Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Το πολιτικό πρόγραμμα του ΕΑΜ (23/7/1945)

haraktiko_eam_151111

Το Πρόγραμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας

Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο στάθηκε η μεγαλύτερη εποποιία στην ιστορία του Έθνους. Κανένα άλλο κίνημα δεν συνεπήρε τόσο πλατιά και δεν συγκλόνισε τόσο βαθιά το Λαό. Ο λόγος είναι ότι το εαμικό κίνημα ενσάρκωσε τη φλογερή αγάπη για την εθνική λευτεριά μαζί με τη λαχτάρα ν’ αλλάξει πορεία η ιστορία του νεοελληνικού Έθνους. Συνδύασε το διώξιμο του ξένου κατακτητή από την πατρική γη με την εσωτερική δημοκρα­τική αναγέννηση.
Το Έθνος μεγαλούργησε στα χρόνια της σκλαβιάς, γιατί πήρε το ίδιο στα χέρια του την υπόθεση της Ελληνικής Πατρίδας, παραμερίζοντας, εξουδετερώνοντας και καταπολεμώντας τη χούφτα των μεγιστάνων του πλούτου και της μαύρης αγοράς. Εκείνους που, ξεπουλώντας τον τόπο στους ξένους, μονοπώλησαν την οικονομική ζωή και καταδίκασαν το Λαό στην εξαθλίωση και την καθυστέρηση. Που, συγκεντρωμένοι γύρω από τη μοναρχία, στήριξαν τη μισητή 4η Αυγούστου. Συνεργάστηκαν στα χρόνια της κατοχής με τους φασίστες επιδρομείς Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγα­ρους. Αισχροκέρδησαν με την πείνα του Λαού και μάζεψαν καινούργια πλούτη, τη στιγμή που ο Λαός πουλούσε ό,τι είχε και δεν είχε. Που θέλουν τώρα με πραξικόπημα, με τη βία και νοθεία να ξαναφέρουν τη μοναρχία, να νομιμοποιήσουν την τρομοκρατία, να μονιμοποιήσουν τον εσωτερικό διχασμό, να ξαναζωντανέψουν την 4η Αυγούστου για να εξασφαλίσουνε για πάντα την κυριαρχία τους πάνω στον Ελληνικό Λαό.
Για ν’ ανασάνει, να ζήσει και να προκόψει η Ελλάδα, πρέπει από τον εθνικό οργανισμό να λείψει το καρκίνωμα που λέγεται μονοπωλιακή κυ­ριαρχία, οικονομική και πολιτική, της χούφτας αυτής των εκμεταλλευτών και παρασίτων. Πρέπει στην εξουσία να προωθηθεί ο Λαός. Πρέπει να νικήσει η ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η Λαϊκή Δημοκρατία είναι εξουσία που ενσαρκώνει τη συμμαχία εργατών, αγροτών, επαγγελματιών, βιοτεχνών, διανοήσεως, μικρών και μεσαίων αστών. Η Λαϊκή Δημοκρατία είναι ένας καινούργιος τύπος Δημο­κρατίας, όπου καταργείται η πολιτική καταπίεση των εκμεταλλευτών και όπου η εξουσία είναι στα χέρια του Λαού. Στη ΛΔ ο Λαός δεν είναι τυπικά ο φορέας όλων των εξουσιών, αλλά ασκεί άμεσα όλες τις εξουσίες. Η ΛΔ δεν καταργεί την ατομική ιδιοκτησία. Αντίθετα ενθαρρύνει την ατομική πρωτοβουλία και διευκολύνει τους πατριώτες βιομηχάνους και εμπόρους, με υποταγή και πειθάρχηση φυσικά της ατομικής δραστηριότητας και του ατομικού συμφέροντος στο συμφέρον του συνόλου. Η ΛΔ εξασφαλίζοντας την ανάπτυξη στον ανώτατο βαθμό της αυτενέργειας και πρωτοβουλίας των λαϊκών στρωμάτων, κινητοποιεί στο έργο της οικονομικής και κοινωνικής αναπλάσεως τους εθελοντικά οργανωμένους στα συνδικάτα, στους συνεταιρισμούς και στις διάφορες άλλες μαζικές οργανώσεις, εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες, τεχνικούς, διανοούμενους, νέους και γυναίκες.
Η ΛΔ θα τιμωρήσει παραδειγματικά τους αρχηγούς της εθνοπροδοσίας, συνεργάτες των κατακτητών, θα ξεκαθαρίσει τον κρατικό μηχανι­σμό ολόκληρο, τα Σώματα Ασφαλείας και το Στρατό από τους δοσίλογους και φασίστες, στυλοβάτες της 4ης Αυγούστου και συνεργάτες των κατα­κτητών, θα εκμηδενίσει όλες τις φασιστικές επιβιώσεις, θα στέκεται άγρυπνος φρουρός εναντίον των υπονομευτών της Λαϊκής κυριαρχίας, θ’ αναδιοργανώσει τη Διοίκηση και τη Δικαιοσύνη πάνω σε δημοκρατικές αρχές, για να μην είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν για αντιδημοκρατι­κούς, αντιλαϊκούς σκοπούς.

Ο Στρατός της ΛΔ θα ‘ναι Στρατός βγαλμένος από το Λαό και δεμένος με το Λαό, με στελέχη δημοκρατικά, ηθικά, μορφωμένα, τεχνικά καταρτι­σμένα. Ικανός να υπερασπίζει την εθνική τιμή, την ανεξαρτησία και ακε­ραιότητα της Ελλάδας, φρουρός των λαϊκών ελευθεριών και κατακτήσεων. Η ΛΔ θα συγκροτήσει νέα Σώματα Ασφαλείας που δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τη Χωροφυλακή και την Ειδική, τους τυράννους, βασανιστές και δήμιους του Λαού.
Η λαοκρατική θεμελίωση της Πολιτείας θα στηριχθεί σε μια πραγμα­τική αυτοδιοίκηση και στη Λαϊκή Δικαιοσύνη. Η αυτοδιοίκηση αναπτύσ­σει την πρωτοβουλία στα πλατύτατα λαϊκά στρώματα και τα διαπαιδαγωγεί στην εξάσκηση της εξουσίας. Ο θεσμός της Λαϊκής Δικαιοσύνης με λαϊ­κούς δικαστές που θα βοηθούνται από ειδικούς νομικούς, θα εξασφαλίσει μ’ ένα απλό μηχανισμό διαδικασίας απονομή δωρεάν ουσιαστικού δικαίου εξυπηρετικού για τα συμφέροντα του Λαού, με δημοκρατικές λύσεις σ’ όλα τα προβλήματα του ιδιωτικού και δημόσιου βίου.
Η ΛΔ εξασφαλίζει σ’ όλους του Έλληνες την ελευθερία του λόγου, του Τύπου, της συγκεντρώσεως και διαδηλώσεως, της οργανώσεως, θέτει στη διάθεση του Λαού όλα τα μέσα για την άσκηση των ελευθεριών αυτών. Αναγνωρίζει στις μειονότητες πλήρη ισοτιμία.
Η ΛΔ θα εξασφαλίσει πλήρη ελευθερία θρησκευτικής συνειδήσεως και λατρείας. Σεβασμό των θρησκευτικών πεποιθήσεων των πολιτών. Ανα­διοργάνωση και εξυγίανση της Εκκλησίας. Εξύψωση πνευματική και υλική του εφημεριακού κλήρου.
Η ΛΔ αναγνωρίζει στις γυναίκες τα ίδια πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα με τον άνδρα και το δικαίωμα της ψήφου σ’ όλους από 18 χρόνων και πάνω, άνδρες και γυναίκες.
Στη ΛΔ καθιερώνεται το ανακλητό των αντιπροσώπων του Λαού βουλευτών και μελών της αυτοδιοικήσεως.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ-ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Η ΛΔ παίρνει μέτρα για την αφαίρεση της οικονομικής δυνάμεως της χρηματιστικής πλουτοκρατικής ολιγαρχίας, για την απαλλαγή της χώρας απ’ την ξενική εξάρτηση, για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων της δημιουργίας γερής οικονομίας, στηριγμένης στις εσωτερικές πηγές και δυνατότητες.
Τα σπουδαιότερα από τα μέτρα αυτά είναι:
Όλα τα εξωτερικά χρέη και ο ΔΟΕ θα καταργηθούν. Τα μονοπώλια περνούν στο ελληνικό κράτος. Καταργούνται όλα τα προνόμια των ξένων εταιριών.
Οι περιουσίες των δοσιλόγων και μεγαλομαυραγοριτών, καθώς και εκείνων που επλούτισαν αθέμιτα και παράνομα στην εποχή της 4ης Αυγού­στου, δημεύονται υπέρ του λαού.
Εθνικοποιούνται οι τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες, οι μεγάλες μεταφορές, ορισμένες βασικές βιομηχανίες πρωταρχικής εθνικής σημα­σίας (πολεμική βιομηχανία, μεγάλα ναυπηγεία, μεγάλη χημική βιομηχανία και λιπάσματα, μεγάλες βιομηχανίες ηλεκτρισμού κλπ.). Καθιερώνεται έλεγχος του Λαϊκού Κράτους, με συμμετοχή των εργατών σ’ όλες τις άλλες μεγάλες βιομηχανίες.
Προοδευτική φορολογία στο κεφάλαιο.
Το εξωτερικό εμπόριο μπαίνει κάτω από τον έλεγχο του κράτους.
Το κάλυμμα μας σε χρυσό θα χρησιμεύσει στην όλη οικονομική εσωτερική ανασύνταξη με τις επανορθώσεις που δικαιούται η Ελλάδα και την επαρκή οικονομική ενίσχυση από το εξωτερικό, με όρους συμφέροντες για τον ελληνικό λαό.
Η όλη οικονομική δραστηριότητα θα προσανατολιστεί όχι μόνο στην αποκατάσταση της καταστραμμένης οικονομίας και των συγκοινωνιών, αλλά και στη σχεδιασμένη ανάπτυξη των παραγωγικών μας δυνάμεων (ηλεκτρισμός, μεταλλουργία, σιδηρουργία, παραγωγή μηχανημάτων, βιο­μηχανία για την εθνική μας άμυνα, για είδη καταναλώσεως, συγκοινωνία ξηράς-θαλάσσης – αέρα), στη δημιουργία βαριάς βιομηχανίας, ικανής να εφοδιάσει με σύγχρονα τεχνικά μέσα την αγροτική οικονομία. Η δημιουρ­γία βαριάς βιομηχανίας, με την εκμετάλλευση των σιδηρομεταλλευμάτων και του άλλου ορυκτού πλούτου του τόπου, σε συνδυασμό με τη χρησιμο­ποίηση των υδατοπτώσεων, θα μπορέσει ν’ αλλάξει τέλεια την οικονομική φυσιογνωμία της Ελλάδας.
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μονάχα πάνω σε μια υγιά αγροτική οικονομία μπορεί να δημιουργη­θεί μια πλατιά εσωτερική αγορά, προϋπόθεση για ν’ αναπτυχθεί η ντόπια βιομηχανία και η λαϊκή ευημερία.
Όλα τα τσιφλίκια, ιδιωτικά, δημόσια και μοναστηριακά, κάθε μεγάλη έκταση γης που δεν ανήκει στον καλλιεργητή της, απαλλοτριώνονται και μοιράζονται στους ακτήμονες και στους αγρότες με ανεπαρκή κλήρο και στους νέους, απόχτησαν είτε όχι, ξεχωριστή οικογένεια.
Τα δάση θα δοθούν στις κοινότητες. Το ίδιο και τα λιβάδια προς όφελος της ολότητας και για την αποκατάσταση των κτηνοτρόφων.
Η φορολογία εφαρμόζεται προοδευτικά. Αγροτικό εισόδημα ίσο με ένα κατώτατο όριο συντηρήσεως απαλλάσσεται ολότελα από τη φορολο­γία. Καταργείται η προσωποκράτηση για χρέη. Η δεκάτη, τα διόδια, διαπύλια τέλη κι όλες οι μεσαιωνικές επιβαρύνσεις καταργούνται.
Μια συστηματική ενίσχυση σε μακροπρόθεσμα δάνεια, που θα δίνον­ται με ελάχιστο τόκο, θα βοηθήσει τους γεωργούς και κτηνοτρόφους να γλιτώσουν από την τοκογλυφία, ν’ αποχτήσουν μηχανήματα, άλογο, αγε­λάδα, λιπάσματα, ό,τι τους χρειάζεται να δουλέψουν το χωράφι τους και να βελτιώσουν το νοικοκυριό και την παραγωγή τους.
θα καταργηθούν όλοι οι εκμεταλλευτικοί και παρασιτικοί οργανι­σμοί, ΑΣΟ, ΚΥΔΕΠ κλπ. και τη συγκέντρωση, βιομηχανική επεξεργασία και διάθεση των αγροτικών προϊόντων θα αναλάβουν οι γενικού τύπου συνεταιρισμοί των χωρικών, που θα χρηματοδοτηθούν και θα ενισχυθούν ολόπλευρα από το κράτος και θ’ αποτελέσουν βασικό μοχλό της οικονομι­κοκοινωνικής αναγεννήσεως του τόπου. Το κράτος θα φροντίσει να εξα­σφαλίσει μια λογική αναλογία τιμών γεωργικών και βιομηχανικών προϊόν­των, ώστε ο αγρότης να μη ληστεύεται από το βιομηχανικό και εμπορικό κεφάλαιο.
Με βάση μελετημένο πανελλαδικό σχέδιο θα γίνουν παραγωγικά έργα, αρδευτικά, αποξηραντικά, συγκοινωνιακά, εξυγιάνσεως και πολιτι­σμού.
Ο χωρικός θα γίνει νοικοκύρης πραγματικός στο χωράφι του και στο προϊόν του. Όχι μόνο τα έξοδα του θα βγάζει, μα χρόνο με χρόνο θα βελτιώνει και θ’ αναπτύσσει το νοικοκυριό και την παραγωγή του.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΛΑΪΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ
Με την πραγματοποίηση των πιο πάνω ριζικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών θα είναι δυνατή η σταθερή άνοδος, οικονομική, πνευματική, εκπολιτιστική, των λαϊκών μαζών.
Ο Έλληνας εργάτης και υπάλληλος (δημόσιος, ιδιωτικός, τραπεζι­τικός) θα δουλεύουν 8, 7, 6 ώρες, ανάλογα με τους ειδικούς όρους της δουλιάς τους. θα καθιερωθεί εβδομάδα των 40 ωρών. θα παίρνουν μερο­κάματο και μισθό που να τους εξασφαλίζει μια ανθρώπινη και πολιτισμένη ζωή. θα καθοριστεί κατώτατο όριο στα μεροκάματα και στους μισθούς. θα ‘ναι εξασφαλισμένοι όλοι οι μισθωτοί με υποχρεωτική ασφάλεια σε βάρος των εργοδοτών, από ανεργία, αρρώστια, δυστυχήματα, αναπηρία, ανικανότητα εργασίας, γηρατειά, θα ‘χουν δικαίωμα να οργανώνονται λεύτερα και να παλεύουν για τα συμφέροντα τους. Οι σχέσεις τους με τους εργοδότες θα κανονίζονται απ’ τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Ο αγρότης, νοικοκύρης στο χτήμα του και στον κόπο του, με υπο­χρεωτική ασφάλιση της παραγωγής και των ζώων του από κάθε κίνδυνο, θα πάψει να φυτοζωεί. Οι κοινωνικές ασφαλίσεις θ’ απλώσουν την ευεργε­τική τους επίδραση και στα χωριά. Η λαϊκή εξουσία, κεντρική και αυτο­διοίκηση, θα του εξασφαλίσει τα μέσα της βελτιώσεως της οικτρής σημερινής υγιεινής του καταστάσεως, θα του δόσει όλες τις δυνατότητες της ανυψώσεώς του οικονομικά, πνευματικά, εκπολιτιστικά.
Με την ίδια στοργή, η Λαϊκή Δημοκρατία θα αποβλέπει στα λαϊκά στρώματα των πόλεων, επαγγελματίες, βιοτέχνες, διανοούμενους. Η χρη­σιμότητα τους στην παραγωγική προσπάθεια είναι αναμφισβήτητη. Γι’ αυτό και θα ‘χουν κάθε υποστήριξη στη δουλιά τους, στην οργάνωση τους σε συνεταιρισμούς παραγωγής και καταναλώσεως, στην εξασφάλιση φτη­νών πιστώσεων, στα ζητήματα του ενοικιοστασίου και της φορολογίας. Οι τεχνικοί, γιατροί, δικηγόροι και λοιποί διανοούμενοι θα θέσουν τις γνώ­σεις τους και τις δυνάμεις τους στην υπηρεσία του λαού, και θα ‘χουνε ολόπλευρη την υποστήριξη της Λαϊκής Δημοκρατίας για την υλική, επι­στημονική κι επαγγελματική ανύψωση τους. Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας θα ρυθμίσει σύμφωνα με το συμφέρον των εργαζομένων της πόλης και του χωριού το ζήτημα των σπιτιών, χωραφιών κλπ. που πουλή­θηκαν στα χρόνια της κατοχής, όταν η πείνα και η δυστυχία έδερναν το λαό και οργίαζε η μαύρη αγορά.
Η γυναίκα και το παιδί θα προστατευθούν. Άδειες πριν και μετά τη γέννα στην εργαζόμενη μητέρα, μέτρα και πρόνοια του κράτους θα δόσουνε τη δυνατότητα στην Ελληνίδα να γεννά και ν’ ανατρέφει το παιδί της δίχως τη σημερινή αγωνία. Η γυναίκα θα παίρνει για ίση δουλιά ίσο μεροκάματο και μισθό με τον άνδρα, θ’ απαλλαχθεί, όπως και οι νέοι, από βαριές κι ανθυγιεινές δουλιές.
Το Ελληνόπουλο κι η νέα γενιά θα συγκεντρώσουν όλη τη στοργή και τη φροντίδα του Λαϊκού Κράτους και της Κοινωνίας, για να μπορούν να μεγαλώνουν, να μορφώνονται, να μαθαίνουν τέχνη, να ψυχαγωγούνται και ν’ ατσαλώνουν το κορμί τους, να γίνουν ελεύθεροι, δημιουργικοί πολίτες της Δημοκρατίας.
Η Λαϊκή Δημοκρατία από τις πρωταρχικές της επιδιώξεις καθορίζει: Την ανοικοδόμηση των καμένων χωριών και πόλεων σαν το Καρπενήσι, Καλαμπάκα, Καλάβρυτα, Δίστομο, Σέρβια κλπ., των κατεστραμμένων από τους βομβαρδισμούς σπιτιών στον Πειραιά, Λάρισα, Ηράκλειο κλπ. Την εξασφάλιση υγιεινής κατοικίας στους εργάτες κι όλους τους εργαζόμε­νους.
Την εξάλειψη του αίσχους των προσφυγικών παραγκών. Την περίθαλψη, οικονομική ενίσχυση και αποκατάσταση όλων των πολεμοπαθών, των αναπήρων, τραυματιών και θυμάτων του πολέμου, των συνταξιούχων, των γέρων. Ιδιαίτερα ιερή της υποχρέωση η λαϊκή εξουσία θεωρεί την αποκα­τάσταση και ενίσχυση των αγωνιστών του κινήματος Εθνικής Αντιστά­σεως, που αφού προκινδύνευσαν τη ζωή τους στα χρόνια του Εθνικού πολέμου, σήμερα αντιμετωπίζουν όχι μόνο τρομοκρατικό διωγμό, αλλά και ένα συστηματικό οικονομικό αποκλεισμό με σκοπό την οικονομική και ηθική τους εξουθένωση.
Η Λαϊκή Δημοκρατία θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη ριζική αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της υγείας του λαού. θα οργανώ­σει την κοινωνική πρόνοια για την πρόληψη της αρρώστιας και τη θεραπεία της. Ιδιαίτερη φροντίδα θα δείξει η Λαϊκή Δημοκρατία για την υγεία του παιδιού. Ο γιατρός, τα φάρμακα, η νοσοκομειακή περίθαλψη θα ‘ναι εξασφαλισμένα σ’ όλους τους πολίτες. Σε κάθε συνοικία και χωριό πρέπει να λειτουργεί Λαϊκό Ιατρείο. Στα επαρχιακά αγροτικά κέντρα θα ιδρυθούν νοσοκομεία με χειρουργικά και μαιευτικά τμήματα.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η παιδεία θα γίνει λαϊκή, προσαρμοσμένη απόλυτα στις πραγματικές υλικές και πνευματικές ανάγκες του λαού. θα γίνει προσιτή σ’ όλο το λαό και θα πάψει να είναι κτήμα μόνο των πλουσίων. Η δημοτική,γλώσσα, όργανο γλωσσικό σ’ όλους τους βαθμούς της Παιδείας. Η δημοτική παι­δεία θα ‘ναι δωρεάν και υποχρεωτική για όλα τα Ελληνόπουλα. Εξαιρετική σημασία θα δοθεί στην ανάπτυξη της επαγγελματικής μορφώσεως. Τις μορφές και τους τύπους της μέσης και ανώτερης παιδείας θα καθορίσουνε οι ποικίλες ανάγκες του τόπου για την επιστημονική εκμετάλλευση όλων των πλουτοπαραγωγικών δυνάμεων και για το ανέβασμα του πνευματικού επιπέδου του εργαζόμενου λαού.
Ανώτατη πανεπιστημιακή και παιδαγωγική κατάρτιση των δασκάλων σ’ όλους τους βαθμούς της παιδείας.
Παροχή των μέσων για επιστημονική μόρφωση (υποτροφίες κλπ.) για όλους όσοι δείχνουν διάθεση και ικανότητες για ανώτερη μόρφωση.
Σχολεία πολλά, άνετα, υγιεινά ως και το τελευταίο χωριό.
Το αίσχος του αναλφαβητισμού θα λείψει με μια πανεθνική εξόρ­μηση.
Λογοτεχνία, θέατρο, κινηματογράφος, ραδιόφωνο, μουσική, χορός, ζωγραφική κι όλες οι καλές τέχνες θα τεθούν στη διάθεση του λαού και θα αναζωογονηθούν από το λαό.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΕΘΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΑ
Η Ελλάδα, γεωγραφικά και οικονομικοπολιτικά χώρα βαλκανική μα και μεσογειακή, πρέπει να είναι παράγοντας εναρμονισμού και ισορροπίας των συμφερόντων των Μεγάλων μας Συμμάχων κι όχι πεδίο διασυμμαχι-κών ανταγωνισμών. Επιτακτική εθνική ανάγκη επιβάλλει άσκηση εξωτε­ρικής πολιτικής πραγματικά ελληνικής, απαλλαγμένης από κάθε είδους ξενική εξάρτηση και επιρροή. Αυτό απαιτεί ισότιμη κατανόηση και συνερ­γασία με την Αγγλία και με τη Σοβιετική Ένωση, φιλία με όλους τους Μεγάλους Συμμάχους, Αγγλία, Σοβιετική Ένωση, Ενωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Γαλλική Δημοκρατία.
Η ΛΔ, χαράζοντας πάνω σ’ αυτή τη βάση την εξωτερική της πολιτική, θ’ αποκαταστήσει στενές σχέσεις φιλίας, ειρηνικής δημιουργικής συνεργα­σίας μ’ όλους τους βαλκανικούς λαούς.
Αποκρούοντας αποφασιστικά κάθε τυχοδιωκτική και καταστρεπτική για τη χώρα βίαιη εδαφική αλλαγή, θα επιδιώξει τη λύση με πνεύμα αμοιβαίας κατανοήσεως όλων των ενδοβαλκανικών διαφορών. Την ικανο­ποίηση με ειρηνικά δημοκρατικά μέσα και σε συμφωνία με όλους τους Μεγάλους μας Συμμάχους των στηριγμένων στις διακηρυγμένες αρχές του συμμαχικού πολέμου δικαίων διεκδικήσεων της Ελλάδας πάνω στα Δωδε­κάνησα, Β. Ήπειρο, Κύπρο, Α. Θράκη. Την κατοχύρωση της ασφάλειας των προς Βουλγαρίαν συνόρων. Επανορθώσεις και οικονομική ενίσχυση.
Η ΛΔ θα πάρει όλα τα μέτρα για την κατοχύρωση της ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Χώρας.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ
Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί το «πιστεύω» του Πολιτικού Συνασπι­σμού των Κομμάτων του ΕΑΜ. Εκφράζει τα συμφέροντα των εργατών, αγροτών, υπαλλήλων, βιοτεχνών, μικρών και μεσαίων αστών. Ενσαρκώνει τους πόθους όλων των ελλήνων πατριωτών. Η πραγματοποίηση του αποτε­λεί ζήτημα ζωτικής ανάγκης για την Ελλάδα. Η εφαρμογή του προϋποθέτει συσπείρωση όλων των λαϊκών δημοκρατικών δυνάμεων.
Για να υπερνικηθεί η πολύμορφη αντίδραση του παλαιού κόσμου ενάντια στη λαϊκοδημοκρατική αναγέννηση της Ελλάδας, χρειάζεται ο εργάτης και ο αγρότης, ο επαγγελματίας και βιοτέχνης, ο τεχνικός και διανοούμενος, να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της πραγματώσεως του προγράμματος αυτού. Χρειάζεται πραγματική επιστράτευση όλων των υλικών, πνευματικών και ψυχικών εφοδίων του Λαού. “Αμα γίνει αυτό, καμιά δύναμη δεν θα μπορέσει ν’ ανακόψει τη θριαμβευτική πορεία προς την κατάληψη της πολιτικής εξουσίας του Λαού, που αποκάλυψε τις αστεί­ρευτες ζωτικές του δυνάμεις στη σκληρή δοκιμασία του Δεύτερου Παγκό­σμιου Πολέμου.
Ο Πολιτικός Συνασπισμός των Κομμάτων του ΕΑΜ είναι έτοιμος να συνεργασθεί με κάθε κόμμα και οργάνωση, που στις βασικές γραμμές συμφωνούν με το πρόγραμμα αυτό.
Ενωμένες όλες οι λαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις στην εκλογική μάχη για τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση, θα συντρίψουν την πολυκέφαλη αντίδραση, θα βάλουν οριστικό τέρμα στην εποχή του εσωτερικού διχασμού και των ανωμαλιών, των αναστατώσεων, των κινημάτων, των πραξικοπη­μάτων και των δικτατοριών, θ’ ανοίξουν το δρόμο της ομαλής φυσιολογικής εξελίξεως της πολιτικής ζωής του τόπου. Το δρόμο για τη δημοκρατική αναδημιουργία της Ελλάδας.
Αθήνα, 23.7.45             

Η  ΚΕ  ΤΟΥ  ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ  ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΑΜ
Για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας: Γ. ΣΙΑΝΤΟΣ, Δ. ΠΑΡΤΣΑΛΙΔΗΣ.
Για το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας: Κ. ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, Γ. ΘΑΝΑΣΕΚΟΣ.
Για το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα: ΜΙΧ. ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΑΛΚ. ΛΟΥΛΗΣ.
Για το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας: Ι. ΠΑΣΣΑΛΙΔΗΣ, Γ, ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ.
Για τη Δημοκρατική Ένωση: ΣΤ. ΚΡΗΤΙΚΑΣ, Μ. ΠΡΩΙΜΑΚΗΣ.
Αναδημοσιεύεται από την μπροσούρα
«Πρόγραμμα Λαϊκής Δημοκρατίας»,
Έκδοση Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ, Αθήνα 1945

1 σχόλιο:

  1. πηγή http://parapoda.wordpress.com/2012/12/10/%CE%B5%CE%B1%CE%BC-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BB%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9/

    ΑπάντησηΔιαγραφή