Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Ζωντανή αναμετάδοση από τις συγκεντρώσεις στη ΔΕΘ

ΔΕΘ 2011: Ξανά στο δρόμο του αγώνα!

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Συναγωνιστές.
Στα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ. το Σάββατο 10/9 τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα αλλάξουν άρδην την ιστορία της χώρας μας. Ας κάνουμε την μέρα αυτή μια ακόμα μέρα αγανάκτησης. Η πόλη μας έχει ανοίξει τις αγκαλιές της να υποδεχθεί τους αγανακτισμένους όλης της Ελλάδος.

Όσοι δεν θα μπορέσουν να βρεθούν στην πόλη μας αυτή την κρίσιμη μέρα ας δώσουν το παρών στις δικές τους πλατείες και με ειρηνικές πορείες να προβούν σε συμβολικές καταλήψεις τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και από εκεί να διαβάσουν κείμενα και καλέσματα της πλατείας τους, ή δυνατόν και το κείμενο – κάλεσμα της πλατείας του Λευκού Πύργου.

Ας εκμεταλλευτούμε την ελλιπή αστυνόμευση της μέρας αυτής στην υπόλοιπη Ελλάδα, η ας αναγκάσουμε τις Ελληνικές αρχές να μη προχωρήσουν στην συγκέντρωση όλης της αστυνομικής δύναμης και των δυνάμεων καταστολής στη πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η δική μας δράση εξαρτάται και από τον δικό σας αγώνα την μέρα αυτή.
Ας γίνουμε όλοι μια γροθιά. ΛΑΟΣ ΕΝΩΜΕΝΟΣ – ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΣ. 

 ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ!


Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε κοινό μέτωπο με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, προχωρούν ακάθεκτοι στην εφαρμογή των πιο αντιδραστικών αντεργατικών μέτρων, σε συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, μέσω των διαδοχικών μνημονίων και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ταυτόχρονα η κρίση επιδεινώνεται στην ευρωζώνη την ΕΕ και διεθνώς, με το χρέος «εκτός ελέγχου» όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ισπανία, την Ιταλία, ακόμα και στις ΗΠΑ!
Παρά την ανοιχτή ομολογία της χρεοκοπίας της πολιτικής τρόικας-κυβέρνησης –εργοδοτών, η κυβέρνηση εξήγγειλε την υλοποίηση ολόκληρου του κανιβαλικού Μεσοπρόθεσμου μέσα σε ένα μήνα!
· Με την πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων μέσω των επιχειρησιακών ή μέσω της ασυδοσίας των εργοδοτών, που έχουν καρατομήσει τους μισθούς, την ώρα που η εργοδοτική αυθαιρεσία έχει χτυπήσει «κόκκινο» και η ανεργία καλπάζει, με περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανέργους στη χώρα. 
· Mε το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και τη διάλυση - ιδιωτικοποίηση κρίσιμων για το κοινωνικό σύνολο υπηρεσιών. Mε την τρομοκρατία της απόλυσης και της "αξιολόγησης" και ένα νέο φτωχολόγιο - μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους.
· Με το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων στα μονοπωλιακά συμφέροντα που οδηγεί δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στη φτώχεια και την καταστροφή.
· Με το νέο φορολογικό σύστημα που θα φέρει νέα βάρη στους εργαζομένους, ενώ ήδη καλούνται να  πληρώσουν την «έκτακτη εισφορά» μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και άνεργοι.
Ακόμα με το νόμο για την παιδεία, που ψήφισε το καλοκαίρι το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, καταστρέφει το δημόσιο πανεπιστήμιο, διαλύει κάθε έννοια μορφωτικού και εργασιακού δικαιώματος, εισάγει δίδακτρα, καταργεί το άσυλο για να  επιβάλλει την λειτουργία του με όρους επιχείρησης, ενώ αυταρχικοποιεί τους ρυθμούς σπουδών για τους φοιτητές.
ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ! ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
Η υποταγμένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία των  ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να παλέψει για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Όμως οι μαχητικοί αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, το κίνημα των πλατειών, μαζί με τα δυναμικά κομμάτια του εργατικού κινήματος έδειξαν ότι μπορούμε να νικήσουμε με ανυποχώρητο, ενωτικό αγώνα. Απαιτείται σήμερα ένας παλλαϊκός – πανεργατικός ξεσηκωμός, μαζί με το φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα, για να φύγει αυτή η κυβέρνηση και όσοι την υποστηρίζουν, για να επιβληθεί μια άλλη πολιτική που θα είναι βασισμένη στις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας.
ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΑΝΤΟΥ, ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΕ ΚΑΙ ΔΝΤ!
  • Να μην πληρώσει ο λαός το χρέος και την κρίση.
  • Άρνηση– ανυπακοή στην πληρωμή των νέων χαρατσιών.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, με συλλογικές συμβάσεις και σταθερή εργασία.
  • Όχι στο ξεπούλημα της δημόσια περιουσίας. Εθνικοποίηση των τραπεζών και των  επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας με εργατικό-λαϊκό έλεγχο. Δημόσια και δωρεάν παιδεία, υγεία, συγκοινωνίες.
  • Κατάργηση του αντιδραστικού, επιχειρηματικού Νόμου Πλαίσιου για την παιδεία.
  • Απαγόρευση των απολύσεων. Πλήρης προστασία των ανέργων, επίδομα ίσο με το βασικό μισθό για όλο το διάστημα της ανεργίας, χωρίς προϋποθέσεις.
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΘ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΙΔΕΙΟΥ

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Και άλλες αρμοδιότητες στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ

Αναρτούμε Κοινή Υπουργική Απόφαση που παραχωρεί στην Εγνατία ΑΕ τη μελέτη και την κατασκευή έργων σε Χώρους  Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμάτων, άλλο ένα βήμα στην εκχώρηση δημόσιων λειτουργιών σε Α.Ε. Μετά τα μονοπάτια στη Δονούσα η Εγνατία ΑΕ θα αναλάβει να "αποκαταστήσει" και τους ΧΑΔΑ. Ελπίζουμε να μην επαναληφθεί το προηγούμενο της Άνδρου που μας δείχνουν και οι παρακάτω σύνδεσμοι:

ΚΥΑ Εγνατια ΧΑΔΑ

Ο Λοβέρδος αντικατέστησε τον Πάγκαλο?

Αναδημοσιεύουμε μια σειρά συνδέσμων σε άρθρα και σχόλια για το πρόσφατο φασίζων παραλήρημα του Λοβέρδου. Ζήλεψε τη δόξα του Πάγκαλου, ή απλά άλλαξε ο καταμερισμός εργασίας στην κυβέρνηση?

1. Τι διαφορά έχουν οι δύο φράσεις ? από το Greek Rider
Πολύ πιθανή δήλωση Ναζιστή στην Γερμανία 3 χρόνια μετά το κραχ του 1929 εν μέσω τεράστιας ανεργίας και φτώχειας:
"Το ένα εκατομμύριο Εβραίων που ταλαιπωρούν τα δέκα εκατομμύρια της Βαυαρίας, με τη βεβαιότητα ότι κανείς δεν θα τους πειράξει όσο ζούνε, μας έφτασαν εδώ που φτάσαμε".

Δήλωση δημοκράτη-σοσιαλιστή υπουργού 3 χρόνια μετά το κραχ του 2008 εν μέσω τεράστιας ανεργίας και φτώχειας:
"Το ένα εκατομμύριο δημοσίων υπαλλήλων που ταλαιπωρούν τα δέκα, με τη βεβαιότητα ότι ο δημόσιος τομέας είναι ισόβιος, μας έφτασαν εδώ που φτάσαμε".

3. Ο Λοβέρδος, το χάος και το τουμπεκί... από το Ποντίκι
"Ο Ανδρέας Λοβέρδος ομολογουμένως δεν έχει τη χάρη του Θόδωρου Πάγκαλου. Ο αντιπρόεδρος του Παπανδρέου και... συναντιπρόεδρος του Βενιζέλου είναι ένας αυθεντικός μαιτρ της πολιτικής προβοκάτσιας, ο οποίος, με τη σιγουριά του ανυπέρβλητου, απολαμβάνει κάθε δευτερόλεπτο των εμπρηστικών του παρεμβάσεων και των όσων τις ακολουθούν. Του Λοβέρδου του βγαίνει κάτι στριμόκωλο, μελοδραματικό και γκρινιάρικο. Είναι μία κλάση κάτω.

Βεβαίως ο Λοβέρδος είπε κάτι πολύ χειρότεροαπό τον Πάγκαλο: ότι «Πρώτη γραμμή Μαζινό υπέρ της γραφειοκρατίας είναι το ισχύον Σύνταγμα. Εκεί στηρίχθηκε η γραφειοκρατία». Και, αφού θεωρεί «εχθρούς τους γραφειοκράτες», τότε και το Σύνταγμα είναι εχθρός του.".....
4. ΓΙΑΒΟΛ, ΧΕΡ ΦΟΝ ΛΟΒΕΡ … από το Blog της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών - Α.Ρ.Σ.Ι. 8-9-11
Φασιστικό παραλήρημα από το «αγαπημένο παιδί» της τρόϊκας....

5. Λοβερδισμός, το ανώτατο στάδιο του αριβισμού από το Antistachef


6. Κοινωνική Αλληλλεγύη από το Radical Desire

Βλέπεις αυτή τη φωτογραφία απ' το σάιτ του Ανδρέα και ξεχειλίζεις ολόκληρος από το συναίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Τα μανικετόκουμπα; Καθαρή κοινωνική αλληλεγγύη. Το στυλό; Καλά, και πολύ κοινωνική αλληλεγγύη. Το ρολογάκι, η γραβατούλα, ο εσπρέσσο; Τίγκα στην κοινωνική αλληλεγγύη. Η υπογραφούλα, με τα τσαλίμια της και τα στρογγυλέματά της, σαν σε αρωματισμένο με κολώνια ερωτικό γράμμα γραμμένο σε σένα, μόνο σε σένα καρντιά μου; 100% πούρα κοινωνική αλληλεγγύη. Ο συνδυασμός του πράσινου που ξεθωριάζει καθώς πας πάνω δεξιά (τυχαίο; δεν νομίζω) και του soft focus της φωτό, αισθητικής κάτι μεταξύ πορνοπεριοδικού αξιώσεων και αμερικανικού πολυτελούς καταλόγου για κατ' οίκον παράδοσην σε μετρίου ευφυίας homo yappius; Ανόθευτη, παρθένος κοινωνική αλληλεγγύη. Με τόση κοινωνική αλληλεγγύη, δικαιούται ο άνθρωπος να γαμήσει και λίγο. Διότι ο Λοβέρδος θέλει να γαμήσει. Γουστάρει ρε παιδί μου. Του σηκώνεται. Βλέπει δημόσιο και του γυρνάει το μάτι. Βλέπει εσένα με τους λεκέδες ιδρώτα κάτω απ' την αμασχάλη και την νάιλον απ' τη λαϊκή, που την κοπάνησες αλήτη απ' το γραφείο για να πάρεις ντομάτες και κρεμμύδια, και τρελαίνεται ρε παιδί μου ο άνθρωπος, πριαπισμός τον πιάνει. "Ποιος είστε εσείς κύριε", "ποια είστε εσείς κυρία μου", σου λέει, "που συμπεριφέρεστε στην κοινωνία σαν να είστε αφέντες, αντί να κοιτάτε εμάς, τους σεμνούς και ταπεινούς υπηρέτες του λαϊκού συμφέροντος και να παραδειγματίζεστε;" Από αυτό την έπαθε την οξεία Παγκαλίαση με οτιδήποτε δημόσιο ο Λοβέρδος. Απ' την πολύ κοινωνική αλληλεγγύη που έβγαζε τόσα χρόνια. Σπύριασε ρε παιδί μου ο άνθρωπος. Overdose κανονικό. Αλλά εσείς πού να νιώσετε, άνιωθοι. Μόνο τα εκκαθαριστικά κοιτάτε και τους λογαριασμούς. Αναίσθητοι.

Αθήνα ανοχύρωτη πόλη Χωρική ανάλυση της εξέγερσης του Δεκέμβρη 2008

Αναδημοσιεύουμε από το http://urbananarchy.gr/# (Εκδόσεις για τους χωρικούς ανταγωνισμούς) την έκδοση "Αθήνα ανοχύρωτη πόλη - Χωρική ανάλυση της εξέγερσης του Δεκέμβρη 2008).


"Το κείμενο επιχειρεί μια περιπλάνηση στην αθηναϊκή μητρόπολη πριν και κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2008, επιδιώκοντας να φωτίσει εκείνες τις πλευρές που πυροδότησαν τις δεκεμβριανές συγκρούσεις. Αντιμετωπίζει τον χώρο ως παράγωγο ανθρώπινων σχέσεων και τις πόλεις ως χώρους συνύπαρξης που μπορούν να λειτουργήσουν ως πεδία αντίστασης και διεκδίκησης της καθημερινής ζωής. Μέσα από μια περιήγηση στα ιδιαίτερα πολεοδομικά χαρακτηριστικά της Αθήνας παρουσιάζει τη χωρική εξάπλωση των συγκρούσεων ερευνώντας τη σχέση του αστικού χώρου με τα συμβάντα των ημερών και τις μετέπειτα παρακαταθήκες τους στον ιστό της πόλης. Στην πραγματικότητα, αυτό που ανέδειξε ο Δεκέμβρης του 2008 είναι πως όπου υπάρχει καταπίεση θα υπάρχει και αντίσταση, όπου υπάρχει βία θα υπάρχει και αντιβία, όπου υπάρχουν άνθρωποι θα υπάρχει αγώνας για ζωή και τότε ο θάνατος δεν θα έχει πια εξουσία."

Το κείμενο αυτό μπορείτε να το κατεβάσετε και σε PDF.


Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Φωτογραφίες από την Πανεκπαιδευτική Πορεία

Στις φωτογραφίες υπάρχει τόσο η πορεία του Μ.Α.Σ. (χώρος του ΚΚΕ, η οποία ξεκίνησε από την Ομόνοια και πέρασε από τα Προπύλαια) όσο και η κυρίως πορεία των φοιτητικών συλλόγων και των καταλήψεων τους που είχε περίπου 5000 κυρίως φοιτητές.

Χαράτσι και στους νόμιμους

Αναρτούμε άρθρο της Χ.ΤΖ. από τη σημερινή Ελευθεροτυπία. Φαίνεται ότι τα επόμενα χρόνια οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνάδελφοι θα την "ψιλοβγάζουμε" με καμιά "τακτοποίηση" αυθαιρέτου, καμιά "μεταβίβαση", κανέναν ΚΕΝΑΚ, έτσι ίσα για να πληρώνουμε το ΤΣΜΕΔΕ και το τέλος επιτιδεύματος. Χωρίς κώδικα αμοιβών φυσικά και άμα περάσουμε και από τις αντίστοιχες "πιστοποιήσεις". Ωραίες εποχές έρχονται.
Χαράτσι και στους νομοταγείς ιδιοκτήτες επιβάλλεται από τη δημοσίευση του νόμου για τα αυθαίρετα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, που υπολογίζεται να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο.

Από τη συγκεκριμένη ημερομηνία επιβάλλεται σε όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων να επισυνάπτεται δήλωση του ιδιοκτήτη, αλλά και του μηχανικού ότι δεν υπάρχει σε αυτό αυθαίρετη κατασκευή και όλα έχουν γίνει όπως προβλέπει η οικοδομική άδεια. Η ίδια υποχρέωση υπάρχει και σε περίπτωση μεταβίβασης αδόμητου οικοπέδου, με το μηχανικό να δηλώνει ότι δεν υπάρχει κτίσμα.

Σε περίπτωση που στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο υπάρχουν παρανομίες, τότε πρέπει να προηγηθεί υποβολή δήλωσης τακτοποίησης που επισυνάπτεται στο συμβόλαιο.

Στο επίμαχο άρθρο 23 στην παράγραφο 1 η υποχρέωση αυτή περιλαμβάνει μεταβιβάσεις και σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε όλα τα ακίνητα. Στην παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου όμως κάνει λόγο μόνο για δικαιοπραξίες εν ζωή, εξαιρώντας προφανώς τις κληρονομιές, διατύπωση που δημιουργεί σύγχυση και χρειάζεται διευκρίνιση.

Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να βάλει τέλος στις πολεοδομικές παρανομίες και την αυθαίρετη δόμηση, ενώ παράλληλα κάνει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου ακινήτων. Τα θετικά αυτά μέτρα τα φορτώνει όμως σε όλους τους ιδιοκτήτες. Ο μηχανικός που θα κάνει την αυτοψία πρέπει να πληρωθεί. Η αμοιβή δεν έχει καθοριστεί, αλλά θα είναι κοντά στα επίπεδα των ημιυπαίθριων, που είναι περίπου 300 ευρώ.

Σήμερα, στα περισσότερα συμβόλαια μεταβίβασης αυτοτελών αυθαιρέτων αναγράφεται μόνον το οικόπεδο, γεγονός που μειώνει την αγοραία αξία του ακινήτου, αλλά και τη φορολογική επιβάρυνση.

301 Καταλήψεις Πανελλαδικά, σήμερα το μεσημέρι πορεία στα Προπύλαια

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ (8/9/11)

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά στο
Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο,
την ΠΕΜΠΤΗ, 8/9/2011, στις 2 μ.μ.

στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας

Η κυβέρνηση του Μνημονίου και της καταστολής, σε αγαστή συνεργασία και «συναίνεση» με τη ΝΔ και τους φασίστες του ΛΑΟΣ, προχώρησε στην ψήφιση του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, του νόμου που καταργεί τη δωρεάν παιδεία και οδηγεί στο πανεπιστήμιο της αγοράς, διαλύει τα πτυχία και επιβάλλει τη λειτουργία τους με όρους επιχείρησης.
Όλοι την Πέμπτη, 8/9, στις 2 μ.μ. στα Προπύλαια:
·       για να καταργηθεί ο νέος νόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που δίνει συντριπτικό πλήγμα στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση,
·       για να αποτρέψουμε την καθιέρωση του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου, που επιδιώκει η κυβέρνηση  με την υλοποίηση της βάρβαρης πολιτικής της, του μνημονίου, της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
·       για να αντισταθούμε στις δραματικές περικοπές στη δημόσια εκπαίδευση, που υπονομεύουν το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο Πανεπιστήμιο,
·       για να διεκδικήσουμε ένα σύγχρονο δημοκρατικό Πανεπιστήμιο χωρίς δίδακτρα, φραγμούς και διακρίσεις. Κάτω τα χέρια από το άσυλο.
ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Από το http://www.edopolytexneio.gr/index.php/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CE%91%CE%95%CE%99_%CE%BA_%CE%A4%CE%95%CE%99 αναρτούμε λίστα των υπό κατάληψη τμημάτων - σχολών ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΑΘΗΝΑ - ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ (Ε.Μ.Π.) (9)
  1. Αρχιτέκτονες Μηχανικοί (30/08-06/09), (06/09-13/09)
  2. Μεταλλειολόγοι Μηχανικοί (30/08-06/09),(06/09-13/09)
  3. Χημικοί Μηχανικοί (30/08-06/09), (06/09-13/09)
  4. Αγρονόμοι και Τοπογράφοι Μηχανικοί (30/08-06/09),(06/09-13/09)
  5. Μηχανολόγοι Μηχανικοί (30/08-06/09),(06/09-13/09) blog κατάληψης
  6. Ναυπηγοί Μηχανικοί (30/08-06/09), (06/09-13/09)
  7. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (30/08-06/09),(06/09-13/09)
  8. Πολιτικοί Μηχανικοί (30/08-06/09), (06/09-13/09)
  9. Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί & Μηχανικοί Η/Υ (30/08-06/09),(06/09-13/09)

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Αναρτούμε ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για τις εξελίξεις του μισθολογίου. Όταν τους τα λέγαμε στο πρόσφατο συνέδριο, έκαναν ότι δεν άκουγαν και απέρριπταν οποιαδήποτε κινητοποίηση. Να δούμε τώρα που θα καταργηθεί το ειδικό επίδομα αντιστάθμισης των μηχανικών (7%ο) τι θα κάνουν.

Αθήνα, 7 / 9 /2011

Αρ. Πρωτ. : 6220


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Μετά και τις χθεσινές απαράδεκτες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, έπεσαν πλήρως οι μάσκες.

Τα νέα ανάλγητα μέτρα της Κυβέρνησης σε αγαστή συνεργασία με την Τρόϊκα, για την εξυπηρέτηση των αδηφάγων τοκογλυφικών συμφερόντων ξένων και ντόπιων τραπεζικών και χρηματιστικών κύκλων καθώς και της οικονομικής ολιγαρχίας, επιφυλάσσουν για τους εργαζόμενους :

α) νέα πιο σκληρή περικοπή των αποδοχών μας, με την κατάργηση των επιδομάτων.

β) παραπέρα συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα με καταργήσεις - συγχωνεύσεις υπηρεσιών.

γ) διεύρυνση της εργασιακής εφεδρείας, προθάλαμο μαζικών απολύσεων.

δ) θεσμοθέτηση του κρατικού υπαλλήλου, που με συνοπτικές, ανεξέλεγκτες και αδιαφανείς διαδικασίες θα μετακινείται οπουδήποτε στο Δημόσιο.

ε) κατάργηση της ακώλυτης μισθολογικής εξέλιξης και σύνδεση με το βαθμολόγιο, με συνέπεια το πάγωμα των όποιων ελάχιστων αποδοχών για πολλά χρόνια για την μεγάλη πλειοψηφία των Δ.Υ. που δεν θα κρίνονται "παραγωγικοί" και θα καθηλώνονται βαθμολογικά.

Τέλος οφείλουμε να καταγράψουμε τη νέα καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών μας ταμείων της τάξης του 20% δηλ. 5 δισ. ευρώ. Η τελευταία αυτή ληστεία που δίνει χαριστική βολή στην βιωσιμότητα των ταμείων, συνδέεται με τη διαδικασία "κουρέματος" των ομολόγων τους στην οποία εξαναγκάζονται από την Κυβέρνηση να συμμετάσχουν, παρά τις αντίθετες κατά το παρελθόν εξαγγελίες. Για το ΤΣΜΕΔΕ, η παραπάνω εξέλιξη σημαίνει απώλεια των αποθεματικών του κατά 500-600 εκ. €, που αθροιζόμενα με την οφειλή του Δημοσίου από το 1993 μέχρι σήμερα που είναι επίσης 500-600 εκ. €, δημιουργεί απώλεια του ενός τρίτου των αποθεματικών του.

Καλούμε όλους τους Μηχανικούς του Δημοσίου, που με τα μέτρα της Κυβέρνησης σπρώχνονται μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους στην εργασιακή ανασφάλεια, στην φτώχια και την κοινωνική εξαθλίωση, να συσπειρωθούν στις Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ, να συμμετέχουν κατ΄ αρχάς μαζικά στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στη Δ.Ε.Θ. στις 10 Σεπτέμβρη από τα συνδικάτα και στη συνέχεια στις πολύμορφες κινητοποιήσεις που θα οργανώσει η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και το Δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα, προκειμένου να ανατρέψουμε αυτή την καταδικαστική για τους εργαζόμενους ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική Κυβέρνησης και δανειστών.

Καλούμε τέλος την ΑΔΕΔΥ, συνειδητοποιώντας τις ιστορικές της ευθύνες, να αναλάβει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες και να οργανώσει άμεσα την αγωνιστική αντίσταση των εργαζομένων του Δημοσίου, που να αντιστοιχίζεται στην κατάσταση που βιώνουμε.

Όχι στο Νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα και τις "περιβαλλοντικές" αδειοδοτήσεις

Αναδημοσιεύουμε μια σειρά συνδέσμων σε άρθρα για τα αυθαίρετα. "Σύμφωνα με νομικούς, τόσο η ρύθμιση Μπιρμπίλη για τους ημιυπαίθριους, όσο και τα σχέδια Παπακωνσταντίνου για τα αυθαίρετα, κινούνται εκτός των ορίων του συντάγματος, ωστόσο αυτό δε φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο για την κυβέρνηση, η οποία μπροστά στο αδιέξοδο της κατάρρευσης των εσόδων δε γνωρίζει φραγμούς και ετοιμάζεται να ανάψει το πράσινο φως για αναρίθμητες νέες γενιές αυθαιρέτων που θα οδηγήσουν σε πολεοδομική καταστροφή." «Δεν αλλάζει η ουσία με τις απαράδεκτες προσθήκες και τον προκλητικό τρόπο στη διαδικασία. Αντίθετα ευνοείτε το τουριστικό κεφάλαιο και τις καταπατήσεις του», ενώ «μεγαλώνει ακόμη περισσότερο το ύψος στο χαράτσωμα». «Υποβαθμίζετε - τόνισε - την όποια περιβαλλοντική προστασία υπήρχε για να διασφαλιστούν πιο γρήγορες διαδικασίες στα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους να εκμεταλλευτούν και να κερδοφορήσουν από το φυσικό πλούτο της χώρας».




Κακαψηφίζει επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ το Ν/Σ για τα Αυθαίρετα

Όλη η Ελλάδα ένα «Τακτοποιημένο Αυθαίρετο»!

Νέο Πραξικόπημα «Τακτοποίησης» των Αυθαιρέτων για Άγρια Εισπρακτική Επιδρομή!

10 οικολογικές οργανώσεις: απογοητευτική η τακτοποίηση

Το ΤΕΕ από την άλλη αναθέτει και μάλιστα με κατεπείγουσα διαδικασία τη "Δημιουργία από το ΤΕΕ συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων των αυθαιρέτων και των οικονομικών υποχρεώσεων από τα Μέλη ΤΕΕ και Τεχνολόγους" (Ημερομηνία ενημέρωσης: 29-AUG-2011)
Πέρα από την απλόχερη συναίνεση του ΤΕΕ στο έγκλημα της "τακτοποίησης" αυθαιρέτων αναθέτει απευθείας την εκπόνηση λογισμικού για την υποστήριξη της διαδικασίας.

"Ο ασφυκτικός χρόνος υλοποίησης, ο οποίος δεν είναι ευθύνη του ΤΕΕ, και η απαιτούμενη υψηλή εξειδίκευση και εμπειρία εμπίπτουν σύμφωνα με το Ν 2362/1995: ΔΗΜΟΣΙΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ-ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΑΠΑΝΩΝ και την ΥΑ 35130/739/9.8.2010 (ΦΕΚ Β΄1291/11.8.2010) στην περίπτωση της απευθείας ανάθεσης. Η βάση επιλογής του επιστημονικού προσωπικού που θα χρησιμοποιηθεί είναι η εμπειρία τους από την δημιουργία του συστήματος αμοιβών μηχανικών και MyTEE και η εμπειρία τους σε εκτέλεση ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών ΔΙΑΣ, ΚΕΠΥΟ. Προτείνεται η απευθείας ανάθεση στο νόμιμο οικονομικό όριο των εξής υποσυστημάτων:

  • Υλοποίηση σχήματος βάσης δεδομένων - Δρ ΗΜ Α******** Κ*****
  • Ανάπτυξη εφαρμογής διαχείρισης με πιστοποίηση Μελών ΤΕΕ και Τεχνολόγων, Δρ. ΗΜ Σ**** Ε****
  • Αλγόριθμο υπολογισμού προστίμων αυθαιρέτων, Τεχνολόγος Πληροφορικής Λ***** Κ*****
  • Σύστημα προγραμματισμού και επιστροφής εισπράξεων προστίμων, Α****** & ******* ΟΕ με εμπειρία σε πληρωμές διαφόρων τελών ακινήτων μέσω ΔΙΑΣ, ΚΕΠΥΟ"

    Υπόμνημα αρχιτεκτόνων καθηγητών μέσης εκπαίδευσης ΠΕ 12.02

    ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ  –  ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ   ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕ12.02

    Οι Αρχιτέκτονες που διδάσκουμε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και καλούμαστε κάθε χρόνο να βαθμολογήσουμε το ειδικό μάθημα του Γραμμικού Σχεδίου, αποφασίσαμε να σας εκθέσουμε γραπτά όλα αυτά που μας απασχολούν εδώ και χρόνια σχετικά με το αντικείμενο της δουλειάς μας, το περιεχόμενό του και τα προβλήματά του, που, αντί να επιλύονται, ολοένα και επιδεινώνονται.

    Τα μαθήματα της ειδικότητάς μας δεν είναι μόνο το Γραμμικό ή Τεχνικό ή Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και η Οικοδομική. Είναι και πρέπει να είναι, κάθε μάθημα που απαιτεί όσα όλοι οι αρχιτέκτονες σπούδασαν σε βάθος επί πέντε χρόνια στις σχολές τους: Σύνθεση, Μορφολογία, Ιστορία της Τέχνης, Ελεύθερο Σχέδιο, Χρώμα, Πολεοδομία και Περιβάλλον. Οι αναθέσεις των μαθημάτων πρέπει κάποτε να γίνουν με κριτήρια επιστημονικά και όχι στενά συντεχνιακά, για να μη συμβαίνουν τραγελαφικά φαινόμενα, όπως: Οι Αρχιτέκτονες δεν έχουν ούτε τρίτη ανάθεση το μάθημα «Αρχές Σύνθεσης» των Εφαρμοσμένων Τεχνών της Β' τάξης των ΕΠΑΛ που διδάσκεται από βιβλίο συγγραφέων Αρχιτεκτόνων - μολονότι η σύνθεση είναι από τα βασικότερα μαθήματα των σπουδών τους !!!

    Με την εξαγγελία του Νέου Λυκείου, λοιπόν, που ευαγγελίστηκε τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, των μαθημάτων, του τρόπου διδασκαλίας, πιστέψαμε πως επιτέλους  τα μαθήματα  του Σχεδίου ( Γραμμικό και Ελεύθερο ) θα συμπεριλαμβάνονται στα υποχρεωτικά διδασκόμενα μαθήματα, τουλάχιστον για τους μαθητές που θέλουν να εισαχθούν σε Πολυτεχνικές ή Καλλιτεχνικές σχολές, επειδή  εξετάζονται ως ειδικά μαθήματα και μάλιστα με απαιτούμενη τη βάση της βαθμολογικής κλίμακας, αλλά και γιατί είναι απαραίτητα σε όλες τις Πολυτεχνικές Σχολές και σε δεκάδες τμήματα των Τ. Ε. Ι..

    Η πραγματικότητα για άλλη μια φορά μας διέψευσε. Τα Σχεδιαστικά και Καλλιτεχνικά μαθήματα συρρικνώθηκαν και, ειδικά στο Γενικό Λύκειο, εξαφανίστηκαν εντελώς. Δεν θα υπάρχουν πια ούτε ως μαθήματα επιλογής για τους μαθητές που τα έχουν ανάγκη! Με τον τρόπο αυτό η διδασκαλία του Σχεδίου ανατίθεται  ολοκληρωτικά πλέον, στα φροντιστήρια ( με δίδακτρα από 2000 – 3000 ευρώ το χρόνο ), παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες.  Σημειώνουμε ότι, ακόμα και σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις, δεν υπάρχουν φροντιστήρια Σχεδίου και τα παιδιά, όσα μπορούν βέβαια, ταξιδεύουν κάθε Σαββατοκύριακο στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη! Από τότε, που και οι παλαιότεροι από μας ήταν υποψήφιοι για την Aαρχιτεκτονική, έως σήμερα απορούμε πώς για την εισαγωγή σπουδαστών σε πλειάδα σχολών απαιτείται η εξέταση μη διδασκόμενων στο δημόσιο σχολείο μαθημάτων.

    Με βάση όλα τα παραπάνω εισηγούμαστε τα εξής;
    1. Το Γραμμικό και το Ελεύθερο Σχέδιο όχι απλώς να παραμείνουν στα εγκύκλια προγράμματα όλης της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και να διευρυνθούν σε σχέση με το παρελθόν, ώστε να γίνουν πιο επαρκή. Να είναι υποχρεωτικά διδασκόμενα στο Γενικό Λύκειο -τουλάχιστον για τα παιδιά που επιθυμούν να εξεταστούνσε αυτά τα ειδικά μαθήματα--, καθώς και στις ειδικότητες του νέου Τεχνολογικού Λυκείου που θα έχουν πρόσβαση σε σχολές που τα απαιτούν.
    2. Να δοθούν στους Αρχιτέκτονες Εκπαιδευτικούς οι αναθέσεις που δικαιούνται λόγω ειδικών σπουδών, σε όλα τα μαθήματα Γυμνασίου, Γενικού και Τεχνολογικού Λυκείου τα οποία άπτονται θεμάτων σχεδιασμού, σύνθεσης, τεχνολογίας, τέχνης, αισθητικής, πολιτισμού, περιβάλλοντος, καθώς και στο μάθημα εκπόνησης έρευνας (project) του Νέου Λυκείου.
    Ευελπιστούμε στην αποδοχή και υλοποίηση των θέσεών μας από μέρους σας για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση των μαθητών μας.
    Οι Αρχιτέκτονες Εκπαιδευτικοί

    Αττικής
    Βόρειας Ελλάδας

    Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

    Η κοινωνία θα υπερασπιστεί τους νέους και τα Πανεπιστήμια


    Αναδημοσιεύουμε από το Δρόμο συνέντευξη της Θεανώς Φωτίου, καθηγήτριας ΕΜΠ στο τμήμα Αρχιτεκτόνων και υποψήφιας της συσπείρωσης, στο Μιχάλη Σιάχο. Στα πανεπιστήμια αναπτύσσεται ένας αγώνας που θα αγγίξει την ελληνική κοινωνία, λέει η Θεανώ Φωτίου, και τονίζει ότι η γνώση μπορεί να παράγεται μόνο μέσα σε καθεστώς ελευθερίας και δημοκρατίας, το οποίο καταλύεται με το νόμο πλαίσιο που ψήφισε το συναινετικό πολιτικό μπλοκ.


    Μέσα στο κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση πέρασε το νόμο – πλαίσιο. Ακόμα και ο χρόνος σημειολογικά έχει σημασία...
    Έχουμε πει πολλές φορές ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε υπουργός Παιδείας που να διανοηθεί να περάσει νόμο για την ανώτατη παιδεία μέσα στο καλοκαίρι. Η υπουργός ακολούθησε ένα σχέδιο ολόκληρη την περασμένη χρονιά ώστε να ακυρώσει τυχόν αντιδράσεις. Παρόλα αυτά, παρά τη μεθόδευση, η αντίδραση ήταν ακαριαία. Ο αιφνιδιασμός του καλοκαιριού, δημιούργησε μια τεράστια οργή, η οποία πιστεύω ότι διογκώνεται και αυτό φαίνεται από το ντόμινο των καταλήψεων, των αποφάσεων των συγκλήτων και όλων των ακαδημαϊκών οργάνων, των αποφάσεων των συλλόγων ΔΕΠ σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες είναι κατηγορηματικά αντίθετες και διατυπώνουν για πρώτη φορά συνολικά το αίτημα να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί αυτός ο νόμος.

    Το δημόσιο Πανεπιστήμιο έχει δεχτεί μια πρωτοφανή συκοφάντηση όλο αυτό το διάστημα.
    Η συκοφάντηση υπήρξε η απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αποδεκτός ο νόμος. Ένας νόμος που όπως έχουμε αποδείξει αναλυτικά είναι αντιεκπαιδευτικός, αντικοινωνικός, αντισυνταγματικός και αντιδημοκρατικός. Ένας νόμος που προφανώς πλήττει την παιδεία στο σύνολό της, αλλά κυρίως διαλύει τα δημόσια πανεπιστήμια. Και είναι εντυπωσιακό το μένος εναντίον των Πανεπιστημίων και το πώς κατάφερε επί ένα χρόνο η κυβέρνηση να καλλιεργεί το σχετικό κλίμα στην κοινωνία. Είναι ένα σοβαρό ερώτημα το πώς μεθοδεύεται αυτή η ιστορία επί ένα χρόνο, πώς καθοδηγείται και πώς ένας νόμος οφθαλμοφανώς αντιεκπαιδευτικός, αντιδημοκρατικός και αντισυνταγματικός φθάνει στο τέλος να ψηφίζεται με μεγάλη συναίνεση.

    Κάτι που χρησιμοποιείται και επικοινωνιακά ενάντια στις όποιες κινητοποιήσεις...
    Ακριβώς. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή επιχειρούν να περάσουν στην κοινωνία την αντίληψη ότι ο νόμος που ψηφίστηκε με τέτοια πλειοψηφία και συναίνεση δεν είναι δυνατόν να αμφισβητείται από μια συντεχνία, εννοώντας τους πανεπιστημιακούς, τις φοιτητικές παρατάξεις, τους φοιτητές κ.λπ. Έχει προηγηθεί ένας χρόνος συγκλονιστικών παραποιήσεων, ψεμάτων και προπαγάνδας, η οποία διοχετεύεται από όλα τα ΜΜΕ, με τις ελάχιστες εξαιρέσεις των ΜΜΕ της Αριστεράς. Όλοι αναφέρονται συνεχώς στα άθλια Πανεπιστήμια, που δεν παράγουν επιστημονικά υψηλό επίπεδο σπουδών και έρευνας, με ανεπαρκείς διδάσκοντες, με συναλλαγή κομματικών παρατάξεων για την εκλογή των οργάνων, με φαινόμενα νεποτισμού, για Πανεπιστήμια που αρνούνται τις αξιολογήσεις και βρίσκονται στον πάτο της διεθνούς αξιολόγησης. Αυτά ακούμε σε γενικές γραμμές επί ένα χρόνο. Να αναρωτηθούμε, όμως, μήπως αυτή η ενορχηστρωμένη ομοθυμία μεταξύ καναλιών και εφημερίδων υποκρύπτει κοινά συμφέροντα, τα οποία ανάγονται στην εκφρασμένη τους επιθυμία για την ίδρυση ιδιωτικών κολλεγίων και πανεπιστήμιων. Χωρίς την κατασυκοφάντηση του δημόσιου πανεπιστήμιου δεν μπορεί να περπατήσει η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία είναι μια εξαιρετικά κερδοφόρα αγορά. Και αυτό δεν γίνεται εάν δεν καταστρατηγηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος και εάν δεν γίνουν και τα δημόσια πανεπιστήμια, ιδιωτικά. Δηλαδή, αν δεν μπουν με τους ίδιους αγοραίους όρους στο παιχνίδι των σπουδών και των πτυχίων. Έτσι μόνο μπορώ να εξηγήσω αυτή την σύμπνοια, η οποία ήταν εξαιρετικά αρραγής. Χωρίς αιδώ, διοχετεύουν στην κοινωνία πολύ μεγάλα ψέματα. Σημειώστε τα εξής: Το Ε.Μ. Πολυτεχνείο ανεδείχθη 17ο ανάμεσα σε όλα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης στο επίπεδο της έρευνας. Αυτό όχι μόνο αποσιωπήθηκε, αλλά και όταν πια δεν μπορούσαν να το αρνηθούν άρχισαν να λένε «μήπως αυτή η πληροφορία είναι χαλκευμένη κ.λπ.». Για να γίνει κατανοητό πόσο σημαντική είναι αυτή η θέση, να σημειώσουμε ότι η κρατική επιχορήγηση για την έρευνα είναι ανύπαρκτη. Αντίστοιχα το ΑΠΘ είναι 150ο ανάμεσα σε 20.000 πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχει τέτοια υψηλή επίδοση του ελληνικού κράτους σε άλλους τομείς; Φαινόμενα οικογενειοκρατίας, νεποτισμού ή διαφθοράς, βεβαίως, δυστυχώς υπάρχουν. Δεν τα κρύψαμε ποτέ. Σας θυμίζω, για παράδειγμα, ότι τα σκάνδαλα της Παντείου, οι πανεπιστημιακοί της Παντείου τα αποκάλυψαν, όπως και στην Κρήτη, που κόστισαν τη ζωή ενός συναδέλφου μας. Δηλαδή, οι μόνες αποκαλύψεις σκανδάλων δεν έγιναν από κυβερνητικές ή άλλες αρμόδιες αρχές. Διότι εκεί επικρατεί το συναινετικό παιχνίδι «να κρύψω τους δικούς σου, να κρύψεις τους δικούς μου», όπως είδαμε να παίζεται πρόσφατα στα μεγάλα σκάνδαλα της Siemens κ.λπ.

    Αυτή είναι η "Πράσινη Ανάπτυξη"

    Αναδημοσιεύουμε από :
    http://kireas.org/

    http://periferiastereas.blogspot.com/2011/09/blog-post_01.html
     
    Θερμοηλεκτρικό σταθμό υψηλής όχλησης ετοιμάζουν οι “εθνικοί εργολάβοι” στην Βόρεια Εύβοια.


    Mantoudi_V_Evias
    Όπως μας ενημερώνουν οι κάτοικοι του Μαντουδίου και ο «Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός Δήμου Κηρέως», η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ ανακοίνωσε την πρόθεση της να ιδρύσει Βιομηχανική Περιοχή στην Βόρεια Εύβοια, περιοχή Μαντουδίου, την «ΒΙΠΕΒΕ ΑΕ» με πρώτη εγκατάσταση θερμοηλεκτρικό σταθμό υψηλής όχλησης καύσης υδρογονανθράκων με φυσικό αέριο 1.160 MWe μεγαλύτερο κι αυτό της Μεγαλόπολης που είναι 850 MWe!


    Και η πράσινη ανάπτυξη με τις ΑΠΕ πάει περίπατο στον καιάδα. Τώρα επιταχύνουμε την καύση υδρογονανθράκων, για να βοηθήσουμε τη κλιματική αλλαγή. Στις 15 Ιουλίου 2011 η ΤΕΡΝΑ μέσω της υπό σύσταση «ΒΙΠΕΒΕ ΑΕ» υπέβαλε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την δημιουργία ΒΙ.ΠΕ. στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ζητάει δε από το δημόσιο την χωροθέτηση 783 στρεμμάτων! Δημιουργώντας επί της ουσίας ένα δούρειο ίππο για να περάσει το εργοστάσιο καύσης υδρογονανθράκων και ένα άλλο απορριμμάτων.


    Σε μια ΒΙ.ΠΕ. μπορούν νόμιμα να εγκατασταθούν: διυλιστήρια πετρελαίου, θερμοηλεκτρικοί (λιθάνθρακας, φυσικό αέριο κλπ) , πυρηνικοί σταθμοί, εγκαταστάσεις για την αποθήκευση ραδιενεργών καταλοίπων, χαλυβουργίες, εγκαταστάσεις διάθεσης τοξικών και επικινδύνων αποβλήτων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης στερεών, αερίων και υγρών καυσίμων (υγροποιημένο αέριο) και μονάδες επεξεργασίας βιομηχανικών και αστικού τύπου αποβλήτων (καύση σκουπιδιών). Με την χωροθέτηση της περιοχής σαν ΒΙΠΕ ρυπογόνες μονάδες σαν τις παραπάνω θα μπορούν να εγκατασταθούν εύκολα χωρίς να χρειάζονται άδειες χωροθέτησης και εγκατάστασης και Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (Π.Π.Ε.Α.). Θα είναι δύσκολο για την τοπική κοινωνία να παρεμποδίσει την εγκατάσταση ανεπιθύμητων δραστηριοτήτων. Η ΒΙΠΕ θα γίνει ένας νέος ρυπογόνος πόλος (όπως η Πτολεμαΐδα και η Μεγαλόπολη) και θα αποτελέσει πόλο έλξης τέτοιου είδους ρυπογόνου δραστηριότητας.


    Κι απ΄ ότι λέει η περιφερειακή σύμβουλος Δέσποινα Σπανούδη «Στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν περιγράφεται καμία επίπτωση από τη λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου, αν και η κατανάλωση καθαρού νερού, οι αέριοι ρύποι και τα υγρά απόβλητα στο θαλάσσιο περιβάλλον αφορούν τεράστια μεγέθη». Δηλαδή μια μονάδα υψηλής όχλησης καύσης υδρογονανθράκων, δεν καμία επίπτωση στο περιβάλλον! Η πράσινη ανάπτυξη στο μεγαλείο της.


    Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση της συμβούλου Δέσποινας Σπανούδη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας (η οποία είναι και υποψήφια με τη συσπείρωση):


    Όχι άλλες εν λευκώ επιταγές στους εθνικούς εργολάβους

    Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

    Το Σχέδιο Νόμου για τη "ρύθμιση" των αυθαιρέτων

    Αναρτούμε το Σχέδιο Νόμου για την "τακτοποίηση" των αυθαιρέτων το οποίο περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις, όπως τις fast track διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Θα ακολουθήσει αργότερα και σχολιασμός του. Οι μηχανικοί θα συνηγορήσουν και σε αυτή την αθλιότητα?
    Σχέδιο Νόμου για "ρύθμιση" αυθαιρέτων"

    Η γενιά που ονειρεύεται παίρνει το δρόμο του αγώνα

    Αναδημοσιεύουμε άρθρο

    Ο στόχος για τους φοιτητές είναι κοινός: Να ανατραπεί ο «νόμος έκτρωμα», μέσα από τις καταλήψεις σχολών και τον συντονισμό των δράσεών τους με το κίνημα της πλατείας και τα πληττόμενα κοινωνικά στρώματα.
    «Ενα πανεπιστήμιο που θα κινείται όχι με βάση τις ανάγκες της αγοράς, αλλά της κοινωνίας» θέλουν οι φοιτητές. «Ενα πανεπιστήμιο που θα κινείται όχι με βάση τις ανάγκες της αγοράς, αλλά της κοινωνίας» θέλουν οι φοιτητές. «Φυσάει κόντρα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, το νέο νομοσχέδιο θα ανατραπεί», «τέρμα πια στις εκτονώσεις, εμπρός για καταλήψεις και διαδηλώσεις». Η γενιά που καταβάλλει προσπάθεια να ονειρευτεί δίνει το στίγμα του αγώνα στα κατάμεστα αμφιθέατρα, στα πολυπληθή «πηγαδάκια» και στα προαύλια των σχολών. Φωτοτυπίες του νόμου Διαμαντοπούλου κυκλοφορούν χέρι-χέρι. Οι φοιτητές τον αναλύουν, τον κάνουν φύλλο και φτερό. Και είναι έτοιμοι για όλα.
    «Ο νόμος στοχεύει στη απαξίωση των πτυχίων και της εργασιακής προοπτικής των αποφοίτων, βαθαίνει την επιχειρηματική-ανταποδοτική λειτουργία των ιδρυμάτων, νομιμοποιεί την εισβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο εσωτερικό των ΑΕΙ και ΤΕΙ και θεσπίζει το τσάκισμα κάθε φοιτητικού δικαιώματος, καθώς και την κατάργηση κάθε δημοκρατικής κατάκτησης εντός των πανεπιστημίων» τονίζεται στην ανακοίνωση του Συντονιστικού Φοιτητικών Συλλόγων που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης.
    Βρεθήκαμε στο στρατηγείο των φοιτητών στο αμφιθέατρο της Νομικής, όπου γινόταν η συνέλευση του Συντονιστικού. Φοιτητές απ' όλες τις σχολές της Αθήνας, σκαρφαλωμένοι στις πιο απίθανες γωνιές της αίθουσας, κατέθεταν τις αγωνίες τους και διατράνωναν την αποφασιστικότητά τους να φτάσει ο αγώνας τους μέχρι το τέλος.
    «Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο που θα κινείται όχι με βάση τις ανάγκες της αγοράς αλλά με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας» φώναζε με όση δύναμη είχε ο εκπρόσωπος του φοιτητικού συλλόγου Μαθηματικού. Για να συνεχίσει άλλος συνάδελφός του από το Σύλλογο Μεταλλειολόγων: «Για μία ακόμη φορά οι φοιτητές διαλέγουν το δρόμο του αγώνα. Αν αυτή την εβδομάδα οι καταλήψεις ήταν 150, την επόμενη θα γίνουν περισσότερες. Θα προσπαθήσουν να μας πολεμήσουν με την προπαγάνδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε. Να μη τρομοκρατηθούμε από τα διλήμματα της Διαμαντοπούλου, η οποία τώρα βλέπει ότι το κίνημα γιγαντώνεται».
    Τις ομιλίες και τα χειροκροτήματα διέκοπταν τα οργισμένα συνθήματα των φοιτητών. «Δεν είμαστε η γενιά της ανεργίας, τους νόμους θα τσακίσουμε με αγώνα διαρκείας».
    Το 1980 αποσύρθηκε νόμος υπό το βάρος κινητοποιήσεων. Ο 815 για τα ΑΕΙ, συνάντησε τη μαχητική και εν τέλει νικηφόρα αντίσταση του φοιτητικού κινήματος.
    «Είμαι αισιόδοξος ότι και αυτή τη φορά θα συμβεί το ίδιο. Το φοιτητικό κίνημα θα συμπαρασύρει ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, εργάτες. Ο νόμος θα πέσει μαζί με την κυβέρνηση» τονίζει ο Παναγιώτης Λούβρος, από το ΕΜΠ.
    Κομβικό σημείο σύγκρουσης με τον νέο νόμο είναι η σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με ιδιωτικά κεφάλαια. Οπως τονίζει ο Χάρης, μέλος του συντονιστικού κατάληψης της Αρχιτεκτονικής, «η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργεί με κριτήρια κερδοφορίας και αγοράς εργασίας. Ο επιχειρηματίας θα μπορεί να χρηματοδοτεί έρευνες, αποκομίζοντας βεβαίως ανταποδοτικά οφέλη. Με τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου διοίκησης ο εκάστοστε ιδιώτης θα μπορεί να ιδρύει έδρα στην οποία θα έχει την ευχέρεια να προσδιορίζει το επιστημονικό της αντικείμενο».
    Κατά τον Χρήστο, επίσης μέλος της Συντονιστικής, «ο τρόπος που καταργήθηκε το άσυλο είναι χυδαίος. Ο πραγματικός λόγος κατάργησής του είναι ότι διαχρονικά μέσα σ' αυτό οργανώθηκαν κινήματα. Και πριν το νόμο, όταν διαπράττονταν σοβαρά αυτόφωρα αδικήματα εισαγγελέας και πρυτανικές αρχές μπορούσαν να παρέμβουν. Τώρα οι δυνάμεις καταστολής κατοχυρώνονται νομικά να παρεμβαίνουν μέσα στα πανεπιστήμια».
    Στο Πάντειο, οι φοιτητές μέσα από συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα αποφάσισαν συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ο Δημήτρης, από το τμήμα Ψυχολογίας, βρίσκει εξαιρετικά επικίνδυνη την είσοδο εταιρειών στο χώρο των πανεπιστημίων.
    «Ο απόφοιτος θα έχει ένα πτυχίο προερχόμενο από απόλυτα κατακερματισμένη γνώση, ώστε η αγορά εργασίας να τον χρησιμοποιεί όπως επιθυμεί. Κύριο μέλημα του πανεπιστημίου γίνεται η "κατασκευή" ενός εργαζόμενου ευέλικτου, πειθήνιου και προσαρμένου στην αγορά».
    Από την επόμενη εβδομάδα ανοίγει νέος γύρος καταλήψεων και συνελεύσεων. Ταυτόχρονα οι φοιτητές ετοιμάζονται για πανεκπαιδευτική διαδήλωση στην Αθήνα την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου και άνοδο στη ΔΕΘ, όπου θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

    Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

    Φωτογραφίες από το Σύνταγμα 3 Σεπτέμβρη

    Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες το απόγευμα και νωρίς το βράδυ, πριν εξαπολυθεί η γνώριμη πια κρατική καταστολή των γκλοπ, χημικών, κρότου λάμψης κλπ. Αν νομίζουν ότι θα ξεμπερδέψουν με αυτό τον τρόπο είναι πολύ γελασμένοι.

    Καταρρέει η πλήρης απασχόληση

    Αναδημοσίευση από την www.express.gr

    Οι σημαντικότερες αλλαγές οι οποίες επέρχονται με τον νόμο για την αναδιάρθρωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αλλά και την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος:

    1. Αυξάνεται από δύο σε τρία χρόνια το διάστημα της απασχόλησης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (έως και τρεις ανανεώσεις ενδιάμεσα). Μετά την τριετία η σύμβαση τεκμαίρεται ότι υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας.

    2. Εφαρμόζεται σε εξάμηνη βάση το ελαστικό 10ωρο αντί της πληρωμής υπερωριών, με συμφωνία ακόμη και μέρους των εργαζομένων (το 15% σε επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων και το 25% σε επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων).

    3. Μειώνονται κατά 20% οι μισθοί για την απασχόληση (για διάστημα έως δύο ετών) νέων ηλικίας έως 25 ετών.

    Καταρρέει η πλήρης απασχόληση

    Με ταχύτατους ρυθμούς καταρρέει το μοντέλο της πλήρους απασχόλησης στη χώρα μας, όπου η αναζήτηση μιας κανονικής δουλειάς με κανονικό μισθό τείνει να μετατραπεί σε κυνήγι θησαυρού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για τις νέες προσλήψεις και τη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής και εκ περιτροπής εργασίας, μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2011. Ειδικότερα παρουσιάζεται έκρηξη των ελαστικών μορφών απασχόλησης, καταδεικνύοντας τη… ζούγκλα που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Σε αυτά τα πλήρως ανησυχητικά στοιχεία για την «ποιότητα» της απασχόλησης στη χώρα μας, πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το 2010 χαρακτηρίστηκε από έκρηξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, που όπως δείχνει συνεχίζεται και το 2011, όπου σημειώνουν αυξητικό ρυθμό. Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 11% ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μειώθηκαν κατά 27,67% ενώ στάσιμες έμειναν οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης (-0,34%). Παράλληλα, μειώθηκε κατά 5,56% ο αριθμός των επιχειρήσεων που προέβησαν σε προσλήψεις προσωπικού.

    Στοιχεία

    Μάλιστα, υπάρχει δραματική αύξηση των σχέσεων πλήρους απασχόλησης που μετατρέπονται σε καθεστώς ελαστικής απασχόλησης. Αναλυτικά, οι ποσοστιαίες αυξήσεις είχαν ως εξής: συμβάσεις μερικής απασχόλησης αύξηση 165,58%, εκ περιτροπής απασχόλησης κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους, +667,67% και εκ περιτροπής απασχόλησης με μονομερή απόφαση του εργοδότη +5.071,70%. Είναι λοιπόν προφανές πως τα πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας που ίσως ξεπερνούν πλέον στην πραγματικότητα το 20%, λειτουργούν ως μοχλός «ανάδειξης» των ελαστικών μορφών εργασίας σε νέο εργασιακό πρότυπο της μνημονιακής Ελλάδας. Οι εργαζόμενοι, υπό την απειλή της ανεργίας, η οποία βρίσκεται εκτός ελέγχου, δέχονται να εργάζονται με ένσημα 3-4 ημερών καθώς και λιγότερες ώρες.

    Με βάση όλα τα στοιχεία είναι εμφανής η μετατροπή ολοένα και περισσότερων υφιστάμενων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας. Το 2010 μετατράπηκαν 26.253 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 54,6% αυξημένος σε σχέση με το 2009. Hδη τους πέντε πρώτους μήνες του 2011 έχουν μετατραπεί 24.641 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης είτε σε συμβάσεις μερικής είτε σε συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας.

    Συμβάσεις

    Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2009 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 79% των νέων συμβάσεων, το 2010 αντιπροσώπευαν το 66,9% και το πρώτο πεντάμηνο του 2011 το 60,2%. Από την άλλη πλευρά, η αναλογία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων αυξήθηκε από 16,7% το 2009 σε 26,1% το 2010 και σε 31,1% το πρώτο πεντάμηνο του 2011. Τέλος, οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας αντιπροσώπευαν το 4,3% του συνόλου των νέων συμβάσεων το 2009, το 6,9% των νέων συμβάσεων εργασίας το 2010 και το 8,7% των νέων συμβάσεων εργασίας κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2011.