Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Πώς η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου δένει τα χέρια χιλιάδων ιδιοκτητών – Στο φως παθογένειες δεκαετιών

«Βραχυκύκλωμα» στην αγορά ακινήτων – Τι έφερε στο φως η ταυτότητα κτιρίου

Πώς η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου δένει τα χέρια χιλιάδων ιδιοκτητών – Στο φως παθογένειες δεκαετιών

Σε έναν ατέρμονο κυκεώνα έχουν βρεθεί δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα εξαιτίας της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, που πλέον πρέπει να συνοδεύει υποχρεωτικά κάθε πράξη, όπως αγοραπωλησία, γονική παροχή, τροποποίηση σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, ακόμη και παραίτηση επικαρπίας. Με βάση τις εκτιμήσεις του συλλόγου συμβολαιογράφων Ελλάδας, αυτήν την περίοδο υπολογίζεται ότι εκκρεμούν τουλάχιστον 35.000 υποθέσεις ακινήτων προς μεταβίβαση, γονική παροχή ή άλλη αιτία, χωρίς να είναι εφικτή η περαίωσή τους.

«Υπολογίζουμε ότι κάθε γραφείο, από τα 3.500 που βρίσκονται σε όλη τη χώρα, έχει να χειριστεί από 5 έως και 15 τέτοιες υποθέσεις, που συχνά εκκρεμούν για πολλούς μήνες», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος της Ενωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας. Ασφαλώς, πολλές χιλιάδες ακόμη περιπτώσεις αγοραπωλησιών και γονικών παροχών ακινήτων έχουν ματαιωθεί λόγω της πολυπλοκότητάς τους. Το πρόβλημα μάλιστα φαίνεται να διογκώνεται συνεχώς, καθώς συσσωρεύονται συνεχώς περισσότερες υποθέσεις.

Με βάση τον σχετικό νόμο που έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τον Απρίλιο του 2022, κάθε αγοραπωλησία ή γονική παροχή ακινήτου και γενικότερα κάθε πράξη που μεταβάλλει το εμπράγματο δικαίωμα επί του ακινήτου οφείλει να συνοδεύεται από την έκδοση ταυτότητας κτιρίου. Αυτή είναι ένας ψηφιακός φάκελος στον οποίο συγκεντρώνονται όλα τα επιμέρους στοιχεία και έγγραφα που περιγράφουν ένα ακίνητο, όπως η οικοδομική άδεια, το δελτίο στατικής τρωτότητας, οι τίτλοι ιδιοκτησίας, τα σχέδια κατόψεων, ο πίνακας χιλιοστών και τυχόν δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων. Η δε επιβεβαίωση της ορθότητας των στοιχείων αυτών πρέπει να ελέγχεται από τον αρμόδιο μηχανικό μέσω των σχετικών συγκρίσεων με την υφιστάμενη κατάσταση του ακινήτου.

Οπως προκύπτει, η θεσμοθέτηση του μέτρου αυτού έχει φέρει στην επιφάνεια όλες τις παθογένειες της κατασκευής κτιρίων στη χώρα, σχεδόν από καταβολής του ελληνικού κράτους, επιβεβαιώνοντας πλήρως τη λαϊκή ρήση «δεν υπάρχει ακίνητο στην Ελλάδα χωρίς κάποια αυθαιρεσία ή παρανομία». Στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρούνται ασυμφωνίες και λάθη στην αποτύπωση των ακινήτων, που ποικίλλουν από μικροδιαφορές, π.χ. 1-2 τ.μ. ανάμεσα στη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ή στην κάτοψη και στη σημερινή κατάσταση του ακινήτου, μέχρι αυθαιρεσίες που αφορούν ακόμη και ολόκληρους χώρους, που είναι αλλιώς δηλωμένοι στα συμβόλαια και στη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και αλλιώς είναι στην πραγματικότητα.

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Η φωνή των κατοίκων στα Εξάρχεια



Η φωνή των κατοίκων στα Εξάρχεια

ART - ΝΕΑ 15.11.23 17:29

Τάσης Παπαϊωάννου*

Καμιά αρχιτεκτονική πρόταση, κανένας πολεοδομικός σχεδιασμός δεν έχει νόημα, αν γίνεται ερήμην των κατοίκων στους οποίους αναφέρεται. Αρχιτεκτονική και καταστολή δεν συμβιβάζονται!

Το ένα μετά το άλλο τα δέντρα της πλατείας κόβονται και σωριάζονται κάτω. Πριονίζονται, γίνονται κούτσουρα, συνθλίβονται μέσα στις μηχανές θρυμματισμού του εργολάβου και μετατρέπονται σε πριονίδι. Οι εργάτες κάθε πρωί, στα κλεφτά, με σκυφτά τα κεφάλια, χώνονται στα μουλωχτά πίσω από τις λαμαρίνες.

Κρύβονται από τους κατοίκους που βρίσκονται εκεί και τους φωνάζουν ότι η εργασία που έχουν αναλάβει οδηγεί στην καταστροφή της μοναδικής πλατείας που έχει η γειτονιά τους. Τους φωνάζουν με όση δύναμη διαθέτουν, ότι αυτό που κάνουν είναι παράνομο, ότι αφανίζουν έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου που έχει απομείνει ανέγγιχτος από τη βουλιμία των αρπακτικών.

Ενα τείχος από λαμαρίνες και ψηλά συρματοπλέγματα προστατεύει τη βίαιη και αδιανόητη υπό άλλες συνθήκες κοπή. Κι απ’ έξω, η πάνοπλη αστυνομία προστατεύει την ανομία, σε πλήρη αντίθεση με τον ρόλο που της επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας. Αν κάποιος κόψει ένα δέντρο στο οικόπεδό του, την άλλη κιόλας μέρα η Πολεοδομία, μαζί με την Αστυνομία, θα έρθει να ελέγξει (και σωστά) αν υπήρχε άδεια για την κοπή. Εδώ που κόβονται πάνω από 70 μεγάλα δέντρα, τηρήθηκαν οι νομότυπες διαδικασίες που ισχύουν για όλους τους Ελληνες πολίτες; Ρητορικό φυσικά το ερώτημα…

Κάθε ώρα, κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, μήνες τώρα, οι κάτοικοι των Εξαρχείων, γυναίκες, άντρες, οικογένειες με τα παιδιά τους, με σθένος κι αποφασιστικότητα, αντιστέκονται. Παλεύουν με κάθε μέσον, με ό,τι τους έχει απομείνει, να σταματήσουν τη βάναυση μετάλλαξη της γειτονιάς τους. Με αλληλεγγύη, συντροφικότητα, αξιοπρέπεια. Να διασώσουν αυτό που είναι ευθύνη και αρμοδιότητα της πολιτείας να διαφυλάξει. Αντ’ αυτού όμως τη βρίσκουν απέναντί τους. Να τους κατασυκοφαντεί, να τους προπηλακίζει, να τους χτυπά, να τους πνίγει στα χημικά, να τους συλλαμβάνει. Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει (αν έχουν νόημα πια οι λέξεις σε τούτη τη χώρα) οι κάτοικοι να έχουν λόγο για την πόλη τους, να συμμετέχουν ενεργά στον σχεδιασμό και στις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τους. Να διεκδικούν, κοντολογίς, το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην πόλη.

Καμιά αρχιτεκτονική πρόταση, κανένας πολεοδομικός σχεδιασμός δεν έχει νόημα, αν γίνεται ερήμην των κατοίκων στους οποίους αναφέρεται. Αρχιτεκτονική και καταστολή δεν συμβιβάζονται! Οσο φανταχτερά κι αν είναι τα ιλουστρασιόν φωτορεαλιστικά, όσο εντυπωσιακές κι αν είναι οι μακέτες που δημοσιεύονται τελευταία στα ΜΜΕ, αν δεν έχουν την αποδοχή και τη στήριξη των πολιτών, γίνονται αυτοστιγμεί άχρηστα σχέδια δίχως σκοπό. Οι κάτοικοι, οι αποδέκτες των αρχιτεκτονικών προτάσεων, γνωρίζουν πολύ καλά μέσα από την καθημερινότητά τους τι είναι αυτό που χάνουν και τι σημαίνουν στην πράξη οι ωραιοποιημένες πλασματικές εικόνες, οι πλημμυρισμένες με ψηλά fake δέντρα, με τις οποίες μάταια προσπαθούν να τους πείσουν.

Πόσο μάλλον όταν αποτελούν και βραβεύσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, όπως αυτοί που προκηρύχτηκαν εσπευσμένα από την Ανάπλαση Α.Ε., με αντικείμενο τους σταθμούς του Μετρό της γραμμής 4. Είναι δε χαρακτηριστική η μηδαμινή συμμετοχή συναδέλφων αρχιτεκτόνων σ’ αυτήν την κατά τα άλλα κορυφαία διαδικασία, που βέβαια θα έπρεπε να προβληματίσει πολύ σοβαρά τους ιθύνοντες. Γιατί άραγε τόσο λίγες συμμετοχές; Αλήθεια, θα φέρει η Ανάπλαση Α.Ε. προς συζήτηση, κριτική και διαβούλευση με τους πολίτες τις βραβευμένες προτάσεις, όπως επιτάσσει ο θεσμός των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών κι όταν έχει πια ολοκληρωθεί η κρίση τους;

Ο αρχιτεκτονικός χώρος δεν είναι εικόνα. Είναι πρωτίστως χώρος ζωής ή όπως τόνιζε σοφά ο Αρης Κωνσταντινίδης, «δοχείο ζωής»! Δοχείο, όμως, που παίρνει τη μορφή του από τη ζωή την ίδια και όχι να έχει ήδη μια προκατασκευασμένη μορφή που έρχεται να υποτάξει στανικά τη ζωή σ’ αυτό. Πώς είναι δυνατόν να κάνεις αρχιτεκτονική, δίχως να ’χεις κατά νου τους ανθρώπους που θα κατοικήσουν σ’ αυτήν; Κι ακόμα, όταν δεν έχεις εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες πιθανόν να ήταν πολεοδομικά και κοινωνικά πιο σωστές, έλυναν καλύτερα τα συγκοινωνιακά προβλήματα, χωροθετούσαν τους σταθμούς σε καταλληλότερα σημεία μέσα στην πόλη, έτσι ώστε να μη δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ’ αυτά που, υποτίθεται, έρχονται να λύσουν; Ας προσέξουμε: οι κάτοικοι δεν λένε εν γένει όχι στο Μετρό, λένε: «Οχι Μετρό στην πλατεία»!

Σε μια ευνομούμενη χώρα ο δημόσιος χώρος της πόλης ανήκει στους πολίτες. Ζούμε σε μια υπερ-κορεσμένη, άναρχα χτισμένη πόλη, με τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη. Μια πόλη που ολοένα και περισσότερο πνίγεται και δεν μπορεί να ανασάνει. Εναλλακτικές λύσεις φυσικά υπήρχαν και είχαν από καιρό δημοσιοποιηθεί, χωρίς να θυσιαστούν δέντρα για το «δημόσιο όφελος», όπως προσχηματικά κάποιοι σπεύδουν να υποστηρίξουν. Ομως μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και να μιλήσουμε ειλικρινά, όταν απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας. Καθαρά πολιτικοί ήταν οι λόγοι της απόφασης για τη χωροθέτηση του σταθμού στην πλατεία Εξαρχείων, όπως άλλωστε προκλητικά υποστήριξε ο προηγούμενος υπουργός Μεταφορών. Και πίσω από τις πολιτικές αποφάσεις κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκονται τα επιχειρηματικά συμφέροντα που πιέζουν, περιμένοντας πώς και πώς τον εξευγενισμό των Εξαρχείων για ίδιον όφελος. Τα οικονομικά συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών – και όχι το συμφέρον των κατοίκων.

Οταν κάποιος, λοιπόν, επικαλείται ως επιχείρημα το «δημόσιο συμφέρον», οφείλει να λέει και το ποιος ωφελείται από την όποια ανάπλαση σχεδιάζεται και υλοποιείται μέσα στο ταλαιπωρημένο σώμα της πρωτεύουσας. Από ποιον, για ποιον και με ποιον τρόπο υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Γιατί αυτό που γίνεται χρόνια τώρα στα Εξάρχεια, είναι η εκτίναξη των τιμών ενοικίων και ακινήτων, που έχει αποτέλεσμα την αναγκαστική απομάκρυνση των πιο ευάλωτων (και όχι μόνο) κοινωνικών ομάδων από τις εστίες τους, τη βίαιη «τουριστικοποίηση» της γειτονιάς, το κλείσιμό της μέσα στα κρύσταλλα μιας θλιβερής και αποπνικτικής βιτρίνας. Ας ακούσουμε όλοι μας προσεκτικά τη φωνή απόγνωσης των κατοίκων στα Εξάρχεια. Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που διακυβεύεται, γιατί ίσως να αφορά κι όλους εμάς.

Η πόλη, άλλωστε, είμαστε ΟΛΟΙ εμείς!

*Αρχιτέκτων-ομότιμος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Μηχανικοί του Δημοσίου: Ένας κλάδος που γερνάει γρήγορα

Διαβάστε παρακάτω ενημέρωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), αναφορικά με τα ηλικιακά στατιστικά και δημογραφικά δεδομένα του κλάδου:

Ένας κλάδος που γερνάει γρήγορα, μόλις 3% κάτω των 40 ετών, 62% άνω των 51 ετών οι Μηχανικοί του Δημοσίου

Με το παρόν, σε συνέχεια των στοιχείων που παρουσιάσαμε από τον ΑΣΕΠ, με τις παραιτήσεις νεοδιόριστων Μηχανικών, κοινοποιούμε δημογραφικά δεδομένα που αφορούν την ηλικιακή κατανομή των περίπου 8.000 μελών της ΕΜΔΥΔΑΣ πανελλαδικά, συμπεριλαμβανομένων και των λίγων εκατοντάδων που έχουν προσληφθεί τον τελευταίο χρόνο με τις προκηρύξεις που παρουσιάσαμε. Και αυτό το κάνουμε για να αποδείξουμε και με αδιαμφισβήτητα στοιχεία αυτό που φωνάζουμε εδώ και χρόνια. Ο κλάδος μας γερνάει ανησυχητικά, χιλιάδες θα συνταξιοδοτηθούν την επόμενη δεκαετία, νέο αίμα δε μπαίνει καθόλου στις Τεχνικές Υπηρεσίες, η τεράστια Τεχνική και θεσμική πείρα που έχει αποκτηθεί από τις παλαιότερες γενιές θα εξαφανιστεί με την αποχώρηση τους, η είσοδος νέων ανθρώπων και φρέσκων αντιλήψεων δεν προχωρά. Όλα τα παραπάνω ενισχύουν τις διεκδικήσεις μας για την ανάγκη προσλήψεων χιλιάδων νέων Μηχανικών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και για ουσιαστική μισθολογική αναβάθμιση των Διπλωματούχων Μηχανικών, ώστε να προσέλθουν και να ενισχύσουν τις Τεχνικές Υπηρεσίες και όχι να παραιτούνται όπως συμβαίνει τώρα. Για το λόγο αυτό διοργανώνουμε και τη βδομάδα δράσης.

Συγκεκριμένα η ηλικιακή κατανομή των μελών μας είναι η παρακάτω:
 

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά:Μόλις το 3% είναι κάτω των 40 ετών!
Μονάχα 10 στους 8000 είναι κάτω των 30 ετών!
Το 62% είναι άνω των 51 ετών!
Το 15%, δηλαδή 1200 συνάδελφοι/σες μας είναι άνω των 60 ετών και έχουν ήδη θεμελιώσει ή θεμελιώνουν πολύ σύντομα (εντός διετίας) συνταξιοδοτικό δικαίωμα


Η σύγκριση δε με τα αντίστοιχα στοιχεία του 2020 (3,5 χρόνια πριν) είναι δραματική: Τότε το 42% ήταν άνω των 51, ενώ τώρα είναι το 62%!

Τότε το 9% ήταν κάτω των 40 ετών, ενώ τώρα είναι το 3%

Ακολουθούν ενδεικτικοί Πίνακες:

50 Χρόνια Πολυτεχνείο - Ο Νοέμβρης του 73 δεν ξεχνιέται




50 XΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ

Ανοικτό Δίκτυο: Κάλεσμα σε συμμετοχή


Δεν είμαστε ούτε οι πρωταγωνιστές,
ούτε οι εκφραστές της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973,
ούτε της “γενιάς του Πολυτεχνείου”.

Είμαστε ένα τμήμα από εκείνους που συμμετείχαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ’73 και απευθυνόμαστε σε όλους όσους συμμετείχαν τότε να συνυπογράψουν το κείμενο της ταυτότητας. Και το πιο σημαντικό: να συνδιοργανώσουν και να συμμετάσχουν σε όλες τις δράσεις και στις δραστηριότητες για τα 50 χρόνια από την εξέγερση.

Ο σκοπός της ιστοσελίδας


Σε πρώτη φάση, το Ανοικτό Δίκτυο, μέσω της συντακτικής ομάδας του, ανοίγει το κείμενο ταυτότητας και υπογραφών με κάλεσμα συμμετοχής. Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια συλλογής και καταγραφής, τόσο δημοσιευμένου όσο και πρωτότυπου υλικού, με επίκεντρο τα γεγονότα που σημάδεψαν την εξέγερση της νεολαίας τον Νοέμβρη του 1973. Το πολυδιάστατο αυτό υλικό αποτελείται από: χρονολόγια, απόψεις, γραπτές & προφορικές μαρτυρίες, σε συνδυασμό με μια ενδελεχή καταγραφή βιβλιογραφίας, μελετών, ερευνών & δημοσιευμάτων του τύπου, καθώς και μια συλλογή από φωτογραφικό & οπτικοακουστικό υλικό.

Η προοπτική μας είναι στο άμεσο μέλλον να διαμορφωθεί σε ενα πλούσιο ψηφιακό αρχείο, ανοικτό στην συμμετοχή και προσβάσιμο σε όλες κι όλους. Θέλουμε να προσφέρουμε το κατάλληλο υλικό για να μπορούν οι αναγνώστες να διαμορφώσουν τη δική τους κρίση ως προς το τι ήταν το Πολυτεχνείο του ’73, και ποιά παρακαταθήκη άφησε στις ερχόμενες γενιές.

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

«Ανοίξτε τα ποτάμια. Ξεχάστε τα φράγματα» – Το πόρισμα για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Δε νομίζουμε ότι χρειάζονταν οι Ολλανδοί για να πούνε τα αυτονόητα, που τόσες φορές έχουμε γράψει και αναδημοσιεύει και σε αυτό το blog. Παρεπιπτόντως για την επάρκεια στελέχωσης των σχετικών Υπηρεσιών με Επιστήμονες σχετικούς επισήμαναν κάτι?

«Ανοίξτε τα ποτάμια. Ξεχάστε τα φράγματα» – Το πόρισμα για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Περιβαλλοντικά εγκλήματα διαπίστωσαν οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες - Οι προτάσεις τους για να σωθεί ο Κάμπος.

Αποψη της Κάρλας, πριν από λίγες ημέρες. Η ανασύσταση της λίμνης έγινε με τη χρήση ενός αναχώματος. Δεξιά του, διακρίνεται το τμήμα της τεχνητής λίμνης, που έχει ανασυσταθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ αριστερά, η περιοχή που πλημμύρισε μετά τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias». Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για να απορροφηθεί το νερό.

Γιώργος Λιάλιος13.11.2023 • 09:11

Ξεχάστε τα µεγάλα, ακριβά φράγµατα. Αντ’ αυτών δώστε ζωτικό χώρο στα ποτάµια. Αυτό είναι ένα από τα βασικά µηνύµατα που στέλνει στην κυβέρνηση η ομάδα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων, σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας.

Η ομάδα υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα –πρόληψη, διακυβέρνηση, διαχείριση κρίσεων– και θα συμπεριλάβει στην πρότασή της και την ανάταξη της αγροτικής παραγωγής στον Θεσσαλικό Κάμπο.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δείχνει δεκτική στις προτάσεις των Ολλανδών, εκτιμώντας ότι η καταστροφή έχει δώσει την ευκαιρία για μια ευρύτερη ανάταξη της Θεσσαλίας, με οργανωμένο, σύγχρονο και βιώσιμο τρόπο. Η χρηματοδότηση παραμένει ζητούμενο και γι’ αυτόν τον λόγο θα ζητηθεί από τους Ολλανδούς να ιεραρχήσουν έργα και παρεμβάσεις.

50 χρόνια Πολυτεχνείο - το νόημα της εξέγερσης

Θα μιλήσουν:
Παύλος Αντωνόπουλος, φοιτητής της ΦΜΣ Αθήνας επί δικτατορίας
Νάντια Βαλαβάνη, φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ επί δικτατορίας
Γιάννης Γρηγορόπουλος, φοιτητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ επί δικτατορίας.
Διονύσης Μαυρογένης, φοιτητής της Φαρμακευτικής επί δικτατορίας
Αντώνης Μαούνης, φοιτητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ επί δικτατορίας
Δημήτρης Παπαχρήστος, φοιτητής της ΑΣΟΕΕ επί δικτατορίας.
Γιώργος Οικονόμου, φοιτητής του Μαθηματικού επί δικτατορίας
Γιάννης Φελέκης, εργαζόμενος την περίοδο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 16 Νοέμβρη, στο συγκρότημα του Πολυτεχνείου (Πατησίων), στις 6 μμ, στα πλαίσια του τριήμερου εορτασμού.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ


«Νοέμβρης 1973-2023. 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η κυβέρνηση της ΝΔ επιτίθεται στα δικαιώματα και το μέλλον μας. Η πολιτική της οδηγεί στη φτώχεια, την ακρίβεια, την ανεργία, την επίθεση στα δικαιώματα και στις ελευθερίες, επιχειρεί να καταστήσει την χώρα προκεχωρημένο ΝΑΤΟϊκό φυλάκιο και ορμητήριο θανάτου» αναφέρουν και συνεχίζουν:

«Θέλουν να σβήσουν τον Νοέμβρη και το νόημά του από τη συλλογική μνήμη, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εξέγερση του 73 συνεχίζει να εμπνέει τους αγώνες του σήμερα.

Θέλοντας να τιμήσουμε όσους και όσες αγωνίστηκαν τότε, αλλά και να συμβάλλουμε στον αγώνα για να μείνει ζωντανή η παρακαταθήκη των αγώνων του λαού και της νεολαίας, παίρνουμε την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε εκδήλωση στον ιστορικό χώρο του συγκροτήματος του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, με ευρύτατη συμμετοχή από αγωνιστές και αγωνίστριες, πρωταγωνιστές / στριες της εξέγερσης του 73.Σκοπός μας είναι να ακουστούν εκείνες οι φωνές που έδωσαν τον τόνο εκείνες τις φλογερές μέρες, να περιγράψουν τον αγώνα ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα, τις μέρες της εξέγερσης, αλλά και να μας μιλήσουν για το νόημα του Πολυτεχνείου και τα αιτήματά του που μένουν ζωντανά και πιο επίκαιρα από ποτέ»

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Όχι στην απευθείας εισαγωγή θεμάτων σε ΚΕΣΥΠΟΘΑ & Κεντρικά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής

Μηχανικοί Δημοσίου: Όχι στην απευθείας εισαγωγή θεμάτων σε ΚΕΣΥΠΟΘΑ & Κεντρικά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής


Στο Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΝ με θέμα “Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις” που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και απόψε Δευτέρα 13 Νοεμβρίου και ώρα 22.00, έχει προστεθεί διάταξη που αφορά στον Κανονισμό Λειτουργίας Συμβουλίων, προσθέτοντας νέο άρθρο στον ν. 4495/2017.

Στην προτεινόμενη διάταξη αναφέρονται τα εξής:
Άρθρο 35 Κανονισμός Λειτουργίας Συμβουλίων – Προσθήκη Άρθρου 25Β στον ν. 4495/2017

Στον ν. 4495/2017 (A’ 167), μετά από το άρθρο 25 Α προστίθεται άρθρο 25 Β ως εξής:
.
«Άρθρο 25Β
Κανονισμός Λειτουργίας Συμβουλίων

Τα Κεντρικά Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και τα Κεντρικά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής των άρθρων 13 και 24 καταρτίζουν τον κανονισμό που ρυθμίζει τα θέματα λειτουργίας εκάστου Συμβουλίου. Κάθε Κανονισμός εγκρίνεται με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ή Εσωτερικών. Τα προς εξέταση θέματα δύναται να εισάγονται στα ανωτέρω Συμβούλια κατόπιν της διαβίβασης σε φυσική ή ηλεκτρονική μορφή φακέλου, συνοδευόμενου από ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο συντάσσεται από τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή την αρμόδια θεματική υπηρεσία. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος το ανωτέρω ενημερωτικό σημείωμα υποκαθιστά την τυχόν προβλεπόμενη εισήγηση των υπηρεσιών των οικείων Υπουργείων προς τα ανωτέρω Συμβούλια.»

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ στην ανάλυση των συνεπειών της προτεινόμενης ρύθμισης, “Επισπεύδεται η διαδικασία γνωμοδότησης των ΚΕΣΥΠΟΘΑ και Κεντρικών Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής με την παροχή δυνατότητας απευθείας εισαγωγής των θεμάτων, άνευ εισήγησης της θεματικής υπηρεσίας, εφόσον ο υποβαλλόμενος φάκελος συνοδεύεται, κατά την εισαγωγή του θέματος στο Συμβούλιο από περίληψη αυτού και δρομολογείται η κατάρτιση κανονισμού λειτουργίας εκάστου Συμβουλίου.”

Τις ενστάσεις τις αναφορικά με την ανωτέρω ρύθμιση εξέφρασε η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, αποστέλλοντας τις παρατηρήσεις της στο ΥΠΕΝ. Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο της Ομοσπονδίας:

Θέµα: Απόψεις σχετικά με το άρθρο 35 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ για τον Κανονισμό Λειτουργίας Συμβουλίων

Κύριοι Υπουργοί

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού).

Απευθυνόμαστε σε εσάς για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις». Σε αυτό, εκτός από πλήθος σημειακών και αποσπασματικών διατάξεων διαπιστώσαμε ότι, μεταξύ των άρθρων 33 και 35, σχετικά με τα Κεντρικά Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) και τα Κεντρικά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ), υπάρχει μία αντίφαση. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 33 αυξάνεται το κύρος του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. με την αύξηση του αριθμού των μελών που το απαρτίζουν καθώς στη σύνθεσή του μετέχουν ως μέλη δύο (2) πρόσωπα εγνωσμένου κύρους αντί για ένα (1), ενώ στο άρθρο 35 απομειώνεται η συνδρομή των υπηρεσιακών στελεχών που ανήκουν στη Γενική Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού επικουρώντας το έργο του Γενικού Γραμματέα και διαθέτουν εξειδικευμένη τεχνική και επιστημονική γνώση. Η δυνατότητα που δύναται πλέον για αντικατάσταση της Εισήγησης από πλευράς της Υπηρεσίας, από ενημερωτικό σημείωμα από τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Τα προς εξέταση θέματα δύναται να εισάγονται στα ανωτέρω Συμβούλια κατόπιν της διαβίβασης σε φυσική ή ηλεκτρονική μορφή φακέλου, συνοδευόμενου από ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο συντάσσεται από τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή την αρμόδια θεματική υπηρεσία. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος το ανωτέρω ενημερωτικό σημείωμα υποκαθιστά την τυχόν προβλεπόμενη εισήγηση των υπηρεσιών των οικείων Υπουργείων προς τα ανωτέρω Συμβούλια.» δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

Κι αυτό γιατί η ανωτέρω πρόβλεψη περιορίζει την Ανεξαρτησία της Διοίκησης, όπως αυτή εκφράζεται από τις εμπλεκόμενες Υπηρεσιακές Δομές, τις οποίες υποκαθιστά από «ενημερωτικά σημειώματα» του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα. Υπενθυμίζουμε ότι τόσο τα ΚΕΣΑ, όσο και τα ΚΕΣΥΠΟΘΑ χειρίζονται εξαιρετικά σημαντικά Πολεοδομικά Θέματα, όπως εγκρίσεις πολεοδομικών μελετών, τροποποιήσεις σχεδίων πόλεων, ειδικών διαταγμάτων, χαρακτηρισμού κτηρίων ως διατηρητέων, εγκρίσεις παρεκκλίσεων δόμησης, δόμηση Αθλητικών Εγκαταστάσεων. Φοβόμαστε ότι η αντικατάσταση αυτή έρχεται να επηρεάσει και να περιορίσει τη ανεξάρτητη έκφραση γνώμης των μελών των Συμβουλίων επί κρίσιμων Πολεοδομικών θεμάτων και να επιτείνει φαινόμενα πιέσεων και επηρεασμού από τα ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία επιδιώκουν να προωθήσουν συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, πολλές φορές σε βάρος της προστασίας του Περιβάλλοντος και του Δημόσιου Συμφέροντος.

Η πολιτική ηγεσία σε επιτελικό και κυβερνητικό επίπεδο επιβάλλεται να προτάσσει την διοικητική και τεχνοκρατική αξιοπιστία της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης στον τομέα του χωρικού σχεδιασμού, να στηρίζει και να αναδεικνύει τις Δημόσιες Υπηρεσίες της και την ανεξαρτησία τους και όχι να τις υποκαθιστά καθώς ο χωρικός σχεδιασμός αποτελεί πολιτική που οφείλει να έχει δημόσιο χαρακτήρα. Για τον λόγο αυτό, ζητάμε να αποσυρθεί το Άρθρο 35 από το εν λόγω Νομοσχέδιο και να ενισχυθεί με διαδικασίες διαφάνειας ο δημόσιος χαρακτήρας των διοικητικών λειτουργιών που θα περιορίσουν σημαντικά τα δίκτυα πελατειακών σχέσεων και εξυπηρέτησης μη νόμιμων συμφερόντων, σε συνδυασμό με την ασυλία που παρέχει ένα «φίλα διακείμενο» πολιτικό και κομματικό σύστημα.

Υπενθυμίζουμε και την πρόσφατη παρέμβαση μας για αποζημίωση στους Υπαλλήλους, των ΣΑ, ΣΥΠΟΘΑ και άλλων Επιτροπών, καθώς και το Υπόμνημα μας σχετικά με τα τεράστια προβλήματα λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης.

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ- ΟΣΕΤΕΕ: συνεργασία για ασφαλή εργασία στο τεχνικό κλάδο


Συμφωνία συνεργασίας στα θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, των Ομοσπονδιών ΕΜΔΥΔΑΣ- ΟΣΕΤΕΕ που εκπροσωπούν χιλιάδες Τεχνικούς εργαζόμενους σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα.


Οι δύο Ομοσπονδίες σε κοινή ανακοίνωση τους δηλώνουν ότι εκκινούν κοινή δράση στο μείζον θέμα της δραματικής αύξησης των εργατικών δυστυχημάτων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρεί η ΟΣΕΤΕΕ το 2023 έχουμε ήδη 161 νεκρούς και 261 σοβαρά τραυματίες πανελλαδικά, με 57 το Α’ τετράμηνο, 69 το Β’ και 35 έως σήμερα 10 Νοεμβρίου, για το Γ’ τετράμηνο.

Συγκριτικά με τα στοιχεία της ΟΣΕΤΕΕ για το 2022 που ήταν μία πολύ κακή χρονιά για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία στη χώρα μας, καθώς είχαμε συνολικά 104 νεκρούς εργαζόμενους (με 20 το Α’ τετράμηνο, 27 το Β’ και 57 το Γ’) και 142 σοβαρά τραυματίες η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά.

Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι κάθε τετράμηνο στον ετήσιο κύκλο, έως τώρα, δίνει περισσότερα θύματα από το προηγούμενό του, πλησιάζουμε σε νέο διπλασιασμό των θανάτων στην εργασία. Να σημειωθεί ότι στις μετρήσεις των απωλειών δεν περιλαμβάνονται όσοι τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, καθώς δεν έχουμε μηχανισμό να παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους.

Η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μέσω των συμβάσεων μηδενικών ωρών, η εντατικοποίηση μέσω της 13ωρης ημερησίως εργασίας και η αποδυνάμωση των συνδικάτων μέσω νέων μορφών διώξεων κατά την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας και άλλες πολλές αρνητικές διατάξεις που νομοθετήθηκαν πρόσφατα, δημιουργούν ακόμα πιο εφιαλτικές προοπτικές για τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας. Η αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών όπως η Επιθεώρηση Εργασίας επιτείνουν το πρόβλημα καθώς αποθρασύνουν τους εργοδότες και δεν προστατεύουν αποτελεσματικά τους εργαζόμενους.

Και όλα αυτά συμβαίνουν στη χώρα μας, όταν τον Ιούνιο του 2022 η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας αποφάσισε ομόφωνα την υιοθέτηση της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων αφορά και τους εργαζόμενους στη Δημόσια Διοίκηση όπου και εκεί απουσιάζουν οι έλεγχοι, η ορθή και έγκαιρη παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας, η πιστή τήρηση της Εργατικής Νομοθεσίας.

Οι Ανδρέας Στοϊμενίδης πρόεδρος ΟΣΕΤΕΕ και Δημήτρης Πετρόπουλος πρόεδρος ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Οι δύο Ομοσπονδίες που εκπροσωπούν χιλιάδες Τεχνικούς εργαζόμενους σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν από κοινού για:Πολιτική προτεραιοποίηση των ζητημάτων ΥΑΕ.
Στελέχωση και ορθή λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών όπως η Επιθεώρηση Εργασίας. Αποκατάσταση κοινωνικού ελέγχου.
Ουσιαστική λειτουργία των θεσμών τριμερούς διαλόγου, Συνδικάτων, Εργοδοτικών Φορέων και Κυβέρνησης, όπως είναι το Εθνικό Συμβούλιο για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.
Αποκατάσταση του Εργατικού δικαίου, με την ανισορροπία που συνεχίζει να υπάρχει από τα μνημόνια και ενισχύεται περαιτέρω υπέρ των εργοδοτών καθιστώντας τους εργαζόμενους αδύναμους και απροστάτευτους.
Ενιαίο, έγκαιρο σύστημα καταγραφής εργατικών ατυχημάτων.
Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα.

Απεργία - Αποχή της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ από Επιτροπές και Συμβούλια, 13-17 Νοεμβρίου 2023



Εβδομάδα Κλαδικής Κινητοποίησης, 13 – 17/11/2023 Αναβαθμισμένες Τεχνικές Υπηρεσίες για Σύγχρονες και Ασφαλείς Δημόσιες Υποδομές

Η Ομοσπονδία μας σε συνέχεια προηγούμενων δράσεων και διεκδικήσεων της αντιδρά εμπράκτως στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των Διπλωματούχων Μηχανικών, στα ελλείμματα στελέχωσης και λειτουργίας των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης, στη γενικευμένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων Δημόσιων Λειτουργιών και στην εντεινόμενη μισθολογική μας υποτίμηση. Διεκδικούμε Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες και ΥΔΟΜ που δεν θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά θα είναι πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, ώστε να προστατεύουν αποτελεσματικά το Περιβάλλον, τις Δημόσιες Υποδομές, την ασφάλεια των πολιτών και το Δημόσιο Συμφέρον, όπως και το Σύνταγμα επιτάσσει. Οι γερασμένες Υποδομές και η ελλειπή τους συντήρηση, η αντισεισμική προστασία, τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, η αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών, τα χιλιάδες έργα τα οποία τρέχουν πανελλαδικά, αλλά και οι πολλές δεκάδες παραιτήσεων νεοδιορισμένων Μηχανικών, από τους πρόσφατους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, πρέπει να απασχολήσουν όλη την κοινωνία. 

Η κινητοποίηση μας έχει ως κύρια αιτήματα: 

(α) Τη στελέχωση των Υπηρεσιών μέσω ΑΣΕΠ με μόνιμες σχέσεις εργασίας, 

(β) Τη μη εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, μόνο ισχυρές Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες μπορούν να διασφαλίσουν το Δημόσιο Συμφέρον, να προστατεύσουν το Περιβάλλον και να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες για ποιοτικές και ασφαλείς Δημόσιες Υποδομές 

(γ) Τις πραγματικές αυξήσεις στις αποδοχές μας, σύμφωνα με τις διεκδικήσεις μας

 https://emdydas.gr/images/stories/news/10.7.2023_aitima_sinantisis_yp_oikon_9128.pdf 

Αλλά και τις διεκδικήσεις μας για τις Υπηρεσίες Δόμησης και τις Τεχνικές Υπηρεσίες: https://emdydas.gr/images/stories/news/28.7.20203_ypomnima_ydom_9145.pdf 

Διεκδικώντας τα παραπάνω και τιμώντας ταυτόχρονα τα 50 έτη από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, διοργανώνουμε εβδομάδα δράσεων που περιλαμβάνει: 

1. Απεργία – Αποχή των μελών μας, από τη Δευτέρα 13/11/2023 έως και την Παρασκευή 17/11/2023, από: 

A. Τις διαδικασίες του Μητρώου Μελών Δημοπρασιών (ΜηΜΕΔ) για Διαγωνισμούς που έχουν ημερομηνία δημοπράτησης (ήτοι ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών) στο ως άνω διάστημα, καθώς και από τις εξής Επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν μέλη μας: Επιτροπές Διενέργειας Διαγωνισμών και Αξιολόγησης Προσφορών (στο πλαίσιο των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων του Ν.4412/16), Επιτροπές αξιολόγησης ενστάσεων (του άρθρου 221 παρ.11α), Επιτροπές παραλαβής υπηρεσιών του άρθρου 221 παρ.11δ του Ν.4412/2016, Επιτροπές διαπραγμάτευσης για κατεπείγον και αποκλειστικότητα (άρθρο 32Α του Ν.4412/2016, όπως προστέθηκε με την παρ.1 του άρθρου 43 του Ν.4605/2019), Τεχνικά Συμβούλια Δημοσίων Έργων και Μελετών, Επιτροπές Μητρώων ΜΕΚ και ΜΕΕΠ, Επιτροπές Παρακολούθησης Επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, Επιτροπές Παρακολούθησης και Παραλαβής Προμηθειών, Επιτροπές Ελέγχου Καταλληλόλητας (παιδικών χαρών, δομών αστέγων, κλπ), Επιτροπές καθορισμού Γραμμών Αιγιαλού και Παραλίας, Επιτροπές Προσβασιμότητας (αρ. 18 του Ν. 4495/17), Επιτροπές του άρθρου 116 παρ. 3 του Ν. 4495/17 καθώς και από Επιτροπές Παραλαβής Αφανών Εργασιών (για έργα προ εφαρμογής του Ν. 4782/21), Επιτροπές Παραλαβής Φυσικού Εδάφους, Επιτροπές Χαρακτηρισμού Εδαφών εφόσον δε λήγει η σχετική προθεσμία αυτοδίκαιης έγκρισης. 

Β. Το πληροφοριακό σύστημα του e-adeies (έλεγχο πληρότητας, βεβαίωση όρων δόμησης, έλεγχο μελετών όπου είναι απαιτητός, προεγκρίσεις, μεταγενέστερο έλεγχο, έλεγχο φορολογικών), έλεγχο και επιβολή προστίμων - χρηματικοί κατάλογοι, Επιτροπές και αυτοψίες αυθαιρέτων και επικινδύνων κατασκευών (από άποψη δομική, στατική και υγρασιών) έκδοση Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής Π.Ε.Κ., θεωρήσεις οικοδομικών αδειών για σύνδεση με τα δίκτυα, αδειοδοτήσεις, καταχωρήσεις και ανανεώσεις ανελκυστήρων στα μητρώα, για όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας με σκοπό να αναδείξουμε τα τεράστια προβλήματα στη στελέχωση και στη λειτουργία τους στο ως άνω διάστημα. 

Γ. Τη Σύνταξη (περιλαμβανομένης της κύρωσης και της εκδίκασης ενστάσεων κατά αυτών όπου προβλέπεται) πράξεων προσκυρώσεων – τακτοποιήσεων και αναλογισμού, υποχρεώσεων λόγω ρυμοτομίας, πράξεων εφαρμογής, πράξεων επιβολής εισφοράς σε χρήμα, βεβαιώσεων αρτιότητας – οικοδομησιμότητας, πρωτόκολλα αδυνάτου τακτοποιήσεων, κλπ. 

Δ. Όλα τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.), ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Α’ και Β’, ΚΕΣΥΠΟΘΑ, ΚΕΣΑ (κεντρικό, Αιγαίου και Μακεδονίας Θρακης) (συμπεριλαμβανομένων της σύνταξης και κατάθεσης εισηγήσεων) 

2. Προκήρυξη Πανελλαδικής Στάσης Εργασίας την 8 η Νοεμβρίου 2023 από 9.00’ έως 13.00’ και πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στις 10:30πμ στην πλ. Κάνιγγος 

3. Προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας την 17η Νοεμβρίου 2023 και πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους (Πανεπιστημίου 37) στις 11πμ 

Τις κινητοποιήσεις μας στηρίζει με ομόφωνη απόφαση της και η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ: https://emdydas.gr/images/stories/news/24.10.2023_%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7_%CE%91_%CE%A4%CE%95%CE%95_%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CF%84%CE%BF_%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1_7_%CE%A3%CF%87%CE%B5%CF%84C.pdf 

Από την απεργία – αποχή εξαιρούνται οι πράξεις που έχουν να κάνουν με έργα και δράσεις τα οποία σχετίζονται με θέματα διαχείρισης της Δημόσιας Υγείας καθώς και της αντιμετώπισης - αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και επικινδύνως ετοιμόρροπων κατασκευών. Παράλληλα επισημαίνουμε ότι για το διάστημα από 13 έως και 17 Νοεμβρίου 2023, οι Α΄βάθμιες Ενώσεις και Σύλλογοι μας μπορούν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους και απλή ανακοίνωση στην περιοχή ευθύνης τους, να πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις εάν κρίνουν σκόπιμο, συνεντεύξεις τύπου και να προβούν σε οποιαδήποτε δράση κρίνουν, όπως αποκλεισμούς της λειτουργίας Πολεοδομικών Γραφείων και γραφείων Τεχνικών Υπηρεσιών, ενημερωτικές συσκέψεις, κλπ. 

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Η «αβάσταχτη μοναξιά»; της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τα παγκόσμια κινήματα του ‘68



Η «αβάσταχτη μοναξιά»; της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τα παγκόσμια κινήματα του ‘68

της Νατάσας Αγγελοπούλου*

Το άρθρο αυτό αφιερώνεται εξαιρετικά στην εγγονή μου Ζωίτσα με την αγάπη μου και με την ευχή να έχει όμορφες, απελευθερωτικές, κινηματικές εμπειρίες στη ζωή της.

Η κυρίαρχη αναπαράσταση που υπάρχει για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τόσο στον κόσμο της αριστεράς όλων των αποχρώσεων, όσο και στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία, είναι ότι ήταν μια, σχεδόν θλιβερά μοναχική εξέγερση, τόσο κυριολεκτικά, όσο και μεταφορικά, από την άποψη δηλαδή των αιτημάτων και των εκπεμπόμενων μηνυμάτων. Ότι δηλαδή, το Νοέμβρη του ’73 που πραγματοποιείται η εξέγερση του Πολυτεχνείου, πραγματοποιείται σ’ ένα παγκόσμιο τοπίο, όπου τα κινήματα έχουν από καιρό σιγήσει, σε αντίθεση με τα γεμάτα κινηματικό παλμό χρόνια ’68 – ’69, πανευρωπαϊκά και παγκόσμια. Και παράλληλα, τα φοιτητικά αιτήματα του Νοέμβρη του ’73, εκπέμπουν ένα σαφές και σοβαρό πολιτικό μήνυμα, και εκφράζουν ένα παλλαϊκό αίτημα, αυτό της απαλλαγής από το αυταρχικό και τρομοκρατικό καθεστώς της Χούντας, σε αντίθεση και πάλι, με τα «παιχνιδάκια» που κάνουν τα κακομαθημένα γαλλάκια και αμερικανάκια, που απολαμβάνουν έτσι κι αλλιώς τα αγαθά της δημοκρατίας, αλλά και της καταναλωτικής κοινωνίας.

Είναι όμως πράγματι ακριβώς έτσι; Θα προσπαθήσω να επιχειρηματολογήσω ότι όχι, γνωρίζοντας όμως, ότι μπορεί η προσωπική μου άποψη να διαμεσολαβείται από το συναίσθημα, και άρα να μην είναι επαρκώς αντικειμενική.

Ας εξετάσουμε κατ αρχήν τα πράγματα από κυριολεκτική σκοπιά.

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ‘73

Το ελληνικό φοιτητικό κίνημα του ’73 φουντώνει σχεδόν ταυτόχρονα με τα φοιτητικά κινήματα στην Ισπανία και την Πορτογαλία, στις 2 άλλες δηλαδή επίσης υπό δικτατορικό καθεστώς χώρες της Νότιας Ευρώπης. Αλλά και φτάνει στο αποκορύφωμά του, κυριολεκτικά ταυτόχρονα με ένα φοιτητικό κίνημα στην άλλη άκρη του πλανήτη, όσο λίγο γνωστό κι αν έγινε αυτό.

Το κίνημα στην Ταϋλάνδη κορυφώνεται και γίνεται προσπάθεια να καταπνιγεί σ’ ένα λουτρό αίματος, από ένα αντίστοιχο δικτατορικό καθεστώς με το ελληνικό, τον Οκτώβρη του ’73, ενώ το ελληνικό φοιτητικό κίνημα, μόλις ένα μήνα αργότερα, το Νοέμβρη του ίδιου έτους. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το ελληνικό φοιτητικό σύνθημα της εποχής: «απόψε θα γίνει Ταϋλάνδη».