Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Άνεργοι (Αν)Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί

Άνεργοι (Αν)Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δέκα χρόνια μετά την Ολυμπιάδα μπορούμε να βρούμε τη συνέχεια της ασκούμενης πολιτικής του ελληνικού κράτους στην αδιάλειπτη απαξίωση - εκμετάλλευση του εγχώριου πλούτου, φυσικού, ανθρωπογενούς, αλλά και ανθρώπινου. Με τον ίδιο τρόπο που η πολιτεία απαξίωσε έργα τα οποία ακριβοπλήρωσε ο λαός της, απαξιώνει και το έμψυχο δυναμικό, που αποτελεί (μαζί με τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος) τη μόνη ουσιαστική δυνατότητα εξόδου από την κρίση προς όφελος της κοινωνίας και όχι των εκμεταλλευτών της. Παραπετάει ανθρώπους και επιστήμονες, όπως την πλειοψηφία των μηχανικών, που είμαστε άνεργοι και υποαπασχολούμενοι χωρίς δική μας ευθύνη, αλλά αντιμετωπιζόμαστε ως προνομιούχοι.
Όχι μόνο δεν δικαιούμαστε καμία πρόνοια, όπως επίδομα ανεργίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά καλούμαστε ως άνεργοι να πληρώνουμε για το διάστημα της ανεργίας μας υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ για μηδενικό εισόδημα φορολογούμαστε με τεκμήρια και επιβαρυνόμαστε με το τέλος επιτηδεύματος. Ήδη 60.000 μηχανικοί αδυνατώντας να πληρώσουν μένουν χωρίς ουσιαστική ασφάλιση παρόλο που χρεώνονται το κόστος της και μάλιστα με τόκο και πανωτόκια. Είναι οι ίδιοι μηχανικοί που λόγω του ότι δεν τους δίνεται ασφαλιστική ενημερότητα βυθίζονται ακόμα περισσότερο στην ανεργία.
Παρά το γεγονός ότι η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, σε συνεργασία με φορείς, σωματεία και συλλόγους μηχανικών, έχει οργανώσει πληθώρα δράσεων με σκοπό τη δημοσιοποίηση των θεμάτων αυτών και παρά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια, αντί να ληφθεί οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων, εν μέσω βαθύτατης κρίσης και ανεργίας, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού κ. Βρούτση, απαντά με αυξήσεις της τάξης του 60% στις ασφαλιστικές μας εισφορές για το τρέχον εξάμηνο, και μάλιστα αναδρομικά, χωρίς να περιμένει καν την εκδίκαση της προσφυγής του ΤΕΕ σχετικά με την ακύρωσή τους. Παράλληλα μέλη της διοίκησης του ΕΤΑΑ, όπως ο γνωστός από την παύση του από τον ΟΕΚ κ. Σελλιανάκης και η διευθύντρια εισφορών κ. Λέκκα, παρακάμπτοντας τις αποφάσεις του Δ.Σ και της Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ, λειτουργούν με παράτυπες και αυταρχικές μεθοδεύσεις. Παρότι εμφανίζονται να συμφωνούν με το δίκιο των διεκδικήσεών μας, εντούτοις δεν τις ικανοποιούν γιατί πρέπει να υπηρετήσουν το νόμο όπως λένε, καταπατώντας όμως συνταγματικά κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματά μας, αλλά και τις ζωές μας. Ο πρόεδρος ΕΤΑΑ φτάνει ακόμα και στο σημείο να “οχυρώσει” το κτίριο του ΕΤΑΑ με αυθαίρετη και επικίνδυνη σιδερένια κατασκευή, αναγνωρίζοντας εμμέσως τις πραξικοπηματικές αποφάσεις και δράσεις στις οποίες έχει προβεί.
Εμείς, ως πολίτες ως εργαζόμενοι και ως μηχανικοί είμαστε αντίθετοι σε ενέργειες που καταστρατηγούν δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί από αγώνες δεκαετιών και καθιστούν την καθημερινότητα αλλά και το μέλλον ζοφερά και αδιέξοδα. Μεγάλο μέρος των χρεών που δημιουργούνται είτε στα ασφαλιστικά ταμεία είτε στις εφορίες είναι πλασματικά, με κύριο σκοπό την υποδούλωση των κατοίκων της χώρας, την καταλήστευση της περιουσίας τους, την απαξίωσή  τους ως εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, αλλά συγχρόνως τη συνέχιση και παράταση της διαπλοκής και τη γενίκευση της κερδοφορίας αυτών που μας έφεραν ως εδώ.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, τους συνασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ αλλά και όλους όσους δε θέλουν να γίνουν παρατηρητές της καταστροφής της εργασίας και της ζωής τους σε κοινή δράση.

Στην πανελλήνια ημέρα δράσης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 10 Ιουλίου στο ΕΤΑΑ (Μάρνη 22) ώρα 10.00 π.μ.
Επίσης καλούμε όλους τους μηχανικούς και συνασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ στην επόμενη Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Ιουλίου στις 7.00 μ.μ. στο ΤΕΕ και στις δράσεις που θα συναποφασίσουμε για τη συνέχιση του αγώνα μας.

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου