Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

ΜΑΤ κυνηγούν αντιφασίστες διαδηλωτές ακόμα και μέσα στη σήραγγα του ηλεκτρικού

Όπως είχαμε ενημερώσει και προχθές, σε αντιφασιστική συγκέντρωση καλούσαν σήμερα συλλογικότητες της αριστεράς και τους αντιεξουσιαστικού χώρου, με αφορμή την επανεμφάνιση στο δρόμο της δολοφονικής συμμορίας της ΧΑ. Η συγκυβέρνηση έσπευσε όπως συνηθίζει πρόσφατα να απαγορεύσει κάθε πορεία (αλλά όχι τις συγκεντρώσεις). Φυσικά επιτέθηκε με τη χρήση πρωτοφανούς αστυνομικής βίας για άλλη μια φορά στους περίπου 1000 αντιφασίστες που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, τη στιγμή που επέτρεψε στα φασιστοειδή να πραγματοποιήσουν μια μικρή πορεία, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προτιμήσεις της. Έδειραν, έκαναν δεκάδες προσαγωγές, έριξαν χημικά κυνήγησαν διαδηλωτές ακόμα και μέσα στη σήραγγα του ηλεκτρικού με προφανείς κινδύνους για τη ζωή δεκάδων ανθρώπων. Τους χαιρετισμούς και την αλληλεγγύη μας σε όλους όσους αψήφισαν τις απαγορεύσεις και βρέθηκαν στο δρόμο. Όσοι απουσίαζαν να το θυμηθούν όταν απαγορεύσουν τις δικές τους συγκεντρώσεις. (Φώτος από εδώ)

ΜΑΤ κυνηγούν διαδηλωτές στις ράγες
Τα ΜΑΤ στις αποβάθρες του ηλεκτρικού

Η επαγγελία της αδύνατης επανάστασης

Η επαγγελία της αδύνατης επανάστασης, ΚΚΕ και αστισμός στο μεσοπόλεμο,  Άγγελος Γ. Ελεφάντης, εκδ. Θεμέλιο (PDF)

Η επαγγελία της αδύνατης επανάστασης, ΚΚΕ και αστισμός στο μεσοπόλεμο,  Άγγελος Γ. Ελεφάντης, εκδ. Θεμέλιο (PDF)



Γιατί, λοιπόν, «επαγγελία της αδύνατης επανάστασης»; Θέλησα να δω τη γένεση του κομμουνιστικού φαινομένου στην Ελλάδα και την άνδρωσή του στη διάρκεια των πρώτων συγκρούσεών του με τον ελληνικό αστισμό, να καταλάβω τα συστατικά γνωρίσματα του ΚΚΕ και της επαναστατικής του επαγγελίας. Το ζήτημα είναι σημαντικό όχι μόνο αυτό καθαυτό, όπως κάθε αντικείμενο ιστορικής έρευνας, αλλά πολύ γενικότερα. Η ιδιοσυστασία του ΚΚΕ, η υφή του, τα βαθύτερα χαρακτηριστικά του και οι καταβολές του είναι ζητήματα επίκαιρα και κρίσιμα για το λαϊκό κίνημα του τόπου μας. (απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου)

Το βιβλίο κατεβαίνει από εδώ:


Το Ελληνικό Παράδοξο

Αναδημοσίευση από εδώ
Όλη η φιλοσοφία των απανωτών μνημονιακών σχεδίων ήταν να επιβληθεί εσωτερική υποτίμηση μέσω της δραστικής μείωση μισθών, ώστε να πέσει το μισθολογικό κόστος, και οι επιχειρήσεις να αυξήσουν τις εξαγωγές, λόγω αύξησης της ανταγωνιστικότητάς τους. Έτσι η ανάπτυξη και η ευημερία θα έρθει μέσω των εξαγωγών, όπως ευαγγελίζονταν. 
Πολύ απλοικό στ' αλήθεια σχέδιο, για νάναι αληθινό. Και πράγματι, πέρασε ξυστά απ' την πραγματικότητα, μόνο που δεν την άγγιξε.

Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας μιας χώρας σε σχέση με τους εμπορικούς ανταγωνιστές της εξαρτάται από πολλούς παράγονες, με τους μισθούς να είναι από τους τελευταίους. Είναι το φορολογικό, είναι το κόστος χρήματος, είναι το κόστος της ενέργειας, είναι το νόμισμα και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες σε σχέση με τους ανταγωνιστες, είναι το είδος των εξαγώγιμων προιόντων και η κατά καιρούς ζήτησή τους κλπ, πράγματα που φαίνονται πολύ λογικά σε όλους εκτός των καμμένων θρησκόληπτων εγκεφάλων της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας. Είναι σαν να θέλεις να αναπαραστήσεις σωστά με ένα σημείο ένα κόσμο ο οποίος κινείται στις 10 διαστάσεις. Ό,τι ευφυείς προσεγγίσεις και να κάνεις, η πραγματικότητα, αυτή των 10 διαστάσεων για παράδειγμα, θα σου βγάζει τη γλώσσα.

Και πράγματι, οι ελληνικές εξαγωγές, παρά τις τόσες μισθολογικές μειώσεις, μετά βίας σήκωσαν κεφάλι, για να το ξαναβυθίσουν αμέσως μετά. Κι αν δεν ηταν τα πετρελαιοειδή, ούτε κι αυτό θα συνέβαινε.

Τα παρακάτω δυο διαγράμματα είναι από το Bruegel και δείχνουν τη σχέση αναμεσα στο REER και τις επιδόσεις στις εξαγωγές μιας σειράς χωρών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Χοντρικά, το REER είναι ο λόγος του μοναδιαίου κόστους εργασίας μιας χώρας σε σχέση με το μοναδιαίο κόστος εργασίας των κυριότερων (εδώ 30) εμπορικών της εταίρων, όπου ο λόγος αυτός σταθμίζεται από τη συναλλαγματική ισοτιμία των νομισμάτων τους και από το βαθμό της μεταξύ τους εμπορικής δραστηριότητας.

Το πρώτο διάγραμμα (κόκκινο) δίνει τη σχέση την "καλή" περίοδο 2000-2007 και το δεύτερο (μπλε) την "κακή", 2008-2013.

Αν επικεντρώσουμε στην Ελλάδα τι παρατηρούμε; 
Ότι την "κακή" περίοδο, ναι μεν έχουμε βελτίωση του REER (μισθολογικό κόστος) κατά 10 μονάδες, οι εξαγωγές όμως αντί να βελτιωθούν, Χειροτέρεψαν κατά επίσης 10 μονάδες!
Για τις υπόλοιπες χώρες μπορείτε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

Το λεγόμενο Ελληνικό Παράδοξο, δηλαδή η ανάλογη σχέση πτώσης μισθολογικού κόστους (κόκκινο) και πτώσης εξαγωγών (μπλε), φαίνεται ολοκάθαρα στο παρακάτω διάγραμμα.
 


Οριστικά Αποτελέσματα Εκλογών ΤΕΕ 2013

 ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ     
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΕΕ
Αντιπροσωπεία ΤΕΕ
HTML Μέγεθος εγγράφου: 27845202 bytes
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
Επιστημονικές Επιτροπές Ειδικοτήτων
HTML Μέγεθος εγγράφου: 11587008 bytes
ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ & ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο
HTML Μέγεθος εγγράφου: 932044 bytes
Πειθαρχικό Συμβούλιο Αθήνας
HTML Μέγεθος εγγράφου: 819604 bytes
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ & ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας
HTML Μέγεθος εγγράφου: 1457740 bytes
Τμήμα Δυτικής Ελλάδας
HTML Μέγεθος εγγράφου: 1197844 bytes

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Alain Badiou: Οργανώστε στην Αθήνα μια «διαδήλωση ενός εκατομμυρίου» ενάντια στο χρέος

Alain Badiou: Οργανώστε στην Αθήνα μια «διαδήλωση ενός εκατομμυρίου» ενάντια στο χρέος. Ολόκληρη η ομιλία.
 
Το Α΄ Μέρους από την ομιλία του Alain Badiou στις 25/1 στη Νομική Σχολή με θέμα: «Η πολιτική και η κρίση».
 
Πατήστε ΕΔΩ για να παρακολουθήσετε το VIDEO του Β΄ Μέρους από την ομιλία του Alain Badiou στις 25/1 στη Νομική Σχολή με θέμα: «Η πολιτική και η κρίση».
Πατήστε ΕΔΩ για να παρακολουθήσετε το εξαιρετικά ενδιαφέρον VIDEO με τον Alain Badiou να απαντά σε ερωτήσεις. 

Ο ΑΛΕΝ ΜΠΑΝΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
 
«Σιωπηλός πόλεμος εναντίον του λαού»
 
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ από την Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Υπέρμαχος της πολιτικής προσταγής της αρχής της ισότητας, ο θαλερός Γάλλος φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού ενθάρρυνε το κοινό, στις εμπνευσμένες διαλέξεις που πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα, να δώσει «τέλος στον κόσμο των καπιταλιστικών παγκοσμιοποιημένων αγορών» και «να ξεμπερδέψει με τον κόσμο της δικτατορίας της ατομικής ιδιοκτησίας».
 

Εν ολίγοις, ζήτησε -ακόμη μια φορά- να επιστρέψουμε στον Μαρξ.

Ο «φιλόσοφος του συμβάντος», που ανανέωσε εκ βάθρων την έννοια της πολιτικής, μίλησε -διαδοχικά- στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Νομική -η τελευταία διάλεξη ήταν μια συνδιοργάνωση του περιοδικού «Αλήθεια», της «Ανοιχτής Πόλης» και της Αριστερής Ενότητας Νομικής- για τη διαλεκτική έννοια του πραγματικού στον Λακάν και στον Μαρξ, που οδήγησε στο πραγματικό της καπιταλιστικής πραγματικότητας, για την προπαγάνδα του Κεφαλαίου, τις φασιστικές πολιτικές των απελάσεων, την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, την ελληνική κρίση.

Και πρότεινε στο «διψασμένο» κοινό που κρεμόταν σαν τα τσαμπιά -και τις τρεις βραδιές- από το στόμα του να οργανώσει μια «διαδήλωση ενός εκατομμυρίου που θα πει "δεν θα πληρώσουμε το χρέος"». Αυτό θα ήταν ένα πρώτο βήμα για να γίνει, επισήμανε, το ανέφικτο της ελληνικής αποτίναξης των οικονομικών δεσμών πραγματικότητα -με λακανικούς όρους.
Τείχος
«Ο εγκλεισμός είναι εδώ!», δήλωσε με την επιβλητική φωνή του ο χαρισματικός στοχαστής (στη Νομική τη μετάφραση έκανε ο Σάββας Μιχαήλ).

«Παντού στον κόσμο σήμερα οικοδομούν τείχη. Το τείχος όμως μετατοπίστηκε. Ηταν ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση, σήμερα είναι ανάμεσα στον πλούσιο καπιταλιστικό Βορρά και στον κατεστραμμένο και φτωχό Νότο. Εδώ στην Ελλάδα βρίσκεστε πίσω από το τείχος των προκαταλήψεων και τους Ευρωπαίους μπάτσους», επισήμανε.

Αυθαιρετήστε, χτίστε, τελειώσατε!

Νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ αναρτήθηκε για διαβούλευση, σύμφωνα με το οποίο ανατρέπεται η προστασία των δασικών εκτάσεων, παραδίδονται οι οικισμοί σε… επενδυτές και «σπέρνονται» χρήσεις γης για ανέγερση μεγάλων εμπορικών κέντρων ακόμα και σε περιοχές όπως το Ψυχικό, η Εκάλη, η Βούλα και η Βουλιαγμένη. Της Χαράς Τζαναβάρα από την ΕφΣυν

41
Σε ρυθμούς εκλογών κινείται το υπουργείο Περιβάλλοντος, με μπαράζ πολεοδομικών νομοσχεδίων που τίθενται σε διαβούλευση – άγνωστο αν και πότε θα πάρουν τον δρόμο προς τη Βουλή- με προφανή στόχο να λειτουργήσουν ως… καθρεφτάκια για τους αφανισμένους από τη δυσβάσταχτη φορολογία ιδιοκτήτες ακινήτων. Μετά τις νέες εκπτώσεις για αυθαιρετούχους που θα υλοποιήσουν προγράμματα ενεργειακής ή στατικής αναβάθμισης, χθες αναρτήθηκε στο opengov.gr σχέδιο νόμου για την ιδιωτική πολεοδόμηση που ανατρέπει την προστασία των δασικών εκτάσεων, παραδίδει τους οικισμούς της χώρας σε επίδοξους επενδυτές και «σπέρνει» χρήσεις γης, κυρίως εμπορικά κέντρα τύπου Mall ακόμα και σε «ευγενείς» περιοχές, όπως Ψυχικό, Εκάλη, Βούλα και Βουλιαγμένη.

Και τρίτο νομοσχέδιο

Ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, τρίτο νομοσχέδιο μέσα στον Φεβρουάριο που θα αφορά τους δασικούς χάρτες με βάση τον νέο… «ψαλιδισμένο» ορισμό του δάσους. Πρόκειται για αντισυνταγματική τριλογία, που είναι βέβαιο ότι θα προσκρούσει στο ΣτΕ, παρ’ όλο που το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι οι νέες ρυθμίσεις λύνουν χρονίζοντα προβλήματα με γνώμονα τη νομολογία του συνταγματικού δικαστηρίου.

Το νομοσχέδιο, που τέθηκε χθες σε διαβούλευση, αφορά κυρίως την ιδιωτική πολεοδόμηση και την τακτοποίηση ορισμένων θεμάτων για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς που εντοπίστηκαν μετά τις ρυθμίσεις του νόμου 4178/2013 ή που δεν περιλήφθηκαν σε αυτόν διά τον… φόβο του ΣτΕ. Ξεκινά από υπαρκτά προβλήματα που σέρνονται εδώ και πολλές δεκαετίες σε συνεταιρισμούς οι οποίοι διαθέτουν δασικές ή καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου και επιχειρεί να τα υπερβεί μέσω ανταλλαγής με «καθαρές» περιοχές του Δημοσίου ή των δήμων. Μέσα από αυτή την ανταλλαγή προκύπτουν… παρατράγουδα, αφού δασικές εκτάσεις ή δάση αντιμετωπίζονται ως… οικόπεδα που έχουν αντικειμενική αξία και τετραγωνικά δόμησης!

Οι σημαντικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:

● Θεσμοθετούνται περιοχές ιδιωτικής πολεοδόμησης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης, μέσα από τις οποίες θα γίνει η ανταλλαγή των μη καθαρών εκτάσεων των οικοδομικών συνεταιρισμών. Αναφέρεται ότι τέτοιες εκτάσεις δεν μπορούν να χωροθετηθούν σε νησιά, εκτός από την Κρήτη, την Εύβοια και τη Ρόδο, καθώς και σε οικιστικά κορεσμένες περιοχές, όπως Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Βόλο και Λάρισα. Ομως με άλλη διάταξη ανατρέπεται η εξαίρεση, με την προϋπόθεση ότι θα προσφερθεί το 50% της έκτασης στο Δημόσιο και θα λειτουργεί ως προστατευόμενη ζώνη. Μάλιστα το 10%, για προφανείς λόγους, προσφέρεται στον δήμο στον οποίο ανήκει διοικητικά η περιοχή.

Δεν Πληρώνουμε Χαράτσια


Eforia(1)ΟΛΟΙ-ΕΣ  ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 3/2 , 10 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΤΗΝ Α’  ΕΦΟΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, ΑΝΑΞΑΓΟΡΑ 6  (είναι μια από τις 4 εφορίες που πιλοτικά θα προχωρήσουν σε ηλεκτρονικές κατασχέσεις)
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι για 1.645.000 παροχές δεν πληρώθηκαν τα χαράτσια στα ακίνητα, που επιβλήθηκαν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ) για το ΄11 και το ΄12.  Αριθμός που μαρτυρά ότι είμαστε πολλοί. Όλοι εμείς που δεν είχαμε να τα πληρώσουμε και όλοι εμείς που αρνηθήκαμε να τα πληρώσουμε, γιατί είναι κοινωνικά άδικα και δυσβάσταχτα.
Ο αγώνας μας δεν ήταν και δεν είναι χαμένος. Καταφέραμε να ακυρώσουμε τον ανάλγητο νόμο για διακοπές παροχής ρεύματος, όταν δεν πληρώνουμε το χαράτσι. Καταφέραμε να τους καθυστερήσουμε χωρίς να μας τρομοκρατήσουν, όπως επιχειρούν με κάθε μέσο. Κυβέρνηση, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ. συνεχίζουν, όμως, τη φοροληστεία του λαού.
Και εμείς συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε και να μην πληρώνουμε τα χαράτσια για το ΄13, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.  Μεγάλο μέρος της κοινωνίας, που αυξάνει όλο και περισσότερο, δεν μπορεί να δώσει αυτά που οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να αρπάξουν, για να τα μεταφέρουν στους δανειστές και στις τράπεζες.  Με βάση τα δικά τους στοιχεία 2,6 εκ. φυσικά πρόσωπα και περίπου 2 εκ νοικοκυριά το πρώτο 10μηνο του 2013 είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία. Παρόλα αυτά ξεκινούν νέο γύρο αφαίμαξης, στον οποίο μετράμε :
•   Τις ειδοποιήσεις για το χαράτσι του ΄11, που βεβαίωσαν πλέον οι εφορίες μέσα στο ΄13.
•   Τις ειδοποιήσεις μέσα στο ΄14 για: – τα χαράτσια μέσω ΔΕΗ του ΄12, που δεν πληρώθηκαν για ταυτοποιημένες παροχές, -τα χαράτσια ΄11 και ΄12 για όσους βρέθηκαν από τις διασταυρώσεις στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων που έγιναν το ΄13. Τρομοκρατικά, στην προσωποποιημένη ηλεκτρονική πληροφόρηση του Υπουργείου γράφουν ημερομηνίες  λήξης, παρότι δεν έχουν στείλει έγγραφες ειδοποιήσεις όπως οφείλουν.
•   Τον αυξημένο νέο φόρο για τα εισοδήματα του 2013, χωρίς αφορολόγητο για όλους και με μεγαλύτερη μηνιαία παρακράτηση για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Με στόχο την τρομοκράτησή μας και την απομύζηση και του τελευταίου ευρώ επιβίωσής μας, εφαρμόζουν νέα εκβιαστικά εισπρακτικά μέτρα:
•   Ληστρικό ποινολόγιο τοκογλυφικών προσαυξήσεων για όλο ή για κάθε υπόλοιπο οφειλής σε περίπτωση τμηματικής καταβολής οποιουδήποτε ποσού, μέχρι και 100 φορές πάνω από τα τραπεζικά καταναλωτικά επιτόκια.
•   Ηλεκτρονική κατάσχεση χωρίς ειδοποίηση από τραπεζικούς λογαριασμούς αδιακρίτως: μισθοδοσίας, συντάξεων, καταθέσεων
•   Κατάσχεση ακίνητης περιουσίας, σε δεύτερο στάδιο, και πλειστηριασμός.
Εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά κινδυνεύουν άμεσα. Χρειάζεται να έχουμε καθαρό όλοι μας. Και να τρέξουμε να πληρώσουμε τα χαράτσια τους, δεν θα σταματήσουν. Για τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, με εξαίρεση τα γνωστά «αγαπημένα παιδιά» του συστήματος, διαμορφώνεται από το 2014 μια κατάσταση ομηρίας χρέους απέναντι στο κράτος, αφού ούτε τα παλιά χαράτσια ούτε οι νέοι ληστρικοί φόροι σε εισόδημα και ακίνητα θα είναι δυνατό να πληρωθούν.
Η ηλεκτρονική κατάσχεση από λογαριασμούς χωρίς ειδοποίηση είναι αντισυνταγματική. Να μην προχωρήσει στην εφαρμογή της καμία δημόσια αρχή και για κανένα χρέος προς το κράτος. Να καταργηθεί άμεσα.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ
•     Να καταργηθεί ο νόμος για την επιβολή ενιαίου φόρου στα ακίνητα, γιατί είναι κοινωνικά άδικος, δυσβάστακτος, ισοπεδωτικός και ταξικός.
•     Να καταργηθούν όλες οι διατάξεις των εξοντωτικών μέτρων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος, που ψηφίστηκαν τις τελευταίες μέρες του ΄13,.
•     Να προστατευθεί απόλυτα η λαϊκή στέγη για χρέη προς το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Την κρίση, την ανεργία και την ύφεση δεν τη δημιουργήσαμε εμείς. Δεν θα μας πάρουν το σπίτι.
•     Να πληρώσουν ΤΩΡΑ οι μεγάλοι φοροφυγάδες, οι μεγάλοι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, το κράτος αυτά που χρωστάει στα ασφαλιστικά ταμεία.
•     Να μην προχωρήσει η «πιλοτική» εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής κατάσχεσης από λογαριασμούς για χρέη, από συγκεκριμένες εφορίες, που εισάγει την πρωτοφανή έννοια του «πιλοτικού οφειλέτη πολίτη» και παραβιάζει την αρχή της θεμελιακής αρχής της ισονομίας των πολιτών.  Να ακυρωθεί γενικά για τα λαϊκά νοικοκυριά το μέτρο των αυτόματων κατασχέσεων για οφειλές σε κράτος, τράπεζες.
 ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΣΠΙΤΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ
ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ – ΔΝΤ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
 e-mail : epitropi3den@gmail.com,    ιστολόγιο : http://epitropi3den.blogspot.gr

Αλληλέγγυο Εργαστήρι Σχεδίου από το ΣΑΔΑΣ



Μετά από απόφαση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ διοργανώνει Αλληλέγγυο Εργαστήρι Σχεδίου, για την εκμάθηση γραμμικού και ελεύθερου σχεδίου σε μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης Λυκείου, υποψήφιους για την εισαγωγή τους στις σχολές που το απαιτούν οι πανελλήνιες εξετάσεις.
Η Εναρκτήρια Εκδήλωση Αλληλέγγυου Εργαστηρίου Σχεδίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 01.02.2014, ώρα 18:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ (1ος όροφος), Νίκης 4, Αθήνα

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Υψώνουμε τείχος στους φασίστες - Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις: Παρασκευή 31/1 στο Κερατσίνι και Σάββατο 1/2 στο Σύνταγμα

Τέσσερις μήνες μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής επιχειρούν να ξαναπιάσουν το νήμα των επιθέσεων εναντίον αγωνιστών και αγωνιστριών  του κινήματος κυριολεκτικά από εκεί που αναγκάστηκαν να το αφήσουν ύστερα από την μαζική και μαχητική αντίδραση του αντιφασιστικού κινήματος.
Συγκεντρώθηκαν στο Κερατσίνι, στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου βεβηλώνοντας το και κατεβάζοντας τα αντιφασιστικά πανό. Εν συνεχεία επιτέθηκαν στον κοινωνικό χώρο “Ρεσάλτο”, όπου ευτυχώς απωθήθηκαν από τους συναγωνιστές και τις συναγωνίστριες που βρίσκονταν εκεί και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, υπό την προστασία βέβαια της αστυνομίας  Έστειλαν έτσι σε όλους και όλες το μήνυμα ότι θα επιχειρήσουν να διαλύσουν με δολοφονικά χτυπήματα τις οργανώσεις του κινήματος και συνεχίζουν τις προκλήσεις καλώντας σε πανελλαδική φασιστοσύναξη το Σάββατο 1 Φλεβάρη στη Ρηγίλλης με αφορμή την επέτειο των Ιμίων.
Η Χρυσή Αυγή δεν αισθάνεται τυχαία ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για να προσπαθήσει να ξαναβγεί στο δρόμο.
Είναι η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης η οποία και  οδήγησε στη δολοφονία των 12 προσφύγων στο Φαρμακονήσι,  η καταστολή και η τρομουστερία  που δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για τους νεοναζί.
Η φτώχεια, ο ρατσισμός, ο φόβος, δημιουργούν έφορο έδαφος  ώστε να αυξάνουν την επιρροή τους  και να οργανώνουν τάγματα εφόδου ενάντια σε όποιον θεωρείται διαφορετικός αλλά και σε όποιον αντιστέκεται.
Δε θα το επιτρέψουμε. Το αντιφασιστικό κίνημα  αντιδρά άμεσα και μαζικά και θα  αποτρέψει την επανεμφάνιση στους δρόμους των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής.
 Όσοι και όσες αγωνιζόμαστε ενάντια στο ρατσισμό, τη φτώχεια και την ανθρωποφαγία, όσοι και όσες δίνουμε τη μάχη για μια κοινωνία αλληλεγγύης, ισότητας και ελευθερίας, υψώνουμε τείχος στους φασίστες για να τους στείλουμε εκεί που πραγματικά ανήκουν, στον σκουπιδοντενεκιέ της Ιστορίας.
Καλούμε όλο το λαό, εργαζόμενους, ανέργους, νέους και νέες, μετανάστες να δώσουν τη μάχη και να συμμετέχουν στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δρόμο αυτής της πόλης.
Καλούμε:
Την Παρασκευή 31/1, στις 18:00 στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι (Π. Τσαλδάρη) στη συγκέντρωση που καλούν ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Κερατσινίου-Περάματος-Δραπετσώνας καθώς και άλλοι φορείς, συλλογικότητες και συνελεύσεις.
Το Σάββατο 1/2,  στις 18:00 σε αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος που καλούν αντιφασιστικές συλλογικότητες και συνελεύσεις.
Σαχζάτ, Παύλο … δεν ξεχνάμε.
Έξω οι φασίστες από τις γειτονιές μας, έξω οι φασίστες από τις ζωές μας.

Γενική Συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας

Γενική Συνέλευση του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Παρασκευή 31/01 στις 19.00 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με τα παρακάτω θέματα :

1. Δράσεις του σωματείου για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.
(Mη αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, μη αποστολή στοιχείων ασφαλισμένων στο κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, θεώρηση βιβλιαρίων υγείας συναδέλφων που έχουν οφειλές προ το ταμείο, κτλ).
2. Δράσεις του σωματείου ενάντια στην επικείμενη απελευθέρωση των κατασχέσεων πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες.
3. Κινητοποίηση του σωματείου για τις επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος.
4. Δημιουργία επιτροπής μητρώου
5. Διερεύνηση δυνατότητας υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
6. Συντονισμός με άλλα σωματεία

Η μαζική συμμετοχή των συναδέλφων τόσο στην γενική συνέλευση όσο και στις δράσεις που θα αποφασίσει αυτή είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα του αγώνα μας.

Βίαιη επίθεση της αστυνομίας σε διαμαρτυρία φοιτητών για ένα πανό


Βίαιη, απρόκλητη επίθεση από αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ σε φοιτητές (της Αριστερής Ενότητας) που διαμαρτύρονταν ειρηνικά έξω από το γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο μεταναστών στο Φαρμακονήσι. Προσάχθηκαν 46 φοιτητές και ένας εργαζόμενος που είχε βγει να δει τι γίνεται (!). Βίαιη επίθεση, δέχθηκαν φοιτητές , o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδηςκαι δημοσιογράφοι.
 
«Ήμασταν κάτω από το γραφείο του Βαρβιτσιώτη, ο οποίος δεν ήταν εκεί. Ξαφνικά εμφανίζονται από παντού μηχανάκια των ΔΕΛΤΑ. 25 από μπροστά, 25 από πίσω. Είπαμε να κάτσουμε ήρεμα, θα έρθουν να μας πουν να φύγουμε, θα καθίσουν και αυτοί, και θα συνεχίσουμε. Δεν πέρασε ένα λεπτό και μας επιτέθηκαν κατ’ ευθείαν», δήλωσε στο tvxs.gr ο Δημήτρης Ντ.
«Μας χτυπούσαν με τα γκλομπ. Εγώ τραβούσα βίντεο με το κινητό, και ήρθε ένας από τους ΔΕΛΤΑ και με χτύπησε. Ευτυχώς μόνο το κινητό έσπασε! Μετά άρχισαν να ανοίγουν τον κύκλο και να μας κυνηγούν. "Όλοι προσαγωγές", φώναζαν. Εγώ κατάφερα να φύγω», συμπλήρωσε.
 

Αυτή την ώρα, στην ΓΑΔΑ, όπου βρίσκονται οι 30 προσαχθέντες πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ εντός του κτιρίου είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου και Δημήτρης Τσουκαλάς.
 

Για «απρόκλητη επίθεση» μιλά και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της. «Απέναντι στο δόγμα ''νόμος και τάξη'' της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά, εμείς απαντάμε ότι θα βρισκόμαστε στους δρόμους μέχρι να τους ρίξουμε», αναφέρει. 
Επίθεση δέχτηκε και ο φωτορεπόρτερ του Left, Άγγελος Καλοδούκας. "Θα σε γαμ...με αν τραβήξεις φωτογραφίες", τον απείλησαν οι αστυνομικοί σύμφωνα με την καταγγελία του.
 Για "κόκκινο φασισμό που βρίσκεται ανάμεσά μας" κάνει λόγο ο προϊστάμενος του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, Γιώργος Μουρούτης στην ιστοσελίδα του στο Facebook ο οποίος αναπαράγει ρεπορτάζ απο τα Παραπολιτικά που κατηγορεί τους φοιτητές του ΣΥΡΙΖΑ πως απείλησαν τον υπουργό.

Αναπροσαρμογή των τιμών για τους εργολάβους

Όπως γνωρίζουμε υπάρχει σχετική Διεύθυνση στο ΥΠΗΜΕΔΙ η οποία είναι υπεύθυνη για την αναπροσαρμογή των αναλυτικών τιμολογίων με τα οποία εκτελούνται τα δημόσια έργα . Τα οποία τιμολόγια παραμένουν ίδια εδώ και 2 χρόνια, τη  στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι λόγω της κρίσης, της ύφεσης της εσωτερικής υποτίμησης, της μείωσης των εργατικών, της συντριπτικής μείωσης του όγκου των έργων οι πραγματικές τιμές έχουν μειωθεί αρκετά. Γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται και στις μεγάλες εκπτώσεις που δίνονται στα δημοπρατούμενα έργα.
Στην επιτροπή αναπροσαρμογής, η οποία είναι αρμόδια για τον καθορισμό των νέων τιμών, οι εργολάβοι καθυστερούσαν με διάφορες προφάσεις και επιχείρηματα ότι δεν μπορούν να γίνουν μειώσεις (βλέπε σχετικά έγγραφα στο σύνδεσμο που ακολουθεί). Όμως όταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι και θα έπρεπε το Υπουργείο Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων του κου Χρυσοχοϊδη με Γενικό Γραμματέα έναν εργολάβο τον κο Σιμόπουλο, έβγαλε μια απόφαση μετακίνησης για "υπηρεσιακές ανάγκες" του συναδέλφου που ήταν προϊστάμενος της σχετικής υπηρεσίας και τον ξαπόστειλε σε μια άλλη υπηρεσία της ΓΓΔΕ, που δεν έχει κανένα υπάλληλο και είναι υπό κατάργηση (με άμεση προοπτική να μπει μάλιστα στον κατάλογο της "διαθεσιμότητας"!...)
 
Οι επιστολές του ΣΑΤΕ βρίσκονται στον παρακάτω σύνδεσμο:
 
 
Ακολουθεί το έγγραφο μετακίνησης του προϊστάμενου της υπηρεσίας που έχει συντάξει την εισήγηση.

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών την Παρασκευή 31/01

 
Καλούμε όσους συνάδελφους μηχανικούς ενδιαφέρονται [και θεωρούν ότι εκτός από το να παλεύει κανείς μόνος του, η άλλη λύση που έχουμε είναι η συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων μας και η κοινή δράση], στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών που θα πραγματοποιηθεί και πάλι στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ (Νίκης 4) την Παρασκευή 31/01 (αρχική ώρα προσέλευσης από τις 6,30, και ώρα εκκίνησης κατά τις 7,00)
Τα θέματα που έχουμε θέσει προς το παρόν είναι:
  • Ένας σύντομος απολογισμός των πρόσφατων κινητοποιήσεων.
  • Ενημέρωση για τη συνάντηση των φορέων των ασφαλισμένων που κάλεσε το ΤΕΕ την Τετάρτη 29.01
  • Η στάση της Συνέλευσης στην προσπάθεια των φορέων να ορίσουν κριτήρια για την ένταξη στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ)
  • Το πάγιο αίτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, και η οργάνωση της δράσης μας
  • Το θέμα της νομικής οδού ως μέσο προστασίας για τα παραπάνω
  • Το θέμα της υπερφορολόγησης από το πρώτο ευρώ
  • Οργάνωση επόμενων δράσεων και συντονισμός
Η ενημέρωση και κοινοποίηση πληροφοριών σχετικά με τα παραπάνω στο μεσοδιάστημα είναι βασική για την αποτελεσματικότητα της Συνέλευσης της Παρασκευής.
Εφόσον υπάρχει και κάποιο άλλο θέμα που επείγει ή ενδιαφέρει αρκετά μπορεί να γίνει θέμα προς συζήτηση

Επίσης καλούμε και όσους από τους συνασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ θέλουν να παραβρεθούν στη συνέλευση για συζήτηση και για να οργανώσουμε τις επόμενες κοινές δράσεις μας.
Συνασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ είναι οι: γιατροί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, εργολήπτες, μηχανικοί...

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Σημειώσεις για το Ρυθμιστικό Σχέδιο ως πολιτικό διακύβευμα

Αναδημοσίευση από τις Οικοτριβές, µε αφορµή την κατάθεση νέου «Ρυθµιστικού Σχεδίου για την Αθήνα-Αττική 2021»
Χρονικό προτάσεων «νέου» Ρυθµιστικού Σχεδίου Αθήνας – Αττικής
PHOTO-3Δηµοσιεύτηκε πρόσφατα (κείµενο 8ος/13, χάρτες 10ος/13) και συζητήθηκε σε κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Παραγωγής – Εµπορίου και Προστασίας Περιβάλλοντος (27/11/13) ένα νέο Ρυθµιστικό Σχέδιο «Αθήνα – Αττική 2021». Αυτό το Σχέδιο αποτελεί τροποποίηση εκείνου που βρισκόταν σε ανάλογες διαδικασίες δύο χρόνια πριν (10ος/2011 – 1ος/2012), και ερχόταν µε τη σειρά του, σε συνέχεια άλλων ατελέσφορων τελικά, προσπαθειών σύνταξης και θεσµοθέτησης «Νέου Ρυθµιστικού Σχεδίου για την Αθήνα – Αττική». Τέτοια σχέδια εκπονούνται µε αρκετή συστηµατικότητα από τουλάχιστον το 1996: Δηλαδή, οι φάσεις τόσο της έντονης ανάπτυξης (1996-2006) όσο και της µετέπειτα ύφεσης µέχρι την έντονη κρίση, συνοδεύονται από συνεχείς και ατελέσφορες προσπάθειες σύνταξης/θεσµοθέτησης Νέου Ρυθµιστικού Σχεδίου για την Αθήνα – Αττική. Στόχος είναι, βέβαια, η αντικατάσταση του µοναδικού στην ως τώρα ιστορία, θεσµοθετηµένου το 1983, επί υπουργίας Αντώνη Τρίτση, Ρυθµιστικού Σχεδίου Αθήνας (Ρ.Σ.Α.), που … δεν έχει πάψει ποτέ να ισχύει, αφού η αντικατάστασή του αποδείχτηκε ως τώρα αδύνατη. Αυτό το Ρ.Σ.Α. όµως, µε σηµαντική θέση στο επίπεδο του χωρικού σχεδιασµού, λειτουργεί παράλληλα µε τις εντελώς διαφορετικής κατεύθυνσης χωρικές πολιτικές, που συνοδεύουν αυτήν την, µε µεγάλες µεταλλαγές και κλυδωνισµούς εποχή, από το 1983 ως σήµερα!
Η εκ των πραγµάτων επιβαλλόµενη εξουδετέρωση των αρχικών στοχεύσεων του Ρ.Σ.A. 1983 και οι τροποποιήσεις του για να συµπεριλάβει τις, πολύ διαφορετικών κατευθύνσεων, χωρικές πολιτικές, σε όλο αυτό το διάστηµα, πραγµατοποιήθηκαν µε νοµικές επεµβάσεις ad hoc, ασύµβατες µε µια ευδιάκριτη, διαφανή – και γι’ αυτό αποτελεσµατική – διαχείριση των χωρικών ζητηµάτων. Αυτό βέβαια είναι µια διαπίστωση αρκετά κοινότοπη για τη λειτουργία του νοµικού οικοδοµήµατος στη χώρα µας. Είναι όµως χρήσιµη στην κατεύθυνση της χαρτογράφησης παραγόντων που έχουν τη δική τους σηµασία και στην κατανόηση πλευρών της γενεαλογίας της κρίσης.
Και εάν ο κρατικός σχεδιασµός κάνει, σε σχέση µε τη θεσµοθέτηση του Ρ.Σ.Α., βήµατα µπρος-πίσω, η επιστηµονική κοινότητα και οι δυνάµεις της κοινωνίας αντιµετωπίζουν αυτόν τον δύσκολο «τοκετό» µε αυξανόµενη αµηχανία, που µειώνει και το, αναµφισβήτητα µεγάλο, κύρος που συνόδευε την έννοια του Ρ.Σ. σε όλο το δεύτερο µισό του 20ού αιώνα.
Με το σηµείωµα αυτό θα ήθελα να καταθέσω κάποιες σκέψεις για τη γενεαλογία, τον ρόλο, αλλά και τα ερωτήµατα που βοηθάει να διαµορφώσουµε, στη σηµερινή θολή συγκυρία, ο προβληµατισµός γύρω από το Ρυθµιστικό Σχέδιο.
Γενεαλογία και ρόλος των Ρυθµιστικών Σχεδίων
Τα Ρ.Σ. ως νοµικά εργαλεία µε καθοριστική σηµασία για τον µακροπρόθεσµο σχεδιασµό του χώρου, εισάγονται µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και θα λέγαµε ότι έχουν σηµαντικό ρόλο σε όλο το δεύτερο µισό του 20ού αιώνα.
Η αρχική προώθησή τους συµπίπτει µε την περίοδο όπου οι νωπές εµπειρίες της κρίσης του 1929, του πολέµου και των επιτυχιών του «Σοσιαλιστικού κόσµου» ωθούν τις πολιτικές του «Δυτικού κόσµου» σε σύγκλιση προς το κεϊνσιανικό οικονοµικό πρότυπο και στην εγκαθίδρυση ενός τύπου «Κοινωνικού κράτους» µε τις ιδιαιτερότητες των επιµέρους µορφών και πολιτικών του. Μέσα στο φιλοσοφικό / ιδεολογικό κλίµα του µοντερνισµού της εποχής, κυριαρχεί η πίστη ότι Επιστήµη και Τεχνική, σε συνδυασµό, µπορούν να οδηγήσουν συντεταγµένα τις κοινωνίες σε οικονοµική ανάπτυξη, συνυφασµένη µε πρόοδο και ευηµερία «για όλους».

Η Αριστερή Ιδεολογία στην Πολεοδομία στην Ελλάδα, από το 1960 ως το 1990. (Μέρος Γ)

Η αριστερή ιδεολογία στην Πολεοδομία στην «Άνοιξη του '60». (mega αφιέρωμα) αναδημοσιευμένο από το http://www.greekarchitects.gr/ του Γεωργίου Μ.Σαρηγιάννη, τα δύο προηγούμενα μέρη τα είχαμε αναρτήσει ένα χρόνο πριν

Η Αριστερή Ιδεολογία στην Πολεοδομία στην Ελλάδα, από το 1960 ως το 1990. (Μέρος Β)
Η Αριστερή Ιδεολογία στην Πολεοδομία στην Ελλάδα, από το 1960 ως το 1990. (Μέρος Α)

ΜΕΡΟΣ Γ.
Η αριστερή ιδεολογία στην Πολεοδομία στη Δικτατορία
Ιστορικό πλαίσιο, περιοδολόγηση της εποχής
Οικονομία
Πολιτική
Κοινά γνωρίσματα ανωμάλων εποχών
Η αριστερή Ιδεολογία γενικά, και στην Πολεοδομία
Το γενικότερο πολιτιστικό πλαίσιο στην Επταετία
Η Ιδεολογία στην Πολεοδομία
Το περιρρέον ιδεολογικό πλαίσιο
Η ιδεολογία των «πρωτοπορειακών» πολεοδόμων

Γεγονότα στον πολεοδομικό χώρο -οι δημόσιες υπηρεσίες
Πολεοδομικές Αποφάσεις και ενέργειες
ΑΝ395 περί αυξήσεως των ΣΔ, η πολιτική του ΕΟΤ, το ΝΔ1003/71 περί ενεργού πολεοδομίας, το ΝΔ 1262/72 περί Ρυθμιστικών Σχεδίων, το ΕΤΕΡΠΣ, το 15ετές Πρόγραμμα, ο ΚΟΚ του 1973, οι αναθέσεις των Ρυθμιστικών Σχεδίων. Συμπεράσματα για την ιδεολογία των ΡΣ
Το περιοδικό Αρχιτεκτονικά Θέματα
Το Δελτίο του ΣΑΔΑΣ
Το περιοδικό «Αρχιτεκτονική»
Οι σπουδές στο ΕΜΠ και η ιδεολογία που διαμόρφωναν
Φοιτητικές εργασίες, στην Εδρα Πολεοδομίας
Ευχαριστίες
Μερικές συμπληρώσεις και διορθώσεις στο Α. και Β. Μέρος
1.η ιδεολογική χειραγώγηση, 2. για το περιοδικό Σύγχρονα Θέματα, 3. για την δράση της δημοτικής παράταξης του Νίκου Κιτσίκη, 4. η ιδεολογία των σχεδίων Δοξιάδη, 5. αστική ιδεολογική διαφώτιση από καθηγητές του ΕΜΠ του '60, 6. το Πρόγραμμα του ΕΑΜ του 1945
ΜΕΡΟΣ Δ.
Η αριστερή ιδεολογία στην Πολεοδομία στη Μεταπολίτευση
Γενικά συμπεράσματα
ΜΕΡΟΣ Γ.
Η αριστερή ιδεολογία στην δικτατορία. 1967-1974
Ιστορικό πλαίσιο - Περιοδολόγηση της εποχής
Γιά την δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967, από ποιές δυνάμεις έγινε, ποιός ήταν ο ρόλος των συμμάχων και των μυστικών τους υπηρεσιών, των Ανακτόρων και των πολιτικών, είναι μια μεγάλη ιστορία με διάφορες απόψεις, και προφανώς εκφεύγει από το αντικείμενο της παρούσης. Αυτό που εμείς εδώ εξετάζουμε είναι αφ' ενός τα συμβάντα στον πολεοδομικό τομέα, και αφ' ετέρου τις ιδεολογίες που αναπτύχθηκαν γενικά και ειδικότερα στην Αριστερά, στον πολιτικό τομέα και βεβαίως κυρίως στην πολεοδομία. Γενικά πάντως, ας έχουμε ως ιστορικό οδηγό τις ακόλουθες φάσεις της περιόδου:
α. η φάση της επικράτησης, χαρακτηρίζεται από εκκαθαρίσεις εσωτερικών και εξωτερικών της εχθρών, η φάση αυτή λήγει στις αρχές του 1968 όπου έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των λογαριασμών της με τα Ανάκτορα (13.12.67 βασιλικό πραξικόπημα και διορισμός Γ.Ζωϊτάκη ως αντιβασιλέα) και την «χούντα των στρατηγών» καθώς και οι εκκαθαρίσεις (Φλεβάρης-Απρίλης 1968), στις Ενοπλες Δυνάμεις κυρίως, αλλά και στον Δημόσιο τομέα και τα ΑΕΙ με τις Θ. και Ι. Συντακτικές Πράξεις του 1967.

1. Το Βασιλικό Διάταγμα 280/21.4.1967 με το οποίο εγκαθιδρύεται η πρώτη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967. Στο ίδιο ΦΕΚ και η σύσταση των έκτακτων στρατοδικείων (συμβολικά άραγε;!!!) Ακόμη δεν υπήρχε Κυβέρνηση αλλά «υπουργικό Συμβούλιο» από τον «Πρόεδρο» Κ.Κόλια (γνωστός δικαστικός, καταδικασμένος για παράνομες παρεμβάσεις στην υπόθεση της δολοφονίας Λαμπράκη) και τους στρατιωτικούς: «Αντιπρόεδρος» Γ.Σπαντιδάκης και «μέλη» η γνωστή τριανδρία.