Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Τα εγκλήματα των Γερμανοτσολιάδων – Η “Χρυσή Αυγή” είναι απόγονοί τους

Ιλίσια, Απρίλης του ‘44. Ταγματασφαλίτης ποζάρει δίπλα σε απαγχονισμένο νεολαίο της ΕΠΟΝ
Ιλίσια, Απρίλης του ‘44. Ταγματασφαλίτης ποζάρει δίπλα σε απαγχονισμένο νεολαίο της ΕΠΟΝ
Ο Δήμος Σταρένιος στην ταινία “Η Χαραυγή της Νίκης” έχει αποδώσει χαρακτηριστικά το ρόλο του προδότη – συνεργάτη των ναζί με τη γνωστή ατάκα: “Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι μας ήρθαν”. Δεν πρόκειται για καρικατούρα. Ο Ξενοφών Γιοσμάς, ένας από τους πιο γνωστούς ταγματασφαλίτες, στη δίκη του για την εμπλοκή στην υπόθεση Λαμπράκη δήλωνε: “Και αν συνεργάστηκα με τους Γερμανούς το έκανα για το καλό της πατρίδος... Τους Γερμανούς τους αγαπούσα και αυτοί με θεωρούσαν τον υπ'αριθμόν ένα τίμιον Έλληνα.”
Ο Γιοσμάς που έχει μείνει στην ιστορία με το γερμανικό χαϊδευτικό του, “Φον Γιοσμάς” έχοντας “υπηρετήσει” σε διάφορες ομάδες συνεργατών, όπως στον “Εθνικό Ελληνικό Στρατό” και ως ανθυπολοχαγός στο τάγμα του Γεωργίου Πούλου, έφυγε μαζί με τους Γερμανούς στην απελευθέρωση, έμεινε για ένα διάστημα στη Βιέννη και επέστρεψε στην Ελλάδα το ‘47. Ενώ είχε καταδικαστεί σε θάνατο ως προδότης, πήρε χάρη από τον βασιλιά Παύλο και βγήκε από τη φυλακή μόλις το '51.
Στη δεκαετία του '60 με τον “Σύνδεσμο Αγωνιστών και Θυμάτων Εθνικής Αντιστάσεως Βορείου Ελλάδος" τροφοδοτούσε με τραμπούκους τον παρακρατικό μηχανισμό. Η συμμορία στηνόταν στρατολογώντας κοινωνικά απόβλητα και συναντιόταν στην ταβέρνα με το ταιριαστό όνομα: “Τα έξι γουρουνάκια”. Τα μέλη του Συνδέσμου πήγαιναν με περιβραχιόνια σε συνδικαλιστικές συγκεντρώσεις ενώ το '63 επιστρατεύτηκαν από τη Χωροφυλακή για να “προστατέψουν” τον ντε Γκολ στη διάρκεια επίσκεψής του. Ο Κοτζαμάνης, ένας από τους δύο που έκαναν την δολοφονική επίθεση στον βουλευτή της Αριστεράς, Γρηγόρη Λαμπράκη, το Μάη της ίδιας χρονιάς, ήταν μέλος του “Συνδέσμου”.
Είναι λοιπόν πολύ δύσκολο το μασκάρεμα που προσπαθούν να κάνουν οι φασίστες σήμερα όταν θέλουν να ψαρέψουν στα θολά νερά παίζοντας τους “αντιμνημονιακούς”, “πατριώτες” με δόσεις “αντίστασης στη γερμανική κατοχή”. Οι Χρυσαυγίτες δηλώνουν χωρίς ντροπή ότι “Τα τάγματα ασφαλείας ήταν ελληνικά στρατεύματα Εθνικιστών, που πολέμησαν εναντίον των κομμουνιστών. Οι Χίτες επίσης, όντας Εθνικιστές έκαναν αντικομμουνιστικό αγώνα.”
Είναι οι πολιτικοί απόγονοι και υπερασπιστές των Γερμανοτσολιάδων, των ταγμάτων ασφαλείας και των υπόλοιπων ανάλογων οργανώσεων που συνεργάστηκαν ανοιχτά με τους ναζί στη διάρκεια της κατοχής και πρωτοστάτησαν στα εγκλήματά τους. Οι φασιστικές συμμορίες επιβίωσαν στις επόμενες δεκαετίες μετά τον εμφύλιο επειδή άλλαξαν αφεντικό, από τους ναζί πουλήθηκαν στους Άγγλους και στη συνέχεια στις κυβερνήσεις που ήθελαν να τσακίσουν το εργατικό κίνημα και την Αριστερά.
Τα Τάγματα Ασφαλείας άρχισαν να σχηματίζονται το 1943 από την κατοχική κυβέρνηση Ράλλη. Οι Γερμανοί χρειάζονταν ένοπλα σώματα για να τους βοηθήσουν στην καταστολή της Αντίστασης. Η δύναμη του κινήματος όμως ήταν τέτοια που δεν εμπιστεύονταν ούτε ότι η Χωροφυλακή είναι “καθαρή από κομμουνιστές”. Έτσι ο Ράλλης εξόπλισε τους Εύζωνες, τους τσολιάδες των Ανακτόρων, που μέχρι τότε ήταν άοπλοι και τους παραχώρησε στους ναζί για να αναλάβουν τη βρόμικη δουλειά.
Συμμορίες

Νέα δανειακή σύμβαση: Και επισήμως αποικία η Ελλάδα

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Λ. Βατικιώτη από τα Επίκαιρα στις 23/03/2012
Μια νέα σελίδα στην υποτέλεια της Ελλάδας απέναντι στους πιστωτές και την ξενοδουλεία της πολιτικής της ελίτ ανοίγει η δανειακή σύμβαση που συνοδεύει το δεύτερο δάνειο της Τρόικας ύψους 137 δισ. ευρώ (109 από ευρωζώνη, συν 28 από ΔΝΤ). Το άγχος που διαπερνά το πολυσέλιδο κείμενο σχετίζεται με την αποτροπή κάθε πιθανής αναθεώρησης ακόμη και αμφισβήτησης της λεόντειας αυτής συμφωνίας από μια μελλοντική κυβέρνηση που θα σέβεται τον εαυτό της και δεν θα λειτουργεί ως το μακρύ χέρι των πιστωτών. Οι προσπάθειες τους ωστόσο να πνίξουν τον ελληνικό λαό στα χρέη για να σώσουν τις τράπεζες πέφτουν στο κενό. Κι η νέα δανειακή σύμβαση μπορεί με μια απλή πλειοψηφία της Βουλής ανά πάσα στιγμή να καταγγελθεί και να χαρακτηριστεί παράνομη, λόγω του ότι βρίθει αντισυνταγματικοτήτων! Είναι επίσης έκδηλη και μαζί προκλητική η μεροληψία της υπέρ των τραπεζών καθώς από τα 137 δισ. ευρώ τα 113 δισ. πάνε στις τράπεζες (ελληνικές και ξένες), δηλαδή το 82% του νέου δανείου!!! Τι σεβασμού μπορεί να αξίζει μια τέτοια χρηματοδότηση που καλύπτει την πιο βαθιά διαπλοκή ΕΕ και τραπεζών με τον μανδύα της «διάσωσης»;
Ενδεικτικό του νομοθετικού αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί, ως αποτέλεσμα  του άγχους τους να καλύψουν τις παρατυπίες τους, είναι ότι στη Βουλή εισήλθε προς κύρωση μετά το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης 14 Μαρτίου μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου! Πληροφορούμαστε έτσι στο άρθρο πρώτο του σχεδίου νόμου που αναμενόταν να ψηφισθεί υπό την μορφή κατεπείγοντος την Τρίτη 20 Μαρτίου ότι «κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η από 14 Μαρτίου 20012 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου». Προς τι η ψήφιση επομένως από την Βουλή;
Απαγορεύουν την αθέτηση πληρωμών

Το νερό στον κόσμο: Κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα;

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Κώστα Νικολάου από το http://konstantinosnikolaou.blogspot.com
Ο προσδιορισμός του νερού ως κοινωνικού αγαθού ή ως εμπορεύματος είναι θεμελιώδους σημασίας, διότι υπαγορεύει ευθέως τη δυνατότητα δημόσιας ή ιδιωτικής διαχείρισής του.
Η αντιπαράθεση για την ιδιωτική ή δημόσια διαχείριση του νερού δεν είναι καινούργια. Διεξάγεται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία όμως χρόνια, αυτή η αντιπαράθεση δεν είναι πλέον μόνο θεωρητική. Υπάρχουν αποτελέσματα ερευνών, που προκύπτουν από συγκεκριμένες εφαρμογές διαφορετικών μοντέλων διαχείρισης σε πολλές και διαφορετικές χώρες του κόσμου.
Ποιά είναι τα αποτελέσματα από την ιδιωτική διαχείριση του νερού, όπου αυτή εφαρμόσθηκε παγκόσμια; Ποιά είναι τα αποτελέσματα από τη δημόσια ή/και κοινοτική διαχείριση του νερού; Τί συμπεράσματα προκύπτουν συγκρίνοντας τα αποτελέσματα αυτών των δύο βασικών μοντέλων διαχείρισης; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα, που θα επιχειρηθεί να απαντηθούν συνοπτικά στο κείμενο που ακολουθεί.
Η κατάσταση διεθνώς και το θεσμικό πλαίσιο
Το 2010, τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν ότι η πρόσβαση σε καθαρό νερό και υγιεινή είναι ανθρώπινο δικαίωμα [1]. Μια δεκαετία πριν, είχε εκδοθεί η Ευρωπαϊκή Οδηγία – Πλαίσιο περί Υδάτων, η οποία μεταξύ άλλων: α) καθορίζει ότι το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν όπως οποιοδήποτε άλλο, αλλά θα πρέπει να θεωρείται κληρονομιά, β) προτρέπει τις χώρες να παρέχουν υπηρεσίες ύδατος σε λογική τιμή γι’ αυτούς που το χρειάζονται, γ) ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στην προστασία και τη διαχείριση των υδάτων [2]. Το 2003, η Ελλάδα εναρμονίζει το εθνικό δίκαιο με τις διατάξεις αυτής της Οδηγίας [3]. Επίσης, με αφορμή το 6ο Παγκόσμιο Φόρουμ Νερού 2012, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνει ότι το νερό είναι κοινός πόρος της ανθρωπότητας και η πρόσβαση στο πόσιμο νερό είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα [4].
Πώς όμως υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα και πώς θα υλοποιηθεί στο μέλλον αυτό το διεθνές θεσμικό πλαίσιο για το νερό, σε έναν κόσμο, όπου 884 εκατομμύρια άνθρωποι (περίπου το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού) δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι (περίπου το 37% του παγκόσμιου πληθυσμού) δεν έχουν πρόσβαση σε συστήματα υγιεινής; [5] Ποιά μοντέλα διαχείρισης νερού θα αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα ενός κόσμου, όπου σε όλο σχεδόν το βόρειο ημισφαίριο δεν υπάρχει καμιά σπανιότητα νερού (ούτε φυσική ούτε οικονομική), ενώ υπάρχει οικονομική σπανιότητα νερού στο νότιο ημισφαίριο και φυσική σπανιότητα σε μια ζώνη που ξεκινά από τη βόρεια Αφρική και συνεχίζει στη μέση Ανατολή, στον Περσικό Κόλπο και φθάνει μέχρι την άκρη της Ασίας; [6].
Το μοντέλο της σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού (ΣΔΙ)

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Αντιφασιστική συναυλία & πορεία

ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

21 ΜΑΡΤΗ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ
ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ
ενοψει 21 Μαρτη (παγκοσμια μερα εναντια στο φασισμο) η αντιρατσιστικη πρωτοβουλια "ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ" μαζι με συλλογους μεταναστων, σωματεια, οργανωσεις, συλλογικοτητες διοργανωνει συλλαλητηριο-πορεια-συναυλια το Σαββατο στις 24 Μαρτη, ωρα 15:00 στην πλατεια κοτζια.
Επισης καλει σε αντιφασιστικη κινητοποιηση την Τριτη 20 Μαρτη στα δικαστηρια-Ευελπιδων ωρα 09:00 για την καταδικη των μαχαιροβγαλτων νεοναζι του Αγ. Παντελεημονα.
Η Τετάρτη 21η Μάρτη 2012 είναι η Παγκόσμια μέρα κατά του Ρατσισμού. Την ώρα των πιο σκληρών μνημονιακών μέτρων βαρβαρότητας που πλήττουν κάθε εργαζόμενο, άνεργο, συνταξιούχο και νέο, άντρες και γυναίκες, ντόπιους και μετανάστες, η μέρα αυτή τονίζει την ανάγκη και τη δυνατότητα αντίστασης, αλληλεγγύης και κοινής δράσης. Μαζί με τους μετανάστες-ριες και πρόσφυγες συναδέλφους, συμμαθητές, συμφοιτητές και γείτονες της διπλανής πόρτας.
Τη στιγμή που επιχειρείται από κυβερνητικούς ιθύνοντες και ακροδεξιές/φασιστικές οργανώσεις να παρουσιαστούν οι μετανάστες ως πρόβλημα για πολλά από τα δεινά μας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας μαζί τους. Καλούμε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο, τις οργανώσεις δικαιωμάτων, τις μεταναστευτικές και προσφυγικές κοινότητες, τα συνδικάτα, τις λαϊκές συνελεύσεις και κάθε τοπική συλλογικότητα αντίστασης και αλληλεγγύης, σε ένα τετραήμερο κινητοποιήσεων και δράσεων ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό και την ξενοφοβία από τις 20 ως τις 24 Μάρτη 2012. Για να μην ξαναζωντανέψουν οι μαύρες μέρες του ναζισμού και του φασισμού στη χώρα μας. Για ίσα δικαιώματα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και για καλύτερη ζωή για όλους και όλες.

Ή ραγιάδες ή εξεγερμένοι...

Όλοι στις παρελάσεις σε όλη τη χώρα

Ούτε μία οικοδομική άδεια εδώ και ένα μήνα!

Αναδημοσίευση από το http://www.makthes.gr/
 Ο νέος τρόπος έκδοσης των οικοδομικών αδειών προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η σύνταξη των μελετών και η εκτέλεση του οικοδομικού έργου θα γίνεται με ευθύνη των μηχανικών, οι οποίοι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο νέο ηλεκτρονικό «Μητρώο Μελετητών» και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις μελέτες και τα δικαιολογητικά.
Ωστόσο, ο μηχανισμός ηλεκτρονικής υποβολής και το ηλεκτρονικό μητρώο δεν είναι ακόμη έτοιμα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να κατατεθούν αιτήσεις έγκρισης οικοδομικού έργου και στην ουσία να έχει διακοπεί η οικοδομική δραστηριότητα.
Ο νόμος ισχύει αλλά...
«Ο νόμος ισχύει από την αρχή του μηνός, αλλά οι νέες υπηρεσίες δόμησης των δήμων έχουν κλείσει το παλιό σύστημα από τις 21 Φεβρουαρίου και ακόμη δεν λειτουργεί το νέο ηλεκτρονικό σύστημα. Δεν μπορούμε να εκδώσουμε άδειες», περιγράφει στη «Μ» ο κ. Βασίλειος Ράλλης, αρχιτέκτων μηχανικός, μέλος Σ.Α.Δ.Α.Σ. «Εμείς έχουμε αριθμό μητρώου μελετητή από την πρώτη ημέρα που βγαίνουμε στο επάγγελμα. Ο δικός μου είναι ο 32065. Ωστόσο, το υπουργείο δημιουργεί ένα νέο ηλεκτρονικό αρχείο, που δεν είναι έτοιμο. Σε μια περίοδο κρίσης, που η οικοδομική δραστηριότητα είναι περιορισμένη, έρχεται ο νέος νόμος να σταματήσει τα πάντα», υποστηρίζει ο κ. Ράλλης.
«Ζητούν από τους μηχανικούς που ζητούν οικοδομική άδεια τον αριθμό μητρώου μελετητή και το μητρώο δεν είναι έτοιμο. Στείλαμε επιστολή στο υπουργείο και ζητούμε την αναστολή εφαρμογής του νέου νόμου μέχρι να λειτουργήσει το νέο σύστημα», αναφέρει στη «Μ» ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Αναστάσιος Κονακλίδης. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «μέχρι να είναι έτοιμες οι υπηρεσίες, ας εργαζόμαστε με το παλιό σύστημα».

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Τα δημόσια έργα του μέλλοντος

Έτσι πρέπει να γίνονται τα δημόσια έργα. Η φωτογραφία από τη Villa Amalias, κατάληψη στέγης από τις παλαιότερες στην Αθήνα που μετράει ήδη 22 χρόνια ζωής. Ο Δήμος της ΑΘήνας την έχει στοχοποιήσει, όπως και ότι αντιστέκεται (Δημοτική Αγορά Κυψέλης και άλλους αυτοοργανωμένους χώρους).

Η VILLA AMALIAS ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΔΩ ΚΑΙ 22 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 17 ΧΡΟΝΙΑ.
Ο δήμος τον οποίο εκπροσωπείτε έχει δώσει δείγματα γραφής (συνεργασία με νεοναζί, κυνήγι μεταναστών-μικροπωλητών, εκκενώσεις κτηρίων που κατοικούνται από αστέγους).
Και εμείς έχουμε δώσει δείγματα γραφής. Αυτά τα 22 χρόνια ο χώρος λειτουργεί ως ανοιχτός κοινωνικός χώρος, με πλήθος εκδηλώσεων (συναυλίες, εκθέσεις, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, συζητήσεις, μαθήματα αυτομόρφωσης) και επίσης στεγάζεται και μέρος των καταληψιών.
Όλα αυτά τα χρόνια η λειτουργία, η συντήρηση και η αναπαλαίωση του κτιρίου γίνεται από τη συνέλευση της κατάληψης με πόρους αποκλειστικά δικούς μας και των συντρόφων μας.
Στα 22 αυτά χρόνια έχουν περάσει και συμμετάσχει στις δραστηριότητες του κτηρίου χιλιάδες άνθρωποι. Δεν είμαστε άγνωστοι, εμείς είμαστε. Τη μήνυση θέλετε να την κάνετε σε εμάς!
Τόσα χρόνια παρακολουθούμε τις προσπάθειες είτε του ΟΣΚ, είτε του δήμου να μοσχοπουλήσουν το κτήριο σε διάφορους ιδιώτες για να εισπράξουνε τις μίζες –κάτι που γίνεται κατά κόρον στο κέντρο. Αποφάσεις για την έξωσή μας έχουν ξαναπαρθεί και έχουν πέσει στο κενό.
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
Κατάληψη Villa Amalias

Ο κλάδος υγείας του ΤΣΜΕΔΕ στον ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με το Ν.4052/1-3-2012, ΦΕΚ 41/1-3-2012, άρθρο 13, παρ.17 το οποίο αναφέρει:

17. Στον ΕΟΠΥΥ εντάσσονται την 1.4.2012 ο Οίκος Ναύτου, την 1.5.2012 ο κλάδος υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ και την 1.6.2012 ο κλάδος υγείας του ΕΤΑΑ.

Αυτό σημαίνει:
- συμμετοχή 15% για εξετάσεις σε ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια, αντί για 0% σήμερα
- συμμετοχή 10% στα ειδικά σκευάσματα διατροφής πχ τρόφιμα χωρίς γλουτένη,βρεφικά γάλατα κλπ αντί για 0%.
- κατάργηση της αποζημίωσης των 2500 € για τοκετό
- δεν θα μπορούμε να πηγαίνουμε σε όποιον ιδιώτη γιατρό θέλουμε (ή αν πηγαίνουμε δε θα μας καλύπτει τίποτα το ΤΣΜΕΔΕ), αλλά στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ. Τώρα πάμε όπου θέλουμε και δικαιολογεί το ΕΤΑΑ 20ευρώ και 10ευρώ την 1η και την 2η επίσκεψη αντίστοιχα μηνιαίως, υπάρχει επίσης λίστα συμβεβλημένων που παίρνουν (υποτίθεται) αυτές τις αμοιβές.
- περικοπή μεγάλου πλήθους εξετάσεων και φαρμάκων που καλύπτει σήμερα το ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ.

Υπενθυμίζουμε αυτό που γίνεται σήμερα (για τα Ταμεία που ήδη έχουν ενταχθεί) στον ΕΟΠΥΥ ότι δηλαδή δεν μπορείς να βρεις γιατρό να πας δωρεάν,  γιατί ο κάθε γιατρός έχει δικαίωμα να εξετάσει συγκεκριμένο αριθμό ασθενών κάθε βδομάδα (50 ανά βδομάδα) κι όλοι οι γιατροί σου λένε ότι τον συμπληρώνουν από την πρώτη μέρα. Ήδη πολλοί γιατροί αρνούνται να μπουν στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ μια και συνιστά και γι αυτούς μεγάλη υποβάθμιση (τα 10 € επίσκεψης είναι αλήθεια μικρή αμοιβή αν είναι σοβαρή εξέταση).
Επιπλεόν είναι πολύ μικρή η φορολογική απαλλαγή από όποιο ιατρικό έξοδο γίνεται σε ιδιώτη γιατρό η νοσοκομείο (μόλις 10% του ποσού) και σύντομα μάλλον θα καταργηθεί εντελλώς.
Σε γενικές γραμμές υποβαθμιζόμαστε και θα κληθούμε πολλές δαπάνες υγείας να της καλύπτουμε από την τσέπη μας (τα ίδια ακριβώς θα γίνουν και με τη φαρμακευτική δαπάνη μέσω του κόλπου των γεννόσημων φαρμάκων).
Αν σκεφτούμε και τις επικείμενες αυξήσεις των ασφαλιστικών μας εισφορών, καταλαβαίνουμε όλοι μας που βαδίζουμε..... στην ολοκληρωτική καταστροφή και φτωχοποίηση. 

Πρέπει να καταληφθεί ειρηνικά όλη η χώρα, από σήμερα, από τώρα!

"Αγώνες και προοπτικές αυτοδιαχείρισης στην εποχή της κρίσης", Τοποθέτηση της Λέτας Ζωτάκη, προέδρου νοσοκομειακών γιατρών Κιλκίς - μέλους της συνέλευσης της κατάληψης του νοσοκομείου Κιλκίς, στην εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Αγώνες και προοπτικές αυτοδιαχείρισης στην εποχή της κρίσης" που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Μάρτη, στη Νομική Αθηνών.

Το παρακάτω κείμενο είναι η παρέμβαση της Ιατρού Λέτας Ζωτάκη στη Συνέλευση των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου του Κιλκίς.

Πηγή: tlaxcala-int.org
και σε Αγγλική μετάφραση εδώ
Τα σημερινά αλλά και μονιμότερα προβλήματα του Ε.Σ.Υ. και κάθε επιμέρους κλάδου οφείλονται στη γενικότερη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Δεν μπορούν να βρουν τη λύση τους σε περιορισμένα μεμονωμένα ή ειδικά κλαδικά αιτήματα και διεκδικήσεις.

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Χρονοδιάγραμμα Διεξαγωγής Εκλογών 2012 Π.Σ.Δ.Μ.-Η.


Σε υλοποίηση της απόφασης του Δ.Σ. του Π.Σ.Δ.Μ.-Η. για διεξαγωγή αρχαιρεσιών στις 27 Μαΐου 2012 το χρονοδιάγραμμα των απαιτούμενων και προβλεπόμενων από το καταστατικό διαδικασιών είναι το εξής:
  • Υποβολή εγγραφών: μέχρι και την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012 (ώρα 18:00)
  • Τελευταίο Δ.Σ. πριν τη Γ.Σ.: Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012
  • Εκλογοαπολογιστική Γ.Σ.: Τρίτη 27 Μαρτίου 2012 (ώρα 19:00) στο ΤΕΕ.
  • Κατάθεση ψηφοδελτίων: μέχρι και την Τετάρτη 11 Απριλίου 2012
  • Εκλογές: Κυριακή 27 Μαΐου 2012
* Η 23η Μαρτίου 2012 και ώρα 18:00 είναι η τελευταία ημέρα που γίνονται δεκτές οι εγγραφές. Έπειτα κλείνει το μητρώο του Συλλόγου καθώς και η ημερήσια διάταξη του Δ.Σ. της 26/03/2012.
Τα Π.Τ. του Π.Σ.Δ.Μ.-Η. καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος, θα πρέπει να έχουν στείλει τις εγγραφές τους στα κεντρικά του Συλλόγου μέχρι εκείνη την ημέρα και ώρα.
Το Δ.Σ. της 26ης Μαρτίου 2012 θα εγκρίνει τις εγγραφές και θα οριστικοποιηθεί ο εκλογικός κατάλογος.

Υπενθυμίζουμε ότι στηρίζουμε στο σύλλογο την Ανεξάρτητη Αριστερή Συσπείρωση Μηχανολόγων  - Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. 
Για επικοινωνία:
Νομικός Βασίλειος vnomikos@admie.gr

Νέο Βατοπέδι στην Πεντέλη

ΕΛΛΗΝΙΚΟ-ΠΕΝΤΕΛΗ :
ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
 
¨Ολοι την Πέμπτη 22/3 στις 6μμ, έξω από την Βουλή.

Η πεντέλη, όπως και το ελληνικό  Α Ξ Ι Ο Π Ο Ι Ο Υ Ν Τ Α Ι

αντί γίνει πάλι ο πνεύμονας πρασίνου για το λεκανοπέδιο, "αξιοποιείται" και "φυτεύεται"
- με  φ ω τ ο β ο λ τ α ϊ κ ά
- με "αξιοιποίηση" από  α ρ χ ι ε π ι σ κ ο π ή  δασικών  εκτάσεων που δεν τις ανήκουν
- με αποχαρακτηρισμό  δ η μ ο σ ί ω ν  δασικών εκτάσεων

αλληλέγγυες δράσεις από τις όμορες συνελεύσεις του  π ε ν τ ε λ ι κ ο ύ

Απόλυτη αναλγησία του Υπουργού Περιβάλλοντος με την ανοχή Βενιζέλου Σαμαρά
Δημιουργούν νέο Βατοπέδι στην Πεντέλη με την κατάθεση τροπολογίας ντροπής - ταφόπλακας για το Πεντελικό που παραχωρούν στην εκκλησία 23.000 στρέμματα αναδασωτέας και προστατευόμενης περιοχής για να κάνει φωτοβολταϊκό πάρκο!!
Ένα βήμα εμπρός ήταν πάλι η συντονιστική μας επιτροπή που ανακάλυψε το θέμα και ενημέρωσε άμεσα τον Πρόεδρο του ΣΠΑΠ κ. Γιώργο Πατούλη.

Τροπολογία ντροπής, τροπολογία ταφόπλακα στο Πεντελικό κατέθεσε ο ανάλγητος Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη Βουλή με την ανοχή των κ.κ. Βενιζέλου και Σαμαρά.
Στην τροπολογία που κατατέθηκε με άκρα μυστικότητα, προβλέπεται η παραχώρηση στην Εκκλησία έκτασης 23.000 στρεμμάτων στο Πεντελικό, μέσα στη ζώνης προστασίας του Πεντελικού και μάλιστα σε περιοχή που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα!!, για να αναπτύξει φωτοβολταϊκό πάρκο και να έχει έσοδα ώστε με αυτά να προωθήσει το «φιλανθρωπικό της έργο».

Παραιτήθηκε η διοίκηση του ΟΡΣΑ

Το απόγευμα της Παρασκευής το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι έγιναν δεκτές από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ οι πααιτήσεις του Προέδρου του Οργανισμού Ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας, καθηγητή Γιάννη Πολύζου, της Αντιπροέδρου Δ. Αντωνάκου και της καθηγήτριας Μ. Μαντούβαλου από μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού. Το υπουργείο ευχαρίστησε την απερόμενη διοίκηση σημειώνοντας ότι, με βάση το έργο που παραδόθηκε και συνεκτιμώντας τις προτάσεις των συναρμόδιων φορέων βρίσκεται σε συνεννόηση με τα κόμματα που απαρτίζουν την Κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί τις επόμενες μέρες στη δημοσιότητα, σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει την πολυδιάστατη ανάπτυξη των δυνατοτήτων της Αττικής. Ο Γ. Πολύζος με δηλώσεις του προς τα μέσα ενημέρωσης επισήμανε την «κεντρική διαφωνία του με ένα ξεπερασμένο και ακριβό μοντέλο διαρκούς επέκτασης της πόλης και των υποδομών της» και είπε ότι «η παραίτηση του αποτελεί «πράξη διαμαρτυρίας για τη μη ύπαρξη ενός στρατηγικού σχεδίου για την Αττική».

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Όχι στη νέα δανειακή σύμβαση

Αναρτούμε Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Υπαλλήλων (πρώην) Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Νομού Κυκλάδων (Σ.Υ.Ν.Α.Ν.Κ.), για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Θέμα: Δελτίο Τύπου για Δανειακή Σύμβαση

Και επειδή σίμωνε η μέρα που το Γένος είχε συνήθειο να γιορτάζει τον άλλο Σηκωμό, τη μέρα πάλι εκείνη ορίσανε για την Έξοδο. Και νωρίς εβγήκανε κατά μπροστά στον ήλιο, με πάνου ως κάτου απλωμένη την αφοβία σα σημαία, οι νέοι με τα πρησμένα ποδιά που τους έλεγαν αλήτες. Και ακολουθούσανε άντρες πολλοί, και γυναίκες, και λαβωμένοι με τον επίδεσμο και τα δεκανίκια. Όπου έβλεπες άξαφνα στην όψη τους τόσες χαρακιές, που 'λεγες είχανε περάσει μέρες πολλές μέσα σε λιγνή ώρα.
Απόσπασμα από το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη”

Σήμερα , Τρίτη 20 Μαρτίου 2012 κατατίθεται στη Βουλή η νέα δανειακή Σύμβαση και ψηφίζεται στην Ολομέλεια της, με τις γνωστές «δημοκρατικές» διαδικασίες του κατεπείγοντος, από το μόρφωμα της αορίστου χρόνου συγκυβέρνησης, των δύο πάλαι ποτέ «μεγάλων» κομμάτων και του τραπεζίτη πρωθυπουργού.

Μία δανειακή σύμβαση η οποία είναι συνυφασμένη απόλυτα με την πολιτική των μνημονίων που οδηγεί τους εργαζομένους και τον λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Μια σύμβαση, που μεταξύ των άλλων προβλέπει την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές, ενώ το δίκαιο που θα διέπει τα δάνεια θα είναι το αγγλικό και τα δικαστήρια που θα παρέμβουν σε τυχόν διαμάχες της Ελλάδας με τους πιστωτές της θα είναι αυτά του Λουξεμβούργου.

Ταυτόχρονα η συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων, με τις εντολές της τρόικας ετοιμάζει το έδαφος για απολύσεις 150.000 εργαζομένων στο δημόσιο, νέες μειώσεις των αποδοχών και σταδιακή περικοπή του εφάπαξ, περαιτέρω συρρίκνωση των όποιων κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει ,την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα (με άμεσα και ήδη ορατά αποτελέσματα την εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την γιγάντωση της ανεργίας και της φτώχειας).

Πόσα άλλα μνημόνια θα χρειαστούν για την «σωτηρία» της χώρας; Πώς θα μας σώσουν οι ίδιοι που μας έφεραν εδώ; Πόσες ακόμη θυσίες θα πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των τραπεζών και των μεγαλοεπιχειρηματιών (ντόπιων και ξένων); Πόσο ακόμη πρέπει να πετσοκόψουν τους «παχυλούς» μισθούς των 400 και 500 Ευρώ για να «γλιτώσει» η χώρα από την χρεοκοπία;

Η εφαρμογή της «μνημονιακής» πολιτικής είναι συνυφασμένη με την άγρια καταστολή, γι ‘αυτό λοιπόν είναι σκόπιμο να μην ξεχνάμε ότι σαν αύριο 21 Μαρτίου έχουμε την «επέτειο» της βάρβαρης και αναίτιας επίθεσης «επίλεκτων» ανδρών των ΜΑΤ στον δημοκρατικό λαό της Ερμούπολης που βγήκε στην πλατεία Μιαούλη να διαδηλώσει κατά της φιέστας που προσπάθησε να διοργανώσει η πρώτη κυβέρνηση του «μνημονίου».

Η αυθόρμητη αντίδραση αυτή του κόσμου της Σύρου επιβεβαιώθηκε απόλυτα. Ένα χρόνο μετά η ίδια πολιτική εφαρμόζεται με την ίδια αμείωτη ένταση και σκληρότητα… Φτάνει πια..

Τις μέρες αυτές, θυμόμαστε επίσης και ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε την Επανάσταση του 1821, επανάσταση των απλών ανθρώπων για ελευθερία, αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία. Με την ευκαιρία αυτή καλούμε τους συναδέλφους, να δώσουν πραγματικό νόημα στον εορτασμό, γυρίζοντας την πλάτη σε όλους αυτούς που με την πολιτική τους εγκαθιστούν τον εργασιακό μεσαίωνα, ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία και τις υποδομές της χώρας, περιφρονούν το σύνταγμα και τη δημοκρατία.

Ας είναι η μέρα αυτή η απαρχή βαθιάς περισυλλογής κοινωνικής ζύμωσης και νέων νικηφόρων αγώνων .

  • Όχι στη νέα δανειακή σύμβαση
  • Ανατροπή των μνημονίων και της πολιτικής τους
  • Μόνιμη, σταθερή δουλειά για όλους. Μισθοί που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων.
  • Δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία
  • Δικαιοσύνη
  • Δημοκρατία, ανεξαρτησία


Για το Δ.Σ.

Να μην ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για το Ελληνικό

Ανακοίνωση
Ξεκινά την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 22/3 η συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου που αφορά την λεγόμενη «Αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού».
 
Η «Επιτροπή Αγώνα», με «Ανοιχτή Επιστολή» προς όλους τους Βουλευτές, τους καλεί να μην ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο που εκποιεί την δημόσια περιουσία σε ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ παράλληλα, με την δόμηση περίπου 3.500.000 τετραγωνικών μέτρων  και με τις εμπορικές, επιχειρηματικές  και οικιστικές χρήσεις που προβλέπονται, θα μετατρέψει την περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγ.Κοσμά σε ένα νέο πολεοδομικό κέντρο, με σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή.
 
Ακόμη, η «Επιτροπή Αγώνα» καλεί σε εκδήλωση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 22/3, στις 6μμ, στον χώρο του Άγνωστου Στρατιώτη.

ΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Ανοιχτή επιστολή
προς τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου

ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ!

Η ΤτΕ κουρεύει ποσά καταθέσεων και του ΤΕΕ?

Μπήκαν και οι λογαριασμοί του ΤΕΕ (κεντρικά και περιφερειακά) στην Τράπεζα της Ελλάδος στο κούρεμα (όπως και του ΤΣΜΕΔΕ και των άλλων ταμείων) για αυτό και δεν τους δίνουν extrait? Είναι προφανές ότι πέρα από τις νομικές ευθύνες, οι πολιτικές ευθύνες και τα ερωτηματικά που δημιουργούνται είναι τεράστια.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Οι άθλιες μεθοδεύσεις εις βάρος του κλάδου μας από την Τράπεζα Ελλάδος και των εντολοδόχων της τρόικας συνεχίζονται  και τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Χθες (Παρασκευή 16.3.12) σε επίσκεψή μου στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου το ΤΕΕ τηρεί υποχρεωτικά τα διαθέσιμά του, ενημερώθηκα ότι  κατόπιν επείγουσας εντολής της Κεντρικής Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η μεταφορά ποσών από τον λογαριασμό που κατατίθενται τα έσοδα του ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου  στο λογαριασμό κίνησης ο οποίος χρησιμοποιείται για την κάλυψη των τρεχουσών δαπανών.

Αυτό πρακτικώς σημαίνει ότι μέχρι νεωτέρας και χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση,  αδυνατούμε  να κάνουμε  οποιαδήποτε πληρωμή!!!

Στην συνέχεια  όταν ζήτησα να έχω αντίγραφο των extrait της κίνησης των λογαριασμών του ΤΕΕ, ενημερώθηκα ότι αυτό δεν ήταν δυνατό διότι σύμφωνα με άλλο έγγραφο της Κεντρικής Διοίκησης της Τράπεζας Ελλάδας δόθηκε εντολή σε όλα τα καταστήματα για «αναστολή χορήγησης βεβαιώσεων υπολοίπου λογαριασμών και κινήσεων-extrait των λογαριασμών»!!!!
Όταν η Τράπεζα της Ελλάδος χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση, δεσμεύει την κίνηση τραπεζικών λογαριασμών και παράλληλα αρνείται να χορηγήσει στοιχεία για το υπόλοιπο και την κίνηση αυτών, τότε τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα!!
Το μεσημέρι, ως πρώτη κίνηση αντίδρασης στα παραπάνω,   σε συνεργασία με τον νομικό σύμβουλο του ΤΕΕ , κατατέθηκε αίτημα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου  προκειμένου να δοθεί εισαγγελική παραγγελία για την χορήγηση  από την Τράπεζα Ελλάδος στο ΤΕΕ των κινήσεων των λογαριασμών του.
Για περισσότερη ενημέρωση μπορείτε να διαβάσετε το επισυναπτόμενο άρθρο - παρέμβαση επί του θέματος
Η αντίσταση και προσπάθεια για ανατροπή των πολιτικών που μας οδηγούν στην εξαθλίωση είναι μονόδρομος.
Για οτιδήποτε νεώτερο θα έχετε ενημέρωση.
Ιάκωβος Γρύλλης
Πρόεδρος ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Πόλεις και Επανάσταση: Η Κομμούνα του Παρισιού, 1871


Αναδημοσιεύουμε από το tvxs.gr ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον απόσπασμα από το βιβλίο του Manuel Castells, «Τhe City and the Grassroots», σε μετάφραση της Ελένης Πορτάλιου. Το πείραμα της Παρισινής Κομμούνας - πρώτη απόπειρα της εργατικής τάξης να πάρει την εξουσία στα χέρια της - διήρκεσε 72 μέρες και έχει αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα για τις λαϊκές επαναστάσεις μέχρι σήμερα.

Εισαγωγή

Η Κομμούνα του Παρισιού έχει γενικά αντιμετωπιστεί, ιδιαίτερα στη μαρξιστική παράδοση, ως η πρώτη σημαντική προλεταριακή πολιτική εξέγερση. Για τον Λένιν, η εμπειρία της Κομμούνας κατέδειξε τη δυνατότητα ενός προσανατολισμένου πολιτικά κινήματος της εργατικής τάξης και την ανάγκη καταστροφής του αστικού κράτους για ν’ αντικατασταθεί, εάν η επανάσταση διαρκούσε, από ένα προλεταριακό κράτος. Υπάρχει, πράγματι, μια κλασική συζήτηση ανάμεσα στη λενινιστική άποψη και τη φιλελεύθερη ερμηνεία της Κομμούνας ή, με πιο γαλλικούς όρους, ανάμεσα στους Γιακωβίνους και τους Προυντονιστές.
Ήταν η Κομμούνα μια διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης των ιδεωδών της δημοκρατίας όταν ήρθαν αντιμέτωπα με τη στρατιωτική ήττα του έθνους και την κατάρρευση της Δεύτερης Αυτοκρατορίας; Ή ήταν, αντίθετα, μια πολιτική επανάσταση που προήγαγε το αίτημα για πολιτική ελευθερία σε μια νέα θεσμική οργάνωση βασισμένη στο σχέδιο μιας εθελοντικής ομοσπονδίας ελεύθερων κοινοτήτων; Τα ενδιαφέροντα της έρευνάς μας είναι κάπως διαφορετικά. Χωρίς να μπορούμε σ’ αυτό το κείμενο ή να επανασυστήσουμε ή να προσπελάσουμε μια τέτοια θεμελιακή συζήτηση, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε άλλα δυνατά ιστορικά νοήματα της Κομμούνας, μερικά από τα οποία είναι γεμάτα σημασία για την κατανόηση του αστικού προβλήματος.
Ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα να εξερευνήσουμε την υπόθεση που ετέθη από τον μεγάλο μαρξιστή φιλόσοφο Henry Lefebvre για την Κομμούνα ως αστική επανάσταση. Αν μια τέτοια ερμηνεία ήταν ορθή, η υπερβολική ώθηση της Κομμούνας πάνω στην πολιτική και την ιδεολογία του εργατικού κινήματος θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη της ιστορικής σχέσης που εγκαθιδρύθηκε ανάμεσα στο αστικό πρόβλημα και το κοινωνικό κίνημα, που διατηρεί τον κύριο ρόλο στη διαδικασία της καπιταλιστικής εκβιομηχάνισης. Αντί να είναι μια καθυστερημένη συνέχεια της Γαλλικής Επανάστασης ή της αναγγελίας της επερχόμενης σοσιαλιστικής, η Κομμούνα θα μπορούσε, κάτω από αυτή την οπτική, να θεωρηθεί ως σημείο επαφής ανάμεσα στις αστικές αντιθέσεις και το εμφανιζόμενο εργατικό κίνημα, τόσο στις πιο αρχαϊκές πλευρές της (η επανάσταση των Ξεβράκωτων ενάντια στις αδικίες της εξουσίας) όσο και στα πιο προβλεπτικά του μέλλοντος θέματά της (η αυτοδιαχείριση της κοινωνίας).
Αυτή η θεμελιώδης διάσταση της Κομμούνας, που ο Lefebvre έχει προβάλλει, έχει σε μεγάλο βαθμό απορριφθεί εξ’ αιτίας της πολιτικοποίησης της συζήτησης ανάμεσα στους μαρξιστές και τους φιλελεύθερους σε σχέση με το ιστορικό της νόημα. Ακόμα, η προσεκτική θεώρηση της μελέτης αυτής της διάστασης και η ιστορική μαρτυρία γι’ αυτή θα μπορούσαν ν’ αποδειχθούν εξαιρετικά βοηθητικά στην προσπάθειά μας να ερμηνεύσουμε τις μεταβαλλόμενες σχέσεις ανάμεσα στην πόλη, την κοινωνία και το κράτος.

Oι Kομμουνάροι

Έγκλημα το ξεπούλημα και η οικοδόμηση του Ελληνικού

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ*

            Στα πλαίσια των καταστροφικών μέτρων που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα, στις 16/2/2012 δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΥΠΕΚΑ σχέδιο νόμου για την “αξιοποίηση” του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού μαζί με την έκταση του Αγίου Κοσμά. Στο Ν/Σ η έκταση αντιμετωπίζεται χυδαία σαν οικόπεδο  προς ανοικοδόμηση, αποκαλύπτοντας την αντίληψη που έχουν για το «δημόσιο συμφέρον» και την «αναπτυξιακή» προοπτική της χώρας. Στην  λογική της “αποπληρωμής του χρέους” θυσιάζεται μαζί με άλλα και η υποχρέωση του Κράτους για την προστασία του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων.
            Προβλέπονται σκανδαλώδεις όροι δόμησης (συντελεστές δόμησης, ύψη και κάλυψη), που θα δημιουργήσουν αν εφαρμοστούν, πυκνοδομημένο αστικό χώρο, με αμιγή και γενική κατοικία, τουρισμό, αναψυχή, εμπορικά κέντρα, επιχειρηματικά πάρκα, γραφεία, τράπεζες, ακόμα και ουρανοξύστες, στο 68% της συνολικής έκτασης. Για να παραπλανήσουν τους μη ειδικούς, προωθούν συντελεστές δόμησης και καλύψεις που αναφέρονται στο σύνολο των εκτάσεων, περιλαμβάνοντας όλους τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους (όπως π.χ. τους δρόμους), που σε μια οποιαδήποτε πολεοδομική μελέτη αντιπροσωπεύουν το 40 έως 50%. Έτσι οι συντελεστές δόμησης που μπορεί να φτάνουν το 2,2(!) και οι καλύψεις (40% στο σύνολο των 6200 στρεμμάτων!) στην πραγματικότητα σχεδόν διπλασιάζονται.  Χρησιμοποιείται και πάλι το άλλοθι του Πράσινου Ταμείου για την επικύρωση όχι μόνο των αρχικά προτεινόμενων όρων δόμησης αλλά και της περαιτέρω αύξησής τους, κατά 20%, σε τμήμα της περιοχής.
            Το υποτιθέμενο μητροπολιτικό πάρκο περιορίζεται τυπικά σε 2000 στρέμματα, από τα οποία τα “πάσης φύσεως μόνιμα κτίρια” θα καταλαμβάνουν το 15% της έκτασης δηλαδή 300.000τ.μ.! Αν προσθέσει κανείς σ' αυτά κόμβους, δρόμους, θέσεις στάθμευσης και υπαίθριες χρήσεις άθλησης, συναυλιών, ελικοδρόμιο κ.λ.π., η φυτεμένη περιοχή, αν τελικώς υλοποιηθεί, είναι αμφίβολο αν θα υπερβεί τα 1000 στρέμματα, δηλ. το 18% της έκτασης.
            Το Ν/Σ παραχωρεί στην ιδιωτική εκμετάλλευση όλο τον χώρο (πουθενά δεν προβλέπεται ελεύθερη δημόσια χρήση), αλλά και την μόλις πρόσφατα απελευθερωμένη παραλία, τον αιγιαλό, την θάλασσα και τον πυθμένα της, προβλέποντας και τεχνητές προσχώσεις.

48 δις € στις τράπεζες

Αναδημοσίευση από Ίσκρα
ΤΑ 25 ΔΙΣ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ!
ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΕ-ΔΝΤ ΣΥΣΤΗΝΟΥΝ ΜΙΣΘΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ''ΣΕΣΟΥΛΑ'' ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!
Την ώρα που ΕΕ-ΔΝΤ, μαζί με την κυβέρνηση ''ανδρεικέλων'' του Λ. Παπαδήμου, ασκούν μια στρατηγική αδιάκοπης αφαίμαξης μισθών και συντάξεων, την ίδια ώρα το δημόσιο δανείζεται πακτωλό δις ευρώ, μέσω του EFSF, για την κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών και στην ουσία του ιδιωτικού τραπεζικού κεφαλαίου.
'Ετσι η  ελληνική κυβέρνηση θα δανεισθεί 48 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, με ένα αρχικό ποσό 25 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα καταστεί διαθέσιμο αμέσως, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Εξίσου προκλητικό είναι ότι ο μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης έδωσε πρόσφατα ομόλογα αξίας 35 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να ανεβάσει το πιστωτικό προφίλ των ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών και να τους επιτρέψει να συνεχίσουν να αντλούν από τα δάνεια με ευνοϊκούς όρους της ΕΚΤ.
Φυσικά η στήριξη  αυτή αναμένεται να είναι προσωρινή και δεν περιλαμβάνεται στο συνολικό μέγεθος του δεύτερου σχεδίου στήριξης της Ελλάδας. «Τα ομόλογα θα επιστραφούν, αφού τελειώσει η περίοδος 'επιλεκτικής χρεοκοπίας' (της Ελλάδας), το οποίο αναμένεται να συμβεί τον ερχόμενο μήνα» σημείωσε ο EFSF.
O επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι το ταμείο του έχει ακόμη διαθέσιμα 248 δισεκατομμύρια ευρώ(!), εκτός των δεσμεύσεών του προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Αυτό τόνωσε τις προσδοκίες ότι ο συνδυασμός του EFSF με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το διάδοχό του μηχανισμό με τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε πόρους που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, θα εξοπλίσει, υποτίθεται, την ευρωζώνη με ένα δίχτυ ασφαλείας ύψους λίγο κάτω από 750 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η απόφαση για να ενισχυθεί το τείχος ασφαλείας της ευρωζώνης, το οποίο ζητούσαν εδώ και καιρό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και οι ΗΠΑ, «αναμένεται να ληφθεί (σε άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ) στην Κοπεγχάγη στο τέλος αυτού του μήνα», επιβεβαίωσε ο Ρέγκλινγκ.
Έγκυροι παρατηρητές πάντως, τόνιζαν, ότι παρά τον απίστευτο αυτό πακτωλό των δις προς τις τράπεζες αλλά και σε δάνεια στα κράτη της ευρωπεριφέρειας, είναι πολύ αμφίβολο ότι θα αντιμετωπίσθούν τα κρισιακά φαινόμενα, αφού αυτές οι χρηματοδοτήσεις συνοδεύονται με μέτρα σκληρής λιτότητας και επομένως με απελπιστικές υφεσιακές αναδιπλώσεις.

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Η Ελλάδα ευρωπαϊκό προτεκτοράτο

Αναδημοσίευση από τη Le Monde Diplomatique

Η 21η Φεβρουαρίου 2012 θα είναι, πλέον, για την Ελλάδα, η ημερομηνία της Μεγάλης Παράδοσης. . Είναι η μέρα, που με την υπόσχεση ενός δεύτερου πακέτου ευρωπαϊκής βοήθειας, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε τους εξευτελιστικούς όρους που επέβαλε « η συμμορία του τριπλού Α » κατά τη σύνοδο του Eurogroup, την οποία ελέγχει η Γερμανία : δρακόντειες μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες, περικοπές στους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και στις συντάξεις, απόλυση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση της φορολογίας, μαζικές ιδιωτικοποιήσεις…

Κι όμως, οι Έλληνες είχαν ήδη υποστεί ένα πραγματικό « χρηματοπιστωτικό πραξικόπημα », στις 10 Νοεμβρίου, όταν το Βερολίνο τους επέβαλε μια τρικομματική κυβέρνηση, αποτελούμενη από τους σοσιαλδημοκράτες, τους συντηρητικούς και τους ακροδεξιούς, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, πρώην αντιπρόεδρο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Όμως, η θυσία τους, ύστερα από την απίστευτα σκληρή θεραπεία-σοκ που υφίστανται επί τέσσερα χρόνια, δεν ωφέλησε σε τίποτα.

Αυτή τη φορά, το χτύπημα είναι ακόμα σοβαρότερο, γιατί από την Αθήνα ζητήθηκε μια τεράστια παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, « πιθανόν, η μεγαλύτερη που εκχωρήθηκε από μια χώρα σε καιρό ειρήνης ». [1] Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα τέθηκε υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, πλέον, σε ότι αφορά στον προϋπολογισμό και τα δημοσιονομικά της, δεν έχει παρά μια « περιορισμένη κυριαρχία ».

Μέρες Βαϊμάρης

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Δημήτρη Μπελαντή από το Rednotebook. H προοπτική των πολλών εκατομμυρίων ανέργων και φτωχών στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, συνιστά τη σταδιακή μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια κοινωνική έρημο.
Η περίοδος που διανύουμε παρουσιάζει σημαντικές αναλογίες με την κρίση του Μεσοπολέμου και ιδίως με την κρίση του καθεστώτος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης στη Γερμανία. Αυτό που πασιφανώς διαφέρει είναι η ανάδυση ενός μαζικού φασιστικού κινήματος, όπως το γερμανικό NSDAP και η ακροδεξιά μαζική αμφισβήτηση του καθεστώτος. Αυτή η αναλογία είναι κρίσιμη. Για τον λόγο αυτόν ακριβώς θα ήταν λάθος να μιλήσουμε (ακόμη τουλάχιστον) για μια διαδικασία εκφασισμού στη σύγχρονη Ελλάδα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν σημαντικά κοινά σημεία και αναλογίες, τις οποίες πρέπει να εξετάσουμε προσεχτικά.

Μια «καταστροφική» οικονομική  κρίση και μια εξίσου διαλυτική για την κοινωνική συνοχή οικονομική της διαχείριση
Η διεθνής κρίση του 2008 και, εφεξής, η ελληνική οικονομική κρίση μετά το 2009 (η οποία πήρε τη μορφή της κρίσης  δημόσιου δανεισμού), παρουσιάζουν σημαντικές αναλογίες με τη διεθνή οικονομική κρίση της περιόδου 1929-1932. Η εξαιρετική δυσκολία στην οικονομική διαχείριση της κρίσης -ιδίως στη ζώνη του ευρώ- φανερώνει ότι πρόκειται για μια κρίση, για την οποία οι τρέχοντες διαχειριστές του κεφαλαίου δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένοι και ότι σε μεγάλο βαθμό αυτοσχεδιάζουν στην προσπάθειά τους να την αντιμετωπίσουν. Επίσης, πρόκειται για μια κρίση η οποία φέρει έκδηλα τα χαρακτηριστικά της χρηματιστικοποίησης/ διεθνοποίησης του σύγχρονου καπιταλισμού (και παρακάτω). Η κρίση γίνεται για ακόμη μια φορά ένα εφαλτήριο «δημιουργικής καταστροφής» για το κεφάλαιο (Κ. Σουμπέτερ)  και δημιουργίας ενός ριζικά νέου απολύτως εφιαλτικού για τη μισθωτή εργασία κοινωνικού τοπίου. Συνεπώς, η κρίση, όπως πάντοτε, είναι και μια μεγάλη ευκαιρία για το κεφάλαιο. Επιπλέον, είναι όλο και πιο φανερό ότι η κρίση αυτή αποτελεί την οξυμμένη μορφή κρίσης και ανεπάρκειας του νεοφιλελεύθερου παραδείγματος οικονομικής και κοινωνικής διαχείρισης. Η κρίση του’29 θα μπορούσε να ειδωθεί επίσης ως μια μορφή ανεπάρκειας του κλασσικού οικονομικού φιλελευθερισμού του 19ου αιώνα.  Μέσα σε μια ογδοηκονταετία, το κεφάλαιο άλλαξε δυο φορές κοινωνικοοικονομική στρατηγική και τελικά κατέληξε σε παρεμφερή αδιέξοδα. Μετά από μια μακρά  περίοδο κεϋνσιανών παχιών αγελάδων αλλά και μια τριακονταετία νεοφιλελεύθερων αυταπατών, η καπιταλιστική ανάπτυξη, με όλες τις μεταλλαγές της, βρίσκεται σε αδιέξοδο. Στο πλαίσιο της κρίσης, οι διαχειριστές προσπαθούν να φύγουν με ένα άλμα προς τα εμπρός σε ακραία νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, ενώ οι αντιφάσεις και συγκρούσεις ανάμεσά τους οξύνονται. Όμως, αυτό το άλμα προς τα εμπρός καθιστά δυσχερή και μη άμεσα εμφανή  μια προοπτική αποτελεσματικής  και μακροπρόθεσμα κερδοφόρας καπιταλιστικής ανάπτυξης σε αρκετές από τις χώρες του καπιταλιστικού «κέντρου». Σ’ ό,τι αφορά τους πιο αδύναμους κρίκους, όπως λόγου χάρη η Ελλάδα, το βάθεμα της οικονομικής ύφεσης,  πέραν του ότι είναι στρατηγικά αβέβαιο ακόμα  και για το ίδιο το κεφάλαιο, προκαλεί μια άνευ προηγουμένου κοινωνική καταστροφή. Πέραν δε τούτου, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη η άμβλυνση  ή και υπέρβαση της καπιταλιστικής κρίσης από το κεφάλαιο  μέσα από αυτό το άλμα.