Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

ΣΔΙΤ: Η Συντριβή του Δημοσίου συμφέροντος από τον Ιδιωτικό Τομέα


Καμία αμφιβολία δεν αφήνει η έρευνα για τα αποτελέσματα από τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, όπως ξεκίνησαν να υλοποιούνται στην Ελλάδα, τα τελευταία 15 χρόνια, σε ό,τι αφορά τις καταστροφικές επιπτώσεις τους στο δημόσιο συμφέρον.

Συγκεκριμένα:

1. Οι ΣΔΙΤ δεν εγγυώνται την ταχεία υλοποίηση ενός έργου. Η υλοποίηση ενός έργου, όπως έδειξε το παράδειγμα με την επανεκκίνηση της κατασκευής των αυτοκινητοδρόμων και των σχολείων, συναρτάται από την ύπαρξη των άριστων συνθηκών που περιγράφονται στην προκήρυξη. Στο υπαρκτό ενδεχόμενοεμφάνισης πραγματικών περίπλοκων συνθηκών εμφανίζονται οι γνωστές καθυστερήσεις.

2. Οι ΣΔΙΤ δεν εξασφαλίζουν την ποιότητα ενός έργου. Το παράδειγμα τόσο των μονάδων των απορριμμάτων όσο και των σχολείων δείχνουν ότι οι αυστηροί κανόνες εκτέλεσης ενός έργου ΣΔΙΤ δεν εγγυώνται ότι αυτό θα ενταχθεί και θα υπηρετήσει το ευρύτερο πλαίσιο∙ τις παιδαγωγικές αρχές ή την μείωση των απορριμμάτων. Η ποιότητα οφείλει να αξιολογείται συνολικά κι όχι με κριτήριο πχ την αντοχή των τοιχωμάτων στο χρόνο.

3. Οι ΣΔΙΤ δεν επιμερίζουν αναλογικά, πολύ περισσότερο δεν μεταφέρουν τον κίνδυνο στην πλευρά του ιδιώτη. Η διακοπή των εργασιών στους αυτοκινητοδρόμους, με αφορμή την μείωση της κίνησης, και η επανεκκίνηση με αυξημένο κόστος και μειωμένο έργο, με την επίκληση έκτακτων περιστάσεων, σήμανε την μετακύλιση όλου του κινδύνου στην πλευρά του κράτους, δηλαδή των φορολογουμένων.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ψήφισμα Αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                            
Αρ. Πρωτ.: 8057                                             Αθήνα,   24/1/2020

           Ψήφισμα Αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

     
 Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εκφράζει τη συμπαράσταση του στους εργαζόμενους της ΜΑΡΚΟ και στους φορείς της περιοχής, οι οποίοι “κατεβαίνουν” στην Αθήνα στις 25/1 στις 11πμ στην Ομόνοια για να διαδηλώσουν ενάντια στην απαξίωση της επιχείρησης. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται διαχρονικά από τις ελληνικές κυβερνήσεις στο θέμα του ορυκτού πλούτου, έχουν ως στόχο να απαξιώσουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας και να στιγματίσουν τις εξορυκτικές δραστηριότητες ως "μαύρες τρύπες" για την οικονομία, λοιδορώντας παράλληλα τους εργαζόμενους σε αυτήν ως βολεμένους και αργόσχολους. 


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τακτικής είναι η ΛΑΡΚΟ όπου δεκαετίες κακοδιοίκησης, σπατάλης και λαθεμένων επιλογών, την έχουν οδηγήσει στο χείλος του γκρεμού, ανίκανη να αντιμετωπίσει τις περιόδους μείωσης της τιμής του νικελίου και τις κερδοσκοπικές πιέσεις της διεθνούς αγοράς μετάλλων. Παράλληλα, οι μηδενικές επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού την καθιστούν όχι μόνο ουραγό στην διεθνή αγορά, αυξάνοντας το κόστος εξόρυξης και επεξεργασίας, αλλά και εξαιρετικά ρυπογόνο. Ολοκληρώνεται έτσι η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και στρώνεται το χαλί για το ξεπούλημά της με διαδικασίες fast track. 

Ολοκληρώνοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε την εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ, ουσιαστικά τον διαχωρισμό της σε καλή - κακή και την ιδιωτικοποίηση του "εξαγνισμένου" κομματιού της. Με αυτό τον τρόπο, μια στρατηγικής σημασίας για την χώρα επιχείρηση παραχωρείται ουσιαστικά στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ο λαός καλείται να πληρώσει τα χρέη που δημιουργήθηκαν από εποχής Μποδοσάκη και μετά, ενώ οι εργαζόμενοι πετιούνται στον δρόμο, στην θέση τους θα έρθουν άλλοι, πιο φθηνοί και ελαστικοί με τα δικαιώματά τους "εναρμονισμένα" με τους αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί. 

Ενάντια σε αυτή την λογική ξεπουλήματος, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αντισταθούν στην απαράδεκτη πολιτική που διαλύει και ξεπουλάει την επιχείρηση. 

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, καλούμε την κυβέρνηση να επανεκτιμήσει τις ενέργειές της και να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να καταστεί η ΛΑΡΚΟ βιώσιμη, σύγχρονη και ανταγωνιστική. 

·Να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να μην θιγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. 

·Να καταργηθεί το καθεστώς μίσθωσης των εργαζομένων και οι συμβάσεις να μετατραπούν σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. 

·Να διατηρηθεί ο έλεγχος του δημοσίου στη ΛΑΡΚΟ και να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες και η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. 

·Να εκσυγχρονιστεί η επιχείρηση, να προστατευθεί το περιβάλλον και να χαραχθεί αναπτυξιακή πορεία προς όφελος της περιοχής και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.


ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Κινητικότητα και ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού


ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 8052 Αθήνα, 22/1/2020

Προς: Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ (για ενημέρωση των μελών)

Θέμα: Κινητικότητα και ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού.


Συνάδελφοι/σες

Προκειμένου το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ να αποφασίσει τους τρόπους αντίδρασης μας στην εξαίρεση των Υπαλλήλων των ΥΔΟΜ των ΟΤΑ Α’ Βαθμού καθώς και των Τεχνικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού από την κινητικότητα, καλεί τις Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ να συγκεντρώσουν στοιχεία στην περιοχή ευθύνης τους, με τους συναδέλφους μας, οι οποίοι αποκλείστηκαν από τον 3ο κύκλο κινητικότητας λόγω μη σύμφωνης γνώμης του Δημάρχου – Περιφερειάρχη.

Υπενθυμίζουμε ότι τα παραπάνω θεσμοθετήθηκαν με τις διατάξεις του άρ. 42 του ν. 4647/2019 και επαναλαμβάνονται σε πρόσφατη (ΔΙΔΑΔ/Φ.49Κ/430/οικ.2631) Εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Βάλτε τέλος στη δικαστική ασυλία 80 ετών των ναζιστών στην Ελλάδα

Κώστας Παπαδάκης, Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής: 

Βάλτε τέλος στη δικαστική ασυλία 80 ετών των ναζιστών στην Ελλάδα 



Ανδρουλιδάκης Γιάννης, Η ΑΥΓΗ, 22 Ιανουαρίου 2020 

Αποδόμησε την εισαγγελική αγόρευση σε 24 σημεία και αναφέρθηκε στις δίκες των Γερμανών ναζί του Μεσοπολέμου και στο τραγικό αποτέλεσμα της ευπιστίας της Δικαιοσύνης απέναντί τους 

Σε μία δίκη διάρκειας τεσσερισήμισι χρόνων, γεμάτη από πολύ ισχυρές νομικές στιγμές και πολύ ισχυρά φορτισμένες πολιτικές στιγμές, ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής και εκπρόσωπος των Αιγυπτίων αλιεργατών, κατόρθωσε ίσως, κατά τη χθεσινή δεύτερη και τελευταία ημέρα της αγόρευσής του, να σημειώσει τις δύο ισχυρότερες νίκες όλης της διαδικασίας και στα δύο επίπεδα. 

Στο νομικό όταν κυριολεκτικά κονιορτοποίησε την εισαγγελική αγόρευση, απαντώντας σε είκοσι τέσσερα σημεία της, αναγκάζοντας την εισαγγελέα της δίκης Αδ. Οικονόμου να παραιτηθεί από το άδειο βλέμμα που τη συνοδεύει εδώ και ένα μήνα και να κρατά μανιωδώς σημειώσεις -πιθανώς προκειμένου να ετοιμάσει κάποια δευτερολογία, την οποία ο Κ. Παπαδάκης αξίωσε ρητά (όχι μόνο από την ίδια, αλλά και από τον αναπληρωτή εισαγγελέα κ. Κωσταρέλο). Και στο πολιτικό πεδίο, με το ανατριχιαστικό κλείσιμο της αγόρευσης, κατά το οποίο ανέγνωσε τις ερωτήσεις που έθεσε ο Γερμανός δικηγόρος Χανς Λίτεν τον Μάιο του 1931 στο δικαστήριο προς τον Αδόλφο Χίτλερ, του οποίου την κλήτευση είχε πετύχει σε δίκη στην οποία κατηγορούμενα ήταν μέλη των ταγμάτων εφόδου που είχαν επιτεθεί με ανθρωποκτόνο πρόθεση σε κομμουνιστές συνδικαλιστές της εποχής. 

Η ομοιότητα των απαντήσεων και των επιχειρημάτων του Χίτλερ σε αυτή τη δίκη με αυτά που υποστήριξε ο Μιχαλολιάκος στη δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν τέτοια, ώστε, έως ένα σημείο, κάποιοι στο κοινό αναρωτήθηκαν αν υπήρξε πραγματικά αυτός ο διάλογος ή επρόκειτο για ένα παιχνίδι συναισθημάτων του συνηγόρου. Η ραθυμία με την οποία το γερμανικό εκείνο δικαστήριο -και άλλα ανάλογα- αντιμετώπισαν τη ναζιστική βία στον Μεσοπόλεμο έφερε τους ναζί στην εξουσία, σημείωσε ο Κ. Παπαδάκης. Και πρόσθεσε: «Ο δικηγόρος αυτός, ο Χανς Λίττεν, που έφερε τον Χίτλερ στο δικαστήριο, δυστυχώς δεν πρόλαβε να ζητήσει τον λόγο από τους δικαστές που έδειξαν τέτοια ευπιστία στα ψέματα του Χίτλερ. Ήταν από τους πρώτους που συνελήφθησαν το 1933, φυλακίστηκε, βασανίστηκε και τερμάτισε τη ζωή του το 1938 στο στρατόπεδο του Νταχάου». 

Και ο Κ. Παπαδάκης κατέληξε: «Στη μνήμη του, και στη μνήμη όλων των αγωνιστών δικηγόρων που σε ολόκληρο τον κόσμο υπερασπίζονται δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, αφιερώνω την αγόρευσή μου αυτή προσμένοντας την απόφασή σας».

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αλληλεγγύη στους διωκόμενους συναδέλφους μας για τις πλημμύρες στη Μάνδρα – Παναττική Στάση Εργασίας την Παρασκευή 24/1

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                            
Αρ. Πρωτ.:  8053                                                Αθήνα,  22-1-2020
                          
Αλληλεγγύη στους διωκόμενους συναδέλφους μας για τις πλημμύρες στη Μάνδρα – Παναττική Στάση Εργασίας την Παρασκευή 24/1

Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εκφράζει την συμπαράστασή του, αλλά και την έντονη διαμαρτυρία του για τις ποινικές ευθύνες που αποδίδονται στους συνάδελφους εργαζόμενους στην ΥΔΟΜ Δ. Ελευσίνας και στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, που ως εξιλαστήρια θύματα διώκονται για τις πλημμύρες του 2017 στη Μάνδρα Αττικής.
Χρόνια τώρα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις, με τους νόμους τους οποίους ψηφίζουν, καθώς και οι Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές με τις αποφάσεις τους για υλοποίηση τεχνικών έργων, εκφοβίζουν, απειλούν και διώκουν τους συναδέλφους εργαζόμενους στις Τεχνικές Υπηρεσίες, για την υλοποίηση έργων που αφορούν κυρίως εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, παρά έργα προστασίας (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, κλπ).
Οι Τεχνικές Υπηρεσίες και οι ελάχιστοι εναπομείναντες μηχανικοί που εργάζονται σε αυτές, καλούνται να εκτελέσουν μια πληθώρα καθηκόντων (συντήρηση, εποπτεία, μελέτη, επίβλεψη, αστυνόμευση, σχεδίαση ΟΛΩΝ των τεχνικών έργων, στελέχωση πάσης φύσεως επιτροπών, εξυπηρέτηση κοινού, αυτοψίες, εισηγήσεις, κλπ), που αντικειμενικά, είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν σε όλες και ολοκληρωμένα.
Η τραγική υποστελέχωση την οποία έχουμε αναδείξει πολλαπλά, η υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ Α’ και Β’, ο τεράστιος όγκος δουλειάς που έχουν να υλοποιήσουν, οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας από τον ελλιπή εξοπλισμό και την απαρχαιωμένη  νομοθεσία, κλπ, είναι η καθημερινότητά τους, στην οποία περιλαμβάνεται και η υποχρέωση να καλούνται συνεχώς σε απολογία – και  τις περισσότερες φορές χωρίς νομική κάλυψη από την υπηρεσία τους - για όλα αυτά που εκ των πραγμάτων δεν είναι στο χέρι τους να υλοποιήσουν, αλλά διατηρούν όλο το μερίδιο ευθυνών για την πραγματοποίησή τους.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στο Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών του Δήμου Ελευσίνας το οποίο έχει στη ζώνη αρμοδιότητας του και το Δήμο Μάνδρας, υπηρετούν μόλις δύο Μηχανικοί, οι οποίοι μάλιστα έχουν και άλλα παράλληλα καθήκοντα (χορήγηση βεβαιώσεων χρήσεων γης, επίβλεψη σε Δημόσια Έργα, μέλη Επιτροπών Διαγωνισμών και Προμηθειών), ενώ χειρίζονται ετησίως εκατοντάδες καταγγελιών (962 το 2018 και 872 μέχρι τον Νοέμβρη του 2019) και απαντάνε εγκαίρως σε αυτές (742 απαντήσεις – εκθέσεις αυτοψίας το 2018 και 611 μέχρι τον Νοέμβρη του 2019). Αντίστοιχα η Περιφέρεια Δυτικής Αττικής έχει στην αρμοδιότητα της 300.000 χιλιόμετρα ρεμάτων με απουσία οριοθέτησης τους, χωρίς Μητρώο και μέσα για την αστυνόμευση τους και όλα αυτά με ελάχιστους Υπαλλήλους.
Το ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής έχει κηρύξει στάση εργασίας την Παρασκευή 24-1-2020 από τις 9.00 έως τις 12.00 το μεσημέρι, σε ένδειξη συμπαράστασης στους διωκόμενους συνάδελφους μας για τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Τους συναδέλφους μας στηρίζει και η ΔΕ του ΤΕΕ με σχετική της ανακοίνωση.
ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ 8.
ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

ΔΟΑΤΑΠ σε Κεραμέως: «Ανεπίτρεπτη παραβίαση του Συντάγματος» η αναγνώριση πτυχίων από ιδιωτικά κολέγια

ΔΟΑΤΑΠ σε Κεραμέως: «Ανεπίτρεπτη παραβίαση του Συντάγματος» η αναγνώριση πτυχίων από ιδιωτικά κολέγια


Ο ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης), ο αρμόδιος φορέας για την ακαδημαϊκή ισοτιμία τίτλων σπουδών της αλλοδαπής, με επιστολή του από τις 20 Σεπτεμβρίου 2019 προς το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Παιδείας επιχειρηματολογεί με αφορμή την προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναγνώριση των πτυχίων από ιδιωτικά κολέγια, στην οποία αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως —χωρίς ωστόσο να τη δημοσιοποιεί— από το βήμα της Βουλής.

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παραβιάζει την Ευρωπαϊκή οδηγία 2005/36 καθώς δεν αναγνωρίζει τίτλους σπουδών που έχουν χορηγηθεί από κολέγια συνεργαζόμενα με ΑΕΙ της ΕΕ αλλά και λόγω της διαδικασίας ισοτιμίας των ακαδημαϊκών τίτλων από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Η υπουργός Παιδείας αγνόησε την επιστολή της προέδρου του οργανισμού, Ελένης Φ. Παπαδοπούλου, καθηγήτριας του Πολυτεχνείου της Κρήτης, η οποία της έδινε πλείστα όσα επιχειρήματα, προκειμένου να αντικρούσει τις απαιτήσεις της ΕΕ και έσπευσε να ικανοποιήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο ΔΟΑΤΑΠ απαντάει μεταξύ άλλων ότι:

«[…] οι ρυθμίσεις του ν. 3328/2005, όπως ισχύει, και οι οποίες αφορούν αποκλειστικά στην αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας τίτλων προς τους απονεμόμενους από τα ΑΕΙ της ημεδαπής και επομένως ανάγονται στην εσωτερική οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος των σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης, δεν υπεισέρχονται σε παράβαση διατάξεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

»Για τον λόγο αυτό άλλωστε έχει κριθεί ότι οι σχετικές με την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων Οδηγίες δεν αφορούν την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών [ΔΕΚ απόφαση της 23ης Οκτωβρίου 2008 στην υπόθεση C-274/2005, Επιτροπή κατά Ελληνικής Δημοκρατίας, ιδίως, σκέψεις 36 και 37). Επιπροσθέτως σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 165 ΣΛΕΕ (σ.σ. Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης) οι δράσεις των οργάνων της ΕΕ δεν μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα τον συντονισμό των εθνικών νομοθεσιών στο πλαίσιο της αναγνώρισης ακαδημαϊκής ισοτιμίας καθώς αυτή εμπίπτει στην κατά την παράγραφο 1 του ίδιου άρθρου αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών.

»Κατά συνέπεια οποιαδήποτε παρέμβαση στο ν. 3328/2005 – ο οποίος σε συνδυασμό με το άρθρο 16 παρ. 5 και 8 του Συντάγματος αποτελούν την ελληνική νομοθεσία η οποία διέπει την αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας – προς τον σκοπό αντιμετώπισης ζητημάτων τα οποία αφορούν στην από επαγγελματικής άποψης εξέταση αλλοδαπών τίτλων και τα οποία ανέκαθεν ενέπιπταν στις αρμοδιότητες άλλων οργάνων της ελληνικής Πολιτείας, θα συνεπαγόταν ανεπίτρεπτη παραβίαση των παραπάνω διατάξεων του Συντάγματος».

Το ΤΕΕ διαφωνεί με την εξίσωση των αποφοίτων των Κολεγίων με τους Διπλωματούχους Μηχανικούς

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Η «προστασία της α’ κατοικίας» και η «στημένη αντιπαράθεση» των κ.κ. Γεωργιάδη - Παππά

Η «προστασία της α’ κατοικίας» και η «στημένη αντιπαράθεση» των κ.κ. Γεωργιάδη - Παππά

Περιβάλλον: Να μιλήσουμε για τα σημερινά προβλήματα της κατοικίας; Ο κ. Υπουργός της Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης είπε σήμερα ότι «από τις 30 Απρίλη 2020 σταματά η προστασία της α’ κατοικίας» και μάλιστα συμπλήρωσε ότι «το λέω από σήμερα για να μη χαλάμε τις καρδιές μας» . Και ο κ. Νίκος Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε μέσω twitter « Η λέξη "ντροπή" είναι λίγη για να τους χαρακτηρίσει»
Αρχιτέκτονας: Και εγώ τώρα τι θέλεις να κάνω, να σου σχολιάσω τι; Τις δηλώσεις ενός Υπουργού και ενός πρώην Υπουργού που διαφωνούν σήμερα στο θέμα της προστασίας της α’ κατοικίας, αλλά συμφωνούν, το δήλωσε πρόσφατα ο πρώην Υπουργός, ότι «η επένδυση στο Ελληνικό είναι εμβληματική»; Με τι να ζυγίσω το «ντροπή» του κ. Παππά, με την δική του όταν είπε το «παλιά ξινά σταφύλια» για τον διορισμό του Λάμπη Ταγματάρχη στην ΕΡΤ; Η «ντροπή» δεν είναι περιτύλιγμα, που τυλίγει το «κουτί με το περιεχόμενο», να νομίζουμε ότι αλλάζοντας το περιτύλιγμα η δικιά μας «ντροπή» ζυγίζει λιγότερο από του άλλου.
Ξέρεις κάποτε είχα πάει σε μία συγκέντρωση πολιτών, στο Δήμο που μένω, που διαμαρτυρόντουσαν για τις «ράμπες» για άτομα με κινητικά προβλήματα, που υπάρχουν στα πεζοδρόμια. Ο εν ενεργεία Δήμαρχος μας είπε ότι έχει καλύψει με «ράμπες» όλα τα πεζοδρόμια, και μας ανέφερε και τα στατιστικά, κάλυψη με «ράμπες» στο 98% των πεζοδρομίων, μας είπε. Ο προηγούμενος Δήμαρχος μας είπε ότι και εκείνος ήθελε να καλύψει το 100% αλλά δεν πρόλαβε, γιατί άλλαξε η Δημαρχία, το 50% όμως από το 98% του σήμερα, μας είπε, έγινε επί της Δημαρχίας του. Και οι δύο όμως δεν απάντησαν στο ερώτημα «πόσες από αυτές είναι λειτουργικά χρησιμοποιήσιμες». Αυτό ήταν ένα στοιχείο που δεν το είχε στα στατιστικά στοιχεία του ούτε ο εν ενεργεία Δήμαρχος ούτε ο πρώην Δήμαρχος. Και εκεί συμμάχησαν, γιατί κατάλαβαν ότι αυτό που θέλανε να κρύψουν και οι δύο αποκαλύφθηκε, και άρχισαν έναν αγώνα «αντιπαράθεσης» μεταξύ τους, για να καλύψουν αυτό που θέλανε και οι δύο να κρύψουν.
Αυτό μου θυμίζει η «αντιπαράθεση» ανάμεσα στο σημερινό και πρώην Υπουργό.
Αυτό που θέλουν να κρύψουν και οι δύο είναι το γιατί εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει η λεηλασία της περιουσίας του Ελληνικού λαού. Το αν η «λεηλασία» προχωρούσε με πιο αργούς ρυθμούς παλαιότερα και θα προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς τώρα, δεν σημαίνει ότι η «παλιά λεηλασία» δεν ήταν «λεηλασία».

«Η οδός Ποτίδαιας-Κασσάνδρας μπορεί να εγκαινιάστηκε, το κόστος κατασκευής της όμως, ακόμη αυξάνεται»


Ανακοίνωση της παράταξης «Ανυπότακτη δημοκρατική Μακεδονία» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον δρόμο Ποτίδιαιας-Κασσάνδρας.

Η ΟΔΟΣ ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ-ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ,
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΟΜΩΣ, ΑΚΟΜΗ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ

Ο κ. Σπίρτζης μπορεί να μην είναι πλέον Υπουργός, όμως οι αποφάσεις του, εξυπηρετικές πάντα προς τα εργολαβικά συμφέροντα, εξακολουθούν να «στοιχειώνουν» την Οικονομική Επιτροπή της Π.Κ.Μ.
Στη συνεδρίαση της, σήμερα 14/1/2020, συζήτησε την από 20/3/2019, απόφαση του κ. Σπίρτζη, με την οποία  έδινε εντολή στην Π.Κ.Μ. να πληρώσει το επιπλέον ποσόν των 3.275.441,48 ευρώ, για υπερσυμβατικές εργασίες, στο έργο "Κατασκευή Οδικού Τμήματος Ποτίδαια – Κασσανδρεία του Οδικού Κυκλώματος Κασσάνδρας Ν. Χαλκιδικής", στην ανάδοχο εταιρεία, που δεν είναι άλλη από την «ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΑΕ», του γνωστού «εθνικού εργολάβου», κ. Κόκκαλη.
Ένα έργο οδικής κατασκευής 17,48 χιλ/τρων αυτοκινητόδρομου, αρχικού κόστους 51.562.791,64 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), όπως με σαφήνεια αναφέρεται στην αρχική σύμβαση, στην οποία είχαν συμπεριληφθεί όλα τα απαραίτητα έργα για την ολοκλήρωσή του, κατέληξε να ανέλθει, μετά από υπογραφή Συμπληρωματικής Σύμβασης (για δήθεν υπερσυμβατικά έργα ) ύψους 10.805.096,5 ευρώ, στο ποσό των 62.367.888,14 ευρώ.
Και αφού η μέθοδος των υπερσυμβατικών εργασιών αποδεικνύεται «αποτελεσματική», στις 16/7/2018, δυο χρόνια μετά τα επίσημα εγκαίνια της οδού από τον κ. Τζιτζικώστα, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΑΕ, αιτήθηκε την έγκριση και άλλων υπερσυμβατικών εργασιών, ύψους 3.275.441,48 ευρώ, ανεβάζοντας το κόστος του έργου στα 65.643.329,32 ευρώ!!
Επειδή στο αίτημα αυτό της ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΑΕ υπήρξε αρνητική απόφαση του Αν. Προϊσταμένου της αρμόδιας υπηρεσίας της Π.Κ.Μ., έσπευσε ο κ. Σπίρτζης στις 20/3/2019, να εγκρίνει την ένσταση που υπέβαλε η ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΑΕ και να δώσει εντολή να πληρωθεί το σχετικό ποσό.
Δυστυχώς, σήμερα ,με απόφαση της πλειοψηφίας, η Οικονομική Επιτροπή της Π.Κ.Μ. ενέκρινε την πληρωμή του ποσού.
Σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν για το γεγονός ότι, η Π.Κ.Μ. , δεν άσκησε κανένα ένδικο μέσο ενάντια στην απόφαση του Υπουργού, όπως είχε, πολύ ορθά, πράξει στην περίπτωση της Πιερίας, όπου και πάλι ο κ. Σπίρτζης ως ο αρμόδιος Υπουργός ικανοποίησε τις απαιτήσεις του αναδόχου του έργου « Περιφερειακή Οδός Κατερίνης».
Ερωτηματικά που δυστυχώς επιβεβαιώνουν τα όσα και στο παρελθόν έχουμε καταγγείλει: την προβληματική διαχείριση των έργων από τη Διοίκηση Τζιτζικώστα αλλά και το διάτρητο νομικό πλαίσιο της εκτέλεσης μεγάλων έργων, που δίνει τη δυνατότητα   στις κατασκευαστικές εταιρίες, με τη μέθοδο της εκτέλεσης υπερσυμβατικών εργασιών, και με την «συμβολή» των εκάστοτε κυβερνώντων, να θησαυρίζουν κυριολεκτικά σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Υ.Γ. Σε ότι αφορά  την 1η συμπληρωματική σύμβαση των 10.805.096,5 ευρώ,  θυμίσουμε ότι η κα Χαραλαμπίδου, σήμερα περιφερειακή  σύμβουλος της ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, είχε προβεί σε δημόσια καταγγελία και είχε καταθέσει στον εισαγγελέα μηνυτήρια αναφορά, δεδομένου ότι εκείνη  η σύμβαση αφορούσε εργασίες οι οποίες περιλαμβάνονταν στην αρχική σύμβαση.
Το Γραφείο Τύπου




ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Συμπαράσταση στους διωκόμενους συναδέλφους, Στάση Εργασίας


        Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

ΠΑΝΟΡΜΟΥ 2, 11523 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282  FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr

Αποτέλεσμα εικόνας για μανδρα πλυ

Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2020

Αρ. Πρωτ. :4911                                                           
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 24-1-2020 ΑΠΟ 9.00πμ -12.00

  Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής εκφράζουν την συμπαράστασή τους, αλλά και την έντονη διαμαρτυρία τους για τις ποινικές ευθύνες που αποδίδονται στους συνάδελφους εργαζόμενους στην ΥΔΟΜ Δ. Ελευσίνας και στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, που ως εξιλαστήρια θύματα διώκονται για τις πλημμύρες του 2017 στη Μάνδρα Αττικής.
Χρόνια τώρα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις, με τους νόμους τους οποίους ψηφίζουν, καθώς και οι Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές με τις αποφάσεις τους για υλοποίηση τεχνικών έργων, εκφοβίζουν, απειλούν και διώκουν τους συναδέλφους εργαζόμενους στις Τεχνικές Υπηρεσίες, για την υλοποίηση έργων που αφορούν κυρίως εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, παρά έργα προστασίας (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, κλπ).
Οι Τεχνικές Υπηρεσίες και οι ελάχιστοι εναπομείναντες τεχνικοί υπάλληλοι που εργάζονται σε αυτές, καλούνται να εκτελέσουν μια πληθώρα καθηκόντων (συντήρηση, εποπτεία, μελέτη, επίβλεψη, αστυνόμευση, σχεδίαση ΟΛΩΝ των τεχνικών έργων, στελέχωση πάσης φύσεως επιτροπών, εξυπηρέτηση κοινού, αυτοψίες, εισηγήσεις, κλπ), που αντικειμενικά, είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν σε όλες και ολοκληρωμένα.
Η τραγική υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ Α’ και Β’, ο τεράστιος όγκος δουλειάς που έχουν να υλοποιήσουν, οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας από τον ελλιπή εξοπλισμό και την απαρχαιωμένη  νομοθεσία, κλπ, είναι η καθημερινότητά τους, στην οποία περιλαμβάνεται και η υποχρέωση να καλούνται συνεχώς σε απολογία – και  τις περισσότερες φορές χωρίς νομική κάλυψη από την υπηρεσία τους - για όλα αυτά που εκ των πραγμάτων δεν είναι στο χέρι τους να υλοποιήσουν, αλλά διατηρούν όλο το μερίδιο ευθυνών για την πραγματοποίησή τους.
Το ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής κηρύσσει στάση εργασίας την Παρασκευή 24-1-2020 από τις 9.00 έως τις 12.00 το μεσημέρι, σε ένδειξη συμπαράστασης στους διωκόμενους συνάδελφους για τις πλημμύρες στη Μάνδρα.
ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ 8.
ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Σχετικά με τον Υμηττό, τον ΣΠΑΥ και τον Προφ. Ηλία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ, ΤΟΝ Σ.Π.Α.Υ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ.

Όπως είναι γνωστό, ο ορεινός όγκος του Υμηττού προστατεύεται θεσμικά με Προεδρικό Διαταγμα (Π.Δ) από το 1978. Είναι επίσης γνωστό ότι, για λόγους ακόμη μεγαλύτερης προστασίας του βουνού, αυτό το Π.Δ αναθεωρήθηκε το 2011.
Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι ότι κατά του νέου Π.Δ, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κάποιοι δήμαρχοι, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος του ΣΠΑΥ δήμαρχος Ηλιούπολης, θεωρώντας ότι το νέο Π.Δ ήταν ιδιαίτερα «αυστηρό». Επίσης, κατά του Π.Δ του 2011 προσέφυγαν στο ΣτΕ και εκατοντάδες διεκδικητές και καταπατητές δημόσιας δασικής γης καθώς και κάτοχοι αυθαίρετων κτισμάτων, κυρίως από την ανατολική πλευρά του Υμηττού, οι οποίοι κατάφεραν τελικά για τυπικούς λόγους να το ακυρώσουν, επαναφέροντας σε ισχύ το προηγούμενο, λιγότερο «αυστηρό» γι’αυτούς Π.Δ του 1978.
Έκτοτε, από τον Οκτώβριο του 2017, ισχύει αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και απαγόρευση οικοδομικών εργασιών για το σύνολο του Υμηττού, εν αναμονή έκδοσης νέου Π.Δ. προστασίας του ορεινού όγκου. Ακόμη, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ολοκλήρωσης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία όταν ολοκληρωθεί προβλέπεται να εκτεθεί σε δημόσια διαβούλευση για ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες.
Μέσα σ’αυτές τις συνθήκες δημοσιεύτηκε πρόσφατα μια ανακοίνωση του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) με τίτλο «4 άξονες για την αναγέννηση του Υμηττού» στην οποία αναφέρονται κάποιοι στόχοι της νέας διοίκησης του ΣΠΑΥ. Μεταξύ άλλων, διαβάζουμε για «πεζοπορικές διαδρομές», για «διαμόρφωση εισόδων για το βουνό σε κάθε δήμο», για «κατασκευή πάρκων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αναψυχής σε όλους τους δήμους» , για «ανάδειξη του Υμηττού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την ιστορία του» και διάφορα άλλα.

Περί ανταποδοτικότητας το ψέμα



Περί ανταποδοτικότητας το ψέμα

Hταν Δεκέμβριος του 2019, όταν στα κεντρικά γραφεία του ΕΦΚΑ, στις αρχές της οδού Πειραιώς, ακόμη μία σύσκεψη υψηλόβαθμων στελεχών βρισκόταν σε εξέλιξη. Και, όπως πάντα, η συζήτηση σκάλωνε στην παράλληλη ασφάλιση. Από το 2016, από την εποχή της υπουργίας του Γ. Κατρούγκαλου, υπήρχε ο νόμος που όριζε ότι όποιος καταβάλλει διπλές εισφορές και έχει παράλληλη ασφάλιση, δηλαδή κατέβαλλε εισφορές σε δύο ή περισσότερα Ταμεία, δικαιούται να έχει προσαύξηση 0,75% στο ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξής του. Τι πιο δίκαιο για κάποιον που καταβάλλει περισσότερες της μίας εισφορές να αναμένει κάποια αύξηση στη σύνταξή του!

«Μα πρόκειται για κατάφωρη αδικία» τόλμησε να ψελλίσει κάποιο από τα στελέχη του ΕΦΚΑ, του οποίου η υψηλή υπηρεσιακή συνείδηση δεν τον άφηνε ήσυχο. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Ας κάνουν ενστάσεις και θα λάβουν απάντηση το 2040!» ήταν η απάντηση άλλου στελέχους, το οποίο αντιμετώπιζε με κυνισμό την πραγματικότητα.

Μετά το 2016 δεν έχει απονεμηθεί ούτε μία παράλληλη σύνταξη από τον ΕΦΚΑ. Μάλιστα, από τη βιασύνη ο Γ. Βρούτσης να αποδείξει τα λάθη και τις υπερβολές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να εκθέσει τους προκατόχους του, βάλθηκε να πιέσει τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να προχωρήσουν σε επανυπολογισμό των συντάξεων χωρίς να έχουν τα πλήρη στοιχεία για όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων.

Σε συμμόρφωση με την εντολή του πολιτικού προϊσταμένου τους και του αγαπητού διοικητή του, τα στελέχη του ΕΦΚΑ έσπευσαν να κάνουν τον επανυπολογισμό, αφήνοντας έξω όχι μόνο τους ασφαλισμένους με παράλληλες εισφορές, αλλά και όλους όσοι είχαν διαφοροποιημένους συντελεστές από τη γενική κατηγορία των συνταξιούχων του τ. ΙΚΑ.

Με αυτόν τον τρόπο, περίπου 500 χιλιάδες συνταξιούχοι λαμβάνουν χαμηλότερες συντάξεις. Ποιοι είναι αυτοί; Ασφαλισμένοι με παράλληλες εισφορές, κυρίως από τον χώρο των αυτοκινητιστών, των μηχανικών, των νομικών και των γιατρών. Επίσης, ασφαλισμένοι πρώην ειδικών Ταμείων καθώς και κάτοχοι ασφάλισης με βαρέα και ανθυγιεινά «ένσημα».

Από την απόκρυψη αυτών των ανταποδοτικών συντάξιμων ποσών εξοικονομούνται 300 εκατομμύρια ευρώ. Οσα δηλαδή χρειάζονται για να εμφανιστούν ως άλλη ανταπόδοση στα αυξημένα ποσοστά συντάξεων που διαλαλεί καθημερινά ο υπουργός Γ. Βρούτσης.

Αίτημα συνάντησης του Δ.Σ. της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ενόψει της κατάθεσης του νέου ασφαλιστικού Νομοσχεδίου

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 8045 Αθήνα, 17-1-2020
Προς: Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση Ιωάννη

Θέμα: Αίτημα συνάντησης του Δ.Σ. της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ενόψει της κατάθεσης του νέου ασφαλιστικού Νομοσχεδίου.

Κύριε Υπουργέ,
Ενόψει της κατάθεσης του νέου ασφαλιστικού Νομοσχεδίου και με στόχο τη διασφάλιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αιτούμαστε συνάντηση μαζί σας. Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ είναι το ανώτερο όργανο των Διπλωματούχων Μηχανικών που εργάζονται στον Δημόσιο Τομέα, με συνδικαλιστικό αλλά και επιστημονικό χαρακτήρα. Η Ένωση μας συμμετέχει ανέκαθεν, με επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις, στο διάλογο για την Κοινωνική Ασφάλιση και μετέχει θεσμικά στη Συμβουλευτική Επιτροπή Επιστημόνων του ΕΦΚΑ και στη Διοικούσα Επιτροπή του πρώην ΤΣΜΕΔΕ. Η ασφάλιση των μελών μας Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Μηχανικών είχε και έχει ιδιαιτερότητες, οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
  • Την απαράδεκτη καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων, ειδικά στους διπλοασφαλισμένους, όπου 3,5 χρόνια μετά, δεν έχει εκδοθεί ακόμα καμία οριστική σύνταξη Διπλοασφαλισμένου (εκδίδονται με διετή καθυστέρηση συντάξεις μόνο στο σκέλος του Δημοσίου, βλέπε και σχετική επιστολή διαμαρτυρίας συναδέλφων μας). Αντίστοιχα μεγάλες καθυστερήσεις συναντάμε και στους μονοασφαλισμένους συναδέλφους μας (πρώην ΤΣΜΕΔΕ). Πρέπει να (α) υπάρξει στελέχωση των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών για να προχωρήσουν ταχύτερα οι απονομές (β) ολοκληρωθεί επιτέλους η προβλεπόμενη μηχανογραφική εφαρμογή για την παράλληλη ασφάλιση. Μέχρι να επιλυθεί οριστικά το θέμα προτείνουμε τη χορήγηση Προσωρινής σύνταξης που να περιλαμβάνει και το σκέλος της Προσαύξησης Σύνταξης (στο 80% της αναμενόμενης) λόγω παράλληλης ασφάλισης.
  • Οι προθέσεις τις κυβέρνησης σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ για το Ν.4387/16 (ποσοστά αναπλήρωσης, επικουρικές συντάξεις κλπ). Ειδικά όσον αφορά στο σκέλος της προσαύξησης Σύνταξης λόγω διπλής υποχρεωτικής ασφάλισης των Διπλωματούχων Μηχανικών.
  • Το διοικητικό χάος που έχει προκληθεί σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ με συνεχή λάθη και εσφαλμένα ειδοποιητήρια, ειδικά στους μισθωτούς Μηχανικούς. Οι διαδικασίες ορθής παρακράτησης των εισφορών των Δημοσίων Υπαλλήλων Μηχανικών προς ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ μέσω ΑΠΔ με ενιαίους κανόνες και επιστροφή ποσών που κακώς παρακρατήθηκαν.
  • Ο τρόπος υπολογισμού του Εφάπαξ ΤΣΜΕΔΕ, μετά και την απόσυρση της λανθασμένης Εγκυκλίου.
  • Η έλλειψη οδηγιών για την παροχή της προσαύξησης σύνταξης (από το ΤΣΜΕΔΕ) στους ήδη συνταξιούχους προ Ν.4387/16.
  • Την επαναφορά της δυνατότητας συνυπολογισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, του χρόνου που έχει διανυθεί στον πρώην ΕΛΠΠ σε κάποιο επικουρικό Ταμείο, ειδικά σε περιπτώσεις όπου συνάδελφοι μας δεν έχουν επαρκή χρόνο στο επικουρικό τους ταμείο.
  • Την οφειλή εργοδοτικών εισφορών από τον πρώην ΟΕΚ και την πορεία επίλυσης του θέματος.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και αναμένουμε την απόκριση σας στο αίτημα μας.

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Κάθε χωριό και νάιτ κλαμπ, κάθε πόλη και καζίνο


Κάθε χωριό και νάιτ κλαμπ, κάθε πόλη και καζίνο
Γεώργιος Μ. Σαρηγιάννης*

Θυμάμαι κάποιο στέλεχος (δεν θυμάμαι τι υπουργός ήταν) της εποχής του Εθνάρχη του 1955-63 που τρώγαμε ξύλο στις φοιτητικές διαδηλώσεις, που είχε πει ανοιχτά ότι «καλύτερα η νεολαία να πηγαίνει στα τυχερά παιχνίδια αντί να κατεβαίνει στο πεζοδρόμιο» (τότε ήταν τα φλιπεράκια, μετά «οι ληστές με το ένα χέρι», αργότερα στην επόμενη περίοδο Καραμανλή αλλά και Ανδρέα τα «φρουτάκια»).

Είδαμε λοιπόν και στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ, στις περίφημες «δημόσιες διαβουλεύσεις» (άλλο φρούτο «δημοκρατίας» και αυτό…) τα σχετικά με το καζίνο που θα κατέβει από τα όρη και τα βουνά της Πάρνηθας στο Μαρούσι. «Κάθε χωριό και γήπεδο, κάθε πόλη και στάδιο», που έλεγε ο αλήστου μνήμης Ασλανίδης της Εθνοσωτηρίου. Λουτράκι, Ρόδος, Ελληνικό, Μαρούσι, Ρίο, Κέρκυρα, Σύρος, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Ρόδος, Πόρτο Καρράς, Φλώρινα (ετοιμάζεται και στις Γούρνες της Κρήτης…).

Ολα καλά κι όλα ωραία: πρώτα πρώτα, σώζεται η Πάρνηθα που της αποδίδονται 17 (ολογράφως, ΔΕΚΑΕΠΤΑ!) ολόκληρα στρέμματα για την αύξηση της δασικής έκτασης με τεράστιες επιπτώσεις στη φύση, τη βιοποικιλότητα, το περιβάλλον, το κλίμα, θα σωθεί όλο το Λεκανοπέδιο (όπως και με τα 6.000 στρέμματα των πύργων του Ελληνικού...), το πώς και γιατί κάηκε και είναι τόσα χρόνια κρανίου τόπος, είναι μια άλλη ιστορία.

Δεύτερο, μας καθησυχάζει ότι δεν υπάρχει κοινωνικό πρόβλημα: έτσι κι αλλιώς όλοι παίζουν μέσω του ίντερνετ, στο κάτω κάτω στο καζίνο είναι ελεγχόμενα (σιγά τον έλεγχο, το πόσες οικογένειες έχουν καταστραφεί αυτό δεν το μετράνε... ούτε τις μαφίες που φωλιάζουν μέσα και έξω από τα καζίνα, μέχρι και «πλανόδιοι συμβολαιογράφοι» υπήρχαν κάποιες εποχές στην Πάρνηθα - ίσως και ακόμη;).

Τρίτο, και η απαραίτητη καραμέλα: θα δημιουργηθούν τόσες θέσεις εργασίας! Πόσες καταστρέφονται από τις πολυεθνικές που κλείνουν όλες τις μικροεπιχειρήσεις, αυτό δεν το μετράνε, ούτε την καταστροφή της γεωργίας ούτε της βιομηχανίας…

Και φυσικά δεν μας λένε τι σημαίνει καζίνο, πέρα από το ίδιο και τι άλλο φυτρώνει μαζί του. Μπαράκια, ημιπαράνομες λέσχες και πρακτορεία κάθε είδους τζόγου για τους «απ’ έξω», πορνεία πολυτελείας (μέσα) και β’ κατηγορίας (απ’ έξω), άλλα για μεγάλη ζωή και άλλα για να πάνε κάτω τα φαρμάκια των χαμένων, και φυσικά διαχειριστής δεν είναι η Εκκλησία (σε κάποιες χώρες είναι κι αυτή…) αλλά κάθε είδους «επενδυτές» με ό,τι αυτό σημαίνει. Ας θυμηθούμε τι ήταν στο Ελληνικό και στη Γλυφάδα την εποχή της αμερικανικής βάσης εκεί: τζόγος, λαθρεμπόριο, ναρκωτικά, «νονοί».

Να είμαστε ακόμη πιο πολύ ήσυχοι, γιατί αν και, όπως οι ίδιοι ομολογούν, η νεολαία είναι πιο επιρρεπής στον τζόγο, το νέο καζίνο απέχει από τα σχολεία της περιοχής 300 και 500 μέτρα, ενώ ο νόμος επιβάλλει τα 100. Τόσο μακριά που δεν θα ξέρουν πού βρίσκεται (τώρα, ποιος έφτιαξε τον νόμο στα μέτρα των «επενδυτών» και της κοινωνικής αποσύνθεσης, αυτό είναι μια άλλη ιστορία που δεν μας τη λένε)…

Θυμάμαι κάποιο στέλεχος (δεν θυμάμαι τι υπουργός ήταν) της εποχής του Εθνάρχη του 1955-63 που τρώγαμε ξύλο στις φοιτητικές διαδηλώσεις, που είχε πει ανοιχτά ότι «καλύτερα η νεολαία να πηγαίνει στα τυχερά παιχνίδια αντί να κατεβαίνει στο πεζοδρόμιο» (τότε ήταν τα φλιπεράκια, μετά «οι ληστές με το ένα χέρι», αργότερα στην επόμενη περίοδο Καραμανλή αλλά και Ανδρέα τα «φρουτάκια»).

Καζίνα λοιπόν, τζόγος, έξω από την πόρτα μας: η Ελλάδα, μια προ-καστρική Κούβα, και αυτό νομίζω τα λέει όλα.

*ομότιμος καθηγητής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου