Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για την Εκδίκαση από το ΣτΕ της Αίτησης Ακυρώσεως της ΥΑ έκδοσης Οικοδομικών Αδειών της Κατηγορίας 3


Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 8/2/2019
Αρ. Πρωτ. : 7686
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την Εκδίκαση από το ΣτΕ της Αίτησης Ακυρώσεως της ΥΑ έκδοσης Οικοδομικών Αδειών της Κατηγορίας 3

«e-Άδειες»: Τι ειπώθηκε στην εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ


Συνάδελφοι/σες
Σας ενημερώνουμε ότι προχθές (6-2-19) συζητήθηκε στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακυρώσεως της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για τη μη υλοποίηση του άρθρου 2, της παραγράφου 4 της Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταθάκη (ΦΕΚ Β’ Τεύχος 3136/31-07-18), συνδυαστικά με το άρθρο 36, παρ.3 του ν.4495/17, που αφορά στην έκδοση Οικοδομικών Αδειών της Κατηγορίας 3.
Καταρχήν, θεωρούμε ότι είναι αξιοσημείωτο να αναφερθούμε στο γεγονός ότι η 7μελής σύνθεση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ έδωσε την πρέπουσα σημασία στο αίτημά μας, αν αναλογιστεί κανείς ότι εκδικάστηκε μαζί με εξίσου σοβαρά ζητήματα που αφορούν τις ενδεχόμενες βλάβες που προκύπτουν στο περιβάλλον, όπως η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, οι εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο και η εκτροπή του ποταμού Αχελώου στη Θεσσαλία.
Όσον αφορά στη συζήτηση για το θέμα μας, που αναπτύχθηκε μεταξύ των μελών του ΣτΕ και των νομικών εκπροσώπων των δύο μερών, χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε ερώτημα του προέδρου, κ. Ράντο στη νομική εκπρόσωπο του Υπουργείου αν πραγματοποιείται έλεγχος από την πολεοδομία για την έκδοση της Οικοδομικής Αδείας, αυτή απάντησε ότι με τη Βεβαίωση Όρων Δόμησης πραγματοποιείται έλεγχος, επιχειρώντας να ταυτίσει τη Βεβαίωση Όρων Δόμησης με τον έλεγχο Τοπογραφικού Διαγράμματος. Κατόπιν, ισχυρίστηκε πως εφόσον έχουν αναρτηθεί τα γεωχωρικά δεδομένα (!!!) επιτυγχάνεται ο απαιτούμενος έλεγχος και τέλος, αναφέρθηκε ότι ο έλεγχος των φορολογικών ο οποίος πραγματοποιείται μετά την έκδοση της Οικοδομικής Αδείας είναι επαρκής για τον έλεγχο των αριθμητικών δεδομένων της κάλυψης και της δόμησης!
Συνάδελφοι, αναγνωρίζουμε όλοι την αστειότητα των παραπάνω επιχειρημάτων του Υπουργείου και, προφανώς, ο νομικός μας εκπρόσωπος τα αποδόμησε όλα και με παραδείγματα. Διευκρίνισε για ποιους λόγους η Βεβαίωση των όρων δόμησης σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγχέεται με τον έλεγχο του Τοπογραφικού Διαγράμματος, ότι στο σύνολο της χώρας δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα γεωχωρικά δεδομένα (δασικοί χάρτες, οριοθέτηση ρεμάτων, γραμμές αιγιαλού, κλπ) και ο διοικητικός υπάλληλος που ελέγχει τα φορολογικά, κατόπιν της έκδοσης της Οικοδομικής Αδείας, ΔΕΝ έχει ούτως ή άλλως την αρμοδιότητα ελέγχου του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος δόμησης.

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Όχι στο αμερικανοκίνητο πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

Όχι στο αμερικανοκίνητο πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

Αλληλεγγύη στον λαό και στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας


Αυτές τις ημέρες εξελίσσεται σταδιακά άλλο ένα πραξικόπημα στην πολύπαθη Λατινική Αμερική. Οι ΗΠΑ και η εγχώρια ολιγαρχία της Βενεζουέλας προσπαθούν να εγκαταστήσουν έναν μέχρι πρότινος άγνωστο αχυράνθρωπο τους που ουδέποτε ψηφίσθηκε από οποιονδήποτε στην εξουσία. Η προσπάθεια αυτή δεν είναι νέα. Εδώ και αρκετά χρόνια οι ΗΠΑ και η εγχώρια ολιγαρχία προσπαθούν να αποκτήσουν ξανά τον έλεγχο της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας. Για να το επιτύχουν αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα οργάνωσαν ένα αποτυχημένο πραξικόπημα, εξαπέλυσαν δολοφονικές συμμορίες από όλη την Λατινική Αμερική και κυριολεκτικά στραγγάλισαν οικονομικά την Βενεζουέλα. Σήμερα, η ακροδεξιά Ρεπουμπλικανική κυβέρνηση Τραμπ, με την σύμπραξη όμως των γερακιών του «φιλελεύθερου» Δημοκρατικού Κόμματος, προχωρά ακόμη περισσότερο απειλώντας με ανοικτή στρατιωτική επέμβαση. Σύσσωμος σχεδόν ο «δημοκρατικός» Δυτικός κόσμος στοιχίζεται πίσω της την ίδια ώρα που καλύπτει και χαριεντίζεται με αιματοβαμμένες δικτατορίες και μοναρχίες και ενώ με τις κοινές στρατιωτικές επεμβάσεις του κατά τις πρόσφατες δεκαετίες έχει σπείρει στον κόσμο πολέμους, καταστροφές και ερείπια. Ιδιαίτερα τα συστημικά μέσα μαζικής «ενημέρωσης» εξαπολύουν ένα χυδαίο πόλεμο παραπληροφόρησης σχετικά με την κατάσταση στην Βενεζουέλα.

Ο λαός της Βενεζουέλας ανατρέποντας το προηγούμενο διεφθαρμένο ολιγαρχικό πολιτικό σύστημα και φέρνοντας στην εξουσία τον Ούγκο Τσάβες έσπασε τις αλυσίδες που τον κρατούσαν δέσμιο των ΗΠΑ και της εγχώριας ολιγαρχίας και προσπάθησε να οικοδομήσει μία χώρα στη βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Στον δρόμο αυτό υπήρξαν και υπάρχουν και προβλήματα και αδυναμίες και υπαναχωρήσεις. Ο Δυτικός οικονομικός στραγγαλισμός όξυνε και επιδείνωσε τα τελευταία χρόνια τα φαινόμενα αυτά. Όμως κάθε λαϊκός αγώνας για ένα καλύτερο μέλλον δεν είναι ανέξοδος και σίγουρα η επαναφορά της ληστοκρατικής και υπόδουλης στη Δύση ολιγαρχίας στην εξουσία δεν θα βελτιώσει αλλά θα χειροτερεύσει την θέση του λαού της Βενεζουέλας.

Καλούμε όλες τις προοδευτικές φωνές και δυνάμεις στη χώρα μας να πουν σθεναρά ΟΧΙ στο εξελισσόμενο πραξικόπημα και να σταθούν δίπλα στον αγωνιζόμενο λαό της Βενεζουέλας και την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του και τον πρόεδρο Ν.Μαδούρο.

Ιδρυτική συνέλευση για τη δημιουργία νέου ριζοσπαστικού, κινηματικού και δημοκρατικού σχήματος στον δήμο Θεσσαλονίκης

Δελτίο Τύπου 5/2/2019

Ιδρυτική συνέλευση για τη δημιουργία νέου ριζοσπαστικού, κινηματικού και δημοκρατικού σχήματος στον δήμο Θεσσαλονίκης


Την πρωτοβουλία για την ίδρυση ενός νέου, κινηματικού δημοτικού σχήματος στη Θεσσαλονίκη παίρνουν οργανώσεις και αγωνιστές από όλο το φάσμα της αντιπολιτευόμενης, ριζοσπαστικής αριστεράς.

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από τις αρχές Νοέμβρη, μέσα από 2 ανοιχτές συνελεύσεις, με τη συμμετοχή πάνω από 100 ανθρώπων της πολιτικής και κοινωνικής αριστεράς της πόλης. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής δεν είναι ένα απλό εκλογικό κατέβασμα, αλλά η δημιουργία ενός χώρου υποδοχής όσων θέλουν να αγωνιστούν για μια ανθρώπινη, ανοιχτή, κοινωνικά και περιβαλλοντικά δίκαιη πόλη, κόντρα στην καταπίεση, την εκμετάλλευση, τον εργασιακό μεσαίωνα, το ρατσισμό, το σεξισμό, την ομοφοβία, τον εθνικισμό, τον ιμπεριαλισμό, το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου.

Η ομάδα πρωτοβουλίας που συγκροτήθηκε, προετοίμασε προτάσεις για το πολιτικό πλαίσιο, το πρόγραμμα και τον προτεινόμενο τρόπο λειτουργίας του νέου σχήματος. Σύμφωνα με αυτές τις εισηγήσεις, το σχήμα θα αναφέρεται στη ριζοσπαστική αριστερά και τα κοινωνικά κινήματα, χωρίς να ταυτίζεται με καμία από τις υφιστάμενες πολιτικές οργανώσεις και μέτωπα. Θα στέκεται απέναντι στην κυβέρνηση, στην τοπική εξουσία, στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας, το σχήμα θα βασίζεται αποκλειστικά στα μέλη του, στη συλλογικότητα και στην εσωτερική δημοκρατία. Πυρήνας του θα είναι η τακτική συνέλευση των μελών του, ενώ θα λειτουργούν επίσης ένα εκλεγμένο συντονιστικό και ομάδες εργασίας.

Στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, το σχήμα θα συμμετέχει με ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο ανθρώπων από τους αγωνιζόμενους, εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν θα έχει επικεφαλής ή υποψήφιο δήμαρχο, αλλά θα εκπροσωπείται από μία συλλογική ηγεσία 4 ατόμων.

Οι εισηγήσεις αυτές θα συζητηθούν και θα κριθούν δημοκρατικά στην ιδρυτική συνέλευση του νέου σχήματος, από τα μέλη που θα εγγραφτούν επιτόπου. Η συνέλευση αυτή θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, 9 Φλεβάρη, στις 16.00 στο χώρο “ΕΝΕΚΕΝ" (Προξένου Κορομηλά 37).

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ : Ποιοι είναι οι ρυπασμένοι χώροι στην Δυτική Αττική;


Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
oxi.xyta.filis@gmail.com // f/b: ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ποιοι είναι οι ρυπασμένοι χώροι στην Δυτική Αττική;

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ κατέθεσε επίσημο αίτημα στο υπ. Περιβάλλοντος προκειμένου να λάβει αντίγραφο της μελέτης με τον τίτλο : «Καταγραφή και πρώτη αξιολόγηση επικινδυνότητας ρυπασμένων χώρων από βιομηχανικά-επικίνδυνα απόβλητα στην Περιφέρεια Αττικής».

Σύμφωνα με την σχετική αναφορά του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυ
ξης στην έκθεσή του για την κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα μας 2018 (βλ. σελ. 536, http://ekpaa.ypeka.gr/181019_Book-YPEKA_LOW.pdf) , έχει ολοκληρωθεί η μελέτη με τίτλο «Καταγραφή και πρώτη αξιολόγηση επικινδυνότητας ρυπασμένων χώρων από βιομηχανικά-επικίνδυνα απόβλητα στην Περιφέρεια Αττικής» (ανάδοχος κοινοπραξία ENVIROPLAN AE- EΠΕΜ ΑΕ- ENVECO AE με χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον») .
Σύμφωνα με την μεθοδολογία της μελέτης (που έχει δημοσιευτεί:http://www.epper.gr/el/Pages/eLibraryFS.aspx?item=1740)περιοχές σαν τη Δυτική Αττική και ειδικότερα περιοχές με χωματερές (ανενεργές και ενεργές), βιομηχανικές εγκαταστάσεις και λοιπές οχλούσες δραστηριότητες, θεωρούνται ως περιοχές υψηλής προτεραιότητας.

Στην έκθεση του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης αναφέρεται ότι καταγράφηκαν συνολικά 2.029 εν δυνάμει ρυπασμένοι χώροι τόσο σε εγκαταστάσεις σε λειτουργία όσο και ανεξέλεγκτοι χώροι χωρίς όμως να επισημαίνεται η ακριβής χωρική αναφορά αυτών των χώρων.
Στην έκθεση του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης αναφέρεται ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση προκειμένου να υπάρξουν τελικά συμπεράσματα ως προς την επικινδυνότητα και οικοτοξικότητα των ρυπασμένων χώρων.
Παρακαλούμε λοιπόν να μας χορηγηθεί αντίγραφο της μελέτης με τον τίτλο «Καταγραφή και πρώτη αξιολόγηση επικινδυνότητας ρυπασμένων χώρων από βιομηχανικά-επικίνδυνα απόβλητα στην Περιφέρεια Αττικής» (ανάδοχος κοινοπραξία ENVIROPLAN AE- EΠΕΜ ΑΕ- ENVECO AE με χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον») προκειμένου να ενημερωθούμε για τα ευρήματα και τα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης.
Σας υπενθυμίζουμε πως το δικαίωμα της πρόσβασης του κοινού στην περιβαλλοντική πληροφόρηση (δηλαδή στην πρόσβαση σε αποτελέσματα περιβαλλοντικών επιδράσεων , οχλουσών δραστηριοτήτων) έχει κατοχυρωθεί θεσμικά τόσο από Ελλάδα όσο και από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.
Ειδικότερα η Σύμβαση της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (OUNECE) η οποία υπεγράφη στο Aarhus της Δανίας και εν συνεχεία αναφέρεται ως η Σύμβαση του Aarhus , υπεγράφη από την χώρα μας στις 25 Ιουνίου 1998 και κυρώθηκε μέσω σχεδίου νόμου που προτάθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος , Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ψηφίστηκε ομόφωνα από την Βουλή των Ελλήνων σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος (Νόμος υπ, αρίθμ.3422/12-12-2015 ( ΦΕΚ Α 303/13-12-2005).
Σε κοινοτικό επίπεδο η Ε.Ε εξέδωσε για την εφαρμογή της σύμβασης , την Οδηγία 2003/4 για την Πρόσβαση του κοινού στην Περιβαλλοντική πληροφόρηση.
Η Ελλάδα στο πλαίσιο της εφαρμογής της Σύμβασης και για την ενσωμάτωση της οδηγίας εξέδωσε την ΚΥΑ υπαριθμ. ΗΠ 11764/653/2006(ΦΕΚ 327Β/17-32006) με θέμα την πρόσβαση του κοινού στις δημόσιες αρχές για παροχή πληροφοριών σχετικά με το περιβάλλον .
Επίσης εκδόθηκε η ΚΥΑ υπαριθμ. 9269/470/2007 – φεκ β΄/2-3-2007 που ενσωμάτωσε τις διατάξεις των άρθρων 3(παρ.7) και 4 (παρ.4) της Οδηγίας 2003/35/ΕΚ όσον αφορά τα μέσα ένδικης προστασίας του κοινού κατά πράξεων η παραλείψεων της Διοίκησης σχετικά με τα θέματα ενημέρωσης και συμμετοχής κατά την διάρκεια έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.
Εκ μέρους του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΏΠΟΥ ο Νίκος Σακούτης Δημοτικός Σύμβουλος Πετρούπολης και μέλος ΔΣ ΚΕΔΕ έθεσε το θέμα στην συνεδρίαση της ΠΕΔΑ την Τετάρτη 6/2/2019 και ζήτησε την στήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Αττικής προκειμένου να δημοσιοποιηθεί η μελέτη τον τίτλο : «Καταγραφή και πρώτη αξιολόγηση επικινδυνότητας ρυπασμένων χώρων από βιομηχανικά-επικίνδυνα απόβλητα στην Περιφέρεια Αττικής».
Η ΠΕΔΑ ομόφωνα αποδέχτηκε το αίτημα του Νίκου Σακούτη και του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ και δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να δημοσιοποιηθεί η μελέτη .


Αθήνα 6/2/2019

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Παπαζάχος, Χουλιάρας, Τσελέντης προειδοποιούν για το φράγμα αποβλήτων της Eldorado πάνω στο σεισμικό ρήγμα #skouries


Mε ανάρτησή του στο Facebook ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας κ. Γεράσιμος Χουλιάρας, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για τη χωροθέτηση του φράγματος επικινδύνων αποβλήτων της Ελληνικός Χρυσός επάνω στο ρήγμα του σεισμού των 7,2 Ρίχτερ (1932). «Με ποιο ρίσκο αυτές οι αναπτυξιακές επενδύσεις; Τι έγινε στη Βραζιλία την περασμένη εβδομάδα;», διερωτάται ο γνωστός σεισμολόγος.


Την ανάρτηση του κ. Χουλιάρα αναδημοσίευσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο κ. Άκης Τσελέντης, προσθέτοντας το σχόλιο: «Αυτά είναι περιβαλλοντικά εγκλήματα, να δομούμε δεξαμενές με κυανιούχα σύμπλοκα επάνω σε ένα γνωστό ενεργό ρήγμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά χρόνια πριν (2013), ο κ. Χουλιάρας ήταν ο πρώτος που μίλησε για το ενεργό ρήγμα-τέρας της Ιερισσού, μήκους άνω των 30 χλμ, και για τους κινδύνους που μπορεί να ενέχει η εξορυκτική δραστηριότητα σε αυτή την περιοχή. «Oι σεισμοί δεν σκοτώνουν, οι ανθρώπινες κατασκευές σκοτώνουν», είχε σημειώσει τότε ο κ. Χουλιάρας. Μιλούσε βέβαια για την επικινδυνότητα των στοών της εξόρυξης – το υπόγειο μεταλλείο των Μαύρων Πετρών αναπτύσσεται ακριβώς πάνω στο σεισμικό ρήγμα γιατί το ρήγμα «γεννά» τη μεταλλοφορία. Αγνοούσε μάλλον τι άλλες επικίνδυνες κατασκευές προγραμμάτιζε η Ελληνικός Χρυσός να φτιάξει πάνω στο ρήγμα.

Τρεις λοιπόν μέχρι σήμερα ειδικοί σεισμολόγοι – Παπαζάχος, Χουλιάρας, Τσελέντης – θεωρούν ότι η κατασκευή ενός τέτοιου φράγματος επάνω σ’ενα ρήγμα που δίνει σεισμούς 7,0-7,2 Ρίχτερ είναι τουλάχιστον παρακινδυνευμένη αν όχι εγκληματική.

Εγκύκλιος για τα Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών [τίτλοι κτήσης]

Οι εργαζόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και αυτοί με ελάχιστα εισοδήματα μέσω τίτλων κτήσης είναι οι μεγάλοι χαμένοι των εισφορών του Ν.4387/16. Οι πρώτοι γιατί φορτώθηκαν το σύνολο των αυξήσεων επί των πραγματικών εισοδημάτων τους με υπέρογκα ποσοστά για και η εργοδοσία εξακολουθεί να γλυτώνει παρά τα παχιά λόγια. Οι δεύτεροι γιατί για πρώτη φορά και σε ελάχιστα ποσά θα πληρώνουν (από την τσέπη τους και αυτοί) ασφαλιστική εισφορά.

Ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, υπέγραψε εγκύκλιο η οποία προβλέπει ότι οι ρυθμίσεις για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ για τους αμειβόμενους με παραστατικά παρεχόμενων υπηρεσιών (τίτλος κτήσης – πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης), θα έχουν εφαρμογή σε συμβάσεις που καταρτίζονται από την 1/2/2019. 

Η νέα ημερομηνία εφαρμογής των ρυθμίσεων ορίστηκε για λόγους ασφάλειας δικαίου, με δεδομένη την αύξηση του κατώτατου μισθού σε 650 ευρώ από την 1/2/2019, καθώς και το γεγονός ότι η υπουργική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία απόδοσης των εισφορών, το χρόνο και τον τρόπο δήλωσης των στοιχείων του παραστατικού και της σύμβασης από τον εκδότη στον ΕΦΚΑ, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 6182/31-12-2018, το οποίο κυκλοφόρησε στα τέλη του μηνός Ιανουαρίου 2019. 

Με βάση την εγκύκλιο:

Για γραπτές συμβάσεις που έχουν καταρτισθεί μέχρι 31/01/2019, ανεξάρτητα εάν το παραστατικό παρεχόμενων υπηρεσιών εκδοθεί πριν ή μετά την 1/2/2019, εφαρμόζεται το προγενέστερο καθεστώς.
Σε περίπτωση που υπάρχει προφορική συμφωνία μεταξύ ασφαλισμένου και αντισυμβαλλόμενου, ακόμη και αν αυτή έχει γίνει πριν από την 31/1/2019 ή δεν υπάρχει σύμβαση, οι νέες ρυθμίσεις εφαρμόζονται για παραστατικά που εκδίδονται μετά την 1/2/2019.
Για λόγους χρηστής διοίκησης, δεν αναζητούνται ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταλογισθεί για τίτλους κτήσης οι οποίοι έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν.

Εκδήλωση ενημέρωσης και αλληλεγγύης για τη Βενεζουέλα | Πέμπτη 7 Φλεβάρη


Tην Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, στις 18.00, στον κινηματογράφο Ίλιον (Τροίας 34 και Πατησίων) σας προσκαλούμε σε εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα Φρέντι Φερνάντεζ. Χαιρετισμό θα απευθύνει η πρέσβειρα της Κούβας Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα.

Ξεκάθαρη θέση μας είναι η υπεράσπιση της λαϊκής κυριαρχίας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και η απαίτηση να σταματήσει κάθε παρέμβαση του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού στα εσωτερικά της χώρας. Η αναγνώριση του αυτοανακηρυσσόμενου Χουάν Γκουαϊδό ως Προέδρου της χώρας, οι εγκληματικές νέες κυρώσεις, τα σχέδια στρατιωτικής περικύκλωσης, οι απειλές επέμβασης κλιμακώνουν ένα οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης.

Αυτές τις τόσο κρίσιμες μέρες είναι καθήκον όλων μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Στεκόμαστε στο πλευρό του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου Νικολάς Μαδούρο και των δυνάμεων που αντιστέκονται σε κάθε απόπειρα πραξικοπήματος. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να μην περάσει η παραπληροφόρηση και να διαδοθεί πλατιά το τι πραγματικά συμβαίνει στη Βενεζουέλα.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Επικαιρότητα με χιούμορ


Γνωμοδότηση ΝΣΚ: Αρμόδιο όργανο για την εξέταση ενστάσεων ασφαλισμένων του πρώην Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α.), επί αποφάσεων των οργάνων του Ε.Φ.Κ.Α. για θέματα ασφάλισης και παροχών

ΝΣΚ 4/2019 Αρμόδιο όργανο για την εξέταση ενστάσεων ασφαλισμένων του πρώην Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α.), επί αποφάσεων των οργάνων του Ε.Φ.Κ.Α. για θέματα ασφάλισης και παροχών

Κατηγορία: Ασφαλιστικά ΕΦΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Αριθμός Ατομικής Γνωμοδότησης 4/2019 

Αθήνα 4.1.2019

Έγγραφο ερωτήματος: το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 1150985/2018 του Διοικητή του Ε.Φ.Κ.Α..

Περίληψη ερωτήματος: Ερωτάται: Σε ποιο όργανο ανήκει η αρμοδιότητα να εξετάζει ενστάσεις ασφαλισμένων του πρώην Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων(Ε.Τ.Α.Α.) επί αποφάσεων των οργάνων του Ε.Φ.Κ.Α. για θέματα ασφάλισης και παροχών, λαμβανομένου υπόψη ότι, σύμφωνα με το άρθρο 52, παρ.2β του ν.4387/2016, από την έναρξη ισχύος του οργανισμού του Ε.Φ.Κ.Α. και μέχρι τη σύσταση των Διοικητικών Επιτροπών με αρμοδιότητα την εξέταση ενδικοφανών και εν γένει διοικητικών προσφυγών, συνεχίζουν να λειτουργούν οι Διοικούσες Επιτροπές του Ε.Τ.Α.Α., μόνο όσον αφορά στην εξέταση και λήψη απόφασης επί αιτήσεων θεραπείας.

Ιστορικό

Στο ανωτέρω έγγραφο εκτίθενται τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με το άρθρο 52 παρ.2 β του ν.4387/2016 (Α'85) από την έναρξη ισχύος του οργανισμού του ΕΦΚΑ και μέχρι τη σύσταση των Διοικητικών Επιτροπών με αρμοδιότητα την εξέταση ενδικοφανών προσφυγών, συνεχίζουν να λειτουργούν οι Διοικούσες Επιτροπές του πρώην Ε.Τ.Α.Α., μόνο όσον αφορά την εξέταση και λήψη απόφασης επί αιτήσεων θεραπείας. Κατά τη διάταξη του άρθρου 24 του ν. 2690/1999 (Α'45) αίτηση θεραπείας επιτρέπεται στην περίπτωση που από τις σχετικές διατάξεις δεν προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης ειδικής διοικητικής ή ενδικοφανούς προσφυγής. Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 16 του ν.3655/2008 (Α'58), στις αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου του πρώην Ε.Τ.Α.Α. περιλαμβάνεται και η λήψη απόφασης «επί ενστάσεων κατά πάσης φύσεως αποφάσεων οργάνων του Ταμείου εν όλω ή εν μέρει απορριπτικών, πλην εκείνων που αναφέρονται σε θέματα ασφάλισης και παροχών, για τις οποίες αποφαίνονται οι Διοικούσες Επιτροπές». Κατόπιν των ανωτέρω προβληματίζεται η Διοίκηση, ως προς την αρμοδιότητα του οργάνου, που θα εξετάζει ενστάσεις των ασφαλισμένων του πρώην Ε.Τ.Α.Α. επί αποφάσεων των οργάνων του Ε.Φ.Κ.Α. για θέματα ασφάλισης και παροχών. 

Νομοθετικό πλαίσιο

2. Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας, Ν.2690/1999(Α'45) 
Άρθρο 24: «Αίτηση θεραπείας - Ιεραρχική προσφυγή»
«1. Αν από τις σχετικές διατάξεις δεν προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης της, κατά το επόμενο άρθρο, ειδικής διοικητικής, ή ενδικοφανούς,προσφυγής, ο ενδιαφερόμενος, για την αποκατάσταση υλικής ή ηθικής βλάβης των έννομων συμφερόντων του που προκαλείται από ατομική διοικητική πράξη μπορεί, για οποιονδήποτε λόγο, με αίτησή του, να ζητήσει, είτε από τη διοικητική αρχή η οποία εξέδωσε την πράξη, την ανάκληση ή την τροποποίησή της (αίτηση θεραπείας), είτε, από την αρχή η οποία προΐσταται εκείνης που εξέδωσε την πράξη, την ακύρωσή της (ιεραρχική προσφυγή). 2. Η διοικητική αρχή στην οποία υποβάλλεται η, κατά την προηγούμενη παράγραφο, αίτηση οφείλει να γνωστοποιήσει στον ενδιαφερόμενο την απόφασή της για την αίτηση αυτή το αργότερο μέσα σε τριάντα (30) ημέρες, εκτός αν από ειδικές διατάξεις προβλέπεται διαφορετική προθεσμία.» Άρθρο 25 «Ειδική διοικητική προσφυγή - Ενδικοφανής προσφυγή» «1. Όπου προβλέπεται από ειδικές διατάξεις, ο ενδιαφερόμενος, για την αποκατάσταση υλικής ή ηθικής βλάβης των έννομων συμφερόντων του που προκαλείται από διοικητική πράξη, μπορεί, με προσφυγή του, η οποία ασκείται ενώπιον του προβλεπόμενου από τις διατάξεις αυτές διοικητικού οργάνου και μέσα στην οριζόμενη από τις ίδιες προθεσμία, να ζητήσει,κατά περίπτωση, την ακύρωση ή την τροποποίηση της πράξης. 2. Το διοικητικό όργανο, ανάλογα με την πρόβλεψη των σχετικών διατάξεων, είτε εξετάζει μόνο τη νομιμότητα της πράξης, οπότε και μπορεί να την ακυρώσει εν όλω ή εν μέρει ή να απορρίψει την προσφυγή (ειδική διοικητική προσφυγή), είτε εξετάζει τόσο τη νομιμότητα της πράξης όσο και την ουσία της υπόθεσης, οπότε και μπορεί να ακυρώσει εν όλω ή εν μέρει ή να τροποποιήσει την πράξη ή να απορρίψει την προσφυγή (ενδικοφανής προσφυγή). Το αρμόδιο όργανο οφείλει να γνωστοποιήσει στον προσφεύγοντα την απόφασή του μέσα στην προθεσμία που τυχόν τάσσουν οι σχετικές διατάξεις, αλλιώς, στην περίπτωση μεν της ειδικής προσφυγής, το αργότερο μέσα σε τριάντα (30) ημέρες, στην περίπτωση δε της ενδικοφανούς προσφυγής, το αργότερο μέσα σε τρεις (3) μήνες. 3.......»

3. Νόμος 702 της 19/19.9.1977: (Α' 268).

ΑΣΜ: Παρέμβαση στην ανοικτή συζήτηση με ομιλητή τον Υφυπουργό Εργασίας


Παρέμβαση στην ανοικτή συζήτηση με ομιλητή τον Υφυπουργό Εργασίας, Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00

Ο Τομέας Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει ανοικτή συζήτηση στην αίθουσα ΕΡΜΗΣ του ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος), την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 19:00, με ομιλητή τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάσο Πετρόπουλο και θέμα «Προκλήσεις και προτάσεις για το Ασφαλιστικό Σύστημα και τις Επιχειρήσεις στην μεταμνημονιακή εποχή».

Θα είμαστε εκεί να ζητήσουμε απαντήσεις για τις παράνομες εγκυκλίους που έχει εκδώσει σχετικά με τα χρέη που διαβιβάζονται στο ΚΕΑΟ, τις ανέφικτες ρυθμίσεις οφειλών που δε μπορεί κανείς εργαζόμενος να διατηρήσει, το επίδομα ανεργίας που δε μπορεί κανείς άνεργος να πάρει και όλα τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει σε άνεργους, υποαπασχολούμενους και εργαζόμενους η μετατροπή του “ασφαλιστικού” συστήματος σε διώκτη των ασφαλισμένων.

Θα είμαστε εκεί και για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για την επίλυση του προβλήματος των ασφαλιστικών οφειλών, όπως παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που διοργανώσαμε από κοινού με συνασφαλισμένους του ΟΑΕΕ με θέμα “Συσσωρευμένα Χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία – Προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και των συνεπειών του” τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου στο ΤΕΕ.



Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Εκδήλωση: «Κίτρινα Γιλέκα. Εργατικές αντιστάσεις στη νέα εποχή», 8/2/2019

Η Πανελλαδική Ανεξάρτητη Ταξική Εργατική Κίνηση διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση για τα κίτρινα γιλέκα, Παρασκευή 8 Φλεβάρη στις 7μμ, στα γραφεία της Βερανζέρου 13, 5ος όροφος.

Ομιλητές:

Λεωνίδας Βατικιώτης, δημοσιογράφος

Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ.

Σε video η Εκδήλωση για τα χρέη ελεύθερων επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία


Δείτε ολόκληρη την Εκδήλωση για τα χρέη ελεύθερων επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που συνδιοργάνωσαν χθες η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών και η Πανελλαδική Πρωτοβουλία Συλλόγων και Κινήσεων Ασφαλισμένων ΟΑΕΕ.

Το έγγραφο της κυβέρνησης (ΓΛΚ) προς το ΣτΕ, με τους… ύμνους στις περικοπές και στα μνημόνια

Το έγγραφο της κυβέρνησης (ΓΛΚ) προς το ΣτΕ, με τους… ύμνους στις περικοπές και στα μνημόνια




Όπως έγραψε σε προηγούμενη ανάρτησή του το ergasianet.gr, η κυβέρνηση, διά του ΓΛΚ, παρενέβη με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών/ΓΛΚ, στην ακροαματική διαδικασία της Ολομέλειας του ΣτΕ, την Παρασκευή 1 Φλεβάρη, όπου και τάχθηκε υπέρ των μνημονιακών περικοπών στους μισθούς και υπέρ της κατάργησης των Δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους.

Στο παρακάτω έγγραφο που θα βρείτε, η κυβέρνηση που επικαλείται την «έξοδο από το μνημόνιο» και υπόσχεται «την αποκατάσταση των αδικιών», ουσιαστικώς και εμμέσως, λέει στους δικαστές και στη δικαιοσύνη, να μην εκδίδουν αποφάσεις… επικίνδυνες για τα δημοσιονομικά της χώρας, προκειμένου να μην… πάρουν κακό βαθμό και πολλές επιπλήξεις από τους δανειστές (που για να δείξει ότι δεν υπάρχουν τους έχει βαφτίσει στη «μεταμνημονιακή» περίοδο ως… επόπτες!)

Διαβάστε εδώ το απαράδεκτο έγγραφο που απέστειλε η κυβέρνηση στις 25 Γενάρη 2019 προς το ΣτΕ ενόψει της εκδίκασης των αναιρέσεων, στο οποίο εκτός από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περιέχεται και πίνακας με τις… επιβαρύνσεις ανά κατηγορία υπαλλήλων με πιθανή επιστροφή των δώρων.

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Κόκκινη κάρτα στην τσιμεντοποίηση των ρεμάτων

Ρέμα Ποδονίφτη

Μια δυνατή βροχόπτωση στις 21 Οκτώβρη 1994 προκαλεί την υπερχείλιση του ρέματος του Ποδονίφτη, οδηγώντας στο πέρασμά του στον θάνατο 17 ανθρώπους. Σε σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα καταγράφονται ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.
Παράλληλα, σοβαρότατες ήταν και οι καταστροφές που προκλήθηκαν στα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό, καθώς και στο ιστορικό αρχείο του κόμματος, μεγάλο μέρος του οποίου παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Το 1995, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα έργα εγκιβωτισμού του ρέματος του Ποδονίφτη σταματούν, καθώς κρίθηκαν ένοχα για τη βιβλική καταστροφή.
Είκοσι τρία χρόνια μετά, τον Νοέμβρη του 2017, μια ισχυρή βροχόπτωση προκαλεί τον θάνατο 24 ανθρώπων στη Μάνδρα Αττικής. Δρόμοι σχίστηκαν στα δυο, σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν και η ανθρώπινη οδύνη για μια ακόμη φορά ξεχείλισε.
Το βλέμμα όλων στράφηκε τότε στα μπαζωμένα ρέματα της περιοχής και στις αυθαίρετες κατασκευές που χτίστηκαν επάνω τους, περιορίζοντας την κοίτη τους.
Προ δεκαπενθημέρου, δέκα συλλογικότητες και κινήματα για τη διάσωση των εναπομεινάντων ρεμάτων της Αττικής συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής.
«Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε τον εγκιβωτισμό των φυσικών κοιτών των ρεμάτων και την τσιμεντοποίησή τους, όπως προβλέπεται από τα έργα που δρομολογούνται από την Περιφέρεια και το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, γιατί αυτό θα τα εξαφανίσει και θα εκθέσει τις πόλεις μας περισσότερο στους κινδύνους της πλημμύρας και της υπερθέρμανσης του πλανήτη», τονίζεται στην αγωνιώδη ανακοίνωσή τους.
«Η Περιφέρεια Αττικής ισχυρίζεται ότι νοιάζεται για τη ζωή των πολιτών. Στην πραγματικότητα, περιορίζοντας τον φυσικό χώρο των ρεμάτων προκειμένου να προστατέψει τις αυθαίρετες ιδιοκτησίες, νοιάζεται μόνο για τα συμφέροντα κάποιας μερίδας πολιτών. Οι οριοθετήσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του υπουργού Περιβάλλοντος, μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι και τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Η αντίληψη αυτή είναι εντελώς αναχρονιστική, αφού η σύγχρονη/διεθνής επιστημονική αντίληψη (οικομηχανική / biotechnical engineering και αποκάλυψη ρεμάτων / daylighting) βλέπει την προστασία των πολιτών άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία του περιβάλλοντος, με τη διατήρηση ανοιχτών, φυσικών και λειτουργικών ρεμάτων. Είναι μάλιστα εξαιρετικά πιο οικονομική από τις τσιμεντοποιήσεις και τους εγκιβωτισμούς, που εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη τάση στην Ελλάδα», προστίθεται στην ανακοίνωση των συλλογικοτήτων.
Αλήθεια, από το «Θάπτομεν τον Ιλισσόν», που εκστόμισε έμπλεος χαράς το 1939 ο Μεταξάς, έως σήμερα, πόσο νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι ή σωστότερα πόσα ρέματα προτιθέμεθα να θάψουμε ακόμη;

Οι γυρίνοι και η προστασία της ζωής

Η Περιφέρεια μεριμνά πρώτα για τη ζωή των πολιτών και μετά για την προστασία του περιβάλλοντος, απάντησαν οι αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι στις διαμαρτυρίες των κινημάτων.
Δικαίως γεννάται το ερώτημα: η προστασία του περιβάλλοντος και η προστασία των ανθρώπων είναι δύο έννοιες ασύμβατες και αλληλοσυγκρουόμενες;
Τον Οκτώβρη του 2015, στις αντιδράσεις που καταγράφηκαν για το πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας της Περιφέρειας, η περιφερειάρχης είχε δηλώσει πώς «δεν είναι δυνατόν να βάζουμε στην ίδια ζυγαριά τους συμπαθείς και απαραίτητους για ένα οικοσύστημα γυρίνους με την προστασία της ανθρώπινης ζωής».
Χαρακτηριστική είναι επίσης της αντίληψης που κυριαρχεί η απάντηση που δόθηκε το 2016 στην επερώτηση του νυν ανεξάρτητου βουλευτή Σπ. Λυκούδη για την «ανάπλαση του ρέματος της Πικροδάφνης» και την εγκριθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που προκρίνει την τσιμεντοποίηση.

Εκδήλωση για τα χρέη ελεύθερων επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Η εκδήλωση θα προβληθεί μέσω livestreaming για να μπορούν να την παρακολουθήσουν και συνασφαλισμένοι εκτός Αθήνας. Το σχετικό link είναι εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=RzOF898BU08

Συζήτηση σχετικά με τα συσσωρευμένα χρέη ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, ώστε να κατατεθούν προτάσεις σε μια φάση που η κυβέρνηση ετοιμάζει δέσμη σχετικών παραμβάσεων, διοργανώνουν αυτή τη Δευτέρα, η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών και η Πανελλαδική Πρωτοβουλία Συλλόγων και Κινήσεων Ασφαλισμένων ΟΑΕΕ.
Σε σχετική ανακοίνωσή τους επισημαίνουν τα εξής:
«Μετά την δεκαετή περίοδο οικονομικής κρίσης, κατά την οποία ελεύθεροι επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι είδαμε τα εισοδήματά μας να μειώνονται δραματικά και να γινόμαστε οφειλέτες παράνομων και δυσανάλογων με τα εισοδήματά μας εισφορών, βλέπουμε ακόμα μια φορά να συζητούνται λύσεις για εμάς, χωρίς εμάς.
Εισφοροδοτικές υποχρεώσεις που, σε συνδυασμό με τις φορολογικές, ήταν εμφανώς αναντίστοιχες των οικονομικών μας δυνατοτήτων, τοκογλυφικές προσαυξήσεις οφειλών, απαγόρευση εργασίας οφειλετών, ανέφικτες ρυθμίσεις οφειλών και χρέωση ασφαλιστικών υπηρεσιών που δεν παρέχονται, είναι μερικά μόνο από τα μέσα κατασκευής του «ασφαλιστικού» χρέους των προηγούμενων χρόνων που εκβιαστικά τώρα η πολιτεία απαιτεί, μέσω κατασχέσεων.
Απέναντι σε αυτές τις πρακτικές καλούμε τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, σε κοινή εκδήλωση ενημέρωσης και αντιπαράθεσης των δικών μας προτάσεων, για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων, προκειμένου να οργανώσουμε συλλογικά την άμυνά μας, ξεκινώντας από μια σειρά διεκδικήσεων μέτρων άμεσης εφαρμογής:
Αφαίρεση οφειλόμενων εισφορών για μη παρεχόμενες υπηρεσίες (εισφορές υγείας, ανέργων, κ.ά.)
Αφαίρεση των αυθαίρετα ορισμένων προσαυξήσεων - στο 100%
Επανυπολογισμός οφειλών - με βάση τα πραγματικά εισοδήματα - όπου προκύπτουν χαμηλότερες χρεώσεις
Για την οφειλή που απομένει μετά τα παραπάνω: να θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο πολλαπλών επιλογών με δυνατότητες παγώματος, ρύθμισης ή διαγραφής των οφειλών
Διαγραφή υποχρεώσεων που έχουν χρεωθεί άδικα και σε προφανή αναντιστοιχία με το εισόδημά τους, άνεργοι και υποαπασχολούμενοι
Άμεση απόδοση των Συντάξεων, με αύξηση του ορίου οφειλών για την συνταξιοδότηση και δυνατότητες συμψηφισμού οφειλών και εξαγοράς συντάξιμου χρόνου
Μέχρι να ρυθμιστούν όλα τα παραπάνω: Άμεση άρση όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης από πλευράς ΚΕΑΟ
Δικαίωμα πλήρους πρόσβασης στις υπηρεσίες που αφορούν την υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (ΠΕΔΥ / ΕΟΠΥΥ) για όλους, ανεξαρτήτως οφειλών
Άρση κάθε μέτρου περιορισμού άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω οφειλών (εξαιρούνται οι οφειλές εργοδοτικών εισφορών)
Επίσης, να σταματήσουμε τις πρακτικές του ΚΕΑΟ που πλέον επίσημα --μέσω δικαστικών αποφάσεων-- κρίθηκαν παράνομες, όπως η αποστολή ειδοποιητηρίων «μέτρων αναγκαστικής είσπραξης» που ξεκινούν 20 μέρες από την παραλαβή της ατομικής ειδοποίησης χωρίς ανάλυση χρεώσεων, με ασάφεια στο είδος των αναγραφομένων χρεών και με χρεώσεις αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών».
Η εκδήλωση – συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, στο ΤΕΕ.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Συμμετοχή μας σε κινητοποιήσεις για το ανθυγιεινό επίδομα

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr                                                                                                                             
Αθήνα,  1/2/2019
Αρ. Πρωτ. : 7677                                    
Προς :    Α' βάθμιες Ενώσεις.

Θέμα : Συμμετοχή μας σε κινητοποιήσεις για το ανθυγιεινό επίδομα.

Συνάδελφοι
       

Ενημερώνουμε ότι η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έχει κηρύξει στάση εργασίας για την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, από τις 11.00 ως τη λήξη τη ωραρίου με συγκέντρωση εργαζομένων, την ίδια μέρα, κάτω από το Υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5 -7) ώρα 12.00 το μεσημέρι. Η απεργία αφορά τις Ομοσπονδίες (ΠΟΕ ΟΤΑ , ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΕ ΥΕΘΑ κα) που εμπλέκονται στα ΒΑΕ και έχουν εργαζόμενους που λαμβάνουν ή διεκδικούν να λάβουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Τα αιτήματα είναι η μη περικοπή και υποβάθμιση στο ανθυγιεινό επίδομα έτσι όπως χορηγείται σήμερα, η επέκτασή του ανθυγιεινού και σε άλλες κατηγορίες και ειδικότητες που το δικαιούνται και έχουν εξαιρεθεί (όπως οι μηχανικοί) κα.
Καλούμε τους συναδέλφους μας που ανήκουν στους χώρους των εν λόγω Ομοσπονδιών να συμμετέχουν στην κινητοποίηση αυτή διεκδικώντας την αναγκαιότητα ένταξης μελών μας στην κατηγορία Α’ των δικαιούχων ανθυγιεινού επιδόματος καθώς μέχρι σήμερα οι Διπλωματούχοι μηχανικοί λόγω ειδικότητας στις περισσότερες περιπτώσεις αποκλείονταν από τη χορήγηση του, παρά το γεγονός ότι εργάζονται σε σχετικούς χώρους. Μοναδικό και επιστημονικά σωστό κριτήριο πρέπει να είναι η επικινδυνότητα του χώρου και όχι η ειδικότητα του Υπαλλήλου, όπως τεκμηριωμένα έχουμε παρουσιάσει με τα υπ' αριθμ. 7426/17-7-2018 και υπ' αριθμ. 7358/26-4-2018 έγγραφα μας.
Με την ευκαιρία αυτή θα επισυνάπτουμε Ερωτηματολόγιο που έχει σταλεί στις Υπηρεσίες από την Επιτροπή Αναμόρφωσης Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, ώστε να συμπληρωθεί και από τους Συναδέλφους Διπλωματούχους Μηχανικούς που βάσιμα διεκδικούμε να ενταχθούν σε αυτό.

Συμμετοχή μας σε κινητοποιήσεις για το ανθυγιεινό επίδομα. .doc
Αίτημα για συμπλήρωση ερωτηματολογίου .pdf
Ερωτηματολόγιο ΓΛΚ προς Δ/νσεις Διοικητικού .xlsx

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Το Μανιφέστο του Κομερσύ

Το Μανιφέστο του Κομερσύ



Sorcy-Saint-Martin (Meuse), Γαλλία
του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

«Χαμογέλα και λίγο, δεν είσαι στην Αθήνα», μου λέει ο Στεφάν, καθώς ετοιμάζεται να με τραβήξει φωτογραφία στην αίθουσα που συνεδριάζουν, χωρισμένοι σε υποεπιτροπές, οι 300 εκπρόσωποι των Κίτρινων Γιλέκων από όλη τη Γαλλία, στην πρώτη εθνική τους συνάντηση, που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο εδώ, στο χωριό Σορσύ-Σαιν-Μαρτάν, μερικά χιλιόμετρα από τη μικρή πόλη Κομμερσύ της Λωρραίνης.

Η κοπέλα δίπλα μου είναι αντιπρόσωπος από το Σαιν Ναζέρ, της περιοχής Λουάρ-Ατλαντίκ. «Το 1968», μου λέει, «μας πρόδωσαν και μας σταμάτησαν. Τώρα όμως δεν θα το καταφέρουν. Κανείς δεν θα μας σταματήσει. Θα πάμε μέχρι το τέλος!»

Μου δείχνει στο κινητό της το βίντεο που τράβηξε με τον γαμπρό της στο πεζοδρόμιο, χτυπημένο στο κεφάλι, με τους αστυνομικούς γύρω του να κάνουν κλοιό εμποδίζοντας τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. «Στο τέλος», μου λέει, «όρμηξε ο πατέρας μου και έπιασε από τον λαιμό έναν αστυνομικό, για να τον αφήσουν, να μπορέσουμε να τον πάρουμε. Έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία και νοσηλεύεται τώρα με σοβαρά προβλήματα στην όρασή του και άλλα».

Λίγα λεπτά αργότερα, παίρνοντας τον λόγο στη συγκέντρωση για να πει τι γίνεται στην περιοχή που αντιπροσωπεύει, η ίδια θα κλέψει την παράσταση. Η ομιλία της, λιτή, απλή και αποφασιστική, σαν τη λεπίδα του μαχαιριού, θα καταχειροκροτηθεί. Οι γυναίκες των γαλλικών λαϊκών τάξεων συμμετέχουν μαζικά στην πρώτη γραμμή του αγώνα των Κίτρινων Γιλέκων και, όπως έχει παρατηρηθεί σε πολλές εξεγέρσεις στην ιστορία, είναι πιο αποφασιστικές από τους άντρες.
Τρομοκρατία