Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

«Επιλογή μελετητή», ακόμη ένα εύρημα των αρίστων

EUROKINISSI/ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΡΛΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 04.02.2023, 21:42
«Επιλογή μελετητή», ακόμη ένα εύρημα των αρίστων
Τάσης Παπαϊωάννου*

Σκέψεις με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση της διαδικασίας «επιλογής μελετητή», για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.


Τα δεινά της αρχιτεκτονικής, της τέχνης, εν τέλει αυτού του ίδιου του πολιτισμού στη χώρα μας φαίνεται πως δεν έχουν τέλος.

Εκεί που νόμιζες ότι κάποτε θα τελείωναν, πάντα κάτι γίνεται που σε επαναφέρει στην οικτρή πραγματικότητα που ζούμε τελευταία στον τόπο μας. Πώς να εξηγήσεις αλλιώς την αμετροέπεια και την κυνική αυταρχικότητα που κάθε τόσο εξακοντίζονται ανερυθρίαστα από την ηγεσία του (λεγόμενου) υπουργείου Πολιτισμού;

Στην τελευταία, μάλιστα, παρουσίαση από την υπουργό Πολιτισμού και τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Αξιολόγησης της «διαδικασίας επιλογής μελετητή» (sic), για την υπόγεια επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ήταν ολοφάνερη -για ακόμη μία φορά- η καθεστωτική νοοτροπία που χαρακτηρίζει την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, αλλά και των συνεργατών της, σε ό,τι αφορά τις θεσμοθετημένες διαδικασίες της πολιτείας, οι οποίες καταστρατηγούνται η μια μετά την άλλη!

Μια νοοτροπία ιδιοκτήτη που δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν, δεν αισθάνεται καν την ανάγκη να απαντήσει σε εύλογες ερωτήσεις, να αντικρούσει με επιχειρήματα και στοιχεία τα φλέγοντα ζητήματα που κατατρύχουν τη νεοελληνική κοινωνία και ειδικότερα τον κόσμο της τέχνης και της αρχιτεκτονικής. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όμως αποτελεί ιδιοκτησία (ακόμη;) του ελληνικού λαού και όχι της κ. Μενδώνη ή των διάφορων δωρητών που προσφέρουν, ευγενώς μεν, τα χρήματά τους, αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αποφασίζουν και για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει το ΥΠΠΟΑ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου της «Εφ.Συν.» (19.1.2023), για τις ενστάσεις και τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας των Συλλόγων Αρχιτεκτόνων και Αρχαιολόγων, των Αρχιτεκτονικών Σχολών, αλλά και πολλών συναδέλφων, σχετικά με τις παρατυπίες και τις πρωτοφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, ο χαρακτηρισμός του προέδρου της επιτροπής και ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ ήταν: «γραφικότητες». Μια μεγάλη -δυστυχώς- προσβολή προς τους Ελληνες αρχιτέκτονες, αλλά και τους συναδέλφους του στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ! Λιγότερη υπεροψία και περισσότερη ταπεινότητα δεν θα έβλαπταν, ιδιαίτερα όταν απευθύνεται κανείς στο σύνολο της αρχιτεκτονικής κοινότητας της χώρας του.

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Δικαιωθήκαμε και από το Εφετείο και Συνεχίζουμε! Απορρίφθηκε και η Έφεση των Υπουργείων σε βάρος της Απεργίας – Αποχής των τριών Ομοσπονδιών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 


Δικαιωθήκαμε και από το Εφετείο και Συνεχίζουμε!

Απορρίφθηκε και η Έφεση των Υπουργείων σε βάρος της Απεργίας – Αποχής των τριών Ομοσπονδιών

 

          Σε συνέχεια των προηγούμενων Ανακοινώσεων μας, ενημερώνουμε ότι και το Μονομελές Εφετείο Αθηνών με την 590/2023 Απόφαση του, που μόλις σήμερα δημοσιεύθηκε, δικαιώνει τον αγώνα μας και απορρίπτει και την Έφεση που από κοινού υπέβαλλαν τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Η απόφαση αυτή σε συνέχεια της 73/2023 Απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών καταδικάζει εκ νέου το εναγόμενο Δημόσιο στην καταβολή των δικαστικών εξόδων.

Και η απόφαση αυτή αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση της κοινής μας κινητοποίησης, και τρανή απόδειξη του δικαίου των διεκδικήσεων και των επιχειρημάτων μας. Αποτελεί ηχηρή απόρριψη των αναφερομένων στην Αγωγή των δύο Υπουργείων, αλλά και ισχυρή παρακαταθήκη  -όχι μόνο για τις Ομοσπονδίες μας- αλλά για ολόκληρο το κίνημα των εργαζομένων. Ειδικά γιατί ελήφθη παρά το αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει ο Νόμος «Χατζηδάκη».

Η μεγάλη συμμετοχή των συναδέλφων μας στην Απεργία – Αποχή, η στήριξη της από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος αλλά και από Συλλόγους Μηχανικών, η ευρεία δημοσιότητα που της προσδώσαμε, αποτελούν αναμφίβολα, θετική παρακαταθήκη. Η συμπόρευση και η κοινή δράση των Ομοσπονδιών μας  οφείλει να γενικευθεί, όπως και η στήριξη και από άλλους κλάδους εργαζομένων.

Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών, αντί να απασχολούνται με το πώς θα κάνουν αγωγές εναντίον εργαζομένων, θα όφειλαν να ασχοληθούν - έστω και ελάχιστα - με το να αντιμετωπίσουν κάποια από τα προβλήματα που θέτουμε με το εξώδικό μας.

Γιατί τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε ο ρόλος των ΥΔΟΜ -που περιγράφουν αναλυτικά στο δικόγραφο- να προσεγγίσει την πραγματικότητα της καθημερινής λειτουργίας τους;

Γιατί ποτέ δε μερίμνησαν για την εύρυθμη και νόμιμη λειτουργία των ΥΔΟΜ, δεδομένου ότι η πλειοψηφία τους λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη επάρκεια; Γιατί τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν επιδείξει ανάλογη άμεση αντίδραση, να συνεννοηθούν μεταξύ τους, ώστε να εφαρμόσουν νομοθετημένα μέτρα και εξαγγελίες τους για την αναγκαία στελέχωση τους; Είναι τραγικό ότι, ακόμη και η τελευταία παράταση Διοικητικής Υποστήριξης των Υπηρεσιών Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, χωρίς να υπάρχει κανένα σχέδιο, καμιά προοπτική για το πως η συνεχιζόμενη εδώ και δώδεκα (12) χρόνια δυσλειτουργία και απαξίωση θα σταματήσει.

Τι θα κάνουν επιτέλους με την πολυνομία και την ανασφάλεια δικαίου, που επικρατεί ειδικά τους τελευταίους πολλούς μήνες ,για την εφαρμογή του ΝΟΚ και τα ύψη των κτιρίων, που έχει ως αποτέλεσμα στην Αθήνα και σε πολλές άλλες περιοχές να έχει σταματήσει η έκδοση οικοδομικών αδειών;

Γιατί συστηματικά σιωπούν στις αιτιάσεις μας για το δειγματοληπτικό έλεγχο αυθαιρέτων και νέων κατασκευών, γιατί ανέχονται το ακραίο φαινόμενο Δημάρχων που υπογράφουν Διοικητικές Πράξεις;

Η συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδυναμώσει τις Δημόσιες Υπηρεσίες, να εκχωρήσει αρμοδιότητες σε ιδιώτες και να απαξιώσει τους εργαζομένους, που έρχεται ως συνέχεια του νέου προσοντολογίου – κλαδολογίου με το οποίο εξαφανίζεται η κατοχυρωμένη με νόμο ονομασία του κλάδου των ΤΕ Μηχανικών, δε θα περάσει. Η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων με διώξεις, για άλλη μια φορά δε μας έκαμψε και έπεσε στο κενό. Η ενότητα, η αλληλεγγύη και η αγωνιστικότητα, έδειξαν για άλλη μια φορά το δρόμο.

Οι συνάδελφοι μας από τις Υπηρεσίες Δόμησης του Λεκανοπεδίου και οι 3 Ομοσπονδίες μας, πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διεκδικώντας λύσεις επιτέλους στα προβλήματα που ταλαιπωρούν Πολίτες και Υπαλλήλους.

 

02/02/2023


ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Η αύξηση εισφορών οδηγεί σε νέα μείωση των αποδοχών μας

 


Θέμα: Η αύξηση εισφορών οδηγεί σε νέα μείωση των αποδοχών μας

 

Συνάδελφοι/σες

Ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε σχετική Απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου και με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4670/2020 αναπροσαρμόζονται, βάσει του πληθωρισμού (9,6%), οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους, ότι πλέον και οι Μισθωτοί Μηχανικοί που έχουν ασφάλιση στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ, πληρώνουν για τους κλάδους Επικουρικού και Εφάπαξ, εισφορές όπως και οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες, επιλέγοντας μία από τις τρεις Ασφαλιστικές Κατηγορίες.

Οπότε αυτή η αύξηση εισφορών, από 1/1/2023, αφορά και εμάς και θα οδηγήσει σε αύξηση ασφαλιστικών κρατήσεων και σε ισόποση μείωση των καθαρών μας αποδοχών. Πιο Συγκεκριμένα:

Άρθρο 5

Ασφαλιστικές κατηγορίες και εισφορές κλάδου εφάπαξ παροχών

Τα προβλεπόμενα από την παρ. 2.γ του άρθρου 35 του ν.4387/2016 ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών για την καταβολή της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς εφάπαξ παροχής των αυτοτελώς απασχολουμένων, των ελευθέρων επαγγελματιών και όλων των πριν και μετά την 01.01.1993 ασφαλισμένων εμμίσθων δικηγόρων και μισθωτών μηχανικών και υγειονομικών του Κλάδου Εφάπαξ Παροχών του eΕ.Φ.Κ.Α. προσαυξάνονται κατά 9,6452611330377% και διαμορφώνονται ως εξής:

 

Ασφαλιστικές Κατηγορίες

Ποσά εισφορών εφάπαξ παροχής από 1.1.2023

Ποσά εισφορών εφάπαξ παροχής μέχρι και το 2022

1η κατηγορία

28,51

26

2η κατηγορία

33,99

31

3η κατηγορία

40,57

37

 

Άρθρο 6

Ασφαλιστικές κατηγορίες και εισφορές κλάδου επικουρικής

Τα προβλεπόμενα από την παρ. 3 του άρθρου 97 του ν.4387/2016 ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών για την καταβολή της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς επικουρικής ασφάλισης των αυτοτελώς απασχολουμένων, των ελευθέρων επαγγελματιών, των εμμίσθων δικηγόρων και των μισθωτών μηχανικών του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α. και του Τ.Ε.Κ.Α. προσαυξάνονται κατά 9,6452611330377% και διαμορφώνονται ως εξής:

 

Ασφαλιστικές Κατηγορίες

Ποσά εισφορών επικουρικής σύνταξης από 1.1.2023

Ποσά εισφορών επικουρικής σύνταξης μέχρι και το 2022

1η κατηγορία

42,76

39

2η κατηγορία

51,53

47

3η κατηγορία

61,40

56

Σημ. Στην Επικουρική τα ποσά κατανέμονται ισόποσα μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη.

Η κυβέρνηση δηλαδή, αντί να αυξήσεις τις αποδοχές μας, όπως με έμφαση τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια περικοπών και εν μέσω πληθωρισμού που εξανεμίζει το εισόδημά μας, τις περικόπτει περαιτέρω.

Είμαστε σίγουροι ότι οι Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σε αντίθεση με την επιστροφή εισφορών του επικουρικού - που καθυστερούν 3 ολόκληρα χρόνια - θα ενημερώσουν άμεσα για την αύξηση των κρατήσεων.

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Για τον Μανώλη Ισιγώνη (1951 - 2023)




Για τον Μανώλη Ισιγώνη (1951 - 2023)

Την Τρίτη 31.1.2023, έφυγε ξαφνικά από κοντά μας ο συνάδελφος, φίλος και συναγωνιστής μας Μανώλης Ισιγώνης.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και καταγόταν από τη Μάρπησσα Πάρου. Ήταν απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας (1975). Τα τελευταία 40 χρόνια έζησε και εργάστηκε στην Πάρο ως ελεύθερος επαγγελματίας αρχιτέκτων μηχανικός.

Από την εφηβεία του εντάχτηκε και συμμετείχε σε κόμματα της αριστεράς, από το ΚΚΕ(μ-λ) στη δικτατορία μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποία αποχώρισε μετά το δημοψήφισμα του 2015. Παρέμεινε πάντα ενεργός πολίτης, με πνεύμα κριτικό και αυτοκριτικό, προκειμένου να παραμένει πιστός στις αρχές του.

Με ενεργό δράση και δραστήρια συμμετοχή στα κοινά, άφησε το βαθύ στίγμα του στην δημόσια σφαίρα της Πάρου και των Κυκλάδων, μετέχοντας σε επαγγελματικές, συλλογικές και αυτοδιοικητικές δράσεις και όργανα, με ήθος και προοδευτική διάθεση.

Υπήρξε για 12 χρόνια Κοινοτικός Σύμβουλος στη Μάρπησσα (πριν το «Νόμο Καποδίστρια») και στη συνέχεια μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου, εκπροσωπώντας την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος, με πρώτο υποψήφιο δήμαρχό της το Μανώλη Γλέζο.

Υπήρξε επί σειρά ετών Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κυκλάδων και μέλος της Αντιπροσωπείας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ), μετέχοντας και εκπροσωπώντας επί δεκαετίες τη Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων.

Θα μείνει στη μνήμη και την καρδία όσων τον γνωρίσαμε για το ήθος, τη συντροφικότητα, τη στράτευση, τη δημιουργικότητα και την ανιδιοτελή προσφορά του.

Κατόπιν δικής του επιθυμίας, η σωρός του θα αποτεφρωθεί στη Ριτσώνα, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023. Για τους φίλους που δεν μπορέσουν να παρευρεθούν, θα τελεσθεί πολιτικό μνημόσυνο στην Πάρο.

Η Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων εκφράζουμε θερμά συλλυπητήριά στην οικογένεια και τους δικούς του.

Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2023

Στο βίντεο που ακολουθεί, βλέπετε ένα μικρό απόσπασμα, όπου ο Μανώλης Ισιγώνης εκπροσωπώντας την Κίνηση Ενεργών Πολιτών, της Πάρου, θέτει τα ζητήματα που απασχολούν την Υγεία στο Νησί 18.10.2012

ΣΜΤ: Δε θα μας γυρίσουν στο Μεσαίωνα! ο συνδικαλισμός δε θα μπει στην παρανομία!


ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ! Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ! ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ! ΟΛΕΣ-ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ GREEN PROPERTIES, ΤΡΙΤΗ 31/01, 8:00 Π.Μ., ΑΛ. ΠΑΝΤΟΥ 33, ΚΑΛΛΙΘΕΑ




Η εργοδοσία της Green Properties προχώρησε σε αντεργατικό πογκρόμ τουλάχιστον 11 απολύσεων μισθωτών μηχανικών, αμειβόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, που συλλογικά διεκδίκησαν τα δικαιώματα τους : αυξήσεις μισθών στη βάση της πρότασης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για κλαδική ΣΣΕ, 14 μισθούς με κατάργηση του καθεστώτος των μηνιαίων ανανεούμενων ατομικών συμβάσεων με Μπλοκάκι, έγκαιρη πληρωμή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, τήρηση των αδειών και του ωραρίου με ανθρώπινες συνθήκες διαλείμματος και υγιεινής ενάντια στην εντατικοποίηση. Η εργοδοσία επικαλείται μειωμένο κύκλο εργασιών ως δήθεν αιτιολόγηση των απολύσεων. Η πραγματικότητα όμως του όγκου των έργων που ήδη τρέχουν ή δρομολογούνται από την ίδια, καθώς και οι αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες, δείχνει πως αυτό είναι απλώς ένα πρόσχημα. Με τον πλέον κυνικό και αντεργατικό τρόπο η εργοδοσία της Green Properties δηλώνει ότι εάν διεκδικείς τα αυτονόητα, τότε απολύεσαι!

Οι τελευταίες ομαδικές απολύσεις δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αποτελούν κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας που μαίνεται εδώ και ένα χρόνο καθώς οι εργαζόμενες /-οι που απολύθηκαν απεργούν και διεκδικούν όχι ατομικά αλλά συλλογικά και απευθυνόμενοι για στήριξη στο Σωματείο τους, ενώ η Green Properties επιδιώκει να «διαπραγματεύεται» μεμονωμένα με τον κάθε εργαζόμενο, στα πλαίσια της εργασιακής «ζούγκλας» που επιδιώκει να επιβάλλει μέσω της ατομικής διαπραγμάτευσης, θεωρώντας όλους τους εργαζόμενους αναλώσιμους και απολύοντας τους κατά το δοκούν όποτε αυτή το επιθυμεί.

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Στην Ελλάδα των χρόνων της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Στην Ελλάδα των χρόνων της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 | 12:39 μ.μ.

Από τον συνάδελφο μας Μανόλη Ντουντουνάκη λάβαμε και παραθέτουμε:


Είναι κοινά αποδεκτό, αν και αποφεύγουν να το θυμίζουν ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα, ότι η Ελλάδα λόγω τω μνημονίων, έχει δεσμευτεί για πάρα πολλά θέματα και σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Η χώρα δηλαδή έχει μπει σε μια συγκεκριμένη τροχιά, με τη συναίνεση και την υπογραφή των κομμάτων που κυβέρνησαν τη τελευταία δεκαετία, από την οποία πολύ δύσκολα μπορεί να αποκλίνει. Η απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα για παρά πολλά χρόνια, η εκποίηση μεγάλου μέρους της δημόσιας περιουσίας και η μακροχρόνια δέσμευση της υπόλοιπης αποτελούν μόνο τη κορυφή του παγόβουνου.

Τα χρόνια της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη γνώμη μου χαρακτηρίζονται από:

• Υπερφίαλη κα χωρίς όρια, αλαζονεία για τις ικανότητες της

• Γκεμπελικού τύπου συστηματική παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης και παραποίηση της πραγματικότητας μέσω του ελέγχου των ΜΜΕ

• Ακροδεξιές και άκρατα νεοφιλελεύθερες εμμονές και ιδεοληψίες

• Άκρατο νεοφιλελευθερισμό με αποδιοργάνωση της αγοράς και λειτουργία της χωρίς κανόνες. Μόνος κανόνας είναι το συμφέρον του επενδυτή

• Απόλυτη, ηχηρή ταύτιση και συμπόρευση με τις εκάστοτε πολιτικές των ΗΠΑ και την ΕΕ σε όλα τα θέματα, με ναυαρχίδα το Ουκρανικό

• Συστηματική και ηθελημένη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, μέσω των βάσεων και των διευκολύνσεων, σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

• Επιστροφή στο κράτος «χωροφύλακα»

• Συστηματική παραβίαση του συντάγματος και θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως στη περίπτωση των υποκλοπών

• Εκθεμελιωση κάθε είδους ανθρώπινου δικαιώματος και εργατικής κατάκτησης

• Εκθεμελίωση οτιδήποτε δημόσιου όπως παιδεία, υγεία, δημόσια διοίκηση

• Συμπόρευση και εναγκαλισμός με εκκλησία, ακροδεξιά και φιλοβασιλικά στοιχεία

• Συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και των συνταξιούχων

• Αδιαφορία για το πρωτογενή τομέα και τις μικρές επιχειρήσεις. Απουσία πολιτικών στήριξης της κτηνοτροφίας, της γεωργίας, των μικρομεσαίων, των μικρών επιχειρήσεων

• Συνεχή στροφή προς μια πιο φεουδαρχική τύπου κοινωνία, με συγκεκριμένους ολιγαρχες που θησαυρίζουν και τους πολλούς να στραγγαλίζονται οικονομικά

Ηχηρό παράδειγμα είναι ο τρόπος διαμοιρασμού της πρόσφατης μεγάλης αύξησης του ΑΕΠ. Η «πίτα» μεγάλωσε αλλά δε μοιράστηκε ισόποσα σε όλους. Στα δημόσια ταμεία εισρέουν τεράστια ποσά από τους φόρους αλλά λεφτά υπάρχουν μόνο για περιστασιακά μετρά, που μας αντιμετωπίζουν ως ζητιάνους κα ικέτες κα όχι ως πολίτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήλεψε το 0+0=14 του πατέρα του. Οι εργαζόμενοι δεν πήραν ούτε την αύξηση του επίσημου πληθωρισμού ούτε ένα μέρος από την αύξηση του ΑΕΠ, ως όφειλε. Αυτά είναι τα επιτεύγματα της κυβέρνησης των «αρίστων».

Στο πρόσφατο παρελθόν, όσοι δεν είχαν μόνιμη δουλειά, πλήρους απασχόλησης ζούσαν σε καθεστώς φτώχιας. Σήμερα, πολλές οικογένειες με δυο εργαζομένους, δεν καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Ό αγρότης δεν μπορεί να μεταφέρει το αυξημένο κόστος παραγωγής στη κατανάλωση, με αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση του εισοδήματος του. Τα ιδια ισχύουν για τους κτηνοτρόφους, αλλά και για τις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις. Λογω των ιδεοληψιών αλλά και της ανικανότητας της σημερινής κυβέρνησης ολόκληροι παραγωγικοί τομείς συρρικνώνονται η εξαφανίζονται.

Είναι φανερό, όμως, ότι πάρα τις υπαρκτές διαφορές μεταξύ τους, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, σε πολλά σημαντικά ζητήματα, οι δεσμεύσεις της χώρας από την εποχή των μνημονίων καθιστούν ουσιαστικά ανέφικτη μια πραγματική αλλαγή πολιτικής και ρότας της χώρας από τον έτερο πόλο του δικομματισμού, όταν έρθει η σειρά του.

Οφείλουμε λοιπόν, όσοι ακόμα κινούμαστε στο χώρο της αριστεράς να αντισταθούμε στις επιμέρους πολιτικές και να αναδείξουμε την αιτία των προβλημάτων. Πρέπει να επιδιώξουμε ξανά την ηγεμονία της αριστεράς σε επίπεδο ιδεολογίας και πρακτικής και να αντισταθούμε με κάθε τρόπο αλλά και με τη ψήφο μας, στις λογικές του νεοφιλελευθερισμού. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στην εργασία, στη δημόσια και δωρεάν υγεία, στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, στους ανθρώπινους μισθούς και συντάξεις. Καλυτέρα ωράρια, καλύτεροι μισθοί, κατάργηση στη πράξη σειράς αντιλαϊκών νόμων. Για μια καλύτερη Ελλάδα που μας οφείλουμε και όχι την Ελλάδα που σχεδίασαν ΕΕ, ΗΠΑ και ΔΝΤ.

Συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις στις ΥΔΟΜ από φορείς Μηχανικών

Ανακοίνωση της ΔΕ ΤΕΕ για τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ


Σε συνέχεια της Ανοικτής Επιστολής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ) προς το ΤΕΕ και τους συλλόγους των μηχανικών με την οποία ζητά στήριξη στις τρέχουσες κινητοποιήσεις και τα αιτήματα που διατυπώνει, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ αναγνωρίζει τη βάση του σκεπτικού και σημειώνει:

Τα προβλήματα λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) είναι πολυετή και σοβαρά και η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ορθώς ζητά την επίλυσή τους και για αυτό στηρίζουμε τον αγώνα τους.

Η καλή λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης είναι υποχρέωση του κράτους, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυρήνες δημόσιας εξουσίας και οφείλει να στοχεύει πάντα το δημόσιο συμφέρον, παράλληλα με την εξυπηρέτηση των πολιτών και των μηχανικών-ελεύθερων επαγγελματιών.

Παρά το ότι έχουν γίνει άλματα στην έκδοση οικοδομικών αδειών, μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies, η υποστελέχωση των ΥΔΟΜ και η έλλειψη υποδομών, εργαλείων και πόρων είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά.

Καλούμε την Πολιτεία να οργανώσει άμεσα διάλογο ουσίας με στενό χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη άμεσων και εφαρμόσιμων λύσεων, με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης (που έχει ευθύνη και αρμοδιότητα), των εργαζομένων στις ΥΔΟΜ και των φορέων των μηχανικών. Το ΤΕΕ μπορεί να διευκολύνει και να συνδράμει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο ουσίας.

Δεν μπορεί άλλο να ταλαιπωρούνται ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι πολίτες και οι μηχανικοί που θέλουν να εξυπηρετηθούν από τις ΥΔΟΜ, να εκδώσουν οικοδομικές άδειες ή να διεκπεραιώσουν άλλες πολεοδομικές υποθέσεις.

Η καλή λειτουργία των ΥΔΟΜ είναι προϋπόθεση της καλής λειτουργίας του Κράτους και εφαλτήριο ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας για ολόκληρη την οικονομία και τη χώρα.


Α.Π. 68145

Αθήνα 25 Ιανουαρίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣτήριξη των αιτημάτων της ΕΜΔΥΔΑΣ

Συνάδελφοι,

Η εμπειρία από την υποστελέχωση και τα γενικότερα προβλήματα λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) είναι γνωστή και αποτελεί πρόβλημα για όλους τους μηχανικούς τόσο τους εργαζόμενους σ’ αυτές όσο και τους ελευθέρους επαγγελματίες. Σε συνέχεια της Ανοικτής Επιστολής της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για την έναρξη κύκλου κινητοποιήσεων, ώστε να αναδειχθούν τα μεγάλα προβλήματα, ο ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ στηρίζει τα κοινά μας αιτήματα διεκδικώντας την επίλυση των χρόνιων αυτών προβλημάτων που συνεχώς επιδεινώνονται. Ζητάμε ένα ουσιαστικό διάλογο για την επίλυση των κοινών και χρόνιων προβλημάτων όπως αυτά έχουν επανειλημμένα διατυπωθεί με τις αποφάσεις και ανακοινώσεις του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια ένωση Αρχιτεκτόνων). To Διοικητικό Συμβούλιο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ.

Επιστολή παρέμβασης του ΤΕΕ Πελοποννήσου προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας με θέμα: «Άμεση στελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.)»

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Οι περιοχές που πλημμυρίζουν με την πρώτη δυνατή βροχή – Δεν φταίνε τόσο οι βροχές, όσο τα «έργα» μας

Οι περιοχές που πλημμυρίζουν με την πρώτη δυνατή βροχή – Δεν φταίνε τόσο οι βροχές, όσο τα «έργα» μας

Τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι εντονότερα στα αστικά κέντρα λόγω της καταστροφής του φυσικού υδρολογικού δικτύου
Η ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσε για μία ακόμη φορά έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα, αφού πλημμύρισαν αρκετοί δρόμοι του λεκανοπεδίου. Στην Ποσειδώνος, στο ύψος του ΚΠΙΣΝ, τα νερά κάλυψαν το οδόστρωμα, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να «στριμωχτούν» για αρκετή ώρα σε μία λωρίδα κυκλοφορίας.
27.01.2023 • 14:02
Ο αριθμός των πλημμυρών στη χώρα μας αυξάνεται. Μόνο που η διαπίστωση αυτή δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στις κλιματικές μεταβολές. Στη χώρα μας, με το εξαιρετικά ανομοιογενές ανάγλυφο να ευνοεί τις ξαφνικές πλημμύρες, η αλλαγή στην κάλυψη της γης και στη χρήση της φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο από την αύξηση των βροχοπτώσεων. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, στην υπόθεση συμβάλλουν και τα ξεπερασμένα (είτε τεχνικά ή από πλευράς «χωρητικότητας») αντιπλημμυρικά έργα.