Μάριος Βαλασόπουλος
Ενα... ορφανό παρκάκι υπάρχει στο κέντρο της πρωτεύουσας. Πρόκειται για την όαση πρασίνου 12.500 τετραγωνικών ανάμεσα στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και τη λεωφόρο Βασ. Σοφίας, όπου ανάμεσα στα δέντρα, κοντά στην οδό Υψηλάντου, υπάρχει ένα κτίσμα που παραμένει στη θέση του παρ’ όλο που έχει κριθεί κατεδαφιστέο από το 2011, με την υπ’ αριθμόν 1562 απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ.
Σήμερα υπάρχει μια μεταλλική περίφραξη με γκράφιτι, ενώ σε διάφορες γωνιές του κτίσματος βρίσκουν καταφύγιο άστεγοι και κυρίως συγγενείς ασθενών.
Η έρευνα της «Εφ.Συν.» ξεκίνησε από το επώνυμο αυθαίρετο στο οποίο ώς το 2010 λειτουργούσε το εστιατόριο πολυτελείας Boschetto, αλλά έφτασε ώς το ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης, που αποτελεί μέρος του μεγάλου χώρου της Μονής Πετράκη.
Το «δασύλλιο», όπως αναφέρεται σε έγγραφο της μονής του 1933, είχε παραχωρηθεί στον Δήμο Αθηναίων για πενήντα χρόνια. Ο δήμος όμως έχει προσκομίσει έγγραφα του 1881, σύμφωνα με τα οποία το δυτικό και μεγαλύτερο τμήμα των 10.000 τετραγωνικών είχε απαλλοτριωθεί για τη διαμόρφωση πλατείας και πέντε χρόνια αργότερα είχε γίνει ανάλογη διαδικασία και για το υπόλοιπο τμήμα των 2.500 τετραγωνικών.
Εχει επίσης στα αρχεία του συμβολαιογραφικό έγγραφο του 1911, σύμφωνα με το οποίο η αποζημίωση για την απόκτηση του χώρου είχε οριστεί σε 107.267,35 δραχμές.
Η Μονή Πετράκη όμως υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την καταβολή του ποσού και επομένως δεν υφίσταται απαλλοτρίωση.
Μάριος Βαλασόπουλος
Ως τη δεκαετία του 1960 υπήρχε ένα μικρό κυλικείο που εξυπηρετούσε τις ανάγκες των εργαζομένων και των νοσηλευομένων στον «Ευαγγελισμό».
Το 1973 το κτίσμα είχε ήδη φτάσει τα 50 τετραγωνικά και η μονή το μίσθωσε για να λειτουργήσει ως αναψυκτήριο. Με διαδοχικές ανανεώσεις της μίσθωσης, το 2006 το κτίριο έφτασε τα 300 τετραγωνικά και μαζί με τις ημιυπαίθριες κατασκευές στέγαζε το πιο «ιν» εστιατόριο της εποχής.
Το 1992 εμπλέκεται στο ακίνητο και το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Με προεδρικό διάταγμα, που φέρει την υπογραφή τού τότε υφυπουργού Χρήστου Κατσιγιάννη (ΦΕΚ 572 Δ’), τροποποιήθηκε το σχέδιο πόλης στο οικοδομικό τετράγωνο 23 του Δήμου Αθηναίων, για να θεσμοθετηθεί η χρήση αναψυκτηρίου. Δεν υπάρχει έγκριση του δασαρχείου, παρ’ όλο που πρόκειται για «δασύλλιο» και, σε κάθε περίπτωση, για χώρο πρασίνου.
Το 2006, με απόφαση του τότε υφυπουργού Σταύρου Καλογιάννη (ΦΕΚ 308 Δ’), τροποποιείται... το διάταγμα για να μεγαλώσουν τα όρια του αναψυκτηρίου σε βάρος του κοινόχρηστου χώρου και για να ψηλώσει το κτίσμα ώς τα 4 μέτρα. Και στις δύο περιπτώσεις το δημοτικό συμβούλιο Αθήνας γνωμοδοτεί θετικά και το 2010 η πολεοδομική υπηρεσία του εκδίδει την υπ’ αριθμόν 108 οικοδομική άδεια για να «ξεχειλώσει» το κτίσμα.
Η νέα απόπειρα σε βάρος του πρασίνου ευαισθητοποίησε τους περιοίκους, που προσέφυγαν στο ΣτΕ, το οποίο ακύρωσε την οικοδομική άδεια και ζήτησε την κατεδάφιση των πρόσθετων κτισμάτων μαζί με τις αυθαιρεσίες που είχαν γίνει, με αποτέλεσμα το κτίσμα να φτάσει τα 340 τετραγωνικά.
Επτά χρόνια αργότερα η πολεοδομία δεν έχει εκδώσει πρωτόκολλο κατεδάφισης, το αυθαίρετο κτίσμα παραμένει στη θέση του και ο Δήμος Αθηναίων δεν φαίνεται να έχει σχέδια για το παρκάκι του «Ευαγγελισμού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου