Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Η διακριτική μελαγχολία της φωτογραφίας (μέρος 1ο)



Σημειώσεις πάνω στις καλλιτεχνικές δυνατότητες του μέσου


Στρατιώτες με μάσκες,2012
Γράφει: Γιάννης Καρπούζης - Εικαστικά + Άλλα, ΤΕΧΝΕΣ - 04/07/2014

Σε όλους αρέσουν οι φωτογραφίες, ακόμη και σε αυτούς που δεν τους αρέσει να φωτογραφίζουν. Σήμερα περισσότερο από ποτέ βρίσκονται παντού, στους τοίχους, στα έντυπα, στο διαδίκτυο, λειτουργώντας ως εκπομπές ενώ άλλοτε μαζεύονται σε πάκους στα συρτάρια των σπιτιών, κλειδωμένες μακριά από το φως, προσπαθώντας να απομαγεύσουν περασμένες ενότητες χρόνου. Γιατί η φωτογραφική αναπαράσταση όσο είναι η ψευδαίσθηση μιας περιγραφής της πραγματικότητας άλλο τόσο είναι αναπαράσταση της ψευδαίσθησης της μνήμης μας. Και τα χαρακτηριστικά αυτά είναι με δομικό τρόπο αγκαλιασμένα  με τις δυνατότητες του μέσου. Το Περιοδικό σε ένα αφιέρωμα για τη φωτογραφία και τους τρόπους που έχουμε και δεν έχουμε συνηθίσει να την προσεγγίζουμε…
Παρέα φοιτητών αρχιτεκτονικής, Σερβία, 2009
 Παρέα φοιτητών αρχιτεκτονικής, Σερβία, 2009

Ας πάρουμε λίγο όμως τα πράγματα από την αρχή ˙ η γενεσιουργός συνθήκη μίας τεχνολογίας, και ιδιαίτερα μίας εν μέρει πολιτισμικής τεχνολογίας, παρέχει δεδομένα για την ερμηνεία της. Η εφεύρεση και διάδοση της φωτογραφικής τεχνολογίας στα μισά του 19ου αιώνα, είναι ένα ακόμη αποτέλεσμα της αλλαγής των παραγωγικών σχέσεων με την οριστική επικράτηση της βιομηχανικής επανάστασης έναντι άλλων τρόπων παραγωγής και την ακόλουθη αλλαγή σκηνικού με τη συγκρότηση της μητρόπολης. Το πρωτοεμφανιζόμενο, ιστορικά, μητροπολιτικό πλήθος και η διαρκής κίνηση του είναι η μαγιά της ιστορικής ξυραφιάς του Μοντερνισμού.
Ο ποιητής Σαρλ Μπωντλαίρ αναφέρει για το Παρίσι γύρω στα 1850:
η άμαξα κουβαλάει γοργά σε μια αλέα με ραβδώσεις σκιάς και φωτός τις καλλονές που είναι ξαπλωμένες σα σε βάρκα απαθείς / έτσι συνεχίζονται, κομμένες από αναρίθμητες διακλαδώσεις αυτές οι μακριές πινακοθήκες του high life.
 Διακρίνουμε εδώ πως το νέο και διαρκώς εντεινόμενο χαρακτηριστικό της ζωής στις μεγαλουπόλεις είναι ο οξύς ρυθμός διάδοσης και ανάπτυξης οπτικοακουστικών ροών – πληροφοριών.  Η φωτογραφική μηχανή έρχεται να απαντήσει στη νέα αντίληψη του ανθρώπου για τον χρόνο, ανακαλύπτεται για να συλλάβει τον επιταχυνόμενο ρυθμό των ροών που χαρακτηρίζει τη ζωή στις καπιταλιστικές μητροπόλεις.

Δράση κατά της υδρόλυσης των χημικών όπλων στη Μεσόγειο


Ελεύθερη Μεσόγειος | Free MediterraneanΗ Μεσόγειος έχει αποτελέσει εδώ και αιώνες, γέφυρα σύνδεσης λαών και πολιτισμών. Οι άνθρωποι που ζουν στις ακτές της, ψαρεύουν στα νερά της και ταξιδεύουν απ’ άκρη σ’ άκρη της, τις περισσότερες φορές ενώνουν τις ζωές τους με ποικίλους τρόπους.

Οι οικονομικές και πολιτικές εξουσίες, με γνώμονα την εκμετάλλευση, σπάνε αυτή τη διαδικασία συνύπαρξης και δημιουργούν συγκρούσεις, αποκλεισμούς, περιβαλλοντικές καταστροφές.

Όπως, για παράδειγμα, αυτές τις ημέρες, που ένας στρατιωτικός οργανισμός, το ΝΑΤΟ υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή ΕΕ, ΗΠΑ και άλλων, επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τη θάλασσα ως πεδίο πειραματισμού υψηλού ρίσκου, με την ανεύθυνη, πρωτοφανή επιχείρηση υδρόλυσης 800 τόνων χημικών όπλων από τη Συρία στη Μεσόγειο. Μια διαδικασία που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ εν πλω και που συνοδεύεται από ένα στόλο 20 πολεμικών σκαφών, στον οποίο συμβάλλει και η ελληνική κυβέρνηση με ένα υποβρύχιο και άλλες διευκολύνσεις.

Δεν επιθυμούμε η θάλασσά μας, η θάλασσα γύρω από την οποία ζούμε, η θάλασσα που αποτελεί άμεσο φυσικό περιβάλλον τόσων εκατομμυρίων ανθρώπων να γίνει εργαστήριο πειραματισμών.

Τα χημικά όπλα της Συρίας μπορούν να καταστραφούν σε κατάλληλες εγκαταστάσεις με πολύ πιό ασφαλείς συνθήκες.

Θα μας βρουν μπροστά τους τόσο σ’ αυτήν την περίπτωση, όσο και σε κάθε μελλοντικό πειραματισμό και απόπειρα μετατροπής της Μεσογείου σε «βοηθητικό χώρο» πολεμικών ή άλλων δραστηριοτήτων.

Τους προειδοποιήσαμε πριν ξεκινήσουν, συμμετέχοντας, μαζί με χιλιάδες κόσμο που κινητοποιήθηκε άμεσα στο άκουσμα των σχεδίων τους, στις διαδηλώσεις και τις εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Αποφάσισαν, με την συγκάλυψη και την σιωπή των μεγάλων ΜΜΕ, να προχωρήσουν, αποφασίζουμε να τους συναντήσουμε. Ερχόμαστε!

Πρωτοβουλία Ελεύθερη Μεσόγειος

60 υποθέσεις «δένουν» τη Χρυσή Αυγή

Δημοσιεύουμε εξήντα από τις πολύ περισσότερες (πάνω από εκατό) υποθέσεις που εξετάζει αυτή τη στιγμή η Δικαιοσύνη και σχετίζονται με τη Χρυσή Αυγή - Ο κατάλογος αυτός είναι πράγματι εντυπωσιακός, όχι μόνο επειδή αφορά κάθε πτυχή της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, αλλά και επειδή καταγράφει υποθέσεις από όλη την Ελλάδα. Του Δημήτρη Ψαρρά από ΕφΣυν

Κάθε λίγο και λιγάκι επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση για τη Χρυσή Αυγή το ερώτημα αν είναι «δεμένη» η υπόθεση. Η προσχηματική επιχειρηματολογία των υποστηρικτών της θεωρίας Μπαλτάκου έχει δηλητηριάσει ακόμα και καλόπιστους πολίτες, οι οποίοι απλώς έχουν συνηθίσει να είναι δύσπιστοι απέναντι στους κατασταλτικούς και τους δικαστικούς μηχανισμούς.

Δημοσιεύουμε σήμερα τη συντριπτική απάντηση. Επιλέξαμε και παρουσιάζουμε εξήντα από τις πολύ περισσότερες (πάνω από εκατό) υποθέσεις που εξετάζει αυτή τη στιγμή η Δικαιοσύνη και σχετίζονται με τη Χρυσή Αυγή. Ο κατάλογος αυτός είναι πράγματι εντυπωσιακός.

Οχι μόνο επειδή αφορά κάθε πτυχή της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, αλλά και επειδή καταγράφει υποθέσεις από όλη την Ελλάδα και αναφέρεται σε πολλών ειδών αδικήματα. Πολλές απ' αυτές τις υποθέσεις συσχετίστηκαν τώρα τελευταία με τη Χρυσή Αυγή, εφόσον όταν διαπράχθηκαν τα συγκεκριμένα αδικήματα δεν είχε ξεκινήσει η έρευνα για την εγκληματική οργάνωση.

30/06/2008: Επίθεση στο Στέκι Αντίπνοια στα Πετράλωνα. Πράξεις: Απόπειρα ανθρωποκτονίας. Κατηγορούμενοι: Σιατούνης Βασίλειος, Στράτος Αθανάσιος Εξέλιξη υπόθεσης: Και οι δύο κατηγορούμενοι είναι μέλη της Χ.Α. Η υπόθεση θα δικαστεί στο ΜΟΔ Αθήνας στις 19/09/2014.

18/04/2010: Επεισόδια σε συγκέντρωση της Χ.Α. στη Λάρισα. Πράξεις: Στάση, διακεκριμένη στάση, οπλοφορία. Κατηγορούμενοι: Σαρρής Γεώργιος, Παναγιώταρος Ηλίας, Χάμος Αστέριος, Ρήγας Νικόλαος, Κολτσίδας Δημήτριος Εξέλιξη υπόθεσης: Τα μέλη της Χ.Α. χρησιμοποίησαν, καθοδηγούμενα από τα κατηγορούμενα στελέχη της Χ.Α., σκυλιά πιτ-μπουλ εναντίον των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. Τελευταία αναβολή: 12/06/2013, λόγω ασυλίας Παναγιώταρου.

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Ανοιχτή επιστολή των μελών που αποχώρησαν από το συντονιστικό Αττικής της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών

Αναδημοσίευση από εδώ




Συναγωνίστριες, συναγωνιστές,

Η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών (ΡΠΜ) ιδρύθηκε προκειμένου να απαντήσει στην ανάγκη για μια νέα ενωτική φωνή τόσο της Αριστεράς, όσο και ενός ευρύτερου προοδευτικού κόσμου στο ΤΕΕ και είχε δύο πρωταρχικούς στόχους: α) να εκφράσει και να κινητοποιήσει τους μηχανικούς που δίνουν πραγματικό αγώνα για την επαγγελματική τους επιβίωση και για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, και β) να συγκρουστεί με το κατεστημένο και τους μηχανισμούς μέσα στο Επιμελητήριο, επιδιώκοντας να του δώσει μια νέα πνοή και να το ανοίξει  προς όλους τους πληττόμενους από την κρίση συναδέλφους. Η ΡΠΜ ήταν μια παράταξη που θα λειτουργούσε συλλογικά-δημοκρατικά και θα δημιουργούσε μια νέα μορφή πολιτικής εμπιστοσύνης, αποδεικνύοντας έμπρακτα οτι δεν έχει καμία σχέση με τις πρακτικές των κυβερνητικών - μνημονιακών πλέον - δυνάμεων.

Δυστυχώς, ένα μέρος της παράταξης επέλεξε να κινηθεί εκτός αυτού του πλαισίου και να ορίσει ένα διαφορετικό “δρόμο” για την πορεία μας, υλοποιώντας τον τόσο κατά την εκλογή οργάνων στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, όσο και κατά τη διαχείριση της σύγκρουσης που επακολούθησε εντός της ΡΠΜ. Οι συνυπογράφοντες αυτό το κείμενο, θέλουμε να αναδείξουμε το μεγάλο πολιτικό αδιέξοδο που ανέκυψε και να εκφράσουμε τη δική μας ανοικτή διαφοροποίηση. 

Πρώτα απ’ όλα, η πρόταση υποψηφιότητας Μοροπούλου για πρόεδρο της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ από την ΡΠΜ, την οποία στήριξε και η Δεξιά, έδειξε ότι η παράταξη αντιμετωπίζει την εκλογή οργάνων, όχι ως μια συνέχεια των μαχών των μηχανικών, αλλά ως μια αυτόνομη διαδικασία. Θέλοντας και μη, η παράταξη με την κίνηση αυτή υπέπεσε σε δύο αλληλένδετα λάθη. Αφενός, έπεσε στην παγίδα να θεωρήσει ότι η ανάληψη θέσεων είναι ικανή να οδηγήσει σε μια «μόνο από τα πάνω» αλλαγή της κατάστασης, κάτι σαν stratego χωρίς στρατό. Αφετέρου, δεν συνειδητοποίησε ότι στην επικρατούσα αντίληψη ενός «απαξιωμένου ΤΕΕ» ο κόσμος που στήριξε τη ΡΠΜ δεν ήθελε - και δεν θέλει - δόσεις πρόσθετης αναξιοπιστίας, αλλά μια ριζική ανατροπή. Και η ριζική ανατροπή προφανώς δεν επιτυγχάνεται από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά με την κάθε μικρή ή μεγάλη τακτική μας επιλογή.

Σχετικά με τις Πρυτανικές εκλογές στο ΕΜΠ και τα Συμβούλια Ιδρύματος


Αναρτούμε τα πρακτικά της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΕΜΠ καθώς το περιεχόμενό τους ξεκαθαρίζει το ρόλο που έρχονται τα συμβούλια να παίξουν και τον τύπο του πανεπιστημίου που έρχονται να εγκαθιδρύσουν (κάτι που στην περίπτωση των πολυτεχνείων βρίσκεται σε συνάρτηση με την επιχειρούμενη ανατροπή των πάντων στο επίπεδο των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων).
Στην πραγματικότητα λοιπόν, τα Σ.Ι. αποτελούν το θύλακα εφαρμογής του νόμου 4009, ενός νόμου που όπως έχουμε αναφέρει καταλύει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, τη δημοκρατική λειτουργία τους και το δημοκρατικό έλεγχο των οργάνων διοίκησης, επιχειρηματοποιεί το πανεπιστήμιο, διαλύει τα πτυχία μετατρέποντάς τα σε βεβαιώσεις σπουδών συλλογής πιστωτικών μονάδων, μετατρέπει το περιεχόμενο των σπουδών σε μία απόλυτη σούπα που δεν προσφέρει ούτε προάγει τη γνώση. Στο πλαίσιο αυτό και αναφορικά με τις εκλογές των πρυτάνεων όλα τα συμβούλια σε όλα τα ιδρύματα υπακούοντας στην ωμή κυβερνητική παρέμβαση απέκλεισαν κάθε υποψήφιο ο οποίος είχε πάρει θέσει ενάντια στον 4009, είχε ταχθεί ενάντια στις διαθεσιμότητες και γενικά είχε αντιπαρατεθεί στην κυβερνητική πολιτική στα πανεπιστήμια ανεξάρτητα από την πολιτική αφετηρία του κάθε ενός. Να σημειωθεί ότι η δημοσιοποίηση των πρακτικών του Σ.Ι. του ΕΜΠ που ακολουθεί έγινε αποκλειστικά και μόνο για να μην κριθεί παράνομη η όλη διαδικασία, έπειτα και από την ένσταση που έγινε εκ μέρους της Μοροπούλου.

Το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας για Εξετάσεις Ενεργειακών Επιθεωρητών και Ασφαλιστικό

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Περιφερειακό Τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Π. ΣΟΥΛΟΥ 11, 30100 ΑΓΡΙΝΙΟ

Τηλ: (26410) 55755 , 56789 Fax: 31506

Email: tee_ait@tee.gr
Αριθμ. πρωτ. 708
Αγρίνιο 30-6-2014

Προς
1. Πρόεδρο ΤΕΕ κο Χρήστο Σπίρτζη
2. Μέλη Διοικούσας Επιτροπής


Θέμα: Εξετάσεις Ενεργειακών Επιθεωρητών και Ασφαλιστικό

Συνάδελφε Πρόεδρε,

Συνάδελφοι Μέλη της Δ.Ε

Τα φλέγοντα θέματα των εξετάσεων των Ενεργειακών Επιθεωρητών και του Ασφαλιστικού, απασχόλησαν την Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος κατά την 12η συνεδρίασή της, την Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014.
Η σύγκλιση της Δ.Ε πραγματοποιήθη την ανωτέρω ημερομηνία προκειμένου να προηγηθεί η σύσκεψη των Προέδρων (Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014) ώστε να υπάρχει επαρκής ενημέρωση.
Η Διοικούσα Επιτροπή έλαβε την απόφαση κατά πλειοψηφία (8 προς 1) να αποσταλεί η παρούσα επιστολή.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ

Κατά την συνεδρίαση ετέθησαν υπ’ όψιν από τον υπογράφοντα, προς τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής οι λόγοι για τους οποίους το ΤΕΕ, δεν είναι δυνατόν να είναι ενάντιο στην διενέργεια των εξετάσεων, όπως αυτοί εξάλλου αναπτύχθησαν στην σύσκεψη των Προέδρων, ήτοι:
  1. Από την έκδοση του Π.Δ. 100/2010 οπότε και προβλεπόνταν σε αυτό η σύσταση του Μητρώου Μονίμων Ενεργειακών Επιθεωρητών, προβλέπονταν υποχρεωτική κατάρτιση και εξετάσεις.
  2. Το ΤΕΕ διεκδίκησε να είναι αυτό που θα διενεργήσει τις εξετάσεις και όχι άλλος φορέας.
  3. Το ΤΕΕ συμμετείχε με εκπρόσωπό του στην επιτροπή καθορισμού της εξεταστέας ύλης.
  4. Το ΤΕΕ «κατηγορήθηκε» σε αυτό το χρονικό διάστημα για το αντίθετο, δηλαδή ότι δεν επιδείκνυε την πρέπουσα σπουδή ώστε να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να μπορούν να δραστηριοποιούνται έως τότε μόνο οι Προσωρινοί Ενεργειακοί Επιθεωρητές, και να δημιουργούνται έτσι – κατά αυτή την ανάγνωση – συνθήκες «κλειστού επαγγέλματος».
  5. Το Μητρώο των Μ.Ε.Ε. στελεχώθηκε με την αίρεση η οποία αφορούσε κάθε μέλος του, ότι εντός έτους θα έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς την εξεταστική διαδικασία .
  6. Για τα διαπιστευμένα πρόσωπα όπως είναι και οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές είναι εξ ορισμού υποχρεωτικές η κατάρτιση και οι εξετάσεις. Ευθέως ανάλογο παράδειγμα αποτελούν οι διαμεσολαβητές (Νομικοί) για τους οποίους ισχύει υποχρεωτική κατάρτιση και εξετάσεις.
Ο υπογράφων δήλωσε, ότι οι μεγάλες αντιδράσεις οφείλονται σήμερα, κυρίως στο είδος της εξεταστέας ύλης (μεγάλο θεωρητικό υπόβαθρο, ερωτήσεις μη χρηστικές – πρακτικές) γεγονός που οδηγεί ήδη έμπειρους συναδέλφους τόσο στα Ενεργειακά όσο και στις Επιθεωρήσεις, να εκφράζονται με έντονη δυσαρέσκεια για το θέμα και αυτό πρέπει να είναι το σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε.
Έτερο γεγονός το οποίο δρα σήμερα αρνητικά είναι το μεγάλο χρονικό διάστημα το οποίο υπήρξε μεταξύ της κατάρτισης και των εξετάσεων. Δυστυχώς και οι δυο αιτίες είχαν προβλεφτεί στην από 2/7/2012 επιστολή του υπογράφοντος (συν. 1) ως ικανές να δημιουργήσουν το σημερινό πρόβλημα, προτείνοντας ταυτόχρονα (τότε) δράση που θα δρούσε αποτρεπτικά ως προς τη δημιουργία του προβλήματος.

Το κάλεσμα όμως για αποχή του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλ. Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, η γνωστοποίηση προς τη Δ.Ε από συναδέλφους του Τμήματος της ύπαρξης υπογραφών για μη συμμετοχή στις εξετάσεις (συν. 2), η πρόταση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (συν. 3) για την μη διενέργεια εξετάσεων για τους Μόνιμους Επιθεωρητές και το ταυτόχρονο κάλεσμα για αποχή από τη διαδικασία των εξετάσεων αποτελούν γεγονότα που δεν είναι φρόνιμο να παραβλεφθούν και για το λόγο αυτό προτάθηκε από τον υπογράφοντα η αποστολή της παρούσης με την οποία :

Η αξιολόγηση δεν θα περάσει - Παράνομη και καταχρηστική είναι η πολιτική της Κυβέρνησης και της Τρόικα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. χαιρετίζει τους χιλιάδες απεργούς Δημοσίους Υπαλλήλους που διαδήλωσαν μαχητικά σήμερα, Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014, στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων της χώρας μας απαιτώντας την κατάργηση του Νόμου – έκτρωμα, για την αξιολόγηση. Με τη μαζική συμμετοχή τους διατράνωσαν την απόφαση τους να μην επιτρέψουν στην Κυβέρνηση μειοψηφίας να διαλύσει τις Κοινωνικές υπηρεσίες του Δημοσίου, να ανοίξει το δρόμο για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, να μειώσει παραπέρα τους μισθούς και να προωθήσει τον κανιβαλισμό στους χώρους εργασίας.
Η Κυβέρνηση, δια του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προχωρώντας ακόμη παραπέρα την ακροδεξιά πολιτική της, του “αποφασίζουμε και διατάσσουμε”, αφού λίγες μέρες πριν επιστράτευσε τους απεργούς της προς πώληση ΔΕΗ, έστειλε στα δικαστήρια, για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, την απεργία – αποχή που έχει προκηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. από κάθε ενέργεια που σχετίζεται με την αξιολόγηση, για να την κηρύξει παράνομη και καταχρηστική. Έντρομος ο Υπουργός των απολύσεων μπροστά στην καθολική άρνηση των Δημοσίων Υπαλλήλων να αποδεχτούν τις επιλογές της Κυβέρνησης του, καταφεύγει στην ποινικοποίηση των αγώνων και στην καταστολή.
Στο Δικαστήριο μπροστά σε δεκάδες υπαλλήλους που παρακολουθούσαν τη διαδικασία, αποκαλύφθηκε η ένδεια των επιχειρημάτων των δικηγόρων του Υπουργείου και αναδείχθηκε το δίκαιο του αγώνα των εργαζομένων. Το δικαστήριο ανέβαλε την έκδοση απόφασης για την Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014.
Η δυναμική του αγώνα των Δημοσίων Υπαλλήλων δεν είναι δυνατόν να παρακαμφθεί. Η συγκεκριμένη απόφαση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για απεργία – αποχή από κάθε ενέργεια που σχετίζεται με την αξιολόγηση παραμένει σε ισχύ.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα κατά της αξιολόγησης μέχρι τη νίκη. Αυτός ο Νόμος δεν θα περάσει, θα καταργηθεί.
Καλούμε τους Διευθυντές να μη προχωρήσουν στον επιμερισμό των ποσοστών.
Καλούμε τους συναδέλφους Υπαλλήλους να μη συμπληρώσουν τις εκθέσεις αυτοαξιολόγησης και να τις παραδώσουν στα σωματεία τους.
Καλούμε, τέλος, όλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και επιτροπών αγώνα, των πρωτοβάθμιων Σωματείων και των Ομοσπονδιών να συμμετάσχουν στη σύσκεψη συντονισμού την Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014, στο Ξενοδοχείο «Novus» (Καρόλου 23, πλατεία Καραϊσκάκη), στις 2:00 μμ, για να επεξεργαστούμε το παραπέρα αγωνιστικό πρόγραμμα με κατεύθυνση την απεργιακή κλιμάκωση του αγώνα μας.
Η αξιολόγηση δεν θα περάσει. Θα υπερασπιστούμε τα Δημόσια Κοινωνικά Αγαθά μέχρι τέλους. Καμία απόλυση, καμία διαθεσιμότητα.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Τι είναι και πού στοχεύει η Πρωτοβουλία για την Αριστερή Μετωπική Συμπόρευση

Από εδώ 

Η χώρα διανύει την έκτη χρονιά κρίσης με δραματικές επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής και, παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, δεν διαφαίνεται προοπτική εξόδου από αυτήν. Η μνημονιακή στρατηγική που επέβαλε στη χώρα η ΕΕ και η αστική τάξη , δεν μπορεί να επιλύσει ούτε το πρόβλημα του χρέους.
Ταυτόχρονα οι όποιες «επιτυχίες» της έχουν σκληρό ταξικό πρόσημο και τεράστιο κοινωνικό κόστος: «ευημερούν» λίγο κάποιοι αριθμοί με κόστος την αυξανόμενη δυστυχία της μεγάλης εργαζόμενης κοινωνικής πλειονότητας.
Παρ όλα αυτά, η μνημονιακή στρατηγική παρουσιάζεται σαν μονόδρομος από όλες τις μερίδες και τους μηχανισμούς της αστικής τάξης. Την ίδια στιγμή, παρά τους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες της προηγούμενης περιόδου του 2010-2012, οι δυνάμεις της Αριστεράς αδυνατούν να προβάλλουν μία πειστική εναλλακτική πρόταση που να εκφράζει τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας των εργαζόμενων τάξεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται την καταστροφική ευρωπαϊκή «Μεγάλη Ιδέα» και ευελπιστεί σε κάποια συναινετική τροποποίηση των πιο βάρβαρων πλευρών της Ε.Ε. και της ΟΝΕ. Το ΚΚΕ αρνείται κάθε μετωπική κοινή δράση και ανάγει τα πάντα στο μέλλον μιας θολής και απροσδιόριστης «λαϊκής εξουσίας».
Η εκτός των τειχών αριστερά, παρά τη συμβολή της στους κοινωνικούς αγώνες, χαρακτηρίζεται από ιδεοληπτικές διαιρέσεις, δεν κατορθώνει να συγκροτήσει την αναγκαία συσπείρωση για να συμβάλλει στο αναγκαίο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που θα ενοποιεί τις αντιστάσεις στη βάση ενός μεταβατικού προγράμματος διεξόδου από την κρίση. Αυτή η έλλειψη μίας πειστικής, μαζικής, ριζοσπαστικής αριστερής εναλλακτικής πρότασης αλλά και μετωπικής δράσης βαραίνει δραματικά στις συνειδήσεις των εργαζομένων και οδηγεί στη σημερινή κινηματική άπνοια.
Είναι σήμερα πιο αναγκαία παρά ποτέ η συγκρότηση ενός αριστερού προγράμματος εξόδου από την κρίση που θα αντιμετωπίζει τα άμεσα προβλήματα της εργαζόμενης κοινωνικής πλειονότητας και θα ανοίγει το δρόμο για μία άλλη κοινωνικο-οικονομική δομή που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Οι βασικοί πυλώνες ενός τέτοιου αριστερού προγράμματος είναι οι ακόλουθοι:
Καταγγελία του Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων και κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων (για να απαλλαγεί η χώρα από τα δεσμά τους).
Άρνηση πληρωμών και μονομερής διαγραφή του εξωτερικού χρέους (για απαλλαγή της χώρας από το βάρος του).

Αξία λιγνιτωρυχείων και ΑΗΣ της "μικρής" ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία

Από εδώ

Δημοσιεύουμε σήμερα ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για το επίκαιρο θέμα της σαλαμοποίησης και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Πρόκειται για μια βασική οικονομική ανάλυση σεναρίων και αποτίμηση της αξίας αξιοποίησης των λιγνιτικών κοιτασμάτων και των ΑΗΣ που περιλαμβάνονται στη "μικρή" ΔΕΗ. Η ανάλυση γίνεται από έναν από τους πλέον αρμόδιους στο αντικείμενο Έλληνες μηχανικούς. Καλό είναι να το διαβάσετε με προσοχή, για να αντιληφθείτε το μέγεθος του πλιάτσικου που γίνεται στη δημόσια περιουσία, καθόσον στη "μικρή" ΔΕΗ, εκτός από τα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ που θα διαβάσετε να χαρίζονται, περιλαμβάνονται και υδροηλεκτρικά και έμπειρο προσωπικό και εξασφαλισμένη πελατεία.
Τα σημεία έμφασης, με έντονα γράμματα, είναι του συγγραφέα.


ΑΞΙΑ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΩΝ ΚΑΙ  ΑΗΣ ΤΗΣ «ΜΙΚΡΗΣ» ΔΕΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
(Από Χρ. Γ. Παπαγεωργίου, τ. Δ/ντη Λιγνιτικού Κέντρου Δ. Μακεδονίας /ΔΕΗ ΑΕ)
Με αφορμή την επιχειρούμενη διάσπαση και ξεπούλημα της ΔΕΗ ΑΕ και ειδικότερα την προώθηση για ψήφιση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία της «μικρής» ΔΕΗ με σκοπό να διατεθεί, δηλ. να πωληθεί σε ιδιώτη - «επενδυτή», κρίνεται σκόπιμη η διερεύνηση της αξίας των λιγνιτωρυχείων, των λιγνιτικών κοιτασμάτων και των λειτουργούντων ΑΗΣ της ΔΕΗ ΑΕ στη Δυτ. Μακεδονία που προορίζονται για την καλούμενη «μικρή» ΔΕΗ.

1. Λιγνιτωρυχεία και λιγνιτικά κοιτάσματα προοριζόμενα για τη «μικρή» ΔΕΗ


 - Συνολικά αποθέματα  λιγνίτη από 01-01-2015   324,2   εκατ. τον.
- Μέση κατώτερη θερμογόνος δύναμη                  1616  KCAL/KG
- Μέση σχέση εκμ/σης                                           8,08 : 1 (κ.μ.αγ/τον)

Ο ρυθμός κατανάλωσης λιγνίτη θα εξαρτηθεί από το σενάριο λειτουργίας, δηλ. από το εάν θα γίνουν και πόσοι νέοι ΑΗΣ από το νέο ιδιοκτήτη της «μικρής» (ιδιωτικής) ΔΕΗ και από το κατά πόσο θα λειτουργήσουν, με ποιόν τρόπο και για πόσο χρονικό διάστημα οι υφιστάμενοι σήμερα ΑΗΣ Αμυνταίου 1-2 και Μελίτης 1.

Η μέγιστη διάρκεια εκμετάλλευσης εκτιμάται περίπου σε 38 έτη ( 2016 έως και 2053).

Η αξία των κοιτασμάτων λιγνίτη, που προορίζονται για τη «μικρή» ΔΕΗ και σε ό,τι αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προσεγγίζεται με δύο μεθόδους, δηλ.
-είτε σε συσχέτιση με την αξία του ισοδύναμου ενεργειακά πετρελαίου που υποκαθίσταται από το λιγνίτη,
-είτε με όρους αγοράς στη βάση της αξίας των ταμειακών ροών από την εκμετάλλευση των λιγνιτικών  κοιτασμάτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, υπάρχει και τρίτη προσέγγιση από την άποψη δηλ. της αξίας του λιγνίτη για την εθνική οικονομία, την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, την συμβολή στην περιφερειακή βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας κτλ.

2. Αξία λιγνίτη ορυχείων και κοιτασμάτων ¨μικρής¨ΔΕΗ

Σήμερα στις 6:30: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ισραηλινή Πρεσβεία (Λεωφ. Κηφισίας & Κατεχάκη)

«Να δοθεί τέλος στην ανοχή των εγκλημάτων του ισραήλ»

Τη διαμαρτυρία διοργανώνουν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Ο Σύλλογος Ιντιφάντα καλεί επίσης στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία την Πέμπτη 10/7 στις 6.30 μ.μ. «Καλούμε κινηματικές, κοινωνικές, πολιτικές συλλογικότητες, οργανώσεις, καθώς και κόμματα της αριστεράς, να ενισχύσουν την κινητοποίηση. Παράλληλα καλούμε σε διάδοση του διεθνούς κινήματος BDS (Μποϊκοτάζ – απόσυρση επενδύσεων – κυρώσεις) εναντίον του Ισραηλινού απαρτχάιντ» αναφέρει.

Το κάλεσμα ης Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα»:
«Εδώ και ένα μήνα το Ισραήλ έχει ξεκινήσει ένα πογκρόμ επιδρομών σε σπίτια, μαζικές συλλήψεις και επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη ενώ συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων αμάχους και παιδιά, συνεχίζοντας τη φασιστική τακτική της συλλογικής τιμωρίας.
Την Τρίτη 8 Ιουλίου το Ισραήλ ανακοίνωσε νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας με όνομα "Αιχμή Προστασίας", την τρίτη τα τελευταία έξι χρόνια. Οι προηγούμενες δύο ισραηλινές επιθέσεις το 2008 και το 2012 άφησαν πάνω από 1500 Παλαιστίνιους νεκρούς, από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν πολίτες.
Για ακόμα μια φορά η διεθνής κοινότητα προκλητικά σιωπά απέναντι στη συλλογική αυτή τιμωρία των Παλαιστινίων και τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς εναντίον τους από το φασιστικό κράτος του Ισραήλ,παρακολουθώντας με απάθεια το διαρκές έγκλημα που συντελείται  και το οποίο έχει όλα τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας. Παρόμοια στάση κρατούν τόσο οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, βρίσκοντας στο πρόσωπο του Ισραήλ έναν στρατηγικό σύμμαχο, όσο και τα κυρίαρχα ΜΜΕ, βάζοντας στον ίδιο σάκο κατακτητή και κατακτημένο και εξισώνοντας θύτη και θύμα.
Στη νέα αυτή προκλητική επίθεση του Ισραήλ απέναντι σε ολόκληρη την Παλαιστίνη, η Πρωτοβουλία "Ένα Καράβι για τη Γάζα" στηρίζει τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού εναντίον της ισραηλινής κατοχής και καλεί σε συγκέντρωση  διαμαρτυρίας, μαζί με άλλες συλλογικότητες, έξω από την ισραηλινή Πρεσβεία, την Πέμπτη 10 Ιουλίου στις 6:30μμ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ
ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ (Λεωφ. Κηφισίας & Κατεχάκη),
ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ, 6.30 μ.μ.
Πρωτοβουλία “Ένα Καράβι για τη Γάζα”»

Παρασκευή 11 Ιουλίου, 8:00μ.μ. στην Πλατεία Συντάγματος | Χημικά - Σκουριές - Ακτές: Τα κινήματα ενώνονται και σας καλούν να ενωθείτε μαζί τους | Μεγάλη συναυλία



Χημικά – Σκουριές – Ακτές.
Συμβαίνουν τώρα!

Μαζί, τα σταματάμε τώρα!


Παρασκευή 11 Ιουλίου, 8 μ.μ. Συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος

Τα κινήματα ενώνονται και σας καλούν να ενωθείτε μαζί τους.

Για να πούμε όλοι μαζί,


Όχι στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο

  • Γιατί θέτει σε κίνδυνο την υγειά μας, το ευαίσθητο περιβάλλον, αλιεία και τουρισμό
  • Οι χώρες που τα κατασκεύασαν έχουν ειδικές εγκαταστάσεις. Εκεί να καταστραφούν! 
  • Αν γίνει τώρα στην Μεσόγειο, στα ανοικτά της Ελλάδας, θα γίνεται πάντα εδώ.
Όχι στην καταστροφική εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής

  • Αποψιλώνει ένα αρχέγονο δάσος και καταστρέφει πλήρως το νερό της περιοχής
  • Μέσω της τοξικής σκόνης θα καταστρέψει την υγεία, γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομεία και τουρισμό της περιοχής
  • Για να επιβληθεί στην τοπική κοινωνία έχουν ανασταλεί τα δημοκρατικά δικαιώματα 
Όχι στο νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό

  • Γιατί ιδιωτικοποιεί τις ακτές μας. Εσύ που θα κολυμπάς του χρόνου;
  • Γιατί εμπορευματοποιεί τις παραλίες μας. Πόσο θα σου κοστίζει το μπάνιο του χρόνου;
  • Γιατί καταστρέφει τις ακτές μας. Που θα κολυμπάς όταν οι παραλίες γίνουν βίλες;
Θα ακολουθήσει ΣΥΝΑΥΛΙΑ με Μελίνα Κανά, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Νίκο Τουλιάτο, Παντελή Θαλασσινό, Νένα Βενετσάνου, Κώστα Λειβαδά και παραδοσιακή μουσική.
  • Συντονιστικό Επιτροπών Πρωτοβουλίας κατά της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο
  • Επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής – Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
  • Πανελλήνιο Δίκτυο Ακτές «Ώρα Μηδέν»

Έρχονται ενοποιήσεις Ταμείων - Τί θα γίνει με ΙΚΑ, γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικού

Έξι βήματα που θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός ενιαίου Ταμείου, προτίθεται να κάνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, πρόκειται για ενοποιήσεις των Ταμείων επικουρικής ασφάλισης και των φορέων χορήγησης εφάπαξ σε ανεξάρτητους τομείς. Ενοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ιατρών, δικηγόρων, μηχανικών) με τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (πρώην ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ). Ένταξη στο ΙΚΑ του νέου μεγάλου Ταμείου που θα προκύψει από την ενοποίηση ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ, με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αναδιοργάνωση του ΟΓΑ με βάση το μοντέλο που επελέγη για το μεγάλο επικουρικό, το ΕΤΕΑ, γεγονός το οποίο ενδεχομένως παραπέμπει στην υιοθέτηση της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» και για τον κύριο φορέα ασφάλισης αγροτών.
Το σχέδιο έφερε χθες στη δημοσιότητα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Β. Κροκίδης με τον επικεφαλής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), καθηγητή κ. Νικ. Φίλιππα. Η διαδικασία ενοποίησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2015.
Αυτό πάντως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η καθιέρωση ενιαίου θεσμικού πλαισίου και Κοινού Κανονισμού, με αποτέλεσμα τη σταδιακή επικράτηση ενιαίων όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης.
Ο κ. Φίλιππας δήλωσε στην «Κ» ότι ο στόχος της έκθεσης που έχει αναλάβει το ΚΕΠΕ και πρέπει να καταθέσει μέχρι το τέλος Ιουλίου στο υπουργείο Εργασίας δεν είναι να υποδείξει το πώς θα γίνουν οι ενοποιήσεις. Η έκθεση -για την κατάρτιση της οποίας γίνονται συναντήσεις με όλους τους φορείς- θα αποτελεί μια ευρεία βιβλιογραφική αναφορά σε χώρες και παραδείγματα συγχωνεύσεων ασφαλιστικών οργανισμών και μια παρουσίαση «καλών πρακτικών» ανά τον κόσμο και ειδικότερα στην Ενωμένη Ευρώπη και τις χώρες του ΟΟΣΑ.
Πάντως, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το σύστημα θα έχει όχι μόνο κεντρική διοικητική υποστήριξη, αλλά και κεντρική οικονομική και τεχνολογική. Στον προγραμματισμό φέρεται ότι είναι η δημιουργία φορέα (εκτός ΗΔΙΚΑ) που θα αναλάβει την υποστήριξη όλων των φορέων, η δημιουργία σημείων εξυπηρέτησης ασφαλισμένων και τηλεξυπηρέτηση.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση μέχρι τον Νοέμβριο πρέπει να έχει νομοθετηθεί η μεταρρύθμιση προκειμένου να αρχίσει η υλοποίησή της από τον Ιανουάριο. Η ΕΣΕΕ έχει εκφραστεί θετικά ως προς τη δημιουργία ενός Ταμείου κύριας ασφάλισης με τρεις κλάδους, έναν για μισθωτούς, έναν για ελεύθερους επαγγελματίες κι έναν για αγρότες. Ωστόσο, εκφράζει τον προβληματισμό της για το ύψος της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ καθώς και για τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ και την υφιστάμενη κατηγοριοποίηση των κλάσεων του ΟΑΕΕ.

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

η δυστυχία του πολεοδόμου

η δυστυχία του πολεοδόμου * από εδώ 

μυθομανείς ανειδίκευτοι, μυθομανείς ειδικευμένοι
Οι έλληνες (όχι μόνο αυτοί, σίγουρα όμως και αυτοί) πάσχουν από μυθομανία. Σε μεγάλο βαθμό μυθομανής είναι η ίδια η δημιουργία του κράτους τους: η δήθεν συνέχεια της κρατικής συγκρότησης ενός μυθικού “λαού”, με ένα ιστορικό κενό μόνο γύρω στα 2000 χρόνια, αυτό είναι ένας γερός γενέθλιος μύθος, γεμάτος (παρελθόντα) μεγαλεία και (τρέχουσες) αισχύνες, που έχει λειτουργήσει στην πράξη, όχι μόνος του αλλά οπωσδήποτε με έντονη συμπληρωματικότητα, σαν διαβρωτικό στη δημιουργία ενός ορθολογικού καπιταλιστικού κράτους.
Αλλά δεν είναι μόνο η εθνική μυθολογία υλικό της μυθομανίας των ελλήνων. Ειδικά οι μικροαστοί (και πια οι περισσότεροι είναι τέτοιοι), σαν τάξη, είναι πάντα με το ένα πόδι σε ένα ποθητό και λαμπερό (μεσοαστικό) μέλλον, και με το άλλο σε ένα θλιβερό, στριμωγμένο, και πάντως όχι επαρκές παρόν. Μαθαίνει κανείς εύκολα να νομίζει διαρκώς ότι είναι κάτι άλλο απ’ αυτό που είναι, ότι αξίζει πολύ περισσότερα απ’ όσα φτάνουν τα χέρια του, ότι αν δεν τα απολαμβάνει κιόλας είναι εξαιτίας κάποιας σκοτεινής συνωμοσίας μοχθηρών εχθρών, και ότι πολύ σύντομα η σπουδαιότητά του θα αναγνωριστεί. Ο καταναλωτικός φετιχισμός έβαλε, μαζεμένα, την τελευταία χούφτα καρφιά στο φέρετρο της “μονής πραγματικότητας”· τα social media διακόσμησαν το επιθανάτιο μνημείο του μυθομανούς ΣούπερΝτούπερΕγώ· και έτσι προχωράει ακόμα το πράγμα.
Μέσα στη γενική μυθομανία, που έχει καθαρά και μονότονα ιδεολογικά στοιχεία και συστατικά (για τα λεφτά, το σεξ, την ομορφιά, τη νεότητα, την ευφυία) υπάρχουν οι ειδικές μυθομανίες και ιδεολογίες διάφορων επαγγελμάτων. Ανάλογα με την περίπτωση μεγάλο μέρος αυτών των μυθολογιών / ιδεολογιών δεν είναι ελληνικό. Είναι διεθνές. Οπωσδήποτε όμως το μέσο επίπεδο ροπής προς τα παραμύθια ενισχύει ανάλογα και αυτές τις ειδικές, επαγγελματικές περιπτώσεις. Μπορεί μάλιστα να τις ενισχύει σε τέτοιο βαθμό, ώστε σε συνδυασμό με την επαγγελματική οργάνωση (συντεχνία) οι μυθο-φιλοδοξίες να φτάνουν στο σημείο να πριονίζουν το ίδιο το κλαδί που πάνω του στέκονται και κελαηδούν.
Η πολεοδομία (και η αρχιτεκτονική) είναι γνωστικός κλάδος του σύγχρονου καταμερισμού εργασίας. Θα ήθελαν να είναι και επιστήμες - μιας και η προτεσταντική (υποτιθέμενη) διανοητική αυστηρότητα της κατ’ εξοχήν, την πρότυπης επιστήμης (της φυσικής), έχει αποκτήσει τεράστια αίγλη ήδη απ’ τον 19ο αιώνα. Το τι είναι “επιστημονικό” και τι όχι δεν καθορίζεται απ’ την φυσική. Στην πραγματικότητα κάθε γνωστικός κλάδος και τομέας στον αστικό / καπιταλιστικό κόσμο ορίζει από μόνος του τι λογαριάζεται για “επιστημονικό” και τι όχι. Αλλά ακόμα μεγαλύτερη (και δραματικότερη) αν και κρυμμένη αλήθεια είναι πως όταν τσακώνονται στα σοβαρά ειδικοί του ίδιου κλάδου (κι αυτό συμβαίνει ακόμα και στην φυσική) για ζητήματα που θεωρούνται σοβαρά, είναι οι ίδιοι που αλληλοκατηγορούνται για αντιεπιστημονικότητα, θεολογία, μεταφυσική και άλλα παρόμοια, που ο επιστημονικός νους θα έπρεπε να έχει εγκαταλείψει οριστικά στο σχολείο. Πράγμα που σημαίνει, απλά, ότι ο επαγγελματικός αυτοκαθορισμός της “επιστημονικότητας” μπάζει πάντα πολλά νερά, όχι εξαιτίας της κριτικής σε βάρος του, αλλά ακόμα και για πολύ πιο ταπεινούς λόγους. Ας πούμε εξαιτίας της διεκδίκησης από κάποιον φιλόδοξο μεγαλύτερου επιστημονικού κύρους σε βάρος κάποιου άλλου, αντίστοιχα φιλόδοξου.
Παρά τις πολύχρονες προσπάθειες ωστόσο, η πολεοδομία (και η αρχιτεκτονική) είναι σχεδόν αδύνατο να πείσουν μη πολεοδόμους και μη αρχιτέκτονες ότι είναι, όντως, επιστήμες, ακόμα κι αν αυτοί οι τρίτοι είναι καλοπροαίρετοι (αλλά και ικανοί να γλυτώσουν την εξαπάτηση). Η αρχιτεκτονική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εφαρμοσμένη αισθητική κτιρίων ή γενικά ιδιωτικών και δημόσιων τόπων. Για την πολεοδομία όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο ζόρικα. Κι αυτό γιατί κουβαλάει στην καρδιά της την ίδια της την καταγωγή, είτε πρόκειται για τις αποικιακές πόλεις των αρχαίων Ιώνων, είτε πρόκειται για τις αυτοκρατορικές πόλεις της ευρώπης: δημόσια τάξη, έλεγχος - τελεία και παύλα. Πως, όμως, να πείσει κανείς ότι η εφαρμογή ορισμένων κανόνων (κι ούτε καν όλων, άλλωστε) δημόσιας τάξης στις πόλεις, με όρους δρόμων και κτιρίων, αποτελεί “επιστήμη”; Δύσκολο - αν και πάντα θα υπάρχουν εύπιστοι.

Περιοδικό "αρχιτέκτονες"

Το περιοδικό αρχιτέκτονες χρειάζεται τη στήριξη μας Download (PDF, 6.33MB) 

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Περιοδικής Έκδοσης ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ
“αρχιτέκτονες”

Προς
Το Προεδρείο και τα Μέλη
της  Συνεδρίασης της Αντιπροσωπείας
του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ στις 05-07-2014                                                                                                                                                                                                          Αθήνα, 04 Ιουλίου 2014

                                                  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
                                 της Σ.Ε. της περιοδικής έκδοσης “αρχιτέκτονες”

Συνάδελφοι 
Η Σ.Ε. της περιοδικής έκδοσης "αρχιτέκτονες" θεωρούν αναγκαία την ενημέρωση της Αντιπροσωπείας για την κατάσταση της έκδοσης.
Όπως θα γνωρίζετε η Σ.Ε. με την έγκριση του Δ.Σ. από τον Οκτώβριο- Νοέμβριο του 2012 επανεκκίνησε τις διαδικασίες για την έκδοση σε μορφή free press: 16σέλιδο, δίχρωμο σε καινούργιο format.
Έτσι από τον Μάρτιο του 2013 - με το πιλοτικό Τ_00-, οι αρχιτέκτονες κυκλοφορούν ανελλιπώς σε μηνιαία βάση, 10 τεύχη ετησίως.
  • Τα τεύχη Τ_02 και Τ_03 (Απρίλιος, Μάιος 2013), κατέγραψαν τις αντιθετικές απόψεις για την επιχειρούμενη ιδιωτική προβολή και τις διαδικασίες εμπλοκής των ιδρυμάτων  στα του δημόσιου χώρου: Πανεπιστημίου.
  • Στη συζήτηση για "το παρόν και το μέλλον του αρχιτεκτονικού έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου", που πραγματοποιήθηκε  στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς,  τον Δεκέμβριο του 2013, στην ημερίδα Ορέστη Δουμάνη,  οι “αρχιτέκτονες”, καταγράφηκαν ως σημαντική δύναμη του χώρου, η οποία και παράγει πρωτότυπο λόγο, για την αρχιτεκτονική τους αρχιτέκτονες και τους προσανατολισμούς τους, μέσα στο τοπίο της κρίσης.
  • Η νέα ιστοσελίδα του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, εμπλουτίζει το περιεχόμενό της με πλούσιο εικονογραφικό υλικό και  υλικό πρωτότυπων κειμένων από την έκδοση.
  • Στο Τ_11, Απρίλιος 2014,τα Mega Projects αμφισβητούνται σθεναρά.
  • Ήδη εκδόθηκε το Τ_12/13 (56σέλιδο), ένα τεύχος που ανοίγει στην ελληνική σκηνή,  για πρώτη φορά και σε τέτοια  έκταση, το θεσμό "Biennale Αρχιτεκτονικής στη Βενετία και Ελληνική Συμμετοχή". Η προσέγγιση επιχειρείται μέσα από την ιστορική καταγραφή του διεθνούς θεσμού και την παράλληλη παρουσίαση  όλων των Ελληνικών Συμμετοχών, από την αρχή της συμμετοχής της Ελλάδας. Επίσης γίνεται παρουσίαση  των Εθνικών Επιτρόπων, και καταγραφή των προβληματισμών και των προβλημάτων που κάθε φορά αντιμετωπίζει η Ελληνική συμμετοχή. Συζητιέται η εκάστοτε επιλογή του Εθνικού Επιτρόπου καθώς και οι διαδικασίες που ακολουθούνται. 
  • Το τεύχος Τ_14/ Ιούλιος- Αύγουστος ασχολείται με την επανάχρηση σε καιρό κρίσης υπό τον τίτλο: Δεύτερη ευκαιρία
  • Τα τεύχη Τ_15/16, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος θα είναι αφιερωμένα στην καυτή τρέχουσα επικαιρότητα: Αιγιαλός, ΡΣΑ-Θ, Χωροταξικό.
  • Μέλος της Σ.Ε., έχει αναλάβει το ανέβασμα της περιοδικής έκδοσης στην ιστοσελίδα του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.
Η Σ.Ε. “ανέλαβε”  αναγκαστικά και την παραγωγή διαφήμισης αλλά και τη διακίνηση, διανομή, μεταφορά και εξεύρεση χώρων διάθεσης της  περιοδικής έκδοσης.
Όπως αντιλαμβάνεστε οι όροι έκδοσης έχουν επιβαρυνθεί δραματικά. Η διαφημιστική αγορά είναι εντελώς αρνητική, πράγμα που επιδεινώνει την δυνατότητα της έκδοσης. Πόροι από εισφορές- συνδρομές,  δεν δίνονται προς την έκδοση.
Η όλη διαδικασία πέραν της σύνταξης είναι αρκούντως επιβαρυμένη και θεωρούμε απαραίτητη  την άμεση και  εκ του σύνεγγυς συμβολή όλων.

                                                                               Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
                                                                                  Η Σ.Ε. της περιοδικής έκδοσης

Junior μηχανικοί για φθηνά εργατικά χέρια

Η πιστοποίηση του επαγγέλματος και οι δύο βαθμίδες στο Μητρώο του ΤΕΕ
του Κώστα Σαμδάνη* από το Δρόμο

Junior μηχανικοί για φθηνά εργατικά χέριαΗ συγκυβέρνηση, ανάμεσα στις ιδιωτικοποιήσεις και την διάλυση των εργασιακών σχέσεων, προχωράει μέσα στο καλοκαίρι και στην κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο θα πρέπει, μέσα στο καλοκαίρι, να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, για να καθοριστούν τα Π.Δ. που θα επιβάλουν τον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού.
Ο βασικός φορέας των μηχανικών, το ΤΕΕ, λόγω των αρχαιρεσιών του που ολοκληρώθηκαν μόλις την προηγούμενη βδομάδα, δεν έχει επισήμως καταθέσει καμία πρόταση. Αυτό δεν εμπόδισε τον πρόεδρο της Δ.Ε., Χρ. Σπίρτζη, ακόμα και πριν την επανεκλογή του, να εμφανίζεται ιδιαίτερα θετικός στην προοπτική το ΤΕΕ να αναλάβει να γίνει ο φορέας πιστοποίησης όλων των τεχνικών επαγγελμάτων. Με δεδομένα τα προβλήματα του κλάδου (ασφαλιστικό, ανεργία, υποαπασχόληση) αλλά και την πικρή εμπειρία με την υπόθεση των ενεργειακών επιθεωρητών, το έργο των πρόθυμων του ΤΕΕ να μας πείσουν πως η πιστοποίηση του επαγγέλματος γίνεται για το καλό μας, είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Ήδη οι περισσότεροι φορείς μηχανικών (σωματεία, επιστημονικοί σύλλογοι, αλλά και ορισμένα περιφερειακά τμήματα του ΤΕΕ) έχουν εναντιωθεί με τη λογική των πιστοποιήσεων. Μοναδική συγκεκριμένη πρόταση που υπάρχει και που κινείται στη λογική των πιστοποιήσεων είναι η πρόταση της αντίστοιχης Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Η πρόταση
Σύμφωνα με αυτήν την πρόταση υπάρχει οριζόντιος και κάθετος κατακερματισμός της επαγγελματικής δραστηριότητας του μηχανικού καθώς «καθορίζονται δύο βαθμίδες στο Μητρώο του ΤΕΕ: Α και Β και κάθε μία από αυτές αφορά είτε σε μελέτη, είτε σε κατασκευή, είτε σε επίβλεψη έργου».
Δηλαδή, όλοι όσοι αποκτήσουν στο εξής δίπλωμα ή πτυχίο ή αποδεικτικό-πιστοποιητικό παρακολούθησης κάποιου προγράμματος σπουδών 3ετούς φοίτησης θα εγγράφονται στο ΤΕΕ όχι ως νέοι συνάδελφοι, αλλά ως ασκούμενοι (στο πρωτότυπο κείμενο αναφέρονται και ως junior) μηχανικοί στην κατηγορία Α, και μάλιστα με τους ίδιους δυσμενείς όρους. Δεν θα έχουν δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος και προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνουν… ο junior κάποιου μηχανικού της κατηγορίας Β – που σημαίνει, στην καλύτερη περίπτωση, εργασία με αποδοχές ανειδίκευτου υπαλλήλου γραφείου, ενώ στη χειρότερη άμισθη εργασία.
Φυσικά, η εργασία του «δόκιμου» δεν θα αναγνωρίζεται ως τέτοια, αλλά ως εργασία-άσκηση, οπότε η σχέση του με τον μηχανικό της κατηγορίας Β, δεν θα είναι σχέση εργαζόμενου-εργοδότη, αλλά σχέση ασκούμενου-επιβλέποντος. Άρα το υπάρχον σχήμα συγκαλυμμένης εξαρτημένης σχέσης εργασίας μηχανικός-συνεργάτης, επιχειρείται να μετατραπεί στη σχέση: ασκούμενος-πάροχος άσκησης. Και μάλιστα η υποβολή σε αυτή τη διαδικασία θα είναι υποχρεωτική, οπότε η εκμετάλλευση από πλευράς του εργοδότη θα είναι εντονότερη, υπό το διπλό πλέον φόβητρο της ανεργίας ή της μη συμπλήρωσης απαιτούμενης εμπειρίας για να μπορέσει να δώσει κάποιος τις εξετάσεις. Η δε αμοιβή του «εργαζόμενου-ασκούμενου» θα μπορεί να είναι η πολύτιμη -υποχρεωτική θεσμικά πλέον- εμπειρία αντί για μισθό.

Όλοι στο καζάνι
Για τη μεταπήδηση στην κατηγορία Β θα απαιτείται χρονική περίοδος μετά την κτήση του τίτλου εκπαίδευσης στην οποία θα εργάζεται ο… junior για να μπορέσει να δώσει εξετάσεις και να αποκτήσει δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος μόνο «στην ειδικότητα στην οποία εξετάστηκε». Στο ίδιο καζάνι θα βράζουν οι απόφοιτοι όλων των βαθμίδων (από πολυτεχνεία μέχρι προγράμματα 3ετούς φοίτησης) με μοναδική διαφορά πως οι απόφοιτοι Ανώτερης Εκπαίδευσης θα βγαίνουν από το καζάνι νωρίτερα από τους υπόλοιπους, για να δώσουν εξετάσεις με τον κίνδυνο να ξαναμπούν σε αυτό αν αποτύχουν και να το υπομείνουν για επιπλέον χρονικό διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβεί υποχρεωτικά μεταξύ δύο διαδοχικών συμμετοχών στις εξετάσεις.
Φυσικά το ΤΕΕ, χωρίς χρηματοδότηση μετά την κατάργηση της εισφοράς 2% επί της νόμιμης αμοιβής, είναι αναγκασμένο να ψάχνει πόρους για την επιβίωσή του και να εναρμονίζεται στις κεντρικές κατευθύνσεις του κράτους, είτε αυτό έχει να κάνει με ανταποδοτικά τέλη από νόμους όπως των αυθαιρέτων, είτε με διοργάνωση επί πληρωμή σεμιναρίων για την, επί πληρωμή πάλι, εξέταση των «δόκιμων» μελών του. Πρόκειται, δηλαδή, για τη γενίκευση του αίσχους που ξεκίνησε με τους ενεργειακούς επιθεωρητές.
Είναι προφανές πως με την εφαρμογή μιας τέτοιας πρότασης οι εργαζόμενοι μηχανικοί με εξαρτημένη σχέση εργασίας θα αντικατασταθούν, αργά ή γρήγορα, από τους νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα. Από την άλλη μεριά, οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί με μικρά τεχνικά γραφεία, που ήδη αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση, θα αδυνατούν να επιβιώσουν μέσα σε ένα περιβάλλον ανταγωνισμού με τις μεγάλες τεχνικές εταιρίες, αφού για ένα απλό τεχνικό έργο θα απαιτείται μεγάλος αριθμός πιστοποιήσεων που δεν θα διαθέτουν.
Η συγκυβέρνηση του Μνημονίου έχει τάξει τα πάντα στους τραπεζίτες, στους έμπορους πιστοποιήσεων και στους μεγαλοεργοδότες. Είναι αποφασισμένη και κάνει νόμο τα επιχειρηματικά συμφέροντα, την εξυπηρέτηση του χρέους, την παραμονή της χώρας πάση θυσία στην Ευρωζώνη. Οπότε, ο κύριος φορέας εκπροσώπησης των μηχανικών (αν ακόμα είναι κάτι τέτοιο το ΤΕΕ), δεν μπορεί να κάνει προτάσεις για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου, αλλά να συνταχθεί με την υπόλοιπη κοινωνία για να γίνει νόμος το δίκιο των κοινωνικών κινημάτων.

* Ο Κώστας Σαμδάνης είναι μέλος κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ και Δ.Ε. του ΤΕΕ-ΤΚΜ, και μέλος της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών