Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Τα κοινωνικοπολιτικά μέτωπα στη 3η Κομμουνιστική Διεθνή

Του ΒΑΣΙΛΗ ΛΙΟΣΗ* από εδώ. Το κείμενο που ακολουθεί είναι ένα κεφάλαιο από το βιβλίο "Τα κοινωνικοπολιτικά μέτωπα στην Τρίτη Κομμουνιστική Διεθνή" του Βασίλη Λιόση. Αφορά στη συζήτηση που έγινε στο 4ο συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς σχετικά με το ζήτημα του φασισμού.
Γ2.5 Για το φασισμό
Στο 3ο συνέδριο της ΚΔ το ζήτημα του φασισμού δεν αποτέλεσε θέμα συζήτησης και προβληματισμού. Οι αναφορές ήταν ελάχιστες . Αυτό δείχνει πως ακόμη δεν είχε συνειδητοποιηθεί το μέγεθος και το βάθος του προβλήματος. Στο 4ο συνέδριο, όμως, γίνεται ένα σημαντικό βήμα, αφού υπάρχουν και σχετικές παρεμβάσεις και σχετικές αποφάσεις.
Γ2.5.1 Οι Arditi del Popolo και η Κομμουνιστική Διεθνής
Πριν από τη διεξαγωγή του 4ου συνεδρίου και συγκεκριμένα στα τέλη Ιανουαρίου του 1922 δίνεται ήδη μια κατεύθυνση από την ΚΔ για την αντιμετώπιση του φασιστικού κινδύνου. Αφορμή αποτέλεσε η Ιταλία και το κίνημα των ADP (Arditi del Popolo/ στρατιωτικές μονάδες κρούσης του λαού). Οι ADP υπήρξαν το πρώτο αντιφασιστικό κίνημα όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά για όλη την Ευρώπη. Στο πρώτο τους μανιφέστο αυτοπροσδιορίζονται ως αναρχικοί , αλλά με βάση μια σχετική ιστορική μελέτη στην πλειονότητά τους προσδιόριζαν τους εαυτούς τους ως κομμουνιστές . Στις γραμμές τους συμμετείχαν κατά βάση εργάτες και ιδιαίτερα σιδηροδρομικοί . Επίσης να σημειώσουμε πως σε ένα κείμενο του Γκράμσι αναφέρεται πως «οι σοσιαλιστές (ίσως ακόμη και η πιο δεξιά πτέρυγα) συμμετείχαν στη δημιουργία του πρώτου πυρήνα των Arditi del Popolo. Είναι, ωστόσο, βέβαιο ότι η εξάπλωση της πρωτοβουλίας με ταχύτητα φωτός δεν ήταν αποτέλεσμα ενός γενικού σχεδίου που εκπονήθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά ήταν απλώς αποτέλεσμα της γενικευμένης πνευματικής κατάστασης στη χώρα – της επιθυμίας ένοπλης εξέγερσης που υποβόσκει μεταξύ των πλατιών μαζών [...]» .
Οι ADP παρουσίασαν μιαν αξιοπρόσεκτη αντιφασιστική δράση, μαζικοποιήθηκαν, συγκρούστηκαν με τις φασιστικές δυνάμεις και δημιούργησαν προβληματισμό στα μέλη τόσο του Σοσιαλιστικού όσο και του Κομμουνιστικού Κόμματος, σχετικά με τη συμπόρευση που απαιτούνταν μπροστά στο φασιστικό κίνδυνο. Όσον αφορά στο Κομμουνιστικό Κόμμα, υπεύθυνος για τη σεχταριστική στάση του απέναντι στους ADP ήταν ο Μπορντίγκα , ενώ ο Γκράμσι βρισκόταν στον αντίποδα των απόψεων Μπορντίγκα . Η μη επιδίωξη συμπόρευσης των κομμουνιστών με τους ADP προκάλεσε την κριτική της ΚΔ. Σε γράμμα της ΚΔ που πιθανολογείται ότι γράφτηκε από τον Μπουχάριν επισημαίνονται τα εξής: «Πού ήταν οι μάχιμοι ηγέτες των εργατικών μαζών; Ήταν μήπως απασχολημένοι να εξετάζουν το κίνημα με μεγεθυντικό φακό για να δουν αν είναι επαρκώς μαρξιστικό και ευθυγραμμίζεται με το πρόγραμμά τους; Δεν το πιστεύουμε. Αντίθετα – μας φαίνεται ότι τη δεδομένη στιγμή το νεαρό μας PCI (σ.σ. Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας) ήταν τόσο αδύναμο για να κυριαρχήσει σε εκείνο το αυθόρμητο κίνημα. Η αμφιβολία προκύπτει καθώς η σχολαστική και σχηματική αντίληψη του κόμματος για τους Arditi del Popolo ήταν η αιτία αυτής της αδυναμίας. Το PCI έπρεπε αμέσως και ενεργητικά να προσχωρήσει στο κίνημα των Arditi, συμμαχώντας με τους εργάτες για να μετατρέψει τα μικροαστικά στοιχεία σε συμπαθούντες του. Οι τυχοδιώκτες έπρεπε να καταγγελθούν και να μετακινηθούν από τις ηγετικές τους θέσεις και άτομα άξια εμπιστοσύνης έπρεπε να τοποθετηθούν επικεφαλής του κινήματος. Το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι η καρδιά και ο εγκέφαλος της εργατικής τάξης και δεν υπάρχει κίνημα στο οποίο οι εργατικές μάζες συμμετέχουν και που το κόμμα να το θεωρεί καθυστερημένο και χωρίς καθαρότητα. Για το κίνημά μας είναι πιο ωφέλιμο να κάνουμε λάθη μέσα στις μάζες παρά μακριά από αυτές, απομονωμένοι σε ένα κλειστό κύκλο κομματικών ηγετών που κηρύσσουν την καθαρότητα των αρχών τους» (οι υπογραμμίσεις δικές μας).
Το παραπάνω γράμμα περιγράφει επιτυχώς τον τρόπο που πρέπει να υλοποιηθεί το ΕΜ στις συνθήκες ανόδου του φασισμού. Στο 4ο συνέδριο αυτό το ενιαιομετωπικό πνεύμα παραμένει όπως θα δούμε λίγο παρακάτω. Ωστόσο, οι αναλύσεις απέχουν ακόμη από το να θεωρηθούν ως μια συγκροτημένη απόπειρα προκειμένου να απαντηθούν με ολοκληρωμένο τρόπο ερωτήματα όπως: τι είναι ο φασισμός, ποια η κοινωνική του βάση, ποιες οι βασικές ιδεολογικές και πολιτικές αρχές του, τι σχέση έχει με την αστική δημοκρατία, γιατί εμφανίστηκε και δυνάμωσε ενώ ήταν μια μάλλον περιθωριακή δύναμη, πώς πρέπει να απαντήσει το κομμουνιστικό κίνημα κ.λπ.
Στο συνέδριο οι αντιπρόσωποι που κυρίως ασχολήθηκαν με την ανάλυση του φασισμού ήταν ο Ζηνόβιεφ, ο Ράντεκ και ο Μπορντίγκα.
Γ2.5.2 Η τοποθέτηση Ζηνόβιεφ για το φασισμό

Αναθεωρημένο μνημόνια για τις συντάξεις: μειώσεις σε επικουρικές και στα εφάπαξ, κατάργηση των κοινωνικών πόρων, νέος κύκλος ενοποιήσεων

ΝΕΕΣ ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΤΑΜΕΙΑ
Επιχορηγήσεις 185 δισ. ευρώ από το 2000 ως σήμερα!
Ασφαλιστικός τυφώνας σαρώνει τα τελευταία υπολείμματα του υφιστάμενου καθεστώτος παροχών του ασφαλιστικού συστήματος. Το αναθεωρημένο Μνημόνιο το οποίο υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση στην τελευταία συμφωνία συρρικνώνει τις συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες και επικουρικές), περικόπτει έσοδα από το ασφαλιστικό σύστημα καταργώντας τους φόρους υπέρ τρίτων και προχωρεί σε νέο κύκλο ενοποιήσεων και συγχωνεύσεων ασφαλιστικών ταμείων. Επικουρικές συντάξεις στο μισό από τον Ιούλιο και καθιέρωση ατομικών μερίδων ασφάλισης για κάθε ασφαλισμένο. Μειώσεις εισφορών αλλά και κατάργηση των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν μια σειρά ασφαλιστικών ταμείων. Καθιέρωση της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» και περικοπή των παροχών, όπου υπάρχουν ελλείμματα.
Οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους τίθενται σε εφαρμογή από τον Ιούλιο 2014 αντί του Ιανουαρίου 2015, ενώ περικοπές προβλέπονται επίσης στις παροχές μετοχικών ταμείων και φορέων πρόνοιας, όπου δεν τηρείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Αυτό σημαίνει ότι τα Ταμεία θα μειώνουν αντιστοίχως τις παροχές τους έτσι ώστε να προσαρμόζονται στα έσοδά τους.
Πέραν αυτών των μέτρων που ήδη αποτελούν ψηφισμένους νόμους, η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να ανοίξει εκ νέου το Ασφαλιστικό. Κατόπιν τούτου αναμένεται εντός του φθινοπώρου να πραγματοποιηθούν αναλογιστικές μελέτες σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και να ληφθούν νέα επώδυνα μέτρα στις αρχές του 2015.
Απώλειες εσόδων
Ολα τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση εξαιτίας των μειωμένων εσόδων συνεπεία της παρατεταμένης ύφεσης και της πρωτοφανούς ανεργίας. Σε αυτά ήλθαν να προστεθούν οι νέες απώλειες εσόδων που θα προκαλέσει η πρόσφατα ψηφισμένη μείωση των εισφορών. Η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να λάβει νέα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για τις παροχές των Ταμείων, κάτι που έχει αποκλεισθεί από το αναθεωρημένο Μνημόνιο.
Οι αλλαγές που ήδη έχουν δρομολογηθεί αφορούν τα εξής:
Η αρχή γίνεται από το ενιαίο επικουρικό των μισθωτών (ΕΤΕΑ), στο οποίο οι αλλαγές στον υπολογισμό της σύνταξης ξεκινούν την 1η Ιουλίου 2014 και όχι την 1η Ιανουαρίου 2015, όπως αρχικά είχε προγραμματισθεί. Ταυτοχρόνως εφαρμόζεται ο συντελεστής βιωσιμότητας, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται αυτομάτως περικοπές στις παροχές των Ταμείων όπου διαπιστώνονται ελλείμματα. Από τον Ιούλιο εφαρμόζεται «μεικτό» σύστημα υπολογισμού των συντάξεων του ΕΤΕΑ. Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης ως 30 Ιουνίου 2014 θα υπολογίζεται με το «παλαιό σύστημα» και το τμήμα που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από τον Ιούλιο και εντεύθεν με τον νέο τρόπο υπολογισμού. Το νέο σύστημα θα είναι διανεμητικό με προκαθορισμένες εισφορές και νοητή κεφαλαιοποίηση. Εντός του έτους αναμένονται περικοπές και στα μερίσματα των μετοχικών ταμείων που έχουν ελλείμματα.
Στον πρόσφατο νόμο προβλέπεται ότι τα μετοχικά ταμεία πολιτικών υπαλλήλων και των σωμάτων ασφαλείας (Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού) πραγματοποιούν υποχρεωτικά κάθε έτος αναλογιστική μελέτη και αναλόγως προσαρμόζουν τις παροχές τους. Ο πρόσφατος νόμος προβλέπει ακόμη ότι από 1ης Ιανουαρίου 2015 επεκτείνεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (συντελεστής βιωσιμότητας) σε όλους τους φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας και στους αντίστοιχους τομείς των σωμάτων ασφαλείας. Δηλαδή, όλα τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία εφάπαξ θα προσαρμόζουν τις παροχές τους στα έσοδα του Ταμείου, όπως ισχύει και στο ΕΤΕΑ.

Με Καΐκια και Φουσκωτά στη Θάλασσα, Ενάντια στα Χημικά του Πολέμου

Από εδώ
203_1Ξεκινά την Κυριακή 27 Απριλίου η εν πλω διαμαρτυρία των Κρητικών -και όχι μόνο- ενάντια στην υδρόλυση των χημικών του πολέμου στη Συρία, που ακόμα συνεχίζεται. Τα πλεούμενα θα ξεκινήσουν από τα Σφακιά στςι 12 το πρωί. Η συμμερτοχή του κόσμου, τόσο εν πλω όσο και από ξηράς, είναι σημαντική.
Η υδρόλυση θα πραγματοποιηθεί εν πλω σε διεθνή ύδατα καθώς καμία χώρα δεν δέχτηκε να γίνει στο έδαφός της, προκειμένου να μην αναλάβει κανείς την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος. Η διαδικασία είναι σε πειραματικό στάδιο.

Λεπτομέρειες της υπόθεσης δεν έχουν γίνει γνωστές, ενώ εικάζεται πως δεν τις γνωρίζουν ούτε όσοι έχουν αναλάβει τη διαδικασία. Δηλαδή, Αμερικανοί και ΟΗΕ πηγαίνουν "στα τυφλά" προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες συναινέσεις από κράτη της Μεσογείου. Αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατόν. Γι' αυτό το λόγο, η συμβολική-πολιτική αυτή διαμαρτυρία που ξεκινά την Κυριακή αποτελεί μια σαφή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους: αν βγει το Cape Ray για υδρόλυση στη Μεσόγειο, τότε θα βγάλουμε σε δεύτερη φάση πλοίο που θα παρακολουθεί ακό κοντά Αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση δεν επιθυμεί, υπό τον φόβο διπλωματικού επεισοδίου, μιας και στα δεθνή ύδατα δεν υφίσταται συγκεκριμένη αρχή δικαίου που να ρυθμίζει τι θα γίνει αν συλληφθούν οι ακτιβιστές.

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Η πολιτική οικονομία του θράσους

Του Στ. Κουβελάκη
Η εικόνα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθεσης που επιδεικνύουν η κυβέρνηση και τα συστημικά ΜΜΕ εν όψει ευρωεκλογών θα προκαλούσε απλά θυμηδία αν δεν αποτελούσε θρασύτατη προσπάθεια συγκάλυψης της πρωτοφανούς στην ιστορία της χώρας οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Τα «πρωτογενή πλεονάσματα» και η «έξοδος στις αγορές» είναι τα εθνικά επιτεύγματα που ασταμάτητα καλούμαστε να πανυγυρίσουμε, αναγνωρίζοντας σ’αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα των Μνημονίων. «Επιτυχία» λοιπόν τα «πλεονάσματα» που είναι μικρότερα των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες και που, ακόμη κι αν δεν ήταν, πραγματοποιήθηκαν με τη συντριβή της δημόσιας δαπάνης και της εγχώριας ζήτησης. «Επιτυχία» και η έκδοση ομολόγων συμβολικού ύψους με ένα καθόλου συμβολικό, και μάλιστα απολύτως ληστρικό, επιτόκιο και με δρακόντειο για τον οφειλέτη καθεστώς αγγλικού δικαίου. «Επιτυχία» μέγιστη φυσικά και το ύψος του δημόσιου χρέους, που ανέρχεται τώρα στο 180% του ΑΕΠ ενώ ήταν στο 120% όταν η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο γιατί δεν μπορούσε να το αναχρηματοδοτήσει στις αγορές.
Για να καταλάβουμε τη σημασία αυτών των «επιτυχιών» θα συστήναμε σε οποιονδήποτε ενδίδει στην επιχειρούμενη πλύση εγκεφάλου να ανατρέξει όχι σε κάποια αριστερή ή αντιμνημονιακή πηγή πληροφόρησης αλλά στην αρχική σελίδα του ιστότοπου της ΕΛΣΤΑΤ, της επίσημης στατιστικής αρχής της χώρας. Ο μόνος δείκτης με θετικό πρόσημο είναι αυτός της ανεργίας, στο 27,5%. Ο δείκτης της βιομηχανίας εμφανίζεται μεν θετικός σε σχέση με αυτόν του Φλεβάρη 2013 αλλά αυτό οφείλεται στον εποχιακό του χαρακτήρα. Με βάση 100 το 2005, ο δείκτης αυτός κυμάνθηκε στο 69,6 τον προηγούμενο Φλεβάρη, ήταν στο 68,5 πριν από ένα χρόνο αλλά εν τω μεταξύ είχε αγγίξει το 80 τον περασμένο Ιούλη. Στην πραγματικότητα, πέρα από τις εποχιακές διακυμάνσεις, η βιομηχανική παραγωγή έχει καταρρεύσει, όπως και όλη η υπόλοιπη οικονομία. Αναφέρουμε ενδεικτικά τους υπόλοιπους δείκτες, πάντα σε σύγκριση με την προ έτους κατάσταση: -2,3% στο ΑΕΠ για το τελευταίο τρίμηνο του 2013, -4,3% στο λιανικό εμπόριο, -40% στην οικοδομική δραστηριότητα. Υποχωρούν, και μάλιστα ταχύτατα, ακόμη και οι εξαγωγές, στις οποίες κάποιοι είχαν εναποθέσει τις ελπίδες ανάκάμψης, κατά 0,2% συνολικά σε αξία το 2013, ενώ το Δεκέμβριο η πτώση ήταν της τάξης του 14%.
Στην ουσία η όλη εικόνα συνοψίζεται σε δύο μεγέθη, την ανεργία και την συνολική υποχώρηση του ΑΕΠ από την αρχή της κρίσης. Και τα δύο, κατά ένα μακάβριο τρόπο, υπερβαίνουν το 25%. Πρόκειται, ας το τονίσουμε για μια ακόμη φορά, για μεγέθη εντελώς πρωτοφανή για οποιαδήποτε δυτική χώρα από την δεκαετία του 1930, αλλά ακόμη και τότε μόνο δυό χώρες είχαν γνωρίσει παρόμοια καθίζηση, οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Οποιαδήποτε συζήτηση για επερχόμενη «ανάπτυξη» δια μέσου της συνέχισης αυτών των πολιτικών αποτελεί πρόκληση για την κοινή νοημοσύνη.

«Θεωρήστε τα βιβλιάρια υγείας»

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πατρών υποχρέωσε τον ΟΑΕΕ να μην αφήνει εκτός υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης τους ασφαλισμένους που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές. Η απαράδεκτη πρακτική της διοίκησης του Ταμείου παραβιάζει 5 σημεία του Συντάγματος.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος από την ΕφΣυν

Φρένο στην απαράδεκτη πρακτική της διοίκησης του ΟΑΕΕ να αφήνει εκτός υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης τους ασφαλισμένους που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές βάζουν τα ελληνικά δικαστήρια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την περίοδο της κρίσης, όταν και αυξήθηκαν δραματικά οι αυτοαπασχολούμενοι που αδυνατούσαν να καταβάλουν τις εισφορές τους λόγω της κατακρήμνισης του τζίρου τους, η διοίκηση του ΟΑΕΕ από τη μία επέλεξε να κόψει την παροχή προς τους ασφαλισμένους αυτούς και από την άλλη ενεργοποίησε τις διαδικασίες είσπραξης οφειλών (επιδιώκοντας να κατασχέσει και να εκποιήσει την ακίνητη περιουσία των οφειλετών ή να πάρει τα χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους), ενώ δεν έχει παράσχει τις υπηρεσίες στους δικαιούχους.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο ΟΑΕΕ λοιπόν επιδιώκει και εισπράττει χρήματα από υπηρεσίες που δεν υλοποίησε προς τους ασφαλισμένους που οφείλουν.

Αρνηση

Αυτή τη νομικώς απαράδεκτη πρακτική η οποία εκκινεί από την άρνηση των υπηρεσιών του ΟΑΕΕ να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας των οφειλετών (και ως εκ τούτου διακόπτουν την πρόσβαση των ασφαλισμένων στις υπηρεσίες υγείας και εν γένει ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης) έρχονται να στηλιτεύσουν τα διοικητικά δικαστήρια της χώρας, χρεώνοντας στη διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών υιοθέτηση αντισυνταγματικών και άρα άκυρων πρακτικών εις βάρος των ασφαλισμένων του. Η αρχή έγινε στην Αχαΐα όπου το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πατρών υποχρέωσε τον ΟΑΕΕ να θεωρήσει βιβλιάρια ασθενείας οφειλετών για το τρέχον ημερολογιακό έτος. Οι διοικητικοί δικαστές θεώρησαν ότι οι αποφάσεις αυτές προσβάλλουν μια σειρά άρθρων του Συντάγματος και συγκεκριμένα:

• Το άρθρο 2 παράγραφος 1 όπου ορίζεται ότι «ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας».

• Το άρθρο 5 παράγραφος 1 όπου ορίζεται ότι «ο καθένας έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στη κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη».

• Το άρθρο 5 παράγραφος 5 όπου ορίζεται ότι «καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας…».

• Το άρθρο 21 παράγραφος 3 όπου ορίζεται ότι «το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων».

• Το άρθρο 21 παράγραφος 3 όπου ορίζεται ότι «το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως νόμος ορίζει».

Στήριξη και αλληλεγγύη στη συναδέλφισσα, Κριστίνα Μακνέα

Δείτε και προηγούμενες σχετικές αναρτήσεις μας:

Έγγραφο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για την ποινική δίωξη συναδέλφου μας


Εργαζόμενος με συνείδηση…Καταδικάζεσαι !!!



Την Δευτέρα 28/4 γίνεται το αστικό δικαστήριο για την υπόθεση της Χ. Μακνέα, όπου οι μηνυτές απαιτούν το ποσό των 50.000€ για ηθική βλάβη. Μετά την πρωτόδικη άδικη καταδίκη της συναδέλφισσας σε 27 μήνες φυλάκιση (δέστε εδώ:  http://emdydaskm.blogspot.gr/2013/11/blog-post.html ) με όλες τις ηθικές, κοινωνικές και επαγγελματικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια καταδίκη, τώρα επιχειρείται και η οικονομική εξόντωσή της με την απαίτηση της χρηματικής αποζημίωσης.

Είναι αναγκαίο να δείξουμε έμπρακτα με την παρουσία μας στα δικαστήρια τη Δευτέρα 28/4 τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας στην συναδέλφισσα Κριστίνα Μακνέα.

Για την υπόθεση έχουν βγει ανακοινώσεις στήριξης από πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα από το ΤΕΕ (εδώ:  http://kinisi-esdkna.blogspot.gr/2014/03/blog-post_7780.html ) και από την  Ε.Ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ την ανακοίνωση της οποίας μπορείτε να δείτε παρακάτω.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ-ΟΤΑ Αριθμ. Πρωτ.: 263 – 11 Μαρτίου 2014



Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. εκφράζει την αλληλεγγύη της στην συνάδελφο Μακνέα Κριστίνα, υπάλληλο μηχανικό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης και  εκλεγμένη συνδικαλίστρια στο Τ.Ε.Ε. και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Μηχανικών.


Θεωρούμε άδικη και εξοντωτική την ποινή της 27μηνης φυλάκισης με 3ετη αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που της επιβλήθηκε πρωτόδικα, όταν επιπλέον της ζητείται το ποσό των 50.000 ευρώ για χρηματική ικανοποίηση, σε αστικό δικαστήριο που θα γίνει τον Απρίλιο.


Πιστεύουμε ότι η επιβολή αυτών των ποινών συνδέεται άμεσα με το «κυνήγι μαγισσών» στο οποίο έχει επιδοθεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση στην προσπάθειά της να στιγματιστούν, να απαξιωθούν και να συκοφαντηθούν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι ως «επίορκοι» ώστε να οδηγηθούν σε αργία σύμφωνα με τον νέο Πειθαρχικό Κώδικα, για να γεμίσει η δεξαμενή των απολύσεων.


Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. εκφράζει την συμπαράστασή της στην συνάδελφο και ζητά από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Δέλτα να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια σεβόμενοι το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι να τελεσιδικήσει η πιο πάνω απόφαση.  

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος                                      Ο Γεν. Γραμματέας

Θέμης Μπαλασόπουλος                   Γιάννης Τσούνης

Κλείνει τις πόρτες του ΕΤΑΑ τις Πέμπτες η κυβέρνηση και ο Σελιανάκης

Ο κος Σελιανάκης έχει πολλές συμπάθειες στην κυβέρνηση. Εκτός από τον κο Βρούτση που φροντίζει ανελλιπώς να του κάνει πάσες, επιστράτευσε και το βαρύ πυροβολικό, τον κο Μητσοτάκη junior και όλη την κρατική μηχανή η οποία απέδειξε ότι - όταν το θέλει - διαθέτει απίστευτη ταχύτητα και ευελιξία :
Κυριακή 20 - Δευτέρα 21/4 ήταν το Άγιο Πάσχα, αργία συνεπώς
Τρίτη 22/4 ο μητσοτάκης junior υπέγραψε την υπουργική απόφαση που ακολουθεί
Τετάρτη 23/4 πήρε ΦΕΚ (1013/2014)
Πέμπτη 24/4 είχε τυπωθεί και βρισκόταν στα χέρια του σελιανάκη ο οποίος κάλεσε την αστυνομία (το διοικητή ΑΤ Ομόνοιας), κλειδαμπάρωσε τα ρολά και τη νέα του (αυθαίρετη) σιδεριά και έβαλε μέσα μόνο τους κολλητούς του σε ένα prive party για λίγους απαγορεύοντας την πρόσβαση στους μηχανικούς - όλες τις Πέμπτες (ημέρα συνεδρίασης του ΔΣ ΕΤΑΑ) από εδώ και στο εξής. Όπως έχουμε ξαναγράψει έχουν πλού βρώμικη δουλειά να υλοποιήσουν (να αυξήσουν τις εισφορές και να στείλουν στοιχεία συναδέλφων στο ΚΕΑΟ για κατασχέσεις) Είναι γελασμένοι ότι με αυτά τα άθλια κόλπα θα καταφέρουν να ανακόψουν τους αγωνιζόμενους μηχανικούς.

Αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Φ.Β.4/10019/22.4.2014
Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Φ.Β.10/24249/14.3.2012 (ΦΕΚ Β΄ 1086) − Καθορισμός ωρών εισόδου κοινού στους Τομείς του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.)
Αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Φ.Β.4/10019

(ΦΕΚ Β' 1013/23-04-2014)

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) της παρ. 6 του άρθρου 1 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του Προέδρου της Δημοκρατίας “περί καθιερώσεως πενθημέρου εβδομάδος εργασίας των δημοσίων εν γένει υπηρεσιών και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων” που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Ν. 1157/1981 (Α΄ 126), όπως ισχύει,

β) των παρ. 1 και 2 του άρθρου 23 του Ν. 1735/1987 (Α΄ 195) «Προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, κοινωνικός έλεγχος στη δημόσια διοίκηση, πολιτικά δικαιώματα και άλλες διατάξεις»,

γ) του άρθρου 41 του Ν. 3979/2011 (A΄ 138) «Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και λοιπές διατάξεις»,

δ) του Π.Δ. 65/2011 (Α΄ 147) «Διάσπαση του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στα Υπουργεία α) Εσωτερικών και β) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, συγχώνευση των Υπουργείων Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και μεταφορά στον Πρωθυπουργό των Γενικών Γραμματειών Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς»,

2. την υπ’ αριθμ. ΔΙΑΔΠ/ΦΒ1/14757/25−7−2011 (Β΄ 1659) απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Γ2γ/οικ/1692/27.6.2006 (Β΄ 769) απόφασης «Καθιέρωση ωρών προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων των δημοσίων υπηρεσιών και των Ν.Π.Δ.Δ.»,

Άμεση απειλή αποστολής στοιχείων δεκάδων συναδέλφων στο ΚΕΑΟ

Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ο διορισμένος εγκάθετος πρόεδρος του ΕΤΑΑ κος Σελιανάκης με τη συνδρομή "πρόθυμων" συνεργατών υπαλλήλων του ΤΣΜΕΔΕ ανοίγει πόλεμο με τους μηχανικούς σε όλα τα μέτωπα. Μετά το έγγραφο για υλοποίηση των αυξήσεων εισφορών επανέρχονται με την άμεση (εντός ενός μήνα) απειλή αποστολής στοιχείων δεκάδων συναδέλφων στο ΚΕΑΟ για να ξεκινήσει τη διαδικασία κατασχέσεων κινητών και ακίνητων περουσιακών στοιχείων. Το έγγραφο (το οποίο καρακάμπτει τις ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ και του ΕΤΑΑ που έχουν πάρει άλλες αποφάσεις) συνοδεύεται από λίστα 100 ονομάτων συναδέλφων μας, που για ευνόητους λόγους δεν κοινοποιούνται. Όπως μεταφέρθηκε υπάρχουν στη λίστα ασφαλισμένοι με ασφαλιστικές οφειλές 7000 ευρώ. Δε θα αφήσουμε αναπάντητη και αυτή την πρόκληση.


Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Για τις εκλογές οργάνων στο ΤΕΕ


Αναδημοσίευση από την Εποχή

Άλλη μια ευκαιρία χαμένη για την Αριστερά
Οι πρόσφατες εξελίξεις του χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς στον κλάδο των μηχανικών είναι λίγο πολύ γνωστές. Η συγκρότηση της οργάνωσης μηχανικών Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, με τη μαζική εισροή ανθρώπων οι οποίοι οργανώνονταν στην Αριστερά είτε για πρώτη φορά, είτε μετά από χρόνια αποστράτευσης, και η μεγάλη μάχη που έδωσε αυτή η οργάνωση για το ασφαλιστικό, έφερε στο προσκήνιο την αναγκαιότητα δημιουργίας και μιας αντίστοιχης παράταξης που να παρεμβαίνει στο ΤΕΕ, να άρει την προηγούμενη πολυδιάσπαση του χώρου, αλλά και να πάρει διαζύγιο με τις πρακτικές που τοποθετούσαν την αριστερά στο ίδιο κάδρο με τις κυβερνητικές - μνημονιακές πλέον - δυνάμεις στη συνείδηση των μηχανικών. Μιας παράταξης που θα λειτουργούσε συλλογικά και θα συγκρουόταν με το κατεστημένο του ΤΕΕ και τους μηχανισμούς του, προσπαθώντας να ανοίξει το Επιμελητήριο ξανά στη σφοδρά πληττόμενη μάζα των μηχανικών, και να του δώσει νέα κατεύθυνση, και ενόψει κυβέρνησης της αριστεράς.
Η «βουλή» των μηχανικών
Η νεοϊδρυθείσα Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών κατέγραψε ένα 11% στις εκλογές του ΤΕΕ, με ιδιαίτερα αυξημένη αποχή, και παρά τα διασταυρούμενα συντροφικά πυρά, αφού δεν κατόρθωσε να άρει πλήρως την πολυδιάσπαση του χώρου. Με αυτή την παρακαταθήκη, έβαλε στόχους σε όλα τα επίπεδα: στο κινηματικό, για την οργάνωση του κόσμου των μηχανικών ενάντια στην πλήρη διάλυση των επαγγελματικών, εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, στο προγραμματικό, τη συνεισφορά προτάσεων σε θέματα που αφορούν την παραγωγική ανασυγκρότηση αλλά και στο θεσμικό. Όσον αφορά το τελευταίο, η ΡΠΜ ήταν η πρώτη παράταξη που άρχισε να διερευνά, με ανοιχτές διαδικασίες και στη βάση των αποφάσεων των ολομελειών της, τη δημιουργία ενός πόλου αντιμνημονιακών δυνάμεων στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ -τη «βουλή», ας πούμε, των μηχανικών- με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς, που συγκέντρωναν 30%. Τόσο για να διεκδικήσει με αριστερό πλαίσιο, πρόγραμμα και συμμαχίες, θέσεις στη διοίκηση του ΤΕΕ, με κύριες τις δύο κορυφαίες, του προέδρου της «βουλής» και του προέδρου του ΤΕΕ, όσο και για να καταγραφεί στην πιο δημόσια διαδικασία του ΤΕΕ, ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι«. Στις διαδικασίες του μετώπου αυτού συμμετείχε, πλην των άλλων δύο παρατάξεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, και η παράταξη της Τόνιας Μοροπούλου, νυν αντιπρυτάνεως του ΕΜΠ. Την ίδια στιγμή, ενώ η παράταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, η ΕλΕΜ, είχε ήδη συμπήξει συμμαχία με την παράταξη του νυν, προσκείμενου στο ΠΑΣΟΚ, προέδρου του ΤΕΕ, έναντι ανταλλαγμάτων, μεταξύ των οποίων και η θέση του προέδρου της «βουλής».

Ο κος Σελιανάκης αυθαιρετεί - κυριολεκτικά


Αναρτούμε την έκθεση αυτοψίας του Δήμου Αθηναίων για τις αυθαίρετες κατασκευές στο κτήριο του ΕΤΑΑ (Μάρνη 22), η οποία πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτηση-καταγγελία των: Χρήστου Σπίρτζη, Γιάννη Κυριακόπουλου (προέδρου Αντιπροσωπείας ΤΕΕ), Θεόδωρου Παπαδόπουλου ( προέδρου Παν. Συλλ. Διπλ. Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων) και Παναγιώτη Μούζιου (προέδρου ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ).
Ο κος Σελιανάκης ο οποίος - ως γνωστόν - κόπτεται για τη νομιμότητα πάνω από όλα, πέρα των αυθαιρεσιών και του αυταρχισμού που έχει επειδείξει τα 2 περίπου χρόνια που είναι σε αυτή τη θέση του Προέδρου, προχώρησε και στην κατασκευή πραγματικού αυθαίρετου μεταλλικού κιγκλιδώματος στην είσοδο του ΕΤΑΑ, ώστε να εμποδίζει την πρόσβαση σε αυτό. Πέρα των πολεοδομικών αυθαιρεσιών που πιστοποιεί η παρακάτω έκθεση αυτοψίας, υπάρχουν και σοβαρά θέματα πυροσφάλειας -όπως έχει πιστοποιήσει και η πυροσβεστική- μια και με τον τρόπο αυτό έχει κλειστεί και η μοναδική έξοδος διαφυγής του κτιρίου.

υγ. τα πρόστιμα ποιός θα τα πληρώσει? ή θα βάλουν και άλλη αύξηση εισφορών για να τα καλύψουν?



Ανακοίνωση της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών σχετικά με ΠΟΣΕ-ΙΚΑ

Ανακοίνωση της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών
Υπέπεσε στην αντίληψη μας ένα έγγραφο που απηύθυνε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) προς τον διοικητή του ΙΚΑ και αφορά στο αίτημα της ομοσπονδίας αυτής, για αξιοκρατική στελέχωση του …ΚΕΑΟ και στο οποίο αναφέρεται επί λέξη:

«Θεωρούμε ότι η δυναμική αυτή υπηρεσία (το …ΚΕΑΟ), που δύναται να προσφέρει θετικότατα αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της αύξησης των εσόδων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, είναι αναγκαίο να στελεχωθεί με έμπειρα στελέχη που υπηρετούν σήμερα στο Ίδρυμα και έχουν συνάφεια με το αντικείμενο.»
Με αφορμή αυτό θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:
.  Ενημερώνουμε -αν τυχόν δεν το γνωρίζετε- ότι το ΚΕΑΟ δεν έχει ως στόχο τις εισφορές που οι εργοδότες χρωστάνε, για τις οποίες υπάρχουν πολλοί τρόποι να εισπραχθούν, αλλά τις υπέρογκες εισφορές εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων (μεταξύ αυτών και χιλιάδων μηχανικών) που χτυπημένοι από την κρίση, αδυνατούν να τις πληρώσουν
·  Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στους αγώνες των εργαζόμενων του ΙΚΑ για την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους και ενάντια στην διάλυση της δημόσιας υγείας. Παράλληλα όμως καταθέτουμε την ανησυχία μας, για το γεγονός ότι η ηγεσία της  ομοσπονδίας ενός κλάδου εργαζομένων, που βρίσκεται στο στόχαστρο των άθλιων μνημονιακών πολιτικών, μοιάζει να αδιαφορεί για την καταστροφή που επιφέρει η ύπαρξη ενός μηχανισμού σαν το ΚΕΑΟ σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους, εξίσου πληττόμενους από τις ληστρικές πολιτικές της κυβέρνησης και των μνημονίων.
·  Για την αποτροπή των άμεσων δραματικών επιπτώσεων στη ζωή των ασφαλισμένων, μέσω της λειτουργίας του ΚΕΑΟ, το τελευταίο διάστημα, συλλογικοί φορείς των μηχανικών και ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ, σωματεία εργαζομένων, καθώς και η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, πραγματοποιούν συνεχείς κινητοποιήσεις και παραστάσεις. 
·  Θεωρούμε ότι για να ανατρέψουμε την πολιτική της «εσωτερικής υποτίμησης» που ασκούν σε βάρος μας οι ταξικοί μας αντίπαλοι οφείλουμε να παλεύουμε  για αυτά που μας ενώνουν και εναντια στους κοινους εχθρους και όχι να αφηνόμαστε σε ακραία συντεχνιακές λογικές (σαν αυτές που αναδεικνύονται στο εν λόγω έγγραφο), που διευκολύνουν την αντιλαϊκή πολιτική. Θα περιμέναμε από την ηγεσία της ΠΟΣΕ –ΙΚΑ, να καταγγείλει την σύσταση του απαράδεκτου -τροικανής έμπνευσης- οργανισμού του ΚΕΑΟ (που μετατρέπει την ασφάλιση σε φορομπηξία), και όχι να κόπτεται για το πως αυτός θα στελεχωθεί καλύτερα…
Συνάδελφοι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ,
Μην επιλέξετε τον ρόλο που σας επιφυλάσσει η κυβέρνηση και η τρόικα, που σας θέλουν πειθήνια όργανα αντεργατικών νόμων, που καταστρέφουν ανθρώπινες ζωές. Η κοινή μοίρα που μας επιφυλάσσουν, απαιτεί αλληλεγγύη και κοινό συντονισμένο αγώνα, των ασφαλισμένων και των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία, τόσο ενάντια στην διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και στις διαθεσιμότητες-απολύσεις, για να μην οδηγηθούμε όλοι όμηροι στις ασφαλιστικές εταιρείες ή στην εξαθλίωση.
Ελπίζουμε η ανησυχία μας να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών

Διεθνικό Ινστιτούτο κοινωνικής οικολογίας


TRANSNATIONAL INSTITUTE OF SOCIAL ECOLOGY- TRISE
ΔΙΕΘΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
Το Διεθνικό Ινστιτούτο κοινωνικής οικολογίας σας προσκαλεί στην ετήσια διεθνή συνάντησή του στις 26-27 Απριλίου 2014, στο Μαραθώνα

Πρόγραμμα 2ης Συνάντησης, 26-27 Απριλίου 2014 στο LEONANTI HOTEL, παραλία Μαραθώνα

Σάββατο 26 Απριλίου
9.00 – 10.00      Εισαγωγή
Καλωσόρισμα των παρευρισκόμενων –παρουσίαση του TRISE
Γνωριμία των παρευρισκόμενων
10.00 – 12:30    Η κληρονομιά του Murray Bookchin
Εισαγωγή: Δημήτρης Ρουσσόπουλος
Η Κληρονομιά του Murray Bookchin και το μέλλον της Κοινωνικής Οικολογίας : παρουσίαση από την Janet Biehl, συγγραφέα του "Murray Bookchin – οικολογία ή καταστροφή”, και τον Andy Price, συγγραφέα του "Ξαναβρίσκοντας τον Bookchin –         η κοινωνική οικολογία και  η κρίση των καιρών μας ".
13:30 – 16.00     Η Οικολογική και Δημοκρατική Πόλη
Εισαγωγή:  Jonathan Korsár
Παράλληλα εργαστήρια:
Η συμμετοχική δημοκρατία στο transport planning (με την Ersilia Verlinghieri)
Το Δικαίωμα στην Πόλη - Ευρωπαϊκός Χάρτης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων  για την πόλη, Παγκόσμιος Χάρτης-Ατζέντα-για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Πόλη (με τον Δημήτρη Ρουσσόπουλο)
Οι πόλεις και η μάχη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (με τον Jonathan Korsár)
Loisaida – The Greening of Lower East Side (με τον Dan Chodorkoff)
17.00 – 19.00      Η Τουρκία και το Κίνημα για τα δικαιώματα των Κούρδων
Εισαγωγή:  Janet Biehl
Η εξέγερση στην πλατεία Ταξίμ και το Κουρδικό Κίνημα - μελλοντικές προοπτικές : εισήγηση του Sezgin Ata (Istanbul)

Κυριακή 27 Απριλίου
9.00 – 11.00      Ευρωπαϊκά Κοινωνικά Κινήματα και η Ανατροπή της Πολιτικής
Εισαγωγή: Δημήτρης Ρουσσόπουλος
Η Ανατροπή της Πολιτικής : εισήγηση του Γιώργου Κατσιαφίκα (Βοστώνη), συγγραφέα των "Η Ανατροπή της Πολιτικής– Ευρωπαϊκά Αυτόνομα Κοινωνικά Κινήματα και η Απο-αποικιοποίηση της καθημερινής ζωής”,  "Asia’s Unknown Uprisings, Volume 1 and 2", "After The Fall – 1989 and the Future of Freedom"
11.00 – 12:30    Το μέλλον της Αθήνας – εν όψει των δημοτικών εκλογών

Το μέλλον της Αθήνας – εν όψει των δημοτικών εκλογών,  η τρέχουσα κατάσταση
Εισαγωγή-εισήγηση:  Τόνια Κατερίνη
 συζήτηση

Το Διεθνικό Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας ολοκληρώνει την ετήσια συνάντησή του σε σχέση με τα επείγοντα θέματα που αντιμετωπίζει η αστική κοινωνία, και ιδιαίτερα στις πόλεις της Ευρώπης. Η κοινωνική οικολογία έχει μια ριζοσπαστική προσέγγιση και ανάλυση σε σχέση με την κρίση που αντιμετωπίζουμε. Με την ευκαιρία της 2ης διεθνούς συνάντησης, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνάντηση με θέμα:

MURRAY BOOKCHIN, SOCIAL ECOLOGY AND TODAY

Τρίτη 29 Απριλίου στις 6.30μμ στο  ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ- κτίριο Αβέρωφ


Η JANET BIEHL και ο ANDY PRICE θα παρουσιάσουν τα βιβλία τους:

JANET BIEHL:
"Ecology or Catastrophe: The Life of Murray Bookchin", (Oxford University Press)

ANDY PRICE:
"Recovering Bookchin – social ecology and the crisis of our time", (New Compass Press)
Θα γίνουν τοποθετήσεις και από άλλους εισηγητές
Θα ακολουθήσει  συζήτηση

Η συνάντηση θα γίνει στα Αγγλικά- θα υπάρχει μετάφραση

Η Janet Biehl είναι συγγραφέας, συντάκτης και γραφίστας. Υπήρξε συνεργάτης του Murray Bookchin για πολλά χρόνια. Ζει στο Burlington, Vermont. Ασχολήθηκε επί δύο δεκαετίες με την θεωρία και την πολιτική της κοινωνικής οικολογίας.

Ο Andy Price είναι Senior Lecturer in Politics στο Sheffield Hallam University, UK. Έχει γράψει άρθρα για τον Bookchin, την κοινωνική οικολογία και τα σύγχρονα ριζοσπαστικά κινήματα.
Transnational Institute of Social Ecology, TRISE

Άμεση υλοποίηση των ληστρικών αυξήσεων στο ΤΣΜΕΔΕ ζητά ο Βρούτσης

Αναρτούμε έγγραφο του Υπουργού "Εργασίας", "Κοινωνικής Ασφάλειας" και "Πρόνοιας" προς το διορισμένο από τη συγκυβέρνηση εγκάθετο πρόεδρο του ΕΤΑΑ κο Σελιανάκη με το οποίο, καλεί σε άμεση υλοποίηση των ληστρικών αυξήσεων εισφορών τις οποίες καταφέραμε τον Απρίλη του 2013 να παγώσουμε μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις μηνών. Με το έγγραφο αυτό πρακτικά το Υπουργείο (κυβερνητική επίτροπος) θέτει ετεροχρονισμένα βέτο στην περσινή απόφαση του ΕΤΑΑ της 29/4/2013 με την οποία αναστάλησαν οι αυξήσεις μέχρι την εκδίκαση στο ΣτΕ προσφυγής του ΤΕΕ (βλέπε εδώ το πλήρες πρακτικό της τότε συνεδρίασης). Παρεπιπτόντως απόφαση ΔΣ ΕΤΑΑ στις 11/3/2014 ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ μια και δεν έχει υπάρξει επικύρωση των σχετικών  πρακτικών. Τα πρακτικά της συνεδρίασης πρέπει να υπογραφούν από όλους τους "παρόντες" και μια και αποχώρησαν μέλη του ΔΣ, δεν υπήρχε απαρτία στη συνεδρίαση. Συνεπώς το έγγραφο που ο κος Βρούτσης έλαβε από το ΕΤΑΑ (τον κο Σελιανάκη δηλαδή) στις 4/4 αναφέρεται σε μια απόφαση που δεν υπάρχει ή παρανόμως επικυρώθηκε. Η ανοικτή συνέλευση μηχανικών καλεί σε κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη 24/4 στις 3μμ στο ΕΤΑΑ.

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Η λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από το 1950 έως το 2012



Τα περισσότερα Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως προκύπτει από αναλογιστικές μελέτες,  αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα με συνέπεια αντί για συντάξεις να δίνουν στους απόμαχους της εργασίας κάποια «φιλοδωρήματα». Οι κατά καιρούς αρμόδιοι υπουργοί, για να κατευνάσουν τις διαμαρτυρίες των συνταξιούχων, αποδίδουν τα ελλείμματα στην εισφοροδιαφυγή, στην αυξημένη ανεργία που συντελεί στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στους «μαϊμού» συνταξιούχους  κ.λπ.  Σκόπιμα αποσιωπούν την κυριότερη αιτία της κατάρρευσης του ασφαλιστικού μας συστήματος: την καταλήστευση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων που έγινε από τις κυβερνήσεις τα τελευταία εξήντα δύο χρόνια (από το 1950 έως το 2012).
Στο post  θα αναφερθώ στο θέμα αυτό με βάση παλιά δημοσιεύματα εφημερίδων, τις ιστορικές μου γνώσεις και τις προσωπικές μου εμπειρίες.
Η κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1836 με τη ίδρυση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.), προωθήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τη Β΄ Αναθεωρητική Βουλή (1911 – 1912) και καθιερώθηκε ως θεσμός κατά την τελευταία περίοδο του Μεσοπολέμου με τη δημιουργία του «Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων» (1937), του μεγαλύτερου Ασφαλιστικού Ταμείου. Με την πάροδο του χρόνου συγκροτήθηκαν  πολλά Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας, περίθαλψης κ.ά. Αποστολή τους είναι η παροχή σύνταξης και πρόσθετου μερίσματος επί της συντάξεως, όταν οι ασφαλισμένοι συνταξιοδοτηθούν, η παροχή εφάπαξ αποζημίωσης και η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας των εργαζομένων ή των συνταξιούχων. Τα έσοδά τους προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών τους καθώς και από την αξιοποίηση των αποθεματικών τους.
Κατά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Οργανισμών τοποθετούνταν από τις Διοικήσεις τους σε έντοκους καταθετικούς λογαριασμούς εμπορικών Τραπεζών. Για παράδειγμα, το 1947 ανέρχονταν σε 50 περίπου δισεκατομμύρια δραχμές και ήταν κατά το πλείστον κατατεθειμένα στην Εθνική Τράπεζα με τόκο 2%. Λόγω της χαμηλής τραπεζικής τους απόδοσης, υποστηριζόταν από τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων ότι θα έπρεπε με τα χρήματα αυτά να χτιστούν κατοικίες για τη στέγαση  ασφαλισμένων εργατών και ιδιωτικών υπαλλήλων. Μάλιστα ορισμένα από τα Ασφαλιστικά Ταμεία διέθεσαν μέρος των αποθεματικών τους κεφαλαίων για την αγορά αστικών ακινήτων. Έτσι το 1947 αγοράστηκαν 10 ακίνητα συνολικής αξίας 15 δισεκατομμυρίων δραχμών (εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, φύλλο της 14ης Σεπτεμβρίου 1947).
       Ωστόσο το κράτος θεώρησε σκόπιμο να χρησιμοποιήσει τον ιδρώτα των εργαζομένων για την οικονομική του ανάπτυξη. Έτσι την 30η Δεκεμβρίου 1950 δημοσιεύτηκε ο υπ’ αριθ. 1611 Αναγκαστικός Νόμος που καθόριζε ότι από την 1η Ιανουαρίου 1951 «όλα τα επενδυόμενα υπό μορφή εντόκου καταθέσεως κεφάλαια των Ασφαλιστικών Ταμείων παρακατατίθενται υποχρεωτικώς εις την Τράπεζαν της Ελλάδος» (εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, φύλλο της 11ης Μαρτίου 1951). Οι όροι της κατάθεσης ήταν δυσμενείς για τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ένα μέρος από τα κατατεθειμένα χρήματά τους θα ήταν άτοκο, ενώ το υπόλοιπο τοκιζόταν με 6%. Η Τράπεζα της Ελλάδας θα παραχωρούσε τα χρήματα αυτά στις εμπορικές τράπεζες και αυτές με τη σειρά τους θα τα δάνειζαν σε βιομήχανους, σε εμπόρους και άλλους επιχειρηματίες με πολύ υψηλότερο τόκο.

Μπαζώνουν με… τσιμέντο το δημοσιονομικό κενό

Με δύο νομοσχέδια το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να βάλει τάξη στις χωροταξικές και πολεοδομικές αυθαιρεσίες και... 1,2 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία τη διετία 2014-2015 προκειμένου να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες».

Του Μάριου Χριστοδούλου από την ΕφΣυν
Στο σφυρί βγάζει η κυβέρνηση 245.000 στρέμματα του Δημοσίου, που βρίσκονται σε χέρια καταπατητών, για να μαζέψει 1,2 δισ. ευρώ στη διετία 2014-2015, ποσό που θα καλύψει ένα μεγάλο κομμάτι από το δημοσιονομικό «κενό».
Τον δρόμο για την άνευ όρων πώληση αυτών των εκτάσεων, ακόμη και εκείνων επί των οποίων έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα (κατοικίες, επαγγελματικά-αγροτικά κτίσματα, αποθήκες), ανοίγει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν ιδιοποιηθεί ακίνητο του ελληνικού Δημοσίου να το εξαγοράσουν πληρώνοντας το ανάλογο αντίτιμο.
Το τέλος εξαγοράς θα προσδιορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου, η οποία θα προσαυξάνεται κατά 20% εάν επί του ακινήτου υφίσταται και κτίσμα.
Η ταρίφα
Το τίμημα θα διαφοροποιείται ανάλογα με την τοποθεσία, το είδος και την περιοχή του ακινήτου και θα ξεκινά από τα 500 ευρώ ή τα 600 ευρώ το στρέμμα ή 0,5 ευρώ το τετραγωνικό και θα φθάνει μέχρι και τα 6.000-7.000 ευρώ. Για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις, το ποσό της εξαγοράς θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 4 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία δικαιούνται έκπτωση 10%, ενώ το ίδιο ποσοστό έκπτωσης επί του τιμήματος και μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για πολύτεκνο, και εντός τού προς εξαγορά οικοπέδου υπάρχει και κτίσμα έως 140 τ.μ. το οποίο αποτελεί πρώτη κατοικία για τον καταπατητή.
Προϋπόθεση για την έκπτωση είναι ο υπόχρεος να μην έχει δηλώσει εισόδημα μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια. Οποιος επιθυμεί θα μπορεί να εξαγοράσει και γειτονικά ακίνητα, που συνορεύουν με το δικό του, ειδικά αν τα χρειάζεται για να συμπληρώσει αρτιότητα, ώστε να μπορεί να χτίσει. Εκτός εξαγοράς, θα παραμείνουν οι δασικές εκτάσεις ή αυτές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος ή ζώνες οι οποίες προστατεύονται από τη νομοθεσία. Για όλα τα υπόλοιπα, είτε πρόκειται για αστικά, είτε για περιαστικά, παραλιακά είτε για αγροτικά ακίνητα, η κυβέρνηση θα παραχωρεί τίτλους κυριότητας σε όσους τα κατέχουν αυθαίρετα για τουλάχιστον μία 20ετία, χωρίς διακοπή μέχρι τις 31/12/2013, και μέχρι την έναρξη του παρόντος νόμου.

Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών - Πέμπτη 24/4 στις 3μμ στο ΔΣ ΕΤΑΑ - Παρασκευή 25/04, στις 6,30 στο ΤΕΕ (Νίκης 4)

Στο πλαίσιο της σταθερής μας παρουσίας στο ΕΤΑΑ καλούμε κινητοποίηση την Πέμπτη 24/4 στις 3μμ στο ΔΣ ΕΤΑΑ (Μαρνη 22).
Οι διεκδικήσεις μας:
  • Καμία αποστολή στοιχείων στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών- ΚΕΑΟ
  • Να καταργηθεί το ΚΕΑΟ
  • Καμία αύξηση των ήδη υπέρογκων εισφορών, άμεση δραστική μείωση τους (και αναδρομικά)
  • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους ανεξάρτητα από οφειλές προς το ταμείο
  • Άρση των άθλιων όρων διακανονισμού οφειλών
  • Αναγνώριση των ανέργων και υπό-απασχολούμενων συναδέλφων, αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας, διαγραφή των χρεών τους
  • Μη υποχρέωση καταβολής εισφορών σε όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα,
  • Ασφαλιστική ενημερότητα για όλους τους μηχανικούς εκτός από αυτούς που είναι εργοδότες και οφείλουν εργοδοτικές εισφορές
  • Έξω το Ταμείο από την Τράπεζα Αττικής, τα τραπεζικά και χρηματιστηριακά παιχνίδια
  • Άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας. Άμεση κάλυψη των απωλειών από το psi και την Τράπεζα Αττικής
  • Όχι στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς για χρέη σε εφορία-ταμεία-τράπεζες για άνεργους-υποαπασχολούμενους-εργαζόμενους
  • Οι φορείς των ασφαλισμένων να μεριμνήσουν επιτέλους για την προστασία των ασφαλισμένων
Στην εποχή της σαρωτικής επίθεσης των δικαιωμάτων μας, ο δρόμος του αγώνα, είναι ο μόνος που μπορεί έχει αποτελέσματα.
Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε

2010 - 2014: Τέσσερα χρόνια Μνημόνιο

Ήταν ακριβώς πριν από τέσσερα χρόνια, την Παρασκευή 23 Απριλίου 2010 όταν ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου με φόντο το ακριτικό Καστελόριζο, ανακοίνωσε την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης βάζοντας τη χώρα στον μνημονιακό δρόμο των μέτρων λιτότητας που διανύει έως και σήμερα. Από εδώ.
Με την ευκαιρία θυμίζουμε την ανάρτηση μας για την πρώτη "επέτειο"...
Πεθαίνω σα χώρα - για την πρώτη επέτειο Μνημονίου & Τρόϊκας
Με την παραπάνω δήλωση ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την προσφυγή της χώρα στον μηχανισμό στήριξης σηματοδοτώντας την πορεία προς την κοινωνική καταστροφή των μνημονίων. Τέσσερα χρόνια μετά, δύο Μνημόνια, αρκετά Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα και αμέτρητα πολυνομοσχέδια «σκούπα» έφεραν την εξαέρωση μισθών και συντάξεων, τη διάλυση του εργατικού δικαίου και του κοινωνικού κράτου , μια αγορά εργασίας ζούγκλα και την ανεργία σε δυσθεώρητα επίπεδα.
Μέσα σε τέσσερα χρόνια μνημονίου το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ υπολογίζει ότι:
- η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων μειώθηκε κατά 37,2%,
- το 1/3 του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας δηλαδή καλείται να επιβιώσει με τα 475 ευρώ τον μήνα,
- η ανεργία εκτινάχθηκε στο 1.360.000,
- το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%,
- η φορολόγηση έφτασε τα 37 δισ. ευρώ και έπληξε κυρίως χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Παράλληλα, μελέτη του Πανεπιστημίου του Portsmouth εντοπίζει αιτιώδη σχέση μεταξύ περικοπών και αύξησης του αριθμού των ανδρών που αυτοκτόνησαν μεταξύ 2009 και 2010 στην Ελλάδα.
Χρονολόγιο της μνημονιακής πορείας (από wikipedia):

Αναθεωρημένο μνημόνιο για το δημόσιο: Ατομικοί μισθοί, μονιμότητα απολύσεων κλπ

Αναδημοσίευση από Ίσκρα
Η ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΤΡΟΪΚΑΝΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ.
ΝΑ ΤΟΥΣ "ΜΑΥΡΙΣΟΥΜΕ" ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΩΡΑ!
ΑΤΟΜΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ .... ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
Ατομικό μισθό για τους υπαλλήλους, μόνιμο μηχανισμό απολύσεων και μεταβίβαση των υπηρεσιών που κλείνουν στους ιδιώτες περιλαμβάνει το νέο Μεσοπρόθεσμο, στο οποίο έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα. Όπως αποκαλύπτει η "Αυγή", από το 2015 το ενιαίο μισθολόγιο ουσιαστικά θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από τον ατομικό μισθό κάθε υπαλλήλου, ο οποίος υποτίθεται πως θα συνδέεται με την απόδοση, ενώ οι απολύσεις θα είναι επιπλέον των 15.000, που έχουν συμφωνηθεί για το 2014.
Η κυβέρνηση Σαμαρά νομιμοποιεί την επισφαλή εργασία σε δημόσιες λειτουργίες, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους ιδιώτες που θα αναλάβουν υπηρεσίες να προσλαμβάνουν ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα με το Μεσοπρόθεσμο, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή για να ψηφιστεί μέχρι το Eurogroup της 5ης Μαΐου, παγώνουν στα χαμηλά επίπεδα του 2013 οι δαπάνες του κράτους για τους μισθούς, τις συντάξεις και την υγειονομική περίθαλψη, ενώ συνεχίζονται η άδικη φορολογία και οι ιδιωτικοποιήσεις νευραλγικών κλάδων της οικονομίας, όπως η ενέργεια και οι υποδομές.
Τη διατήρηση μόνιμου μηχανισμού απολύσεων μέσω διαθεσιμότητας στο Δημόσιο και μετά το 2015, που θα λειτουργεί ταυτόχρονα με το πρόγραμμα κινητικότητας επιβεβαιώνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο κυβέρνησης και τρόικας για τον δημόσιο τομέα, διαψεύδοντας πλήρως τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θα υπάρξουν άλλες διαθεσιμότητες, δηλαδή απολύσεις, στον δημόσιο τομέα.
Όπως αποκαλύπτεται από τη συμφωνία του επικαιροποιημένου Μνημονίου που παρουσιάζει σήμερα σε αποκλειστικότητα η "Αυγή" της Κυριακής, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους δανειστές να επανεξετάσει όλους τους μεταρρυθμιστικούς στόχους για το Δημόσιο τον προσεχή Σεπτέμβριο, αφήνοντας ανοιχτό έτσι το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις. Στο κείμενο αναφέρεται ότι ο μηχανισμός διαθεσιμότητας θα διατηρηθεί και μετά το 2015, θα λειτουργεί δε παράλληλα με το πρόγραμμα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων. Ταυτόχρονα προβλέπονται απολύσεις για το προσωπικό των υπηρεσιών που θα καταργηθούν και οι υπηρεσίες θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες (μέσω outsourcing) εισάγοντας τον θεσμό της ενοικίασης εργαζομένων και στο Δημόσιο.
Οι απολύσεις που θα προέλθουν από την κατάργηση των υπηρεσιών δεν θα συνυπολογίζονται στις 15.000 που προβλέπονται μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που επίσης σκοπίμως αποσιωπά η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ακόμα στο κείμενο της συμφωνίας επιβεβαιώνεται πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε νέο σύστημα αμοιβών από 1.1.2015 με κατάργηση του μισθολογίου και καθιέρωση ατομικού μισθού για κάθε υπάλληλο.
Μονιμότητα... απολύσεων

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Τελευταίο αντίο στον "τυφώνα" Ρούμπιν Κάρτερ

Από εδώ

Έφυγε στην ηλικία των 76 ετών ο πυγμάχος Ρούμπιν Κάρτερ, γνωστός με το ψευδώνυμο "Hurricane" (Τυφώνας).


Bob Dylan Hurricane από social7



Ο Ρούμπιν Κάρτερ είχε όλα τα φόντα να κάνει μεγάλη καριέρα στα ρινγκ, έπεσε όμως θύμα της αστυνομικής αυθαιρεσίας στις ΗΠΑ. Το κίνημα των φτωχών μαύρων και η μαχητική δράση των "Μαύρων Πανθήρων", είχανε τρομάξει την αμερικάνικη ελίτ και έτσι τις δεκαετίες 60-70, η καταστολή έφτασε στο απόγειο της. Οι δολοφονίες των μαύρων ηγετών Μάλκομ-Χ και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ήτανε μόνο η κορυφή του παγόβουνου της ρατσιστικής πολιτικής της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών.

Χιλιάδες μαύροι πολίτες καταδικάστηκαν σε θάνατο με ελλιπή στοιχεία, ή ακόμα σκοτώθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από τα όργανα της "τάξης". Ο Ρούμπιν Κάρτερ κατόρθωσε με λαμπρό αγώνα να αποδείξει την αθωότητα του εργαζόμενος μέσα από την φυλακή. Έγινε έτσι σύμβολο της πάλης των μαύρων κατά της αδικίας. 

Σήμερα που η Αμερική έχει πλέον μαύρο πρόεδρο, καμία δικαιοσύνη δεν έχει απονεμηθεί: στην κορυφή της πυραμίδας οι καγκουρό-ράπερ και οι αφρο-αμερικάνοι παράγοντες της δημόσιας ζωής. 
Στον πάτο της αμερικάνικης κοινωνίας, τα γκέτο, τα ναρκωτικά, η ρατσιστική βία, η ανεργία. Εκατοντάδες μαύροι πολίτες χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο από τις σφαίρες των αστυνομικών. Εκατοντάδες αθώοι άνθρωποι είναι σήμερα στην φυλακή. Εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν διεξόδους διαφυγής από την κοινωνική φυλακή μέσω της μουσικής και του αθλητισμού.

Γι' αυτό οι στοίχοι του Μπομ Ντύλαν στο τραγούδι του "Hurricane" δεν είναι σήμερα μια ανάμνηση από το παρελθόν, αλλά η καθημερινότητα για τους "δεύτερης κατηγορίας πολίτες" της παγκόσμιας υπερδύναμης.