Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Οργανισμοί –Αξιολόγηση-Αργία = Απολύσεις

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ
Αθήνα, 2 / 4 / 2013
Αρ. Πρωτ. :6561 Προς : Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Ανακοίνωση

Θέμα: Οργανισμοί –Αξιολόγηση-Αργία = Απολύσεις

Η τρικομματική κυβέρνηση, των προθύμων υπηρετών της τρόϊκας και των μνημονίων, συνεχίζει αμείωτα την άγρια επίθεση ενάντια στον κόσμο της εργασίας, προχωρώντας με απόλυτα αδιαφανείς διαδικασίες στην αλλαγή των οργανισμών όλων των Υπουργείων κατ’ αρχάς, όλων των δημόσιων φορέων και οργανισμών στη συνέχεια. Ο στόχος τους διπλός:
Αφενός να συρρικνώσουν τα αντικείμενα ενασχόλησης της δημόσιας διοίκησης μέσω της κατάργησης των αντίστοιχων οργανικών μονάδων (Διευθύνσεων, Τμημάτων, Γεν. Διευθύνσεων), ώστε να περιοριστεί ο όποιος ελεγκτικός ρόλος προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος (μια και είναι ασύμβατος με τις fast track επιδιώξεις ξεπουλήματος).
Αφετέρου να βοηθήσουν τον ήδη ψηφισμένο σχεδιασμό τους για 25.000 απολύσεις (διαθεσιμότητα- κινητικότητα το ονομάζουν) μέσα στο 2013 και συνολικά 150.000 «αποχωρήσεις» μέχρι και το 2015.
Ήδη προηγήθηκε η «εφεδρεία» - «προσυνταξιοδοτικό καθεστώς» το Νοέμβρη του 2011 (με το Ν.4024/2011) που πρόσφατα κρίθηκε αντισυνταγματική αλλά έδιωξε από το δημόσιο πολλούς υπαλλήλους μεταξύ αυτών και αρκετούς μηχανικούς. Ακολούθησε η «διαθεσιμότητα» περίπου 2000 ΔΕ υπαλλήλων αορίστου χρόνου το Νοέμβρη του 2012, ενώ από τότε είναι σε εξέλιξη και η διαδικασία της «αυτοδίκαιης αργίας» λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων, η οποία καταργώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο «τεκμήριο της αθωότητας», οδηγεί στην έξοδο και στη δυσφήμηση εκατοντάδες (θα γίνουν σύντομα χιλιάδες) υπαλλήλων και ιδιαίτερα μηχανικών στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων τους – και όχι μόνο.
Οι αλλαγές των οργανισμών που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας περικόπτουν τις οργανικές μονάδες κατά περίπου 50%, χωρίς κανένα σχεδιασμό και καμία προοπτική να λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες και περιορίζουν το ήδη υπηρετούν προσωπικό κατά 10-20%. Επειδή ο Ν.4024 κατήργησε άμεσα το σύνολο σχεδόν των τότε κενών οργανικών θέσεων, κάθε περιορισμός τους σήμερα οδηγεί άμεσα στην απόλυση όσων «περισσεύουν». Αρωγός στο μνημονιακό αυτό στόχο η προσχηματική «αξιολόγηση» προσωπικού που έχει σα στόχο να «νομιμοποίησει» με τεχνοκρατικά εργαλεία τη βαρβαρότητα αυτή.
Η Ομοσπονδία και οι Πρωτοβάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ θα προσπαθήσουν να συντονίσουν, σε αγωνιστική κατεύθυνση τους Μηχανικούς Δ.Υ. με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, πρωτοβάθμια εργασιακά σωματεία και ομοσπονδίες, ώστε από κοινού αγωνιστικά να μπλοκάρουμε τα βάρβαρα αντικοινωνικά μέτρα.
  • Να μην περάσει η αξιολόγηση που οδηγεί σε απολύσεις.
  • Όχι στην κατάργηση οργανικών θέσεων.
  • Όχι στους νέους οργανισμούς
  • Να καταργηθούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι που οδηγούν σε απολύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου