Σάββατο 13 Απριλίου 2013

"15" - Αντιφασισμός, Καταστολή, Βασανιστήρια.

Το ντοκιμαντέρ "15" αποτελεί την πρώτη εργασία της Κολεκτίβας Οπτικοακουστικών Μέσων "Άλφα"
"15" . This documentary is the first work by the AudioVisual Collective "Alpha", based on Exarchia, Athens, Greece. Μπορείτε να κατεβάσετε, μοιραστείτε όπως νομίζετε το υλικό. Θα μας χαροποιούσε η αναφορά στη πηγή.

«Πνίγονται» στην αιθαλομίχλη τα δυτικά προάστια

Οι πιο επιβαρημένες περιοχές ήταν η Νίκαια, ο Πειραιάς, το Κερατσίνι και το Ιλιον, το Περιστέρι, η Κηφισιά και το Μαρούσι. Στον αντίποδα βρίσκονται τα ανατολικά και νότια προάστια

Tης Χαράς Τζαναβάρα από ΕφΣυν

40Στα δυτικά αλλά και τα βόρεια προάστια εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα από την «αιθαλομίχλη», τον νέο τύπου νέφος που έπνιξε το λεκανοπέδιο στην περίοδο από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου. Οι πιο επιβαρημένες περιοχές ήταν η Νίκαια, ο Πειραιάς, το Κερατσίνι και το Ιλιον, ενώ ακολουθούν το Περιστέρι, η Κηφισιά και το Μαρούσι. Στον αντίποδα βρίσκονται τα ανατολικά και νότια προάστια, με πιο «καθαρή» την περιοχή της Ηλιούπολης.

Τα συμπεράσματα προκύπτουν από την έρευνα που έκανε ο Δημήτρης Χατζηδάκης, δρ χημικός μηχανικός και επί σειρά ετών στέλεχος των υπηρεσιών Περιβάλλοντος του υπουργείου ΠΕΚΑ.

Βασική αιτία γι’ αυτή την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας ήταν η άνοδος στην τιμή των παραδοσιακών καυσίμων που χρησιμοποιούνται στην κεντρική θέρμανση, λόγω της εξίσωσης του ειδικού φόρου που επιβλήθηκε από τα μνημόνια. Οι περισσότερες οικογένειες στράφηκαν από ανάγκη σε άλλες πηγές θερμότητας, κυρίως στα τζάκια και τα πέλετς.

Εντονη οσμή

Η έρευνα του κ. Χατζηδάκη, που έγινε σε 220 νοικοκυριά τα οποία κατανέμονται σε όλους τους δήμους του λεκανοπεδίου, διαπιστώνει ότι 8 στους 10 ερωτηθέντες αισθάνθηκαν έντονη οσμή και μάλιστα 4 στους 10 περιγράφουν ότι ήταν διαφορετική από αυτή του καμένου ξύλου. Σχεδόν ένας στους δύο αισθάνθηκε έντονη δυσφορία και ένας στους έξι παραπονέθηκε για αναπνευστικό πρόβλημα, τσούξιμο στα μάτια και πονοκέφαλο. Τις ίδιες ημέρες καταγράφηκε κατακόρυφη άνοδος στις τιμές των αιωρουμένων σωματιδίων, κυρίως σε τρεις περιοχές μέτρησης (Λυκόβρυση, Μαρούσι και Αριστοτέλους).

«Είναι πρόβλημα υγείας και όχι οικονομικό», τόνισε ο Δ. Χατζηδάκης. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι, αν δεν ληφθούν από τώρα μέτρα τον επόμενο χειμώνα, το λεκανοπέδιο θα ζήσει καταστάσεις ασφυξίας. Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για νέφος αιθαλομίχλης, όπως το γνωρίσαμε στη δεκαετία του 1980, αφού δεν κυριαρχεί το διοξείδιο του θείου λόγω των μέτρων βελτίωσης της ποιότητας καυσίμων. Επισήμανε, όμως, ότι οι υπηρεσίες είχαν αντιταχθεί στην υπουργική απόφαση του Σεπτεμβρίου του 2011 για την εισαγωγή της βιομάζας ως καύσιμης ύλης, προειδοποιώντας για έξαρση των αιωρούμενων σωματιδίων.

Οι τιμές τους ξεπερνούν συστηματικά τα όρια και ήδη έχει επιληφθεί του θέματος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατήγγειλε, δε, ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλές οικογένειες χρησιμοποιούν ακατάλληλα υλικά, ακόμη και παλιούς στύλους της ΔΕΗ, που είναι εμποτισμένοι με το καρκινογόνο στοιχείο κρεόζοτο.

«Το πρόβλημα είναι γνωστό στους αρμόδιους, χρειάζεται μόνον πολιτική βούληση», τόνισε ο ερευνητής που επισημαίνει ότι με την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης άνοιξε ο δρόμος για λαθραία χρήση του ιδιαίτερα φθηνού ναυτιλιακού καύσιμου.

Η λογοκρισία δε θα καταφέρει να καταστείλει την αντιπληροφόρηση

Η λογοκρισία στην εποχή της χούντας των μνημονίων και του καπιταλισμού... 


Δεν θα καταφέρει να καταστείλει την αντιπληροφόρηση!

 Η ιστορία είναι παλιά... Οι προσπάθειες λογοκρισίας και καταστολής επίσης...

Αρχίζοντας από επερωτήσεις φασιστοειδών στη βρώμα του Κοινοβουλίου, περνώντας σε απειλές και εξώδικα του ΟΤΕ... άλλοτε εξώφθαλμα κατασταλτικά και άλλοτε υποχθόνια και υπόγεια με διακοπές ρεύματος τα Σαββατοκύριακα και πριν από σημαντικές κινητοποιήσεις... Τόσα χρόνια από το 2008 μέχρι σήμερα, δεν κατάφεραν ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ να κλείσουν το athens.indymedia.

Αυτή την φορά μπροστά μπαίνει ένας "επιχειρηματιας" και ένας πρύτανης. Ένας αδίστακτος κυνηγός του χρήματος που με ασύληπτες κομπίνες έκανε μεγάλη περιουσία (Αλαφούζος) και ένας τυχαίος και παροδικός τύπος που συναινεί στο ξεπουλημα της γνώσης προς όφελος των αφεντικών. Ένας "ακαδημαϊκός" που για να σώσει τον μισθουλάκο του και τα προνόμιά του δεν διστάζει να καταστρατηγήσει κάθε έννοια υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου, της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών,  εκείνα ακριβώς τα στοιχεία που θεσμίζουν το κοινωνικό άσυλο, το οποίο και θα υπερασπιστούμε με κάθε κόστος . Αυτός ο κατάπτυστος υπαληλίσκος συμπράττει τώρα με τους φονιάδες ενος ολόκληρου λαού και γίνεται μπροστάρης της φίμωσης κάθε κοινωνικής και εργασιακής διεκδίκησης αγνοώντας επιδεικτικά την στήριξη των φοιτητικών συλλόγων προς τα μέσα αντιπληροφόρησης. Στήριξη που πήρε ακόμα και τη μορφή συγκεκριμένων ψηφισμάτων από τους φοιτητές... Αξιος ο μισθός του λοιπόν. 

- Σήμερα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ είναι φανερή η ανάγκη του κράτους να δείξει τα δόντια του, να καταστείλει κάθε μορφής αγώνα και αντίσταση (από την καταστολή των εργατικών αγώνων, των τοπικών περιβαλλοντικών δράσεων, των κατειλημμένων αυτοδιαχειριζόμενων χώρων), να λογοκρίνει οτιδήποτε δεν υποτάσσεται στις ορέξεις του ή δημοσιοποιεί τον κοινωνικό εξευτελισμό που όλοι σήμερα βιώνουμε, με στόχο την ολοκληρωτική υποδούλωση μιας ολόκληρης κοινωνίας.

- Σήμερα, περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητο για την εξουσία, τα αφεντικά, τα κυβερνητικά και λοιπά φερέφωνα της τρόικας και των μνημονίων να επικρατήσει ο ζόφος της καθεστωτικής-κυβερνητικής προπαγάνδας έτσι όπως εκφράζεται από τις τηλεοράσεις, τον τύπο, και τα καθεστωτικά ραδιόφωνα.

- Σήμερα για το κράτος, είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητο, να φιμωθεί κάθε ελεύθερη έκφραση, κάθε ελεύθερη διακίνηση, ριζοσπαστικών και ανατρεπτικών ιδεών, ελπίζοντας να ανακόψουν τις αντιστάσεις όσων δεν αποδέχονται σιωπηλά τη μοίρα που τους επιφυλλάσσουν.

Απώτερος σκοπός τους αλλά και μάταιη ελπίδα τους, είναι να ανακόψουν και να αποσυντονίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια συζήτησης, οραματισμού και δράσης στην κατεύθυνση της διαφορετικής-αγωνιστικής οργάνωσης και έκφρασης της κοινωνίας.

Δεν θα τα καταφέρουν όμως, όπως δεν τα κατάφεραν σε όλες τις προηγούμενες απέλπιδες προσπάθειές τους.

Η «ουτοπική» ανάπλαση της Πανεπιστημίου



Της Βάλιας Μπαζού από το http://topontiki.gr/

Πώς θα σας φαινόταν εάν δήµος και ΥΠΕΚΑ ανακοίνωναν ότι αποφάσισαν να κόψουν την Πανεπιστηµίου σε «οικόπεδα» και σας καλούσαν να συµµετάσχετε στην ανάπλασή της, «υιοθετώντας» για τέσσερα χρόνια µια έκταση στην κεντρική λεωφόρο της πόλης, διαστάσεων 4 επί 12 µέτρα.
Ένα «οικόπεδο» 50 τετραγωνικών, όσο, δηλαδή, είναι ένα τυπικό δυάρι, το οποίο θα έφερε το όνοµά σας και στο οποίο θα µπορούσατε να βάλετε καθιστικά, να φυτέψετε λουλούδια και φυτά, να έχετε την ευθύνη του για όσο διάστηµα κρατούσε η «υιοθεσία» και για τρεις µέρες τον χρόνο να το χρησιµοποιήσετε αποκλειστικά εσείς για να κάνετε το πάρτι γενεθλίων σας ή µια εκδήλωση, από έκθεση φωτογραφίας µέχρι ανάγνωση παραµυθιών. Η ερώτηση είναι, βέβαια, υποθετική, αφού δεν πρόκειται ούτε ο δήµος ούτε το ΥΠΕΚΑ να σας ενοχλήσουν… Άλλωστε µιλάµε για την κεντρική ιδέα της πρότασης των αρχιτεκτόνων Κωνσταντίνου Τσιαµπάου και Μυρτώς Κιουρτή, οι οποίοι πήραν το βραβείο ουτοπικής πρότασης στον διεθνή διαγωνισµό ReThink Athens, που έγινε µε πρωτοβουλία του Ιδρύµατος Ωνάση για την πεζοδρόµηση - ανάπλαση της Πανεπιστηµίου και της πλατείας Οµονοίας.

Το «Πράσινο Ποντίκι» συνάντησε τους δυο αρχιτέκτονες σε µια προσπάθεια να δει πίσω από τις γραµµές της πρότασης και να καταλάβει τι σηµαίνει συµµετοχική ανάπλαση και γιατί κινείται στη σφαίρα της ουτοπίας.

Εχθρικό έδαφος

∆εν πιστεύουµε στις ουτοπίες, µας ξεκαθάρισαν από την αρχή ο Κωνσταντίνος Τσιαµπάος και η Μυρτώ Κιουρτή, επισηµαίνοντας ότι στόχος τους µε τη συµµετοχή τους στον διεθνή διαγωνισµό, και µάλιστα µε την επιλογή τους η πρόταση να ξεχωρίσει ως «ουτοπική», ήταν να καταθέσουν την ανησυχία τους και µια πρόταση που θα µπορούσε να λειτουργήσει ως «τροφή για σκέψη» και προς τους αρµοδίους αλλά και προς τους πολίτες. «Η κεντρική µας ιδέα είναι η συσχέτιση της αρχιτεκτονικής µε το ευρύ κοινό µέσα από µια προσέγγιση που βασίζεται σε αρχές και µεθόδους της αρχιτεκτονικής, της κοινωνιολογίας και της κοινωνικής ανθρωπολογίας», µας είπε η Μυρτώ Κιουρτή. Και αυτός ο επαναπροσδιορισµός είναι άκρως αναγκαίος, υπογραµµίζει ο Κωνσταντίνος Τσιαµπάος, «αφού ο πολίτης νιώθει τον δηµόσιο χώρο ως εχθρικό έδαφος και στην καλύτερη περίπτωση τον αντιµετωπίζει µε αδιαφορία, όπως και οι αρχές». Η σχέση των Ελλήνων πολιτών µε τον δηµόσιο χώρο, επισηµαίνουν οι δυο αρχιτέκτονες, δεν ήταν διαφορετική στο παρελθόν από ό,τι είναι σήµερα. «∆εν είναι κάτι που υπήρχε και το χάσαµε», µας είπε ο κ. Τσιαµπάος. «Είναι µια σχέση που διαµορφώθηκε µέσα στον χρόνο, που χαρακτηρίζεται από την κοινωνική διασπορά της µικρής ιδιοκτησίας, η οποία διαµόρφωσε στην περίπτωση της Ελλάδας µια ειδική σχέση ανάµεσα στο άτοµο και την κοινωνία». «Με την πρότασή µας», υπογραµµίζει η Μυρτώ Κιουρτή, «θέλουµε να συµβάλουµε σε µια συζήτηση για την ανάγκη ο καθένας µας να ενδιαφερθεί για τον δηµόσιο χώρο µέσα από την κατανόηση ότι δεν πρόκειται για κάτι ξένο, αλλά για έναν χώρο που ανήκει σε όλους µας. Η πρότασή µας για την οδό Πανεπιστημίου στοχεύει σε έναν επαναπροσδιορισμό της παραπάνω κοινωνικής και ιστορικής συνθήκης».

Η Χάρτα της Πανεπιστημίου

Πορεία αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής


Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Σχήματα Συνεργατικής Οικονομίας

Αναρτούμε παρέμβαση σχετικά με την κοινωνική οικονομία του συναδέλφου και μέλους της Ανοιχτής Συνέλευσης Λευτέρη Βιριράκη. Tο πρώτο κείμενο θέτει προς συζήτηση ορισμένες ιδέες για την εσωτερική οργάνωση συνεργατικών σχημάτων, ενώ το δεύτερο παρουσιάζει βιβλιογραφία (με άρθρα που μπορείτε να κατεβάσετε αντιγράφοντας τα εκεί αναγραφόμενα links) πάνω σε διάφορες μορφές συνεργατικής παραγωγής. 

Πέρασαν τη τροπολογία-σκάνδαλο


Με αυτήν απαλλάσσονται από το αδίκημα της απιστίας διοικήσεις και στελέχη τραπεζών που έδωσαν δάνεια σε κόμματα και όχι μόνο…Θυμίζουμε στους συναδέλφους ότι αυτό αφορά και στην Attica Bank, βλέπε παλαιότερη σχετική ανάρτηση.

Του Χάρη Ιωάννου από την ΕφΣυν

Παρά την κατακραυγή της κοινής γνώμης και τις σφοδρές αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και ενός κυβερνητικού εταίρου (ΔΗΜΑΡ), η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να περάσουν χθες την τροπολογία–σκάνδαλο που απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τις διοικήσεις των τραπεζών που έδωσαν τα υπέρογκα δάνεια των 250 εκατ. ευρώ στα δύο πρώην μεγάλα κόμματα.

Μετά τα δύο απανωτά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» και μέσα σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, κατά την οποία ο Κανονισμός της Βουλής έγινε «λάστιχο», το προεδρείο προέβη σε πρωτοφανείς διαδικαστικές ακροβασίες, ενώ και η αξιωματική αντιπολίτευση παγιδεύτηκε μεταξύ των δικών της αντιφάσεων και των κυβερνητικών μεθοδεύσεων. Το αποτέλεσμα ήταν να επικρατήσει η εικόνα του «μπάχαλου» ή καλύτερα της «αναμπουμπούλας», στην οποία ο (κυβερνητικός) λύκος χαίρεται, καθώς έβγαλε «λάδι» τους τραπεζίτες και τους ταμίες των κομμάτων από την εποχή Σημίτη έως και σήμερα.

Αρχικά οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από την αίθουσα, καταγγέλλοντας τα απίστευτα γεγονότα. Για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» έκανε λόγο η Κουμουνδούρου, που δηλώνει ότι θα επιμείνει στο θέμα, ενώ τη λέξη «κομπίνα» χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. Πάνος Καμμένος.

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία αυτή απαλλάσσει από το αδίκημα της απιστίας τις διοικήσεις και τα στελέχη των τραπεζών για δάνεια σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Θεωρείται φωτογραφική για τα κόμματα, τα επιτελεία των οποίων είναι πανικοβλημένα, ειδικά τώρα που ολοκληρώνεται η επί 1,5 χρόνο έρευνα για τα ταμεία τους από τους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίοι είναι έτοιμοι να ασκήσουν και τις πρώτες ποινικές διώξεις.

Ονομαστική ψηφοφορία

Ανακοίνωση ΕΤΑΑ για τις εισφορές των Μηχανικών που έχουν καταβληθεί

etaa
Aνακοίνωση σχετικά με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί από πλευράς των Μηχανικών στο ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ κατά τα προηγούμενα έτη (2010,2011,2012) ανήρτησε στον ιστότοπό του το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα οι Μηχανικοί ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ γίνονται δέκτες πληροφοριών σχετικά με την ανταπόκρισή τους στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τους, προς το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, θεωρώ ως υποχρέωσή μου να ενημερωθούν με τα επίσημα στοιχεία, όπως αυτά προκύπτουν από τις Υπηρεσίες του Ταμείου.
Ο παρακάτω πίνακας απεικονίζει τον αριθμό ασφαλισμένων Μηχανικών (ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ) και τον αριθμό των ασφαλισμένων (Ελευθέρων Επαγγελματιών και μισθωτών) Μηχανικών (ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ) που κατέβαλαν τις εισφορές τους το αντίστοιχο έτος.
Για τον υπολογισμό του αριθμού των μηχανικών που πλήρωσαν, εκτός από τους Μισθωτούς, έχουν συμπεριληφθεί οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες που κατέβαλαν τουλάχιστον το ένα από τα δύο εξάμηνα του αντίστοιχου έτους.

ΕΤΟΣ Αριθμός ασφαλισμένων μηχανικών Αριθμός ασφαλισμένων που πλήρωσαν Ποσοστό ασφαλισμένων που πλήρωσαν, σε σχέση με το σύνολο των ασφαλισμένων Σύνολο εισπραχθεισών εισφορών Ποσοστό εισπραχθεισών εισφορών σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
2010
107.071
85.275
80%
652.245.538€
—–
2011
109.032
89.213
82%
565.797.704€
87%
2012
110.884
86.439
78%
534.313.546€
95%






Όπως καταφανώς προκύπτει, ο χαρακτηρισμός του «κακοπληρωτή» δεν αρμόζει στους μηχανικούς.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες, παρά την κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 85%, αυτοί συνεχίζουν να στηρίζουν το Ταμείο τους και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Μέλημα της Διοίκησης είναι η προάσπιση των συμφερόντων του Ταμείου για την εξασφάλιση σύνταξης στις επόμενες γενιές και αυτό γίνεται είτε με προσπάθεια είσπραξης των οφειλών προς το Ταμείο από άλλες δραστηριότητές του, είτε με διασφάλιση και σωστή διαχείριση των επενδύσεών του.

Ο Πρόεδρος του ΕΤΑΑ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΕΛΛΙΑΝΑΚΗΣ
 
Πηγή: etaa.gr

Νέες ιδιωτικοποιήσεις με τη βοήθεια του ΤΕΕ;

Νέες ιδιωτικοποιήσεις με τη βοήθεια του ΤΕΕ;
Μέχρι σήμερα η αδειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων γινόταν από δημόσιες υπηρεσίες και συγκεκριμένα από τις διευθύνσεις Ανάπτυξης (παλιές νομαρχιακές διευθύνσεις Βιομηχανίας) των Περιφερειών. Πριν μερικές μέρες, όμως το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι η αδειοδότηση κάθε είδους επιχείρησης θα μπορεί να γίνεται στο εξής και από τα αντίστοιχα επιμελητήρια.Για μια ακόμα φορά η δικαιολογία είναι η "διευκόλυνση" των επιχειρήσεων και η "πάταξη της γραφειοκρατίας". Η αρμοδιότητα θα δοθεί στα επιμελητήρια με το γνωστό κόλπο της "πιστοποίησης" που έχει χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών (κατά κύριο λόγο ελεγκτικών). Πού κολλάει το ΤΕΕ;
Στο γεγονός ότι κυκλοφορεί προεδρικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο το ΤΕΕ παίρνοντας τη σχετική πιστοποίηση από το ΕΣΥΔ, θα μπορεί να δίνει άδειες εγκατάστασης, λειτουργίας, μετεγκατάστασης, επέκτασης, εκσυγχρονισμού κλπ σε μεταποιητικές επιχειρήσεις, υποκαθιστώντας (και σύντομα αντικαθιστώντας) τις δημόσιες υπηρεσίες και επομένως και τους συναδέλφους μηχανικούς των Περιφερειών στις σχετικές αυτοψίες, ελέγχους μελετών και σύνταξη εισηγήσεων μέχρι και τη χορήγηση της αντίστοιχης άδειας.
Δεν ξέρουμε τι παζάρια κάτω από το τραπέζι έπαιξαν ανάμεσα σε κυβέρνηση και ηγεσία του ΤΕΕ, αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι στο πρόσωπο της ηγεσίας του ΤΕΕ η Τρόικα εσωτερικού βρήκε ένα καλό σύμμαχο για "ξεφορτωθεί" και ν' απολύσει κι άλλους "άχρηστους" εργαζόμενους μηχανικούς στο δημόσιο, ιδιωτικοποιώντας και διαλύοντας κι άλλες "άχρηστες" υπηρεσίες.

ΕΤΑΑ 11.4.2013 - Ο Σελλιανάκης Ματαίωσε τη Συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΤΑΑ

Περίπου 200 συνάδελφοι συγκεντρώθηκαν σήμερα 11.4.2013 στο ΕΤΑΑ, στις 3:00 μμ αλλά  ο πρόεδρας του ΕΤΑΑ κος Σελλιανάκης, ανέβαλε χωρίς καμία δικαιολογία τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΤΑΑ προχωρώντας σε -ένα ακόμα- πραξικόπημα.

Δεν έστειλε ημερήσια διάταξη για σήμερα, όπως έπρεπε, και έκλεισε τις πόρτες στους ορόφους του κτιρίου από τις 1:30 (αργότερα έκλεισε και τα ρολά), έφερε μάλιστα και 3 - 4 αστυνομικούς για να ελέγχουν και να αποτρέπουν την είσοδο των συναδέλφων.

Η ανοικτή συνέλευση μηχανικών καλεί στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ (Νίκης 4-Σύνταγμα), σήμερα 12/4 στις 6:30μμ.

Δώρο 280 εκατ. στους εργολάβους


Η κλεπτοκρατία ζει και βασιλεύει. Του συναδέλφου και μέλους της συσπείρωσης Χρίστου Καραμάνου από το Δρόμο.


Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις με τους Παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων και ετοιμάζει να ανακοινώσει, πανηγυρικά, τις νέες συμφωνίες. Θα μιλήσουν για επανεκκίνηση των έργων και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Πρόκειται για νέα μεγάλα «δώρα» στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους. Πρόκειται για μια νέα μεγάλων διαστάσεων υπόθεση διαπλοκής που από τη μια έχει τους αετονύχηδες μεγαλοεργολάβους και μιντιάρχες και από την άλλη το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.
Το νέο κόλπο γκρόσο, το οποίο ετοιμάζει η τρικομματική συγκυβέρνηση διά του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και του αναπληρωτή υπουργού Στ. Καλογιάννη, αποσκοπεί στο να διασώσει τη διαπλεκόμενη ολιγαρχία φορτώνοντας νέα βάρη στις πλάτες των πολιτών. Παράλληλα, έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς αποτελεί πεδίο ανασυγκρότησης των συμμαχιών και των μηχανισμών διαπλοκής. Οι συμφωνίες για την επανεκκίνηση των 4 μεγάλων οδικών αξόνων προβλέπουν την καταβολή στους Παραχωρησιούχους 280 εκατ. ευρώ έναντι αβάσιμων απαιτήσεών τους. Ζεστό χρήμα από το Δημόσιο Ταμείο. Από δημοσιεύματα, όμως, αναπαράγεται ότι το ποσό αυτό θα υπερβεί τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ ορισμένοι μιλούν για 800 εκατ. ευρώ. Φαίνεται ότι όταν δίνεις λεφτά αναιτιολόγητα και μάλιστα έχοντας την εντύπωση ότι δεν θα ελεγχθείς, όταν επιπλέον τα δίνεις σε καναλάρχες, τότε το βαρέλι δεν έχει πάτο. Η νέα αυτή μεγάλη υπόθεση διαπλοκής αποτελεί κρας τεστ για την Αριστερά και ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που είναι η μόνη ουσιαστικά δύναμη που αναγνωρίζει και καταγγέλλει το καθεστώς κλεπτοκρατίας, το «τρίγωνο της αμαρτίας» όπως το χαρακτηρίζει ο Αλ. Τσίπρας - πολιτικό σύστημα, τραπεζίτες, μιντιάρχες/μεγαλοεργολάβοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που με την αποφασιστική παρέμβασή του ουσιαστικά απέτρεψε το να κουκουλωθεί το σκάνδαλο SIEMENS, ύψους 2 δισ. ευρώ, θα βρεθεί σε μετωπική σύγκρουση με τον πυρήνα της εγχώριας διαπλοκής. Την ίδια στιγμή η υπόλοιπη Αριστερά και ορισμένες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ υποβαθμίζουν το ζήτημα, θεωρούν αποπροσανατολιστικές τις αιχμές για την κλεπτοκρατία και το πολιτικό σύστημα και εμμένουν σε μια μονομερή ανάγνωση όπου υπάρχει αποκλειστικά και μόνο καπιταλιστικό σύστημα και εκμετάλλευση. Είναι, άραγε, τόσο δύσκολο να αντιληφθούν αυτό για το οποίο βοά η πραγματικότητα, ότι ο αδύναμος κρίκος της πολιτικής εξουσίας στην Ελλάδα σήμερα είναι το πλήρως απονομιμοποιημένο στη λαϊκή συνείδηση πολιτικό σύστημα της διαπλοκής και της κλεπτοκρατίας και το ειδικό μνημονιακό καθεστώς;

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

To Athens Indymedia και ο 98fm βρίσκονται υπό καταστολή

To Athens Indymedia και ο 98fm βρίσκονται υπό καταστολή. Αύριο Παρασκευή 12 Απρίλη στις 13.00, συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.


Ζητούμε να αναμεταδώσετε το κάλεσμα αυτό.

πρόσβαση με λεωφορεία :
608 από Ακαδημία
242 από σταθμό μετρό Κατεχάκη

προς το παρόν μπορείτε να το δείτε από εδώ:

Η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής θα αφανίσει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων

Αναδημοσιεύουμε δύο άρθρα (αυγή - ημερησία) που ενημερώνουν για το πως την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (όπως ακριβώς και το PSI) θα την πληρώσουν αποκλειστικά τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Είτε θα επιλέξουν από τα ανύπαρκτα αποθεματικά τους να συνεχίσουν να ρίχνουν χρήματα στη μαύρη τρύπα της φούσκας του τραπεζικού συστήματος (όπως έπραξε το ΤΣΜΕΔΕ με ευθύνη δική του και του ΤΕΕ) ή θα εξανεμίσουν τα μερίδια που κατέχουν (με τις μετοχές τους) στις τράπεζες λόγω μη συμμετοχής τους στην ανακεφαλαιοποίηση. Loose - loose δηλαδή situation. Να δούμε τι θα πούνε τώρα οι υπέρμαχοι των "επενδύσεων" αυτών. Αν η Attica Bank δεν ανακεφαλαιοποιηθεί και μπει στο ΤΧΣ οι μετοχές (250 εκατ. € έχει ήδη δώσει το ΤΣΜΕΔΕ) θα μηδενιστούν, αν ανακεφαλαιοποιηθεί θα μας πάρουν άλλα 200 εκατ € με προδιαγεγραμμένο μέλλον (θα εξανεμιστούν και αυτά).

Η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής συνεπάγεται τον αφανισμό των όποιων αποθεματικών -σε μετοχές- απέμειναν στα ασφαλιστικά ταμεία.
Σοβαρές αιχμές κατά της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος όσον αφορά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και μεθοδευμένη προσπάθεια και το σχέδιο αρπαγής της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να υπάρξει πλήρης έλεγχος της ελληνικής οικονομίας, κατήγγειλε χθες ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας.
 
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Σύλλογος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου:

α) Το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής άδεια για συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει ευχέρεια συμμετοχής και των παλαιών μετόχων σε ποσοστό 10% επί της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της τράπεζας υπό ελληνικό έλεγχο. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γ. Γιαννακόπουλος είπε ότι πρέπει να μετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τα ασφαλιστικά ταμεία. 
 
β) Όπως ανέφερε ακόμα, σε διαφορετική περίπτωση, εάν χαθεί το ελληνικό management, η Εθνική, που προσέφερε «πίστη» στο τραπεζικό σύστημα και έχει ταυτιστεί με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα αφελληνιστεί και αυτό θα σημάνει δραματικές επιπτώσεις τόσο για την έξοδο της χώρας, από την ύφεση όσο και για την απασχόληση στον τραπεζικό κλάδο αλλά και γενικότερα.
 
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και άλλα κληροδοτήματα που διακρατούν περίπου το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής θεωρείται ότι αντιμετωπίζουν σοβαρότατες οικονομικές δυσκολίες προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια τέτοια διαδικασία, ενώ με την ένταξη της τράπεζας στο ΤΧΣ το ποσοστό συμμετοχής τους μειώνεται απελπιστικά, κάτω από 1%. Ταυτόχρονα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για το "ναυάγιο" της συγχώνευσης Εθνικής -  Eurobank, αλλά για το ότι οδηγείται στο ΤΧΣ, οι συνδικαλιστές ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ που συγκάλεσαν τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου δεν ανέφεραν το παραμικρό για τη διοίκηση της ΕΤΕ.
 
Όπως τέλος ανέφεραν, η αποχώρηση των Γάλλων από την Εμπορική συνοδεύτηκε από «δώρα», ενώ το «σπάσιμο» της Αγροτικής σε «καλή» και «κακή» τράπεζα ενίσχυσε τον έτερο τραπεζικό πόλο. Αντιθέτως, η Εθνική, η ναυαρχίδα της οικονομικής μεγέθυνσης, οδηγείται μεθοδευμένα σε μαρασμό, σε τεμαχισμό και τέλος στην εκποίηση και προειδοποίησαν ότι θα αντιδράσουν δυναμικά, με κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο, την προσπάθεια παραχώρησης της τράπεζας στους ξένους άρπαγες.
 
* Με ανακοίνωσή της η Ενωτική Ριζοσπαστική Κίνηση στην ΟΤΟΕ τονίζει ότι οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας προσθέτουν νέες δυσκολίες στη διεκδίκηση της ΟΤΟΕ για υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας. "Η διάλυση του γάμου ΕΤΕ και Eurobank οδηγεί, μετά το Τ.Τ., τις δύο τράπεζες στον πλήρη μετοχικό τους έλεγχο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει περιστολή δαπανών και συνεπακόλουθα τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Δεν αποκλείεται δε (μάλλον αντιθέτως) η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών από το ΤΧΣ να θέσει σε αμφισβήτηση χιλιάδες θέσεις εργασίας με το πρόσχημα της εξυγίανσης των δύο τραπεζών".

Σε πρώτο πλάνο η ανακεφαλαιοποίηση

Επιχείρηση-τσιμέντο για τα προσφυγικά της Πανόρμου

Αναρτούμε ανακοίνωση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής και άρθρο από την ΕφΣυν για τη διάσωση των προσφυγικών κατοικιών Γηροκομείου, επί της οδού Πανόρμου, που αποτελούν τμήμα της ιστορικής αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής ταυτότητας της πόλης 
ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής
ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100, 114 75 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ:210 64.64.282 FAX:210 64.61.296 e-mail emdydasattikis@tee.gr

Αθήνα, 9/4/2013 Αρ. Πρωτ. :3873

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ(Πανόρμου)

Το Δ.Σ. της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών ,που εκπροσωπεί πάνω από 5000 διπλωμ. μηχανικούς ομόφωνα συμπαρατάσσεται με την απαίτηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων -Π.Σ.Α.Α. (αρ. πρωτ. 1195/Μάρτης 2013 ) και του Δήμου Αθηναίων (πράξεις ΔΣ με αρ. 368/22-3-2010, 549/9-4-2010 και την πρόταση του Δήμου Αθηναίων η οποία υποβλήθηκε για έγκριση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος με το διαβιβαστικό με αριθ. πρωτ. Δήμου Αθηναίων 126915/24-6-2011. Στο Υπουργείο πήρε αριθ. πρωτ. 28431/27-6-2011), για τη διάσωση των προσφυγικών κατοικιών Γηροκομείου, επί της οδού Πανόρμου, που αποτελούν τμήμα της ιστορικής αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής ταυτότητας της πόλης .
Οι Διώροφες προσφυγικές κατοικίες επί της οδού Πανόρμου, (όπως και της Λ.Αλεξάνδρας , για τις οποίες το ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ είχε λάβει την ίδια θέση) οικοδομήθηκαν για να στεγαστούν πρόσφυγες της Μικράς Ασίας του 1992, το χρονικό διάστημα 1930-1932, με τις αρχές του μοντέρνου κινήματος περί οργανωμένης δόμησης που κυριάρχησαν τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Είναι σημαντικό ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η μικρή κλίμακά τους στη περιοχή , όπου λόγω και της υπερδόμησης (με Σ.Δ. 3,60) και της πυκνοδόμησης τυχόν κατεδάφισής τους θα αποβεί σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων και της πόλης γενικότερα (‘’σβήσιμο’’ της ιστορικής και αρχιτεκτονικής μνήμης , τυχόν ανέγερση ενός νέου μεγαθηρίου κλπ) .
Επισημαίνουμε ότι προηγούμενη ‘’προσπάθεια’’ για την κατεδάφισή τους , για τη κατασκευή υπέργειου (λόγω της υπόγειας διέλευσης της γραμμής του Μετρό) μεγαθηρίου απετράπη με την 225/2000 απόφαση του ΣτΕ.
Καλούμε το ΥΠΕΚΑ και το αρμόδιο Συμβούλιο (ΚΕ.Σ.Α.) να συνταχθούν με τις θέσεις του Δήμου Αθηναίων και των κατοίκων της περιοχής (Π.Σ.Α.Α.). 

Μέσω του κεντρικού αρχιτεκτονικού συμβουλίου προσπαθεί να ανοίξει ο δρόμος ώστε να γκρεμιστούν και να κατασκευαστούν στη θέση τους πολυώροφα “κουτια” ύψους 27 μέτρων! Διαφωνεί ο Δήμος Αθηναίνων

Της Χαράς Τζαναβάρα  ΦΩΤΟ: Μάριος Βαλασόπουλος

Πισώπλατο χτύπημα στις προσφυγικές κατοικίες, αυτή τη φορά γι΄αυτές που βρίσκονται εκατέρωθεν της οδού Πανόρμου, στους Αμπελόκηπους, επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και μάλιστα παρά την αντίθετη τοποθέτηση του Δήμου Αθηναίων. Μέσω του κεντρικού αρχιτεκτονικού συμβουλίου, προωθεί πρόταση για να αποχαρακτηριστούν τα εμβληματικά δίπατα κτίρια του Μεσοπολέμου και να ανοίξει ο δρόμος για να κατασκευαστούν στη θέση τους πολυώροφα «κουτιά». Η επιχείρηση-τσιμέντο αποτράπηκε στη συνεδρίαση της 13ης Μαρτίου, αλλά οι αρμόδιοι ετοιμάζονται να επανέλθουν, πιθανόν και σήμερα.

Η πολεοδομική ενότητα των 10 διώροφων κτιρίων, που «σπάει» από την οδό Πανόρμου, καταλαμβάνει έκταση 6 στρεμμάτων, από τα οποία τα δύο τρίτα αποτελούν κοινόχρηστους χώρους. Σε περίπτωση κατεδάφισης και με βάση τούς όρους δόμησης που ισχύουν στην περιοχή, επιτρέπεται να καλυφθεί το 70% της διαθέσιμης επιφάνειας, ενώ το ύψος των κτιρίων θα φτάνει τα 27 μέτρα!

Προτάσεις

Ξεπέρασαν κάθε όριο οι δυνάμεις καταστολής της τρικομματικής κυβέρνησης


Ξεπέρασαν κάθε όριο οι δυνάμεις καταστολής της τρικομματικής κυβέρνησης. Λειτουργώντας σαν στρατός κατοχής επιτέθηκαν πάλι στο λαό της Χαλκιδικής που αγωνίζεται για τη ζωή του. Άνδρες της ΟΠΚΕ στις 4 τα  ξημερώματα εισέβαλαν σε δύο σπίτια κατοίκων της Ιερισσού, έσπασαν τις πόρτες και με τη βία προχώρησαν σε δύο προσαγωγές. Στη συνέχεια έβαλαν τους προσαχθέντες σε ένα τζιπ και εξαφανίστηκαν. Οι άνδρες της αστυνομίας κρατούσαν τα τρομαγμένα μικρά παιδιά προκειμένου να μην ειδοποιηθεί το υπόλοιπο χωριό. Η αντίδραση των κατοίκων, τους ανάγκασε να φύγουν σαν τους κλέφτες και να οδηγήσουν τους συλληφθέντες στη Θεσσαλονίκη.
Είναι φανερό πως οι εντολοδόχοι των μεγαλοεργολάβων, της ΕΕ και του ΔΝΤ θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να κάμψουν την αντίσταση του λαού της Χαλκιδικής! Καταπατούν και τα στοιχειώδη δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα για να τρομοκρατήσουν την κοινωνία που αντιστέκεται.
Τα γεγονότα της Ιερισσού μας αφορούν όλους. Η ΚΕΔΔΕ καλεί κάθε πολιτική, εργατική και λαϊκή συλλογικότητα, κάθε εργαζόμενο/η σε ξεσηκωμό σε όλη την Ελλάδα. Να εκφράσει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη του στον ηρωικό αγώνα της Χαλκιδικής.  
Το δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται για τη ζωή και της ελευθερίες του, με τον τρόπο που αυτός επιλέγει, είναι αδιαπραγμάτευτο. 

Συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους για ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και όσων τη στηρίζουν

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΕΕ
Απάντηση στη στάση της Κυβέρνησης και της αμφισβητούμενης νομιμότητας, αποφάσεις και πράξεις της διοίκησης του ΕΤΑΑ δίνει η ΔΕ του ΤΕΕ και σύσσωμοι οι φορείς των Διπλ. Μηχανικών. Αναλυτικά, από το ΤΕΕ αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν τα παρακάτω:

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τη στάση του προέδρου του ΔΣ του ΕΤΑΑ, κ. Σελλιανάκη, και του υπουργού Εργασίας, κ. Βρούτση, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ –σε ανοιχτή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε– μετά από εισήγηση του προέδρου της Χρήστου Σπίρτζη, αποφάσισε:
Το ΤΕΕ, Επαγγελματικοί και Συνδικαλιστικοί Φορείς των Διπλωματούχων Μηχανικών επιβεβαιώνουν το πλαίσιο και τα αιτήματα των αποφάσεων της ΔΕ και συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους για ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και όσων τη στηρίζουν, που υλοποιούν την παραγωγική και κοινωνική καταστροφή, σε τρεις κατευθύνσεις:
1. Κινηματική, επιχειρώντας την αφύπνιση και τη μαζική συμμετοχή όχι μόνο των Μηχανικών αλλά όλων των Επιστημόνων και των Κλάδων του τεχνικού κόσμου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται:
• Συγκέντρωση κάθε Πέμπτη στα γραφεία του ΕΤΑΑ για ανατροπή των αποφάσεών του ΔΣ, υπολογισμό των εισφορών μας και των διακανονισμών και κατάκτηση της αυτοδιαχείρισής του,
• Συγκέντρωση με όλους τους Φορείς και σωματεία του τεχνικού κόσμου,
• Διαμαρτυρία για τη στάση των εκπροσώπων των υπόλοιπων Φορέων του ΕΤΑΑ (ΠΙΣ, Δικηγορικός Σύλλογος, Οδοντιατρικός Σύλλογος κλπ).
2. Νομικών Πρωτοβουλιών που θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ και θα απευθύνονται σε όλους τους μηχανικούς.
3. Αποφάσεων και πρωτοβουλιών του ΤΕΕ και ειδικότερα:
α. την ενεργοποίηση της προσωρινής αναστολής της ιδιότητας Μέλους του ΤΕΕ μέσω ηλεκτρονικού συστήματος, αυτόματης επανεγγραφής και πληρωμή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης)
β. Τη σύνταξη μιας συγκεκριμένης πρότασης – σχεδίου νόμου που θα αναμορφώνει τις εισφορές μας στην κατεύθυνση της μείωσης των παγίων εισφορών και της ανεύρεσης πόρων, είτε από την αύξηση των αναλογικών εισφορών, είτε από την παραγωγική (και όχι επενδυτική) αξιοποίηση των αποθεματικών του ασφαλιστικού μας Φορέα, που θα καταπολεμά τη μαύρη εργασία, θα μηδενίζει τα απαράδεκτα πανωτόκια, θα παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές εισφορές, θα καλύπτει την ανεργία.

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Ύστατο χαίρε στη σιδηρά κυρία, ουστ

Chumbawamba - In Memoriam: Margaret Thatcher

Mogwai | George Square Thatcher Death Party


Τα υπόλοιπα από τη Λέσχη

1. Morrissey: Margaret on the Guillotine

"Πράσινη Ανάπτυξη" και Πράσινα Άλογα...




“ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ” ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ…*
της Φλώρας Παπαδέδε

Είναι τα βουνά, τα δάση φυσικό περιβάλλον; Και πώς να τα αποτιμήσουμε; Πόσο αποτιμούνται οι βουνοκορφές της Κρήτης, της Μάνης, της Εύβοιας, της Ικαρίας στα χρηματιστήρια των αγορών; Πόσο αποτιμούνται τα δάση ελάτης της Λάρισας, της Δράμας, της Ροδόπης στα χρηματιστήρια αξιών, ενέργειας, «δικαιωμάτων ρύπων»; Πώς αποτιμούνται οι παραλίες κι η γη μας στους συντελεστές απόδοσης των «πράσινων» επιχειρήσεων ΑΠΕ; Με το μοναδικό κριτήριο που γνωρίζει η ιδιωτική «επιχειρηματικότητα» κάθε χρώματος: το εύκολο, γρήγορο και το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. «Ο ήλιος, ο αέρας, το νερό είναι δωρεάν»… γι’ αυτούς. Η γη ανήκει σε κάποιους, αλλά την δεσμεύουν με το Ν. «Μπιρμπίλη»/3851/2010 που χαρακτηρίζει τις ΑΠΕ «έργα ύψιστης εθνικής προτεραιότητας». Και πάνω από όλα είναι «επενδυτές», δηλαδή:

α) ΔΕΝ βάζουν λεφτά! Επιδοτούνται και για τα 2/3 της «επένδυσης» και στην τιμή (που μεσοσταθμικά για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ έφτασε το 2012, τα 186,7€/MWh στο διασυνδεδεμένο Σύστημα. Πηγή: ΛΑΓΗΕ)

β) ΔΕΝ παίρνουν επιχειρηματικό ρίσκο! Αφού, με τα νομοθετήματα της «απελευθέρωσης των αγορών» από το 1999 κι εντεύθεν, πουλάνε την ενέργεια τους κατά προτεραιότητα και υποχρεωτικά.

Το 2009-2012, μόνο από την επιδότηση των τιμών τους από το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ (που μετονομάστηκε σε Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων-ΕΤΜΕΑΡ) ενθυλάκωσαν 2,3 δις€! Κατευθείαν από το λογαριασμό του ρεύματος και την τσέπη των καταναλωτών. Το 2013, το κόστος επιδότησής τους αναμένεται να φτάσει τα 1,9 δις€ και το 2014, τα 2,2 δις€ (Πηγή: ΛΑΓΗΕ). Συνολικά 6,4 δις€ σε μόλις έξι χρόνια! Περισσότερα από τον ετήσιο κύκλο εργασιών της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης, της ΔΕΗ (2011: 5,8 δις€), ή αλλιώς το 3,1% του ΑΕΠ της χώρας!! (2012: 206 δις€, Πηγή: ΕΛΙΑΜΕΠ)

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ καλεί στο ΕΤΑΑ στις 11/4

Αθήνα, 10-4-2013
Αρ. Πρωτ.: 6562

Προς : Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι,

Συνεχίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις από κοινού με το ΤΕΕ και άλλους Φορείς των Μηχανικών και την Πέμπτη 11-4-2013 (ημέρα Δ.Σ. του ΕΤΑΑ), με στόχο να αποτρέψουμε τις βάρβαρες αυξήσεις στις εισφορές, που δίνουν τη χαριστική βολή στο υπό κατάρρευση Ταμείο μας, αφού προστίθενται στην τεράστια ληστεία των αποθεματικών μας και στη διάλυση της υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μετά τη βίαιη και πραξικοπηματική ένταξη μας στον ΕΟΠΥΥ.
Ταυτόχρονα αρνούμαστε να αποδεχτούμε τις αντιδημοκρατικές διαδικασίες με τις οποίες ο νέος πρόεδρος του ΕΤΑΑ ( μηχανικός μάλιστα !!!), προσπάθησε να επιβάλλει τις νέες αυξήσεις, με συνοδοιπόρους δυστυχώς τους εκπροσώπους των γιατρών και των δικηγόρων.

Καλούμε σε συγκέντρωση τους Μηχανικούς της Αττικής
την Πέμπτη 11/4/2013,
στις 14.00 στα γραφεία του ΕΤΑΑ, ( Μάρνη 22, Αθήνα)
για να ανατρέψουμε την διάλυση του Ταμείου μας.

Απόφαση Συνέλευσης ΣΜΤ


Η σχεδιασμένη επίθεση της τρικομματικής κυβέρνησης-κεφαλαίου-Ε.Ε-τρόικας ενάντια στον κόσμο της εργασίας συνεχίζεται με όλο και μεγαλύτερη βιαιότητα. Στο όνομα της διάσωσης της χώρας και της σωτηρίας του ευρώ, τα αλλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα, μοιράζουν στο λαό ανεργία, λιτότητα και φτώχεια χωρίς όρια. Οι εξελίξεις στην Κύπρο εκφράζουν την εγκληματική  πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των δυνάμεων του κεφαλαίου σε Ελλάδα και Κύπρο, για να αντιμετωπίσουν την κρίση τους που βαθαίνει. Επιβεβαιώνουν με τον πιο ατράνταχτο τρόπο το χαρακτήρα της ΕΕ ως ληστρικής συμμαχίας του κεφαλαίου.

Στη χώρα μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την υλοποίηση όλων των μέτρων που ψήφισε και τρέχει να υλοποιήσει η άθλια τρικομματική συγκυβέρνηση. Τις απολύσεις στο δημόσιο, την νέα φόρο-ληστεία, τις ιδιωτικοποιήσεις, την κατάργηση των συμβάσεων και τη νέα μείωση στους μισθούς σε δημόσιο – ΔΕΚΟ – και ιδιωτικό τομέα.

Η συγκυβέρνηση συστηματικά επιτίθεται στους εργαζόμενους, αγωνιστές και συνδικαλιστές, με ωμή αστυνομική βία και καταστολή, με την τρομοκρατία των νέων πειθαρχικών διατάξεων και συμβουλίων και με τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες και τις αργίες, ενώ θέλει να καταργήσει με νόμο το δικαίωμα της απεργίας. Έκφραση των παραπάνω αποτελεί και η πρωτοφανής καταδίκη 3 συνδικαλιστών των ΟΤΑ σε 6-μηνη φυλάκιση επειδή «παραβρέθηκαν» και στήριξαν τον απεργιακό αγώνα των συναδέλφων τους στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής το 2007, όπως και η δίωξη του πρόεδρου του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών Αντώνη Σταματόπουλο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η απρόκλητη και πρωτοφανής παρουσία της αστυνομίας στα γραφεία του σωματείου, σε σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων και ο αστυνομικός «έλεγχος» του προέδρου του σωματείου μας, ενώ κατευθυνόταν από τα γραφεία του σωματείου στην κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας πριν δύο βδομάδες.

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ- ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ