Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αποζημίωση μελών των γνωμοδοτικών οργάνων του ν. 4412/2016 στο πλαίσιο διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων.

 Αποζημίωση μελών των γνωμοδοτικών οργάνων του ν. 4412/2016 στοπλαίσιο διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων.




Κύριοι Υπουργοί 

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού). Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με την αποζημίωση μελών των γνωμοδοτικών οργάνων του ν. 4412/2016 στο πλαίσιο διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό προέρχονται από τον κλάδο μας των Διπλωματούχων Μηχανικών. 

Στην ΚΥΑ 76441/28.07.2022 γίνεται καθορισμός αποζημίωσης των μελών των γνωμοδοτικών οργάνων του άρθρου 221 του ν. 4412/2016 (Α’ 147), που συγκροτούνται στο πλαίσιο διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων. Τα μέλη των γνωμοδοτικών οργάνων προβλέπεται να επιλέγονται (σύμφωνα με το άρθρο 1 της ανωτέρω ΚΥΑ) από το Μητρώο Πιστοποιημένων Υπαλλήλων Δημοσίων Συμβάσεων (Μη.Π.Υ.Δη.Συ.), που θα συσταθεί μετά την έκδοση προεδρικού διατάγματος, ύστερα Σελίδα 2 από 4 από πρόταση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υγείας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (αρθ. 133 ν. 4782/21, ΦΕΚ36 Α/9-3-21). 

Παρά το γεγονός ότι πέρασαν σχεδόν δύο έτη από τη σχετική νομοθετική διάταξη για την έκδοση Π.Δ. περί ρύθμισης θεμάτων του Μη.Π.Υ.Δη.Συ., δεν είναι ορατό το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και σύστασης του εν λόγω μητρώου, ενώ δεν είναι σαφής ο τρόπος, οι προϋποθέσεις πιστοποίησης των μελών και η διαδικασία εγγραφής τους σε αυτό, τα οποία κατά την άποψή μας θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο παραγωγικού και ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων και της Ομοσπονδίας μας, που αντιπροσωπεύει και το μεγαλύτερο μέρος των μελών που θα εγγραφούν στο συγκεκριμένο μητρώο. 

Αναλυτικότερα, θεωρούμε ότι οι φορείς και υπηρεσίες που εμπλέκονται με την δημοπράτηση, υλοποίηση και εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τα μέλη των γνωμοδοτικών τους οργάνων (ενδεχομένως και βάσει κλήρωσης) μεταξύ όλων των μηχανικών των υπηρεσιών που διαθέτουν εμπειρία, εμπλέκονται στην παραγωγή δημοσίων έργων, από τον αρχικό σχεδιασμό τους έως και την ολοκλήρωση και παράδοσή τους. Οι προϋποθέσεις εγγραφής των μελών μας, διπλωματούχων μηχανικών, στο μητρώο (Μη.Π.Υ.Δη.Συ.) θα πρέπει να αφορούν την κατάρτισή τους και μόνο (σχετικά με το διοικητικό μέρος, την εξοικείωση με το χειρισμό της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, κλπ), μέσω σεμιναρίων (ενδεχομένως από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. ή άλλους δημόσιους φορείς, που διαθέτουν τη σχετική υποδομή και εμπειρία) και για την οποία η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη και έγκαιρη επιμόρφωση των μελών αυτών. Η απαίτηση διενέργειας τυχόν εξετάσεων και περαιτέρω νέας πιστοποίησης των μελών του μητρώου υποβαθμίζει και απαξιώνει τους διπλ. Μηχανικούς, που διαθέτουν ως επί το πλείστον σημαντική εμπειρία στις διαδικασίες παραγωγής και υλοποίησης δημοσίων έργων (όπως έχει αναφερθεί και παλαιότερα στο σχ. υπ’ αρίθμ. 7450/26-7-2018 έγγραφό μας). 

Επιπρόσθετα, στο άρθρο 1 «Πεδίο εφαρμογής» της ΚΥΑ, τίθεται ως όριο το 1.000.000 € (αξία δημόσιας σύμβασης), πάνω από το οποίο θα αμείβονται τα μέλη των γνωμοδοτικών οργάνων. Το συγκεκριμένο όριο κατά την άποψή μας δεν θα έπρεπε να υφίσταται, καθόσον ο τρόπος διενέργειας της διαδικασίας του διαγωνισμού και της δημοπράτησης ενός έργου, όπως και η εργασία των μελών των επιτροπών του αρθ. 221 ν. 4412/16, που απαιτείται να γίνει με τον έλεγχο και την αξιολόγηση των προσφορών των συμμετεχόντων (με τη σύνταξη πρακτικών, κλπ) είναι όμοια στο βασικό πλαίσιο και τις αρχές σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοθετικού πλαισίου του ν. Σελίδα 3 από 4 4412/16 και δεν εξαρτάται από το μέγεθος του προϋπολογισμού του έργου. Σημειώνεται ότι ο επιπρόσθετος όγκος εργασίας που απαιτείται να γίνει στην περίπτωση δημοπράτησης ενός μεγάλου έργου (άνω του εν λόγω θεσπιζόμενου ορίου) αφορά την αναθέτουσα αρχή, λόγω αποστολής της προς έγκριση σύμβασης και σε άλλα αρμόδια όργανα (Ελεγκτικό Συνέδριο, κλπ) και όχι τις επιτροπές των μελών δημοπρασίας του διαγωνισμού. Άλλωστε η αμοιβή των μελών στη σχετική ΚΥΑ αφορά την κάθε συνεδρίαση ξεχωριστά και όχι το σύνολο του διαγωνισμού. 

Στο εδ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 3 «Προϋποθέσεις καταβολής αποζημίωσης» της ΚΥΑ αναφέρεται ότι η καταβολή αμοιβής των μελών των επιτροπών είναι εξαρτώμενη από το περιεχόμενο της απόφασης επί της άσκησης προδικαστικής προσφυγής (ακύρωσης ή αναστολής) οικονομικών φορέων ενώπιον της ΕΑΔΗΣΥ και μάλιστα η αμοιβή θα καταβάλλεται μόνο αν η απόφαση είναι υπέρ της αναθέτουσας αρχής. Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης διάταξης θεωρούμε ότι είναι ατυχές και άστοχο, δεν είναι στην κατεύθυνση διασφάλισης των ικανών συνθηκών της αμεροληψίας και ανεξαρτησίας των γνωμοδοτικών οργάνων και υποτιμά την εξειδικευμένη εργασία των μηχανικών μελών μας, η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αμείβεται βάσει των συνεδριάσεων και όχι από την έκβαση της εκδίκασης μιας προσφυγής στην ΕΑΔΗΣΥ. 

Η διαδικασία επιλογής επίσης των μελών των Επιτροπών θα πρέπει να πραγματοποιείται με κλήρωση, με διαφανείς διαδικασίες και κυκλική εναλλαγή των μελών του συνόλου των συλλογικών οργάνων του Δημοσίου, ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τον τρόπο και τη διαδικασία συγκρότησης τους. 

Εν κατακλείδι, ζητούμε να ληφθούν υπόψιν τα παραπάνω, ώστε όλοι οι διπλωματούχοι μηχανικοί που διαθέτουν τη σχετική εμπειρία στις τεχνικές υπηρεσίες, να συμμετέχουν στις επιτροπές και τα γνωμοδοτικά όργανα των δημοσίων συμβάσεων, πολύ δε περισσότερο των αμοιβόμενων. Επίσης, θα πρέπει να προβλέπεται σχετική αμοιβή των μελών των συλλογικών οργάνων για τις συνεδριάσεις τους, ακόμη και όταν είναι εντός του ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών, λόγω της αυστηρά εξειδικευμένης υπηρεσίας που παρέχουν και της ειδικής εμπειρίας που διαθέτουν, κατ’ αντιστοιχία του αρθ. 14 του Ν.4778/21 και σεβόμενοι της αρχής της “Ίσης Αμοιβής για Ίση Εργασία”, όπως έχει διατυπωθεί προγενέστερα και στο με αρ. πρωτ. 8819/6-7-2022 αίτημα συνάντησης προς τους Υπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών. Είναι προφανές ότι η αμοιβή των Επιτροπών δε μπορεί να συμψηφίζεται ούτε με την πραγματοποίηση και πληρωμή των Υπερωριών, ούτε με τις αναγκαίες αυξήσειςΑποδοχών των Διπλωματούχων Μηχανικών, όπως αναλυτικά έχουμε εκθέσειστο από 23/9/2022 Εξώδικό μας

Κύριε Υπουργέ, επειδή το ζήτημα της συμμετοχής των μελών μας σε αμειβόμενες επιτροπές ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων αποτελεί ένα καίριο ζήτημα δημοσίου συμφέροντος, καθώς και ισότιμης και διαφανούς αντιμετώπισης του συνόλου των συναδέλφων Δ.Υ. Διπλωματούχων Μηχανικών που απαιτεί γόνιμο και επαρκή διάλογο, αιτούμαστε συνάντηση μαζί σας προκειμένου να θέσουμε υπόψιν σας αναλυτικότερα τα ανωτέρω ζητήματα και τους προβληματισμούς μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου