Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Νικήσαμε και Συνεχίζουμε! Απερρίφθη η Αγωγή των Υπουργείων σε βάρος της Απεργίας – Αποχής των τριών Ομοσπονδιών

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Νικήσαμε και Συνεχίζουμε!

Απερρίφθη η Αγωγή των Υπουργείων σε βάρος της Απεργίας – Αποχής των τριών Ομοσπονδιών

 

Σε συνέχεια της από 25/1/2023 Κοινής Ανακοίνωσης μας ενημερώνουμε ότι πριν από λίγο ανακοινώθηκε η 73/2023 Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία απορρίπτει την Αγωγή των δύο Υπουργείων και καταδικάζει το εναγόμενο Δημόσιο στην καταβολή των δικαστικών εξόδων.

Η απόφαση αυτή αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση της κοινής μας κινητοποίησης, και τρανή απόδειξη του δικαίου των διεκδικήσεων και των επιχειρημάτων μας. Αποτελεί ηχηρή απόρριψη των αναφερομένων στην Αγωγή των δύο Υπουργείων, αλλά και ισχυρή παρακαταθήκη  -όχι μόνο για τις Ομοσπονδίες μας- αλλά για ολόκληρο το κίνημα των εργαζομένων. Ειδικά γιατί ελήφθη παρά το αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει ο Νόμος «Χατζηδάκη».

Όπως αναφέρει και η απόφαση «στο δικόγραφο της αγωγής δεν εκτίθενται πραγματικά περιστατικά από τα οποία να μπορεί να εξαχθεί βάσιμα το συμπέρασμα ότι η υπό κρίση απεργία-αποχή θα δημιουργήσει τέτοιο πρόβλημα σε πανεθνικό επίπεδο.»

Η μεγάλη συμμετοχή των συναδέλφων μας στην Απεργία – Αποχή, η στήριξη της από Συλλόγους Μηχανικών όπως ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, η ευρεία δημοσιότητα που της προσδώσαμε, αποτελούν αναμφίβολα, θετική παρακαταθήκη. Η συμπόρευση και η κοινή δράση των Ομοσπονδιών μας  οφείλει να γενικευθεί, όπως και η στήριξη και από άλλους κλάδους εργαζομένων.

Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών, αντί να απασχολούνται με το πώς θα κάνουν αγωγές εναντίον εργαζομένων, θα όφειλαν να ασχοληθούν - έστω και ελάχιστα - με το να αντιμετωπίσουν κάποια από τα προβλήματα που θέτουμε με το εξώδικό μας.

Η συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδυναμώσει τις Δημόσιες Υπηρεσίες, να εκχωρήσει αρμοδιότητες σε ιδιώτες και να απαξιώσει τους εργαζομένους, που έρχεται ως συνέχεια του νέου προσοντολογίου – κλαδολογίου με το οποίο εξαφανίζεται η κατοχυρωμένη με νόμο ονομασία του κλάδου των ΤΕ Μηχανικών, δε θα περάσει. Η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων με διώξεις δε μας έκαμψε και έπεσε στο κενό. Η ενότητα, η αλληλεγγύη και η αγωνιστικότητα, έδειξαν για άλλη μια φορά το δρόμο.

Όλοι και όλες στην Απεργία – Αποχή, στη Στάση Εργασίας στις 2 Φεβρουαρίου και στη συγκέντρωση στις 10πμ στο ΥΠΕΝ (Μεσογείων).

 



26/1/2023




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αγωγές ενάντια στην Απεργία – Αποχή απαντά η κυβέρνηση



Ενημερώνουμε ότι χθες Τρίτη 24/1 αργά το μεσημέρι, οι τρεις Ομοσπονδίες (Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α., Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ., Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.) δεχθήκαμε στα γραφεία μας Αγωγή των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών εναντίον της προκηρυχθείσας Απεργίας - Αποχής από διαδικασίες των Υπηρεσιών Δόμησης με στόχο αυτή να κηρυχθεί «παράνομη» και «καταχρηστική».

Η αγωγή αξιοποιώντας όλο το αντιεργατικό και αντισυνδικαλιστικό οπλοστάσιο του Νόμου Χατζηδάκη – αλλά και προγενέστερων Νόμων – επιχειρεί να κάμψει τη δίκαιη κινητοποίηση μας και να μας στερήσει το ύστατο εργαλείο διεκδίκησης των αιτημάτων μας.

Τα συναρμόδια Υπουργεία και η Δικαιοσύνη με πρωτοφανή ταχύτητα κινήθηκαν εναντίον των εργαζομένων – η εκδίκαση ορίστηκε άμεσα για την Τετάρτη 25/1 – τη στιγμή που επί δεκατρία ολόκληρα έτη δεν αντιμετωπίζουν τα τεράστια προβλήματα των ΥΔΟΜ, που ταλαιπωρούν πολίτες και Μηχανικούς.

Γιατί τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε ο ρόλος των ΥΔΟΜ -που περιγράφουν αναλυτικά στο δικόγραφο- να προσεγγίσει την πραγματικότητα της καθημερινής λειτουργίας τους;

Γιατί ποτέ δε μερίμνησαν για την εύρυθμη και νόμιμη λειτουργία των ΥΔΟΜ, δεδομένου ότι η πλειοψηφία τους λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη επάρκεια;

Γιατί τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν επιδείξει ανάλογη άμεση αντίδραση να συνεννοηθούν μεταξύ τους ώστε να εφαρμόσουν νομοθετημένα μέτρα και εξαγγελίες τους για την αναγκαία στελέχωση τους; Είναι τραγικό ότι, ακόμη και η τελευταία παράταση Διοικητικής Υποστήριξης των Υπηρεσιών Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, χωρίς να υπάρχει κανένα σχέδιο, καμιά προοπτική για το πως η συνεχιζόμενη εδώ και δώδεκα (12) χρόνια δυσλειτουργία και απαξίωση θα σταματήσει.

Τι θα κάνουν επιτέλους με την πολυνομία και την ανασφάλεια δικαίου, που επικρατεί ειδικά τους τελευταίους πολλούς μήνες για την εφαρμογή του ΝΟΚ και τα ύψη των κτιρίων, που έχει ως αποτέλεσμα στην Αθήνα και σε πολλές άλλες περιοχές να έχει σταματήσει η έκδοση οικοδομικών αδειών.

Γιατί συστηματικά σιωπούν στις αιτιάσεις μας για το δειγματοληπτικό έλεγχο αυθαιρέτων και νέων κατασκευών, γιατί ανέχονται το ακραίο φαινόμενο Δημάρχων που υπογράφουν Διοικητικές Πράξεις;

Είναι προφανές ότι όταν η απαξία με την οποία αντιμετωπίζονται διαχρονικά Υπηρεσίες, πολίτες και εργαζόμενοι, συναντιέται με τη σπουδή καταστολής κάθε δίκαιης αντίδρασης, τότε προοιωνίζονται δύσκολες ημέρες για όλους μας.

Οι Ομοσπονδίες -δια των Νομικών μας- αναδείξαμε το νόμιμο τρόπο προκήρυξης και κοινοποίησης της Απεργίας-Αποχής μας, το πλήθος των προτάσεων, διεκδικήσεων, αιτημάτων συνάντησης και εξωδίκων που έχουμε αποστείλει στα συναρμόδια Υπουργεία και την απουσία απαντήσεων από πλευράς τους, την αποχή από συγκεκριμένα μόνο καθήκοντα στις ΥΔΟΜ και την παρουσία των συναδέλφων μας στην Υπηρεσία, τους λόγους ακυρότητας της Αγωγής του Δημοσίου που μάλιστα φτάνει στο ακραίο σημείο να ζητάει την «απαγόρευση επαναπροκήρυξης της Απεργίας – Αποχής» και «100.000 ευρώ από κάθε Ομοσπονδία σε περίπτωση που στο μέλλον ξανακηρυχθεί απεργία με τα ίδια αιτήματα».

Την απόφαση του Δικαστηρίου την αναμένουμε αύριο Πέμπτη 26/1. Η συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδυναμώσει τις Δημόσιες Υπηρεσίες, να εκχωρήσει αρμοδιότητες σε ιδιώτες και να απαξιώσει τους εργαζομένους, που έρχεται ως συνέχεια του νέου προσοντολογίου – κλαδολογίου με το οποίο εξαφανίζεται η κατοχυρωμένη με νόμο ονομασία του κλάδου των ΤΕ Μηχανικών, δε θα περάσει.

Η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων με διώξεις και υποβαθμίσεις μας συσπειρώνει και δυναμώνει την αντίδραση μας. Ο αυταρχισμός και οι διώξεις ουδέποτε έδωσαν διέξοδο στα προβλήματα, ούτε έκαμψαν την θέληση των εργαζομένων.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Αγωγή των Υπ. Οικονομικών και Εσωτερικών εναντίον των Ομοσπονδιών για να βγει "παράνομη" και "καταχρηστική" η κινητοποίηση στις ΥΔΟΜ

 


Τα υπουργεία «υμνούν» τις ΥΔΟΜ, για να σταματήσει η 20ήμερη απεργία
Του Αργύρη Δεμερτζή
Τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών προβαίνουν σε δημόσιο «ύμνο» του ρόλου και της σημασίας της λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης «σε πανεθνικό επίπεδο για την διεκπεραίωσης πληθώρας τεχνικών υποθέσεων, την εξυπηρέτηση των πολιτών και την εθνική οικονομία», ως βασικό νομικό επιχείρημα δικαστικής αγωγής του ελληνικού δημοσίου κατά των τριών ομοσπονδιών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΕ ΟΤΑ ΠΟΜΗΤΕΔΥ ), που απεργούν για να ληφθούν μέτρα κατά της διάλυσης των ΥΔΟΜ.


Το μεσημέρι της Τετάρτης 25 Ιανουαρίου 2023, στις 12 το μεσημέρι στα Δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων στην Αθήνα, κρίνεται η τύχη για τη συνέχιση η άμεση διακοπή της εικοσαήμερης απεργίας- αποχής και των ενδιάμεσων κινητοποιήσεων (στάση εργασίας, συγκεντρώσεις, αποκλεισμοί χώρων εργασίας κ.α.), που κήρυξαν τρεις Ομοσπονδίες και πραγματοποιούνται από τις 23 Ιανουαρίου μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2023 στις ΥΔΟΜ όλης της χώρας.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ανοικτή Επιστολή στήριξης του αγώνα σε Συλλόγους Μηχανικών

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ανοικτή Επιστολή στήριξης του αγώνα σε Συλλόγους Μηχανικών
23/1/2023

Ανοικτή επιστολή της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Συνάδελφοι/σες

Όπως θα έχετε πληροφορηθεί η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εκκινεί κύκλο κινητοποιήσεων, ώστε να αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου των Διπλωματούχων Μηχανικών, και να διεκδικήσει λύσεις προς όφελος του κλάδου, αλλά και της κοινωνίας και του Περιβάλλοντος. Βασικοί άξονες αποτελούν, η συνεχιζόμενη υποστελέχωση, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, η αναβάθμιση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και οι εξευτελιστικές αποδοχές μας.

Ξεκινάμε με την Απεργία – Αποχή από μια σειρά λειτουργιών των Υπηρεσιών Δόμησης από 23/1/2023 έως και 13/2/2023 και με Στάση Εργασίας στις 2/2 με συγκέντρωση στο ΥΠΕΝ.

Εκτιμούμε ότι οι διεκδικήσεις μας: για τις ΥΔΟΜ, όπως αποτυπώνονται στο από 16/1/2023 Εξώδικο μας (https://emdydas.gr/images/stories/news/16-01- 2023_%CE%A5%CE%94%CE%9F%CE%9C_%CE%95%CE%9E%CE%A9%CE%94%C E%99%CE%9A%CE%9F_2023.pdf) αλλά και αυτές για τα μισθολογικά μας θέματα (βλέπε σχετικό Εξώδικο) https://emdydas.gr/images/stories/news/23.9.2022_exodiko_misthologika_23.9.2022 .pdf αφορούν το σύνολο των Μηχανικών, ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση (αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι με Συμβάσεις Έργου, ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ).



Είχε προηγηθεί αντίστοιχη κινητοποίηση μας το Μάρτη του 2022 για 2 βδομάδες, αλλά δυστυχώς τα προβλήματα όχι μόνο δεν επιλύθηκαν, αλλά επιδεινώθηκαν. Αντί να έρθουν προσλήψεις, εκατοντάδες αποχώρησαν με συνταξιοδότηση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαιτούμενη επάρκεια στις περισσότερες ΥΔΟΜ.

Αντί να απλοποιηθεί η νομοθεσία δεκάδες τροπολογίες προστέθηκαν στο ΝΟΚ (και όχι μόνο), αντί να προστατευθεί ο Δημόσιος Έλεγχος γενικεύτηκε με την γενικευμένη κατάργηση της προέγκρισης άδειας.

Αντί να ενισχυθούν οι υφιστάμενες ΥΔΟΜ δημιουργήθηκαν νέες μέσω “Αναπτυξιακών Οργανισμών”, με προσλήψεις Συμβασιούχων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (χωρίς ωράριο, με αμφίβολες αποδοχές, δηλαδή σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας) και υπογραφές Δημάρχων.

Αντί να προστατευθεί η εργασία μας, οι επιθέσεις σε συναδέλφους μας εντάθηκαν, τα δικαστήρια πλέον αποτελούν την καθημερινότητα μας.

Οι διεκδικήσεις μας εκτιμούμε ότι αφορούν όλους και όλες και πρέπει να στηριχθούν έμπρακτα: 

Η στελέχωση των Υπηρεσιών (Δόμησης, Τεχνικών και άλλων) με Διπλωματούχους Μηχανικούς με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ ενάντια στη συνεχιζόμενη υποστελέχωση, αφορά την καλή λειτουργία των Υπηρεσιών επ' ωφελεία των Υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες Μηχανικούς. 

Η βελτίωση των αποδοχών των Μηχανικών στο Δημόσιο -πέρα από την αναγκαιότητα της - θα συμπαρασύρει και τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους. 

Το ξεκαθάρισμα της πολυνομίας που συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί όλους και όλες θα βελτιώσει τις σχέσεις Υπηρεσιών με πολίτες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Η κωδικοποίηση και απλοποίηση της Πολεοδομικής Νομοθεσίας μας αφορά όλους εξίσου.

 Η Νομική Προστασία αλλά και οι σταθερή Νομική Υποστήριξη των Υπηρεσιών θα συμβάλλουν στην ασφάλεια δικαίου που επιτέλους πρέπει να υπάρξει για όλους (Υπαλλήλους, Πολίτες, Ελευθ. Επαγγελματίες).

 Ο εξοπλισμός των Υπηρεσιών με σύγχρονα μέσα και Εργαλεία θα οδηγήσει σε ταχύτερη ανταπόκριση τους στον αυξημένο φόρτο εργασίας.

Ο σαφής και συγκεκριμένος Δημόσιος Έλεγχος (προληπτικός και κατασταλτικός) προστατεύει το Δημόσιο Συμφέρον και το Περιβάλλον, οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες μετακυλύουν τεράστιες ποινικές και άλλες ευθύνες στους συναδέλφους ελεύθερους επαγγελματίες και οδηγούν σε νέες γενιές “αυθαιρέτων” και νέους κύκλους “τακτοποιήσεων”. Καλούμε τους Συλλόγους Μηχανικών να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις με δηλώσεις τους ή και με προκήρυξη αντίστοιχων, ώστε από κοινού να διεκδικήσουμε από την Πολιτεία να προχωρήσει σε λύσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα όλων μας.

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αποζημίωση μελών των γνωμοδοτικών οργάνων του ν. 4412/2016 στο πλαίσιο διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων.

 Αποζημίωση μελών των γνωμοδοτικών οργάνων του ν. 4412/2016 στοπλαίσιο διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων.




Κύριοι Υπουργοί 

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού). Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με την αποζημίωση μελών των γνωμοδοτικών οργάνων του ν. 4412/2016 στο πλαίσιο διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό προέρχονται από τον κλάδο μας των Διπλωματούχων Μηχανικών. 

Στην ΚΥΑ 76441/28.07.2022 γίνεται καθορισμός αποζημίωσης των μελών των γνωμοδοτικών οργάνων του άρθρου 221 του ν. 4412/2016 (Α’ 147), που συγκροτούνται στο πλαίσιο διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων. Τα μέλη των γνωμοδοτικών οργάνων προβλέπεται να επιλέγονται (σύμφωνα με το άρθρο 1 της ανωτέρω ΚΥΑ) από το Μητρώο Πιστοποιημένων Υπαλλήλων Δημοσίων Συμβάσεων (Μη.Π.Υ.Δη.Συ.), που θα συσταθεί μετά την έκδοση προεδρικού διατάγματος, ύστερα Σελίδα 2 από 4 από πρόταση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υγείας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (αρθ. 133 ν. 4782/21, ΦΕΚ36 Α/9-3-21). 

Παρά το γεγονός ότι πέρασαν σχεδόν δύο έτη από τη σχετική νομοθετική διάταξη για την έκδοση Π.Δ. περί ρύθμισης θεμάτων του Μη.Π.Υ.Δη.Συ., δεν είναι ορατό το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και σύστασης του εν λόγω μητρώου, ενώ δεν είναι σαφής ο τρόπος, οι προϋποθέσεις πιστοποίησης των μελών και η διαδικασία εγγραφής τους σε αυτό, τα οποία κατά την άποψή μας θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο παραγωγικού και ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων και της Ομοσπονδίας μας, που αντιπροσωπεύει και το μεγαλύτερο μέρος των μελών που θα εγγραφούν στο συγκεκριμένο μητρώο. 

Αναλυτικότερα, θεωρούμε ότι οι φορείς και υπηρεσίες που εμπλέκονται με την δημοπράτηση, υλοποίηση και εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τα μέλη των γνωμοδοτικών τους οργάνων (ενδεχομένως και βάσει κλήρωσης) μεταξύ όλων των μηχανικών των υπηρεσιών που διαθέτουν εμπειρία, εμπλέκονται στην παραγωγή δημοσίων έργων, από τον αρχικό σχεδιασμό τους έως και την ολοκλήρωση και παράδοσή τους. Οι προϋποθέσεις εγγραφής των μελών μας, διπλωματούχων μηχανικών, στο μητρώο (Μη.Π.Υ.Δη.Συ.) θα πρέπει να αφορούν την κατάρτισή τους και μόνο (σχετικά με το διοικητικό μέρος, την εξοικείωση με το χειρισμό της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, κλπ), μέσω σεμιναρίων (ενδεχομένως από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. ή άλλους δημόσιους φορείς, που διαθέτουν τη σχετική υποδομή και εμπειρία) και για την οποία η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη και έγκαιρη επιμόρφωση των μελών αυτών. Η απαίτηση διενέργειας τυχόν εξετάσεων και περαιτέρω νέας πιστοποίησης των μελών του μητρώου υποβαθμίζει και απαξιώνει τους διπλ. Μηχανικούς, που διαθέτουν ως επί το πλείστον σημαντική εμπειρία στις διαδικασίες παραγωγής και υλοποίησης δημοσίων έργων (όπως έχει αναφερθεί και παλαιότερα στο σχ. υπ’ αρίθμ. 7450/26-7-2018 έγγραφό μας).