Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Η διεθνής «πυραμίδα» των διασώσεων και η τρίτη ελληνική ανακεφαλαιοποίηση,

του Γιάννη Κιμπουρόπουλου από εδώ



Από το 2008, οπότε κορυφώθηκε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, τα καπιταλιστικό σύμπαν περιδινείται γύρω από διασώσεις. Όχι προσφύγων –αυτοί μπορούν να πνίγονται άκλαυτοι στα νερά της Μεσογείου–, αλλά διασώσεις τραπεζών. Ο λογαριασμός είναι ιλιγγιώδης. Η αμερικανική FED υποστηρίζει ότι το κόστος διάσωσης των χρεοκοπημένων αμερικανικών τραπεζών (όχι όλων, γιατί τουλάχιστον 500 αφέθηκαν να καταρρεύσουν) δεν υπερέβη τα 700 δισ. δολάρια. Ωστόσο, έρευνα του Ινστιτούτου Levy ανεβάζει το τελικό κόστος των αμερικανικών διασώσεων σε ένα ασύλληπτο ποσό: 29 τρισ. δολάρια.

Ακόμη κι αν αυτό φαίνεται υπερβολή, είναι αδιαμφισβήτητα τα στοιχεία για τις τραπεζικές διασώσεις στην Ε.Ε. Από το 2008 έχουν διατεθεί για τη στήριξη του τραπεζικού «Λεβιάθαν» 5,1 τρισ. ευρώ σε ρευστό, κρατικές εγγυήσεις, ενίσχυση ρευστότητας και αγορές περιουσιακών στοιχείων (μετοχών και ομολόγων).

Αλλά αυτά δεν ήταν τα μόνα δώρα προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που ξεκίνησε από το 2010 η αμερικανική κεντρική τράπεζα (4,4 τρισ. δολάρια) και συνεχίζουν η ΕΚΤ (με φιλοδοξία να φτάσει το 1,1 τρισ.), η ιαπωνική BOJ και άλλες κεντρικές τράπεζες, μετρούν ήδη έναν λογαριασμό 10 τρισ. δολαρίων, περίπου το 15% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Πού πηγαίνουν αυτά τα χρήματα; Το μεγαλύτερο μέρος τους έχει προκαλέσει πρωτοφανή πλημμυρίδα ρευστότητας στις ίδιες της τράπεζες- 2,8 δισ., δολάρια στις αμερικανικές, πολύ μεγαλύτερο ποσό στις ευρωπαϊκές. Κι επίσης, έχει προκαλέσει τρομακτική συσσώρευση του παγκόσμιου πλούτου στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας. Έκθεση της υπεράνω αντικαπιταλιστικής υποψίας Credit Suisse συμπυκνώνει τον απολογισμό της διαχείρισης της κρίσης σε δύο αριθμούς: το 0,7% του πληθυσμού συγκεντρώνει το 46% του παγκόσμιου πλούτου. Στον αντίποδα, το 71% του παγκόσμιου πληθυσμού ελέγχει μόλις το 3% του παγκόσμιου πλούτου. Δεν πρόκειται για αστοχία συνταγής. Αλλά για πλήρη επιτυχία της. Η κοινωνική πυραμίδα αποκαλύπτει την ληστρική «πυραμίδα» των χρηματοπιστωτικών διασώσεων.

Το «φιλοδώρημα» των 215 δισ.

Κυριακή 1/11/15 :: απεργία στον κλάδο του εμπορίου [απεργιακή διαδήλωση: 1μμ, Ερμού (Σύνταγμα)]





Κυριακή 1η Νοέμβρη :: ΑΠΕΡΓΙΑ στον κλάδο του εμπορίου

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ: 13:00, ΕΡΜΟΥ (Σύνταγμα)

ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ – ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ
ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ

Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ. Με οργάνωση κι αντίσταση στους χώρους της δουλειάς.

Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας
και τα “απελευθερωμένα” ωράρια / syntonistikokyriakes.espivblogs.net

Ένα δις ευρώ αντί για 434 εκατ οι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica bank !!!

Κανείς μηχανικός δεν πρέπει να συναινέσει στο νέο έγκλημα που ετοιμάζουνε σε βάρος των εισφορών και των αποθεματικών μας...Άμεση απεμπλοκή του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής και απόδοση ευθυνών σε όλους όσους ευθύνονται για τη διαχρονικά ολέθρια επιλογή...

Στα 1,021 δισ οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica bank στο δυσμενές σενάριο και 857 εκατ στο βασικό - Προχωράει σε ΑΜΚ


Σοκάρουν οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica bank στα 1,021 δισεκ. ευρώ - Επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του bankingnews
Με βάση τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης, η Τράπεζα Αττικής παρουσιάζει υστέρηση ύψους 857 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 1,021 δισ. ευρώ στο δυσμενές, χωρίς όμως να έχουν προσμετρηθεί οι ενέργειες κεφαλαιακής υποστήριξης της Τράπεζας.
Να σημειωθεί ότι το bankingnews.gr είχε αναφέρει ότι θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica bank 
Η Τράπεζα της Ελλάδος διεξήγαγε άσκηση Συνολικής Αξιολόγησης 2015 για την Τράπεζα Αττικής, στο πλαίσιο της αντίστοιχης αξιολόγησης που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τις τέσσερις ελληνικές Σημαντικές Τράπεζες. 
Η Τράπεζα της Ελλάδος ακολούθησε τη μεθοδολογία και τη γενικότερη προσέγγιση που εφαρμόστηκε από την ΕΚΤ για τις τέσσερις Σημαντικές Τράπεζες, προκειμένου να επιτευχθεί συνεπής πληροφόρηση και να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση μεταξύ της Τράπεζας Αττικής και των Σημαντικών Τραπεζών. 
Η Συνολική Αξιολόγηση περιλαμβάνει δύο συνιστώσες, τον διεξοδικό και λεπτομερή έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού (Asset Quality Review – AQR) και μια άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων με προοπτικό χαρακτήρα (forward-looking Stress Test), με σκοπό την εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας Αττικής. 
Ο έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού κατέγραψε επακριβώς την αξία των στοιχείων του ενεργητικού της Τράπεζας Αττικής στις 30 Ιουνίου 2015 και το αποτέλεσμά του χρησίμευσε ως σημείο εκκίνησης για την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.
Συγκεκριμένα, η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων είχε προοπτικό χαρακτήρα και προσέγγιση από επάνω προς τα κάτω (top down). Διενεργήθηκε για την περίοδο 30 Ιουνίου 2015 - 31 Δεκεμβρίου 2017, με βάση τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από την Τράπεζα Αττικής και ελέγχθηκαν ποιοτικά από την Τράπεζα της Ελλάδος. 
Σκοπός της άσκησης ήταν να εξεταστεί η ανθεκτικότητα της φερεγγυότητας της Τράπεζας Αττικής σε δύο υποθετικά σενάρια: το βασικό σενάριο, που υποθέτει Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών CET1 9,5%, και το σενάριο δυσμενών εξελίξεων, που υποθέτει Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών CET1 8%. 
Με βάση τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης, η Τράπεζα Αττικής παρουσιάζει υστέρηση ύψους 857 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 1.021 εκατ. ευρώ στο δυσμενές, χωρίς όμως να έχουν προσμετρηθεί οι ενέργειες κεφαλαιακής υποστήριξης της Τράπεζας. 
Εντός μιας εβδομάδας από την παρούσα ανακοίνωση, η Τράπεζα Αττικής θα υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης, στο οποίο θα αναφέρει λεπτομερώς με ποιο τρόπο θα καλυφθεί η υστέρηση αυτή. 
Το σχέδιο θα αξιολογηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να προκύψουν οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες και η Τράπεζα Αττικής να προχωρήσει στη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

1η Νοέμβρη Πανελλαδική Συνέλευση του Συντονισμού ενάντια σε κλεισίματα και διαθεσιμότιτες



Ο συντονισμός ενάντια σε κλεισίματα και διαθεσιμότιτες προχωράει σε πανελλαδική συνέλευση αντίστασης στο τρίτο μνημόνιο, την Κυριακή 1η Νοέμβρη στις 10πμ στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Θα βρεθούμε όλοι μαζί. Οι διαθέσιμοι, οι καθαρίστριες, οι σχολικοί φύλακες, η ΕΡΤ, κλάδοι που δώσαμε κοινούς αγώνες όλη την προηγούμενη περίοδο. Αλλα και οι κλάδοι που τώρα μπαίνουν μπροστά για να βάλουν φρένο στις νέες επιθέσεις που φέρνει το τρίτο μνημόνιο. Οι εκπαιδευτικοί, τα νοσοκομεία, οι Δήμοι, τα λιμάνια, ο ΟΣΕ, η ΔΕΗ. Ολοι μαζί θα συζητήσουμε και θα οργανώσουμε τη δράση μας την επόμενη περίοδο για να μην αφήσουμε να περάσουν οι πολιτικές που συνεχίζουν την καταστροφή των προηγούμενων μνημονιακων κυβερνήσεων.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βάζει μπροστά ένα ολόκληρο γύρο νέων επιθέσεωνενάντια στους εργαζόμενους και θα βρεθεί μπροστά σε νέες πιο δυνατές αντιστάσεις απο τη μεριά του εργατικού κινήματος.

v Η μάχη για αυξήσεις στους μισθούς σε όλο το δημόσιο, αλλά πολύ περισσότερο η μάχη για προσλήψεις προσωπικού για σχολεία δήμους και νοσοκομεία που έχουν ρημάξει απο τις περικοπές την τελευταία πενταετία των μνημονίων.
v Η σύγκρουση με την προσπάθεια της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τις πιο κρίσιμες δημόσιες υποδομές, τα Λιμάνια, τα αεροδρόμια, τον ΟΣΕ, το νερό, την ΔΕΗ. Μπορούμε σε κάθε χώρο δουλειάς να το κάνουμε όπως η ΕΡΤ πρίν απο δύο χρόνια. Ιδιωτικοποίηση αυτοί; Απεργία, κατάληψη και ένα πλατύ κύμα αλληλεγγύης εμείς.
v Η μάχη ενάντια στο ασφαλιστικό ενώνει όλους τους εργαζόμενους για να μην περάσουν οι ενοποιήσεις των ταμείων, οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις (μέσω των αυξήσεων στις εισφορές), η σύνταξη στα 67 για όλους.
v Χέρι με χέρι με τη σύγκρουση με τα μνημόνια είναι και ο αγώνας ενάντια στην Ευρώπη Φρούριο, για ανοιχτά σύνορα χωρίς φράκτες και Φρόντεξ, γιά αλληλεγγυη στους πρόσφυγες, Το μαζικό κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, μαζί με το εργατικό κίνημα μπορεί να επιβάλει ότι η ανθρωπιστική κρίση με θύματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη εξαιτίας των πολιτικών της λιτότητας και της φτώχειας, μπορεί να πάρει τέλος. Να επιβάλουμε με τους αγώνες μας ότι θα δοθούν κοινωνικές παροχές για όλους τους φτωχούς και κατατρεγμένους, ντόπιους και πρόσφυγες.

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Νομικό και θεσμικό Άουσβιτς το τρίτο μνημόνιο,



Άραγε υπάρχει κάτι χειρότερο από τα μέτρα αύξησης της φορολογίας και περικοπής των κοινωνικών δαπανών που περιλαμβάνει το τρίτο Μνημόνιο; 

Είναι οι όροι που θωρακίζουν τη σύμβαση, ισχυροποιώντας υπέρμετρα τη θέση των δανειστών.

Το πλαίσιο της συμφωνίας έρχεται να αποτρέψει κάθε μελλοντική προσπάθειας ακύρωσης του αντιλαϊκού τυφώνα, επιχειρώντας να αφαιρέσει από την Ελλάδα συνταγματικά δικαιώματα που αποτελούν γνώρισμα κάθε σύγχρονου κράτους...

Mόνο εκνευρισμό προκαλούσαν στην προεκλογική περίοδο ιοι επαναλαμβανόμενες φλυαρίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως) και των ΑΝΕΛ για τα περίφημα «αντίρροπα ή παράλληλα μέτρα», με τα οποία υποτίθεται ότι δα εξουδετερω­θούν ή, στην καλύτερη περίπτωση, δα λειανθούν οι πιο τραχιές πλευρές του τρίτου Μνημονίου, που συμφώνησαν με τους πι­στωτές και ψήφισαν στη Βουλή παραμονή του 15Αύγουστου.

Οι σχετικές υποσχέσεις λίαν συντόμως δα ξεχαστούν, επειδή... πολύ απλά το Μνημόνιο δεν προβλέπει τίποτε το σχετικό. Αν­τίθετα, το τρίτο Μνημόνιο βρίθει άρθρων και προβλέψεων για νέα και άγνωστα μέχρι στιγμής μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση που η απόδοση των ψηφισμένων αποδειχθεί υπο­δεέστερη των προβλέψεων.

Αναμενόμενο από τη μεριά των πι­στωτών: ξέροντας πως η φοροδοτική ικανότητα ακολουθεί εδώ και χρόνια φθίνουσα πορεία, θέλησαν να επιβεβαιώσουν πως η χρυσοτόκος όρνιθα θα συνεχίσει να γεννάει αυγά...

Προς επίρρωση τα ακόλουθα: Αναφέρεται, για παράδειγμα, στις σελίδες 95-96 του τρίτου Μνημονίου (άρθρο 1, παρ. 25 του ν. 4334/2015 Α’ 80), που πρέπει να ειπωθεί ότι αποτελεί μνημείο προχειρογραφήματος: «Το δημοσιονομικό συμβούλιο εισηγείται στον υπουργό Οικονομικών ημιαυτόματα μέτρα πε­ρικοπής δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, και ειδικότερα μηνιαίων/τριμη­νιαίων στόχων σύμφωνα με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής εξαιρουμένου του επενδυτικού σκέλους, οι οποίοι ορίζονται για όλους τους υποτομείς της κυβέρνησης.

Σε περίπτωση κατά την οποία σε επίπεδο γενικής κυβέρνη­σης εμφανίζονται σημαντικές αποκλίσεις από τον τριμηνιαίο στόχο... ενεργοποιείται διορθωτικός μηχανισμός ύστερα από σχετική γνώμη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Ο διορθωτι­κός μηχανισμός συνίσταται στην κάλυψη της απόκλισης είτε με περικοπή δαπανών, είτε με ανάληψη δράσεων για την ενί­σχυση των εσόδων...

Η περικοπή των δαπανών ή/και η ενίσχυση των εσόδων θα εφαρμόζεται κατά σειρά προτεραιότητας:

α) στον φορέα ή τους φορείς από τον οποίο προέρχεται η απόκλιση,

Σταμάτησε του τσμεδε τους αλήτες...


Αυξημένες εισφορές, αύξηση εφορίας και υποχρεωτική συνδρομή χωρις αντίκρυσμα, γελοιότητες με αλλαγή κατηγορίας που πληρώνεται ανδρομικά..οι εξελίξεις τρέχουν και δεν τις προλαβαίνουμε..
φιλική συμμετοχή ο dj Καράγιας(λογιστής, άλλος καμμένος κλάδος) 

Σταμάτησε του ΤΣΜΕΔΕ τους αλήτες
τώρα που μείναμε στεγνοί
Τις αυξημένες τις εισφορές σου δείξτες
να τις πληρώσουνε αυτοί 
που έχουν
να τις πληρώσουνε αυτοί

Με ξαφνικό θάνατο απειλούνται πλέον άμεσα όσοι έχουν χρέη στα Ταμεία

Πηγή. Ξαφνικός θάνατος για καταθέσεις και διαδικασίες εξπρές για εξώσεις από τα σπίτια

- Στο στόχαστρο όσοι χρωστάνε πάνω από 5.000 ευρώ στα Ταμεία
- Τουλάχιστον 100.000 άτομα κινδυνεύουν να χάσουν τις καταθέσεις τους
- Όποιος δεν έχει κάνει ρύθμιση ή δεν πληρώνει τις δόσεις της ρύθμισης βρίσκεται σε κίνδυνο
- Από Δευτέρα έρχονται και οι πλειστηριασμοί, ξεκινούν οι εξώσεις από σπίτια

Με ξαφνικό θάνατο απειλούνται πλέον άμεσα όσοι έχουν χρέη στα Ταμεία και μάλιστα μιλάμε για ποσά μόλις 5.000 ευρώ και άνω. Ουσιαστικά η διαδικασία για τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ξεκινούν από τον Δεκέμβριο και απειλούν άμεσα περί τους 100.000 ασφαλισμένους με οφειλές οι οποίοι είτε δεν έχουν μπει σε ρύθμιση μέχρι σήμερα, είτε μπήκαν σε κάποια ρύθμιση αλλά δεν πληρώνουν κανονικά τις δόσεις.
Ουσιαστικά το μέτρο ισχύει από την ερχόμενη Κυριακή καθώς εκπνέει και η τελευταία παράταση, το πάγωμα, που υπήρξε με υπουργική απόφαση στις κατασχέσεις έως 31 Οκτωβρίου. Ήδη στο ΚΕΑΟ έχουν μεταφερθεί προς είσπραξη χρέη ύψους 12,9 δισ. που αντιστοιχούν σε 275.000 οφειλέτες. Από αυτούς οι 100.000 χρωστούν αυτή τη στιγμή πάνω από 5.000 ευρώ και είναι αυτοί που μπαίνουν πρώτοι στο στόχαστρο. 
Από δευτέρα επίσης ξεκινά μια άλλη διαδικασία που βάζει στο στόχαστρο περιουσιακά στοιχεία λόγω οφειλών. Αυτή τη φορά μιλάμε ωστόσο για ακίνητα καθώς ξεπαγώνουν από τη Δευτέρα οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις και εξώσεις από σπίτια) για όσους έχουν σε βάρος τους σχετικές δικαστικές αποφάσεις.Με την μη παράταση της ισχύος της υπουργικής απόφασης που ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, «ξεμπλοκάρουν» και οι αναγκαστικές εκτελέσεις όπως επίσης και η καταβολή των δικαστικών παραβόλων, πράξεις οι οποίες επίσης είχαν «παγώσει». Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση είχε εκδοθεί στα μέσα Ιουλίου λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ως εξής: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοινώνει ότι δεν παρατείνεται εκ νέου η ισχύς της υπ’ αριθμ. 49214/21−7−2015 Κοινής Υπουργικής Απόφασης “Αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, καταβολής δικαστικών παραβόλων, εγγυοδοσιών και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών” (Β΄ 1525), η οποία έχει ήδη παραταθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 με την υπ’ αριθμ. 57384/31−8−2015 όμοια (Β΄ 1867) και στη συνέχεια μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015 με την υπ΄ αρ. 70905/29.9.2015 όμοια (Β’ 2110)».

Κείμενο της συσπείρωσης για το ασφαλιστικό ενόψει της Α/ΤΕΕ

Τα μνημόνια αφανίζουν το ασφαλιστικό.
Προωθούν συντάξεις απόλυτης φτώχειας
Πληρώνουμε πιο πολλά για περισσότερα χρόνια για όλο και μικρότερες συντάξεις.
 Η επερχόμενη λεηλασία στο ασφαλιστικό αφορά όλους: τους συνταξιούχους ,τους εργαζόμενους, τους νέους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τις γυναίκες. Οι αυξήσεις εισφορών μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, η εξαφάνιση της κρατικής χρηματοδότησης για να εξοικονομούνται πόροι για να αποπληρωθεί ένα παράνομο χρέος, η μείωση των πόρων που καταβάλλει το κεφάλαιο, οι ενοποιήσεις ταμείων και η εξομοίωση προς τα κάτω δικαιωμάτων και παροχών, η σταδιακή κατάργηση των επικουρικών ταμείων ενίσχυσης των πενιχρών συντάξεων έχουν ένα και μόνο στόχο.
Την κατάργηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή του δικαιώματος μας σε δημόσια δωρεάν περίθαλψη και του δικαιώματος να παίρνουμε μια σύνταξη για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, μετά το εργασιακό βίος. Και την αντικατάστασή της από μια ατομική – άμεσα ή έμμεσα ιδιωτική ασφάλιση ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του καθένα. Αντί της κοινωνικής αλληλεγγύης προωθείται ο πλήρης κοινωνικός κανιβαλισμός.
Οι αλλαγές που φέρνουν δανειστές-κυβέρνηση αφορούν:
  1. τους μισθωτούς και τους εργαζόμενους που θα δουν το μισθό τους να συρρικνώνεται κι άλλο με την αύξηση των εισφορών, ενώ θα αυξάνονται τα όρια ηλικίας.
  2. όλους τους αυτοαπασχολούμενους, από τους αγρότες ως τους επιστήμονες (μηχανικούς κλπ) στους οποίους θα διπλασιαστούν έως τριπλασιαστούν οι εισφορές. Δε θα μπορούν να ανταποκριθούν με κίνδυνο να χάσουν και το επάγγελμά τους.
  3. τους νυν συνταξιούχους που θα δουν τα επικουρικά τους ταμεία να εξαφανίζονται και τις συντάξεις τους να μετατρέπονται σε επιδόματα φτώχειας.
  4. τους νέους που με την αύξηση των ορίων ηλικίας αλλά και τις αυξημένες εισφορές εγκαταλείπουν την «ιδέα» ότι κάποια στιγμή θα πάρουν σύνταξη και ότι έχουν δικαίωμα στην ασφάλιση – περίθαλψη.
  5. Κάθε οικογένεια που «με τη σύνταξη του παππού» σπούδαζε και στήριζε παιδιά και εγγόνια για σπουδές, για να φτιάξουν οικογένεια.
Να σταματήσει τώρα ο εμπαιγμός και η λεηλασία!
Επί πέντε χρόνια οι συνταξιούχοι της χώρας βλέπουν τις συντάξεις τους να μειώνονται μέχρι και 50% .
Τα αποθεματικά των ταμείων καταληστεύθηκαν από τα μηδενικά επιτόκια των τραπεζών, από το χρηματιστήριο, τα δομημένα ομόλογα, αλλά και το διαβόητο PSI που για να γλυτώσει τις γαλλογερμανικές τράπεζες κούρεψε τα λεφτά των ταμείων.
Αλλά και πριν τα μνημόνια τις τελευταίες δεκαετίες, διαδοχικοί νόμοι στο όνομα των οικονομικών προβλημάτων της ασφάλισης περιέκοπταν συντάξεις, αύξαναν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τις εισφορές.

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Nα γκρεμίσουμε τον Φράχτη του Έβρου

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΡΑΧΤΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι κυνηγημένοι από τους βομβαρδισμούς της Δύσης, τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, τη φονταμενταλιστική φρίκη και ξεριζωμένοι από την ακραία φτώχια και την «ανάπτυξη» των πολυεθνικών, παλεύουν να περάσουν τα σύνορα και να εισέρθουν στην Ευρώπη. Οδηγούνται σε έναν αγώνα επιβίωσης και αναζήτησης μίας ζωής με ειρήνη και αξιοπρέπεια.

Χιλιάδες απ’ αυτούς, πνίγονται στα παράλια της Μεσογείου, αλλά και όσοι καταφέρνουν να φτάσουν στα ευρωπαϊκά κράτη ζωντανοί, έρχονται αντιμέτωποι με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις φασιστικές/ρατσιστικές επιθέσεις, την αστυνομική βία και την κερδοσκοπία ή αντιμετωπίζονται σαν φτηνό εργατικό δυναμικό, έτοιμο για εκμετάλλευση.

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ3 για το θέμα


Παρ’ όλη την υποκριτική επίκληση ενός δήθεν ανθρωπισμού, οι ηγέτες της Ευρώπης επικεντρώνονται στην ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, στην αύξηση του στρατού και της Frontex, στα κέντρα κράτησης, στις απελάσεις και στις επαναπροωθήσεις, αποκαλύπτοντας έτσι το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης-Φρούριο.

Ο Φράχτης του Έβρου δεν αποτελεί μόνο το σύμβολο του αποκλεισμού, της δαιμονοποίησης του «ξένου» και της πάση θυσία προστασίας της εθνικής και ευρωπαϊκής ασφάλειας. Αποτελεί την αιτία όλων αυτών των πνιγμών στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, εφόσον αναγκάζει πρόσφυγες και μετανάστες να ακολουθήσουν τις επίφοβες θαλάσσιες διόδους για τη διάσχιση των συνόρων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από την ολοκλήρωση του φράχτη οι πνιγμοί στο Αιγαίο έχουν αυξηθεί δραματικά και θα συνεχίσουν να αυξάνονται αφού κανένα συρματόπλεγμα δεν μπορεί να σταματήσει αυτούς που αγωνίζονται για επιβίωση και μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Δημιουργήσαμε το Συντονιστικό ενάντια στον Φράχτη του Έβρου για να γκρεμίσουμε τον φράχτη, να ανοίξουμε τα σύνορα, να σταματήσουμε την ανθρώπινη τραγωδία στη Μεσόγειο. Συλλογικότητες και άτομα συναντηθήκαμε για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ο καθένας και η καθεμία με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές και αναλύσεις, αλλά με την κοινή πεποίθηση ότι είναι ζήτημα της κοινωνίας και των κινημάτων να δώσουν ένα τέλος στον εφιάλτη των αιματοβαμμένων συνόρων. Οι συνελεύσεις του Συντονιστικού είναι ανοιχτές με αμεσοδημοκρατικές και οριζόντιες διαδικασίες και επιδιώκεται ο συντονισμός και η συνεργασία τόσο με αντίστοιχες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αφού το ζήτημα των συνόρων ξεπερνά τα όρια της χώρας.

Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί μπροστά στο θάνατο… Όσο παραμένει όρθιος ο φράχτης και κλειστά τα σύνορα, το Ελληνικό Κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αυτουργοί στις δολοφονίες χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στα παράλια της Μεσογείου, μέσα στα βυθισμένα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων.

Γι’ αυτό καλούμε το Σάββατο 31 Οκτώβρη, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης, σε Πορεία στον Έβρο, ενάντια στον φράχτη και στα σύνορα.

• Ελεύθερη μετακίνηση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες
• Χαρτιά σε όλους – Καμία απέλαση
• Κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης
• Ενάντια στην Ευρώπη-Φρούριο
• Η αλληλεγγύη μας να γκρεμίσει τον φράχτη και τα σύνορα

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΦΡΑΧΤΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ
Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη στις 08:00 π.μ. από Άγαλμα Βενιζέλου
(Για κρατήσεις θέσεων: 6949591336, 6970395852)

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΡΑΧΤΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ
syndonevro@gmail.com

Μετά τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές και οι Ενεργειακοί Ελεγκτές

Μόλις κατατέθηκε στη Βουλή
 Σχέδιο Νόμου (331 σελίδες) με τίτλο:
 Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, «Για την ενεργειακή απόδοση, την τροποποίηση των Οδηγιών 2009/125/ΕΚ και 2010/30/ΕΕ και την κατάργηση των Οδηγιών 2004/8/ΕΚ και 2006/32/ΕΚ».

Όπως συνηθιζεται στα μνημονιακά κοινοβουλευτικά ήθη υπάρχουν μέσα δεκάδες άσχετες τροπολογίες από διάφορα υπουργεία με πάρα πολλά μαργαριτάρια που χρειάζονται προσεκτική ανάγνωση....


Στο άρθρο 33 δίνεται παράταση έως 30 Ιουνίου 2016 για τις εξετάσεις των Ενεργειακών Επιθεωρητών και τα ΠΕΑ που εκδίδονται έως τότε θεωρούνται έγκυρα...
Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ο λόγος της μη επαρκούς συμμετοχής υποψηφίων στην εξεταστική διαδικασία και κατά συνέπεια ο μη αναγκαίος αριθμός εν.επιθεωρητών για την κάλυψη των αναγκών σε όλη την επικράτεια!!!
Αρνούνται βέβαια να καταργήσουν κάτι που στην πράξη έχουν καταργήσει χιλιάδες συνάδελφοι με την αποχή τους από τη διαδικασία των εξετάσεων..

 Όσον αφορά την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση είναι το ίδιο σχέδιο νόμου που είχε  βγει το καλοκαίρι στη διαβούλευση με υπουργό Λαφαζάνη:
Μεταξύ πολλών άλλων στο άρθρο 10 του σχεδίου νόμου «Ενεργειακοί έλεγχοι και συστήματα ενεργειακής διαχείρισης» (άρθρο 9 της διαβούλευσης) αναφέρονται τα εξής:
2.   Οι ενεργειακοί έλεγχοι διενεργούνται ανεξάρτητα από ειδικευμένους ενεργειακούς ελεγκτές, οι οποίοι είναι:
α)   διπλωματούχοι μηχανικοί με ειδικότητα αρχιτέκτονα, πολιτικού, μηχανολόγου, ηλεκτρολόγου, μηχανολόγου-ηλεκτρολόγου και χημικού, μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ),
β)   πτυχιούχοι μηχανικοί τεχνολογικής εκπαίδευσης με ειδικότητα ηλεκτρολόγου, ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων, αυτοματισμού, βιομηχανικής πληροφορικής, βιομηχανικού σχεδιασμού, ενεργειακής τεχνολογίας, τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, μηχανολόγου, πολιτικού δομικών έργων,
γ)   μηχανικοί των ανωτέρω ειδικοτήτων που έχουν αποκτήσει αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων στη χώρα μας κατ’ εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας,
δ) ενεργειακοί επιθεωρητές κτιρίων και συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού εγγεγραμμένοι στα οικεία μητρώα,

Η συσπείρωση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών και το Ν.4254

συσπειρωση αριστερων μηχανικων

Για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών
Η ψήφιση του Νόμου 4254/2014, αντικαθιστά το νόμο 4663 του 1930 που όριζε τον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος. Με αυτή, αλλάζει εκ βάθρων το ποιος μπορεί να ασκεί το επάγγελμα του μηχανικού και αναιρούνται τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο πτυχίο καθώς θα καθορίζονται από μελλοντικά Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία θα εισηγείται σχετική Επιτροπή μετά από γνωμοδοτήσεις του ΤΕΕ.
Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, καθώς ισοπεδώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των μηχανικών όλων των ειδικοτήτων και προετοιμάζει ένα νέο τοπίο συνεχών εξετάσεων και πιστοποιήσεων για την απόκτηση κατακερματισμένων επιμέρους δικαιωμάτων. Δυστυχώς, σε αυτό το τοπίο, το ΤΕΕ φαίνεται να αναζητά ρόλο ρυθμιστή της πιστοποίησης ενάντια στα συμφέροντα της πλειοψηφίας των μελών του.
Η επιχειρούμενη κατάλυση των δικαιωμάτων των μηχανικών, με την ψήφιση του Νόμου 4254/2014, κατά κανένα «νομικό» τρόπο δεν επιβλήθηκε έξωθεν. Αποτέλεσε πρωτοβουλία της απελθούσας κυβέρνησης, στα πλαίσια ενός πολυνόμου που καταλύει φραγμούς περιβαλλοντικούς, πολεοδομικούς, εργασιακούς. Όμως η «απελευθέρωση» των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών που με αυτό τον τρόπο επιβάλλεται, ταυτόχρονα με την κατάλυση των εργασιακών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων και κατακτήσεων, αποτελούν στοιχεία της νεοφιλελεύθερης επίθεσης που μεθοδεύτηκε από τις δυνάμεις του μνημονίου στη χώρα, στο πνεύμα των Ευρωπαϊκών οδηγιών. Η απογύμνωση αυτή του επαγγέλματος από τις επιστημονικές του προϋποθέσεις και κυρίως από τον θεσπισμένο ρόλο του, την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος είναι απαράδεκτη, όσο και η απαίτηση για σπουδές πολλών ταχυτήτων, που οδηγεί στην άγρια εκμετάλλευση και εξαθλίωση των νέων συναδέλφων Μηχανικών.
Για το θέμα των δικαιωμάτων, γίνεται εξομοίωση μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ προς τα κάτω που είναι αντίθετη τόσο με το Σύνταγμα όσο και με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σε αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε συνδυασμό με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και διακηρύξεις (ΚΕΧΑΕ, Μπολόνια). Το αποτέλεσμα είναι η πολυδιάσπαση του αντικειμένου, ο
κατακερματισμός και η εξίσωση των πτυχίων προς τα «κάτω» (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, Κολλέγια). Ο διαχωρισμός αυτός διευκολύνει μόνο τους εργοδότες και ταυτόχρονα δημιουργεί έναν αδιέξοδο «εμφύλιο» στα εσωτερικά του επαγγέλματος. Συγκεκριμένα:

Πλειστηριασμοί STOP

Κάλεσμα

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Η συζήτηση που γίνεται τους τελευταίους μήνες για την «ρύθμιση» των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αποκαλύπτει ξεκάθαρα ότι απαίτηση των δανειστών, απαίτηση που στη βάση της αποδέχεται και η κυβέρνηση, είναι η ρύθμιση με πρωταρχικό γνώμονα το συμφέρον των τραπεζών. Των τραπεζών που στα προηγούμενα χρόνια έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί με 250δις, και σύντομα θα πάρουν άλλα 15δις, καλύπτοντας έτσι ένα σοβαρό ποσοστό από τις επισφάλειές τους. Έτσι το ιδιωτικό χρέος των τραπεζών μετατράπηκε σε δημόσιο χωρίς την ίδια στιγμή να επωφεληθούν σε κανένα βαθμό οι δανειολήπτες.

Οι τραπεζίτες διαμηνύουν ότι δεν επιθυμούν τους πλειστηριασμούς. Δεν μας λένε όμως ότι οι τράπεζες επιθυμούν τους πιο άμεσους τρόπους να εισπράξουν: Ξεπούλημα των δανείων σε κερδοσκοπικά funds, ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν χιλιάδες ακόμα νοικοκυριά κάτω από το όριο , όχι της αξιοπρεπούς διαβίωσης όπως μας έλεγαν μέχρι σήμερα αλλά της υλικής ένδειας.

Σήμερα είναι η στιγμή να αντιδράσουμε, να οργανωθούμε , να αντισταθούμε, να προστατεύσουμε την κατοικία και να απαιτήσουμε δίκαιη λύση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Οι υπογράφουσες συλλογικότητες καλούμε όλες και όλους στη Συνάντηση- Συζήτηση για να ενημερωθούμε και να οργανώσουμε τη δράση μας

την ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ωρα 6:00μμ

στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο του GREEN PARK Μαυροματαίων 22 στο Πεδίο Άρεως
Υπογραφές
Πλειστηριασμοί STOP

Πιο αριστερά... πεθαίνεις!

Στις 12 Νοεμβρίου, το λαϊκό κίνημα έχει προκηρύξει πανελλαδική απεργία, η οποία έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό. Πρόκειται για μια απεργία που έχει διπλό στόχο: από την μια να αποτελέσει εκκωφαντική διαμαρτυρία κατά της εντεινόμενης επίθεσης της άρχουσας τάξης εναντίον των λαϊκών στρωμάτων κι από την άλλη να διατρανώσει την διάθεση αυτών των στρωμάτων να αντισταθούν στην επίθεση αυτή.




Εννοείται ότι προσάναμμα στην φωτιά της προγραμματισμένης απεργιακής κινητοποίησης αποτέλεσε το πόρισμα της διαβόητης "επιτροπής σοφών", το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση ως δικαιολογία για το γκρέμισμα όσων αντερεισμάτων του ασφαλιστικού συστήματος έχουν μείνει ακόμη όρθια.

Η αφίσα του συνεδρίου

Ποιά είναι η απάντηση της "αριστερής" κυβέρνησης σ' αυτόν τον ξεσηκωμό; Μια ροχάλα στα μούτρα των εργαζομένων! Διότι μόνο ως ροχάλα στα μούτρα των εργαζομένων μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι στις 12 Νοεμβρίου, την ημέρα τής προγραμματισμένης πανελλαδικής απεργίας, η κυβέρνηση θα συμμετέχει σε συνέδριο ασφαλιστικών εταιρειών με θέμα "Ιδιωτική ασφάλιση: Είναι θέμα πολιτικής ή ανάγκη;", το οποίο διοργανώνει η οικονομική εφημερίδα Ναυτεμπορική στο Μέγαρο Μουσικής και στο οποίο θα πάρουν μέρος όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες που περιμένουν, σαν κοράκια και σαν ύαινες, να ορμήσουν στο πτώμα τής δημόσιας ασφάλισης και να το ξεσκίσουν.

Η επιλογή τής ημερομηνίας συνιστά από μόνη της πρόκληση. Όμως, το προκλητικώτερο είναι ότι σ' αυτό το συνέδριο της ιδιωτικής ασφάλισης θα πάρουν μέρος και θα μιλήσουν εκπρόσωποι του κράτους, οι οποίοι είναι ταγμένοι να υπηρετούν την δημόσια ασφάλιση. Χαρακτηριστικά:

- Ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα παρουσιάσει την κυβερνητική πολιτική, μιλώντας στην θεματική ενότητα "Ώρα αποφάσεων για επαγγελματικά ταμεία - ιδιωτικές συντάξεις - κύρια ασφάλιση".

- Ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης θα παρουσιάσει τα κυβερνητικά σχέδια για περαιτέρω εμπλοκή των ιδιωτών στο σύστημα υγείας, μιλώντας στην θεματική ενότητα "Σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία".

Με μια ματιά στην λίστα των συμμετεχόντων, ανακαλύπτουμε επίσης τον υποδιοικητή τού ΙΚΑ Διονύση Καλαματιανό, τον διοικητή τού ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό και τον πολύ γνωστό μας πια...(μαντέψτε... ναι, σωστά μαντέψατε!)... Μιλτιάδη Νεκτάριο από την "επιτροπή σοφών". Τέλος, παντα σύμφωνα με το πρόγραμμα, κατά το άνοιγμα των εργασιών τού συνεδρίου θα μιλήσουν εκπρόσωποι τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίχως να κατονομάζονται.

Το καλύτερο σας το φύλαξα για το τέλος. Στο συνέδριο θα συμμετέχει και ο Έντουαρντ Πάλμερ. Επειδή μάλλον δεν τον ξέρετε, πρέπει να σας πληροφορήσω ότι πρόκειται για καθηγητή οικονομικών κοινωνικής ασφάλισης του πανεπιστημίου τής Ουψάλας και σύμβουλο (σαν να λέμε σοφό) του σουηδικού ινστιτούτου κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο Πάλμερ "αναμένεται να αναφερθεί με λεπτομέρεια στα στοιχεία που συνθέτουν το σουηδικό μοντέλο κοινωνικής ασφάλισης, στο πώς πραγματοποιήθηκε η αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της Σουηδίας καθώς και στις πιθανές κατευθύνσεις για το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα".


Ο καθηγητής Έντουαρντ Πάλμερ και το εξώφυλλο της μελέτης του:

Αν ρωτάτε πού είναι το καλύτερο που προανέφερα, προφανώς δεν διαβάσατε το "πόρισμα" της επιτροπής σοφών τού Κατρούγκαλου. Αλλιώς, θα γνωρίζατε ότι το εν λόγω πόρισμα προβάλλει ως πρότυπο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση (μάλλον αντι-ασφαλιστική θα πρέπει να λέμε) το σουηδικό μοντέλο. Τώρα, αν επιμένετε ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του πορίσματος και της πρόσκλησης στον Πάλμερ, σίγουρα πρέπει να νοσηλευθείτε ως πάσχοντες από επικίνδυνη μορφή αφέλειας.

Αυτό σημαίνει να είσαι κυβέρνηση της αριστεράς: την ώρα που οι εργαζόμενοι απεργούν, διαμαρτυρόμενοι για την κατεδάφιση της δημόσιας ασφάλισης, εσύ να τους ρίχνεις ροχάλα, συμμετέχοντας σε συνέδριο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Πιο αριστερά... πεθαίνεις!

Πηγή

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Τι έφταιξε;

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΥΜΠΕΡΑΤΟΥ από εδώ



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΙΟΛΗΣ, Η αδύνατη ταξική ανακωχή. Η πολιτική του ΕΑΜ στα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, και στα συνδικάτα, μέχρι τα Δεκεμβριανά, εκδόσεις ΚΨΜ, σελ. 106

Πρόκειται για μία από εκείνες τις εργασίες που μπορούν να διαπραγματευτούν ένα από τα πιο σύνθετα ερωτήματα που τέθηκαν, εδώ και δεκαετίες, τόσο στον δημόσιο διάλογο, όσο και στους ενδόμυχους προσδιορισμούς των αναλύσεων των ίδιων των ιστορικών: το γιατί στη μετακατοχική Ελλάδα δεν συντελέστηκε αυτό που πραγματοποιήθηκε στις άλλες δυτικο-ευρωπαϊκές χώρες με εξίσου ισχυρή Αριστερά, όπως τη Γαλλία και την Ιταλία, δηλαδή μια σχετικά ομαλή μετάβαση στη μεταπολεμική εποχή. Πολλές από τις υπάρχουσες απαντήσεις, αρκέστηκαν να αναζητούν την «αυτοκρατορία του κακού», τον κομμουνισμό, που τυφλά διεκδικούσε με τη βία την εξουσία, πλαισιωμένος από τους Σοβιετικούς που δήθεν διακαώς προσπαθούσαν να εντάξουν τη χώρα στο ανατολικό στρατόπεδο. Όταν, μάλιστα, οι πηγές αντιφάσκουν πλήρως προς αυτά, αναζητείται ως απάντηση το «εθνικό κακό», η δήθεν μεταφυσική ροπή των Ελλήνων προς τη διχόνοια και τη μισαλλοδοξία.
Πράγματι, η εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλάδα με τα Δεκεμβριανά, τον ακήρυχτο, μετά τη Βάρκιζα, κατατρεγμό κατά της Αριστεράς, αλλά και τον διακηρυγμένο εμφύλιο πόλεμο στα 1946-49, πόρρω απείχε από τις εξελίξεις στις άλλες δυτικο-ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί εκεί, παρά την οχύρωση των αστικών καθεστώτων πίσω από μηχανισμούς, όπως η «επιχείρησηGladio - κόκκινη προβιά» στην Ιταλία ή τα άτυπα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα κατά των κομμουνιστικών κομμάτων μετά τα 1947, ποτέ αυτές οι πρακτικές δεν προσέλαβαν τις τραγικές διαστάσεις που απέκτησαν στην Ελλάδα. Τόσο στην Ιταλία, όσο και τη Γαλλία, οι κομμουνιστές εντάχθηκαν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, οργανικά στη διαδικασία εγχώριας οικονομικής ανασυγκρότησης (ο M. Thorez και ο P. Togliatti, Γ.Γ των κομμουνιστικών κομμάτων Γαλλίας και Ιταλίας, έγιναν αντιπρόεδροι και υπουργοί των κυβερνήσεων των χωρών τους) και συμμετείχαν στις τομές προοδευτικής φορολογίας και πολιτικών εργατικής προστασίας που δρομολογήθηκαν, συνέβαλαν στη διαμόρφωση των εθνικών σχεδίων ανάπτυξης, υποστήριξαν την πάνδημη απαίτηση για εθνικοποιήσεις (ορυχείων, μεταφορών, βαριάς βιομηχανίας, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας), καταλήγοντας, μάλιστα, την εποχή εκπόνησης του σχεδίου Μονέ στη Γαλλία, η χώρα να διαθέτει το 1/5 της εγχώριας βιομηχανικής της ικανότητας υπό κρατική ιδιοκτησία.

Το γιατί στην Ελλάδα δεν συνέβη κάτι ανάλογο, αν και βέβαια η πολλαπλότητα των παραγόντων που το προκάλεσαν δεν μπορεί να αγνοηθεί, εντούτοις υπάρχουν κάποιες κυρίαρχες διαδικασίες που το εξηγούν. Αυτές ακριβώς ιχνηλατεί και η εργασία του Δ. Μαριόλη, έχοντας το πλεονέκτημα να κινείται σε ένα πεδίο που οι υποθέσεις εργασίας μπορούν να δώσουν σαφείς απαντήσεις: το διάστημα δηλαδή που η Αριστερά άσκησε κάποιας μορφής κυβερνητική εξουσία ως τμήμα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η μικρή αυτή περίοδος (από τον Οκτώβριο του 1944 έως τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη του 1944, όταν οι εαμικοί υπουργοί παραιτήθηκαν) είναι πολύ διαφωτιστική σε σχέση με το τι, στη βαθύτερη του διάσταση, κατέστη επίδικο στην πρώτη μεταπολεμική περίοδο, ποιο ήταν το πραγματικό διακύβευμα και ποιοι παράγοντες ματαίωσαν αυτό που σε άλλες χώρες ονομάστηκε ειρηνική συνύπαρξη. Τι ήταν, δηλαδή, εκείνο που δεν επέτρεψε τον συμβιβασμό, πέρα από τις ιδεολογικές κατασκευές που επιχείρησαν μετέπειτα να το δικαιολογήσουν.
Στην Ελλάδα, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο, το τέλος της φασιστικής κατάκτησης παρήγαγε δυο κυρίαρχες κοινωνικές απαιτήσεις. Πρώτον, τη ανάγκη να ανακουφιστεί άμεσα ο πληθυσμός από την καταστροφή που υπέστη, και δεύτερον να αποτραπεί το ενδεχόμενο να επαναληφθούν τα φαινόμενα κρατών έκτακτης ανάγκης με την επιβολή δημοκρατικών δικλείδων ασφαλείας. Μια πάνδημη απαίτηση απόλυτα ευθύγραμμη και με τη βελτίωση των υλικών συνθηκών ζωής των ανθρώπων, την αύξηση της αξίας της εργατικής δύναμης και τη βελτίωση των όρων διάθεσης της ανθρώπινης εργασίας. Με άλλα λόγια, ο εκδημοκρατισμός σήμανε πρωτίστως ότι το ενάμισι εκατομμύριο των Λονδρέζων που κοιμούνταν σε κούτες στο Τάμεση έπρεπε να στεγαστούν, στη Γαλλία τα ορφανά να βρουν κατάλυμα, στην Ελλάδα να τραφεί άμεσα και επαρκώς ο πληθυσμός που λιμοκτονούσε.

Μια οφειλόμενη απάντηση

Μια οφειλόμενη απάντηση στα όσα αναφέρουν οι συν/φοι στο κείμενο τους 

1. Η παρέμβαση αυτή έχει στόχο να προετοιμάσει την αντίσταση του κλάδου των μηχανικών, αλλά και των υπόλοιπων επιστημόνων ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ (δικηγόρων-γιατρών) στην επερχόμενη ενοποίηση του ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ (με ταυτόχρονη κλοπή των υπολοίπων αποθεματικών του) και στις δυσμενείς αλλαγές που λόγω 3ου μνημονίου θα φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (μειώσεις συντάξεων-πρόσθετες αυξήσεις εισφορών). Επικεντρώνει σε 2 μόνο ζητήματα, στην ενοποίηση και σε αναγκαίες αλλαγές στις εισφορές, ως εκ τούτου είναι αναγκαστικά μερική (θα υπάρξει και συνολικότερη τοποθέτηση).

Όσα περιγράφονται στην παράγραφο για τις εισφορές αυτή είναι απόλυτα συμβατά με τις θέσεις της συσπείρωσης και τις διεκδικήσεις που έχουν διατυπωθεί από τα κινήματα του χώρου, μια που προβλέπουν ριζική μείωση εισφορών για τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, πρόβλεψη για δυνατότητα διαγραφής οφειλών, ισότιμη αντιμετώπιση παλιών-νέων κλπ. ενώ η υλοποίηση τους επί της ουσίας καταργεί όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους.  Η διαφορά με αυτά που θα φέρει η κυβέρνηση είναι τεράστια. Στο παράρτημα παρακάτω δείχνω ενδεικτικά ένα τρόπο υλοποίησης της πρότασης αυτής για να κρίνουν οι συνάδελφοι και να συγκρίνουν με τα σημερινά δεδομένα των 6000€ εισφορές το χρόνο για όλους - ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Επίσης οποιοσδήποτε προσεκτικός αναγνώστης θα έπρεπε να τα διαβάσει σε συνδιασμό με την επόμενη παράγραφο, όπου περιγράφεται το πάγιο αίτημα της συσπείρωσης για Ταμείο Ανεργίας, το οποίο θα απαλλάσει από εισφορές όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα και θα χορηγεί επίδομα ανεργίας.

Ως συνδικαλιστές μηχανικοί οι συν/φοι θα όφειλαν να γνωρίζουν ότι οι μισθωτοί μηχανικοί δεν είναι το 5% των μηχανικών, αλλά το 35% αυτών, όπως επίσης ότι όλοι οι μισθωτοί εδώ και πολλά χρόνια (από το 1993 για την ακρίβεια) πληρώνουν εισφορές ανάλογα με το εισόδημα τους. Θα όφειλαν επίσης να γνωρίζουν ότι ήδη 10.000 συναδέλφων μέχρι στιγμής έχουν διαγραφεί από ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ ακριβώς λόγω του παραλογισμού των υποχρεωτικών και υπέρογκων εισφορών σε πολύ μικρά εισοδήματα. Η συνέχιση της βαρβαρότητας αυτής (που πρόσφατα επανέφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) σύντομα θα διώξει οριστικά από το επάγγελμα αλλά και από την ασφάλιση την πλειοψηφία των "νέων" συναδέλφων.

Το κράτος πρέπει να επιστρέψει πρώτα στο Ταμείο το 1δις που χρωστά από την τριμερή χρηματοδότηση, τα 2 δις που "κούρεψε" με το PSI και το 0,5 δις που χάθηκαν στην Άττικα (με ευθύνη των διοικήσεων ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ βεβαίως).

2. Ως μέλη της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, προφανώς απευθυνόμαστε και στα θεσμικά όργανα του ΤΕΕ -ανεξάρτητα από την σκληρή κριτική που διαχρονικά τους κάνουμε- ώστε να υιοθετήσουν κάποιες από τις θέσεις-διεκδικήσεις μας. Ειδικά σε μια οριακή στιγμή όπου ενδεχομένως σε 2 μήνες να έχουν έρθει τα πάνω κάτω όσον αφορά στην ασφάλιση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (να μην υπάρχει ταμείο και αποθεματικά να μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις κλπ). Αυτή ήταν πάντα η πρακτική της συσπείρωσης σε αντίθεση με τις πρακτικές άλλων χώρων (του κκε για παράδειγμα). Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να κάτσουμε στην άκρη αφήνοντας τα γνωστά κυκλώματα που διοικούν το ΤΕΕ να αποφασίζουν γενικότητες χωρίς κανένα αντίκρισμα - όπως στην προηγούμενη αντιπροσωπεία.



Παράρτημα

Σχόλιο στο κείμενο για την επιτροπή του ασφαλιστικού

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
σχετικά με το σημείωμα που μαςστάλθηκε σήμερα 27/10/2015, θα θέλαμε στα πλαίσια του εδώ και καιρό ανοιχτού διαλόγου για το ασφαλιστικό να επισημάνουμε τα παρακάτω:
1. στην παράγραφο #2 προτείνεται :
«..Καθορισμός ενός ενιαίου ετήσιου ποσού εισφοράς που θα καλύπτει την ασφάλιση ιδιότητας, την υγειονομική περίθαλψη και την ασφαλιστική ενημερότητα ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη επαγγελματική δραστηριότητα των ασφαλισμένων και αντίστοιχα ένα ανάλογο ποσό συντάξιμης παροχής. Ενδεικτικά θα μπορούσε να προσδιοριστεί στο 1/4 περίπου του σημερινού μέσου όρου των ετήσιων εισφορών ΕΕ δηλαδή περίπου 1000 €. Προφανώς η αναλογιστική μελέτη είναι αυτή που θα καθορίσει το ακριβές ποσό και τις λοιπές παραμέτρους υλοποίησης του. Για τον προσδιορισμό των εισφορών πάνω από το ελάχιστο βασικό, θα καθοριστεί κλιμακούμενο ποσοστό σε συνάρτηση με τα πραγματικά εισοδήματα του ΕΕ από την άσκηση του επαγγέλματος..».
Θεωρούμε ότι η άποψη αυτή, αφενός εφάπτεται με τις θέσεις της Νέας Μνημονιακής Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ[1] για διαχωρισμό σε ελάχιστη εθνική και ανταποδοτική σύνταξη, αφετέρου είναι αντίθετη με τις Θέσεις της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών[2], και συγκεκριμένα με τα σημεία:
·         Ούτε ένα ευρώ αύξηση εισφορών καμιάς κατηγορίας ασφαλισμένου, άμεση μείωση των εισφορών. Αύξηση των παροχών και των καλύψεων
·         Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που εφαρμόζονται. Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού «παλιών» – «νέων», κατάργηση των ασφαλιστικών κατηγοριών
·         Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους μηχανικούς
·         Διαγραφή χρεών προς το ΤΣΜΕΔΕ όσων αποδεδειγμένα δεν είχαν εισοδήματα να πληρώσουν εισφορές, διαγραφή των προσαυξήσεων σε όλους

Δωσιλογισμός: η υπέρβαση ενός ταμπού


Ο κατοχικός πρωθυπουργός Ιωάννης Ράλλης και το ευζωνικό σύνταγμα Αθηνών τιμούν στον Αγνωστο Στρατιώτη τη χιτλερική «Ημέρα των Ηρώων» (12.3.1944) | ΦΩΤ.: ΤΑΚΗΣ ΨΑΡΑΚΗΣ, «ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ» (1980)

Είμεθα ελεύθεροι να διοικήσωμεν τα εσωτερικά μας κατά την ιδίαν ημών θέλησιν

Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος, κατοχικός πρωθυπουργός (διάγγελμα για την ανάληψη των καθηκόντων του, 2.12.1942)

Eκ των πραγμάτων, οι εθνικές επέτειοι δεν προσφέρονται συνήθως για ιδιαίτερα αυτοκριτικές αναγνώσεις του παρελθόντος.

Οχι μόνο οι πανηγυρικοί αλλά και τα επετειακά αφιερώματα των ΜΜΕ δύσκολα αποφασίζουν να θίξουν πτυχές αυτού του παρελθόντος που αντιφάσκουν με ό,τι έχει παραδοσιακά αναγορευτεί σε «νόημα της ημέρας».

Η 28η Οκτωβρίου δεν αποτελεί εξαίρεση σ’ αυτό τον κανόνα. Επέτειος που πρωτοτιμήθηκε μαχητικά –ως αντιστασιακή πράξη– στη διάρκεια της γερμανοϊταλικής κατοχής, για να θεσπιστεί αμέσως μετά τον πόλεμο ως δεύτερη εθνική εορτή, υπήρξε μεν εξαρχής αντικείμενο διεκδίκησης μεταξύ των αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων της εποχής, δίχως όμως ν’ αμφισβητηθεί η «παλλαϊκή» διάσταση της αντίστασης του ελληνικού λαού στους εισβολείς.

Πλευρές του ελληνοϊταλικού κι ελληνογερμανικού πολέμου του 1940-41 όπως η προληπτική καταστολή του (πραγματικού ή εικαζόμενου) «εσωτερικού εχθρού» από τις μεταξικές αρχές, οι κοινωνικές ή άλλες αντιθέσεις στο εσωτερικό του ελληνικού στρατού, οι λιποταξίες και παρεμφερείς αντιηρωικές πρακτικές (αυτοτραυματισμοί, αυτομολήσεις, αισχροκέρδεια, εκτελέσεις αιχμαλώτων) ή η σχέση του ελληνικού στρατού –ως δύναμης κατοχής– με τον ντόπιο αλβανικό πληθυσμό παραμένουν μέχρι σήμερα ταμπού για την ελληνική ιστοριογραφία.

Οπως ταμπού παρέμενε μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένα ακόμη κεντρικότερο ζήτημα της ευρύτερης περιόδου: η ανοιχτή συνεργασία μιας μερίδας του ελληνικού πληθυσμού με τον κατακτητή.

Οι λόγοι της σιωπής

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Ανακοίνωση του Ριζοσπαστικού Χώρου Τεχνικών (ΡΧΤ), 26.10.2015

(ο Ριζοσπαστικός Χωρος Τεχνικών είναι σχήμα στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, στο οποίο συμμετέχουν και μισθωτοί μηχανικοί, μέλη της συσπείρωσης)
poster smt fin Βρισκόμαστε σε ένα δραματικά νέο τοπίο, του οποίου σημείο καμπής υπήρξε η πραξικοπηματική επιβολή του νέου μνημονίου από τους δανειστές παρά το συντριπτικό όχι του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη απέναντι στην εγχώρια και έξωθεν τρομοκρατία των δανειστών, του κεφαλαίου και των ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό του κλίματος εκείνης της περιόδου ήταν και τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας που παρουσιάστηκαν στον κλάδο των μισθωτών εργαζομένων, όπως  οι απολύσεις,  οι υποχρεωτικές άδειες ή ακόμα και άνευ αποδοχών αργίες, η εκ περιτροπής εργασία, οι απειλές, ακόμα και ο εξαναγκασμός στη συμμετοχή των συγκεντρώσεων υπέρ του ΝΑΙ. Εξευτελιστική ήταν και η στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, η οποία χέρι-χέρι με την εργοδοσία και το εγχώριο σύστημα ζήτησε την απόσυρση του δημοψηφίσματος αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως κατ’ όνομα και μόνο υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων, αφού δεν ασχολήθηκε στο παραμικρό να τους προστατεύσει. Δυστυχώς και παρά την σθεναρή στάση του κόσμου της εργασίας σε αυτό το σκηνικό επιβολής, η κυβέρνηση παραχάραξε την ετυμηγορία του δημοψηφίσματος , συνθηκολογώντας στις επιταγές των δανειστών την 12η Ιούλη και ψηφίζοντας τα προαπαιτούμενα μέτρα μαζί με τη νέα δανειακή σύμβαση λίγες εβδομάδες αργότερα. Έπειτα, προχώρησε στην άμεση προκήρυξη εκλογών το Σεπτέμβρη προτού γίνουν άμεσα αισθητά τα μέτρα στους εργαζόμενους, υιοθετώντας πλέον την συμφωνία ως επιλογή «ευθύνης- σωτηρίας» και ως βασικό κομμάτι του προεκλογικού της προγράμματος.
Έχοντας πλέον περάσει στο αντίπαλο στρατόπεδο, η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζει με γρήγορους ρυθμούς την ψήφιση του 3ου μνημονίου, το οποίο τσακίζει ολοκληρωτικά τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας και ευνοεί αντικειμενικά τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ανακυκλώνοντας και εντείνοντας ακόμα περισσότερο το καθεστώς λιτότητας και ύφεσης των τελευταίων  χρόνων. Βασικές πτυχές αυτής της πολιτικής είναι το οριστικό ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου (λιμάνια, αεροδρόμια, ΟΣΕ), οι αυξήσεις στην έμμεση φορολογία (τρόφιμα, εκπαίδευση), οι νέες έκτακτες εισφορές, η περεταίρω αποδόμηση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος και η μη οριστική διευθέτηση (σε αντίθεση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις) της απαγόρευσης πώλησης των κόκκινων δανείων σε distress funds (ιδρύματα κερδοσκοπικού χαρακτήρα). Όσον αφορά τον κλάδο μας, χαρακτηριστικό παράδειγμα της σφοδρότητας των νέων μέτρων είναι και η κατάργηση της δυνατότητας επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας και των άλλων ευνοϊκών διατάξεων που θεσπίστηκαν στην προηγούμενη θητεία της σημερινής συγκυβέρνησης (Ν. 4331/2015) (ρύθμιση-«ασπιρίνη» που δεν έλυνε το πρόβλημα, αλλά παρείχε μια μικρή ανακούφιση σε πολλούς συναδέλφους).

Γενική Συνέλευση του Τμήματος Αττικής Σαδας- ΠΕΑ, με θέμα τα επαγγελματικά δικαιώματα, Πέμπτη 29.10

 
Την Πέμπτη, 29.10.2015, ώρα 18:30, στο Αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα, 1ος όροφος) θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Αττικής Σαδας- ΠΕΑ, με θέμα τα επαγγελματικά μας δικαιώματα τα οποία ουσιαστικά καταργούνται με την ψήφιση του νόμου 4254/2014 ο οποίος αντικαθιστά το νόμο 4663 του 1930 που όριζε τον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος. 

Ακολούθως θα βρείτε την απόφαση του Δ.Σ του Τμήματος για το θέμα μετά από την τεκμηρίωση που κάναμε καθώς και το αφισάκι της συνέλευσης.

Ας είμαστε όλοι και όλες εκεί να υπερασπιστούμε το επάγγελμα μας.

Συντονισμός δράσεων ένάντια στην υφαρπαγή της πρώτης κατοικίας






Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ
STOP ΣΤΗΝ ΥΦΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
ΛΟΓΩ ΧΡΕΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Α. ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΥΦΑΡΠΑΓΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ

1. Η τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας του ν.4224/2013 (ΦΕΚ 2219, 15/10/2015) ενεργοποιεί την απαίτηση των τραπεζών προς τους δανειολήπτες για συμμόρφωση προς τους κανόνες εξόφλησης των οφειλών τους, επί ποινή υφαρπαγής περιουσιακών τους στοιχείων, ακόμα και της προστατευόμενης μέχρι πρότινος, σε ορισμένες περιπτώσεις, πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με στοιχεία, περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο είναι οι καθυστερούμενες, πάνω από 1 μήνα, οφειλές προς τις τράπεζες από μικρά επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες (300.000 περίπου δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, 700.000 περίπου δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων, 500.000 οφειλές πιστωτικών καρτών και 100.000 περίπου δανειολήπτες μικρών επιχειρηματικών δανείων). Εν ολίγοις, η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών τάξεων χρωστά και πολλοί δεν μπορούν λόγω φτωχοποίησης να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, ακόμη και αν αυτά ρυθμιστούν. 

Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο Κώδικα Δεοντολογίας δίδεται προθεσμία 6 μηνών στους υπερήμερους οφειλέτες προκειμένου να ενταχθούν στις διαδικασίες, να συνεργαστούν με τις Τράπεζες και να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

2. Η επί θύραις ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στην οποία η κυβέρνηση επείγεται να προχωρήσει εντός του Δεκεμβρίου 2015, έχει άμεση σχέση με τα κόκκινα δάνεια, καθώς η ρύθμισή τους θα διευκολύνει την ανακεφαλαιοποίηση. Κι’ εδώ οι συμφωνίες με τους πιστωτές δεν προοιωνίζονται καθόλου ευνοϊκές λύσεις για τους οφειλέτες που έχουν ελάχιστο ή/και καθόλου εισόδημα, όπως και για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που πνίγονται στα χρέη. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορεί να πωληθούν σε hedge funds με μικρό ποσοστό της ονομαστικής τους αξίας, τα οποία και θα απαιτήσουν την εξόφληση του δανείου, με αποτέλεσμα να χάσουν την πρώτη κατοικία τους όλοι αυτοί που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν.

Β. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ Η΄ ΡΥΘΜΙΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΧΡΕΩΝ

Προτάσεις και σχεδιασμός δράσεων προκειμένου να αποτραπούν οι σχεδιαζόμενες δυσμενείς εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα που αφορούν το Ταμείο μας και τους ασφαλισμένους του

Απόψεις – Προτάσεις και σχεδιασμός δράσεων προκειμένου να αποτραπούν οι σχεδιαζόμενες δυσμενείς εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα που αφορούν το Ταμείο μας και τους ασφαλισμένους του.

Εισαγωγή:
Η πρόβλεψη στο ν. 4336/2015 (3ο μνημόνιο) για ενοποίηση όλων των ΦΚΑ σε ένα φορέα, οι συντριπτικές επιπτώσεις των ν.3655/2008, ν.3863/2010, ν.3986/2011, ν.4093/2012 και πρόσφατα η ψήφιση του νόμου με τα περιβόητα 48 προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση των άρθρων 38 και 39 του ν.4331/2015, που η εφαρμογή τους, παρείχε ψήγματα ανακούφισης σε χιλιάδες συνασφαλισμένους μας, ταυτόχρονα δε μεγαλύτερη εισπραξιμότητα στο Ταμείο, καθιστά αυταπόδεικτο τον παραλογισμό και τις ιδεοληπτικές εμμονές με βάση τις οποίες προσδιορίζονται νομοθετικά η ζωή και η προοπτική χιλιάδων ασφαλισμένων. Η ευθύνη βαρύνει τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που προωθούν, όσο και όλες τις κυβερνήσεις που υλοποιούν το πλαίσιο αυτό.
Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα ότι είμαστε πλέον στο “και πέντε” της οριστικής κατάρρευσης του Ταμείου μας, της εξόντωσης των ασφαλισμένων του και της ολοκληρωτικής εξαφάνισης των αποθεματικών του που έχουν συσσωρεύσει αποκλειστικά οι Μηχανικοί στην ογδοντάχρονη ιστορία του ΤΣΜΕΔΕ.
Συνεπώς οι “κόκκινες γραμμές” που επιβάλλεται να θέσουμε είναι η αποτροπή της ενοποίησης και η υλοποίηση των απαιτούμενων νομοθετικών παρεμβάσεων που θα αντιστρέφουν τη συνεχιζόμενη “αιμορραγία” φυγής ασφαλισμένων και συσσώρευσης οφειλών άρα απώλειας εσόδων, παράγοντες που οδηγούν πολύ γρήγορα στην καταστροφή του Ταμείου και την πλήρη διάψευση της προσμονής χιλιάδων ασφαλισμένων για αξιοπρεπή σύνταξη και παροχές.

Α. Αποτροπή ενοποίησης.
Δεν χρειάζεται κάποια πρόσθετη επιχειρηματολογία για τα καταστροφικά αποτελέσματα που θα επιφέρει πιθανή ενοποίηση. Στον αντίποδα της δέσμευσης του 3ου μνημονίου ν.4336/2015 προτείνουμε:
α. Ενοποίηση όλων των επιμέρους φορέων που έχουν ανεξάρτητη ένταξη στο ΕΤΑΑ δηλαδή ΤΑΣ, ΤΠΕΔΕ, ΤΠΔΑ, ΤΥΔΕ, ΤΥΔΠ, ΤΥΔΘ, ΤΠΔΕ στον αντίστοιχο βασικό τομέα δηλαδή Ταμείο Νομικών, ΤΣΜΕΔΕ και ΤΣΑΥ.
β. Συγχώνευση όλων των περιφερειακών Τμημάτων και Γραφείων των τριών Τομέων και κατάργηση όσων έχουν στην ευθύνη τους περιορισμένο αριθμό ασφαλισμένων που εξυπηρετούν και ταυτόχρονα περιορισμένες αρμοδιότητες.
γ. Δημιουργία ενιαίου Οργανισμού που θα καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του Ενιαίου ΕΤΑΑ και των τριών Τομέων του. Στόχος οι ενιαίες διοικητικές λειτουργίες, λογιστική λειτουργία, διαχείριση της περιουσίας κ.λ.π.
δ. Πλήρης ηλεκτρονική υποδομή, ενιαία για τους τρεις Τομείς του, που θα καλύπτει όλες τις δραστηριότητες συναλλαγής του Ταμείου με τους ασφαλισμένους π.χ. εισφορές, παροχές, περιουσία, προμήθειες, διεκπεραίωση αλληλογραφίας, ενστάσεις κ.λ.π. Μια πλήρης ηλεκτρονική υποδομή θα καλύψει επαρκώς και τις όποιες ανάγκες ασφαλισμένων περιφερειακών που όπως προτάθηκε παραπάνω θα καταργηθούν.
ε. Ενιαιοποίηση για τους τρεις Τομείς, ασφαλιστικών κλάδων, εισφορών, παροχών, ηλικιακών ορίων θεμελίωσης σύνταξης, παροχών σε χρήμα κ.λ.π.