέλειας Αρείου Πάγου

Συνεχίζει να εκδίδει αντεργατικές αποφάσεις ο Άρειος Πάγος… Αυτή τη φορά στρέφεται κατά της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων, καθώς με την 1/2017 Απόφαση της ΟλΑΠ, είναι θεμιτό οι εργοδότες να αναζητούν και να χρησιμοποιούν, σε βάρος των εργαζομένων τους, στοιχεία που περιέχονται στους σκληρούς δίσκους των Η/Υ των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους και να μπορούν να τα χρησιμοποιούν νόμιμα σε ποινικές και αστικές δίκες εναντίον τους!!
Αριθμός 1/2017
ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ


Συγκροτήθηκε από τους Δικαστές της πλήρους Ολομέλειας: ……
Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του, στις 22 Σεπτεμβρίου 2016, …
Της αναιρεσείουσας – καλούσας: Ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΑΕ …» που εδρεύει στον …
Των αναιρεσιβλήτων – καθών η κλήση: ……
(……)
Η ένδικη διαφορά άρχισε με τις από 11-5-2007 δύο αγωγές της ήδη αναιρεσείουσας εταιρείας και την από 5-2-2008 αγωγή των 1ου, 2ου, 4ης και 5ης των αναιρεσιβλήτων, που κατατέθηκαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά και συνεκδικάστηκαν.
Εκδόθηκαν οι αποφάσεις: 5284/2009 μη οριστική που κήρυξε εαυτό αναρμόδιο και παρέπεμψε την υπόθεση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, 4370/2011 οριστική του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, 3963/2012 μη οριστική και 5901/2013 οριστική του Εφετείου Αθηνών.
Την αναίρεση της τελευταίας απόφασης ζήτησε η αναιρεσείουσα με την από 25-2-2014 αίτησή της (με αριθμό κατάθεσης …28-2-2014), επί της οποίας εκδόθηκε η 1155/2015 απόφαση του Α2’ Πολιτικού Τμήματος, η οποία παρέπεμψε στην Πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τους πρώτο και δεύτερο από το άρθρο 559 αριθ. 1 και 11 γ’ Κ.Πολ.Δ. λόγους της από 25 Φεβρουαρίου 2014 αίτησης της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «ΑΕ …» περί αναιρέσεως της υπ’ αριθ. 5901/2013 απόφασης του Εφετείου Αθηνών.
Με την από 16 Οκτωβρίου 2015 κλήση της αναιρεσείουσας η υπόθεση φέρεται στην Πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
(……)
Ο Εισαγγελέας ακολούθως, αφού έλαβε τον λόγο από την Πρόεδρο, πρότεινε να γίνουν δεκτοί οι λόγοι της από 28-2-2014 αίτησης της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «ΑΕ …» για αναίρεση της υπ’ αριθ. 5901/2013 απόφασης του Εφετείου Αθηνών γιατί είναι βάσιμοι.

Κατόπιν αυτών ο Πρόεδρος έδωσε εκ νέου το λόγο στους πιο πάνω πληρεξουσίους, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε όσα προηγουμένως είχαν αναπτύξει.

Κατά την 12η Ιανουαρίου 2017, ημέρα που συγκροτήθηκε το Δικαστήριο αυτό προκειμένου να διασκεφθεί για την ανωτέρω υπόθεση, ……

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

1. Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 294, 295 παρ.1, 297 και 299 ΚΠολΔ, όπως τα άρθρα 294 και 297 αντικαταστάθηκαν με την παράγραφο 2 του άρθρου δεύτερου του άρθρου 1 του ν.4335/2015, που εφαρμόζονται, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 573 παρ.1 του ίδιου Κώδικα, και στη διαδικασία της δίκης για την αναίρεση, προκύπτει, ότι η παραίτηση του αναιρεσείοντος ολική ή μερική, από το δικόγραφο της αναίρεσης μπορεί να γίνει και με προφορική δήλωσή του, χωρίς τη συναίνεση του αναιρεσιβλήτου, πριν από την έναρξη της προφορικής συζήτησης της υπόθεσης στο ακροατήριο, που καταχωρίζεται στα πρακτικά και επιφέρει αντίστοιχη (αναλόγως του περιεχομένου και της έκτασής της) κατάργηση της δίκης, για το κύρος δε της εν λόγω παραίτησης δεν είναι αναγκαία η κλήτευση του αναιρεσιβλήτου, αφού αυτός, και αν τυχόν είχε κληθεί και παρίστατο, δεν θα μπορούσε να αντιταχθεί σ` αυτή, εφόσον γίνεται προτού το δικαστήριο προχωρήσει στην έρευνα των λόγων της αναίρεσης (Ολ. ΑΠ 744/1982, ΑΠ 50/2014, ΑΠ 2249/2014, ΑΠ 1697/2008).

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Η ενεργειακή φτώχεια θερίζει χειμώνα – καλοκαίρι

Χωρίς βλάβες εξήλθε η ΔΕΗ από το κρας τεστ του καύσωνα που έπληξε τη χώρα το τετραήμερο 29-30 Ιουνίου και 1-2 Ιουλίου 2017.



Το γεγονός ωστόσο ότι ο σημαντικότερος πάροχος ενέργειας ανταποκρίθηκε, χωρίς να εμφανιστούν ατυχήματα, στην αυξημένη ζήτηση ενδέχεται να μην οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην προσφορά. Πολύ πιθανά δηλαδή οι διακοπές να αποφεύχθηκαν όχι επειδή η ΔΕΗ μπόρεσε να ικανοποιήσει την αυξημένη λόγω air condition ζήτηση, αλλά επειδή η ζήτηση παρέμεινε σχετικά χαμηλή, προσαρμοσμένη στα επί χρόνια άδεια πορτοφόλια των περισσότερων οικογενειών.

Μια επαρκή ένδειξη για την αδυναμία πολλών σπιτιών να ανταποκριθούν στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας παρέχουν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί, που σύμφωνα με δημοσιεύματα αγγίζουν το μισό εκατομμύριο! Συγκεκριμένα, 250.000 περίπου (σχεδόν οι μισοί) εκτιμώνται οι πελάτες με υπόλοιπο από 500 ως 1.000 ευρώ, σε 150.000 οι πελάτες με απλήρωτους λογαριασμούς από 1.000 ως 3.000 ευρώ και 65.000 καταναλωτές έχουν απλήρωτους λογαριασμούς άνω των 3.000 ευρώ. Και μόνο η δομή των ανεξόφλητων λογαριασμών, με τη συντριπτική πλειοψηφία να αφορά μικρά υπόλοιπα ενώ όσο αυτά μεγαλώνουν ο αριθμός των απλήρωτων μικραίνει δημιουργώντας μια πυραμίδα, δείχνει ότι το πρόβλημα των ανεξόφλητων λογαριασμών είναι άμεση συνέπεια της φτώχειας. Η άτυπη και σιωπηρή στάση πληρωμών στους πάροχους ηλεκτρικής ενέργειας είναι η άλλη όψη της ανεργίας και της πείνας που δοκιμάζει εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά.

Το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας δεν αποτελεί ακόμη μία ελληνική ιδιαιτερότητα, καθώς όλο και συχνότερα συζητιέται σε όλη την Ευρώπη. Κατά κοινή ομολογία η ενεργειακή φτώχεια είναι συνάρτηση τριών παραγόντων: των χαμηλών εισοδημάτων, του υψηλού ενεργειακού κόστους και της ανεπαρκούς θερμικής αποδοτικότητας των κατοικιών. Σε ποσοτικούς όρους με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία ένα νοικοκυριό εντάσσεται στην κατηγορία της ενεργειακής φτώχειας αν πρέπει να δαπανήσει ένα ποσοστό άνω του 10% του εισοδήματός του για να εξασφαλίσει επαρκείς συνθήκες θέρμανσης. Σε εκείνη δε την περίπτωση που πρέπει να ξοδέψει άνω του 20% του εισοδήματός του, τότε γίνεται λόγος για ακραία ενεργειακή φτώχεια!

Το «πόθεν έσχες» των δικαστών

Γενική Συνέλευση Ενωσης Διοικητικών ΔικαστώνΦωτ. Αρχείου | EUROKINISSI
Η πρόσφατη ανακοίνωση των Διοικητικών Δικαστών ανέφερε για το ζήτημα του «πόθεν έσχες» ότι προφανώς και το αποδέχονται, αλλά παράλληλα έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να ελέγχονται οι δηλώσεις τους «από όργανο συγκροτούμενο τουλάχιστον κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς, αλλά και να μην τις υποβάλλουν ηλεκτρονικά διότι αυτό προσβάλλει το ατομικό δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων λόγω του κινδύνου διαρροής και δημοσιοποίησης των προσωπικών στοιχείων».
Χθες σχετικά με το ζήτημα αυτό ανακοινώθηκαν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία στη διημερίδα που οργάνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης «Για την καταπολέμηση της διαφθοράς».
Τα στοιχεία παρουσίασε η Ολγα Τσιάρα, στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης Διαφθοράς, η οποία και ανέφερε ότι πριν από τις αλλαγές οι δικαστικοί ήταν δειγματοληπτικά ελεγχόμενοι, ενώ τώρα είναι υποχρεωτικά ελεγχόμενοι.
● Το σύνολο υπόχρεων δικαστών σε δήλωση «πόθεν έσχες» είναι 4.189, ενώ από αυτούς υπέβαλαν δήλωση 352.
● Το σύνολο των υπόχρεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι 220, με 57 εξ αυτών να έχουν υποβάλει δήλωση.
● Το σύνολο των υπόχρεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είναι 395 και από αυτούς δήλωση υπέβαλαν οι 37.
Επίσης συνολικά υποβλήθηκαν και 54 δηλώσεις με λανθασμένα στοιχεία.
Σε ό,τι αφορά την προσφυγή τους στο ΣτΕ, η κ. Τσιάρα σημείωσε πως «θεωρούν ότι αντίκειται στην ανεξαρτησία των δικαστικών αρχών και στη διάκριση των εξουσιών. Ζητούν να ελέγχονται από δικαστικό όργανο. Αυτό όμως δεν αντίκειται στη σύγκρουση συμφερόντων;» (δηλαδή να είναι ταυτόχρονα ελεγκτές και ελεγχόμενοι).
Θυμίζουμε εδώ ότι δήλωση «πόθεν έσχες» καταθέτουν υποχρεωτικά εκτός από τους δικαστές, οι βουλευτές, οι δημόσιοι υπάλληλοι, όσοι κατέχουν δημόσιες θέσεις και αξιώματα και οι δημοσιογράφοι.

Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Έτσι θα γίνεται η ρύθμιση οφειλών στον ΕΦΚΑ

Δυνατότητα υποβολής αιτήσεως για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών δίνεται από 03 Αυγούστου 2017 (τρεις μήνες, μετά τη δημοσίευση του σχετικού νόμου) έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2018, σύμφωνα με εγκύκλιο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στην οποία κοινοποιούνται οι διατάξεις του Ν. 4469/2017 (ΦΕΚ 62/τ.Α73.5.2017), «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις».
Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρεται, οριοθετείται μία οργανωμένη εξωδικαστική διαδικασία για τη συνολική και μακροπρόθεσμη ρύθμιση χρεών των ελληνικών επιχειρήσεων προς τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, με βασικό σκοπό τη διάσωση των βιώσιμων επιχειρήσεων. Στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών συμμετέχουν ως πιστωτές και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), οι οποίοι εκπροσωπούνται από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), με σκοπό τη διαπραγμάτευση βιώσιμων λύσεων ρύθμισης, πάντα υπό την προϋπόθεση της διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος.
Για την εφαρμογή των προαναφερόμενων διατάξεων, στην εγκύκλιο επισημαίνονται τα ακόλουθα:
1. Γενικά
1.1 Εννοιολογικοί προσδιορισμοί
Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου πρώτου του ν. 4469/2017, διαχωρίζονται οι μεγάλες από τις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να εξασφαλίζεται η εξοικονόμηση πόρων και χρόνου στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης, εισάγεται η έννοια του «συνοφειλέτη», διασαφηνίζεται η έννοια του «πιστωτή» και δίδονται οι ορισμοί της απαρτίας, της πλειοψηφίας και του ποσοστού των συμμετεχόντων πιστωτών.
Συγκεκριμένα, «μεγάλες επιχειρήσεις» νοούνται οι επιχειρήσεις που κατά την τελευταία χρήση, πριν από την υποβολή της αίτησης, είχαν κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 2.500.000 ευρώ ή κατά το χρόνο υποβολής της αιτήσεως τους, έχουν συνολικές ληξιπρόθεσμες ή μη υποχρεώσεις μεγαλύτερες των 2.000.000 ευρώ. «Μικρές επιχειρήσεις» νοούνται οι επιχειρήσεις που κατά την τελευταία χρήση, πριν από την υποβολή της αίτησης, είχαν κύκλο εργασιών μικρότερο από 2.500.000 ευρώ και κατά το χρόνο υποβολής της αιτήσεως τους, έχουν συνολικές ληξιπρόθεσμες ή μη υποχρεώσεις μικρότερες των 2.000.000 ευρώ.
«Συνοφειλέτης» νοείται κάθε πρόσωπο που ευθύνεται αλληλεγγύως εκ του νόμου ή δυνάμει δικαιοπραξίας για την εξόφληση μέρους ή του συνόλου των οφειλών του οφειλέτη. Συνοφειλέτης θεωρείται και ο εγγυητής, ενώ ασφαλιστικές επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει την κάλυψη παντός είδους ευθύνης έναντι τρίτων, δυνάμει ασφαλιστικής σύμβασης με τον οφειλέτη, δεν συμπεριλαμβάνονται στην έννοια του συνοφειλέτη.
«Πιστωτές» νοούνται τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, που έχουν χρηματικές απαιτήσεις κατά του οφειλέτη.
1.2 Προϋποθέσεις υπαγωγής-κριτήρια επιλεξιμότητας

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Τμήμα Κυκλάδων για το Ν/Σ των ΟΤΑ

Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Οι Αθηναίοι διαδηλώνουν κατά της κατοχής των Βουλγάρων

Διαδηλωση στην Αθήνα στην διάρκεια της Κατοχής-  22 Ιουλίου 1943
Μια πρωτοφανή σε μαζικότητα και μαχητικότητα διαδήλωση του λαού της Αθήνας, στη διάρκεια της Κατοχής, ανέτρεψε τα σχέδια των Γερμανών να παραδώσουν τη Μακεδονία στους Βούλγαρους και να αποδεσμεύσουν δυνάμεις για το ανατολικό μέτωπο.
Πάνω από 300.000 (κατ’ άλλες πηγές 400.000) λαού βγήκαν, την Πέμπτη 22 Ιουλίου 1943, στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά, αψηφώντας τα τανκς και τις σφαίρες των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, για να διαδηλώσουν ενάντια στον διαμελισμό της χώρας.
Οι απώλειες ήταν μεγάλες. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των θυμάτων αλλά και των συλληφθέντων δεν έχει προσδιοριστεί.
Ανακοίνωση των «Λαμπράκηδων» 21 χρόνια μετά
Ανακοίνωση των «Λαμπράκηδων» 21 χρόνια μετά | ΑΣΚΙ
Μεταγενέστερες πηγές αναφέρονται σε 30 νεκρούς και 300 τραυματίες και άλλες σε 22 νεκρούς.
Ομως, θα σημειώσουμε ιδιαίτερα τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την επόμενη μέρα της διαδήλωσης, σε έκτακτη έκδοση του παράνομου «Ριζοσπάστη», κατά την οποία «οι νεκροί φτάνουν τους 15 και οι πληγωμένοι τους 100».

Απόφαση-σοκ Άρειου Πάγου: Η επίσχεση μπορεί να θεωρηθεί «σιωπηρή δήλωση βούλησης του εργαζόμενου να λύσει τη σύμβαση εργασίας»

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Άρειου Πάγου η επίσχεση εργασίας μπορεί να εκληφθεί από τον εργοδότη ως δήλωση πρόθεσης του εργαζόμενου να αποχωρήσει από την επιχείρηση, και ως εκ τούτου μπορεί να τον απολύσει.



Λίγες μέρες μετά τον σάλο που προκάλεσε η απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποίαν η μη καταβολή δεδουλευμένων «δε συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας», μία νέα απόφαση του ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έρχεται να «δέσει χειροπόδαρα» τους απλήρωτους εργαζόμενους καθώς πλέον τίθεται άλλος ένας δικαστικός φραγμός στη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπ’αριθ. 114/2017 απόφαση του Β2 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου «…από τον συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 5 παρ . 3 του ν. 2112/1920 και 173, 200 και 288 ΑΚ συνάγεται ότι σε περίπτωση αποχής του μισθωτού από την εργασία του, που δεν οφείλεται σε ασθένεια βραχείας διάρκειας ή λοχεία ή στην κατά το νόμο 3514/1928 στράτευσή του, αλλά σε άλλη αιτία, όπως σε επίσχεση της εργασίας του, το δικαστήριο, εκτιμώντας γενικά τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα η αποχή, κρίνει σύμφωνα με τις αρχές της καλής πίστης και αφού ληφθούν υπόψη και τα συναλλακτικά ήθη, αν η αποχή αυτή, κατά κρίση αντικειμενική, πρέπει να θεωρηθεί ως σιωπηρή δήλωση βούλησης του εργαζόμενου να λύσει τη σύμβαση εργασίας του, δηλαδή ως σιωπηρή εκ μέρους του καταγγελία αυτής, με όλες τις δυσμενείς γι’ αυτόν επιπτώσεις».

Σύμφωνα δηλαδή με το σκεπτικό του Άρειου Πάγου η επίσχεση εργασίας μπορεί να εκληφθεί από τον εργοδότη ως δήλωση πρόθεσης του εργαζόμενου να αποχωρήσει από την επιχείρηση, και ως εκ τούτου μπορεί να τον απολύσει.

ΣΥΠΑ: Άμεση κατάργηση ποινικής και αστικής ευθύνης των υπαλλήλων στις Τεχνικές Υπηρεσίες

Στελέχωση των υπηρεσιών και προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού

Οι υπάλληλοι στις Τεχνικές Υπηρεσίες, μηχανικοί, τεχνικοί, εργοδηγοί κ.α. επωμίζονται ένα τεράστιο έργο κατασκευής, συντήρησης, επίβλεψης, εποπτείας κ.λπ., που αφορούν στις οδούς αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής. Το αντικείμενό τους περιλαμβάνει επίσης την μελέτη, κατασκευή και επίβλεψη όλων των τεχνικών έργων της Περιφέρειας αλλά και έργων άλλων φορέων, καθώς και αρκετές άλλες αρμοδιότητες, δημιουργώντας έναν τεράστιο όγκο δουλειάς, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης υποστελέχωσης, που υπάρχει.

Επιπλέον, οι υπάλληλοι των Τεχνικών Υπηρεσιών συμμετέχουν σχεδόν σε όλες τις Επιτροπές που συστήνονται από άλλες Διευθύνσεις, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, όπως, για παράδειγμα, ελέγχου καταλληλότητας αθλητικών εγκαταστάσεων, καταλληλότητας ακινήτων Δομών Παιδικής Προστασίας (κατασκηνώσεις, Ιδρύματα) κ.α.

Ωστόσο, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής(ΣΥΠΑ), υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις για να διεκπεραιωθεί όλο αυτό το έργο, σε προσωπικό (περίπου 400 για όλη την Αττική) και υλικοτεχνική υποδομή. Οι ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στους ΚΑΠ από 1-1-2018, σύμφωνα με το 4ο Μνημόνιο θα σημάνουν περαιτέρω μειώσεις σε μέσα και πιστώσεις.

Ο εξοπλισμός και τα εφόδια που δίνονται στους εργαζομένους για να κάνουν όλα τα παραπάνω μπορούν να χαρακτηρισθούν με επιείκεια ανεπαρκή. Δεν υπάρχουν υπηρεσιακά αυτοκίνητα με βενζίνη, που είναι απαραίτητα για τον έλεγχο των οδών, παρά μόνο κατά μικρά διαστήματα, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι παλαιάς τεχνολογίας και οι συνδέσεις διαδικτύου είναι ακατάλληλες με αποτέλεσμα η δουλειά να καθυστερεί πολύ, δεν υπάρχουν κατάλληλα προγράμματα υπολογιστών για τον έλεγχο των μελετών και της κατασκευής των έργων, ακόμα και φωτοτυπικά μηχανήματα λείπουν από ορισμένες υπηρεσίες. Επιπλέον, απουσιάζει παντελώς η δυνατότητα για καθημερινή και συνεχή νομική στήριξη των εγγράφων και των ενεργειών των υπαλλήλων (εισηγήσεις σε ενστάσεις, αιτήσεις θεραπείας, προσφυγές εργολάβων κ.λπ). Συγχρόνως, οι συχνές διακοπές στις συμβάσεις των τεχνικών έργων δημιουργούν προβλήματα και μεγαλώνουν τους κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων.

Σωματείο ΚτΥΠ: Για τις αυτοψίες κλιμακίων μηχανικών στην Κω


Κλιμάκια μηχανικών της «Κτιριακές Υποδομές» αναχώρησαν για την Κω, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε σχολικά κτήρια και στις μονάδες Υγείας του νησιού, ανταποκρινόμενοι για ακόμα μια φορά άμεσα και ουσιαστικά στις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν από το μεγάλο σεισμό.

Όπως έχουμε τονίζει κατ΄επανάληψη, σε μία περιοχή και μία περίοδο έντονης σεισμικής δραστηριότητας, το κράτος οφείλει να δώσει ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας. Οι Κτιριακές Υποδομές είναι ο μοναδικός συγκροτημένος τεχνικός φορέας του Δημοσίου που οι εργαζόμενοί του έχουν την τεχνογνωσία, την εμπειρία και την ετοιμότητα να ανταποκριθούν παράλληλα με το τρέχον έργο, σε εκτεταμένους Προσεισμικούς και μετασεισμικούς ελέγχους και τις αναγκαίες παρεμβάσεις σε Σχολικά κτίρια, νοσοκομεία και γενικότερα σε κάθε δημόσιο κτήριο.

Τονίζουμε για ακόμα μία φορά ότι, ειδικά οι Προσεισμικοί έλεγχοι θα πρέπει να επισπευστούν και αυτό απαιτεί να απεμπλακούν από τους γενικότερους ελέγχους κτιρίων (ενεργειακούς και άλλους) που γίνονται με στόχο την ένταξη κτιρίων σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Η δραχμή, ο Βαρουφάκης και το Matrix των ηλιθίων

 του Άρη Χατζηστεφάνου

Τουλάχιστον τρεις μήνες κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη Adults in the Room. Για τρεις μήνες οι τρεις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας δεν ασχολήθηκαν μαζί του. Μάλλον γιατί ήταν γραμμένο στα ξενικά. Σε μια μυστηριώδη και ακατανόητη γλώσσα που χρησιμοποιούν άνθρωποι έξω από τα σύνορα και ονομάζεται… αγγλικά.


Μόλις όμως πήραν στα χέρια τους τμήματα της ελληνικής μετάφρασης, προφανώς από τον εκδοτικό οίκο, παρουσίασαν κατ’ αποκλειστικότητα (και οι τρεις ταυτόχρονα) τις αποκαλύψεις που θα αλλάξουν για πάντα την ιστορία του πλανήτη.

Προφανώς δεν χρειάζεται να διαβάσετε περισσότερα. Το σενάριο το ξέρετε και είναι γραμμένο τόσο ερασιτεχνικά που μπορεί να το αποστηθίσει και ένας ασθενής στα τελευταία στάδια υδροκεφαλισμού.

Το λόμπι του ευρώ κατηγορεί τους πιο φανατικούς οπαδούς της παραμονής στην ευρωζώνη (Βαρουφάκης – Τσίπρας) ότι είχαν Plan B για την έξοδο από το ευρώ (που αποδεδειγμένα δεν είχαν) και απαιτεί να οδηγηθούν σε ειδικό δικαστήριο όχι γιατί δεν είχαν προετοιμαστεί να αντιμετωπίσουν την κρίση αλλά γιατί είχαν εναλλακτικές προτάσεις (που δεν είχαν).

Παρεμπιπτόντως, αν προκύπτει κάτι από το βιβλίο, είναι η συνενοχή του Βαρουφάκη στη συνέχιση της αποπληρωμής ενός παράνομου και απεχθούς χρέους, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου που ορίζει ότι προτεραιότητα μιας κυβέρνησης είναι η προστασία του πληθυσμού και όχι ξένων ή εγχώριων πιστωτών.

Αν προσθέσεις στις κλασσικές κατηγορίες του λόμπι του ευρώ ότι ο Λαφαζάνης συνωμοτούσε με τις «δυνάμεις του σκότους» για να περάσει η κεντρική τράπεζα στον έλεγχο της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης (αυτό δηλαδή που συνέβαινε ιστορικά στις πιο σοβαρές καπιταλιστικές οικονομίες του κόσμου) έχεις έτοιμο το σενάριο. Ένα σενάριο τόσο κακογραμμένο όσο το «Ρετιρέ» του Δαλιανίδη, το οποίο τα «μεγάλα κανάλια» προβάλλουν ad nauseam κάθε καλοκαίρι με την ελπίδα ότι ακόμη και αν οι γέροι που το παρακολουθούσαν πεθάνουν, το κοινό θα ανανεώνεται για πάντα.

Περιοδικά της Ρώσικης Πρωτοπορίας σε ψηφιακή μορφή τώρα και στο διαδίκτυο





Το ΛΕΦ [ЛЕФ] ήταν το περιοδικό τουΑριστερού Μετώπου των Τεχνών [Левый фронт искусств; Levy Front Iskusstv], μια ένωση πρωτοποριακών συγγραφέων, φωτογράφων, κριτικών και σχεδιαστών, διαφορετικών τάσεων στη Σοβιετική Ένωση. 

Ακολούθησε δύο διαδρομές, μία από το 1923 ως το 1925 ως ΛΕΦ, και αργότερα από το 1927 ως το 1928 ως Novyi LEF [Νέο ΛΕΦ]. Ο σκοπός του περιοδικού, όπως αναφέρεται σε ένα από τα πρώτα του τεύχη, ήταν να «επανεξετάσει την ιδεολογία και τις πρακτικές της λεγόμενης αριστερής τέχνης και να εγκαταλείψει τον ατομικισμό για να αναδείξει την αξία της τέχνης για την ανάπτυξη του κομμουνισμού».

Εκδότες  του ΛΕΦ ήταν ο φορμαλιστής συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Οσιπ Μπρικ  και ο ποιητής και σχεδιαστής,Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι. Το 1927 κυκλοφορεί το «Νέο ΛΕΦ» με αρχισυντάκτη και πάλι τον Μαγιακόφσκι και συντακτική ομάδα τους Αϊζενστάιν, Σκλόφσκι, Παστερνάκ, Ροντσένκο κ.ά 

ΠΗΓΗ :

Επιταχύνεται η αναγνώριση πτυχίων από ιδιωτικά κολέγια


Επιταχύνει την αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Ετσι, προωθεί την «απλοποιημένη διαδικασία αναγνώρισης», αποσιωπώντας ωστόσο ότι για το θέμα έχει υπάρξει πληθώρα καταγγελιών και έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).

Ειδικότερα, περισσότερες από 2.000 αιτήσεις για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και τίτλων σπουδών επαγγελματικής ισοδυναμίας εξέτασε από τις αρχές του 2016 μέχρι σήμερα το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), ενώ η διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης για όμοιες περιπτώσεις, απλουστεύεται μέσω της «απλοποιημένης διαδικασίας αναγνώρισης».


Η νέα διαδικασία ισχύει για περιπτώσεις όπου υπάρχει προηγούμενη θετική κρίση του Συμβουλίου για περίπτωση όμοια με την κρινόμενη. Με τη ρύθμιση αποσυμφορείται το ΣΑΕΠ, το οποίο πλέον θα επιλαμβάνεται μόνο των υποθέσεων για τις οποίες δεν έχει αποφανθεί το ίδιο στο παρελθόν.

Παράλληλα, το υπουργείο δηλώνει ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα από τη διακυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ. Κατά το διάστημα 01/2016-01/2017 το ΣΑΕΠ εξέτασε 1.846 αιτήσεις – ενώ κατά την τριετία 2013-2015 είχαν εξεταστεί μόλις 1.537.

Ωστόσο, μεγάλη καθυστέρηση υπήρξε μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά, ενώ ύστερα από πληθώρα καταγγελιών στο ΣΕΕΔΔ για καθυστερήσεις διενεργήθηκε έλεγχος στο ΣΑΕΠ.

Ενδεικτικά, στις 18/2/2016 το υπουργείο ενημέρωνε ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα πάνω από 3.000 αιτήσεις αναγνώρισης και για τον λόγο αυτό το υπουργείο προωθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με στόχο την καθιέρωση πιο ευέλικτου σχήματος εντός των δομών του υπουργείου και την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών. Δεκαεπτά μήνες μετά ήλθε η χθεσινή ανακοίνωση.