Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Σκουριές 2011-2018: «Από πρόβατα γίναμε υποψιασμένοι πολίτες και μια μέρα ξυπνήσαμε και ήμασταν κατηγορούμενοι»


«Ζήσαμε έναν πόλεμο. Άλλαξε η ζωή μας κι ανατράπηκαν οι αξίες μας. Ξυπνήσαμε μια μέρα και γίναμε κατηγορούμενοι. Γίναμε όμως και πιο υποψιασμένοι, ενώ ως τότε ήμασταν πρόβατα. Ζήσαμε άγρια καταστολή. Άνδρες της ΟΠΚΕ έμπαιναν νύχτα στα σπίτια σπάζοντας την πόρτα κι έσερναν τους «υπόπτους» από τα κρεβάτια τους μπροστά στα παιδιά τους που έκλαιγαν. Θέλω να πιστεύω στη Δικαιοσύνη». Η Ζάνα από την Ιερισσό, επιστρέφοντας από το δικαστήριο, όπου ο άντρας της μαζί με άλλους 20 κατοίκους κατηγορούνται για κακουργήματα. Κατηγορούμενος και ο γιος της στη δεύτερη μεγάλη δίκη. H Ζάνα μίλησε χθες στην εκπομπή «Ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο και την Τζούλυ Τσίγκα, ενώ η δημοσιογράφος του Κόκκινου Σταυρούλα Πουλημένη μας γύρισε πίσω στις ηρωικές κινητοποιήσεις και την άγρια καταστολή στη Χαλκιδική.

Η ζωή της Ζάνας χωρίζεται σε δύο κομμάτια. Πριν το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές και μετά. «Ως τότε έβλεπα πορείες κι έπαιρνα την κόρη μου από το χέρι και πήγαινα κοντά στην αστυνομία, για να μη μπλέξω» λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια για να εξηγήσει πώς ανατράπηκαν όλα μετά το 2011.



«Άλλαξε η ζωή μας. Ανατράπηκαν οι αξίες μας. Αλλά γίναμε πιο υποψιασμένοι, ενώ μέχρι τότε ήμασταν πρόβατα. Αυτό που ζήσαμε ήταν πόλεμος. Ευτυχώς τα δικά μας παιδιά ήταν μεγάλα. Όμως υπήρχαν πολλές οικογένειες με μικρά παιδάκια που έζησαν εισβολή της ΟΠΚΕ στο σπίτι τους και είδαν τους αστυνομικούς να τραβάνε τον πατέρα τους έξω και να τον συλλαμβάνουν. Ξυπνήσαμε μια μέρα και ήμασταν κατηγορούμενοι. Και τα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα το οικονομικό και το ψυχολογικό κόστος από τη δικαστική περιπέτεια είναι τεράστιο. Θέλω να ελπίζω στη δικαιοσύνη. Θέλω να πιστεύω στη Δικαιοσύνη. Πρέπει να δικαιωθούν τα παιδιά».

Το χρονικό μιας εξέγερσης

Το 2011 οι κάτοικοι ενημερώνονται για την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή τους. Μιλάνε με επιστημονικούς φορείς, διοργανώνουν εκδηλώσεις και πορείες. Μαζί τους συντάσσονται εμπορικοί και παραγωγικοί φορείς που αντιδρούν στην εξόρυξη. Ξεκινούν και οι πορείες στο βουνό, πορείες που αντιμετωπίζονται με πρωτοφανή αγριότητα από την Αστυνομία. Τον Φεβρουάριο του 2013 γίνεται ο εμπρησμός στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές. Κι από τότε το θέμα – που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε για τα συστημικά ΜΜΕ – αρχίζει να προβάλλεται, με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια να… αναλαμβάνει την επικοινωνιακή του διαχείριση. Τον Μάρτιο του ’13, την Τσικνοπέμπτη, τα ΜΑΤ εισβάλουν στην Ιερισσό. Ακολουθούν απαγωγές κατοίκων, πολύωρη κράτηση κατοίκων σε αστυνομικά τμήματα, χημικά ‘πνίγουν’ το χωριό κι ένα βρέφος μεταφέρεται στο νοσοκομείο.

Οκτώβριος 2018. Η δίκη για τον εμπρησμό στο εργοτάξιο ξεκινάει με 21αν κατοίκους της περιοχής να κατηγορούνται για κακουργήματα, όπως εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση κλπ.

Ακούστε:

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Ήχου

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Δελτίο Τύπου για αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής στο ΣτΕ για τη μη υλοποίηση του άρθρου 2, της παραγράφου 4 της Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΕΝ, κ. Σταθάκη

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail:emdydas@tee.grURL:www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 7529 Αθήνα, 25-10-2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποφάσισε να καταθέσει αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής στο ΣτΕ για τη μη υλοποίηση του άρθρου 2, της παραγράφου 4 της Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταθάκη (ΦΕΚ Β’ Τεύχος 3136/31-07-18), συνδυαστικά με το άρθρο 36, παρ.3 του ν.4495/17 κατόπιν σχετικής εισήγησης – απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής. Ο αρμόδιος Πρόεδρος του Ε’ Τμήματος έχει καλέσει το Υπουργείο να καταθέσει τις απόψεις του, ώστε να εξεταστεί η Αίτηση Αναστολής και ορίστηκε δικάσιμος στις 6/2/2019, λόγω σπουδαιότητας της υπόθεσης

Το σκεπτικό της απόφασης είναι:
Ο ν.4495/17 για τον έλεγχο και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος άλλαξε σε καίρια σημεία τις αρμοδιότητες που είχαν οι ΥΔΟΜ έως την έναρξη ισχύος του. Οι σημαντικότερες σχετικά με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων αφορούν :
  1. Την κατάργηση των Τμημάτων Ελέγχου Κατασκευών από τις ΥΔΟΜ και μεταφορά τους στα Παρατηρητήρια που θα ανήκουν πλέον στις Περιφέρειες, αφαιρώντας τους όμως την κύρια αρμοδιότητα της καταγραφής αυθαιρέτων κατασκευών που τη μεταφέρει εξολοκλήρου στους ελεγκτές δόμησης.
  2. Την κατάργηση ελέγχου για το σύννομο των οικοδομικών αδειών πριν την έκδοσή τους, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους που πλησιάζει το 90% αυτών και αφορούν την κατηγορία 3 του άρθρου 36, παρ. 3, συνδυαστικά με το άρθρο 2, παρ.4 της Υ.Α. (ΦΕΚ Β’ Τεύχος 3136/31-07-18), όπου ως μοναδικό απαραίτητο στοιχείο για την έκδοση Οικοδομικής Αδείας απαιτεί τη βεβαίωση όρων δόμησης από την οικεία ΥΔΟΜ.
Αναλυτικότερα, στην κατηγορία 3 υπάγονται όλες οι ανεγέρσεις και προσθήκες κτιρίων σε εντός εγκεκριμένου σχεδίου περιοχή (κατοικίες έως 2000 τμ και ειδικά κτίρια έως 1000 τμ) και άρτιου κατά κανόνα γηπέδου σε εκτός σχεδίου, για χρήση κατοικίας, που ΔΕΝ απαιτείται έγκριση κάποιου άλλου φορέα πριν την έκδοση Ο.Α., όπως της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, του Δασαρχείου, του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής κλπ.
Όμως, καταργώντας τον έλεγχο του τοπογραφικού διαγράμματος, αυξάνονται οι κίνδυνοι ανέγερσης κτιρίου σε οικόπεδο υπό αμφισβήτηση ή σε οικόπεδο που αν και βρίσκεται εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου δεν μπορεί να δομηθεί, λόγω ύπαρξης ρεμάτων, ζωνών προστασίας κλπ, που θεσμοθετήθηκαν ή είναι υπό θεσμοθέτηση μεταγενέστερα του σχεδίου.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Υποστελέχωση Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα,25/10/2018
Αρ. Πρωτ. : 7549
Προς : Υπουργό Εσωτερικών
κ. Αλέξη Χαρίτση

Θέμα : Υποστελέχωση Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών.

Κύριε Υπουργέ,
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ είναι το ανώτερο όργανο των Διπλωματούχων Μηχανικών που δραστηριοποιούνται στον Δημόσιο Τομέα με επιστημονικό και συνδικαλιστικό χαρακτήρα. Tο εργασιακό – επιστημονικό αντικείμενο των χιλιάδων μελών μας, καλύπτει μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων του Δημοσίου και των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού. Σε συνέχεια του από 1/10/2018 αιτήματος μας για συνάντηση, επανερχόμαστε σχετικά με το θέμα της δραματικής υποστελέχωσης – ιδιαιτέρως ως προς τους Διπλωματούχους Μηχανικούς που υπηρετούν σε Τεχνικές Υπηρεσίες, Υπηρεσίες Δόμησης και άλλες δομές ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού.

Η υποστελέχωση αυτή, η οποία γίνεται δυσμενέστερη με την πάροδο του χρόνου, σε συνδυασμό με την αξιοσημείωτη αύξηση του όγκου εργασίας, αφορά κυρίως:
α) ως προς τις Τεχνικές Υπηρεσία την ανάγκη εκπόνησης μελετών, επίβλεψης και διεκπεραίωσης Δημόσιων Έργων βάσει των απαιτητικών τεχνικών προγραμμάτων, καθώς και τη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας ζωής και καθημερινότητας με την υποστήριξη που αυτές οι διαδικασίες απαιτούν.

β) ως προς τις Υπηρεσίες Δόμησης τον σημαντικό όγκο αιτημάτων για οικοδομικές άδειες κάθε είδους -χρήσεις γης, εφαρμογή πολιτικής πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού- αλλά και ελέγχου στις πολεοδομικές ενότητες των σχεδίων πόλης, των οικισμών και των περιοχών εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών που η υπηρεσία αυτή καλείται να εξυπηρετήσει, συν την εσωτερική ανάγκη διαχείρισης της δημοτικής περιουσίας (σχολεία, δρόμοι, δημοτικές εκτάσεις κλπ). Τα παραπάνω απαιτείται να εκτελεστούν σε συνδυασμό με την πίεση χρόνου που οι λιγοστοί υπάλληλοι δέχονται από τους ιδιώτες μηχανικούς και πολίτες για την εξυπηρέτηση των αιτημάτων τους, πολλά από τα οποία συσχετίζονται με χρηματοδοτικά προγράμματα ( ΕΣΠΑ, Leader, Αναπτυξιακός Νόμος κλπ ).

γ) ως προς τα Παρατηρητήρια Δόμησης, όπου εκτιμούμε ότι χρειάζονται εκατοντάδες έμπειρων μηχανικών για τη στελέχωση και σωστή λειτουργία τους. Η εθελοντική κινητικότητα εκτιμούμε ότι δεν επαρκεί για να βρεθεί όλο το αναγκαίο προσωπικό και μόνο σε συνδυασμό με τις αναγκαίες προσλήψεις μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών για το αίτημα χαρακτηρισμού της ΠΥΡΚΑΛ

Αμέσως μετά την ανάκληση των αδειών κατεδάφισης όλων των κτισμάτων του ιστορικού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ, αναλάβαμε διάφορες πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των συμπολιτών μας, αλλά και της κοινής γνώμης, για την μεγάλη ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται στην πόλη και τις προοπτικές που ανοίγονται. Παράλληλα απευθυνθήκαμε σε όλους τους φορείς που ασχολούνται με την προστασία της βιομηχανικής κληρονομιάς.



Αίτημα χαρακτηρισμού των κτιρίων που αποτελούν το βιομηχανικό συγκρότημα της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας ως μνημείων ή και το σύνολό του ως ιστορικού τόπου καταθέσαμε στις 9 Αυγούστου στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού, μέσω της MONUMENTA, φορέα για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Ήδη, όπως ενημερωθήκαμε, κινήθηκε η διαδικασία γνωμοδότησης των αρμόδιων φορέων.

Η ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ που έχουμε συγκροτήσει προχωρά ήδη στην συλλογή υπογραφών. Είναι ανοιχτή στην συμμετοχή ατόμων, συλλογικοτήτων ή φορέων που υποστηρίζουν το αίτημα και ενδιαφέρονται για την τύχη του ακινήτου προς όφελος των πόλεων και των κατοίκων όλης της περιοχής.

Κατεβάστε το κείμενο συλλογής υπογραφών από ΕΔΩ

Συμπληρώσετε την φόρμα κάτω από το κείμενο και στείλτε την με email (christakis.chr@gmail.com) ή γνωστοποιείστε μας την δική σας συνυπογραφή με ένα email ή fax: 2105542217

Κάλεσμα από συναδέλφους Ελεύθερους Επαγγελματίες οι οποίοι θέλουν να κινηθούν Νομικά ενάντια στις τεράστιες περικοπές που προβλέπει ο Ν.4387/16

Αναδημοσιεύουμε κάλεσμα από συναδέλφους Ελεύθερους Επαγγελματίες οι οποίοι θέλουν να κινηθούν Νομικά ενάντια στις τεράστιες περικοπές που προβλέπει ο Ν.4387/16 (Νόμος Κατρούγκαλου) στις συντάξεις των μηχανικών. Μια σημαντική πρωτοβουλία που πρέπει να στηριχθεί.

Δείτε σχετικά και εδώ:

Καλούμε όλους τους συναδέλφους Ελεύθερους Επαγγελματίες Μηχανικούς οι οποίοι έχουν λάβει την οριστική απονομή της σύνταξής τους και θέλουν να προσφύγουν δικαστικά εναντίον των απαράδεκτων περικοπών του Ν. 4387/16, να εκδηλώσουν το σχετικό ενδιαφέρον τους. 

Το ζήτημα επείγει καθώς έχουμε στη διάθεσή μας μόλις 60 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής πράξης, για την κατάθεση της προσφυγής. Προκειμένου λοιπόν να συνταχθεί το υπόδειγμα της προσφυγής, τους καλούμε καταρχήν να επικοινωνήσουν στο e-mail: eaugoustidou@gmail.com.

Αποκλεισμός συναδέλφου από τις κρίσεις Διευθυντών του ΥΠΕΝ

     Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ


ΠΑΝΟΡΜΟΥ 2, 11523 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282  FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr
                               Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2018
Αρ. Πρωτ. 4791                                                       Προς : Σ.Ε.Π. του ΥΠΕΝ
                                                                                                a.baibou@ypeka.gr

Κοιν.: 1. ΤΕΕ
                                                                                                2. ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ



ΘΕΜΑ: Αποκλεισμός συναδέλφου από τις κρίσεις Διευθυντών του ΥΠΕΝ

Κύριοι,

Ο συνάδελφός μας κ. Γεώργιος Μανούρης (ΠΕ Μηχανικός), αποκλείστηκε από υποψήφιος σε θέση ευθύνης, επιπέδου διεύθυνσης του Υ.Π.ΕΝ, με μοναδικό λόγο τη μη αξιολόγηση των υφισταμένων του, γιατί συμμετείχε στην Απεργία – Αποχή από όλες τις διαδικασίες και τα καθήκοντα που αφορούν στην αξιολόγηση (ν.4369/16). Τη σχετική απεργία την είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και συμμετείχαμε ως ΠΟ.ΕΜΔΥΔΑΣ.
            H εκβιαστική και τιμωρητική τροπολογία Γεροβασίλη, που ποινικοποιεί την συνδικαλιστική δράση, τιμωρώντας τους συναδέλφους, που μετέχουν στην προκηρυγμένη «απεργία-αποχή» από τις διαδικασίες της αξιολόγησης, με την στέρηση του δικαιώματος τους επιλογής στις όποιες διαδικασίες «κρίσεων» θέσεων ευθύνης είναι απαράδεκτη και μόνο στόχο έχει των εκφοβισμό των εργαζομένων.
Υπενθυμίζεται ότι το δικαίωμα της απεργίας είναι ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ κατοχυρωμένο και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εφαρμοστεί η τιμωρία των εργαζομένων λόγω της ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΝΟΜΙΜΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ.
Για τους παραπάνω  λόγους   σας καλούμε να ανακαλέσετε άμεσα τον αποκλεισμό του συναδέλφου μας.

Ανάπλαση ΔΕΘ: Ούτε μητροπολιτικό πάρκο, ούτε εκθεσιακό κέντρο



Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, που επαναφέρει την πρόταση για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο

Όχι στην ανάπλαση της υφιστάμενης ΔΕΘ, τονίζει με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων και επαναφέρει το ζήτημα της μετεγκατάστασης της Έκθεσης στη Σίνδο, για επεκτασιμότητα μεσομακροπρόθεσμα των εκθεσιακών δραστηριοτήτων, με σαφώς μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και χωρίς πολεοδομικά προβλήματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Είναι σημείο των καιρών ίσως, πως αποφάσεις για τόσο σοβαρά ζητήματα που θα καθορίσουν την φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης και που αφορούν την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σ’αυτή την πόλη, αλλά και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής, περνούν σχεδόν απαρατήρητα αν και ανατρέπουν απροσχημάτιστα τα αποτελέσματα πρόσφατων διαβουλεύσεων και επιστημονικών μελετών. Για το μέλλον της ΔΕΘ, το «ξήλωμα» ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2013 με τη μελέτη της διοίκησης της ΔΕΘ που πρότεινε ακύρωση της απόφασης μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο και απόδοσης του υπάρχοντος χώρου για Μητροπολιτικό πάρκο, σε αντίθεση με όσα συμφώνησαν το σύνολο των παραγωγικών, οικονομικών, πολιτικών, επιστημονικών φορέων της πόλης το 2008. Η αιτιολογία που προβάλλεται είναι ότι:

[Η ανάλυση της εναλλακτικής «Σίνδος» καταλήγει ότι το κόστος κατασκευής προκύπτει υψηλό υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η βιωσιμότητα της επένδυσης εμφανίζεται αρνητική και δεν φαίνεται ότι θα εξασφαλισθεί η χρηματοδότησή της. Κατά συνέπεια, θα ήταν ενδεδειγμένο η εναλλακτική «Σίνδος» να κρατηθεί για εκείνη τη συγκυρία κατά την οποία η γενικότερη οικονομική κατάσταση, οι επιχειρηματικές προοπτικές του «συνόλου» ΔΕΘ/HELEXPO, η εκθεσιακή δραστηριότητα γενικώς, το επενδυτικό ενδιαφέρον και η ανάπτυξη της πόλης, θα επιτρέψουν (ή και θα επιβάλουν) την ανάληψη ενός project τόσο σημαντικών στόχων, κόστους και απαιτήσεων σε συνοδευτικές υποδομές].

Η συνεχιζόμενη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών δεν έχει κόστος;

Στην αιτιολόγηση αυτή δεν λαμβάνονταν υπ’όψη ότι η μεγάλη διαφορά στα κόστη (284 εκατ. ευρώ για Σίνδο και 125 εκατ. ευρώ για ανάπλαση υφιστάμενης ΔΕΘ), προκύπτει από το μεγαλύτερο μέγεθος των εγκαταστάσεων στη Σίνδο και από το κόστος των υποστηρικτικών υποδομών (συνδέσεις με δίκτυα, κόμβος οδικής σύνδεσης με ΠΑΘΕ, σύνδεση με προαστιακό, κλπ) που είναι όμως υποδομές αναπτυξιακές και κοινωνικές για την ευρύτερη περιοχή (ΒΙΠΕΘ, οικισμός Σίνδου) και για το κόστος των οποίων δεν είχε γίνει διερεύνηση για εναλλακτική χρηματοδότηση. Δεν γίνεται επίσης καμία συζήτηση για το τεράστιο έμμεσο όφελος της πόλης από την επιβάρυνση των υποδομών της και τις γενικότερες και σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα αφαιρεθούν, ταυτόχρονα με τη μετατροπή όλου του χώρου πλην ελαχίστων κτηρίων σε πάρκο υψηλού πρασίνου. Τα περιβαλλοντικά ερωτήματα είναι κρίσιμα:

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

77% των οικισμών της χώρας δεν έχουν πολεοδομηθεί





Σε τροχιά εκσυγχρονισμού καλείται να μπει το συντομότερο δυνατό η Ελλάδα, προκειμένου να θωρακιστεί απέναντι τόσο στα αποτελέσματα αμαρτωλών πολιτικών του παρελθόντος, που οδήγησαν σε οικιστικά εγκλήματα, όσο και στα ακραία φαινόμενα που προοιωνίζεται η κλιματική αλλαγή.

Η ένδεια μάλιστα της χώρας φαντάζει, ακόμη πιο δραματική, αν κανείς αναλογιστεί ότι σε τομείς, στους οποίους η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμη ούτε το πρώτο βήμα, άλλες βαλκανικές χώρες, εκτός ΕΕ και άρα φτωχότερες σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως η Αλβανία και η πΓΔΜ, έχουν φτάσει στο τέλος.

Σε συστηματική μελέτη ομάδας εθελοντών ειδικών επιστημόνων, που ξεκίνησε μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά και είναι ακόμη σε εξέλιξη, σημειώνεται ότι «η πρώτη παθογένεια της χώρας είναι η διαφορά μεταξύ πραγματικότητας στο έδαφος και θεωρητικού θεσμικού πλαισίου. Ως παράδειγμα αναφέρεται η περίπτωση του Ματιού, που αν και επίσημα εκτός σχεδίου, στην πράξη διαθέτει την πυκνότητα μιας εντός σχεδίου περιοχής, χωρίς, ωστόσο, οδικό δίκτυο και μεγάλους κοινόχρηστους χώρους, που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία και ασφάλεια ενός οικισμού.

«Αλλά, δυστυχώς, γενικά στη χώρα ελάχιστο ποσοστό οικισμών έχει πολεοδομηθεί […] Ελάχιστο ποσοστό των δομημένων περιοχών, έχουν μελετηθεί με επιστημονικό τρόπο. Έτσι, οι δομημένες περιοχές έχουν συνήθως ένα προβληματικό δίκτυο κοινόχρηστων χώρων, ενώ πολλές φορές έχουν αναπτυχθεί και αυθαίρετα, π.χ. οικοδόμηση σε σημεία επικίνδυνα, όπως δάση, ρέματα, αιγιαλό, επικλινή ή και σαθρά εδάφη» σημειώνεται στη μελέτη που υπογράφουν οι: Παναγιώτης και Βασίλειος Γκοιμίσης, πολιτικός μηχανικός και αρχιτέκτων πολεοδόμος αντίστοιχα, Κωνσταντίνος Λογοθέτης αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός και Βασιλική Χαραλαμπίδου και Δανάη Μελιτά, πολεοδόμοι χωροτάκτες μηχανικοί.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η οποία με την ολοκλήρωσή της θα κατατεθεί επισήμως στο αρμόδιο υπουργείο, ποσοστό 77% των οικισμών στη χώρα δεν έχουν πολεοδομηθεί (ως εκ τούτου, κατά τεκμήριο δεν υπάρχει το απαιτούμενο δίκτυο κοινόχρηστων - κοινωφελών χώρων, δηλαδή οδοί, πλατείες, αθλητικές εγκαταστάσεις, πάρκα…). Επιπλέον, ποσοστό 11% των μη πολεοδομημένων περιοχών βρίσκονται τόσο εκτός σχεδίου, όσο και εκτός οποιουδήποτε ρυθμιστικού πλαισίου.

Σε ποσοστό μόνον 22,82% υπάρχουν στη χώρα πολεοδομημένες περιοχές, δηλαδή εντάσσονται σε σχέδιο πόλης ή όρια οικισμού, που έχουν σχεδιαστεί και εγκριθεί βάσει μελέτης. Ωστόσο, όλες οι περιοχές (πολεοδομημένες και μη) δεν ενσωματώνουν τη συνιστώσα της κλιματικής αλλαγής και της πρόληψης από φυσικές καταστροφές και εν γένει της ανθεκτικότητας.

Μάλιστα, οι επιστήμονες της ομάδας εργασίας σημειώνουν ότι «ειδικά η παράμετρος της ανθεκτικότητας είναι απαραίτητο να ενταχθεί στα νέα Τοπικά Χωρικά Σχέδια (ΤΧΣ – είναι τα καινούργια Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, που πρέπει άμεσα να εγκριθούν για το σύνολο των 325 καλλικρατικών δήμων) και με αυτά να ρυθμίζεται η πρόληψη, η καταστολή και η αποκατάσταση των περιοχών έπειτα από φυσικές, και μη, καταστροφές». Τονίζουν, δε, ότι σήμερα οι συνθήκες είναι ώριμες και κυρίως επιτακτικές για την απαιτούμενη υπέρβαση και αλλαγή παραδείγματος στην πολεοδομική εικόνα της χώρας.

ΒΙΟΜΕ: δεν πωλείται, δεν γίνεται βίδες



Νέος γύρος πλειστηριασμού επιχειρείται στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ από την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου. Οι επόμενες ημερομηνίες είναι 25/10, 1/11, 8/11, 15/11, 14/12. Το νέο τίμημα για το ακίνητο όπου βρίσκεται το εργοστάσιο της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ είναι 15,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ καλούν την Πέμπτη 25/10 στις 11 το πρωί στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, σε αλληλεγγύη για να μπλοκαριστεί και πάλι ο πλειστηριασμός και όπως τονίζουν: «δεν πωλείται, δεν γίνεται βίδες».

Την Πέμπτη 25 Οκτώβρη ξεκινάει ο τρίτος γύρος πλειστηριασμών (με επικίνδυνα μειωμένο τίμημα) για τα οικόπεδα και τις εγκαταστάσεις σε μέρος των οποίων λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια η αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟΜΕ.
Οι εργαζόμενοι στη ΒΙΟΜΕ και οι Πρωτοβουλίες Αλληλεγγύης στον αγώνα τους καλούν σε μαζική κινητοποίηση στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα για να αποτραπεί και αυτή τη φορά η απόπειρα καταστολής του αυτοδιαχειρζόμενου εγχειρήματος.
Για να μείνει ανοιχτός ο δρόμος της εργασίας, χωρίς εκμετάλλευση, με ισότητα και αξιοπρέπεια, και του περάσματος της οικονομίας στα χέρια της κοινωνίας.
Πέμπτη 25 Οκτώβρη, 12:00, συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης (Αθήνας) στη ΒΙΟΜΕ

Καταπάτηση του 8ώρου και εκδικητικές απολύσεις στη UniSystems


Δύο μήνες μετά τα πανηγύρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την «έξοδο» της χώρας από τα μνημόνια, η εργοδοσία στον κλάδο μας μένει η μόνη που τηρεί τα λεγόμενα της. Από την πρώτη στιγμή δια στόματος Θ. Φέσσα, προέδρου του ΣΕΒ και βασικού μετόχου του ομίλου επιχειρήσεων Info-Quest, στον οποίο ανήκει η UniSystems, εκφράστηκε η επιδίωξη τους να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους σε βάρος πάντα των εργαζόμενων που τα παράγουμε. 

Έτσι, λοιπόν, το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε σε αρκετούς χώρους εργασίας, την εντατικοποίηση της προκειμένου να βγει μεγαλύτερος φόρτος εργασίας, χωρίς παράλληλα να γίνονται οι απαραίτητες προσλήψεις. Εκτός αυτού όμως, τους τελευταίους αυτούς μήνες έχουμε βιώσει και κάτι πρωτόγνωρο, που μας γυρνά πολλά χρόνια πίσω και μας υπενθυμίζει την ανάγκη της οργάνωσης μας στα σωματεία μας, για να υπερασπιστούμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας. 

Μετά τη Vodafone, η οποία επέλεξε να φέρει προς υπογραφή στους συναδέλφους μας 9ωρες συμβάσεις, έρχεται και η UniSystems να επιβάλλει νέες συμβάσεις, οι οποίες ορίζουν 8μισάωρο ωράριο στην ίδια προφανώς κατεύθυνση, καταπάτησης του 8ώρου. Μας λένε ότι θέλουν να είναι τυπικοί ως προς τον νόμο και την επιθεώρηση εργασίας και παρουσιάζουν ως θετική την εξέλιξη για τους εργαζόμενους. Μας επισημαίνουν ότι προαιρετικά θα μπορείς να δουλέψεις μέχρι μία ώρα επιπλέον (υπερεργασία) και όχι παραπάνω (υπερωρία), οι οποίες δεν πληρώνονται από την εταιρεία. 

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να γίνει σαφές το εξής: Το άρθρο 4 του Π.Δ. 88/99 προβλέπει ρητά ότι ο εργαζόμενος δικαιούται να κάνει διάλειμμα αν ο χρόνος εργασίας του ξεπερνάει τις έξι ώρες την ημέρα. Ο χρόνος που δικαιούται σύμφωνα με τη διάταξη είναι δεκαπέντε λεπτά τουλάχιστον και δεν αναφέρεται πουθενά ότι το διάλειμμα αυτό βρίσκεται εκτός του νόμιμα κατοχυρωμένου 8ώρου. 

Άρα, όσον αφορά στο ωράριο και το διάλειμμα που δικαιούμαστε ως εργαζόμενοι, οποιαδήποτε νέα σύμβαση ορίζει το ωράριο πέραν του νόμιμου 8ώρου είναι παράνομη και αποτελεί ευθύνη και του Υπουργείου Εργασίας να πάρει επιτέλους θέση, για να σταματήσει να επεκτείνεται αυτή η πρακτική των εταιρειών του κλάδου. 

Από εκεί και πέρα, στα πλαίσια του 8ώρου πρέπει να διασφαλίζεται τουλάχιστον το 15λεπτο διάλειμμα εντός ωραρίου, που με τη διεκδίκηση των εργαζομένων μπορεί να οριστεί από ευνοϊκότερες επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις έως και τα 30 λεπτά. Επίσης, πρέπει είναι σαφές ότι ειδικά για όσες και όσους εργάζονται μπροστά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή είναι απαραίτητο να εξασφαλίζεται η απομάκρυνση από αυτόν έως και 15 λεπτά κάθε δίωρο. 

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

«Ασύλληπτοι Μπαχαλάκηδες»

Αλαλούμ με το παρκάκι δίπλα στον «Ευαγγελισμό»

«Ορφανό» παρκάκι που διεκδικούν Μονή Πετράκη και Δήμος Αθηναίων

Μάριος Βαλασόπουλος
Ενα... ορφανό παρκάκι υπάρχει στο κέντρο της πρωτεύουσας. Πρόκειται για την όαση πρασίνου 12.500 τετραγωνικών ανάμεσα στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και τη λεωφόρο Βασ. Σοφίας, όπου ανάμεσα στα δέντρα, κοντά στην οδό Υψηλάντου, υπάρχει ένα κτίσμα που παραμένει στη θέση του παρ’ όλο που έχει κριθεί κατεδαφιστέο από το 2011, με την υπ’ αριθμόν 1562 απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ.
Σήμερα υπάρχει μια μεταλλική περίφραξη με γκράφιτι, ενώ σε διάφορες γωνιές του κτίσματος βρίσκουν καταφύγιο άστεγοι και κυρίως συγγενείς ασθενών.
Η έρευνα της «Εφ.Συν.» ξεκίνησε από το επώνυμο αυθαίρετο στο οποίο ώς το 2010 λειτουργούσε το εστιατόριο πολυτελείας Boschetto, αλλά έφτασε ώς το ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης, που αποτελεί μέρος του μεγάλου χώρου της Μονής Πετράκη.
Το «δασύλλιο», όπως αναφέρεται σε έγγραφο της μονής του 1933, είχε παραχωρηθεί στον Δήμο Αθηναίων για πενήντα χρόνια. Ο δήμος όμως έχει προσκομίσει έγγραφα του 1881, σύμφωνα με τα οποία το δυτικό και μεγαλύτερο τμήμα των 10.000 τετραγωνικών είχε απαλλοτριωθεί για τη διαμόρφωση πλατείας και πέντε χρόνια αργότερα είχε γίνει ανάλογη διαδικασία και για το υπόλοιπο τμήμα των 2.500 τετραγωνικών.
Εχει επίσης στα αρχεία του συμβολαιογραφικό έγγραφο του 1911, σύμφωνα με το οποίο η αποζημίωση για την απόκτηση του χώρου είχε οριστεί σε 107.267,35 δραχμές.
Η Μονή Πετράκη όμως υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την καταβολή του ποσού και επομένως δεν υφίσταται απαλλοτρίωση.
Παρκάκι και κυλικείο δίπλα στον Ευαγγελισμό
Ως τη δεκαετία του 1960 υπήρχε ένα μικρό κυλικείο που εξυπηρετούσε τις ανάγκες των εργαζομένων και των νοσηλευομένων στον «Ευαγγελισμό».