Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Η όρθια στάση κάνει τον άνθρωπο

Άκουσα κάτι νόστιμο: το μεγαλύτερο λάθος του είδους μας ήταν ότι αποφάσισε να κατέβει από τα δέντρα. Και τώρα, ιδού το αποτέλεσμα.

Εν μέρει έχει δίκιο ο ποιητής. Τι θες να μπαίνεις σε περιπέτειες, κάτσε στο κλαδί σου, τρώγε τη μπανάνα σου, μάσα τα φιστίκια σου, πήδα, παίξε, κοιμήσου. Και κρύψου. Προ παντός κρύψου όταν εμφανιστεί ο κίνδυνος. Σ’ έφαγε όμως η περιέργεια: Να δω τι θα γίνει αν κατέβω απ’ το δέντρο, τι θα συμβεί αν σταματήσω να περπατώ στα τέσσερα, τι μπορώ να κάνω με τα μπροστινά μου πόδια, τι θα αλλάξει αν σταθώ στα δυο πισινά μου. Κάπως έτσι άρχισαν όλα, έτσι δεν είναι;
Η όρθια στάση έκανε τον άνθρωπο. Είχε τα ρίσκα της, δε λέω. Αλλά μάλλον άξιζε τον κόπο. Αν βάλεις στο δεξί χέρι όλα τα δεινά, όλο τον ζόφο που σώρευσε ο ανθρώπινος πολιτισμός στο πέρασμά του και στ’ αριστερό όλα όσα μεγαλειώδη έχει πετύχει σε μαγικές εικόνες, απίστευτα τεχνολογικά επιτεύγματα, θεσπέσια αρχιτεκτονήματα, υπέροχα γλυπτά, νότες, σκέψεις, ιδέες, θεωρίες, λύσεις που κάνουν τη ζωή ευκολότερη, να ‘σαι σίγουρος, το αριστερό σου χέρι θα λυγίσει απ’ το βάρος. Το ισοζύγιο καταστροφής- δημιουργίας βγάζει συντριπτικό πλεόνασμα υπέρ της δεύτερης. Αν και εκ φύσεως απαισιόδοξος, δεν μπορώ να αφαιρέσω ούτε γραμμάριο από τον στόμφο που μπορεί να έχει η διαπίστωση: ό,τι πετυχαίνει ο άνθρωπος, το πετυχαίνει όρθιος. Όχι σκυφτός, ούτε πολύ περισσότερο γονατιστός ή έρπων.
                                                ****
Από την περασμένη Παρασκευή βλέπω ανθρώπους σκυφτούς μπροστά στις οθόνες των ΑΤΜ. Ουρές από σκυφτούς ανθρώπους που αγωνιούν να φτάσουν στα πλήκτρα του μηχανήματος που ξερνάει ευρώ, πριν αυτό στερέψει (σ.σ. μεταξύ μας, ήμουν κι  εγώ σε κάποιες απ’ αυτές τις θλιβερές ουρές). Κι από τη Δευτέρα η κύρτωση του αυχένα και της πλάτης σαν να αυξήθηκε, κι ας λιγόστεψαν τα χαρτονομίσματα που μπορούν να αποσπάσουν απ’ το μηχάνημα. Ίσως δεν ξέρουν, τουλάχιστον όχι όλοι, ότι κάθε ημερήσια επίσκεψή τους στο ATM μετριέται live στις τερματικές οθόνες της ΕΚΤ, στη Φρανκφούρτη. Κάθε ανάληψη του πολυπόθητου πενηντάρικου καταγράφεται σαν μια μικρή κατάθεση της ψυχής τους. Οι άρχοντες του ευρώ μετρούν όλες αυτές τις μικρές καταθέσεις σαν προκαταβολή της μεγάλης, ολόσωμης και ολόψυχης κατάθεσης που θέλουν να εξασφαλίσουν στην Κυριακή της κάλπης. Θέλουν ένα λιπόψυχο, ηττημένο, ταπεινωμένο, φοβισμένο, αγωνιώδες, ένα σκυμμένο, ει δυνατόν και έρπον «ναι» από τα εκατομμύρια των Ελλήνων ψηφοφόρων. Γι’ αυτό και έχουν φορτώσει στην πλάτη του καθενός ένα χρέος 40.000 ευρώ. Να ’χουν να πορεύονται σκυφτοί, στα τέσσερα, έρπην. Χέστηκαν αν αυτό το χρέος θα πληρωθεί ποτέ- το ξέρουν ότι δεν πρόκειται αυτό να συμβεί-. Αρκεί να το ’χει στην πλάτη του κάθε υποζύγιο εφ’ όρου ζωής (κάπως έτσι υπολογίζουν τη «βιωσιμότητα» του χρέους: τη μετρούν με κριτήριο την ανοχή μας).

To OXI είναι μόνο το πρώτο βήμα

του Σπ. Κοντομάρη

Είμαι απ' αυτούς που επί πέντε μήνες ασκούν δημόσια την πιο σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση.
Στα άπειρα σημεία αθέτησης των δεσμεύσεων της. Στην τοποθέτηση υποτακτικών του Μνημονίου σε θέσεις κρατικής εξουσίας. Στις φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές και βιομηχάνους. Στη διατήρηση του συνόλου της μνημονιακής νομοθεσίας. Στις συνεχείς προτάσεις αριστερών μνημονίων κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.
Ότι έκανε και ότι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζουν και εκπροσωπούν τα κοινωνικά συμφέροντα του κόσμου που τον έκανε Κυβέρνηση. Κοινωνικά συμφέροντα απολύτως ανταγωνιστικά και αντιθετικά μεταξύ τους, που η συστέγασή τους στο ίδιο κόμμα έχει εξαρχής ημερομηνία λήξης ως το πρώτο σοβαρό σταυροδρόμι.
Στο σταυροδρόμι αυτό φτάσαμε και είναι ιστορική η στιγμή, και όπως σε όλες τις ιστορικές στιγμές ο ιμπεριαλισμός αναβαθμίζει την αναμέτρηση σε μια χώρα καταθέτοντας όλη τη διεθνή ισχύ του για να καθορίσει το αποτέλεσμα.
Η προεκλογική ψευδαίσθηση του «τέλους του Μνημονίου εντός του € και της ΕΕ» κατέρρευσε. Ότι και να είχε ψηφίσει ο καθένας μας στις 25 Γενάρη, τώρα τοποθετείται απέναντι στο Δημοψήφισμα με διαφορετικό κριτήριο.
Τώρα τα κοινωνικά μπλοκ αναδιατάσσονται. Συνειδητοποιημένοι φτωχοί που δηλώνουν «δεξιοί» ψηφίζουν ΟΧΙ, διασωσμένοι μικροαστοί που δηλώνουν «αριστεροί» ψηφίζουν ΝΑΙ. Η μάχη του δημοψηφίσματος, σαν αληθινό ιστορικό σταυροδρόμι που είναι, εξελίχθηκε σε μάχη ταξική.
Και το Κεφάλαιο σε αυτή τη μάχη δεν έχει άλλη επιλογή από το να διαιρέσει τον αντίπαλο του, που αποτελεί το 99% της Κοινωνίας. Με την απειλή της πείνας και με την εξαπάτηση της ευρωπαϊκής προοπτικής.
Ακριβώς για αυτό το λόγο, το ταξικό ΟΧΙ δεν μπορεί ποτέ να γίνει παράμετρος μιας συμφωνίας με τους ιμπεριαλιστές. Επικράτηση ή μεγάλο ποσοστό του ΟΧΙ σημαίνει κλιμάκωση της παρέμβασης του ιμπεριαλισμού στη χώρα μας, σημαίνει ένταση της επίθεσης στην εκμεταλλευόμενη τάξη και όχι βέβαια καλύτερη Συμφωνία.
Επικράτηση του ΟΧΙ σημαίνει ότι θα βασανιστούμε και θα χτυπηθούμε, γιατί πολύ απλά θα είμαστε στον άλλο δρόμο. Στο δρόμο που θα μας επιτρέψει να αποτινάξουμε την επιτροπεία των ιμπεριαλιστών και των ντόπιων συνεργατών τους, να ξαναμοιράσουμε τον πλούτο στη χώρα μας, να χτίσουμε το μέλλον των παιδιών μας με κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή. Στο δρόμο που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε σαν άνθρωποι.
Γι’ αυτό κάθε κομμουνιστής και κάθε δημοκράτης πρέπει να πάρει ανοιχτά θέση υπέρ του ΟΧΙ, βάζοντας σε εντελώς δεύτερη μοίρα τις απολύτως δικαιολογημένες ενστάσεις του για την μεσοβέζικη πολιτική και τους θεατρικούς χειρισμούς της Κυβέρνησης. Αλλά ακόμα και αυτό δεν είναι καθόλου επαρκές.
Έχει καθήκον ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, να συμβάλλει στη συγκρότηση του ιστορικά αναγκαίου πολιτικού φορέα. Του Κόμματος που η σύγχρονη εκμεταλλευόμενη τάξη θα χρησιμοποιήσει για να καταχτήσει την εξουσία της μέσα από μια σύγχρονη ιδεολογία και πρακτική. Του επαναστατικού φορέα που θα γεννηθεί από την ανάγκη της Τάξης που χτυπιέται, να σηκώσει το ανάστημα της, να αναμετρηθεί και να νικήσει.
Τώρα σύντροφοι, τώρα που η Ιστορία κυλάει στους δρόμους και πριν να είναι πολύ αργά.

Γιατί OXI - μια αναδρομή στην αλήθεια - δες το πριν ψηφίσεις


Μια αναδρομή στην πρόσφατη πολιτική μας ιστορία, πως ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ως εδώ... στην ευλογία του μνημονίου.
Ολοι οι ρόλοι που παίχτηκαν σε βάρος μας. Τώρα έπεσαν οι μάσκες.
Είμαστε δυνατοί. Οι άνθρωποι πάνω από το χρήμα.
ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΟΧΙ άλλες αυταπάτες
ΟΧΙ στα τελεσίγραφα
ΟΧΙ στον εκβιασμό
ΟΧΙ σε όσους μας έφεραν ως εδώ.
Μας αξίζει καλύτερη μοίρα από αυτήν που έστησαν με τρομο και βία.

Την Παρασκευή 3/7 μίλησε ο λαός - Τέρμα τα μνημόνια και ο εκβιασμός

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΛΑΟΣ
ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 3/7/ 2015 ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΟΧΙ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΑΙ.
Περισσότερα από 400.000 άτομα συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή το βράδυ στην πλατεία Συντάγματος για να διαδηλώσουν την υποστήριξη τους στο όχι, να βροντοφωνάξουν για το τέλος των μνημονίων. Παρά το κλίμα τρομοκρατίας και αποχαύνωσης που καλλιεργούν τα ΜΜΕ, η προπαγάνδα των οποίων έχει ξεπεράσει, σε διαστρέβλωση ότι έχουμε δει και αντιμετωπίσει, ένα τεράστιο εργατικό λαϊκό και πρώτα από όλα νεολαιίστικο ποτάμι, κατέκλυζε επί ώρες την πλατεία Συντάγματος, τους γύρω δρόμους το κέντρο της Αθήνας. Παρά τις κλειστές τράπεζες, τον συνεχή βομβαρδισμό από τις ειδήσεις, τους εργοδοτικούς εκβιασμούς, την Παρασκευή ο λαός μίλησε.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες λαϊκές συγκεντρώσεις μετά την μεταπολίτευση που πιθανότατα υπερβαίνει σε όγκο τις δύο μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έγιναν την τελευταία πενταετία, την συγκέντρωση των «αγανακτισμένων» την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011 και την διαδήλωση της 12ης Φλεβάρη 2012.
Η πλατεία Συντάγματος ήταν απροσπέλαστη, λόγω του ανθρώπινου τείχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να προσεγγίσει κανείς από τη Βουκουρεστίου και από το πεζοδρόμιο, της Μ. Βρετανίας, στην γωνία της Μ. Βρετανίας, στην Β. Γεωργίου, χρειάστηκαν επτά λεπτά για μία απόσταση εκατό μέτρων.
Σε προηγούμενη ανάρτηση μας, είχαμε αναφέρει το πως παρουσίασαν, τα ιδιωτικά κανάλια, την συγκέντρωση υποστήριξη του ΟΧΙ, στις 30/6. Τη συγκέντρωση της Παρασκευής, τα ΜΜΕ, προσπάθησαν να την εξαφανίσουν ή να την εμφανίσουν μεγαλύτερη αλλά ανάλογη με την συγκέντρωση των υποστηρικτών του ΟΧΙ στο Καλλιμάρμαρο.
Το in.gr ανέφερε ότι οι υποστηρικτές του όχι στο Σύνταγμα ήταν 35.000 άτομα και του ναι στο Καλλιμάρμαρο, 25.000 κάπως καλύτερα το zougla.gr ανέφερε ότι οι υποστηρικτές του όχι ήταν 50.000 άτομα και οι υποστηρικτές του ναι 15.000 άτομα. Δηλαδή εμφάνισαν μία συγκέντρωση που ήταν 20 φορές μεγαλύτερη, από 1,5 φορά ή 3,5 φορές μεγαλύτερη.
Επειδή όλα τα συστημικά ΜΜΕ, τείνουν να υποτιμούν το πλήθος σε κάθε μαζική συγκέντρωση, παραθέτουμε παρακάτω, έναν πίνακα με υπολογισμούς από την οποία προκύπτει η εκτίμηση του πλήθους για να τελειώνει μια και καλή αυτό το παραμύθι.

Διέρρευσε το σημείωμα στρατηγικής της ΝΔ για να πετύχουν το ΝΑΙ - Αποδεικνύει ότι στήνουν δημοσκοπήσεις

Πηγή
Πως τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής είναι στημένα από τη Νέα Δημοκρατία, προκύπτει με σαφήνεια από το έγγραφο που διακινείται στα "γαλάζια" στελέχη. Από το σημείωμα προκύπτει πως οι νεοδημοκράτες δε δίνουν δεκάρα για το τί πραγματικά ισχύει, αποφεύγουν σαν τον διάολο το λιβάνι τη συζήτηση επί της ουσίας κι ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα κερδίσουν το δημοψήφισμα με προπαγανδιστικές τακτικές. Τρέμουν τις εμφανίσεις του πρωθυπουργού και επιμένουν πως καλύτερα αποτελέσματα γι' αυτούς φέρνουν οι αντιπαραθέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με μη πολιτικά πρόσωπα και φυσικά... δημοσιογράφους. 
Πρόκειται για το σημείωμα που μοιράζεται από τη Συγγρού στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με οδηγίες για το πώς πρέπει να κινηθούν στα κρίσιμα 24ωρα που απομένουν μέχρι το δημοψήφισμα, ώστε να επικρατήσει το ΝΑΙ στις προτάσεις των δανειστών. 
Γράφουν πεντακάθαρα πως ελέγχουν τις δημοσκοπήσεις και μπορούν να τις εμφανίζουν όχι μόνο όπως θέλουν αλλά και κλιμακούμενες, με την επιθυμητή διαφορά 5-10% την τελευταία μέρα.
Ιδού το απόσπασμα που αποδεικνύει πως "στήνουν" δημοσκοπήσεις:
Γι’ αυτό, στο βαθμό που είναι δυνατό, θα πρέπει η δημοσκοπική/κοινωνική δυναμική υπέρ του ΝΑΙ να αποτυπωθεί κλιμακούμενη από τις εταιρείες μετρήσεων, να φανεί δηλαδή ότι υπάρχει μία δυναμική – ρεύμα υπέρ του ΝΑΙ, η οποία είναι σταθερή. Όχι όμως με ομοειδή ποσοστά, γιατί ο κόσμος παραμένει καχύποπτος απέναντι στους δημοσκόπους. Τους θεωρεί κομμάτι του συστήματος. 
Από την άλλη, την Παρασκευή 3/7, που είναι και η τελευταία μέρα που επιτρέπεται βάσει νόμου να δημοσιευθούν μετρήσεις, θα πρέπει να αποτυπώνεται μία καθολική υπεροχή του ΝΑΙ, που δεν θα χωρεί αμφισβήτηση, χωρίς όμως να δημιουργεί και επανάπαυση. Μία διαφορά που θα κυμαίνεται από 5 έως 10 μονάδες ανάλογα με την εταιρεία. Σημειώνουμε ότι σε ανάλογα δημοψηφίσματα στο εξωτερικό το ΝΑΙ συνήθως υποαντιπροσωπεύεται.

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Μηχανικοί του Δημοσίου- Όχι Μνημόνια, Όχι Λιτότητα


Να νικήσουμε το φόβο! Να φωνάξουμε δυνατά
το μεγάλο ΟΧΙ της αξιοπρέπειας και της ανεξαρτησίας.
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΧΙ
Στις ομαδικές απολύσεις και στη μη επαναθέσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων.
Στην εφαρμογή του μνημονιακού νόμου Βρούτση που μειώνει μόνιμα τις συντάξεις.
Στην εφαρμογή των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ (γάλα, ψωμί αρτοποιεία κλπ.).
Στη μείωση των μισθών του Δημοσίου
Στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.
Στην κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που μειώνει δραματικά τις επικουρικές συντάξεις.
Στην αύξηση των κρατήσεων για υγειονομική περίθαλψη στις συντάξεις από 4 σε 6%.
Στη μη επαναφορά των εργοδοτικών εισφορών στα επίπεδα του 2014.
Στην περικοπή κατά 900 εκατ. για τις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας.
Στην ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, λιμανιών, αεροδρομίων, Ελληνικού κλπ.
Στην επιβολή 23% ΦΠΑ στην εστίαση.
Στην κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά.
Στην επιβολή προκαταβολής φόρου 100% σε αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες (μπλοκάκια) κλπ.
Στην κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο, φόρος εισοδ.).
Στη μείωση του ακατάσχετου των 1.500 € στις καταθέσεις.
Στην αύξηση του επιτοκίου που ισχύει για τη ρύθμιση οφειλών.
Στην άρνηση να επιβληθεί έκτακτη εισφορά 12% στα κέρδη άνω των 500.000 €.
Στη μείωση κατά 50% της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης.
ΟΧΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΟΧΙ ΛΙΤΟΤΗΤΑ
Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Μηχανικοί του Δημοσίου


υγ. το παραπάνω τυπώθηκε και μοιράστηκε σε χιλιάδες αντίτυπα

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

3 ποιήματα για μια απόφαση

Μανώλης Χάρος. Η Αρπαγή της Ευρώπης

Είστε υπέρ ή κατά; 
Έστω απαντήστε μ’ ένα ναι ή μ’ ένα όχι. 
Το έχετε το πρόβλημα σκεφτεί  
Πιστεύω ασφαλώς πως σας βασάνισε 
Τα πάντα βασανίζουν στη ζωή  
Παιδιά γυναίκες έντομα  
Βλαβερά φυτά χαμένες ώρες  
Δύσκολα πάθη χαλασμένα δόντια  
Μέτρια φιλμ. Κι αυτό σας βασάνισε ασφαλώς. 
Μιλάτε υπεύθυνα λοιπόν. Έστω με ναι ή όχι.  
Σ’ εσάς ανήκει η απόφαση.  
Δε σας ζητούμε φυσικά να πάψετε  
Τις ασχολίες σας να διακόψτε τη ζωή σας  
Τις προσφιλείς εφημερίδες σας τις συζητήσεις 
Στο κουρείο τις Κυριακές σας στα γήπεδα.  
Μια λέξη μόνο. 
Εμπρός λοιπόν:  
Είστε υπέρ ή κατά;  
Σκεφθείτε το καλά. Θα περιμένω.

Che fece... il gran rifiuto Κ.Π. Καβάφης



Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα
που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι
να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει
έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα

πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του.
Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι,
όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει
εκείνο τ’ όχι — το σωστό —  εις όλην την ζωή του.

Μιχάλης Κατσαρός Ἡ διαθήκη μου

Ἀντισταθεῖτε
σ᾿ αὐτὸν ποὺ χτίζει ἕνα μικρὸ σπιτάκι
καὶ λέει: καλὰ εἶμαι ἐδῶ.

Πως παρουσίασαν τα κανάλια τις συγκεντρώσεις της 29/6 και 30/6 υπέρ του Όχι και του Ναι

ΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 29/6 ΚΑΙ 30/6 ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΟΧΙ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΑΙ


Ένα από τα κεντρικά στοιχεία της συνολικής εκστρατείας τρομοκράτησης του λαού που διεξάγεται αυτές τις μέρες είναι η «δημοσιογραφική κάλυψη» των τηλεοπτικών καναλιών.



Χωρίς να μπούμε σε ποιοτικά στοιχεία, παρακάτω δείχνουμε μια απλή ποσοτική σύγκριση, για το πως παρουσιάστηκαν τα συλλαλητήρια της 29/6 που έγινε από τους υποστηρικτές του όχι και της 30/6 από τους υποστηρικτές του «μένουμε Γερμανία».

Ενώ είναι πανθομολογούμενο και από τους ίδιους ότι το συλλαλητήριο των υποστηρικτών του όχι, ήταν κατά πολύ μαζικότερο και ενώ ήταν η πρώτη ημέρα εφαρμογής μέτρων όπως το κλείσιμο των τραπεζών, κάτι που κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακή την μαζικότητα του συλλαλητηρίου του όχι, η παρουσίαση της συγκέντρωσης του ναι ανάλωσε 13 φορές περισσότερο χρόνο από τα ιδωτικά κανάλια, από αυτή του όχι.

Είναι δείκτης και του διακυβεύματος αυτού του δημοψηφίσματος, αλλά και του ρόλου αιχμής του δόρατος του μαύρου μετώπου, που παίζουν τα κανάλια και τα άλλα ΜΜΕ. Τα κανάλια που ανήκουν στην ελληνική ολιγαρχία, εργολάβοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές κ.λ.π.



Το πρώτο διάγραμμα δείχνει τον συνολικό χρόνο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων που αφιερώθηκε ανά κανάλι στο κάθε συλλαλητήριο. Οι χρόνοι αφορούν τις συνδέσεις και τα ρεπορτάζ. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα συνεχή πλάνα που προβλήθηκαν από τη συγκέντρωση της 30/6 (θέλετε να σας πούμε αν προβλήθηκαν συνεχή πλάνα και από τη συγκέντρωση της 29/6 ή το μαντέψατε ήδη;)

Στα επόμενα διαγράμματα φαίνεται ο συνολικός χρόνος κάλυψης (στο κεντρικό δελτίο) που αφιερώθηκε στο σύνολο των έξι καναλιών (μαζί με την ΕΡΤ) και στο σύνολο των πέντε καναλιών (χωρίς την ΕΡΤ).


Από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται αρκετά καθαρά και για όποιον έτρεφε (ακόμα) την παραμικρή αμφιβολία ο ρόλος των τηλεοπτικών καναλιών στην «αιχμή» του μαύρου μετώπου που ενεργοποιείται αυτές τις μέρες. Των καναλιών που (ας μην το ξεχνάμε) λειτουργούν χωρίς άδεια και χωρίς να έχουν πληρώσει δεκάρα για τις συχνότητες που καταλαμβάνουν, που είναι ζημιογόνα και με τεράστια χρέη και παρ’ όλα αυτά παίρνουν αφειδώς καινούργια δάνεια από τις τράπεζες κατά παράβαση οποιουδήποτε κανόνα.



Το πως και ποιοι τα άφησαν ανεξέλεγκτα όλο το διάστημα των τελευταίων πέντε μηνών είναι μια άλλη συζήτηση που θα πρέπει να ανοίξει μετά το δημοψήφισμα...

Γιατι θα ψηφισω ΟΧΙ

OXI
Οι τελευταιες εξελίξεις επιβεβαιωνουν περιτρανα την παγια τακτικη της ΤΡΟΙΚΑ μεχρι σημερα, να υποσχεται οικονομικη βοηθεια και να αναβαλλει συνεχως την καταβολη των μετρητων …με τον επαναλαμβανομενο εκβιασμο της πληρους αποδοχης και υπογραφης ενός  τριτου δυσβασταχτου μνημονιου. Ξεκαθαριζει πλεον το τοπιο ότι το μοναδικο ενδιαφερον και κινητρο των δανειστων  ηταν και είναι η διασφαλιση της διαχρονικης αισχροκερδειας εις βαρος της Ελλαδος, με την αδιαπραγματευτη συμμετοχη του ΔΝΤ ώστε να υπαρχει το σκληρο αλλοθι  της αποπληρωμης του χρεους  λογω οφειλης και σε καποιους που δεν εχουν  συναισθηματικους δεσμους  με τους Ελληνες όπως εχουν οι …Ευρωπαιοι (χα). Αυτή η σκληρη πρακτικη των Ευρωπαιων εταιρων απεναντι στην Ελλαδα του 2015, δυστυχως παραπεμπει στο μοντελο που εφαρμοζαν καποτε στις αποικιες τους στην Αφρικη, στην Ασια, στην Λατινικη Αμερικη και στα νησια του Ατλαντικου και Ειρηνικου Ωκεανου.
Η  “στρατηγικη της ανυπακοης” προς το ΔΝΤ με σκοπο την οριστικη εκδιωξη και απεμπλοκη του από την πολιτικη και οικονομικη ζωη της χωρας, ξεκινησε με την αρνηση στην πληρωμη της δοσης 1,6 δις στις 30/6/2015. Η οποιαδηποτε λοιπον επαναδιαπραγματευση από ’δω και περα, τηρωντας στοιχειωδως  την Συνθηκη της Λισαβονας, θα  ’πρεπε να εχει στο τραπεζι των συνομιλιων μονον τους Ευρωπαιους Εταιρους μας, οσον αφορα δε τις εκκρεμοτητες με το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ , ας τις τακτοποιησουν αυτοι που τους καλεσαν και τους ανεμιξαν μεσ’ τα εσωτερικα της Ευρωπαικης Ενωσης, τοσο υστεροβουλα και τοσο κουτοπονηρα.
Αυτή η ακρως τολμηρη και θαραλλεα επιθεση της Ελληνικης κυβερνησης “κατά μετωπον του  τρικεφαλου δρακου” , αυτης της ανιερης συμμαχιας , στηριζεται και απαιτεί για την οριστικη  διαλυση της, δυο σημαντικους υποστηριχτικους μηχανισμους. Πρωτον την λαικη εντολη μεσω ενός δημοψηφισματος και  δευτερον τον τραπεζικο ελεγχο εκροης  των αποθεματικων.
Είναι η πρωτη φορα που ο Ελληνικος λαος καλειται να εκφερει την γνωμη του απεναντι στην Ευρωπη και στις διαπραγματευσεις, δινοντας ψηφο εμπιστοσυνης στην κυβερνηση και τον Πρωθυπουργο ψηφιζοντας ΟΧΙ στην στην λιτοτητα, ΟΧΙ στην αισχροκερδεια των δανειστων, ΟΧΙ στην παραταση των συμφωνιων όπως υπεγραφησαν από το ΝουΔοΠασοκ.

Είμαστε το ΟΧΙ γιατί ψάχνουμε ένα καινούργιο ΝΑΙ

Του συναδέλφου και μέλους της συσπείρωσης Σταύρου Σταυρίδη

Είδα τούτες τις μέρες τι σημαίνει η αλαζονεία των ισχυρών. Είδα τι σημαίνει ο κυνισμός του συμφέροντος και ένιωσα τι σημαίνει η έλλειψη αξιοπρέπειας όσων υπηρετούν τους ισχυρούς.
Δεν το ήξερα; Ίσως δεν το φανταζόμουν έτσι. Πίστευα ότι αυτά που ο αστικός πολιτισμός συνεισέφερε στην οργάνωση της κυριαρχίας και στην ιδεολογική χειραγώγηση ήταν ακόμα ισχυρά όπλα συναίνεσης στις κοινωνίες της Δύσης. Γελάστηκα. Θαύμασα, θαυμάσαμε την αίγλη και τις ανακαλύψεις του Δυτικού πολιτισμού, πιστέψαμε, πίστεψα ότι η δύναμη της κριτικής που απελευθέρωσε ο Διαφωτισμός θα είναι ένα μαχαίρι κοφτερό στα χέρια των αδυνάτων παρότι ένα μαχαίρι δίκοπο. Όμως ζούμε σε μια εποχή που το μαχαίρι τούτο χάνει τη δύναμή του μπροστά στα πραγματικά μαχαίρια με τα οποία οι ισχυροί δολοφονούν ανενδοίαστα λαούς και κοινωνίες. Ο αστικός πολιτισμός γέννησε έναν στοχασμό για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη που οι κυρίαρχες ελίτ δεν χρειάζονται πια ούτε για άλλοθι.
Αυτές τις μέρες κατάλαβα τι καλλιέργησε παλιότερα τη φρίκη του Ναζισμού και σήμερα την φρίκη του ISIS. Λαοί ταπεινωμένοι από καταστροφικούς πολέμους, περιφρονημένοι από αμείλικτους αποικιοκράτες, βιασμένοι από αδίστακτες εταιρίες και τράπεζες φτιάχνουν από το μίσος τους τέρατα. Πιστεύουν ότι μπορούν να εκδικηθούν. Και ξεγελιούνται από εκείνους που τους προσφέρουν μίσος απέναντι στο μίσος, ρατσισμό απέναντι στο ρατσισμό, σκοτάδι απέναντι στο σκοτάδι, θάνατο απέναντι στο θάνατο.
Πώς να προστατέψω εμένα, τη σκέψη μου και τη συνείδησή μου από το μίσος που με κυριεύει απέναντι σ’ αυτούς που ποδοπατούν τη ζωή μου και την αξιοπρέπειά μου; Τι να πω σε αυτούς που σαν και μένα φοβούνται; Τι να κάνω για να νικήσει μέσα μου και παντού η ελπίδα και η αλληλεγγύη; Τι να κάνω για να πιστέψω ξανά στη ζωή αντί να αφεθώ στο θάνατο;

ΣΜΤ Κεντρικής Μακεδονίας: Ήρθε λοιπόν η ώρα ενός πρώτου μεγάλου ΟΧΙ

Ενσωματωμένη εικόνα 1
Η εφαρμογή για πέντε χρόνια των μνημονίων που επιβλήθηκαν από την τρόικα και την εγχώρια ολιγαρχία είχαν σαν αποτέλεσμα μια τεράστια κοινωνική καταστροφή. Η ανεργία έφτασε κοντά στο 30%, η πτώση του Α.Ε.Π. πλησίασε το 25%, μειώθηκε ο μέσος μισθός κατά 25% και το μέσο εισόδημα κατά 30%. Αυτά ήταν τα αποτελέσματα των μνημονίων που είχαν σα σκοπό α) να διασώσουν τις γερμανικές, γαλλικές και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, αφού με αυτά μεταφέρθηκε το ελληνικό χρέος στην ΕΚΤ και στα ευρωπαϊκά κράτη που δάνεισαν την Ελλάδα για να συνεχίζει να αποπληρώνει τα χρέη β) να μειώσουν τα εισοδήματα των εργαζομένων, έτσι ώστε η όποια οικονομική ανάκαμψη να γίνει με την αύξηση των κερδών προς όφελος των ανώτερων οικονομικά στρωμάτων και της οικονομικής ολιγαρχίας.

Στον κλάδο μας οι συνέπειες ήταν καταστροφικές. Με τις υπέρογκες αύξησες των ασφαλιστικών εισφορών, τις προσπάθειες για : απόδοση στοιχείων στον ΚΕΑΟ, το «άνοιγμα» του επαγγέλματος και πρακτικά την κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων θέλουν την διάλυση των ταμείων, την εξώθηση της μεγάλης πλειοψηφίας εκτός ασφάλισης, στην μαύρη εργασία και την διάλυση της όποιας κοινωνικής ασφάλισης έχει απομείνει

Η απόφαση της κυβέρνησης να διεξάγει δημοψήφισμα την Κυριακή στις 5/7 ανοίγει ένα νέο κύκλο εξελίξεων που θα κρίνει εν πολύς το αν ο λαός θα καταφέρει να επιβάλλει έναν άλλο δρόμο από αυτό των μνημονίων και της λιτότητας δίχως τέλος.

Παρά τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.ΑΝΕΛ που έφτασε να προτείνει η ίδια ένα πιο «ήπιο» μνημόνιο πολύ μακριά από το πρόγραμμα για το οποίο την εξέλεξε ο ελληνικός λαός, ήταν τέτοια η αδιαλλαξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της λιτότητας που οδήγησε την κυβέρνηση να καταφύγει στη λύση του δημοψηφίσματος για να αποφύγει μια μετωπική σύγκρουση με σύσσωμο τον ελληνικό λαό και τη νεολαία.

Ανεξαρτήτως των αυταπατών της κυβέρνησης ότι υπάρχει δυνατότητα για ένα συμβιβασμό υπέρ του λαού μέσα στην λυκοφωλιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ, ο ελληνικός λαός έχει μια ιστορική ευκαιρία να μπει δυναμικά στο προσκήνιο και να κάνει το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα μια πλειοψηφική λαϊκή βούληση για τον κατάργηση εδώ και τώρα των μνημονίων, της λιτότητας, του παράνομου και μη βιώσιμου χρέους, της ευρωφυλακής.

Ήρθε λοιπόν η ώρα ενός πρώτου μεγάλου ΟΧΙ. Το λαϊκό όχι στο δημοψήφισμα πρέπει να έχει το χαρακτήρα όχι μόνο της απόρριψης της πρότασης της τρόικας, αλλά και της απόρριψης των μνημονίων, και της απόρριψης της πληρωμής του χρέους. Αυτό το πρώτο όχι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τα επόμενα.

· Καλούμε όλους τους συναδέλφους για τη συμμετοχή του σε κάθε αντιμνημονιακή κινητοποίηση του επόμενου διαστήματος
 
Στο δημοψήφισμα στις 5 Ιούλη 2015, λέμε OXI στη συμφωνία με την τρόικα, OXI στα παλιά και νέα μνημόνια.

Ο ελληνικός λαός δεν πάσχει από το σύνδρομο του αυτόχειρα

Λάβαμε και αναδημοσιεύουμε κείμενο συναδέλφων Μηχανικών από το Ε.Πα.Μ Θεσσαλονίκης

Ο ελληνικός λαός δεν πάσχει από το σύνδρομο του αυτόχειρα, όσο κι αν επενδύουν σ' αυτό ντόπιοι και ξένοι εκβιαστές

Ένα ηχηρό και μαζικότατο ΟΧΙ στο επικείμενο δημοψήφισμα θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα υπέρ του ελληνικού λαού. Δεν έχει καμιά σημασία τι "ερμηνείες" θέλει να δώσει ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του. Το ΟΧΙ αντικειμενικά θα σημάνει ότι ο ελληνικός λαός δίνει σαφή εντολή στην κυβέρνηση ρήξης μέχρις τέλους με τους δανειστές. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει έξοδο από το ευρώ.
Αν μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα η κυβέρνηση Τσίπρα συνεχίσει τα ίδια, τότε είναι σίγουρο ότι θα πέσει. Και θα πέσει υπέρ των δυνάμεων που στρατεύονται υπέρ της καταγγελίας του χρέους και της εξόδου από το ευρώ.
Το γεγονός ότι έκλεισαν οι τράπεζες και επιβλήθηκε περιορισμός στις αναλήψεις, δεν συνιστά απλά ωμό εκβιασμό εκ μέρους της ΕΚΤ και των Ευρωπαίων αποικιοκρατών, αλλά απόδειξη και του γεγονότος ότι η κυβέρνηση δεν έχει το ηθικό και πολιτικό ανάστημα να προστατεύσει την ελληνική οικονομία. Επέτρεψε όλους αυτούς τους μήνες στους δανειστές να στραγγαλίσουν την Ελλάδα τόσο δημοσιονομικά, όσο και οικονομικά. Δεν πήρε ούτε καν το πιο στοιχειώδες μέτρο αναχαίτησης των εκβιασμών. Προτάσεις υπήρξαν και μάλιστα έγκαιρα, αλλά η κυβέρνηση κώφευσε σκόπιμα.
Και τώρα φτάνει να εξαγγέλει δημοψήφισμα, χωρίς να έχει κάνει την παραμικρή προετοιμασία προκειμένου να μην κλείσουν οι τράπεζες.
Όπως και να έχει το πλήγμα που δέχεται αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία από το κλείσιμο των τραπεζών εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, θα είναι ανεπανόρθωτο εντός ευρώ. Το σκηνικό όπως στήνεται μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις επενδύει στο ΝΑΙ. Όχι μόνο για να επιβληθούν άμεσα οι απαιτήσεις των δανειστών με οριζόντιες περικοπές σε συντάξεις, μισθούς, εργασιακά, κοκ.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονικής για το Δημοψήφισμα

Το ΔΣ του ΣΑΘ θεωρεί ότι η επιλογή του ΟΧΙ είναι μονόδρομος ως πράξη στοιχειώδους συνέπειας για τα συλλογικά όργανα του κλάδου

Ψηφίζουμε ΟΧΙ και Αντιστεκόμαστε

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
για το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015
Στις 5 Ιουλίου να βροντοφωνάξουμε ΟΧΙ στην πολιτική της κοινωνικής λεηλασίας.
ΟΧΙ στην βαρβαρότητα της συμφωνίας που θέλουν να επιβάλλουν οι εγχώριες, εθελόδουλες, παρασιτικές ελίτ (πολιτικές, επιχειρηματικές, μιντιακές), η Ε. Ε., το Δ.Ν.Τ. και η ΕΚΤ.
Για 5 χρόνια πληρώσαμε ακριβά τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Ήρθε η ώρα που πρέπει τα χειμαζόμενα λαϊκά στρώματα, οι άνεργοι, ο κόσμος της Εργασίας, της Εκπαίδευσης, της Υγείας και του καθημερινού μόχθου να υψώσει το ανάστημα του απέναντι σε όσους τον ήθελαν υποταγμένο, καθηλωμένο και συμμέτοχο στην υποδούλωσή του.
Απέναντι, στο τοκογλυφικό χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, την Ε. Ε και το ΔΝΤ, που ρήμαξαν και ρημάζουν την χώρα, απέναντι στους συνεργάτες τους τα κόμματα της διαφθοράς, της συναίνεσης και της εκμετάλλευσης που οδήγησαν:
  • σε 1,5 εκατομμύρια άνεργους μέσα από το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με τη χώρα να κατέχει το ρεκόρ της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη,
  • σε χιλιάδες αυτοκτονίες συμπολιτών μας που βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς δουλειά, χωρίς φαΐ, χωρίς στέγη και χωρίς μέλλον,
  • σε τεράστιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των εργατικών δικαιωμάτων, στη φτωχοποίηση ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού της χώρας.
  • στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και στην κλοπή και των τελευταίων αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, στο γκρέμισμα του κοινωνικού κράτους, της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας.
Η απαίτηση των εργαζομένων και της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού είναι να μπει οριστικό τέλος στη μνημονιακή βαρβαρότητα. Με ένα παλλαϊκό ΟΧΙ απαιτούμε και από την Κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών, δεν δεχόμαστε καμία συμφωνία με αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα.
Δεν κάνουμε πίσω! Δεν υποχωρούμε! Απαιτούμε την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων που κάνουν τη ζωή μας κόλαση. Όχι στην επιβολή νέων θυσιών που δεν θα έχουν κανένα αντίκρισμα και θα υποθηκεύσουν το μέλλον των παιδιών μας για πάντα.
Ήρθε η ώρα λοιπόν να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ
Πατώντας στα δικά μας πόδια, τα πόδια της εργαζόμενης πλειοψηφίας και του λαού, που βάδιζαν στις πορείες και συνωστίζονταν όλο το προηγούμενο διάστημα στις πλατείες.
Λέμε – Ψηφίζουμε όχι -και συνεχίζουμε να παλεύουμε.
Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ - Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΝΤΑΙ - ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΕΧΘΟΥΣ ΧΡΕΟΥΣ

Ψηφίζουμε ΟΧΙ και ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ
  • Στο κλείσιμο – ιδιωτικοποίηση σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων
  • Στον κοινωνικό ακρωτηριασμό και την οικονομική ευθανασία της χώρας
  • Στην εξαθλίωση του λαού
  • Στη μετατροπή της Ελλάδας σε προτεκτοράτο – αποικία χρέους

Τα Διοικητικά Συμβούλια των
ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτικής Ελλάδας
Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Tο ''OXI'' του λαού είναι η απάντηση στο εγχώριο μνημονιακό μπλοκ και τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ευρώπης



Της  ΕΛΕΝΗΣ  ΠΟΡΤΑΛΙΟΥ*  από εδώ


Η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία να προκηρύξει Δημοψήφισμα για να μιλήσει ο ελληνικός λαός στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης με τους λεγόμενους «θεσμούς», πιο απλά  με τους δανειστές της χώρας μας. Γιατί ;  

Γιατί, αν και η κυβέρνηση έκανε αρκετές υποχωρήσεις ώστε ν’ ανοίξει ένας δύσκολος αλλά ελπιδοφόρος δρόμος για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, που εξόντωσαν οι πολιτικές των «θεσμών», η νεοφιλελεύθερη Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ θέλουν να μας γυρίσουν στην ίδια και χειρότερη κατάσταση απ’ αυτή που ζήσαμε και ζούμε μέχρι σήμερα. Έφεραν την πιο επώδυνη συμφωνία με μορφή τελεσίγραφου. Έτσι έκαναν στο παρελθόν, επιβάλλοντας, μαζί με την ελληνική ολιγαρχία, υποταγμένες κυβερνήσεις που υπέγραφαν συμφωνίες ερήμην μας.  

Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορούσε και δεν έπρεπε να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις. Έκρινε, πολύ σωστά, ότι η αποδοχή της συμφωνίας των δανειστών αποτελεί παραβίαση της εντολής του ελληνικού λαού, έτσι προκήρυξε Δημοψήφισμα για να τοποθετηθεί ο ίδιος πάνω στη συγκεκριμένη συμφωνία - τελεσίγραφο. Αυτό επιτάσσει η δημοκρατία. Ταυτόχρονα, η ετυμηγορία του ελληνικού λαού υπέρ του ΟΧΙ αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο της διαπραγμάτευσης με τους «εταίρους», που εκπροσωπούν τεράστια οικονομικά συμφέροντα και γι’ αυτό αδιαφορούν αν οι λαϊκές τάξεις θα ζήσουν ή θα πεθάνουν.  
Στην Ελλάδα ανασυγκροτείται τις τελευταίες μέρες το μνημονιακό μπλοκ, που οδήγησε, ήδη πριν την κρίση και κυρίως μέσα στην κρίση, τη χώρα στα βράχια. Αυτή η εγχώρια συμμαχία των προθύμων λέει «Ναι» στη συμφωνία - τελεσίγραφο που θέτει η κυβέρνηση σε Δημοψήφισμα. Επειδή, όμως, δεν μπορεί να το πει καθαρά, επειδή δεν τολμά να δηλώσει υποτέλεια στους δανειστές, ισχυρίζεται ότι ψηφίζει «Ναι» απαντώντας σ’ ένα δικό της ερώτημα : ναι ή όχι στην Ευρώπη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραχάραξη της αλήθειας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα και την κοινή λογική τα δημοψηφίσματα διεξάγονται πάνω σε συγκεκριμένα και όχι υποθετικά ερωτήματα. Δεν κάνουμε Δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της Ευρώπης αλλά υπέρ ή κατά της συμφωνίας των δανειστών. Το δικό μας ΟΧΙ σημαίνει ΟΧΙ στη συμφωνία - τελεσίγραφο και συνέχιση της διαπραγμάτευσης με ένα νέο ισχυρό χαρτί πάνω στο τραπέζι : τη λαϊκή βούληση για μια έντιμη συμφωνία που δεν θα καταδικάζει τον λαό της χώρας σε αργό θάνατο.  

Καταγγελία για την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας μπροστά στο δημοψήφισμα

Να πληρωθούν τώρα όλοι οι εργαζόμενοι
Όχι στις αναγκαστικές άδειες-κλεισίματα-Λοκ Άουτ των αφεντικών
ΟΧΙ σε κάθε μνημονιακή συμφωνία!
Καταγγέλλουμε τις πρακτικές της εργοδοσίας στον κλάδο μας και γενικότερα που επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς και να εκβιάσει τους εργαζόμενους να ψηφίσουν ΝΑΙ το δημοψήφισμα της Κυριακής. Καταγγέλλουμε επίσης τον πρόεδρο και την πλειοψηφία της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, που προπαγανδίζουν ανοιχτά το ΝΑΙ, ως πιστοί υπηρέτες της εργοδοσίας και των κατασκευαστικών ομίλων.
Το κεφάλαιο, η ΕΕ, το ΔΝΤ και οι μηχανισμοί τους, ξεκίνησαν με ομοβροντία την εκστρατεία φόβου για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και το λαό, για να δεχτεί ένα νέο μνημόνιο.
Σε αρκετές περιπτώσεις οι εργοδότες απειλούν με lock out και απαιτούν από τους εργαζόμενους να πάρουν άδειες. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύσει και κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να το δεχτεί!
Γενικευμένο φαινόμενο είναι η μη καταβολή της μισθοδοσίας, όπου οι εργαζόμενοι πληροφορούνται ότι η καταβολή του μισθού τους αναβάλλεται "μέχρι νεωτέρας".
Μέσα στις εταιρείες πληθαίνουν τα κηρύγματα προς τους εργαζόμενους υπέρ του ΝΑΙ, ενώ Διευθυντές κυκλοφορούν στους διαδρόμους και μας τρομοκρατούν ότι η μόνη μας επιλογή είναι να αποδεχθούμε τον εργασιακό μεσαίωνα, τα νέα αντεργατικά μέτρα, και την καταστροφή του λαού και της νεολαίας.
Οι κατασκευαστικές εταιρείες «αδειάζουν» τα εργοτάξια και απαιτούν από τους εργαζόμενους να πάρουν άδειες (υποχρεωτικές ή άνευ αποδοχών). Παράλληλα διαρρέουν ότι θα διακοπούν οι εργασίες των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, τις επόμενες μέρες, παρότι συνεχίζουν να εισπράττουν κανονικά τα υπερογκα διόδια.
Σε μεγάλες εταιρείες (πχ ΜΕΤΚΑ κ.ά.) η εργοδοσία, κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην συγκέντρωση των «Μένουμε Ευρώπη», σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα αφήνοντας σαφέστατα υπονοούμενα για απόλυση, σε όσους απουσιάσουν.
Η επιδίωξη της εργοδοσίας πίσω από αυτή την συντονισμένη κίνηση είναι η τρομοκράτηση των εργαζομένων, η δημιουργία κλίματος τρόμου, μπροστά στο δημοψήφισμα.
Πολύ μεγάλες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, που εδώ και 5 μήνες άφησε ασύδοτους τους εργολάβους, τους τραπεζίτες, τους καναλάρχες, τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές, στο όνομα του «έντιμου συμβιβασμού» και των διαπραγματεύσεων, στρώνοντας το δρόμο στο στρατόπεδο του ΝΑΙ, ενώ όλο αυτό το διάστημα διοχέτευαν ανενόχλητοι τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό.
Η επιχείρηση τρομοκρατίας από την πλευρά της εργοδοσίας δεν πρέπει να περάσει. Καλούμε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στις απειλές της εργοδοσίας. Να καταγγείλουν άμεσα κάθε κρούσμα τρομοκράτησης στο σωματείο.
Στις 5 Ιουλίου, να αντιτάξουμε με θάρρος το δικό μας «ΟΧΙ» έχοντας το νου μας τους αγώνες των εργαζομένων, όσους χτύπησε η ανεργία, όσους πήραν το δρόμο της ξενιτιάς, όσους μένουν ανασφάλιστοι, όσους συντρίβει η φτώχεια. Για την ταξική ανασυγκρότηση και την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος, για την άμεση ικανοποίηση των εργατικών αιτημάτων, για το μεγάλο «Ναι» στον δρόμο της συνειδητής ρήξης με το κεφάλαιο, την ΕΕ, το ΔΝΤ.
ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ- ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ
Καμία συμφωνία με τους δανειστές – τοκογλύφους.
Ρήξη με Κεφάλαιο Ευρώ, Ε.Ε και ΔΝΤ.
Να ανατρέψουμε παλιά και νέα Μνημόνια.
Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.
Καμία υποχώρηση. Ο αγώνας στα χέρια του λαού.

Ορθώνουμε το ανάστημα μας και λέμε ΟΧΙ


Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών : Όχι

ΟΧΙ

Η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών αγωνίζεται εδώ και χρόνια για την προάσπιση των βασικών δικαιωμάτων των άνεργων-εργαζόμενων-συνταξιούχων συναδέλφων, δικαιωμάτων που αφορούν στην ασφάλιση, στην δουλειά και στην αξιοπρεπή διαβίωση. Το διακύβευμα των αγώνων μας έρχεται αυτήν την στιγμή ως ερώτημα απέναντι σε όλη την κοινωνία, το εργαζόμενο τμήμα της οποίας αντιμετωπίζει τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Μας ρωτούν αν θέλουμε:
  • Να επιβληθεί προκαταβολή φόρου 100% στους αυτοαπασχολούμενους
  • Να διατηρηθούν οι μνημονιακές αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών
  • Να περικοπούν οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια
  • Να καταργηθεί το ΕΚΑΣ
  • Να συνεχιστεί η φοροληστεία μέσω της αύξησης του ΦΠΑ και της διατήρησης του ΕΝΦΙΑ
  • Να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποίησεις
  • Να επιβληθούν πρωτογενή πλεονάσματα
  • Να εφαρμοστεί ο μνημονιακός νόμος 3863/2010 για το ασφαλιστικό
  • Να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων να γίνεται μόνο από ίδιους πόρους
  • Να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία
  • Να αυξηθούν οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη στις συντάξεις
  • Να παγώσουν οι συντάξεις ως το 2021
  • Να μειωθεί το ακατάσχετο στις καταθέσεις
  • Να αυξηθεί το επιτόκιο που ισχύει για τη ρύθμιση οφειλών
  • Να μην επανέλθουν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στα επίπεδα του 2014
  • Nα καταστρατηγηθούν πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιωματα
  • Να διατηρηθεί και να βαθύνει η ταπεινωτική επιτροπεία και τα μνημόνια
Κάποιοι μας διαβεβαιώνουν ότι αν δεν συμφωνήσουμε στα παραπάνω, δηλαδή αν δεν παραιτηθούμε από όλους τους στόχους των μακροχρόνιων αγώνων μας, δεν υπάρχει οικονομικό μέλλον. Κάποιοι άλλοι ότι πρέπει να κάνουμε κάποιες παραχωρήσεις για να διασώσουμε το σύνολο. Απαντάμε στους πρώτους ότι αν συμφωνήσεις με τον ληστή που έχει μπει στο σπίτι σου τότε ασφαλώς υπάρχει οικονομικό μέλλον, αλλά όχι δικό σου. Στους δεύτερους ότι ο λόγος που μας ζητούν το δάχτυλο είναι ότι θέλουν το χέρι.
Συνεπώς η απάντησή μας, μαζί με ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας στον οποίο ανήκουμε, είναι ένα βροντερό ΟΧΙ.
Δηλώνουμε ότι η στράτευσή μας είναι κοινωνική -όχι κομματική- και ότι όποιοι γραφειοκράτες, κυβερνητικοί ή μη, επιχειρήσουν να προωθήσουν κάποιες από τις παραπάνω "ρυθμίσεις" θα μας βρούν μπροστά τους.

Ο ΣΑΔΑΣ τμήμα Αττικής για το Δημοψήφισμα - το όχι των αρχιτεκτόνων

Ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την ασφάλιση

Δεκτό κατά πλειοψηφία επί των άρθρων, στο σύνολό του και στις τροπολογίες του έγινε από την Ολομέλεια το σχεδίου νόμου: «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα και άλλες διατάξεις». Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΠΑΣΟΚ. «Παρών» δήλωσαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. Εξάλλου, σημειώνεται ότι η ΝΔ είχε αποχωρήσει από χθες από τη συζήτηση του νομοσχεδίου και δεν συμμετείχε στη ψηφοφορία.

www.dikaiologitika.gr

Η τελική του εκδοχή υπάρχει αναρτημένη ολόκληρη εδώ:


Στο επίμαχο άρθρο 39 (πρώην 38) έγινε μόνο μια τροπολογία (παράγραφος 9) η οποία ζητάει την καταβολή των αναδρομικών από 2011-2014 και λέει ότι θα καταβλήθούν σε ισόποσες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις μετά από σχετική απόφαση ΔΣ ΕΤΑΑ. Ζητάει δηλαδή άμεσα την καταβολή των αναδρομικών, τη στιγμή που εξαιρεί από τη μείωσης εισφορών χιλιάδες νέων (μετά το 93) συναδέλφων με οφειλές.

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να αναγκαστούν να τις καταργήσουν οριστικά.

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Ανακοίνωση αποχωρησάντων μελών της ΔΕ του ΤΕΕ της 29.6.2015 για τη δημοκρατική εκτροπή στο ΤΕΕ

 
Ανακοίνωση αποχωρησάντων μελών της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ

της 29.6.2015 για τη δημοκρατική εκτροπή στο ΤΕΕ

Τις τελευταίες μέρες και εν όψει του επικείμενου δημοψηφίσματος το οποίο έχει εξαγγείλει η βουλή των ελλήνων, παρακολουθούμε μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική εκτροπή και μια σειρά από μεθοδευμένες και σκόπιμες παραβιάσεις της νομιμότητας στις λειτουργίες της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ εκ μέρους του νεοεκλεγέντος προέδρου του ΤΕΕ κ. Γ.Στασινού με στόχο να πλαστογραφήσει τα πραγματικά περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά την έκτακτη συνεδρίαση της ΔΕ που ο ίδιος συγκάλεσε τη Δευτέρα 29.6.2015.

Συγκεκριμένα:

α) Συγκάλεσε την ΔΕ εκπρόθεσμα (σύγκλιση σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών) σε έκτακτη συνεδρίαση.

Ειδικότερα. Τα μέλη της ΔΕ του ΤΕΕ, λάβαμε στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο την Κυριακή 28.6.2015 και ώρα 10:07 μ.μ. πρόσκληση εκ μέρους του προέδρου η οποία ανέγραφε :

«Σας ενημερώνουμε ότι, λόγω των έκτακτων συνθηκών, η προγραμματισμένη για την 2.7.2015 συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ μετατίθεται για τη Δευτέρα 29.6.2015 (ώρα 18:45)». 

β) με παραπλανητική ημερήσια διάταξη η οποία περιελάμβανε κατά σειρά τα ακόλουθα θέματα :

1. Υπηρεσιακές εισηγήσεις

2. Συμμετοχή του ΤΕΕ σε επιτροπή υποστήριξης του δημοψηφίσματος

3. Επικύρωση πρακτικών

4. Ενημέρωση



(για του λόγου το αληθές επισυνάπτεται η πρόσκληση) 

γ) Δεν είχε διανεμηθεί η σχετική εισήγηση του προέδρου στα μέλη της ΔΕ πριν την σύγκληση της.

Δεν είχε αναρτηθεί στον σχετικό ιστότοπο αλλά ούτε και διανεμήθηκε κατά την έναρξη της δυνεδρίασης σχετική εισήγηση που να αφορά στο θέμα 2. Συμμετοχή του ΤΕΕ σε επιτροπή υποστήριξης του δημοψηφίσματος το οποίο ήταν και το επίμαχο ζήτημα για το οποίο και κλήθηκε σε υπερεπείγουσα συνεδρίαση εντός 20 ωρών η ΔΕ του ΤΕΕ να αποφασίσει σχετικά

δ) δεν έλυσε όπως κατά το νόμο όφειλε τη συνεδρίαση μετά την ένσταση που του υποβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας όταν έμειναν παρόντα μόνο 6 από τα 15 μέλη της ΔΕ.

Συγκεκριμένα. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με παρόντα 10 από τα 15 μέλη της ΔΕ του ΤΕΕ.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας και πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης έγινε προφορική ένσταση νομιμότητας σύγκλησης της ΔΕ από 4 μέλη της για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω και στη συνέχεια τα 4 αυτά μέλη αποχώρησαν με δήλωσή τους από τη συνεδρίαση μην θέλοντας να νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους μια έκνομη διαδικασία.



Μετά την αποχώρηση των 4 μελών, στην αίθουσα παρέμειναν 6 από τα 15 μέλη της ΔΕ και τέθηκε στον πρόεδρο κ.Γ Στασινό ένσταση απαρτίας λόγω του ότι το όργανο είχε χάσει πλέον τη νόμιμη σύνθεσή του (τουλάχιστον 8 μέλη παρόντα) ώστε να συνεχίσει τη συνεδρίαση.



Ο πρόεδρος κ Γ. Στασινός αγνόησε την ένσταση απαρτίας και αντί να λύσει τη συνεδρίαση όπως όφειλε δήλωσε πως διακόπτει τη συνεδρίαση για 15 λεπτά και αποχώρησε από την αίθουσα.